Dodaj do ulubionych

Wizyta w Oswiecimiu - Jeszcze jedna z zalem ,...

13.06.05, 14:54
Taa, Polacy powinni byli ryzykowac zyciem i ratowac arapow, fredziow i im
podobnych, za wszelka cene, nawet za cene zycia wlasnej rodziny,...

Typowa zapatrzona w siebie, przedstawicielka "wybranego narodu", co drugie
slowo to, ja, ja, ja,... Ani jednego slowa, kto ich gazowal, ani slowa, ze
ludzi innych narodowosci rowniez gazowano i zadnej wzmianki o konsekwencjach
czekajacych Polakow za pomoc i ukrywanie Zydow ,... I jak ich nie kochac ???

Zeby nie popasc w depresje ponizej linku do jej artykulu opinia (dwa dolne
linki) na temat holocaustu innej zydowki,(konwertki) ktora naprawde warto
przeczytac, ostatni na dole wersja po polsku.

uklony

============================================================================

Many participants in my group had been told to hate the Polish people for
what they did. They were told to hate by their grandparents, who witnessed
the horrid behaviour of many Poles. I do not blame them for hating. The
hatred is not just a reaction to what many Polish people did, but more so for
what they did not do.

www.cjnews.com/viewarticle.asp?id=6565
============================================================================

Spojrzenie konwertki na to samo zagadnienie

But what about "the others"? There were five million of them. Who were they?
Whose children, whose mothers and fathers were they? How could five million
human beings have been killed and forgotten?

holocaustforgotten.com/
holocaustforgotten.com/poland.htm
holocaustforgotten.com/pole.htm
Obserwuj wątek
    • fredzio54 Re: Wizyta w Oswiecimiu - Jeszcze jedna z zalem , 13.06.05, 14:58
      te polacy co ratowali zydow pamietamy bylo ich 12 tys
      z narodu 28 mil szmalcownikow i psolracownikow hitlera
      polskie Slaski sluzyli jako wachmeni i ich baby byli ss mnaow materacy w
      auschwitz
      pamietamy tez jedwabne i kielce
      • aaki fredek !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 13.06.05, 15:49
        DO BUDY POSZEDŁ!!!!!!!!!!!!!!
        • z_daleka Re: fredek !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 13.06.05, 15:53
          wyslalbys tez eksplita...i mozna by sobie bylo spokojnie pogadac...
          • aaki eksplita pozostawiam tobie ;-) 13.06.05, 16:06
            • z_daleka Re: eksplita pozostawiam tobie ;-) 13.06.05, 16:09
              Wybacz, ale ja mie mam tak silnych argumentow jak ty... mnie nie poslucha.
              • aaki ?? 13.06.05, 16:23
                czy my sie czasem skądś nie znamy....
                • z_daleka Re: ?? 13.06.05, 16:25
                  aaki napisała:

> czy my sie czasem skądś nie znamy....
                  -------------------------------
                  Troche, z FS... A skad to dziwne zapytanie?
                  • aaki a jakieś takie miałem skojarzenie 13.06.05, 16:45
                    z daleka tzn skąd ?
                    • z_daleka Re: a jakieś takie miałem skojarzenie 13.06.05, 16:58
                      aaki napisała:

> z daleka tzn skąd ?
                      --------------------
                      Ty powaznie pytasz??? Z Izraela.
                      • aaki Re: a jakieś takie miałem skojarzenie 13.06.05, 17:03
                        no to nie az tak daleko. 80 minut rozmowy z security na ben g.+4 godziny lotu i już byłem w pradze :-)
                        • marouder Opowiesz ze szczegolami..e..te rozmowe z security? 13.06.05, 17:05
                          aaki napisała:

> no to nie az tak daleko. 80 minut rozmowy z security na ben g.+4 godziny lotu
                          > i już byłem w pradze :-)
                          • aaki hehe 13.06.05, 17:10
                            tak ogólnie mówiąc o wszystkim :-))))
                            • marouder Czyli, slowem dziewczyny i chlopaki 13.06.05, 17:12
                              ciekawe swiata?:))..swoja droga, czemu zamiast pytac o swiat, nie wsiada na
                              poklad i go nie sprobuja?

aaki napisała:

> tak ogólnie mówiąc o wszystkim :-))))
                              • aaki Re: Czyli, slowem dziewczyny i chlopaki 13.06.05, 17:20
                                ponieważ byłem OK tak więc raczej mnie to bawiło niż denerwowało no może z wyjątkiem pytania"jest tyle krajów na świecie dlaczego przyjechał pan akurat do izraela" ;-)
                                • explicit Re: Czyli, slowem dziewczyny i chlopaki 13.06.05, 18:43
                                  Ciekawe , ale nie na temat , zastanawiam sie czy ty i nasz kolega z daleka
                                  (frytki oczywiscie nie licze) przypadkowo wpadliscie na ten post ?

uklony

=============================================================================

ponieważ byłem OK tak więc raczej mnie to bawiło niż denerwowało no może z wyj
                                  ątkiem pytania"jest tyle krajów na świecie dlaczego przyjechał pan akurat do iz
                                  raela" ;-)
                                  • aaki brawo :cogito ergo sum to ci się chwali 13.06.05, 18:50
                                    ale nie baw się w teorie spiskowe
                                    bo jak mówił pan ockham już z 800 lat temu "entities should not be multiplied unnecessarily''.
                        • z_daleka Re: a jakieś takie miałem skojarzenie 13.06.05, 17:09
                          aaki napisała:

> no to nie az tak daleko. 80 minut rozmowy z security na ben g.+4 godziny
                          lotu
                          > i już byłem w pradze :-)
                          -----------------------------
                          Security, to nie moja specjalnosc...nikt za tym nie przepada, za tranem tez...
                          • aaki tran lubiłem 13.06.05, 17:11
                            z chlebkiem i solą.nawet nie wiem czy jeszcze teraz jest w aptekach
                            • marouder Nie ma w aptekach.. 13.06.05, 17:16
                              wstyd sie przyznac, ale ja tez lubilem tran:))..w naszym przedszkolu podawali go
                              lyzkami, na zakaske serwujac jablka..kilka lat temu zapytalem o ten specyfik w
                              aptece...niestety teraz dostepne sa juz tylko zupelnie bezsmakowe kapsulki.

aaki napisała:

> z chlebkiem i solą.nawet nie wiem czy jeszcze teraz jest w aptekach
                              • z_daleka Re: Nie ma w aptekach.. 13.06.05, 19:03
                                Taka kapsulke bezsmakowa, zamiast polykac w calosci , rozgryz i poczulesz sie
                                znow jak w przedszkolu... A z drugiej strony, jak tran mozna lubiec???
      • i-love-2-bike Re: Wizyta w Oswiecimiu - Jeszcze jedna z zalem , 13.06.05, 15:52
        fredzio54 napisał:

> te polacy co ratowali zydow pamietamy bylo ich 12 tys
        > z narodu 28 mil szmalcownikow i psolracownikow hitlera
        > polskie Slaski sluzyli jako wachmeni i ich baby byli ss mnaow materacy w
        > auschwitz
        > pamietamy tez jedwabne i kielce

fredziu na takich jak ty to szkoda nawet psa,aby cie ratowal. ciesz sie z tego
        co zrobili Polacy dla takich jak ty kundli,bo wy nie zrobiliscie nic dla
        Polakow,oprocz plucia.
        • fredzio54 Re: Wizyta w Oswiecimiu - Jeszcze jedna z zalem , 13.06.05, 16:42
          my wybudowlismy wam polske ostanie 1000 lat o zosawlismy wam nasze
          nieruchomosci 99 milardow $
          • aaki dziękuję ci fredzio za te 99 miliardów 13.06.05, 16:47
            własnie intensywnie je wydaję ostatnio kupiłem sobie z tych pieniędzy wycieczkę do izraela.niestety w netanji byłem tylko przejazdem :-((((
      • grzegorz1948 Re: Och Fredziowa 13.06.05, 19:14
        Powiedz jak ty sie uratowales.Z pewnoscia jak jakis wachman widzial twoj wredny
        pysk to sie nad toba zlitowal.
        • i-love-2-bike Re: Och Fredziowa 13.06.05, 19:47
          grzegorz1948 napisał:

