monalisa2016
30.05.26, 21:38
Tygrys bałtyckich emiratów, (tak sie popularnie nazywa bałtyckie panstwa byłego bloku) wschodniego chce udzielić lekcji Rosji a konkretnie rosyjskiej enklawie Kaliningrad. Starałam się dotrzeć do orginalnego tekstu w języku niemieckim bez rejestracji, bez abonamentu nie jest to możliwe w szwajcarskim NZZ (Neue Zürcher Zeitung) ale zastosowałam pewien tryk i doszłam do tłumaczenia jego na język polski. Zaprezentuje tu dobitny cytat który nie odzwierciedla tak tekstu jak jest on napisany w orginalnym jezyku (cytyt) "[b]Musimy pokazać Rosjanom, że potrafimy przeniknąć do małej fortecy, którą zbudowali w Kaliningradzie. NATO ma środki, aby w razie potrzeby zrównać z ziemią rosyjskie bazy obrony powietrznej i rakietowe."[/b] Patrzę na te wyznanie litewskiego MSZ okiem i mentalnosci zachodu, takiej naiwnosci, takiej niewiedzy, takiej glupoty jest trudno spotkać ale cóż tam można wymagać od panstw byłego bloku wschodniego? No co, takie osoby pełnią najwyższe funkcje panstwowe w tych krajach?
Link do tlumaczenia z NZZ:
www-nzz-ch.translate.goog/pro/litauens-aussenminister-kestutis-budrys-ueber-europa-russland-und-die-nato-ld.10006147?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=de&_x_tr_pto=wapp
Link do streszczen tego wystapienia MSZ Litwy:
www-vietnam-vn.translate.goog/de/ngoai-truong-litva-khieu-khich-nga-o-muc-chua-tung-co?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=de&_x_tr_pto=wapp&_x_tr_hist=true
overton--magazin-de.translate.goog/top-story/wir-muessen-den-russen-zeigen-dass-wir-ihre-kleine-festung-in-kaliningrad-durchdringen-koennen/?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=de&_x_tr_pto=wapp
Video na ten temat niestety w j. niemieckim
www.youtube.com/watch?v=wFhJhZ9ASlY