benek44 26.04.05, 10:29 Albo inaczej czy prawdziwy chrzescijanin moze być jednocześnie antysemitą? Czy bycie zadeklarowanym antysemitą nie powoduje automatycznej dyskwalifikacji ze wspólnoty chrześcijańskiej? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fredzio54 Re: CZY ANTYSEMITYZM JEST ANTYCHRZEŚCIJAŃSKI??? 26.04.05, 10:29 To jest gojski desert ! Odpowiedz Link Zgłoś
benek44 Re: CZY ANTYSEMITYZM JEST ANTYCHRZEŚCIJAŃSKI??? 26.04.05, 10:30 Nie rozumiem. Mozesz przybrać to w inne słowa? Nie rozumiem zwłaszcza słowa "desert". Odpowiedz Link Zgłoś
maya2006 Re: CZY ANTYSEMITYZM JEST ANTYCHRZEŚCIJAŃSKI??? 26.04.05, 10:32 agresja jest niechrzescijanska Odpowiedz Link Zgłoś
fredzio54 Re: CZY ANTYSEMITYZM JEST ANTYCHRZEŚCIJAŃSKI??? 26.04.05, 16:12 dessert znaczy icecream albo cackes Odpowiedz Link Zgłoś
aldo59 antysemityzm zawsze jest niechrześcijański 26.04.05, 15:23 jak mozna nienawidzić Żydów i przypisywać im wszelkie największe zbrodnie, największe podlości i najgorsze cechy charakteru twierdząc jednocześnie, ze się jest chrześcijaninem? To czysta schizofrenia. Trzeba zapomnieć, że Jezus (w swojej ludzkiej naturze) jest Żydem, Maria - matka Jezusa jest Żydówka, wszyscy apostolowie byli Żydami: modlili się w synagogach, czcili Torę, świętowali Paschę i wszystkie żydowskie święta. Trzeba zapomnieć, jaki stosunek do Żydów w ogóle i do swoich żydowskich przyjaciół w szcegolności miał Jan Paweł II.Trzeba zapomnieć, co na ten temat mówi Katechizm Kościoła Katolickiego. Trzeba zapomnieć o przykazaniu milości bliźniego. Trzeba wreszcie zapomnieć jak wielki wklad w historię, kulturę i naukę Polski mają Żydzi. Wtedy można byc antysemitą i chrześcijaninem jednocześnie Wtedy jest się schizofrenikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
zwyczajny Każdy rasizm jest antychrześcijański. Każda 26.04.05, 18:16 dyskryminacja jest złem. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
goldbaum Tak 26.04.05, 10:35 Ale krytykowanie Izraela i patologii jego zydowskiej spolecznosci nie bo jest mowieniem prawdy i pietnowaniem barbarzynstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
goldbaum Re: O jakiej patologii mówisz? 26.04.05, 10:44 O takiej chocby, ze to spoleczenstwo na glowe swego panstwa wybralo pospolitego przestepce, ze popiera stosowanie wobec innych narodow metod stosowanych przez hitlerowcow na nich samych i ze - jak niektorzy krytyczni zydzi sami przyznaja - spolecznosc ta nie wie co to wspolczucie dla cierpienia innych narodow. Odpowiedz Link Zgłoś
benek44 To w takim razie nie jestes chrześcijaninem? 26.04.05, 11:05 ze popiera stosowanie wobec innych narodow metod stosowanych przez > hitlerowcow na nich samych Słyszałeś o komorach gazowych w budowanych przez Zydów dla Arabów? Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re: To w takim razie nie jestes chrześcijaninem? 26.04.05, 11:21 antysemityzm moglby byc uznany za niechrzescianski,ale tylko pod warunkiem uscislenia co sie pod tym pojeciem rozumie. Rozciaganie go od nienawisci do Zydow,jako takich,nienawisci do rasy ,do wszelkiej najdrobniejszej krytyki ewidentnie zbrodniczych poczynan panstwa Israel,powoduje tylko zamydlenie obrazu. Z argumentu tego Zydzi korzystaja z luboscia.W tym okazuja sie perfekcyjnymi znawcami obcej im religii,podpierajac sie wrecz cytatami z slow Jezusa,ktorego w kazdej innej sytuacji uznaja za odszczepienca. Zawsze sklonni przypomniec ci,ze powinienes milowac swoich wrogow i nadstawiac drugi policzek Odpowiedz Link Zgłoś
goldbaum Re: To w takim razie nie jestes chrześcijaninem? 26.04.05, 11:35 Slyszalem o torturach, dopuszczonych oficjalnie przez panstwo i stosowaniu odpowiedzialnosci zbiorowej a wiec karaniu niewinnych ludzi tylko za to, ze sa spokrewnieni, wzglednie maja ta sama narodowosc, co sprawcy lub podejrzani. Obie metody na terenach okupowanych stosowali hitlerowcy. Odpowiedz Link Zgłoś
benek44 Re: To w takim razie nie jestes chrześcijaninem? 26.04.05, 14:45 A wskaż mi państwo, którego słuzby nie stosują tortur? Zapewniam Ciebie, że i wiele metod stosowanych przez polska policję można by uznać za torury. O słuzbach specjalnych już nie wspominając. Odpowiedz Link Zgłoś
goldbaum jestes przyglupem czy go udajesz? 26.04.05, 15:51 A moze masz nadzieje, ze ktos na tym forum nie jest w stanie odroznic spolecznosci i narodu, ktore popieraja barbarzynstwo od tych spolecznosci i narodow, gdzie barbarzynstwo jest powszechnie potepiane? Odpowiedz Link Zgłoś
stranger.pl Czy antychrześcijanzim jest antysemicki? 26.04.05, 12:02 Albo inaczej czy prawdziwy Semita może być jednocześnie antychrześcijaninem? Czy bycie zadeklarowanym antychrześcijaninem nie powoduje automatycznej dyskwalifikacji ze wspólnoty żydowskiej? Tak wygląda postawienie twojego problemu z drugiego końca. Odpowiedź znajdziesz w Talmudzie: "Ciała gojów są pegarim, to jest w niczym nie różnią się od ścierwa zdechłych zwierząt" (Jore dea 337,1). "...a dusze do tego stopnia plugawe, że zanieczyszczają każdego, kto się do nich zbliży" (Zohar I 46b, 47a). "Tylko Żydzi są ludźmi, goje nie są ludźmi, tylko bydłem" (Keritot 6b). "Goje zostali stworzeni, by służyć Żydom jako niewolnicy" (Midrasch Talpioh 225). Wniosek - przestań prowokować i najpierw zastanów się nad tym co piszesz - bo to może być bardzo obosieczne. Ponadto dlaczego uważasz że "antysemityzm jest antychrześcijański"? A czy "antymongolizm czy antynegro-afrykanizm wzgl. antychińskość też traktujesz jako antychrześcijanizm"? I co to znaczy "antysemityzm jest antychrześcijański" - jaki jest twój stosunek do np. do Arabów czy Etiopczyków (też Semitów)? Ponadto dlaczego uważasz, że chrześcijanie mają dbać o dobro innych wspólnot religijnych (wyznaniowych)- wszak to "konkurencja wyznaniowa" - czy widziałeś islamizm , buddyzm czy judaizm aby dbał o chrześcijaństwo*? (Nie licząc tego co władze Izraela muszą "tolerować" w Palestynie ze śladów obecności chrześcijaństwa na Świętej Ziemi). I dlaczego mieszasz - po jednej stronie wyznanie (chrześcijaństwo) a po drugiej rasa Semitów - dbasz też tak o inne rasy a nie tylko Semitów (Arabów, Żydów, Etiopczyków (Amhar, Tigre, Tigrini), Asyryjczyków etc. Odpowiedz Link Zgłoś
benek44 A wiesz że to sa słowa Wojtyły? 26.04.05, 12:27 Fragmenty tego, tekstu Wojtyły znajdziesz w książce Georga Weigela "Świadek Nadziei". Czy uwazasz Wojtyłę za prowokatora? Odpowiedz Link Zgłoś
stranger.pl Re: A wiesz że to sa słowa Wojtyły? 26.04.05, 12:42 Tak podchodzisz do słów Papieża (Jana Pawła II) dokładnie - a jaki jest twój stosunek do mordowania nienarodzonych dzieci (aborcji), co myślisz o agresji USA i spółki na Irak - potępiasz to wszystko tak jak m.in. Jan Paweł II? Czy tylko wybiórczo sobie wybierasz co popadnie i co ci odpowiada? Nie masz innych "zmartwień" tylko zajmować się Semitami? Co mnie ma to obchodzić czy żyją czy też nie i co cię obchodzi czy ja ich lubię czy też nie siląc się na hipokryzje że jeśli np. ich "nie lubię" to dyskwalifikuje mnie to z chrześcijaństwa? A tak przy okazji - kim ty jesteś - chrześcijaninem - katolikiem? Ponadto skoro odpowiadasz gdzie odpowiedz na postawione (moje) pytania - czy antychrześcijanzim jest antysemicki?" Co myślisz o nienawiści Semitów (Żydów) do gojów (w tym chrześcijan i obrażaniu np. Jezusa Chrystusa tamże)? Odpowiedz Link Zgłoś
benek44 STRANGER TUMANIE TO JA ZADAŁEM PYTANIE 26.04.05, 14:41 i to ja oczekuję odpowiedzi. Dlatego odpowiedz na pytanie jeśli chcesz brać udział w tej dyskusji. Jesli jednak nie jestes w stanie wznieśc sie ponad swój intelektualny grajdoł to zmykaj i idź szukaj sladów Celtów w Ziemi Świetej. A tak swoja droga to jesteś typowym katopolakiem, który ma w nosie nauki Papieża jana Pawła II. Odpowiedz Link Zgłoś
stranger.pl No proszę - wychodzi kim jesteś... 26.04.05, 15:10 Uważasz się za "lepszego" - a jesteś zwykłym chamem mówiącym o innych per "tumanie". Gdzie twoja "wrażliwość, "tolerancja" skoro dla ciebie ktoś kto ma inne zdanie to..."tumań", "katopolak"? Zadałeś pytanie na które odpowiedziałem (nie moja wina że masz problem ze zrozumieniem prostego tekstu i wyciągnięcia wniosków) - ale skoro jest inaczej i masz jakies problemy w zakresie percepcji prostego tekstu to napiszę ci prościej: nie widzę powodów wywyższania jednych nad drugimi czy tworzenia specjalnej taryfy ulgowej tylko dla Żydów czy szerzej Semitów. Nienawiść wobec każdej rasy (nie tylko Semitów czyli Arabów czy Etiopczyków czyli ok. 95 procent Semitów czy też Żydów czyli ok. 5 procent Semitów) jest naganna - ale to nie jest tak, że zadeklarowanym antysemitą powoduje automatyczną dyskwalifikację ze wspólnoty chrześcijańskiej. Chrześcijaństwo i przynależność do wspólnoty chrześcijańskiej nie polega na obronie Żydów (Semitów) i stosunek chrześcijan do Żydów to nie jest kanon wiary chrześcijanina. A teraz tak, skoro odpowiedziałem oczekuję odpowiedz na moje pytania - tymczasem masz tu jeszcze dodatkowy cytat: "Domy gojów są domami zwierząt, ponieważ sami chrześcijanie nie są godni nazwy człowieka, bo są to najoczywistsze bydlęta na zewnątrz tylko podobne do ludzi" (Midrasch Talpioh f. 255d). "Zakazano wam litować się nad innowiercami" (Jad Chazaka). "Ci, którzy starają się dobrze czynić akumowi, (...)po śmierci nie zmartwychwstaną" (Zohar, 1,25b). "Zniszcz życie klifot (tj. niewiernych) i zabij je; będziesz bowiem miły Majestatowi Boskiemu, jako ten, który składa ofiarę kadzidła" (Sefer 177b). Skoro rzekomi Starsi Bracia w wierze tak mówią czy rzeczywiście są Starszymi Braćmi w wierze? To tylko wzgl. polityczne a przede wszystkim miłość chrześcijańska kazały Janowi Pawłowi II wyciągać gałązkę oliwną i aby zapobiec reakcji katolików na wrogi śwait Żydów mówić o starszych braciach w wierze. A cóż mój Pan mówił? Cyt.: "Mt 23,31 Przez to sami przyznajecie, że jesteście potomkami tych, którzy mordowali proroków! 32 Dopełnijcie i wy miary waszych przodków! 33 Węże, plemię żmijowe, jak wy możecie ujść potępienia w piekle? PS Pewnie ty nie masz w nosie nauki papieża Jana Pawła II - to co powiesz o mordowaniu nienarodzonych dzieci (tzw. aborcji) czy agresji USA na Irak - potępiasz te kwestie jak Jan Paweł II? Odpowiedz Link Zgłoś
szpieg.z.krainy.dreszczowcow Stranger nie wycieraj swojej MORDY Janem Pawłem II 26.04.05, 17:12 > Skoro rzekomi Starsi Bracia w wierze tak mówią czy rzeczywiście są Starszymi > Braćmi w wierze? To tylko wzgl. polityczne a przede wszystkim miłość > chrześcijańska kazały Janowi Pawłowi II wyciągać gałązkę oliwną i aby zapobiec > reakcji katolików na wrogi śwait Żydów mówić o starszych braciach w wierze. To nie wzgledy polityczne "kazały" Karolowi Wojtyle a nastepnie Janowi Pawłowi II "wyciagać gałazkę oliwną". Ten człowiek miał na tyle silna osobowosć i był natyle mądry aby samemu decydować o tym co chciał przekazać i o tym jak rozumiał chrześcijaństwo. Nikt i nic mu niczego nie kazało, zapamietaj. Jakbyś poczytał trochę książek i mysli Wojtyły to bys zrozumiał. PS. W tym watku nie chodzi o wypominanie sobie wzajemnych win. Bo i chrześcijanie a zwłaszcza katolicy mają wiele na sumieniu, wystarczy przypomnieć sobie kilka faktów: wygnanie Żydów z Portugalii, wygnanie Żydów z Hiszpanii, tworzenie gett żydowskich w średniowiecznych i renesansowych Niemczech, Anglii czy Francji. Wygnanie Zydów z państwa Kościelnego itd itp. Odpowiedz Link Zgłoś
i-love-2-bike Re: Stranger nie wycieraj swojej MORDY Janem Pawł 26.04.05, 17:16 szpieg.z.krainy.dreszczowcow napisał: > > Skoro rzekomi Starsi Bracia w wierze tak mówią czy rzeczywiście są Starsz > ymi > > Braćmi w wierze? To tylko wzgl. polityczne a przede wszystkim miłość > > chrześcijańska kazały Janowi Pawłowi II wyciągać gałązkę oliwną i aby > zapobiec > > reakcji katolików na wrogi śwait Żydów mówić o starszych braciach w wierz > e. > > To nie wzgledy polityczne "kazały" Karolowi Wojtyle a nastepnie Janowi Pawłowi > II "wyciagać gałazkę oliwną". Ten człowiek miał na tyle silna osobowosć i był > natyle mądry aby samemu decydować o tym co chciał przekazać i o tym jak > rozumiał chrześcijaństwo. Nikt i nic mu niczego nie kazało, zapamietaj. Jakbyś > poczytał trochę książek i mysli Wojtyły to bys zrozumiał. > > PS. W tym watku nie chodzi o wypominanie sobie wzajemnych win. Bo i > chrześcijanie a zwłaszcza katolicy mają wiele na sumieniu, wystarczy > przypomnieć sobie kilka faktów: wygnanie Żydów z Portugalii, wygnanie Żydów z > Hiszpanii, tworzenie gett żydowskich w średniowiecznych i renesansowych > Niemczech, Anglii czy Francji. Wygnanie Zydów z państwa Kościelnego itd itp. no fajnie juz przeleciales tysiacletnie winy chrescijan w stosunu do zydow,za ktore zostali przeproszeni teraz czas na wypominki o ich winach,aby bylo sprawiedliwie? a jesli wiesz to katolicyzm nie polega jedynie na brataniu sie z zydami jako starszymi bracmi? Odpowiedz Link Zgłoś
szpieg.z.krainy.dreszczowcow Re: Stranger nie wycieraj swojej MORDY Janem Pawł 26.04.05, 17:23 Posłuchaj pierwszy raz poleciałem tutaj wyliczanką i niepotrzebnie. Niepotzrebnie bo sie niestety zniżyłem do poziomu strengera i jemu oraz Tobie podobnym. Nie wiem czy przeczytałeś uwaznie wątek, ale odnosze wrazenie, że nie. Otóż watek dotyczy czegoś zupełnie innego ("a jesli wiesz to katolicyzm nie polega jedynie na brataniu sie z zydami jako starszymi bracmi?"). Pytanie było inne dlatego proponuje jeszcze raz przeczytać pierwszy post. A to cy tutaj napisałeś to truizm. Odpowiedz Link Zgłoś
i-love-2-bike Re: Stranger nie wycieraj swojej MORDY Janem Pawł 26.04.05, 17:32 szpieg.z.krainy.dreszczowcow napisał: > Posłuchaj pierwszy raz poleciałem tutaj wyliczanką i niepotrzebnie. > Niepotzrebnie bo sie niestety zniżyłem do poziomu strengera i jemu oraz Tobie > podobnym. > > Nie wiem czy przeczytałeś uwaznie wątek, ale odnosze wrazenie, że nie. Otóż > watek dotyczy czegoś zupełnie innego ("a jesli wiesz to katolicyzm nie polega > jedynie na brataniu sie z zydami jako starszymi bracmi?"). Pytanie było inne > dlatego proponuje jeszcze raz przeczytać pierwszy post. A to cy tutaj napisałeś > > to truizm. a przepraszam dlaczego stranger i jemu podobni,czyli w podtekscie ja,mamy taka niska lokate u kogos kto studiuje slowa JPII? w tej chwili to sam zaprzeczasz sobie jak ty rozumiesz wiare,przebaczanie i przepraszanie za winy. jesli wyliczasz to uzwzglednij wiecej niz jeden aspekt i jedna wiara ,gdyz tak kazdy katolik powinien rozumiec jej interpretacje. Odpowiedz Link Zgłoś
szpieg.z.krainy.dreszczowcow Re: Stranger nie wycieraj swojej MORDY Janem Pawł 26.04.05, 17:39 Dobrze masz racje. Powinienem powiedzieć, znizyłem się do poziomu z którego wy patrzycie na świat. Tak jest dobrze. Masz rację nie powinienem krytykować ludzi a ich czyny. Bo luzdie wg jana Pawła są z natury dobrzy tylko czasami błądzą. I tak należy na to patrzeć. Odpowiedz Link Zgłoś
i-love-2-bike Re: Stranger nie wycieraj swojej MORDY Janem Pawł 26.04.05, 17:44 szpieg.z.krainy.dreszczowcow napisał: > Dobrze masz racje. Powinienem powiedzieć, znizyłem się do poziomu z którego wy > patrzycie na świat. Tak jest dobrze. Masz rację nie powinienem krytykować ludzi > > a ich czyny. Bo luzdie wg jana Pawła są z natury dobrzy tylko czasami błądzą. I > > tak należy na to patrzeć. i znowusz sie wywyzszasz "wy patrzycie na swiat". przepraszam,ze spytam czy ty mnie znasz,gdyz ja ciebie nie mialam przyjemnosci poznac? a skoro sie znamy z paru wpisow na FS, to nie powod aby ludzie wieszali sie nawzajem po drugim czytaniu swoich wypowiedzi. kazdy ma prawo do takiej a nie innnej interpretacji prawdy zawartej w religii,ale jesli juz masz tak ambitne i zacne cele aby to nam tu przytaczac,to moj drogi daj sam przyklad tolerancji,umiarkowania,nie wyciagania pochopnych wnioskow,nie krytykowania i oczerniania innych etc,bo znasz te przypowiesc o belce w oku. Odpowiedz Link Zgłoś
szpieg.z.krainy.dreszczowcow Re: Stranger nie wycieraj swojej MORDY Janem Pawł 26.04.05, 17:53 Ależ oczywiście misiu, że się znamy. Tylko, że ja mam dobra pamięć a ty raczej słabą (mam nadzieję, że twoja samoocena w tym przypadku bedzie trochę lepsza i nie uznasz tego za przejaw wywyższania się z mojej strony) Fakt nie pisywałem tutaj przez ostatnie 2 mies ale jednak wcześniej bywałem tutaj codziennie i pamietam wasze mądre wpisy np nt. Celtów w Jerozolimie itd itp. i-love-2-bike napisała > kazdy ma prawo do takiej a nie innnej interpretacji > prawdy zawartej w religii,ale jesli juz masz tak ambitne i zacne cele aby to na m tu przytaczac,to moj drogi daj sam przyklad tolerancji,umiarkowania,nie > wyciagania pochopnych wnioskow,nie krytykowania i oczerniania innych etc,bo > znasz te przypowiesc o belce w oku. Mylisz się nie każdy ma prawo do "do takiej czy innej interpretacji religii". Przynajmniej nie w kościele Rzymskokatolickim. Owszem w niektórych kościołach protestanckich wierni maja do tego prawo ale nie w katolickich. Dlatego sa np organizowane sobory albo dlatego istnieja w Rzymie rózne kongregacje np. ds. Nauki i Wiary, której przwodniczacym był obecny Papież Benedykt XVI. Odpowiedz Link Zgłoś
stranger.pl Do szpiega.z.krainy.dreszczowcow 26.04.05, 17:58 Mówisz że mam "mordę" - to uprzejmie proszę odwal się od moich listów. Ja nie odpowiem ci na żaden już list i liczę, że przestaniesz komentować chamie moje listy. Poniał? Odpowiedz Link Zgłoś
szpieg.z.krainy.dreszczowcow Re: Do szpiega.z.krainy.dreszczowcow 26.04.05, 18:00 A co to morda jakies złe słowo? Niektórzy mówia do siebie nm "daj morde Józiu" i sie ciesza oraz bawią. Ty masz jaką zanizona samoocene. Odpowiedz Link Zgłoś
i-love-2-bike Re: Stranger nie wycieraj swojej MORDY Janem Pawł 26.04.05, 18:03 szpieg.z.krainy.dreszczowcow napisał: > Ależ oczywiście misiu, że się znamy. Tylko, że ja mam dobra pamięć a ty raczej > słabą (mam nadzieję, że twoja samoocena w tym przypadku bedzie trochę lepsza i > nie uznasz tego za przejaw wywyższania się z mojej strony) Fakt nie pisywałem > tutaj przez ostatnie 2 mies ale jednak wcześniej bywałem tutaj codziennie i > pamietam wasze mądre wpisy np nt. Celtów w Jerozolimie itd itp. > > > i-love-2-bike napisała > > kazdy ma prawo do takiej a nie innnej interpretacji > > prawdy zawartej w religii,ale jesli juz masz tak ambitne i zacne cele aby > to > na m tu przytaczac,to moj drogi daj sam przyklad tolerancji,umiarkowania,nie > > wyciagania pochopnych wnioskow,nie krytykowania i oczerniania innych etc, > bo > > znasz te przypowiesc o belce w oku. > > Mylisz się nie każdy ma prawo do "do takiej czy innej interpretacji religii". > Przynajmniej nie w kościele Rzymskokatolickim. Owszem w niektórych kościołach > protestanckich wierni maja do tego prawo ale nie w katolickich. Dlatego sa np > organizowane sobory albo dlatego istnieja w Rzymie rózne kongregacje np. ds. > Nauki i Wiary, której przwodniczacym był obecny Papież Benedykt XVI. to co ty robisz na forum to nic innego tylko wlasnie dowolne interpretacja tego co tobie sie akurat nawinie pod reke, w dodatku okraszone takim a nie innym epitetem. misiu jak zaczynasz sprzatac cudze podworka to zacznij od swojego,bo inaczej to hipokryzja gorsza od tandetnej dewocji na pokaz. Odpowiedz Link Zgłoś
szpieg.z.krainy.dreszczowcow Re: Stranger nie wycieraj swojej MORDY Janem Pawł 26.04.05, 20:54 Ja dowolnie interpretuję? A w którym miejscu? Ja tylko powołuję się na nauki Jana Pawła II. Nie zamierzam z nimi polemizować bo jego droga dialogu i ekumenizmu wydaje się mi słuszną drogą. To ty napisałas że "religie każdy może sobie dowolnie interpretować". To Twoje słowa a nie moje. Odpowiedz Link Zgłoś
szpieg.z.krainy.dreszczowcow Stranger ty jesteś POGANINEM - przeczytaj dlaczego 26.04.05, 14:52 ,,Kochaj bliźniego swego jak siebie samego...''. ,,Jeśli kochać i pozdrawiać będziecie tylko swoich bliskich, to czym różnić się będziecie od pogan?'' - oto najwyższa, możliwa odpowiedź. pozdr stranger.pl napisał: > Nie masz innych "zmartwień" tylko zajmować się Semitami? Co mnie ma to > obchodzić czy żyją czy też nie i co cię obchodzi czy ja ich lubię czy też nie > siląc się na hipokryzje że jeśli np. ich "nie lubię" to dyskwalifikuje mnie > to z chrześcijaństwa? Widzisz co mówi o tym Chrystus? A wiec kim jesteś? Chrześcijaninem czy poganinem spod znaku Hammurabiego? Odpowiedz Link Zgłoś
benek44 Re: Stranger ty jesteś POGANINEM - przeczytaj dla 26.04.05, 14:57 Nic dodać nic ująć. Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 ooo,wlasnie to, przewidzialem zpare postow powyzej 26.04.05, 15:10 czyli wyciaganie cytatow z nauki tak przez semitow znienawidzonego odszczepienca. Ale Jezus nakazywal rowniez swoim wyznawcom czynne przeciwstawianie sie zlu Odpowiedz Link Zgłoś
benek44 Ojjj krystianie uprawiasz bełkot pseudoteologiczny 26.04.05, 15:14 czy uważasz Judaizm i Żydów za zło? Czy człowiek istota stworzona na podobieństwo Boga moze być zła? Jesli tak to i samego Boga nalezałoby uznać za złego. Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re: Ojjj krystianie uprawiasz bełkot pseudoteolog 26.04.05, 15:33 no teraz to ty zabelkotales , i to od razu z grubej ruty. Tak , sa ,byli tacy ludzie , ktorych uwazam za zlo wcielone,choc i oni powstali na obraz i podobienstwo boze. Pierwsi z brzegu:stalin,Pol-pot<Robespierre.. Poza tym , jak pisalem juz wczesniej , zerknij moze do cholery do mojego postu wreszcie,nalezaloby uscislic czym jest antysemityzm.Bo jesli nienawiscia do wszystkich zydow jako rasy , to zgadzam sie z naszym JPII,to jest antysemityzm i kloci sie z moim pojmowaniem chrzescianstwa. Cala reszta to bzdura Odpowiedz Link Zgłoś
stranger.pl Re: Stranger ty jesteś POGANINEM - przeczytaj dla 26.04.05, 15:14 A kto to jest "bliźni"? Kto ci powiedział i gdzie jest napisane w Biblii że "bliźni" to wszyscy ludzie (dobrzy i żli, kaci i ofiary, uczciwi i ładacy etc.)? - czy ktos kto święta chrześcijan lży takimi nazwami jak "nital" - wytępienie (Boże Narodzenie), "kesach" - szubienica (Wielkanoc), dodatkowo msze są "mezabbechim" - gnojeniem, a kościoły "turaf szel lecim" - domami sromoty wyszydzonych. A krzyż chrześcijań to marność, gwiazda, bożek i zgorszenie. Jezus określany jest jako Jeszu, co u Żydów do dziś jest największym przekleństwem i oznacza "niech będzie wymazane imię jego i pamięć jego"). Poza tym mój Bóg to "syn z nieprawego łoża" (czyli po polsku skur..syn!!!), syn menstruującej, głupiec, kuglarz, uwodziciel, bałwochwalca, pogrzebany w piekle wśród ekskrementów. Odpowiedz Link Zgłoś
szpieg.z.krainy.dreszczowcow Stranger podtrzymuje ty jesteś POGANINEM 26.04.05, 15:24 Wystarczy przeczytać Twój powyzszy post żeby stwierzdić, że albo jesteś człowiekiem powaznie chorym psychicznie albo chorym z nienawiści do bliźniego, do "starszych braci w wierze". Więcej Twój powyższe post to absolutne zaprzeczenie chrześcijaństwa i wartości z tym związanych. Odpowiedz Link Zgłoś
stranger.pl Re: Stranger podtrzymuje ty jesteś POGANINEM 26.04.05, 15:33 Ponownie sie pytam - kto to jest "bliżni"?, gdzie jest napisane że "bliźni" to wszyscy ludzie i zawsze wszyscy ludzie? - wszystkich ludzi za takich uważasz i wszystkich kochasz? Czy jak ktoś przyjdzie i zgwałci ci matkę lub żonę też powiesz - słuchaj jesteś "bliźni" i cię kocham dam ci jeszcze w podarunek w postaci pewnej sumy pieniężnej? Może mu Bóg wybaczy ja na pewno bym wykastrował drania i powiesił za nogi. I co, powiesz że nie jestem dobrym chrześcijaninem bo nie kocham "bliźnich" Dlaczego mam "kochać" kogos kto mówi cyt.: ""Stworzył ich (Bóg) w kształcie ludzi na cześć Izraela, nie są bowiem stworzeni akum w innym celu, jak dla służenia im (Żydom) dniem i nocą; i nie można im dać nigdy spoczynku od tej ich niewoli. Nie przystoi bowiem synowi króla (Izraelicie), by mu służyły zwierzęta we własnej postaci, lecz zwierzęta w postaci ludzkiej" (Midrasz Talpioh 255b). Słowem jesteś dzieciak - spadaj. Odpowiedz Link Zgłoś
szpieg.z.krainy.dreszczowcow STRANGER BLIŹNIM TO KAŻDY CZŁOWIEK 26.04.05, 17:33 Ponieważ człowiek został stworzony na podobieństwo Boga. Kazdy człowiek został stworzony na podobieństwo Boga, bez wyjatku. Moze sie to Tobie podobać lub nie ale taka jest prawda. Jesli odrzucasz jednego człowieka to tak jak byś odrzicał Boga. A poza tym stranger może wejdź na wyzszy poziom intelektualny i nie podawaj przykładów, których używaja dzieci z piatej klasy podstawówki. stranger.pl powiedział: > Ponownie sie pytam - kto to jest "bliżni"?, gdzie jest napisane że "bliźni" to > wszyscy ludzie i zawsze wszyscy ludzie? - wszystkich ludzi za takich uważasz i > wszystkich kochasz? > Czy jak ktoś przyjdzie i zgwałci ci matkę lub żonę też powiesz - słuchaj > jesteś "bliźni" i cię kocham dam ci jeszcze w podarunek w postaci pewnej sumy > pieniężnej?" Prawda jest taka, ze Bóg nie zabrania nam karania na ziemi ludzi, którzy popełnili przestepstwa. Ale tez prawda jest taka, że chrześcijaństwo i Bóg zabraniaja zemsty. A to o czym ty piszesz to zemsta. > Może mu Bóg wybaczy ja na pewno bym wykastrował drania i powiesił za nogi. > I co, powiesz że nie jestem dobrym chrześcijaninem bo nie kocham "bliźnich" No niestety stranger nie jesteś dobrym chrześcijaninem. Ale nie tylko dlatego. Czasami jak się poczyta te Twoje wypociny intelektualne to do innego wniosku nie można dojść, jak tylko takiego że wychowany jesteś na ideologii nazizmu. A nazizm i chrześcijanizm nic wspólnego z soba nie mają. Odpowiedz Link Zgłoś
stranger.pl Re: STRANGER BLIŹNIM TO KAŻDY CZŁOWIEK 26.04.05, 17:53 Masz tupet! Pilnuj swojego nosa a nie oceniaj innych czy są dobrymi czy złymi chrześcijaninami. Bo nic ci do tego a tylko ośmieszasz się. Mówisz zemsta - nie, to zapłata, kara. Nie podoba ci się takie myślenie - nic prostszego, wystarczy aby sprawca nie czynił takich rzeczy a nie będzie kary. A jak już czyni - to jego wybór (jego a nie Boga, wszak ma wolną wolę). Kto sieje ten zbiera na tym padole. PS Jeśli kiedys w przyszłości coś cię takiego spotka jak opisywany poprzednio przypadek to pamiętaj wówczas o własnych słowach!!! To uczynił tobiej i twojej rodzinie "bliźni" - którego masz "kochać", do ciebie nie należy kara, jeszcze mu podziękuj za fatygę i zapłać "za trud". Życie jest pamiętliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
szpieg.z.krainy.dreszczowcow Re: STRANGER BLIŹNIM TO KAŻDY CZŁOWIEK 26.04.05, 17:57 Kara jaką stosował Hammurabii. A od czasu Hammurabiego wiele wody w Wisle upłyneło Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Hammurabi wiedzial dla kogo swa stelle na Bliskim 26.04.05, 18:08 Wschodzie ustawia. Na tamte czasy to byl wielki postep.Uczyl,by oceniac ludzi wlasciwa miarka i nie przesadzac w zemscie. Oko za oko i nic wiecej. A nie na przyklad kula za procę. Odpowiedz Link Zgłoś
aldo59 stranger! bój się Boga! 26.04.05, 15:36 żaden katolik, ewangelik czy prawosławny nie zna tak jak ty ksiąg żydowskich. Do jakiej sekty ty biedaku nalezysz? To musi być prawdziwie amerykanska sekta z jakimś nawiedzonym guru. Wypisz się z niej zawczasu i wracaj do kraju!!! Odpowiedz Link Zgłoś
stranger.pl Re: stranger! bój się Boga! 26.04.05, 16:04 Razi cię znajomość teamtu - wolałbyś bym znał tylko "Talmud" w takiej postaci w jakiej był wydany w Polsce (ocenzurowany, by nie draźnić Polaków-katolików)? Ktoś powiedził trafnie - chcesz coś krytykować to poznaj to coś od środka, w przecinym razie to ignorancja. Dlatego m.in. należy znać książki i języki Obce. Odpowiedz Link Zgłoś
aldo59 Re: stranger! bój się Boga! 26.04.05, 16:10 nie znam Talmudu w żadnej wersji, nawet tej okrojonej, bo żaden katecheta nie wymagał tego ode mnie. W ogóle nie sądzę, żeby znajomość Talmudu była konieczna katolikowi. Jak kiedyś wyczytałem w pewnym podręczniku psychiatrii, to właśnie patologiczni (to znaczy kwalifikujący się do leczenia) antysemici wczytują się w księgi żydowskie szukając tam rzeczy potwierdzającycyh ich wynaturzone poglądy. Czyż nie jesteś klasycznym przypadkiem? Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 ciekawa symetria 26.04.05, 16:13 twierdzisz,ze nie potrzebna ci znajomosc Talmudu. Natomiast ten watek zaczal sie od cytowania zasad Ewangelii , naszych judaistycznych braci. Spytaj ich po co im znajomosc Nowego Testamentu. Odpowiedz Link Zgłoś
stranger.pl Re: stranger! bój się Boga! 26.04.05, 16:15 Chwalisz się ignorancją - ot co! Jak sobie wyobrażasz zabieranie głosu na jakiś temat nie znając tematu? Cytując ciebie: "nie znam Talmudu w żadnej wersji, nawet tej okrojonej, bo żaden katecheta nie wymagał tego ode mnie. W ogóle nie sądzę, żeby znajomość Talmudu była konieczna katolikowi." Rozumiem że logicze wówczas, że nigdy nie wypowiadasz się na temat "Talmudu" bo go nie znasz? Odpowiedz Link Zgłoś
stranger.pl Re: stranger! bój się Boga! (cd.) 26.04.05, 16:21 A skoro nie znasz "Talmudu" (w żadnej postać jak się przyznałeś) to dlaczego wytykasz innym coś na temat "Talmudu"? I to mówiącym wprost że znają "Talmud" ? (nie tylko zresztą "Talmud" z Egiptu przywiozłem sobie piękne wydanie "Koranu" a w Polsce kupiłem sobie dwyjęzykowe (pol.-arabskie) wydanie "Koranu" (w przeciwieństwie do mojego ojca nie znam arabskiego poza kilkoma słowami (był naukowcem-prawnikiem, dyplomatą) ale czytał aby się wypowiadać - a ty? Odpowiedz Link Zgłoś
aldo59 Re: stranger! bój się Boga! (cd.) 26.04.05, 16:45 a w którym miejscu wypowiadam się na temat Talmudu? Ja sie wypowiadam na twój temat bo jesteś bardzo interesującym przypadkiem dla klinicysty. A do tego to już mi na pewno nie jest potrzebna znajomość Talmudu. Może tego nie wiesz ale na podstawie tak obszernego zbioru ksiąg różnych autorów - jakim są i Talmud i Bibila - mozna udowodnić każdą postawiona tezę. Ba! Podejmuję się udowodnić na podstawie wiersza Tuwima (też Żyd) p.t. "Lokomotywa" że warto rozwijać kolejnictwo i dlatego pwoinnismy dotować PKP. Czy rozumiemy się wreszcie wybitny znawco wrogich chrześcijanom ksiąg? Odpowiedz Link Zgłoś
stranger.pl Re: stranger! bój się Boga! (cd.) 26.04.05, 17:01 ??? Bardzo infantylnie się "tłumaczysz". Powiedziałeś cyt.: "żaden katolik, ewangelik czy prawosławny nie zna tak jak ty ksiąg żydowskich. Do jakiej sekty ty biedaku nalezysz? To musi być prawdziwie amerykanska sekta z jakimś nawiedzonym guru. Wypisz się z niej zawczasu i wracaj do kraju!!!" Czyli dla ciebie znajomość przez katolika "Talmudu" i jego cytowanie to równa się przynależności do jakiejś sekty lub przypadek do medycy (co raczyłeś powiedzieć w następnym liście). Innymi słowy nie mając nic do powiedzenia (bo nie znasz faktów, nie znacz cytatów) szydzisz z mojej znajomości i jakiś wiedzy i mówisz cyt.: "jesteś bardzo interesującym przypadkiem dla klinicysty..." Ty nie tylko nieokrzesany ignorant ale "mądry inaczej". PS Miast mielić ozorem weż się za naukę i poczytaj sobie coś z fizyki czy matematyki wzgl. historii lub święte księgi np. "Koran" czy "Talmud" - a bez wiedzy i znajomości tematu nie pchaj sie między ludzi. A jak będziesz juz np. znał "Talmud" to nie będzie cię dziwiło i takie w nim stwierdzenia: "Tylko Żydzi są ludźmi, goje nie są ludźmi, tylko bydłem" (Keritot 6b). "Goje zostali stworzeni, by służyć Żydom jako niewolnicy" (Midrasch Talpioh 225). Odpowiedz Link Zgłoś
wojcd do Benka 26.04.05, 14:26 Grzechem jest anty.... (w miejsce kropek wstawic DOWOLNA narodowosc). Zydzi jednak mowienie im prawdy w oczy traktuja jako antysemityzm. Maja klopoty ze swoim psyche. I jeszcze jedno traktuja chrzescijanskie sumienie jako slabosc. Odpowiedz Link Zgłoś
benek44 Drogi wojcd 26.04.05, 14:43 Nie wiem czy Żydzi maja kłopoty ze swoją psyche. Sadzę, ze to raczej nie jest możliwe aby cały naród miał problemy ze swoją psyche. Odpowiedz Link Zgłoś
wojcd Re: Drogi wojcd 26.04.05, 14:55 benek44 napisał: > Nie wiem czy Żydzi maja kłopoty ze swoją psyche. Sadzę, ze to raczej nie jest > możliwe aby cały naród miał problemy ze swoją psyche. ____________________________________________________________ Czy wg judaizmu anty.... (w miejsce kropek wstawic DOWOLNA narodowosc) jest grzechem? Narody maja klopoty ze swoim psyche (hitleryzm, komunizm,...). Zawsze wiaze sie to z ateizmem. Czy Ty jestes ateista? Odpowiedz Link Zgłoś
benek44 nie raczej pasjonat Karola Wojtyły 26.04.05, 14:56 i tego co napisał i stworzył Odpowiedz Link Zgłoś
wojcd Re: nie raczej pasjonat Karola Wojtyły 26.04.05, 14:59 Nie odpowiedziales na pytania. Jesli nie jestes chrzescijaninem, to nie powoluj sie na JPII. Odpowiedz Link Zgłoś
benek44 A czy jedno przeszkadza drugiemu? 26.04.05, 15:01 Czy ktos kto uwielbia twórczość Karola Wojtyły i zaczytuje się w jego naukach, nie może byc juz katolikiem? Odpowiedz Link Zgłoś
wojcd Re: A czy jedno przeszkadza drugiemu? 26.04.05, 15:05 Odpowiadasz wymijajaco. Pytam wiec jeszcze raz. Czy jestes chrzescijaninem? I drugie. Czy antyposlkosc, antynieieckosc,.... sa GRZECHEM wg judaizmu? Odpowiedz Link Zgłoś
benek44 Re: A czy jedno przeszkadza drugiemu? 26.04.05, 15:11 Posłuchaj ponieważ jestem chrześcijaninem-katolikiem to sie zajmuje chrześcijaństwem. nie wiem jaki jest stosunek judaizmu do omawianego tematu, bo nie jestem Żydem ani teolodiem judaistycznym. PS. Jesli nie chcesz rozmawiać na ten temat czyli chrzescijanstwa to nie musisz brać udziału w tej dyskusji. Tutaj rozmawiamy o chrześcijaństwie a nie o judaiźmie i winach Zydów. Zauważyłeś??? Odpowiedz Link Zgłoś
wojcd Re: A czy jedno przeszkadza drugiemu? 26.04.05, 15:15 Nie masz racji. Uczucia nienawisc, milosc,... miedzy narodami jest relacja symetryczna. A wiec mowi sie o OBU elementach jednoczesnie!!! I drugie termin antysemityzm jest wieloznaczny i nalezy go zdefiniowac. Umiesz to zrobic? Odpowiedz Link Zgłoś
szpieg.z.krainy.dreszczowcow Że co??? Jest wieloznaczny? 26.04.05, 15:27 jesli nie wiesz jak podejść do tego tematu to go nie ruszaj. Jesli potrzebujesz definicji antysemityzmy to zajrzyj do słownika lub encyklopedii. Madr człowiek bedzie wiedział co to antysemityzm. Głupi będzie udawał madrale. Odpowiedz Link Zgłoś
wojcd Re: Że co??? Jest wieloznaczny? 26.04.05, 15:30 Problem w tym, ze hasla tam podane zawieraja bledy logiczne. (W polskich encyklopediach sa przynajmniej dwa). Encyklopedia to zaden autorytet. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Drogi wojcd 26.04.05, 15:12 zapewniam cie wojciechu, ze mamy swoje problemy z psyche, jak sie wyrazasz, ale mimo to jestesmy narodem bardzo religijnym. Odpowiedz Link Zgłoś
wojcd Re: Drogi wojcd 26.04.05, 15:18 dana33 napisała: zapewniam cie wojciechu, ze mamy swoje problemy z psyche, jak sie wyrazasz, ale mimo to jestesmy narodem bardzo religijnym. ________________________________________________________________ Klopot jest z wojujacymi ateistami. Mordy hitleryzmu, stalinizmu i w Turcji na Ormianach to dzielo ateistow. Niestety Dano, ale Zydzi maja chyba najwiecej procentowo ateistow. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Drogi wojcd 26.04.05, 15:39 skad masz te dane? mysle, ze sie mylisz. chyba, ze bierzesz w swoja statystyke zydow wierzacych, ale nie praktykujacych zbyt dokladnie. ale z tego co ja wiem, to duza wiekszosc jest religijna w mniejszym lub wiekszym stopniu. cale zycie spoleczne w tym kraju opiera sie na zakazach i nakazach religii. Odpowiedz Link Zgłoś
wojcd Re: Drogi wojcd 26.04.05, 15:43 Dano chetnie zmienie swoja opinie. Studiowalem kiedys z kilkorgiem Zydow. Wszyscy byli ateistami (procz jednego). Wojujacy ateizm to zaraza. Z nimi nie da sie czegokolwiek zbudowac. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: Drogi wojcd 26.04.05, 16:13 nu, nie mozna opierac wywodow na paru zydach, wojciechu.... :)))) tylko w israelu jest ich 5 milionow, a zobacz dzielnice new yorku i miami.... Odpowiedz Link Zgłoś
wojcd Re: Drogi wojcd 26.04.05, 19:07 Dano a czy Ty znasz taki termin - REPUTACJA. Odpowiedz Link Zgłoś
i-love-2-bike Re: Drogi wojcd 26.04.05, 19:10 wojcd napisał: > Dano > a czy Ty znasz taki termin - REPUTACJA. :))) a to sie usmialam. pewnie nasz aldo59 tego skomplikowanego terminu nie zna rowniez. Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 jesli na takich nakazach jak te cytowane z Talmudu 26.04.05, 15:43 przez strangera,to badzcie raczej ateistami > cale zycie spoleczne w tym kraju opiera sie na zakazach i nakazach religii. Odpowiedz Link Zgłoś
aldo59 Re: Drogi wojcd 26.04.05, 16:05 żaden naród nie ma swojej psyche - psyche jest przypisane do każdego człowieka i tylko do czlowieka. Przeczytaj jakąś książkę z psychologii a potem pisz na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re: Drogi wojcd 26.04.05, 16:11 a genetyke specyficzna z wadami ma? Poczytaj ksiazki tej amerykansko-zydowskiej profesor medycyny Odpowiedz Link Zgłoś
wojcd Re: Drogi wojcd 26.04.05, 19:04 aldo59 napisał: > żaden naród nie ma swojej psyche - psyche jest przypisane do każdego człowieka > i tylko do czlowieka. > Przeczytaj jakąś książkę z psychologii a potem pisz na forum. ________________________________________________________________________ Proponuje lekture Biesow Dostojewskiego. A czy zgodzilbys sie na termin OPETANIE. Dokladniej, ze narody ulegaja opetaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
nie_lubie_kurdupli do goldbauma: 26.04.05, 14:49 goldbaum! zostałeś wciągniętyna listę kurdupli do sekcji tępych antysemitów Odpowiedz Link Zgłoś
kokosz_is_back Re: CZY ANTYSEMITYZM JEST ANTYCHRZEŚCIJAŃSKI??? 26.04.05, 14:51 benek44 napisał: > Albo inaczej czy prawdziwy chrzescijanin moze być jednocześnie antysemitą? > Czy bycie zadeklarowanym antysemitą nie powoduje automatycznej > dyskwalifikacji ze wspólnoty chrześcijańskiej? Odwracajac pytanie o 180 stopni: czy bedac gorliwym wyznawca judaizmu (opartego na talmudzie), mozna nie byc jednoczesnie zajadlym antychrześcijaninem? Odpowiedz Link Zgłoś
benek44 ALE JA SIĘ PYTAM O CHRZEŚCIJANIZM A NIE JUDAIZM 26.04.05, 14:55 dlaczego niektórzy nawet na tak proste pytanie nie potrafia odpowiedzieć? dlaczego nie potraficie wyrosnąć z tego swojego inetelktualnego gradołu? Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: CZY ANTYSEMITYZM JEST ANTYCHRZEŚCIJAŃSKI??? 26.04.05, 16:17 kukus-nie-wiem-po-co-powracajacy, mozna byc zajadlym antychrzescijaninem bedac gorliwym wyznawca judaizmu. ale nie musi tak byc. mozna byc zajadlym antychrzescijaninem bedac muzulmaninem, nie? albo buddysta. albo ateista. moze tez tak byc, i to sie bardzo czesto spotyka, ze jest sie gorliwym wyznawca chrzescijanstwa, modli sie do zyda, wzywa sie na pomoc swieta maryje, tez zydowke, a potem sie pisze na forum gazety "zydzi do gazu"... mam racje, kukus? Odpowiedz Link Zgłoś
migselv Re: CZY ANTYSEMITYZM JEST ANTYCHRZEŚCIJAŃSKI??? 26.04.05, 15:06 benek44 napisał: > Albo inaczej czy prawdziwy chrzescijanin moze być jednocześnie antysemitą? > Czy bycie zadeklarowanym antysemitą nie powoduje automatycznej > dyskwalifikacji ze wspólnoty chrześcijańskiej? ------------ "Papież wywołał katharsis pośród Żydów i w Izraelu. Trafił do tak wielu serc i dusz. Kiedy oficjalnie, jako wikariusz Chrystusa, orzekł, że antysemita nie może być dobrym chrześcijaninem, to była wielka historyczna chwila." www.rzeczpospolita.pl/dodatki/plus_minus_050423/plus_minus_a_3.html Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re: CZY ANTYSEMITYZM JEST ANTYCHRZEŚCIJAŃSKI??? 26.04.05, 15:13 a teraz poczekamy na takiego samego papieza z judaistycznej strony. Mamy czas Odpowiedz Link Zgłoś
benek44 KRYSTIANIE CZY UMIESZ WZNIEŚĆ SIĘ PONAD... 26.04.05, 15:18 SWÓJ INTELEKTUALNY GRADOŁ? Czy jednak kazdy watek żydowski musisz sprowadzac do poziomu podwórkoowej pyskówki? Bo jesli nie umiesz to nie wycieraj sobie geby Papiezem Janem Pawłem II "> a teraz poczekamy na takiego samego papieza z judaistycznej strony. > Mamy czas" Odpowiedz Link Zgłoś
wojcd do Migselv 26.04.05, 15:26 Ciesze sie, ze jest ktos z drugiej strony kto szuka pozytywnych stron w dyskusji. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
migselv Re: do Migselv 26.04.05, 16:24 wojcd napisał: > Ciesze sie, ze jest ktos z drugiej strony ????? kto szuka > pozytywnych stron w dyskusji. > > Pozdrawiam Zawsze staram sie szukac pozytywnych stron w dyskusji Rowniez pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aldo59 antysemityzm to przejaw schizofrenii 26.04.05, 15:25 jak mozna nienawidzić Żydów i przypisywać im wszelkie największe zbrodnie, największe podlości i najgorsze cechy charakteru twierdząc jednocześnie, ze się jest chrześcijaninem? To czysta schizofrenia. Trzeba zapomnieć, że Jezus (w swojej ludzkiej naturze) jest Żydem, Maria - matka Jezusa jest Żydówka, wszyscy apostolowie byli Żydami: modlili się w synagogach, czcili Torę, świętowali Paschę i wszystkie żydowskie święta. Trzeba zapomnieć, jaki stosunek do Żydów w ogóle i do swoich żydowskich przyjaciół w szcegolności miał Jan Paweł II.Trzeba zapomnieć, co na ten temat mówi Katechizm Kościoła Katolickiego. Trzeba zapomnieć o przykazaniu milości bliźniego. Trzeba wreszcie zapomnieć jak wielki wklad w historię, kulturę i naukę Polski mają Żydzi. Wtedy można byc antysemitą i chrześcijaninem jednocześnie Wtedy jest się schizofrenikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
szpieg.z.krainy.dreszczowcow Nie dla wszystkich oj nie dla wszystkich 26.04.05, 15:30 poczytaj wpisy jakichs wojciechów, którzy potrzebija specjalnej definicji chrześcijaństwa, strangerów, którzy nigdzie w Biblii nie znaleźli w zmianki "że bliźnim" jest kazdy człowiek, czy krystianów71, którzy uważają, że ponieważ Jezus nawoływał do przeciwstawienia się złu. to Zydom nalezy się przeciwstawiać. Odpowiedz Link Zgłoś
wojcd czytaj uwaznie!!! 26.04.05, 15:32 szpieg.z.krainy.dreszczowcow napisał: > poczytaj wpisy jakichs wojciechów, którzy potrzebija specjalnej definicji > chrześcijaństwa __________________________________________________ Ja nie pytalem o definicje chrzescijanstwa. Pytalem o cos innego. Odpowiedz Link Zgłoś
szpieg.z.krainy.dreszczowcow przejęzyczenie 26.04.05, 15:35 przepraszam przejęzyczenie. Chodziło o definicje antysemityzmu. Bardzo pana przepraszam jak to pana aż tak ubodło. Przyznaje moja wina. Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 czytaj uwaznie 26.04.05, 15:38 nigdzie nie napisalem,ze poniewaz Jezus nawolywal do odwaznego przeciwstawiania sie zlu,nalezy sie Zydom przeciwstawiac. prosze o cytat Odpowiedz Link Zgłoś
klopotowski KTO UTRUDNIA DIALOG? 26.04.05, 15:29 Jesli kogos interesuje tematyka dialogu chrzescijansko-judaistycznego polecam wywiad z ks. prof. Waldemarem Chrostowskim bylym współprzewodniczacym w Polskiej Radzie Chrześcijan i Żydów. Zdaje sie, ze ten dialog bardziej przypomina monolog i to wlasnie chrzescijanie sa ta strona ktora ma dobra wole, ktora slucha... Maly fragment: " Jakiego typu poglądy czy postawy wytworzyły asymetrię w dialogu? Była to i jest przede wszystkim instrumentalizacja obustronnych kontaktów i praktyki dialogowania dla forsowania wrażliwości żydowskiej i żydowskiego punktu widzenia. W niektórych przypadkach chodziło o niezwykle praktyczne żądania, takie na przykład jak pomoc w dyplomatycznym uznaniu państwa Izrael, popieranie polityki żydowskiej prowadzonej w Izraelu wobec ludności palestyńskiej i chrześcijańskiej. Chodziło także o zaangażowanie jak największej liczby chrześcijan w popieranie żydowskiej wizji II wojny światowej, sprowadzającej tamte dramatyczne wydarzenia wyłącznie do holocaustu, a więc konsekwentnie do wojny nie-Żydów przeciwko Żydom, a tym samym do silnej konfrontacji z chrześcijaństwem. Wzajemne kontakty stawały się też przedpolem dla stawiania rozmaitych żądań materialnych i finansowych. Obecnie ten wymiar coraz silniej dochodzi do głosu po stronie żydowskiej." Calosc wywiadu: www.geocities.com/jedwabne/kto_utrudnia_dialog.htm Odpowiedz Link Zgłoś
szpieg.z.krainy.dreszczowcow RYDZYKI, BENDERY I INNE. 26.04.05, 15:33 Równiez nie są ludxmi skorymi do prowadzenia dialogu. Jesli dialog ma byc uczciwy to nie można cały czas wytykać palcami ale nalezy rozmawiać. Zreszta nie na temat. Odpowiedz Link Zgłoś
klopotowski Ale to nie Rydzyk ani Bender! 26.04.05, 15:45 Ty chociaz masz pojecie kto to jest ks. prof. Chrostowski? CZYTALES ten wywiad? Czy Ty widzisz SYMETRIE w tak prowadzonym dialogu (raczej monologu)? I to nie z winy Bendera. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: RYDZYKI, BENDERY I INNE. 26.04.05, 15:45 ja proponuje cos innego, raz zaczac z innej strony.... stwierdzmy raz ze niemozliwy jest dialog zydowsko-polsko-chrzescijanski, co wlasciwie potwierdza to forum. wszelkie proby koncza sie wypominaniem i licytacja. jest tu dobrze zorganizowana miedzy soba grupa, ktora tez z gory zaklada, ze jakikolwiek dialog jest niemozliwy. (chyba, ze zydzi uderza sie w piers i oswiadcza z pokora, ze sa wszystkiemu winni, byli, sa i beda znaczy sie). wiec wyjdzmy z zalozenia ze dialog jest absolutnie nie mozliwy i zacznijmy rozmawiac ze soba z tego punktu. moze w ten sposob mozna bedzie zostawic zydow i israel na boku i zaczac rozmowy na inne tematy. Odpowiedz Link Zgłoś
stranger.pl Re: RYDZYKI, BENDERY I INNE. 26.04.05, 16:39 To jest to!!! - nie mowy o dialogu!!! To próba połączenia wody i ognia. To co należy zrobić to nic nie budować na siłę (jak to się czyni do tej pory i de facto jednostronnie uznając, że jedna strona mówi "mea culpa" a druga to za mało, wy musicie się jeszcze bardziej zmienić bo my cierpieliśmy z waszego powodu i sami wiecie że to zło i róbcie coś, bo znowu to się odrodzi etc. Tyle że wina leży po jednej i drugiej stornie - ale o tym "zapomina się".) Nauczmy się tolerować a nie dialogować (tolerować czyli znosić coś co jest mi wrogie, nie wielbić i budować sztuczne konstrukcje). Tolerować czyli godzę się na to że twój świat istnieje a ty że mój świat istnieje - przy jednoczesnym zaniechaniu wzajemnych "podkopywań". PS "Sztuczne przyjaźnie" zawsze się kończyły tragedią - wprost proporcjonalna do ilości zakłamania i absurdu "dialogu". Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re: RYDZYKI, BENDERY I INNE. 26.04.05, 16:48 jasne,ze tak.z jednym malym zastrzezeniem. Dialog prowadzic zawsze mozna, bo i pogadac sobie mozna. Gorzej ze sztucznym , narzuconym sila pojednaniem. Takie przypadki byly,slawne fransusko-niemieckie,czy czesciowo zakonczone sukcesem polsko-niemieckim. Niestety,do tego by tak sie stalo , wiele warunkow musi byc spelnionych. Bez tego, lepiej dac sobie spokoj Odpowiedz Link Zgłoś
arap1 Re: MADRA TO BESTJA 26.04.05, 16:56 KRYSTIANEK moglby napisac nowy tom PROTOKOLOW MEDRCOW SYJONA..GODNY UCZEN GEBELSA Odpowiedz Link Zgłoś
szpieg.z.krainy.dreszczowcow STRANGER CO TY PITOLISZ????? 26.04.05, 17:18 To, że ty nie nawidzisz wszystkiego co inne niz ty, to nie oznacza, że inni też tak myslą. Wiedz, że dialog da sie prowadzić, co ja tam mówię "dialog". Da się normalnie razem żyć czyli smiać się, bawić, rozmawiać o dupie maryni, kłicić itd itp. A to że ty nie potrafisz tego to twój problem, ty tracisz nie ja. Odpowiedz Link Zgłoś
i-love-2-bike Re: STRANGER CO TY PITOLISZ????? 26.04.05, 17:33 szpieg.z.krainy.dreszczowcow napisał: > To, że ty nie nawidzisz wszystkiego co inne niz ty, to nie oznacza, że inni też > > tak myslą. Wiedz, że dialog da sie prowadzić, co ja tam mówię "dialog". Da się > normalnie razem żyć czyli smiać się, bawić, rozmawiać o dupie maryni, kłicić > itd itp. A to że ty nie potrafisz tego to twój problem, ty tracisz nie ja. no,no to juz zupelne pudlo,pelne jadu,pogardy dla drugich,falszywych i tanich porownan. jak widze ty rowniez dosc wybiorczo studiujesz te religijne przykazania. Odpowiedz Link Zgłoś
stranger.pl Re: STRANGER CO TY PITOLISZ????? 26.04.05, 17:43 1.Co to znaczy słowo cyt. ciebie "pitolisz"? Po jakiemu to? 2.Mów za siebie a nie za innych - skąd możesz wiedzieć co "inni" myślą? I dlaczego zarozumiale twierdzisz że coś "tracę" - a może to ty tracisz tylko ty widzisz drzazgę w cudzym oku a belki w swoim już nie. 3.Ja mówię za siebie - moim zdaniem "dialog" (wyznaniowy) jest skazany na niepowodzenie - czy może powstać uniwersalna religia łącząca judaizm (talmudyzm) z chrześcijaństwem - nie, więc po co dialog? Łagodzić różnice, usuwać bariery czy tolerować? A do tolerancji wyznaniowej nie potrzeba dialogu między religiami tak różnymi od siebie. 4.Mówisz cyt: „Wiedz, że dialog da się prowadzić, co ja tam mówię "dialog". Da się normalnie razem żyć czyli śmiać się, bawić, rozmawiać o dupie Maryni, kłócić" - więc się pytam. Do tego ma służyć "dialog" judaizmu (talmudyzmu) z chrześcijaństwem? Masz równo pod sufitem? Odpowiedz Link Zgłoś
wojcd Re: KTO UTRUDNIA DIALOG? 26.04.05, 15:39 free.ngo.pl/wiez/0101tw.htm Chyba nadal jestesmy nadal w tym samym miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re: KTO UTRUDNIA DIALOG? 26.04.05, 15:40 ten wywiad jest powszechnie znany. Wyraza niestety rozczarowanie oficjalnej koscielno-chrzescianskiej strony tego dialogu. Odpowiedz Link Zgłoś
aldo59 Re: KTO UTRUDNIA DIALOG? 26.04.05, 15:56 wygląda na to, że największą przeszkodą w dialogu polsko-żydowskim stanowią Polacy mieszkający na emigracji - szczegolnie w Stanach Zjednoczonych. Są, niestety, bardzo opiniotwórczy (patrz: Moskal)i "urabiają" nam opinię antysemitow. To przez nich Żydzi amerykańscy mają bardziej negatywny stosunek do Polski bo swój obraz Polakow kształtują na podstawie tego co widzą tam widzą. A nastroje antysemickie wśród Polonii są o wiele silniejsze i bardziej zgresywne niż u nasw kraju. Spójrzcie na forum - tu najbardziej zaciekli, wręcz patologiczni antysemici, to ludzie mieszkający za granicą, najczęsciej w Ameryce. W polsce, nie męczeni przez tęsknoty i frustracje, jesteśmy bardziej normalni. Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re: KTO UTRUDNIA DIALOG? 26.04.05, 16:09 podczepiles sie pod post w ktorym przedstawiona jest opinia ks.Chrostowskiego , od lat w sprawy dialogu zaangazowanego. On swoja diagnoze przedstawil.Nic tam o amerykanskich antysemitach polskiego pochodzenia nie bylo. Grunt to precyzja mysli. Swoja droga byc moze niedlugo bedziesz mial racje. Z naturalnych wzgledow Polacy amerykanscy najbardziej narazeni sa na polakozercze ataki , rozpoczete slynnym apelem o upokarzanie Polski w kazdym miejscu i przy kazdej okazji. Stad pewnie i ta radykalizacja postaw. W Polsce wedlug ciebie jest normalniej ?,no to prowadz dialog i wymien znak pokoju , chocby z samym Samuelem Morelem , on sie nie moze doczekac naszej duchowej przemiany,innymi slowy zatesknil za nasza przyjaznia Odpowiedz Link Zgłoś
aldo59 Re: KTO UTRUDNIA DIALOG? 26.04.05, 16:31 każdy naród wydał zbrodniarzy - jeżeli czepiasz się ciągle tego Morela to mogę podać nazwiska Polakow-łajdaków i zbrodniarzy. I co to da? Czy chcesz przez to powiedzieć, że wszyscy Żydzi są jak Morel? Że wszystkimi nalezy pogardzać za winy Morela? Akurat ja mógłbym coś na ten temat powiedzieć bo dwie najbliższe mi osoby siedziały w obozie Morela o osobiście doznały od niego krzywd. Ale ani oni ani ja nie zamierzamy wystawiać dzisiaj rachunku. Morelowi wystawi ten rachunek Bóg - jak każdemu człowiekowi. Tak myslę jako katolik. WQięc jeżeli mamy wypominać ciągle Żydom Morela to dlaczego nie dziękować im za świętego Pawła, Kafkę,Pasternaka, Gershwina, Bernstaina, Spielberga, Nilsa Bohra czy Alberta Einsteina? I pozostałych 130 laureatów Nagrody Nobla? Czy naprawdę nic nie uczynili dla świata, w tym i dla nas? Dlaczego w takich jak ty ciągle przeważa negatywny bilans udziału Żydów w dziejach ludzkości? Morel przeciwko Einsteinowi? Tak nie wolno. Zaczynam wierzyć, że antysemityzm w wydaniu polskim bierze się z kompleksów. Pora by więc iść do psychoanalityka. Niestety, psychoanalizę też wynalazł Żyd Freud. Koniec świata. Dla antysemity oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re: KTO UTRUDNIA DIALOG? 26.04.05, 16:42 jeszcze raz przypominam ci,ze podpiales sie pod post pod tytulem -kto utrudnia dialog, i tam znajdziesz wynurzenia i diagnoze osoby kompetentnej. Twoje wysylanie swoich rozmowcow z forum , badz calej emigracji amerykanskiej do psychiatry , wybacz , ale mnie nie przekonuje. Podobnie jak naukowa wartosc tej wynalezionej przez Freuda psychoanalizy. Morel przyklad jednostkowy,nie chce mi sie wymieniac reszty stalinowskich oprawcow i zwyklych defraudantow. Jeszcze zatem raz.Nie ja ten dialog prowadze,i z drugiej strony stolu nie siedzi Morel. Poczytaj tych , co rzeczywiscie probowali sie do pojednania przylozyc i co z tego wyszlo.To widac golym okiem. Twoje osobiste gesty mimo osobistych przezyc,wybacz , nie interesuja mnie.Sa nieweryfikowalne. Odpowiedz Link Zgłoś
aldo59 Re: KTO UTRUDNIA DIALOG? 26.04.05, 16:53 Może masz rację? Zawsze mozesz krzyknąć: "Einstein była kobietą!". Polką, ma się rozumiec. Odpowiedz Link Zgłoś
i-love-2-bike Re: KTO UTRUDNIA DIALOG? 26.04.05, 16:59 aldo59 napisał: > Może masz rację? > Zawsze mozesz krzyknąć: "Einstein była kobietą!". > Polką, ma się rozumiec. no jeszcze mozna twego typu dyrdymalki pisac aldo,nie zapominaj o swym wielkim potencjale myslowym,bawi on bowiem wielu. Jeżeli kobietka bawi się w politykę to rzeczywiście może mieć spaczony obraz świata. Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re: KTO UTRUDNIA DIALOG? 26.04.05, 18:00 a to co bylo?Jestes pewien , ze do mnie adresowane? Juz przyzwyczailem sie , ze miejsce wlasnego postu dobierasz losujac... Odpowiedz Link Zgłoś
i-love-2-bike Re: CZY ANTYSEMITYZM JEST ANTYCHRZEŚCIJAŃSKI??? 26.04.05, 16:53 benek44 napisał: > Albo inaczej czy prawdziwy chrzescijanin moze być jednocześnie antysemitą? > Czy bycie zadeklarowanym antysemitą nie powoduje automatycznej > dyskwalifikacji ze wspólnoty chrześcijańskiej? czy antypolskosc jest grzechem w religii hebrajskiej,czy raczej szukanie dziury w calym to cel wszystkich filosemitow tu na forum? ps.musisz rowniez zdefiniowac antysemityzm,bo to slowo juz tak jest ciagniete przez wszystkich w swoje strony,ze stalo sie wrecz smiesznym,oklepanym frazesem ,czyli stracilo na wartosci. Odpowiedz Link Zgłoś
szpieg.z.krainy.dreszczowcow SKORO RASIZM JEST DLA CIEBIE SMIESZNY 26.04.05, 17:54 To kiepsko jest z Tobą. Odpowiedz Link Zgłoś
zwyczajny Każdy rasizm jest antychrześcijański, tak samo 26.04.05, 17:20 antyfeminizm czy inne przesądy twierdzące, że ludzie są lepsi i gorsi wskutek swego urodzenia. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
remekk "ANTYS" - nie lubia go Zydzi . Czy mozna nie być 26.04.05, 17:45 "antysemitą" skoro jak twierdzą Chrześcujaństwo jest "odpowiedzialne" za holokaust ? Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re: "ANTYS" - nie lubia go Zydzi . Czy mozna nie 26.04.05, 18:13 masz racje , spotkalem sie z takim stwierdzeniem. Skoro wg nich chrzescianstwo jest odpowiedzialne za antysemityzm to po co im ten dialog , juz nie mowiac o pojednaniu. A z pozycji chrzescianina takie stwierdzenie wszelka probe dialogu eliminuje. Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Re: "ANTYS" - nie lubia go Zydzi . Czy mozna nie 26.04.05, 18:23 Ciekawy dosyc był ten "dialog" w przypadku klasztoru Karmelitanek . Z jednej strony Żydzi "zatroskani" a z "drugiej" strony też ... . Skutek takiego "dialogu" był łatwy do przewidzenia . Ks Chrostowski wierzył w dialog . Po czym stwierdził , ze poswiecone 2 lata po prostu stracił . Po za tym w.w zna hebrajski i wie z co jest napisane w talmudzie - teraz juz mu kitu o "dialogu" nie wcisna ... . Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re: "ANTYS" - nie lubia go Zydzi . Czy mozna nie 26.04.05, 18:33 x.Chrostowski,tez nie we wlasnym imieniu dzialal i musial Papie relacje z owocow swoich dzialan zdawac. Swoja droga na tym forum swietne kawalki mozna znalesc. Juz i takiego rabina cytowali,ktory uwazal,ze z chrzescianami sie mozna dogadac,ale tylko takimi,ktorzy osobie Jezusa czci boskiej nie oddaja. Teraz znowu ten wyploszcz od selektywnego cytowania JPII. Za to jedna z ostatnich encyklik ,Dominus Jesus , pomija milczeniem. A ja bym powiedzial,ze opublikowanie jej jest wlasnie odpowiedzia na brak owocow tych prob dialogu i przeciwstawieniem nadmiernych roszczen innych wyznan Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Re: "ANTYS" - nie lubia go Zydzi . Czy mozna nie 26.04.05, 18:38 Słyszałem kiedys z wiarygodnych źródeł , ze JP II wprost powiedział , ze niedobrze jest kiedy z jednej strony wyciagnieta jest reka na zgode - z drugiej zas eskalowane sa bezpodstawne oskarżenia - taki mniej wiecej był sens . Niestety nie znam daty ani tez nie wiem na jakim forum wypowiedziane zostały te słowa . Jeszcze o hebrajskim - przed wojna kazdy proboszcz znał ten język - wiedział co "stoi" w talmudzie - to dlatego równiez oskarżaja o "antysemityzm" ... . Odpowiedz Link Zgłoś
manny_ramirez krystian znow musze Ci wlezc za skore 26.04.05, 18:56 ale Dominus Jesus encyklika nie jest Tu masz liste www.vatican.va/holy_father/john_paul_ii/encyclicals/index.htm Wydaje mi sie ze w przeciwienstwie do innych ja z moim "pochodzeniem" i "podejrzana krzykliwoscia relijna" czytale wszystkie ncykliki zmarlego wlasnie papieza i na dodatek umiem nawet rozronic pomiedzy encyklika a listem apostolskim Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re: krystian znow musze Ci wlezc za skore 26.04.05, 20:22 to wlasnie dlatego , z powodu tej krzykliwosci.:))) Ty mosisz wiedziec jak sie to nazywa. Ja powinienem znac tresc. Widzisz roznice.? Bo cos do tresci tego encyklicznego listu nie nawiazujesz. Ladnie to tak przeleciec sie po powierzchni? Odpowiedz Link Zgłoś
manny_ramirez znam tresc tak samo dobrze jak Ty 26.04.05, 20:24 i w meritum sie zgadzam doczepilem sie tego co sie nie zgadzalo;) Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re: znam tresc tak samo dobrze jak Ty 26.04.05, 20:26 a propo tego zapraszam..., dopisalem sie na twoim forum. I wogole,czepialski jestes Odpowiedz Link Zgłoś
manny_ramirez jestem 26.04.05, 20:32 dzieki za dopis na mym forum, zajme sie tym jutro Odpowiedz Link Zgłoś
szpieg.z.krainy.dreszczowcow krystian TO ZASTANÓW SIĘ: ZNASZ CZY NIE? ŻENADA 26.04.05, 20:29 Znasz treść ale nie wiesz skąd to pochodzi? Hi hi. To może jednak nie znasz. Bo ja np. jak znam treść jakiegoś dowolnego utworu, który czytałem to i też znam jego tytuł. A jesli ktoś zna treść a nie zna tytułu to bajeruje jak nastolatek na jezyku polskim, który lekturę zna tylko z "bryka". Żenada. Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re: krystian TO ZASTANÓW SIĘ: ZNASZ CZY NIE? ŻENA 26.04.05, 21:43 ciekawemu we srode drzwi przyciely nos i brode zwlaszcza jak ma dlugi nos.I duze uszy Odpowiedz Link Zgłoś
szpieg.z.krainy.dreszczowcow Ach krystian nie ma jak dobry NAZISTOWSKI dowcip 27.04.05, 10:44 Cholera boki rwać. PS. Żenada. Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re: Ach krystian nie ma jak dobry NAZISTOWSKI dow 27.04.05, 11:20 to nie nazistowski dowcip .To wierszyk przedszkolakow.Polskich.Jakbys byl lepszym szpiegiem niz pacyna , to bys wiedzial. I teraz pytanie.Po co wpisami bez tresci zawracasz glowe i kradniesz czas? Lubisz ogladac swoj podpis pod postem? Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 kontynuacja i zamkniecie tematu 27.04.05, 11:31 a teraz,zeby bylo wszystko jasne pokaze z czyms sie wepchal do mojej dyskusji z maniusiem: krystian TO ZASTANÓW SIĘ: ZNASZ CZY NIE? ŻENADA Autor: szpieg.z.krainy.dreszczowcow Data: 26.04.2005 20:29 "Znasz treść ale nie wiesz skąd to pochodzi? Hi hi. To może jednak nie znasz. Bo ja np. jak znam treść jakiegoś dowolnego utworu, który czytałem to i też znam jego tytuł. A jesli ktoś zna treść a nie zna tytułu .." i tak dalej ,ble,ble,ble znasz,nie znasz,a moze jednak znasz,bo ja jak znam to i znam,a jesli ktos zna...a nie zna...i tak dalej W trzech linijkach 7 razy slowo zna.Innych slow NIE ZNASZ? I po co mi tu swoja osobe podtykasz,ciesze sie ,ze jak ty znasz...to znasz... Ale czy ktos cie o to pytal? Wczoraj bylem zmeczony,przedszkolnym wierszykiem chcialem sie od przedszkolaka opedzic.Nie udalo sie , naplul mi do budyniu i nazista nazwal.Innych okreslen widocznie NIE ZNA.Bo jak by ZNAL to by dal ZNAC. Adio szpiegu,do dlugiego nieuslyszenia Odpowiedz Link Zgłoś
szpieg.z.krainy.dreszczowcow Re: Ach krystian nie ma jak dobry NAZISTOWSKI dow 27.04.05, 11:35 Taka odpowiedź jaki poprzedni post. No może nie do końca, bo mój w przeciwieństwie do twojego nie był infantylny. krystian71 powiedział: "Po co wpisami bez tresci zawracasz glowe i kradniesz czas?" Ja????????? HI HI. To nie ja twierdziłem, "że znam tam treść czegoś tam tylko nie pamietam czego. Ale to nie ważne bo znam treść a nie tytuł." To też jest przykład na poparcie tezy o Twoim infantyliźmie i beznadziejnej pustki zawartych w Twoich wypowiedziach. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: "ANTYS" - nie lubia go Zydzi . Czy mozna nie 26.04.05, 19:24 remekk, tys fizniety auf de gance kopp. nawet jak ktos zna hebrajski i moze czytac talmud, to powinienes wiedziec, ze nie wystarczy czytac talmud, ze trzeba czytac wszystkie komentarze do tego. a on juz tych komentarzy nie czytal, za to recze. Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Re: "ANTYS" - nie lubia go Zydzi . Czy mozna nie 26.04.05, 19:27 Dlaczego sugerujesz , ze wszystkie - czyzby inne komentarze przeczyły tym rasistowskim ? Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: "ANTYS" - nie lubia go Zydzi . Czy mozna nie 26.04.05, 19:30 git, nie mam co z toba gadac, bo nie masz podstawowej wiedzy co to jest talmud, jesli piszesz o innych komentarzach. tak sobie pleciesz piate przez dziesiate, nie wiedzac nic. ile masz latek, chloptys? Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Re: "ANTYS" - nie lubia go Zydzi . Czy mozna nie 26.04.05, 19:34 A jesli ma mniej od cieboe - to co - kompleksiki ? A talmud wydaje mi sie , ze jest zbiorem komentarzy do Biblii - jesli jest inaczej to oswieć mnie . Zreszta nie jest najwazniejsze czym on jest - tylko jakie zawiera bulwersujace tresci ... . Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re: "ANTYS" - nie lubia go Zydzi . Czy mozna nie 26.04.05, 20:25 no i popatrz,jakie podobienstwo. Manius zarzucil mi blad,ze Dominus Jesus to nie encyklika,tylko list pasterski, co do tresci to juz sie nie wypowiedzial. A Danusia,ze Talmud to nie komentarze-z takim zarzutem wobec ciebie wystapila. A co tam z Talmudu wyczytac mozna,to juz nie wazne... Odpowiedz Link Zgłoś
wojcd Re: "ANTYS" - nie lubia go Zydzi . Czy mozna nie 26.04.05, 19:41 Dano twierdzisz, ze nie mozna zrozumiec wlasciwie Talmudu bez pewnej wiedzy. OK. Ale powiedz mi na jakiej podstawie Zydzi twierdza, ze rozumieja nauke Papieza. TO TEZ JEST WIEDZA!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: "ANTYS" - nie lubia go Zydzi . Czy mozna nie 26.04.05, 21:26 nie wiem, na jakiej podstawie twierdza zydzi, ze rozumieja nauke papieza. tak prawde mowiac, to nie spotkalam takiego zyda, ktory by sie wogole w codziennym zyciu zajmowal naukami papieza. i juz napewno nie spotkalam sie z dyskusjami o naukach papieza, ani w realu ani na forum. tych jakos nikt nie dyskutuje, a ja tak sobie mysle, ze jest pare spraw, o ktorych moznaby podyskutowac. nu, ale to nie moja religia, i nie nauki dla mnie. wiec po prostu nie dyskutuje o tym. Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Za to naduzywają nie rozumiejąc do oporu ... 27.04.05, 11:49 ...a nawey wiecej . Z typowym dla siebie brakiem umiaru . Nawet w internecie obserwujemy zenujace próby ataku na "antysemitów" przy uzyciu wyrwanych z kontekstu ,zmanipulowanych słów Papieża ... . Odpowiedz Link Zgłoś
i-love-2-bike Re: "ANTYS" - nie lubia go Zydzi . Czy mozna nie 26.04.05, 19:44 remekk napisał: > Dlaczego sugerujesz , ze wszystkie - czyzby inne komentarze przeczyły tym > rasistowskim ? ty kretynie,ty fizniety..... oho remekk,masz dzisiaj swoj chrzest bojowy i przyklad tolerancji,kultury i oglady od naszych starszych braci.nu nu ale wesolo. Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Re: "ANTYS" - nie lubia go Zydzi . Czy mozna nie 26.04.05, 19:46 Pytałem Ciebie w innym watku z czyjej strony więcej inwektyw - ale to było pytanie retoryczne ... . Odpowiedz Link Zgłoś
benek44 POLACY ZOBACZCIE JAKA JEST KONDYCJA WASZEJ WIARY 26.04.05, 17:46 Przeczytajcie posty strangera i wielu innych a zobaczycie gdzie macie nauku Jana Pawła II. Ja już wiem gdzie w.... Taki to jest polski katolicyzm - szowinistyczny, zaściankowy i przpełniony nienawiścia do bliźniego. szkoda, że te 27 lat pontyfikatu nie odmieniło waszych ser i dusz. Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re: POLACY ZOBACZCIE JAKA JEST KONDYCJA WASZEJ WI 26.04.05, 18:16 dzieki ci o wielki guru , zes nam to uswiadomil. I jak my z ta wiedza dalej bedziemy zyc!!! Trzeba sie rozgladnac za innym ,bardziej nowoczesnym wyznaniem Odpowiedz Link Zgłoś
benek44 Re: POLACY ZOBACZCIE JAKA JEST KONDYCJA WASZEJ WI 26.04.05, 20:36 To się rozglądaj. Ja tam jestem wierny Chrystsowi. Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re: POLACY ZOBACZCIE JAKA JEST KONDYCJA WASZEJ WI 26.04.05, 21:51 no tos mnie znowu zaskoczyl.Temu samemu Chrystusowi,co te stragany w swiatyni poprzewracal i zlorzeczyl tym,co uszy zamkneli na slowa prawdy? Odpowiedz Link Zgłoś
szpieg.z.krainy.dreszczowcow DO KRYSTIANA 27.04.05, 10:47 To tylko świadczy o tym, ze nie znasz i nie rozumiesz Chrystusa. > no tos mnie znowu zaskoczyl.Temu samemu Chrystusowi,co te stragany w swiatyni > poprzewracal i zlorzeczyl tym,co uszy zamkneli na slowa prawdy? Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 popatrz wyzej szpiegu,tam sie dowiesz co ja ZNAM 27.04.05, 11:34 i co ty ZNASZ buhahaha > znasz i Odpowiedz Link Zgłoś
wojcd Re: POLACY ZOBACZCIE JAKA JEST KONDYCJA WASZEJ WI 26.04.05, 19:13 Benek Ty sie martw o kondycje wlasnej wiary. OK? Kim Ty jestes skoro mowisz do nas Polacy. Czy Ty jestes Polakiem? Odpowiedz Link Zgłoś
i-love-2-bike Re: POLACY ZOBACZCIE JAKA JEST KONDYCJA WASZEJ WI 26.04.05, 19:20 wojcd napisał: > Benek > Ty sie martw o kondycje wlasnej wiary. > OK? > Kim Ty jestes skoro mowisz do nas Polacy. > Czy Ty jestes Polakiem? he,he wyglada na to,ze un ci ten dobry wujaszek wania,poprostu nadzoruje abysmy nie rozeszli sie po zakamarkach:)) Odpowiedz Link Zgłoś
benek44 Re: POLACY ZOBACZCIE JAKA JEST KONDYCJA WASZEJ WI 26.04.05, 20:24 A co nie jesteście Polakami? mam się do was zwracać Niemcy, Francuzi, Rosjanie? Odpowiedz Link Zgłoś
stranger.pl Re: POLACY ZOBACZCIE JAKA JEST KONDYCJA WASZEJ WI 26.04.05, 20:05 Złotko ale ty nie odpowiedziałeś na pytania - m.in. czy aby nie wybiórczo mówisz o naukach Jana Pawła II? Co sadzisz o jego sprzeciwie wobec mordowania nienarodzonych dzieci (tzw. aborcji)? A o agresji USA na Irak? A o eutanazji? Prezerwatywach? Jan Paweł II to potępiał - a skoro dla ciebie jego słowa są ważne co myślisz o w/w kwestiach? Kilka razy zadałem ci to pytanie i milczysz, uprawiając tymmczasem wodolejstwo... jak to inni mają w nosie nauki Jana Pawła II, a ty? Czy aby nie chcesz pouczać innych samemu mając brud za pazurami? Odpowiedz Link Zgłoś
benek44 Re: POLACY ZOBACZCIE JAKA JEST KONDYCJA WASZEJ WI 26.04.05, 20:23 Stranger to załiż wątek, w którym zadasz to pytanie, a wtedy Tobie na to odpowiem. Ten wątek dotyczy czegoś innego, dlatego nie będę odpowiadał na to pytanie. Można by powiedzieć "ja o zupie ty o dupie" Odpowiedz Link Zgłoś
stranger.pl Czego się boisz? 26.04.05, 20:31 Po co mnożyć wątki? Wystarczy opowiedzieć "tak" lub "nie". Przestrzegasz inne nauczania Jan Pawła II - jest to tym bardziej istotne bo mające swoje źródło w Nowym Testamencie w przeciwieństwie do twierdzen o tzw. starszych braciach? Jesteś przeciw aborcji, eutanazji, protestowałeś przeciw najazdowi USA na Irak i innym kolonialnym wojna? Protestowałeś przeciw dyskryminacji Palestyńczyków i upominasz się o ich prawa? Odpowiedz Link Zgłoś
benek44 ???????? 26.04.05, 20:34 Ten wątek jak napisałem dotyczy czegoś innego. Nie boję sie a już zwłaszcza Ciebie. Powiedziałem załż wątek a odpowiem. Niech chociaż jeden watek od początku do końca dotyczy jednego tematu. Odpowiedz Link Zgłoś
stranger.pl Re: ???????? 26.04.05, 20:40 To jak najbardziej dotyczy tematu!!! - moim zdaniem wybiórczo zajmujesz się nauczaniem Jana Pawła II a samemu mając brud za pazurami jesteś niewiarygodny. Co cię tak zajmuje jedna drobna sprawa z wypowiedzi Jana Pawła II (i to drugorzędna dla katolików a nawet marginalna, bo są ważniejsze kwestie), skoro resztę (jak przypuszczam) olewasz? A może ty nie jesteś chrześcijaninem (katolikiem) i nie znasz nauczania Jana Pawła II a wypowiadasz się o nim pouczając Polaków-katolików? Odpowiedz Link Zgłoś
benek44 Stranger posłuchaj 26.04.05, 20:50 nie obrazisz mnie ani nie wyprowadzisz z równowagi. Nie będę się z Tobą spierał jak bardzo jestem katolicki lub niekatolicki bo nie musze przed Tobą tego udowadniać. Moja wiara to jest miedzy mną a Bogiem a nie midzy mną a Tobą. Co do dzieł Jana Pawła to przypuszczam, że jako jeden z niewielu na tym forum przeczytałem wiekszość jego prac i prac wydanych w języku polskim na jego temat. Co do stosunku Karola Wojtyły a następnie Jana Pawła do Żydów polecam Tobie "Autobiografie" Jana Pawła. Jest tam rozdział "Starsi bracia w wierze" - dowiesz się czegoś na temat nauki kościoła ws Żydów i wcale nie jest to tak marginalna "kwestia" wg autora. Odpowiedz Link Zgłoś
wojcd Re: Stranger posłuchaj 26.04.05, 20:57 benek44 napisał: Jest tam rozdział "Starsi bracia w wierze" - dowiesz się czegoś na temat nauki kościoła ws Żydów i wcale nie jest to tak marginalna "kwestia" wg autora. ________________________________________________________________ Benek zaczynasz mowic ludzkim jezykiem. Tak - to nie jest sprawa marginalna. Jednak na tym forum co innego jest brane za anty... . Tu jest pies pogrzebany. Mowienie niewygodnej prawdy jest juz anty... . Moje pytanie o definicje nie jest bezpodstawne. Skoro znasz nauke Kosciola, to polecam witryne: www.teologiapolityczna.pl Odpowiedz Link Zgłoś
stranger.pl Re: Stranger posłuchaj 26.04.05, 21:14 Ejże - byłbym ostatnią osobą tu na forum która kogoś obraża. Oczekuję odpowiedzi - czy tylko jedną wypowiedz Jana Pawła II zapamiętałeś i czy kierujesz się w swoim życiu całą jego nauką - a nie tylko interesować się "sezonem ochronnym" dla Żydów i tworzyć konstrukcje "starsi bracia w wierze" (nieznaną KK przez 2 tysiące lat) by ułagodzić co jakiś czas odradzająca się (w dużej mierze przez samych Żydów) antyżydowskość (alias antysemityzm - dla nieuków nie wiedzących że m.in. Arabowie to też Semici). Używasz potok słów i w dalszym ciągu unikasz odpowiedzi czy np. potępiasz aborcję tak jak to czynił Jan Paweł II wzgl. czy potępiałeś USA za agresję na Irak tak jak czynił to Jan Paweł II? A co sądzisz o prześladowaniach Palestyńczyków - Jan Paweł II wielokrotnie potępiał to. No gdzie odpowiedź na pytania zadane po raz piąty czy szósty? Odpowiedz Link Zgłoś
nie_lubie_kurdupli do strangera 26.04.05, 20:59 stranger: zostałeś wciągnięty na listę kurdupli obcych Odpowiedz Link Zgłoś
stranger.pl Re: do strangera 26.04.05, 21:04 A co mnie to obchodzi gdzie ty mnie wciągasz? - wyj sobie dalej do księżyca. Odpowiedz Link Zgłoś
eres2 Kościół Karolicki a antysemityzm 27.04.05, 01:11 Zacytuję fragmenty soborowej deklaracji "Nostra Aetate" , a także i kilku innych dokumentów Kościoła: „[...] ...więzy duchowe i historyczne odniesienia, które łączą Kościół z judaizmem, każą potępić, jako przeciwne samemu duchowi chrześcijaństwa, antysemityzm i dyskryminację w jakiejkolwiek formie: sama zresztą godność osoby ludzkiej wystarczy, by je potępić.” W innym dokumencie Kościoła stwierdza się: „Jest rzeczą pilną, by chrześcijanie definitywnie przestali wyobrażać sobie Żydów wg schematów nacechowanych panującą przez wieki agresywnością; raz na zawsze wyeliminujmy i odważnie zwalczajmy w każdych okolicznościach niegodne człowieka, a tym bardziej chrześcijanina, karykaturalne przedstawiania, np. z nutą pogardy lub odrazy określające Żyda >>jako lichwiarza, człowieka o wybujałych ambicjach lub spiskowca<<, jako >>innego niż wszyscy<<, czy jeszcze gorzej, ze względu na możliwe konsekwencje – określające Żyda jako >>bogobójcę<<.” I jeszcze Jan Paweł II: „[...] Skoro chrześcijanie uważają się z braci wszystkich ludzi i zobowiązani są zgodnie z tym postępować, to święte zobowiązanie ciąży na nas tym bardziej, gdy stajemy wobec członków narodu żydowskiego.” O tym, jak bardzo związani jesteśmy jako chrześcijanie z judaizmem pisze m.in. brat Efraim w swojej pracy „Jezus Żyd praktykujący”, czy rabin Byron Shervin w książce „Duchowe dziedzictwo Żydów polskich”. Nauczanie Kościoła, zawarte w deklaracji "Nostra Aetate", zostało rozwinięte w późniejszych dokumentach Stolicy Apostolskiej. Szczególnie ważny jest dokument z 1985 r. pt.: „Żydzi i judaizm w głoszeniu Słowa Bożego i katechezie Kościoła katolickiego”. A jak mówią o nim nasi biskupi: „Zasługuje on na jak najszersze upowszechnienie, zwłaszcza wśród duszpasterzy i katechetów”. Inny ważny dokument, bo Katechizm Soboru Trydenckiego, tak ujmuje sprawę odpowiedzialności za śmierć Chrystusa: „Chrześcijanie grzesznicy są bardziej winni śmierci Chrystusa w porównaniu z niektórymi Żydami, którzy mieli w niej udział: ci ostatni istotnie nie wiedzieli, co czynią, podczas gdy my wiemy to aż za dobrze”. W innym dokumencie: „Jest rzeczą pilną, by chrześcijanie definitywnie przestali wyobrażać sobie Żydów wg schematów nacechowanych panującą przez wieki agresywnością; raz na zawsze wyeliminujmy i odważnie zwalczajmy w każdych okolicznościach niegodne człowieka, a tym bardziej chrześcijanina, karykaturalne przedstawiania, np. z nutą pogardy lub odrazy określające Żyda >>jako lichwiarza, człowieka o wybujałych ambicjach lub spiskowca<<, jako >>innego niż wszyscy<<, czy jeszcze gorzej, ze względu na możliwe konsekwencje – określające Żyda jako >>bogobójcę<<.” „[...] ...więzy duchowe i historyczne odniesienia, które łączą Kościół z judaizmem, każą potępić, jako przeciwne samemu duchowi chrześcijaństwa, antysemityzm i dyskryminację w jakiejkolwiek formie: sama zresztą godność osoby ludzkiej wystarczy, by je potępić.” I jeszcze Jan Paweł II: „[...] Skoro chrześcijanie uważają się z braci wszystkich ludzi i zobowiązani są zgodnie z tym postępować, to święte zobowiązanie ciąży na nas tym bardziej, gdy stajemy wobec członków narodu żydowskiego.” Wszystko wskazuje na to, że do wielu te dokumenty nie dotarły. Odpowiedz Link Zgłoś
benek44 Ale polscy katolicy nie zwracają na to uwagi 27.04.05, 10:31 po co mają sobie zaprzatać głowę jakimiś tam deklaracjami. Oni i tak wiedzą swoje. Żydzi "ukrzyzowali Jezusa", a apostołowie byli Celtami z wyjątkiem jednego (czarnej owcy) Judasza, który był Żydem. Mało tego. Przypomniała mi sie teraz pewna historia obrazujaca stan polskiego katolicyzmu. Mój znajomy ksiadz, kiedy zaczynał pracę w jednej z wiejskich praafi jako wikary, w rozmowie z miejscowymi o Bogu i Marii zapytał sie jakiej narodowości była Maria? Otóz wiekszość była świecie przekonana, że była Polką. Odpowiedz Link Zgłoś
stranger.pl Re: Ale polscy katolicy nie zwracają na to uwagi 27.04.05, 11:40 Ty to masz tupet! - wybiórczo wyjmujesz z wypowiedzi Jana Pawła II to co ci odpowiada i pouczasz Polaków-katolików, że mają w nosie nauczanie Jana Pawła II. A co dla ciebie z resztą tego nauczania (resztą czyli 99,99 procenta) - czy potępiasz tak jak Jan Paweł II aborcję, czy potepiałeś tak jak Jan Paweł II agresję USA na Irak? Czy potepiasz tak jak Jan Paweł II represje wobec Palestyńczyków?. Na tak banalnie proste pytania nie masz odwagi odpowiedzieć - "moralizatorze" i hipokryto. Zauważ że ja cie nie obrażam (nie używam tak jak ty słownictwa obrażliwego cyt.: "tuman") - tylko nazywam po imieniu twoje... PRZEWROTNE zachowanie. A tak przy okazji mówisz np. cyt.: "Oni i tak wiedzą swoje. Żydzi "ukrzyzowali Jezusa"? Czy mam rozumieć że według ciebie wyrok na Jezusa Chrystusa wydali nie Żydzi (Sanhedryn)? Więc kto? Nie wiem czy naukowcy mają racje (ci którzy twierdzą że w Palestynie byli również Celtowie) ale pewne jest, że wszyscy apostołowie za wyjątkiem Judasza z Iskarioty pochodzili z Galilei. Galilei która w II w. przed Chr. została opuszczona przez Żydów. A po ponownym jej podbiciu przez Zydów jej mieszkańcy (część to m.in. Grecy i inne narody wędrujące wóczas w obrębie M. Śródziemnego) zostali przymusowo obrzezani i uznani za Żydów. Ale ty odmawiasz przyjęcia wiedzu do wiadomości - słowem, odpornyś na wiedzę. Odpowiedz Link Zgłoś
benek44 Re: Ale polscy katolicy nie zwracają na to uwagi 27.04.05, 11:54 Ty sie chłopie marnujesz. Pownieneś gdzieś zaczać prowadzić wykłady i wydawać ksiązki. Tylko nie wiem jaki byłby tego efekt ale są tylko dwie mozliwości: 1. Abo uznanoby Ciebie za wariata. 2. Albo przewróciłbyś całą dotychczasowa naukę do góry nogami. PS. Zwróć uwagę na formę mojego pytania a Twojego. Ty sie mnie pytasz, wręcz żądasz ode mnie odpowiedzi na to pytanie czy przestrzegam nauk papieża. A kim ty jesteś? Bogiem, że siemam przed Toba spowiadzać? Ja się natomiast pytam o cos zupełnie innego? Czy antysemityzm jest antychrześcijański? Zupełnie bezosobowo, do wszystkich i nie napieram. Poszukuje bardziej teoretycznej odpowiedzi a nie wyznania grzechów w przeciwieństwie do Ciebie. KPW? Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Papiez zwracał się z posłaniem miłosci do ... 27.04.05, 11:59 wszystkich . Jednak tylko Zydzi w tak instrumentalny sposób powtarzaja do znudzenia swoje szwoinizmy , które maja czelnosc "podpierać" słowami Papieża . Odpowiedz Link Zgłoś
benek44 Możesz to rozwinąć? 27.04.05, 12:03 Widzisz, jest kilka książek i prac Wojtyły a następnie Papieża, w których poświęca on poszczegilne rozdziały tylko i wyłacznie "Starszym braciom w wierze". Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re: Możesz to rozwinąć? 27.04.05, 12:18 a obok na polce stoi Nowy Testament, w ktorym jest napisane ile razy wg Jezusa nalezy bratu(nie pisze czy starszemu) zwrocic uwage,jesli zle postepuje i lamie prawa boskie. Wrecz dobremu chrzescianinowi jest to nakazane i poczytane za grzech jesli z lenistwa badz strachu blizniego nie upomni. Zajrzyj ty i na inne polki , tam stoi reszta z bogatej spuscizny Papieza , to moze i ten Nowy Testament znajdziesz Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 co za hucpiarska glupota 27.04.05, 12:13 Ty sie mnie pytasz, wręcz > żądasz ode mnie odpowiedzi na to pytanie czy przestrzegam nauk papieża. A kim > ty jesteś? Bogiem, że siemam przed Toba spowiadzać? ty zadajesz niby pytanie,ty nie podpierasz sie naukami Papieza? Ty nie potepiasz tych , ktorzy wg ciebie sie tymi naukami jak TY nie przejeli? A coz zatem ma znaczyc ten post z wczoraj.Masz skleroze,czy klopoty z percepcja? Prosze oto cytat: POLACY ZOBACZCIE JAKA JEST KONDYCJA WASZEJ WIARY Autor: benek44 Data: 26.04.2005 17:46 --------------------------------------------------------- ----------------------- Przeczytajcie posty strangera i wielu innych a zobaczycie gdzie macie nauku Jana Pawła II. Ja już wiem gdzie w.... Przydaloby sie troche intelektualnej dyscypliny. A z tym co piszesz: Pownieneś gdzieś zaczać prowadzić wykłady i wydawać > ksiązki. Tylko nie wiem jaki byłby tego efekt ale są tylko dwie mozliwości: > 1. Abo uznanoby Ciebie za wariata. > 2. Albo przewróciłbyś całą dotychczasowa naukę do góry nogami. -------- szczawik jestes , a nie naukowiec ,przestraszony mozliwoscia uznania za wariata, lub obrocenia wniwecz wszelkich ustalonych dotad pogladow. Widocznie sie z tym jeszcze w nauce nie spotkales,he,he Juz nie mowie o Galileuszu czy Koperniku,ale nazwisko Schliemana tez ci sie pewnie o uszy nie obilo. Coz , jak ktos musi pisac tylko na zamowienie i boi sie wszelkich konsekwencji,wyrobnikiem tylko zostanie Odpowiedz Link Zgłoś
benek44 Re: co za hucpiarska glupota 27.04.05, 15:05 Posłuchaj a gdzie o tych Celtach wyczytałeś? Pewnie nie pamietasz ale znasz treść. HIHIHI. Odpowiedz Link Zgłoś
stranger.pl Re: Ale polscy katolicy nie zwracają na to uwagi 27.04.05, 12:57 Oj Benek, Benek - jakie ty masz moralne prawo pouczać Polaków-katolików odnośnie jednej kwestii, mówiąc że mają w nosie nauki Jana Pawła II, skoro Polacy (w dużej części) mają odmienne zdanie (odnośnie Żydów) a ty nie jesteś zainteresowany przestrzeganiem nauk Jana Pawła II w pozostałych kwestiach czyli (99,99 procentach)? Wybierasz tylko sprawę dot. Żydów i to ci gra, a reszta to co? To czysta hipokryzja. Mówisz cyt.: "Ty się mnie pytasz, wręcz żądasz ode mnie odpowiedzi na to pytanie czy przestrzegam nauk papieża. A kim ty jesteś? Bogiem, że się mam przed Tobą spowiadać" Stąd człowieku moje diagnoza - masz w nosie nauki Jana Pawła II (nie liczą sprawy dot. Żydów) a wytykasz Polakom że nie przestrzegają nauk Papieża (bo mówią to co mówią o Żydach). A kim ty jesteś? Bogiem, że się Polacy maja przed tobą się spowiadać czy przestrzegają nauki Papieża? Maja się przed Tobą spowiadać i kajać Odpowiedz Link Zgłoś
benek44 Re: Ale polscy katolicy nie zwracają na to uwagi 27.04.05, 15:00 Posłuchaj twoja "diagnoza", kurcze jak to brzmi "moja diagnoza" hihihi. No ale poważniej. Twoja "diagnoza" (hihi), jakos mało mnie obchodzi, bo jak już Tobie odpowiedziałem, moja wiara to sprawa miedzy mna a Bogiem, a nie miedzy mną a Tobą. Stranger.pl napisał: "a ty nie jesteś zainteresowany przestrzeganiem nauk Jana Pawła II w pozostałych kwestiach czyli (99,99 procentach)?" - gdzie tak napisałem? To, że nie odpowiedziałem na Twoje pytania o niczym jeszcze nie świadczy, albo inaczej, świadczy tylko o tym, że Tobie na to nie odpowiedziałem, a dlaczego nie odpowiedziałem to znajdziesz w innych postach. Nie chce sie mi juz Tobie tego powtarzać - "dlaczego". Madrej głowie dość dwie słowie, głupiej to i nawet łopatologia nie pomoże. stranger.pl napisał: > To czysta hipokryzja. > Mówisz cyt.: "Ty się mnie pytasz, wręcz żądasz ode mnie odpowiedzi na to > pytanie czy przestrzegam nauk papieża. A kim ty jesteś? Bogiem, że się mam > przed Tobą spowiadać" Dlaczego uważasz to za hipokryzję? Tego to już zupełnie nie rozumiem. Przypisujesz sobie boskie prawa? Twoje zdanie to prawda ostateczna? stranger.pl napisał: > Stąd człowieku moje diagnoza - masz w nosie nauki Jana Pawła II (nie liczą > sprawy dot. Żydów) a wytykasz Polakom że nie przestrzegają nauk Papieża (bo > mówią to co mówią o Żydach). A kim ty jesteś? Bogiem, że się Polacy maja >przed tobą się spowiadać czy przestrzegają nauki Papieża? Maja się przed Tobą > spowiadać i kajać Przekręcasz (a dosadniej mówiąc kłamiesz) mój pierwotny wątek. Nie zapytałem się "Polacy dlaczego jesteście antysemitami, Polacy dlaczego mówicie to co mówicie o Zydach, Polacy czy wiecie, że to jest sprzeczne z naukami Papieża" A tu masz to co napisałem w pierwotnym watku: "Albo inaczej czy prawdziwy chrzescijanin moze być jednocześnie antysemitą? Czy bycie zadeklarowanym antysemitą nie powoduje automatycznej dyskwalifikacji ze wspólnoty chrześcijańskiej?" Dlatego nastepnym razem nie przekrecaj moich wypowiedzi, albo inaczej nie kłam. I nie chadzaj z "Panem Bogiem pod rekę". Odpowiedz Link Zgłoś
stranger.pl Re: Ale polscy katolicy nie zwracają na to uwagi 27.04.05, 15:24 ??? Zarzucasz mi kłamstwo mówiąc cyt.: "Przekręcasz (a dosadniej mówiąc kłamiesz) mój pierwotny wątek. Nie zapytałem się "Polacy dlaczego jesteście antysemitami, Polacy dlaczego mówicie to co mówicie o Zydach, Polacy czy wiecie, że to jest sprzeczne z naukami Papieża" "A tu masz to co napisałem w pierwotnym watku: "Albo inaczej czy prawdziwy chrzescijanin moze być jednocześnie antysemitą? Czy bycie zadeklarowanym antysemitą nie powoduje automatycznej dyskwalifikacji ze wspólnoty chrześcijańskiej?"Dlatego nastepnym razem nie przekrecaj moich wypowiedzi, albo inaczej nie kłam." Masz coraz większy tupet - gdzie napisałem (proszę podać cytat!!!) iż powiedziałeś cyt.: "Polacy dlaczego jesteście antysemitami, Polacy dlaczego mówicie to co mówicie o Zydach, Polacy czy wiecie, że to jest sprzeczne z naukami Papieża". No gdzie to jest???? Wiesz co - twoje postepowanie to metoda: "Najpierw zrób głupca z przeciwnika. Jeśli to nie pomoże sam udawaj głupca. Jeśli to nie pomoże, zmień temat i upieraj się przy oczywistościach". Tylko widzisz, tobie to nie wychodzi - zarzuczasz mi, że skłamałem mówiąc coś co ty (rzekomo) nie powiedziałeś - gdy w rzeczywistości... nic takiego nie powiedziałem. A twoje "wnioski" to wkładanie w moje usta słów których nie było:(( Jesteś nie tylko wybiórczy ale cienki prowokator. Odpowiedz Link Zgłoś
benek44 Wiedz stranger dlaczego Tobie nie odpowiem 27.04.05, 16:07 stranger.pl napisał: "Starsi Bracia w Wierze" - to kłamstwo na które się nie godzę - to dla mnie nie są "Starsi Bracia w Wierze" a poparcie swoich słów przedstawiłem m.in. powyżej - według Żydów ich Bóg jest... Bogiem tylko Żydów. A u nas na siłę - i wbrew... Żydom mówimy (tzn. nie "ja"): "wierzymy w wspólnego Boga". To jest paranoja. Nie ma to nic wspólnego z prawdą i wiarą. To tylko pokłosie polityki i doraźnego "filosemityzmu". Dlatego! Bo ja w przeciwieństwie od Ciebie nie uważam słów Jana Pawła za kłamstwa. Jak mam z kimś rozmawiać na temat mojego osobistego stosunku do nauk Paieża, skoro ten drugi zarzuca mi hipokryzję podczas gdy sam jesy hipokrytą? A jesli uwazasz, że nie jestes hipokrytą to jeszcze raz rzuć okiem pare linijek wyżej. Hihi. Odpowiedz Link Zgłoś
benek44 stranger ja nadal czekam 27.04.05, 16:48 > stranger.pl napisał: > > "Starsi Bracia w Wierze" - to kłamstwo na które się nie godzę - to dla mnie > nie > są "Starsi Bracia w Wierze" a poparcie swoich słów przedstawiłem m.in. > powyżej - > według Żydów ich Bóg jest... Bogiem tylko Żydów. A u nas na siłę - i wbrew... > Żydom mówimy (tzn. nie "ja"): "wierzymy w wspólnego Boga". To jest paranoja. > Nie ma to nic wspólnego z prawdą i wiarą. To tylko pokłosie polityki i > doraźnego "filosemityzmu". > > Dlatego! Bo ja w przeciwieństwie od Ciebie nie uważam słów Jana Pawła za > kłamstwa. Jak mam z kimś rozmawiać na temat mojego osobistego stosunku do nauk > Paieża, skoro ten drugi zarzuca mi hipokryzję podczas gdy sam jesy hipokrytą? A > > jesli uwazasz, że nie jestes hipokrytą to jeszcze raz rzuć okiem pare linijek > wyżej. Hihi. Odpowiedz Link Zgłoś
stranger.pl Re: stranger ja nadal czekam 27.04.05, 17:06 1.Ja nie jestem przy kompie non stop - więc co się drzesz? Ja nie twój kumpel więc tym bardziej miarkuj się. 2.Gostku zarzucasz mi kłamstwo mówiąc cyt.: "Przekręcasz (a dosadniej mówiąc kłamiesz) mój pierwotny wątek. Nie zapytałem się "Polacy dlaczego jesteście antysemitami, Polacy dlaczego mówicie to co mówicie o Zydach, Polacy czy wiecie, że to jest sprzeczne z naukami Papieża" Prosiłem o wskazanie cytatu gdzie tak powiedziałem - i dalej tego oczekuje - nie zmieniaj tematu? Cytat gdzie rzekomo tak powiedziałem - nie odpowiesz uznam cię już nie tylko za manipulatora ale i za oszusta. 3.Na co ci mam odpowiadać? Przecież powiedziałem jasno - pojęcie "starsi bracia w wierze" nie istniało przez 2 tysiące lat i prawdopodobnie (daj Boże) odejdzie juz niedługo do lamusa - a dlaczego? O tym mówiłem, Papież Jan Paweł II miał dobre serce i chciał stowrzyć "parasol ochronny" nad Żydami - skoro rzekomo "starsi bracia w wierze" to nie mozna ich nawracać na katolicyzm ani nagłaśniać ich nienawiści do Chrystusa. Nie powiedziałem że Jan Paweł II skłamał - powiedział że jego dobrotliwość i wzgl. polityczne wpędziły Chrześcijąństwo w pewień manowiec z którego należy jak najszybciej wyjść - wystarczy przeczytać co piszą o Chystusie w "Talmudzie" i chrześcijanach. NA CZYM POLEGA JUDAIZACJA CHRZEŚCIJAŃSTWA ? Przede wszystkim na wyeliminowaniu dogmatu Trójcy Przenajświętszej, a co najmniej na jego interpretacji kabalistycznej, a jest to widoczne już w samych początkach Kościoła, i łatwo to nam zrozumieć, gdyż należeli do niego w pierwszych wiekach głównie nawróceni na Chrześcijaństwo żydzi, którzy w większości byli mozaistami, a więc osobami wychowanymi w wierze objawionego monoteizmu, natomiast mniejszość ich to byli judaiści związani z monolatrią, ale jedni i drudzy wierzyli w Boga Jedynego, a wszelkie wielobóstwo uważane było przez nich za pogaństwo. To nieco wyjaśnia dlaczego trudno było im pojąć i przyjąć dogmat Trójcy Przenajświętszej, bo do jego "zrozumienia" i przyjęcia konieczną jest odpowiednia filozofia, a żydzi nie mieli w owym czasie prawie żadnej tradycji filozoficznej. Natomiast chrześcijanie, którzy pochodzili z różnych etni pogańskich, byli nieco obeznani z kulturą intelektualną grecko- rzymską i z terminologią filozoficzną odnoszącą się do religii, a także byli przyzwyczajeni do różnych mitologii, których, oczywiście, nie brali na serio, gdyż, w gruncie rzeczy, zwłaszcza, osoby o wyższej kulturze, wierzyli tylko w Boga jedynego, a nie w owych mitologicznych bożków. To właśnie żydzi judaiści -- a więc ci, którzy sprowadzali monoteizm objawiony do monolatrii, czyli do wiary w bożka plemiennego, przez co stawali się podobnymi do pogan, bo bożek plemienny nie może być nigdy Bogiem Jedynym, jako iż zakłada istnienie innych bożków plemiennych Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re: stranger ja nadal czekam 27.04.05, 17:21 ok, wszystko gra, tak bylo przez stulecia i treba do tego wrocic. Zreszta jestem pewien,ze i pod koniec swoich dni JPII poznal sie na tej slepej uliczce. Wszystkie jego gesty i wyciagniete rece zawieszone byly w prozni. Pamietasz , jak GO w Polsce przywital naczelny rabin Berek-"niech pan papiez zaraz tu nam powie...", pamietasz to zdjecie , staruszka w bieli i tego Sarumana? Papiez odwiedzil rzymska synagoge.Glowa Kosciola.Zaden nawet posledni rabin tego czynu powtorzyc nie potrafil.Papiez modlil sie pod sciana placzu , specjalnie na ten dzien napisana piekna modlitwa... Ja mysle,ze sam widzial bezsens swoich poczynan, moze to nie ci sami byli Zydzi , ktorych pamietal z mlodych lat... W kazdym razie list Dominus Jesus , chyba wyraznie wskazuje nam to , co dla nas ma byc najwazniejsze.Jesus,nie jest jednym z rownoprawnych i tak samo waznych bostw.Jezus jest jedyny i Jezus jest prawdziwy Ekumenizm , ekumenizmem.Rozmawiac mozna,bic sie nie nalezy .Ale zawsze trzeba pamietac o pryncypiach SWOJEJ wiary. Bo gdyby tak przypadkiem dogmaty jakiegos teologa zaczely kolidowac z zasadami podanymi nam do wierzenia przez samego Jezusa , to chyba wiadomym jest , co nalezy wybrac i za kim nalezy pojsc. Odpowiedz Link Zgłoś
benek44 Re: stranger ja nadal czekam 27.04.05, 19:20 > 3.Na co ci mam odpowiadać? Przecież powiedziałem jasno - pojęcie "starsi bracia > > w wierze" nie istniało przez 2 tysiące lat i prawdopodobnie (daj Boże) odejdzie > > juz niedługo do lamusa - a dlaczego? O tym mówiłem, Papież Jan Paweł II miał > dobre serce i chciał stowrzyć "parasol ochronny" nad Żydami - skoro > rzekomo "starsi bracia w wierze" to nie mozna ich nawracać na katolicyzm ani > nagłaśniać ich nienawiści do Chrystusa. > Nie powiedziałem że Jan Paweł II skłamał - powiedział że jego dobrotliwość i > wzgl. polityczne wpędziły Chrześcijąństwo w pewień manowiec z którego należy > jak najszybciej wyjść - wystarczy przeczytać co piszą o Chystusie w "Talmudzie" > > i chrześcijanach. Nie napisałeś, że Jan Paweł II skłamał? To niech Tobie przypomnę: stranger.pl napisał: > "Starsi Bracia w Wierze" - to kłamstwo na które się nie godzę. No więc może jednak uznajmy, że to powiedziałeś. A skoro zaprzeczasz to jeszcze raz tutaj przytocze twoje słowa: stranger.pl napisał: > "Starsi Bracia w Wierze" - to kłamstwo na które się nie godzę. Nie dość, że to napisałes kłamco, no bo jak inaczej to nazwać niz kłamstwem (uważaj bo od kłamstw nos rośnie a wtedy będą Ciebie brali za Żyda na ulicy i bedzie to kolejny dramat strengera), to jeszcze Bóg pokarał Ciebie prawdziwego Polaka papieżem, który co prawda był dobry ale tak naprawdę nie wiedział do końca co się dzieje na świecie. To juz nawet nie jest megalomania. To absurd. strenger.pl napisał: > juz niedługo do lamusa - a dlaczego? O tym mówiłem, Papież Jan Paweł II miał > dobre serce i chciał stowrzyć "parasol ochronny" nad Żydami - skoro > rzekomo "starsi bracia w wierze" to nie mozna ich nawracać na katolicyzm ani > nagłaśniać ich nienawiści do Chrystusa. Ach i jeszcze jedno a propos "nawracania". Jak bys wiedział coś na temat samego papieża, to bys wiedział, że bardzo czesto odwoływał się (m.in. podczas drugiego Soboru Watykańskiego) do Pawła Włodkowica, który przeciwny wszelkim formom nawracania. Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re: stranger ja nadal czekam 27.04.05, 19:37 > papieża, to bys wiedział, że bardzo czesto odwoływał się (m.in. podczas > drugiego Soboru Watykańskiego) do Pawła Włodkowica, który przeciwny wszelkim > formom nawracania czy ty dupku wogole wiesz o czym piszesz , buhahaha Przeciwny...formom...wszelkm...jeszcze do tego , i dlatego zakladal misje , wysylal misje , a ja lozylem na MISJE. TY wogole masz jakiekolwiek pojecie o wierze , ktora twierdzisz , ze wyznajesz . Chosby tak instynktowne , jak proste katolickie dziecko przed pierwsza komunia? Radze ci , odpowiedz co miales na mysli piszac o tym zakazie nawracania ( z wlasnym judaizn\mem ci sie pomerdalo , czy co ), bo ci spokoju nie dam i przez wszystkie watki cie przegonie jak kiedys kropekuka , sieroto. Odpowiedz Link Zgłoś
stranger.ss krystian ty Żydzie daj głos 27.04.05, 19:44 tak naprawde to ty osmieszasz nasz ruch. Bo jestes Żydem, który chce osmieszyć polski ruch narodowy. Pozdrawiam 88. Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Powtarzasz się nasz clownie ... 27.04.05, 19:49 Spróbuj jakies rónie dziecinnej próby dezinformacji ... . Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 amchu? I czuj duch , pamietaj achdut priorytetem w 27.04.05, 19:55 tej chwili i sytuacji. Morda w kubel i ruki pa szwam Odpowiedz Link Zgłoś
stranger.pl Re: stranger ja nadal czekam 27.04.05, 20:11 Wyrywasz zdanie z kontekstu i zadowolony jesteś oszuście? - powtarzam, nie powiedziałem że słowa... Jana Pawła II uważam kłamstwa. Natomiast moje słowa to cyt.: ""Starsi Bracia w Wierze" - to kłamstwo na które się nie godzę - to dla mnie nie są "Starsi Bracia w Wierze" a poparcie swoich słów przedstawiłem m.in. powyżej -według Żydów ich Bóg jest... Bogiem tylko Żydów. A u nas na siłę - i wbrew... Żydom mówimy (tzn. nie "ja"): "wierzymy w wspólnego Boga". To jest paranoja. Nie ma to nic wspólnego z prawdą i wiarą. To tylko pokłosie polityki i doraźnego "filosemityzmu"." Widzisz na tym polega cała finezja tego zdania, której ty nie rozumiesz. Mnie oburza takie stwierdzenie (tzw. "starsi bracia w wierze") ale nie stawiam kropki nad "i" - atakuję pogląd a nie osobę. Co cię tak gryzie że wkraczasz w moje poglądy i panikujesz? - boisz się czegoś? Spokojne, takie poglądy zdobywają coraz więcej zwolenników:)) Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re: stranger ja nadal czekam 27.04.05, 20:48 to chyba ma cos wspolnego z naszym nowym Papiezem , gdy JPII byl Ojcem Swietym , pluli na niego bez opamietania. Teraz sie okazalo, ze trzeba bylo korzystac z handicapu historii, bo moze sie nie powtorzyc. Drugiego takiego jak Nasz JP II nie bylo i nie bedzie. Teraz im czkawka jego nauka sie odbija. A przeciez , wystarczylo wtedy okazac jakies minimum dobrej woli... Odpowiedz Link Zgłoś
stranger.pl Re: stranger ja nadal czekam 27.04.05, 21:36 To faryzeusze - obłudnie bronią... nauczania Jana Pawła II przed samymi... katolikami zarzucając nam, nie jestęście katolikami (chrześcijanami) bo jedna kwestia (dot. stosunku katolików do Żydów) nie cieszy się powszechną (100 procentową) akceptacją wśród katolików! I przedmiotem zainteresowania nie jest to co jest zawarte np. w dekalogu i czasami rzeczywiści nie jest przestrzegane przez jakąś część Polaków-katolików (a więc np. kradzież, morderstwo np. nienarodzonych dzieci vel aborcja etc.) ale tzw. "nauczanie społeczne", często aktualne tylko w ramach bieżącego czasu a nie całej historii i przyszłości Kościoła Katolickiego. To dziwny spektakl - sami nie mają tolerancji, nie mieli i nie mają szacunku dla drugiej strony ale uważają... wy musicie mieć szacunek przed nami. Robić nam miłe gesty - bo jak nie to wiecie, że winą wasza była ogromna i tylko wasza bo my odwiecznie tylko ofiary nie kaci. A jak nie będziecie pokorni wobec nas wywołacie w swoim świecie nowe uprzedzania do nas. A Pan wasz (dodając po cichu - niech jego imie będzie przeklęte) sobie tego nie życzy... No i tak to wygląda:((( Odpowiedz Link Zgłoś
i-love-2-bike Re: stranger ja nadal czekam 27.04.05, 21:39 stranger masz ladnego trolla stranger.ss:)) Odpowiedz Link Zgłoś
stranger.pl Re: stranger ja nadal czekam 27.04.05, 21:46 Nie zwracaj uwagi na trolla - ja zawsze mówiłem i mówię: każdy kto jest lojalny wobec Polski i chce być Polakiem takim jest. Nic nie mam do tego czy ktoś jest: prawosławny, ewangelik, katolik czy mojżeszowy. Wzgl. czy ktoś jest z pochodzenia niemieckiego czy litewskiego - liczy się tylko czy jest ktoś lojalny wobec swojej Ojczyzny czyli Polski i dba o Polskę. Jeśli tak to Polska jest również jego krajem tak jak i moim. Kraj Polaków. Odpowiedz Link Zgłoś
i-love-2-bike Re: stranger ja nadal czekam 27.04.05, 21:48 stranger.pl napisał: > Nie zwracaj uwagi na trolla - ja zawsze mówiłem i mówię: każdy kto jest lojalny > > wobec Polski i chce być Polakiem takim jest. Nic nie mam do tego czy ktoś jest: > > prawosławny, ewangelik, katolik czy mojżeszowy. Wzgl. czy ktoś jest z > pochodzenia niemieckiego czy litewskiego - liczy się tylko czy jest ktoś > lojalny wobec swojej Ojczyzny czyli Polski i dba o Polskę. Jeśli tak to Polska > jest również jego krajem tak jak i moim. Kraj Polaków. on mnie jedynie ubawil,zaproponowalam mu uzywanie nicku kokieteczek.ss,ale nie chcial,a to pech:)) Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 faryzeusze,to dobre slowo 28.04.05, 10:20 wpadnie taki jeden z drugim i w oparciu o wyjete z kontextu slowa , wymaga od katolikow by swoich wrogow milowali, tak jak nauczal Jezus. A sam nawet bliznim sympatii nie okazuje , bo bliznim tylko mu Zyd byc moze Odpowiedz Link Zgłoś
wojcd do Benka 27.04.05, 12:01 Czy Ty rozumiesz to medium? Tu jadowity antysemicki artykul z urbanowskiego "Nie" jest OK. Jesli podpiszesz niewinny tekst o.Rydzyk bedzie wrzawa. Mozesz powiedziec co to oznacza? Odpowiedz Link Zgłoś
benek44 Re: do Benka 27.04.05, 12:08 widzisz tak się składa, że nie znam twórczości ani jednego, ani drugiego. Dlatego trudno jest mi się ustosunkować do zadanego przez Ciebie pytania. Ale pamietam, że kiedy Urban napisał o "monotonii w TV", która nastapiła po smierci Jana Pawła, to ludzie raczej zaatakowali Urbana niż go bronili. Ale tak naprawdę poza tym, że jeden jeździ Jaguarem a drugi Meybahem, nic nie wiem na temat tych panów. Odpowiedz Link Zgłoś
wojcd no i widzisz Benku jestesmy chyba w domu 27.04.05, 12:14 benek44 napisał: Ale tak naprawdę poza tym, że jeden jeździ Jaguarem a drugi Meybahem, nic nie wiem na temat tych panów. _______________________________________ W Gazecie Wyborczej info o Meybahu bylo "przedrukiem" z Gonca Osiedlowego z Pcimia Sredniogornego. Zostalo ODZSCZEKANE. Ale wiesz wszystko idize wg zasady Rzucaj oszczerstwa zawsze cos zostanie. Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re: no i widzisz Benku jestesmy chyba w domu 27.04.05, 12:28 he,he,he , jak to lubi pisac manius i marcuss-puscilem ci maila. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wojcd jeszcze do Benka 27.04.05, 12:35 Benku prawdziwy antysemityzm jest zwiazany z sankcja kanoniczna. Jesli Ty zadajesz tu pytanie o sankcje, to MUSISZ wiedziec co pod nia podpada. Sa bardzo nieliczne przypadki ktore pod to podpadaja. Jesli nie napiszesz o co Ci chodzi to dyskusja jest bezprzedmiotowa. Odpowiedz Link Zgłoś
benek44 do wojciecha 27.04.05, 15:14 Czy nienawisć do drugiego człowieka koniecznie trzeba definiować w prawie aby o niej rozmawiać? Czy rozmowę na temat wiary koniecznie trzeba sprowadzać do form prawnych? Zastanów się. A co do sankcji kanonicznej, wybacz ale przypuszczam, ze gdzieś obiło sie tobie to pojęcie o uszy, bo rozmawiać o wartościach chrześcijańskich da się bez paragrafów. Rozmowa o etyce tego nie wymaga. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
wojcd Re: do wojciecha 27.04.05, 15:22 benek44 napisał: A co do sankcji kanonicznej, wybacz ale przypuszczam, ze gdzieś obiło sie tobie to pojęcie o uszy, bo rozmawiać o wartościach chrześcijańskich da się bez paragrafów. Rozmowa o etyce tego nie wymaga. Pzdr. ____________________________________________________________ Nie chce Ciebie lapac za slowa i uprawiac sofistyki. Tu, obowiazuje niestety arbitralne rozumienie terminu anty... . Manipulowane wielokrotnie. Stad moje dopytywanie. Twoj watek jawi sie jako 753-ci w ktorym probuje sie potraktowac chrzescijanskie sumienie jako ulomnosc, ktora mozna instrumentalnie wykorzystac. Odpowiedz Link Zgłoś
wojcd dodatek dla Benka 27.04.05, 15:44 Jeszcze jedno Benku. Zastanow sie nad taka fraza: CZY antypolonizm JEST antyjudaistyczny??? Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 753 to rok zalozenia Rzymu , oczywiscie BC , jak 27.04.05, 20:09 kiedys napisal Fredzio :) Odpowiedz Link Zgłoś
benek44 no i widzisz wojciechu. Dokładnie jestesmy w domu. 27.04.05, 15:08 Nie znam tych panów, nie wiem czym się zajmuja więc nie komentuję ich działalności. Wiem natomiast jaki jest, był stosunek Papieża do starszych braci w wierze i dlatego sobie rozmawiam na ten temat. KPW? Odpowiedz Link Zgłoś
wojcd Re: no i widzisz wojciechu. Dokładnie jestesmy w 27.04.05, 15:16 Benku zestawienie anty... i sankcja kanoniczna, to jest specyficzne rozumienie terminu anty.... . Nie podlega temu o.Rydzyk bo ta sankcja zadzialalaby. Czy z tym sie zgadzasz? Pytam o to bo chce sie jakas droga POSREDNIA dowiedziec jak rozumiesz to co anansujesz w temacie watku. Odpowiedz Link Zgłoś
ben.huur co to antysemityzm ? warto przeczytac 27.04.05, 15:08 www.lewrockwell.com/roberts/roberts68.html Odpowiedz Link Zgłoś
fredzio54 Re: CZY ANTYSEMITYZM JEST ANTYCHRZEŚCIJAŃSKI??? 27.04.05, 15:26 dobry polak patriota katolik i anytsemita Odpowiedz Link Zgłoś
bladatwarz PYTANIE JEST BEZ SENSU!!!! 27.04.05, 17:39 Chrzescijanin ma poszukiwac prawdy! Tyle na ten temat! Odpowiedz Link Zgłoś
aldo59 nie do wiary! 27.04.05, 17:57 czytam ten wątek i nie wierzę własnym oczom: oto jakieś miernoty o nickach stranger i krystian71 twierdzą, że Jan Paweł II pobłądził, zaplatał się i w ogóle to nie ma racji nazywając Żydów "starszymi bracmi w wierze" i odnosząc sie do nich z szacunkiem... Pisać coś takiego 25 dni po smierci Wielkiego Polaka i Wielkiego Papieża może tylko wyjątkowy magaloman i wyjątkowo plugawy ciemniak. Naprawdę, wszystko ma swoje granice. Odpowiedz Link Zgłoś
i-love-2-bike Re: nie do wiary! 27.04.05, 17:59 aldo59 napisał: > czytam ten wątek i nie wierzę własnym oczom: oto jakieś miernoty o nickach > stranger i krystian71 twierdzą, że Jan Paweł II pobłądził, zaplatał się i w > ogóle to nie ma racji nazywając Żydów "starszymi bracmi w wierze" i odnosząc > sie do nich z szacunkiem... > Pisać coś takiego 25 dni po smierci Wielkiego Polaka i Wielkiego Papieża może > tylko wyjątkowy magaloman i wyjątkowo plugawy ciemniak. > Naprawdę, wszystko ma swoje granice. zanim zaczniesz krytyke innych zobacz najpierw swoje wpisy ty niegasnaca cnoto z katowic. Odpowiedz Link Zgłoś
benek44 Re: nie do wiary! 27.04.05, 18:51 Ty narazie z tego co wiem tez nie odniosłas sie do głównego watku. Więc nie pouczaj innych. Odpowiedz Link Zgłoś
i-love-2-bike Re: nie do wiary! 27.04.05, 19:10 benek44 napisał: > Ty narazie z tego co wiem tez nie odniosłas sie do głównego watku. Więc nie > pouczaj innych. a kto mowi,ze spytam? jakis porzadkowy tu jestes czy co? masz kod co wolno a czego nie? ja jestem wolny czlowiek i moge odpisac komu chce i jak chce. Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 he,he , benio wniosl wklad,benio watek sformulowal 27.04.05, 20:07 jak przyszlo odpowiedziec na proste konsekwentne pytanie , okazalo sie ,ze instrukcje sie skonczyli... Wiesz co , rachelko,ze stesknilem sie za kropekukiem , tez pamietasz jak fajnie bylo.? Plul na Polske i na PAPIZM , tez udawal kogo innego , hrabiego coxa, maurycego,agenta specjalnego, ANGLIKANINA .Ale przynajmniej byla inteligentna bestia , przyjemnie sie bylo z taka potarmosic "na dziada warknac, Zyda potarmosic" jak to pisal Adam Mickiewicz w swoim wierszyku "Pies i wilk" SLYSZYSZ DANA .TO TY MOWILAS , ZE MICKIEWICZ TO ZYD.SPOJRZ NA TO - "Zyda potarmosic." Chyba musze jej to w osobnym watku podeslac, bo una mnie bojkotuje , choc sie ciagle odzywa, zeby wiedziala, ze o niej nie zapomnialem , a juz najbardziej o Marianie Fuksie , pamietasz Rachelko -FUKSIE - skad DANA czerpie liste slawnych Zydow , co to do innych nacji przynalezeli. Odpowiedz Link Zgłoś
aldo59 Re: nie do wiary! 27.04.05, 20:21 nie pytalem cie o zdanie ty nieconto porzucajaca ojczysty kraj dla dolarów. Zajmij sie lepiej zmywaniem garów. Odpowiedz Link Zgłoś
i-love-2-bike Re: nie do wiary! 27.04.05, 21:13 aldo59 napisał: > nie pytalem cie o zdanie ty nieconto porzucajaca ojczysty kraj dla dolarów. > Zajmij sie lepiej zmywaniem garów. aldo a gdzie waldo,znasz te ksiazeczke,czy w katowicach jej nie ma? ps. a co to nieconto? ja conto mam w banku i to nawet spore,ale nieconta nie mam,moze i lepiej. ps' a ty garow nie myjesz,to wstyd aldo,musisz byc brudas az sie patrzy? Odpowiedz Link Zgłoś
benek44 PRZECZYTAJ TO A UWIERZYSZ. 27.04.05, 18:50 krystian 71 napisał: ok, wszystko gra, tak bylo przez stulecia i treba do tego wrocic. Zreszta jestem pewien,ze i pod koniec swoich dni JPII poznal sie na tej slepej uliczce. Wszystkie jego gesty i wyciagniete rece zawieszone byly w prozni. Pamietasz , jak GO w Polsce przywital naczelny rabin Berek-"niech pan papiez zaraz tu nam powie...", pamietasz to zdjecie , staruszka w bieli i tego Sarumana? Papiez odwiedzil rzymska synagoge.Glowa Kosciola.Zaden nawet posledni rabin ja też nie mogę przetrzeć oczu ze zdziwienia. On to wie, że Papież pod koiniec życia przejrzał na oczy. BUHAHAHA tego czynu powtorzyc nie potrafil.Papiez modlil sie pod sciana placzu , specjalnie na ten dzien napisana piekna modlitwa... Ja mysle,ze sam widzial bezsens swoich poczynan, moze to nie ci sami byli Zydzi , ktorych pamietal z mlodych lat... W kazdym razie list Dominus Jesus , chyba wyraznie wskazuje nam to , co dla nas ma byc najwazniejsze.Jesus,nie jest jednym z rownoprawnych i tak samo waznych bostw.Jezus jest jedyny i Jezus jest prawdziwy Ekumenizm , ekumenizmem.Rozmawiac mozna,bic sie nie nalezy .Ale zawsze trzeba pamietac o pryncypiach SWOJEJ wiary. Bo gdyby tak przypadkiem dogmaty jakiegos teologa zaczely kolidowac z zasadami podanymi nam do wierzenia przez samego Jezusa , to chyba wiadomym jest , co nalezy wybrac i za kim nalezy pojsc. Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 zdaje sie ,zes pomieszal moj madry post z twoim 27.04.05, 18:57 glupim , jak wszystko co spod twojej reki wyjdzie ,komentarzem. Czyli typowa zydo-komunistyczna manipulacja, Oczysc go wpierw z twojego kąkolu , a potem cytuj , marny autorku wtornych pogladow. Odpowiedz Link Zgłoś
benek44 krystian megalomanie skąd to wiesz? 27.04.05, 19:05 że Papież "przejrzał an oczy"? Zwierzał się Tobie z tego? Dzwonił do Ciebie listy pisał na twój adres, w których mówił "masz rację krystianie dzieki Tobie przejrzałem na oczy"? BUHAHAHAHAHAHA. Człowieku....zastanów się nad tym co wypisujesz. To już nawet nie ociera sie o głupote. To juz bije wszelkie granice głupoty i megalomani jak ktoś to tutaj zauwazył. Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re: krystian megalomanie skąd to wiesz? 27.04.05, 19:17 benio.wciaz piszesz jeden i ten sam post.Jeszcze ci sie nie znudzilo? Gdy ci ktos zdaje jakies pytanie odpowiadasz,moja wiedza jest odtad dotad , postawilem taka teze, cala reszta mnie nie interesuje. Nie wazne co Papiez napisal JESZCZE. Nie wazne co Papiez napisal POTEM. Wazne co Benio jednym zdaniem zacytowal. Na pytanie , co Benio ma na mysli mowiac antysemityzm,Benio nie odpowiada. Ba , nawet nie wie co Papiez pod tym pojeciem rozumiial. Ba, nawet Wojtus, delikatnie, by nie urazic ignoranta , probuje naprowadzic na temat, ze JEDNAK , ze w Kosciele sa juz dawno te pojecia zdefiniowane i maja sankcje. Benio nie wie ci to sankcja kanoniczna, Benio twierdzi ,ze o sprawach moralnych mozna rozmawiac nie uciekajac sie do paragrafow (sic!) Benio uparl sie sluzyc wszystkim dzisiaj do zabawy. A juz tak na koniec , jak chcesz sie dowiedziec , co KK o tym sadzi , co sadzi o tym nieomylny Papiez, napisz emaila do Benedykta XVI . Odpowiedz Link Zgłoś
wojcd do Benka o ekumenizmie 27.04.05, 20:40 benek44 napisał: > Ekumenizm , ekumenizmem.Rozmawiac mozna,bic sie nie nalezy .Ale zawsze trzeba > pamietac o pryncypiach SWOJEJ wiary. _________________________________________________________ "Bo ten rabin ze wzgledu na szacunek do katolikow nie wytlumaczylby przeciez ze nie bierze udzialu w pogrzebie gdyz uwaza go za obrzed poganski." forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=22433992&a=22453938 Autorem jest chyba rabinem. Chodzi o pogrzeb Ojca Sw. Odpowiedz Link Zgłoś
atp1 Re: CZY ANTYSEMITYZM JEST ANTYCHRZEŚCIJAŃSKI??? 27.04.05, 21:00 Na tak durne pytanie nie ma odpowiedzi, bo sami Zydzi chrzescijan nienawidza jak rowniez ich i naszego Mesjasza, Jezusa Chrystusa z Nazaretu. Islamisci nigdy naszej religi nie obrazaja tak jak robia to Zydzi. Benek 44 to wy jestescie wojujacymi antychrystami, wystarczy przeczytac cos nie cos w waszym Talmudzie, no nie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
benek44 A WIĘC JESTEM ŻYDEM 27.04.05, 21:09 > Na tak durne pytanie nie ma odpowiedzi, bo sami Zydzi chrzescijan > nienawidza jak rowniez ich i naszego Mesjasza, Jezusa Chrystusa > z Nazaretu. Islamisci nigdy naszej religi nie obrazaja tak jak robia > to Zydzi. Benek 44 to wy jestescie wojujacymi antychrystami, wystarczy > przeczytac cos nie cos w waszym Talmudzie, no nie!!! Co masz na mysli pisząc w "waszym Talmudzie"? Czy to co napisałem w tytule tego postu? Odpowiedz Link Zgłoś
wojcd Re: A WIĘC JESTEM ŻYDEM 27.04.05, 21:14 Benek nie denerwuj sie. Odpowiadaj spokojnie. Powiedz czy zachodzi symetria wg zasady. Czy antypolonizm jest antyjudaistyczny? Przeciez to latwe pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
i-love-2-bike Re: A WIĘC JESTEM ŻYDEM 27.04.05, 21:15 wojcd napisał: > Benek > nie denerwuj sie. Odpowiadaj spokojnie. > Powiedz czy zachodzi symetria wg zasady. > > Czy antypolonizm jest antyjudaistyczny? > > Przeciez to latwe pytanie. oj wojtku ale trudne pytanie z logiki:)) a czy asymetria moze byc symetryczna,czy nie:))) Odpowiedz Link Zgłoś
atp1 Re: A WIĘC JESTEM ŻYDEM 27.04.05, 21:16 Zadales pytanie, ktore jest takze oskarzeniem! Talmud to tylko przyklad nienawisci Zydow do chrzescijan, albo gojow jak wolisz. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: A WIĘC JESTEM ŻYDEM 27.04.05, 21:56 apt, jako ze wiem dobrze, ze ani nie czytales talmudu, ani komentarzy do niego, ani wogole nie masz pojecia, jaki jest narod zydow, wiec piszac to co napisales, wykazujesz tylko swoja absolutna niewiedze i glupote. Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 no widzisz, nikt z toba gadac nie chce.Zal mi sie 28.04.05, 10:33 zrobilo, to ci odpowiem.Ale wysilac sie nie bede, co to to nie.Dla ciebie? Wystarczy tylko cytat,moze byc nawet twoj: --jako ze wiem dobrze, ze ani nie czytalAs talmudu, ani komentarzy do niego, > > ani wogole nie masz pojecia, jaki jest narod zydow, wiec piszac to co > napisalAs, wykazujesz tylko swoja absolutna niewiedze i glupote. Ateisci,siad i milczec, bo nie masz pojecia o czym gadasz. Wiedza o talmudzie przekroczyla mury dusznych jesziw i okraza swiat na skrzydlach internetu.( he,he ale poetycki text mi sie pie*dolnal) I nic na to nie poradzisz ------------------------------------------------- jak mnie juz nuuudzi ten temat zydowski Odpowiedz Link Zgłoś
atp1 Re: A WIĘC JESTEM ŻYDEM 28.04.05, 21:46 No juz dobrze Dana, chrzescijanie to antysemici i bandyci najgorszego pokroju, natomiast Zydzi i ich wiara- to do rany tylko przylozyc. Czy jestescie teraz zadowoleni. Odpowiedz Link Zgłoś
wojcd do Benka kluczowe pytanie 27.04.05, 21:47 Czy antypolskosc jest grzechem wg judaizmu? Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Chyba dla nich antypolonizm nie jest grzechem ... 28.04.05, 08:33 sądząc po tym jak to bronią i popierają antypolskich oszczerców ... . Odpowiedz Link Zgłoś
benek44 Re: Chyba dla nich antypolonizm nie jest grzechem 28.04.05, 13:23 A gdzie tam powyżej było napisanie, czy "Zydowski antypolonizm" jest grzechem wg judaizmu? Tam było napisane tylko "czy antypolonizm jest antyjudaistyczny". A antypolonizm może być zarówno niemiecki, rosyjski jak i francuski. Pytanie wojciecha jest bardzo nie precyzyjne, a ty czytaj dokładniej "entelygencie" Odpowiedz Link Zgłoś
szpieg.z.krainy.dreszczowcow DO FORUMOWEJ HOŁOTY 28.04.05, 11:04 Uzywając słów hołota miałem na mysli: krystiana, strengera, wojcd, i-love-2- bike. Nie uczestniczyłem we wczorajszej dyskusji, ale to co dzisiaj zobaczyłem, przerosło wszystko co do tej pory tutaj dokonaliście. A wiec aby nie przedłużać rozjaśnie wam troche umysły, po to abyście nie musieli więcej mówić, że Papież tak mówił bo mówił ale tak naprawde to przejrzał na oczy i myślał inaczej: "Przymierze Nowe odnajduje w Starym swoje korzenie. O ile zas stare może odnależć w Nowym swoje spełnienie, to jest to czywiście sprawą Ducha Świetego. My ludzie staramy się tylko temu nie przeszkadzać(...) Wybrany na stolicę Piotrową, kontynuuje tylko to co w moim życiu ma bardzo głębokie korzenie..." Jan Paweł II w "Przekroczyć próg nadziei" s. 85-87 "Później gdy tylko miałem po temu okazję mówiłem wszedzie o tej tragedii [holocaust] - być może najmocniej sie wyraziłem podczas spotkania z przedstawicielami gminy żydowskiej w W-wie w 1978r. Powiedziałem, że muszą świadczyć o tym, co przydarzyło się ich narodowi." "Jan Paweł II i dilaog miedzyreligijny" Kraków 2001 s 90 Przemówienie do Zydów Amerykańskich z 15.II.1985r., w którym papiez podkreslił, że Nostra aetate (Deklaracja stosunku Kościoła do religii niechrześcijańskich) jest nie tylko "rzecza słuszną w rozumieniu ludzkim, lecz powinna być pojmowana "jako wyraz wiray, jako inspiracja Ducha Świetego, jako słowo Madrości Bożej" w "L'Osservatore Romano" nr 3/1985r 19.IV.1985 r. podczas podobnego spotkania JP II jeszcze raz wyraził poglad, że "dialog katolicko-żydowski jest czymś więcej niz tylko kwe3stią dobrych manier i tolerancji(...), stanowia podstawe naszych religijnych zobowiazań i naszego powołania-jako żydów i chrześcijan, którzy żyją z woli Boga w ścisłym powiazaniu". w "L'Osservatore Romano" nr4/5 1985r. =========== "Antysemityzm musi być zupełnie wykorzeniony" JP II w "Żydzi i Judaizm" str 159. "Koścół Katolicki potepia antysemityzm manifestowany przez kogokolwiek - powtarzam >przez kogokolwiek<" "Żydom nie można przypisywać żadnej zbiorowej i dziedzicznej odpowiedzialności za to co popwełnio podczas męki Chrystusa" "Kościół uważa, że nie ma teologicznego usorawiedliwienia dla dyskryminacji Żydów i naucza, że Żydzi zostali wezwani przez Boga wezwaniem nieodwracalnym". Jan Paweł II podczas wizyty w Synagodze w Rzymie. ============================ Dlatego jeszcze raz zwracam się do tej hołoty. jesli nie macie nic ciekawego do powiedzenia poza kłamstwami i chamskimi odzywkami to zamilczcie. Strengerze i krystianie dla Jana Pawła dialog żydowsko chrześcijański był kwestią boską a nie taktem. A ponieważ był to człowiek bardzo głebokiej wiary, to napewno nie zmienił swoich pogladów do koniec życia jak kur na wietrze. Strnegerze cos o narodowoći Jezusa: Komisja ds Stosunków z religijnych z Judaizmem (czyli watykański urzad odpowiedzialny za dlialog miedzyreligijny) stwierdza, że "Jezus był Zydem, jest nim na zawsze i jest w pełni człowiekiem swojego środowiska" Dlatego w mojej opinii człowiek będący antysemita a jednocześnie uważający się za chrześcijanina, powinien się zastanowić nad swoja wiarą. WG mnie jest to nie do pogodzenia być jednym i drugim na raz. Odpowiedz Link Zgłoś
wojcd sorry my "friend" 28.04.05, 11:14 na posty tak zatytulowane nie odpowiadam. Ciekawa zbitka chamski tytul i zawartosc. Odpowiedz Link Zgłoś
negevmc Slowa papieza a dogmaty 28.04.05, 11:56 szpieg.z.krainy.dreszczowcow napisał: > rozjaśnie wam troche umysły, po to abyście nie musieli więcej mówić, że > Papież tak mówił bo mówił ale tak naprawde to przejrzał na oczy i myślał > inaczej.. Zgadzam sie z Toba, ze Jan Pawel II mowil wiele madrych rzeczy ale te przez Ciebie wymienione nie sa w zadnym razie wiarzace dla katolika. Moze sa pozadane, moze zalecane lub jakos inaczej to wyslow ale nie sa podstawa wiary katolickiej. Wiazace dla katolika i kosciola sa dogamty wiary, ktore definiuje papiez wraz z roznymi kolegiami. Dogmaty sa obowiazujce gdy jest wyraznie stwierdzenie, ze to sa dogmaty (tzw ex catherdra), wtedy papiez jest nieomylny i odtateczny. Wczoraj manny wyjasnil mi to i moze Ci sie to podobac lub nie ale dogamty wiary katolickiej i kosciola sa jak w linku: davidmacd.com/catholic/dogma.htm nic sie tam o Zydach nie mowi. Wobec czego przytoczone slowa papieza wyrazaja jego osobisty stosunek do sprawy a nie doktrynami czy kanonami wiary. Prawde mowiac dotarlo to do mnie niedawno, bo przed tem myslalem jak i Ty. Odpowiedz Link Zgłoś
szpieg.z.krainy.dreszczowcow Re: Slowa papieza a dogmaty 28.04.05, 12:38 Widzisz nie starałem sie tutaj skipić na dogmatach ale na naukach Jana Pawła II, którego to nauki w sposób dość dowolny interpretowała (nazwijmy to interpretacją) forumowa hołota. Pod słowem interpretacja rozumiem świadome przeinaczanie, kłamanie oraz twierdzenie że JP II wcale tak nie myślał bo "pod koniec życia przejżał na oczy". Odpowiedz Link Zgłoś
manny_ramirez nie do konca mnie zrozumiales 28.04.05, 12:42 nauki soborowe , plynaca z church magisterium jak i z pism papieskich sa wiazace i kazdy katolik powinien sie nimi kierowac. Tak samo jak prawo kanoniczne nie jest dogmatem a katolik MUSI go przestrzegac aby byc zbawionym. Jednak one MOGA byc zmienione,rozszerzone i podlegaja interpretacji podczas gdy dogmaty nie. Odpowiedz Link Zgłoś
negevmc Re: nie do konca mnie zrozumiales 28.04.05, 15:18 manny_ramirez napisał: > (..)Tak samo jak prawo kanoniczne nie jest dogmatem a katolik MUSI go > przestrzegac aby byc zbawionym. > Jednak one MOGA byc zmienione,rozszerzone i podlegaja interpretacji podczas > gdy dogmaty nie. Manny caly jestem glupi :( Chwila, wysjanij mi prosze kto decyduje o zbawieniu ? Oprocz samego zbawionego, ktory (wg mnie) swoim postepowaniem o tym decysuje. Ale formalnie ktos musi powiedziec "zatwierdzic" czyz nie ? Jakie sa warunki zbawienia ? Przestrzeganie nauki kosciola ? Chyba zartujesz manny. Znaczyloby to, ze kazdego kogo jakis klecha rozgrzeszyl zostanie zbawiony a to nie prawda Moj Drogi. Zebysmy sie dobrze zrozumieli: nie chodzi mi kpine z jakiejkolwieg wiary czy religii - jestem od tego jak najdalszy. Chodzi mi raczej o wykazanie niedorzecznosci w szafowaniu takimi "absolutnymi" pojeciami jak "nieomylny" Poweim Ci jak to jest wg. mnie: Bog w postaci chrzesciajanskiej, zydowskiej czy islamskiej zostal stworzony przez czlowieka i dla potrzeb czlowieka. Poniewaz czlowiek zyje i swiecie skonczonym nie moze wyobrazic sobie bytow nieskonczonych dlatego kazdy opis takiego bytu bedzie niedoskonaly - nie z powodu tego bytu ale z powodu ograniczenia czlowieka i swiata, ktory postrzegamy. Dlatego wiec nie widze wiekszych roznic miedzy religiami nawet politeistycznymi potrzebne sa one (wszystkie) do zjednocznia ludzi pod sztandarami jednej idei, na rozdzju "wymuszenia" na nich posluszenstwa - chocby nawet dla ich DOBRA ! Nie widze oczywiscie w tym nic zlego, wprost przeciwnie ale nie mieszalbym do tego sil nadprzyrodzonych ani nieomylnosci papieskiej tudziez rabinicznej. Niedawno jakis mlokos zalozyl watek "czy Chrystus byl komunista" czy cos w tym rodzaju. Myslalem, ze dyskusja dojdzie do tych terenow. Watek upadl a wartoby wymienic poglady. OCzywiscie, ze nie byl - to idiotyczne stwierdzenie chodzi jednak o naturalne dazenie czlowieka do podporzadkowywania sie pewnym ideom wspolnym dla wiekszej grupy. Niech to bedzie etniczna tozsamosc lub filozowficzne wyznanie ale podstawa jest utozsamienie sie z gdupa. Bo czlowiek niestety jest zwierzeciem stadnym i tego sie nie zmieni. O rany ale mnie odbilo od tematu :-) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
manny_ramirez negev tu sie roznimy 28.04.05, 18:06 widzisz ja spieram sie na temat spraw wiary z moimi wpolwyznawcami, bronie sie tez kiedy zaczepia mnie innowiercy, ale sam nie czuje potrzeby , inaczej, uwazam wrecz ze ogromnie nie na miejscu i niestosowne aby krytykowac podstawy wiary innowiercow jakiejkolwiek religii. A juz napewno nie puczac innowiercow dlaczego ich podstawy wiary nie maja sensu. Kazdy ma prawo wierzyc w co i jak chce. Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re: negev tu sie roznimy 29.04.05, 10:30 jak najbardziej manny , taki byl i moj punkt wyjscia. Dlatego, od pierwszego dnia na tym forum tak razilo mnie wykpiwanie religii, nawet nie koniecznie mojej. A zauwazylem , ze jedna z wielkich szanowanych przez naszego Papieza religii monoteistycznych,czyli islam , zupelnie jest na tym forum pozbawiona ochrony.Adminom zupelnie zwisa. To co piszesz Kazdy ma prawo wierzyc w co i jak > chce. chyba do pewnego tylko punktu jest prawdziwe.Gdyby tak bylo, KK nie utrzymywal by takich rzeszy misjonarzy i nie rozsylal ich po calym swiecie. Co o tym sadzisz manny , o idei misjonarstwa? Na pewno KK potepil metody nawracania "ogniem i mieczem" i za ten pkres w swej historii kajal sie dosc wyraznie. Ale ja ciagle wracam do tego Dominus Jesus, czy na pewno sie z tym zapoznales. Wg.krytykow JPII , pod koniec jego doczesnej drogi mial to byc krok w tyl. Wyrazne wskazanie wiernym,ze dialog dialogiem,ekumenizm ekumenizmem , ale dla katolika jedynym prawdziwym i najwyzszym Bogiem moze byc Jesus Chrystus i nie wolno mu o tym zapominac i sadzic,ze kazda wiara jest "rowna" i "rownie prawdziwa" ------------------------------------------------- jak mnie juz nuuudzi ten temat zydowski Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 REASUMUJAC: 28.04.05, 12:52 Antysemityzm * jest tak samo antychrzescianski jak antypolonizm antyjudaistyczny *antysemityzm , ten w rozumieniu KK i Ojca Swietego, bo autor watku mimo usilnych prosb o sprecyzowanie nie podal swojej definicji Odpowiedz Link Zgłoś
www.pkb.nrd CO TY WIESZ O OJCZE ŚWIĘTYM? 28.04.05, 12:56 Ty już sie lepiej nie powołuj na Ojca Świetego, bo jak sam stwierdziłeś JP II zmienił zdanie. A teraz pytanie gdzie masz w słowach Ojca Świetego definicję antysemityzmu? Uzywając słów hołota miałem na mysli: krystiana, strengera, wojcd, i-love-2- bike. Nie uczestniczyłem we wczorajszej dyskusji, ale to co dzisiaj zobaczyłem, przerosło wszystko co do tej pory tutaj dokonaliście. A wiec aby nie przedłużać rozjaśnie wam troche umysły, po to abyście nie musieli więcej mówić, że Papież tak mówił bo mówił ale tak naprawde to przejrzał na oczy i myślał inaczej: "Przymierze Nowe odnajduje w Starym swoje korzenie. O ile zas stare może odnależć w Nowym swoje spełnienie, to jest to czywiście sprawą Ducha Świetego. My ludzie staramy się tylko temu nie przeszkadzać(...) Wybrany na stolicę Piotrową, kontynuuje tylko to co w moim życiu ma bardzo głębokie korzenie..." Jan Paweł II w "Przekroczyć próg nadziei" s. 85-87 "Później gdy tylko miałem po temu okazję mówiłem wszedzie o tej tragedii [holocaust] - być może najmocniej sie wyraziłem podczas spotkania z przedstawicielami gminy żydowskiej w W-wie w 1978r. Powiedziałem, że muszą świadczyć o tym, co przydarzyło się ich narodowi." "Jan Paweł II i dilaog miedzyreligijny" Kraków 2001 s 90 Przemówienie do Zydów Amerykańskich z 15.II.1985r., w którym papiez podkreslił, że Nostra aetate (Deklaracja stosunku Kościoła do religii niechrześcijańskich) jest nie tylko "rzecza słuszną w rozumieniu ludzkim, lecz powinna być pojmowana "jako wyraz wiray, jako inspiracja Ducha Świetego, jako słowo Madrości Bożej" w "L'Osservatore Romano" nr 3/1985r 19.IV.1985 r. podczas podobnego spotkania JP II jeszcze raz wyraził poglad, że "dialog katolicko-żydowski jest czymś więcej niz tylko kwe3stią dobrych manier i tolerancji(...), stanowia podstawe naszych religijnych zobowiazań i naszego powołania-jako żydów i chrześcijan, którzy żyją z woli Boga w ścisłym powiazaniu". w "L'Osservatore Romano" nr4/5 1985r. =========== "Antysemityzm musi być zupełnie wykorzeniony" JP II w "Żydzi i Judaizm" str 159. "Koścół Katolicki potepia antysemityzm manifestowany przez kogokolwiek - powtarzam >przez kogokolwiek<" "Żydom nie można przypisywać żadnej zbiorowej i dziedzicznej odpowiedzialności za to co popwełnio podczas męki Chrystusa" "Kościół uważa, że nie ma teologicznego usorawiedliwienia dla dyskryminacji Żydów i naucza, że Żydzi zostali wezwani przez Boga wezwaniem nieodwracalnym". Jan Paweł II podczas wizyty w Synagodze w Rzymie. ============================ Dlatego jeszcze raz zwracam się do tej hołoty. jesli nie macie nic ciekawego do powiedzenia poza kłamstwami i chamskimi odzywkami to zamilczcie. Strengerze i krystianie dla Jana Pawła dialog żydowsko chrześcijański był kwestią boską a nie taktem. A ponieważ był to człowiek bardzo głebokiej wiary, to napewno nie zmienił swoich pogladów do koniec życia jak kur na wietrze. Strnegerze cos o narodowoći Jezusa: Komisja ds Stosunków z religijnych z Judaizmem (czyli watykański urzad odpowiedzialny za dlialog miedzyreligijny) stwierdza, że "Jezus był Zydem, jest nim na zawsze i jest w pełni człowiekiem swojego środowiska" Dlatego w mojej opinii człowiek będący antysemita a jednocześnie uważający się za chrześcijanina, powinien się zastanowić nad swoja wiarą. WG mnie jest to nie do pogodzenia być jednym i drugim na raz. Odpowiedz Link Zgłoś
wojcd czy Chrystus otrzymalby dzis obyw. Izraela/???? 28.04.05, 13:02 Strnegerze cos o narodowoći Jezusa: Komisja ds Stosunków z religijnych z Judaizmem (czyli watykański urzad odpowiedzialny za dlialog miedzyreligijny) stwierdza, że "Jezus był Zydem, jest nim na zawsze i jest w pełni człowiekiem swojego środowiska" Odpowiedz Link Zgłoś
szpieg.z.krainy.dreszczowcow Żenada i miernota intelektualna 28.04.05, 13:05 A na jakie paragrafy imigracyjnego prawa izraelskiego sie powołujesz? Musisz najpierw podać paragrafy abyśmy mogli coś na ten teamt wiedzieć. Tak więc na jakiej podtsawie prawnej? Odpowiedz Link Zgłoś
wojcd Re: Żenada i miernota intelektualna 28.04.05, 13:34 szpieg.z.krainy.dreszczowcow napisał: > A na jakie paragrafy imigracyjnego prawa izraelskiego sie powołujesz? Musisz > najpierw podać paragrafy abyśmy mogli coś na ten teamt wiedzieć. Tak więc na > jakiej podtsawie prawnej? _________________________________________________________ Poprzedni ambasador Izraela w Polsce w definicji - kim jest Zyd podal wyznanie - JUDAIZM. Panial???? Odpowiedz Link Zgłoś
szpieg.z.krainy.dreszczowcow Re: Żenada i miernota intelektualna 28.04.05, 16:18 Dla Ciebie? Nie musisz się tym chwalić. Ach zapomniałem ty już zakańczyłeś. Odpowiedz Link Zgłoś
szpieg.z.krainy.dreszczowcow Re: Żenada i miernota intelektualna 28.04.05, 16:16 Ale ja sie pytam nie o "zdanie ambasadora" ale o paragrafy. Co więcej jakbys przeczytał Izraelska konstytucję, to bys tam znalazł co nie co na ten temat. Są tez orzeczenia sadów izraelskich, które odrzucają metodę przyznawania obywatelstwa państwa izraelskiego na podstawie wyznania. Odpowiedz Link Zgłoś
wojcd Ty jestes niepelnosprytny 28.04.05, 19:14 szpieg.z.krainy.dreszczowcow napisał: > Co więcej jakbys przeczytał Izraelska konstytucję, to bys tam znalazł co nie co na ten temat. Są > > tez orzeczenia sadów izraelskich, które odrzucają metodę przyznawania > obywatelstwa państwa izraelskiego na podstawie wyznania. ___________________________________________________________ Izrael nie ma konstytucji. Odpowiedz Link Zgłoś
szpieg.z.krainy.dreszczowcow Re: Ty jestes niepelnosprytny 28.04.05, 22:04 izraelska konstytucja jest tzw "elastyczna konstytucją" jak np. zbiór aktów w GB, w przeciwieństwie do "sztywnej" takjiej jaka mamy w Polsce. W nauce istnieja te dwa pojecia, więc zanim kogoś zaczniesz chamie obrażać zastanów się dwa razy, bo słoma z butów Tobie wyłazi. Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re: Ty jestes niepelnosprytny 29.04.05, 10:37 to jakies nowa nomenklatura w dziedzinie prawa panstwowego(konstytucyjnego) W zyciu nie slyszalem o sztywnych i elastycznych konstytucjach. Te ostatnie to takie,ktore dowolnie mozna naciagac i interpretowac?Buhahahaha Sa konstytucje spisane w jednym akcie, i takie na zakres ktorych szereg aktow sie sklada,czesto z bardzo dawnego okresu,jak Magna Carta,czy Habemus Corpus Act,a rowniez normy prawne bezposrednio dedukowane z Common Law. Dyktatura nieukow swieci tryumfy... Odpowiedz Link Zgłoś
szpieg.z.krainy.dreszczowcow Re: Ty jestes niepelnosprytny 28.04.05, 22:19 tak abys lepiej zrozumiał to ten post jest uzupełnieniem tego mojego powyższego: Dlatego też pisałem o tym, że są orzeczenia sądów Izraelskich. Ale jak matoł usłyszał, że nie ma konstytucji, to juz mysli, że w ogóle niczego nie ma co by spełniało podobną funkcję. Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re: Ty jestes niepelnosprytny 29.04.05, 10:44 a napisane bylo "Co więcej jakbys przeczytał Izraelska konstytucję, to bys tam znalazł co nie co na ten temat. Są tez orzeczenia sadów izraelskich," zwracam uwage na "jakbys przeczytal konstytucje" i na" sa TEZ orzeczenia..." ale wykladu z logiki nie zamierzam ci robic,skoro wojtus sie tego nie podejmuje,jako expert naukowy w tym wzgledzie, takze na forum FA, hi,hi Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 -po pierwsze primo, po co zmieniac nicka? 28.04.05, 13:22 z benka na szpiega, ze szpiega na wwwkp(b), to glupie i niepowazne, swiadczy o wstydzie za wczesniejsze wypowiedzi? -po drugie primo definicja antysemityzmu jest w annalach Kosciola, tak , ze jak Ojciec Swiety o czyms mowi to On i wszyscy wiedza o czym mowi.Za wyjatkiem benkow,szpiegow,www, czyli jednej i tej samej osoby , do ktorej nic nie dociera,gdy na proste pytanie odpowiedziec musi,i nigdy nie wie , o czym sama mowi -po trzecie primo, prosze nie ZYDLACZYC -nie mowi sie "co ty wiesz o Ojcze Swietym",tylko o Ojcu(6 przypadek)Swietym. -po czwarte primo, czemus sie wielonikowcu akurat pod moj post przylepil.W ktorym sprawe zakanczam , z braku przeslanek wnioskodawcy i poniekad rozwijam .Masz cos do dodania nt antypolono-judaizmu. Nie? to spadaj , nie zawracaj glowy Odpowiedz Link Zgłoś
szpieg.z.krainy.dreszczowcow Re: -po pierwsze primo, po co zmieniac nicka? 28.04.05, 13:28 a włanczasz i wyłanczasz również tak jak "zakańczasz"? Coś o "żydlaczeniu". PS. www.pkb.nrd to faktycznie mój drugi nick ale uzywany tylko do prywatnej korespondencji. Uzyłem go tutaj przypadkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
wojcd Brzydko sie bawisz. 28.04.05, 13:38 szpieg.z.krainy.dreszczowcow napisał: > PS. www.pkb.nrd to faktycznie mój drugi nick ale uzywany tylko do prywatnej > korespondencji. Uzyłem go tutaj przypadkiem. ____________________________________ Czlowieczku. Sa programy do wylapywania pacynek. Kiedys to na Aktualnosciach robilem i namierzalem klientow. Brzydko sie bawisz. Odpowiedz Link Zgłoś
szpieg.z.krainy.dreszczowcow Re: REASUMUJAC: 28.04.05, 13:01 Mozesz zdefiniować antypolonizm? Czy jestes aż na tyle głupii aby do każdego pojecia potzrebować definicji? Odpowiedz Link Zgłoś
benek44 Re: REASUMUJAC: 28.04.05, 13:19 A jak ty rozumiałeś antysemityzm? Bo ja własnie tak jak Jan Paweł II. Ty jednak problem atysemityzmu widzisz w inaczej. Uzyje tutaj twoich słów: "szczawik jesteś" krystianie. Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 panowie,benio,szpieg i www, nie osmieszajcie sie 28.04.05, 13:26 przeciez www powyzej wyraznie cytaty z waszych wpisow przytoczyl jako swoje slowa. Znaczy sie on to wy, wy to ty. Po co nadmiernie mnozyc byty i tracic czas na przelogowanie. Az tak wielkim zainteresowaniem sie ten watek nie szczyci... Ja temat zakonczylem, prosze mi pytan nie zadawac , zbyt wiele ich padlo bez odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
szpieg.z.krainy.dreszczowcow Re: panowie,benio,szpieg i www, nie osmieszajcie 28.04.05, 13:29 jak już wyjasniłem Tobie www.pkb.nrd to mój prywatny nick uzyty omyłkowo. Nick używany do prywatnej korespondencji. Odpowiedz Link Zgłoś
szpieg.z.krainy.dreszczowcow Re: panowie,benio,szpieg i www, nie osmieszajcie 28.04.05, 13:31 A jesli człowiek nie ma nic do powiedzenia, to sie będzie czepiał dupereli. Odpowiedz Link Zgłoś
wojcd Re: REASUMUJAC: 28.04.05, 13:31 benek44 napisał: A jak ty rozumiałeś antysemityzm? __________________________________________________________ Obowiazek definiowania spoczywa na Autorze, a Ty jestes Autorem. Termin jest wieloznaczny- stad pytania. Odpowiedz Link Zgłoś
wojcd Benek Ty masz mature??? 28.04.05, 13:47 Nie umiesz podac definicji slow ktorych uzywasz. Odpowiedz Link Zgłoś
ela04 Re: CZY ANTYSEMITYZM JEST ANTYCHRZEŚCIJAŃSKI??? 28.04.05, 14:02 CZY ANTYSEMITYZM JEST ANTYCHRZEŚCIJAŃSKI??? -------------------- TAK ANTYSEMITYZM TO WALKA Z SZATANEM I JEGO PIEKIELNEMI SILAMI. Odpowiedz Link Zgłoś