> Powiedz jak ty sie uratowales.Z pewnoscia jak jakis wachman widzial twoj wredny
          >
          > pysk to sie nad toba zlitowal.

a moze ogon go uratowal,dlatego tak nim merda na forum.
          • grzegorz1948 Re: Do Rachelci! 14.06.05, 18:04
            Bede raz musial pojechac do Izraela aby te dziwadla poogladac.Rachelcia jak tak
            wedruje po ZOO to probuje sobie wyobrazic jak wyglada Fredzio, czy Dana czy tez
            ta stuknieta wodka Moscovskaja i nie wiem czy jestem juz za stary czy naprawde
            sobie trudno tych gojow izraelskich sobie wyobrazic.jak myslisz Rachelcia czy
            te stworzenia chodza po drodze czy mozna ich tylko zobaczyc na wybiegu?
            • i-love-2-bike Re: Do Rachelci! 14.06.05, 18:11
              grzegorz1948 napisał:

> Bede raz musial pojechac do Izraela aby te dziwadla poogladac.Rachelcia jak tak
              >
              > wedruje po ZOO to probuje sobie wyobrazic jak wyglada Fredzio, czy Dana czy tez
              >
              > ta stuknieta wodka Moscovskaja i nie wiem czy jestem juz za stary czy naprawde
              > sobie trudno tych gojow izraelskich sobie wyobrazic.jak myslisz Rachelcia czy
              > te stworzenia chodza po drodze czy mozna ich tylko zobaczyc na wybiegu?

no co do niektorych to mozemy przerobic teorie darwina,ktora to nam przypomina i
              dowodzi,ze czleczyna od malpy tak czy tak pochodzi.
            • explicit Re: Do Rachelci! 15.06.05, 14:56
              Za neseserem rozgladaj sie po drzewach , za fretkiem i arapem w norach , a
              nasza ciucke i moskowitza znajdziesz w izbie wytrzezwien ,... :)

uklony

==============================================================================

Bede raz musial pojechac do Izraela aby te dziwadla poogladac.Rachelcia jak tak
              wedruje po ZOO to probuje sobie wyobrazic jak wyglada Fredzio, czy Dana czy tez
              ta stuknieta wodka Moscovskaja i nie wiem czy jestem juz za stary czy naprawde
              sobie trudno tych gojow izraelskich sobie wyobrazic.jak myslisz Rachelcia czy
              te stworzenia chodza po drodze czy mozna ich tylko zobaczyc na wybiegu?
              • grzegorz1948 Re: Explicit. 15.06.05, 15:58
                I co ? Byles w Izraelu i widziales te bydlatka?
                Cholera naprawde Ci zazdroszcze!
                • explicit Re: Explicit. 15.06.05, 16:27
                  Tam mnie jeszcze nie bylo - Nie dosc ze mnie okradaja , to jeszcze bede tam
                  jezdzil i dawal im zarabiac ,... That will be the day :)

uklony

I co ? Byles w Izraelu i widziales te bydlatka?
                  Cholera naprawde Ci zazdroszcze!
                  • grzegorz1948 Re: Explicit. 15.06.05, 19:40
                    Kto cie okrada? Sam dajesz a potem robisz rejwach. A ze Danusie i Fredzie nie
                    dziekuja za wspomozenie , Dlaczego mieliby gojowi dziekowac to jest goja
                    obowiazek.
                    Oj kotku bedziesz musial sie zaglebic w gospodarke swiatowa bo inaczej biada Ci!
                    • i-love-2-bike Re: Explicit. 15.06.05, 19:42
                      grzegorz1948 napisał:

> Kto cie okrada? Sam dajesz a potem robisz rejwach. A ze Danusie i Fredzie nie
                      > dziekuja za wspomozenie , Dlaczego mieliby gojowi dziekowac to jest goja
                      > obowiazek.
                      > Oj kotku bedziesz musial sie zaglebic w gospodarke swiatowa bo inaczej biada Ci
                      > !

co fakt to fakt,ale danus zamilkla juz od paru dni,moze z fredzia pieniazki
                      przeliczaja i nie maja czasu na nas. a ty grzesiu tak sie nie ciesz europa tez
                      datki placi na biednych wiec nie skap tylko doloz na glodnych zolnierzy IDF.
                      • grzegorz1948 Re: Rachelciu 16.06.05, 00:07
                        Rachelciu zamkniji sie i ciesz sie ze ta golebica sie przynajmniej na jakis
                        czas uspokoila.
                        • i-love-2-bike Re: Rachelciu 16.06.05, 00:10
                          grzegorz1948 napisał:

> Rachelciu zamkniji sie i ciesz sie ze ta golebica sie przynajmniej na jakis
                          > czas uspokoila.

e jak ty do lady mowisz,ja nie dana:))
                          • grzegorz1948 Re: Rachelciu 16.06.05, 16:14
                            A z uciechy !
                            Druga rzecz Rachelciu wszystkie Lady sa w Izraelu.
                            Z zamorskimi pozdrowieniami Grzegorz
    • mmkkll Re: Wizyta w Oswiecimiu - Jeszcze jedna z zalem , 13.06.05, 16:04
      Nie chcę zabrzmieć zbyt ofensywnie, ale czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć sens
      takiej imprezy, jak Marsz Żywych? Może taki:
      "It is our duty to keep the Jewish people strong and united, and fight for the
      State of Israel."
      • fredzio54 Re: Wizyta w Oswiecimiu - Jeszcze jedna z zalem , 13.06.05, 16:43
        aby pokazac calemu swiata ze mamy apnstwo IDF IAF i nie zamknal nas w auschwitz
        i zrobja z nas maydlo compri
        • marouder A TI JUSZ przestales mazyc o fabriken nidla 13.06.05, 16:47
          s rarabow??

fredzio54 napisał:

> aby pokazac calemu swiata ze mamy apnstwo IDF IAF i nie zamknal nas w auschwitz
          >
          > i zrobja z nas maydlo compri
    • sempiasty no! explicit 13.06.05, 16:12
      no, no! explicit!
      ty to byś tam nie marnował sił, czasu i pieniędzy
      na ratowanie kogokolwiek....
      na szczęście nie jesteś już Polakiem
      i dlatego twoje poglądy nam nie zaszkodzą
      • explicit Re: no! explicit 13.06.05, 16:38
        Sił, czasu i pieniędzy ??? Ty kpisz czy o droge pytasz ??? Za pomoc i ukrywanie
        Zyda placilo sie zyciem - Nierzadko calej rodziny ,... Jestem ciekawy , ilu
        sempiastych bylo by na to stac , zeby ratowac sp;lita ???

Mieliscie okazje na wschodzie, pod ruska okupacja,... Masz jakies przyklady ?

uklony

no, no! explicit!
        ty to byś tam nie marnował sił, czasu i pieniędzy
        na ratowanie kogokolwiek....
        na szczęście nie jesteś już Polakiem
        i dlatego twoje poglądy nam nie zaszkodzą
        • fredzio54 Re: no! explicit 13.06.05, 16:46
          a my poslylismy paczki aby polacy nie zglodowali i nie chodzili bosonogi i
          obdarty i to baylo od 45 do 93 rocku
          • aaki nie lubię rocku,wolę jazz lub blues 13.06.05, 16:49
            :-))))))))))))))))
          • marouder No ti to napewne naposylales paczek, 13.06.05, 16:49
            lebiego, tobie bi te paczkie, na poczcie ukradli, jak kordelkie>:(

fredzio54 napisał:

> a my poslylismy paczki aby polacy nie zglodowali i nie chodzili bosonogi i
            > obdarty i to baylo od 45 do 93 rocku
        • szrh zaraz wam jakas żyłka pęknie 13.06.05, 16:57
          fredzio54 napisał
          > te polacy co ratowali zydow pamietamy bylo ich 12 tys
          > z narodu 28 mil szmalcownikow i psolracownikow hitlera
          > polskie Slaski sluzyli jako wachmeni i ich baby byli ss mnaow materacy w
          > auschwitz
          > pamietamy tez jedwabne i kielce

__czyś ty ocipiał Fredziu?
          Było bardzo dużo Polaków ratujących Żydów. To nie było wyświadczenie
          uprzejmości, to było RYZYKOWANIE ŻYCIA, nie pojmujesz? trudno, żeby wszystkich
          Polaków było stać na ten nadludzki wręcz czyn.
          Jasne, było Jedwabne i dziś też jest antysemityzm w Polsce, ale na litośc boska
          nie bredź, że wszyscy poza tymi znanymi, Sprawiedliwymi są zwolennikami Hitlera.

i-love-2-bike
          >>fredziu na takich jak ty to szkoda nawet psa,aby cie ratowal. ciesz sie z tego
          co zrobili Polacy dla takich jak ty kundli,bo wy nie zrobiliscie nic dla
          Polakow,oprocz plucia<<

też cię jakas podnietka napadła...lepiej uratować kundla niż Żyda, bo
          prznajmniej wdzięczność okaże. zatrważajaca konkluzja.
          • marouder Nie prowokuj I love 13.06.05, 17:01
            , bo nie powiedziala tego, co jej imputujesz, a zlosc na durnote fredka ogarnia
            z czasem wszystkich.
      • marouder Ty sie scierwiasty nie umiesz powstrzymac 13.06.05, 16:44
        Od tych wymiotow??...moze ty bulimie masz sflaczalku??

sempiasty napisał:

> no, no! explicit!
        > ty to byś tam nie marnował sił, czasu i pieniędzy
        > na ratowanie kogokolwiek....
        > na szczęście nie jesteś już Polakiem
        > i dlatego twoje poglądy nam nie zaszkodzą
        • misterpee Re: ARYTMETYKA i guantanamo 13.06.05, 19:12
          WEDLUG PROPAGANDY HITLER WYMORDOWAL 6 MILIONOW.
          Ta pani w tym tekscie zmniejszyla liczbe do 5 milionow.
          Wcalej okupowanej przez niemcow Europie zylo 5 milionow zydow.
          wiec jak widac arytmetyka jest dobrze naciagana. Prawda jest ze nikt juz temu
          nie wiezy. nawet straznicy w Guantanamo, ktorzy ostrzegaja swoich wiezniow zeby
          nie wierzyli swoim zydowskim prawnikom. Kongres nie przejmuje sie traktowaniem
          wiezniow w Guantanamo, natomiast wszczeto postepowanie zeby znalezc tych
          straznikow , ktorzy w ten sposob ostrzegaja wiezniow.
    • t0g No, ciekawy artykuł, nie można powiedzieć.... 13.06.05, 19:39
      Naogół unikam czytania, a tym bardziej wypowiadania sie w jakimkolwiek wątku
      zakładanym przez Splita, zgóry wiedząc, co tam będzie. Tym razemjednak
      otworzyłem i ten artykuł przeczytałem.

Znamienne jest w tym artykule, że autorka tylko jeden jedyny raz uzyła słowa
      "Nazi", a słowa "German" ani razu. "Nazis" obwinia ona zresztatylko posrednio,
      przytaczając zdanie jakiejś pani - że to owa pani obarcza winą "Nazis".

Można by pomyślec o napisanu e-mailu do autorki i otwarcie zadać jej pytanie,
      dlaczego napisała artykuł w takim duchu - czy to, że w swoich dosc obszernych
      zwierzeniach całkowicie w zasadzie przemilcza udział Niemców (jak ich zwał, tak
      ich zwał - niech będzie "Nazis") w tamtych tragicznych wydarzeniach było
      posunięciem zamierzonym? Czy wynikło moze z ignorancji?

Oczywiście taki list miałby sens tylko, gdyby go napisać w niezwykle spokojnym i
      rzeczowym tonie, bo tylko w taki sposób mozna skłonić adresata do szczerej
      odpowiedzi -inaczej nieodpowie, albo zrobi się wymiana listów podobna do
      żenujących awantur na niniejszym forum.

Można by zapytać autorkę, czy: (a) wie o tym, ze Auschwitz w czasie, gdy dramat
      sie rozgrywał, znajdował sie w państwie niemieckim i Polacy nie mieli żadnego
      wpływu ani na decyzję o wybudowaniu tego obozu, ani na to, co w nim robiono, i
      (b) czy słyszała kiedykolwiek o konferencji w Wansee - czy wie, kiedy sie odbyła
      kto ja organizował, kto uczestniczył i jakie decyzje tam zapadły?

Niestety, cywilizowanego Polaka, który chciałby działac na rzecz obrony dobrego
      imienia Polski, szlag nieustannie trafia - człowiek sie napracuje, a ten jazgot
      antysemickiego motłochu, którego wśród nas wciąż jest jeszcze dużo za dużo,
      sprawia, że wszystkie takie poczynania mają taki sam skutek, jakby je psu w
      doopę wsadzić. Ręce koorwa mać opadają.
      • felusiak1 antysemityzm a zwykla glupota. 13.06.05, 19:54
        Swego czasu Rabbi Weiss protestowal byl w Oswiecimiu przeciwko postawieniu
        krzyza w Auschwitz. Rabbi Weiss jest bardzo inteligentnym demagogiem do tego
        doskonale znajacym polska mentalnosc. Coz wiec rabbi zrobil. Najpierw zwolal
        dziennikarzy i fotografow, nastepnie wlamal sie na teren obozu. stanal pod oknem
        i zaczal sie modlic. Wtedy robotnicy oblali rabbiego woda. Rabbi powachal reke i
        glosno zakrzyknal, ze oblano go moczem. Zdjecia i wiadomosc poszla w swiat.
        Niewatpliwie byla to prowokacja zakonczona nadspodziewanym sukcesem. Swiat
        zobaczyl na wlasne oczy antysemityzm polakow. A tych, ktorzy powatpiewali
        ostatecznie przekonal prymas Glemp wyglaszajac homilie na Jasnej Gorze krotko potem.
        Rabbi Weiss nie moglby dokonac podobnej prowokacji w USA. Wezwanoby policje,
        ktora aresztowalaby rabbiego za trespassing. W sadzie skazanoby go na kare grzywny.

• i-love-2-bike Re: antysemityzm a zwykla glupota. 13.06.05, 19:55
          felusiak1 napisała:

> Swego czasu Rabbi Weiss protestowal byl w Oswiecimiu przeciwko postawieniu
          > krzyza w Auschwitz. Rabbi Weiss jest bardzo inteligentnym demagogiem do tego
          > doskonale znajacym polska mentalnosc. Coz wiec rabbi zrobil. Najpierw zwolal
          > dziennikarzy i fotografow, nastepnie wlamal sie na teren obozu. stanal pod okne
          > m
          > i zaczal sie modlic. Wtedy robotnicy oblali rabbiego woda. Rabbi powachal reke
          > i
          > glosno zakrzyknal, ze oblano go moczem. Zdjecia i wiadomosc poszla w swiat.
          > Niewatpliwie byla to prowokacja zakonczona nadspodziewanym sukcesem. Swiat
          > zobaczyl na wlasne oczy antysemityzm polakow. A tych, ktorzy powatpiewali
          > ostatecznie przekonal prymas Glemp wyglaszajac homilie na Jasnej Gorze krotko p
          > otem.
          > Rabbi Weiss nie moglby dokonac podobnej prowokacji w USA. Wezwanoby policje,
          > ktora aresztowalaby rabbiego za trespassing. W sadzie skazanoby go na kare grzy
          > wny.
          >
          a po co wogole te cyrki robic,przeciez to chore?
          • misterpee Re: INNY OSWIECIM W AFGANISTANIE 13.06.05, 20:06
            www.wsws.org/articles/2002/dec2002/docu-d21.shtml
            • felusiak1 Re: INNY OSWIECIM W AFGANISTANIE 13.06.05, 20:57
              Adwokat Powoda: Kiedy ostatni raz zgwalcil pan Kwiatkowska
              Pozwany: Nigdy Kwiatkowskiej nie zgwalcilem
              Adwokat Powoda: Czy uzywal pan prezerwatywy gwalcac Kwiatkowska
              Pozwany: Nigdy Kwiatkowskiej nie zgwalcilem
              Adwokat Powoda: Prosze sadu prosze zwrocic uwage pozwanemu aby odpowiadal na
              pytanie.
              Sedzia: Prosze odpowiedziec na pytanie tak albo nie.
              Pozwany: Nie
              Adwokat Powoda: Czy pozwany zdaje sobie sprawe, ze gwalcac Kwiatkowska bez
              prezerwatywy narazi ja na chorobe.
              Pozwany: Nigdy nie zgwalcilem Kwiatkowskie.
              Adwokat Powoda: Prosze sadu pozwany utrudnia celowo przesluchanie odmawiajac
              odpowiedzi na pytania.
              • t0g Felusiak! jestem Twoim fanem, kurcze pieczone! 13.06.05, 21:04
                Często z jakiegoś wątku wybieram tylko Twoje teksty.

Choc sam nie jestem Republikanin, to przeciw MĄDRYM Republikanom nic nie mam!

A jak tam Kukusiek?

Pozdrowienia, t0g (dawniej cees).
                • z_daleka Re: Felusiak! jestem Twoim fanem, kurcze pieczone 13.06.05, 21:23
                  to jest nas juz dwoch:)
                  • krystian71 Re: Felusiak! jestem Twoim fanem, kurcze pieczone 13.06.05, 22:24
                    a ty ciagle jeszcze bijesz zone?
                    Wolno odpowiedziec tylko tak lub nie.
                    • moskowit Re: Felusiak! jestem Twoim fanem, kurcze pieczone 13.06.05, 23:40
                      Priwiet dieciol! Nu a ty przestales bic swoja?
                      Tak-Nie!!!!

• krystian71 Re: Felusiak! jestem Twoim fanem, kurcze pieczone 14.06.05, 00:07
                        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=25069486&a=25079337
                        Autor: krystian71
                        Data: 11.06.2005 16:50

ZNASZ SLOWO DZIECIOLIC? TO WTEDY GDY KTOS UPARCIE I SMUTNO WALI LEPKIEM W
                        PIEN...

• i-love-2-bike Re: Felusiak! jestem Twoim fanem, kurcze pieczone 14.06.05, 00:12
                          krystian71 napisała:

> forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=25069486&a=25079337
                          > Autor: krystian71
                          > Data: 11.06.2005 16:50
                          >
                          > ZNASZ SLOWO DZIECIOLIC? TO WTEDY GDY KTOS UPARCIE I SMUTNO WALI LEPKIEM W
                          > PIEN...
                          >
                          >
                          >
                          >

i mo cyrwony kolorek,pelno tych stukaczy u mnie:))
                          • krystian71 Re: Felusiak! jestem Twoim fanem, kurcze pieczone 14.06.05, 00:38
                            niestety sa pozyteczne,pracuja w szkodliwych warunkach i dlatego pod
                            ochrona :)))
                            • i-love-2-bike Re: Felusiak! jestem Twoim fanem, kurcze pieczone 14.06.05, 00:40
                              krystian71 napisała:

> niestety sa pozyteczne,pracuja w szkodliwych warunkach i dlatego pod
                              > ochrona :)))

tylko od wstrzasow niektore spadaja,autentycznie:))
                              • krystian71 Re: Felusiak! jestem Twoim fanem, kurcze pieczone 14.06.05, 00:45
                                chyba dlatego od czasu do czasu to forum ma wolne od Moskowita :)))
                                • moskowit Re: Felusiak! jestem Twoim fanem, kurcze pieczone 14.06.05, 01:02
                                  Nu ty praw:)))
                                  Ja tu nie dzieciole dniami i nocami.... Wot szkoda, ze o tobie i cyklistce tego
                                  powiedziec nie mozna....

• marouder A poczemu tiebie zal 14.06.05, 01:08
                                    , u tiebia wriemieni niet ili tiem?
                                    moskowit napisał:

> Nu ty praw:)))
                                    > Ja tu nie dzieciole dniami i nocami.... Wot szkoda, ze o tobie i cyklistce tego
                                    >
                                    > powiedziec nie mozna....
                                    >
                                  • krystian71 Re: Felusiak! jestem Twoim fanem, kurcze pieczone 14.06.05, 01:11
                                    znowu plagiatujesz, przeciez to juz zostalo powiedziane.
                                    Jak ktos ma mocna glowe,to nie odpadnie od stien'ki.
                                    Moja rada:-Idz sie przespij , jak jutro nie bedzie cie bolala glowa, to bedzie
                                    znaczylo ,ze juz jest piatek
                        • moskowit Re: Felusiak! jestem Twoim fanem, kurcze pieczone 14.06.05, 00:16
                          krystian71 napisała:

>
                          > ZNASZ SLOWO DZIECIOLIC? TO WTEDY GDY KTOS UPARCIE I SMUTNO WALI LEPKIEM W
                          > PIEN...
                          >

Nu wlasnie dlatego nazywam cie dzieciolem.... Ty wied' nic innego nie robisz,
                          tylko uparcie walisz w pien....
                          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=25069486&a=25086188

jak mnie juz nuuudzi ten dzieciol:)))))))

• marouder A ty, czto drugowo dielajesz?:)) 14.06.05, 00:22
                            moskowit napisał:

> krystian71 napisała:
                            >
                            >
                            > >
                            > > ZNASZ SLOWO DZIECIOLIC? TO WTEDY GDY KTOS UPARCIE I SMUTNO WALI LEPKIEM W
                            >
                            > > PIEN...
                            > >
                            >
                            > Nu wlasnie dlatego nazywam cie dzieciolem.... Ty wied' nic innego nie robisz,
                            > tylko uparcie walisz w pien....
                            > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=25069486&a=25086188
                            >
                            >
                            > jak mnie juz nuuudzi ten dzieciol:)))))))
                            >
                            • i-love-2-bike Re: A ty, czto drugowo dielajesz?:)) 14.06.05, 00:23
                              wiadomo wali glowa w lustro:))
                              • marouder Zeby nie zaczal sam dla siebie 14.06.05, 00:40
                                znikac, jak pewien kot z opowiesci o niejakiej Alicji:))

i-love-2-bike napisała:

> wiadomo wali glowa w lustro:))
                                • i-love-2-bike Re: Zeby nie zaczal sam dla siebie 14.06.05, 00:43
                                  marouder napisał:

> znikac, jak pewien kot z opowiesci o niejakiej Alicji:))
                                  >
                                  > i-love-2-bike napisała:
                                  >
                                  > > wiadomo wali glowa w lustro:))

nie tam zaraz died butylku popiesci tylko potem zeby w zerkalo nie patrzal,bo
                                  pisassa zobaczy:))
                            • krystian71 Re: A ty, czto drugowo dielajesz?:)) 14.06.05, 00:44
                              ja tak tylko delikatnie chcialem mu pokazac plagiat.Innymi slowy sie nie
                              wysilil,tylko moje slowa z tego samego watku zacytowal.
                              Prawde mowiac,ja tez popelnilem plagiat,i zeby mosko to byl prawdziwy mosko
                              podejrzewam,zeby to wylapal.Bo cytat o smutnym dzieciole pochodzil z mojego
                              ulubionego Szukszyna :)))
                            • moskowit Dobroj noczi maruder.... 14.06.05, 01:06
                              A ty prodolzhaj z cyklistka....:)))

• marouder ja tiebia toze zelaju ,cztob ty , czto to nibud 14.06.05, 01:12
                                prodolzal, tolko nie znaju s kim?dobroj Noczi:)

moskowit napisał:

> A ty prodolzhaj z cyklistka....:)))
                                >
                                • i-love-2-bike Re: ja tiebia toze zelaju ,cztob ty , czto to nib 14.06.05, 01:26
                                  marouder napisał:

> prodolzal, tolko nie znaju s kim?dobroj Noczi:)
                                  >
                                  > moskowit napisał:
                                  >
                                  > > A ty prodolzhaj z cyklistka....:)))
                                  > >

nu died poszol pakuszat to rebiata mogut pogoworit:))cholera juz nie pamietam
                                  tego cholernego ruska,ale dziadek mnie zmusza do cwiczen i to mu sie chwali.
                                  • marouder Kochana, dziekuj dziadkowi 14.06.05, 01:36
                                    a wogole to Dzien Dobry I love:))

i-love-2-bike napisała:

> marouder napisał:
                                    >
                                    > > prodolzal, tolko nie znaju s kim?dobroj Noczi:)
                                    > >
                                    > > moskowit napisał:
                                    > >
                                    > > > A ty prodolzhaj z cyklistka....:)))
                                    > > >
                                    >
                                    > nu died poszol pakuszat to rebiata mogut pogoworit:))cholera juz nie pamietam
                                    > tego cholernego ruska,ale dziadek mnie zmusza do cwiczen i to mu sie chwali.
                                    • i-love-2-bike Re: Kochana, dziekuj dziadkowi 14.06.05, 01:49
                                      marouder napisał:

> a wogole to Dzien Dobry I love:))
                                      >
                                      > no dzien dobry to dla Polski i Jej mieszkancow u nas to wieczor i to
                                      parny,burzliwy i wilgotny,ale dobry moze byc. a ja dzadowi dziekuje tylko zeby
                                      mi pod nogi nie wlazl,bo wtedy robie sie niebezpieczna:)))
                  • moskowit Re: Felusiak! jestem Twoim fanem, kurcze pieczone 13.06.05, 23:39
                    Nu ja tozhe lublu jego czitat'....
                    To juz trzech, co?

• manny_ramirez czterech:)))) 13.06.05, 23:45

• marouder maniek z Twoja znajomoscia 13.06.05, 23:53
                        etyki, paktykowana moralnooscia, znajomoscia zjawisk spolecznych i procesow
                        ponadpokolenioeych, to ty idz i se gadaj o rzeczypospolitych w orzedszkolu
                        chlopaczku>:(

manny_ramirez napisał:

>
                        • manny_ramirez Re: maniek z Twoja znajomoscia 14.06.05, 00:45
                          znajomoscia zjawisk spolecznych i procesow
                          ponadpokolenioeych=============
                          jesli chodzi o etyke i moralnosc doczepiaj sie jak chcesz , prosze bardzo

ale to powyzej maruda to na jakiej podstawie, tego co pisze do krystiana??
                          • krystian71 Re: maniek z Twoja znajomoscia 14.06.05, 00:50
                            OOO, zaciekawiles mnie.
                            A gdzie na tym watku ty niby cos do mnie piszesz.Az z ciekawosci sprawdze kto
                            tutaj ze mna zdanie wymienil.
                            Tzn pod JAKIM tym razem nikiem ze mna dyskutowales.To sie robi jakas plaga.
                            Maruda sie myli-ja mam racje.
                            Zadne przedszkole!!!Becik kolego,becik, czyli zlobek.
                    • t0g Re: Moskowit! A props "vied'" 14.06.05, 02:15
                      Skażi-ka djadja, vied' niedarom...

Kurcze, uwielbiam ten język!
                      Jeden z nielicznych, w którym "idzie" zespolenie zasady starożytnej poezji,
                      opartej na rytmie, ze wszpólczesną, oparta głownie na rymie...

W polszczyźnie, na przykład, jamb jest kompletnie czys sztucznym! Tuwim próbował
                      go stosować w swoim tłumaczeniu "Eugeniusza Oniegina", ale to tylko Tuwim
                      potrafił... Szkoda, że stosunkowo niewiele przetłumaczył...
                      • moskowit A props "vied'".... 14.06.05, 22:21
                        - Skazhi-ka, djadja vied' nie darom
                        Moskva spaliennaja pozharom,
                        Francuzu otdana?
                        Vied' byli shvatki boievyie,
                        Da, govoriat ieshcje kakiie!
                        Niedarom pomnit vsia Rossija
                        Pro dien' Borodina!

- Da, byli ljudi w nashe vriemia,
                        Nie to, chto nynieshnieie pliemia:
                        Bogatyri - nie vy!
                        Plohaja im dostalas' dolja:
                        Niemnogiie viernulis' s pola...
                        Nie bud' na to gospodnia vola,
                        Nie otdali b Moskvy!
                        -------------

Nu Ty mash racje, russkij jezyk jest piekny i melodyjny.... Wot moja Babushka
                        mowila prawdziwym, pieknym rosyjskim i died tozhe.... Nu mat' Polka, a wot
                        ojciec juz nie potrafi, jak jego rodzice, i ja k sozhaleniu tozhe nie to....
                        Dzisiaj juz tylko u starych ludzi slyszy sie ten PRAWDZIWY russkij jazyk....

Jest jeszcze jeden jezyk, ktory wot tozhe zvucjyt horosho - rumunski.... Nu ale
                        nie znam go, ale sluchac lubie:)

• i-love-2-bike Re: A props "vied'".... 14.06.05, 22:29
                          moskowit napisał:

> - Skazhi-ka, djadja vied' nie darom
                          > Moskva spaliennaja pozharom,
                          > Francuzu otdana?
                          > Vied' byli shvatki boievyie,
                          > Da, govoriat ieshcje kakiie!
                          > Niedarom pomnit vsia Rossija
                          > Pro dien' Borodina!
                          >
                          > - Da, byli ljudi w nashe vriemia,
                          > Nie to, chto nynieshnieie pliemia:
                          > Bogatyri - nie vy!
                          > Plohaja im dostalas' dolja:
                          > Niemnogiie viernulis' s pola...
                          > Nie bud' na to gospodnia vola,
                          > Nie otdali b Moskvy!
                          > -------------
                          >
                          > Nu Ty mash racje, russkij jezyk jest piekny i melodyjny.... Wot moja Babushka
                          > mowila prawdziwym, pieknym rosyjskim i died tozhe.... Nu mat' Polka, a wot
                          > ojciec juz nie potrafi, jak jego rodzice, i ja k sozhaleniu tozhe nie to....
                          > Dzisiaj juz tylko u starych ludzi slyszy sie ten PRAWDZIWY russkij jazyk....
                          >
                          > Jest jeszcze jeden jezyk, ktory wot tozhe zvucjyt horosho - rumunski.... Nu ale
                          >
                          > nie znam go, ale sluchac lubie:)
                          >

swego czasu panie moskiewski i ja znalam ten jezyk wspaniale,bo chcialam
                          studiowac rusycystyke,ale mi przeszlo. to co pamietam to wspaniale poezje
                          jesienina i cwietajewej,w ktorych sie zaczytywalam w oryginale.
                          a na balladach okudzawy i rosyjskich chorach to kazdy natchniony wyrastal .
                          max.mmlc.northwestern.edu/~mdenner/Demo/poetpage/tsvetaeva.html
                • felusiak1 Re: Felusiak! jestem Twoim fanem, kurcze pieczone 14.06.05, 05:34
                  wiem, ze to ty ceeziek. A kukusiek? Nie umie sie zalogowac.
                  Ciagle wstukuje gwiazdki w haslo i nie chca go wpuscic, a klnie przy tym w zywe
                  kamienie.
      • explicit Re: No, ciekawy artykuł, nie można powiedzieć.... 13.06.05, 22:55
        O'k cees , zalozmy :))) A ja wiem , ze czytacie mnie zio-naziole i siedze wam
        jak zadra pod paznokciem ,... Anyway , witaj synu marnotrawny , na kazdym nowym
        poscie jestes mile widziany i dzieki za okazje zeby znowu skopac ci dupe :)))
        Naogół unikam czytania, a tym bardziej wypowiadania sie w jakimkolwiek wątku
        zakładanym przez Splita, zgóry wiedząc, co tam będzie. Tym razemjednak
        otworzyłem i ten artykuł przeczytałem.

Ta pani wrecz sugeruje tymi przemilczeniami czy swoja ignoracja ze Polacy sa
        winni holokaustu , nazistow spotkasz w kazdym narodzie - Czym jest syjonizma ?

W tym artykule "znamienne",... Poczytaj/posluchaj ku.wa innych sku.wieli ,
        (Dershowitz'a dla przykladu) popatrz na wycieczki zydowskiej mlodziezy do
        Polski z uzbrojona po zeby ochrona i moze zauwazysz ze jest to na tyle nagminne
        wsrod ocalalych Zydow z Polski ze mozna to uznac za kampanie zioncow z celem
        zgnojenia Polakow ,...
        Znamienne jest w tym artykule, że autorka tylko jeden jedyny raz uzyła słowa
        "Nazi", a słowa "German" ani razu. "Nazis" obwinia ona zresztatylko posrednio,
        przytaczając zdanie jakiejś pani - że to owa pani obarcza winą "Nazis".

Sprobuj ty - Oburzony Polaku , inteligencie , doktorze , filosemito , z Oregon
        State z Cornwallis , ty predzej dogadasz sie z koszerna idiotka z masters
        candidate z Queens z Kingston (Ont)
        Można by pomyślec o napisanu e-mailu do autorki i otwarcie zadać jej pytanie,
        dlaczego napisała artykuł w takim duchu - czy to, że w swoich dosc obszernych
        zwierzeniach całkowicie w zasadzie przemilcza udział Niemców (jak ich zwał, tak
        ich zwał - niech będzie "Nazis") w tamtych tragicznych wydarzeniach było
        posunięciem zamierzonym? Czy wynikło moze z ignorancji?

Oczywiscie po w miare do strawienia wstepie rutynowa tyrada na temat
        antysemitow Polakow ,..
        Oczywiście taki list miałby sens tylko, gdyby go napisać w niezwykle spokojnym i
        rzeczowym tonie, bo tylko w taki sposób mozna skłonić adresata do szczerej
        odpowiedzi -inaczej nieodpowie, albo zrobi się wymiana listów podobna do
        żenujących awantur na niniejszym forum.

Nie w panstwie niemieckim a okupowanym terytorium Polski , Generalnej Guberni
        co w grze slow z tego okresu znaczy tyle co niezalezne panstwo odpowiadajace
        konstytucyjnie za swoich obywateli ,...
        Można by zapytać autorkę, czy: (a) wie o tym, ze Auschwitz w czasie, gdy dramat
        sie rozgrywał, znajdował sie w państwie niemieckim i Polacy nie mieli żadnego
        wpływu ani na decyzję o wybudowaniu tego obozu, ani na to, co w nim robiono, i
        (b) czy słyszała kiedykolwiek o konferencji w Wansee - czy wie, kiedy sie odbyła

Znowu okazja do tyrady i gnojenia ,... Przez kogo ?
        Niestety, cywilizowanego Polaka, który chciałby działac na rzecz obrony dobrego
        imienia Polski, szlag nieustannie trafia - człowiek sie napracuje, a ten jazgot
        antysemickiego motłochu, którego wśród nas wciąż jest jeszcze dużo za dużo,
        sprawia, że wszystkie takie poczynania mają taki sam skutek, jakby je psu w
        doopę wsadzić. Ręce koorwa mać opadają.

• explicit Re: No, ciekawy artykuł, nie można powiedzieć.... 14.06.05, 15:05
        Taa cess , pokaz babie jakis ty mundry, policytujta siem - Tu ciekawostka , na
        bodajze 15-tu uczestnikow zainteresowanych ministersw , 7-miu bylo z tytulem Dr
        przed nazwiskami (jak ty) reszte sam sobie dopowiedz ,...

uklony

• samsone Re: Wizyta w Oswiecimiu - Jeszcze jedna z zalem , 13.06.05, 21:25
      Moze ratowac nie, ale Zydow za nazistowskie pieniadze( albo tez robili to z
      milosci) wydawac to mogli juz nie robic.
      • krystian71 Re: Wizyta w Oswiecimiu - Jeszcze jedna z zalem , 13.06.05, 22:27
        nie badz naiwny, takich jak fredzio mozna wydac za darmo, a nawet dolozyc do
        tego interesu
    • explicit Re: Wizyta w Oswiecimiu - Jeszcze jedna z zalem , 13.06.05, 23:12
      Podajacym sie za Polakow , przytupasom zioncow przypominam ostatni link ,...

uklony

PIÊÆ MILIONÓW ZAPOMNIANYCH

Autor: Terese Pencak Schwartz

Dorastaj¹c wœród polskiej spo³ecznoœci okolic Detroit, bêd¹c wychowywana przez
      mówi¹cych po polsku rodziców, s³ysza³am wiele opowieœci o okropnoœciach
      Holocaustu. Bardzo wczeœnie dowiedzia³am siê, o tym jak mój dom rodzinny zosta³
      ca³kowicie spalony przez Nazistów, poniewa¿ mój Wujek Lekan ukrywa³ ma³¹
      ¯ydówkê. Mimo, ¿e opowiadanie tych historii by³o dla moich rodziców [Frank i
      Ewa Pencak] bardzo bolesne, uwa¿ali, ¿e wa¿niejsze od bólu jest to, bym zna³a
      historie Holocaustu.

Kiedy parê lat temu przeprowadzi³am siê do Los Angeles zorientowa³am siê, ¿e
      spora liczba ludzi nie ma pojêcia o tym, i¿ prawie po³owa ofiar Holocaustu to
      nie-¯ydzi. Gdy s³ysza³am, czyta³am lub widzia³am jakiekolwiek wzmianki na temat
      Holocaustu zwraca³am uwagê, i¿ z regu³y bardzo niewiele miejsca poœwiêcano 5-
      ciu milionom nie¿ydowskich ofiar z regu³y pisano lub mówiono o nich "ci inni".

Co gorsza, wydaje mi siê, ¿e wiele osób nie wie nawet o istnieniu
      tych "innych". Jak tylko wspomina³am w rozmowach, ¿e moi rodzice prze¿yli
      Holocaust, moi rozmówcy patrzyli na mnie dziwacznie i mówili: "Oh, nie
      wiedzieliœmy, ¿e ty jesteœ ¯ydówk¹!" Odnosi³am wra¿enie, ¿e nie mieli pojêcia,
      ¿e prócz ¯ydów by³y jeszcze jakieœ ofiary Holocaustu. To da³o mi du¿o do
      myœlenia. Zaczê³am czytaæ i studiowaæ uwa¿nie ksi¹¿ki o tematyce dotycz¹cej
      historii II Wojny Œwiatowej i Holocaustu. Z pewnoœci¹ moi rodzice nie wymyœlili
      historii, które opowiadali!

Jestem ¯ydówk¹. Przyjê³am to wyznanie w 1979 roku po studiach na Uniwersytecie
      ¯ydowskim (University of Judaism), rok przed poœlubieniem wspania³ego
      mê¿czyzny, ¯yda. Nale¿ê do koœcio³a ¿ydowskiego, nasza córka uczêszcza tam na
      naukê religii. Kocham i podziwiam religie i spo³ecznoœæ ¿ydowsk¹. W ¿aden
      sposób nie staram siê pomniejszyæ znaczenia ogromu cierpieñ i œmierci 5,860,000
      ¯ydów w czasie II Wojny Œwiatowej. ¯ydzi byli przeznaczeni przez Nazistów na
      totalna zag³adê jest to maj¹cy ogromne znaczenie fakt, którego nie mo¿na w
      ¿aden sposób podwa¿yæ ani pomniejszyæ jego znaczenia.

Po przestudiowaniu szeregu ksi¹¿ek, dowiedzia³am siê sporo na temat Holocaustu,
      wiêcej nawet ni¿ oczekiwa³am. Moi rodzice mieli racje. Byli naprawdê ofiarami
      Holocaustu. Wszyscy Polacy cierpieli ogromnie ¯ydzi i nie-¯ydzi.

Jedenaœcie milionów drogocennych istnieñ ludzkich zniknê³o z powierzchni ziemi.
      Szeœæ milionów z tych jedenastu to byli polscy obywatele. Po³owa z nich to byli
      nie-¯ydzi. ¯ydzi byli wybrani jako cel ca³kowitej zag³ady dopiero w dalszej
      czêœci wojny. To dopiero trzy lata po wybuchu wojny, na konferencji Wannsee, 20
      stycznia 1942 roku totalne unicestwienie ¯ydów zosta³o og³oszone pod
      nazwa "Ostateczne Rozwi¹zanie". Na pocz¹tku Hitlera nie interesowa³o czy ludzie
      byli ¯ydami, Katolikami czy kimkolwiek innym. Chcia³ tylko jednego kontroli nad
      Polsk¹ i zag³ady wszystkich Polaków.

22 sierpnia 1939 roku, parê dni przed rozpoczêciem wojny, Hitler upowa¿ni³
      swoich dowódców do "... zabijania bez mi³osierdzia czy litoœci wszystkich
      mê¿czyzn, kobiety i dzieci polskiego pochodzenia lub mówi¹cych po polsku. Tylko
      w ten sposób jesteœmy w stanie zapewniæ sobie niezbêdn¹ przestrzeñ ¿yciow¹..."
      Heinrich Himmler powtórzy³ rozporz¹dzenie: "...wszyscy Polacy znikn¹ z
      powierzchni ziemi. To zasadnicze by potê¿ni Niemcy zdali sobie sprawê z tego,
      ¿e g³ównym ich zadaniem jest zniszczenie wszystkich Polaków..."

1 wrzeœnia 1939 roku Hitler najecha³ na Polskê z trzech stron. Niezwyciê¿one
      si³y niemieckie zaatakowa³y z zachodu, pó³nocy i po³udnia. Polska nie mia³a
      najmniejszych szans. 8 paŸdziernika 1939 roku polscy ¯ydzi i nie-¯ydzi
      pozbawieni zostali wszelkich praw i poddani specjalnemu ustawodawstwu.
      Natychmiast wprowadzone zosta³y racje ¿ywnoœciowe i drastyczne ograniczenia
      medyczne, pozwalaj¹ce jedynie na zaspokojenie minimalnych potrzeb. M³odzi
      polscy mê¿czyŸni zostali si³¹ werbowani do niemieckiej armii. U¿ywanie
      polskiego jêzyka zosta³o zakazane, niemiecki sta³ siê jêzykiem obowi¹zuj¹cym.
      Wszystkie szko³y œrednie i uniwersytety pozamykano. Zlikwidowano polsk¹ prasê.
      Biblioteki i ksiêgarnie palono. Polska sztuka i kultura zosta³a zniszczona.
      Palono koœcio³y i budynki religijne. Wiêkszoœæ ksiê¿y zosta³a aresztowana i
      zes³ana do obozów koncentracyjnych. Polskie nazwy ulic zmieniano na niemieckie,
      polskie tablice z nazwami ulic niszczono. Polskie nazwy miast i miasteczek
      zmieniano na nazwy niemieckie. Zamierzeniem Hitlera by³o zatarcie wszelkich
      œladów polskiej historii i kultury. Jako pañstwo Polska ucierpia³a najbardziej
      ze wszystkich krajów bior¹cych udzia³ w II Wojnie Œwiatowej, zarówno jeœli
      chodzi o straty w ludziach jak i dobrach materialnych.

Jedna z pierwszych publicznych egzekucji II Wojny Œwiatowej by³o okrutne
      rozstrzelanie grupy polskich Harcerzy. Ksi¹dz, który œpieszy³ umieraj¹cym
      ch³opcom z pomoc¹ równie¿ rozstrzelany zosta³ z zimna krwi¹. Ch³opcy w wieku od
      12 do 16 lat byli jednymi z pierwszych niewinnych ofiar Holocaustu. Setki
      polskich przywódców, burmistrzów, urzêdników, ksiê¿y, nauczycieli, prawników,
      sêdziów, senatorów, lekarzy zosta³o rozstrzelanych w publicznych egzekucjach.
      Wiêksza czêœæ polskiej inteligencji, klasy przewodniej, zosta³a zes³ana do
      obozów koncentracyjnych, gdzie potem zginê³a.

Pierwsza masowa egzekucja II Wojny Œwiatowej mia³a miejsce w Wawrze pod
      Warszawa, 27 grudnia 1939 roku. 107 polskich mê¿czyzn, nie¯ydow zosta³o
      wyci¹gniêtych bez ostrze¿enia, noc¹ z domów i rozstrzelanych. To by³ pocz¹tek
      ³apanek. W czerwcu 1940 roku masowe egzekucje trwa³y nieprzerwanie w lasach
      nieopodal Warszawy. Celem tych egzekucji, deportacji i bezlitosnej dominacji
      by³o ca³kowite zastraszenie, sterroryzowanie i zmuszenie Polaków do absolutnej
      uleg³oœci.

W tym samym czasie Zwi¹zek Sowiecki napad³ na Polskê ze wschodu. Sowieci i
      Niemcy podzielili Polskê na pól, dziel¹c miedzy siebie cale terytorium kraju.
      Czêœæ zachodnia, okupowana przez Nazistów zosta³a uznana w paŸdzierniku 1939
      roku za nowe terytorium, któremu nadano nazwê "Generalna Gubernia". Czêœæ
      wschodnia Polski zosta&
      • explicit Re: Wizyta w Oswiecimiu - Jeszcze jedna z zalem , 13.06.05, 23:18
        któremu nadano nazwê "Generalna Gubernia". Czêœæ wschodnia Polski zosta³a
        wcielona do Zwi¹zku Sowieckiego. To nowe "ustalenie granic" nada³o sowieckie
        obywatelstwo polskim mieszkañcom wschodnich terenów. Poza tym wszyscy m³odzi
        polscy mê¿czyŸni zostali wcieleni do sowieckiej armii.

Tak jak Naziœci i Sowieci opierali swe rz¹dy w Polsce na terrorze. Zaw³adnêli
        polskimi interesami, zagarnêli polskie fabryki, niszczyli koœcio³y i budynki
        koœcielne. Polska z³otówka zosta³a wycofana z obiegu jako œrodek p³atniczy.
        Wszystkie banki zosta³y zamkniête a konta zablokowane.

Podczas wojny Polska utraci³a 45% lekarzy, 57% prawników, 40% profesorów, 30%
        pracowników technicznych, ponad 18% duchowieñstwa oraz wiêkszoœæ
        przedstawicieli prasy. Polska inteligencja by³a pierwszym celem zag³ady, gdy¿
        Naziœci zdawali sobie sprawê, i¿ zniszczenie tej w³aœnie grupy spo³ecznej da im
        mo¿liwoœæ ³atwiejszej depolonizacji kraju i sprawowania ca³kowitej kontroli.

W Oœwiêcimiu zginê³o ponad 100,000 nie-¯ydów polskiego pochodzenia. Mniej
        wiêcej 2,000,000 Polaków zosta³o si³¹ deportowanych do obozów pracy na terenie
        III Rzeszy. Rosjanie wywieŸli prawie 1,700,000 polskich nie-¯ydów na Syberie.
        Mê¿czyŸni, kobiety i dzieci byli zmuszeni opuszczaæ swe domy bez ¿adnego
        uprzedzenia. Przewo¿eni bydlêcymi wagonami kolejowymi w czasie zimy, kiedy
        temperatura spada³a poni¿ej zera, umierali przed dotarciem do celu podro¿y.
        Polskie dzieci o aryjskich rysach wyrywane by³y z objêæ matek i oddawane
        niemieckim rodzinom na wychowanie.

Polacy zostali podzieleni przez Niemców wed³ug charakterystyki rasowej. Ci, o
        wygl¹dzie aryjskim byli przewo¿eni do £odzi na dalsze badania rasowe. Inni
        zsy³ani byli do III Rzeszy na przymusowe roboty. Reszta jecha³a do Oœwiêcimia
        na œmieræ. Polscy Chrzeœcijanie byli pierwszymi ofiarami os³awionych obozów
        œmierci. Przez pierwsze 21 miesiêcy, pocz¹wszy od 1940 roku, Oœwiêcim
        zape³niony by³ polskimi nie¯ydami. Pierwszy Polak zmar³ w Oœwiêcimiu w czerwcu
        1940 roku a pierwszy ¯yd w paŸdzierniku 1942.

Ze wzglêdu na zniszczenie polskiej prasy przez Nazistów, wiêkszoœæ œwiata jak i
        wiêkszoœæ okupowanej Polski nie wiedzia³a nic o okropieñstwach jakie mia³y
        miejsce w Oœwiêcimiu. Po dzieñ dzisiejszy wiêkszoœæ dokumentacji na temat
        Holocaustu nie jest dostêpna. Wszystkie dokumenty oœwiêcimskie zosta³y
        skradzione przez Sowietów i nigdy nie zosta³y zwrócone. Celem Nazistów by³o
        przerobienie i napisanie na nowo historii. Niszczyli ksi¹¿ki, pomniki, pami¹tki
        narodowe, historyczne napisy. Zaczêli siln¹ akcje propagandow¹ maj¹c¹ na celu
        przekonanie reszty œwiata o ich niezniszczalnej przewadze i sile a jednoczeœnie
        o s³aboœci i ni¿szoœci Polaków.

To oczywiste i niepodwa¿alne, ¿e Hitler nienawidzi³ ¯ydów i spowodowa³ œmieræ
        szeœciu milionów. Tragiczne jest jednak, ¿e niewinne ofiary nie-¿ydowskiego
        pochodzenia czêsto zapominane s¹ w kontekœcie uroczystoœci ku pamiêci poleg³ych
        w czasie Holocaustu. Jedenaœcie milionów drogocennych istnieñ ludzkich zginê³o.
        Piec milionów to byli nie-¯ydzi. Trzy miliony to byli polscy Chrzeœcijanie i
        Katolicy. To by³oby wielce przykre, gdyby chocia¿ jedno bezcenne ¿ycie ludzkie,
        unicestwione tak okrutnie, pozosta³o zapomniane. By³oby tragedi¹ gdyby
        zapomniane zosta³o piêæ milionów.

• t0g O, Jezu, tę znowu tu przyniosło... 14.06.05, 02:17

• rattler Re: O, Jezu, tę znowu tu przyniosło... 15.06.05, 20:23
        Look who's talking :) He, he, na amory z Felusiakiem siem zebralo ? A kysz
        przydupasie !!! I think you got the wrong number , cess , Felusiak nie z
        Greenwich Village i nie z Log House, wazeliny nie toleruje :)))

narazie

------------------------------------------

• abe_ltd Taak 14.06.05, 02:34
      Przeczytalam caly tekst. O tyle o ile autorka rozczula sie nad heroismem pani
      Masajadowej, o tyle przeciwstawia temu calkiem jednoznacznie "nienawisc"
      i "biernosc" znakomitej wiekszosci Polakow, insynuujac tym samym jakoby to
      Polacy dokonali Holocaustu.
      Napisala nastepujaca prosbe do Editora aby wyjasnil mi intencje pani David. Nie
      wiem czy odpowie, ale glos moj uslyszy.
      ____
      Hi,
      I wonder if you could clarify something for me from this very moving article. I
      have always been under the impression that the authors of Holocaust were German
      Nazis. However, the statement by Dana David I quote below, insinuuates quite
      strongly that it was the Poles. Even when you read it in the context of the
      entire article taking into account the title ("Reflections on returning from
      POLAND") and comments about those few "exceptions" (the Masajadas) amongst the
      allegedly filled with hatred Polish masses, the undercurrent message leaves
      little to interpretation - It is the Polish who committed Holocaust in Poland.
      Can you please clarify whether I had it wrong all along or whether Ms Dana
      David hasn't quite conveyed the historical truth.
      I look forward to your reply and thank you in advance.

Kind regards
      ----------------
      Quote from Reflections on returning from Poland: "Many participants in my group
      had been told to hate the Polish people for what they did. They were told to
      hate by their grandparents, who witnessed the horrid behaviour of many Poles. I
      do not blame them for hating. The hatred is not just a reaction to what many
      Polish people did, but more so for what they did not do. Personally, I feel
      that hate only hurts the individual who hates, but it is unfair of me to even
      attempt to even try to imagine how the survivors feel, as I did not suffer the
      way they did."

• olewin tak się po prostu leczy kompleksy 14.06.05, 03:01
      szukając winnego swojej bierności .. a przy okazji szukając zastępczego sprawcę
      holokaustu na miejsce sojuszniczych teraz Niemiec ..
      • fredzio54 Re: tak się po prostu leczy kompleksy 14.06.05, 14:52
        niemiec mordowal a polak wykozystal i dotego popieral arbstwo 55 lat przeciwko
        panstwo Izrael
        Czesi na w 48 pomagali bronia
        a gdzie byli polacy na pogromie napewno ?
    • sempiasty bójcie się Boga! - a to co za nowy psychopata? 14.06.05, 18:10
      zosia04 ma chyba 0,4 g mózgu
    • lekarz_dyzurny Re: Wizyta w Oswiecimiu - Jeszcze jedna z zalem , 15.06.05, 21:38
      Split,

Ja się zastanawiam, po jakiego grzyba ustawicznie się tłumaczyć: kto ratował,
      kto nie, kto śmiał nie ryzykować i dlaczego... Przeciez to poniżające. A i tak
      wiadomo, czego się po nich można spodziewać.
      • rattler Re: Wizyta w Oswiecimiu - Jeszcze jedna z zalem , 15.06.05, 22:39
        A tobie co ? Do tej pory wysylales mnie na terapie ,... Przejrzales na oczy ,
        czy paliles cos nielegalnego z rana ? Anyway , jeden wiecej i jesli jeszcze
        ktos ma zludzenia ze jest to zorganizowna nagonka przez Zydow na Polakow to
        odsylam go do ciebie ,... A "holocaust industry" at work , bez woalki ,...

uklony

Split,

Ja się zastanawiam, po jakiego grzyba ustawicznie się tłumaczyć: kto ratował,
        kto nie, kto śmiał nie ryzykować i dlaczego... Przeciez to poniżające. A i tak
        wiadomo, czego się po nich można spodziewać.

• remekk Histeryczne seanse obserwowane są z z niesmakiem 16.06.05, 13:01
      ...przez Polaków .
      A kiedy zbrodnairze z Plaestyny osmielaja sie nas pouczac to wtedy dochodzą do
      tego jeszcze inne uczucia !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka