Dodaj do ulubionych

Verheugen wzywa Rosje by przyznała się do okupa...

03.05.05, 21:21
no nie moze byc, wladzio p. powie z pewnoscia ze on ma antyrosyjska fobie ;))
Obserwuj wątek
    • as31 No,w końcu przełamują tabu...Wowka Putin gryzie 03.05.05, 21:37
      paluszki z wściekłości. Zrozumienie w Europie postawy Polski też przyjdzie, bo
      nasza sytuacja nie była specjalnie inna, niż Bałtów, tylko formalnie... Skończy
      się argument Wowki o "rusofobii"...Verheugen bardzo popsuje humor Wowki na jego
      wielki prazdnik ;). To są zresztą rzeczy, o których wszyscy wiedzieli - tylko
      mówienie o tym było tabu, żeby nie rozwścieczyć niedźwiedzia. Ale to tabu
      właśnie padło.
      • ukos Żeby tylko niedźwiedź nie zdechł... 04.05.05, 12:14
        as31 napisał:

> (...) mówienie o tym było tabu, żeby nie rozwścieczyć niedźwiedzia. (...)

...zanim sam tego wreszcie nie powie.
    • douglasmclloyd A co z Polska? 03.05.05, 21:42
      Czyzbysmy nie lezeli nad Baltykiem?
      • naf-naf Re: A co z Polska? 03.05.05, 22:03
        Coz, do ekscentrycznego chamstwa p.Vercheugena wszyscy juz zdazyli przyzwyczaic sie...Moze by tak powiedzial cos tezo odpowiedzialnosci Niemcow za bolszewizm?I przyslugijacych z tego tytulu rekompensatsch?Choc przyznaje, wzrusza mnie ta solidarnosc bylych towarzyszy broni w walce za tysiacletni Reich!
        • ale-jajaja Re: A co z Polska? 03.05.05, 22:08
          Nie przesadzaj z tym chamstwem - tutaj na forum znajdziesz dużo większe.
          Ruchy powinny przyznać się do zagrabienia i okupowania Litwy, Łotwy i Estonii o
          mały włos a Polska byłaby też 'respubliką' dzięki wielkiej Trójcy z Jałty.
          • panatha Polska tez była okupowana 03.05.05, 22:13
            czy to sie ruskim podoba czy nie 50 lat okupacji nie mozna nazywac wyzwoleniem
            • fritz.fritz Polska byl wolna, miala wlasny (nie)rzad, dzisiaj 03.05.05, 22:27
              rowniez i bratersku sojusz z bratnim narodem.

Republiki baltyckie byly wlasnie...republikami.
              • lietuviai Re: Polska byl wolna, miala wlasny (nie)rzad, dzi 04.05.05, 11:01
                Tak, czeczenia teraz tez jest republika czeczenska .........
        • dawid.kingloff Re: A co z Polska? 04.05.05, 00:08
          > c sie...Moze by tak powiedzial cos tezo odpowiedzialnosci Niemcow za
          > bolszewizm?

?? oni im tylko lenina podrzucili, samej rewolucji nie zrobili. w irlandii
          podobny numer im sie nie udal. :)
        • ubu66 Re: A co z Polska? 04.05.05, 10:44
          Kontynuujac twój wątek, to może Rosja przyznała by sie bo istniejacych jeszce
          przed hitleryzmem takich wynalazków wynalazków jak: technika masowego mordowania
          (w tym samochody - komory gazowe), obozy śmierci, likwidacja niezdolnych do prcy
          więźniów, masowe deportacje, szkolenie niemieckich wojsk i aparatu policyjnego
          ...lista jest długaaaaa.....
          A takich "ekscentrycznych chamów" jak Pan Vercheugen spotkasz wkrótce jeszcze
          wielu. Zobaczysz ze nasz stosunek do was to nie "rusofobia" tylko rzeczywisty
          stosunek swiata do was, w takim kształcie mentalnym i politycznym.
          Będziecie musieli przeprosic Bałtów i to na kolanach. nasze rachunki z wami są
          wyrównane, nie chcemy od was niczego, tylko nas nie prowokujcie.
          My Polacy czekamy na nowa Rosje, tę która rodzi sie w bólach, ale na pewno
          powstanie gdy wyginiecie wy o mózgach wypranych z ludzkich uczuć,
          zautomatyzowanych na s"sowieckość". Ci "inni" rosjanie juz byli na Ukrainie, w
          Mińsku,przyjedzaja i do Europy i nie chca Rosji jako państwa bezwolnych rabów
          zapatrzonych w batiuszke jaki by on nie był. To ludzie NORMALNI. Zresztą zobacz
          na waszych forach...
        • efg Vercheugen reprezentuje Unię nie prywatna osobę 04.05.05, 15:05
          nie zauwazyłes ? Tak pewnie wygodniej. Znowu daliscie d....y !
      • edek47 DEMOLUDY oficjalnie byly niepodlegle.... 04.05.05, 03:57
        a nieoficjalnie podlegle i zniewalone przez ruskow, wedlug ich widzimisia .
        (Bez ruskow ZSRR nigdy by nie powstal,Rosjanie ponosza odpowiedzialnosc za
        powstanie tego gowna.)
      • pendrek_wyrzutek To wina Rosji, ze Polska jest krajem baltyckim 04.05.05, 05:14
        douglasmclloyd napisał:

> Czyzbysmy nie lezeli nad Baltykiem?

Ukarac Rosje za to! Oddac Danzig i Stettin prawowitym wlascicielom!
    • niechryst Odciac gnojom rope 03.05.05, 22:12
      .. i zamkna sie, nazistowskie baltyckie kupki.
      • zigzaur Re: Odciac gnojom rope 04.05.05, 07:15
        Ropy na światowym rynku jest dosyć. Nie kupować ropy od gnojów, niech żrą gawno
        czyli uprawiają kanibalizm. Jest tyle uczciwych krajów, eksporterów ropy, choćby
        Nigeria...
      • ubu66 "Odetniecie" rope, zdechniecie z głodu. 04.05.05, 10:47
        Niczego innego nie macie tylko surowce.
    • mniejwiecej a jak mozna zaprzeczyc okupacji 03.05.05, 23:08
      ...
      • naf-naf Re: a jak mozna zaprzeczyc okupacji 03.05.05, 23:14
        Baltom, nie kwapiacym sie podkreslac swa ciaglosc z rezimami proniemieckimi, ktore okupowaly duze
        polacie polnocno-zachodniej Rosji, uczesticzyli w oblezeniu Leningradu, odpowiedzialnych za setki tysiecy,z 2 mln ofiar
        cywilnej ludnosci tych terenow, nie przyslugue nic procz reparacji wojennych, wyplaty ktorych bezzasadnie
        uniknely.
        • pacal2 tiaaaa te milionowe armie krajów nadbałtyckich 04.05.05, 02:51
          masakrujące bezlitośnie biedną Armię Czerwoną (dla ścisłości - Bałtowie to tylko
          Litwini i Łotysze). Chyba sobie kpisz waćpan.

Z tego co pamiętam, to Łotwa przez w latach 1941-44 wyprodukowała coś koło 2
          dywizji SS, ale o większych ilościach ochotników Estończyków i Litwinów w
          Wehrmachcie nie słyszałem. Owszem były tzw. ostbataliony, ale trzeba dużo złej
          woli, aby ludzi wcielanych do nich nazwać ochotnikami, także nie walczyli oni
          zbyt dzielnie.
          Możesz coś więcej powiedzieć na ten temat, czy to tylko takie bajdurzenia bez
          pokrycia, żeby zamaskować brak argumentów?

Dziwisz się że pojawiły się pronazistowskie władze, skoro kraje te zostały
          zajęte przez ZSRR w 1940 w ramach hmmm czego? Ośmielisz się nazwać to bratnią
          pomocą?
          Litwa musiała oddać Niemcom w 1939 roku okręg Kłajpedy, więc wątpię czy przed
          rosyjskim anschlussem panowały tam proniemieckie nastroje.

A jeszcze jedno, wojnę radziecko-fińską w 1940 też rozpętali pewnie Finowie i
          ich złowrogie zamiary podboju ówczesnego Leningradu?
          I pewnie z powodu swoich niecnych, agresywnych planów Finowie rozbudowali
          ufortyfikowane linie obronne na Przesmyku Karelskim?

Myślenie nie boli, a argumenty w dyskusji powinny być dobrane rozsądnie i w
          odpowiednich proporcjach, jak składniki do potrawy.
        • ubu66 Widziałes jednostki ruskie z hackenkreuzem ? 04.05.05, 10:55
          Bo ja tak i to z bardzo bliska, ledwo uszedłem przed nimi z życiem. Wiec sie nie
          madruj. A Bałtowie witali Niemców jako wybawicieli z pod waszej okupacji.
          Zreszta podobnie Lwów np.
          Jezeli ktos ma do nich pretensje o SS-manów to na pewno nie macie do tego prawa
          wy, bo wiecej rusków słuzyło u Hitlera niz bałtów, i byli to najgorsi bandyci.
          Niemiec jakos tam kierowal sie prawem, choćby to było prawo faszysttowskie, ale
          dl tej bandy to nie było zadnego prawa tylko: grabiez gwałty i morderstwa.
          Przeciez dobrze o tym wiesz, i to jest twoje sku..syństwo
          • podpisany Re: Niemiec kierujacy sie prawem- Polacy godnosci! 04.05.05, 16:22
            ubu66, przestan bliznic. Jak mozesz wogole pomyslec , a nie mowiac napisac, ze
            "Niemiec jakos tam kierowal sie prawem, chocby to bylo prawo faszystowskie".

Ty nie masz zadnej godnosci ludzkiej. Jak Polak czy Polka osmiela sie jawnie
            prawic takie idiotyzmy. Nadajesz sie prosto do zamknietego zakladu dla
            niebezpiecznych psychicznie chorych!!!!!!!

Krotka pamiec; pomordowane w bestialski sposob miliony ludzi, niewinnych
            dzieci, starcow, kalek, kobiet - w IMIE "twego" FASZYSTOWSKIEGO PRAWA.

Wstyd i hanba, ze w polskiej dyskusji, odwazacie sie pisac takie bezboznosci.
            • efg Re: Niemiec kierujacy sie prawem- Polacy godnosci 04.05.05, 17:29
              Tak, to poczytaj sobie:
              wilk.wpk.p.lodz.pl/~whatfor/rona.htm
            • ubu66 Poprzestawiałem ci klapki w mózgu ? 04.05.05, 17:56
              Zycie jak i historia nie sa takie proste, przez pryzmat mojego życia, Polaka z
              dziada pradziada, tak to widze jak napisałem. Dlaczego Rosjanie wyrzucaja np
              Łotwie te grzechy ktore ich obywatele w wiekszym jeszcze stopniu posiadaja, bo
              wiecej Ruskich było np. w armii Własowa niz w SS Łotyszy. Wszystko zresztą to
              była jedna cholera. Ale Niemiec np. nie wziął by do transportu jeńców człowieka
              jeńców bo mu sie "sztuki' nie zgadzały, a tak robili rosjanie. Wiem to od
              rodziny bo taki los spotkał jednego z moich krewnych. Wzieli bo stał przy torze
              i machał im przyjaźnie ręką, nie uciekał bo nie miał po co. Przezył 5 lat
              okupacji pod Niemcem jako Polak i nic mu sie nie stało. To ja nie mam prawa tak
              mówić ? Ja mam 68 lat, wojne PAMIETAM i nie bedziesz mi prawił morałów.
              Przezyłem, fakt, ale to było dobrze zapłacone przez te prawie 50 lat
              przynaleznosci do bloku. I uwazam ze Kwasniewski powinien pojechac 9 maja do
              Moskwy ale nie dla Putina, tylko dla tych prawdziwych weteranów wojny. Tylko ilu
              ich tm bedzie, tych z obozów niemieckich Stalin wykończył w gułagach, technike
              tego opublikowano, całą technologie mordowania. To był wynalazek z wielu lat
              przed wybuchem II wojny.Hitler tylko ulepszył, umasowił. Obawiam sie ze zamiast
              weteranów bedą tam dzwonic medalami kaci z miejsc masowych mordów, strażnicy z
              obozów i podobna hołota.
              • naf-naf Re: Poprzestawiałem ci klapki w mózgu ? 04.05.05, 18:05
                Lekcewazysz pewna roznice.Armia Wlasowa byla tworzona przymusowo, nikt tego chyba nie kwestionuje. Mimo calego wstretu, ktory do nich odczuwam, rozumiem, ze mieli do wyboru smierc albo sluzbe Niemcom. Legiony SS byly formacje OCHOTNICZE.Przejmowano NIE WSZYSTKICH CHETNYCH. Wielu aspirantow falszowalo wiek, by zapisac sie.Dlatego wiele z oprawcow Baltow jeszcze w r.45 byli niepelnoletnie i zostali zeslani zamiast stracenia.Ilisc tych "bohaterow" dzosiaj tez swiadczy raczej o lagodnosci kary. Procz baltyckich legionow istnialy inne.Np. angielski St.George legion... Wiec, Baltowie nie zasluguja ani na przeprosiny, ani na jakiekolwiek rekompensaty.
                • ubu66 Re: Poprzestawiałem ci klapki w mózgu ? 04.05.05, 18:15
                  Nie bronie Łotyszy,oni czy RONA, to była jedna zaraza, ludzie w Warszawie
                  mordowani na ulicy słyszeli jezyk rosyjski, za Wisła stali Rosjanie, potem przez
                  50 prawie lat nad nami Rosjanie. Dodaj do tego to co było do 1920 roku,np. rzeź
                  Pragi. To my i tak mamy swietą cierpliwość znosic te nowe prowokacyjne odzywki.
                  Za Gorbiego i Jelcyna zaczeła sie normalność iteraz znowu...kipuczaja, maguczaja
                  itd. Jak my to mamy odbierać.
                  Ja wszystko rozumiem, wojna nie jest samym dobrem, ale nie róbcie z siebie
                  aniołów. Tylko tyle !
                  • naf-naf Re: Poprzestawiałem ci klapki w mózgu ? 04.05.05, 18:38
                    z szacunku do twego wieku, jestes rowiesnikiem mojego ojca, sproboje wytlumaczyc.Po wszystkim, czego Rosjanie dokonali sami, i przyzwolili innym, po bardzo trudnych dla wiekszosci Rosjan ostatnich dziesiecioleciach, ta deklaracja, robiaca z Rosjan jedynych odowiedzialnych za to, czego byli glowna ofiara, jest chamstwem. W dodatku jest to oswiadczenie faceta, ktory juz zdazyl wielokrotnie odmowic Rosji teoretycznej nawet europejskosci /przyznajac to np.Turcji/.Jest to zbyt ewidentna prowokacja, oswiadczenie braku zainteresowania w normalnych stosunkach. Bo warunek jest zarowno merytorycznie, jak tez ze zwzgledu na obecne nastroje w Rosji nie do przyjecia.Nikt nie bedzie w przededniu swieta zwyciestwa przepraszal narody, chelpiace sie sojusznictwem z najezdca w przeszlosci i juz teraz gnebiace mniejszosci rosyjskie.Czego Europka nie tylko nie proboje lagodzic, jak sie spodziewano,lecz podtrzymuje i uzasadnia! Jest to policzek wszystkim Rosjanom i nieoczekiwany prezent skrainym narodowcom w Rosji.Jesli nie jest to ekscentrycznym wybrykiem,lecz czescia swiadomej polityki, to moze daleko zaprowadzic.Jwsli trzeba bylo oswiadczyc sie w skrainej butnej wrogosci, nikt by nie potrafil zrobic tego celniej!
                    • ubu66 Re: Poprzestawiałem ci klapki w mózgu ? 04.05.05, 19:07
                      Rzecz w tym ze jestescie sami sobie winni, bo trzeba było te sprawy z Bałtami
                      "załatwic" znacznie wcześniej. W dyplomacji zawsze mozna jakos tak zadziałac
                      aby wilk był syty i owca cała. Przygotujcie sie na dalsze afronty, bo Bush
                      najpierw pojedzie do Bałtów a potem dopiero do Moskwy.
                      A swoją drogą jeżeli tylu ludzi mówi coś wręcz odwrotnego niż wy to chyba coś w
                      tym musi być, przecież świat nie składa sie tylko z Rosjan i z głupców.
                      • naf-naf Re: Poprzestawiałem ci klapki w mózgu ? 04.05.05, 19:15
                        "sami sobie winni" sa wszystcy. Bo nie wyobrazam, kto na tym potrafi zyskac.Moze Hameryka, wpedzajac europe do kolejnego konfliktu? Reszta swiata bedzie coraz mniej ineresowala Rosjan, pewnych swych racji i wrogosci otoczenia.
                        • ubu66 Re: Poprzestawiałem ci klapki w mózgu ? 04.05.05, 19:35
                          Ale tym nie możecie szantażowac świata. Jak wyrostek co sie nie moze dogadać z
                          rodziną i zamknie się w swoim pokoju. Długo tam nie wytrzyma chyba ze sie
                          zupełnie wyniesie, ale w tym przypadku dokąd ? To sa tzw. "fochy". I co zrobicie
                          ? Surowce sprzerdawać im musicie bo czego innego nie macie.
                          Popatrz, myśmy jakos porzeszli do porzadku dziennego z Ukraina, Litwą,
                          Łotyszami(co tez nam nabroili!), składając niejako ofiare na rzecz pokoju. A
                          Rosja jak zawsze "idzie w zaparte". I z tego powodu robią sie problemy. Bałtowie
                          zachłysneli sie wolnościa i czasem klepia cos od rzeczy, jak nastolatki. Starszy
                          musi zrozumiec, przemilczeć, nie robic afery. I wtedy im przejdzie. Przeciez na
                          nas tez skakali ze Wilno im chcemy odbierac. A po co im zabieerac Wilno jak
                          mozemy tam jechac, mieszkac nawet i pracować. Teraz uspokoili sie. a Rosja o
                          byle co robi raban, pogarszając tym swoja sytuacje. Mnie sie to nie podoba , bo
                          wiem ze to nie tylko Putin. Putin robi tak jak chcą ludzie. On im zapewnia
                          samopoczucie dobre. Imperialistyczne. I to wlasnie jest niepokojace.
                          • naf-naf Re: Poprzestawiałem ci klapki w mózgu ? 04.05.05, 19:59
                            Na Baltow to malo kto zwracal uwage. Lecz udzial w tym UE i USA odbiera sie jak chec dalszego propagandowo-psychologiczbego natarcia, co coraz z coraz blizsza obecnoscia wojskowa prowadzi do okreslonych wnioskow.te roszczenia, juz dosc kontrowersyjne beda prowadzili do dalszych, jeszcze bardziej dziwacznych.W koncu sam fakt istnienia Rosji jest dla niektorych juz zbrodnia!Rosja nie moze i nie musi ciagle przepraszac.Jak ktos chce ostatecznego rostrzygniecia, bardzo prosze.Mozna poprzestac na wniosku ze w tym swiecie niewinnych nie ma, mozna szukac uzasadnien wrogosci. Czyzby rosjanie nie mieli nikomu nic do zarzucenia? I z o wiele wiekszymi podstawami, niz Baltowie?Niestety, prawo nie ma okreslenia "narody niepelnosprawne". Wszystcy beda odpowiadali jak dorosli...Rosja jest samowystarczalna. Bedzie musiala jakos se poradzic...Jak czegos bedzie naprawde potrzebowala, sproboje wziasc...Jak to bylo zawsze!
                            • ubu66 Ale sęk w tym że nie weźmie. Imperium zdechło. 04.05.05, 20:17
                              A państwo, jak to państwo bedzie istniało, tylko niepotrzebne te wierzgania,
                              kiedy kopie się z bólu niewiadomo kogo i nie wiadomo za co.
                              Wy naprawde nie macie innych praw jak inni żyjący na tym świecie. Im wczesniej
                              to zrozumiecie tym lepiej, bo próba zabrania czegokolwiek to III wojna w której
                              nie bedzie zwycięzców.
                              • ubu66 Jednym zdaniem pomoglłeś nam wiele zrozumiec. 04.05.05, 20:34
                                Znaczy trzeba zabrac sie ostro do polityki.
                              • naf-naf Re: Ale sęk w tym że nie weźmie. Imperium zdechło 04.05.05, 20:46
                                To co napisales dotyczy tez innych.W tym Ciebie.To, co zachodzi, jest nieodpowiedzialna prowokacja, lub swiadomym popychaniem do konfliktu, nie wylaczajac wojny.Jak mawial Bismark, "Rosja nigdy nie jest tak silna jak sie wydaje, ani tak slaba jak by sie chcialo".W r.20 nikt nie przewidywal roli, jaka Rosja poyrafi odegrac w 39...Potem tez bedziecie narzekac na "nieszlachetne zachowanie"? Jak kogos, wciaz wystarczajaco mocnego, zostawia sie z TAKIM poczuciem wlasnego skrzywdzenia , nie zwiazanego ZADNYMI zobowiazaniami, bo SAMI zostawiliscie jego poza ukladem, nie trzeba dziwic sie nastepstwom...Nie wiem, czy dla Rosji to ,co zachodzi, jest tak zle? Dla mnie osobiscie- napewno! Konczy sie nareszcie balagan.Zaprowadzi sie protekcjonizm, skonczy sie ekonomiczna biegunka.Kraj bedzie sie rozwijal z wlasnych wewnetrznych zalozen, nie dla rynku zewnetrznego. Demokracji i dobrobyru bedzie mniej, lecz spoleczenstwo bedzie zdrowsze i bardziej prezne. Zdolne do obronnego wysilku.Ze zdumieniem sledze, jak wszystko wraca na miejsce!
                                • ubu66 Czyli - neokomuna 04.05.05, 21:03

Wierze i wiem, znam was i dlatego mnie nie oszukasz finezyjnymi nawijkami. Tylko
                                  że znają was takze inni, choćby taka zgrabna Pani o ciemnej skórze i ruchach
                                  tygrysa. A ona gra nie w waszej drużynie.
                                  PS. Przygotuj chusteczki na 9 maja.
                                  • naf-naf Re: Czyli - neokomuna 04.05.05, 21:10
                                    Do meskiej rozmowy z ciemnaskora pania jestesmy, mam nadzieje, przygotowani...
                                    • ubu66 No tak, nadzieja zawsze pozostaje ! 04.05.05, 21:28
                • ubu66 Zabierzcie do siebie tych bonzów z NKWD 06.05.05, 22:26
                  co wybudowali sobie wille nag Bałtykiem, a państwo których obywateli
                  terroryzowali musi im teraz płacic sute emeryury. Za SS potepiam, za to ze nie
                  chca tych ludzi(?) pochwalam.
            • ubu66 "Podpisany"-te wasze "psychuszki" to osobny temat 04.05.05, 18:36
              !! Lepiej trznmaj twarz na kłódkę !
            • ubu66 Masz trudności ze zrozumieniem tekstu 06.05.05, 22:21
              Ja nie USPRAWIEDLIWIAM faszystów, ja pisze co przezyłem. I zaden wasz magiel
              stalinowskiej szkoły mi w tym nie przeszkodzi, bo jestem wolnym człowiekiem.
    • znak Kiedy cos takiego uczyni nasz czerwony przydupas ? 03.05.05, 23:08
    • linski4 A CO Z BOLSZEWICKO-CHAMICK Ą AGRESJĄ 03.05.05, 23:14
      NAPEDEM I UKUPOWANIEM POLSKI?
      • naf-naf Re: A CO Z BOLSZEWICKO-CHAMICK Ą AGRESJĄ 03.05.05, 23:24
        Niestety, teraz juz chyba nic...
        • ubu66 Teraz juz tylko ....BOLSZEWICKĄ, wraca nowe ! 04.05.05, 11:02
      • maaac Re: A CO Z BOLSZEWICKO-CHAMICK Ą AGRESJĄ 04.05.05, 00:23
        Nie po pier.... ci się synowie Noego. Ojcem tych, na których zamierzasz pluć
        był niejaki Sem, a nie Cham.
    • dawid.kingloff wreszcie! 04.05.05, 00:05
      wreszcie ktos z zachodu mowi prawde! w koncu niemcy hitlera rozpoczeli te wojne
      do spolki z sowiecka banda spod wodza stalina. niestety, ku ich zakoczniu
      hitler zaatakowal takze swoich dawnych sprzymierzencow. w zwiazku z tym w
      wyniku wojny sowiety okupowali "jedynie" pol europy a nie cala, jak pewnie
      planowali.
    • langston CORAZ BARDZIEJ SZANUJE USA!!!!!! 04.05.05, 00:15
      Tylko oni byli w stanie powiedziec o ZSRR ze to "Imperium Zla"
      Lewacka europka manifestwoala wtedy (za czasow Reagan'a) oczywiscie jak zwykla
      przeciw USA pod haslami "BETTER RED THEN DEAD".

Mam nadzieje ze nigdy nie dojdzie do wycofania wojsk USA z Europy
      • paraklet Nareszcie w zachowawczej,kunktatorskiej Unii 04.05.05, 00:28
        coś drgnęło. Może doczekamy się też w końcu potępienia zbrodni komunistycznego
        chińskiego reżimu w Tybecie?
        • dawid.kingloff watpie 04.05.05, 06:35
          > coś drgnęło. Może doczekamy się też w końcu potępienia zbrodni komunistycznego
          > chińskiego reżimu w Tybecie?

za duzo kasy do zarobienia, za duzo broni do sprzedania.
      • repres1 Re: CORAZ BARDZIEJ SZANUJĘ USA!!!!!! 04.05.05, 00:41
        Ja też mam nadzieję, że nigdy nie dojdzie do wycofania wojsk USA z Europy i oby
        szybko zjawiły się one w Polsce. Europa z takimi dvpkami jak Schroeder i Chirac
        nigdy nie będzie zdolna do przeciwstawienia się rosyjskim betonom. A w Rosji
        jeszcze długo rządzić będzie KGB, GRU i generalicja (jak widać,
        nawet "oligarchowie" muszą chodzić na ich smyczy). Naród rosyjski dopiero
        będzie dojrzewał do demokracji i bycia suwerenem. Chirac ze Schroederem
        sprzedaliby wszystkich za "kolacyjkę z Putinem".
        Verheugen jest facetem z klasą. Nie dość, że jesteśmy mu winni wiele
        wdzięczności za determinację podczas przystępowania Polski do Unii
        Europejskiej, to jeszcze teraz (chyba jako pierwszy polityk ze "starej Unii")
        wzmacnia europejską jedność, dając świadectwo prawdzie i rozbijając rosyjskie
        gierki Chiraców i Schroederów.
        Obyśmy w Unii powierzali ster swoich spraw tak godnym i mądrym politykom.
        Ta prawda nie jest "przeciw Rosjanom". Ta prawda może pomóc Rosjanom stać się
        przyjaciółmi Polaków, Litwinów, Łotyszy i Estończyków. A mi na przyjaźni z
        Rosjanami zależy, nawet jeśli im jest to dziś obojętne. Prawdziwą przyjaźń
        można zbudować tylko na prawdzie.
        Brawo Verheugen!
        • jarek.gurtowski Re: CORAZ BARDZIEJ SZANUJĘ USA!!!!!! 04.05.05, 01:02
          Jasne, spokojniejsi będziemy mając wsparcie U.S.Marines niż licząc, że
          francuskie i niemieckie barany kiedyś pomogą nam się obronić przed czerwoną
          świnią z wielkim,
          nienażartym ryjem czyli imperialną rosją i jej carem putinem.
        • wujaszek_joe Re: CORAZ BARDZIEJ SZANUJĘ USA!!!!!! 04.05.05, 01:37
          bardzo mądry komentarz.
          boję się putina
      • meerkat1 Re: CORAZ BARDZIEJ SZANUJE USA!!!!!! 04.05.05, 05:33
        Pamietaj tez, ze Kongres USA byl jedynym parlamentem zachodnim , ktory podjal
        po wojnie sprawe Katynia i przeprowdzil doglebne dochodzenie w tej sprawie, i
        ze przez lata jedyny Pomnik Ofiar Katynia stal w USA, bo sfinlandyzowani
        Jewropejczycy bali sie nastapic ruskiemu niedzwiedziowi na odcisk.:-(((((((

Do dzis mu do d...wlaza, mimo, ze on juz stary, zlenialy i czesciowo bezzebny.
        • tbernard Re: CORAZ BARDZIEJ SZANUJE USA!!!!!! 04.05.05, 10:07
          Przeczytaj może "Sprawę Honoru" lub w oryginale "A Question of Honor". To jednak
          Roosevelt lizał Stalinowi obsrany tyłek tak namiętnie, że Churchill mając
          wyrzuty sumienia wobec Polski nie był w stanie przeciwstawić się ich
          postanowieniom w Jałcie.
          Co do uznania przez USA prawdziwej wersji o Katyniu po wojnie i pomniku. Szkoda,
          że to po wojnie (bo przecież wiedziano o tym wcześniej i celowo nie nagłaśniano)
          i tylko w sferze symbolicznego poszczekiwania. Rosjanie mieli to symboliczne
          poszczekiwanie gdzieś, tak jak Roosevelt miał gdzieś Polaków podczas orgii ze
          Stalinem.
    • abe_ltd Re: Verheugen wzywa Rosje by przyznała się do oku 04.05.05, 00:23
      Jak mozna zadac odszkodowan od bankruta?
      • naf-naf Re: Verheugen wzywa Rosje by przyznała się do oku 04.05.05, 00:26
        To ty pewnie o "Baltach"?
        • abe_ltd Re: Verheugen wzywa Rosje by przyznała się do oku 04.05.05, 00:27
          Oni tez bankruci? Niedaleka pada jablko od jabloni :D
      • podpisany Re: A kto da odszkodowanie, ze byli w SS 04.05.05, 08:49
        A kto wystapi, aby te "baltyckie" republiki przyznaly sie, ze walczyli reka w
        reke z hitlerowcami i SS.
        Pamiec krotka!
        • ubu66 Ale w SS byli takze ludzie z Federacji Rosyjskiejj 04.05.05, 12:22
          nie liczac np własowców i innych bandytów. I w sumie byo ich wiecej niz Bałtów.
          Jedni i drudzy warci siebie.
    • che.guevara Co za debil!!! Czy ten Verehujgen wie że swym 04.05.05, 00:25
      niewyparzonym ryjem wspiera nazizm???
      • abe_ltd A jakim to sposobem? n/t 04.05.05, 00:26
        • moped Nalezy zadac odszkodowan od bankruta Rosji! 04.05.05, 00:28
          Nalezy zadac odszkodowan od bankruta.
          Rosja to nie tylko bankrut finansowy przedewszystkim morlany.

A z drugiej strony tutja widze dalej dawna KGB wstawia swoje posty I
          misinformacje ))

• paraklet Ty nef-nef "rżniesz głupa" czy rzeczywiście jesteś 04.05.05, 00:35
            niepełnosprawny umysłowo. Poza tym jakoś nie widać Cię na forach nie dotyczących
            krajów byłego "imperium zła"
            • naf-naf Re: Ty nef-nef "rżniesz głupa" czy rzeczywiście j 04.05.05, 01:13
              A, pewnie ci spodobalo sie?! Chcesz jeszcze i na innych forach? Za wiele czasu nie mam, lecz bede sie staral. I ciagle przechodze kuracje...Czyzby niezauwazalne?
            • ubu66 Nie widac go na innych forach - on tam nie pracuje 04.05.05, 10:57
            • oberek5 Re: Ty nef-nef "rżniesz głupa" czy rzeczywiście j 04.05.05, 11:19
              Naf-naf to prawdopodobnie jakiś polskojęzyczny urzędas z Kremla przydzielony do
              kontrolowania dyskusji na temat Rosji na polskich forach. Pracuje na ruskim
              Windowsie i dlatego nie ma polskich trzcionek. A tak poważnie - nawet jeśli
              jest Polakiem to i tak bardzo przysłuża się Kremlowi prezentując putinowski
              punt widzenia.
              • ubu66 To poł - Polak (?)) 04.05.05, 12:19
                On "z bólem" przyznaje sie ze jest pół-Polakiem, czyli RENEGAT !
              • naf-naf Re: Ty nef-nef "rżniesz głupa" czy rzeczywiście j 04.05.05, 18:08
                podziwiam przenikliwosc.Szkoda tylko, ze nikt mi nie placi.Nie odmowilbym:0)
                • falochron Re: Ty nef-nef "rżniesz głupa" czy rzeczywiście j 04.05.05, 20:48
                  Szkoda tylko, ze nikt mi nie placi.Nie odmowilbym:0)
                  W takim razie razie jesteś " użytecznym idiotą " - jak to określił Lenin ...
          • che.guevara Bankrut moralny to Stany Zjednoczone, 04.05.05, 00:56
            finansowy zresztą też, już niedługo. :-)
        • che.guevara Państwa bałtyckie były hitlerowskimi marionetkami, 04.05.05, 00:55
          mordowano tam Żydów,Rosjan,komunistów, obalenie tych nazistowskich bękartów w
          1940 było jak najbardziej wskazane. Potem walcząc u boku Niemców (szczególnie
          Łotysze) okrócieństwem zadziwiali samych SSmanów.
          Dziś odżywa tam dawny kult nazistowski, weterani łotewskich dywizji SS
          maszerują w pochodach, buduje się nazistowskim mordercom pomniki i na fali tego
          odradzającego się nazizmu są formułowane te rządania wobec Rosji. Więc sama
          rozumiesz że uleganie im to dawanie pożywki neonazitom. Tylko czekać aż
          mniejszość niemiecka w Polsce i Ślązacy zarządają od Polski odszkodowań
          za "okupację" po 1945 roku.
          • jarek.gurtowski [...] 04.05.05, 01:07
            Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
            • che.guevara [...] 04.05.05, 01:17
              Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
          • bazyliszek_i_jego_pies hitlerowsko-radzieckie braterstwo 04.05.05, 01:11
            wszystko ci się popierd... che - jak zwykle zresztą. na mocy układu Ribbentrop-
            Mołotow, a dokładniej jego korekty wniesionej po bratniej hitlerowsko-
            radzieckiej likwidacji Polski, Łotwa i Estonia przypadła ZSRR. i to ZSRR
            zlikwidował te państwa...
            • che.guevara Pakt Libentrop-Mołotow to była analogia paktu 04.05.05, 01:16
              monachijskiego między Wlk.Brytanią i Francją, a Niemcami i Włochami, potem
              jeszcze dołączyli Polacy (Zaolzie).
              • paraklet Ty,pożal się Boże "Che Guewaro"- "zarządają"? 04.05.05, 01:24
                - pisze się "zażądają". Ale co tu się dziwić, poziom wypowiedzi równy znajomości
                ortografii.
                • che.guevara Powiedział co wiedział... 04.05.05, 01:27
                  paraklet napisał:

> - pisze się "zażądają".
                • paraklet Kuracje, Nef-Nef?. Jesteś w trakcie kuracji? 04.05.05, 01:38
                  Kurtuazyjnie nie spytam na jakiej kuracji. Trwa ona zapewne ostatnie 45-50 lat
                  bo źródła, z których czerpiesz natchnienie, ukazywały się w tamtym,"słusznym"
                  oczywiście , okresie.
                  I co,niby, miało mi się spodobać w Twoich postach, skoro Twój pogląd na świat
                  jest poglądem niedźwiedzia w klatce?
                  Poza tym co ma być zauważalne-wyniki kuracji?. Czyżby antyalkoholowej?
                  W byłym CCCP teraz nawet niedźwiedzie piją?
              • abe_ltd Ja tu wciaz czegos nie rozumiem 04.05.05, 01:26
                Artykul mowi wyraznie o przejsciu krajow baltyckich spod okupacji hitlerowskiej
                do okupacji sowieckiej. Jesli, tak jak twierdzicie, kraje baltyckie z miejsce
                znalazly sie pod kontrola ZSRR, to skad sie bierze odniesienie do okupacji
                hitlerowskiej w tych krajach.
                To byly one wkoncu pod okupacja hitlerowska czy nie?
                Byly sojusznikami Hitlera czy ziemiami okupowanymi od poczatku przez ZSRR?
                Z gory dziekuje za wyjasnienia w tej sprawie
                • che.guevara Były sojusznikami Hitlera przez całą IIWŚ! 04.05.05, 01:29
                  Mówienie o wyzwoleniu krajów bałtyckich rozumie się w takim samym kontekście
                  jak wyzwolenie Niemiec spod Hitlerowców.
                  • abe_ltd No to co ten bazyliszek ma na mysli jak mowi 04.05.05, 01:34
                    ze kraje baltyckie 'przypadly' ZSRR w ramach ukladu ribbentrop-molotow? Jesli
                    tak bylo to znalazlyby sie one od razu pod kontrola ZSRR.
                    Ja slyszalam raczej te wersje ze byly one satelitami Niemiec. Nie tyle
                    sojusznikami na miare Japonii czy Wloch, ale takimi ot sobie satelitami (czy
                    panstwami kolaboranckimi) sympatyzujacymi otwarcie z Hitlerem (w rodzaju
                    Irlandii czy Rumunii).
                    • naf-naf Re: No to co ten bazyliszek ma na mysli jak mowi 04.05.05, 01:37
                      W kazdym razie mialy wlasna "policje bezpieczenstwa", wiec brudna rabote wykonali wlasnorecznie. Za czym teraz nie potrafia ukryc stesknienia1
                      • paraklet A Ty żeś, pożal się Boże Che Guewaro, nie wiedział 04.05.05, 01:42
                        Dodam jeszcze, że "hitlerowcy" pisze się z małej litery. Ale czego...itd.
                      • abe_ltd he he, naf-naf, z kotem o imieniu Was'ka 04.05.05, 01:45
                        to ty chyba jestes strona bezposrednio zainteresowana w tym sporze?

No ale zainteresowala mnie ta idea 'samorzadnego okupowanego' - znaczy sie ze
                        niby byli okupowani przez Niemcy, ale dobrowolnie i bez bicia? No to satelici.
                        • paraklet Kuracje Nef-Nef?. Jesteś w trakcie kuracji? 04.05.05, 01:48
                          Kurtuazyjnie nie spytam na jakiej kuracji. Trwa ona zapewne ostatnie 45-50 lat
                          bo źródła, z których czerpiesz natchnienie, ukazywały się w tamtym,"słusznym"
                          oczywiście , okresie.
                          I co,niby, miało mi się spodobać w Twoich postach, skoro Twój pogląd na świat
                          jest poglądem niedźwiedzia w klatce?
                          Poza tym co ma być zauważalne-wyniki kuracji?. Czyżby antyalkoholowej?
                          W byłym CCCP teraz nawet niedźwiedzie piją?
                          • abe_ltd ????????????????? to do mnie????? 04.05.05, 02:00
                        • ubu66 On ma schizofrenię to pieprzy od rzeczy 04.05.05, 12:26
                      • tkuprian Przyganiał kocioł garnkowi. 04.05.05, 10:55
                        A Rosjanie to nie tęsknią do załatwaiania własnoręcznie brudnej roboty?

NKWD, Smiersz, KGB?

Lenin, Stalin?
                    • bazyliszek_i_jego_pies do abe'a 04.05.05, 02:28
                      w dużym skrócie:
                      - III Rzesza i ZSRR podpisują pakt, układ R-M, zgodnie z którym Litwa ma być w
                      niemieckiej, a Estonia i Łotwa w radzieckiej strefie wpływów.
                      - ponieważ podział Polski nie przebiegł planowo i Sowieci byli "poszkodowani"
                      następuje "korekta" - wszystkie państwa bałtyckie mają być w strefie
                      radzieckiej (kilka m-cy przed wojną Niemcy zmusiły Litwę do oddania okręgu
                      Kłajpedy).
                      - ZSRR wymusza w IX i X 1939 roku na państwach bałtyckich podpisanie układów "o
                      przyjaźni i pomocy wzajemnej". na ich mocy Sowieci tworzą bazy wojskowe. w
                      Estonii stacjonuje 25 tys. żołnierzy radzieckich, na Łotwie 30 tys., na Litwie
                      20 tys.
                      - pod róznymi wydumanymi pretekstami, m.in. , że państwa bałtyckie nie są w
                      stanie zapewnić bezpieczeństwa żołnierzom radzieckim (w przypadku Estonii
                      wykorzystano nawet ucieczkę ORP "Orzeł" z portu w Tallinie), państwa bałtyckie
                      zajmuje Armia Czerwona.
                      - jednocześnie z okupacją rozpoczyna się proces inkorporacji do ZSRR. powstają
                      tzw. "rządy ludowe" tworzone pod dyktando moskiewskich emisariuszy. na Litwie
                      jest to Dekanozow, w Estonii Żdanow (ten od powojennej "żdanowszczyzny"), na
                      Łotwie Wyszynski (słynny prokurator generalny ZSRR z lat 1933-1939). potem mamy
                      znane już z zajętych ziem RP głosowanie do "ludowych parlamentów",
                      proklamowanie przez nie państw bałtyckich "republikami sowieckimi" (lipiec
                      1940) i wreszcie "prośby o przyjęcie w skład ZSRR", które zostają łaskawie
                      rozpatrzone pozytywnie przez Radę Najwyższą ZSRR w sierpniu 1940 roku.
                      - od 14 czerwca 1940 trwają radzieckie deportacje na Wschód. do wybuchu wojny
                      niemiecko-radzieckiej wywieziono według najbardziej ostrożnych danych 60 tys.
                      ludzi.

- po ataku III Rzeszy na ZSRR i zajęciu państw bałtyckich Niemcy tworzą tzw.
                      Ostland, podzielony na trzy Okręgi Generalne.
                      - okupacja niemiecka wygląda inaczej niż w Polsce. przede wszytskim Bałtowie
                      pod wpływem krótkiego pobytu w składzie ZSRR witają Niemców jako wyzwolicieli.
                      Niemcy pozwalają na utrzymanie miejscowej cywilnej administracji lokalnej,
                      która zostaje podporzadkowana III Rzeszy. Na Litwie są to tzw. radcy generalni,
                      na Łotwie dyrektoriat generalny, a w Estonii samorząd.
                      - działają liczne kolaboracyjne formacje polityczne i wojskowe. sa to np.
                      jednostki Waffen SS, estońskie bataliony policyjne, Omakaiste, litewscy
                      szaulisi, Sauguma. łącznie zaangażowanych jest we wszytkie tego rodzaju
                      organizacje około 30 tys. Litwinów, 100 tys. Łotyszy i 60 tys. Estończyków.
                      jednostki wojskowe walczą razem z Niemcami przeciw ZSRR, niektóre formacje
                      policyjne biorą m.in. udział w eksterminacji Żydów, czy w przypadku Litwy walce
                      z AK.
                      - jednocześnie około 30 tys. Bałtów trafia do niemieckich obozów, a drugie tyle
                      na roboty przymusowe do Rzeszy.
                      • abe_ltd Dziekuje uprzejmie. 04.05.05, 02:33
                        Chronologicznie to bylo tak wiec:
                        okupacja sowiecka
                        semi-okupacja niemiecka
                        okupacja sowiecka.

Zadania o odszkodowania nie maja jednakowaz szans na sukces (jakby nie bylo).
                    • langston Re: No to co ten bazyliszek ma na mysli jak mowi 04.05.05, 04:05
                      Przepraszam ale nie mieszaj w to Irlandii!
                      Wojska Irlandii nie braly udzailu w wojeni po stronie Niemiec!
                      Irlandia byla neutralna, natomiast wojska litewskie np. pomagaly Niemcom w likwidacji getta w Warszawie.
                  • kbaggins Re: Były sojusznikami Hitlera przez całą IIWŚ! 04.05.05, 11:06
                    Ty, Che, jesteś niereformowalny, jak twój niewydarzony patron.
                    Po tym, co twoi kumple spod znaku sierpa i młota wyprawiali w krajach
                    bałtyckich po ich zajęciu jeszcze przed 1941 r. Litwini, Łotysze i Estończycy
                    byli gotowi nawet rogatego diabła przywitać przy dźwiękach orkiestry.
                    Podobnie zresztą było praktycznie wszędzie, gdzie Niemcy weszli. Na Ukrainie
                    stanice kozackie robiły bramy tryumfalne na powitanie Niemców, i są to
                    udokumentowane fakty. Trudno się zresztą dziwić - najostrożniejsze szacunki
                    ofiar wielkiego głodu na Ukrainie mówią o siedmiu milionach ofiar. Tamtejszym
                    ludziom wydawało się wtedy, że już chyba nic gorszego spotkać ich nie może.
                    Niestety, mylili się - Hitler lepszy nie był, a w dodatku Stalin po jakimś
                    czasie wrócił, a z nim jego pomagierzy, którzy tak pięknie wiali w 1941 r.
                    Mając do wyboru między dżumą (Hitler) a morową zarazą (Stalin) Bałtowie nie
                    mieli zatem łatwej sytuacji.
                    W ramiona Hitlera wpędził ich twój idol Józiek Stalin - i nikt inny. A gdyby
                    Hitler był odrobinę mniej szalony i:
                    1) zaczął wojnę w kwietniu 1941,
                    2) słuchał swoich generałów i nie wtrącał się do dowodzenia,
                    3) nie traktował Rosjan i innych narodów jak podludzi
                    to dzisiaj chyba dyskutowalibyśmy po niemiecku. Na szczęście dla nas, Hitler
                    był szaleńcem. Stalin zresztą też, tyle że się bardziej kontrolował.
                    I to tyle. Nie zapomnij wziąć leków, zanim ci się do końca pogorszy.
                    Bez pozdrowień.
                  • lietuviai Re: Były sojusznikami Hitlera przez całą IIWŚ! 04.05.05, 11:31
                    Wedlug twojej logiki, to jezeli Baltowie byli po 1945 okupowene przez Rosje, to
                    i wszystkie mordy pozniejsze na Litwie, Lotwie i Estonii nalezy do tych samych
                    Baltow......
                    Logika twoja jest do niczego !!!!
              • langston BITWA POD SKOCZOWEM 29-31.01.1919 04.05.05, 04:01
                Che ty idioto skonczony przestan powtarzac za twoimi komunistycznymi idolami ta
                propagande.
                Zaolzie najpier zajeli podstepnie Czesi, pomiomo umow z Polska. Zajeli wtedy
                gdy wojska polskie walczyly na wschodzie z bolszewikami.
                Slyszales moze o Bitwie pod Skoczowem z najazdem czeskim??
                29-31stycznia1919. Nie ???
                To do nauki. ciemniaku!!!!!!!!
                • langston Re: BITWA POD SKOCZOWEM 29-31.01.1919 04.05.05, 04:01
                  propagande.
                  • langston CHE TY IDIOTO-PRZECZYTAJ TO!!! 04.05.05, 04:02
                    propagande.
          • podpisany Re: Państwa bałtyckie były hitlerowskimi marionet 04.05.05, 08:51
            Nareszcie cos madrego. Historii nie da sie zmienic.

Jezeli fakty nie koresponuja z historia, zmiencie fakty ( Albert Einstein).
          • lietuviai Re: Państwa bałtyckie były hitlerowskimi marionet 04.05.05, 11:22
            Ty komunisto zwiedz muzeum KGB w Wilnie, to dowiesz sie co jest rosyjskie
            okrocienstwo.
            P.S. nie ma a ni jednego pomnika SS w krajach Baltyckich, ale w Rosji juz ma
            powstac pomnik Stalinowi w Krasnojarsku, a Volgograd ma zostac Stalingradem.
            Ale dla ciebie lacinosu to co by nie mowic to komunizm jest najlepszy .....
      • pendrek_wyrzutek Re: Co za debil!!! Czy ten Verehujgen wie że swym 04.05.05, 05:20
        Jaki kon jest to kazdy widzi!
      • lietuviai Re: Co za debil!!! Czy ty wiesz, ze wspierasz 04.05.05, 11:17
        komunizm i stalinizm ???
    • kilpikonna po co debatować z idiotą? 04.05.05, 01:50
      Apelowałbym do osób rozumnych o niepodejmowanie dyskusji z tym nieszczęsnym
      wypierdkiem Tomsonem-Che Guevarą. Szkoda nerwów, a tylko poziom się obniża.
      Przecież i tak z góry wiadomo, co ten umysłowy nieborak będzie miał do
      powiedzenia na dowolny temat. A i kabaret ortograficzny w jego wykonaniu bywa
      dość przewidywalny...
      • paraklet Toteż nie wdaję sie w dyskusję.Liczę tylko na ten 04.05.05, 02:00
        "kabaret".
        • paraklet Ee,też coś, szanowny abe_ltd, to do naf-nafa. 04.05.05, 02:03
          • abe_ltd TO dlatego, ze pana Parakleta posty w zlych miejsc 04.05.05, 02:04
            ach sie pokazuja.
        • abe_ltd Panowie! 04.05.05, 02:03
          Wiecie chyba,ze historia ma tyle interpretacji ile systemow politycznych w
          danym kraju przeredagowujacych podreczniki szkolne. To nie przedmiot scisly. W
          historii nikt nie ma 100% racji i nikt nie myli sie w 100% (no chyba ze mowimy
          o datach). Wiec miejcie troche tolerancji dla roznic interpretacyjnych.
          • paraklet Wybacz,szanowny, ale nikt mnie nie przekona do 04.05.05, 02:12
            stalinowskiej "interpretacji historii" ( tak samo jak do
            hitlerowskiej,polpotowskiej czy wręcz podającego się za Che Guewarę
            niewykształconego ciemniaka).
            • abe_ltd Re: Wybacz,szanowny, ale nikt mnie nie przekona d 04.05.05, 02:25
              a Ty mi mozesz naswieltlic fakty (w akceptowalnej interpretacji) w kwestii
              statusu krajow baltyckich w czasie WWII?

PS: Ja szanowna jestem, nie szanowny :D
              • pacal2 a tu kazdy myslal ze to Abe jak Abe Lincoln :D 04.05.05, 03:00

• lietuviai Re: Wybacz,szanowny, ale nikt mnie nie przekona d 04.05.05, 11:43
                O jakim statusie Ci chodzi i czego ty tu nie rozumiesz? Wedlug prawa
                miedzynarodowego - te panstwa byli bezprawnie okupowane.
                Taki prosty status.
            • ree-j-bie Re: Wybacz,szanowny, ale nikt mnie nie przekona d 04.05.05, 02:26
              Polacy powinni przeprosić za okupowanie Wilna, Europa Zachodnia i Polacy za
              wytępienie innych Bałtów tzn. Prusów (tylko kogo), Czechosłowacja za okupowanie
              Zaolzia, Polska za okupowanie Zaolzia, co by tu jeszcze?
              • pacal2 Hiszpanie za wypędzenie Maurów :D 04.05.05, 03:01
                pytanie tylko do kogo zaadresować te przeprosiny? :D
              • de_oakville Jurand nekal Zakon Krzyzacki 04.05.05, 03:02
                Jurand ze Spychowa, ktory podobno nekal Zakon Krzyzacki "jak wsciekly pies",
                zmuszony zostal do ukorzenia sie przed szlachetnymi rycerzami na zamku w
                Szczytnie. Musial nieco na poczekac przed zamkiem o chlodzie i glodzie zanim go
                wpuszczono, wlozyc na siebie zgrzebny wor, a na szyi zawiesic pochwe od miesza.
                Kiedy prowadzono go korytarzami zamku, jakis dobroduszny mnich ostrzegl go: "Nie
                wazcie sie panie wybuchnac gniewem, jestescie pod moca komtura". Kiedy stanal
                wreszcie twarza w twarz ze swoimi laskawcami uslyszal slowa: "Oto jak moc zakonu
                kruszy pyche, nekales zakon jak wsciekly pies i jako pies przychodzisz..." No
                moze niedokladnie tak mowiono, ale cos w tym rodzaju.

Z punktu widzenia Juranda, to nie on nekal zakon, tylko zakon nekal jego. Kazdy
                widzi po swojemu. I tak juz pewnie pozostanie.
    • wojo1111 Re: Verheugen wzywa Rosje by przyznała się do oku 04.05.05, 05:19
      Patrzcie panstwo , EU juz nie boi sie niedzwiedzia rosyjskiego ?
      Cud jakis czy co ?
    • himax Po co sie przyznawac do czegos co jest oczywiste? 04.05.05, 06:39
      To tak jaby on sam sie przyznal ze co najmniej raz w zyciu spal z jakas kobita.
      Chociaz moge sie tutaj mylic
      • glob1 TEHERAN i JALTA !!!! 04.05.05, 07:20
        Rosja powinna wreszcie glosno krzyknac, kto ja na ta okupacje naprowadzil i
        zezwolil !!!!!

Malo kto w Unii Europejskiej zna historie i dlatego te brednie o okupacji Rosji.

Rosja sama i dobrowolnie zerwala uklad z Teheranu i z Jalty. Dzieki temu
        wszystkim podarowala wolnosc, ktora wszyscy sprzedali dla Unii Europejskiej.

Drugi raz taka fucha sie nie trafi. Teraz juz nikt z Unijnych lap sie nie
        wydostanie !!!!!

• synziemi smiac sie czy plakac? 04.05.05, 07:41
      "- A jeśli UE będzie nalegać, to zacznie przekonywać, że jeśli ktoś tu jest
      pokrzywdzony, to przede wszystkim Rosjanie mieszkający w krajach bałtyckich,
      którzy są tam dyskryminowani."

Kpi czy o droge pyta?
    • ro45dak Znowu napchało się ruskich - mam dla was wierszyk 04.05.05, 07:56
      Niepojęte jak ci ruscy się bronią przed czymś tak oczwyistym jak okupacja Eoropy Wsch., ale pewnie dlatego, że obawiają się roszczeń odszkodowaczych jakie powinniśmy od nich zażądać, podobnie jak kraje bałtyckie.
      Napisałem kiedyś taki wierszyk, który pasuje i do was rusinów i do waszych zwolenników w Polsce /to nie są Polacy, to sprzedajni "Judasze"/ -

Zewrzyjcie szeregi, bo tracicie w oczach świata
      Nieście kaganek ciemnoty i upodlenia przy pomocy bata.
      Żyjcie w nałogu nadziei na odrodzenie stalinizmu
      I stale czuwajcie na straży bezhołowia i nihilizmu.
      Nie słuchajcie co o was mówią inni
      To wy macie stale twierdzić, że to inni są winni.
      Nie opłakujcie straconych złudzeń co do waszej mocarstwowości
      Przed wami wielkie wyzwanie, by spostać tej naiwności.
      Gołąbka pokoju zastąpcie schwytanym jastrzębiem
      Aby być mocnym nie tylko na polu chwały, ale i w gębie.
      Porzućcie mroczną historię waszego państwa
      I tak jesteście bliżej herezji i szalonego pogaństwa.
      Żyjcie w przepychu waszych skarbów marnych
      Bo przecież macie tyle zasobów naturalnych.
      Nie traćcie ducha w przededniu rocznicy zwycięstwa
      Unieście wysoko głowy, niech inni patarzą na wasze bezeceństwa.
      Głoście wszem i wobec waszą wolę niezłomną
      Aby uczynić z Ziemi i jej mieszkańców rasę ułomną.
      Słuchajcie dumnie waszych wiernych przyjaciół znad Renu i Loary
      Bo oni, wbrew innym, dodają wam obłudnej otuchy i wiary.
      • nowopolski1 Zarabiasz tak na zycie, schodz do WC, 04.05.05, 08:11
        opruznisz zoladek, to moze stworzysz cos lepszego, bo gnoj ci mozg podpiera.
        • janosik6 do ro45daka bezmozgowca---gdzie cie wali ? 04.05.05, 08:14
          • janosik6 krasula mozesz mi odpowiedziec na moje pytanko ? 04.05.05, 08:26
            zgodze sie ze rosjanie okupowali te wszystkie kraje pohitlerowskie jak dlamnie
            powinni je przerznac i to zdrowo za ich poparcie dla Hitlera...
            Co robili amerykansyny po drugiej stronie europy ?'
            jak wlezli np.do niemiec do dzisiaj tam siedza pomomo ze niemcy ani ich tam
            nie zapraszali ani NIE-CHCA !!!!
            Nie uwazasz ze jakos tam sie zasiedezieli ? juz wystarczajaco za dlugo ?
            Nie powinni wziasc przykladu z Rosjan i wyprowadzic sie z Niemiec ?
            • podpisany Re: krasula mozesz mi odpowiedziec na moje pytan 04.05.05, 08:57
              Cale szczescie, ze Amerykanie siedza w Niemczech.
              I niech siedza jak najdluzej. Polska choc ma spokoj i poczucie bezpieczenstwa.
            • x2468 Re: krasula mozesz mi odpowiedziec na moje pytan 04.05.05, 09:27
              Zastanow sie nad tym co piszesz.Amerykanie siedza w niemczech a to dlatego ze
              niemcy tego sobie zycza.Placa za kazdy drobiazg.Za placone przez amerykanow
              pieniadze,zyje dzisiatki tysiecy Niemcow.Przypomnij sobie jaka panika powstala
              przed dwoma laty w niemczech kiedy Busch zagrozil ze wycofe US Army do m.innymi
              Polski.Kiedys bylo kilkadziesiat tysiecy zolniezy amerykanskich w Berlinie,a
              Berlin byl bez dlugow.Amerykanie sie wyniesli a miasto dopracowalo sie ponad 100
              miliardow dlugow.
            • lietuviai Re: krasula mozesz mi odpowiedziec na moje pytan 04.05.05, 11:51
              O czym ty gadasz, czy nie istniejacy kraj moze byc odpowiedzlny za cos ????
            • efg Moge odpowiedzieć ja. 04.05.05, 13:48
              Siedza bo przyniesli Niemcom kase i dobrobyt, a Ruski powinni spie..c do
              matuszki bo przyniesli tylko nędze. Niemcy sie gniewaja ze Amerykanie chca
              wynosic ich bazy np. do Bułgarii nie wiesz o tym ?
    • ro45dak Zobaczcie posty janosika i nowopol.. - to rusini 04.05.05, 08:32
      Oni piszą niewiele, bo tak naprawdę nie potrafią pisać w naszym języku. Ich słownictwo zamyka się w wulgarnych słowach i obłędnych aluzjach. Kiedyś "janosik" napisał, że kupił sobie antenę satelitarną, bo nie chce ogładać naszej telewizji.
      Nie wnikając w to kto mu kupił tę antenę, to przecież powienien występować na kanałach ruskich, gdzie będzie mógł /lub za zgodą przełożonych/ do woli wypowiadać się w kwestiach własnego państwa.
      To forum, to nie miejsce dla jego /i jemu podobnych/ wypaczonych poglądów.
      • jankowski1960 Re: Zobaczcie posty janosika i nowopol.. - to rus 04.05.05, 09:02
        verheugen to idiota.
        • efg "Jankowski" tez dyżurny przydupas ( i głupi) 04.05.05, 13:44
          nawet nie potrafi rozwinąć tematu tylko denerwuje i przysrywa
      • jankowski1960 Re: Zobaczcie posty janosika i nowopol.. - to rus 04.05.05, 09:03
        ro45dak napisał:

> Oni piszą niewiele, bo tak naprawdę nie potrafią pisać w naszym języku. Ich

> ownictwo zamyka się w wulgarnych słowach i obłędnych aluzjach.
        Kiedyś "janosik
        > " napisał, że kupił sobie antenę satelitarną, bo nie chce ogładać naszej
        telewi
        > zji.
        > Nie wnikając w to kto mu kupił tę antenę, to przecież powienien występować na
        k
        > anałach ruskich, gdzie będzie mógł /lub za zgodą przełożonych/ do woli
        wypowiad
        > ać się w kwestiach własnego państwa.
        > To forum, to nie miejsce dla jego /i jemu podobnych/ wypaczonych poglądów.

ja nie jestem Rusinem i tez nie moge ogladac tego gowna w polskiej telewizji.
        Porownac z rosyjska to jest zupelne dno::))
        • x2468 Re: Zobaczcie posty janosika i nowopol.. - to rus 04.05.05, 09:29
          To jankowskij powinien byc zadowolony .Dno czyli na twoja miare troche zbyt
          wysoki poziom.
          • jankowski1960 Re: Zobaczcie posty janosika i nowopol.. - to rus 04.05.05, 09:35
            JANKOWSKI a nie jankowskij. A jesli chodzi o polska TV to jest denna: ciagle
            kosciol, ciemnogrod, przeinaczanie historii i napasci na Rosjan, Bialorusinow...
            • kbaggins Re: Zobaczcie posty janosika i nowopol.. - to rus 04.05.05, 11:14
              Oczywiście, rosyjska telewizja (zwłaszcza ORT) to sama prawda, bez przeinaczeń
              i napaści.
              Akurat przypadkiem mogę sobie czasem pooglądać i porównać, zatem nie pisz mi tu
              bzdur.
            • efg Janowskij czy jakowski - wsioo rawno RENEGAT ! 04.05.05, 13:45
      • minski_cham Re: Zobaczcie posty janosika i nowopol.. - to rus 04.05.05, 09:57
        Tu wspomnial by podreczniki historii ZSSR, raczej czesc, gdzie opisywanno
        pierwsze, drugie rozbiory i okuracje 17 09 1939r. Tlumaczenie w nich bylo
        bardzo oburzajace: Rosja (ZSSR) zajela tyko te ziemie, ktore historycznie nie
        nalezaly do Polskiej, byly zajete w czasie mongolskiej okupacii. Tlumaczonno,
        ze zamieszkuja te regiony wschodni slowianie, wychodzace z panstwa Rusi
        Kijowskiej, sa blizsi rosjanom, nizeli slowianom zachodnim. I Rosja przyszla z
        pomoca, zeby uratowac ich przeg Germanska okupacja. Oburzajace.
        Teraz niech pan powie, jak jest nieprzyjemnie wschodnim polakom, ktorzy
        przyjada do Warszawy i uslyszac jak na nich mowia: TO RUSKIE. Czyzby komuchi
        mieli racje???
      • janosik6 ro45dak-jak to mie bardzo cieszy ze czytaja moje 04.05.05, 21:46
        posty takie pastuchy bedace na sluzbie u amerykansynow za poje..a zielona
        karte.
        jakze was boli wy sprzedajne cioty rozprute z kazdej strony ,jakze was boli
        kazde slowo wypowiedziane czy napisane w ocenie negatywnej na tych poje..ych
        jankesow ich kraju i ich debila prezydenta <makaka >
        Ja osobiscie sram na usa ,i olewam ich kraj i tych debili niedorozwinietych..
        Ja jednego zrozumiec nie pmoge i tutaj bije poklony debila jankesa ze potrafili
        za pare zlamanych dolcow owinac wokol palca tyle tego badziewia z polski
        ukrainy i tych pohitlerowskich krajow baltyckich.
        Zrobili z was bezmozgowcow i na dodatek wyrywaja wam z kieszeni kase za te
        wizy abyscie mogli poskakac po dachach jankeskich dla kladzenia papy ,gaszenia
        wapna i na dodatek byscie zbierajc grosz do grosza byli im wdzieczni za to.
        Tylko idioto nie wypowiadaj tych bzdur o tym jak to niemca jest dobrze pod
        butem jankeskim bo ci taki niemiec moze z glowki przypie..c i dostaniesz
        wstrzasu mozgu i bedzie placz na sali.
    • jankowski1960 Re: III RP nie zapewnia podstawowych praw ! 04.05.05, 09:51
      zmieniasz temat!
    • camell_ek Re: Verheugen wzywa Rosje by przyznała się do oku 04.05.05, 10:18
      No i prosze co Veheugen mowi: pokrzywdzone przez okupacje rosyjska (radziecka w
      zasadzie) byly Estonia, Lotwa i Litwa. O Polsce slowem nie wspomnial. A czemu?
      Ano jak sie nie ma za grosz szacunku do siebie to trudno zeby inni do nas
      mieli. Kwasniewski jedzie do Rosji 9 maja, bo przeciez "tam bedzie caly swiat i
      my tez powinnismy tam byc". Podczas gdy Estonia potrafi sama siebie szanowac i
      nie jedzie gdyz nie zgadza sie na falszowanie historii.
      Chyba juz nam wystarczy marionetkowego prezydenta...
      • minski_cham Re: Verheugen wzywa Rosje by przyznała się do oku 04.05.05, 10:29
        camell_ek napisał:

> Chyba juz nam wystarczy marionetkowego prezydenta...

Dawno pora wywalic Buchowego marionetkowego prezydenta
        • camell_ek Re: Verheugen wzywa Rosje by przyznała się do oku 04.05.05, 12:06
          chodzilo mi o Kwasniewskiego, ktory do siebie i Polakow nie ma szacunku i jest
          marionetkowym prezydentem. W Rosji nie bedzie mial nawet okazji aby powiedziec
          co "mysli", wiec po co tam sie pchac?
      • miro99 Re: Verheugen wzywa Rosje by przyznała się do oku 04.05.05, 16:39
        Kwaśniewskiemu kończy się właśnie druga (ostatnia na szcęście) kadencja i chyba
        ma w d...ie to, że większość Polaków ma odmienne zdanie w kwestii jego wyjazdu
        do Moskwy.
      • ubu66 No myśmy byli państwem a oni republikami. 04.05.05, 20:28
        Przebiegłość baćki Josifa postawiła nas na takiej fajnej pozycji.
    • miro99 Re: Verheugen wzywa Rosje by przyznała się do oku 04.05.05, 10:34
      "A jeśli UE będzie nalegać, to zacznie przekonywać, że jeśli ktoś tu jest
      pokrzywdzony, to przede wszystkim Rosjanie mieszkający w krajach bałtyckich,
      którzy są tam dyskryminowani". A w Ameryce jak powszechnie wiadomo biją
      murzynów (ups!... Afroamerykanów).
      Brawo Gunter Verheugen!
      • sarmant Re: Verheugen wzywa Rosje by przyznała się do oku 04.05.05, 10:40
        brak słow na wypowiedzi niektórych :)

-ciemnogród to chyba nasz u siebie na podwórku z Tobą w roli głownej :)
        • sarmant Re: Verheugen wzywa Rosje by przyznała się do oku 04.05.05, 10:41
          zamiast "nasz" mialobyc "masz" drobny bład ups :)
      • pendrek_wyrzutek Murzyni, Lotysze i Estonczycy 04.05.05, 17:03
        miro99 napisał:

> pokrzywdzony, to przede wszystkim Rosjanie mieszkający w krajach bałtyckich,
        > którzy są tam dyskryminowani". A w Ameryce jak powszechnie wiadomo biją
        > murzynów (ups!... Afroamerykanów).

To sie zmienilo - teraz Murzyni, Lotysze i Estonczycy bija.
    • aby Wolne Miasto Gdańsk 05.05.05, 22:50
      Mówiąc o okupacji państw bałtyckich przez ZSRR, Verheugen przywołuje sytuację
      sprzed 1939-1940 roku jako miarodajny punkt odniesienia. Należy zauważyć, że
      wśród państw nadbałtyckich, które wyłoniły się po I wojnie światowej i miały
      międzynarodowe gwarancje, było jeszcze Wolne Miasto Gdańsk. Analogie z sytuacją
      Litwy, Lotwy i Estonii są intrygujące.
      • naf-naf Re: Wolne Miasto Gdańsk 05.05.05, 22:53
        Wylonily sie! Delikatne okreslenie nieprawnego ksztaltowania przez pokonana Rzesze swoich pogrobowych bekartow!!!
        • bazyliszek_i_jego_pies Re: Wolne Miasto Gdańsk 06.05.05, 01:16
          juz wiemy, że wg ciebie każdy naród, który chce własnego państwa zamiast rzadów
          Moskwy jest według ciebie bękartem. no ale zapomniałem, że dla Rosjan Estonia
          czy Łotwa to odwiecznie rosyjskie ziemie. Matka-Rosja, ojczyzna, etc.
          naprawdę nie musisz się tak chwalić swoim wielkoruskim szowinizmem - my już go
          znamy...
          • naf-naf Re: Wolne Miasto Gdańsk 06.05.05, 01:30
            Odpowien ci na inny post, nie potrafie go znalesc. Baltowie, kolaboranci, zorganizowani przez najezdce Niemieckiego, podczas rewolucji "zwyciezyli", 25 lat pozniej- w analogicznej sytuacji- przegrali.I zadaja przeproszen!Nie, Bazyliszku,wolnosci nie przeszkadzam, lecz dla mnie liczy sie tez sposob "odzyskania niepodleglosci", nie chce byc przez niego krzywdzony. Pozatym smiesza mnie prawne zarzuty ze strony, ktorej brakuje prawnych podstaw wlasnego bytu!
            • bazyliszek_i_jego_pies Re: Wolne Miasto Gdańsk 06.05.05, 01:47
              nie mój drogi. Bałtowie nie byli żadnymi "zorganizowanymi przez Niemców
              kolaborantami". były to narody, które ukształtowały się kilkadziesiąt lat przed
              uzyskaniem przez nie niepodległości od Rosji, a ich odrębność etniczna sięga
              kilku wieków wstecz. postrzeganie ich walki o niepodległość jako niemieckiej
              zmowy jest dezawuowaniem ich historii, która zresztą jest w Rosji kompletnie
              nieznana, i przejawem zwykłego wielkoruskiego szowinizmu...
              • naf-naf Re: Wolne Miasto Gdańsk 06.05.05, 01:57
                Jak mogles, mam nadzieje zauwazyc, wiecej odwoluje sie do logiki, niz wartosciowania.Nie neguje ani ich odrebnosci, ani samookreslenia, ani niepodleglosci.. NIgdy nie byli SAMA na tych terenach, wiec ich pretenzje do panstw monoetnicznych sa bezpodstawne i gwalca prawa innych. BEZ ingerencji panstwa niemieckiego wszystko potoczylo sie zupelnie innym tropem. Przede wszystkim, zostaliby tam Niemce, prawowici tworcy kultury i gospodarki tych ziem.Narodowosciowo byliby to tereny w wiekszym stopniu niemiecko-rosyjskie.
                • bazyliszek_i_jego_pies Re: Wolne Miasto Gdańsk 06.05.05, 02:29
                  mój drogi, Łotwa i estonia zawdzięczają wolność od bolszewickiej Rosji głównie
                  armii estońskiej, która zresztą otrzymała niewielką pomoc sprzętową od
                  Brytyjczyków. zwycięstwo Estończyków było możliwe dzięki fantastycznie i
                  naprędce zorganizowanej armii. ta sama armia walczyła zresztą z Landeswehrą i
                  białogwardzistami i dała łupnia wszystkim!
                  jeśli chodzi o skład narodowościowy, to w Estonii, Łotwie czy na Litwie
                  miejscowe narody były zdecydowaną większością! najliczniejszą mniejszością byli
                  miejscowi Niemcy, tzw. "Baltendeutsche", zwłaszcza na Łotwie. potem szli Żydzi
                  i Rosjanie, ktorych było stosunkowo niewiele.
                  to właśnie "Baltendeutsche" byli proniemieccy i popierali politykę Hitlera w
                  latach 30. - szczególnie odczuli to Litwini w przypadku okręgu Kłajpedy,
                  analogicznie jak czynili to w Czechosłowacji. z tego powodu miejscowi wcale nie
                  przejawiali nastrojów proniemieckich, także z powodu konkurencji bałtyckich
                  Niemców, ktorzy byli "nadreprezentowani" na uniwersytetach, wśród lekarzy,
                  prawników etc. na dodatek "Baltendeutsche" byli świetnie zorganizowani, mieli
                  mnóstwo wewnątrzniemieckich organizacji - od szkolnictwa po koła sportowe.
                  np. w ostatnim przed przewrotem w roku 1934 i wybranym w wolnych wyborach
                  parlamencie łotewskim zasiadało dwadzieścia kilka partii (nie było progu
                  wyborczego i stąd takie absurdalne rozbicie), z czego większośc głosiła hasła
                  walki o prawa Łotyszy wobec konkurencji miejscowych Niemców. zwłaszcza aktywne
                  były partie chłopskie, bo przeprowadzona w roku 1920 i 1922 reforma rolna nie
                  do konca sprostała oczekiwaniom i Niemcy zachowali silną pozycję w rolnictwie,
                  którą uzyskali dzięki zdobyciu ogromnych majątków ziemskich w czasach Imperium
                  Rosyjskiego.
                  nie wiem czy w Rosji cokolwiek się o tym pisze, w Polsce ukazała się w roku
                  1972 książka Piotra Łossowskiego p.t. "Kraje bałtyckie na drodze od demokracji
                  parlamentarnej do dyktatury". i mimo pewnych koniecznych w tamtym czasie
                  koncesji przejawiających się w opisach ruchu komunistycznego, nie znam lepszej
                  pozycji na temat polityki wewnętrznej i zagranicznej, gospodarki etc, krajów
                  bałtyckich w okresie międzywojennym. gdybyś miał mozliwość to serdecznie
                  polecam - znajdziesz tam dużo ciekawych faktów i liczb, o których w czasach
                  sowieckich nie mówiło się otwarcie...
          • pendrek_wyrzutek Estonia to poczatek Rusi 06.05.05, 04:33
            bazyliszek_i_jego_pies napisał:

> no ale zapomniałem, że dla Rosjan Estonia
            > czy Łotwa to odwiecznie rosyjskie ziemie.

Lotwa to a nie ale Estonia tak. Estonczycy byli jednym z kilku
            plemion, ktore utworzyly Rus. (Obok dwoch slowianskich, jednego
            finskiego no i oczywiscie skandynawskich Waregow czyli Rusow)
            • bazyliszek_i_jego_pies Re: Estonia to poczatek Rusi 06.05.05, 04:50
              no tak, ale:
              - Estowie, czyli przodkowie Estończyków, wyemigrowali później na Zachód.
              - Ruś to nie Rosja.
              - Estonia (dzisiejsza) to nie Ruś.
              • naf-naf Re: Estonia to poczatek Rusi 06.05.05, 22:47
                Tak, Bazyliszku? Naprawde? Dzicy Estowie mieli ten do Rusi stosunek, ze placili danine, a nieraz jedli uprowadzonych....
                • paraklet To tragiczne PIF-PAF, ale Twój przodek dawno temu 07.05.05, 03:00
                  łaził po drzewach i co z tego? Czyżbyś chciał odmienić bieg historii i tera
                  zuprowadzać a następnie konsumować Estów?. No cóż, przy Waszym dobrobycie może
                  się to zdarzyć.
                  • naf-naf Re: To tragiczne PIF-PAF, ale Twój przodek dawno 07.05.05, 09:20
                    Sknomsumowac Esta???Brrrrr! Poczytaj sobie o Estach wiecej...
                    • paraklet Brzydko PIF-PAF, udajesz,że nie wiesz o co chodzi. 07.05.05, 16:47
                      Chociaż z drugiej strony,sądząc po Twoich wypowiedziach,przeczytanie jakiejś
                      Waszej książki o Estach i Estonii do zjedzenia Esta mnie skłoni(rym nieprzypadkowy).
                      • naf-naf Re: Brzydko PIF-PAF, udajesz,że nie wiesz o co ch 07.05.05, 16:59
                        Smutna prawda i historii tego ludu jest nawet w Rosji maloznana.Niestety. Znam o tym z ksiazek niemieckich.A w ZSRR to przyjazn narodow kwitla naprawde.Nie daj Boze powiedzic o jakims murzynie, ze jest kanibalem...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka