Gość: gosc Rząd Janukowycza odwołał posiedzenie IP: *.lviv.ua / 194.44.240.* 29.12.04, 10:06 KIRPA A NIE TIRPA! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czerepacha www.moje.friko.pl LWÓW ZAPRASZA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 10:09 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stefan z UKRAINY to sie zle skonczy dla Juszczenki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 10:25 Nie trzeba byc prorokiem,by stwierdzic, ze oczekiwania ludkow z Ukrainy, stawiajacych na Juszczenke nie spelnia sie.Lata komuny zdewastowaly to spoleczenstwo.Za kilka lat zablokuja mu wejscie.Okazuje sie ze mimo poparcia nie jest on czlowiekiem z wyobraznia. Odpowiedz Link Zgłoś
as31 Juszczenko musi podtrzymać rewolucyjny zapał,bo: 29.12.04, 11:04 1.Trzeba trzymać ludzi na obrotach-nie wiadomo, co może się jeszcze wydarzyć 2.Nie może się dać za mocno wyprzedzić w radykaliźmie przez Piękną Julię 3.Podpadł skrzydłom radykalnym za negocjacje z Kuczmą i Janykowyczem, musi trochę poprawić wizerunek 4.Będzie musiał unieważniać różne ostatnie decyzje rządu Janukowycza- demonstruje, że rząd ten nie ma już legitymacji, to będzie ewent.argument 5.Przypomina w ten sposób ministrom,że niebawem rozliczenie-ostrzega 6.Sprawa ma charakter demonstracji-rząd może się spotkać w dowolnym miejscu , podpisać i robić, co chce, jeśli się nie boi i jesli średni wykonawczy szczebel go jeszcze słucha 7.Trzeba demonstrować przeciwnikom gotowość i bojowość 8.Niezbyt to wprawdzie legalne, ale to w końcu jednak rewolucja, było już tyle różnych blokad, że ta jedna jeszcze...Musi jednak powoli uspakajać nastroje, żeby mu tego samego nie robili, jak sam zacznie rządzic... Odpowiedz Link Zgłoś
as31 Ta faza rewolucji jest najtrudniejsza:o wiele łatw 29.12.04, 11:26 -iej rewolucję rozkręcić, niż ją rozsądnie skonsumowac,uspokoić, uregulować, zinstytucjonalizować, nie dać się przez nią zjeść i dać ludziom choć część oczekiwanej przez nich satysfakcji. Niezbędne będą różne trudne kompromisy, których rewolucja nie lubi...Tu dopiero Juszczenko ma szansę pokazac, co naprawdę jest wart jako polityk (jesli mu się w istotnej części uda, to: "mąż stanu";) ). Nie można tego robić nagle, skokowo, więc będą jeszcze różne blokady i inne rewolucyjne happeningi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yogi Re: Ta faza rewolucji jest najtrudniejsza:o wiele IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.04, 11:56 zagłębiłem się w Waszą dyskusję i nic nie rozumiem: czy na Ukrainie były wolne demokratyczne wybory czy rewolucja? Bo jedno i drugie jednocześnie być nie może. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as31 Może,może Panie Yogi.Pan jest formalistą... IP: 194.181.190.* 29.12.04, 12:23 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as31 Do Yogi:rewolucja umożliwiła wolne wybory IP: 194.181.190.* 29.12.04, 12:27 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yogi Re: Do Yogi:rewolucja umożliwiła wolne wybory IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.04, 12:32 do as: identycznie twierdził niejaki W.I. Ulianow (Lenin) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z boku Re: Do Yogi:rewolucja umożliwiła wolne wybory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 13:59 no coz.. poniewaz nie bylo wolnych wyborow, doszlo do rewolucji.. efektem rewolucji byly uczciwsze wybory .. sytuacja podobna do polskiej z 1989 roku, tylko oni to w kijowie rozgrywali przez miesiac na ulicy a nasze elity przez 3 miesiace przy okraglym stole..poza tym rezultat jest podobny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Sa rozne rewolucje... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 15:03 pazdziernikowa pomogla wprowadzic totalitaryzm, "aksamitna" w Czechoslowacji przywrocila demokracje. Podobnie "pomaranczowa" na Ukrainie. poza tym wielu historykow uwaza, ze rewolucja pazdziernikowa, to byl wlasciwie totalitarny przewrot demokratycznego ustroju wprowadzonego w Rosji przez rewolucje z lutego 1917 r. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CLinCH Dopiero sie okaze ... IP: *.zurich.com 29.12.04, 12:28 Juszczence nie ufam za grosz. Razi mnie przede wszystkim jego arogancja, a wszystko pachnie mi nie "walka" o demokracje, ale o WLADZE. Akcje wywolywane przez Juszczenke prawnie b. watpliwe i na dobra sprawe (i w innych krajach) w normalnym kraju niedopuszczalne. Proba uzurpacji wladzy to wykroczenie przeciw panstwu - jakie by ono nie bylo. Uwazam, ze Polska (rzadu) nie powinien mieszac sie w wewnetrzne sprawy innego/innych kraju/krajow, tymbardziej, ze stosunki Polski z Ukraina zawsze byly napiete i kochani tam nie jestesmy (bo za co?). W przypadku "otwarcia" Ukrainy Polska stanie sie dla niej krajem t r a n z y t o w y m na Zachod. Korzysci z tego minimalne, a obciazenie ogromne i "nieobliczalne". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bohemian rhapsody Re: Dopiero sie okaze ... IP: *.dip.t-dialin.net 29.12.04, 13:03 ...ahoy z Cech, vcelku s tebou souhlasim, je zle, ze se nepodarilo najit jine kandidaty, Juscenko zrejme nebude akceptovany na vychode Ukrajiny, kde se diky ruske petro-konjunkture vytvari vetsina narodniho duchodu. Muze to mit jeste nasledky, ale priklad rozdeleni Ceskoslovenka snad nebyl tak spatny. Trochu me prekvapilo zaangazovani se Polska, i rusophobske reakce na strankach napr. teto "Gazety", jez byly zauvazeny Putinem, ktery s velkou chuti zaatakoval vaseho prezidenta, pricemz v podstate povedel hlasite jen FAKTY. rekl bych, ze toto neprimerene akce ze strany hlavne polskych medii se odrazi brzy na polskem hospodarstvi miliardami ztrat zpusobene definitivnim dopadem ztratou trhu v Rusku. Zatimco v Polsku kulminovali antiruske pohledy, Schröder prodal Rusku 60 souprav ICE vlaku... Do ouska, my zde urychlume finalizaci projektu elektrickych lokomotiv (SKODA/PORSCHE), jez by mely byt nasazeny hlavne v Rusku. Tim padem se musim rozloucit, nebot pracujeme svatky, nesvatky... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tommo Re: kochany buchalterze.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 14:16 poniewaz lubisz FAKTY, no to o nich porozmawiajmy : byly sfalszowane wybory czy nie ? pomagal Putin Janukowyczowi czy nie ? probowano zabic juszczenke dioksynami czy nie ? krotko i jasno prosze.. to nie jest rusofobia - tylko fakty. ty wolisz tego nie widziec i interesuja cie lokomotywy, super-vlaki i inne tam - OK.. nas tez - ekonomia to bardzo wazna sprawa. ale demokracja i prawa czlowieka rowniez : tym sie europa rozni od azji - czy w czechach macie inne zdanie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agent White w sprawie faktów IP: *.sasiedzi.pl 29.12.04, 14:26 Gość portalu: tommo napisał(a): > poniewaz lubisz FAKTY, no to o nich porozmawiajmy : byly sfalszowane wybory czy > > nie ? pomagal Putin Janukowyczowi czy nie ? probowano zabic juszczenke > dioksynami czy nie ? krotko i jasno prosze.. to nie jest rusofobia - tylko > fakty. ty wolisz tego nie widziec i interesuja cie lokomotywy, super-vlaki i > inne tam - OK.. nas tez - ekonomia to bardzo wazna sprawa. ale demokracja i > prawa czlowieka rowniez : tym sie europa rozni od azji - czy w czechach macie > inne zdanie ? 1. Poprzednie wybory były sfałszowane. Obecne ?? 2. Putin pomagał Janukowiczowi. Juszczenkę wszyscy zostawili bez pomocy? 3. Juszczenkę próbowano otruć dioksynami. Czy są jakieś dowody, kto to zrobił? 4. Jak różnie rozumiane jest przestrzeganie praw człowieka pokazał Irak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek A swistaka siedzi i obwija w sreberka... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 15:13 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tommo Re: nie widze odpowiedzi w twoim poscie.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 15:14 fajna probka erystyki - nie mozesz odpowiedziec na pytania , wiec sam stawiasz swoje. ale na te twoje jest stosunkowo latwo odpowiedziec - prosze bardzo: 1. co do rzekomego sfalszowania wyborow wypowie sie sad - janukowycz juz zlozyl skarge. na razie wiadomo, ze nie byl w stanie nawet POSTAWIC juszczence tych zarzutow, ktore zostaly UDOWODNIONE wobec jego komitetu przed sadem najwyzszym ( II tura glosowania ) a w szczegolnosci : wielokrotnego glosowania przez tzw. turystow wyborczych wozonych przez sztab janukowycza po calej ukrainie - zidentyfikowani rekordzisci glosowali po 11 razy ! Ponadto nikt nie oskarza terenowych komisji wyborczych o " podwyzszenie frekwencji " po zamknieciu lokali ( udowodnione po II turze - ponad 1,1 mln glosow zwlaszcza na wschodzie ) ani centralnej komisji wyborczej o podawanie z opoznieniem niezweryfikowanych danych zbiorczych - bedacych przedmiotem manipulacji i oszustwa ( rowniez udowodnione przed sadem po II turze ). Nie wiem jakie beda losy skargi janukowycza, ale glosowanie 26 grudnia bylo zdecydowanie najuczciwsze - chocby dlatego, ze nie mozna nawet POSTAWIC w sadzie tych zarzutow, ktore UDOWODNIONO dla przebiegu II tury. 2. kto pomagal juszczence ? do II tury - jego elektorat. jezeli masz inne informacje - np. ze ktos go finansowal, wspomagal expertami, ze jego sztab dostawal pieniadze z zagranicy - bardzo prosze podaj zrodla. w przypadku janukowycza wsparcie organizacyjne, polityczne i finansowe rosji bylo tak widoczne jak 2 wizyty putina. no wiec czekam na podobnie jasne wskazania co do sponsorow juszczenki - a nie na insynuacje .. 3. nie ma dowodow , kto probowal zabic juszczenke. jeszcze. zobaczymy co bedzie dalej. sam fakt zamachu na jego zycie jest niepodwazalny. bardzo prosze o odpowiedz - komu na tym zalezalo ? 4. nie dyskutuje o lamaniu praw czlowieka w iraku, chinach ,guantanamo czy czeczenii. wskazuje na lamanie praw obywatelskich na ukrainie - na oszustwa wyborcze, dowiedzione przed sadem najwyzszym i uznane przez ten sad. to nie jest abstrakcyjne " rozne rozumienie " - to sa fakty potwierdzone wykladnia prawna najwyzszej wladzy sadowniczej ukrainy. O jakim " roznym rozumieniu " piszesz ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agent White. Re: nie widze odpowiedzi w twoim poscie.. IP: 80.72.34.* 29.12.04, 15:32 Nie kwestionawałem podanych przez Ciebie faktów. Po prostu mam wątpliwości, wyraziłem je w formie pytań. To chyba dopuszczalne na forum. A teraz - sine ira et studio. ad.2 przeczytaj wypowiedzi przedstawicieli departamentu stanu USA w prasie amerykańskiej. Porozmawiaj z ludźmi, którzy w listopadzie i na początku grudnia byli w Kijowie. Dowiesz się ile wynosiła dniówka w czasie ciągłej, spontanicznej demonstracji. ad 3.dobre pytanie - cui bono? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tommo Re: nie widze odpowiedzi w twoim poscie.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 16:16 nie mam okazji rozmawiac z przedstawicelami departamentu stanu, nie obraz sie - albo podajesz linka , albo ten argument musze uznac za infantylny. co do kijowa - bylem tam osobiscie od 24 listopada do 1 grudnia . mieszkalem w hotelu Rus, 15 min od chreszczatika tj od strony ul. bassejnej ( za besarabka ). potrafie to zreszta udowodnic - jak chcesz to ci przesle rachunek za hotel na priv - 590 UAH za dobe. moj rosyjski jest dosyc dobry - bywam w rosji i na ukrainie b. czesto - od kilku lat. na chreszczatiku i majdanie bylem co wieczor i rozmawialem z ludzmi, mam sporo fotek. dlatego mowie wprost : wszelkie opowiesci o oplacaniu uczestnikow demonstracji to 100% klamstwo. po prostu - klamstwo czyste jak lza. owszem, byly zrzuty na jedzenie itd. owszem dowozono im rozne niezbedne do przetrwania rzeczy. natomiast pieniedzy im nie wyplacano zadnych. ktokolwiek to mowi, albo powtarza, tak jak ty - po prostu klamie. nie wiem zreszta czy placono zwolennikom janukowycza za przyjazd do kijowa - z moich obserwcji wynika , ze jezeli tak, to niewiele, bo posilki spozywali na ogol na skwerkach albo wprost na ulicy - w odroznieniu od pomaranczowych nie mieli kuchni polowych. moze troche mniej tych sowieckich teorii spiskowych, co ? moze w koncu warto przyznac, ze to byl, jest autentyczny ruch spoleczny ? prawda jest przeciez oczywista .. ad3. no wlasnie - cui bono ? potypujemy, komu we wrzesniu 2004 zalezalo na wyeliminowaniu juszczenki / ;-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agent White. Re: nie widze odpowiedzi w twoim poscie.. IP: *.sasiedzi.pl 29.12.04, 16:45 Nie proponowałem Ci rozmowy z przedstawicielami departamentu stanu tylko przeczytanie prasy. Nie podam Ci linka, bo chodziło o papierową wersję NYT. O opłaceniu 35 hrywien dziennie/osobę opowiedział znajomy, którego o wiele mogę posądzać ale nie o sprzyjanie Janukowiczowi. Ot, taki rzut oka za kulisy spontanicznej rewolucji, dobrze wyreżyserowanej. Kiedyś całą Polskę obiegły zdjęcia p. J. Rulewskiego - zakrwawiony, wybite zęby, masakra. Tyle tylko, że przed pozowaniem do zdjęć wyjął sztuczne szczęki. Na szczęście, na Ukrainie nic takiego się nie stało. ad3. Komu zależało? Nie wiem ale możliwości jest kilka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pędrek Wyrzutek Odpowiedz dla bohemian rhapsody IP: *.cmbrmaor.dynamic.covad.net 29.12.04, 16:26 Gość portalu: bohemian rhapsody napisał(a): > Muze to mit jeste > nasledky, ale priklad rozdeleni Ceskoslovenka > snad nebyl tak spatny. To byloby dobre i sprawiedliwe rozwiazanie. > hospodarstvi miliardami ztrat zpusobene definitivnim dopadem ztratou trhu v > Rusku. Zatimco v Polsku kulminovali antiruske pohledy, Schröder prodal Rusku > 60 Rusofobia to polska choroba na ktorej korzystaja Niemcy. Tak juz bylo z Prusami w XVIII stuleciu, i tak jest teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andy Re: Dopiero sie okaze ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 13:18 W mojej opinii korzyść jest spora: będziemy odleglejsi od Putina. Nie dziwię się determinacji Jutrzenki (nazywasz to arogancją). Przykładowo gdybym wydymał Ci dziewczynę/żonę też pewnie byłbyś "arogancki". Sorry za przykład ale do osób ze szczytu krzywej Gaussa i głupsiejszych trafiają tylko bardzo obrazowe przykłady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agent White Re: Dopiero sie okaze ... IP: *.sasiedzi.pl 29.12.04, 14:05 Wyjątkowej klasy wypowiedź. Czy wszyscy studenci akademii w Klewkach prezentują równie wysoki poziom? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Re: Dopiero sie okaze ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 13:48 Czy zwalczanie jawnych falszestw to "Proba uzurpacji wladzy to wykroczenie > przeciw panstwu - jakie by ono nie bylo."??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: observer Re: Tak jak najbardziej ! ;-)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 14:22 Tak wlasnie rzecze Islam Karimov , wladca uzbekistanu. polecam posty powyzej. kolega z zurichu najwidoczniej podziela poglady uzbeckiego watazki, co jest jeszcze jednym dowodem triumfu globalizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek wybory na ukrainie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 15:03 Straciliśćie wiernego czytelnika GW.To była moja ulubiona gazeta ,byłem jej fanem od 1989roku .Gdy powiedziałem pani w kiosku ruchu że nie będę kupować już GW nie chiła w to uwierzyć przecież gazetę sprzedawała mnie jej matka która od wielu lat nie żyje.Niestety,nienawidzę propagandy a czarą goryczy były wybory na Ukrainie.Nie mogę znieść obłudy która coś złego przypomina mi.Wszystkiego Dobrego.CZytelnik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Oj Mareczku, chybas ty jednak Iwan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 15:05 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agent White Re: Oj Mareczku, chybas ty jednak Iwan IP: 80.72.34.* 29.12.04, 15:09 Witaj, członku Towarzystwa Miłośników Płaskiej Ziemi. Tak trzymaj, nie popuszczaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Czyzby uderzenie w stol? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 15:10 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agent White. Re: Czyzby uderzenie w stol? IP: 80.72.34.* 29.12.04, 15:19 W stół? W dziesiątkę. Masz pewny awans w Towarzystwie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Nie znasz polskiego przyslowia?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 15:33 Co z ciebie z Polak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agent White. Re: Nie znasz polskiego przyslowia?! IP: 80.72.34.* 29.12.04, 15:37 Nie uważasz, że Twój tekst jest lekko bez sensu? PS. Uważasz, że wiele jest powodów do dumy, z faktu bycia Polakiem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek A uwazasz, ze lepiej byc Rosjaninem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 15:43 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agent White Re: A uwazasz, ze lepiej byc Rosjaninem? IP: 80.72.34.* 29.12.04, 15:54 Uważam, że należy być przyzwoitym człowiekiem. A to m.in. oznacza szacunek dla drugiego człowieka i jego poglądów, czego w Twoich postach nie dostrzegam. Twój sposób dyskusji oparty jest na mini anegdotce: - czy jest papier toaletowy? Nie ma ale jest glanc papier. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenon Re: wybory na ukrainie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 15:17 Cos mi sie nie zgadza. Jestes fanem gazety od 89r.Nie nawidzisz propagndy? Przeciez w 89 roku gazeta wyborcza powstała jako propagandowy biuletyn przed wyborami do sejmu.(stąd zreszta jej nazwa.) Odpowiedz Link Zgłoś