Dodaj do ulubionych

Opłakane skutki jazdy pod prąd

28.12.25, 17:15
W Japonii karambol 67 samochodów. To skutek ruchu lewostronnego, wszyscy tam jeżdżą pod prąd.
Obserwuj wątek
    • j-k zawsze mozna. 28.12.25, 20:30
      ukos napisał:
      > W Japonii karambol 67 samochodów.
      To skutek ruchu lewostronnego, wszyscy tam jeżdżą pod prąd.

zawsze mozna..
      kiedys synowi pokazalem , ze mozna.

i obaj przezylismy

- ale bylo to 200 m.
    • pijatyka Teraz to jadą 19.02.26, 13:29

...całe Stany...

• aroden Naturą czlowieka jest ruch L E W O S T R O N N Y 19.02.26, 15:31
      ukos napisał:

> W Japonii karambol 67 samochodów. To skutek ruchu lewostronnego, wszyscy tam je
      > żdżą pod prąd.

Zobacz jak walczyli onegdaj konni rycerze z kopiami trzymanymi w prawej rece.

poruszali sie ruchem lewostronnym

.
      redro.pl/plakat-turniej-rycerski-vector,202738
      • stefan4 Re: Naturą czlowieka jest ruch L E W O S T R O N 19.02.26, 16:23
        aroden:
        > Zobacz jak walczyli onegdaj konni rycerze z kopiami trzymanymi w prawej rece.
        >
        > poruszali sie ruchem lewostronnym

A potem to rycerskie barbarzyństwo zostało ukrócone. Jak taki przedwojenny szwej trzyma ładunek w prawej ręce, czy to kopię, czy wiadro z pomyjami, to ma psi obowiązek tak jechać, żeby nim nie zawadzać o innych użytkowników drogi. Czyli po prawej.

- Stefan
    • polski_francuz Plakac to niemeskie 19.02.26, 15:44
      ukos napisał:

"W Japonii karambol 67 samochodów. To skutek ruchu lewostronnego, wszyscy tam jeżdżą pod prąd."

jezdzilem w Australopitecji po lewej stronie. Jak kierownica samochodu jest po stronie srodka drogi to przyzwyczaic sie mozna szybko. Gorzej jak kierownica jest po stronie krawedzi drogi (Anglik w Europie n.p.). Wowczas jest troche niebezpieczniej.

PF
      • stefan4 Re: Plakac to niemeskie 19.02.26, 16:35
        polski_francuz:
        > jezdzilem w Australopitecji po lewej stronie. Jak kierownica samochodu jest po
        > stronie srodka drogi to przyzwyczaic sie mozna szybko.

Ja jeździłem po Anglii na rowerze. W normalnym ruchu jest bezproblemowo: nie ma strony lewej ani prawej, tylko jest moja i ta druga. Ale kiedy nagle skręca się w małą uliczkę, po której na razie nic nie jedzie, to trzeba się strzec w którą jej stronę się wjeżdża...

- Stefan
        • aroden To ja mialem gorzej 19.02.26, 16:40
          o przyzwyczaic sie mozna szybko.
          >
          > Ja jeździłem po Anglii na rowerze. W normalnym ruchu jest bezproblemowo: nie m
          > a strony lewej ani prawej, tylko jest moja i ta druga. Ale kiedy nagle skręca
          > się w małą uliczkę, po której na razie nic nie jedzie, to trzeba się strzec w k
          > tórą jej stronę się wjeżdża...

To ja mialem gorzej, bo po Anglii jezdzilem autem. z wjazdem na rondo nie bylo problemu,
          ale do ronda dochodzlo 6 ulic.

Musialem obrocic na rondzie 3 razy, zanim w koncu uswiadomilem sobie na ktorym zjezdzie mam zjechac :)
          • stefan4 Re: To ja mialem gorzej 19.02.26, 23:25
            aroden:
            > Musialem obrocic na rondzie 3 razy, zanim w koncu uswiadomilem sobie na ktorym
            > zjezdzie mam zjechac :)

A nie miałeś problemu z dźwignią biegów pod lewą ręką? No, może miałeś automata...

Anglicy mają hamulce w rowerze założone odwrotnie: lewa ręka hamuje tylne koło, żeby prawa mogła w tym czasie sygnalizować skręt w prawo (ten bardziej wymagający sygnalizacji). Kiedy tam kupiłem rower, to dość szybko zamieniłem te hamulce na zgodne z moim kontynentalnym przyzwyczajeniem...

- Stefan
            • senioryta13 Re: To ja mialem gorzej 20.02.26, 15:44
              stefan4 napisał:

> Kiedy tam kupiłem rower,

...czyli Stefan dorabial sie w Anglii, a wystepuje przeciwko Zachodowi.
              Na forum jest jeszcze drugi taki krytyk...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka