eva15 31.05.05, 21:28 sukcesy polskiej polityki zagranicznej sa powazne Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lolovaxman Re: Rotfeld w Ameryce: pewne ułatwienia wizowe 31.05.05, 21:48 zapewnienia już były, a realizacja wciąż odkładana w czasie.... ciężka i wciąż wystawiana na próbę jest miłość polsko-amerykańska, ale jak dotąd jest to jedyna wielka nasza miłość...??? Odpowiedz Link Zgłoś
3m05 Re: Rotfeld w Ameryce: pewne ułatwienia wizowe 31.05.05, 21:59 lolovaxman napisal(a): "...jest to jedyna wielka nasza miłość...???" Widac Polacy gustuja w "sodo-maso". :) Odpowiedz Link Zgłoś
3m05 Wizy za paszporty? 31.05.05, 21:52 "Po powrocie do Polski nakłonię nasz rząd, by zająć się tą sprawą (biometrycznych paszportow) bardzo energicznie - obiecał Rotfeld". Eva ma racje. Sukcesy ministra Rotfelda po wizycie w Waszyngtonie sa porazajace. Wprowadzenie takich paszportow z pewnoscia kosztowac bedzie Polske wiecej niz te "niemal" $100 milionow obiecywane przez Busha i Rice. Moze taniej bylo w ogole do Waszyngtonu nie jezdzic? PS. Pytanie: ilu Polakow obejmie "amnestia wizowa" czyli wymazanie spraw przedawnionych? Odpowiedz Link Zgłoś
pandada Re: Wizy za paszporty? 01.06.05, 01:24 Olać USĘ. Bojkotować jej wojenki, jej złom lotniczy. Wtedy będą się z nami liczyć. Rotfeld niech w Europie szuka sojusznikiem, a nie upokarza kraj przed prowokatorami wojennymi i cynicznymi złodziejami. Odpowiedz Link Zgłoś
polonus5 Re: Wizy za paszporty? 01.06.05, 02:27 tak tak masz racje najlepiej do Francji i Niemiec a jak tam nie dadza 100 milionow to do Rosji !!! Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: Wizy za paszporty? 02.06.05, 17:24 On już dali i to w miliardach a nie jakieś śmieszne 100 mln. Odpowiedz Link Zgłoś
michnikadas To moze by tak te 100 mln na paszporty? 31.05.05, 22:22 i ładniejsze i bardziej przydatne, wreszcie zrezygnować z głupich dowodów osobistych które dublują własciwosci paszportu, a skoro z kartą chipową to mozna jeszcze zaszyć w tym historie chorób bądź informacje o uczuleniach na leki, na pewno byłoby to lepsze niz przeznaczanie kasy na jakies pomysly wojskowe Odpowiedz Link Zgłoś
mississaugachief Re: To moze by tak te 100 mln na paszporty? 31.05.05, 22:40 Swietny pomysl! A jezeli zostanie troche pieniedzy, to przeznaczyc je na noew karty rowerowe zawierajace dane biometryczne. Przeciez z samolotami i autami juz bylo. Terrorysci nie lubia sie powtarzac. Stawiam, ze nastepny atak zwolennikow Ousamy bin Ladena nastapi z uzyciem rowerow. Odpowiedz Link Zgłoś
3m05 Re: To moze by tak te 100 mln na paszporty? 31.05.05, 22:46 100 mln. jest na pomoc wojskowa (czyli zakup amerykanskiego demobilu). Co do paszportow to "są bardzo kosztowne, jednak uchodzą za najbardziej bezpieczne". "Bezpieczne" dla kogo? :) Odpowiedz Link Zgłoś
brynk ale sukces - ułatwienia wizowe. Czy wy cepy 31.05.05, 22:53 ....rzadzące nie widzicie , ze USA robią z was ciula , ze grają wam na nosie , a wy jeszcze za to całujecie ich po stopach .... Kwasniewski i Belka - szkodzicie Polsce , odpowiecie za to . Odpowiedz Link Zgłoś
brynk oj naiwni q....naiwni ,cymbały z czerwonej zarazy 31.05.05, 22:57 Wizy - to najwazniejsze w stosunkach z USA - hihihihihihihihi i "zapewnienie " o 100 mln $ - zejdzcie na ziemie .... Odpowiedz Link Zgłoś
york222 Re: oj naiwni q....naiwni ,cymbały z czerwonej z 31.05.05, 23:00 a jest pytanie ,po co mam sie pchac do usa.klade na nich kazdy wie co,mam byc polaczkiem.wole europe,tu jest spokojniej.chicago zapite w trupa Odpowiedz Link Zgłoś
sly2015 Jak USA daje to oczywiscie daje za malo ... 31.05.05, 23:06 Powinni dac duzo... duzo ... bardzo duzo ... odrazu 100 miliardow tak jak dali frycom plan Marshalla!!!! Prawda tzw evo !!!!! A co Polska dostala od Niemcow ????? Zrujnowane miasta , rozkradzione muzea , place , zamki Rostrzelana ludnosc cywilna , zgwalcone kobiety , Twoj niemiecki Pan pewnie sie nadal szczyci sygnetem zrobionym ze zlotych zebow Baw sie dalej i tak maja cie jako Polke zamieszkana w niemczech za osobe drugiej kategori !!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
sly2015 Jak USA daje to oczywiscie daje za malo ... 31.05.05, 23:08 Odpowiadasz na : eva15 napisała: > sukcesy polskiej polityki zagranicznej sa powazne Powinni dac duzo... duzo ... bardzo duzo ... odrazu 100 miliardow tak jak dali frycom plan Marshalla!!!! Prawda tzw evo !!!!! A co Polska dostala od Niemcow ????? Zrujnowane miasta , rozkradzione muzea , place , zamki Rostrzelana ludnosc cywilna , zgwalcone kobiety , Twoj niemiecki Pan pewnie sie nadal szczyci sygnetem zrobionym ze zlotych zebow Baw sie dalej i tak maja cie jako Polke zamieszkana w niemczech za osobe drugiej kategori !!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
szabo Re: Jak USA daje to oczywiscie daje za malo ... 31.05.05, 23:38 sly2015 napisał: > Odpowiadasz na : > eva15 napisała: > > > sukcesy polskiej polityki zagranicznej sa powazne > > > Powinni dac duzo... duzo ... bardzo duzo ... odrazu 100 miliardow tak jak dali > frycom plan Marshalla!!!! Prawda tzw evo !!!!! > > A co Polska dostala od Niemcow ????? > Zrujnowane miasta , rozkradzione muzea , place , zamki > Rostrzelana ludnosc cywilna , zgwalcone kobiety , > Twoj niemiecki Pan pewnie sie nadal szczyci sygnetem zrobionym ze zlotych zebow > Baw sie dalej i tak maja cie jako Polke zamieszkana w niemczech za osobe > > drugiej kategori !!!!!!! jesteś nienomalny?? Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Jak USA daje to oczywiscie daje za malo ... 01.06.05, 00:04 Dokladnie tak, on jest nienormalny. Dlatego nie warto reagowac. Odpowiedz Link Zgłoś
langston ...A CO SLY2015 NAPISAL NIEPRAWDZIWEGO??? 01.06.05, 00:14 To co napisal sly2015 to szczera prawda. Moge jeszcze do tego dodac: - co trzeci polski nauczyciel zginal w czasie wojny - neofaszystowska partia NPD zdobyla w wyborach w Saksonii ok.10% chcesz dalej? Odpowiedz Link Zgłoś
pandada Re: ...A CO SLY2015 NAPISAL NIEPRAWDZIWEGO??? 01.06.05, 01:34 Niemcy są największym partnerem gospodarczym Polski. Francja i Rosja też są ważniejsze dla polskiej gospodarki niż USA. Zatem powinniśmy iść ku ścisłej współpracy z Europą. Niemcy się sporo nauczyli od czasów wojny. Obrażając się za Niemców i bezustannie wypominając im wojnę wspieracie w istocie neonazistów, którzy właśnie na istnieniu nastrojów antyniemieckich zbijają kapitał polityczny. Historia powinna być uruchomiona - ale w tle. Odpowiedz Link Zgłoś
langston CDU/CSU NAZYWASZ NAZISTAMI??? 01.06.05, 02:31 CDU/CSU ktora przejmie wladze w Niemczch na jesieni (Angela Merkel) buduje w Berlinie Centrum "Wypedzonych", a jej prominentny polityk powiedzial w zeszlym tygodniu ze "...zbrodnia wypedzenia nie ulega przedawnieniu...w przypadku Zydow powrot trwal dwa tys. lat..." Odpowiedz Link Zgłoś
sly2015 Mialo byc do Pandada rowniez ...!!!!!!!!!! 01.06.05, 06:57 > Niemcy są największym partnerem gospodarczym Polski. Francja i Rosja też są waż > niejsze dla polskiej gospodarki niż USA. > Zatem powinniśmy iść ku ścisłej współpracy z Europą. > Niemcy się sporo nauczyli od czasów wojny. Obrażając się za Niemców i bezustann > ie wypominając im wojnę wspieracie w istocie neonazistów, którzy właśnie na ist > nieniu nastrojów antyniemieckich zbijają kapitał polityczny. Oczywiscie ze mozesz mnie nazwac jak ci sie podoba ... co nie zmienia faktu ze to nie ja zaczalem i to nie ja sie zajmuje podjudzaniem i szczuciem pomiedzy rodakami zamieszkalymi w roznych miejscach swiata - Tylko robi to zajadle z piana na buzi tzw eva 15 ( te 15 to chyba jej wiek ..?) Nazywam to w jej wykonaniu "minuta nienawisci " Nie wiem jaki ona ma problem ... - moze jakis amerykanin obiecal jej malzenstwo i staly pobyt , a potem jak to bywa wsrod facetow , "wykorzystal " i musiala niestety zostac w helmutowie . Piszesz mi tu o jakis korzysciach z kontaktow gosodarczych z Niemcami... ,ale mnie szwaby tak naprawde niewiele obchodza . Nigdy tam nie bylem chociaz mieszkalem w duzym miescie dosyc blisko granicy (ok 120 km , zgadnij jakie to miasto) i sie tam rowniez nie wybieram . Jest z racji mojego hobby (nurkowanie ) wiele ciekawszych miejsc miejsc na ziemi , a poza tym jest jeszcze ok 170 innych krajow w ktorych nie bylem . Wracajac jednak do tzw evy oburzasz sie zupelnie niepotrzebnie , widac nie znasz jej i jej " dokonan " , wrecz stalego obrzydzania tu na forum kraju w ktorym mieszka ok 10 milionow Polakow. Dla wielu z nas jest to kraj najlepszy na swiecie do zycia , mam namysli tutaj tych co zaczynali od przyslowiowego" zera" , a dzisiaj po latach pobytu i szansy jaka nam dala Ameryka mozemy jako spolecznosc poszczycic sie TRZECIA NAJBOGATRZA ( po Japoncach i Zydach ) spolecznoscia w USA !!!!!!!!!! Eva trafiala na podatny grunt tu na forum , bo jest tu wielu nieudacznikow , ludzi ktorzy zazdroszcza sukcesow innym i stad tyle jadu w nich i klamstw wypisywanych na temat USA . I tym wlasnie sie zajmuje calymi dniami tzw eva , najwiecej jej pelno po artykulach o Ameryce bo tam sie najwiecej dzieje , wiec przychodzi to latwo ale czesto rowniez artykuly na inny temat rowniez musi wtracic swoje oczywiscie zlosliwe a najczesciej podszyte jadem swoje "trzy grosze" , podobnie jak tzw Tomson lub Tornson albo czasem zwie sie Che ( to ten sam glupek) Ten sam poziom i kategoria ludzi co eva . Wiec moja rola jest przypominanie i prostowanie pospolitych klamst , zeby opluwacze nie czuli sie zbyt komfortowo . Z Tomsonem nawet niedyskutuje bo to dzieciak , ale riposte innym musze dac na paszkwile i przeinaczenia . Ludziom sie wydaje ze jak cos przeczytali lub chociazby nawet byli pare miesiecy to maja cholerna wiedze o Ameryce ,a tu sam pobyt , praca , czy zamieszkanie niewiele pomaga , aby poznac ten wielki i piekny kraj . Zeby poznac Ameryke trzeba sie caly czas doksztalcac , byc zaangazowanym , dzialac , bywac i uczestniczyc i tym wielokulturowym spoleczenstwie . Ja nie jestem ani anty- europejski ani nawet anty-niemiecki ,jest dokladnie cos przeciwnego , uwazam ze Europa z USA powinna isc razem bo mamy podobne wartosci , w swiecie kiedy coraz wieksza role pelni Azja . Europa samodzielnie sobie nieporadzi w rywalizacji z Chinami . Niestety niektorzy przywodcy ( na szczescie jest ich coraz mniej ) sa krotkowzroczni i patrza najdalej do nastepnych wyborow . UE traci na znaczeniu (niestety) widac to po indolencji "Brukseli" i jak tak dalej pojdzie USA znajdzie (wlasciwie juz to zrobila ) sprzymierzencow w Japoni , Indiach, i krajach srodkowo- europejskich. Mimo wszystko pozd. Odpowiedz Link Zgłoś
the_real_kris Tak duzo bredni, ze nie mam czasu na komentarz... 01.06.05, 11:12 Wez sie do roboty auslanderze zamiast siedziec w necie bo cie z niej twoj bog-boss wypierniczy. Odpowiedz Link Zgłoś
langston sly2005 ma CALKOWITA RACJE!! 01.06.05, 00:11 O co ci chodzi sly2005 ma absolutna racje! Odpowiedz Link Zgłoś
sly2015 Do Szabo !!!!!! 01.06.05, 06:51 Odpowiadasz na : szabo napisał: > sly2015 napisał: > > > Odpowiadasz na : > > eva15 napisała: > > > > > sukcesy polskiej polityki zagranicznej sa powazne > > > > > > Powinni dac duzo... duzo ... bardzo duzo ... odrazu 100 miliardow tak jak > dali > > frycom plan Marshalla!!!! Prawda tzw evo !!!!! > > > > A co Polska dostala od Niemcow ????? > > Zrujnowane miasta , rozkradzione muzea , place , zamki > > Rostrzelana ludnosc cywilna , zgwalcone kobiety , > > Twoj niemiecki Pan pewnie sie nadal szczyci sygnetem zrobionym ze zlotych > zebow > > Baw sie dalej i tak maja cie jako Polke zamieszkana w niemczech za osobe > > > > drugiej kategori !!!!!!! > > > > > jesteś nienomalny?? Oczywiscie ze mozesz mnie nazwac jak ci sie podoba ... co nie zmienia faktu ze to nie ja zaczalem i to nie ja sie zajmuje podjudzaniem i szczuciem pomiedzy rodakami zamieszkalymi w roznych miejscach swiata - Tlko robi to zajadle tzw eva 15 ( te 15 to chyba jej wiek ..?) Nazywam to w jej wykonaniu "minuta nienawisci " Nie wiem jaki ona ma problem ... - moze jakis amerykanin obiecal jej malzenstwo i staly pobyt , a potem jak to bywa wsrod facetow , "wykorzystal " i musiala niestety zostac w helmutowie . Piszesz mi tu o jakis korzysciach z kontaktow gosodarczych z Niemcami... ,ale mnie szwaby tak naprawde niewiele obchodza . Nigdy tam nie bylem chociaz mieszkalem w duzym miescie dosyc blisko granicy (ok 120 km , zgadnij jakie to miasto) i sie tam rowniez nie wybieram . Jest z racji mojego hobby (nurkowanie ) wiele ciekawszych miejsc miejsc na ziemi , a poza tym jest jeszcze ok 170 innych krajow w ktorych nie bylem . Wracajac jednak do tzw evy oburzasz sie zupelnie niepotrzebnie , widac nie znasz jej i jej " dokonan " , wrecz stalego obrzydzania tu na forum kraju w ktorym mieszka ok 10 milionow Polakow. Dla wielu z nas jest to kraj najlepszy na swiecie do zycia , mam namysli tutaj tych co zaczynali od przyslowiowego" zera" , a dzisiaj po latach pobytu i szansy jaka nam dala Ameryka mozemy jako spolecznosc poszczycic sie TRZECIA NAJBOGATRZA ( po Japoncach i Zydach ) spolecznoscia w USA !!!!!!!!!! Eva trafiala na podatny grunt tu na forum , bo jest tu wielu nieudacznikow , ludzi ktorzy zazdroszcza sukcesow innym i stad tyle jadu w nich i klamstw wypisywanych na temat USA . I tym wlasnie sie zajmuje calymi dniami tzw eva , najwiecej jej pelno po artykulach o Ameryce bo tam sie najwiecej dzieje , wiec przychodzi to latwo ale czesto rowniez artykuly na inny temat rowniez musi wtracic swoje oczywiscie zlosliwe a najczesciej podszyte jadem swoje "trzy grosze" , podobnie jak tzw Tomson lub Tornson albo czasem zwie sie Che ( to ten sam glupek) Ten sam poziom i kategoria ludzi co eva . Wiec moja rola jest przypominanie i prostowanie pospolitych klamst , zeby opluwacze nie czuli sie zbyt komfortowo . Z Tomsonem nawet niedyskutuje bo to dzieciak , ale riposte innym musze dac na paszkwile i przeinaczenia . Ludziom sie wydaje ze jak cos przeczytali lub chociazby nawet byli pare miesiecy to maja cholerna wiedze o Ameryce ,a tu sam pobyt , praca , czy zamieszkanie niewiele pomaga , aby poznac ten wielki i piekny kraj . Zeby poznac Ameryke trzeba sie caly czas doksztalcac , byc zaangazowanym , dzialac , bywac i uczestniczyc i tym wielokulturowym spoleczenstwie . Ja nie jestem ani anty- europejski ani nawet anty-niemiecki ,jest dokladnie cos przeciwnego , uwazam ze Europa z USA powinna isc razem bo mamy podobne wartosci , w swiecie kiedy coraz wieksza role pelni Azja . Europa samodzielnie sobie nieporadzi w rywalizacji z Chinami . Niestety niektorzy przywodcy ( na szczescie jest ich coraz mniej ) sa krotkowzroczni i patrza najdalej do nastepnych wyborow . UE traci na znaczeniu (niestety) widac to po indolencji "Brukseli" i jak tak dalej pojdzie USA znajdzie (wlasciwie juz to zrobila ) sprzymierzencow w Japoni , Indiach, i krajach srodkowo- europejskich. Mimo wszystko pozd. Odpowiedz Link Zgłoś
kato28 Re: Rotfeld w Ameryce: pewne ułatwienia wizowe 31.05.05, 23:27 Ciekawe jaką to pieczeń chcą upiec Stany przy okazji opowiadania pierdół Rotfeldowi? Odpowiedz Link Zgłoś
1europejczyk Wprowadzmy ulatwienia wizowe dla Amerykanow 01.06.05, 00:11 Wprowadzmy amnestie dla tych Amerykanow co bezprwnie przedluzali pobyt w Polsce pracujac na czarno przed 1989 rokiem. Pozniej to juz calkiem co innego !!!! Surrealizm w wykonaniu naszego ministra i pani Rice. Wizy wjazdowe do kraju, ktory wybiera uznanego przez caly swiat klamce na Prezydenta, ktory wykonuje sluzalczo zyczenia swego zwierzchnika w Izraelu, kosztem zycia wlasnych zolnierzy i setek miliardow dolarow wlasnych podatnikow nie sa tym samym, co wizy do kraju, ktorego prestiz wyznaczaly swiatowe osiagniecia naukowe i przywodztwo swiatu w pokojowej walce o idealy demokracji i wolnosci. Statystyki wskazuja, ze jest coraz mniej chetnych na pobyt w takim "raju" ! Odpowiedz Link Zgłoś
polonus5 Re: Wprowadzmy ulatwienia wizowe dla Amerykanow 01.06.05, 02:35 przeczytaj to i pomysl ilu jest chetnych do przyjazdu do Naszego Kraju - USA przyjmuje co roku 220 tysiecy emigrantow !!! Bezskuteczne poszukiwanie pracy przez 3 miliony ludzi jest czynnikiem generującym nędzę, największym złem i naszą narodową katastrofą Porażający dramat Bezrobocie w Polsce jest prawie dwukrotnie wyższe, niż w pozostałych krajach Unii Europejskiej, nie wyłączając tych, które razem z nami znalazły się w tej strukturze rok temu. Unijne biuro statystyczne Eurostat w Luksemburgu w zeszłym tygodniu podało, że unijna średnia bezrobocia utrzymuje się na niezmienionym poziomie 8,9 proc. Ogromnym nieszczęściem Polski jest bezrobocie długotrwale i bezrobocie wśród młodzieży. Według ostatnich danych bezrobocie długotrwałe to u nas aż 67 proc. całego bezrobocia. Na 3 miliony osób bezskutecznie poszukujących pracy długotrwale poszukują jej ponad 2 mln. Stopa bezrobocia długotrwałego przekracza w Polsce 10 proc. - w Stanach Zjednoczonych ten wskaźnik wynosi 0,7 proc., w UE - 3 proc. Według informacji Głównego Urzędu Statystycznego stopa zatrudnienia w naszym kraju wynosi tylko 54 proc.; dla porównania w USA i UE 84 proc. i ponad 70 proc.Sytuacja wśród młodzieży budzi grozę: aż 40 proc. młodych ludzi do 24 roku życia, nie licząc studentów, nie może znaleźć pracy. To rodzi społeczne patologie. Ogromne polskie bezrobocie jest czynnikiem generującym ubóstwo, nic dziwnego, że w biedzie i nędzy żyje coraz więcej Polaków. Przed wyborami prawie wszystkie partie obiecują skuteczną walkę z bezrobociem, bo zadają sobie sprawę, że na to, co jest, elektorat zgody dać nie może. Związany z Instytutem Pracy i Spraw Socjalnych prof. Mieczysław Kabaj zwraca uwagę na ogromne zróżnicowanie przestrzenne bezrobocia. Liczba bezrobotnych zarejestrowanych na 100 pracujących wynosi w Warszawie około 10 osób, ale są powiaty, w których przekracza ona aż osób 70. Ogromna większość bezrobotnych straciła pracę nie ze swojej winy, a znaleźć jej nie jest w stanie także nie ze swojej winy, zwłaszcza kiedy mieszka w niewielkich miejscowościach. Zlikwidowano tam tysiące zakładów pracy, nowe nie powstały. - W okresie transformacji liczba pracujących w gospodarce narodowej zmniejszyła się o 5 mln ludzi - taka część narodu przesunięta została ze sfery tworzenia produktu narodowego brutto do sfery bierności zawodowej - przypomina. Politycy wobec tej wielkiej rzeszy ludzi od kilkunastu lat przejawiają wyjątkowe okrucieństwo. Z pomocy bezrobotnym kolejne rządy wycofywały się rakiem. Na początku transformacji 80 proc. bezrobotnych otrzymywało zasiłki, dzisiaj - średnio w kraju - tylko 14 proc. Są jednakże całe województwa, w których nędzne, bo stanowiące zaledwie 15 - 20 proc. przeciętnego wynagrodzenia świadczenia otrzymuje jedynie 10 proc. bezrobotnych. Mało tego, mamy gminy, w których tylko 1 - 5 proc. bezrobotnych nie zostało pozbawionych świadczeń. Takich gmin w województwie lubelskim na przykład jest aż 60. Nikt z polityków nie grzmi na co dzień z trybun z czego ci ludzie żyją. W większości unijnych krajów 80 - 100 proc. bezrobotnych zasiłki otrzymuje. Syty głodnego nie zrozumie Na aktywne programy zwalczające bezrobocie - prace interwencyjne, roboty publiczne, szkolenia itp. - wydaje się w Polsce rocznie na jednego bezrobotnego 77 dolarów (czyli niewiele więcej niż 6 dolarów miesięcznie), na Węgrzech w kraju, w którym bezrobocie jest trzy razy niższe niż u nas - 140 dolarów, w "starych" krajach UE prawie 620 dolarów. Walka z bezrobociem masowym i strukturalnym jest tylko werbalna, jeżeli jednocześnie oszczędza się na bezrobotnych - uważa Kabaj i mówi, że żaden cywilizowany kraj tego nie robi. Gdy swego czasu bezrobocie w Finlandii przekroczyło 18 procent, premier tego kraju powiedział, że jest to narodowa katastrofa i fiński rząd rozpoczął energiczne działania, żeby wyjść z zapaści (rezultat: w 2002 r. bezrobocie w tym kraju wynosiło 9,1 proc.). Próżno czekać na takie larum ze strony polityków polskich. Oni są syci, pewni swego, i żaden biednego nie rozumie. Przekonaliśmy się o tym aż nadto dobrze w ciągu ostatnich kilkunastu lat. Uporczywie powtarzany jest mit, że współczesna rewolucja naukowo-techniczna likwiduje miejsca pracy. Sprzeciwiam się temu kategorycznie - mówi prof. Tadeusz Kowalik. Według niego tłumaczenie, że postęp techniczny powoduje dzisiejsze bezrobocie, jest nieprawdziwe. Nie ma negatywnych korelacji między postępem technologicznym a stopą zatrudniania. Dowodem jest to, że w krajach zajmujących pierwsze miejsce w światowych rankingach w gospodarce opartej na wiedzy, takich jak Stany Zjednoczone, kraje skandynawskie czy Anglia, która dołączyła do nich w ostatnich latach, bezrobocie jest niskie. Nieprawdą jest także, że w najbardziej rozwiniętych krajach odchodzi się od państwa opiekuńczego. W żadnym wypadku nie stanowi to reguły! Owszem, przyznaje profesor, odchodzi się od pewnych przerostów takiego państwa, ale statystyka redystrybucji dochodu narodowego pokazuje, że nadal są bogate kraje, w których nie maleje, ale wrasta udział redystrybucji tego dochodu, są kraje, w których redystrybucja dochodu narodowego wcale nie spada, można też podać przykłady krajów, w których zabezpieczenie społeczne spadło o parę punktów. - W UE nie istnieje jeden system społeczno-ekonomiczny, jak nam wmawiają. Analizy porównawcze pokazują różnorodność systemową - twierdzi. - Systemy społeczno-ekonomiczne są co najmniej cztery: skandynawski, nazywany socjaldemokratycznym, liberalno-rynkowy w Wielkiej Brytanii, kontynentalny we Francji i w Niemczech oraz śródziemnomorski. W Polsce musimy się zdecydować, do jakiego z nich dołączyć, bo odbite, zamazane światło amerykańskie jest dla nas niezdrowe. System amerykański, który u nas neoliberałowie lansują, do Europy nie przystaje. Kabareciarze z Platformy Obywatelskiej Tymczasem Polska, z katastrofalnym bezrobociem, zadłużeniem zagranicznym, które na koniec IV kw. ub. r. wynosiło 126,7 mld dolarów, tj. 379 mld zł i ogromnym deficytem w handlu zagranicznym, w wyniku którego w czasie transformacji straciliśmy ok. 1,6 mln miejsc pracy, mentorsko poucza bogate kraje unijne z gospodarkami o wysokich technologiach, jak mają postępować, żeby stały się jeszcze bogatsze. Dotyczy to m. in. Finlandii, Szwecji, Danii, atakowanych przez polskich polityków, szczególnie z Platformy Obywatelskiej, że nie chcą zrezygnować z wysokich podatków i państwa opiekuńczego. To wygląda jak kabaret. Nie jest prawdą, że czynniki demograficzne rozwiążą niebawem problem bezrobocia, jak uważa część polityków z premierem Markiem Belką na czele. Zdaniem Kabaja jesteśmy przed wielką falą absolwentów szkół wyższych. Do 2020 r. należy utworzyć 2 mln nowych miejsc pracy. Belka optymistycznie rozważa, że demograficzny przyrost zasobów pracy w latach 2005 - 2010 będzie stosunkowo niewielki, ale to nieporozumienie, ponieważ rynek pracy odciążyły osoby studiujące. Premier mówi, że za dwa, trzy lata w Polsce będzie ogromny niedobór pracowników. Mam na ten temat inne zdanie. Do 2020 r. potrzebne są 2 mln nowych miejsc pracy Część studentów uczy się i studiuje, ale przynajmniej milion tylko się uczy i potem zapragnie pracować. Z rachunków przeprowadzonych w Instytucie Pracy i Spraw Socjalnych wynika, że w latach 2004-2010 liczba absolwentów szkół wyższych wyniesie ok. 3,5 mln osób. Jak już było powiedziane, część pracę już ma, ale ok. 1,5 mln jeszcze nie. Co będą robić? Możliwe są dwa scenariusze. Pierwszy: wzrośnie bezrobocie, głównie wśród młodzieży z wyższym wykształceniem, co byłoby nieszczęściem. Drugi: znaczna część młodych, wykształconych ludzi wyemigruje. To jest dla Polski wyjątkowo niebezpieczne, gdyż zmieni się struktura społeczeństwa, które się jeszcze bardziej zestarzeje. Żeby powstały nowe miejsca pracy, konieczna jest zmiana polityki makroekonomicznej, w której kluczową rol Odpowiedz Link Zgłoś
neo1113 Re: Wprowadzmy ulatwienia wizowe dla Amerykanow 01.06.05, 12:11 Dobra, wszystko to fajnie podane. Dane szczegółowe, wierzę na słowo. Ale dlaczego nazywać polityków z Platformy kabareciarzami ? Żeby była jasność to jeszcze nie wiem na kogo będę głosował. Kraje skandynawskie i inne wysoko rozwinięte redystrybuują dochód, bo je na to stać, a u nas co redystrybuować ? biedę ?. Niestety to co proponuje Platforma wydaje się niegłupie, żeby powstały nowe miejsca pracy, musimy obniżyć podatki i uprościć system, a pieniądze do budżetu w końcu i tak wpłyną, przecież ludzie którzy będą zarabiać, będą też wydawać.Niestety wszelkie bzdurne wydatki budżetu (np. na filmy ) trzeba ciąć. Uważam, że za darmo powinno być leczenie, szkoła do matury a z resztą niech każdy sobie radzi sam. Ale co do gospodarki to chyba jednak musimy brać przykład z krajów, które mają raczej liberalny system gospodarczy, np. USA ( też ich nie lubię, ale rozwijaja się szybciej niż Europa, a my musimy gonić ). Na państwo opiekuńcze nas nie stać i między bajki to trzeba włozyć. Aktywizacja bezrobotnych to bzdura. Byłem bezrobotny w 2002 roku to wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
heraldek Jak wyslali Zyda do tej Ziemi Obiecanej.... 01.06.05, 00:09 ...to zaraz widac jakies efekty... ....gdyby Kwasniewski, Miller, Cimoszewicz i Walesa sie obrzezali to dawno by tych wiz nie bylo.... Odpowiedz Link Zgłoś
langston POLSKA UKRAINA LITWA BIALORUS+ZYDZI!!!! 01.06.05, 00:16 Rezcpospolita Wielu Narodow w scisly sojuszu z USA...juz niedlugo Zobaczycie! Brawo! Calkowicie Popieram!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ab554 Re: POLSKA UKRAINA LITWA BIALORUS+ZYDZI!!!! 01.06.05, 00:29 Kurcze , naprawde cos w tym jest , od razu tak pomyslalam, jak przeczytalam o sukcesach Rotfelda , a swoja droga czy to nie piekny pomysl??? Odpowiedz Link Zgłoś
langston Re: POLSKA UKRAINA LITWA BIALORUS+ZYDZI!!!! 01.06.05, 00:32 Rewelacyjny!!! Sadze ze sie szybko zisci!!! Przeciez juz powolano wspolne Zgromadzenie Parlamntarne Polski, Ukrainy, i Litwy-po 30poslow z kazdeego kraju!. Odbylo sie w zeszlym miesiacu w Lucku. ...ani Niemcy, ani Rosja nie bylby by w stanie nam podstkoczyc. Mam nadzieje ze te narody sie dogadaja!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
pandada Re: POLSKA UKRAINA LITWA BIALORUS+ZYDZI!!!! 01.06.05, 01:44 Nie zapominaj, że nacjonaliści ukraińscy i litewscy wyrośli na nienawiści (zrozumiałej nawet) do Polski. Chętnie także współpracowali z Hitlerem. Pytanie: po co mamy zadzierać z ważnymi dla naszej gospodarki Niemcami, Francją i Rosją i kumać się z drobnicą wschodnioeuropejską i USA, które w niczym nam nie pomogą? Poza nacjonalistycznymi pierdołami i fobiami to jest bezcelowe. Zyskać może na tym USA, a stracić UE (w tym my). Nie można zdradzać UE i działać dla konkurencji. Odpowiedz Link Zgłoś
langston Re: POLSKA UKRAINA LITWA BIALORUS+ZYDZI!!!! 01.06.05, 02:11 ...sadze ze jestes jednym z tych ktorzy sprzedaliby wlasna matke by jakas mityczna, wydumana "UE" miala sie dobrze. Przeciez jej nawet nie chca ci ktorzy na UE mogliby najwiecej skorzystec czyli Francuzi. Co do Niemcow do oczywiscie ze musimy utrzymywac z nimi jaknajlepsze stosunki, ale nie za cene tego ze oni beda uwazac sie za ofiare wojny o ktorej nie wiedza nic oprocz tego ze jacys "nazisci" wymordowali Zydow, a ich babcie musialy uciekac ze wschodu. Co do fobi i pie..to sa to przymioty gospodarki francuskiej i ostatnio rowniez niemieckej. A dlaczego wolisz by Francja korzystala a nie USA? Pewnie dlatego ze "jestesmy w europie". hahahaha Chlopie obudz sie!!!!!!1 Odpowiedz Link Zgłoś
langston NIE MOZNA "ZDRADZAC UE" BUHAHAHAHAHA 01.06.05, 02:13 Budowa np. gazociagu z Rosji do Niemciec po dnie Baltyku co na zawsze odetnie Europe Srodkowa od dostaw gazu ze Skandynawii jak nazwiesz? Czy Niemcy przejmuja sie twoim "ue-patryityzmem" zapewniam cie ze maja go gleboko w... Odpowiedz Link Zgłoś
karmin-cynober Re: Rotfeld w Ameryce: pewne ułatwienia wizowe 01.06.05, 00:40 Czy sa jakies inne osiagniecia tej wizyty? Bo wize mam i nie uzywam, tak ze mi to wisi. dolary dla wojska, ktore je na wyda na wojne amerykanska tez mnie nie ciesza. Czy to wszystko o czym oni rozmawiali? Odpowiedz Link Zgłoś
langston Re: Rotfeld w Ameryce: pewne ułatwienia wizowe 01.06.05, 00:44 Uwazaj zebys z samouwielbienia i egoizmu swoj koniec nosa nie wpakowal do pepka lub lepiej swojego "...tego co ci wisi..." do swoich czterech liter. Odpowiedz Link Zgłoś
karmin-cynober Re: Rotfeld w Ameryce: pewne ułatwienia wizowe 01.06.05, 00:47 Pytanie konkretne. To wszystko o czym rozmawiali ? Odpowiedz Link Zgłoś
michal00 Re: Rotfeld w Ameryce: pewne ułatwienia wizowe 01.06.05, 00:56 To wszystko co powiedziano prasie. Ciekawe czy Rotfeld poruszyl temat slynnego offsetu. Sadzac z braku zadnego komentarza na ten temat nic w tej sprawie nie zalatwil. Odpowiedz Link Zgłoś
pandada Re: Rotfeld w Ameryce: pewne ułatwienia wizowe 01.06.05, 01:46 Oj nie masz wizy chyba... Odpowiedz Link Zgłoś
the_real_kris A wiza to takie halo? 01.06.05, 11:17 Mam biznesowa, bylem w tym 'przybytku ziemskiej rozkoszy' nawet w tym roku (juz piaty czy szosty raz) i poza natura nic mnie tam nie zachwycilo. No dobrze - jest kilka miast ktore moga zrobic wrazenie ale ogolnie rzecz ujmujac - ludzie - porazka - nie wiedza gdzie zyja. Pytam takiego glaba w restauracji w Arizonie czy droga 66 przy ktorej pracuje przez cale zycie prowadzi w kierunku polnocnym (i pokazuje kierunek) czy poludniowym... Nie wie debil - cale Stany - banda baranow (wylaczajac 5% ludzi na poziomie). Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kulczyk Re: A wiza to takie halo? 01.06.05, 13:21 Nic dziwnego, że ci nie powiedział, bo zasadniczo to ona leci na osi Wschód-Zachód. Geograf się znalazł. Odpowiedz Link Zgłoś
apen43 Re: A wiza to takie halo? 01.06.05, 13:41 w usa drogi wschod-zachod maja nunery parzyste,a polnoc -poludnie numeru nieparzyste . Odpowiedz Link Zgłoś
kedzier42 coz za wspanialomyslnosc!!!!LUUUDZIE!!!! 01.06.05, 01:16 siedze tu juz kilka lat na czarno nie mam zadnych praw ,ale amerykanski rzad pobiera ode mnie podatki no wiec jak to jest?czy ja jestem przestepca czy oni? oczywiscei sam tego chce wiec prosze nie komentowac zlosliwie Odpowiedz Link Zgłoś
michal00 Re: coz za wspanialomyslnosc!!!!LUUUDZIE!!!! 01.06.05, 01:32 Pracujesz na czarno i placisz podatki? Jak to jest mozliwe? Odpowiedz Link Zgłoś
apen43 Re: coz za wspanialomyslnosc!!!!LUUUDZIE!!!! 01.06.05, 02:09 podatki federalne placi sie od dochodu,a przeznaczone sa na utrzymanie rzadu realizujacego polityke ekonomiczna (czyli abys mial prace) oplaca sie w ten sposob bezpieczenstwo kraju-armia,fbi,cia,sluzby graniczne(jak widac malo skuteczne wzgledem ciebie). sam odpowiedz sobie,kto jest przestepca. oprocz tego placisz podatki stanowe dla podobnych celow w skali twego stanu. placisz tez na swe swiadczenie emerytalne ktorych nie zobaczysz,bo jestes nielegalnym i przestepca wg prawa usa. czy twe podatki rzeczywiscie ida do rzadu czy tez do kieszeni twego pracodawcy? twoj pracodawca tez jest przestepca w mysl prawa usa i raczej nie chwali sie toba przed urzedem,bo dzis latwo by wpadl-musi oswiadczyc ze zatrudnia ludzi legalnych i sprawdzil im wymagane dokumenty. aby ci nie bylo smutno,to po powrocie do kraju jeszcze raz powinienes zaplacic podatek polskiemu rzadowi za to ze przywieziesz pieniadze. Odpowiedz Link Zgłoś
the_real_kris to wlasnie na tym USA buduje swoja potege... 01.06.05, 11:20 na wyzysku imigrantow. Piekny kraj. Odpowiedz Link Zgłoś
kropekus jezeli placisz podatki-to nie pracujesz na czarno 01.06.05, 14:38 niestety ludzie pracujacych na czarno nie placa grosza podatkow-a uzywaja szkolnictwo,sadownictwo,pomoc spoleczna czy nawet to,ze poruszaja sie po odsniezanych drogach za friko.Czesc emigrantow pracuje na falszywe papiery i chyba o tych mowa-"ze placa podatki..."-oni oszukuja i US Goverment i siebie.Takiego dokonali wyboru.Pozniej ci "szczesciarze" wracaja do Polski i tam zasilaja budzet zarobionymi dolarami..Wiec korzysc dla wszyskich. Ale nasi forumowi mozgo-pigmeje widza we wszystkim tylko "czarne". Odpowiedz Link Zgłoś
olewin Re: Rotfeld w Ameryce: pewne ułatwienia wizowe 01.06.05, 01:20 buu ha ha .. Przestępstwa sprzed 89 roku ?? i tak się pewnie przedawniły :))))) Te komuchy to totalna amatorka .. Odpowiedz Link Zgłoś
polonus5 Brac co daja za darmo BO : 01.06.05, 02:42 Polska, z katastrofalnym bezrobociem, zadłużeniem zagranicznym, które na koniec IV kw. ub. r. wynosiło 126,7 mld dolarów, tj. 379 mld zł i ogromnym deficytem w handlu zagranicznym, w wyniku którego w czasie transformacji straciliśmy ok. 1,6 mln miejsc pracy, mentorsko poucza bogate kraje unijne z gospodarkami o wysokich technologiach, jak mają postępować, żeby stały się jeszcze bogatsze. Dotyczy to m. in. Finlandii, Szwecji, Danii, atakowanych przez polskich polityków, szczególnie z Platformy Obywatelskiej, że nie chcą zrezygnować z wysokich podatków i państwa opiekuńczego. To wygląda jak kabaret. Nie jest prawdą, że czynniki demograficzne rozwiążą niebawem problem bezrobocia, jak uważa część polityków z premierem Markiem Belką na czele. Zdaniem Kabaja jesteśmy przed wielką falą absolwentów szkół wyższych. Do 2020 r. należy utworzyć 2 mln nowych miejsc pracy. Belka optymistycznie rozważa, że demograficzny przyrost zasobów pracy w latach 2005 - 2010 będzie stosunkowo niewielki, ale to nieporozumienie, ponieważ rynek pracy odciążyły osoby studiujące. Premier mówi, że za dwa, trzy lata w Polsce będzie ogromny niedobór pracowników. Mam na ten temat inne zdanie. Do 2020 r. potrzebne są 2 mln nowych miejsc pracy Część studentów uczy się i studiuje, ale przynajmniej milion tylko się uczy i potem zapragnie pracować. Z rachunków przeprowadzonych w Instytucie Pracy i Spraw Socjalnych wynika, że w latach 2004-2010 liczba absolwentów szkół wyższych wyniesie ok. 3,5 mln osób. Jak już było powiedziane, część pracę już ma, ale ok. 1,5 mln jeszcze nie. Co będą robić? Możliwe są dwa scenariusze. Pierwszy: wzrośnie bezrobocie, głównie wśród młodzieży z wyższym wykształceniem, co byłoby nieszczęściem. Drugi: znaczna część młodych, wykształconych ludzi wyemigruje. To jest dla Polski wyjątkowo niebezpieczne, gdyż zmieni się struktura społeczeństwa, które się jeszcze bardziej zestarzeje. Żeby powstały nowe miejsca pracy, konieczna jest zmiana polityki makroekonomicznej, w której kluczową rolę powinny odgrywać inwestycje. Prof. Kabaj przypomniał, że w ub. roku (choć inwestycje nieco ruszyły) były one ciągle o 10 proc. niższe niż w 2001 r. Trudno jednak inwestować, gdy kredyt inwestycyjny kosztuje 15-20 proc. rocznie. Inwestycje ruszą silnie wówczas, gdy kredyty inwestycyjne zdecydowanie potanieją. Trudno jednak o tym mówić, gdy lekiem na całe zło jest fundamentalnie pojmowany liberalny monetaryzm. Odpowiedz Link Zgłoś
himax KUPUJMY F-16, BOENIG I SZUKAJMY PRACY WE FRANCJI 01.06.05, 04:09 Juz Francuzi dali odpowiedz w referendum na takie poczynania "osla trojanskiego" Odpowiedz Link Zgłoś
langston NAJGLUPSZY JEST JEDNAK OSIOL FRANCUSKI 01.06.05, 12:09 ...a co w tym zlego ze kupujemy co nam sie podoba i szukamy pracy gdzie nam sie podoba. Zapewniam cie ze Francuzi, Niemcy, Anglicy, Hiszpanie, Wlosi tez maja uzbrojenie made in USA, ich linie maja Boeingi i pracuja tam gdzie chca. Ale ty chcesz w imie podlizania sie socjalistom francuskim odbrac sobie wszyskie te mozliwosci i to nazywasz madroscia. Glupi jestes chlopie jak francuski osiol!! Nt. Francuzi napisali "konstytucje" ktora dawala im wzrost wplywow w Europie i sami ja odrzucili to sie nazwya strzelic sobie w wlasna stope/glowe. Lepiej z Bushem zgubic niz z Chirackiem znalesc. Odpowiedz Link Zgłoś
dredger Re: Rotfeld w Ameryce: pewne ułatwienia wizowe 01.06.05, 05:56 8 z 10 ciu meksynanow przybylych tu w ciagu ostatnich 20 lat, przybylo do usa nielegalnie, i caly ten rzad moze ich pocalowac w przyslowiowa dupe. za to swobodnie moze kopac w dupe swojego wiernopoddanczego wasala.. wielka laska was narodzie spotkala, wybranych kilku bedzie moglo pojachac tam znowu... po 16 letniej "odsiadce". uwiez czy nie, ale oni zostali 'przebaczeni' PO 16 latach. fuck it. Odpowiedz Link Zgłoś
tadeuszosinski48 HIPOKRYZJA USA! 01.06.05, 08:05 ADministracja BUSHA jest tak obłudna,że zapomniała otym,iż Amerykanie przyjeżdżają do Polski bez wiz,nie ponosza żadnych opłat konsularnych! To wielka porażka 10letniej prezydentury Kwasniewskiego.Przykład Meksykanów opisany wyżej jest bardzo symptomatyczny.A ten złom z demobilu,co nam dają USA w ramach śmiesznych kwot,powinni nam zamienić na wieloletnią pomoc w kwocie 10 mld.dolarów każdego roku,za fakt pomocy obalenia systemu sowieckiego.Pani Condy RICE ile by wydały USA na zimną wojnę jakby istniał blok ZSRR? Proszę uszanować nasz kraj POLSKĘ,przyznać nam tak poważną pomoc i to od najbliższego planu finansowego budżetu USA! Odpowiedz Link Zgłoś
apen43 Re: HIPOKRYZJA USA! 01.06.05, 13:46 amerykanie nie przyjezdzaja do nielegalnej przcy. nie przyjezdza ich tez wielu,glownie sa to polonusy ktorym zal 130 dolarow na polski paszpost,a z amerykanskim paszportem mozna w remizie zrobic wrazenia. dodatkowo mozna wtracic pare angielskich slow:you know, son of the gun,fuck you itp. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: HIPOKRYZJA USA! 02.06.05, 17:34 apen43 napisał: > amerykanie nie przyjezdzaja do nielegalnej przcy. Przyjeżdżają. Bez prawa stałego pobytu nie dostaniesz legalnej pracy, bez legalnej pracy nie dostaniesz prawa stałegopobytu. Możesz najwyżej uczyć na czarno w szkołach językowych modląc się by pod koniec miesiąca dostać trochę grosza. > nie przyjezdza ich tez wielu,glownie sa to polonusy ktorym > zal 130 dolarow na polski paszpost,a z amerykanskim > paszportem mozna w remizie zrobic wrazenia. > dodatkowo mozna wtracic pare angielskich slow:you know, > son of the gun,fuck you itp. I robić za darmo za małpę :-) Odpowiedz Link Zgłoś
tomekkrzysztof Re: Rotfeld w Ameryce: pewne ułatwienia wizowe 01.06.05, 08:39 Co to za sukces ?! Ile jest osób, które wyjechały do USA przed 1989 r i w 1989 r wróciły do Polski ? Bo ta amnestia dotyczy tylko takich osób. Jeśli ktoś wyjechał przed 1989 r i został tam chociaż jeden dzień po 1989 r (może jest tam do dzisiaj i pracuje uczciwie) to jego amnestia nie obejmie. A tego, którego deportowano, przed 1989 r, amnestia obejmie. Znów chodzi tylko o "roztrąbienie" wiadomości, tak naprawdę nic nieznaczącej wiadomości. Przecież ten rząd i prezydent musi za wszelką cenę pokazać, że coś dobrego zrobił. Jak to dobrze, że kończy się ich żywot. Odpowiedz Link Zgłoś
jankowski1960 Re: Rotfeld w Ameryce: pewne ułatwienia wizowe 01.06.05, 09:02 niech sie odwala...Niemcy moga juz od lat jezdzic bez wiz do usa... no ale oni wchodzili przez 40 lat ameryce do du... Odpowiedz Link Zgłoś
gru100nt LUDZIE, czy wyście poszaleli ? 01.06.05, 09:47 Każda, bez wyjątku, informacja o USA wywołuje u was taką krytykę, że trzeba się wielce zastanowić jaka tego przyczyna. Nikt nie jest bez winy, ale my jako POLSKA mamy w obecnej chwili tylko jednego sprzymierzeńca, USA. Przecież widać okiem laika, że jesteśmy niszczeni przez Wschód i jego przyjaciół na Zachodzie Europy. Czy chcecie powrotu do RWPG, a może wolelibyście wstąpienie do szacownej organizacji jakim jest ZBiR ? To doprawdy niepojęte, że ludzie uważający się za POLAKÓW życzą swojej OJCZYŹNIE źle, tak może czynić tylko wielki złoczyńca. Odpowiedz Link Zgłoś
gru100nt LUDZIE, czy wyście poszaleli ? 01.06.05, 09:47 Każda, bez wyjątku, informacja o USA wywołuje u was taką krytykę, że trzeba się wielce zastanowić jaka tego przyczyna. Nikt nie jest bez winy, ale my jako POLSKA mamy w obecnej chwili tylko jednego sprzymierzeńca, USA. Przecież widać okiem laika, że jesteśmy niszczeni przez Wschód i jego przyjaciół na Zachodzie Europy. Czy chcecie powrotu do RWPG, a może wolelibyście wstąpienie do szacownej organizacji jakim jest ZBiR ? To doprawdy niepojęte, że ludzie uważający się za POLAKÓW życzą swojej OJCZYŹNIE źle, tak może czynić tylko wielki złoczyńca. Odpowiedz Link Zgłoś
exxon juz w Jalcie USA nam pomoglo... 01.06.05, 11:48 Stany Zjednoczone jak kazdy kraj dba o wlasny a nie po "polski interes". Zapomnijmy o bajkowo-romantyczne bzdurach, a wspomnijmy co zobil Raegan, gdy grozila inwazja CCCP na Polske w 1981 r. - dal jasno do zrozumienia, ze USA Polsce w zaden sposob NIE POMOZE w wypadku konfliktu i nie podejmie zadnych krokow przeciw Zwiazkowi Radzieckiemu (moze poza jakas nota protestacyjna). Dzis byloby tak samo. Odpowiedz Link Zgłoś
obywatelgkar Praca w Ameryce jest dla najciemniejszych burakow! 01.06.05, 11:58 Komu przy zdrowych zmyslach oplaca sie stac po amerykanska wize, zaplanic za nia 100 $, kilkaset dolarow za bilet lotniczy, zeby leciec po prace u polaczkow na Greenpoincie za 5.15 ma godzine? Chyba trzeba byc jedynie burakiem z Grajewa czy Moniek, co umie swinie zliczyc do trzech i to tylko dlatego, ze ksiadz mowil ze jest Trojca Swieta! Do Wielkiej Brytanii jedzie sie luksusowym autokarem za okolo 50 $ i wchodzi sie bez kontroli granicznej przejsciem dla ,,EU citizens" ( kiedy cwoki z amerykanskimi paszportami stoja w kolejce dla reszty swiata). To samo w Irlandii czy Szwecji. Pracy jest tam w brud, swietnie platnej, LEGALNEJ, z mozliwoscia zycia sobie na stale jak kazdy obywatel brytyjski czy irlandzki. Pomoc socjalna jest bajeczna a sluzba zdrowia powszechnie dostepna, kiedy imigranciny w USA boja sie podac lekarzowi reke. Tylko kretyni i najciemniejsze buraki stoja do Ambasady USA po wize turystyczna. BO ONI WIERZA W HAMERYKE! A wiare te podtrzymuja polskie dziady w Ameryce, ktore popisuja sie swoimi graciarskimi samochodami i sypiacymi sie domami z sheetrockow. Ja sam mam US passport, wrocilem do Polski, jestem tu szczesliwy, uzywam polskiego paszportu rozkoszujac sie Unia Europejska. Ameryka jako zrodlo utrzymania skonczyla sie i to se juz ne wrati! A Rotfeldowi i Kwasowi powinni dac natychmiast green card, zeby spier....li z Polski i wiecej tu nie wracali. Ameryka ma jedna zalete, przyciaga do siebie smietnik, ktory Europa sie pozbywa. Wiecie dlaczego w Europie nie ma wiecej idiotow? Bo dostali wizy turystyczne do USA i wyemigrowali! Odpowiedz Link Zgłoś
jankowski1960 Re: Praca w Ameryce jest dla najciemniejszych bur 01.06.05, 12:20 swietnie to ujales:) Odpowiedz Link Zgłoś
kropekus tu w USA jest wiecej takich "loser Polakow.." 01.06.05, 14:58 ..na szczescie tych ktorzy w blyskawicznym tempie sie "ustawili" i ktorzy mysla o USA jako o swojej drugiej ojczyznie jest wiekszosc.Ci nie mysla o powrocie.Ameryka to nie tylko Greenpoint czy Jackowo.To tak jak i Polska to nie tylko "soltys z Poraza".:-)) Odpowiedz Link Zgłoś
mariusz.grzyb Re: Praca w Ameryce jest dla najciemniejszych bur 01.06.05, 12:30 Nie wiem czemu, ale wydaje mi się że według ciebie praca w Ameryce jest tylko na Greenoincie za 5.15 $. I tutaj sie mylisz. Mój brat pracuje w okolicach Detroit i zarabia ok. 30$ na godzine, ok.200-220 godzin miesięcznie (ok. 7 tys.$ miesięczne). A jego praca to układanie płytek i parkietów. I nie pracyuje dla żadnego Żyda (jak pewnie zaraz jakiś oszołom napisze) tylko dla Polaka. Mieszka tam również spora grupa innych Polaków, którzy zarabiają podobnie, mieszkają w dobrej dzielnicy, dzieci chodzą do dobrych szkół. Fakt, większość przebywa tam nielegalnie co jednak nie przeszkadza im mieć własnych firm czy zarabiać na wysokim poziomie. Co do ubezpieczenia i służby zdrowia - nie ma z tym problemu - przy takich zarobkach opłacają sobie wszystkie świadczenia i żyją normalnie. Nie są to bynajmniej jakieś buraki tylko ludzie w większości nieźle wykształceni, ale wiedzą że samo nic nie przyjdzie i trzeba na to zapracować. I nie boją się zakasać rękawów do roboty zamiast czekać na pomoc socjalną. A z tą pracą w UE też nie jest tak różowo jak piszesz - nie znając języka możesz się nigdzie nie wybierać bo żadnej nie znajdziesz. Dobrze płatne zawody w UE zawsze mają podstawowy warunek - dobra o ile nie doskonała znajomość języka. A tak na marginesie, czemu piszesz że pomoc socjalna jest bajeczna w UE? Korzystałeś? Przy tak świetnie płatnej pracy? I pokaż mi obcokrajowca, który zostanie taką pomocą objęty w nie swoim kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
apen43 Re: Praca w Ameryce jest dla najciemniejszych bur 01.06.05, 13:53 zapomniales nadmienic ze dobry uniwersytet kosztuje 40 000 dolarow rocznie i z tej przyczyny dzieci parkieciarzy tam sie nie pchaja. a dyplom z dobrej uczelni otwiera wiele drzwi i nobilituje grupe etniczna. Odpowiedz Link Zgłoś
kropekus Re: Praca w Ameryce jest dla najciemniejszych bur 01.06.05, 15:52 > zapomniales nadmienic ze dobry uniwersytet kosztuje > 40 000 dolarow rocznie i z tej przyczyny dzieci > parkieciarzy tam sie nie pchaja. cos facet wiesz ale nie do konca i siejesz bzdurna propagande. Jezeli chodzi o uniwersytety to ich ceny sa rozne -np.bardzo dobry UCON jezeli jestes mieszkancem Connecticut kosztuje okolo 18 tys.Podobnie kosztuja stanowe uniwersytety w innych stanach. Jezeli chcesz isc do innego prywatnego i dobrego college musisz zaplacic wiecej(ok 25-35tys).Od ceny college musisz odliczyc "financial aid" ktory otrzymujesz na podstawie twoich i twojej rodziny dochodow tzw.FAFSA czy CSC Profile. Jezeli chcesz pojsc do Harvard,Yale,Stanford czy innych uczelni tzw"Ivy" to zaplacisz wiecej ale bez wysokich wynikow w nauce lub odpowiednich koneksji to i tak sie tam nie dostaniesz.Wielu Polakow uczy sie w tak zwanych Comunity College-ktore sa duzo tansze od tych stanowych.Czyli jak wszedzie.."dla chcacego nie ma nic trudnego" szczegolnie w USA sie to sprawdza. Polacy w USA ogolnie mowiac-bardzo dbaja o wyksztalcenie dzieci. Chcesz wiecej wiedziec o studiach w USA wejdz na strone: www.utexas.edu/world/univ/state/ dowiesz sie jakie sa koszty. Odpowiedz Link Zgłoś
apen43 Re: Praca w Ameryce jest dla najciemniejszych bur 01.06.05, 16:05 jena corko swiezo po nyu, druga po ny law school. przyslac invoices? Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Po co komu Twoje faktury? 02.06.05, 17:29 apen43 napisał: > jena corko swiezo po nyu, > druga po ny law school. > przyslac invoices? A po co komu Twoje faktury? Odpowiedz Link Zgłoś
apen43 Re: Praca w Ameryce jest dla najciemniejszych bur 01.06.05, 16:14 dobra szkola to jest wtedy gdy absolwenci dostaja propozycje pracy przed ukonczeniem studiow i nie musza jej szukac sami. no i wynagrodzenie jest na odpowiednim poziomie jaka prace lub za ile mozna dostac po comunity college? Odpowiedz Link Zgłoś
kropekus Re: Praca w Ameryce jest dla najciemniejszych bur 01.06.05, 17:26 Poslales dzieci tam gdzie poslales bo cie widocznie bylo na to stac.Ja tylko przedstawilem inne mozliwosci i stwierdzilem,ze niekoniecznie musi sie wydac 40 tys dol. (nie jest to standartem)aby ukonczyc dobra uczelnie.Poza tym kazdy Polak mowi ile kosztuje uczelnia a nie ile za nia placil.Moj znajomu ma corke w NYU i placi tylko 12tys dol.Jest to jego drugie dziecko na studiach i dostal duza pomos finansowa.Ale kazdemu moze powiedzi, ze placi 44tys.prawda?? :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
apen43 Re: Praca w Ameryce jest dla najciemniejszych bur 01.06.05, 18:21 uczelnie -temat rzeka. jest roznica miedzy pomoca finansowa a pomoca finansowa. po mojemu pozyczki nie sa pomoca. przy dwojgu rodzicow niezle zarabiajacych mozna otrzymac minimalna pomoc. odezwalem sie bo podano stawke za ukladanie parkietu 50 godzin tygodniowo. imponujacy zarobek,tylko czy to pasja zyciowa tego czlowieka czy tez koniecznosc. jesli koniecznosc zyciowa to niech sie to przeleje na nobilujace wyksztalcenie dzieci aby mogl powiedziec ze ameryka cos jednak daje. a community college to tyle co w Polsce technikum. Odpowiedz Link Zgłoś
kropekus Re: Praca w Ameryce jest dla najciemniejszych bur 01.06.05, 19:51 Federal Stafford Loan mozna zaliczyc do pomocy bo jest to nisko oprocentowane i splaca sie dopiero po ukonczeniu studiow. Parent Plus Loans czy inne Alternative Loans to rzeczywiscie trudno nazwac pomoca.Ja mam na mysli grants i scholarchips:za wyniki w nauce lub czesc studentow dostaje to za art lub za to,ze beda np.dodatkowo zajmowac sie sportem.Zalezy to od profilu uczelni itd.Corka znajomych miala SAT prawie 1500 punktow. Nazbierane przez nia dofinansowania i scholarships pokryly niemal w calosci Tuitions (32 tys).Uczelnie rozgladaja sie za zdolnymi dzieciakami.Rzeczywiscie studia to temat rzeka.Ale kazdy wie i planuje to,ze dziecko pojdzie na studia i juz wczesniej ma sie to na uwadze. Dlatego jedni "zaradni" dostaja wieksza federalna pomoc bo potrafili jakos "ukryc" oszczednosci a drudzy dostana niewiele bo ich oszczednosci i inwestycje ich dobijaja.Mozna tez zaczac studia na tanszej uczelni a skonczyc na drozszej i chwalic sie,ze sie ukonczylo IVY lige..:-)) Niektorzy to potrafia na ten okres (gdy dziecko stara sie o financial aid) zafundowac sobie nawet rozwod.Stawka jest wysoka ale i wiele mozliwosci.:-))Prawda jest,ze niewiele ludzi placi za swoje dzieci 100% tuition and fees.Ja nikogo takiego nie znam. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Rotfeld w Ameryce: pewne ułatwienia wizowe 01.06.05, 13:01 Polska uzyskała też zapewnienie, że obiecane przez Busha, a obcięte przez kongres 100 mln dol. pomocy wojskowej dla Polski, zostanie nam jednak przyznane "niemal w całości". ***************************************** 100USD? Odpowiedz Link Zgłoś
jankowski1960 Re: Rotfeld w Ameryce: pewne ułatwienia wizowe 01.06.05, 14:09 maruda.r napisał: > > Polska uzyskała też zapewnienie, że obiecane przez Busha, a obcięte przez > kongres 100 mln dol. pomocy wojskowej dla Polski, zostanie nam jednak przyznane > "niemal w całości". > > ***************************************** > > 100USD? > ### a z kim bedzie nasz armia wojowac? Odpowiedz Link Zgłoś
qso za to ty coraz mniej 01.06.05, 20:59 niedługio znajdziesz sie na liscie "zasłuzonych" renegatów Odpowiedz Link Zgłoś
karmin-cynober Re: za to ty coraz mniej 02.06.05, 18:09 100 USD za wize! Drogo sie teraz licza. Zaplacilam przed laty ok. 30 DM za wize dziesiecioletnia. Wracajac do osiagniec ministerialnych:pewne ulatwienia dla osob przebywajacych w USA przed 1989. To niezbyt wiele zmian w przepisach wizowych. Odpowiedz Link Zgłoś