Dodaj do ulubionych

Polska uratowana

02.06.25, 06:56
Bogu niech będą dzięki. Nie żebym był zachwycony Nawrockim ale Czaskoski utrwaliłby bandyterkę tuskowych janczarów.
Wyglada na to, ze może zrobić się bardzo wesolo i PO utraci wladzę.
Po wybrykach tuskowców i zepchniecie na margines PSL-u mogą zmienić się koalicyjne preferencje.
Myślę, ze jest realna szansa na skaperowanie Konfederacji i PSL-u z tym, że pan prezes musi pójść na emeryturę.

Ale co ja tam mogę wiedzieć. borrka zawsze mówi, ze ja nic nie rozumiem.
Obserwuj wątek
    • petronella.kozlowska felusiak1 napisał: 02.06.25, 07:27
      Tusk to tylko przejściowe zachmurzenie na błękitnym niebie.

• caesar_pl Re: Polska uratowana 02.06.25, 07:35
      Elity rządzące mediami nie ucza sie na bledach.Gdyby nie znecaly sie nad AfD,Trumpem czy Nawrockim to ci by nie wygrywali.Po prostu wyborcy widza ze cos tu nie gra jesli Zieloni czy SPD to aniolki,Biden to aniolek,Trzaskowski to aniołek a ci inni to niby diably?Swiat nie jest biało-czarny, jest pełen odcieni.
    • borrrka Dość wredny wpis zza 7 mórz 02.06.25, 08:41
      Nie tyle uważam, że nic nie rozumiesz.
      Uważam, że to nie Twoja sprawa.
      • borrrka Wyjaśnie 02.06.25, 09:18
        To my będziemy ponosić konsekwencje, a przede wszystkim ryzyko, najbardziej dosłowne, destabilizacji politycznej.
        Tego, że zrobi się "wesoło".

Tobie pozostaje radość ze zwycięstwa gangusa.
        Czy nie widzisz, że to nie Twoje tematy?
        • prze.nick Re: Wyjaśnie 02.06.25, 15:25
          ale zdajesz sobie chociaż sprawę że to Trzaskowski wygrał poza granicami Polski? :D
          • hadrian_pl Re: Wyjaśnie 02.06.25, 15:31
            prze.nick napisał:

> ale zdajesz sobie chociaż sprawę że to Trzaskowski wygrał poza granicami Polski
            > ? :D
            Trzaskowski wygrał tam,gdzie Polacy Polskę znają z nagłówków mediów głoszących Tuskowska propagandę sukcesu.
        • felusiak1 Re: Wyjaśnie 03.06.25, 01:27
          Ale to twoja strona destabilizuje. To twoja strona wypycha babcie Kasie. To twoja strona urzadza marsze z hasłami "Je bać PiS". Opozycja nie urzadza takich fanaberii.
          To twoja strona neguje konstytucyjny porządek rzeczy. To twoja strona łamie prawo przy kazdej nadarzajacej się okazji.
          Z tym, zety tego nie widzisz bo to twoi robią.

Ja nie glosuję w polskich wyborach wlaśnie dlatego, że nie ponosilbym konsekwencji swojego wyboru.
          Dlaczego piszesz, ze to nie moja sprawa? To co dzieje się na Ukrainie to też nie twoja sprawa. Obaj kibicujemy.
          • borrrka Kibicuję? Wypraszam sobie 03.06.25, 12:24
            Aktywnie uczestniczę w polskim życiu politycznym i rozważam wstąpienie do Platformy.
            A odnośnie Ukrainy - doprawdy nie wiesz o czym mówisz, a ja nie będę się chwalil.
            • felusiak1 Re: Kibicuję? Wypraszam sobie 03.06.25, 19:10
              No zobacz. Znowu nie wiem i nic nie rozumiem.
              Gorąco zachecam do wstapienia do Platformy. Proszę od razu zalożyć kamizelkę ratunkową.
            • j-k na emeryturze ? 04.06.25, 01:12
              borrrka napisał:
              > Aktywnie uczestniczę w polskim życiu politycznym i rozważam wstąpienie do Platformy.

na emeryturze ?
              - troche nie za pozno ?

ja wstapilem do SLD - jak mialem 40 lat...
              • boomerang Re: na emeryturze ? 04.06.25, 01:26
                > wstapilem do SLD - jak mialem 40 lat...

a ja nigdy LSD nie skosztowałem
        • bmc3i Re: Wyjaśnie 03.06.25, 20:59
          borrrka napisał:

> To my będziemy ponosić konsekwencje, a przede wszystkim ryzyko, najbardziej dos
          > łowne, destabilizacji politycznej.
          > Tego, że zrobi się "wesoło".
          >
          > Tobie pozostaje radość ze zwycięstwa gangusa.
          > Czy nie widzisz, że to nie Twoje tematy?

Dlaczego nie jego tematy skoro nawet trumpowska sekretarz Homeland Security Department aktywnie zaangażowała się w kampanię Nawrockiego i uczestniczyła w jego CPAC w Polsce, a Musk aktywnie zaangażował się w kampanię wyborczą w Niemczech? Amerykańscy politycy mogą, a obywatel polski mieszkający w Ameryce nie może?

• monalisa2016 Re: Wyjaśnie 03.06.25, 21:12
            bmc3i napisał:

> Dlaczego nie jego tematy skoro nawet trumpowska sekretarz Homeland Security Dep
            > artment aktywnie zaangażowała się w kampanię Nawrockiego i uczestniczyła w jego
            > CPAC w Polsce, a Musk aktywnie zaangażował się w kampanię wyborczą w Niemczech
            > ? Amerykańscy politycy mogą, a obywatel polski mieszkający w Ameryce nie może?
            >

A nasi nie angazowali sie w amerykanska kampanie wyborcza? Neee, oni sie nie angazowali tylko barali czynny udzial. :-) Miedzy angazowaniem a braniem czynnego udzialu jest przynajmniej slowna roznica, framing pozdrawia. :-)
          • monalisa2016 Re: Wyjaśnie 03.06.25, 21:28
            bmc3i napisał:

(...) i uczestniczyła w jego
            > CPAC w Polsce, (...)

Europejski CPAC nie byl w Polsce tylko jak zawsze na Wegrzech.:-)
            • bmc3i Re: Wyjaśnie 03.06.25, 21:34
              monalisa2016 napisał(a):

> bmc3i napisał:
              >
              > (...) i uczestniczyła w jego
              > > CPAC w Polsce, (...)
              >
              > Europejski CPAC nie byl w Polsce tylko jak zawsze na Wegrzech.:-)

Sekretarz ds. bezpieczeństwa krajowego USA Kristi Noem wzięła osobiście udział na konferencji CPAC w Jasionce koło Rzeszowa
              • monalisa2016 Re: Wyjaśnie 03.06.25, 21:49
                bmc3i napisał:

> monalisa2016 napisał(a):
                >
                > > bmc3i napisał:

> Sekretarz ds. bezpieczeństwa krajowego USA Kristi Noem wzięła osobiście udział
                > na konferencji CPAC w Jasionce koło Rzeszowa

Sorry nawet o tym nie wiedzialam ze Polska ma swoj CPAC.
                Europejski CPAC odbywa sie co roku w Budapeszcie na Wegrzech.
                • bmc3i Re: Wyjaśnie 03.06.25, 22:03
                  monalisa2016 napisał(a):

> bmc3i napisał:
                  >
                  > > monalisa2016 napisał(a):
                  > >
                  > > > bmc3i napisał:
                  >
                  > > Sekretarz ds. bezpieczeństwa krajowego USA Kristi Noem wzięła osobiście
                  > udział
                  > > na konferencji CPAC w Jasionce koło Rzeszowa
                  >
                  > Sorry nawet o tym nie wiedzialam ze Polska ma swoj CPAC.
                  > Europejski CPAC odbywa sie co roku w Budapeszcie na Wegrzech.

Nie ma. Ta strona sceny politycznej utworzyła sobie taki na potrzeby kampanii wyborczej, aby upodobnić się do Trumpa.
      • pijatyka Re: nie jego sprawa 02.06.25, 16:16
        borrrka napisał:

> Nie tyle uważam, że nic nie rozumiesz.
        > Uważam, że to nie Twoja sprawa.

Ja tam uważam, że i nie jego sprawa, i że nic nie rozumie - i że w ogóle pomyleniec (zresztą jak każdy trumpista)
    • mateusz572 Re: Polska uratowana 02.06.25, 08:47
      felusiak1 napisał:

> Ale co ja tam mogę wiedzieć. borrka zawsze mówi, ze ja nic nie rozumiem.
      >
      No i słusznie bo niestety Feluś tak ogarniasz sytuację w Polsce jak koniec Specjalnej Operacji już w styczniu.

• pijatyka Re: Feluś, tak ogarniasz sytuację w Polsce jak... 03.06.25, 02:54

W dziesiąteczkę, Mati ;-D

• felusiak1 Re: Polska uratowana 03.06.25, 06:26
        Ogarniam znacznie lepiej niż ty jesteś w stanie sobie wyobrazić. Tytuł watku mial prowokować. I tylko tytuł zawierał "już w styczniu". Nigdzie poza tytułem nie sugerowałem tego.
        • borrrka Przyznam, nie przekonałeś mnie 03.06.25, 12:26
          Ale lubię, gdy dyskutanci tłumaczą się:)
          • felusiak1 Re: Przyznam, nie przekonałeś mnie 03.06.25, 19:12
            Ja też.
    • szwampuch58 Re: Polska uratowana 02.06.25, 10:14
      Wolska raczej
      • monalisa2016 Re: Polska uratowana 02.06.25, 11:19
        szwampuch58 napisał:

> Wolska raczej
        >

Czy wolska czy nie, Polska bedzie Polska. Gratulacje dla pana Nawrockiego i jego niezlomnego wyborczego sztabu. Dobra robota!!!
      • prze.nick Re: Polska uratowana 02.06.25, 15:26
        kwicz platfus kwicz
        • szwampuch58 Re: Polska uratowana 02.06.25, 22:12
          Życzymy panu dr Nawrockiemu powodzenia w nowej funkcji oraz odwagi i wielkości" - czytamy w opublikowanym przez niemiecką skrajnie prawicową partię AfD.
    • j-k Szkoda mi tylko von den Leyen :) 02.06.25, 13:22
      Ursula takie nadzieje pokladala w Donaldzie , a ten w te wybory zaniemogl :)
      • boavista4 Re: Szkoda mi tylko von den Leyen :) 02.06.25, 13:53
        Jak sie dowiedzialen to jojcze i nie moge sie uspokoic! Co sie stanie z Rafaela i Donkiem , naszym slonkiem!
        • hadrian_pl Re: Szkoda mi tylko von den Leyen :) 02.06.25, 14:00
          boavista4 napisał(a):

> Jak sie dowiedzialen to jojcze i nie moge sie uspokoic! Co sie stanie z Rafaela
          > i Donkiem , naszym slonkiem!

Von der Laik ich u siebie zatrudni.
    • jk2007 Re: Polska uratowana 02.06.25, 18:02
      Postępowa demokratyczna Europa z powodu swojej nieudolności i głupoty pogrążyła się w chaosie. I Polska nie powinna brać udziału w tym samozniszczeniu.
      • j-k Rosja tez uratowana przez Wladimira 03.06.25, 22:17
        jk2007 napisał:
        > Postępowa demokratyczna Europa z powodu swojej nieudolności i głupoty pogrążyła
        > się w chaosie. I Polska nie powinna brać udziału w tym samozniszczeniu.

Rosja tez uratowana przez Wladimira
        - gdyby nie on - to czekalby ja marny los demokratycznej Europy :)

tylko Ukraina jej troche BOKIEM wychodzi....
    • 1.melord Re: Polska uratowana 02.06.25, 18:53
      Od trzech tyg. jestem w Polsce.(nie glosowalem choc moglem)
      Widzialem jak ordynarna propaganda starala sie gnoic Nawrockiego
      Zoliborz i Wilanow zatrudnilo widlarzy przebywajacych w Polsce by niszczyc banery Nawrockiego,wpychajac do skrzynek pocztowych reklamy sorosowskiej miernoty-czaskowskiego.
      Wygral Nawrocki...nie wiem czy to dobrze czy zle,czas pokaze.
      Gdyby wygral Trzaskowski , Polska pod jego kierunkiem w parze z rudym rujem osiagnela by dno...to wiekszosc Polakow wie i dlatego Nawrocki wygral
      Obaj swoimi rzadami odpowiednio Polska,Warszawa pokazali,ze do rzadzenia absolutnie sie nie nadaja.
      • felusiak1 Re: Polska uratowana 03.06.25, 01:35
        W pierwszej turze ludzie głosowali ZA a w drugiej PRZECIWKO i wygrał mniej groźny.
        Być może ludzie mają już dosyć tej tuskowej bandyterki.
        Z jednej strony prezydent jest w Polsce ornamentem na systemie ale może wetować ustawy i tuskowcy nie mają głosów aby obalić weto. To jest dobre dla polakow
    • engine8t Re: Polska uratowana 03.06.25, 01:39
      Ciekawa dyskusja do posluchania
      Ale ze dluga wiec warto zaczac od 1:44:00 gdzie wlacza sie Marek Budzisz
      youtu.be/ob_L5Ua1M3s
    • boomerang Re: Polska uratowana 03.06.25, 02:26
      Przegrał Tusk. Chciał mieć prezydenta marionetkę. Polacy nie dali się nabrać.
      • pijatyka Re: Polska uratowana 03.06.25, 02:50

Brednie - na paru poziomach.

Już lepiej pisz o Australii.

• felusiak1 Re: Polska uratowana 03.06.25, 06:33
          boomerang ma rację. Czaskoski podpisałby kadą ustawę co dałoby Tuskowi wolną rekę w zabijaniu demokracji. A teraz ma Nawrockiego, ktorego weta nie da się obalić. I to jest dobre dla polakow w Polsce.
          Nic się nie poprawi ale też nieczego nie będą mogli spieprzyć.
          Tusk przegral i nie wiadomo czy nie skończy się jegokariera u wladzy. Wystarczy, ze PSL zostanie przelupiony apanażamii PiS znajdzie sie ponownie u wladzy.
          Zadziwiajace, ze mieszkacie w Polsce, konsumujecie propagandę i żadna myśl nie moze się do czoła. Zamarynowani i slepi?
          • monalisa2016 Re: Polska uratowana 03.06.25, 10:01
            "Zadziwiajace, ze mieszkacie w Polsce, konsumujecie propagandę i żadna myśl nie moze się do czoła. Zamarynowani i slepi?"

Ludzie wierzą w to, w co media każą im wierzyć.
            1984 George Orwell.
            • engine8t Re: Polska uratowana 04.06.25, 00:08
              monalisa2016 napisał(a):

> "Zadziwiajace, ze mieszkacie w Polsce, konsumujecie propagandę i żadna myśl
              > nie moze się do czoła. Zamarynowani i slepi?"

>
              >
              > Ludzie wierzą w to, w co media każą im wierzyć.
              > 1984 George Orwell.
              >

Nieprawda. Ludzie wierza w to w co chca wierzyc.
              • boomerang Re: Polska uratowana 04.06.25, 00:26
                Właśnie. Polacy nie wierzą w media. Czyżby byli nadludźmi?
              • j-k jezeli... 04.06.25, 00:30
                engine8t napisał:
                > Nieprawda. Ludzie wierza w to w co chca wierzyc.

- jezeli maja dosc kasy.

bo jak nie maja, to wierza we wszystko, co im sie poda na talerzu.
                • monalisa2016 Re: jezeli... 04.06.25, 00:37
                  Napisalam:

Ludzie wierzą w to, w co media każą im wierzyć.
                  1984 George Orwell.

Zaden nie zwrocil uwagi na druck ktory teraz wytluszczylam, pan Orwell przewidzial to (nie tylko to) co sie dzis dzieje w tak zwanych krajach zachodu do ktorych Polska sie tez liczy.
                  • monalisa2016 Re: jezeli... 04.06.25, 00:50
                    Celowa "kroplowka":-) Co chcialam zakomunikowac tym cytatem? To ze wiekszosc ludzi wyzbyla sie wlasnej krytycznej mysli, samodzielnej opinii, oni pozwalaja innym za siebie myslec, opiniowac, tak daleko doszlismy a to jest bardzo niedobry znak.
                  • j-k Orwella znam na wylot 04.06.25, 01:01
                    monalisa2016 napisał(a):

> Zaden nie zwrocil uwagi na druck ktory teraz wytluszczylam, pan Orwell przewidz
                    > ial to (nie tylko to) co sie dzis dzieje w tak zwanych krajach zachodu do ktory ch Polska sie tez liczy.

Orwella znam na wylot

A Polska - to MENTALNIE nie "ZACHOD" - lecz Europa Srodkowa.

Tu zadnej wladzy od 200-tu lat sie nie wierzy.

• monalisa2016 Re: Orwella znam na wylot 04.06.25, 01:05
                      Fakt Polska mentalnie to nie zachod, tu masz racje. Daleko im do naszej mentalnosci. Dobranoc.
                      • engine8t Re: Orwella znam na wylot 04.06.25, 01:30
                        monalisa2016 napisał(a):

> Fakt Polska mentalnie to nie zachod, tu masz racje. Daleko im do naszej mentaln
                        > osci. Dobranoc.
                        >

Cale szczescie bo mentalnosc "Zachodu" jest tragiczna.
                        • j-k Tez tak uwazam. 04.06.25, 11:50
                          engine8t napisał:
                          > Cale szczescie bo mentalnosc "Zachodu" jest tragiczna.

cale szczescie POlska po przystapieniu do NATO i UE - nie stala sie automatycznie mentalnie "Zachodem"

a pozostala "Europa Srodkowa"

J.K.
                          dzialasz "S" w Warszawie w roku 1981

co bedzie dalej - nie viemy.
                          • bmc3i Re: Tez tak uwazam. 04.06.25, 20:09
                            j-k napisał:

> engine8t napisał:
                            > > Cale szczescie bo mentalnosc "Zachodu" jest tragiczna.
                            >
                            >
                            > cale szczescie POlska po przystapieniu do NATO i UE - nie stala sie automatyczn
                            > ie mentalnie "Zachodem"
                            >
                            > a pozostala "Europa Srodkowa"

Europą środkową twierdzisz... Znaczy twierdzisz tez że Czesi mają taką samą mentalność jak Polacy?
                            • j-k Czesi - co znawcy historii dawno opisali... 05.06.25, 02:36
                              bmc3i napisał:
                              > Europą środkową twierdzisz... Znaczy twierdzisz tez że Czesi mają taką samą mentalność jak Polacy?

Czesi - co znawcy historii dawno opisali... sa jedynym narodem slowianskim , ktory dal sie zgermanizowac.

- MENTALNIE..

zachowali swoja kulture i swoj jezyk, swoj patriotyzm...

ale mentalnie stali sie Niemcami.

PS. Znam j. czeski.

• bmc3i Re: Czesi - co znawcy historii dawno opisali... 05.06.25, 02:45
                                j-k napisał:

> bmc3i napisał:
                                > > Europą środkową twierdzisz... Znaczy twierdzisz tez że Czesi mają taką sa
                                > mą mentalność jak Polacy?
                                >
                                >
                                > Czesi - co znawcy historii dawno opisali... sa jedynym narodem slowianskim , kt
                                > ory dal sie zgermanizowac.
                                >
                                > - MENTALNIE..
                                >
                                > zachowali swoja kulture i swoj jezyk, swoj patriotyzm...
                                >
                                >
                                > ale mentalnie stali sie Niemcami.
                                >
                                > PS. Znam j. czeski.

A, czyli Czesi nie są mentalną Europą Środkową.....
                                To może chociaż Rumuni mają polską mentalność?

• felusiak1 Re: Orwella znam na wylot 04.06.25, 20:52
                      j-k napisal: Tu zadnej wladzy od 200-tu lat sie nie wierzy.

To dokladnie tak jak we Francji. Zatem nie ten atrybut determinuje przynależność do "ZACHODU".
                • engine8t Re: jezeli... 04.06.25, 01:29
                  j-k napisał:

> engine8t napisał:
                  > > Nieprawda. Ludzie wierza w to w co chca wierzyc.
                  >
                  >
                  > - jezeli maja dosc kasy.
                  >
                  > bo jak nie maja, to wierza we wszystko, co im sie poda na talerzu.

Ale z rzeczy podanych na talerzu - a teraz kazdy dostaje cele spektrum i to w roznej formie i z roznych zrodel, wierza w to w co chca wierzyc.
          • mateusz572 Re: Polska uratowana 03.06.25, 10:13
            W związku z powyższym złodzieje publicznej kasy odetchnęli z ulgą. Można wracać i dalej kraść bo w pałacu prezydenckim zasiądzie następny ułaskawiacz.
            • pijatyka Re: następny seryjny ułaskawiacz w Pałacu 03.06.25, 17:14

A to tylko jedna z wielu konsekwencji.

• jk2007 Re: Polska uratowana 03.06.25, 10:34
      Koalicja zaczyna się kruszyć.
      Coraz więcej krytyków rządu i samego premiera.
      Od wotum zaufania, przez rekonstrukcję rządu, po przedterminowe wybory – jaki skok do przodu zrobi ten rząd?
      • mateusz572 Re: Polska uratowana 03.06.25, 10:43
        jk2007 napisał:

> Koalicja zaczyna się kruszyć.
        > Coraz więcej krytyków rządu i samego premiera.
        > Od wotum zaufania, przez rekonstrukcję rządu, po przedterminowe wybory – jaki s
        > kok do przodu zrobi ten rząd?

Nie ma jak w chanacie moskiewskim.
        Tam się nie ma co kruszyć bo wszystkich już skruszono, albo wysłano na tamten świat.
        • borrrka Denerwujący troll kacapski 03.06.25, 11:15
          Dawno winien być w...ny. (wulgarnie)
      • jk2007 Re: Polska uratowana 03.06.25, 23:05
        Wicemarszałek Senatu Michał Kamiński z PSL skomentował w Polsat News wynik wyborów prezydenckich oraz sytuację w koalicji rządzącej po przegranej Rafała Trzaskowskiego. Polityk zaznaczył, że nie widzi powodów, aby koalicja przestała funkcjonować, jednak wezwał do zmiany na stanowisku premiera.
        “Moim zdaniem nie stało się nic ani konstytucyjnie, ani politycznie, ani moralnie, żeby koalicja przestała funkcjonować, ponieważ żadna z wartości, wokół których myśmy ją zbudowali, nie została zakwestionowana” – Wicemarszałek Senatu Michał Kamiński w Polsat News.

Jednocześnie ocenił, że powinna nastąpić natychmiastowa zmiana na stanowisku szefa rządu. “Stało się wszystko, żeby Donald Tusk przestał być premierem” powiedział.
    • jk2007 Re: Polska uratowana 03.06.25, 10:53
      W poniedziałek Jarosław Kaczyński zaproponował ustąpienie rządu Donalda Tuska, który według niego stracił legitymizacją do sprawowania władzy i utworzenia “rządu technicznego”. Sam Tusk zdecydowanie odrzucił ten postulat, zapowiadając dalsze funkcjonowanie swojego gabinetu po otrzymaniu wotum zaufania, o jakie zamierza wystąpić.
      • boavista4 Re: Polska uratowana 05.06.25, 05:17
        ja uwazam ze Tusk powinien rzadzic az do konca swiata, a potem przekazac wladze zonie, albo swojemu potomstwu z prawego loza!
    • jorl11 Re: Polska uratowana 05.06.25, 09:03
      felusiak1 napisał:

> Ogarniam znacznie lepiej niż ty jesteś w stanie sobie wyobrazić. Tytuł watku mi
      > al prowokować. I tylko tytuł zawierał "już w styczniu". Nigdzie poza tytułem ni
      > e sugerowałem tego.

Nie pisales poza tytulem o styczniu ale raz trudno abys powtarzal pare razy styczne, byloby to naprawde glupie ale pisales przyczyny ktore wg ciebie wlasnie zmusza Rosje aby szybko, nawet w styczniu, pokoj zawrzec.

felusiak1 napisał:

> Wowa cienko przędzie. Rubel stal się praktycznie niewymienialny. Bank Centralny
      > Rosji wstrzymał wszystkie tranzakcje w twardej walucie. Gienadij nie może kupi
      > ć perfum swojej Tatianie na Nowy Rok.

Powod ze nawet w styczniu piszesz ze Putin cienko przedzie

> Wyglada na to, ze Wowa potrzebuje zakończenia konfliktu z Ukrainą im szybciej t
      > ym lepiej. I nie stoi na mocnym gruncie do negocjacji.

Tu napisales ze Putin szybko chce zakonczyc konflikt i ma slabe karty do negocajacji a wiec oczywiscie ze bedzie musial zgodzic sie na bardzo niekorzystny dla Rosji pokoj.

A jaka rzeczywistisc jest?

Mamy czerwiec, Zachod i jego sluga Zelenski wrzeszcza caly czas ze chca rozejmu 30 dni, bezwarunkowego, ze Putin przeciaga zgode na rozejm bo jest swinia a wg ciebie przeciez powinien skoczyc i rozejm chciec. Bo cienko przedzie.

To wlasnie swiadczy jak masz leb zryty durna propaganda, zle oceniasz sytuacje, teraz starasz sie wykrecic z tego co twierdziles, a wiec tradycyjnie juz

Wal sie klamliwy palancie
    • jorl11 Re: Polska uratowana 05.06.25, 09:21
      j-k napisał:

> Czesi - co znawcy historii dawno opisali... sa jedynym narodem slowianskim , kt
      > ory dal sie zgermanizowac.
      >
      > - MENTALNIE..
      >
      > zachowali swoja kulture i swoj jezyk, swoj patriotyzm...
      >
      >
      > ale mentalnie stali sie Niemcami.

Nia klam j-k, wcale nie zachowli swoj jezyk bo w 1918r jak Wilson Czechoslowacje stworzyl to jezykiem czeskim poslugiwalo sie jako pierwszym kilka % ludnosci na terenie powstalym jako Czechoslowoacja. To byli zasciankowe wiochy gdzie tymi parestes slowami sie tylko jakies ciemniaki poslugiwaly. Zakres podobny jak Siuxow czy Apaczy jesli chodzi o zasob slow. A jezyk czeski zostal wtedy sztucznie stworzony przez jakis profesorow dokladano slowa wymyslone juz w 1918r.

Cale 90++% ludnosci na terenie Czechoslowacji w 1918r poslugiwala sie jako 1 jezykiem jezykiem niemieckim.

Ale po 1918r nastapila przymusowa czechoslowakowanie ludnsci, nic nowego, tak jak ukrainski chlopski jezyk stal sie nagle na Ukrainie po 1990r przymusowym jezykiem.

Zreszta w Polsce bylo po 1918r podobnie. tylko 20% ludnisci na terenia Polski z 1918r mialo pierwszy jezyk j. polski, potem nastapila polonizacja, przymusowa.

I tak powstaly spowrotem plemiona Siuxow Apaczow i Komanczaw w Europie. Wilson wiedzial co robic aby byly nasteona wojna w Europie. Potrzebna USA

Sam rozumiesz drogi j-k ze slusznie

wal sie klamliwy palancie
      • boomerang Re: Polska uratowana 05.06.25, 09:27
        > w Polsce bylo po 1918r podobnie. tylko 20% ludnisci na terenia Polski z 1918r mialo pierwszy jezyk j. polski, potem nastapila polonizacja, przymusowa.

Na froncie polonizacji napisano powieści, pod którymi podpisali się ledwo znający język polski pisarze Prus i Sienkiewicz.
        • jorl11 Re: Polska uratowana 05.06.25, 09:51
          boomerang napisał:

> > w Polsce bylo po 1918r podobnie. tylko 20% ludnisci na terenia Polski
          > z 1918r mialo pierwszy jezyk j. polski, potem nastapila polonizacja, przymusowa
          > .

>
          > Na froncie polonizacji napisano powieści, pod którymi podpisali się ledwo znają
          > cy język polski pisarze Prus i Sienkiewicz.

Pizdzisz jak zwykle

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka