efka_2 04.06.05, 21:01 Nio ba..! A że jest to opinia warszawianki, więc tylko tym bardziej ;> Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tppiotr Re: "New York Times": Kraków jest fantastyczny! 04.06.05, 21:15 W tym wypadku,amerykanie się nie mylą. górą. Wawel Odpowiedz Link Zgłoś
bladatwarz Kraków jest fantastyczny! Wroclaw cudowny! 05.06.05, 14:34 Lubie oba miasta, ale Wroclaw chyba bardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiek86 Re: Kraków jest fantastyczny! Wroclaw cudowny! 05.06.05, 15:23 tak samo uwazam :D Odpowiedz Link Zgłoś
konread Re: "New York Times": Kraków jest fantastyczny! 05.06.05, 15:18 Poza samymi zabytkami, Kraków na tle innych miast dalej zasługuje na miano stolicy kulturalnej Polski!!! Odpowiedz Link Zgłoś
synziemi Re: "New York Times": Kraków jest fantastyczny! 04.06.05, 21:23 Tez uwielbiam Krakow! Dla mnie to takie miasto-skansen gdzie mozna przyjechac ogladac historie ktora sie niejako w nim zatrzymala. Nie wiem czy bym tam chcial mieszkac na stale ale turystycznie uwielbiam tam wracac! :) Odpowiedz Link Zgłoś
homer_jay Re: "New York Times": Kraków jest fantastyczny! 04.06.05, 21:28 Nie slyszalem zeby jakis amerykanin nie polskiego pochodzenia wybieral sie do polski, jak jada do Europy to do Germanii, Francji, Hiszpanii, UK, Italy itd itp. Polska to dziura nie oklamujamy sie, jedyni ktorzy tam jada to zydzi zeby auschwitz zobaczyc a kazdy inny ma PL w d..ie. Krakow jak krakow miasto w miare porzadne tylko ludzie tam wredni. Odpowiedz Link Zgłoś
homer_jay [...] 04.06.05, 22:12 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
marysia57 Re: "New York Times": Kraków jest fantastyczny! 06.06.05, 05:10 > Nie slyszalem zeby jakis amerykanin nie polskiego pochodzenia wybieral sie do > polski, jak jada do Europy to do Germanii, Francji, Hiszpanii, UK, Italy itd > itp. Polska to dziura nie oklamujamy sie, jedyni ktorzy tam jada to zydzi zeby > auschwitz zobaczyc a kazdy inny ma PL w d..ie. > > Krakow jak krakow miasto w miare porzadne tylko ludzie tam wredni. -------------------------------------------------------------------------------- Takiego typu uwagi roja sie w zydowskich gazetach, dyskutuj sobie wiec z znimi a nas "wrednych" zostaw w spokoju, a jak ci sie znudzi na Polske szczekac to poczytaj sobie o historii i zabytkach Polski. Moze wtedy mgla nienawisci do Polski i wszystkiego co Polskie z oczu ci zejdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
homer_jay Re: "New York Times": Kraków jest fantastyczny! 06.06.05, 19:15 Od kiedy Krakow to Polska, ja na polske nie psiocze tylko na Krakow, a to ze do Pl nikt nie chce jeczac to fakt, a nie zlosliwy komentarz, P.S: Twoja matka o tym wie, Odpowiedz Link Zgłoś
babiagora Re: "New York Times": Kraków jest fantastyczny! 04.06.05, 21:43 A to że będzie taki jak Praga to Dobrze czy Źle? Odpowiedz Link Zgłoś
wirusx Re: "New York Times": Kraków jest fantastyczny! 04.06.05, 21:53 Kraków nigdy nie będzie jak Praga! Czesi nie są bigotami, ani też nie rozwalają kamieniami gejowskich parad. I tak dalej... Odpowiedz Link Zgłoś
homer_jay Re: "New York Times": Kraków jest fantastyczny! 04.06.05, 21:57 wirusx napisał: > Kraków nigdy nie będzie jak Praga! Czesi nie są bigotami, ani też nie > rozwalają kamieniami gejowskich parad. I tak dalej... tylko przeginaja sie dla szkopow jak tylko maja okazje Odpowiedz Link Zgłoś
orcheystra Re: "New York Times": Kraków jest fantastyczny! 04.06.05, 22:25 Zapomniała tylko dodać, że na lotnisku jeszcze muszą sprawdzić, czy odwiedzający nie jest czasem pedałem, Żydem lub masonem. Odpowiedz Link Zgłoś
ksenos Re: "New York Times": Kraków jest fantastyczny! 04.06.05, 22:32 POWINNO BYĆ WROCŁAW Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Nareszcie 05.06.05, 07:51 rozsadny glos, ktory mozna spokojnie poprzec:) PF Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Male sprawdzianko w Balicach 06.06.05, 12:33 orcheystra napisał: > Zapomniała tylko dodać, że na lotnisku jeszcze muszą sprawdzić, czy > odwiedzający nie jest czasem pedałem, Żydem lub masonem. RECE MYC SZATY PRAC NIE BEDZIE ZNAC! (Upior Szeli w "Weselu") Odpowiedz Link Zgłoś
ufo54 Re: "New York Times": Kraków jest fantastyczny! 05.06.05, 07:59 > Kraków nigdy nie będzie jak Praga! Czesi nie są bigotami, ani też nie > rozwalają kamieniami gejowskich parad. I tak dalej... I wyszło szydło z worka. Pederasta! Odpowiedz Link Zgłoś
wirusx Re: "New York Times": Kraków jest fantastyczny! 05.06.05, 14:13 ufo54 = wesz polska z Nowej Huty? Odpowiedz Link Zgłoś
rosa91b Re: "New York Times": Kraków jest fantastyczny! 05.06.05, 11:09 Tekst jest pisany ciężką ręką amerykanki za polskie oieniądze. Jednak nawet wzrost przyjazdów polskich tuystów także wpłynie na rozwój turystyczny tego miasta. Przecierz w porównaniu do Warszawy to jest jak perła i kamień polny. Odpowiedz Link Zgłoś
1966p Perła i kamień polny 05.06.05, 13:34 rosa91b napisał: > Tekst jest pisany ciężką ręką amerykanki za polskie oieniądze. Jednak nawet > wzrost przyjazdów polskich tuystów także wpłynie na rozwój turystyczny tego > miasta. Przecierz w porównaniu do Warszawy to jest jak perła i kamień polny. Widać nie czytałeś textu o Warszawie- NYT, kwiecień 2004 ;) Odpowiedz Link Zgłoś
tolerancyjny.inaczej Płock nie jest gorszy, my przynajmniej mamy 04.06.05, 22:38 kasiore na remonty wszystkich zabytków. Odpowiedz Link Zgłoś
ksenos Re: Płock nie jest gorszy, my przynajmniej mamy 04.06.05, 22:53 ZOBACZTA RYNEK WE WRO,a mina wam w krakowie zrzednie(piękne płyty mają-nowe,a juz jakieś nieówne i spękane) Odpowiedz Link Zgłoś
ksenos Re: Płock nie jest gorszy, my przynajmniej mamy 04.06.05, 22:54 aha,a płock tez ładny,no imają prezydenta a, nie fajtłape Odpowiedz Link Zgłoś
me-e KRAKOW TAK...ale 04.06.05, 23:31 ...w ostatnim tygodniu bylem w okolicach lake george tam gdzie drogi juz nie ma a do najbliszego sklepiku pietnascie minut samochodem...i dowiedzialem sie ...ze w krakowie smierdzi...a za zakopanem setki ludzi nad rzeka...i gdzie tu natura...tu jest natura pewna pani stwierdzila...zataczajac zamaszyscie reka na jeziorem i tym co powyzej...lasy falowane niczym bieszczady i niebo pelne gwiazd ,ze palca nie utkniesz... Odpowiedz Link Zgłoś
homer_jay Re: KRAKOW TAK...ale 04.06.05, 23:35 a przyciaganie ziemskie tam macie/ Odpowiedz Link Zgłoś
me-e Re: KRAKOW TAK...ale 04.06.05, 23:43 homer_jay napisał: > a przyciaganie ziemskie tam macie/ ...a co to niby ma znaczyc -przyciaganie...ta pani byla w krakowie ...i ma swe wlasne zdanie...i zawsze ci powie po polsku...przepraszam...lub jak sie masz...kuwa jej nie nauczylem ))) Odpowiedz Link Zgłoś
skun2 Europa? 04.06.05, 23:54 "Nowojorski dziennik zaleca, by podróżując z USA na Stary Kontynent rozważyć wyjazd poza "Londyn i Paryż" - do Europy" Nie wiedziałem, że Londyn i Paryż nie są już w Europie - jak to jedno głosowanie wiele zmienia... Odpowiedz Link Zgłoś
sawa.com Re: Europa? 05.06.05, 11:43 skun2 napisał: > "Nowojorski dziennik zaleca, by podróżując z USA na Stary Kontynent rozważyć > wyjazd poza "Londyn i Paryż" - do Europy" > Nie wiedziałem, że Londyn i Paryż nie są już w Europie - jak to jedno > głosowanie wiele zmienia... A wiesz, że "jest w tym coś na rzeczy". Byłam niedawno w Krakowie. Byłam zdumiona. Na Rynku Krakowskim panowie i panie, czyści i na luzie, spacerowali,lub korzystali z licznych ogródków restauracyjnych i rozprawiali w różnych językach. Plac św. Marka w Wenecji nie dorównuje szykowi i dostojeństwu krakowskiego rynku. Jest to Salon Europy. Z tych prawdziwych najprawdziwszy. Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Re: Europa? 06.06.05, 12:36 Nie wiedziałem, że Londyn i Paryż nie są już w Europie - jak to jedno > głosowanie wiele zmienia... Londyn juz na pewno nie. Wlasnie odwolano referendum konstytucyjne w U.K.:-) Odpowiedz Link Zgłoś
ksenos Re: KRAKOW TAK...ale 04.06.05, 23:54 pojechałem,o ja naiwny do krakowa-myśle sobie hoteli tysiąc więc miejsc tez do spania.no i d..pa.po 12 tel,znalazłem-hotel pod kopcem za 310 zł.3 ***- taaaak,świetnie.tak jest fajnie,ale wiadro kasy trzeba-50% drozej niz w gdańsku,szczecinie,wrocławiu. Odpowiedz Link Zgłoś
homer_jay Re: KRAKOW TAK...ale 05.06.05, 00:03 ksenos napisał: > pojechałem,o ja naiwny do krakowa-myśle sobie hoteli tysiąc więc miejsc tez do > spania.no i d..pa.po 12 tel,znalazłem-hotel pod kopcem za 310 zł.3 ***- > taaaak,świetnie.tak jest fajnie,ale wiadro kasy trzeba-50% drozej niz w > gdańsku,szczecinie,wrocławiu. no i kogo to interesuje, idz poplacz swojej matce i obetrzyj lzy jej spodnica. Odpowiedz Link Zgłoś
fletniapana Re: KRAKOW TAK...ale 05.06.05, 11:25 Dziwne, że sobie nie zarezerwowałeś jakiegoś pokoju. Hoteli powstało dużo, większość to hotele drogie ale są też tansze (szczególnie na przedmieściach). Odpowiedz Link Zgłoś
homer_jay [...] 04.06.05, 23:32 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
loppe Re: "New York też jest niezły 04.06.05, 23:51 dajcie spokój juz tak słabo z nami żeby się podniecać artykułem w NYT - który co tydzień musi jakies miejsce na świecie pochwalić for tourists ( i słusznie bo pieknych miejsc na świecie jest wiele) ale żeby to aż cytować tutaj w osobnym temacie (wyobrażacie sobie NYT piszącego że GW nazwała Nowy York pieknym, specjalnym misatem) Odpowiedz Link Zgłoś
bolekilolekitola [...] 04.06.05, 23:51 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
me-e "New York Times"...kupujcie weekendowe wydanie 04.06.05, 23:55 ...dla wkladek litylko ))) Odpowiedz Link Zgłoś
substance profesjonalnie 05.06.05, 00:03 witam jako profesjonalista w turystyce od lat (pracuje na recepcji ) powiem ze Kraków rzeczywiscie staje sie miastem nowoczesnym.znika powoli szarosc rozpadajacych sie kamienic. krzywych ulic, coraz lepsza informacja i promocja turystyczna. niestety działa władz miasta sa conajmniej dziwne i czsami wrecz kuriozalnie chybione przykład to "wyłozenie" sie na szybkim tramwaju - oprócz długów, paru zbankrutowanych firma, totalnie zeszpeconego ronada Mogilskiego (jednego z najladnieszych ) to nie ma z tej inwestycji nic.ruszyło sie na kazimierzu tylko ze czasami interesy "nowych poliaków" sa sprzeczne z zasadami kultury i dobrego smaku - ulica szeroka przykladem. opinie ze jest u nas tanio - owszem prawdziwe ale tanie to jest dla turystów zagranicznych dla zwykłych ludzi to raczej drogo. brak jest hoteli jedno i dwugwiazdkowych. zycie nocne takie sobie - osobiscie nie znosze juz zadymionych piwnic. powoli robi sie mała warszawka czyli tzw selekcja cos co wczesniej nie istaniało.dochodzi do wybierania i podzialu gosci na zagranicznych i reszte hołoty...niestety to dosc prymitywne działanie. brak jest hali widowiskowo sportowej z prawdziwego zdarzenia.... ostatnio chryja wokól rynku znowu zamieszanie - Likus chce wyłozyc kase na remont natomiast konserwator zabytkow mówi ze to niekonieczne i efekt taki ze w tym roku juz chyba lipa z tego... taksiarze złodziejscy. brak znajomosci nawet podstawowego angielskiego o innych jezykach nie wpomne. Odpowiedz Link Zgłoś
homer_jay drogi substance 05.06.05, 00:08 przestan uzywac slow typu 'warszawka' to moze i ktos ta wasza dziure odwiedzi, ale ze uprzedzenia do ludzi z innych stron polski sa widoczne w twojej i innych krakusow wypowiedzi no kazdy sra na wasza miescine, a w szczegolnosci golebie. Jak bedziesz ludzi obrazal to nikt was nie odwiedzi. zycze przyjemnego mieszkania w nietolerancyjnycm krakowskim ciemnogrodzie. P.S: w piwnicach to reszta polski buraki i kartofle trzyma Odpowiedz Link Zgłoś
substance Re: drogi substance 05.06.05, 02:01 wiesz mnie to nie przeszkadza ze kaków nazywasz dziura bo taki jest w porównaniu do rasowych stolic itp....mówie warszawka gdyz z bardzo szerokiego doswiadczenia wiem ze ludzie tam mieszkajacy i zarabiajacy co nieco sa dosc prosci jak wiekszosc Polaków zreszta. najbardziej lubia Ameryknów niemców Rosjan byle nie nas albo zabojadów. a ze jestem rasista ?? cóz kazdy z nas jest...aha i nie narzekamy na brak turystów wrecz przeciwnie - jest ich na opró i wala do nas drzwiami i oknami...kolo wiesz ile ja zarabiam?? mysle ze niejedn prezes chcialby miec moja kase:) a jestem tylko zwykłem recepcjonista...z tym ze najlepszym w krakowie:) Odpowiedz Link Zgłoś
bellicose Re: drogi substance 05.06.05, 13:14 Uprzedzenia to ty masz o czym swiadczy twój pierwszy post kabanie pastowany. Odpowiedz Link Zgłoś
me-e Re: profesjonalnie 05.06.05, 00:15 ...twe wywody przypomnialy mi ryjo-brazylia z gora 9 lat temu...taksowki...rozdzielanie gosci na zgranicznych i miejscowych...ale zawsze jest rada...trzeba sie wkleic w klimat i zejsc do normalnych tubylczych ludzi...a wtedy dopiero sie zyje...tubylka sama walczyla ze zlotowa ,ze chce za duzo za kurs...ach, co tam sie dzialo jeszcze...))) Odpowiedz Link Zgłoś
skun2 NYT 05.06.05, 00:23 mają tylko fotki z Wawy: travel2.nytimes.com/top/features/travel/destinations/europe/poland/guide.html Odpowiedz Link Zgłoś
me-e Re: NYT 05.06.05, 00:26 ...homedelivery.nytimes.com/HDS/SubscriptionAFE.do? mode=SubscriptionAF&ExternalMediaCode=W81AP Odpowiedz Link Zgłoś
skun2 Re: NYT...wiec w calosci... 05.06.05, 12:32 zdaje się, ze poprzez ten mój link można wejść. Co do fotek - wnętrza eleganckie, ale pozostałe mizerne... Odpowiedz Link Zgłoś
substance Re: profesjonalnie 05.06.05, 01:58 słuchaj ja naprawde doskonale w dosłownym tego słowa znaczeniu poruszam sie po kraku:) uwierz mi na słowo:) Odpowiedz Link Zgłoś
me-e Re: profesjonalnie 05.06.05, 02:18 substance napisał: > słuchaj ja naprawde doskonale w dosłownym tego słowa znaczeniu poruszam sie po > kraku:) uwierz mi na słowo:) ..czyje slowo...z desku slowo...))) Odpowiedz Link Zgłoś
homophob_and_racist [...] 05.06.05, 00:58 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
szczypiorkowski Piekny żydowski Kraków 05.06.05, 01:06 Nie czytałem tego artykułu ale dam głowę że głównym tematem było piękno krakowskiego żydowskiego Kazimierza, gdzie już wiele kamienic należy do Żydów, a już gdy bedą należeć wszystkie - zapraszamy turystów z całego świata, żeby sobie nabić kabzę!!! Odpowiedz Link Zgłoś
skun2 Re: Piekny żydowski Kraków 05.06.05, 02:39 nieee, skąd - o Kazimierzu jest, ale pisze, ze jest to Old City Disneyland. Odpowiedz Link Zgłoś
skedok Re: Piekny żydowski Kraków 05.06.05, 13:10 jeżeli chodzi o amerykanów to trzeba pamiętać o wizach,200baksów każda, odciski palców i skaner oka, nie zaszkodzi odprawa po 16 godz. oczekiwania. Odpowiedz Link Zgłoś
konstantynopolitanczykowianin Re: Piekny żydowski Kraków 06.06.05, 00:52 I tak juz Amerykanie się wściekaja na lotniskach Europy kiedy muszą czekać z różną zbieraniną na bramce "NON EU passports" podczas kiedy tacy Polacy czy Cyganie ze Słowacjii walą przejsciem "EU passports". Odpowiedz Link Zgłoś
szechter2 [...] 05.06.05, 07:09 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
lolovaxman Re: "New York Times": Kraków jest fantastyczny! 05.06.05, 01:07 Kraków : "New York Times" jesteś fantastyczny :) P.S. nie jestem z Krakowa :P Odpowiedz Link Zgłoś
patrickkolno Re: Cracow bardzo modny w USA 05.06.05, 03:23 To nie przesada ten artykul, bo pracujac w Trafalgar Tours - najwiekszej anglofonskiej firmie turystycznej, pamietam ze nawet 2 lata temu wszystkie wycieczki do Europy Srodkowej mialy w swoim repertuarze Krakow. To po prostu jedno z miast w Mitteleuropa, mniej znane niz Praga czy Wieden, ale warty zobaczenia: www.trafalgartours.com Odpowiedz Link Zgłoś
szechter2 Re: Cracow bardzo modny w USA 05.06.05, 07:12 Szlyszales o vice-rabinie Polski, ktory w Krakowie falszowal dowody wlasnosci kamienic? To jest skok zydkow na Krakow! Odpowiedz Link Zgłoś
me-e MIESZKAM W SWOIM... DOmKU... ))) 05.06.05, 01:15 ...internet ma swe minusy...ale chodzi o to...zeby te minusy nie przeslanialy wam plusow...))) Odpowiedz Link Zgłoś
heraldek Mojzeszowcy wszystkich krajow laczcie sie... 05.06.05, 02:28 ...i popierajcie Krakow, miasto Zydow i Polakow... ...a takze Mojzeszow (moj Rzeszow)... Odpowiedz Link Zgłoś
szechter2 [...] 05.06.05, 07:05 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
york222 Re: "New York Times": Kraków jest fantastyczny! 05.06.05, 07:15 krakow jest bardzo ladny,jedyne europejskie miasto.pozdrawiam ze szczecina- wioski Odpowiedz Link Zgłoś
szechter2 Re: "New York Times": Kraków jest fantastyczny! 05.06.05, 07:18 Jak piszez ze Szczecina to chocia symuluj polska klawiature! Odpowiedz Link Zgłoś
apen43 Re: "New York Times": Kraków jest fantastyczny! 05.06.05, 14:20 szechter,tobie wszystko kojarzy sie z zydami, a mi wszystko kojarzy sie z dupa. Odpowiedz Link Zgłoś
szechter2 Re: "New York Times": Kraków jest fantastyczny! 05.06.05, 19:08 To dlatego ze jestes dupa Odpowiedz Link Zgłoś
szechter2 Re: "New York Times": Kraków jest fantastyczny! 05.06.05, 19:11 apen43 napisał: > szechter,tobie wszystko kojarzy sie z zydami, > a mi wszystko kojarzy sie z dupa. "Mnie" nie "mi", i dlatego wlasnie jestes dupa Odpowiedz Link Zgłoś
zdrw Re: "New York Times": Kraków jest fantastyczny! 05.06.05, 09:29 No, cos niesamowitego! Kowboje, oprócz swoich wojen o ropę i żabojadów, zauważyły coś jeszcze?! Odpowiedz Link Zgłoś
tishbite Re: "New York Times": Kraków jest fantastyczny! 05.06.05, 09:31 ... to oni dopiero to zauwazyli ????? Odpowiedz Link Zgłoś
warschawiak Re: "New York Times": Kraków jest fantastyczny! 05.06.05, 09:36 Niestety muszę ostudzić wasz entuzjazm . Narazie centrum turystyki i biznesu jest Warszawa . Kraków to być może prowincja ,której zagraniczny turysta nie bierze wogóle pod uwagę . Bez urazy ,ale słyszałem od moich znajomych z USA , Niemiec i Francji ,że Kraków to taka duża wiocha . Pozdrawiam . Odpowiedz Link Zgłoś
faklapolis WARSCHAW-AK 05.06.05, 13:28 taaaaaaa..... masz racie, rzeczywiscie juz prof.Zin zauwazyl ze warszawa to "zabytek" klasy zerowej a nawet dwuzerowej 00 huehuehue Odpowiedz Link Zgłoś
gabsu Re: "New York Times": Kraków jest fantastyczny! 05.06.05, 15:05 > Niestety muszę ostudzić wasz entuzjazm . Narazie centrum turystyki i biznesu > jest Warszawa . Kraków to być może prowincja ,której zagraniczny turysta nie > bierze wogóle pod uwagę . Bez urazy ,ale słyszałem od moich znajomych z USA , > Niemiec i Francji ,że Kraków to taka duża wiocha . Pozdrawiam . zabawne ja od swoich zagranicznych znajomych słyszałam to samo ale o warszawie - murowana wiocha z odrestaurowanymi paroma obiektami. a nieliczne rzeczy warte zobaczenia na waszym zameczku są przywiezione z krakowa przez zygmusia (za to żeś miał kraków w dupie postawili cię na słupie). my przynajmniej mamy oryginalne zabytki (zresztą z dość przykrych dziejowych powodów, no ale). Odpowiedz Link Zgłoś
parallels Re: "New York Times": Kraków jest fantastyczny! 05.06.05, 10:11 Tak, Kraków to rzeczywiście skansen. Tutaj sytuacja nie zmieniła się od czasów Boya-Żeleńskiego, wszystko jest ciągle aktualne - mówię zwłaszcza o mentalności mieszkańców. Powiew średniowiecza. Warto przepłynąć ocean żeby taką dziurę zobaczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
ewamo Re: "New York Times": Kraków jest fantastyczny! 05.06.05, 10:38 travel2.nytimes.com/2005/06/05/travel/05budget.html?n=Top%2FFeatures%2FTravel%2FActivities+and+Interests%2FFamily o rany, i o co tyle hałasu? Kilka akapitów w jakimś dodatku do NYT? Ale widac że wystarcyzlo zeby sie obrzucac wyzwiskami na forum, nie? Polska, mieszkam w Polsce:D Odpowiedz Link Zgłoś
ree-j-bie Re: "New York Times": Kraków jest fantastyczny! 05.06.05, 15:31 ech, blondynko, tu jest dużo tekstu: THE Polish conductor serves his passengers coffee a half-hour before the night train from Berlin pulls into Krakow's main station. After expertly stirring in her nondairy creamer, the Krakow-born economics professor who occupies the lower berth considers the question: What are her townsfolk like? With a resounding zip of her knee-high boots, she announces, with a hint of swagger, that they are proud. Little wonder. The people of Krakow are citizens of one of nine cities chosen as European cultural capitals for the year 2000, with a recorded history dating back to 965; a city selected by Unesco in 1978 as one of the most remarkable architectural complexes in the world; home to one of Europe's largest medieval marketplaces; central Europe's second oldest university (after Prague); royal seat for six centuries of Polish kings with the kinds of names that make learning history fun: Boleslaus the Bold, Boleslaus the Chaste, Boleslaus the Squintmouth, Ladislaus the Elbow-High. During the golden renaissance of Polish culture in the 16th century, Krakow was the capital of Europe's most populous kingdom, stretching from the Baltic to the Black Sea, harboring a medley of cultures including Poles, Germans, Lithuanians, Jews, Italians and Hungarians Odpowiedz Link Zgłoś
ree-j-bie Re: "New York Times": Kraków jest fantastyczny! 05.06.05, 15:34 Roughly one quarter of Krakow's students attend the Jagiellonen University, founded in 1364 by Casimir the Great. The 1492 Collegium Maius on Jagiellonska Street, with four red-brick Gothic wings enclosing an arcaded courtyard, is the university's oldest building. It houses a museum that includes displays of the medieval ceremonial garb still used today during graduation ceremonies, as well as precious works of art and instruments of science. The library, communal dining hall, treasury and auditorium tell the tale of the university's rich history. Copernicus studied here from 1491 to 1495 and his astronomical instruments are displayed in a room bearing his name. The medieval astrolabes, torquetum and globe of the skies appear, to the uninitiated, as gleaming brass disks and spheres, dangling from chains, mounted on clawed feet, meticulously inscribed with a secret systematic beauty. A mappamundi from 1510 is the first globe to indicate the then-newly discovered American continent: America terra noviter reperta. THE relics are not all ancient. Neil Armstrong left an autographed picture of the Moon with special thanks to Copernicus. A pen on display was used by the university's most prominent recent alumnus, the theologian Karol Wojtylas, later Archbishop of Krakow, now Pope John Paul II. Upon returning to the hustle of the market, a distinct and directed undercurrent can be detected in the general comings and goings. This popular stream follows the historic royal processional route south on Grodzka Street, ending at the foot of the Wawel Hill, or ''Polish Acropolis.'' Pedestrian traffic jams the 82-foot climb to the renaissance Wawel Castle where Polish kings reigned for over 500 years, and its adjoining Gothic Cathedral, the site of coronations and royal funerals until 1734. Upon the hilltop, an imposing and messy complex of towers, cupolas, bastions and battlements commands a magnificent view of the Vistula River and the surrounding city. Within the medieval fortifications Odpowiedz Link Zgłoś
ewamo Re: "New York Times": Kraków jest fantastyczny! 05.06.05, 21:51 to nie ten artykuł blondynie/ blondynko ! Odpowiedz Link Zgłoś
ree-j-bie Re: "New York Times": Kraków jest fantastyczny! 06.06.05, 15:14 To prawda, jestem blondynem. No to, który, w końcu? Odpowiedz Link Zgłoś
ewamo Re: "New York Times": Kraków jest fantastyczny! 07.06.05, 20:08 cały artykuł jest tutaj travel2.nytimes.com/2005/06/05/travel/05budget.html?n=Top%2FFeatures% 2FTravel%2FActivities+and+Interests%2FFamily , a to co napisano "o krakowie" (tak naprawdę o samym krakowie jest malutko:() Though the euro is still flying high against the dollar, a hop across the pond isn't out of the question. Think beyond London and Paris and consider options in Eastern Europe to get the most mileage out of the dollar. Poland is still affordable and a great option for older kids who might be ready to explore the area's history, says Ellison Poe, of Poe Travel in Little Rock, Ark. "Krakow is fantastic," said Ms. Poe, who is traveling to Poland this winter with her family. "It's one of the most beautifully preserved cities and is not on the beaten track yet. Krakow will be like Prague in a few years." For kids, Ms. Poe recommends a visit to the medieval Wieliczka Salt Mine, where there are guided tours of the underground labyrinth of caverns, lakes, centuries-old carvings and even several chapels carved out of the salt. There are reasonably priced high-end boutique hotels like the Wentzl ($195 a night weekdays, $166 on weekends, at $1.28 to the euro), older standbys such as the Francuski (from $150 a night), but also plenty of less expensive options such as Hotel Saski, (48-12) 421-4222, www.hotelsaski.com.pl, near market square in the center of town, where a room that can sleep three goes for $128. It's a good thing the hotels aren't taking much of a bite out of the budget. Flying to Europe at the height of summer can be pricey. LOT Polish flies directly to Krakow three times a week from New York for about $1,135, or through Warsaw for about $1,160. Lufthansa connects through Munich via its regional carrier, Lufthansa Cityline, for about $1,100. But if you can land a cheaper flight into London or Berlin and are willing to put in a little effort with an airport transfer, check out EasyJet. It flies to Krakow by way of Brandenberg airport (Berlin) in Schönefeld (one-way fares start at about $16.50, excluding taxes) or from Luton Airport outside of London, where fares are as low as $210 round trip. Odpowiedz Link Zgłoś
efg Czy świat składa sie tylko z "czubków" ? 05.06.05, 10:32 Każda przychylna notatka o Polsce rodzi na tych forach tyle agresji, ze wydaje mi sie to jakąś groteską. Ludzie, LECZCIE SIĘ ! Gdyby swiat miał byc taki jakim go przedstawiacie to lepiej sie powiesić. Odpowiedz Link Zgłoś
efg LUDZIE, LECZCIE SIĘ ! 05.06.05, 10:34 ja juz mam dosyc tego kretyństwa na forach ! Bye, bye ! Odpowiedz Link Zgłoś