Dodaj do ulubionych

Idą czasy somalijskich inżynierów w bratnim Rajchu

22.08.26, 09:31
Tekst linku

Statystyka nie obejmuje (chyba) tzw. Aussiedlerów, a to potężna grupa.
Wprawdzie Annabella z Wuppertalu nie wróci, bo Poloki do niej nic nie majo, a i ona sama już mało po polski.

Zastąpienie Polaków na niemieckim rynku pracy, gdzie są obecni od 200 lat, będzie trudne w sytuacji, gdy niewiele mniej zarobi nie opuszczając rodzinnego familoka.

Wspolpraca z somalijskimi specjalistami jest na razie ograniczona do bankomatu - by podjąć Bürgergeld, wystarczy guzik nacisnąć i nie trzeba wdawać się w dyskusję w pogańskim języku z urzędniczką w banku.
Obserwuj wątek
    • polski_francuz Popatrzmy pozytywnie 22.08.26, 10:23
      borrrka napisał:

" Zastąpienie Polaków na niemieckim rynku pracy, gdzie są obecni od 200 lat, będzie trudne w sytuacji, gdy niewiele mniej zarobi nie opuszczając rodzinnego familoka."

Ekonomia polska idzie do gory i bardzo dobrze. Wazne jest, moim zdaniem, by zachowac spokoj i sie nie klocic. Moze bycie przykladem dla wschodnich sasiadow nam pomaga?

PF
      • boomerang Re: Popatrzmy pozytywnie 22.08.26, 10:32
        > Wazne jest, moim zdaniem, by zachowac spokoj i sie nie klocic.

Kłócić z kim?
        • polski_francuz Re: Popatrzmy pozytywnie 22.08.26, 10:51
          boomerang napisał:

" Kłócić z kim?"

Miedzy soba...ja, na ten przyklad, unikam klotni z australijskimi emigrantami. Cociaz mnie niekiedy wkurzaja :)

PF
          • boomerang Re: Popatrzmy pozytywnie 22.08.26, 11:27
            To są zdrowe kłótnie.
            • polski_francuz Kulturnyj czelowiek 22.08.26, 13:24
              boomerang napisał:

" To są zdrowe kłótnie."

Piszesz o kulturze dyskusji, ktora sie ma jak sie chce z innymi rozmawiac...

PF
    • opa34 Re: Idą czasy somalijskich inżynierów w bratnim R 22.08.26, 12:38
      Ukrainiec to nie twoja sprawa
      • boomerang Re: Idą czasy somalijskich inżynierów w bratnim R 22.08.26, 13:22
        a jaka jest twoja sprawa? nie odpowiesz, bo to nie moja sprawa
        • opa34 Re: Idą czasy somalijskich inżynierów w bratnim R 22.08.26, 13:47
          10/10
    • petronella.kozlowska borrrka napisał: 22.08.26, 14:35
      Osoby wracające to często emeryci, co nie ujęto w raporcie.

Osoby wyjeżdżające do Niemiec mają powyżej 18, tak do 50 lat.

Poniżej dwa głupie teksty:

W 2024 r. Federalny Urząd Statystyczny Niemiec (Destatis) odnotował 90 807 osób przenoszących się z Niemiec do Polski oraz 82 082 osoby przenoszące się z Polski do Niemiec.

Oznacza to, że po raz pierwszy od czasu rozpoczęcia prowadzenia porównywalnych statystyk (od 2000 r.) szala przechyliła się na korzyść Polski, a dodatnie saldo migracyjne wyniosło ponad 8,7 tys. osób. Trend ten wskazuje, że Polska przestaje być wyłącznie zapleczem siły roboczej dla innych państw UE.

next.gazeta.pl/next/7,151003,32978178,to-koniec-niemieckiego-eldorado-polacy-masowo-wracaja-z-emigracji.html
      W tekście link do raportu

Po raz pierwszy w historii odnotowano ujemne dla Niemiec saldo migracji z Polską – w 2024 r. kraj ten opuściło ponad 88 tys. polskich obywateli, podczas gdy przyjechało do niego jedynie około 76 tys., co daje przewagę ponad 12 tys. osób na korzyść Polski. Trend ten wskazuje, że Polska przestaje być wyłącznie zapleczem siły roboczej dla Unii Europejskiej, a staje się atrakcyjnym miejscem do życia i rozwijania kariery zawodowej.

wei.org.pl/2026/aktualnosci/fatimazahraznioi/raport-wielki-zwrot-kto-wraca-do-domu-dlaczego-wlasnie-teraz-i-co-polska-musi-zrobic-by-ich-zatrzymac/
      • borrrka W takim ujęciu, to tylko wskaźnik ekonomiczny 22.08.26, 17:23
        Chodzi o to, że człowiek 20-50 lat trzy razy zastanowi się zanim wyjedzie dziś do Rajchu.
        Brak motywacji - ciągle można zarobić niezłą kasę, ale nie 30 razy tyle, co w Polsce.

PS. Nadwyżka powrotów, to istotnie Aussiedlerzy na emereturę wracają.
        • borrrka PS. 22.08.26, 17:28
          A z socjalu iżyniera somalijskiego cała wioska w Afryce żyje i jest git!
          • opa34 Re: PS. 22.08.26, 18:10
            Skad wiesz ukrainiec,w maglowni jedna pani powiedziala?
            • petronella.kozlowska opa34 napisał(a): 23.08.26, 10:44
              Skąd wiesz, że borrka jest Ukraińcem?

Nieznana liczba osób żyje z niemieckiego socjalu w Afganistanie:

23-letni Afgańczyk, mieszkający w Niemczech od 2016 roku, dźgnął nożem niewidomego sąsiada. Wcześniej został wykluczony z rodziny.

Jego wujek wykluczył go z rodziny, ponieważ ten nie był w stanie wysłać wystarczającej ilości pieniędzy na utrzymanie rodziny w Afganistanie. Dwa dni później wziął nóż kuchenny z dwunastocentymetrowym ostrzem i dźgnął nożem swojego byłego sąsiada, 70-letniego niewidomego Wernera Z.

Afgańczyk będzie teraz odsiadywał pięć lat i sześć miesięcy więzienia za usiłowanie zabójstwa i ciężkie uszkodzenie ciała. Po dziewięciu miesiącach zostanie przeniesiony do ośrodka rehabilitacyjnego.

www.radiolausitz.de/beitrag/blinden-niedergestochen-prozess-in-goerlitz-763249/
              • boomerang Re: opa34 napisał(a): 23.08.26, 11:05
                Borka przyznawał się do tatarskich naleciałości, czy raczej generalnie azjatyckich, z powodu kształtu górnej powieki ocznej w jego rodzinie, ale to przecież nic nie znaczy, bo wielu Polaków tak ma. Wedle wyglądu górnej powieki można by przykładowo zaklasyfikować Czesława Niemena do Żydów.
    • borrrka Co się tak czepiłem tej Somalii? 23.08.26, 08:52
      Konserwatywno-sunnicki Islam przybyszów z Somalii idealnie nadaje się do bratniego Rajchu i np. moją Zstępną NCO z Somalii opluli za chodzenie w mini.
      Ma nauczkę.
      • monalisa2016 Re: Co się tak czepiłem tej Somalii? 23.08.26, 11:12
        Widzisz borrka na zajecie stanowiska wobec tego artykulu po prostu cie nie stac (to ma swoja wymowe!), jest obojetnie w jakich warunkach zostalo te wideo nakrecone, ono mialo swoj cel, tak samo jak twoje zdradzieckie wpisy ktore umieszczasz zawsze w wiadomym krytycznym czasie w wiadomym celu. Borracie kazdy o wiekszej zawartosci pod sufitem dokladnie wyczytuje twoje intencje, cel i kim jestes. Twoja sterowana propaganda chwyta tylko o podobnych tobie, reszta nie kupi twojej zdalnie sterowanej propagandy!
        • boomerang Re: Co się tak czepiłem tej Somalii? 24.08.26, 00:22
          a ty Mańka dlaczego nie zajmiesz wreszcie stanowiska wobec moich wypowiedzi skierowanych do ciebie?
        • monalisa2016 Re: Co się tak czepiłem tej Somalii? 24.08.26, 17:04
          W Polsce panika, pewien pan ma juz pelne gacie ze mu zlikwiduja szengen, wcale sie temu nie dziwie. Niezapomniane sa kolejki przed PL-ambasadami z slowami na ustach "Czas na zmiany" teraz kolej na Niemcy i oby koniecznie do tego doszlo.

dorzeczy.pl/opinie/933028/powazne-konsekwencje-sikorski-alarmuje-po-slowach-weidel.html

Niezapomniane zostalo, link:

x.com/TheInsiderPaper/status/1574833511735103489?lang=de

Czy cytowane slowa PL-premiera, link (orginalu nie chce mi sie szukac)

www.youtube.com/shorts/Q8JSQmivGL8
          Jak mowi polskie przeslowie? Ano: "Dopóty dzban wodę nosi, dopóki mu się ucho nie urwie"
          To znane polskie przysłowie oznacza, że złe lub ryzykowne zachowanie może uchodzić komuś na sucho tylko do czasu. W końcu jednak przyjdzie kara lub nadejdzie moment, w którym wszystko się wyda i poniesiesz konsekwencje.

Kiedys przyjdzie zaplacic rachunek za niewdziecznosc jak i plucie na tego (cytat)

"Niemieckie firmy zapewniają w Polsce około 430 000 miejsc pracy. Nasz kraj może pochwalić się niemal rekordową i stale rosnącą liczbą ponad 8700 firm i instytucji z kapitałem niemieckim, co czyni Niemcy największym zagranicznym inwestorem na polskim rynku."

I sa najwiekszymi platnikami podatkow w Polsce (link):

www.wnp.pl/rynki/te-niemieckie-firmy-placa-w-polsce-najwieksze-podatki,885053.html

Nie dosc ze daja Polakom setki tysiecy miejsc pracy wnoszac bardzo duza czesc do rozwoju przemyslu w Polsce to setki tysiecy Polakow pracuja w Niemczech (kasuja tez Arbeitslosengeld czy KIndergeld) generujac dochody w Polsce i ta ciagla nagonka na Niemcy w Polsce? Co za niewdziecznosc!!!

Ile dochodu generuja MCDonalds'y czy amerykanskie firmy doradcze w Polsce? Przeciez to sa czyste uslugi ktore kasuja pieniadze nie wnoszac nic do rozwoju Polski!!!

Czas z tym skonczyc!

Wiem, wiem borracie twoje ujadanie tu na forum ma swoje przyczyny jak i powody, to widzi sie golymi oczyma.
          • opa34 Re: Co się tak czepiłem tej Somalii? 24.08.26, 18:20
            Nie dojdzie,a ta lesba moze duzo gadac
            • monalisa2016 Re: Co się tak czepiłem tej Somalii? 24.08.26, 18:58
              opa34 napisał(a):

> Nie dojdzie,a ta lesba moze duzo gadac

Typowy polski wyborca!!! Mnie nie obchodzi jej zycie prywatne, mnie obchodzi to czy jest kompetentna wyciagnac panstwo z dolka, na szczescie niemiecki swiadomy wyborca to nie polski nieuk!
              • opa34 Re: Co się tak czepiłem tej Somalii? 24.08.26, 19:16
                Wczoraj dopuscili lesbe do glosu w telewizji ZDF,gdzie wybelkotala swoje brunatne populistyczne brednie,dzisiaj na forach onuce bardzo aktywne sOm...przypadek jakis czy cus
                • monalisa2016 Re: Co się tak czepiłem tej Somalii? 24.08.26, 19:37
                  opa34 napisał(a):

> Wczoraj dopuscili lesbe do glosu w telewizji ZDF,gdzie wybelkotala swoje brunat
                  > ne populistyczne brednie,dzisiaj na forach onuce bardzo aktywne sOm...przypadek
                  > jakis czy cus

Bojowkarze ANTIFA czyli faszyzm sa ci blizsi sercu?
                • petronella.kozlowska opa34 napisał(a): 25.08.26, 01:25

www.zeit.de/politik/deutschland/2016-12/staatsbuergerschaft-cdu-parteitag-integration
                  • opa34 Re: opa34 napisał(a): 25.08.26, 08:42
                    10 letnie spoznienie ma ten artykul ?
    • basia_nobile Re: Idą czasy somalijskich inżynierów w bratnim R 23.08.26, 12:55
      Państwo polskie osiąga dochody głównie z podatku VAT.
      Emeryt otrzymujący emeryturę od innego państwa to pożądany lokator Polski.
      Państwo polskie nic nie musi mu płacić a emeryt mieszkający w Polsce robi zakupy i płaci VAT czym łata dziury budżetowe.
      Emeryci ze wszystkich krajów wracajcie ze swoimi emeryturami do starego kraju.
      • opa34 Re: Idą czasy somalijskich inżynierów w bratnim R 23.08.26, 13:23
        Po co?
        Zeby ten stary kraj ktory wygonil ich na tulaczke nagle na nich korzystal???...pogielo cie?
        • basia_nobile Re: Idą czasy somalijskich inżynierów w bratnim R 23.08.26, 13:53
          opa34 napisał(a):

> Po co?
          > Zeby ten stary kraj ktory wygonil ich na tulaczke nagle na nich korzystal???..
          > .pogielo cie?

Imigracja musi być korzystna dla kraju przyjmującego a nie tylko dla imigranta.
          Emeryci z obcą emeryturą są korzystni, imigrant pobierający zasiłki jest niekorzystny.
          Taka powinna być polityka a ty się kierujesz zemstą za otrzymanie paszportu na wyjazd.
          • j0rl.1 Re: Idą czasy somalijskich inżynierów w bratnim R 23.08.26, 19:14
            basia_nobile napisała:

> opa34 napisał(a):
            >
            > > Po co?
            > > Zeby ten stary kraj ktory wygonil ich na tulaczke nagle na nich korzysta
            > l???..
            > > .pogielo cie?

> Imigracja musi być korzystna dla kraju przyjmującego a nie tylko dla imigranta.
            > Emeryci z obcą emeryturą są korzystni, imigrant pobierający zasiłki jest niekor
            > zystny.
            > Taka powinna być polityka a ty się kierujesz zemstą za otrzymanie paszportu na
            > wyjazd.

Jasne, won z Polakmi unijnymi z Niemiec, z innych krajow Zachidnich tez.
            • basia_nobile Re: Idą czasy somalijskich inżynierów w bratnim R 23.08.26, 20:21
              j0rl.1 napisał:

> Jasne, won z Polakmi unijnymi z Niemiec, z innych krajow Zachidnich tez.

Jeżeli mają niemiecką emeryturę to zapraszamy.
              • opa34 Re: Idą czasy somalijskich inżynierów w bratnim R 23.08.26, 20:30
                Co macie tam w ofercie,poza kasowaniem ich renty?
                • basia_nobile Re: Idą czasy somalijskich inżynierów w bratnim R 23.08.26, 20:38
                  opa34 napisał(a):

> Co macie tam w ofercie,poza kasowaniem ich renty?

Coraz więcej Niemców jest w polskich DPS. Mają za niską emeryturę aby kupić miejsce w niemieckich a na polski wystarczy. Był o tym program w telewizji .
                  • j0rl.1 Re: Idą czasy somalijskich inżynierów w bratnim R 23.08.26, 20:48
                    basia_nobile napisała:

> Coraz więcej Niemców jest w polskich DPS. Mają za niską emeryturę aby kupić mie
                    > jsce w niemieckich a na polski wystarczy. Był o tym program w telewizji .

Jasne, w biedniejszym kraju opieka nad niedoleznymi jest tansza.

ja wole byc w Niemczech, do Polski to jezdze na dziewczynki. Bo sa tansze bo kraj Polska biedniejsza jak Niemcy
                    • basia_nobile Re: Idą czasy somalijskich inżynierów w bratnim R 23.08.26, 20:55
                      j0rl.1 napisał:

> ja wole byc w Niemczech, do Polski to jezdze na dziewczynki. Bo sa tansze bo kr
                      > aj Polska biedniejsza jak Niemcy

Płacisz im , one za te pieniądze kupują w sklepach płacąc podatek VAT.
                      Jesteś pożyteczny dla państwa polskiego . Zapraszamy.
                      • j0rl.1 Re: Idą czasy somalijskich inżynierów w bratnim R 23.08.26, 21:08
                        basia_nobile napisała:

> j0rl.1 napisał:
                        >
                        > > ja wole byc w Niemczech, do Polski to jezdze na dziewczynki. Bo sa tansze
                        > bo kr
                        > > aj Polska biedniejsza jak Niemcy

> Płacisz im , one za te pieniądze kupują w sklepach płacąc podatek VAT.
                        > Jesteś pożyteczny dla państwa polskiego . Zapraszamy.

Oczywiscie. wczoraj pojechalem do Polski dzisiaj wrocilem, hotel, dziewczyna, kino, jedzenie
                        • basia_nobile Re: Idą czasy somalijskich inżynierów w bratnim R 23.08.26, 21:22
                          j0rl.1 napisał:

> Oczywiscie. wczoraj pojechalem do Polski dzisiaj wrocilem, hotel, dziewczyna, kino, jedzenie

Zaprosiłeś prostytutkę do kina ? Cóż za szarmanckość...
                          • j0rl.1 Re: Idą czasy somalijskich inżynierów w bratnim R 23.08.26, 21:38
                            basia_nobile napisała:

> j0rl.1 napisał:
                            >
                            > > Oczywiscie. wczoraj pojechalem do Polski dzisiaj wrocilem, hotel, dziewcz
                            > yna, kino, jedzenie

> Zaprosiłeś prostytutkę do kina ? Cóż za szarmanckość...

Oczywiscie ze bzykam ja za pieniadze. Ale to nie jest typowa prostytutka. Takie tez uzywalem te Agencje Towarzyskie z 2 lata prze 20 laty ale od 20 lat uzywam tzw sponsorowane.
                            Roznica zasadnicza, w Agencjach Towarzyskich z guma z takimi bez. Takich sposorowanych mialem w tych 20 latach z 80, ta mam juz dlugo, lata. Nawet bralem ja na wycieczki, Dominikana Grecja Chiny statkami Dubaj nawet do Tajlandii ja wzielem chociaz brac babe do Tajlandi to jakby drzewo do lasu wozic.

Acha i jest 40 lat odemnie mlodsza, moglaby byc moja wnuczka ale oczywiscie nie jest. Takie lubie, oczywiscie 18+ musi byc.

No i ma orgazmy ze mna to tez roznica do takich z Agencji Towarzyskich
                            • boomerang Re: Idą czasy somalijskich inżynierów w bratnim R 24.08.26, 00:42
                              nie popuszczasz w gacie jeszcze?
                            • petronella.kozlowska j0rl.1 24.08.26, 08:24
                              jest psychicznie chory

pl.wikipedia.org/wiki/Majaczenie
                          • boomerang Re: Idą czasy somalijskich inżynierów w bratnim R 24.08.26, 01:53
                            > Zaprosiłeś prostytutkę do kina ? Cóż za szarmanckość...

Jorłow, wychowany na dziełach Stalina, dba o kulturę i oświatę na każdym szczeblu.
                  • opa34 Re: Idą czasy somalijskich inżynierów w bratnim R 23.08.26, 21:30
                    Aaaa w telewizji rzeczesz,no to musi sie zgadzac
                    • basia_nobile Re: Idą czasy somalijskich inżynierów w bratnim R 23.08.26, 21:44
                      opa34 napisał(a):

> Aaaa w telewizji rzeczesz,no to musi sie zgadzac

Rozmowa z tobą jest nieciekawa, nic nie wnosi, umiesz napisać tylko jedno zdanie a czasami tylko jeden wyraz.
                      Wygaszam cię .
    • j0rl.1 Re: Idą czasy somalijskich inżynierów w bratnim R 23.08.26, 19:13
      borrrka napisał:

>Re: Idą czasy somalijskich inżynierów w bratnim R

W latach 80tych XXw byly czsawy inzynierow polskich w Reichu. Ty borrke tez takim byles. Sierdziales na socjalu potem dostales pozwolenie pobytu czyli Duldung ale jak zapanowal w Polsce kapitalizm w 1989 przestano takim jak Ty placic socjal i musiales w Polsce zyc.

Niestety duzo inzynierow polskich udajac ze sa przydatni jakos ie zahaczyli w Niemcze3ch no i jak to inzynier polski dalej glowie na socjalu.
      Oczywscie nie tylko tacy nielegalni migrancji jak sie teraz takich jak Ty borrka nazywa, wtedy nazwano azylantami ale to jest to samo, ale Aussiedlerzy tez wiecej PKB wpie.dalali jak wytwarzali.
      Tak, nic nowego dales przyklad borrka polski inzynierze somalijskim inzynierow jak sie na socjalu w Niemczech siedzi i sa podobni. Chociaz mysle ze polscy inzynierowie byli gorsi w tym jak somalijscy. Moze niewiele ale zawsze troche gorsi. Tzn gorsi w braniu socjalu, oczywiscie dla takich jak Ty borrka to znaczy lepsi w braniu socjalu. Punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia
      • basia_nobile Re: Idą czasy somalijskich inżynierów w bratnim R 23.08.26, 20:19
        j0rl.1 napisał:

> Tak, nic nowego dales przyklad borrka polski inzynierze somalijskim inzynierow
        > jak sie na socjalu w Niemczech siedzi i sa podobni. Chociaz mysle ze polscy inz
        > ynierowie byli gorsi w tym jak somalijscy. Moze niewiele ale zawsze troche gors
        > i. Tzn gorsi w braniu socjalu, oczywiscie dla takich jak Ty borrka to znaczy le
        > psi w braniu socjalu. Punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia

Właściwie to jak funkcjonuje państwo niemieckie skoro tam wszyscy są karmieni konfiturami socjalnymi ?
        Kto na to pracuje ?
        • j0rl.1 Re: Idą czasy somalijskich inżynierów w bratnim R 23.08.26, 20:26
          basia_nobile napisała:

> Właściwie to jak funkcjonuje państwo niemieckie skoro tam wszyscy są karmieni k
          > onfiturami socjalnymi ?
          > Kto na to pracuje ?

jak to kto pracuje? Z 40 milionow jest pracujacych w Niemczech. A przez konfitury socjalne dla polskich inzynierow jak borrka w latach 80tych i unijnych Polakow po prostu ci dobrze pracujacy maja mniej do wlasnej konsumcji. Sa duze podatki, ja osobiscie placilem je ogromne. Bow wytwarzalem 37 lat duzo PKB, wiecej jak 90% pracujacych w Niemczech. I bylo na konfitiury socjalne
          • basia_nobile Re: Idą czasy somalijskich inżynierów w bratnim R 23.08.26, 20:34
            j0rl.1 napisał:

> jak to kto pracuje? Z 40 milionow jest pracujacych w Niemczech. A przez konfitu
            > ry socjalne dla polskich inzynierow jak borrka w latach 80tych i unijnych Polak
            > ow po prostu ci dobrze pracujacy maja mniej do wlasnej konsumcji. Sa duze podat
            > ki, ja osobiscie placilem je ogromne. Bow wytwarzalem 37 lat duzo PKB, wiecej j
            > ak 90% pracujacych w Niemczech. I bylo na konfitiury socjalne

Myślicie o likwidacji zapomóg czy się boicie rozruchów ?
            • j0rl.1 Re: Idą czasy somalijskich inżynierów w bratnim R 23.08.26, 20:51
              basia_nobile napisała:

> Myślicie o likwidacji zapomóg czy się boicie rozruchów ?

di czasu jak nie zlikwiduje sie prawa do Azylu to bedzie ciagle zle. Juz tak bylo w latach 80tych XXw jak taki borrka siedzial na socjalu w Niemczech bo nawrzeszal ze chce azyl.

Ale unijnym Ostblokowcow obciac konfitury socjalne to bedzie latwiejsze mysle. Juz Merz raz powiedzial ze to trzeba zrobic
              • basia_nobile Re: Idą czasy somalijskich inżynierów w bratnim R 23.08.26, 20:59
                j0rl.1 napisał:

> Ale unijnym Ostblokowcow obciac konfitury socjalne to bedzie latwiejsze mysle.
                > Juz Merz raz powiedzial ze to trzeba zrobic

Będziesz głosował na niego czy na AFD ?
                • j0rl.1 Re: Idą czasy somalijskich inżynierów w bratnim R 23.08.26, 21:05
                  basia_nobile napisała:

> j0rl.1 napisał:
                  >
                  > > Ale unijnym Ostblokowcow obciac konfitury socjalne to bedzie latwiejsze m
                  > ysle.
                  > > Juz Merz raz powiedzial ze to trzeba zrobic

> Będziesz głosował na niego czy na AFD ?

Do wyborow gdzie bede mogl glosowac jest sporo czasu. Duzo sie zmieni do tego czasu pomysle jak czas na to przyjdzie
                  • basia_nobile Re: Idą czasy somalijskich inżynierów w bratnim R 23.08.26, 21:07
                    j0rl.1 napisał:

> basia_nobile napisała:
                    >
                    > > j0rl.1 napisał:
                    > >
                    > > > Ale unijnym Ostblokowcow obciac konfitury socjalne to bedzie latwie
                    > jsze m
                    > > ysle.
                    > > > Juz Merz raz powiedzial ze to trzeba zrobic
                    >
                    > > Będziesz głosował na niego czy na AFD ?
                    >
                    >
                    > Do wyborow gdzie bede mogl glosowac jest sporo czasu. Duzo sie zmieni do tego c
                    > zasu pomysle jak czas na to przyjdzie
                    >

Mówią o AfD jak o faszystach , a jak twoim zdaniem ?
                    • j0rl.1 Re: Idą czasy somalijskich inżynierów w bratnim R 23.08.26, 21:13
                      basia_nobile napisała:

> Mówią o AfD jak o faszystach , a jak twoim zdaniem ?

Wszycy sa dla mnie nie za madrzy no ale ja wysoko stawiam poprzeczke na madrosc.

A to ze sa w AfD tacy ktorzy chca zmienic antyhitlerowska propagande wymuszona na Niemcach przez USA to akurat uwazam za dobre chciaz niebezpieczne geopolitycznie dla Niemiec.

Rozwiazaniem byloby sojusz z Rosja dla Niemiec no ale tu tez Niemcy byly zmuszone byc na Ukrainie antyrosyjskimi. I nie widze w perspektywie jakiegos mozliwego sojuszu z Rosja dla Niemiec.
                      Zato bedziemy ukarnia przez te zmiany geopolityczne jakie nastepuja. Caly Zachod zreszta.
                      • boomerang Re: Idą czasy somalijskich inżynierów w bratnim R 24.08.26, 00:39
                        > nie widze w perspektywie jakiegos mozliwego sojuszu z Rosja dla Niemiec.

a ja widzę. Wystarczy żeby Rosja powiesiła Putina z genitaliami Miedwiediewa w pysku.
                        • kochany-pershing Re: Idą czasy somalijskich inżynierów w bratnim R 24.08.26, 01:30
                          Niech towarzysz buuumerank sie uspokoi i nie lapie Medwiewidiewa za jaja.
                          Towarzysz buuumeranki powinien ubrac i wyskoczyc do Colsa po zakupy, jakies swieze mleczko do kawy kupic, a nie sie po jajkach podrapac i glupoty wypisywac...
                        • j0rl.1 Re: Idą czasy somalijskich inżynierów w bratnim R 25.08.26, 12:36
                          boomerang napisał:

> a ja widzę. Wystarczy żeby Rosja powiesiła Putina z genitaliami Miedwiediewa w
                          > pysku.

Ja mysle ze jak co z wieszaniem to tylko odwrotnie by moze poskutkowalo. Ale to by tak naprawde nie pomoglo. Rosja podjela decyzje odlaczenia sie od Zachodu, to nie dawniejsze czasy kiedy Rosja mimo ze Zachod na nia napadal, jakos wracala do stosunkow z Zachodem bo potrzebowala zachodniego knowhow.
                          Teraz juz nie, ma kapitalizm a Azja jest tym dla Rosji co kiedys byl Zachod.
                          I doskonale to rozumiem, knowhow Zachodu, przemyslowe czyli to najwazniejsze juz dla Roaji nie jest potrzebne. A rozumiem bo z pracy zawodowej w Niemczech znam to.

Ten pociag juz odjechal i wcale nie zartuje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka