polski_francuz 19.01.26, 09:51 taki jest message EU dla amerykanskiego szefuncia w sprawie dunskiej Grenlandii. Nasz prezydent ubral sie nawet mafijne okulary... PF Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
boomerang Re: Nie podskakuj mily, nie podskakuj 19.01.26, 10:34 „Razem stanowczo podtrzymujemy nasze zaangażowanie w zachowanie suwerenności Grenlandii i Królestwa Danii” Urszula będzie bronić Królestwa Danii do upadłego. Może by tak wobec tego przywrócić Królestwo Francji? Wtedy będzie symetrycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Proste Watsonie 19.01.26, 12:34 boomerang napisał: " Urszula będzie bronić Królestwa Danii do upadłego. Może by tak wobec tego przywrócić Królestwo Francji? Wtedy będzie symetrycznie." trzeba bylo dac pokojowego Nobla i szefuncio by zostawil Grenlandie w spokoju...winni sa zatem Norwedzy! PF Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: Proste Watsonie 19.01.26, 22:50 Nie tylko Norwedzy, bo i Norwegowie też. Odpowiedz Link Zgłoś
perla.roztocza Re: Nie podskakuj mily, nie podskakuj 19.01.26, 10:36 polski_francuz napisał: > Nasz prezydent ubral sie nawet mafijne okulary... z niego taki mafioso jak z unii potęga właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
mateusz572 Re: Nie podskakuj mily, nie podskakuj 19.01.26, 11:07 perla.roztocza napisał(a): > polski_francuz napisał: > > > Nasz prezydent ubral sie nawet mafijne okulary... > > z niego taki mafioso jak z unii potęga właśnie. UE nie jest potęgą bo każdy sobie rzepkę skrobie. Polska z pisuarami i konfederastami rej wodzi w tym skrobaniu. Musimy się zdecydować, czy jesteśmy bardziej zjednoczeni czy wolimy skrobać. Moskwa woli jak skrobiemy. USA ostatnio pod wodzą pomerańczowego także. Gdyby jednak tak bardziej do kupy złożyć UE to mamy szansę my jako Polska być na zachodzie a nie na wschodzie jak drzewiej bywało. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Tak nam dopomoz... 19.01.26, 12:17 mateusz572 napisał: " Gdyby jednak tak bardziej do kupy złożyć UE to mamy szansę my jako Polska być na zachodzie a nie na wschodzie jak drzewiej bywało." ide na kolanach do Lourdes by amerykanski szefuncio zmadrzal... PF Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: Tak nam dopomoz... 19.01.26, 12:20 polski_francuz: > ide na kolanach do Lourdes A na tym zdjęciu, to ci wszyscy ludzie przyszli na kolanach? polski_francuz: > by amerykanski szefuncio zmadrzal... No, to prosicie o zaiste Wielki Cud. Nie wiem, czy tak ogromne cudy w ogóle są na stanie w Bożym Cudowniku... - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Kolana, kop 19.01.26, 12:26 stefan4 napisał: " A na tym zdjęciu, to ci wszyscy ludzie przyszli na kolanach?" Ci bardziej sportowi przyszli na rekach... " No, to prosicie o zaiste Wielki Cud. " Moze przejrzy na oczy. Objawem bedzie silny kop w putinskie dupsko...odwagi! PF Odpowiedz Link Zgłoś
perla.roztocza Re: Tak nam dopomoz... 19.01.26, 13:24 polski_francuz napisał: > ide na kolanach do Lourdes by amerykanski szefuncio zmadrzal... jak pójdziesz na kolanach do Fatimy to może twój szefuncio zmądrzeje właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Tak nam dopomoz... 19.01.26, 21:24 polski_francuz napisał: > mateusz572 napisał: > > > " Gdyby jednak tak bardziej do kupy złożyć UE to mamy szansę my jako Polska > być na zachodzie a nie na wschodzie jak drzewiej bywało." > > ide na kolanach do Lourdes by amerykanski szefuncio zmadrzal... > > PF > A wiec przyznajesz ze twoja przyszlosc nie zaley od Twoich wladz ale od Trumpa? Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Moja przyszlosc 20.01.26, 08:52 engine8t napisał: " A wiec przyznajesz ze twoja przyszlosc nie zaley od Twoich wladz ale od Trumpa?" jest dosc krotka. Martwie sie raczej o przyszlosc corki. Co bedzie z pokojem swiatowym za kilkadziesiat lat? I pytanie za pytanie. Nie sadzisz, ze wasz prezio jest troche ten, tego... PF Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Moja przyszlosc 20.01.26, 19:14 polski_francuz napisał: > engine8t napisał: > > > " A wiec przyznajesz ze twoja przyszlosc nie zaley od Twoich wladz ale od Tr > umpa?" > > jest dosc krotka. Martwie sie raczej o przyszlosc corki. Co bedzie z pokojem sw > iatowym za kilkadziesiat lat? I pytanie za pytanie. Nie sadzisz, ze wasz prezio > jest troche ten, tego... > > PF Corka zna angielski? Nie moze zrobic to co zrobil Ojciec - tzn pojechac tam gdzie jest szansa na lepsze zycie? Patrz co robi a nie co i jak mowi i byc moze zgodzisz seize mna za dl Ameyki to jeden z najlpeszych prezydenow jakich Ameryka miala. Swiat poszedl w zla strone i aby nie zginal wymagal gruntowego "przemeblowania" - czego chyba nikt nie ukrywal, i wlasnie to obserwujemy. Trump jedyny co mial odwage sie za to zabrac i jak na razie chyba niezle mu to idzie? No moze nie kazdy to tak widzi bo niektorzy beda sie musieli wziac za siebie i zadbc o siebie zamiast liczyc ze "im sie nalezy". A wiec zamiast siedziec w kacie i plakac albo jak zwykle zbierac sie i naradzac, kazdy musi stanac na wysokosci zadania i starac sie ugrac jak najwwiecej w tym rozdaniu aby znow nie zostac z portkami na kostkach. Bo to co byly sie juz zbylo i gonie ma. Wszystko bedzie nowe i to juz nie kwestia czy tylko jakie. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Nado podumat 20.01.26, 22:33 engine8t napisał: " Corka zna angielski? Nie moze zrobic to co zrobil Ojciec - tzn pojechac tam gdzie jest szansa na lepsze zycie? Patrz co robi a nie co i jak mowi i byc moze zgodzisz sie ze mna za dla Ameyki to jeden z najlepszych prezydenow jakich Ameryka miala." Corka z zona mnie przekonuja, ze Trump jest dobrym preziem Stanow. Inne moje zrodla informacji maja inne zdanie. Musze troche pomyslec... Dobranoc PF Odpowiedz Link Zgłoś
perla.roztocza Re: Nie podskakuj mily, nie podskakuj 19.01.26, 13:22 mateusz572 napisał: > Gdyby jednak tak bardziej do kupy złożyć UE to mamy szansę my jako Polska być n > a zachodzie a nie na wschodzie jak drzewiej bywało. ty jesteś starej daty i dlatego masz kompleks Zachodu. Ale uwierz mi, ci z zachodu nie są ani lepsi ani mądrzejsi od nas. Oni wszystko co osiągnęli po 2wś zawdzięczają USA, bo gdyby ich zajęli sowieci zamiast Amerykanów to dziś inaczej by śpiewali. Unia dąży do całkowitego socjalizmu i stworzenia nowego Europejczyka, trochę bardziej pigmęto pozytywnego. A przecież sowiecki socjalizm też miał na celu wyhodowanie nowego człowieka. Ale to się unii nie uda, bo socjalizm wprowadzano już chyba wszędzie i się nie udało i zawsze kończyło się nędzą i zamordyzmem właśnie.. Odpowiedz Link Zgłoś
mateusz572 Re: Nie podskakuj mily, nie podskakuj 19.01.26, 14:06 perla.roztocza napisał(a): > ty jesteś starej daty i dlatego masz kompleks Zachodu. Od 2004 roku nie mam żadnego kompleksu. Wręcz odwrotnie musiałem się dostosować do społecznej gospodarki rynkowej w wykonaniu UE i doskonale sobie poradziłem. Polska awansowała w tym czasie o wiele poziomów dzięki elastyczności i pracowitości Polaków. Kompleks to miałem przed 1989 rokiem gdy byliśmy pod butem moskiewskim. > Ale uwierz mi, ci z zachodu nie są ani lepsi ani mądrzejsi od nas. > Oni wszystko co osiągnęli po 2wś zawdzięczają USA, bo gdyby ich zajęli sowieci > zamiast Amerykanów to dziś inaczej by śpiewali. Nie ośmieszaj się. Plan Marshalla to był epizod natomiast ten dobrobyt obecny Europa zachodnia zawdzięcza wyłącznie sobie i pracowitości ludzi tam zamieszkujących. Inna sprawa, że ten dobrobyt rozciągnięto także na obiboków, którzy walą drzwiami i oknami na zachód Europy. Błędem jest bogaty socjał im wypłacany. My w Polsce tak dobroduszni nie jesteśmy, chcesz żyć i mieszkać w Polsce to bierz się do pracy i słusznie. > Unia dąży do całkowitego socjalizmu i stworzenia nowego Europejczyka, trochę ba > rdziej pigmęto pozytywnego. > A przecież sowiecki socjalizm też miał na celu wyhodowanie nowego człowieka. > Ale to się unii nie uda, bo socjalizm wprowadzano już chyba wszędzie i się nie > udało i zawsze kończyło się nędzą i zamordyzmem właśnie.. Niestety ogólnie stwierdzę tylko, że widzisz UE w krzywym zwierciadle, które sam sobie podstawiłeś. UE popełnia błędy i trzeba je naprawiać jednak my jako Polska także mamy na to wpływ przez instytucje UE. Pretensje możesz mieć do Polaków, którzy zasiadają w tych instytucjach europejskich, ale takich wybrałeś. Wracając do meritum to ja nie piszę jaka ta UE jest be ale piszę, że w kupie siła. Sami to prędzej czy później trafimy pod skrzydełka Moskwy, która mimo, że jest kolosem na glinianych nogach to jednak jest od nas dużo większa i ludniejsza i tu ma przewagę. Rozumiem, że liczysz na dalekie USA, które przyjdzie nam z pomocą albo i nie. Tak więc my tu w Europie mamy za zadanie budować wspólną Europę bo jesteśmy dużym krajem jak na warunki europejskie i nasz głos może takze dużo ważyć. Na koniec jeszcze chcę zwrócić twoją uwagę, że imigranci walą drzwiami i okami do dobrobytu a nie zamordyzmu. Dlatego kierunek migracji jest jeden Europa. Właśnie w tej krytykowanej przez ciebie UE zbudowaliśmy ten dobrobyt. Odpowiedz Link Zgłoś
perla.roztocza Re: Nie podskakuj mily, nie podskakuj 19.01.26, 15:29 mateusz572 napisał: > Nie ośmieszaj się. Plan Marshalla to był epizod natomiast ten dobrobyt obecny E > uropa zachodnia zawdzięcza wyłącznie sobie i pracowitości ludzi tam zamieszkują > cych. czyli Polacy nie byli pracowici do1989 r. bo w nędzy żyli Dopiero potem stali się pracowici. Cuda jakieś. > UE popełnia błędy i trzeba je naprawiać błędy i wypaczenia to brzmi znajomo. > Tak więc my tu w Europie mamy za zadanie budować wspólną Eur > opę to się nie uda co pokazała np. umowa Mercosur, która jest dla niektórych krajów niekorzystna. > Na koniec jeszcze chcę zwrócić twoją uwagę, że imigranci walą drzwiami i okami > do dobrobytu a nie zamordyzmu. walą drzwiami i okami do socjalu, a zamordyzm sami przynoszą, który jest integralną częścią islamu właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
mateusz572 Re: Nie podskakuj mily, nie podskakuj 20.01.26, 09:05 perla.roztocza napisał(a): > czyli Polacy nie byli pracowici do1989 r. bo w nędzy żyli > Dopiero potem stali się pracowici. > Cuda jakieś. Znowu perełko jakbyś z choinki się urwał, albo nie uważałeś bo dzieckiem byłeś Przed 1989 rokiem czyli w tak zwanym PRL-u byliśmy biedni bo wydajność pracy była pod psem. Wszystko lub prawie wszystko było państwowe czyli nasze, czyli niczyje. Te deficytowe produkty kradli Polacy co niemiara bo były niczyje. W sklepach puste półki królowały, a deficytowe towary się załatwiało. Na przykład chcąc sobie wybudować dom musiałeś załatwiać materiały budowlane na budowach wielkich blokowisk bo tam się coś jeszcze trafiało. Robotnik budowlany na takiej budowie był zarazem sprzedawcą takich deficytowych materiałów budowlanych bo przecież były państwowe czyli niczyje. Ty perełko tak jakbyś przespał te czasy albo może dzieckiem byłeś, albo może już na Sycylii z mafią współpracowałeś tego nie wiem. Wiem, że przed 1989 bida była. Amerykany nasze co przed tą bidą za ocean spyliły coś ci o tym opowiedzą. > błędy i wypaczenia to brzmi znajomo. > to się nie uda co pokazała np. umowa Mercosur, która jest dla niektórych krajów > niekorzystna. A dla ciebie też niekorzystna bo dla mnie korzystna jak ceny niższe. > walą drzwiami i okami do socjalu, a zamordyzm sami przynoszą, który jest integr > alną częścią islamu właśnie. Znowu nie uważasz. Przecież o tym piszę. Do dobrobytu się garną tej strasznej według ciebie Unii. Odpowiedz Link Zgłoś
perla.roztocza Re: Nie podskakuj mily, nie podskakuj 20.01.26, 09:40 mateusz572 napisał: > Znowu perełko jakbyś z choinki się urwał, albo nie uważałeś bo dzieckiem byłeś > Przed 1989 rokiem czyli w tak zwanym PRL-u byliśmy biedni bo wydajność pracy b > yła pod psem. Wszystko lub prawie wszystko było państwowe czyli nasze, czyli ni > czyje. Te deficytowe produkty kradli Polacy co niemiara bo były niczyje. W skle > pach puste półki królowały, a deficytowe towary się załatwiało. Na przykład chc > ąc sobie wybudować dom musiałeś załatwiać materiały budowlane na budowach wielk > ich blokowisk bo tam się coś jeszcze trafiało. Robotnik budowlany na takiej bud > owie był zarazem sprzedawcą takich deficytowych materiałów budowlanych bo przec > ież były państwowe czyli niczyje. > Ty perełko tak jakbyś przespał te czasy albo może dzieckiem byłeś, albo może ju > ż na Sycylii z mafią współpracowałeś tego nie wiem. Wiem, że przed 1989 bida by > ła. Amerykany nasze co przed tą bidą za ocean spyliły coś ci o tym opowiedzą. ładne studium socjalizmu. > A dla ciebie też niekorzystna bo dla mnie korzystna jak ceny niższe. tanio to znaczy źle. > Znowu nie uważasz. Przecież o tym piszę. Do dobrobytu się garną tej strasznej w > edług ciebie Unii. ależ ja pragnę straszliwej unii. Póki co jest śmieszna i żałosna. Unia ma sens tylko w 3 podstawowych obszarach - wolny przepływa ludzi, towarów i usług. A w tej chwili mamy ideologiczny moloch budujący nowy zsrr. A ponieważ wewnętrzne interesy są tak sprzeczne, że kiedyś to się skończy jak skończyło się w ex Jugosławii. I znów będą potrzebni Amerykanie aby zbombardowali co nieco, jak to zrobili na Bałkanach właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: Dotarlo? 19.01.26, 15:46 mateusz572 napisał: > Od 2004 roku.... > Polska awansowała w tym czasie o wiele poziomów dzięki elastyczności i pracowi > tości Polaków. awansowala dzieki olbrzymiej, pienieznej pomocy UE. Odpowiedz Link Zgłoś
kawa_poranna11 Re: Nie podskakuj mily, nie podskakuj 20.01.26, 14:51 perla.roztocza napisał(a): > mateusz572 napisał: > > > Gdyby jednak tak bardziej do kupy złożyć UE to mamy szansę my jako Polska > być n > > a zachodzie a nie na wschodzie jak drzewiej bywało. > > ty jesteś starej daty i dlatego masz kompleks Zachodu. > Ale uwierz mi, ci z zachodu nie są ani lepsi ani mądrzejsi od nas. > Oni wszystko co osiągnęli po 2wś zawdzięczają USA, bo gdyby ich zajęli sowieci > zamiast Amerykanów to dziś inaczej by śpiewali. > Unia dąży do całkowitego socjalizmu i stworzenia nowego Europejczyka, trochę ba > rdziej pigmęto pozytywnego. > A przecież sowiecki socjalizm też miał na celu wyhodowanie nowego człowieka. > Ale to się unii nie uda, bo socjalizm wprowadzano już chyba wszędzie i się nie > udało i zawsze kończyło się nędzą i zamordyzmem właśnie.. Krótko: „Zachód ma kompleks / jest lepszy” → niefalsyfikowalne (psychologia wciśnięta zamiast argumentu). To jest etykietka, nie dowód. „Zachód nie jest ani lepszy, ani mądrzejszy” → półprawda. Ludzie są różni wszędzie. Ale średnio Zachód ma lepsze instytucje (prawo, kontrola władzy, konkurencja), więc częściej dowozi wyniki. „Po 2WŚ wszystko zawdzięczają USA” → półprawda. USA pomogły (pieniądze, bezpieczeństwo), ale reszta to ich własna robota: reformy, edukacja, przedsiębiorczość, stabilne reguły gry. „Gdyby weszli Sowieci, dziś byłoby jak u nas” → spekulacja (nie dowód) — ale sensowna hipoteza, bo tam gdzie wszedł ZSRR, kończyło się biedą i represją. „UE dąży do całkowitego socjalizmu” → fantazja. UE ma regulacje i redystrybucję, ale „całkowity socjalizm” to hasło propagandowe, nie opis mechanizmu. „UE chce stworzyć nowego Europejczyka” (+ „pigmento pozytywnego”) → fantazja + rasowa insynuacja. Brzmi bojowo, ale to nie jest argument, tylko straszak. „Socjalizm wszędzie się nie udał i kończył nędzą i zamordyzmem” → półprawda. Totalitarny socjalizm/komunizm: często tak. Ale wrzucanie do tego samego worka socjaldemokracji, państwa opiekuńczego i UE to logiczna siekiera. Odpowiedz Link Zgłoś
perla.roztocza Re: Nie podskakuj mily, nie podskakuj 21.01.26, 09:50 kawa_poranna11 napisał(a): > „Socjalizm wszędzie się nie udał i kończył nędzą i zamordyzmem” → półprawda. To > talitarny socjalizm/komunizm: często tak. > Ale wrzucanie do tego samego worka socjaldemokracji, państwa opiekuńczego i UE > to logiczna siekiera. to daj mi przykład państwa gdzie udał się nie totalitarny socjalizm/komunizm. A państwo opiekuńcze polega na tym, że ja muszę robić na takich socjalistów jak ty, co by było do zniesienia gdyby nie fakt, że w państwie opiekuńczym za nim otrzymasz ode mnie kasę to 80 procent znika po drodze właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
jk2007 Re: Nie podskakuj mily, nie podskakuj 19.01.26, 12:47 Nawet wrogowie USA przyznają że armia konwencjonalna Stanów Zjednoczonych jest numerem jeden na świecie, natomiast atomowa nie gorsza niż Rosji. Gospodarka USA nie ma już tak wyraźnej przewagi, to prawda, choć ciągle nieznacznie góruje, nawet nad chińską. Będzie jednak lepiej kiedy Amerykanie złupią świat z bogactw naturalnych, a następnie będą dyktować ich ceny. Gdy komuś coś się nie spodoba przyłożą lufę karabinu. I co zrobisz? Nic. Na Chiny mają prosty plan: odcinać od surowców i szlaków handlowych, zadłużać i zdusić gospodarkę. Robią to sukcesywnie. Po odcięciu Syberii dni Chińskiej Republiki Ludowej będą policzone. Odpowiedz Link Zgłoś
j0rl.1 Re: Nie podskakuj mily, nie podskakuj 19.01.26, 13:06 polski_francuz napisał: > stefan4 napisał: > > > " A na tym zdjęciu, to ci wszyscy ludzie przyszli na kolanach?" > > Ci bardziej sportowi przyszli na rekach... > > " No, to prosicie o zaiste Wielki Cud. " > > Moze przejrzy na oczy. Objawem bedzie silny kop w putinskie dupsko...odwagi! jak to? Dla Europy odwrotna sytuacja bedzie rozwiazaniem z problemami z Trumpem. Wlasnie przestanie walczenia z Rosja rekoma ludzi mieszkajacych na Ukrainie. Bo nieprawda jest ze dla USA, Trumpa teraz, nie jest wazna Ukraine. Zeby jej nie bylo. Trump oczywiscie chce aby jak najwiecej Ukrainy bylo nie rosysjkiej, to udawanie o pokoju to tylko gra aby skonczyla sie wojna bez kapitulacji Ukrainy, aby jak najwiekszy jej kawalek byl dalej antyrosyjski. I tu jest dla Europy ta dzwignia przeciw Trumpowska przeciw USA. I cos slysze ze Merz powiedzial juz ostatnio ze trzeba bedzie z Rosja sie pogodzic a dotad zgodnie ze strategia amerykanska mowil ze trzeba Rosje pokonac. Bo pochloniecie Ukrainy przez Rosje, potem tych postsowieckich republik oprocz 3 Baltow to tak naprawde nie jest grozne strategicznie rzecz biorac. Ale to bylaby pomoc dla EU przeciew USA. Np. ten uklad Mercatuor jest wrogim przeciw USA bo USA sobe chca zagwarantwac wylacznosc na cala Ameryke, tez Poludniowa. Oczywiscie EU ma Polske, Polska zostala utworzona przez Wilsona do syfienia w Europie i bylo to skuteczne. Przez Polske byl Hitler, 2 WS i to strategicznie ciagnie sie dalej. Polska bedzie w Unii walczala przeciw porozumieniu z Rosja i tez dlatego trzeba Polske z Unii wywalic. I to wszystkie sily polityczne w Polsce tak uwazaja. Tusk tez. Wysadzila Polska z banderowcami NS1,2 za Kaczynskiego a Tusk mowi ze slusznie ze wysadzila. W tym wszyscy w Polsce sa tacy sami. Nie ze PiS i Konfa, PO itd, wszyscy praktycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: Nie podskakuj mily, nie podskakuj 19.01.26, 22:54 > Polska zostala utworzona przez Wilsona do syfienia w Europie Najbardziej nasyfiła w latach 1945-1989. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k P_F, rozumiem rozgoryczenie waszego Le Presidenta 19.01.26, 16:13 Macron do tej pory uchodzil za glownego Pajaca w calym zachodnim Swiecie. Trump po Wenezueli i ujawnieniu dalszych planow kontroli nad Swiatem - ten tytul Macronowi skutecznie odebral. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Milosc do wladzy 19.01.26, 19:39 j-k napisał: " Trump po Wenezueli i ujawnieniu dalszych planow kontroli nad Swiatem - ten tytul Macronowi skutecznie odebral." ma i jeden i drugi. Ale czym stanie sie Swiat z takimi liderami? Do tego jezyk chinski troche trudny... PF Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Ma siniaka pod okiem 19.01.26, 17:45 Może znów dostał fangę od swej lubej? Odpowiedz Link Zgłoś
boavista4 Re: Putin w przerębli 19.01.26, 19:03 Władimir Putin świętował Objawienie Pańskie, uczestnicząc w tradycyjnym rytuale kąpieli w lodowej przerębli, Wskoczył i potem wyskoczył. Trump to zoczył i teraz już wiemy jakie ma zamiary na lodowatym grenlandzkim ostrowie, chce wykuć w lodzie dziurę i skoczy tam bo taka na nature! Russian President Vladimir Putin take a dip in ice lake like a 'BOSS', Watch video | Oneindia News Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Niewiel rozumiesz z prawdziwej milosci 19.01.26, 19:43 hordol napisała: " Może znów dostał fangę od swej lubej? " i tak oczerniasz kochajaca sie pare z Amiens? Marsz na kolanach do Czestochowy. Masz szczescie, ze niedaleko! PF Odpowiedz Link Zgłoś
j0rl.1 Re: Nie podskakuj mily, nie podskakuj 19.01.26, 19:51 mateusz572 napisał: > Inna sprawa, że ten dobrobyt rozciągnięto także na obiboków, którzy walą drzwia > mi i oknami na zachód Europy. Nie do Europy a do zachodnich krajow Europy. Do Polski nie wala. > Błędem jest bogaty socjał im wypłacany. > My w Polsce tak dobroduszni nie jesteśmy, chcesz żyć i mieszkać w Polsce to bie > rz się do pracy i słusznie. Socjalw w Niemczech jest wyplacany tylko wtedy jak jest postepowanie azylowe. I tez, to fakt, jak mimo ze taki nie dostal azylu ale uwaza sie ze kraj jego pochodzenia jest bandycki i nie moze tam wrocic. A teraz opowiadz drogi m572 co dostaja azylanci ktorzy w Polsce zlozyli podanie o azyl i w Polsce sa. Nie dostaja lozka papu nie pracujac? Dostaja wiec nie klam. Tylko tez prawda ze raz oni nie chca przyszlosci w Polsce budowac a wola w byc w krajach o duzo wiekszym PKB/leb ale mimo to sa i tacy. Opowiadz. > UE popełnia błędy i trzeba je naprawiać jednak my jako Polska także mamy na to > wpływ przez instytucje UE. Polskai wplyw na intytucje EU jest szkodliwy zawsze. Najlepsza reforma EU to Ostblockowcow z wplywu na instytucja EU wykluczyc. > Na koniec jeszcze chcę zwrócić twoją uwagę, że imigranci walą drzwiami i okami > do dobrobytu a nie zamordyzmu. Tak wala do Europy ale tej z duzym PKB/leb czyli nie Polski i wala do dobrobytu a nie biedy. Zamordyz ich nie obchodzi wiec nie klam m572 >Dlatego kierunek migracji jest jeden Europa. Wła > śnie w tej krytykowanej przez ciebie UE zbudowaliśmy ten dobrobyt. Wala do nie Polski w EU, nie klam. Odpowiedz Link Zgłoś
boavista4 Re: Nie podskakuj mily, nie podskakuj 20.01.26, 00:14 USA — W kolejnym potencjalnie złowieszczym znaku, że prezydent Donald Trump był zdecydowany na to, by Stany Zjednoczone przejęły terytorium w celach strategicznych i bezpieczeństwa narodowego, nowe ogłoszenia rekrutacyjne do armii USA oferowały potencjalnym kandydatom możliwość "odwiedzenia uroczej Grenlandii". Retoryka Trumpa wobec terytorium duńskiego systematycznie nasilała się w ostatnich tygodniach, a prezydent jasno dał do zrozumienia, że zamierza przejąć kontrolę nad Grenlandią za wszelką cenę, prowadząc do działań wojskowych w marketingu, który wykorzystuje wizyty w kraju do przyciągania rekrutów. "Wygląda na to, że coś sie zapowiada," powiedział jeden z młodych mężczyzn, który zobaczył reklamę w mediach społecznościowych. "Nie potrafię dokładnie określić, jaki to przekaz , ale mówienie ludziom wstępującym do armii, że będą mieli okazję odwiedzić Grenlandię, nie może być aż tak pozytywne. Słyszałem, że ludzie mówią, że Grenlandia może być piękna do odwiedzenia, ale nie jestem pewien, czy "odwiedzanie" to wszystko, do czego chodzi w tej reklamie rekrutacyjnej, jeśli rozumiesz, o co mi chodzi. W końcu to wojsko, a nie biuro podróży." Pomimo pozornie sugerowanego przekazu marketingu, przedstawiciele armii USA pozostawali powściągliwi. "To nic poważnego," powiedział rzecznik marketingu, major Arnold Rembrandt. "Po prostu informujemy potencjalnych rekrutów, że jako członkowie armii USA mogą odwiedzić wiele egzotycznych miejsc na świecie. Jak Grenlandia. Wkrótce to zrobią. Agresywnie. To wszystko." W momencie publikacji armia USA odmówiła potwierdzenia lub zaprzeczenia doniesieniom, że jednocześnie zrzucali ulotki do mieszkańców Grenlandii z pytaniem: "Czy kiedykolwiek chciałeś zobaczyć amerykańskich żołnierzy z bliska?" Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: Nie podskakuj mily, nie podskakuj 20.01.26, 09:12 > Wala do nie Polski w EU, nie klam. a ty co dzisiaj walisz, Jurij? Odpowiedz Link Zgłoś
j0rl.1 Re: Nie podskakuj mily, nie podskakuj 20.01.26, 11:10 perla.roztocza napisał(a): > czyli Polacy nie byli pracowici do1989 r. bo w nędzy żyli > Dopiero potem stali się pracowici. > Cuda jakieś. Dobre! Oczywiscie ze komuna, gospodarka panstwowa to bylo obijanie sie w pracach. Oczywiscie i w gospodarce panstwej moze byc mniejsze albo wieksze obijanie sie w pracach, za Stalina np. bylo duzo mniejsze bo dla obijbokow byly gulagi, 2 miliony sie przewinelo przez te obozy pracy w ZSRR za Stalina, dla takich co na stanowiskach spieprzyli mocno to i czapa. Takich za Stalina bylo prawie 700tys, rozstrzelanych za nedzna prace. Ale po Stalinie natezenie pracy spadalo ciagle. Bo gospodarka panstwowa moze jakos tam byc produktywna tylko stalinowskimi metodami, gulag, czapa, jak wyzej, jak to znika nastepuje coraz wieksza obijanie gruch. Dlatego wlasnie Zachod Stalina nienawidzil b wtedy ZSRR i te inne kraje byly groznym przeciwnikiem. Bo kraje te byly dosc produktywne i trzeba bylo na Zachodzie i 10% PKB wydawac na zbrojenia aby byc bezpiecznym. W Polsce za Stalina tez niezle gospodarcze sie rozwijano ale to i tak naprawde gorzej jak w kapitalizmie jaki Zachod rozwinal i dalej jest. Bo kreatywnosc ludzka, nie chodzi o zagonienie roboli do pracy, tu trzeba wyzwolic w ludziach kreatywnosc a to jest najcenniejsze, komuna i staliniwska byla w tym slaba. A kapitalizm silny byl i jest. Bo kapiztalizm doskonale zagania ludzi do roboty. Albo mozliwoscie wielkich zarobkow za cilidna praca albo kara wywaleniem na bruk za nedzna prace. Ja doskonale pamietam za Gierka, ten to byl juz straszny jelop gospodarczy, jak produktywnis w zakladach spadala z kazdym rokiem. Do tego robole zawsze zadali wiecej, oni rzadzili tak naprawde, no i juz nastapilo takie obijanie gruch w Polsce ze Marsjanie slali do ONZetu skargi ze spac nie moga bo ten lomot obijanych gruch w komunie ich budzil. Sam pracowalem 10 lat w komunie w biurze konstrukcyjnym gdzie konstruowalilsmy elektronike ktora potem produkowano u nas. I jak sie przenioslem do Berlina Zachodniego, do kapitalistycznego przedsiebiorstwa konstruujacego podobne urzadzenia i je produkujace to stwierdzam ze z biura konstrukcyjnego w Polsce mozna byloby wywalic 2/3 inzynierow a ta pozostala 1/3 by to samo konstruowala albo o lepiej. Ja wlasnie tak uwazalem bedac w Polsce wtedy ze nie moze byc aby kraj takim obijaniem gruch nie wjechal w sciane. I myslalem ze w kapitalizmie musi byc duzo lepiej. I sie nie pomylilem jak wyemigrowalem do tego samego w sensie technicznym co w Polsce mialem. Dlatego tez bylem cholernie zadowolony z mojej decyzji emigracji bo nareszcie mialem to co uwazalem jako inzynier za sluszne i potrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: Nie podskakuj mily, nie podskakuj 20.01.26, 21:28 > dla obijbokow byly gulagi, 2 miliony sie przewinelo przez te obozy pracy w ZSRR za Stalina, dla takich co na stanowiskach spieprzyli mocno to i czapa. Takich za Stalina bylo prawie 700tys, rozstrzelanych za nedzna prace. bo nie chcieli pracować za darmo, tak jak ty u bauera w enerde Odpowiedz Link Zgłoś
j0rl.1 Re: Nie podskakuj mily, nie podskakuj 20.01.26, 22:08 boomerang napisał: > > dla obijbokow byly gulagi, 2 miliony sie przewinelo przez te obozy pra > cy w ZSRR za Stalina, dla takich co na stanowiskach spieprzyli mocno to i czapa > . Takich za Stalina bylo prawie 700tys, rozstrzelanych za nedzna prace. > bo nie chcieli pracować za darmo, Za Stalina bylo „jak nie pracujesz to nie jesz“. W kapitalizmie tez tak byly w XIXw ale wtedy taki co nie pracowal to gnil z glodu w rowie a Stalin takiemu dawal szanse na przezycie i na jedzenie. Wlasnie gulagi. Wymuszal na nim ta jego szanse. Np. w Polsce za Stalina obok gabinetu dyrektora fabryki byla izdeba wychowawcza. Taki obijbok dostawal tam lanie kijem, sie zesral, i szybciutko naprawial swoje moral pracy. Znowu troche inaczej jak w Kapitalizmie, zmuszali go aby nie zdechl z glodu, w kapitalizmie zdychal za to samo z glodu wywalony na bruk. >tak jak ty u bauera w enerde I tak Tobie drogi boom pozostalo pieprzac. Bi sam wyemigrowalem do australii Panie inzynierze i zostales robolem. Odpowiedz Link Zgłoś
monalisa2016 Re: Nie podskakuj mily, nie podskakuj 20.01.26, 15:18 Co jak co, pan Emmenuel nie jest w mojej bajce ale trzeba mu przyznac racje ze jako jedyny potrafi i ma odwage sie przeciwstawic chccacemu chetnie byc cesOrzem swiata. :-) Tlumaczony cytat: „ Przyjacielu, jesteśmy całkowicie zgodni w sprawie Syrii. Możemy zdziałać cuda w sprawie Iranu. Nie rozumiem, co robisz na Grenlandii. Spróbujmy zbudować coś wielkiego: 1) Mogę zorganizować spotkanie G7 po Davos w Paryżu w czwartek po południu. Mogę zaprosić Ukraińców, Duńczyków, Syryjczyków i Rosjan na margines. 2) Zjedzmy razem kolację w Paryżu w czwartek, zanim wrócisz do USA." Emmanuel Link bym z checia podala ale z Screenshots sie nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: Nie podskakuj mily, czy to do Macrona? 20.01.26, 21:50 monalisa2016 napisał(a): > „ ... Nie rozumiem, co robisz na Grenlandii. Spróbujmy zbudować > coś wielkiego: 1) Mogę zorganizować spotkanie G7 po Davos w Paryżu w czwartek p > o południu. > > Mogę zaprosić Ukraińców, Duńczyków, Syryjczyków i Rosjan na margines. 2) Zjedzm > y razem kolację w Paryżu w czwartek, zanim wrócisz do USA." Emmanuel Trump wlasnie powiedzial, ze w Davos ma juz umowione spotkania I rozmowy o Grenlandii z osobami ktore sa bezposrednio zwiazane z tym krajem. O Macronie wypowiadal sie dobrze, ale powiedzial, ze on nie ma wielkich szans w kolejnych wyborach. Trump powiedzial rowniez, ze doskonale wie co o nim mowi UE za plecami, ale kiedy sa razem jest bardzo przyjemnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
j0rl.1 Re: Nie podskakuj mily, nie podskakuj 20.01.26, 20:53 engine8t napisał: > Patrz co robi a nie co i jak mowi i byc moze zgodzisz seize mna za dl Ameyki to > jeden z najlpeszych prezydenow jakich Ameryka miala. > Swiat poszedl w zla strone i aby nie zginal wymagal gruntowego "przemeblowania" > - czego chyba nikt nie ukrywal, i wlasnie to obserwujemy. Trump jedyny co mia > l odwage sie za to zabrac i jak na razie chyba niezle mu to idzie? Mi sie ten Trump podoba jak cholera. Nareszcie Europa bedzie mogla spowrotem z Rosja sie stowarzyszyc, NS2 ta cala rure, natychmist otworzyc, nastepny gaz z Rosji i juz nie z USA, Ukraine zostawic dla Rosji i te weszystkie Moldawie i -stany poza Baltami, idelane sytuacja. A ze to sie szykuje to juz slychac. Nagle Merz ostatnio ze trzeba bedzie sie z Rosja porozumiec, dotad ze nigdy, Macron tez trzeba z Rosja nagle spotlknaie w Paryzu, z Ameryka Poludnowa ten Mercatour wazna sprawa i niech sobie Trump Zelenskiego bierze. Podoba mi sie jak cholera ten Trump, coraz bardziej, przyznam ze liczylem na niego ale ze az tak ladnie bedzie to sie w najsmielszych przewidywaniach nie domyslalem. Tylko trzeba bedzie Polske z Unii wywalic bo Polska byla stworzona przez USA aby syfic w Europie i jest po to dalej. Wiec won z Unii. Natychmiast. Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: Nie podskakuj mily, nie podskakuj 20.01.26, 21:41 > Nareszcie Europa bedzie mogla spowrotem z Rosja sie stowarzyszyc Marzy ci się, kacapie, że Unia Europejska powstanie na nowo, utworzą ją Niemcy i Rosja, a reszta paszli won. Ale istnieje lepsze rozwiązanie, okroić Rosję do rozmiarów Wielkiego Księstwa Moskiewskiego, taki powrót Rosji do Macierzy. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Nie podskakuj mily, nie podskakuj 20.01.26, 21:51 > Mi sie ten Trump podoba jak cholera. Nareszcie Europa bedzie mogla spowrotem z > Rosja sie stowarzyszyc, NS2 ta cala rure, natychmist otworzyc, nastepny gaz z R > osji i juz nie z USA, Ukraine zostawic dla Rosji i te weszystkie Moldawie i -st > any poza Baltami, idelane sytuacja. Mnie wiecej ale nie dokladnie. Rure otworza ale bedzie pod nadzorem i kierownictwem USA i USA ten gas bedzie Niemcom sprzedwac. Beda mogli wybiertac ktory chca :) > > A ze to sie szykuje to juz slychac. Nagle Merz ostatnio ze trzeba bedzie sie z > Rosja porozumiec, dotad ze nigdy, Macron tez trzeba z Rosja nagle spotlknaie w > Paryzu, z Ameryka Poludnowa ten Mercatour wazna sprawa i niech sobie Trump Zele > nskiego bierze. > Tylko ze Putin nie bedzie na te temat dyskutowal z Merzem ale z Trumpem i oni zdecyduja gdzie bedzie polityczna granica Rosji z EU - czy na Bugu czy na Odrze. > Podoba mi sie jak cholera ten Trump, coraz bardziej, przyznam ze liczylem na ni > ego ale ze az tak ladnie bedzie to sie w najsmielszych przewidywaniach nie domy > slalem. > > Tylko trzeba bedzie Polske z Unii wywalic bo Polska byla stworzona przez USA ab > y syfic w Europie i jest po to dalej. Wiec won z Unii. Natychmiast. W interesie Niemic nie jest wywalenie Polski ale oslabienie aby znow stala sie oplcalnie tania sila robocza dla przemyslu nienieckiego. Odpowiedz Link Zgłoś
j0rl.1 Re: Nie podskakuj mily, nie podskakuj 20.01.26, 22:02 engine8t napisał: > Mnie wiecej ale nie dokladnie. Rure otworza ale bedzie pod nadzorem i kierownic > twem USA i USA ten gas bedzie Niemcom sprzedwac. Beda mogli wybiertac ktory chc > a :) Bzdury. Tak jak marzenia Trumpa o surowcach na Ukrainie. Figa z makiem. > Tylko ze Putin nie bedzie na te temat dyskutowal z Merzem ale z Trumpem i oni z > decyduja gdzie bedzie polityczna granica Rosji z EU - czy na Bugu czy na Odrze. Tu nie ma o czym dyskutowac. Wszystkie byle republiki sowieckie beda dla Rosji oprocz 3 Baltow. Nie podsuwaj tutaj Polski. Polska nikt nie chce ona jest jak co najwyzej dla was. Moze nastepny stan USA? Prosze bardzo, po to Wilson ja stworzyl przed 100 laty. > W interesie Niemic nie jest wywalenie Polski ale oslabienie aby znow stala sie > oplcalnie tania sila robocza dla przemyslu nienieckiego. Jest wywalenie z Unii. A co potem? Wasz Stan? Czy Niepodlegla, Niezalezna Polska? Nic innego, wolna droga, z tych dwoch. Ja wiem Polska sie zachowuje jak stara brzydka panna koira wrzeszczy ze chca ja napasc, zgwalcic, czy Rosja czy Niemcy a w rzeczywistosci kijem nie warto nawet ruszyc. Odpowiedz Link Zgłoś
j0rl.1 Re: Nie podskakuj mily, nie podskakuj 21.01.26, 21:14 perla.roztocza napisał(a): > to daj mi przykład państwa gdzie udał się nie totalitarny socjalizm/komunizm. > A państwo opiekuńcze polega na tym, że ja muszę robić na takich socjalistów jak > ty, co by było do zniesienia gdyby nie fakt, że w państwie opiekuńczym za nim > otrzymasz ode mnie kasę to 80 procent znika po drodze właśnie. Komunizm to juz byl i to znaczylo gospodarka panstwowa a kapitalizm gospodarka prywatna. Panstwa tzw opiekuncze to sa kapitalistyczne gdzie PKB jest wytwarzany przez gospodarka prywatna ale panstwo pobierajac podatki, tez skadki np. na rentwe czy chorobowe daja kudziom pieniadze/zapewniaja uslugi wg ustalanych przez rzad zasad. Teraz ile kosztuje ten aparat? U mnie w Niemczech mamy system emerytur i rent, to sa urzednicy siedzacy gdzies w budynkach ktorzy te pieniadze dla ludzi przydzielaja. Wg ustalonych zasad. I w Niemczech koszt tej administarcji zajmujacej sie emeryturami jest ponizej 4% pieniedzy ktore rozdzielaja. To duzo? To prawie nic. I jakos mysle ze jakby system emerytalny opieral sie na tzw „inwestycjach“ w prywatne fundusze to ilosc pieniedzy dla tych ludzi sie tym zajmujacych jest duzo wieksza jak te 4%. Teraz kranakenkassy w Niemczech, w Polsce NFZ przez ktory idzie caly system oplacania sluzby zdrowie ten tzw panstwowy to podobny % z wszystkich pieniedzy. Troche ponizej 4% ich wszystkich. Tez praktycznie nic ale robota aby to dzialal za te prawie 4% jest zrobiona. Wiem akurat jak w Polsce bylo 500+ wprowadzone to zatrudniono ludzi ktorzy w urzedach sie rozdawaniem tych pieniadzy zajmowali. I to tez bylo troche ponizej 4% wszystkich wyplacanych 500+. Oczywiscie aby miec pieniadze a dokladnie PKB aby utrzymyac emerytow czyli nie wytwarzajacych PKB powinna byc gospdarka kapitalistyczna bo ona najlepiej wytwarza PKB ale juz rozdzial tych pieniadzy czyli PKB na te obszary jak emerytury, sluzba zdrowia najlepsza jest panstwowa. Ja jestem jak najbardziej zwolennikiem kapitalizmu bo on najlepiej wytawarza PKB ktory potem jest uzywany tez do tych celow ale juz rozdzial tych pieniedzy urzedy robic powinny. Oczywiscie mozna w tam zakresie usprawnic ich prace, ja sie tego nie podejmuje, ja jestem od wytwarzania PKB, na tym sie znam, ale dalej panstwowe tutaj sa najbardzej sensowne. Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: Nie podskakuj mily, nie podskakuj 22.01.26, 03:26 > ja jestem od wytwarzania PKB Jurij, ty już widły odłożyłeś już na bok, ale nie wątpię że wytworzyłeś odrobinę tego PKB u bauera z enerde. Odpowiedz Link Zgłoś
privus Re: Nie podskakuj mily, nie podskakuj 10.03.26, 00:31 polski_francuz napisał: > taki jest message EU dla amerykanskiego szefuncia w sprawie dunskiej Grenlandii > . Nasz prezydent ubral sie nawet mafijne okulary... > > PF Każdy orze jak może :) Odpowiedz Link Zgłoś