senioryta13 20.01.25, 13:21 ...dzieli nas od zaprzysiezenia 47-ego prezydenta Stanow Zjednoczonych, D.Trumpa. Mozecie tutaj plakac. 200 executive orders juz czeka na podpisanie, empire Bidena roxpadnie sie jak domek z kart. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
vermieter Re: Jeszcze 4 godziny 20.01.25, 16:05 senioryta13 napisał: > ...dzieli nas od zaprzysiezenia 47-ego prezydenta Stanow Zjednoczonych, D.Trump > a. > Mozecie tutaj plakac. > 200 executive orders juz czeka na podpisanie, empire Bidena roxpadnie sie jak d > omek z kart. Dlaczego Europa ma płakać? Przecież wami będzie rządził, nie nami. Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: Jeszcze 4 godziny 20.01.25, 16:43 vermieter napisał(a): >Dlaczego Europa ma płakać? ze zlosci, ze taki i owaki smial wygrac. Odpowiedz Link Zgłoś
szwampuch58 Re: Jeszcze 4 godziny 20.01.25, 16:55 Zobaczymy kto bedzie jeszcze plakac Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Jeszcze 4 godziny 21.01.25, 12:34 szwampuch58 napisał: > Zobaczymy kto bedzie jeszcze plakac Trzech Amerykanów, trzech, trzech ludzi ma większą wartość majątkową, niż 51% Amerykanów razem wziętych, gdy 60% ludzi żyje od czeku do czeku, dzisiejsze pokolenie 40-tolatków jest biedniejsze niż pokolenie ich rodziców, a klasa średnia jest najmniejsza od 50 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: Jeszcze 25 minut 20.01.25, 17:06 Bill Clinton I Hilary Clinton, wlasnie wkroczyli na Capitoll. Za nimi Bush z zona, Obama bez zony. Camery pokazaly rowniez innych demoktatow, czy bylych demoktatow jak Bezosa, Muska, Roberta KEnnediego, M. Zukenberga I CEO Googla w milej pogawedce. Odpowiedz Link Zgłoś
vermieter Re: Jeszcze 25 minut 20.01.25, 17:16 senioryta13 napisał: > Bill Clinton I Hilary Clinton, wlasnie wkroczyli na Capitoll. Za nimi Bush z zo > na, Obama bez zony. > Camery pokazaly rowniez innych demoktatow, czy bylych demoktatow jak Bezosa, Mu > ska, Roberta KEnnediego, M. Zukenberga I CEO Googla w milej pogawedce. > a dlaczego ciebie tam nie ma? za wysokie progi...? dlaczego robisz tyle błędów? nie wstyd ci? Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: Jeszcze 25 minut 20.01.25, 17:42 vermieter napisał(a): >a dlaczego ciebie tam nie ma? za wysokie progi... Zrezygnowalam, ze wzgledu na pogode, ale bede za 2 miesiace, jak magnolie, tulipany i cherry bedac kwitnac. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Jeszcze 25 minut 23.01.25, 00:08 senioryta13 napisał: > vermieter napisał(a): > >a dlaczego ciebie tam nie ma? za wysokie progi... > > > Zrezygnowalam, ze wzgledu na pogode, ale bede za 2 miesiace, jak magnolie, tuli > pany i cherry bedac kwitnac. W Moskwie nie kwitną magnolie, tulipany i wiśnie w marcu. Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: Jeszcze 25 minut 23.01.25, 14:03 bmc3i napisał: > > Zrezygnowalam, ze wzgledu na pogode, ale bede za 2 miesiace, jak magnolie > , tuli > > pany i cherry bedac kwitnac. > > > W Moskwie nie kwitną magnolie, tulipany i wiśnie w marcu. widze, ze bardzo tesknisz. Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: już zaczęły się modły-jak zawsze 20.01.25, 17:39 > modły wyznawców orangutana rozpoczęte. > Igrzyska dla plebsu są i na nic więcej nie mają co liczyć 😂 ...slysze zgrzytanie zebow. Rozluznij sie. Melania wyglada cudownie. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: już zaczęły się modły-jak zawsze 23.01.25, 06:22 senioryta13 napisał: > > > modły wyznawców orangutana rozpoczęte. > > Igrzyska dla plebsu są i na nic więcej nie mają co liczyć 😂 > > ...slysze zgrzytanie zebow. Rozluznij sie. Melania wyglada cudownie. Gdyby kilka lat temu obowiązywało takie samo prawo jak wynikające z orzeczenia SN w połowie zeszłego roku, to Melania musiałaby siedzieć w Słowenii albo być nielegalną imigrantką, bo wypakowany przez Trumpa Sąd Najwyższy, uznał że małżeństwo nie daje prawa do zielonej karty małżonkowi. Że konstytucja chroni małżeństwo, ale nie prawo pobytu małżonka USA. Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: fake małżeństwo 23.01.25, 14:10 bmc3i napisał: > Gdyby kilka lat temu obowiązywało takie samo prawo jak wynikające z orzeczenia > SN w połowie zeszłego roku, to Melania musiałaby siedzieć w Słowenii albo być n > ielegalną imigrantką, bo wypakowany przez Trumpa Sąd Najwyższy, uznał że małżeń > stwo nie daje prawa do zielonej karty małżonkowi. Że konstytucja chroni małżeńs > two, ale nie prawo pobytu małżonka USA. to moze ty juz napisz ile falszywych malzenstw jest zawieranych co roku w USA. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: fake małżeństwo 23.01.25, 17:09 senioryta13 napisał: > bmc3i napisał: > > Gdyby kilka lat temu obowiązywało takie samo prawo jak wynikające z orzec > zenia > > SN w połowie zeszłego roku, to Melania musiałaby siedzieć w Słowenii albo > być n > > ielegalną imigrantką, bo wypakowany przez Trumpa Sąd Najwyższy, uznał że > małżeń > > stwo nie daje prawa do zielonej karty małżonkowi. Że konstytucja chroni m > ałżeńs > > two, ale nie prawo pobytu małżonka USA. > > > to moze ty juz napisz ile falszywych malzenstw jest zawieranych co roku w USA. A po co? I tak nie wiesz z czym to powiązać. Połowa Polaków w latach 80 i 90 w taki sposób zdobyła zieloną kartę. Znajoma Brytyjka, po Brexicie zawarła takie małżeństwo w Austrii, aby dostać austriackie prawo stałego pobytu i nie musieć wracać do UK> Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: fake małżeństwo 23.01.25, 18:24 bmc3i napisa > Połowa Polaków w latach 80 i 90 w > taki sposób zdobyła zieloną kartę. Z wlasnego doswiadczenia piszesz? Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: fake małżeństwo 23.01.25, 19:00 senioryta13 napisał: > bmc3i napisa > > Połowa Polaków w latach 80 i 90 w > > taki sposób zdobyła zieloną kartę. > > Z wlasnego doswiadczenia piszesz? Nie, ja to zrobiłem zupełnie legalna drogą, ale znam, czy raczej znałem osobiście kilka osób które zapłaciły za to 6-10 000 dol. Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: fake małżeństwo 23.01.25, 20:53 bmc3i napisał: > senioryta13 napisał: > > > bmc3i napisa > > > Połowa Polaków w latach 80 i 90 w > > > taki sposób zdobyła zieloną kartę. > > > > Z wlasnego doswiadczenia piszesz? > > Nie, ja to zrobiłem zupełnie legalna drogą, ale znam, czy raczej znałem osobiśc > ie kilka osób które zapłaciły za to 6-10 000 dol. Nie znam nikogo takiego, wszyscy legalnie. Zablakani turysci juz dawno wyjechali. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: fake małżeństwo 23.01.25, 22:47 senioryta13 napisał: > bmc3i napisał: > > > senioryta13 napisał: > > > > > bmc3i napisa > > > > Połowa Polaków w latach 80 i 90 w > > > > taki sposób zdobyła zieloną kartę. > > > > > > Z wlasnego doswiadczenia piszesz? > > > > Nie, ja to zrobiłem zupełnie legalna drogą, ale znam, czy raczej znałem o > sobiśc > > ie kilka osób które zapłaciły za to 6-10 000 dol. > > Nie znam nikogo takiego, wszyscy legalnie. Zablakani turysci juz dawno wyjechal > i. Ja tez nie znam dziś nikogo takiego, ale znałem gdy mieszkałem na Florydzie wiele lat temu. Przy czym jeśli zrobili papiery tą drogą, to zakładam że do dziś z tego korzystają. Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: fake małżeństwo 24.01.25, 02:54 bmc3i napisał: > Ja tez nie znam dziś nikogo takiego, ale znałem gdy mieszkałem na Florydzie wie > le lat temu. Przy czym jeśli zrobili papiery tą drogą, to zakładam że do dziś z > tego korzystają. W stanie Rhode Island, FƁI przesxukalo biuro xnanego prawnika zajmujacego sie prawem imigracyjnym. Pelnil rowniez funkcje sedziego sadu miejskiego, od razu zrezygnowal z posady. Tlumaczyc chyba nie musze, wszyscy wiedza o co chodzi. Nadchodzi koniec osxustw, beda konsekwenvje. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: fake małżeństwo 24.01.25, 05:07 senioryta13 napisał: > bmc3i napisał: > > Ja tez nie znam dziś nikogo takiego, ale znałem gdy mieszkałem na Florydz > ie wie > > le lat temu. Przy czym jeśli zrobili papiery tą drogą, to zakładam że do > dziś z > > tego korzystają. > > W stanie Rhode Island, FƁI przesxukalo biuro xnanego prawnika zajmujacego sie p > rawem imigracyjnym. Pelnil rowniez funkcje sedziego sadu miejskiego, od razu zr > ezygnowal z posady. Tlumaczyc chyba nie musze, wszyscy wiedza o co chodzi. Nadc > hodzi koniec osxustw, beda konsekwenvje. Nie, nie wiedzą. O co chodzi? Wytłumacz Odpowiedz Link Zgłoś
vermieter Re: fake małżeństwo 24.01.25, 12:50 bmc3i napisał: > Nie, nie wiedzą. O co chodzi? Wytłumacz Lepiej niech idiota nie tłumaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: fake małżeństwo 24.01.25, 14:19 bmc3i napisał: > senioryta13 napisał: > > W stanie Rhode Island, FƁI przesxukalo biuro xnanego prawnika zajmujacego > sie p > > rawem imigracyjnym. Pelnil rowniez funkcje sedziego sadu miejskiego, od r > azu zr > > ezygnowal z posady. Tlumaczyc chyba nie musze, wszyscy wiedza o co chodzi > . Nadc > > hodzi koniec osxustw, beda konsekwenvje. > > Nie, nie wiedzą. O co chodzi? Wytłumacz Szkoda, ze te poznane osoby ci tego nie wytlumaczyly. Jestes zwyklym ignorantem. Odpowiedz Link Zgłoś
vermieter Re: fake małżeństwo 24.01.25, 12:54 senioryta13 napisał: > to moze ty juz napisz ile falszywych malzenstw jest zawieranych co roku w USA. Co to jest fałszywe małżeństwo? Masz na myśli "fikcyjne małżeństwo"? Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: Jeszcze 4 godziny 20.01.25, 19:23 senioryta13 napisał: > 200 executive orders juz czeka na podpisanie, empire Bidena roxpadnie sie jak > domek z kart. Kiedy Biden daje pardon 5-ciu czlonkom swojej rodxiny, trump przyrzeka odxyskac panama kanal, zmienic nazwe Zatoki mexykanskiej na Amerykanska i zakoncxyc obywatelstwo przez urodzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
szwampuch58 Re: Jeszcze 4 godziny 20.01.25, 19:34 Wez relanium albo wsadz dupe w wiadro z lodem czacha ci paruje Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Jeszcze 4 godziny 21.01.25, 12:13 senioryta13 napisał: > senioryta13 napisał: > > 200 executive orders juz czeka na podpisanie, empire Bidena roxpadnie sie > jak > > domek z kart. > > Kiedy Biden daje pardon 5-ciu czlonkom swojej rodxiny, trump przyrzeka odxyskac > panama kanal, zmienic nazwe Zatoki mexykanskiej na Amerykanska i zakoncxyc oby > watelstwo przez urodzenie. Znaczy konstytucję będzie zmieniał rozporządzeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: Jeszcze 4 godziny 21.01.25, 14:06 bmc3i napisał: > senioryta13 napisał: > > > senioryta13 napisał: > > > 200 executive orders juz czeka na podpisanie, empire Bidena roxpadn > ie sie > > jak > > > domek z kart. > > > > Kiedy Biden daje pardon 5-ciu czlonkom swojej rodxiny, trump przyrzeka od > xyskac > > panama kanal, zmienic nazwe Zatoki mexykanskiej na Amerykanska i zakoncx > yc oby > > watelstwo przez urodzenie. > > Znaczy konstytucję będzie zmieniał rozporządzeniem. Poczekaj, dowiesz sie wszystkiego w odpowiednim czasie. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Jeszcze 4 godziny 22.01.25, 02:10 senioryta13 napisał: > bmc3i napisał: > > > senioryta13 napisał: > > > Kiedy Biden daje pardon 5-ciu czlonkom swojej rodxiny, trump przyrz > eka od > > xyskac > > > panama kanal, zmienic nazwe Zatoki mexykanskiej na Amerykanska i z > akoncx > > yc oby > > > watelstwo przez urodzenie. > > > > Znaczy konstytucję będzie zmieniał rozporządzeniem. > Poczekaj, dowiesz sie wszystkiego w odpowiednim czasie. Wiem wszystko bez powiedzenia mi przez Trumpa. Normy prawne wynikające z konstytucji można zmienić wyłącznie w drodze poprawki i w żaden inny sposób, niezależnie od tego co Tobie przekaże do wiadomości Trump. Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: to jest oczywiste 24.01.25, 14:13 bmc3i napisał: > Wiem wszystko bez powiedzenia mi przez Trumpa. Normy prawne wynikające z konsty > tucji można zmienić wyłącznie w drodze poprawki i w żaden inny sposób, niezależ > nie od tego co Tobie przekaże do wiadomości Trump. Wiem, ze tobie nie przeszkadza, ze Konstytucje pisala osoba, ktora kupowala /sprzedawala/wykorzystywala czarne osoby. Czasy sie zmienily i popatrz, mamy poprawki do Konstytucji. Dlaczego w XXI wieku ma to byc zabronione? Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: 47-my Prezydent USA. 20.01.25, 20:48 senioryta13 napisał: > ...empire Bidena roxpadnie sie jak > domek z kart. Po drugiej przemowie, ktora odbyla sie w podziemiach Capitolu, Trump, sklada pierwsze podpisy ktore sa zwiazane z przejeciem wladzy. Kolejne podpisy beda skladane juz w W.H., oczywiscie jeszcze dzisiaj. Odpowiedz Link Zgłoś
szwampuch58 Re: Jeszcze 4 godziny 20.01.25, 21:15 Ten belkot debila kojarzy mi sie z tym hiszpanski m debilem co walczyl dzielnie z wiatrakami Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: dluuuuugi dzien 20.01.25, 22:28 senioryta13 napisał: > ...empire Bidena roxpadnie sie jak > domek z kart. ...a zaczal sie o 8.00 am, od mszy w kosciele sw. Jana. Prezydenci modlili sie tu przed zaprzysiezeniem. Poludniowa granica z Mexykiem jest juz zamknieta. Aplikacja CBP ONE.gov rowniez, ustanowiona przez 46-go. Po lunchu trump opuszcza capitol hill i udaje sie do congres one arena na spotkanie z tysiacami swoich wyborcow. Bedxie tu podpisywal executive orders na specjalnie przygotowanym biurku. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: dluuuuugi dzien 23.01.25, 06:29 senioryta13 napisał: > Po lunchu trump opuszcza capitol hill i udaje sie do congres one arena na spotk > anie z tysiacami swoich wyborcow. Bedxie tu podpisywal executive orders na spe > cjalnie przygotowanym biurku. Nie tylko Trump tam był Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Jeszcze 4 godziny 20.01.25, 22:31 senioryta13 napisał: > ...dzieli nas od zaprzysiezenia 47-ego prezydenta Stanow Zjednoczonych, D.Trump > a. > Mozecie tutaj plakac. > 200 executive orders juz czeka na podpisanie, empire Bidena roxpadnie sie jak d > omek z kart. ... i zaczniesz płacić cła? Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: Jeszcze 4 godziny 20.01.25, 22:46 bmc3i napisał: > ... i zaczniesz płacić cła? a czego sie nie robi dla ojczyzny? Niektorzy nawet oddaja swoje zycie za nia. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Jeszcze 4 godziny 20.01.25, 23:20 senioryta13 napisał: > bmc3i napisał: > > ... i zaczniesz płacić cła? > > a czego sie nie robi dla ojczyzny? Niektorzy nawet oddaja swoje zycie za nia. Jak powiedział mziumu "suckers and losers"? Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: Jeszcze 4 godziny 20.01.25, 23:58 bmc3i napisał: > senioryta13 napisał: > > > bmc3i napisał: > > > ... i zaczniesz płacić cła? > > > > a czego sie nie robi dla ojczyzny? Niektorzy nawet oddaja swoje zycie za > nia. > > > Jak powiedział mziumu "suckers and losers"? A ty cos taki aspolecznik, ze nic nie zrobisz dla ojczyzny? Tylko brac, brac, brac, bo tak nauczyla cie pierwsza? Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Jeszcze 4 godziny 21.01.25, 04:37 senioryta13 napisał: > > > a czego sie nie robi dla ojczyzny? Niektorzy nawet oddaja swoje zyc > ie za > > nia. > > > > > > Jak powiedział mziumu "suckers and losers"? > > A ty cos taki aspolecznik, ze nic nie zrobisz dla ojczyzny? Tylko brac, brac, b > rac, bo tak nauczyla cie pierwsza? Twóje mzimu powiedziało, ze Ci którzy oddali jalko żołnierze życie za amerykę, to "frajerzy i przegrywy". Tłumaczę, bo widac że masz problemy z angielaskim. Лохи и неудачники przekładając na Twój ojczysty. Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: zagubiona owieczka 21.01.25, 05:02 bmc3i napisał: > Twóje mzimu powiedziało, ze Ci którzy oddali jalko żołnierze życie za amerykę, > to "frajerzy i przegrywy". > Tłumaczę, bo widac że masz problemy z angielaskim. Лохи и неудачники przekładaj > ąc na Twój ojczysty. Radze posluchac co Trump mowi, a nie co twoja prasa ci pisze, no ale to trzeba znac angielski, widac, ze z ukrainskim nie masz problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: zagubiona owieczka 21.01.25, 06:38 senioryta13 napisał: > bmc3i napisał: > > Twóje mzimu powiedziało, ze Ci którzy oddali jalko żołnierze życie za ame > rykę, > > to "frajerzy i przegrywy". > > Tłumaczę, bo widac że masz problemy z angielaskim. Лохи и неудачники prze > kładaj > > ąc na Twój ojczysty. > > Radze posluchac co Trump mowi, a nie co twoja prasa ci pisze, no ale to trzeba > znac angielski, widac, ze z ukrainskim nie masz problemu. Ja słucham Trumpa więcej niz Ty, feluś i Engine razem wzięci. Tobie zaś muszą dopiero wytłumaczyć co powiedział. Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: jeszcze musisz rozumiec 21.01.25, 11:40 bmc3i napisał: > Ja słucham Trumpa więcej niz Ty, feluś i Engine razem wzięci. To napisz jeszcze jak to jest to mozliwe i skad to wiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: jeszcze musisz rozumiec 21.01.25, 11:48 senioryta13 napisał: > bmc3i napisał: > > Ja słucham Trumpa więcej niz Ty, feluś i Engine razem wzięci. > > To napisz jeszcze jak to jest to mozliwe i skad to wiesz? Choćby dlatego że nawet nie wiesz co to są i jak działają tariffs Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: jeszcze musisz rozumiec 21.01.25, 13:50 bmc3i napisał: > senioryta13 napisał: > > > bmc3i napisał: > > > Ja słucham Trumpa więcej niz Ty, feluś i Engine razem wzięci. > > > > To napisz jeszcze jak to jest to mozliwe i skad to wiesz? > > Choćby dlatego że nawet nie wiesz co to są i jak działają tariffs Przeciez ty nawet nie wiesz, jakimi bzdurami nas tu wszystkich obdarowujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: jeszcze musisz rozumiec 21.01.25, 19:33 senioryta13 napisał: > bmc3i napisał: > > > senioryta13 napisał: > > > > > bmc3i napisał: > > > > Ja słucham Trumpa więcej niz Ty, feluś i Engine razem wzięci. > > > > > > > To napisz jeszcze jak to jest to mozliwe i skad to wiesz? > > > > Choćby dlatego że nawet nie wiesz co to są i jak działają tariffs > > Przeciez ty nawet nie wiesz, jakimi bzdurami nas tu wszystkich obdarowujesz. Ocena kogoś kto nawet nie wie co to są i jak działają taryfy celne, kto je płaci i jakie mają skutki, jest zupełnie niemiarodajna w kwestii bzdurności czyichs wypowiedzi. A'propos, co powiesz na nazwanie Zatoki Meksykańskiej Zatoką Czeską? Ja uważam że sympatycznym. Pepikom, ta nazwa należy się jak psu buda. Odpowiedz Link Zgłoś
szwampuch58 Re: jeszcze musisz rozumiec 21.01.25, 20:10 La Manche Ärmelkanal Kanal angielski Odpowiedz Link Zgłoś
krabat01 Re: Jeszcze 4 godziny 20.01.25, 23:03 senioryta13 napisał: > ...dzieli nas od zaprzysiezenia 47-ego prezydenta > Stanow Zjednoczonych, D.Trump > a. Mozecie tutaj plakac. Mowa prezydenta, powiedzial to o czym wczesniej bylo wiadomo. Trump rowijal swoje wizje, zapowiada swietlana przyszlosc dla Ameryki , nastapia wspaniale czasy - zbawca narodu , pocieszyciel, wylal mnostwo balsamu na dusze wielu w USA. Nie trudno przewidziec kto zarobi, wzbogaci sie na jego rzadach. Widac Ich bylo w jego otoczeniu, moze cos skapnie tez maluczkim .. moze ... , czas pokaze. Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: Jeszcze 4 godziny 20.01.25, 23:09 krabat01 napisał: > Nie trudno przewidziec kto zarobi, wzbogaci sie na jego rzadach. Widac Ich byl > o w jego otoczeniu, moze cos skapnie tez maluczkim .. moze ... , czas pokaze. Biden zabral juz wsxystko maluczkim, co ty na to? Odpowiedz Link Zgłoś
krabat01 Re: Jeszcze 4 godziny 20.01.25, 23:21 senioryta13 napisał: > krabat01 napisał: > > Nie trudno przewidziec kto zarobi, wzbogaci sie na jego rzadach. Widac I > ch byl > > o w jego otoczeniu, moze cos skapnie tez maluczkim .. moze ... , czas pokaze. > Biden zabral juz wsxystko maluczkim, co ty na to? USA , ich znaczenie na swiecie od lat maleje i bedzie malec. W USA nastepuje rozwarstwienie spoleczne od lat. Wiesz dobrze, kto profituje, a kto placi i placze. Wiesz dobrze, kto zbiera smietane w USA. I to niewazne kto rzadzi, tak bylo , tak jest i tak bedzie ... Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: nic nie rozumiesz 20.01.25, 23:57 krabat01 napisał: > senioryta13 napisał: > > > krabat01 napisał: > > > Nie trudno przewidziec kto zarobi, wzbogaci sie na jego rzadach. W > idac I > > ch byl > > > o w jego otoczeniu, moze cos skapnie tez maluczkim .. moze ... , cz > as pokaze. > > > Biden zabral juz wsxystko maluczkim, co ty na to? > > USA , ich znaczenie na swiecie od lat maleje i bedzie malec. > W USA nastepuje rozwarstwienie spoleczne od lat. Wiesz dobrze, kto profituje, > a kto placi i placze. Wiesz dobrze, kto zbiera smietane w USA. I to niewazne > kto rzadzi, tak bylo , tak jest i tak bedzie ... Wszystkim za Trumpa zylo sie swietnie, tego nie mozesz powiedxiec, ze tez tak bylo za Bidena i Obamy. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: nic nie rozumiesz 22.01.25, 23:03 senioryta13 napisał: > Wszystkim za Trumpa zylo sie swietnie, tego nie mozesz powiedxiec, ze tez tak b > ylo za Bidena i Obamy. Tak samo jak Ty nie możesz powiedzieć, że za poprzedniego Trumpa wszystkim zyło się dobrze i świetnie. Odpowiedz Link Zgłoś
szwampuch58 Re: Jeszcze 4 godziny 21.01.25, 12:04 Manna z nieba im skapnie,to pewne hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: 12 godzin w pracy 21.01.25, 02:43 senioryta13 napisał: > 200 executive orders juz czeka na podpisanie, empire Bidena roxpadnie sie jak > domek z kart. ...i to caly czas przed kamerami. 3 przemowienia plus konferencja polaczona z podpisami. 1500 wiezniow z 6 Jan. dostalo full pardon, dokumenty zostaly zniszczone przez demokratow. Zielony paryski lad jest gone. WHO jest gone, bez US. itd...jutro wiecej Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: 12 godzin w pracy 21.01.25, 11:51 senioryta13: > 1500 wiezniow z 6 Jan. dostalo full pardon A to nie jest fool's pardon , skoro uniewinnia się terrorystów? - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: 12 godzin w pracy 21.01.25, 13:45 stefan4 napisał: > senioryta13: > > 1500 wiezniow z 6 Jan. dostalo full pardon > > A to nie jest fool's pardon , skoro uniewinnia się terrory > stów? a to cos nowego, gdzie tak wyczytales? Czyzby taka mysl podrzucily ci polskie media? A na pardon rodziny Bidena nic nie napiszesz, zadnej krytyki? Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: 12 godzin w pracy 21.01.25, 14:07 senioryta13: > 1500 wiezniow z 6 Jan. dostalo full pardon stefan4: > A to nie jest fool's pardon, skoro uniewinnia się terrorystów? senioryta13: > a to cos nowego, gdzie tak wyczytales? Wyczytałem u Ciebie, tylko myślałem, że (jak zwykle) pomyliła Ci się ortografia. A jak inaczej nazwać taki akt? Po Waszemu to chyba będzie дурацкое помилование , nie? senioryta13: > A na pardon rodziny Bidena nic nie napiszesz, zadnej krytyki? A na co komu zadnia krytyka? I dlaczego miałbym krytykować jakiegoś Bidulena, czy innego Bidakina, czy w ogóle jakiegoś obywatela jakiegoś obcego kraju, nie pełniącego żadnej funkcji publicznej? - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: 12 godzin w pracy 21.01.25, 15:18 senioryta13 napisał: > stefan4 napisał: > > > senioryta13: > > > 1500 wiezniow z 6 Jan. dostalo full pardon > > > > A to nie jest fool's pardon , skoro uniewinnia się terrory > > stów? > > a to cos nowego, gdzie tak wyczytales? Czyzby taka mysl podrzucily ci polskie > media? Nie ułaskawił masowo 1500 skazanych wyrokami kryminalistów? Tu w USA też media o tym informuja. Ale to pewnie fake news fake mediów jak zwykle. Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: 12 godzin w pracy 21.01.25, 15:32 bmc3i napisał: > Nie ułaskawił masowo 1500 skazanych wyrokami kryminalistów? Teraz przekonaj tylko Stefana, ze byl w bledzie. > Tu w USA też media o tym informuja. Ale to pewnie fake news fake mediów jak zwykle. Strzeliles w dziesiatke. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: 12 godzin w pracy 21.01.25, 17:27 senioryta13 napisał: > bmc3i napisał: > > Nie ułaskawił masowo 1500 skazanych wyrokami kryminalistów? > > Teraz przekonaj tylko Stefana, ze byl w bledzie. > > > Tu w USA też media o tym informuja. Ale to pewnie fake news fake mediów j > ak zwykle. > > Strzeliles w dziesiatke. Nie zrozumiałaś jego sarkazmu Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: 12 godzin w pracy 23.01.25, 14:00 bmc3i napisał: > senioryta13 napisał: > > > bmc3i napisał: > > > Nie ułaskawił masowo 1500 skazanych wyrokami kryminalistów? > > > > Teraz przekonaj tylko Stefana, ze byl w bledzie. > > > > > Tu w USA też media o tym informuja. Ale to pewnie fake news fake me > diów j > > ak zwykle. > > > > Strzeliles w dziesiatke. > > Nie zrozumiałaś jego sarkazmu o mnie sie nie martw, martw sie o siebie, bo cos slabo u ciebie z analiza. Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: 15 godzin w pracy 21.01.25, 14:00 senioryta13 napisał: > senioryta13 napisał: > > 200 executive orders juz czeka na podpisanie, empire Bidena roxpadnie sie > jak > > domek z kart. > > ...i to caly czas przed kamerami. 3 przemowienia plus konferencja polaczona z p > odpisami. > 1500 wiezniow z 6 Jan. dostalo full pardon, > dokumenty zostaly zniszczone przez demokratow. > Zielony paryski lad jest gone. > WHO jest gone, bez US. > itd...jutro wiecej O 23 Trump zakonczyĺ prace. Bylo jeszcze czwarte przemowienie na Commader in Chief ball rozpczete tradycyjnym tancem z pierwsza dama, Presley 'zaspiewal'. Piekny, uroczysty dzien w DC, chociaz meczacy dla wielu przybylych. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: 15 godzin w pracy 22.01.25, 02:13 senioryta13 napisał: > senioryta13 napisał: > > > senioryta13 napisał: > > > 200 executive orders juz czeka na podpisanie, empire Bidena roxpadn > ie sie > > jak > > > domek z kart. > > > > ...i to caly czas przed kamerami. 3 przemowienia plus konferencja polaczo > na z p > > odpisami. > > 1500 wiezniow z 6 Jan. dostalo full pardon, > > dokumenty zostaly zniszczone przez demokratow. > > Zielony paryski lad jest gone. > > WHO jest gone, bez US. > > itd...jutro wiecej > > O 23 Trump zakonczyĺ prace. Bylo jeszcze czwarte przemowienie na Commader in Ch > ief ball rozpczete tradycyjnym tancem z pierwsza dama, "Commander-in-chief" > Presley 'zaspiewal'. Znaczy plotki okazały prawdziwe i król wrócił? Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: Jeszcze 4 godziny 21.01.25, 10:53 senioryta13: > empire Bidena roxpadnie sie jak domek z kart. I to Cię cieszy? Przecież ta ,,empira'' to Twoja ojczyzna, niezależnie od tego, jaki politycjant zasiada w tym domu, niegdyś białym. Hałłakujesz z radości, że roxpadnie się USA? Skoro sami usawcy cieszą się z roxpadu USA, to czemu my się martwimy? - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: Jeszcze 4 godziny 21.01.25, 11:44 stefan4 napisał: > senioryta13: > > empire Bidena roxpadnie sie jak domek z kart. > > I to Cię cieszy? Przecież ta ,,empira'' to Twoja ojczyzna, niezależnie od tego > , jaki politycjant zasiada w tym domu, niegdyś białym. Hałłakujesz z radości, > że roxpadnie się USA? A ty nie cieszylbys sie, jakby z meskich ubikacji zaczely znikac tampony? > Skoro sami usawcy cieszą się z rozpadu USA, to czemu my się martwimy? a to ty juz powinienes to wiedziec. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Jeszcze 4 godziny 21.01.25, 11:46 stefan4 napisał: > senioryta13: > > empire Bidena roxpadnie sie jak domek z kart. > > I to Cię cieszy? Przecież ta ,,empira'' to Twoja ojczyzna, niezależnie od tego > , jaki politycjant zasiada w tym domu, niegdyś białym. Hałłakujesz z radości, > że roxpadnie się USA? > > Skoro sami usawcy cieszą się z roxpadu USA, to czemu my się martwimy? Bo to coś nigdy się nie zamerykanizowało. Przyjechało skad przyjechało, ale dalej pozostaje mentalnym obywatelem Nowosybirska. Odpowiedz Link Zgłoś
mateusz572 Re: Jeszcze 4 godziny 21.01.25, 12:09 Ja tylko nie rozumiem jednego, może mi wytłumaczycie. Ameryka znowu ma być wielka. To wcześniej była mała? Za Bidena doskonale się rozwijała i osiągnęła 25% światowego PKB. Zdaje się, że tutaj wcześniej dyskutowaliśmy, że UE pozostała w tyle za doskonale rozwijającym się USA. Co to znaczy, że teraz będzie wielka? Czy chodzi o to, że powiększy się o Grenlandię? No rzeczywiście wtedy byłaby znacznie większa. Czy chodzi o to, że teraz będzie Zatoka Amerykańska? Powiększy się więc USA o kilometraż kwadratowy wielkiej zatoki. Rzeczywiście będzie wtedy znacznie większa. A co z Kanadą i Kanałem Panamskim? Możemy przyjąć, że teraz to USA? Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: Jeszcze 4 godziny 21.01.25, 12:41 mateusz572: > Ameryka znowu ma być wielka. To wcześniej była mała? Zmyła tłumacza. Great to również oznacza, że wspaniała. Ale nowy prezio wielkością terytorium zapewne też nie pogardzi. Tu zagarnie, tam zagrozi, ówdzie zbrojnie zdławi opór i będzie sukces — a średnia długość życia Amerykanów znowu się obniży... mateusz572: > A co z Kanadą i Kanałem Panamskim? > Możemy przyjąć, że teraz to USA? Jeśli już wydał w tej sprawie executive order , to już tak. A jeśli jeszcze nie, to zaraz wyda i wtedy będzie tam USA. Prezydent USA: ,,Niniejszym rozkazuję, że od dnia ogłoszenia niniejszego świstka 51-ym stanem naszej Ojczyzny zostaje American Trump North obejmująca tereny i mieszkańców dotychczasowej Kanady.'' Świat: ,,Hahahaha!'' - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Nowy jezyk i nowe cesarstwo 21.01.25, 17:32 mateusz572 napisał: " Ja tylko nie rozumiem jednego, może mi wytłumaczycie. Ameryka znowu ma być wielka. To wcześniej była mała? Za Bidena doskonale się rozwijała i osiągnęła 25% światowego PKB." Ani swiat ani politycy nie sa jeszcze przyzwyczajeni do jezyka miliardera, ktory mowi co mu sie podoba i jak mu sie podoba. Czytalem gdzies porownanie do "nowego cesarstwa rzymskiego" i moze tam trzeba szukac analogii do Ameryki Trumpa. PF PF Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Nowy jezyk i nowe cesarstwo 22.01.25, 02:18 polski_francuz napisał: > mateusz572 napisał: > > " Ja tylko nie rozumiem jednego, może mi wytłumaczycie. Ameryka znowu ma być > wielka. To wcześniej była mała? Za Bidena doskonale się rozwijała i osiągnęła > 25% światowego PKB." > > Ani swiat ani politycy nie sa jeszcze przyzwyczajeni do jezyka miliardera, ktor > y mowi co mu sie podoba i jak mu sie podoba. Nie czytali książki Dołęgi-Mostowicza? > Czytalem gdzies porownanie do "nowego cesarstwa rzymskiego" i moze tam trzeba s > zukac analogii do Ameryki Trumpa. Masz na myśli "salut rzymski"? Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i A 24h pózniej dostać pierwszy pozew 21.01.25, 20:57 senioryta13 napisał: > ...dzieli nas od zaprzysiezenia 47-ego prezydenta Stanow Zjednoczonych, D.Trump > a. > Mozecie tutaj plakac. > 200 executive orders juz czeka na podpisanie, empire Bidena roxpadnie sie jak d > omek z kart. I o pierwszy z nich już ma pozew. 18 stanów pozwało nowego prezydenta o niezgodność z konstytucją zarzadzenia odbierającego prawo do obywatelstwa dzieciom urodzonym na terytorium Stanów Zjednoczonych. 14. Poprawka nie wspomina bowiem nic o rodzicach, lecz przyznaje ipso iure obywatelstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
boavista4 Re: Seniorita - zatoka Czeska 22.01.25, 01:19 to wspaniały pomysł! Przecież Ivanka, Donald Junior i Eryk to pol Czesi. Trzeba ich uhonorować! Dalej trzeba zmienić te meksykańskie nazwy miasteczek amerykańskich: Los Angeles na Melania City, San Francisco na Barronton, Santa Barbara na Saint Musk, itd. Pamietacie jak to było w Polsce? Katowice zostały Stalinogrodem, a w Ameryce tez zmieniono French Fries na Freedom Fries. Pozdrowienia z gorącego Paraty, Paraty - Ocupação Nelson Pereira dos Santos (2013) Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: A 24h pózniej dostać pierwszy pozew 22.01.25, 03:15 bmc3i napisał: > senioryta13 napisał: > > > ...dzieli nas od zaprzysiezenia 47-ego prezydenta Stanow Zjednoczonych, D > .Trump > > a. > > Mozecie tutaj plakac. > > 200 executive orders juz czeka na podpisanie, empire Bidena roxpadnie sie > jak d > > omek z kart. > > > I o pierwszy z nich już ma pozew. 18 stanów pozwało nowego prezydenta o niezgod > ność z konstytucją zarzadzenia odbierającego prawo do obywatelstwa dzieciom uro > dzonym na terytorium Stanów Zjednoczonych. 14. Poprawka nie wspomina bowiem nic > o rodzicach, lecz przyznaje ipso iure obywatelstwo. a jak bylo z dziecmi niewolnikow? Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: A 24h pózniej dostać pierwszy pozew 22.01.25, 04:21 senioryta13 napisał: > bmc3i napisał: > > senioryta13 napisał: > > > ...dzieli nas od zaprzysiezenia 47-ego prezydenta Stanow Zjednoczon > ych, D > > .Trump > > > a. > > > Mozecie tutaj plakac. > > > 200 executive orders juz czeka na podpisanie, empire Bidena roxpadn > ie sie > > jak d > > > omek z kart. > > I o pierwszy z nich już ma pozew. 18 stanów pozwało nowego prezydenta o n > iezgod > > ność z konstytucją zarzadzenia odbierającego prawo do obywatelstwa dzieci > om uro > > dzonym na terytorium Stanów Zjednoczonych. 14. Poprawka nie wspomina bowi > em nic > > o rodzicach, lecz przyznaje ipso iure obywatelstwo. > a jak bylo z dziecmi niewolnikow? Tak samo jak z wszystkimi innymi dziećmi urodzonymi w USA po 1868 roku, kiedy uchwalono XIV poprawkę Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: przed poprawka 22.01.25, 04:53 bmc3i napisał: > senioryta13 napisał: > > > bmc3i napisał: > > > I o pierwszy z nich już ma pozew. 18 stanów pozwało nowego prezyden > ta o niezgodność z konstytucją zarzadzenia odbierającego prawo do obywatelstwa > dzieciom urodzonym na terytorium Stanów Zjednoczonych. 14. Poprawka nie wspomin > a bowi > > em nic > > > o rodzicach, lecz przyznaje ipso iure obywatelstwo. > > > a jak bylo z dziecmi niewolnikow? > > Tak samo jak z wszystkimi innymi dziećmi urodzonymi w USA po 1868 roku, kiedy u > chwalono XIV poprawkę Ja sie nie pytam o 14 poprawke. Przed poprawka. Poczytaj sobie o chinskich wycieczkach dla kobiet w ciazy. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: przed poprawka 22.01.25, 16:51 senioryta13 napisał: > bmc3i napisał: > > > senioryta13 napisał: > > > > > bmc3i napisał: > > > > I o pierwszy z nich już ma pozew. 18 stanów pozwało nowego pr > ezyden > > ta o niezgodność z konstytucją zarzadzenia odbierającego prawo do obywate > lstwa > > dzieciom urodzonym na terytorium Stanów Zjednoczonych. 14. Poprawka nie w > spomin > > a bowi > > > em nic > > > > o rodzicach, lecz przyznaje ipso iure obywatelstwo. > > > > > a jak bylo z dziecmi niewolnikow? > > > > Tak samo jak z wszystkimi innymi dziećmi urodzonymi w USA po 1868 roku, k > iedy u > > chwalono XIV poprawkę > > Ja sie nie pytam o 14 poprawke. Przed poprawka. Wiem że nie mówisz, bo nie masz pojęcia o amerykańskiej konstytucji, ani o tym że przed wojną secesyjną i w końcu ta poprawką, mieszkający tu ludzie nie byli nawet obywatelami USA, lecz swoich stanów w których żyli. Konstytucja jest dla Ciebie abstrakcyjnym świstkiem papieru, o którego znaczeniu nie masz pojecia. O czym świadczy zdanie poniżej... > Poczytaj sobie o chinskich wycieczkach dla kobiet w ciazy. ... dlatego że nie masz pojęcia o znaczeniu konstytucji, jesteś w stanie argumentować takimi argumentami za jej łamaniem. Łamaniem tej samej konstytucji, do ochrony której przysiega Trumpa była najważniejszym i głównym punktem inaugarcji prezdydentury Trumpa której poświeciłaś cały watek. Trump własnie przysięgał. Nie przysięgał na wierność Stanom Zjednoczonym, nie przysięgał na wiernośc narodowi, lecz przysięgał przestrzegać i chronić konstytucję. I w jedym z pierwszych swoich aktów władczych, od razu ją narusza. Nie masz w związku z tym żadnych mieszanych odczuć? Zapewne nie, bo wystarczyło ze Ci Fox czy inny NewsMax powiedział o chińskich wycieczkach. PS. do zapobiegania takim praktykom, rząd federalny ma inne instrumenty, niż wydawanie zarządzeń niezgodnych z konstytucjom. PS 2 Nie o żadne wycieczki tu chodzi, lecz o to aby nielegalni imigranci z Ameryki Łacińskiej nie rodzili tu dzieci, ktore mocy prawa stają sie amerykanskimi obywatelami. PS 3. Zainteresuj się kwestiami ius soli i ius sanguinis. W jakich państwach obowiązuje to pierwsze, a w jakich państwach to drugie. Bo USA nie sa jedynym państwem na świecie w którym obowiazuje ius soli. Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: Amendment, co to/po co jest 22.01.25, 19:32 Jak zwykle nIe zaskoczyles. Przypomne Ci zatem co to jest Amendment i dlaczego jest wazny: Od 1789 roku Stany Zjednoczone dodały do swojej Konstytucji 27 poprawek. The 14th Amendment, July 9, 1868. tzn. 157 lat temu, a dlaczego? Proste, czasy sie zmienily. Jedną z mocnych stron Konstytucji była możliwość jej zmiany w celu zaspokojenia potrzeb narodu, odzwierciedlenia zmieniających się czasów i zajęcia się problemami lub elementami strukturalnymi, których nie uwzględniono w 1789r. , czyli 236 lat temu. Dodawanie poprawek do Konstytucji jest ważne, ponieważ pozwala dokumentowi dostosowywać się i zachowywać aktualność w stosunku do zmieniających się potrzeb społeczeństwa na przestrzeni czasu, zapewniając, że podstawowe prawa kraju mogą odnosić się do nowych problemów i odzwierciedlać zmieniające się wartości, przy jednoczesnym zachowaniu stabilnych ram dla rządu; zasadniczo pozwala to na dostosowanie Konstytucji do zmieniających się czasów bez konieczności całkowitego przepisania. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Amendment, co to/po co jest 22.01.25, 20:13 senioryta13 napisał: > Przypomne Ci zatem co to jest Amendment i dlaczego jest wazny: > Od 1789 roku Stany Zjednoczone dodały do swojej Konstytucji 27 poprawek. > The 14th Amendment, July 9, 1868. tzn. 157 lat temu, a dlaczego? Proste, czasy > sie zmienily. > Jedną z mocnych stron Konstytucji była możliwość jej zmiany w celu zaspokojenia > potrzeb narodu, odzwierciedlenia zmieniających się czasów i zajęcia się proble > mami lub elementami strukturalnymi, których nie uwzględniono w 1789r. , czyli 2 > 36 lat temu. > Dodawanie poprawek do Konstytucji jest ważne, ponieważ pozwala dokumentowi dost > osowywać się i zachowywać aktualność w stosunku do zmieniających się potrzeb sp > ołeczeństwa na przestrzeni czasu, zapewniając, że podstawowe prawa kraju mogą o > dnosić się do nowych problemów i odzwierciedlać zmieniające się wartości, przy > jednoczesnym zachowaniu stabilnych ram dla rządu; zasadniczo pozwala to na dost > osowanie Konstytucji do zmieniających się czasów bez konieczności całkowitego p > rzepisania. Przepisałaś to skądś, bo to nie jest tekst na Twoim poziomie. Ja natomaist uczyłem sie o tym już na studiach kilkadzisiąt lat temu. Też mi to mówili, i przyjąłem to do wiadomości. Z czasem jednak dlatego że dużo czytam, doszedłem do wniosku, że to jest nie tylko zaleta, ale i wada. Bo mamy konstytucję stworzoną przez półanafabetów, z których wielu nie było w stanie nawet porządnie pisać, stąd Bill of Rights napisał człowiek który nie był jego twórcą. To tak jakby Polska miała dzis konstytucję w postaci Konstytucji 3 Maja, napisaną przez Hugo Kołłątaja. I dlatego mamy w USA konstytucję która zabrania jedynie dyskryminacji na bazie rasy, koloru skóry, religii, płci i pochodzenia narodowego. I żadnej innej. No ale mamy jaką mamy, i nie można jej łamać, wydając Zarządzenia prezydenckie niezgodne z nią. Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: Amendment, co to/po co jest 22.01.25, 20:59 bmc3i napisał: > No ale mamy jaką mamy, i nie można jej łamać, wydając Zarządzenia prezydenckie > niezgodne z nią. Nie doceniasz przeciwnika i przegrywasz. Musisz sobie zatem zdawac sprawe, ze to zarzadzenie prezydenckie to tylko poczatek procesu, ktory moze przyniesc zmiany lub nie. Jak sam wspomniales, juz sady sie wlaczyly, potem prawdopodobnie kongres a na koncu byc moze SN. Mysle, ze warto sprobowac. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Amendment, co to/po co jest 22.01.25, 21:08 senioryta13 napisał: > bmc3i napisał: > > No ale mamy jaką mamy, i nie można jej łamać, wydając Zarządzenia prezyde > nckie > > niezgodne z nią. > > Nie doceniasz przeciwnika i przegrywasz. > Musisz sobie zatem zdawac sprawe, ze to zarzadzenie prezydenckie to tylko pocza > tek procesu, ktory moze przyniesc zmiany lub nie. Jak sam wspomniales, juz sady > sie wlaczyly, potem prawdopodobnie kongres a na koncu byc moze SN. Mysle, ze w > arto sprobowac. Mylisz się. Biorąc pod uwagę że Trump wypakował SN swoimi zausznikami w poprzedniej kadencji, liczę się z tym że SN twierdzi że konstytycyjny brak dodatkowych warunków nabycia obywatelstwa niż tylko urodzenie w USA, oznacza 20 innych dodatkowych warunków, bo tak chce ich szef. Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: Amendment, co to/po co jest 22.01.25, 21:51 bmc3i napisał: > Mylisz się. Biorąc pod uwagę że Trump wypakował SN swoimi zausznikami w poprzed > niej kadencji, liczę się z tym że SN twierdzi że konstytycyjny brak dodatkowych > warunków nabycia obywatelstwa niż tylko urodzenie w USA, oznacza 20 innych dod > atkowych warunków, bo tak chce ich szef. To ty sie mylisz, bo jestes caly czas anty i nie myslisz prawidlowo. Ostatnie glosowanie SN nie bylo po mysli republikanow, wiec nie posadzaj o stronniczosc. Moze to bedzie szansa na ustalenie nowych zasad obywatelstwa/imigracji? Kamala caly czas tlumaczyla otwarcie granic starymi przepisami, Mayorkas rowniez, zapomniales? Byc moze wasze ciagle mydlenie oczu zamknieta granica, przyczynilo sie do przegranej. W koncu Biden, okazalo sie ze nagle mogl (przed debata), wydal 4 czerwca 2024 r. zarządzenie wykonawcze nakazujące zamknięcie granicy, jeśli nielegalne przekraczanie osiągnie średnio 2500 migrantów dziennie w danym tygodniu. Nakaz zawiesił ochronę osób ubiegających się o azyl bez „wiarygodnej obawy” o to, że będą wymagać azylu, umożliwiając natychmiastową deportację nieupoważnionych migrantów. Czy ostatnie zdanie nie czyni go przebieglym? Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Amendment, co to/po co jest 22.01.25, 22:13 senioryta13 napisał: > bmc3i napisał: > > Mylisz się. Biorąc pod uwagę że Trump wypakował SN swoimi zausznikami w p > oprzed > > niej kadencji, liczę się z tym że SN twierdzi że konstytycyjny brak dodat > kowych > > warunków nabycia obywatelstwa niż tylko urodzenie w USA, oznacza 20 inny > ch dod > > atkowych warunków, bo tak chce ich szef. > > To ty sie mylisz, bo jestes caly czas anty i nie myslisz prawidlowo. > Ostatnie glosowanie SN nie bylo po mysli republikanow, wiec nie posadzaj o stro > nniczosc. > Moze to bedzie szansa na ustalenie nowych zasad obywatelstwa/imigracji? Nie można ustalić nowych zasad nabycia obywatelstwa bez zmiany konstytucji w drodze poprawki. Bo to jest zasada konstytucyjna. Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: Amendment, co to/po co jest 23.01.25, 13:57 bmc3i napisał: > Nie można ustalić nowych zasad nabycia obywatelstwa bez zmiany konstytucji w dr > odze poprawki. > Bo to jest zasada konstytucyjna. To jest przeciez oczywiste. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Amendment, co to/po co jest 23.01.25, 17:11 senioryta13 napisał: > bmc3i napisał: > > > > Nie można ustalić nowych zasad nabycia obywatelstwa bez zmiany konstytucj > i w dr > > odze poprawki. > > Bo to jest zasada konstytucyjna. > > To jest przeciez oczywiste. Dla Trumpa nie. Dlatego usiłuje to zminic w drodze zarządzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: Amendment, co to/po co jest 24.01.25, 01:47 bmc3i napisał: > senioryta13 napisał: > > > bmc3i napisał: > > > > > > > Nie można ustalić nowych zasad nabycia obywatelstwa bez zmiany kons > tytucj > > i w dr > > > odze poprawki. > > > Bo to jest zasada konstytucyjna. > > > > To jest przeciez oczywiste. > > Dla Trumpa nie. Dlatego usiłuje to zminic w drodze zarządzenia. Nie. W taki sposob zaczal dopiero caly proces. Zobaczymy gdzie nas to zaprowadzi. Wiem jedno, nie mozna byc tak slepym, jak wy jestescie. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Amendment, co to/po co jest 24.01.25, 02:04 senioryta13 napisał: > Nie. W taki sposob zaczal dopiero caly proces. Zobaczymy gdzie nas to zaprowadz > i. Wiem jedno, nie mozna byc tak slepym, jak wy jestescie. Przed sąd. Już 18 stanów pozwało go za to. Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: Amendment, co to/po co jest 24.01.25, 02:13 bmc3i napisał: > senioryta13 napisał: > > > > Nie. W taki sposob zaczal dopiero caly proces. Zobaczymy gdzie nas to zap > rowadz > > i. Wiem jedno, nie mozna byc tak slepym, jak wy jestescie. > > > Przed sąd. > > Już 18 stanów pozwało go za to. Niech zgadne, wszystkie demokratyczne. Niektore z nich pozwolily bandytom palic miasta, nikt nie poszedl siedziec. Przed sad z nimi. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: Amendment, co to/po co jest 24.01.25, 12:29 senioryta13: > Musisz sobie zatem zdawac sprawe, ze to zarzadzenie prezydenckie [...] To jest dziwaczne tłumaczenie terminu executive order . Po polsku: dekret. Po rosyjsku: указ . Takie coś, co satrapa z pogwałceniem prawa ogłasza jako prawo. Zresztą w USA i w Rosji to nawet może nie gwałcić prawa, bo tam prawem jest to, co nakaże prezydent. - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: biali obywatele 23.01.25, 13:28 bmc3i napisał: > ...że przed wojną secesyjną i w końcu ta poprawką, mieszkający tu ludzie nie byli > nawet obywatelami USA, lecz swoich stanów w których żyli. Czyzby? Pierwsza ustawa o naturalizacji, uchwalona przez Kongres 26 marca 1790 r. (1 Stat. 103), stanowiła, że każdy wolny, BIALY, dorosły obcokrajowiec, mężczyzna lub kobieta, który mieszkał w granicach i jurysdykcji Stanów Zjednoczonych przez okres 2 lat, był uprawniony do obywatelstwa. Ustawa z 1802 r. potwierdziła, że każdy sąd stanowy i terytorialny jest uważany za sąd okręgowy w rozumieniu przepisów dotyczących naturalizacji, a każda osoba naturalizowana w takich sądach miała takie same prawa i przywileje, jak gdyby została naturalizowana w sądzie okręgowym lub obwodowym Stanów Zjednoczonych. Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: birth travel 23.01.25, 13:55 bmc3i napisał: > >senioryta13: > > Poczytaj sobie o chinskich wycieczkach dla kobiet w ciazy. > > > ... dlatego że nie masz pojęcia o znaczeniu konstytucji, jesteś w stanie argume > ntować takimi argumentami za jej łamaniem. Łamaniem tej samej konstytucji, do o > chrony której przysiega Trumpa była najważniejszym i głównym punktem inaugarcji > prezdydentury Trumpa której poświeciłaś cały watek. > ...wystarczyło ze Ci Fox czy inny NewsMax powiedział o chińskich wycieczkach. > Nie o żadne wycieczki tu chodzi, lecz o to aby nielegalni imigranci z Ameryki Ł > acińskiej nie rodzili tu dzieci, ktore mocy prawa stają sie amerykanskimi obywatelami. Nawet nie wiesz jak bardzo zawsze jestes w bledzie. gdybys schluchal chociaz Fox, to wiedzialbys, ze 4 000 rocznie mamy nowych turystycznych obywateli. (senatorzy juz zlozyli sprawe do sadu) I tu ciekawostka dla ciebie, ale juz nie z Fox. Otoz twoj ulubieniec, 1. W 2015r. zmiany w zasadach Departamentu Stanu regulujących emisję wizy B, uczyniły turystykę porodową bardziej dostępną. Zmiana ta nakazała urzędnikom konsularnym, aby nie odmawiali wnioskodawcom wiz wyłącznie z powodu ich planowania podróży do Stany Zjednoczone, aby uzyskać obywatelstwo dla swojego dziecka i że turyści porodowi powinni być traktowani jak inni wnioskodawcy wiz medycznych. Ta zmiana utrudniła również ściganie przypadków oszustw wizowych związanych z turystyką porodową. (2) Po rozpoczęciu dochodzenia przez Komitet w 2020 r. , Departament Stanu zmienił swoją politykę regulującą wydawanie wiz B, aby zakazać podróży do Stanów Zjednoczonych wyłącznie w celach turystyki porodowej. W swoim publicznym ogłoszeniu dotyczącym zmiany przepisów Departament stwierdził, że wizyty „dla przyjemności” są niejednoznaczną kategorią w ramach ustawy INA, która wcześniej można było interpretować jako zezwalające na turystykę porodową. Państwo „doszło do wniosku, że bardziej rozsądną interpretacją przepisu ustawowego i lepszą polityką jest to, że przepis ustawowy upoważniający do wydawania wiz tymczasowym gościom w celach wypoczynkowych nie obejmuje osób, których głównym celem podróży jest uzyskanie obywatelstwa USA dla dziecka. ” Odpowiedz Link Zgłoś