Dodaj do ulubionych

Kto chce wojny atomowej w Europie?

23.05.26, 20:53
Jak wyzej.
Obserwuj wątek
    • amanita2025 Re: Kto chce wojny atomowej w Europie? 23.05.26, 21:10
      Czy informacja, że Rosja dysponuje obecnie około 5-6 rakietami hiperdźwiękowymi typu Oreshnik, przenoszącymi każda 36 głowic, co umożliwia już likwidację 180-216 zakładów, instytucji, czy bunkrów podziemnych jednorazowo, jest brana pod uwagę przez rządy europejskie, tak prące do konfrontacji z Rosją?
      • igor_2025 Re: Kto chce wojny atomowej w Europie? 23.05.26, 22:05
        amanita2025 napisał:

> Czy informacja, że Rosja dysponuje obecnie około 5-6 rakietami hiperdźwiękowymi
        > typu Oreshnik, przenoszącymi każda 36 głowic, co umożliwia już likwidację 180-
        > 216 zakładów, instytucji, czy bunkrów podziemnych jednorazowo, jest brana pod u
        > wagę przez rządy europejskie, tak prące do konfrontacji z Rosją?

Oni juz stracili poczucie strachu, wiec dla nich to nie ma zadnego znaczenia. Odzyskaja strach, nie watpie, ale byc moze zbyt za pozno.
      • j-k Nikt 23.05.26, 23:10
        amanita2025 napisał:

> Czy informacja, że Rosja dysponuje obecnie około 5-6 rakietami hiperdźwiękowymi
        > typu Oreshnik, przenoszącymi każda 36 głowic, co umożliwia już likwidację 180-
        > 216 zakładów, instytucji, czy bunkrów podziemnych jednorazowo, jest brana pod u
        > wagę przez rządy europejskie, tak prące do konfrontacji z Rosją?

Tak samo, jak informacja , ze bedzie ODWET.

obie strony o tym wiedza - zatem po co te "strachy na Lachy" ?
        • igor_2025 Re: Nikt 24.05.26, 08:02
          j-k napisał:

> obie strony o tym wiedza - zatem po co te "strachy na Lachy" ?

Janusz, wlasnie o tym ten watek,ze sa ludzi, ktore byc moze nie boja sie odwetu, ktore stracili instynkt samozachowawczy. Przeciez oni sa pewni tego, ze da sie doprowadzic do porazki Rosji, i wogole nie biora pod uwage ten fakt, ze moze dojsc do takiej sytuacji, gdy rosyjskie uderzenie taktyczna bronia nuklearna stanie sie faktem. Chyba nie wierzysz w to, ze to Ukraincy produkuja te wszystkie drony, ktore obecnie leca na tysiace km w glab Rosji? I jesli dojdzie do tego, ze rosyjska obrona przeciwlotnicza bedzie calkowicie sparalizowana takimi atakami, to na Kremlu podejma decyzje, ze jedynym wyjsciem bedzie niszczenie fabryk, produkujace te drony. A gdzie te fabryki znajduja sie?
          • amanita2025 Re: Nikt 24.05.26, 08:12
            igor_2025 napisał:

> Chyba nie wierzysz w to, ze to Ukraincy produkuja te wszystkie
            drony, ktore obecnie leca na tysiace km w glab Rosji?

Wiadomo, ukraińskie drony leciały z terenu Kazachstanu.
      • polski_francuz Zwierzeta z innej epoki 24.05.26, 10:40
        amanita2025 napisał:

" Czy informacja, że Rosja dysponuje obecnie około 5-6 rakietami hiperdźwiękowymi typu Oreshnik, przenoszącymi każda 36 głowic, co umożliwia już likwidację 180-216 zakładów, instytucji, czy bunkrów podziemnych jednorazowo, jest brana pod uwagę przez rządy europejskie, tak prące do konfrontacji z Rosją? "

rosja pozostaje jak zwierze z innej epoki. Mamut jest niezlym porownaniem: wielki ale niezbyt pasuje do wspolczesnego swiata. Politycy, jak leningradzik ze stazem w Dreznie, buduja na tej wielkosci swoja wladze. Czy ludzie chca takiej wladzy i takiego systemu? Pewnie nie chca ale niezbyt chca podpasc wladzy. I co bedzie dalej?

Trudne pytanie

PF
        • amanita2025 Re: Zwierzeta z innej epoki 24.05.26, 11:34
          polski_francuz napisał:
          > Czy ludzie chca takiej wladzy i takiego systemu? Pewnie nie chca ale niezbyt chca podpasc wladzy. I co bedzie dalej?
          Trudne pytanie

"Вчитываясь в древнюю рукопись, на долгих четыре столетия замурованную в тайнике Круглой башни Сергиевой Лавры, я непрестанно думал о том, почему именно Суд, Власть и Веру избрал наш Господь самыми неисповедимыми из путей Своих? Зачем положил такую страшную пропасть между слепой волей человеков и законами истины, между царством земным и Царствием Небесным, между мраком и Светом?
          Пропасть, ведущую в преисподнюю...
          О как глубоко забыли люди о том, что Власть, Суд и Вера созданы на земле не ими! Как часто врученным Свыше распоряжаются по наущению дьявола. Господь ревностно следит за Своим – отмщение Его неоступно. Дьявол щедр и льстив, охотно дает мудрость, силу и удачу, но любая награда от него – гибель. Дьявол никогда не отпускает должников, всегда помнит о своих питомцах. Только оступись...
          Он, он один, только он – навек тебе господин.
          Бывает, его рабами становятся одинокие безумцы - дьявол не брезгует никем, но бывает – ему достается самое сладкое: судьи, пастыри и властители. Они влекут в преисподнюю свои народы... Господь хранит Россию, но часто допускает дьявола на ее правителей. Вот и рукопись эта показалась мне повестью искушения. Того, что едва не привело к гибели Московское государство. С тех пор, мой читатель, жизнь не престала быть нам чистилищем - дьявол не заблудился в своих подземельях и не пресытился выходить на охоту...
          Да спасет младенцев Своих милосердный к нам Господь!"
          catofoldmemory.livejournal.com/451806.html
          • polski_francuz Cytat z Biblii? 24.05.26, 12:26
            amanita2025 napisał:

> "Вчитываясь в древнюю рукопись, на долгих четыре столетия замурованную в тайнике Круглой башни Сергиевой Лавры, я непрестанно думал о том, почему именно Суд, Власть и Веру избрал наш Господь самыми неисповедимыми из путей Своих? ..."

nasz afrykanski ksiadz tylko po francusku i po swojemu leci...

PF
          • stefan4 Re: Zwierzeta z innej epoki 24.05.26, 15:21
            amanita2025 (cytat):
            > "[...] Господь хранит Россию, но часто допускает дьявола на ее правителей. [..]."

Czy to aluzja do Putina? Serce samo aż się do niej rwie, ale rozum ostrzega, że żadnego diabła nie ma, a prawdziwą swołoczą może być tylko człowiek, t.zw. ,,rozumny''. Na szczęście nie każdy.

amanita2025 (cytat, c.d.):
            > "[...] искушения. Того, что едва не привело к гибели Московское государство. С тех
            > пор, мой читатель, жизнь не престала быть нам чистилищем - дьявол не заблудился
            > в своих подземельях и не пресытился выходить на охоту...[...]''

No tak, pokusa, żeby odbudować ZSRR ze swoją dawną strefą wpływów omal nie doprowadziła do zguby państwo moskiewskie i od czasu prób realizacji tej pokusy życie stało się czyśćcem. Tyle, że to się jeszcze nie skończyło, zguba ciągle jeszcze jest możliwa i może się okazać, że czyściec nie jest tym najgorszym, co może spotkać naród. To wygląda na wierny opis współczesnej Rosji. Przynajmniej tej, która zaczęła się w 2022.

Amanito, czy Ty takie rzeczy wyszukujesz i czytasz dla własnej przyjemności, czy też rosyjski okultyzm to Twoja działalność zawodowa?

- Stefan
            • amanita2025 Re: Zwierzeta z innej epoki 24.05.26, 15:37
              stefan4 napisał:
              > rosyjski okultyzm

Jako ciekawostka.
              В начале января 1926 года после завершения XIV съезда ВКП(б) состоялся Пленум нового состава ЦК ВКП(б), который ввёл в состав Политбюро ЦК ВКП(б) несколько новых членов, которые, по всей вероятности, должны были усилить позиции Сталина в борьбе с так называемой «новой оппозицией» (Лев Каменев, Григорий Зиновьев, Григорий Сокольников, Надежда Крупская). Группа товарищей, введённых Сталиным в Политбюро, характеризуется довольно неожиданной общей чертой, объединявшей их (помимо того, что все они была давние соратники генсека). Все эти новые члены высшего партийного «ареопага» были выходцами из старообрядческих семей: В. М. Молотов, К. Е. Ворошилов, М. И. Калинин, Н. М. Шверник, А. А. Андреев и Г. М. Маленков. В то же время Л. Б. Каменев (Розенфельд) был понижен в статусе до кандидата в члены Политбюро. Очевидно, что в этот момент Сталин заметно изменил национальный состав Политбюро.
        • igor_2025 Zwierzeca fobia.... 24.05.26, 12:03
          polski_francuz napisał:

> rosja pozostaje jak zwierze z innej epoki.

Rosja w niczym nie rozni sie od USA.

> Mamut jest niezlym porownaniem: wielki ale niezbyt pasuje do wspolczesnego swiata.

Wspolczesny swiat stawia nowe wyzwania, i jesli im nie sprostac, to mozna zniknac. Ostatni kryzys w zatoce Perskiej to unaocznil wszystkim.

> Politycy, jak leningradzik ze stazem w Dreznie, buduja na tej wielkosci swoja wladze.

Wladza nie buduje sie, ona zdobywa sie na rozne sposoby, a o wielkosci tego czy innego czlowieka decyduja jego czyny. Zdecydowana wiekszosc ludzi na swiecie uwaza Putina za czlowieka, ktoremu mozna ufac.

>Czy ludzie chca takiej wladzy i takiego systemu? Pewnie nie chca ale niezbyt chca podpasc wladzy. I co b
          > edzie dalej?

Od tego sa wybory, ktore w Rosji odbywaja sie regularnie. A to ze wynik tych wyborow jest sprzeczny z checiami kogos na swiecie, to Rosjan malo obchodzi.

> Trudne pytanie

Mozna z kazdego, nawet najprostzego pytania zrobic cos trudnego. To pytanie nie bylo trudne - Putin w Rosji rzadzi z woli narodu, ktoremu on podoba sie. I zeby tak stalo sie, zachod zrobil bardzo duzo w latach 90-ch ubieglego stulecia. ....
          • polski_francuz Watpliwosci 24.05.26, 12:34
            igor_2025 napisał:

"Rosja w niczym nie rozni sie od USA."

Ludzie emigruja raczej do Stanow niz do rosji. Dlaczego?

" Wladza nie buduje sie, ona zdobywa sie na rozne sposoby, a o wielkosci tego czy innego czlowieka decyduja jego czyny. Zdecydowana wiekszosc ludzi na swiecie uwaza Putina za czlowieka, ktoremu mozna ufac."

Nie morduje masowo, chcesz powiedziec? Od tego do zaufania dluga droga...

" Od tego sa wybory, ktore w Rosji odbywaja sie regularnie. A to ze wynik tych wyborow jest sprzeczny z checiami kogos na swiecie, to Rosjan malo obchodzi."

Demokratyczne wybory w rosji? Trudno uwierzyc. Moze sie raczej tam zyjacy wypowiedza? Tys Angol albo Poljak, he? To ciut inna spiewka.

PF
            • igor_2025 Re: Watpliwosci 24.05.26, 14:06
              polski_francuz napisał:

> igor_2025 napisał:

> Ludzie emigruja raczej do Stanow niz do rosji. Dlaczego?

Ogromna ludzi emigriruje do Rosji, co juz stanowi problem. Ja wiem, ze Tob ie trudno w to uwierzyc, ale tak to jest.

> Nie morduje masowo, chcesz powiedziec? Od tego do zaufania dluga droga...

Jedz do Rosji, i porazmawiaj z ludzmi, sam przekonasz sie jak jest naprawde.

> Demokratyczne wybory w rosji? Trudno uwierzyc.

W to nie trzeba wierzyc, wystarcze posiadac wiedze.

>Moze sie raczej tam zyjacy wypow
              > iedza? Tys Angol albo Poljak, he? To ciut inna spiewka.

Mam rodzine w Rosji, jak i na Ukrainie, wiec nie musze osobiscie byc w tych krajach, zeby wiedziec jak tam jest.
              • polski_francuz Rodzina 24.05.26, 14:43
                igor_2025 napisał:

" Mam rodzine w Rosji, jak i na Ukrainie, wiec nie musze osobiscie byc w tych krajach, zeby wiedziec jak tam jest."

I aby rodzinie wladze nie utrudnialy zycie...

PF
                • igor_2025 Re: Rodzina 24.05.26, 15:30
                  polski_francuz napisał:

> I aby rodzinie wladze nie utrudnialy zycie...

Dziekuje!
              • monalisa2016 Re: Watpliwosci 24.05.26, 14:45
                Zastanawiam się ciągle gdzie ten okaz internetowego profesorka się uchowuje ponieważ znam ludzi z paryżewa i innych francuskich okolic i oni mają calkowicie inne zdanie, inną orientację o świecie mimo że francuska mentalność jest dość specyficzna.

Nie zabierałam głosu ponieważ z góry wiem, niejeden raz doświadczyłam na własnej skórze jak zakłamane jest społeczeństwo polskie, a dyskusja z nimi to emocjonalny, przysłowiowy groch o ścianę czyli bez sensu, przed paroma dniami znowu doświadczyłam tego. Niby konczli studia ale w większości pozostają ... (oszczędzę sobie tego słowa) bez logicznego myślenia by zrozumieć rzeczywistość. Naturalnie że są światłe jednostki czyli garstka ale są to unikaty które coś rozumieją i zdają sobie sprawę co ich czeka. Społeczeństwo wychowane na telewizornii i propagandzie "daj, daj, bo przecież się im to należy, bo są pępkami świata i mają do wszystkiego prawo" ledwo odstało od pewnego standardu życia niczego się nie nauczyło, a co najgorsze ono nie docenia że to co zdobyli to była zasługa innych, ono nie chce pogłębić swoją wiedzę z poza granic ich płotu bo przecież czy w tym czasie, czy w innym będzie ich to dotyczyć.
                • polski_francuz Gioconda smuci ahistorycznie 24.05.26, 15:32
                  monalisa2016 napisał(a):

" Nie zabierałam głosu ponieważ z góry wiem, niejeden raz doświadczyłam na własnej skórze jak zakłamane jest społeczeństwo polskie, a dyskusja z nimi to emocjonalny, przysłowiowy groch o ścianę czyli bez sensu, przed paroma dniami znowu doświadczyłam tego. Niby konczyli studia ale w większości pozostają ... (oszczędzę sobie tego słowa) bez logicznego myślenia by zrozumieć rzeczywistość. Naturalnie że są światłe jednostki czyli garstka ale są to unikaty które coś rozumieją i zdają sobie sprawę co ich czeka. "

Spoleczenstwo zaklamane? No sowas. Nie bardziej niz niemieckie, ze juz nic o ruskim nie powiem. Polska historia to historia walki o mozliwosc wyrazania swoich pogladow niezaleznie od zaborcow, czego mnie nawet w szkolach za PRL uczono. Czy swiatlosc jest lizydupstwem? Raczej watpie.

BTW, co ty palisz?

PF

• igor_2025 Mona, i znow prosba :-) 24.05.26, 16:15
                  Mam pomysla na nowy temat, wiec zaloz watek pod tytulem:

Co zrobilbym, gdybym rzadzil w Rosji?

Moze z tego wyjsc dosc ciekawa dyskusja.

Z goru dziekuje.
              • taziuta Re: Watpliwosci 24.05.26, 16:21
                igor_2025 napisał:

/.../
                > Mam rodzine w Rosji, jak i na Ukrainie, wiec nie musze osobiscie byc w tych krajach, zeby wiedziec jak tam jest.

Jak masz rodzinę, to znasz tej rodziny poglądy. A rodzin różnych wiele, więc Igor nie generalizuj.
                • igor_2025 Re: Watpliwosci 24.05.26, 16:46
                  taziuta napisał:

> Jak masz rodzinę, to znasz tej rodziny poglądy. A rodzin różnych wiele, więc Ig
                  > or nie generalizuj.

Ale mnie to pozwala nie wierzyc temu, co twierdza inni, ktore w Rosji nigdy nie byli, i nie maja tam nikogo, kto moglby im opowiedziec o swoim zyciu.
                  Oprocz tego, bliscy mi ludzi nie zyja na bezludnej wyspie, a zyja wsrod ludzi, maja znajomych, sasiedzi, wiec wiedza jak zyje sie nie tylko im, a takze mnostwu innych ludzi. I co mnie oni mowia?
                  Zaczynajac od 2014 roku, zycie stopniowo robi sie ciezsze w Rosji, jednak sankcje i nastepna wojna na Ukrainie, swoj negatyw wnosza w zycie zwyklych Rosjan, ale zadnej tragedii nie ma. Z kolei gdyby ja skopiowalem to co pisze moja synowa z Ukrainy o zyciu tam, to przerazilbys. Ona akurat biedy nie zna, dzieki mnie, ale jak zyja jej kolezanki, ktore nie maja nikogo, kto moglby im pomoc, to prawdziwa tragedia. Bylo nawet tak, ze musialem wyslac kase dla jej kolezanki, ktora nie miala czym zaplacic za szczepionki dla swojego dziecka. Bo sczepionki sa obowiazkowe, ale sa odplatne.
                  Wiec z tego co pisza, mowia moje bliscy, ja moge stworzyc dla siebie dosc prawdziwy obraz.I na pewno on bardziej prawdziwy, niz to co Ty widzisz w TV czy w gazetach.
                  • taziuta Re: Watpliwosci 24.05.26, 17:04
                    igor_2025 napisał:

> /.../
                    > Oprocz tego, bliscy mi ludzi nie zyja na bezludnej wyspie, a zyja wsrod ludzi, maja znajomych, sasiedzi, wiec wiedza jak zyje sie nie tylko im, a takze mnostwu innych ludzi. /.../

Wiesz może, że Polacy od lat podzieleni są na dwa plemiona - jedno wspiera populistów spod znaku PiS (krypto-prawica, mentalnie bliska Putinowi i jego zamordyzmowi), a drugie wspiera populistów spod znaku PO (dla prawicy jest to lewactwo). Ale ponieważ PO nie chce takich zmian w sądownictwie by rządzący mogli bezkarnie kraść (na wzór Putina czy Trumpa) więc ja wspieram tych drugich (czemuś nie gustuję w bandyterce). I tu dochodzimy do rodzin. Moja rodzina też wspiera PO, ale już teściowie córki wspierają PiS. I wiesz, od lat unikamy z nimi spotkań by się nie wdawać w jałowe dyskusje, które nikogo nie przekonują. I to by było na tyle w temacie - mam tam rodzinę to wiem. Zrozumiał Igor?
                    • igor_2025 Re: Watpliwosci 24.05.26, 17:23
                      taziuta napisał:

> Zrozumiał Igor?

To nie bylo trudne do zrozumienia. Ale Ty nawet nie zdajesz sobie sprawe z tego ze potwierdziles wszystko, co ja napisalem wczesniej. W kazdym panstwie sa ludzi zadowoleni i nie zadowoleni. Ty, piszac o Rosji, polegasz wylacznie na negatywnych opiniach, a ja pisze, ze nie jest tak zle, jak przedstawia to zachod. Ale ja nie twierdzilem, ze wszysci w Rosji sa szczestliwi i ciesza sie ze wszystkiego. Ale z tego co piszecie wy, nie majace najmniejszego pojecia o realnym zyciu w Rosji, w 100% tam jest zle, i ze Putin kradnie. Przy tym za reke nie zlapales Putina, i gdy Ciebie zapytac co on ukradl, to nie bedziesz wstanie powiedziec nic, oprocz tego, co przeczytales w szmatlawcach.
                      • taziuta Re: Watpliwosci 24.05.26, 18:37
                        igor_2025 napisał:

> taziuta napisał:
                        >
                        > > Zrozumiał Igor?
                        >
                        > To nie bylo trudne do zrozumienia. Ale Ty nawet nie zdajesz sobie sprawe z tego
                        > ze potwierdziles wszystko, co ja napisalem wczesniej. W kazdym panstwie sa lud
                        > zi zadowoleni i nie zadowoleni. Ty, piszac o Rosji, polegasz wylacznie na negat
                        > ywnych opiniach, a ja pisze, ze nie jest tak zle, jak przedstawia to zachod./.../

Zapewne nie wszystko jest tylko czarne czy białe. Ale ja jakoś wolę żyć w wolnym kraju, w którym mam media przedstawiające różne punkty widzenia, i w którym mam wybór. Jakoś zwierzchność/łaska ludzkiego despoty mnie nie pociąga.
    • igor_2025 Kto chce wojne atomowa w Europie? 23.05.26, 21:37
      Ja nie o teorii spiskowej, a tylko o ludziach, ktore zarobili tak duzo na wojnach, ze stracili instynkt samozachowawczy.Ich chciwosc doprowadzila sytuacje do tego stopnia, ze sa teraz gotowi wymienic miliony istnien ludzkich na to, zeby tylko ich piramida finansowa nie zawalila sie.

- Friedrich Merz. Dzis kanclerz Niemiec. Hojna reka wysyla Ukrainie rakiety i 3 mld. Euro, a wczoraj? Do 2020 roku pracowal dla BlackRock Germany. Wczoraj liczyl zyski poteznej korporacji. Dzis gotow na wszystko, zeby wojna trwala.Byl biznesmenem, a dzis jest mezem stanu.

- Thomas Donilon. Obecnie kieruje Instytutem inwestycyjnym BlackRock. Do 2013 roku zasiadal w fotelu doradcy Obamy do spraw bezpeczenstwa narodowego. To on wydawal rozkazy zamachu stanu na Ukrainie. Teraz doradza tym, którzy zarabiaja na tej wojnie.

- Emmanuel Macron - prezydent Francji. W latach 2008-2012 pracowal w banku inwestycyjnym Rothschild & Co. I nagle jest juz glowa panstwa nuklearnego. I udaje , ze walczy o suwerennosc Europy.

I jest ich kilkadziesiat. Hildebrand ze szwajcarskiego banku narodowego jest wiceprezesem BlackRock. Brian Deese z BlackRock byl doradca Bidena. Jedno banda, jedna kiszen.

A teraz najgorsze.

Od 19 do 21 maja 2026 roku Rosja i Bialorus prowadzili wspólne cwiczenia w zakresie bojowego uzycia taktycznej broni jadrowej. 64 tysiace zolnierzy, 7800 pojazdow bojowych roznego przyznaczenia, Iskandery z tak zwanymi glowicami specjalnymi (atomowymi). To nie jest straszenie, ale przygotowanie do prawdziwego odwetowego uderzenia. A tlem tych cwiczen wystepuja kontrolowani przez te fundusze politycy zmuszajace NATO do bezposredniej konfrontacji z Rosja. Cwiczenia "Pólnocny Cios" - 70 km od granicy Federacji Rosyjskiej. W Brukseli powaznie dyskutuje sie o "oknie mozliwosci" uderzenia w Rosje, podczas gdy u wladzy jest "nieprzywidywalny Trump".
      Jaki jest stad wniosek? Oni sa gotowi rozpetac wojne nuklearna, byle nie zawalila sie ich piramida finansowa zbudowana na krwi. Narazaja cala Europe na atak odwetowy. Nie dbaja o europejskie dzieci, domy.Mówia, ze walcza o Ukraine, która chroni Europe przed "rosyjskim zagrozeniem". Ale warto spojrzec prawdzie w oczy – w rzeczywistosci ci ludzie po prostu zarabiaja na ludzkich lekach i gotowe na smierc (oczywiscie nie swoja) za swoje dywidendy, a nie za wolnosc "wasza i nasza".
      Wiec gdy uslyszy sie kolejnego polityka, ktory mowi z troska w glosie o "powstrzymywaniu Rosji", trzeba pamietac kim byl, zanim stal politykiem. Byc moze jego prawdziwe oblicze nie jest ukryte za posada panstwowa, ale za bilansem BlackRock.

• amanita2025 Re: Kto chce wojne atomowa w Europie? 23.05.26, 23:27
        igor_2025 napisał:
        > Ja nie o teorii spiskowej, a tylko o ludziach

O teorii.
        ".. Elity nie wprowadzają totalitarnych zmian w sposób jawny i nagły, ponieważ spotkałoby się to z natychmiastowym oporem społeczeństwa. Zamiast tego, w sposób kontrolowany wywołuje się kryzys – może to być krach finansowy, konflikt zbrojny, atak terrorystyczny lub wspomniana wcześniej pandemia – który uderza w poczucie bezpieczeństwa obywateli.
        W drugim etapie tego mechanizmu media głównego nurtu odpowiednio potęgują strach i poczucie bezradności w społeczeństwie, wywołując pożądaną reakcję mas. Przerażeni ludzie, pozbawieni stabilizacji i dotychczasowych punktów odniesienia, zaczynają sami domagać się od rządzących podjęcia natychmiastowych działań i przywrócenia porządku za wszelką cenę. Społeczeństwo w tym stanie jest gotowe zaakceptować drastyczne ograniczenia wolności osobistej, inwigilację czy dodatkowe obciążenia podatkowe, które w normalnych warunkach odrzuciłoby z oburzeniem.
        W ostatnim kroku elity prezentują gotowe, wcześniej przygotowane „rozwiązanie”, które idealnie realizuje ich długofalowe cele polityczne i geopolityczne, a które jest przedstawiane jako jedyna droga ratunku przed kryzysem."
        wolnemedia.net/spojrz-jak-od-pol-wieku-buduja-nam-globalne-wiezienie/
      • felusiak1 Re: Kto chce wojne atomowa w Europie? 24.05.26, 00:22
        igor, wypisujesz dyrdymały.
        Podaj mi ile BlackRock zarobil na wojnach.
        • igor_2025 Zdradze tobie, Felus, straszna tajemnice :-) 24.05.26, 08:21
          felusiak1 napisał:

> igor, wypisujesz dyrdymały.
          > Podaj mi ile BlackRock zarobil na wojnach.

Ten watek mialem zamiar zalozyc pare lat temu, po przeczytaniu artykulu, ktory zwrocil moja uwage. Ale tak zlozylo sie, ze zostalem pozbawiony mozliwosci pisania na to forum, to po prostu wrzucilem link do swojego archiwum, gdzie on i znajdowal sie do wczorajszego dnia. A poniewaz nic spektakularnego na swiecie nie dzieje sie, i tak naprawde nie ma o czym dyskutowac (przeciez sprawa Ziobro nie jest tym, co powinno zajmowac tak potezne umysly jak Twoj, czy moj, nie wspominajac o taziucie z boomerangiem,a i Janusza nie zapomnijmy), to wlazlem do swojego archiwum w poszukiwaniu cos interesujacego, i natrafilem na ten artykul;

War and Theft: Blackrock’s Hostile Takeover of Ukraine’s Agricultural Land – Private Equity’s 21st Century Global Enclosure for Slavery

tlio.org.uk/war-and-theft-the-hostile-takeover-of-ukraines-agricultural-land-private-equitys-21st-century-war-for-global-enclosure-and-slavery/
          Wiec postanowilem zalozyc watek o tym, jak prywatny biznes moze doprowadzic do zaglade swiatu. Czy uwazasz to za glupote? Ja tak nie uwazam. Kto wspomogal Hitlera i z jaka cela? Czy to nie byli potezne kompanii prywatne, czy nie bylo takich z Ameryki? Byli, i czym skonczylo sie? Najwieksza wojna w dziejach swiata. Wiec to nie dyrdymaly, a tylko bardzo powazne obawy.
          A ile BlackRock zarobil na wojnach? A jakie to ma znaczenie? Nadchodzi taka chwila, gdy ilosc zgromadzonej kasy juz nie cieszy, po prostu czlowiek wie, ze tyle wydac jest nierealne, i wtedy on chce miec wladze. Realna wladze, i wierzy szczerze w to, ze zgromadzony kapital jemu to umozliwie.
          • felusiak1 Re: Zdradze tobie, Felus, straszna tajemnice :- 24.05.26, 18:33
            Tym artykulem to ty sobie podetrzyj. BlackRock jest tylko w tytule,zeby zlapać naiwnych i wierzacych w konspiracje.
      • taziuta Re: Kto chce wojne atomowa w Europie? 24.05.26, 07:03
        igor_2025 napisał:

> Ja nie o teorii spiskowej, a tylko o ludziach, ktore zarobili tak duzo na wojnach, ze stracili instynkt samozachowawczy.Ich chciwosc doprowadzila sytuacje do tego stopnia, ze sa teraz gotowi wymienic miliony istnien ludzkich na to, zeby tylko ich piramida finansowa nie zawalila sie.
        /.../

Te ruskie "strachy na lachy" robią się coraz bardziej debilne.
        Powiedz mi jaka "piramida finansowa" przetrwa atak jądrowy i odwet jądrowy? Odpowiedź - żadna.
        I o tym wiedzą ruscy oligarchowie tłukący olbrzymią kasę na wojnie z Ukrainą.
        Czyli wątek od czapy.

Ja bym się raczej zastanowił nad tym ile jeszcze nalotów na Moskwę i inne największe swoje miasta Rosja zniesie zanim do umysłów najgłupszego z otumanionych ruską propagandą raba dotrze, że nie mamy tu do czynienia ze "specjalną operacją wojskową" tylko pełnoskalową napaścią na sąsiada, który ma pełne prawo do odwetu.
        • igor_2025 Re: Kto chce wojne atomowa w Europie? 24.05.26, 08:27
          taziuta napisał:

> Te ruskie "strachy na lachy" robią się coraz bardziej debilne.

Debilnym nie jest zauwazenie tego, co zbliza sie.

> Powiedz mi jaka "piramida finansowa" przetrwa atak jądrowy i odwet jądrowy? Odp
          > owiedź - żadna.

W swoim czasie bardzo wiele mopwilo sie o ograniczonej wojnie atomowej, ktora miala toczyc sie w Europie. Przewidywali sie bardzo duze straty wsrod ludnosci europejskiej, dochodzace do setki milionow, ale poza Europa wszystko mialo pozostac sie nietkniete.

> Ja bym się raczej zastanowił nad tym ile jeszcze nalotów na Moskwę i inne najwi
          > ększe swoje miasta Rosja zniesie

Ty lepiej zastanow sie nad tym, w jaki sposob Rosja na te naloty odpowie, a nie o rabskiej dusze rosyjskiej. Bo to masz tylko w swoim chorym umysle, a Rosja ma jeden z najwiekszych arsenalow nuklearnych na swiecie.

• taziuta Re: Kto chce wojne atomowa w Europie? 24.05.26, 08:46
            igor_2025 napisał:

> taziuta napisał:

> > Ja bym się raczej zastanowił nad tym ile jeszcze nalotów na Moskwę i inne największe swoje miasta Rosja zniesie

> Ty lepiej zastanow sie nad tym, w jaki sposob Rosja na te naloty odpowie,

Ty mi wytłumacz sens napadania na sąsiada by móc w straaaaszny sposób odpowiedzieć na jego odpowiedź, i na odpowiedź na wcześniejszą odpowiedź, itd. Ma ta wasza propaganda zajefajnistą logikę! :)

> a Rosja ma jeden z najwiekszych arsenalow nuklearnych na swiecie.

I robi wszystko by móc go użyć? Napadając na sąsiada, który czemuś qrva nie chce się poddać?
            Jak wyżej, debilna groźba. Bo gwarantuje wzajemne zniszczenie. Wątpię by ruskie mafie po to tyle kradły by teraz ryzykować swoje majątki w wojnie atomowej. Nie po to się trudzisz w pocie czoła by potem spalać swój łup.
            No chyba, że ruska dusza na tym właśnie polega. Nie jestem specjalistą, wierzę ci na słowo.
            • igor_2025 Re: Kto chce wojne atomowa w Europie? 24.05.26, 09:09
              taziuta napisał:

> Ty mi wytłumacz sens napadania na sąsiada

A jaki sens tego tlumaczenie? Przeciez jazdy wie jak bylo, ale kazdy ton traktuje po swojemu.
              Jaki sens napasci Stanow z Izraelem na Iran? Dla mnie to napasc niesprowokowana, dla senioryty to walka o przetrwanie izraela i Stanow z bandyckim panstwem. I co? Ja przekonam senoryte, czy ona mnie? Wiec przestan zajmowac sie sofistyka, i jesli potrafisz prowadzic rzeczowa dyskusje, to porzuc role prokuratora, albo dziel sie swoimi "madzrosciami" w innym watku. Przeciez sa watki i pefci i borracika, tam nie masz zadnych problemow z przekonaniem do swoich racje. Ale jak zauwazylem, tam glos nie zabierasz. Bo tematy sa beznadziejnie glupie, i dyskutowac nie ma o czym. Jesli chcesz prowadzic ze mna dyskusje, to nie widze zadnych problemow. Ale to ma byc dyskusja, a nie mowa prokuratora, i odpowiedz oskarzonego.
              • taziuta Re: Kto chce wojne atomowa w Europie? 24.05.26, 09:21
                igor_2025 napisał:

> taziuta napisał:
                >
                > > Ty mi wytłumacz sens napadania na sąsiada
                >
                >
                > A jaki sens tego tlumaczenie? Przeciez jazdy wie jak bylo, ale kazdy ton traktuje po swojemu. /.../
                > Ale to ma byc dyskusja, a nie mowa prokuratora, i odpowiedz oskarzonego.

Ma być? Bo ty tak zdecydowałeś? Mam to w życi, Igorku.
                Nie dyskutuję z tobą, bo to rzeczywiście byłyby to perły przed wieprze. Staram się wytłumaczyć czytelnikom tego forum debilność ruskiej propagandy którą ty im tu serwujesz.

Przypomnę jeszcze przy okazji, że w Rosji przez wiele lat było popularne hasło - NIGDY WIĘCEJ WOJNY!.
                I co putinowcy ruskim sprezentowali? 4-letnią już wojnę z Ukrainą, na którą napadli pod bzdurnymi pretekstami.
                Hitlerowcy też sprzedawali Niemcom różny szajs, by usprawiedliwić swoje napaści na sąsiadów.
                Wasza mentalność niczym się od nich nie różni. Shame, Igor, shame!
                • igor_2025 Re: Kto chce wojne atomowa w Europie? 24.05.26, 09:29
                  taziuta napisał:

>Staram się wytłumaczyć czytelnikom tego forum debilność ruskiej propagandy którą ty im
                  > tu serwujesz.

I wychodzisz ciagle na debila. Bo oprocz staran, trzeba posiadac wiedze, a z tym u Ciebie jest bardzo zle. Bo ty uprawiasz propagande w najbardziej prymitywny sposob, i przy tym uwazasz, ze masz misje cos tlumaczyc innym,ktore na pewno nie sa glupsi od Ciebie.

• taziuta Re: Kto chce wojne atomowa w Europie? 24.05.26, 09:33
                    igor_2025 napisał:

> /..../ Bo ty uprawiasz propagande w najbardziej prymitywnysposob, i/..../

"NIGDY WIĘCEJ WOJNY", to było rzeczywiście głupie i trzeba było coś z tym zrobić. :)
                    • igor_2025 Re: Kto chce wojne atomowa w Europie? 24.05.26, 09:43

Ty uwazasz, ze masz misje cos tlumaczyc innym,ktore na pewno nie sa glupsi od Ciebie.

• monalisa2016 Re: Kto chce wojne atomowa w Europie? 24.05.26, 10:04
                    igor_2025 napisał:

> taziuta napisał:
                    >
                    > >Staram się wytłumaczyć czytelnikom tego forum debilność ruskiej propagand
                    > y którą ty im
                    > > tu serwujesz.
                    >
                    > I wychodzisz ciagle na debila. Bo oprocz staran, trzeba posiadac wiedze, a z ty
                    > m u Ciebie jest bardzo zle. Bo ty uprawiasz propagande w najbardziej prymitywny
                    > sposob, i przy tym uwazasz, ze masz misje cos tlumaczyc innym,ktore na pewno n
                    > ie sa glupsi od Ciebie.
                    >
                    >
                    >
                    Kto wychodzi tu na debila bez zadnej wiedzy, ograniczonej wiedzy ktora jej/jemu wcisli przymusem do glowy bo na inna, na te glebsza tej osoby nie stac albo po prostu do swiadomosci nie dociera tak u wielu z Polski. Przerzucilam artykul z angielskiego na jezyk polski mam nadzieje ze klapnie z tlumaczeniem.

www.globalresearch.ca/u-s-regime-has-killed-20-30-million-people-since-world-war-ii/5633111
    • monalisa2016 Re: Kto chce wojny atomowej w Europie? 23.05.26, 21:46
      www.youtube.com/watch?v=E3dpUn-iMnk
      • boavista4 Re:Stany Zjednoczone i Watykan zamierzają ogłosić 23.05.26, 23:12
        Stany Zjednoczone i Watykan zamierzają ogłosić zawarcie porozumienia w ciągu 24 godzin!
        Nas mocy tego porozumienia Tramp wyśle armie w liczbie 0.005 matrosów jako dodatek do Papieskiej straży szwajcarskiej, Uniformy będą podobne, z tym ze typowe pasiaste portki zmienia kolor na biało-czerwony kamizelki będą niebieskie ze złotymi gwiazdkami, Melania skoordynuje nowy design. Tramp obiecał nie obrzucać mięsem głowę państwa watykańskiego.

Z drugiej strony, Leon pobłogosławi Izrael i Trampa za każde 1000 dzieci wysłanych do nieba, odrzuci nauczanie Jezusa, odczyta wszystkie encykliki Hegsetha i zagra golfa z Trampem w Paraty!

• felusiak1 Re: Kto chce wojny atomowej w Europie? 24.05.26, 00:07
      igor, weź na wstrzymanie i nie zakładaj idiotycznych watków
      • j-k nikt. 24.05.26, 00:28
        felusiak1 napisał:
        > igor, weź na wstrzymanie i nie zakładaj idiotycznych watków

nie podzielasz obaw Europejczykow.

rozumiemy.

• j-k cd. 24.05.26, 00:33

> nie podzielasz obaw Europejczykow.

a ze Igor na tym bazuje. - to naturalne.
          • igor_2025 Re: cd. 24.05.26, 08:40
            j-k napisał:

> a ze Igor na tym bazuje. - to naturalne.

Oczywiscie, ze sa naturalne moje obawy, bo ja i wszysci moje bliscy mieszkamy tu na europejskim kontynencie..
        • igor_2025 Re: nikt. 24.05.26, 08:38
          j-k napisał:

> nie podzielasz obaw Europejczykow.
          > rozumiemy.

Oni tam w Ameryce wierza, ze ta wielka kaluza,ktora oddziela Ameryke od reszty swiaty, ich obroni. I generalnie obawy europejskie im zwisaja,
          • j-k no i ? 24.05.26, 18:15
            igor_2025 napisał:
            > Oni tam w Ameryce wierza, ze ta wielka kaluza, ktora oddziela Ameryke od reszty
            > swiaty, ich obroni.

- na pewien okres napewno

I generalnie obawy europejskie im zwisaja,

- a Ty, podobnie jak i wielu Europejczykow po raz n-ty "odkrywasz Ameryke" mowiac

ze Okres Powojenny po II WS dobiegl konca i spojnosc NATO tez wlasnie dobiega swojego konca.

i mowiac jasniej, ze zyjemy w (kolejnym) Okresie Przedwojennym.
      • igor_2025 Re: Kto chce wojny atomowej w Europie? 24.05.26, 08:29
        felusiak1 napisał:

> igor, weź na wstrzymanie i nie zakładaj idiotycznych watków

Wiem, ze kazdy moj watek dla Ciebie na poczatku wyglada na idiotyczny, ale z czasem , gdy zaczynasz zastanowiac sie glebiej, to zmieniasz zdanie. Nie watpie, ze tak bedzie i tym razem.
        • felusiak1 Re: Kto chce wojny atomowej w Europie? 24.05.26, 18:34
          Watek stawia idiotyczne pytanie i wywoluje idiotyczne odpowiedzi. I to by było na tyle.
    • boomerang Re: Kto chce wojny atomowej w Europie? 24.05.26, 01:28
      Lekarze .
      • igor_2025 Re: Kto chce wojny atomowej w Europie? 24.05.26, 08:36
        boomerang napisał:

> Lekarze .

Nie, boomerang, tym starcze pandemii. Czy nie zauwazyles ile kolejnych oni nam szykuja?

Aha, zabrales glos w watku borracika, gdzie napisales cos glupiego, a mianowicie, ze Estonia wchodzila w sklad Rzeczpospolitej.
        Otoz, te ziemi nigdy nie wchodzili w sklad Rzeczpospolitej, a swojej panstwowosci Estonczycy i powinni byc wdzieczne Imperium Rosyjskiego, bo w skladzie Szwecji, oni nigdy nie staliby osobnym narodem. To samo dotyczy Finlandii i Lotwy.
        • boomerang Re: Kto chce wojny atomowej w Europie? 24.05.26, 09:05
          Ziemie Estonii wchodziły przez jakiś czas w skład Rzeczypospolitej, choć nie całe, niemniej jednak. Ten projekt jakim była Rzeczpospolita należy odnowić dla trzymania Rosji w ryzach. Tak nam dopomóż Bóg i USA.
          • igor_2025 Re: Kto chce wojny atomowej w Europie? 24.05.26, 09:13
            boomerang napisał:

> Ziemie Estonii wchodziły przez jakiś czas w skład Rzeczypospolitej, choć nie ca
            > łe, niemniej jednak.

Ziemi Polski wchodzili przez dlugi czas w sklad Imperium Rosyjskiego, i co z tego?

• boomerang Re: Kto chce wojny atomowej w Europie? 24.05.26, 11:23
              > Ziemi Polski wchodzili przez dlugi czas w sklad Imperium Rosyjskiego, i co z tego?

Jak to co z tego? Rezultatem jest niekwestionowana przyjaźń polsko-rosyjska.
              • igor_2025 Re: Kto chce wojny atomowej w Europie? 24.05.26, 11:44
                boomerang napisał:

> Jak to co z tego? Rezultatem jest niekwestionowana przyjaźń polsko-rosyjska.

A co Ty mozesz o niej wiedziec, mieszkajac w Australii? :-)

A tak serio, nie wiem czemu, ale sa ludzi, ktore wlasne odczucie przerzuca na caly narod. Ja spotykam wsrod Polakow mnostwo ludzi, ktore sa wielkimi sympatykami Rosji. I smiem powiedziec, ze tych co nie lubia Rosji jest mniejszosc. I tych co lubia, i co nie lubia Rosje jest mniej wiecej rowno. A reszta ma to cale zgadnienie, czy jakis kraj jest dobry czy zly, ma gleboko w doopie. Stwarzanie wrazenia, ze cala Polska nie lubi Rosje, to wylacznie falszywy obrazek w mediach.
    • amanita2025 Re: Kto chce wojny atomowej w Europie? 24.05.26, 09:27
      Wojna jest nieunikniona. Polska uderzy w infrastrukturę wojskową Kaliningradu.
    • igor_2025 Nowe technologie prowokuja wojne atmowa 24.05.26, 09:42
      Tradycyjna Triada nuklearna, obejmujaca bombowce, miedzykontynentalne pociski balistyczne i okrety podwodne, zachowuje swoje znaczenie, jednak powstali nowe technologie. Predkosci hipersoniczne i bezzalogowe statki glebinowe zmieniaja fizyczne zasady uderzenia, co rodzi pytanie o zakonczenie ery gwarantowanego wzajemnego niszczenia.

W okresie zimnej wojny system odstraszania byl przewidywalny. Satelity rejestrowaly starty rakiet, stacje radarowe sledzily ich trajektorie, czas reakcji wynosil okolo trzydziestu minut, a radziecki system Perimeter zapewnial nieuchronnosc odwetu. Dzis ta przewidywalnoscnika. Nowa generacja nosników jadrowych - Posejdon, Oriesznik i inne, ma na celu wdrozenie ataku dekapitacyjnego z pominieciem istniejacych systemów obrony przeciwrakietowej, kosztem oslabienia stabilnosci strategicznej.
    • taziuta Re: Kto chce wojny atomowej w Europie? 24.05.26, 09:49
      monalisa2016 napisał(a):

> Jak wyzej.

Myślę, że ruski napadający na Ukrainę z hasłem na ustach - NIGDY WIĘCEJ WOJNY!
      • igor_2025 taziuta, przeciez napisalem do ciebie 24.05.26, 09:58
        trzeba miec wiedze,a u Ciebie z tym powazne braki

taziuta napisał:

> Myślę, że ruski napadający na Ukrainę z hasłem na ustach - NIGDY WIĘCEJ WOJNY!

Nigdy wiecej wojny - bylo haslem radzieckim, i do tego mialo na uwadze calkiem inny sens - robic wszystko, zeby na ziemie radziecka nigdy wiecej nie przyszla wojna. Ale to nie znaczylo,i nie znaczy nadal, ze ZSRR, czy obecna Rosja nie mialiby walczyc, gdy cos zagraza istnieniu.
        Wiec jesli chcesz napisac, ze Twoim zdaniem to Rosja chce wojne nuklearna w Europie, to tak i napisz, a nie uzywaj starych radzieckich hasel, sens ktorych nie rozumiesz. Wlasnie po takim czyms widac, ze czlowiek wzial na siebie misje propagandysta, ale bardzo nieudolnego,
        • taziuta Re: taziuta, przeciez napisalem do ciebie 24.05.26, 10:15
          igor_2025 napisał:

> Nigdy wiecej wojny /... / nie znaczy nadal, ze ZSRR, czy obecna Rosja nie mialiby walczyc, gdy cos zagraza istnieniu. /... /

Istnieniu Rosji zarażała słaba Ukraina? No to faktycznie nie było co zwlekać z tą 3-dniową operacją specjalną.
          Afganistan też zarażał, i tam wasza operacja specjalna trwała bodaj 9 lat.
          Ciekawe ile lat jeszce będzie istnieniu agresywnej Rosji zagrażać coraz silniejsza Ukraina?
          • igor_2025 Re: taziuta, przeciez napisalem do ciebie 24.05.26, 10:53
            taziuta napisał:

> Istnieniu Rosji zarażała słaba Ukraina?

Istnieniu Rosji moze zagrazac taka mala Estonie, o ile na jej terytorium znajda sie wyrzutnie rakietowe z glowicami nuklearnymi. Taziuta, jak mozesz zabierac glos w sprawach, o ktorych nie masz najmniejszego pojecia? Przeciez nie chodzilo o sama Ukraine, a tylko o chec tych, kto lamiac prawo dorwal sie do wladzy na Ukrainie.
            Rosja wielokrotnie uprzedzala, ze Ukraina w NATO -to czerwona linia, ktora nie moze byc przekroczona. W odpowiedzi do Felusia, zamiescilem link, wiec polecam ten tekst i Tobie:

tlio.org.uk/war-and-theft-the-hostile-takeover-of-ukraines-agricultural-land-private-equitys-21st-century-war-for-global-enclosure-and-slavery/
            Ukraina stawala sie po woli nie ukrainska, z niej chciano zrobic przyczulek dla ataku na Rosje. Do 2014 roku Ukraina nie wyrazala chceci, przynajmniej oficjalnie, stac czlonkiem NATO, po przewrocie to stalo oficjalna pozycja tych, kto przyjal rzady w tym kraju. I od tej pory stala postrzegac sie przez Rosje jako ogromne zagrozenie, a patrzac na to, ile kasy zachod wkladal w militaryzacje Ukrainy, to to zagrozenie stalo realne.

I na tym ja koncze ta beznadziejna dyskusje z Toba. Bo Ty nie przedstawiasz zadnych argumentow, a tylko hasla propagandowe. Gdy bedziesz mial cos sensownego do powiedzenia, to chetnie odpowiem, jesli uznam to za potrzebne.

• j-k Ameryce tez zagrazal ? 24.05.26, 18:33
            taziuta napisał:
            > Afganistan też zagrażał, i tam wasza operacja specjalna trwała bodaj 9 lat.

A Ameryce Afganistan podobnie zagrażał, ze byli tam dluzej od Sovietow ? :)

- dasz rade hloopcze zyc ze swoimi rozterkami - czy sie pochlastasz z rozpaczy ?

• bbuldog Re: Kto chce wojny atomowej w Europie? 24.05.26, 09:53
      No tak, prawda. Prawdą jest też, że od 2014 trwały bombardowania cywilnych dzielnic Donbasu, a żołnierze Azowa fotografowali się koło pocisków 152 mm z napisem "ДЕТЯМ" itp. Ale o rozpoczęciu prewencyjnej wojny jądrowej pierwszy mówił w słynnym wywiadzie Karaganow, który chciał przywołać Zachód do porządku, a jako pierwszy cel wyznaczył Poznań.
      Ostatnio o tym samym mówi Sołowiow i jeszcze inni, których nie pamiętam. To nie my, to jednak Rosja chce wojny jądrowej.
      • igor_2025 Re: Kto chce wojny atomowej w Europie? 24.05.26, 10:05
        bbuldog napisała:

> To nie my, to jednak Rosja chce wojny jądrowej.

Nie do konca tak. Niektorze w Rosji, i to nie rzadzace, wzywaja wladze do uderzenia prewencyjnego, ale to nie znaczy, ze na podstawie tych slow mozna stwierdzic, ze Rosja chce wojne atomowa. To po prostu proba przemowic do zachodnich politykow, na jaki odwet narazaja swoje panstwa, jesli nie porzuca mysl pokonac Rosje. A ci robia wszystko, zeby Rosje do tego sprowokowac. Wiec ja nie ukrywam, ze jesli dojdzie do takiej wojny, to prawdopodobnie jako pierwsza uderzy Rosja, poniewaz nie bedzie miala innego wyjscia.
        • bbuldog Re: Kto chce wojny atomowej w Europie? 24.05.26, 12:24
          Karaganow to głos elity rządzącej, jest w Radzie Bezpieczeństwa, sam mówi, że czyta i słucha jego rad Putin.
          Sołowiow powie tylko to co mu każą władze.
          Trwa przepychanka pomiędzy Rosją i Zachodem, ale Zachód utrzymuje ją na poziomie niższym niż ten, który wprowadziła Rosja. Dużych oddziałów NATO nie ma na Ukrainie.
          W Korei były oddziały amerykańskie, w Wietnamie amerykańskie i rosyjskie, pomoc szła wszystkimi kanałami, ale o wojnie jądrowej pomiędzy NATO i socłagrem nikt nie mówił.
          Dzisiaj to Rosja, a nie Zachód, za każdym razem przenosi konfrontację na wyższy poziom. I nie uważam, że cokolwiek może usprawiedliwić rozpoczęcie wojny jądrowej.
          • igor_2025 Re: Kto chce wojny atomowej w Europie? 24.05.26, 14:26
            bbuldog napisała:

> Karaganow to głos elity rządzącej, jest w Radzie Bezpieczeństwa, sam mówi, że c
            > zyta i słucha jego rad Putin.

To tylko w glowie Karaganowa jest, ze jego rad slucha Putin. A do tego on nie jest w Radzie Bezpeczenstwa, ale jest swietnym samopiarszczykiem. Generalnie on tylko mowi to, co od niego oczekuja. Wiec gdy trzeba, to jest za destnalizacje w Rosji, a gdy trzeba, to jest za tym, zeby docenic wklad Stalina w zwyciestwie nad faszyzmem. Wiec nie przeceniaj jego role w Rosji. Jesli on mowi o prewencyjnym uderzeniu, to tylko znaczy, ze dostal polecenie ostrzec zachod.

> Sołowiow powie tylko to co mu każą władze.

Przeciez na zachodzie tez jest mnostwo ludzi publicznych, ktore rozne rzeczy wypowiadaja.Ale w Rosji nie ma zadnego polityka, z puli rzadzacej, ktory powiedzialby, ze zadaniem Rosji jest doprowadzic do porazki zachodu, ale odwrotnie sa sporo wypowiedzi glow panstw euroopejskich, ktore glosza, ze Rosja musi byc pokonana.

> Trwa przepychanka pomiędzy Rosją i Zachodem, ale Zachód utrzymuje ją na poziomi
            > e niższym niż ten, który wprowadziła Rosja. Dużych oddziałów NATO nie ma na Ukr
            > ainie.

Nic podobnego. Rosja nie przeprowadza zadnych ostrzalo w Zachodu, a nie sama, a nie za posrednictqwem zadnego trzeciego kraju. A zachod wlasnie w ten sposob postepuje -to zachpodni wojskowi wprowadzaja dane celow do dronow, wykorzystujac wywiad satelitarny. Wiec mowic o tym, ze NATO nie ma duzych oddzialow na Ukrainie, to nieporozumienie - cala Ukraina jest jednym wielkim oddialem NATO

> W Korei były oddziały amerykańskie, w Wietnamie amerykańskie i rosyjskie, pomoc
            > szła wszystkimi kanałami, ale o wojnie jądrowej pomiędzy NATO i socłagrem nikt
            > nie mówił.

Caly czas byla mowa o tym, a gdy ZSRR zainstalowal swoje rakiety na Ky=ubie, to juz tylko chwila dzielila swiat przed atomowym armagedonem.

> Dzisiaj to Rosja, a nie Zachód, za każdym razem przenosi konfrontację na wyższy
            > poziom. I nie uważam, że cokolwiek może usprawiedliwić rozpoczęcie wojny jądro
            > wej.

Rosja nie przenosi na wyzszy poziom konfrontacje z zachodem, poniewaz tylko ostrzega przed tymi dzialaniami, ktore Zachod juz prowadzi. Czy naprawde uwazasz, ze zachod nie robi nic, do prowokowania Rosji? I czy krwi Rosjan nie ma na rekach zachodu?
    • amanita2025 Re: Kto chce wojny atomowej w Europie? 24.05.26, 14:03
      Jako ciekawostka.
      Litwa nadal aktywnie dostarcza piwo na rosyjski rynek.
      Republika znalazła się w pierwszej piątce pod względem dostaw piwa do Rosji, sprzedając za 218,3 tys.euro. Do marca ubiegłego roku jest to trzykrotny wzrost.
      Pierwsze miejsce zajmują Czechy - 796 tys. euro. Polska-385,2 tys., Belgia – 252,3 tys., Niemcy – 163 tys. euro.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka