Dodaj do ulubionych

Polska liderem Europy?

17.05.26, 12:35
Proszę uprzejmie nie p...lić.
Nasza Bolanda będzie dość ważnym krajem w skali europejskiej i starczy szczęścia.
Mamy silne argumenty - obok bratniego Rajchu i Szwecji najwyższe europejskie IQ.
Jesteśmy nie tylko pracowici i ciągle jeszcze głodni dobrobytu - mamy zdolność improwizowania, jak widziałem za Odrą ... bezcenną.
Z całym (prawdziwym) szacunkiem dla Niemców, jednak dużo lepiej radzimy sobie w sytuacjach krytycznych i nie daj Boże byśmy ulegli ich poczuciu doskonałości, bo bardzo boli tracenie złudzeń, co obserwuję teraz w Charlottenburgu.
I dlatego niezwykle się cieszę, iż udało mi się wpoić ten szacunek, ale i świadomość własnej wartości zstępnym.
Jeśli kacapstan nas nie napadnie , będzie git.

Tekst linku
Obserwuj wątek
    • monalisa2016 Re: Polska liderem Europy? 17.05.26, 12:57
      Borrraciku ty chyba sam nie wirzysz w to co w formie prowokacji nam tu na forum naswietlasz.
    • hordol Re: Polska liderem Europy? 17.05.26, 13:04
      Holender pokazał życie w Polsce. "Te rzeczy wciąż są normalne" www.onet.pl/turystyka/onetpodroze/holender-pokazal-zycie-w-polsce-te-rzeczy-wciaz-sa-normalne/53erkn4,07640b54?utm_source=multi-platform&utm_medium=social&utm_campaign=share-button
      W niektórych aspektach i owszem
    • opa34 Re: Polska liderem Europy? 17.05.26, 13:41
      Propaganda sukcesu zawsze byla mocna strona Polski
      • j-k Borka nawiazuje do Pielnych Kart ery Gierka 17.05.26, 15:36
        opa34 napisał(a):

> Propaganda sukcesu zawsze byla mocna strona Polski

Borka nawiazuje do Pielnych Kart ery Gierka

ladnie to wtedy "rzygalo" - tylko szkoda, ze zdechlo...
    • malkontent6 Re: Polska liderem Europy? 17.05.26, 16:32
      Rozmawiałem z młodymi Amerykanami, którzy odwiedzili Polskę w ciągu ostatnich kilku lat. Nie ukrywali zaskoczenia, bo oczekiwali, że zobaczą biedny kraj na peryferiach świata. Rzeczywistosć była zupełnie inna, zobaczyli zamożny, zadbany, bezpieczny kraj.

W zeszłym roku w Warszawie wdałem się w rozmowę z trojgiem takich Amerykanów (jedna dziewczyna i dwóch chłopaków). Mówili, że świetnie się w Polsce czuli.
        • engine8t Re: zobaczyli zamożny, zadbany, bezpieczny kraj 14.07.26, 19:22
          Co za radosc.... Amerykanin kupil mieszkanie w Polsce i mieszka przez czesc roku.. dlatego ze tanio LOL
          • pijatyka Re: dlatego ze tanio 30.08.26, 09:35

Że niby nie ma tańszych miejsc?... LOL

• perla.roztocza Re: Polska liderem Europy? 17.05.26, 16:45
      borrrka napisał:

> Z całym (prawdziwym) szacunkiem dla Niemców,

a ten szacunek to niby za co?
      Szkopy to wróg najgorszy.
      Złodzieje i bandyci właśnie.
      • borrrka Jeszcze do Was nie dotarła wieść o końcu wojny? 17.05.26, 16:58
        A przecież Internet macie, niektórzy chociaż:)
        • borrrka PS. Za dużo Czterech pancernych oglądasz... 17.05.26, 17:10
          Już pisałem o tym!
          • perla.roztocza Re: PS. Za dużo Czterech pancernych oglądasz... 17.05.26, 17:18
            ale co ty z 4 pancernymi wyjeżdżasz?
            Niemcy ukradli kury i rower mojej rodziny, więc wiem jacy to przyjaciele są właśnie.
            • buldog2 Re: PS. Za dużo Czterech pancernych oglądasz... 17.05.26, 20:52
              I masz powód, żeby samemu kraść ile wlezie. Każde wytłumaczenie dobre, ja to wiem przecież.
              Ja was znam...
      • opa34 Re: Polska liderem Europy? 17.05.26, 17:36
        Peron znowu odjechal debilowi
    • snofru_pl Re: Polska liderem Europy? 17.05.26, 17:22
      Gross household disposable income per capita (including social transfers in kind) Location 2024* (USD PPP)[1]
      1, United States 67,468 (2023)
      2.Luxembourg 67,094
      3.Germany 59,001
      4.Switzerland 53,362 (2023)
      5.Australia 52,296 (2023)
      25.Lithuania 39,565
      26.Poland 38,054
      27.Hungary 37,030
      28.Turkey 30,589 (2022)

Countries With The Best Health Care Systems, 2025
      1 Taiwan
      2 South Korea
      3 Australia
      4 Canada
      5 Sweden
      6 Ireland
      7 Netherlands
      8 Germany
      9 Norway
      10 Israel

58 Serbia
      59 Poland
      60 Turkey
      61 Belarus
      Bieda i dziadostwo-Pokazuja tylko Warszawe,Gdansk,Krakow i Wroclaw.A reszta?
      • malkontent6 Re: Polska liderem Europy? 17.05.26, 18:33
        USA na pierwszym miejscu w Gross household disposable income per capita???

Zaraz się dowiesz od niektórych forumowiczów, że to nieprawda, bo w Hameryce bieda.
        • opa34 Re: Polska liderem Europy? 17.05.26, 19:44
          Jakis kometarz:Około 14–15% wszystkich Amerykanów korzysta z pomocy żywnościowej w USA w ciągu roku.
          Dla dzieci odsetek jest wyższy – ok. 1 na 3 dzieci korzysta z jakiegoś programu pomocy żywnościowej.
          • boavista4 Re: Polska liderem Europy? 17.05.26, 20:00
            Autor: JULIAN TUWIM
            Ustrzeż mnie, obroń
            Od ognia, głodu i moru,
            Od rodzimego humoru,
            Od proletarjackiej poezji,
            Od Mannergesangvereinów z krakowskiej archidjecezji,
            Od żydowskich szlagonów i korporantów
            Od męki dni powszednich i nudy niedzielnej
            Ustrzeż mnie, wielki, mocny Boże nieśmiertelny! według Julian_Tuwim/34775/Blaganie
        • snofru_pl Re: Polska liderem Europy? 18.05.26, 18:19
          ://www.researchgate.net/figure/SDG-1020-Adjusted-gross-disposable-income-of-households-per-capita-PPS_tbl2_361572815
          Skorygowany dochód rozporządzalny gospodarstw domowych na mieszkańca (PPS) 2025 kraje EU
          1.Luxembur 37.413 €
          2.Niemcy 32.950 €
          3.Belgia 28.702 €
          21.Polska 19.573 €

Polska osiągnęła niesamowity ,wyjątkowy sukces.W Dęblinie powstanie trzecie na świecie i jedyne w Europie Autoryzowane Centrum Serwisowe Silników czołgów Abrams. To efekt umowy podpisanej pomiędzy Wojskowymi Zakładami Lotniczymi Nr 1 a amerykańskim koncernem Honeywell. Inwestycja ma kluczowe znaczenie dla bezpieczeństwa i niezależności technicznej polskiej armii.

Niemcy az trzęsą sie z zazdrości.
    • buldog2 Re: Polska liderem Europy? 17.05.26, 20:50
      Nie ma żadnej Bolandy, jest Polska.
      • borrrka Prowokuję odruchy "patriotyczne" 18.05.26, 10:46
        I znowu mi się udało.
        • buldog2 Re: Prowokuję odruchy "patriotyczne" 18.05.26, 16:25
          Udało ci się kaleczyć język, tak jak innym - z gościnią, ministrą itd. Nic więcej.
    • monalisa2016 Re: Polska liderem Europy? 18.05.26, 21:48
      Cytat:
      „Polska stała się państwem imigracyjnym” – polski rząd podejmuje działania mające na celu skrócenie czasu rozpatrywania wniosków o zezwolenie na pobyt dla pracowników zagranicznych, ponieważ ponad 500 000 migrantów złożyło już wnioski o zezwolenie na pobyt"

rmx-news.translate.goog/article/poland-has-transformed-into-an-immigration-state-polish-government-moves-to-shorten-approval-time-for-foreign-workers-as-over-500000-migrants-apply-for-residency/?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=de&_x_tr_pto=wapp
    • j0rl.1 Re: Polska liderem Europy? 19.05.26, 10:57
      borrrka napisał:

> Z całym (prawdziwym) szacunkiem dla Niemców, jednak dużo lepiej radzimy
      > sobie w sytuacjach krytycznych i nie daj Boże byśmy ulegli ich poczuciu dosko
      > nałości, bo bardzo boli tracenie złudzeń, co obserwuję teraz w Charlottenburgu.
      > I dlatego niezwykle się cieszę, iż udało mi się wpoić ten szacunek, ale i świad
      > omość własnej wartości zstępnym.

Ach te gadania Polakow o nedzowatym niemieckim zachowaniu sie w warunkach krytycznych. T sie czesto slyszy u Polakow bedacych w Niemczech.
      A wiec ja w swoim zyciu w Niemczech, zawodowym, uczestniczylem w mnostwie krytycznych sytuacjach w firmie. I wdzialem zachowanie Niemiecow w innych firmach w sytuacji krytycznych. Ilez to razy bylismy pod naciskiem problemow z urzadzeniami ktore byly grozne nawet do stopnia byc albo nie byc dla firmy. Nazywalismy wtedy te narady nad rozwiazaniem problemu „Kriegsrat“, to jak Indiania przy ognisku „Narady Wojenne“ z Karola Maya. Idee, propozycje rozwiazania problemu, kierunek pracy aby ten problem rozwiazac narady czesto poza godzinami pracy do nocy. Albo u klientow tez narady idee ale tu bylo praktycznie zawsze jak problem naprawde rozwiazac a nie zamiesc pod dywan. Bo zamiecenie pod dywsan wroci i to z wieksza sila. A ma byc tak aby problem nie wrocil bo od tego zalezy przyszlosc, dzisiaj mniej wazne.
      Polacy jak borrka czy z jego poziomu nigdy nie trafiali na pozycje gdzie powazni Niemcy rozwiazuja powazne problemy. Ich zdanie o niemieckiej malej kreatywnsci w stosznku do Polkow to sie bierze zapewne stad ze oni byli tam na poziomie robotnika. I robotnik w Niemczech nie ma prawa jak cos nie idzie jak przewidziane cos tam sam kombinwac, cos przeklepac jak kreatywny Polak ale w rzeczywistosci np sprzedac urzadzenie nie w porzadku z ukrytym bledem. Tak by zrobil kreatywny Polak, ociezyly umyslowo robotnik niemiecki zglosi przelozonemu ten problem i poczeka na jego rozwiazanie. Co jest lepiej? Taki kreatywny polski borrka czy ociezaly umyslowo Niemiec? Oczywiscie dla Polaka sie liczy dzisiaj dla Niemcy nie tylko dzisiaj ale i jutro i pojutrze. I ze jak co trzeba dzisiaj solidnie popracowac, tym samym miec jakby dzisiaj straty, aby pojutrze nie miec strat. A borrka pojutrze walnie to jak sie zawali i powie cos innego bede majsterkowal.
      Moja mama poznaniaka w Polsce jeszcze mowila mi ze tak jest u Niemcow i miala racje, tak bylo. Tacy z Kongresowki/Kresow nie moga sie na takie mamy powolac bo ich mamy mowily, ukradnij dzis, to masz napewno. A jutro? To sie zobaczy.
      • malkontent6 Re: Polska liderem Europy? 19.05.26, 14:54
        j0rl.1 napisał:

> Moja mama poznaniaka w Polsce jeszcze mowila mi ze tak jest u Niemcow i miala racje, tak bylo.

A co mówił Twój ojciec, rosyjski arystokrata?
      • malkontent6 Re: Polska liderem Europy? 15.07.26, 00:00
        j0rl.1 napisał:

> I robotnik w Niemczech nie ma prawa jak cos nie idzie jak przewidzian
        > e cos tam sam kombinwac, cos przeklepac jak kreatywny Polak ale w rzeczywistosc
        > i np sprzedac urzadzenie nie w porzadku z ukrytym bledem.

A ja ciągle pamiętam ten słynny niemiecki przekręt:

"Jestem zaszokowany wydarzeniami ostatnich kilku dni. To niesłychane, że nadużycia na taką skalę były możliwe w Grupie Volkswagen."

pl.wikipedia.org/wiki/Afera_Volkswagena#:~:text=Afera%20Volkswagena%20%28potocznie%20Volkswagengate%5B1%5D%20lub%20Dieselgate%5B2%5D%5B3%5D%29%20%E2%80%93%20ujawniony,na%20manipulacj%C4%99%20wynikami%20pomiar%C3%B3w%20emisji%20z%20uk%C5%82adu%20wydechowego.
        www.bbc.com/news/business-34324772
    • amanita2025 Re: Polska liderem Europy? 19.05.26, 15:50
      Dodam tylko.
      Raport „Ekonomiczne koszty wojny dla Polski” to pierwsze tak kompleksowe opracowanie, które w twardych liczbach pokazuje, co oznaczałby konflikt zbrojny dla polskiej gospodarki i infrastruktury.
      Autorzy raportu – pod kierunkiem gen. broni (rez.) dr. Jarosława Gromadzińskiego (Defence Institute) przeanalizowali trzy scenariusze konfliktu. W każdym z nich koszty odbudowy przekraczają wyobraźnię.
      W scenariuszu ograniczonego ataku rakietowo-lotniczego (bez inwazji lądowej) całkowite koszty odbudowy infrastruktury wynoszą 550 miliardów złotych. Przy inwazji regionalnej – 1,2 biliona złotych. W przypadku pełnoskalowej wojny z trzech kierunków – nawet 3 biliony złotych samej infrastruktury, a pełna odbudowa państwa (z mieszkalnictwem, przemysłem i sektorem publicznym) osiąga 5,5 biliona złotych .
      Drogi, mosty, kolej – każdy element z ceną
      Raport cechuje bezprecedensowa szczegółowość. Odbudowa terminala logistycznego w Małaszewiczach: 15–25 mld zł. Mosty strategiczne na Wiśle, Odrze i Bugu: 10–35 mld zł. Sieć drogowa: 140–600 mld zł. Infrastruktura kolejowa: 120–500 mld zł.
      Kluczowe korytarze transportowe (A2, Via Baltica, E20) generują koszty od 250 mld zł do 1,2 biliona złotych w zależności od scenariusza.
      Infrastruktura jako dominujący komponent strat
      Autorzy podkreślają, że infrastruktura stanowi dominujący komponent strat i kluczowy czynnik determinujący tempo powojennej odbudowy. Tradycyjne mechanizmy rynkowe nie wystarczą – proces odbudowy potrwa dekady.
      defence24.pl/polityka-obronna/odbudowa-polski-po-ataku-rosji-moglaby-kosztowac-nawet-55-bln-zl
      • opa34 Re: Polska liderem Europy? 19.05.26, 16:14
        Histeria wojenna w Polsce kwitnie
    • j0rl.1 Re: Polska liderem Europy? 20.05.26, 11:36
      malkontent6 napisał:

> j0rl.1 napisał:
      >
      > > Moja mama poznaniaka w Polsce jeszcze mowila mi ze tak jest u Niemcow i m
      > iala racje, tak bylo.

> A co mówił Twój ojciec, rosyjski arystokrata?

Moj ojciec takim prawdziwych ksieciem to byl tylko do 6 roku zycia. Bo rewolucja go juz nie z kompletna rodzina wypedzila z Rosji. Wyladowal z swoim ojcem i swoim bratem w Polsce. Matka i siostra zniknely w Rosji co prawda siostra sie duzo pozniej znalazla zywa. Wlasnie w Rosji.
      Nie mowil wiele o sobie zapewne dlatego ze komunisci w Polsce mogliby sie zainteresowac jego pochodzeniem i kto wie czy by nie mial problemow, do tego dzieci mial duzo, 3 mioty z trzech zon, 9 w sumie, ja bylem z tego najmlodszego miotu. Wiec dziecmi sie nie przejmowal ale nauczylem sie od niego np milosci do przyrody, wedrowek po lasach lowienie ryb, bo to i on uprawial. On uprawial i mysliwstwo no ale ja juz nie. Zato plywam kajakiem chocial mowil raz ze przed wojna sibie sam kajak zbudowal.
      Niekiedy jednak powiedzial to i owo kiedys bylo dla mnie malo istotne, teraz naturalne rozumiem to duzo lepiej. No i od matki sie tez co nieco o ojcu dowiedzialem bo jej tez cos mowil przeciez.

A wiec co mu pozostalo? Troche znajomosci j. francuskiego bo mial w Rosji bone francuska, typowe wtedy ale wazne jest co raz powiedzial i ja to zapamientalem. A wiec powiedzial “co mysmy takiego narobili ze sie to rewolucja skonczylo?“. Jestem przekonany ze nie znal odpowiedzi na to pytanie a jak nawet to zla/niekompletna. Ja bym mu teraz to wytlumaczyl napewno dobrze. Zreszta widac bylo po jego zyciu niezrozumienie powodow rewolucji w Rosji, napewno u jego ojca. Bo jego ojciec kazal mu sie uczyc rolnictwa mimo ze on mial ciagotki do techniki. Opowiadal jak to, przed wojna naturalnie, sobie radio zbudowal, takie ze detektorem, z wielka antena, i sluchal stacji, pamietam powiedzial z Milano. Ale zostal zmuszony do nauki rolnictwa co mu smierdzialo. A dlaczego tak jego ojciec chcial? Bo uwazal ze wroca na swoje wlosci, daleko nad Wolga, wiec ten zawod rolnika potrzebny. I tym samym wlasnie pokazal i jego ojciec a i moj tez ze nie rozumieli powodow rewolucji w Rosji a powodem bylo zacofanie przemyslowe a to z za malym kapitalizmem.
      Co do nastawienie do wychowania zostawal to mamie, rozumiem ze sie z tym zgadzal tak naprawde. Zreszta byl germanofilem tak naprawde, uwazal Niemcy za warty powazania narod, zapewne wlasnie dlatego ze byl narodem przymyslowym. Mama miala osobiste doswiadczenie z Niemiec tzn Wielkopolska nawet ukradzona Niemcom po 1918r pozostala w modelu niemieckim jesli chodzi o nastawienia do zachowania postepowania, tak jak wyzej opisalem. Naturalnie popr5zez przylaczenie do Kongresowki te pozytywane cechy u Poznaniakow tez po czasie szy sie jeb.c.
    • pijatyka Re: Polska liderem Europy? 24.06.26, 23:28

Czasem bywamy przez chwilę.

Np. zaraz po kacapskiej pełnoskalowej napaści na Ukrainę to spokojnie byliśmy.

• polski_francuz Spasiba Wilsonski 25.06.26, 10:02
      borrrka napisał:

" Proszę uprzejmie nie p...lić. Nasza Bolanda będzie dość ważnym krajem w skali europejskiej i starczy szczęścia. Mamy silne argumenty - obok bratniego Rajchu i Szwecji najwyższe europejskie IQ.

Jesteśmy nie tylko pracowici i ciągle jeszcze głodni dobrobytu - mamy zdolność improwizowania, jak widziałem za Odrą ... bezcenną."

Zgadzam sie. Moze dodam, ze kazdy kraj ma swoje szczyty i doliny historyczne. I czas Polski powoli nadchodzi czy raczej powraca. Moze tez polscy emigranci niezle pracuja tu czy tam i wielu z nich mysli o powrocie. W koncu zachodnie, mocarstwa powoli zanizaja loty z tych czy innych wzgledow. Glownie demograficznym pewnie...

A zatem Vive la Pologne!

PF
      • boavista4 Re: Spasiba Wilsonski 14.07.26, 12:26
        olalalalalala
    • oszol-lom-z-rm Re: Polska liderem Europy? 25.06.26, 11:03
      jeśli bezmyślnie będziemy małpować zachód do żadną potęgą nigdy nie będziemy
      a to ku przestrodze.
      www.youtube.com/watch?v=bnSn4XlakTQ
      www.youtube.com/watch?v=DRQbiB4CNM0
      www.youtube.com/watch?v=SlBMzbTJeV8
      www.youtube.com/watch?v=4bTi0BI8mZA
      www.youtube.com/watch?v=DdTAWROHBJc
      www.youtube.com/watch?v=HNqzQ9Ctosk
      www.youtube.com/watch?v=dsnuxzg8Oyk

a bycie lub w nie w \UE nie ma jak widać nic do rzeczy
      • boavista4 Re: Polska liderem Europy? 25.06.26, 12:46
        Na miłość Boskom
        cieszmy się Poskom!
        Cieszmy sie ze nasze chlopoki
        wykopiom ziemnioki!
        A na FIFA zdobendom zloto
        a my wgramy w totoloto!
      • boavista4 Re: Polska liderem Europy? 14.07.26, 23:19
        Polska powinna zapewnić zapłodnienie in vitro dla Pijatyki i kumpli, pod warunkiem ze procedura będzie pokazana na FS. Dzięki temu FS stanie się popularne nawet w Watykanie i krajach Islamu, a wojna na Ukrainie i w Iranie przestanie interesować opinie międzynarodowa!
    • kochany-pershing [...] 30.08.26, 12:36
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
    • amanita2025 Re: Polska liderem Europy? 02.09.26, 11:25
      ️Na Białorusi ceny (za litr) paliw na dzień 2/9/2026:

AI-92 — byn 2,60 = 3,46zł

AI-95 — byn 2,70 = 3,60zł

AI-98 — byn 2,92 = 3,89zł

Diesel — byn 2,70 = 3,60zł

Gaz LPG — byn 1,34 = 1,79zł

Serdecznie zapraszamy do tankowania! Ruch bezwizowy obowiązuje dla wszystkich obywateli UE.
    • amanita2025 Re: Polska liderem Europy? 03.09.26, 05:17
      Polska mierzy się z bardzo poważnym deficytem kadr inżynierskich. Szacuje się, że obecnie brakuje około 300 tys. specjalistów, a przy utrzymaniu obecnych trendów demograficznych i edukacyjnych luka ta może do 2030 roku wzrosnąć nawet do 450–550 tys. osób. Rynek pracy przestał nadążać za nowymi technologiami oraz innowacjami, co może zahamować nasz rozwój.
      next.gazeta.pl/next/7,151003,32803382,krytyczny-niedobor-kadr-brakuje-300-tys-osob-mozna-zarabiac.html#do_w=440&do_v=1892&do_st=RS&do_sid=2858&do_a=2858&do_upid=1892_ti&do_utid=32803382&do_uvid=1779365681948&s=BoxFinImg5
      • petronella.kozlowska amanita2025 napisał: 03.09.26, 10:13

W sąsiednich Niemczech jest nadmiar inżynierów.

Dlaczego rząd Tuska nie wpadł na pomysł ściągnięcia ich do Polski?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka