suzanna 29.03.05, 19:58 Ale ja nie rozumiem, po co ten artykuł? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
indianski Re: Sprawa Schiavo: reportaż spod kliniki 29.03.05, 20:04 Zrozumiesz po setnym poscie . Nic sie nie wydazylo , ale temat trzeba podtrzymywac . Ot tak zeby zwolennicy i przeciwnicy mieli gdzie sie wyszczekac . Odpowiedz Link Zgłoś
desspo79 Re: szczytem kariery tego dzienikarza bedzie 30.03.05, 11:20 relacja z pogrzebu drugiegojp w gazecie niiiei urrpana Odpowiedz Link Zgłoś
ipez Re: Sprawa Schiavo: reportaż spod kliniki 29.03.05, 20:18 Amerykanie, którzy tam protestują to hipokryci, zgadzaja się wysłać swoje dzieci do walki w Iraku, gdzie giną tysiace, a tu walczą o życie jedej. Odpowiedz Link Zgłoś
zzamiedzy Re: Sprawa Schiavo: reportaż spod kliniki 29.03.05, 20:18 Czyzby tylko prawicowi? A co let komunista Jackson robi pod tym hospicjum? On jest tez wszedzie gdzie jest zawierucha? Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Sprawa Schiavo: reportaż spod kliniki 29.03.05, 20:19 cóż, podziwiam "humanitaryzm" postępowców. Skoro już skazujecie ma śmierć, to strzelcie mi w łeb w miarę szybko. Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 HIPOKRYZJA LAICKIEJ LEWICY :-((((((((((((((((((((( 29.03.05, 20:28 CI sami ludzie, ktorzy ze wzgledow humanitarnych domagaja sie zniesienia kary smierci dla mordercow ktorzy zmarnowali wielokrotnie zycie cudze i wlasne- domaga sie nieograniczonej kary smierci dla zycia dopiero poczetego, pelnego niezrealizowanego potencjalu. Z ofiary hitlerowskiego okruciestwa, ktora zmarla z glodu pragnienia ) Maksymiliana Kolbe) zrobiono swietego. Z kobiety ktora ma umrzec z glodu i pragnienia robi sie ofiare... chrzescijan ktorzy to okruciestwo potepiaja. Logika mi umyka. sorry! :-((( Odpowiedz Link Zgłoś
yann17 Re: HIPOKRYZJA MEERKATA :-(((((((((((((((( 29.03.05, 21:23 meerkat1 napisał: > CI sami ludzie, ktorzy ze wzgledow humanitarnych domagaja sie zniesienia kary > smierci dla mordercow ktorzy zmarnowali wielokrotnie zycie cudze i wlasne- > domaga sie nieograniczonej kary smierci dla zycia dopiero poczetego, pelnego > niezrealizowanego potencjalu. > > Z ofiary hitlerowskiego okruciestwa, ktora zmarla z glodu pragnienia ) > Maksymiliana Kolbe) zrobiono swietego. > > Z kobiety ktora ma umrzec z glodu i pragnienia robi sie ofiare... > chrzescijan ktorzy to okruciestwo potepiaja. > > Logika mi umyka. > sorry! :-((( Meerkat a od kiedy zrobiłes sie taki humanitarny, czy mam podać linki do Twoich postów, w których zachłystujesz się napalmem zrzucanym na Wietnamczyków i chcesz go dalej stosowac, albo do wielokrotnych Twoich enuncjacji o zrzuceniu Nuke'a na Arabów i Persów ( mahmutów i turbaniarzy - by Meerkat publishing and copyright ) Tylko nie mów, że to metefora albo pomyłka szpiega, bo na to nikt na tym forum już się nie nabierze. Twoja frustracja sięga zenitu odkąd odcięto Cie od wylewania pomyj w VoA. Odpowiedz Link Zgłoś
indianski Re: HIPOKRYZJA LAICKIEJ LEWICY :-(((((((((((((((( 29.03.05, 21:57 Ci sami ludzie ktorzy domagaja sie kary smierci , walcza o to by podtrzymywac na zyciu rosline . Logika to rzeczywiscie nie Twoja specjalnosc . Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 <Yann 17>= etatowy konfident FSB,podobnie jak <che 30.03.05, 05:38 Prawdziwe nazwiska rodzicow- na Liscie W. opatrzone-symptomatyczie-DWOMA ZEERAMI! Odpowiedz Link Zgłoś
desspo79 Re: jak tam kucyk w stajni zdrowy ?kolacja 30.03.05, 11:32 przy swiecach na porcelanie dla krola karola udana? trzymaj sie tego a nie mysl o logice bo ci zylka w glowce trzasnie i ostatnia komorka transpondera z bushowego na polskawe w twoim mozgu siadzie i bedzie tragedia skonczysz jako osobliwosc w gabinecie strachu cyrku objazdowego Odpowiedz Link Zgłoś
yann17 Re: <Yann 17 etatowy 30.03.05, 16:25 MeerKAT to w Tworkach tak wczesnie jest pobudka?????))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Re: <Yann 17 etatowy 30.03.05, 17:05 yann17 napisał: > MeerKAT to w Tworkach tak wczesnie jest pobudka?????))))))))))))) Trudno, tak wyznaczylem. Musisz sie, jarzynko, przyzwyczaic! :-))) P.S. Popros lekarza dyzurnego zeby ci wytlumaczyl co to jest EDT! O.K.? :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Re: HIPOKRYZJA LAICKIEJ LEWICY :-(((((((((((((((( 30.03.05, 05:44 indianski napisał: > Ci sami ludzie ktorzy domagaja sie kary smierci , walcza o to by podtrzymywac > na zyciu rosline . Logika to rzeczywiscie nie Twoja specjalnosc . Isottnie! Podtrzymywac zycie debili o IQ przegrzebka, takich jak jak ty- a wykanczac- przewlekym glodem- takich jak Schiavo... :-((( No ale czy mozna sie spodziewac logicznego myslenia od... chwastow? Odpowiedz Link Zgłoś
indianski Re: HIPOKRYZJA LAICKIEJ LEWICY :-(((((((((((((((( 30.03.05, 07:44 Pewnie nie . Ale to nie dlatego nie myslisz ze jestes chwastem , tylko dlatego zze masz niedorozwoj . Nie mam nic przeciwko chwastom , a i debili toleruje . Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Re: HIPOKRYZJA LAICKIEJ LEWICY :-(((((((((((((((( 30.03.05, 17:02 indianski/hooyinski napisał: Nie mam nic przeciwko chwastom , a i debili toleruje . Widze. Inaczej juz dawno zaglodzilbys sie sam na smierc. Z obrzydzenia! TFU! [skad sie taka swolocz bierze- samorodna?] Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka24 meerkat - to nie chodzi o IQ ale o dorobek 30.03.05, 16:29 zbrodniarzy. Niektorzy (nieliczni - ale jednak) zbrodniarze sa calkiem bystrzy... Nie zgadzam sie absolutnie z tym ´liberalizmem´ gazetowym. Nonsens i niewiedza. Oprocz kory i pnia sa struktury mozgu odpowiadajace za czucie i emocje. Nie chodzi o bakterie- ktore z pewnoscia nie czuja ani roslinki ukochanej gazetowej Srody. Chodzi o organizmy wyposazone w skomplikowany uklad nerwowy. A zaden maz ani nawet rodzic nie ma prawa do decyzji czy chce by ktos z kim podpisal kontrakt (zapewne na ciaglosc ´pozycia´) umarl. Mam nadzieje ze takiego prawa w Polsce nie bedzie. Niech sobie Gazwyb ze swoimi pomyslami do USA wedruje. Odpowiedz Link Zgłoś
jp.hi Re: Sprawa Schiavo: reportaż spod kliniki 29.03.05, 20:29 Ten redaktoryczyna pisal przed wyborami prezydenckimi w USA ze pewniakiem jest Kerry a za Bushem to tylko oszolomy. Teraz pisze ze przeciw zabijaniu przez zaglodzenie sa oszolomy i zawodowcy. Ciekawe ile tym zawodowca placa? Prawda jest niestety taka ze Ameryka psuje sie od zewnatrz. Za to w srodku jest ciagle zdrowa. Odpowiedz Link Zgłoś
zberten Re: Sprawa Schiavo: reportaż spod kliniki 29.03.05, 20:32 dajcie tej kobiecie umrzec w spokoju i zdejmijcie ja z pierwszych stron gazet; jestem ciekawy jak dlugo to jeszcze potrwa Odpowiedz Link Zgłoś
i-love-2-bike Re: Sprawa Schiavo: reportaż spod kliniki 29.03.05, 20:33 zberten napisała: > dajcie tej kobiecie umrzec w spokoju i zdejmijcie ja z pierwszych stron gazet; > jestem ciekawy jak dlugo to jeszcze potrwa az nie umrze. Odpowiedz Link Zgłoś
quan-ti Re: Sprawa Schiavo: reportaż spod kliniki 29.03.05, 20:35 Prawdopodobnie dopuki nie umrze. Odpowiedz Link Zgłoś
agaj.agaj Re: Sprawa Schiavo: reportaż spod kliniki 29.03.05, 20:51 Dac umrzec w spokoju to nieznaczy zaglodzic ja. 1. Jedynej "aparatury podtrzymujacej zycie" jaka ta kobieta potrzebuje to sada zoladkowa by dostarczac jej pokarm. Wiele osob nie potrafi samodzielnie jesc - wystarczy sie przejsc przez oddzial szpitalny typu neurologii i zobaczyc osoby po zawale mozgu. 2. Najblizsza rodzina (rodzice, siostra) chce dalej sie ja opiekowac i chca jej zycia. Osobiscie nie widze w tym nic zlego, ani nieodpowiedniego. Jezeli chca to robic przez dalsze 10, czy 20 lat to dlaczego im tego zabraniac? 3. Do jej smierci chce doprowadzic maz, ktory od ~10 lat zyje z inna kobieta i ma z nia 2 dzieci. 4. Prawnie prawo do decyzji o jej zyciu/smierci ma maz. Rozsadek mowi mi, ze o tym powinni decydowac raczej rodzice, ktorych milosc i przywiazanie do corki nie ulega watpliwosci. Trudno mi uwierzyc w historie kochajacego meza ktory z troski o zone chce jej smierci. 5. Czy redaktorzyna, autor tego reportazu, tez uzyje w stosunku do mnie podobnie zenujacego repertuaru obrazliwych sformuowan jak te z artykulu? Odpowiedz Link Zgłoś
scept89 miesny pomnik corki 29.03.05, 22:06 agaj.agaj napisał: > 1. Jedynej "aparatury podtrzymujacej zycie" to sada > zoladkowa by dostarczac jej pokarm tyle ze przezskorna sada zoladkowa zalicza sie w swietle prawa Florydy do nadzwyczajnych srodkow. Czesc pacjentow nowotworowych odmawi aprzyjmowania pozywienia/plynow doustnie. Sada poza tym jest bez znaczenia. To co sie liczy to mozg a raczej jego (kory) brak. Okolo 35 tysiecy ludzi w USA jest w PVS (persisytent vegatative state). Po 15 latach szanse wyjscia sa 0%. > 2. Najblizsza rodzina (rodzice, siostra) chce dalej sie ja opiekowac i chca >jej zycia. Rodzice byli uprzejmi stwierdzic iz jesli taka koniecznosc zaistnieje to zgodza sie na amputacje wszystkich konczyn + operacje na otwartym sercu aby tylko miesny pomnik corki miec przy sobie. Zastanow sie ilu ludzi wyrazilo by taka zgode w stosunku do najblizszych, nawet ze 100% funkcjonujacym mozgiem. Zaiste kochajacy rodzice... > 3. Do jej smierci chce doprowadzic maz, ktory od ~10 lat zyje z inna kobieta i > ma z nia 2 dzieci. Uwazasz ze powinien dokonywac obowiazkow malzenskich z odmozdzona zona czy tez zyc w celibacie przez 15 lat bo to by bardziej Twojej moralnosci odpowiadalo? > 4. Prawnie prawo do decyzji o jej zyciu/smierci ma maz. Rozsadek mowi mi, ze o > tym powinni decydowac raczej rodzice, ktorych milosc i przywiazanie do corki > nie ulega watpliwosci. Patrz punkt 2 -> ciekawa to milosc co w przedluzaniu wegetacji sie wyraza. No i co robic kiedy to rodzice nie chcieliby utrzymywac przy zyciu Terri a maz to i owszem? A jesli dziesiaty kuzyn po kisielu sadzi ze ja zone powinienem za wszelka cene "ratowac" to co wtedy? Albo jest prawo albo go nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
agaj.agaj Re: miesny pomnik corki 30.03.05, 00:16 O zyciu swiadcza faktycznie funkcje mozgu. Terri ma zachowne caly szereg funkcji zyciowych, ktore musza przekladac sie na wyladowania elektryczne kory mozgowej. Tak wiec nie jest martwa. Zgadzamy sie, ze szanse wyjscia z tego stanu sa zerowe - ale nie jest to dla mnie argument by ja w takim razie zaglodzic. O zyciu nie swiadczy tez swiadomosc, bardzo prosty przyklad - zwierzeta (tak jak to rozumiemy) nie maja swiadomosci, ale jak najbardziej zyja. Problemem dla mnie jest to czy o moim zyciu ma decydowac: a) wspolmalzonek ktoremu na mnie nie zalezy juz od 10 lat (plotka glosi, ze i przed slubem nie ukladalo im sie dobrze) lub b) rodzice, ktorych milosc do dziecka tylko ty kwestionujesz. Nic nie slyszalem o amputacjach i operacjach o ktorych wspomniales. Odpowiedz Link Zgłoś
scept89 Re: miesny pomnik corki 30.03.05, 01:04 >O zyciu swiadcza faktycznie funkcje mozgu. Terri ma zachowne caly szereg >funkcji zyciowych, ktore __musza__ przekladac sie na wyladowania elektryczne > kory mozgowej. Nieprawda. Gdyby kora byla odpowiedzialna za podstawowe funkcje zyciowe to bysmy od dawna nie zyli (pomysl w jaki sposob utrzymujesz temperature swojego ciala i napiecie naczyn krwionosnych). Osrodki zawiadujace funkcjami Terri znajduja sie w pniu mozgu/wzgorzu i podwzgorzu. >O zyciu nie swiadczy tez swiadomosc, bardzo prosty przyklad - zwierzeta (tak >jak to rozumiemy) nie maja swiadomosci, ale jak najbardziej zyja. Podobnie bakterie. Tyle ze pytanie nie jest o zycie w ogole tylko "zycie czlowieka". Jesli dowody swiadcza ze to co stanowi o naszym czlowieczenstwie przestalo istniec to nie ma znaczenia ze serce bije, paznokcie rosna czy kobieta jest w ciazy -> __Terri-jako-osoba__ nie istnieje. > a) wspolmalzonek ktoremu na mnie nie zalezy juz od 10 lat (plotka glosi, ze i >przed slubem nie ukladalo im sie dobrze) plotka rozsiewana przez "troskliwych" rodzicow i ich plemie. b) rodzice, ktorych milosc do dziecka tylko ty kwestionujesz. "Wymyslilem" sobie dokument sadowy: jb-williams.com/ts-report-12-03.htm www.npr.org/templates/story/story.php?storyId=4544756 www.washingtonpost.com/wp-dyn/articles/A57781-2005Mar22.html Zobacz (pierwszy link): "Testimony provided by members of the Schindler family included very personal statements about their desire and intention to ensure that Theresa remain alive. Throughout the course of the litigation, deposition and trial testimony by members of the Schindler family voiced the disturbing belief that they would keep Theresa alive at any and all costs. Nearly gruesome examples were given, eliciting agreement by family members that in the event Theresa should contract diabetes and subsequent gangrene in each of her limbs, they would agree to amputate each limb, and would then, were she to be diagnosed with heart disease, perform open heart surgery." Chciala bys byc "kochana" w ten sam sposob? Ja predzej przeguby bym sobie przegryzl niz zostal oddany w lapy "kochajacych". Odpowiedz Link Zgłoś
gdotb Re: miesny pomnik corki 30.03.05, 05:16 poza tym gdzies tu juz wyczytalem, ze kochajacy rodzice wzieli Terri do siebie w roku '92 i po trzech tygodniach oddali z powrotem do szpitala, bo bylo za ciezko troszczyc sie o nia. Czy bedzie lzej, kiedy Terry jest 13 lat starsza i wazy 50kg wiecej? No, chyba ze obetna jej rece i nogi zanim wezma do domu, wtedy ciezar ciala spadnie. A co do Michaela, jako wrednego mezusia, co chce usmiercic zone, by zalegalizowac zwiazek z konkubina: rodzice Terri sami namawiali go do zalozenia nowej rodziny. Odpowiedz Link Zgłoś
agaj.agaj Re: miesny pomnik corki 30.03.05, 06:12 Czytam Panie scept89 Twoje wypowiedzi i przyznaje, ze nie brakuje im celnosci. Mimo tego unikasz fundamentalnego elementu dyskusji, a mianowicie, ze Terri jest zywa. Jest beznadziejnie ciezko chora osoba bez perspektyw na wyleczenie i bez mozliwosci samodzielnego odzywiania sie. Przypadek ten wzbudza tak wiele kontrowersji bo implikacje sa bardzo powazne - jak traktowac ciezko chorych ludzi, ktorzy najpewniej juz nie dojda do zdrowia. a) utrzymywac ich przy zyciu b) zaglodzic c) dokonac mercy killing Zaglodzienie absolutnie nie podpada pod kategorie mercy killing. Wersja "b" ktora wybrano w tym przypadku wydaje mi sie zdecydowanie najgorsza, okrutna i nieludzka. Tym gorsza, ze w tym indywidualnym przypadku dochodza klotnie rodzinne. Odpowiedz Link Zgłoś
scept89 Re: miesny pomnik corki 30.03.05, 21:18 > Czytam Panie scept89 Twoje wypowiedzi i przyznaje, ze nie brakuje im celnosci. Dzieki ;-) > Mimo tego unikasz fundamentalnego elementu dyskusji, a mianowicie, ze > Terri jest zywa. i tak i nie. Jest "zywa" jesli przyjmiemy definicje smieci pnia mozgu. Pien jest, jest wzgorze i podwzgorze, jakies resztki kory: z en.wikipedia.org/wiki/Terri_Schiavo#Medical_opinions Three Florida neurologists viewed 12 of Schiavo's CT scans on March 22 [12] (www.miami.edu/ethics/schiavo/CT%20scan.png). After viewing the scans, Dr. Leon Prockop (a professor and former chairman of the neurology department at the University of South Florida's College of Medicine) was quoted by the Sun-Sentinel as saying that Schiavo's scan exhibits the "most severe brain damage as I've ever seen". Dr. Walter Bradley, the chairman of neurology at the University of Miami's Miller School of Medicine, said that he "doubts there's any activity going on in the higher levels of her brain". [13] > kontrowersji bo implikacje sa bardzo powazne - jak traktowac ciezko > chorych ludzi, ktorzy najpewniej juz nie dojda do zdrowia. Tu akurat nie mam wielu watpliwosci: Superman (aktor Christopher Reeve) skrecil kark i doznal porazenia czterech konczyn. Mimo porazenia zyl przez dziewiec lat i byly to lata produktywne. Nikt przy zdrowych zmyslach nie ma zamiaru wysylania na tamten swiat takich ludzi. Inna rzecz z odkorowanymi. Odpowiedz Link Zgłoś
trzydziestoletnia Re: Sprawa Schiavo: reportaż spod kliniki 30.03.05, 13:35 agaj.agaj napisał: > 3. Do jej smierci chce doprowadzic maz, ktory od ~10 lat zyje z inna kobieta i ma z nia 2 dzieci. A podtrzymywania przy zyciu chca rodzice, ktorych fundacja zbiera ogromne pieniadze "na Terri" (na co? na rurke? mycie? pokarm w plynie???) Odsprzedaja dane darczyncow, coby wiecej uciulac. To Cie nie zenuje...? Odpowiedz Link Zgłoś
meezer Sprawa Schiavo: reportaż spod kliniki 29.03.05, 20:53 Według mnie ktoś ma w tym dobry interes, by trzymać przy życiu roślinę tłumacząc innym,ze robi to w imię świętych zasad. Życie nie jest czymś nadzwyczajnym. Jest. Można je zabrać i można je dać. Jezeli zabraniamy w takich sytuacjach odebrania życia to czy nie powinniśmy zastanowić się nad tym, by wydawać pozwolenia ludziom na jego "dawanie"? Odpowiedz Link Zgłoś
henryk.log Wypisz wymaluj- "słychacze" Radyjo Maryja:)) 29.03.05, 21:02 -"Wielu zachowuje się jak natchnieni. Gdy nie mają już sił modlić się na klęczkach, siedzą na trawie z wyciągniętymi rękami, przymkniętymi oczami, niemal w religijnej ekstazie powtarzają szeptem modlitwy." Odpowiedz Link Zgłoś
ketiw1 Wielkie zbrodnie amerykańskich chrześcijan i... 29.03.05, 21:40 Nie mi rozstrzygać, czy Terri powinna byc podłączona, sam tez nie wiem, czy aborcja to juz zabijanie, czy jeszcze nie. nie jestem za aborcja, eutanazja, ani nie jestem przekonany o słuszności ich zakazywania. Głos zabiore w nieco innej sprawie. Bardzo dziwi mnie postawa amerykańskich chrześcijan, którzy popieraja neokonserwatystów i krzyczą, że nie godzi się odmawiać człowiekowi jedzenia ani picia. Tak się bowiem składa, że na świecie umiera dziennie śmiercią głodową miasto wielkości Hiroszimy. Umierają dzieci poskręcane z bólu i potwornego wycieńczenia, starcy, kobiety w ciąży. Około MILIARDA NIEDOŻYWIONYCH LUDZI nigdy nie rozwinie drzemiącego w nich potencjału psychicznego i fizycznego, z powodu niedoboru witamin, białek i cukrów. Czeka ich pełna cierpienia i ponizenia wegetacja na granicy śmierci. Czemu? Jedną z głównych przyczyn potwornej biedy nekającej Trzeci Świat są długi. W latach powojennych państwa rozwinięte, a głównie USA namawiało byłe kolonie by zaciagały wielkie kredydty. Obiecywano rychły rozwój i dobrobyt. Pożyczano wielkim reformatorom, ale tez zwykłym zwykłym satrapom i skorumpowanym rządom. Mimo prawa miedzynarodowego, wprowadzonego kiedyś przez USA (by przejąć Kubę z rak Hiszpanii) o tzw "ochydnym zadłużeniu" (długi zaciągnięte przez tyranów i skorumpowaną elitę, lub wymuszone przez inne państwa powinny zostać anulowane), USA, Bank Światowy, Międzynarodowy Fundusz Walutowy i kilka innych państw domaga sie zwrotu długów zaciagnietych np... przez Suharto. To, że dług został wykorzystany na luksusy dla elit nikogo nie obchodzi. Macie oddawać... W czasach Regana w USA bardzo podniesiono stopy procentowe, co spowodowało drastyczny wzrost zadłużenia. Dzis długi krajów afrykańskich wynoszą prawie 90% ich PKB. Jest wiadomym, że przy takim obciażeniu prymitywne gospodarki i ludzie dręczeni morderczym słoncem w tropikach, suszami, wojnami i innymi plagami nie podniosa się nigdy. I O TO CHODZI!!! Okazuje się, że długi są świetnym narzędziem drenażu Trzeciego Świata. Długi zamienia się na : 1) prywatyzację - umarza sie część długu i bierze za to mienie publiczne. Np.olbrzymie połacie ziemi, albo wodociagi. W wielu krajach w sprywatyzowanych wodociagach nałozono tak wysokie ceny (by zarobić), że ludzie musieli zrezygnować z mycia się, posyłania dzieci do szkoły (brak pieniędzy na pomoce naukowe) i kupowania leków. Wielu cierpiało pragnienie. Wybuchło na tym tle wiele krwawo tłumionych rewolt. 2) wprowadzanie korzystnych dla Zachodu rozwiazań politycznych i gospodarczych. Ogranicza to rzecz jasna suwerennosc państw i pozwala na wykorzystywanie ekonomiczne. 3) Półdarmową eksploatację surowców naturalnych. Np. wycina sie i wywozi niezliczone ilości drewna z lasów tropikalnych, a także innych surowców. Rabunek postepuje na olbrzymią skalę po to by najczęściej... spłacić odsteki. Nie wazne że zachwianiu ulega ziemski ekosystem, że rozkopuje sie i wysadza całe góry, spuszcza rtęc do rzek, zanieczyszcza ropą lasy namorzynowe. To wszystko, oraz wiele wiecej sposobów na maksymalne wykorzystywanie biednych nosi nazwę NEOKOLONIALIZMU. Stara forma kolonializmu przestała sie opłacać (zaczeła nawet 50 lat temu przynosic straty) więc zamieniono ją na nowoczesny model. O umorzenie długów trzeciego świata wnosił podpisany przez 24 mln ludzi ze 166 krajów "jubileusz 2000", prosił w encyklikach Jan Paweł II. Amerykańscy chrześcijanie sie tym nie interesują. Wybrany przez nich rząd nie chce nawet podpisać zobowiązania, że jak inne kraje będzie przeznaczał 0,7 % PKB na pomoc charytatywną. Tak naprawdę amerykańskich chrześcijan g_wno obchodzi cierpienie miliarda nedzarzy. Nie zdaja sobie sprawy, że gdyby wszyscy mieli zyć tak jak oni (taki sam poziom materialny) na Ziemi musiałoby być 7 razy więcej surowców naturalnych... tymczasem amerykanie, czyli 6% ludzkości konsumują 25% całego Ziemskiego jedzenia i 35% innych dóbr. 1/3 z nich cierpi na poważna nadwagę. Zamiast przejmować się tym, że codzien umieraja z głodu, w meczarniach niezliczone rzesze bezbronnych i niewinnych ludzi, zamiast im pomóc i domagac sie od polityków zniesienia długów, wola histeryzowac pod szpiatalem w sprawiew Terry i wydawac na to miliony dolarów. Wola wprowadzać patenty na leki na AIDS, co uniemozliwia biedakom własną ich, tania produkcję. Wolą zarabiac na najwiekszym eksporcie broni konwencjonalnej do wszystkich zakatków naszego globu. Wolą cały czas prowadzić jałowy spór ze zwolennikami aborcji. krzyczą o życiu poczętym, a depczą co dzień dziesiątki tysiecy istnień ludzkich. Oto hipoktyzja chrześcijan amerykańskich!!! Odpowiedz Link Zgłoś
dalecooper Słuszna uwaga 30.03.05, 00:24 Cała tajemnica tkwi w charakterze religijności tych chrześcijan. Są to głównie protestanci o formacji pietystycznej. Jest ona bardzo emocjonalna, wrażliwa na symbole, stawia na uczucia. Jednocześnie deprecjonowana jest sfera intelektualna. Widzenie emocjonalne zawęża perspektywę. Dlatego tragedia jednostki (czy choćby jej złudzenie) może silniejszy sprzeciw niż cierpienia setek, tysięcy, czy milionów. Do ogarnięcia problemów szerszej skali potrzeba namysłu, a nie tylko wczucia się. Poza tym emocjonalność jest wrażliwa na odległość - dotykają nas sprawy sąsiadów, współobywateli, w mniejszym stopniu obcych kulturowo ludzi na drugim końcu świata. Nasze uczucia nas zwodzą. Możemy np. użalać się nad losem zwolnionego pracownika administracji, który został bezrobotny, ponieważ rząd przeznaczył środki z jego etatu na dożywianie 500 biedaków w Kongo (każdy rząd wie dobrze, że większość obywateli nie zrozumiałaby tego typu kroków, dlatego zazwyczaj w sytuacji takich wyborów przyjmuje rozwiązania oczywiście nieracjonalne). Jednocześnie warto zwrócić uwagę, że katolicyzm, a przynajmniej jego oficjalni reprezentanci, stara się podchodzić do świata z większym dystansem. Jan Paweł II powiedział napisał o biedzie w Trzecim Świecie i wielkiej niesprawiedliwości znacznie więcej, niż na temat aborcji, eutanazji i całej tej "wojny kulturowej". Bo to rzeczywiście jest dalece ważniejszy problem. Odpowiedz Link Zgłoś
ketiw1 ciekawa odpowiedź 30.03.05, 01:54 dzięki, zgadzam się z Tobą. A tak na marginesie, to choć nie jestem specjalnie wierzący ( a juz na pewno nie praktykujący katolik), to ostatnio musiałem zweryfikować moje poglądy na temat stosunku kościoła do antykoncepcji. Przeczytałem sporo ostatnio na temat biedy i głodu na świecie i wiem, że są one wynikiem nie tyle przeludnienia ile niesprawiedliwości ekonomicznych. Ziemia mogłaby wykarmić kilkakrotnie więcej ludzi niż na niej teraz żyje. Choć kiedyś byłem bliski potępienia papieża za agitowanie przeciwko antykoncepcji dzis wiem, że nie ma ono z głodem tak wiele wspólnego, ba liczna rodzina jest często jedynym zabezpieczeniem tam gdzie nie ma socjalu ani żadnego majątku. Mimo to pozostają spore watpliwości co do wpływu stanowiska kościoła na rozprzestrzenianie sie AIDS. Po za tym nie widzę naprawdę niczego złego w stosowaniu prezerwatywy np. - argumenty kościoła nijak w tej kwestii do mnie nie trafiają. Odpowiedz Link Zgłoś
apostolis Re: Wielkie zbrodnie amerykańskich chrześcijan i. 30.03.05, 06:05 Rozpisales sie jak kilkulatek i myslisz, ze cos z tego wynika. Amerykanie sa wbrew temu co piszesz najbardziej hojnym spoleczenstwem. Rocznie przeznaczaja na cele charytatywne ponad $200mld. jest to wiecej jak przeznacza cala reszta swiatowej populacjirazem wzieta. Organizacje koscielne i chrzescjanskie przeznaczja kazdego roku dziesiatki miliardow na pomoc dla ludnosci krajow slabo rozwinietych. Nie wliczam pomocy rzdu USA, ktora jest najwieksza sposrod wszystkich krajow wysoko rozwinietych. Rzad USA nie musi tez podpisywac zobowiazan przeznacznia 0,7% GDP na pomoc krajom ubogim. Madra polityka podatkowa zacheca wrecz do przekazywania pieniedzy na cele charytatywne. Nie wypisuj wiec demagogicznych dyrdymalow. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
suzanna Re: Sprawa Schiavo: reportaż spod kliniki 29.03.05, 21:55 nadal nie rozumiem nic nie da sie w tej sprawie zrobić i chociażby dziesięć milionów osób wypowiedziałoby się pod tym artykułem - to nic nie zmieni!!! Wasze głosy sie nie liczą, niestety. Zarówno tych co sa "za" jak i tych, co są "przeciw". Więc po co zamieszczac tak bezsensowne artykuły, które i tak nic nie wprowadzą nic do ludzkich umysłów. A tak na marginesie i abstrahujac od tematu - czy nie sądzicie, że Polsce jest potrzebna rewolucja? Odpowiedz Link Zgłoś
tdkot Re: Sprawa Schiavo: reportaż spod kliniki 29.03.05, 22:17 CHWYTAJCIE ZA KOSY PRZYSZEDL CZAS ABY COS ZMIENIC ABY OBRONIC KRAJ PRZED BANDA CZERWONYCH SIEPACZY JESZCZE POLSKA NIE ZGINELA ALE ZGINIE GDY BEDZIECIE DALEJ TYLKO PATRZEC CO SIE DZIEJE Odpowiedz Link Zgłoś
banzai123 Re: Sprawa Schiavo: reportaż spod kliniki 30.03.05, 00:19 To ja mam do Ciebie takie pytanie: skoro mamy demokrację i rządzą osoby wybrane przez społeczeństwo, to jak społeczeństwo zrobi rewolucję, to kto będzie rządził? Bo tak się składa, że w demokratycznym państwie rewolucja jest legalna, odbywa się co kilka lat i każdy może w niej wziąć udział, nie musi mieć nawet kosy, wystarczy długupis, zresztą też niekoniecznie, bo te leżą w lokalach wyborczych. Odpowiedz Link Zgłoś
desspo79 Re: masz pr4ymitywna wiedze o tym czym sa wybory 30.03.05, 11:47 i czym jest spolecznosc ludzka oraz czym jest demokracja za to dzielnie praktykujesz bolszewizm i inne formy spoleczenstwa rzadzonego despotycznie Odpowiedz Link Zgłoś
banzai123 Re: masz pr4ymitywna wiedze o tym czym sa wybory 30.03.05, 15:38 Nie mędrkuj. Odpowiedz na pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
elka_g Re: Sprawa Schiavo: reportaż spod kliniki 29.03.05, 22:09 Po co ten artykuł? By mącić i robić ludziom galaratę z mózgu. Ja roizumiem dyskusję o aborcji, eutanazji, sensie lub braku sensu utrzymywania watłego życia przez maszyny itd. Ale sprawa Terrio jest nieco inna i n ie wiem jak mozna miec tu jakiekolwiek wątpliwości. Na oczach świata głodzona jest na śmierć, z mocy sadowych wyroków chora kobieta, której odmówiono prawa nawet do kropli wody!!! Jak podawały media, nie wolno jej ani nawadniać ani nawet zwilżać ust. Nic, absolutnie nic nie jest w stanie usprawiedliwić takiego bestialstwa !!! Odpowiedz Link Zgłoś
banzai123 Re: Sprawa Schiavo: reportaż spod kliniki 30.03.05, 00:21 Nie karmię i nie nawilżam mojego komputera. Czy jestem bestialski? Odpowiedz Link Zgłoś
elka_g Re: Sprawa Schiavo: reportaż spod kliniki 30.03.05, 00:41 banzai123 napisał: > Nie karmię i nie nawilżam mojego komputera. Czy jestem bestialski? Nie, tylko prostacki. Odpowiedz Link Zgłoś
banzai123 Re: Sprawa Schiavo: reportaż spod kliniki 30.03.05, 15:45 Sugerujesz, że powinienem? Bo na 'rozsądne' dyskutownie z ludźmi nie potrafiącymi odróżnić niedowładu (np. Reeve) od roślinnej wegetacji jakoś nie mam już siły. Odpowiedz Link Zgłoś
elka_g dramat 30.03.05, 00:48 Cała sprawa Terri to pogrzebanie idei opieki paliatywnej. Korzyści mają wymiar finansowy (podatki, ubezpiecznia itp) DRAMAT ! Odpowiedz Link Zgłoś
talking_head Re: SKĄD WYBORCZA WYTRZASNĘŁA TAKIEGO GADA ? 29.03.05, 22:13 JEŚLI TO TEN SAM GADZINOWSKI OD URBANA, TO WSZYSTKO JEST O.K. TRZEBA BYĆ LUDZKIM BEZMÓZGOWCEM LUB CZŁOWIEKIEM ZŁEJ WOLI, ŻEBY NIE PRZYJMOWAĆ DO WIDOMOŚCI, ŻE MOGĄ ISTNIEĆ OBOK NAS LUDZIE, DLA KTÓRYCH ŚWIAT NIE KOŃCZY SIĘ TAK JAK ZAPEWNE DLA PANA GADZINOWSKIEGO, NA KOLEJNEJ PUSZCE PIWA CZY KOLEJNEJ TORBIE POP-CORNU ZŻERANEGO W KINIE. ŻE SĄ LUDZIE, DLA KTÓRYCH LOS, ŻYCIE DRUGIEGO CZŁOWIEKA MA WARTOŚĆ NAJWYŻSZĄ, A ŻE CHCĄ SPRAWĘ O KTÓRĄ WALCZĄ, TU ; RATOWANIE KOBIETY PRZED ZAGŁODZENIEM PRZEZ MĘŻA, NAGŁOŚNIĆ TO CHYBA NIC W TYM ZŁEGO, TO NORMALNE, ŻE JEŚLI CHCEMY COŚ WYWALCZYĆ MUSIMY SZUKAĆ JAK NAJWIĘCEJ SPRZYMIERZEŃCÓW. MNIE POZOSTAJE TYLKO MODLIĆ SIĘ ZA DUSZĘ TERRI I . . . WSTYDZIĆ SIĘ, ŻE ZABRAKŁO MI ODWAGI DO CZEGOŚ WIĘCEJ, CHOĆBY ZROBIENIA MANIFESTACJI PRZED AMBASADĄ USA. Odpowiedz Link Zgłoś
desspo79 Re:modl sie za siebie bo o rozum za pozno 30.03.05, 11:46 Solomon’s reply was pleasing to the Lord. And the Lord said: "Because you have not asked of Me long life, nor riches, nor victory over enemies, but have asked wisdom, in order to rule the people, I will give you wisdom so that there was none like you before, neither will be. And because you did not ask for it, I will give you riches and glory. And if you will keep My commandments, I will also give you life" (I Kings 3:5-9; II Chron. 1:7). Solomon showed his wisdom above all in passing judgments. Soon after his accession, two women appeared before him for judgment. They lived in one house and each had a child. One night one of them crushed her child and laid it beside the other woman and took that woman’s living child for herself. In the morning the women began to argue. "The living one is my son, and the dead one is thy son," each said. Thus they disputed before the King. Having heard them, Solomon decreed, "Fetch asword." A sword was brought to the King. Solomon said, "Divide the live child in two and give half of it to one, and half of it to the other." At these words one of the women cried, "I pray thee, my Lord, give her the child, and in no wise slay it." But the other said, "Let it be neither mine nor hers; divide it." Then Solomon said, "Give the child to her that said, ‘Give it to her, by no means slay it’; she is its mother." Odpowiedz Link Zgłoś
amerykanin09 Cyklon B 29.03.05, 22:16 Rozwiaze kazdy problem. Albo strzykawka z trucizna. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr7777 Re: niech będzie - fundamentaliści 29.03.05, 22:29 ...ale oni też czasem mogą mieć rację. Oto jak przedstawiają media - z jednej strony kochający mąż, który chce spełnić wolę małżonki i pomóc jej "godnie" dejść z tego świata, z drugiej zaślepieni rozpaczą rodzice. Tyle że w rzeczywistości Michael Schiavo od 10 lat żyje z inną kobietą i nawet trudno mieć o to do niego pretensje. Nie każdego stać na poświęcenie. Czy możliwe jednak, że prawo stanu Floryda było tak absurdalne, żeby Michael Schiavo nie mógł wziąć rozwodu z nieprzytomną żoną zastępowaną przez kuratora reprezentujacego jej interesy. Nie można roziwązać małżeństwa pogrążonej w śpiączce Terri bez jej zgody, ale można ją zagłodzić na śmierć bez jej zgody, bo tego chce obcy już w sumie dla niej człowiek. "Sąd oparł się na zeznaniach męża" - już widzę jak wyglądały te zeznania - "Wysoki Sądzie, żona zawsze mówiła, że chciała abym w razie czego był szczęśliwy". Jest jakiś pisemny dokument, poświadczony przez notariusza, jakieś zeznania innych świadków? To nie jest odłączenie od aparatury ani pobranie organów do przeszczepu po stwierdzonej śmierci mózgu - wtedy byłbym za. To jest skazanie ciężko chorej osoby na śmierć na podstawie jej domniemanej woli. To niebezpieczny precedens. Już teraz w niektórych stanach USA gdy upośledzona albo chora psychicznie kobieta zachodzi w ciążę można uzyskać sądowy nakaz aborcji. Czy to już nie jest totalitaryzm sądowy? Odpowiedz Link Zgłoś
amerykanin09 Re: niech będzie - fundamentaliści 29.03.05, 22:44 Jakos wierze jednak sadomi. Spawa ta przeszla przez caly system sadowiniczy w stanach i zawsze wyrok brzmial tak samo.Sedziowie nie ugieli sie nawet przed tym idiota Bushem i kongresem. Swiadczy to zarazem o odwadze sedziow jak i rozdziale glownych instytuacji w USA Odpowiedz Link Zgłoś
piotr7777 Re: niech będzie - fundamentaliści 29.03.05, 22:46 > Jakos wierze jednak sadomi. Spawa ta przeszla przez caly system sadowiniczy w > stanach i zawsze wyrok brzmial tak samo. To raczej źle świadczy o tym sądowniczym systemie. Odpowiedz Link Zgłoś
amerykanin09 Re: niech będzie - fundamentaliści 29.03.05, 22:55 Masz na mysli to ze sedziowie byli caly czas tego samego zdania? Moim zdaniem to dobrze. Ale wracajac do samej sprawy. Nie znam prawa Florydy, nie jestem wstanie powiedziec czym kierowaly sie sady przeznajac racje mezowi. Trudno poza tym jest wypowiadac sie w tej sprawie bo naprawde zwykli ludzi maja zbyt malo wiedomosci na temat panstwa S. Nie wiemy nawet czy jest tym warzywkiem czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
elka_g Re: niech będzie - fundamentaliści 30.03.05, 00:38 Tak masz rację. To właśnie jest totalitaryzm sadowy, dobrze to nazwałeś. Odpowiedz Link Zgłoś
desspo79 Re: raczej wplyw mentalnosci zydowskich prawnikow 30.03.05, 11:53 na sadownictwo amerykanskie te wyroki sa odzwierciedleniem wplywu zydowskiego rozumienia prawa i zachwianie wplywu oswieceniowego i chrzescijanskiego rozumienia roli prawa w zyciu spoleczenstwa a przekazany w tradycji chrzescijanskiej: Solomon’s reply was pleasing to the Lord. And the Lord said: "Because you have not asked of Me long life, nor riches, nor victory over enemies, but have asked wisdom, in order to rule the people, I will give you wisdom so that there was none like you before, neither will be. And because you did not ask for it, I will give you riches and glory. And if you will keep My commandments, I will also give you life" (I Kings 3:5-9; II Chron. 1:7). Solomon showed his wisdom above all in passing judgments. Soon after his accession, two women appeared before him for judgment. They lived in one house and each had a child. One night one of them crushed her child and laid it beside the other woman and took that woman’s living child for herself. In the morning the women began to argue. "The living one is my son, and the dead one is thy son," each said. Thus they disputed before the King. Having heard them, Solomon decreed, "Fetch asword." A sword was brought to the King. Solomon said, "Divide the live child in two and give half of it to one, and half of it to the other." At these words one of the women cried, "I pray thee, my Lord, give her the child, and in no wise slay it." But the other said, "Let it be neither mine nor hers; divide it." Then Solomon said, "Give the child to her that said, ‘Give it to her, by no means slay it’; she is its mother." Odpowiedz Link Zgłoś
ketiw1 UWAGA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 29.03.05, 22:26 Nie mi rozstrzygać, czy Terri powinna byc podłączona, sam tez nie wiem, czy aborcja to juz zabijanie, czy jeszcze nie. nie jestem za aborcja, eutanazja, ani nie jestem przekonany o słuszności ich zakazywania. Głos zabiore w nieco innej sprawie. Bardzo dziwi mnie postawa amerykańskich chrześcijan, którzy popieraja neokonserwatystów i krzyczą, że nie godzi się odmawiać człowiekowi jedzenia ani picia. Tak się bowiem składa, że na świecie umiera dziennie śmiercią głodową miasto wielkości Hiroszimy. Umierają dzieci poskręcane z bólu i potwornego wycieńczenia, starcy, kobiety w ciąży. Około MILIARDA NIEDOŻYWIONYCH LUDZI nigdy nie rozwinie drzemiącego w nich potencjału psychicznego i fizycznego, z powodu niedoboru witamin, białek i cukrów. Czeka ich pełna cierpienia i ponizenia wegetacja na granicy śmierci. Czemu? Jedną z głównych przyczyn potwornej biedy nekającej Trzeci Świat są długi. W latach powojennych państwa rozwinięte, a głównie USA namawiało byłe kolonie by zaciagały wielkie kredydty. Obiecywano rychły rozwój i dobrobyt. Pożyczano wielkim reformatorom, ale tez zwykłym zwykłym satrapom i skorumpowanym rządom. Mimo prawa miedzynarodowego, wprowadzonego kiedyś przez USA (by przejąć Kubę z rak Hiszpanii) o tzw "ochydnym zadłużeniu" (długi zaciągnięte przez tyranów i skorumpowaną elitę, lub wymuszone przez inne państwa powinny zostać anulowane), USA, Bank Światowy, Międzynarodowy Fundusz Walutowy i kilka innych państw domaga sie zwrotu długów zaciagnietych np... przez Suharto. To, że dług został wykorzystany na luksusy dla elit nikogo nie obchodzi. Macie oddawać... W czasach Regana w USA bardzo podniesiono stopy procentowe, co spowodowało drastyczny wzrost zadłużenia. Dzis długi krajów afrykańskich wynoszą prawie 90% ich PKB. Jest wiadomym, że przy takim obciażeniu prymitywne gospodarki i ludzie dręczeni morderczym słoncem w tropikach, suszami, wojnami i innymi plagami nie podniosa się nigdy. I O TO CHODZI!!! Okazuje się, że długi są świetnym narzędziem drenażu Trzeciego Świata. Długi zamienia się na : 1) prywatyzację - umarza sie część długu i bierze za to mienie publiczne. Np.olbrzymie połacie ziemi, albo wodociagi. W wielu krajach w sprywatyzowanych wodociagach nałozono tak wysokie ceny (by zarobić), że ludzie musieli zrezygnować z mycia się, posyłania dzieci do szkoły (brak pieniędzy na pomoce naukowe) i kupowania leków. Wielu cierpiało pragnienie. Wybuchło na tym tle wiele krwawo tłumionych rewolt. 2) wprowadzanie korzystnych dla Zachodu rozwiazań politycznych i gospodarczych. Ogranicza to rzecz jasna suwerennosc państw i pozwala na wykorzystywanie ekonomiczne. 3) Półdarmową eksploatację surowców naturalnych. Np. wycina sie i wywozi niezliczone ilości drewna z lasów tropikalnych, a także innych surowców. Rabunek postepuje na olbrzymią skalę po to by najczęściej... spłacić odsteki. Nie wazne że zachwianiu ulega ziemski ekosystem, że rozkopuje sie i wysadza całe góry, spuszcza rtęc do rzek, zanieczyszcza ropą lasy namorzynowe. To wszystko, oraz wiele wiecej sposobów na maksymalne wykorzystywanie biednych nosi nazwę NEOKOLONIALIZMU. Stara forma kolonializmu przestała sie opłacać (zaczeła nawet 50 lat temu przynosic straty) więc zamieniono ją na nowoczesny model. O umorzenie długów trzeciego świata wnosił podpisany przez 24 mln ludzi ze 166 krajów "jubileusz 2000", prosił w encyklikach Jan Paweł II. Amerykańscy chrześcijanie sie tym nie interesują. Wybrany przez nich rząd nie chce nawet podpisać zobowiązania, że jak inne kraje będzie przeznaczał 0,7 % PKB na pomoc charytatywną. Tak naprawdę amerykańskich chrześcijan g_wno obchodzi cierpienie miliarda nedzarzy. Nie zdaja sobie sprawy, że gdyby wszyscy mieli zyć tak jak oni (taki sam poziom materialny) na Ziemi musiałoby być 7 razy więcej surowców naturalnych... tymczasem amerykanie, czyli 6% ludzkości konsumują 25% całego Ziemskiego jedzenia i 35% innych dóbr. 1/3 z nich cierpi na poważna nadwagę. Zamiast przejmować się tym, że codzien umieraja z głodu, w meczarniach niezliczone rzesze bezbronnych i niewinnych ludzi, zamiast im pomóc i domagac sie od polityków zniesienia długów, wola histeryzowac pod szpiatalem w sprawiew Terry i wydawac na to miliony dolarów. Wola wprowadzać patenty na leki na AIDS, co uniemozliwia biedakom własną ich, tania produkcję. Wolą zarabiac na najwiekszym eksporcie broni konwencjonalnej do wszystkich zakatków naszego globu. Wolą cały czas prowadzić jałowy spór ze zwolennikami aborcji. krzyczą o życiu poczętym, a depczą co dzień dziesiątki tysiecy istnień ludzkich. W CZASIE GDY CZYTAŁEŚ MÓJ POST Z GŁODU UMARŁY KOLEJNE SETKI DZIECI. Oto hipoktyzja chrześcijan amerykańskich!!! Odpowiedz Link Zgłoś
talking_head Re: UWAGA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 29.03.05, 22:45 NIESTETY, MYŚLĘ, ŻE NIE MASZ RACJI. ODDŁUŻENIE AFRYKI NIC NIE DA, CZEGO PRZYKŁADEM JEST, NIESTETY POLSKA. PRZYPOMNĘ, ŻE PO GIERKU I STANIE WOJENNYM MIELIŚMY 20 MLD USD DŁUGU, ZA WYBAWICIELA BALCEROWICZA, KTÓRY BEZPOŚREDNIO LUB POSREDNIO RZĄDZI PRZEZ OSTATNIE 15 LAT, POLSCE DWUKROTNIE UMARZANO PO POŁOWIE ZADŁUŻENIA, UDZIELANO KOLEJNYCH POZYCZEK NA SZYBKĄ SPŁATE STARYC DŁUGÓW I JAKI EFEKT ? PO 15 LATACH TEGTZW LIBERALIZMU, BĘDĄCEGO W RZECZYWISTOŚCI KAPITALIZMEM PAŃSTWOWYM NA WZÓR KRAJÓW LARYNOSKICH,MAMY DŁUGÓW ZEWNĘTRZNYCH I WEWNĘTRZNYCH NA BLISKO 150 MLD USD. PO PROSTU NIE MA TAKIEJ KWOTY, KTÓREJ NIE JEST W STANIE SPRZENIEWIERZYĆ KOMUNISTA MILLER CZY BELKA W POLSCE, MANDELA W RPA CZY MUGABE W RODEZJI. NARZEKASZ NA KOLONIALIZM, POPATRZ WIĘC WŁAŚNIE NA RPA, CO MOGLI W CIĄGU PARU LAT ZROBIĆ CZARNI KOMUNIŚCI Z TYM JEDNYM Z NAJBOGATSZYCH KRAJÓW ŚWIATA. W AFRYCE TRZEBA WSPIERAĆ RUCHY PROMUJĄCE WOLNY RYNEK A U SEBIE, W EUROPIE WALCZYĆ Z PROTEKCJONIZMEM PAŃSTWOWYM, DOTOWANIEM PRZEZ PAŃSTWO WYSYŁANIEM NP ŻYWNOŚCI DO AFRYKI, PRZEZ CO ZADOWOLENI SĄ ROLNICY WE FRANCJI ALE UPADA ROLNICTWO AFRYKI. MAMY Odpowiedz Link Zgłoś
ketiw1 Re: UWAGA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 29.03.05, 23:02 Zgodzę się tylko w połowie. Oczywiście, że korupcja, głupota i zła wola wewnątrz państw takze jest olbrzymim zagrożeniem. Mimo to umorzenie długów przez społeczność miedzynarodową jest KONIECZNE by trzeci świat miał choćby szansę na podniesienie się z zapaści. Mówisz o potrzebie zniesienia protekcjonizmu w formie dotacji do rolnictwa itd. Oczywiście, zgadzam się. jednak co do liberalizacji rynków itp, itd to bym uważał. Liberalizacja słabych rynków afrykańskich powoduje bowiem masowy odpływ żywności do krajów, które sa za nia gotowe zapłacic więcej - i głód gotowy. Liberalizować i scalać można tylko gospodarki na podobnym poziomie. Inaczej bogaty "zeżre" biednego. Jeśli postudiujesz amerykańskie umowy o tzw "wolnym handlu" dogłębnie, zrozumiesz, że to po prostu próba nabicia w butelkę olbrzymich mas ludzi przez IMF, WB, czy WTO. Neokolonializm pełna gębą. Albo powstana DEMOKRATYCZNE instytucje miedzynarodowe (trybunały, parlament itp, itd) by zrównoważyć globalizacje ekonomiczną, albo obszar biedy będzie sie powiekszał wraz ze wzrostem demografii. Będzie rosła też dalej, w potęgowym tempie przepaść między bogatymi a biednymi. Jak zauważył kiedys ktoś "Zachód jest winny byłym koloniom znacznie więcej niż byłby w stanie kiedykolwiek oddać". Na bogate kraje zachowują się jak nieuczciwa i bezwzględna lichwiarka... Odpowiedz Link Zgłoś
beadah Re: UWAGA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 29.03.05, 23:26 Troche daleko odeszliscie od problemu. A problem jest. Czy Terry ma prawo zyc jako osoba gleboko uposledzona? Bo taka osoba jest bezwatpliwie. Uwazam, ze przyrownanie jej do rosliny jest uwlaczajace ludzkiej godnosci. A co w takim razie z uposledzonymi dziecmi? Tez je pozostawic bez opieki by zmarly z glodu? I gdzie przebiega granica- z jakim stopniem inteligencji dajemy zyc, a kiedy porzucamy? Maz Terry napewno chce uwolnic sie od obowiazku malzenskiego, ale cos go powstrzymuje przed ...rozwodem. Czy nie chodzi mu o tak przyziemne sprawy jak majatek? A moze w jego systemie moralnym niemiesci sie takie rozwiazanie jak rozwod? Moze tylko "poki smierc nas nie rozlaczy"...glodowa? Wtedy moze ponownie (jako wdowiec) wziac slub w kosciele i wyegzekwowac ewent.spadek... Odpowiedz Link Zgłoś
martin_j ..................................... 30.03.05, 16:10 Oddluzenie afryki nic nie da.Zgadzam sie i inny regiomow gdzie ludzie sa na innym pozomie cywilizacyjnym,ze nie potrafia wykorzystac tych pieniedzy.Chyba zeby je skolonizowac i probowac zaasymilowac bo w przeciwnym wypadku nie dadza rady sami.Afryka to ginacy kontynent czy chcemy tego czy nie..Smutne ale prawdziewe Odpowiedz Link Zgłoś
irini Re: UWAGA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 30.03.05, 07:37 tak, wiem o tym, a śmierć Terri jest jednym z elementów w tym zbiorowym umieraniu, więc spójrz na to inaczej i zamiast pisać takie artykuły zrób coś, żeby im ulżyć. Odpowiedz Link Zgłoś
mozart Amerykanie musza miec swoja swieta 29.03.05, 23:07 Przeciez to proste: Terri nikogo nie zabila, wiec nie moze dostac zastrzyku. Poza tym, oni nie maja swojego Kolbego Odpowiedz Link Zgłoś
irini Straszna zmiana postawy od poprzedneigo artykułu 30.03.05, 00:36 I czym to jest spowodowane? Ktoś szepnął słowko? Czy rzucił parę groszy? Odpowiedz Link Zgłoś
irini Lobbing? Fundamentaliści? Bzdura! 30.03.05, 00:44 Więc informuję, że jestem niewierząca i jestem przeciwko temu, co się dzieje z panią Schiavo. Możesz sobie o tym poczytać na mojej stronie. www.serwis.tarnow.cc Odpowiedz Link Zgłoś
bobasek_i_cala_klasa ZAWODOWI KRZYKACZE OBALILI SOCJALIZM W POLSCE 30.03.05, 02:52 Pomaramcza na Ukarinie to tez zawodowi krzykacze. Widac GW uznaje tylko jeden rodzaj protestow na ktorych koszerni moga cos zarobic. Odpowiedz Link Zgłoś
ubu66 A ty gó..arzu nie jestes takim krzykaczem ? 30.03.05, 10:14 Bezinteresownie naie szczekasz na wszelkich mozliwych forach - czerwona swinio ! Odpowiedz Link Zgłoś
b00g13 Re: Sprawa Schiavo: reportaż spod kliniki 30.03.05, 03:15 "fundacja rodziców Terri, by zwiększyć swoje wpływy, sprzeda firmom marketingu bezpośredniego listę kilku tysięcy nazwisk, adresów i emaili osób, które przysłały im datki." ROTFL Odpowiedz Link Zgłoś
zeter1 Re: Sprawa Schiavo: reportaż spod kliniki 30.03.05, 17:55 Sprzeda. O ile sprzeda. Czyli, o ile tak się stanie. Bo na razie to gadzinowskie teksty GW. Nagroda dla tego, kto mi wskaże teksty GW, przedstawiające także argumenty drugiej strony - tej broniacej życia. A są takie, wystarczy wejść na inne fora /prawica.net,Koliber/. Argumenty przeciw "diagnozie" lekarzy, i ujawniające różne fakty o mężu Schiavo. Dyskusja jest rzeczywiście fundamentalna - dla mnie zwolennicy tego "humanitaryzmu" to nowi barbarzyncy. Odpowiedz Link Zgłoś
odtomka Innaczej patrzy sie na problem Terry Shivo 30.03.05, 04:26 kiedy wszystkie wiadomosci lokalnych mediow na Florydzie przez tygodnie i miesiace wiele lat zaczynaja sie od Terri Shiavo. Jej maz jest demonizowany i ludzie oplacali kontrakty za jego glowe. Ja otrzymuje okolo 10-15 emaili dziennie domagajacych sie natychmiastowego poparcia dla Terri jej rodzicow i naciskow na wszyskich politykow w USA. Ja nigdy o zadne emaile nie prosilem i nawet ich nie otwieram. Jest to znakomicie zorganizowana i finansowana konserwatywna kampania. Emaile nawoluja do demonstracji i podaja dokladne instrukcje jak tam dotrzec i co przyniesc. Wielu z moich znajomych na Florydzie rownierz je otrzymuje. Jesli ktos chce to podam pare z nich. Dziwie sie ze mimo tak szerokiego nacisku niewiele osob tam sie pojawia i nawet najbardziej konserwatywni znajomi nie chca z tym miec nic wspolnego. Coz tragedia jest wykozystywana dla polityki. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnyalabaster Re: Innaczej patrzy sie na problem Terry Shivo 30.03.05, 04:31 odtomka napisał: > kiedy wszystkie wiadomosci lokalnych mediow na Florydzie przez tygodnie i > miesiace wiele lat zaczynaja sie od Terri Shiavo. Jej maz jest demonizowany i > ludzie oplacali kontrakty za jego glowe. Ja otrzymuje okolo 10-15 emaili > dziennie domagajacych sie natychmiastowego poparcia dla Terri jej rodzicow i > naciskow na wszyskich politykow w USA. Ja nigdy o zadne emaile nie prosilem i > nawet ich nie otwieram. Jest to znakomicie zorganizowana i finansowana > konserwatywna kampania. Emaile nawoluja do demonstracji i podaja dokladne > instrukcje jak tam dotrzec i co przyniesc. Wielu z moich znajomych na Florydzie > > rownierz je otrzymuje. > Jesli ktos chce to podam pare z nich. > > Dziwie sie ze mimo tak szerokiego nacisku niewiele osob tam sie pojawia i nawet > > najbardziej konserwatywni znajomi nie chca z tym miec nic wspolnego. > Coz tragedia jest wykozystywana dla polityki. Dolarki się tylko liczą w tym całym cyrku zrobionym wokół biednej kobiety. Zajrzyj na ten link: www.latimes.com/news/nationworld/nation/la-na-delay27mar27,0,5710023.story?coll=la-home-headlines Odpowiedz Link Zgłoś
odtomka Re: Innaczej patrzy sie na problem Terry Shivo 30.03.05, 08:08 Dziekuje, to byl znakomity artykul. Nie moglem oprzec sie pokusie i odeslalem go do obroncow Terri... Odpowiedz Link Zgłoś
desspo79 Re: chyba duzo zydow na tej florydzi 30.03.05, 12:04 Solomon’s reply was pleasing to the Lord. And the Lord said: "Because you have not asked of Me long life, nor riches, nor victory over enemies, but have asked wisdom, in order to rule the people, I will give you wisdom so that there was none like you before, neither will be. And because you did not ask for it, I will give you riches and glory. And if you will keep My commandments, I will also give you life" (I Kings 3:5-9; II Chron. 1:7). Solomon showed his wisdom above all in passing judgments. Soon after his accession, two women appeared before him for judgment. They lived in one house and each had a child. One night one of them crushed her child and laid it beside the other woman and took that woman’s living child for herself. In the morning the women began to argue. "The living one is my son, and the dead one is thy son," each said. Thus they disputed before the King. Having heard them, Solomon decreed, "Fetch asword." A sword was brought to the King. Solomon said, "Divide the live child in two and give half of it to one, and half of it to the other." At these words one of the women cried, "I pray thee, my Lord, give her the child, and in no wise slay it." But the other said, "Let it be neither mine nor hers; divide it." Then Solomon said, "Give the child to her that said, ‘Give it to her, by no means slay it’; she is its mother." Odpowiedz Link Zgłoś
irini Czy "Gadzinowski" to od "Gadziny"? 30.03.05, 07:35 pROSZĘ O SKASOWANIE TEGO ARTYKUŁU, PONIEWAŻ NIE MA NIC W SPÓLNEGO Z NEUTRALNYM PUNKTEM WIDZENIA, A JEGO AUTOR PRZYNOSI WSTYD GAZECIE WYBORCZEJ - CHYBA, ŻE OD DZISIAJ TAKA JEST POLITYKA GAZETY - TZN. BRAK INGERNECJI W PRYWATNY PUNKT WIDZENIA JAKO NARUSZENIE PRAW OBYWATELSKICH PANA AUTORA W KRAJU KATOLICKIM. OSOBIŚCIE JESTEM NIEWIERZĄCA, ALE PRZYPOMINAM, ZE 20 MARCA WATYKAN WYDAŁ OŚWIADCZENIE, SPRZECIWIAJĄCE SIĘ ODŁĄCZENIU TERRI SCHIAVO. CZY WEDŁUG PANA GADZINOWSKIEGO TO JEST TAKŻE ELEMENT KAMPANII LOBBINGOWEJ CHRZEŚCIJAŃSKICH FUNDAMENTALISTÓW? Odpowiedz Link Zgłoś
k_r_m Re: Sprawa Schiavo: reportaż spod kliniki 30.03.05, 09:09 jak nie chcesz to nikt ci nie kazał go czytać. Ja przeczytałem go z zainteresowaniem i nawet mi się podobał. Tobie nie musiał, ale nikt nie dał ci prawa podważać sensu jego powstania. Odpowiedz Link Zgłoś
myzzard Re: Sprawa Schiavo: reportaż spod kliniki 30.03.05, 09:26 Przykro mi, ale niektóre artykuły "Gazety" na odległość pachną tezą założoną z góry przez redakcję. "Gazeta" prezentuje poglądy liberalne, w sprawie Schiavo jest po stronie męża i pisze artykuł o oszołomach i fanatykach. Choć oczywiście wprost ich tak nie nazywa, bo trzeba być poprawnym politycznie. Dezawuuje się działania ludzi, którzy walczą o życie innego człowieka. Po co transparenty mają wisieć w stronę szpitala, dlaczego nie wykorzystać mediów? Przecież wszyscy się nimi posługują i wiedzą, że mają one najmocniejszy i najszerszy przekaz. Nie wiem, Autorze, dlaczego wyśmiewasz i dezawuujesz te działania. Używasz słów typu 'ekstaza', które też mają wydźwięk pejoratywny. Lepiej po prostu napisać, że Redakcja "Gazety" jest za uśmierceniem Amerykanki i już. myzzard Odpowiedz Link Zgłoś
desspo79 Re: zapoznajmy sie z ekstaza towarzysza michnika 30.03.05, 12:07 chlejacego wodke z towarzyszem kiszczakiem w magdalence Odpowiedz Link Zgłoś
martin_j Re: zapoznajmy sie z ekstaza towarzysza michnika 30.03.05, 16:15 towarzysz kurfa despo!!:) pies go tracal... Odpowiedz Link Zgłoś
razorjack rydzyka jeszcze tam brakuje..... 30.03.05, 11:53 hehehe....wtedy byłaby zabawa :-) Odpowiedz Link Zgłoś
mozart Papiez tez moze byc odzywiany przez sonde! 30.03.05, 12:35 Czy w zwiazku z tym nalezy go usmiercic? Jaka jest roznica miedzy nim a nia? Odpowiedz Link Zgłoś