Dodaj do ulubionych

Jak podwyzszyc zarobki?

04.07.25, 10:08
Pracowac wiecej? Zrobic nowy dyplom? Wyemigrowac do bogatszego kraju? Wszystko zalezy od zawodu. Jeslis kontrolerem lotow na lotnisku wystarczy zastrajkowac na poczatku wakacji. Ten sposob wybralo wlasnie 270 kontrolerow lotow we Francji i juz odwolano 1500 lotow.

Mozna to nazwac szantazem, ktory dotyka nie tylko francuskie loty ale i te za granica. W koncu, zadziwia relatywne poparcie jakie maja dla strajkujacych czytelnicy GW, ktorych duza czesc rozumie strajkujacych , bo tylko uciazliwy strajk moze cos zmienic.

Panie Lechu i co Pan najlepszego narobil:)

PF
Obserwuj wątek
    • boomerang Re: Jak podwyzszyc zarobki? 04.07.25, 10:27
      a przecież można spekulować nie robiąc nikomu krzywdy
      • polski_francuz Procenty 04.07.25, 10:44
        boomerang napisał:

" a przecież można spekulować nie robiąc nikomu krzywdy"

W kazdym zarobku jest jakis procent pracy. W spekulacji procent "szczesliwego losu" jest o wiele wiekszy. Ale, z drugiej strony, trzeba wiedziec na czym spekulowac a wiedza musi byc nabyta czyli popracowacv trzeba:)

PF
      • 1.melord Re: Jak podwyzszyc zarobki? 05.08.25, 09:23
        boomerang napisał:

> a przecież można spekulować nie robiąc nikomu krzywdy

by jeden zyskal,drugi musi stracic
        • polski_francuz Re: Jak podwyzszyc zarobki? 05.08.25, 10:07
          1.melord napisał(a):

" by jeden zyskal,drugi musi stracic"

Ano, jak nie traci przychodzi inflacja i traca wszyscy..

PF
          • boomerang Re: Jak podwyzszyc zarobki? 06.08.25, 00:06
            > jak nie traci przychodzi inflacja i traca wszyscy..

Jeśli przyjdzie inflacja pieniądza fiducjarnego to zyskają ci którzy zainwestowali w złoto lub w kryptowaluty.
            • 1.melord Re: Jak podwyzszyc zarobki? 06.08.25, 16:06
              boomerang napisał:

> Jeśli przyjdzie inflacja pieniądza fiducjarnego to zyskają ci którzy zainwestow
              > ali w złoto lub w kryptowaluty.

masz racje

w 2018r. dalem sie namowic na zakup 6 sztabek(uncja) zlota(sprzedalem w Polsce dzialke)...dla wnuczkow w AU
              Nie pamietam ile placilem ale napewno ponizej 2000 $US za Uncje ,dzisiaj to ok 3400 i rosnie.

Kryptowaluty,byc moze to dobry sposob na inflacje,niestety to zbyt wysoka polka jak na moje mozliwosci
          • 1.melord Re: Jak podwyzszyc zarobki? 06.08.25, 15:57
            polski_francuz napisał:

> Ano, jak nie traci przychodzi inflacja i traca wszyscy..
            >
            > PF

niestety to prawda,nie wielu potrafi sobie poradzic w szalejqcej inflacji.
            Caly swiat gnebila i gnebi inflacja (falszuja statystyki) najbardziej to jednak widac w Polsce.
            Truskawki,czeresnie drozsze o 100%(sto) w porownaniu z ub.rokiem.
            Pobyt w pensjonacie w Polanicy Zdroj wzrosl o 200-250% w porownaniu z 2023r.(mniej zaplacilismy za b. dobry hotel w Dubaju)
            Najmniejsza powyzka to wynajecie jachtu motorowego na Mazurach(zagle niestety juz odpadaja) wrosla jedynie o 50% itp,itd.
            Oficjalna inflacja to cos 3-4%...totalna bzdura
            • j0rl.1 Re: Jak podwyzszyc zarobki? 06.08.25, 22:35
              1.melord napisał(a):

> Pobyt w pensjonacie w Polanicy Zdroj wzrosl o 200-250% w porownaniu z 2023r.

Nie cuduj. Hotele w Polsce podrozaly w ostatnich ca. 3 latach ale do 100% max. ja co drugi weekend jestesem w Hotelach w Polsce, w roznych miejscowosciach. I w wiekszych miastach jak Szczecin mniejsze Zielona Gora Gorzow i troche mniejsze tez. Wiem jak jest.
              A ty skad mozesz wiedziec ile kosztuja hotele w Polsce? Przeciez pomieszkujesz u kolegow, brata, na krzywy ryj a nie w hotelach.
              Te 200-250% to masz spod tej samej budki z piwem skad wiesz o przemytach ludzi przez Ukraine do Niemca przez Belgie. Takie same bzdury.

Nie pizdzij mel
            • felusiak1 Re: Jak podwyzszyc zarobki? 06.08.25, 23:25
              Krzywe zwierciadło. To co podajesz to ceny sezonowe.
              Marriott przy Okeciu $130. W zeszlym roku kosztowal $149.
        • boomerang Re: Jak podwyzszyc zarobki? 05.08.25, 23:59
          > by jeden zyskal,drugi musi stracic

to tak jak w sporcie
    • boomerang Re: Jak podwyzszyc zarobki? 04.07.25, 10:30
      > Panie Lechu i co Pan najlepszego narobil:)

Pan Lechu podwyższał swoje zarobki wygrywając w totolotka.
      • polski_francuz Szzczesciarz 04.07.25, 12:14
        boomerang napisał:

" Pan Lechu podwyższał swoje zarobki wygrywając w totolotka."

Mnie sie tylko raz trojka przydarzyla...

PF
        • boomerang Re: Szzczesciarz 05.08.25, 01:03
          a ja kiedyś zagrałem i trafiłem piątkę z dodatkową, którą trafić jest tak samo trudno jak szóstkę, ale nie wygrywa się miliona tylko kilka tysięcy. Wkurzyło mnie to i od tamtego czasu już nie zagrałem - to oszuści są.
          • polski_francuz Re: Szzczesciarz 05.08.25, 10:05
            boomerang napisał:

" a ja kiedyś zagrałem i trafiłem piątkę z dodatkową, którą trafić jest tak samo trudno jak szóstkę, ale nie wygrywa się miliona tylko kilka tysięcy. "

Widze, zes prawdziwy szczesciarz:)

PF
            • boomerang Re: Szzczesciarz 05.08.25, 10:21
              Przy Wałęsie to ja jestem Cienki Bolek
      • engine8t Re: Jak podwyzszyc zarobki? 06.08.25, 01:59
        boomerang napisał:

> > Panie Lechu i co Pan najlepszego narobil:)
        >
        > Pan Lechu podwyższał swoje zarobki wygrywając w totolotka.

A wiec zafundowali mu to ci co kupili losy i nic nie wygrali.
    • pijatyka Re: kontrolerzy lotów 04.08.25, 23:58

Pytanie czy akurat oni - tak samo jak inne grupy zawodowe obsługujące infrastrukturę krytyczną - w ogóle powinni mieć prawo do strajku...

• boavista4 Re: kontrolerzy lotów 05.08.25, 00:06
        zeby polepszyc swoja stope zyciowe trzeba zajac sie lichwa, prostytucja, zostac alfonsem, ozenic sie z bogata panna, kawalerem, podlizywac, zalozyc filantropie, itd.
      • felusiak1 Re: kontrolerzy lotów 05.08.25, 09:00
        Zdelegalizować związki zawodowe.
        • polski_francuz Rewolucjonista 05.08.25, 10:04
          felusiak1 napisał:

" Zdelegalizować związki zawodowe."

Wot Amerykaniec...prawdziwy rewolucjonista!!

PF
        • pijatyka Re: Zdelegalizować związki zawodowe 29.09.25, 15:50

Kontrolerów lotów? Owszem (jeśli mają tam jakieś)

• oktavian_pl Re: Jak podwyzszyc zarobki? 05.08.25, 12:36
      Moze ceny obnizyc?
      Dlaczego polska żywność tak drożeje? Prawda, o której nie mówią politycy. "Za parę lat żywność w Polsce będzie na poziomie średniej Unii Europejskiej, bo nie ma innego wyjścia. Ten proces jest raczej nie do zahamowania".
      Wiosna tego roku. Dziennikarze Deutsche Welle idą na zakupy w Warszawie i w Bonn do sklepów Lidl.
      Kupują to samo.
      "Za 22 produkty zapłaciliśmy w Polsce 120,45 zł, a w Niemczech 28,14 euro. Po odjęciu kaucji za butelkę (0,25 euro) i uwzględnieniu kursu euro z 15 kwietnia (4,29 zł) wyszło nam 119,64 zł. Różnica między zakupami w obu krajach nie wyniosła zatem nawet złotówki!" - piszą.
      Lidl w Warszawie drogi jak w Bonn
      W Polsce dużo droższe niż w Niemczech były słodycze. A także majonez, jajka czy olej słonecznikowy.
      "Fakt, że te same zakupy w polskim Lidlu wypadły nawet nieco drożej niż w Niemczech, może zadziwiać, jeśli uwzględni się różnice w zarobkach między krajami. Od stycznia minimalne godzinowe wynagrodzenie wynosi w Polsce (na umowie o pracę) 30,50 zł brutto, a w Niemczech – 12,82 euro, co w przeliczeniu daje prawie 55 zł, czyli niemal dwa razy więcej. Do tego Niemcom mniej dokucza inflacja: w marcu wyniosła za Odrą 2,2 proc., a w Polsce 4,9 proc." - skonkludowali dziennikarze.
      Pani Aleksandra z warszawskiej Ochoty: - Spędziłam z rodziną ostatnio dwa tygodnie we Włoszech. Byłam zdumiona. Ceny w sklepach były bardzo zbliżone do tych z Warszawy. Ceny w restauracjach niemal identyczne. A wiele rzeczy, jak np. kawa, było dużo tańszych. W Warszawie espresso nie kosztuje właściwie nigdzie 1,5 euro.

Jedzenie to już 85,6 proc. średniej unijnej. Napoje bezalkoholowe - 99 proc. średniej unijnej. Napoje alkoholowe 106 proc. średniej unijnej. Ciągle tanie są za to wyroby tytoniowe - 66,5 proc. średniej unijnej.
      • oktavian_pl Re: Jak podwyzszyc zarobki? 05.08.25, 13:00
        25.10.2024 Rybnik - 4 stangi Marlboro kosztowaly 700 zl.
        08.05.2025 Rybnik - 4 stangi Marlboro kosztowaly 799,60 zl
        7 miesiecy i cena wzrosla o 15%
        Robcie tak dalej to bedziecie jezdzic na zakupy do Niemiec.
        • felusiak1 Re: Jak podwyzszyc zarobki? 05.08.25, 16:08
          4 stangi to ile paczek?
          • oktavian_pl Re: Jak podwyzszyc zarobki? 05.08.25, 16:22
            felusiak1 napisał:

> 4 stangi to ile paczek?
            >
            Nie pale ale to chyba 800 papierosow.Przywoze z Polski dla znajomych.
            • felusiak1 Re: Jak podwyzszyc zarobki? 05.08.25, 18:25
              Czyli złotówka za papierosa, paczka 20 zl. W tej cenie jest okolo 12 zl podatku jesli nie wiecej.
              Produkcja paczki Marlboro w USA to 55 centów w surowcu i dolar w innych kosztach.
              Rząd dokłada 10 dolarów podatku i paczka kosztuje $12.
      • senioryta13 Re: Jak podwyzszyc zarobki? 05.08.25, 16:36
        oktavian_pl napisał:

> Moze ceny obnizyc?
        > Dlaczego polska żywność tak drożeje?

Dzisiaj w biedronce,
        1kg mandarynek kosztowal 5 zl.
        1 kg ogorkow gruntowych 10 zl.
        1 kg jablek 6 -8 zl.
        Oczywiscie na ryneczku ceny rodzimych produktow o wiele, wiele wyzsze. Np. na wybrzezu, 1 kg czeresni az 45 zl.
        Ceny niespotykane w zeszlym roku.
        Np. 1 kg wisni obecnie to 15 zl. W zeszlym roku tylko 8 zl.
        Za korzystanie z toalety na dworcu 4 zl. lub 1.5 euro. Bardzo podobalo mi sie w chorwacji na nowym dworcu, zostaly tylko druty, tubylcy zrobili porzadek z oplatami.
        • oktavian_pl Re: Jak podwyzszyc zarobki? 05.08.25, 16:41
          senioryta13 napisał:

> oktavian_pl napisał:
          >
          > > Moze ceny obnizyc?
          > > Dlaczego polska żywność tak drożeje?
          >
          > Dzisiaj w biedronce,
          > 1kg mandarynek kosztowal 5 zl.
          > 1 kg ogorkow gruntowych 10 zl.
          > 1 kg jablek 6 -8 zl.
          > Oczywiscie na ryneczku ceny rodzimych produktow o wiele, wiele wyzsze. Np. na w
          > ybrzezu, 1 kg czeresni az 45 zl.
          > Ceny niespotykane w zeszlym roku.
          > Np. 1 kg wisni obecnie to 15 zl. W zeszlym roku tylko 8 zl.
          M Niemieckim Netto ceny sa podobne.No moze 20% wyzsze.Ale zarobki niemieckie przeliczajac sa 200% wyzsze.
          • felusiak1 Re: Jak podwyzszyc zarobki? 05.08.25, 18:38
            oktavia: Ale zarobki niemieckie przeliczajac sa 200% wyzsze.

200% to 3 razy wyższe co nie zgadza się z faktami. Niemiec faktycznie po odliczeniu podatkow zarabia 25% wiecej niż polak.
            • j0rl.1 Re: Jak podwyzszyc zarobki? 05.08.25, 19:32
              felusiak1 napisał:

> Niemiec faktycznie po odlicz
              > eniu podatkow zarabia 25% wiecej niż polak.

Powaznie?

2 razy napewno, mowie o sredniej.

Ale posluchaj sobie Niemca ktory do Polski wyemigrowal. Bo mial zone Polke, na stale

www.youtube.com/@Schnuffinski-der-Auswanderer/videos
              On twierdzi ze 2 razy wiecej w Niemczech sie zarabia teraz jak w Polsce.
              Oczywiescie po odliczeniu podatkow w kazdym z tych krajow.

W koncu Niemcy maja prawie 2,5 razy wieksze PKB/leb jak Polacy, do tego nawet ten smieszny PPP coraz mniej dziala. W zywnsci np. jest podobnie.

Wal sie palancie

• oktavian_pl Re: Jak podwyzszyc zarobki? 05.08.25, 19:45
                Sila nabywcza obywatela liczona po wyrownaniu zarobkow i cen niestety ale w porownaniu Niemcow i Polakow jest dla Polakow niekorzytna.
                • felusiak1 Re: Jak podwyzszyc zarobki? 05.08.25, 20:07
                  jorel jak zwykle wypisuje farmazony prosto z dupy bo tam ma glowę.
                  Oczywiście, że niemcy mają wiecej do wydania ale nie 2 razy albo 3 razy wiecej lecz skromne 25% wiecej. Innymi slowy jesli polak i niemiec kupią w miesiacu na identyczne towary i usługi
                  to polak ma pusty portfel a niemcowi zostało w kieszeni 25% tego co wydal polak.
                  • j0rl.1 Re: Jak podwyzszyc zarobki? 05.08.25, 20:09
                    felusiak1 napisał:

> jorel jak zwykle wypisuje farmazony prosto z dupy bo tam ma glowę.
                    > Oczywiście, że niemcy mają wiecej do wydania ale nie 2 razy albo 3 razy wiecej
                    > lecz skromne 25% wiecej. Innymi slowy jesli polak i niemiec kupią w miesiacu na
                    > identyczne towary i usługi
                    > to polak ma pusty portfel a niemcowi zostało w kieszeni 25% tego co wydal polak

Pizdzisz
                    • boomerang Re: Jak podwyzszyc zarobki? 06.08.25, 00:12
                      > Pizdzisz

I znowu głowa z dupy ci wyszła.
                  • oktavian_pl Re: Jak podwyzszyc zarobki? 05.08.25, 20:12
                    Dziwne gdyz Polakowi zostanie 0% z pensji a Niemcowi 19%.I to miesiac w miesiac.
                    A potem mamy ze Niemcy kupuja 4 razy wiecej nowek samochodow,ze 80% wyjezdza na urlopy zagraniczne a nie jak 30% Polacy itd.
                    • felusiak1 Re: Jak podwyzszyc zarobki? 05.08.25, 20:48
                      Bzdurne porównanie. Polska to 38 mln ludzi a Niemcy 84mln. W Niemczech kupują wiecej nowych samochodow i wiecej miesa i wiecej kartofli.
                      W Niemczech nowy samochod przypada na 31 osob a w Polsce na 56 osob. To nie jest nawet 2 razy wiecej.
                      80% nemców wyjeżdża na wakacje. Polowa z tego wyjeżdża za granicę.
                      76% polakow wyjeżdża na wakacje. 33% wyjeżdża za granice.
                      • j0rl.1 Re: Jak podwyzszyc zarobki? 05.08.25, 21:03
                        felusiak1 napisał:

> W Niemczech nowy samochod przypada na 31 osob a w Polsce na 56 osob. To nie jes
                        > t nawet 2 razy wiecej.

pomiedzy nowymi samochodami moze byc ogromna roznica w cenach. zgadnij jak to wyglada DE - PL drogi f1?

> 80% nemców wyjeżdża na wakacje. Polowa z tego wyjeżdża za granicę.
                        > 76% polakow wyjeżdża na wakacje. 33% wyjeżdża za granice.

Pomiedzy wyjazdami na wakacje jest ogromna roznica w cenach. W jakim hotelu do jakiego kraju jak drogo?
                        Zgadnij jak to wyglada pomiedzy DE a PL drogi f1?

Ja jako dziecko jezdzilem co roku w PRLu na wakacje. Albo oboz harcerski 3 tygodnie, albo kolonie. A nawet byly tzw polkolonie w szkolach.Bogaty byl PRL

Wal sie palancie.
                        • felusiak1 Re: Jak podwyzszyc zarobki? 05.08.25, 22:15
                          No dobrze jorel. Na wakacje wyjeżdża 67 mln niemcoww tym 33.5 mln za granicę do doskonałych hoteli w doskonalych kurortach.
                          Polaków na wakacje wyjeżdża tylko 29 mln w tym za granice tylko 12 mln do tanich hoteli w drugorzednych pipidowkach.
                          Happy now?
                          • oktavian_pl Re: Jak podwyzszyc zarobki? 05.08.25, 22:26
                            felusiak1 napisał:

> No dobrze jorel. Na wakacje wyjeżdża 67 mln niemcoww tym 33.5 mln za granicę do
                            > doskonałych hoteli w doskonalych kurortach.
                            > Polaków na wakacje wyjeżdża tylko 29 mln w tym za granice tylko 12 mln do tanic
                            > h hoteli w drugorzednych pipidowkach.
                            > Happy now?
                            >
                            Na urlop zagraniczny wyjezdza rocznie 60 mln Niemcow.To jest 80% spoleczenstwa.Ale rownoczesnie 20 mln mieszkancow Niemiec nie stac na 1 tygodniowy urlop.20 mln mieszkancow Niemiec to Aussländry.
                            • felusiak1 Re: Jak podwyzszyc zarobki? 05.08.25, 22:47
                              Z twoich "danych" wynika, ze tylko 4 mln niemcow spedza wakacje w kraju.
                              Alpejskie i bałtyckie kurorty świecą pustkami.
                              • j0rl.1 Re: Jak podwyzszyc zarobki? 05.08.25, 22:51
                                felusiak1 napisał:

> Z twoich "danych" wynika, ze tylko 4 mln niemcow spedza wakacje w kraju.
                                > Alpejskie i bałtyckie kurorty świecą pustkami.

Urlopu w Niemczech jest np. 30 dni, starczy na Ostsee i na AIDA w tym samym roku
                          • j0rl.1 Re: Jak podwyzszyc zarobki? 05.08.25, 22:47
                            felusiak1 napisał:

> No dobrze jorel. Na wakacje wyjeżdża 67 mln niemcoww tym 33.5 mln za granicę do
                            > doskonałych hoteli w doskonalych kurortach.
                            > Polaków na wakacje wyjeżdża tylko 29 mln w tym za granice tylko 12 mln do tanic
                            > h hoteli w drugorzednych pipidowkach.

Ja w ostanich paru latach bylem z 6 razy na statkach Dubai Norwegia Hispania Kanary Zach Europa. Z moja corka i wnuczka, ja za nie placilem, dodam, z moich oszczednosci naturalnie. Tez 2 razy z kochanka.Te statki Mein Schiff i AIDA sa tez sprzedawane w Polsce. na kazdym statku gdzies tam sie Polakow spotkalo. Ale malo. Minimalnie. Do tego mozna miec tansze kabiny, takie bez okna nawet. Poza tym sa z oknem albo z balkonem. Acha sa tez Siuty, w takiej nie bylem ale ta kosztuje ze 12tys € np. POlakow tam nie ma, Niemcy sa.

Ale bylem w czerwcu, 4 noce na Rodos, Faliraki. Kiedys tam pare razy bylem, dawno nie, pomyslalem sobie zobacze co sie zmienilo. Sam bylem. Hotel tani jedzenie sniad kolacja chyba tylko 560€ z samolotem. W tym hotelu bylo z 25% Polakow zauwazylem, Niemcow malo. Ja tylko polazilem zwiedzac stare miejsca i spowrotem.

Ale w Polsce wakacje. Znowu bylem kajakiem Brda. Wypozyczam tam od lat kajak z jednej firmy ze Swornychgaci znaja mnie tam maja tez pensjonat. Opowiadal mi ze i w zeszylm roku i w tym tez sie wiele zmienilo. Zawsze mieli wszystkie pokoje cale lato, wakacje dzieci, z zapasem wynajete. W tym roku w tygodniu maja pokoje wolne. Ludzie przyjezdzaja raczej w weekendy, troche przedluzone ale radykalnie sie skrocily pobyty. ja plyne z namiotem, ta sama trasa, nie gotuje nic, jadam w restauracjach obiady i nagle ilosc restauracji sie zmiejszyla tam. „Moja“ zamknieta gdzies indziej to praktycznie bar z paroma standartwymi jedzeniami. Byle jakimi i drogimi w stosunku co bylo. Na polu namiotowym wlascisciel tez placze ze od zeszlego roku nagle gorzej
                            Dalej jezdze do Polski do hoteli ceny hoteli wzrosly radykalnie restauracje tez. Jedzenie w Polsce podobna cena w sklepach jak u mnie w Niemczech, nawet kupuje moje kochance sery, dobre, ale jak sa w promocji u mnie. Wtedy sa tansze jak w Polsce. Tansze jak te noname polskie.

W Niemczech tez slychac restauracjom spadaja obroty, ceny rosna trzeba powiedziec ze wszedzie „Dobrze to juz Bylo“. No ale wojna na Ukrainie kosztuje ceny energii tez taki Swiat.
                            Zarobki w Polsce? Mam kochanke zaczela pracowac w banku, 3 rok, ma polska minimalna i do tego premie za sprzedarz. Slabo dochodzi z tymi premiami.

• oktavian_pl Re: Jak podwyzszyc zarobki? 07.08.25, 14:13
                              W Niemczech ludziska przesadzaja z wyjazdami urlopowymi.Ja np w zeszlym roku bylem 5 razy w Polsce i 4 razy na Poludniu Europy.Bylem na Gran Canaria,potem Egipt,potem Neapol i okolica lacznie z Vezewiuszem,Sorent,Herkulaneum,Pompei,Capri,Paestum,Caserta no i oczywiscie Capua,znana z filmu Spartakus,gdyz tam Kirk Douglas jako gladiator rozpoczal powstanie niewolnikow.Potem bylem w Turcji.
                              W Polsce w lipcu objechalem pol Polski czyli Torun,Malbork,Gdansk,Kolobrzeg,Wroclaw.14 dni.Moge dokladnie opowiedziac,jak tragicznie wyglada czes Polski Zachodniej.Jedzie sie dziesiatki kilometrow i ma sie wrazenie ze to czasy PRLu.
                              Wiem ze tez przesadzam z wyjazdami,w tym roku sie powstrzymuje.3 razy do Polski i 3 razy na Poludnie.
                        • j0rl.1 Re: Jak podwyzszyc zarobki? 05.08.25, 22:57
                          Wezmy samochod.
                          Corce konczy sie wlasnie liesing jej Golfa, 4 lata i teraz chce kupic a nie liesing. Zamowila BMW X1 czy jakos tak, benzynowy, mild hybryd. Chyba ponad 60tys €.
                          Ostatnio jej opowiedzialem, jak sie zastanawiala jaki kupic, byl Tiguan VW do wyboru u niej ze ja nigdy VW nie chcialem kupuc. I nie kupilem, jak kupowalem bo od 25 lat nie mam samochodu.
                          I powiedzialem ze moja ksiazeca krew nie pozwala Ludowym Samochodem jezdzic, czyli Volkswagenem.
                          Posluchala, zdziwiala sie, zrozumiala i kupila BMW. Nowego oczywiscie i za gotowke tez oczywiscie.
                          Chociaz ona sie bawi w akcje ale w zakresie 20..25% swoich oszczednosci.
                          • boomerang Re: Jak podwyzszyc zarobki? 06.08.25, 00:18
                            Z niemieckimi samochodami trzeba uważać, żeby nie kupić takiego z częściami wyprodukowanymi w Rosji w ramach umowy Angela-Wladimir, a do takich zaliczają się BMW właśnie. W Polsce BMW to najbardziej psujne samochody.
                            • j0rl.1 Re: Jak podwyzszyc zarobki? 06.08.25, 18:36
                              boomerang napisał:

> Z niemieckimi samochodami trzeba uważać, żeby nie kupić takiego z częściami wyp
                              > rodukowanymi w Rosji w ramach umowy Angela-Wladimir, a do takich zaliczają się
                              > BMW właśnie.

Pizdzisz jak zwykle. Od 24.2.22 skonczyly sie handle z Rosja w samochodach napeno. Poza tym jakos co wiem to Rosjanie u siebie montowali zachodnie samochody ale tylko dla siebie a wiec zadne czesci z np. BMW nie byly do Niemiec wysylane. Chociaz tez czesc elementow sami produkowali ale wiekszosc sprowadzali.

Ale BMW X3 sprzedawany w Niemczech jest produkowany w USA i w RPA. Takie Montowanie imienia Balcerowiczy istnieja w USA tez, nie tylko w Polsce.

>W Polsce BMW to najbardziej psujne samochody.

I te X3, ogladala dokladnie sa duzo gorzej wykonczone, tak twierdzi. Tak po amerykynsku.
                              Cos w tym jest sam mialem Chryslera Vision, 3,3 Litra sprowadzony z Kanady ale ta firma importujaca go przeprowadzila jego dopuszczenie w Niemczech, nowy naturalnie. I byl nedznie wykonany naprawde. Byla ale wtedy tani to byl ca. 1990r pamietam 40tys DM kosztowal, byl tani bo wtedy DM wysoko do $ stal, koszty Zjednoczenia byly dlatego. Gotowka naturalnie zadne raty. Ja poza F126 za komuny zaden samochod na raty nie kupowalem a pare kupilem w zyciu. Chociaz ten F126 to byly chyba raty odwrotne, takie komunistyczne. Najpierw sie raty wplacalo a potem jak byly wszystko zaplacone dostawalo sei samochod.

• boomerang Re: Jak podwyzszyc zarobki? 06.08.25, 00:25
                            > moja ksiazeca krew

znakomity przykład myślenia nadwartościowego, świadczącego o zaburzeniu osobowości
                          • j0rl.1 Re: Jak podwyzszyc zarobki? 06.08.25, 18:26
                            j0rl.1 napisał:

> Wezmy samochod.
                            > Corce konczy sie wlasnie liesing jej Golfa, 4 lata i teraz chce kupic a nie lie
                            > sing. Zamowila BMW X1 czy jakos tak, benzynowy, mild hybryd. Chyba ponad 60tys
                            > €.

Rozmawialem wlasnie z corka i musze sie tu skorygowac. Ten BWW X1 ktory zamowila i ma go dostac w pazdzierniku jak sie jej liesing Golfa konczy ma ja kosztowac 56tys €. Ma 18% znizki z Listenpreis czyli z oficjalnej ceny bo kupuje go za gotowke. Nie zadne raty.
                            Kiedys mialem dyskusje z m6 jak opowiadzial ze kupil samochod, naturalnie nie nowy bo dziad z niego i wzial kredyt aby go kupic. Tlumaczyl naturalnie jak kazdy Polak z Jankesowa ze jest bogaty ale ma bogactwa „zainwestwane“ w duzo bardziej dochodowe interesy wiec na samochod kredyt. Zapytalem ze przeciez napewno ten co mu dal kredyt na nim wiecej zarobil jak on ze swoich zaiwestowanych inaczej by przeciez sam zainwestowal a nie mu kredyt dal.
                            Tu nie mial co odpowiedziec naturalnie.

Jakby corka wziela tego BMW na raty to by te 18% znizki by zmalalo radykalnie po prostu. Moze dzieki temu nawet maly % kredytu by bylo ale suma sie liczy. Duzy %. Dla dziadow

• oktavian_pl Re: Jak podwyzszyc zarobki? 05.08.25, 22:30
                        W Niemczech corocznie rejestruje sie ok.2,8 mln nowych samochodow,pierwsza piatka to VW,Merc,Audi,BMW ,Skoda.
                        W Polsce 2,2 mniej liczebnie rejestruje sie rocznie 560 tys nowych samochodow.
                        To oznacza ze w Polsce rejestruje sie liczac liczbe mieszkancow ponad 2 razy mniej samochodow i do tego 2 razy tanszych.
                        • felusiak1 Re: Jak podwyzszyc zarobki? 05.08.25, 23:01
                          2 razy tańszych?
                          Spojrzałem na Audi A6. W Polsce jest droższe niż w Niemczech.
                          • j0rl.1 Re: Jak podwyzszyc zarobki? 05.08.25, 23:03
                            felusiak1 napisał:

> 2 razy tańszych?
                            > Spojrzałem na Audi A6. W Polsce jest droższe niż w Niemczech.

Nie pizdzij palancie 2 razy tansze bo mniejsze i slabiej wyposazone.
                            • felusiak1 Re: Jak podwyzszyc zarobki? 05.08.25, 23:57
                              jorel, wszyscy wiemy, ze jesteś slabiej wyposażony. To widać golym okiem.
                              • boomerang Re: Jak podwyzszyc zarobki? 06.08.25, 07:41
                                > jorel, wszyscy wiemy, ze jesteś slabiej wyposażony. To widać golym okiem.

To prawda. Jest tak słabo wyposażony że aż się o niego boję.
    • oktavian_pl Re: Jak podwyzszyc zarobki? 05.08.25, 17:00
      Mloda para z Polski,chlopak i dziewczyna,parcuja od pewnego czasu tu gdzies niedaleko Dortmundu w Ikei.
      Maja jakies mieszkanko,co opowiadam to ze slyszenia od krewnych,ktorzy ich znaja.Mnie to malo obchodzi wiec nie dopytuje,ale wiem,ze te mlodziki sa zafascynoawani praca,zarabiaja 1800 euro netto kazdy.
      Praktycznie za 3 lata pracy kupia sobie w Polsce mieszkanie wlasnosciowe.Ile lat potrzebowali by w Polsce?
      • prze.nick Re: Jak podwyzszyc zarobki? 05.08.25, 18:38
        > Praktycznie za 3 lata pracy kupia sobie w Polsce mieszkanie wlasnosciowe.Ile lat potrzebowali by w Polsce?

A ile lat potrzebują Niemcy w Niemczech?
        • prze.nick Re: Jak podwyzszyc zarobki? 05.08.25, 18:46
          2 osoby zarabiające po 1800 euro miesięcznie w ciągu 3 lat otrzymai razem 129 600 euro.To na chwilę obecną nieco ponad 555 tysięcy złotych Pewnie sporo z tej kwoty będą musiały po drodze jeszcze wydać na inne cele i wygląda na to że w większym mieście raczej mieszkania na własność nie kupią.
          • oktavian_pl Re: Jak podwyzszyc zarobki? 05.08.25, 18:57
            www.directupload.eu/file/d/9002/4vs3kz2w_png.htm
      • felusiak1 Re: Jak podwyzszyc zarobki? 05.08.25, 18:41
        I te całe 1800 euro odkladają? Mieszkają za darmo? Nie jedzą? Nie mają elektryczności i ogrzewania? Nie maja telefonów?
        • prze.nick Re: Jak podwyzszyc zarobki? 05.08.25, 18:53
          Reklamuje Niemcy na ile się da.
          Nawet gdyby ta para uzbierała całą kwotę to w Warszawie mogłaby kupić mieszkanie na 37 metrów kwadratowych.
          Sami zaś Niemcy mają chyba procentowo najmniej mieszkań i domów wykupionych na własność w Europie.
          • oktavian_pl Re: Jak podwyzszyc zarobki? 05.08.25, 19:01
            prze.nick napisał:

> Reklamuje Niemcy na ile się da.
            > Nawet gdyby ta para uzbierała całą kwotę to w Warszawie mogłaby kupić mieszkani
            > e na 37 metrów kwadratowych.
            > Sami zaś Niemcy mają chyba procentowo najmniej mieszkań i domów wykupionych na
            > własność w Europie.

Procentowo to chyba Szwajcarzy maja najmniej wlasnosciowych.Najwiecej wlasnosciowych ma Rumunia,Bulgaria,Wegry,Polska czyli same asy.
            Zaden Niemiec nie bedzie pracowal za 1800 euro netto miesiecznie.To jest troche wiecej niz minimalna w Niemczech.Normalna pensja dla robotnika w Niemczech to ok 3000 euro netto.
            • prze.nick Re: Jak podwyzszyc zarobki? 05.08.25, 19:09
              To dość mało zarabiają Niemcy w porównaniu do Amerykanów. A Amerykanie mają dość spory procent wykupionych na własność domów i mieszkań.
              • oktavian_pl Re: Jak podwyzszyc zarobki? 05.08.25, 19:23
                prze.nick napisał:

> To dość mało zarabiają Niemcy w porównaniu do Amerykanów. A Amerykanie mają doś
                > ć spory procent wykupionych na własność domów i mieszkań.

Niemiec ze swojego zarobku brutto oddaje 8% na ubezpieczenie zdrowotne,8% dodaje mu firma,oddaje 9,5 procent na ubezpieczenie emerytalne,9,5 procent dokłada firma,oddaje ok 3,6 procent na ubezpieczenie jak jest w stadium delirium,panstwo oddaje mu 1,8%.
                Gdyby w USA bylo tyle mieszkań do wynajecia za tak korzystna cene jak w Niemczech czy Szwajcatrii to malo kto by kupowal dom czy mieszkanie by sie zadluzac.
                • oktavian_pl Re: Jak podwyzszyc zarobki? 05.08.25, 19:48
                  oktavian_pl napisał:

> prze.nick napisał:
                  >
                  > > To dość mało zarabiają Niemcy w porównaniu do Amerykanów. A Amerykanie ma
                  > ją doś
                  > > ć spory procent wykupionych na własność domów i mieszkań.
                  >
                  > Niemiec ze swojego zarobku brutto oddaje 8% na ubezpieczenie zdrowotne,8% dodaj
                  > e mu firma,oddaje 9,5 procent na ubezpieczenie emerytalne,9,5 procent dokłada f
                  > irma,oddaje ok 3,6 procent na ubezpieczenie jak jest w stadium delirium,panstwo
                  > oddaje mu 1,8%.
                  > Gdyby w USA bylo tyle mieszkań do wynajecia za tak korzystna cene jak w Niemcze
                  > ch czy Szwajcatrii to malo kto by kupowal dom czy mieszkanie by sie zadluzac.

Gdyby to wszystko co niemiecka firma pracownikowi placi czyli te polowki zaplacic pracownikowi to zarabial by krocie,jak w USA albo i wiecej.Ale musial by sobie wszystko sam zaplacic.
                  • felusiak1 Re: Jak podwyzszyc zarobki? 05.08.25, 20:23
                    Ludzie generalnie nie rozumieją ekonomii i finansow.
                    Niemiecki pracownik zarabia 20 euro na godzinę ale kosztuje pracodawcę 23.50.

Co to jest korzystna cena mieszkania?
                    • j0rl.1 Re: Jak podwyzszyc zarobki? 05.08.25, 20:32
                      felusiak1 napisał:

> Ludzie generalnie nie rozumieją ekonomii i finansow.
                      > Niemiecki pracownik zarabia 20 euro na godzinę ale kosztuje pracodawcę 23.50.

Pieniadze to kazdy umie liczyc, swoje.

> Co to jest korzystna cena mieszkania?

Po prostu nie ma w Niemczech czegos takiego jak w anglosaskich krajach ale i w Polsce. Gdzie wynajmujacy moze zadac wiecej czynszu od wynajmujacego jak mu sie podoba. po wprowadzeniu sie. Takie mieszkanie jak u was w USA 2..3 tys $ na miesiac w Niemczech 500€.
                      W Polsce w Koszalinie np wynajecie mieszkania 3..4 tys PLN na miesiac. 60m^2

Do tego jakos w duzo miastach u was, NY manhatann np. nawet nie mozecie pralki w domu miec. Bo laziena za mala, rury stare, dlatego te poppularne pralnie w miastach.
                      Albo musiace srac na dwa takty. Raz woda spuscic z kupa a nastepne spusczenie wody z papieram. Bo jak jeden takt to sie wam rury zapchaja.

Fakt maja w Polsce taniej warszaty samochodowe. Ale tylko dlatego ze jezdza starymi samochodami glowienie >20 lat i one sa duzo prostsze. Jak nowki to ceny podobne jak w Niemczech bo warszaty pelne komputerow musza by. A stare to srubokret i starczy.

Wal sie klamliwy palancie.
                      • felusiak1 Re: Jak podwyzszyc zarobki? 05.08.25, 20:53
                        jorel, wypisujesz okropne bzdury. Może perma ci na mózg ciśnie?
          • j0rl.1 Re: Jak podwyzszyc zarobki? 05.08.25, 19:39
            prze.nick napisał:

> Sami zaś Niemcy mają chyba procentowo najmniej mieszkań i domów wykupionych na
            > własność w Europie.

Praktycznie wszyskie mieszkania czy domy w Niemczech sa wlasnoscia Niemcow. Nie jakis marsjan czy Polakow. Ale w polowie nie tych co w nich mieszkaja. Wiec pizdzij
            Acha jesze wiecej w % wynajmuje w Szwajcarii ale wiadomo ze Szwajcarzy to strasznie biedny narod nie to co bogata Polska.

Moje poprzednie mieszkanie chcialo to GmbH mi sprzedac, bylo jego. za 80tys € przed chyba 15 laty. Moglem akurat z oszczednosci ktore mialem w Banku, nie w akcjach, kupic ale nie kupilem. Potem kupil jakos Niemiec z poza Berlina je ale juz na kredyt. W Niemczech mozna troche z kredytu na mieszkanie od podstawy opodatkowania odpisac dlatego ten palant je kupil.

Ja bylem duzo bogatszy od niego i je od niego wynajmowalem, od placil raty oszczedzajac.

Wal sie palancie

• oktavian_pl Re: Jak podwyzszyc zarobki? 05.08.25, 19:57
              Ja mieszkam w kamienicy 6 mieszkaniowej .Wlasciciel tej kamienicy jest wlascicielem nastepnej kamienicy z 6 ma mieszkaniami.On jest kamieniarzem i ma swoj warsztat,mieszka w swoim domu.Na warunki polskie jest milionerem.Ja place za mieszkanie 75 m2 czynsz ,ciepla wode,ogrzewanie 640 euro miesięcznie.Przy dochodzie z zona ok.4000 euro.
              Ale jest porzadnym czlowiekiem,rozliczenia na koniec roku sa bezbledne,nie dokucza nikomu.
              W Polsce to jest nieprawdopodobne.
              • boomerang Re: Jak podwyzszyc zarobki? 06.08.25, 01:11
                > Ja place za mieszkanie 75 m2 czynsz ,ciepla wode,ogrzewanie 640 euro miesięcznie.Przy dochodzie z zona ok.4000 euro

Jako szlezjerski egoista nie pomyślałeś oczywiście że jak kupisz mieszkanie to będziesz miał co zostawić po sobie dzieciom.
            • prze.nick Re: Jak podwyzszyc zarobki? 05.08.25, 20:41
              > Wal sie palancie

to nie koncert życzeń mały degeneracie umysłowy i moralny

byłeś zwykłym robolem dla kapitalisty, który zarabia na obrocie kapitałem
              • j0rl.1 Re: Jak podwyzszyc zarobki? 05.08.25, 20:44
                prze.nick napisał:

> byłeś zwykłym robolem dla kapitalisty, który zarabia na obrocie kapitałem

O to to! Wlasnie tak Marx argumentowal! I proponowal wprowadzenie komunizmu aby kapitalisci nie zarabiali na pracownikach.
                Zapisz sie do parti Lenina, tam pasujesz. Palancie
                • prze.nick Re: Jak podwyzszyc zarobki? 05.08.25, 20:52
                  Właśnie udowodniłeś po raz kolejny że jesteś pyskatym nielotem.
                  W jaki sposób dzięciole "wydedukowałeś" że jestem za komuchami? To ty masz pustkę duchową którą wypełniłeś wiarą w kapitalizm.
                  Pokazałem ci robaczku twoje żałosne miejsce w systemie który ubóstwiasz.
                  • j0rl.1 Re: Jak podwyzszyc zarobki? 05.08.25, 21:06
                    prze.nick napisał:

> W jaki sposób dzięciole "wydedukowałeś" że jestem za komuchami? To ty masz pust
                    > kę duchową którą wypełniłeś wiarą w kapitalizm.
                    > Pokazałem ci robaczku twoje żałosne miejsce w systemie który ubóstwiasz.

Ty kapitalizmu nie ubostwiasz przeciez. Bo kapitalisci wyzyskuja pracownikow wg ciebie.

No to jakie wyjscie? Jasne, Marx, komuna, panstwowa gospodarka, bez kapitalistow.

I tradycyjanie juz
                    Wal sie palancie
                    • prze.nick Re: Jak podwyzszyc zarobki? 05.08.25, 21:10
                      Nie będę się już znęcał intelektualnie nad tobą bo to jak bicie kaleki. Sam tu przechwalasz się jaką to karierę zrobiłeś a u tych u góry kapitalizmu jesteś zwykłą glistą.
              • boomerang Re: Jak podwyzszyc zarobki? 06.08.25, 00:43
                > byłeś zwykłym robolem dla kapitalisty

Gorzej. Miał w umowie o pracę napisane "inżynier", a kapitalista płacił mu jak sprzątaczce.
                • j0rl.1 Re: Jak podwyzszyc zarobki? 06.08.25, 18:38
                  boomerang napisał:

> > byłeś zwykłym robolem dla kapitalisty
                  >
                  > Gorzej. Miał w umowie o pracę napisane "inżynier", a kapitalista płacił mu jak
                  > sprzątaczce.

dobre. Ale chociaz pracowalem w swoim zawodzie inzyniera, dokladnie w nim. A ty i placa robola i zarobek robola.
                  • boomerang Re: Jak podwyzszyc zarobki? 07.08.25, 01:51
                    > Ale chociaz pracowalem w swoim zawodzie inzyniera, dokladnie w nim. A ty i placa robola i zarobek robola.

I znowu zaburzenie osobowości daje znać o sobie myśleniem nadwartościowym. Znajdź dobrego psychiatrę, J.Orłow, kogoś takiego jakim był Antoni Kępiński.
            • boomerang Re: Jak podwyzszyc zarobki? 06.08.25, 00:37
              >Ja bylem duzo bogatszy od niego i je od niego wynajmowalem, od placil raty oszczedzajac.

>Wal sie palancie

No widzisz, palancie.
    • dom.pogrzebowy Re: Jak podwyzszyc zarobki? 07.08.25, 09:10
      Genialne to co piszesz. Tak jak pomysł, jak zamknąć lwa w klatce:
      Należy samemu wejść do klatki, zamknąć ją, a później przekształcić przestrzeń, w jednokładności odwrotnej na przykład.

A pieniądze biorą się nie z pracy, a ze strajków i "przestawiania pozycji księgowych" - (C) Z.Wrzodak.
      Czekamy na więcej nierelewantnych, za to genialnych pomysłów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka