Dodaj do ulubionych

DWAMIECZE Twoje watki zawsze ida na osla lawke !

IP: *.nas33.philadelphia1.pa.us.da.qwest.net 08.06.02, 22:39
Zauwazylem, ze nerwy wyraznie puszczaja wlascicielom tego portalu. Twoje
artykuly sa bardzo trafne, nie zawieraja obrazliwych slow. Wiec cenzura usuwa
je systematycznie poniewaz ujawniaja one prawdziwe oblicze tego kryminalnego
tworu zwanego Izrael. Agenci tej instytucji panosza sie wszedzie starajac sie
kontrolowac wszystkie aspekty naszego zycia.
Doszlem juz dawno do wniosku "dwamiecze", ze naleza sie Wam podziekowania.
Ciarki mnie przechodza myslac o miedzywojennej rzeczywistosci gdyby w taka nas
w tej chwili postawiono. Czas najwyzszy odsunac na bok wszelkie roznice
ideologiczne kiedy dobro ojczyzny wymaga zdecydowane wyeliminowanie wspolnych
wrogow. Mam nadzieje, ze zachowujesz tresc swoich artykulow w procesorze tekstu
i zawsze mozesz je ponownie wyslac na te forum. Wojna trwa.
Obserwuj wątek
    • Gość: NUKEjews walka z zydoska gadzina nie bedzie latwa IP: *.client.dsl.net 08.06.02, 22:48
      " Czas najwyzszy odsunac na bok wszelkie roznice
      ideologiczne kiedy dobro ojczyzny wymaga zdecydowane wyeliminowanie wspolnych
      wrogow"

czy mozesz sprecyzowac co masz na mysli mowiac "wyeliminowac" ???
      • Gość: polishAM Re: walka z zydoska gadzina nie bedzie latwa IP: *.nas33.philadelphia1.pa.us.da.qwest.net 09.06.02, 00:29
        To dobre pytanie wiec musze wyraznie stwierdzic, ze walka przede wszystkim musi
        miec charakter taki jaki narzucil nam przeciwnik.

1 - Wyeliminowanie sladow obenosci przedstawicieli wyznania mojzeszowego w
        Polsce.
        2 - Wojna kulturalna na calym froncie. Ujawnianie wszelkich powiazan Zydow z
        zaborcami. Ujawnic ich zwiazki z Hitlerowcami po Ukladzie Haavara 27 sierpnia
        1933 roku. Przedstawianie wszystkich Zydow zwiazanych z NKVD, Urzedem
        Bezpieczenstwa, sedziow, prokuratorow i osob pochodzenia zydowskiego z
        martyrologia narodu polskiego, czyli Zydokomuny lat 1945-56.
        3 - Ujawnianie faktow zwiazanych z calym ruchem Zionistycznym i ich wplyw na
        holocaust narodu palestynskiego.
        4 - Wreszcie wojna na platformie religijnej, rzecz ktorej zawsze chcialem
        uniknac. Niestety ataki Zydow na Kosciol Katolicki kazal mi zweryfikowac te
        rozterki. Wiec ujawniac postacie mesjaszy zydowskich Shabbetaia Zvi (w Polsce
        znany jako Sabataj Cwi) oraz Jacoba Franka. Pierwszy z nich przyjal Islam,
        drugi zosta ochrzszczony razem z wyznawcami we Lwowie w 1759 roku w obecnosci
        krola Augusta III.
        5 - Wreszcie propozycja utworzenia Judeopoloni na terytorium Polski przez
        kolaboracje zydowskich zdrajcow z zaborcami naszego kraju.

Ignorancja moze doprowadzic do sytuacji jaka powstala na terenie obecnej
        Palestyny. Pamietajcie, ze w 1933 roku w Palestynie mieszkalo 200 tys. Zydow i
        stanowili jedynie 20% ludnosci tego kraju. Zeby nie przyszlo nam kiedys
        poswiecac krwi naszych braci poniewaz dzisiaj zignorowalismy znaki na niebie,
        ktore nie daja watpliwosci co do motywow naszych przeciwnikow.

• yidele Re: walka z .... 09.06.02, 00:45
          Aby dodać pikanteri do tej, jakże ponętnej, grupy ksenofobów podniecającej się
          perspektywami "eliminacji" i walki na wszystkich, włacznie z "kulturalnym"
          frontach, należy nadmienić fakt że to włąsnie ci pseudo-patrioci piszą z
          emigracji, kiedy ja - Polski Zyd - Piszę z mej ojczyzny - Polski. Coż za za
          chutzpa! - Panowie widzę jesteście gototwi walczyć o swoją koncepcję
          niepodległej/rasowo czystej do dotatniego Polaka - oczywiscie zza granicy....Co
          do pana dwamęczę, już wielokrotnie okazał on swoje oblicze na tym forum i
          dostał cięgi za swe ksenofobiczno-rasistowsko-paranoidalne poglądy, szczególnie
          za naiwne próby podburzania inteligentnych Polaków ( zakładam iż ludzie
          posiadający minimum umiejetnosci kopniecznych do logicznie spójnego wyrażenia
          opinii są inteligentni). Co do pana - POlish you ain't.
          • Gość: Jude Re: walka z .... IP: *.tnt33.chi15.da.uu.net 09.06.02, 01:14
            yidele napisał(a):

> Aby dodać pikanteri do tej, jakże ponętnej, grupy ksenofobów podniecającej się
            > perspektywami "eliminacji" i walki na wszystkich, włacznie z "kulturalnym"
            > frontach, należy nadmienić fakt że to włąsnie ci pseudo-patrioci piszą z
            > emigracji, kiedy ja - Polski Zyd - Piszę z mej ojczyzny - Polski. Coż za za
            > chutzpa! - Panowie widzę jesteście gototwi walczyć o swoją koncepcję
            > niepodległej/rasowo czystej do dotatniego Polaka - oczywiscie zza granicy....Co
            >
            > do pana dwamęczę, już wielokrotnie okazał on swoje oblicze na tym forum i
            > dostał cięgi za swe ksenofobiczno-rasistowsko-paranoidalne poglądy, szczególnie
            >
            > za naiwne próby podburzania inteligentnych Polaków ( zakładam iż ludzie
            > posiadający minimum umiejetnosci kopniecznych do logicznie spójnego wyrażenia
            > opinii są inteligentni). Co do pana - POlish you ain't.

Yidele-a ty w Polsce walczysz o interes Israela-prawda?.Zydzi israela mieliby
            za przeproszeniem gowno a nie Israel gdyby nie diaspora amerykanska-prawda?
            Wiec odstosunkuj sie od problemow polaka za granica i zajmuj sie swojm
            problemem jako zyd-bo ty taki polak jak ze mnie zyd.Niech wiec kazdy
            patrzy swego interecu i twoj komentarz na temat pikanterii PolishAma i innych
            jest mi tak potrzebny jak zyd w Polsce.
            Przy okazji znasz moje poglady na tematy zydow w Polsce.historia Polski niestety
            wiekszosc zydostwa w Polsce to zdrajcy i kolaboratorzy z zaborca i niestety
            tej historii nie zmienicie a przyszla jak chcecie tworzyc to radze uwarzac
            bo dwamiecze sprawiedliwosci sa w doslownym znaczeniu gotowe.
            • Gość: jojo Re: walka z .... IP: *.proxy.aol.com 09.06.02, 01:20
              Gość portalu: Jude napisał(a):

> yidele napisał(a):
              >
              > > Aby dodać pikanteri do tej, jakże ponętnej, grupy ksenofobów podniecającej
              > się
              > > perspektywami "eliminacji" i walki na wszystkich, włacznie z "kulturalnym"
              >
              > > frontach, należy nadmienić fakt że to włąsnie ci pseudo-patrioci piszą z
              > > emigracji, kiedy ja - Polski Zyd - Piszę z mej ojczyzny - Polski. Coż za z
              > a
              > > chutzpa! - Panowie widzę jesteście gototwi walczyć o swoją koncepcję
              > > niepodległej/rasowo czystej do dotatniego Polaka - oczywiscie zza granicy.
              > ...Co
              > >
              > > do pana dwamęczę, już wielokrotnie okazał on swoje oblicze na tym forum i
              > > dostał cięgi za swe ksenofobiczno-rasistowsko-paranoidalne poglądy, szczeg
              > ólnie
              > >
              > > za naiwne próby podburzania inteligentnych Polaków ( zakładam iż ludzie
              > > posiadający minimum umiejetnosci kopniecznych do logicznie spójnego wyraże
              > nia
              > > opinii są inteligentni). Co do pana - POlish you ain't.
              >
              > Yidele-a ty w Polsce walczysz o interes Israela-prawda?.Zydzi israela mieliby
              > za przeproszeniem gowno a nie Israel gdyby nie diaspora amerykanska-prawda?
              > Wiec odstosunkuj sie od problemow polaka za granica i zajmuj sie swojm
              > problemem jako zyd-bo ty taki polak jak ze mnie zyd.Niech wiec kazdy
              > patrzy swego interecu i twoj komentarz na temat pikanterii PolishAma i innych
              > jest mi tak potrzebny jak zyd w Polsce.
              > Przy okazji znasz moje poglady na tematy zydow w Polsce.historia Polski niestet
              > y
              > wiekszosc zydostwa w Polsce to zdrajcy i kolaboratorzy z zaborca i niestety
              > tej historii nie zmienicie a przyszla jak chcecie tworzyc to radze uwarzac
              > bo dwamiecze sprawiedliwosci sa w doslownym znaczeniu gotowe.

Ty PULS ! Skoro z ciebie taki zagorzaly patriota polski,to dlaczego jezyk
              rodzinny kaleczysz i bledow ortograficznych naduzywasz ? Czyzbys "na studia
              chodzil" pod gorke codziennie i na pierwsza godzine polskiego nie zdazal ? A wiec
              zamknij jadaczke i nie popisuj sie,IDIOTO jeden !!!
            • yidele Re: walka z .... 09.06.02, 04:27
              Gość portalu: Jude napisał(a):

> yidele napisał(a):
              >
              > > Aby dodać pikanteri do tej, jakże ponętnej, grupy ksenofobów podniecającej
              > się
              > > perspektywami "eliminacji" i walki na wszystkich, włacznie z "kulturalnym"
              >
              > > frontach, należy nadmienić fakt że to włąsnie ci pseudo-patrioci piszą z
              > > emigracji, kiedy ja - Polski Zyd - Piszę z mej ojczyzny - Polski. Coż za z
              > a
              > > chutzpa! - Panowie widzę jesteście gototwi walczyć o swoją koncepcję
              > > niepodległej/rasowo czystej do dotatniego Polaka - oczywiscie zza granicy.
              > ...Co
              > >
              > > do pana dwamęczę, już wielokrotnie okazał on swoje oblicze na tym forum i
              > > dostał cięgi za swe ksenofobiczno-rasistowsko-paranoidalne poglądy, szczeg
              > ólnie
              > >
              > > za naiwne próby podburzania inteligentnych Polaków ( zakładam iż ludzie
              > > posiadający minimum umiejetnosci kopniecznych do logicznie spójnego wyraże
              > nia
              > > opinii są inteligentni). Co do pana - POlish you ain't.
              >
              > Yidele-a ty w Polsce walczysz o interes Israela-prawda?.Zydzi israela mieliby
              > za przeproszeniem gowno a nie Israel gdyby nie diaspora amerykanska-prawda?
              Zydzi mają Izrael bo Polscy Żydzi o ten kraj walczyli. Na monte cassino tez.
              > Wiec odstosunkuj sie od problemow polaka za granica i zajmuj sie swojm
              > problemem jako zyd-bo ty taki polak jak ze mnie zyd.
              A czemu to? Jesli taki pseudo-polak usiłuje mącic w cudzych aferach to jest to
              mój obywatelski obowiązek wskazać takiego wroga porządku publicznego,
              demokratycznie wybranego rządu i Narodu Polskiego. Napisałem cudzych aferach, bo
              tyś już nogami zagłosował ( słowem pewnie też ) i będąc obywatelem USA polskim
              obywatelem być nie możesz, chyba żebyś przy przysiedze kłamał. Co ci do
              Polskich "interesów"? Pilnuj swego WW aby ci kuku nie zrobił, a Polskę Polakom
              zostaw
              >Niech wiec kazdy
              > patrzy swego interecu i twoj komentarz na temat pikanterii PolishAma i innych
              > jest mi tak potrzebny jak zyd w Polsce.
              Na całe szczęscie to nie twoje priorytety rządzą ludzkimi sercami i umysłami w
              Polsce, mimo naiwnych prób ich podburzania..
              > Przy okazji znasz moje poglady na tematy zydow w Polsce.<......inconsequential
              trash deleted here....> radze uwarzac bo dwamiecze sprawiedliwosci sa w doslownym
              znaczeniu gotowe.
              Widzę żeś od gróźb do gróźb przeszedł, tedy przybywaj i obnaż te "dwamęczę" a
              zobaczysz jak twe chore wyobrażenia zderzają się z rzeczywistością kraju dla
              którego ludzie chołdujący pogłady takie jakie ty eksponujesz są marginesem
              społeczeństwa. Przybywaj, wydaj troche waluty i wracaj do Chitown, bo tam tylko w
              domu bedziesz.
          • Gość: polishAM Re: walka z .... IP: *.nas33.philadelphia1.pa.us.da.qwest.net 09.06.02, 01:16
            Przede wszystkim nigdy nie twierdzilem, ze jestem inteligentny. Uwazam, ze
            wiekszosc potrafilaby rozwiazac test na inteligencje z lepszym wynikiem niz ja.
            Nie jestem rowniez rasista poniewaz moimi partnerkami sa Puertorykanki lub
            Mexykanki ktorych opalone na zloto ciala cenie sobie wyzej niz swoja wlasna.
            Tylko i wylacznie troska o dobro Polski decyduje o mojej determinacji.
            • Gość: jojo Re: walka z .... IP: *.proxy.aol.com 09.06.02, 01:23
              Gość portalu: polishAM napisał(a):

> Przede wszystkim nigdy nie twierdzilem, ze jestem inteligentny. Uwazam, ze
              > wiekszosc potrafilaby rozwiazac test na inteligencje z lepszym wynikiem niz ja.
              >
              > Nie jestem rowniez rasista poniewaz moimi partnerkami sa Puertorykanki lub
              > Mexykanki ktorych opalone na zloto ciala cenie sobie wyzej niz swoja wlasna.
              > Tylko i wylacznie troska o dobro Polski decyduje o mojej determinacji.

Hi hi hi,ja tez lubie te cialka,olejkiem na plazy smarowac,a jak sie wyginaja
              przy tym,oj panie...
            • yidele Re: walka z .... 09.06.02, 04:08
              1)Bardzo słusznie, Panie PolishYOUaint', ale zapewne nie zaiważyłeś pan że Ja
              pisałem o Polakach ( Inteligentnych) toteż nawet gdybyś inteligentnym był,
              odpadasz przy pierwszej kwalifikacji.
              2) W całej mojej obecnosci na tym forum i Sciepie nigdy nie zauważyłem abyś
              był "podatny" na argumenta dwamęczę, bo sam postulujesz tak radykalne
              propozycje że możesz swobodnie zabiegać o palmę pierwszości - czy też swastyke
              z liściami dębowymi - If the boot fits, wear it.
              3) Bajki czy prawda o opalonych ciałach Purto-putana czy Mexi-mujeres nie robi
              z Cię rasistą ani z tegoż nie zmywa - w końcu amerykańscy murzyni maja te 8-20%
              biłej krwi nie dlatego że rasisci stronili od ładnych czarnych kobiet...
              4) the lady doth complain too much...
              • Gość: polishAM Re: walka z .... IP: *.nas39.philadelphia1.pa.us.da.qwest.net 09.06.02, 05:21
                Jestes yidele typowym aroganckim Zydem, bez zadnego szacunku dla otoczenia. W
                typowo ohydny sposob obraziles te Hiszpanki nazywajac je kurwami. To dla mnie
                nie nowosc. Regularnie slysze podobne obrazliwe slowa pod adresem Mexykanow ze
                strony zydowskich media. Mike Medwed nazywal ich karaluchami. My nie chcemy
                miec z wami nic wspolnego. Dobrze byloby gdybyscie zapomnieli o
                Rzeczpospolitej. A propos medalu ze swastyka. Byl taki, wydany w 1934 roku,
                mial swastyke po jednej stronie i gwiazda Davida po drugiej. Wydany przez
                Berlinska gazete Der Angriff na pamiatke wspolnej podrozy oficera SS Leopolda
                von Mildenstein oraz przedstawiciela Zionistow Kurta Tuchlera. W jakim celu tam
                pojechali ? Zeby zalozyc podwaliny pod przyszle panstwo Izrael.
                • Gość: jojo Re: walka z .... IP: *.proxy.aol.com 09.06.02, 05:28

> Jestes yidele typowym aroganckim Zydem, bez zadnego szacunku dla otoczenia. W
                  > typowo ohydny sposob obraziles te Hiszpanki nazywajac je kurwami. To dla mnie
                  > nie nowosc. Regularnie slysze podobne obrazliwe slowa pod adresem Mexykanow ze
                  > strony zydowskich media. Mike Medwed nazywal ich karaluchami. My nie chcemy
                  > miec z wami nic wspolnego. Dobrze byloby gdybyscie zapomnieli o
                  > Rzeczpospolitej. A propos medalu ze swastyka. Byl taki, wydany w 1934 roku,
                  > mial swastyke po jednej stronie i gwiazda Davida po drugiej. Wydany przez
                  > Berlinska gazete Der Angriff na pamiatke wspolnej podrozy oficera SS Leopolda
                  > von Mildenstein oraz przedstawiciela Zionistow Kurta Tuchlera. W jakim celu tam
                  >
                  > pojechali ? Zeby zalozyc podwaliny pod przyszle panstwo Izrael.

Czy ty tez na tyle naiwnym jestes,aby dac sie nabrac? To nie Yidele prawdziwy
                  pisze,ale ten mozg pocwiartowany (jewHATER) ! Yidele nigdy sie nie loguje!
                  Sprawdz jego IP i inteligencje w innych watkach !
                  • Gość: jewHATER Re: walka z .... IP: *.client.dsl.net 09.06.02, 05:32
                    Gość portalu: jojo napisał(a):

> Czy ty tez na tyle naiwnym jestes,aby dac sie nabrac? To nie Yidele prawdziwy
                    > pisze,ale ten mozg pocwiartowany (jewHATER) ! Yidele nigdy sie nie loguje!
                    > Sprawdz jego IP i inteligencje w innych watkach !

Pierdolisz farmazony glupi zydzie !
                    • Gość: jojo Re: walka z .... IP: *.proxy.aol.com 09.06.02, 05:34
                      Gość portalu: jewHATER napisał(a):

> Gość portalu: jojo napisał(a):
                      >
                      > > Czy ty tez na tyle naiwnym jestes,aby dac sie nabrac? To nie Yidele prawdz
                      > iwy
                      > > pisze,ale ten mozg pocwiartowany (jewHATER) ! Yidele nigdy sie nie loguje!
                      >
                      > > Sprawdz jego IP i inteligencje w innych watkach !
                      >
                      >
                      > Pierdolisz farmazony glupi zydzie !

Masz racje bekarcie gojowski z morda przez psy zapluta !
                    • Gość: jojo jewHATER psie smierdzacy IP: *.proxy.aol.com 09.06.02, 05:43
                      czy twoja matke kurwe,bylo kiedys na pampersy stac,aby ci dupe psia dookola
                      gowna owinac? Mow SUKINSYNIE i nie klam,bo na calym forum smrodem od ciebie
                      zajezdza,PSIE Z KILA NA MOZGU WRODZONA !
                • yidele Re: walka z .... 09.06.02, 05:56
                  ciekawe, ja najwięcej inwektyw pod adresem "mniejszosci etnicznych" ( w tym
                  meksykanów, czarnych czy azjatów) słyszałem z ust polonusów którzy jakos
                  zapomnieli że USA oferuje szansę dla wszystkich, nie tylko białych. Co do
                  Puerto-putana - a kimże innym byłaby kobieta która pozwoliłaby sie dotykac
                  takiemu ksenofobowi? Tylko za pieniądze. Mexi-mujeres zaś nijak nie mozna
                  nazwać obrazliwym, chyba ze słowo "kobieta" ( mujer) cię obraża, ksenofobie.
                  Bezczelnym, powiadasz? Masz racje. Dla nienawistnych wyskrobków takich jak ty
                  można miec tylko pogardę, reszta zaś to strata czasu.
        • _helga HEHE! WOJOWNICY Z AMERYKANSKIEJ KOZIEJ WOLKI!!! 09.06.02, 03:58
          A niby z kim chcecie walczyc? I przeciwko komu?
          Jesli chodzi o to z kim, to wasz elektorat w Polsce wynosi 0, 02 procenta, a i
          tak zadnej lacznosci z nimi nie macie, mieszkajac w tych swoich amerykanskich
          Kozich Wolkach!

A jesli przeciwko komu, to macie przeciwko sobie pozostale 98,08 polskiego
          elektoratu, becwaly!

Po prostu nikt was nie kocha, nikt was nie lubi, i to wasz glowny problem.
          Nawet tutejsi antysemici was nie chca, bo oni wola sami byc wodzami. Bez was:))
          • _helga Re: HEHE! WOJOWNICY Z AMERYKANSKIEJ KOZIEJ WOLKI!!! 09.06.02, 04:02
            Uuuups. Przepraszam najuprzejmiej, wyszlo na to, ze liczyc nie umiem:) Macie
            oczywiscie przeciwko sobie 99,98% elektoratu.

_helga napisał(a):

> A niby z kim chcecie walczyc? I przeciwko komu?
            > Jesli chodzi o to z kim, to wasz elektorat w Polsce wynosi 0, 02 procenta, a i
            > tak zadnej lacznosci z nimi nie macie, mieszkajac w tych swoich amerykanskich
            > Kozich Wolkach!
            >
            > A jesli przeciwko komu, to macie przeciwko sobie pozostale 98,08 polskiego
            > elektoratu, becwaly!
            >
            > Po prostu nikt was nie kocha, nikt was nie lubi, i to wasz glowny problem.
            > Nawet tutejsi antysemici was nie chca, bo oni wola sami byc wodzami. Bez was:))

• _angel_ Re: HEHE! WOJOWNICY Z AMERYKANSKIEJ KOZIEJ WOLKI!!! 09.06.02, 04:12
              _helga napisał(a):

> Uuuups. Przepraszam najuprzejmiej, wyszlo na to, ze liczyc nie umiem:) Macie
              > oczywiscie przeciwko sobie 99,98% elektoratu.
              >
              masz szczescie Helga ze sie poprawilas
    • Gość: polishAM Re: DWAMIECZE Twoje watki zawsze ida na osla lawke ! IP: *.nas40.philadelphia1.pa.us.da.qwest.net 16.06.02, 00:07
      Dwamiecze te forum czeka na Twoje artykuly. Czas skonczyc z tymi sekciarzami
      judaizmu.
      • Gość: jojo Re: DWAMIECZE Twoje watki zawsze ida na osla lawke ! IP: *.proxy.aol.com 16.06.02, 00:12

> Dwamiecze te forum czeka na Twoje artykuly. Czas skonczyc z tymi sekciarzami
        > judaizmu.

Dwamiecze leb swoj przez pomylke na 2 czesci przeciely i te dwasmiecie na
        wysypisko wyrzucily...
        • Gość: polishAM Re: DWAMIECZE Twoje watki zawsze ida na osla lawke ! IP: *.nas38.philadelphia1.pa.us.da.qwest.net 18.06.02, 06:25
          Nie wierze zeby mu sie cos stalo. Brakuje go tutaj na forum bo zawsze
          wprowadzal tu jakies ciekawe fakty. Dwamiecze gdzie jestes ?
    • Gość: Fredzio Re: DWAMIECZE Twoje watki zawsze ida na osla lawke ! IP: 2.4.STABLE* / 53.13.52.* 18.06.02, 17:57
      " Smieci zkim uciekla twoja zonka ? z angielskim zydem ! bo jestes szmata nie
      Mezczyzna ! ha... ha... zwasze zyd pomaga !
      • Gość: polishAM Re: DWAMIECZE Twoje watki zawsze ida na osla lawke ! IP: *.nas33.philadelphia1.pa.us.da.qwest.net 23.06.02, 00:29
        Fredziu ja Ci tam postawie piwko ale zapomnij o starej ojczyznie. Nie tutaj w
        Polsce Twoje miejsce. Zapal swoja swieczuszke bo to Sabbath i nie wspominaj
        Polski. Tu KATOLICY.
        • yidele Re: Dym, a wczym? 23.06.02, 00:33
          Tu czyli philadelphia1.pa.us.da.qwest.net - czyli wszędzie, byle nie w Polsce
          gdzie Żydom (takim jak ja ) sie nieźle powodzi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka