Dodaj do ulubionych

Dlugo i zdrowo zyc

12.05.25, 08:48
70-latki sa obecnie w takim stanie zdrowia jak 50-latki w 2000 roku tytuluje artykul dziennikarz Le Figaro. Globalnie patrzac srednia dlugosc zycia w swiecie osiaga 73,3 lata ocenia swiatowa organizacja zdrowia. Ta srednia w ocenie ONZ wzrosnie do 77,7 lat w roku 2054.

Skad to starzenie populacji? Pewnie dlatego, ze kobiety nie chca miec wielu dzieci. Dobre zdrowie starszych wiekiem wynika z tego, ze wielu z nich (takze na tym forum:)) uprawia sport i zdrowo sie odzywia. Odmlodnienie populacji w zamozniejszych krajach nastapuje glownie poprzez emigracje z krajow biedniejszych.

W koncu, ekonomia musi sie jakos dostosowac to wzrostu wieku. Wzrasta i bedzie rosl wiek emerytury a takze miejsca pracy beda sie musialy dostosowac do starszych.

PF

Obserwuj wątek
    • jorl11 Re: Dlugo i zdrowo zyc 12.05.25, 12:07
      polski_francuz napisał:

> Dobre zdrowie starszych wiekiem wynika z tego, ze wielu z nich (takze na t
      > ym forum:)) uprawia sport i zdrowo sie odzywia.

To daleko nie tak.
      Oczywiscie sport bardzo wazny, ja 4..5 razy w tygodniu fitndesstudio, 1/2h wytrzymalosc stepper potem maszyny. Czaysem ide nawet jednego dnia 2 razy do mojego fitnesstudia a to znaczy ze dodatkowo 5km ()2*2,5km) na piechote bo tak daleko mam je. Mam autobusy, bilet na nie mam bo mam ten D-Ticket ale ide na piechote.
      Ale aby tak do sportu sie przykladac w tym wieku to trzeba miec motywacje. I to silna. A silna to jest jedyny, tak uwazam, powod to sex z babami. Do tego aby ten sex moc uprawiac, oczywiscie Viagry itp, trzeba miec duzo mlodsza do tego. Bo ze stara nie ma sie tej odpowiedniej motywacji sexualnej, tak uwazam.

Odzywianie. Co znaczy zdrowo? Bio itd? Takiego wala. Ja zadne bio ale trzeba nie zrec slodyczy nie zrec wiprzowiny i wolowiny tez, jem glownie drob, nie obzerac sie. Raz na tydzien mozna w restauracji cos innego, to prawda.
      Moje zarcie jest tanie czyli popularnie mowic niezdrowe ale jak sie malo niezdrowego zre to tez nie za bardzo nie moze zaszkodzic przeciez. To moja inzynierska argumentacja na tych co narzekaja na niezdrowa zywnosc w supermarketach. Zryj malo mniej sie otrujesz a najweazniejsze nie bedziesz gruby.

Zasada jest nie po to zyje aby jesc, ja jem aby zyc. A zyje aby bzykac. Przedtem pracowac i bzykac
      • polski_francuz Motywacja i wysilek 12.05.25, 12:36
        jorl11 napisał:

"Ale aby tak do sportu sie przykladac w tym wieku to trzeba miec motywacje. I to silna. "

Dluzej zyc moze byc taka motywacja

"Odzywianie. Co znaczy zdrowo? Bio itd? Takiego wala. Ja zadne bio ale trzeba nie zrec slodyczy nie zrec wieprzowiny i wolowiny tez, jem glownie drob, nie obzerac sie."

Dodajmy, ze odzywienie powinno odpowiadac wysilkowi fizycznemu. Moja waga (niedobra ty!) bezlitosnie mi pokazuje, ze wysilek intelektualny nie spala tyle kalorii co wysilek fizyczny:)

PF
        • jorl11 Re: Motywacja i wysilek 12.05.25, 17:53
          polski_francuz napisał:

> jorl11 napisał:
          >
          >
          > "Ale aby tak do sportu sie przykladac w tym wieku to trzeba miec motywacje.
          > I to silna.
          "
          >
          > Dluzej zyc moze byc taka motywacja

To nie do konca. Moj brat, o rok mlodszy odemnie zmarl przed kilku laty juz mawial ze jak sie jest coraz starszym to coraz bardziej i wiecej tu i tam boli a wtedy rozwiazanie typu SMIERC nie jest wcale takie zle. I coraz bardziej mniej straszne.

On ale wlasnie byl przykladem dobrze zjesc, tez bio byll tlusty, zaden sport zyly zapchane cholesteronem i umarl na to.
    • boomerang Re: Dlugo i zdrowo zyc 12.05.25, 12:53
      > Dobre zdrowie starszych wiekiem wynika z tego, ze wielu z nich (takze na tym forum:)) uprawia sport i zdrowo sie odzywia.

Co to znaczy zdrowo się odżywiać? My myślimy że się zdrowo odżywiamy, a tymczasem możemy się mylić. Co do sportu, to sprawa jest jeszcze bardziej kontrowersyjna, bo jak wiadomo sportowcy żyją krócej. Sport wyczynowy na pewno zdrowy nie jest, co nie znaczy że każdy sport amatorski jest zdrowy.
      • polski_francuz Wiek a zdrowie 12.05.25, 14:33
        boomerang napisał:

" Co to znaczy zdrowo się odżywiać? My myślimy że się zdrowo odżywiamy, a tymczasem możemy się mylić. Co do sportu, to sprawa jest jeszcze bardziej kontrowersyjna, bo jak wiadomo sportowcy żyją krócej. Sport wyczynowy na pewno zdrowy nie jest, co nie znaczy że każdy sport amatorski jest zdrowy."

W wieku, o ktorym mowa,tzn. >70 lat, na ogol juz sie wie co jest zdrowe a co nie i jaki sport wart uprawiac.

PF

• jorl11 Re: Dlugo i zdrowo zyc 12.05.25, 18:14
        boomerang napisał:

> Co to znaczy zdrowo się odżywiać? My myślimy że się zdrowo odżywiamy, a tymczas
        > em możemy się mylić.

Ja wychodze z zalozenia ze moje, niemieckie urzedy kontrolujace zywnosc i piszace normy do tego, pracuja dobrze, kapitalisci ja produkujaca nie ryzykuja wiec nie lamia przepisow a wtedy napewno nie jest to szkodliwe.
        A moja wiara w stosowanie sie do przepisow i w zywnosci bierze sie stad ze i ja w zyciu, w moim zawdodzie, stosowalem sie do paru norm, naturalnie technicznych, i nie lamalem ich. Ani firma w ktorej pracowalem. I tak jest w Niemczech normalne.

Jadlem 35+ lat w pracy w kantynie w Niemczech obiady podgrzewane takie zamrozone, zyje i sie mam dobrze. Dowod na zdrowa zywnosc a zadna bio a tania.

W Polsce tez 10 lat w kantynie jadlem, przedtem w akademiku. Praktycznie nigdy w zyciu jakies domowe. OK, weekendy.

>Co do sportu, to sprawa jest jeszcze bardziej kontrowersyj
        > na, bo jak wiadomo sportowcy żyją krócej. Sport wyczynowy na pewno zdrowy nie j
        > est, co nie znaczy że każdy sport amatorski jest zdrowy.

Zawodowcy to oczywiscie ze sie zajezdzaja i potem sa kalekami. Zwlaszcza tam gdzie sa duze pieniadze. Dochodza jeszcze dopingi tez szkodliwe moze. No ale ich sprawa.

Po amatorsku to sie trudno zajechac. Ja sie nie zajechalem a sport uprawialem dziesiatki lat.
        Z tym ze nie do konca. Przed chyba 10 laty ze 3 lata tanczylem Zumbe 2,3 razy w tygodniu. I sobie kolana zjechalem, zreszta zjechane bieganiem tez. Moglbym to dobrze opoznic jakby dobrze sprezynujace buty do tego uzywal, teraz takowe mam sportowe Hoka

www.hoka.com/en/gb/?gad_campaignid=20671653037&gad_source=1&gbraid=0AAAAACdW2I47AYv32nduMTJU1ltLDNsp_&gclid=CjwKCAjwuIbBBhBvEiwAsNypvZ9paL1bCeuY2YCoK76DHiDvgM1acuHw2V2R3gfsTXvj4mCM88RSQRoC5ZQQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds&src=srch&utm_campaign=HOKA%2BBD%2BGENERIC%2BALL%2BMOD%2BDE%2BDEU%2BSRCH&utm_medium=cpc&utm_source=google
        te komfort naturalnie.

A do chodzenia jeszcze lepsze. I drozsze

eu.kybun.swiss/en/collections/all?gad_source=1&gad_campaignid=22381696222&gbraid=0AAAAAD9r8uiAReb8dqxOrg5QKlw-uksjG&gclid=CjwKCAjwuIbBBhBvEiwAsNypvbIvPEPEMrQTdr8ZAlBIE5RfJpyDH6K5RzUMdBxpQwP1ZNM_E9lwZBoCVrUQAvD_BwE

Moglem przed 15 laty z takimi zaczac byloby lepiej z kolanami.
        Ale boli nie mam tylko ze nie biegam juz ale stepper idzie doskonale.

Teraz zato dochodze czesto do granicy gdzie sobie miesnie za mocno nadszarpuje na maszynach. Bo im sie jest starszy to regeneracja miesni jest coraz gorsza, trwa dluzej. I teraz przesadzam dosc czesto musze potem zjechac z cwiczeniami aby sie miesnie zregenerowaly. Coz starosc nie radosc ale to nie znaczy ze nie da sie max ile mozliwe robic.
        • polski_francuz Sport 12.05.25, 20:07
          jorl11 napisał:

" Z tym ze nie do konca. Przed chyba 10 laty ze 3 lata tanczylem Zumbe 2,3 razy w tygodniu. I sobie kolana zjechalem, zreszta zjechane bieganiem tez. Moglbym to dobrze opoznic jakby dobrze sprezynujace buty do tego uzywal, teraz takowe mam sportowe Hoka"

Niezle buty, pewnie troche drogie? Ja gram w tenisa, ale jak gram na twardej powierzchni to mnie stawy bola. Gram jak moge na maczce i to jest dobra powierzchnia i stawow nie naduzywa. Inny sport to plywanie i warto sobie znalezc jakis fajny basen z czysta woda.

PF

• petronella.kozlowska Merkel 12.05.25, 14:56
      www.bild.de/unterhaltung/stars-und-leute/auf-italienreise-einmal-pizza-merkel-fuer-die-altkanzlerin-681df555c956e61cc27b2920
      • jorl11 Re: Merkel 12.05.25, 18:16
        petronella.kozlowska napisała:

> www.bild.de/unterhaltung/stars-und-leute/auf-italienreise-einmal-pizza-merkel-fuer-die-altkanzlerin-681df555c956e61cc27b2920

Jak do tej pizzy Merkel sie ochroniarz nie dosiada toona je stanowczo za duzo. Ja taka pizze mniej wiecej zjadam wspolnie z Moja qrwa/kochanka. I to jest prawie za duzo dla mnie, na granicy albo troche poza.
        • petronella.kozlowska Re: Merkel 13.05.25, 14:35
          Sama zżarła

www.facebook.com/reel/2713413232382532
    • felusiak1 Re: Dlugo i zdrowo zyc 12.05.25, 19:16
      Co to znaczy "zdrowo się odzywiać"? Żarcie ze sklepu jest naszprycowane hormonami i *uj wie czym jeszcze.
      Kiedy byłem dzieckiem w jabłkach były robaki. Gdzie sie podziały?
      • polski_francuz Jablka 12.05.25, 20:10
        felusiak1 napisał:

" Kiedy byłem dzieckiem w jabłkach były robaki. Gdzie sie podziały? "

I ja jem regularnie jablka. Robakow nie ma bo jablonie rosna teraz pewnie w halach pod szklem by byly dostepne przez caly rok.

PF
      • pijatyka Re: Gdzie sie podziały robaki? 22.07.25, 11:30

A co, tęsknisz za wkładką mięsną ? ;-D

• boavista4 Re: Gdzie sie podziały robaki? 25.07.25, 22:04
          On: Nie zapomnisz!
          Ona: Nie zapomnę.
          On: Na pewno!
          Ona: Tak.
          On: Ale na pewno nie zapomnisz!
          Ona: A o czym!
    • szwampuch58 Re: Dlugo i zdrowo zyc 12.05.25, 19:18
      Hehehehe,ulanek,erotoman,swir debatuja
    • pijatyka Re: 70-latki jak 50-latki w 2000 roku 21.06.25, 13:47

Aż taki skok w ciągu zaledwie 25 lat? Nie jestem przekonany.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka