tentegopolubowny Re: Lepszy ze światów 03.04.05, 19:03 "Jan Paweł II odszedł do lepszego ze światów...", do jakiego świata odszedł tego nie wiadomo, można w różne rzeczy wierzyć, czy Tomasz Bielecki i Jarosław Mikołajewski mają na ten temat jakiej lepsze dane od innych? Odpowiedz Link Zgłoś
stano1 .*.*.* SLOVACI TI DAKUJU, svaty Otce. .*.*.* 03.04.05, 19:07 ... za tvoju lasku, pokoru, huzevnatost. Bol to verny sluzobnik bozi, ktory nam vsetkym ukazal, ze bez BOHA nie je nic ! Dakujeme. S laskou Stanislav, Lubka, Stefan, Maria, otec, mama, Jaroslav a babka Anna./ zo Slovenska. Odpowiedz Link Zgłoś
stano1 Cest jeho pamiatke. 03.04.05, 19:09 Nikdy na Teba nezabudneme, Otce svaty. Odpowiedz Link Zgłoś
mozart Papiez z perspektywy Niemiec 03.04.05, 19:11 Jestem pozytywnie zaskoczony ocena i iloscia informoacji o papiezu Janie Pawle II. Prawie wszystkie wazniejsze programy tv zajely sie tym wydarzeniem i wiekszosc emitowanych programow zostala przerwana, w momencie ogloszenia smierci papieza. Praktycznie cala noc byla Jemu poswiecona, lacznie z filmami i reportazami. Niemcy przyznaja, ze bez Niego nie byloby zjednoczenia, ale nie brakowalo tez glosow krytykujacych papieza. Coz wielkie postacie zawsze sa kontrowersyjne, nie ma czego sie obrazac. Niemniej to wazne, ze wszyscy jednomyslnie uwazaja papieza Jana Pawla II za najwybitniejsza osobistosc i autorytet XX w. Odpowiedz Link Zgłoś
moa7 Re: Jan Paweł II nie żyje 03.04.05, 19:18 "Gdyż już nie mogą umrzeć, są bowiem równi aniołom..." Odpowiedz Link Zgłoś
nobleman Re: Jan Paweł II nie żyje 03.04.05, 19:21 Chciałbym przedstawić fragment "Quo Vadis" H. Sienkiewicza, który uważam za bardzo trafny i może podnoszący na duchu (..)jakoż tak było. Rybak, zwykle pochylony i pokorny, szedł teraz wyprostowany, wyższy wzrostem od żołnierzy, pełen powagi.(..) Zdawać by się mogło, że to monarcha posuwa się, otoczony przez lud i żołnierzy. Ze wszystkich stron podniosły się głosy: „Oto Piotr odchodzi do Pana.” W skupieniu ale w spokoju, czując, że od śmierci na Golgocie nie stało się dotychczas nic równie wielkiego i że tamta odkupiła świat cały tak ta ma odkupić to miasto.(..) Szli w ciszy czasem tylko podniósł się szmer modlitwy. Piotr słuchał ich i twarz jaśniała mu coraz większa radością, albowiem wzrok ledwie jego mógł ogarnąć owe tysiące wyznawców. Czuł, że dzieła dokonał, i wiedział już, że ta prawda, która całe życie opowiadał , zaleje wszystko jak fala i że nic już powstrzymać jej nie zdoła. A tak myśląc, podnosił oczy ku górze i mówił: - Panie, kazałeś mi podbić ten gród, który panuje światu, wiecem go podbił. Kazałeś mi założyć w nim stolicę swoją, więcem ją założył. To twoje miasto teraz, Panie, a ja idę do Ciebie, bom się spracował bardzo.(...) I szedł w poczuciu spełnionego podboju, świadom swojej zasługi, świadom mocy, ukojony, wielki. (...) Słońce chyliło się jeszcze bardziej ku Ostii i stało się wielkie i czerwone. Cała zachodnia strona nieba poczęła płonąć blaskiem niezmiernym. Żołnierze zbliżyli się do Piotra, by go rozebrać. Lecz on, modląc się, wyprostował się nagle i wyciągnął wysoko prawicę. Oprawcy zatrzymali się jakby onieśmieleni jego postawą; wierni zatrzymali również oddech w piersiach, sądząc, że chce przemówić i nastała cisza niezmącona. On zaś, stojąc na wzniesieniu, począł wyciągniętą prawicą czynić znak krzyża, błogosławiąc w godzinę śmierci: - Urbi et orbi! (miastu i światu) Odpowiedz Link Zgłoś
luke_astbury Re: Jan Paweł II nie żyje 03.04.05, 19:23 Na zawsze będziesz z nami, Ojcze. Odpowiedz Link Zgłoś
malgorzatka28 Re: Jan Paweł II nie żyje 03.04.05, 19:24 (*)(*)(*) ..... ODPOCZYWAJ W POKOJU ..... Odpowiedz Link Zgłoś
robciu75 Re: Jan Paweł II nie żyje 03.04.05, 19:25 Wieczny odpoczynek racz mu dać Panie!!! [*] Odpowiedz Link Zgłoś
gpsw Re: Jan Paweł II nie żyje 03.04.05, 19:28 Każde słowo które możemy wypowiedzieć będzie za mało znaczyś by opisać Wielkiego Człowieka. Uczcijmy jego pamięć własnymi uczynkami Odpowiedz Link Zgłoś
m3mphis Re: Jan Paweł II nie żyje 03.04.05, 19:32 Najmilszy Ojcze, prawdą są słowa "śpieszmy się kochać kudzi, tak szybko odchodzą..." żałuję tylko że podczas mojego życia nie było mi dane zobaczyć Cię na żywo, mimo tak wielu pielgrzymek które odbyłeś do naszego kraju, kocham Cię najlepszy Pasterzu, TOTUS TUUS, spoczywaj w pokoju, to nowy rozdział Twojego życia, coś do czego przez całe życie dążyłeś o Drogi Ojcze - Zbawienie. Odmieniłeś moje życie, zacząłem się zastanawiać nad prawdziwymi prawdami tego świata i życia, za to jestem Ci wdzięczny, kocham Cię mój Papieżu... ['] Odpowiedz Link Zgłoś
mag333 Re: Jan Paweł II nie żyje 03.04.05, 19:33 agatak napisała: > Czesc Jego pamieci > [*} spoczywaj w pokoju Ojcze Święty- kochamy Cię nadal do końca świata Odpowiedz Link Zgłoś
666j Re: Jan Paweł II nie żyje 03.04.05, 19:33 Mimo iż Go za bardzo nie znam to bardzo kocham Odpowiedz Link Zgłoś
jolpad Re: Jan Paweł II nie żyje 03.04.05, 19:34 WIELKI CZŁOWIEK -CZESC JEGO PAMIECI Odpowiedz Link Zgłoś
gades Re: Jan Paweł II nie żyje 03.04.05, 19:35 Zaczeło się nowe życie... Życie bez Wielkiego Człowieka. Ojcze Św. wreszczcie możesz odpocząć po tylu trudach. Nie będę płakał bo było by to zbyt egoistyczne wobec Ciebie. Ale niekryje smutku. "Umarł, aby nanowo żyć" Maciek J. (Kraków) Odpowiedz Link Zgłoś
martyna001 Re: Jan Paweł II nie żyje 03.04.05, 19:42 Uczyl nas jak zyc do konca. Boze, blogoslaw Jemu i nam. Odpowiedz Link Zgłoś
ewik25 Re: Jan Paweł II nie żyje 03.04.05, 19:45 dziekuje Ci za to ze byles i zawsze bedziesz ...zawsze bedziesz w moim sercu dziekuje Ci Ojcze Swiety za wszystko co uczyniles drugiego takiego czlowieka nie bylo nie ma i nie bedzie ...:(((( Odpowiedz Link Zgłoś
olivana Re: Czy będzie obecny zalezy od nas. 03.04.05, 19:54 Dałes nam nasze polskie 5 minut, spraw tam w górze- niech trwa. Dziękuję, zyj w nas. Odpowiedz Link Zgłoś
bacinek Re: Jan Paweł II nie żyje 03.04.05, 19:47 Zostaliśmy osieroceni. Ale On już jest u Boga, w lepszym świecie. Na zawsze pozostaje w naszych sercach. Odpowiedz Link Zgłoś
metiowiec Re: Jan Paweł II nie żyje 03.04.05, 19:48 Był wielki nawet dla mnie osoby nie wierzącej. ['][']['] Odpowiedz Link Zgłoś
stella29 Re: Jan Paweł II nie żyje 03.04.05, 19:48 przygotowywałeś nas do tego pożegnania od dawna, ale nie uczyniło go to łatwiejszym..... trudno, nam tutaj na ziemi cieszyć się radością Twojego Spotkania ze Stwórcą, trudno odnaleźć nadzieję....... póki co trwa wielki smutek i pusto bez Ciebie, mimo całego dziedzictwa, które nam zostawiasz..... prowadź nas dalej dobrymi ścieżkami, tym razem już Stamtąd, gdy pełni niepewności, podnosić będziemy ku Tobie oczy z pytaniem, czy żyjemy tak, jak nas tego uczyłeś.......... Odpowiedz Link Zgłoś