Dodaj do ulubionych

PAX AMERICANA

15.06.05, 18:21
PAX AMERICANA

Kilka miesięcy temu ba chyba lat temu przedstawiłem wizję
Pax Americana funkcjonującego we współczesnym świecie.USA są stety lub jak
inni chcą niestety jedynym krajem potrafiącym prowadzić w globalizującym się
świecie politykę o zasięgu globalnym.Po 11 września 2001 roku Ameryka została
zmuszona do podjęcia zdecydowanych działań o charakterze globalnym. To nie
USA podjęły decyzję to życie podjęło za Amerykę decyzje.
Aktywność Ameryki naraża ją na krytykę.Niepowodzenia Ameryki
wywołują fale niechęci zaś sukcesy Ameryki w działaniach międzynarodowych są
nie tylko momentalnie akceptowalne, ale co mnie zresztą nie dziwi są
dyskontowane przez świat.(Niedawno cedrowa rewolucja lub postępująca
normalizacja w Palestynie)
Ci z nas, co mają ciut większą wiedzę historyczną pamiętają doskonale
casus Bitwy Warszawskiej z 1920 roku. To wiedzą, że gdy Marszałek wygrał to
momentalnie pojawiły się dziesiątki opinii o tym, iż to nie On był autorem
sukcesu, ale!!!, i tu mamy długą listę: generał z Francji oddelegowany
wówczas do Polski, gen Haller, gen Sikorski.W końcu znaleziono nawet gen
Prądzyńskiego z PowstaniaListopadowego, którego plany wykorzystał Marszałek.
Gdyby Marszałek przegrał to on i tylko on byłby winny.!!!!!

Podobnie jest dzisiaj najmniejsze lub większe niepowodzenie Ameryki oburza
naszych licznych świętoszków!! Jakakolwiek ofiara działań Ameryki powoduje,
że tłum internetowych świętoszków się oburza. Czy ktoś widzi alternatywę dla
Pax Ameicana-bo ja nie Co więcej ja innej alternatywy nie chcę!!USA kraj
demokratyczny USA kraj swobód obywatelskich USA kraj który dwakroć pomógł
Europie USA kraj który podejmując wyścig zbrojeń przyspieszył upadek imperium
zła.Każda grupa potrzebuje lidera naszym liderem są USA .Dlaczego więc tak
wielu ma do USA pretensje?? Proste a kto bezwarunkowo lubi lidera w
grupie.Jego się czasami nie lubi ale utyskując lub nie idzie się zanim .Ja
idę za USA inni też

Tymczasem, gdy w Afryce np. w Sudanie giną setki tysiące to nasze
internetowe świętoszki milczą, Gdy liczba zabitych sięga prawie miliona to i
nasze świętoszki milczą. Hipokryzja czy bezradność –sam nie wiem.

Obserwuj wątek
    • i-love-2-bike Re: PAX AMERICANA 15.06.05, 18:27
      mysle,ze troszke nieprecyzyjnie opisales to co sie dzieje w USA,tak atak 9/11
      zmusil nas do podjecia drastycznych krokow,ale do konca nie zostalo wyjasnione
      kto stal za tym atakiem. jesli chodzi o obecna polityke USA to nie ma ona nic
      wspolnego z 9/11,gdyz irak nie mial z tym atakiem NIC wspolnego. z tego ,ktory
      ucierpial podczas ataku 9/11 stalismy sie sami agresorem atakujac suwerene
      panstwo,niszczac im infrastrukture,mordujac niewinnych ludzi,zatruwajac im na
      lata srodowisko i destabilizujac panstwo,ktore nam nie zagrazalo. to zmienilo
      percepcje swiata na temat kim my jestesmy i na temat kto tu jest prawdziwie
      poszkodowany,nie mowiac juz o fakcie,ze znacznie zmniejszylo sie poparcie swiata
      dla nas i dla naszej polityki.
      • de_oakville Re: PAX AMERICANA 15.06.05, 18:59
        kecawy napisal:

>Czy ktoś widzi alternatywę dla Pax Ameicana-bo ja nie Co więcej ja innej
        >alternatywy nie chcę!!USA kraj demokratyczny USA kraj swobód obywatelskich USA
        >kraj który dwakroć pomógł Europie USA kraj który podejmując wyścig zbrojeń
        >przyspieszył upadek imperium zła.

Przed wojna (1940)Japonczycy widzieli sie jako przyszli "pogromcy" Ameryki.
        Snuli nawet podobno plany podboju kontynentu i defilady zwyciestwa na
        Pennsilvania Avenue w Waszyngtonie. Nie udalo im sie. I bardzo dobrze. Lepsza
        jest Pax Americana niz inne.

• chestburster Narod dupolizow ( Polacy ) pozostanie narodem.... 15.06.05, 19:51
          ....dupolizow.....

Gdybyscie mieli choc odrobine oleju we lbach to byscie powiedzieli mniej wiecej
          tak:

Do cholery z Pax American, my chcemy Pax Polonica!!!!
          • mmkkll Re: Narod dupolizow ( Polacy ) pozostanie narodem 15.06.05, 20:07
            Coś w tym pewnie jest. Chwaląc amerykańską wizję świata(co w większości spraw
            jest rzeczą słuszną), nie należy zapominać, że nie są oni grupą bezinteresownych
            "dobrych wujków" i działają w interesie USA, a nie Polski.
            • kecawy Re: Narod dupolizow ( Polacy ) pozostanie narodem 16.06.05, 07:44
              Jest to dla mnie oczywistość.USA realizują swój interes a między innymi nazywa
              się on BEZPIECZNY ŚWIAT !!

w tym momencie ja się z tym krajem solidaryzuję .Tym bardziej iż brak innej
              alternatywy
              • mmkkll Re: Narod dupolizow ( Polacy ) pozostanie narodem 16.06.05, 08:13
                > w tym momencie ja się z tym krajem solidaryzuję .Tym bardziej iż brak innej
                > alternatywy
                I ja także, bo wyboru również nie widzę. Chodziło mi jednak głównie o narzucenie
                w świecie pewnego określonego modelu gospodarczego. I nie mam wcale o to pretensji.

> Jest to dla mnie oczywistość.USA realizują swój interes a między innymi nazywa
                > się on BEZPIECZNY ŚWIAT !!
                Też zgoda, tylko w jaki sposób. Mam poważne wątpliwości co do tego, czy
                liberalną demokrację można zaprowadzić wszędzie.
                • de_oakville Pax Franca, Pax Germanica 16.06.05, 13:50
                  Co by sie stalo, gdyby glownym mocarstwem kolonialnym zostala kiedys nie Anglia
                  tylko Francja (na co sie bardzo powaznie zanosilo - pisal o tym Winston
                  Churchill w swojej ksiazce pt. "Historia narodow mowiacych po angielsku"). Na
                  kontynencie Amerykanskim tzw. Nowa Francja rozciagala sie od Quebec'u w Kanadzie
                  po Luizjane nad Zatoka Meksykanska. Kiedy Francuzi wraz z Hiszpanami panowali w
                  calej niemal Ameryce Polnocnej, Anglicy siedzieli jeszcze w 13-tu niewielkich
                  koloniach ciagnacych sie wzdluz wybrzeza Atalntyku. Ale w ostatecznosci wojny w
                  koloniach wygrali Anglicy i dlatego mamy wspolczesne USA i Kanade w obecnym
                  ksztalcie. Co by sie stalo gdyby wygrali Francuzi? Pewnie mielibysmy tu drugie
                  "Wybrzeze Kosci Sloniowej" albo drugie "Haiti" czyli panstwa zamieszkale przez
                  ludnosc lokalna, mowiaca z doskonalym akcentem francuskim i niewielka grupe
                  uprzywilejowanych bialych jako elite, w sumie nie najgorzej, ale panstwa jedynie
                  surowcowe. Gdyby natomiast w wojnach swiatowych zwyciezyli Niemcy, to mielibysmy
                  w najciekawszych zakatkach swiata drugie "RPA" z okresu apartheidu. Piekne domy
                  kolonizatorow stojace wsrod palm, rododendronow i innej egzotycznej roslinnosci
                  oraz tubylcy (czarni, sniadzi i biali "murzyni") jezdzacy w odzielnych wagonach
                  kolejowych, siadajacy na specjalnych lawkach przeznaczonych tylko dla nich, i
                  nie mogacy poruszac sie po elitarnych dzielnicach po zapadnieciu zmroku (po
                  sygnale syreny). W w najmniej ponurym scenariuszu.
                  • polski_francuz Re: Pax Franca, Pax Germanica 16.06.05, 14:29
                    Ciarki przechodza po polskim grzbiecia myslac o Pax Germanica. Polacy byliby
                    Untermenschen skazani na sluzenie Herrenvolkowi. Ani polskich doktorow ani
                    profesorow. Jeszcze gorszy los czekal Cyganow czy Zydow. RPA byla zaludniona
                    przez kolonow holenderskich o mentalnosci dosc zblizonej do niemieckiej.
                    Porownanie chyba dobre. Chociaz lepiej, ze sie tak nie stalo.

Pax Franca, tez wydaje mi sie gdybaniem parwdopodobnym. Nie zapomnijmy, ze sie
                    powstanie Stanow rozgrywalo na ostrzu noza. Kilka glosow brakowalo, aby
                    amerykanskim jezyliem stal sie flamandzki (chyba?). Kanada o maly wlos nie
                    stala sie francuska. Jak bylem w Quebec City, to mi wyjasniali, ze Anglicy byli
                    w rownowadze militarnej w wojnie z Francuzami, ale Anglicy szybciej dostarczyli
                    zywnosci i broni po stopieniu rzeki Sw. Wawrzynca.

Dzisiejis Francuzi ciagle jeszcze nie moga odzalowac tego zwrotu historii na
                    ich niekorzysc.

Koniec koncow juz niech bedzie Pax Americana.

PF

• kecawy Re: Co z tym językiem ciekawy kecaw 16.06.05, 18:14
                      Dlaczego piszesz o kilku głosach w kwestii języj\ka holenderskiego odnośnie
                      oficjalnego języka w USA Jeśli się nie mylę to ów język dominował w Nowym Yorku
                      ( dawniej Nowy Amsterdam)

zaciekawiony kecaw ??
                      • polski_francuz Re: Co z tym językiem ciekawy kecaw 16.06.05, 20:59
                        Nie znam tak dobrze historii USA, ale juz z kilku ust slyszalem, ze bylo
                        glosowanie w mlodym kongresie amerykanskim nad tym jaki jezyk wybrac. I
                        angielski wygral nad holenderskim (chyba bo w Niemczech mi mowiono ze
                        niemieckim).

Zawstydzony swoje niewiedza

PF
                        • kecawy Re: Co z tym językiem ciekawy kecaw 16.06.05, 21:15
                          Nie masz się czego wstydzić Moja wiedza jest też kiepska wiem jedynie iż do
                          połowy XVIII wieku więcej słyszano w Nowym Jorku holenderskiego niż angielskiego

serdecznie pozdrawaim cieszący się kecaw (syn jest już na IV roku stosunków i
                          będzie miał niewielkie naukowe stypendium za naukę ) jeszcze na prawie ma dwa
                          egzaminy kecaw (pobaw się z córeczką i opowiedz jej koniecznie bajkę dzieci
                          tak szybko dorastają)
                          • polski_francuz Re: Co z tym językiem ciekawy kecaw 16.06.05, 21:35
                            Moje stosunki z coreczka postepuja za krzywa podobna do pily. Raz do gory raz
                            na dol. Teraz jest dol i mama jest o wiele bardziej kochana.
                            W niedziele zabieram ja z jej kolega do zoo. Pracuje nad zmiena kierunku
                            krzywej do gory.

Ale ona jest cwana i wymusza takie ruchu.

Moj charakter!

PF
                            • kecawy Re: Co z tym językiem ciekawy kecaw 16.06.05, 21:37
                              Pracuj pracuj Dzieci tak szybko dorastają .Moje przyjemności to starszy syn w
                              domu.Chętnie idzie po piwo tyskie ewentualnie po sofię i rozmawiamy dyskutujemy.

kecaw czekający na wakacje i planujący wyjazd do Krościenka
                              • polski_francuz Re: Co z tym językiem ciekawy kecaw 16.06.05, 21:44
                                Kroscienko jest gdzie? Cos mi to z historii mowi. Ale nie wiem co.

PF
                                • kecawy Re: Co z tym językiem ciekawy kecaw 16.06.05, 21:49
                                  Niedaleko Szczawnicy. Beskidy piękne trasy w górach! Trzy Korony i oczywiście
                                  Dunajec. Krościenko jest na uboczu aczkolwiek do Szczawnicy 4 km.Ceny noclegów
                                  umiarkowane20-25 zł od osoby w pokoiku z łazienką. Byłem rok temu jak dobrze
                                  pójdzie to pojadę na tydzuień z żoną i synami.
                                  Lubię chodzić po górach a wieczorem piwko jedno albo najlepiej dwa

pozdrawiam kecaw
                                  • polski_francuz Re: Co z tym językiem ciekawy kecaw 16.06.05, 21:53
                                    Bardzo fajnie brzmi.

Ja do 19 lipca w pracy. Musze skonczyc rozdzial i sie powoooli rozkrecam. A
                                    potem troche w regionie paryskim i 3 tygodnie w Limuzynie (miedzy Gueret a
                                    Limoges) w domku. Konie (dla coreczki), tenis (ona i tata) a jeziora dla mamy,
                                    taty i latorosli.

Ale z 2-3 godziny dziennie bede pracowal. Nastepny rozdzial czeka.

PF
                                    • kecawy Re: Co z tym językiem ciekawy kecaw 16.06.05, 21:54
                                      Zdaje się iż realizujesz się w pracy! To dobrze Ja w swoim belfrowaniu również .

zadowolony kecaw
                            • i-love-2-bike Re: Co z tym językiem ciekawy kecaw 16.06.05, 21:42
                              polski_francuz napisał:

> Moje stosunki z coreczka postepuja za krzywa podobna do pily. Raz do gory raz
                              > na dol. Teraz jest dol i mama jest o wiele bardziej kochana.
                              > W niedziele zabieram ja z jej kolega do zoo. Pracuje nad zmiena kierunku
                              > krzywej do gory.
                              >
                              > Ale ona jest cwana i wymusza takie ruchu.
                              >
                              > Moj charakter!
                              >
                              > PF

:)))) widze,ze dziecie ma okres trudny to troche trwa,ale przemija.
                              • polski_francuz Re: Co z tym językiem ciekawy kecaw 16.06.05, 21:47
                                Poczatek szkoly. Daje sobie dobrze rade. Ale autorytet rodzicow jest poddawnay
                                pod probe.

A ze jest cwana z natury to rozgrywa tate przeciwko mamie. Z jednej strony sie
                                ciesze, bo cwana a z drugiej cierpie bo jetem zakochany w mojej corce.

Cierpiacy

PF
                                • i-love-2-bike Re: Co z tym językiem ciekawy kecaw 16.06.05, 21:50
                                  polski_francuz napisał:

> Poczatek szkoly. Daje sobie dobrze rade. Ale autorytet rodzicow jest poddawnay
                                  > pod probe.
                                  >
                                  > A ze jest cwana z natury to rozgrywa tate przeciwko mamie. Z jednej strony sie
                                  > ciesze, bo cwana a z drugiej cierpie bo jetem zakochany w mojej corce.
                                  >
                                  > Cierpiacy
                                  >
                                  > PF

to normalne kazdy dzieciak tak robi,wiek trudny przychodzi i odchodzi (troche
                                  wolniej niestety),ale najwazniejsze,zeby sie nie dac i nie bac mowic stanowczo
                                  NIE. ja bylam nie do przeskoczenia (rowniez dla dziewczynek moich synkow) i zyje
                                  czego i tobie zycze:)))
                                  • polski_francuz Re: Co z tym językiem ciekawy kecaw 16.06.05, 21:54
                                    Latwo Ci powiedziec. Mowie nie, ale cierpie jak mlody Werter.
                                    • kecawy Re: Co z tym językiem ciekawy kecaw 16.06.05, 21:56
                                      Miła kolacja - to warunek sine gwa non a potem co ja cię będę uczył. Przecież
                                      mieszkasz we Francji to ja powinienem uczyć się od ciebie .

serdecznie pozdrawiam żona goni kecaw
                                • kecawy Re: Co z tym językiem ciekawy kecaw 16.06.05, 21:50
                                  Pomyśl o braciszku!!! Ja byłem jedynakiem i było to dla mnie i mojej żony
                                  oczywiste że nie możemy unieszczęśliwiać starszego.

kecaw
                                  • polski_francuz Re: Co z tym językiem ciekawy kecaw 16.06.05, 21:59
                                    Ta dyskkusja musi juz poczekac az sie dobrze poznamy.

PF
                                    • kecawy Re: Co z tym językiem ciekawy kecaw 16.06.05, 22:08
                                      Nie poznamy się ! Internet sprawia iż człowiek czuje się bezpiecznie ! Pomyśl
                                      moi uczniowie widzą masę moich błędów Toć to horror! Kogo obchodzi belfer
                                      dyzgrafię. Gdybym był Oktawianem Augustem to co innego on nie przestrzegał
                                      regół On mógł bo był Oktawianem

pozdrawiam kecaw pouczony przez żonę iż marnuję czas na głupoty.Twierdzi
                                      też że jestem podatny uzależnienia komputerowe .A tera uwago żona przeczytała
                                      początek twojego tekstu i grozi rozwodem
                                      • de_oakville Re: Co z tym językiem ciekawy kecaw 17.06.05, 00:36
                                        Czytalem w ksiazce pt: "Rodowod narodu amerykanskiego", ze kandydatem na
                                        oficjalny jezyk w USA obok angielskiego byl kiedys jezyk niemiecki. Niemcy
                                        stanowili bowiem druga najwieksza grupe bialej ludnosci po immigrantach z wysp
                                        brytyjskich. Mieli ogromny wplyw na kulture amerykanska i wielu z nich uwazalo
                                        (jak zwykle), ze kultura niemiecka jest najwyzsza i najlepsza. Chcieli
                                        niemieckiego jako jezyka urzedowego.
                                        Podobno czlonkowie pewnej organizacji niemieckiej na terenie USA we wczesnym
                                        okresie twierdzili, ze "nie mozna od nas wymagac, abysmy ulegli nizszej
                                        kulturze" (tzn. amerykanskiej). "To naszym zadaniem jest podciagnac innych do
                                        naszego poziomu". Jednak nic z tego nie wyszlo. W tamtych czasach Niemcy byly
                                        rozbite na drobne panstewka, natomiast pozycja Anglii byla chyba jeszcze
                                        silniejsza niz pozycja USA obecnie - ogromne imperium kolonialne i przodujacy
                                        kraj na swiecie niemal pod kazdym wzgledem (cywilizacja, technika, kultura).
                                        Anglia byla krajem demokracji i niemal zawsze wiekszego dobrobytu niz Niemcy i
                                        dopiero po 2-giej wojnie swiatowej (cud gospodarczy w RFN) sytuacja pod tym
                                        wzgledem ulegla odwroceniu. Chociaz Niemcy byli tez zawsze w czolowce, wtedy
                                        wybrano jednak angielski jako jezyk urzedowy.
                                        • polski_francuz Re: Co z tym językiem ciekawy kecaw 17.06.05, 10:08
                                          Mozesz mi podac dane tej ksiazki: autor, tytul, wydanictwo, rok wydania miejsce
                                          wydania.

Wyglada mi na dobra, a trzeba cos zrozumiec z nowych wladcow swiata.

Dzieki

PF
                                          • de_oakville Re: Co z tym językiem ciekawy kecaw 17.06.05, 13:14
                                            Prawdopodobnie chodzi tu o nastepujaca ksiazke:

"Kubiak Hieronim, 1975, Rodowód narodu amerykańskiego, Wydawnictwo Literackie,
                                            Kraków."

Pisze prawdopodonie, gdyz kiedy ksiazka ta "wpadla mi w rece" nie zwrocilem
                                            uwagi na nazwisko autora, natomiast przeczytalem ja niemal "jednym tchem"
                                            omijajac te fragmenty, ktore mnie nie interesowaly. Co nieco z tej ksiazki
                                            utkwilo mi na trwale w pamieci, miedzy innymi frangmenty na temat roznych
                                            imigrantow (Polakow, Irlandczykow, Niemcow). Pamietam ostatnie zdanie ksiazki
                                            (mozna po mim poznac czy czytalem ta czy inna o tym samym tytule): "Jest to
                                            narod nowy". A wczesniej stwierdzenie, ze chociaz narod amerykanski powstal w
                                            wyniku zmieszania sie ludzi z roznych innych nacji, to nie jest kopia zadnej z
                                            nich. Jest to narod nowy.
                • kecawy Re: Narod dupolizow ( Polacy ) pozostanie narodem 16.06.05, 15:54
                  Masz racje ale albo upodobnimy się do nich albo oni upodobnią sie do nas .Albo
                  nastąpi prozes sumeryzacji albo barbaryzacji.To analogia do dziejów Mezopotamii
                  zalewanej przez barbarzyńców.Przybywali na jej teren i przyjmowali cywilizację
                  osiadłych tam Sumerów. W końcu Sumerów nie było a ich cywilizacja trwała.

dziękuję za wypowiedz pozdrawiam kecaw
              • philipp_k Re: Narod dupolizow ( Polacy ) pozostanie narodem 16.06.05, 15:37
                kecawy napisał:

> Jest to dla mnie oczywistość.USA realizują swój interes a między innymi
                nazywa
                > się on BEZPIECZNY ŚWIAT !!
                >
                > w tym momencie ja się z tym krajem solidaryzuję .Tym bardziej iż brak innej
                > alternatywy

Jasne - swiat calkiem podporzadkowany USA to jest bezpieczny swiat. Tak samo
                jak caly swiat islamskiego fundamentalizmu tez bylby pozbawiony aktow
                terorystycznych, to samo mozna powiedziec o panowaniu komunizmu na calym
                swiecie.
                Alternatywa Pax Amerykana jest swiat wielobiegunowy - zreszta to i tak jest i
                zawsze bedzie, bo ludzie maja odmienne stanowiska.
                • kecawy Re: Narod dupolizow ( Polacy ) pozostanie narodem 16.06.05, 15:58
                  Tak może i masz rację ale niestety owych wielu biegunów nie WIDAĆ. Jesteśmy
                  więc dzisiaj skazani na Amerykę.Demokratyczną Amerykę i w tym jest nadzieja

kecaw
                  • philipp_k Do kecawy 17.06.05, 07:33
                    kecawy napisał:

> Tak może i masz rację ale niestety owych wielu biegunów nie WIDAĆ. Jesteśmy
                    > więc dzisiaj skazani na Amerykę.Demokratyczną Amerykę i w tym jest nadzieja
                    >
                    > kecaw

Oto sa te bieguny: USA, Chiny, UE, Rosja, Kraje muzulmanskie.
                    Jasne ze USA sa najsilniejszym krajem, ale nie zaprzeczysz chyba ze musza
                    liczyc sie z ww. biegunami.
                    Dodam jeszcze ze potega Stanow (w szerokim sensie) przez ostatnie 20 lat raczej
                    nie wzrosla. Zas jesli popatrzymy na Chiny... Islam tez nie gral takiej roli
                    jak teraz. UE jesli sie uda zostanie powaznym graczem na arenie
                    miedzynarodowej. Rosja ostatnie probuje umocnic swoje pozycje.

• kecawy Re: Do kecawy 17.06.05, 15:19
                      philipp_k napisał:

> kecawy napisał:
                      >
                      > > Tak może i masz rację ale niestety owych wielu biegunów nie WIDAĆ. Jesteś
                      > my
                      > > więc dzisiaj skazani na Amerykę.Demokratyczną Amerykę i w tym jest nadzie
                      > ja
                      > >
                      > > kecaw
                      >
                      > Oto sa te bieguny: USA, Chiny, UE, Rosja, Kraje muzulmanskie.
                      > Jasne ze USA sa najsilniejszym krajem, ale nie zaprzeczysz chyba ze musza
                      > liczyc sie z ww. biegunami.
                      > Dodam jeszcze ze potega Stanow (w szerokim sensie) przez ostatnie 20 lat
                      raczej
                      >
                      > nie wzrosla. Zas jesli popatrzymy na Chiny... Islam tez nie gral takiej roli
                      > jak teraz. UE jesli sie uda zostanie powaznym graczem na arenie
                      > miedzynarodowej. Rosja ostatnie probuje umocnic swoje pozycje.
                      >
                      >
                      lllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll

Piszesz o Chinach piszesz o Islamie piszesz o Rosji ale wybacz jest to dopiero
                      czas przyszły. Nawiasem mówiąc nigdy nie twierdziłem i nie twierdzę iż USA nie
                      liczą się z tymi krajami.Puki co nie ma układu wielobiegunowego i nie ma też
                      ponoszenia odpowiedzialności.Europa nie była w stanie uporać się z
                      Bałkonami.Chiny nie są w stanie uporac się z usiłującą zdobyć broń atomową
                      Koreą . A Islam sam widzisz -niektórzy mówią iz jest pod amerykańską okupacją

pozdrawiam kecaw
                      • philipp_k Re: Do kecawy 17.06.05, 16:44
                        Zgadzam sie z toba, ze poki co uklad wielobiegunowy w pelnym sensie nie
                        istnieje jeszcze. Nalezy jednak pamietac, ze niewiele w sumie czasu uplynelo od
                        upadku ukladu dwubiegunowego. Wiec nowy system w stosunkach miedzynarodowych
                        tylko sie ksztaltuje. Co z tego wyjdzie - zobaczymy.
                        Obecna sytuacja jest taka, ze Stany pelnia role swoistego policjanta na Ziemi,
                        ale to jest policjant podlegajacy wplywom innych obywateli. Osobiscie ja nie
                        mam nic przeciwko temu.

A teraz uciekam z pracy.
                        Pozdrawiam i zycze milego weekendu.
                        • kecawy Re: Do kecawy 19.06.05, 12:24
                          Jak miło przeczytać swoje własne poglądy

pozdrawiam kecaw
                • kecawy Re: Narod dupolizow ( Polacy ) pozostanie narodem 16.06.05, 18:12
                  philipp_k napisał:

> kecawy napisał:
                  >
                  > > Jest to dla mnie oczywistość.USA realizują swój interes a między innymi
                  > nazywa
                  > > się on BEZPIECZNY ŚWIAT !!

Upraszczasz stawiając na jednej płaszczyźnie amerykańską demokrację i politykę
                  owego demokratycznego państwa z komunizmem istniejącym w Związku Sowiecki.
                  Już tacy bywali co pisali jednym tchem o obozach koncentracyjnych w Oświęcimiu
                  i Berezie Kartuskiej! Co się z nimi stało są na śmietniku historii

serdecznie pozdrawiam i przepraszam za może zbyt mocne słowo śmietnik historii-
                  ale widzisz kja nauki pobierałem w Polsce komunistycznej a wówczas śłowo
                  śmietnik historii było nader często używane,,Czym skorupka za młodu nasiąknie
                  tym na starość trąci"

pozdrawiam kecaw
                  > >
                  > > w tym momencie ja się z tym krajem solidaryzuję .Tym bardziej iż brak inn
                  > ej
                  > > alternatywy
                  >
                  > Jasne - swiat calkiem podporzadkowany USA to jest bezpieczny swiat. Tak samo
                  > jak caly swiat islamskiego fundamentalizmu tez bylby pozbawiony aktow
                  > terorystycznych, to samo mozna powiedziec o panowaniu komunizmu na calym
                  > swiecie.
                  > Alternatywa Pax Amerykana jest swiat wielobiegunowy - zreszta to i tak jest i
                  > zawsze bedzie, bo ludzie maja odmienne stanowiska.
          • de_oakville Re: Narod dupolizow ( Polacy ) pozostanie narodem 16.06.05, 04:12
            chestburster napisał:

> Do cholery z Pax American, my chcemy Pax Polonica!!!!

Jesli ktos ma swoich idoli np. w swiecie sportu albo w swiecie gwiazd muzyki
            rozrywkowej czy filmu to jeszcze nie znaczy, ze jest du..lizem. Nie kazdy ma
            predyspozycje, zeby zostac samemu idolem lub "gwiazda". Mozna tylko kibicowac.
            Polska nie ma warunkow do bycia dominujacym mocarstwem swiatowym, chocby tylko
            ze wzgledu na stosunkowo niewielka liczbe ludnosci (Polska 40 mln, Indonezja 200
            mln i nie slyszy sie o prowdopodobienstwie "Pax Indonesiana"). Lepiej miec idola
            Presleya niz samemu uwazac sie za Presleya jesli jest sie podobnym do Flipa lub
            Flapa.
          • kecawy Re: Narod dupolizow ( Polacy ) pozostanie narodem 16.06.05, 07:42
            Ja też chcę być piękny młody i bogaty

to są tego typu myśli

pozdrawiam kecaw
      • kecawy Re: PAX AMERICANA 16.06.05, 07:40
        11 września stał się katalizatorem polityki USA .W rezultacie ją zaktywizował
        tak by zagrożenia likwidować dzisiaj a nie za lat kilkanaście< Pomyśl jak
        wyglądałyby rozmowy z Husajnem gdyby posiadał broń A B C .Wiemy iż jej nie
        posiadał ale wyobraż sobie że ją ma. Czy USA były by bezpieczne?? Działania
        twojego kraju są dla mnie oczywiste. W polityce międzynarodowej nie można sobie
        pozwolić na nieprzewidywalność.Bliski Wschód był i jest zbyt ważnym obszarem by
        zostawic go samego sobie.Tak jak np Sudan -nota bene giną tam już praktycznie
        setki tysięcy ludzi.Kiedyś ktoś napisał by powstrzymać Hitlera w 1923 roku
        wystarczyło 100 policjantów w 1933 zapewne wystarczyło by 1000 a w 1945
        kosztowało to nas ( w tym przecież i USA ) kilkadziesiąt milionów ludzi!!!
        Ktoś musi być światowym policjantem!! Chwała że są nim USA państwo
        demokratyczne , państwo zbudowane na prawie naturalnym. Czy USA są nieomylne -
        oczywiście iż nie! Dlatego uznaję twoje i innych prawo nie tylko do krytyki ale
        i demonstrowania odmiennych opinii.

serdecznie pozdrawiam proamerykańskoo nastawiony kecaw
    • polski_francuz Kecaw 15.06.05, 20:41
      masz zdrowe podejscie do Ameryki.

Nie zapomnij jednak uniwersalna regule, ze calkowita wladza calkowicie
      demoralizuje. Bo jak nie ma oporu, to nie wie sie co robic i sie robi czasem
      glupstwa. A USA nie ma juz przeciwnikow. I zabiera sie za imperialne rzadzenie
      swiatem. Powoli, bo to dla nich nowosc ale jednak.

Ameryka jest optymistyczna i lubie tam jedzic zeby odetchnac po tym codziennym
      smuceniu i pieprzeniu francuskim. Proste rzeczy sa najlepsza a Ameryka ma
      proste reguly: praca, wytrwalosc, demokracja.

Uwazam, ze 9/11 zamienil jej twarz. Pozostawil przy wladzy manipulatora. Iracka
      awantura nie byla madra. Ameryka traci sympatie na swiecie. Podzielila juz
      Europe na stara i nowa. Po co bylo dzielic?

Ale w grauncie rzeczy, jesli milabym wybrac ze wszystkich krajow w ktore wierze
      i ktorym na dluuuga mete ufam, to wybralbym Ameryke.

Pozdr.

PF
      • kecawy Re: Kecaw 16.06.05, 07:49
        Brzmi to rozsądnie ! USA oczywiście realizują swoje cele. Piszesz iż USA nie
        mają oporu - mają III Popatrz Francja ,Niemcy setki tysiące pacyfistów, media ,
        wszechobecne kamery telewizyjne. To jest ten opór który zmusza USA do
        korygowania sojej polityki .
        W sprawie decyzji o ataku na Irak to trudno polemizować bo przecież nie wiemy
        jaka była by ta alternatywna historia - może dobra a może jeszcze gorsza ?

serdecznie pozdrawiam miłego dnia kecaw w przededniu wakacji
      • explicit Re: Kecaw 16.06.05, 23:23
        Ya , rownolegle z zalozeniami neo-cons-likudnikow ,... Thank You !!!
        =============================================================================
        masz zdrowe podejscie do Ameryki.

Wbrew temu co twierdzisz , ma opor , walczymy z cieniami najnowsza technologia
        jaka zna ludzkosc niestety nie mamy broni na fanatykow oddanych sprawie ktora
        reprezentuja samobojcy ,... Na szczescie dzieki ojcom Republiki mamy
        niecierpliwe spoleczenstwo i mechanizm kontrolujacy nasz rzad ,...

Wez pod uwage najbardziej brutalny na swiecie wojskowo-policjyny rezim Izraela
        przegral w konfrontacji z opinia publiczna cywilizowanego swiata , przegral
        moralnie na malutkim skrawku ziemi zmuszajac do rejterady okupanta , ktorego
        spoleczenstwo zaczelo liczyc ofiary okupacji i wyciagac wnioski .
        ==============================================================================
        Nie zapomnij jednak uniwersalna regule, ze calkowita wladza calkowicie
        demoralizuje. Bo jak nie ma oporu, to nie wie sie co robic i sie robi czasem
        glupstwa. A USA nie ma juz przeciwnikow. I zabiera sie za imperialne rzadzenie
        swiatem. Powoli, bo to dla nich nowosc ale jednak.

Spoleczenstwo , bylo i zostanie , ostatecznie jestesmy potomkami tych ktorzy
        nie mieli szans we wlasnych krajach a tu znalezli swoje miejsce nie z racji
        metryki urodzenia a tym na co ich stac .
        Ameryka jest optymistyczna i lubie tam jedzic zeby odetchnac po tym codziennym
        smuceniu i pieprzeniu francuskim. Proste rzeczy sa najlepsza a Ameryka ma
        proste reguly: praca, wytrwalosc, demokracja.

Nie 9/11 a klika zrecznych neo-cons-likudnikow manipulatorow majacych do
        dyspozycji pro-syjonistyczne media , AIPAC terroryzujacy politykow i kilka
        milionow fundamentalistow nie mogacych sie doczekac armagetum ,...
        Uwazam, ze 9/11 zamienil jej twarz. Pozostawil przy wladzy manipulatora. Iracka
        awantura nie byla madra. Ameryka traci sympatie na swiecie. Podzielila juz
        Europe na stara i nowa. Po co bylo dzielic?

Ja rowniez - Ze wszyskimi niedociagnieciami , bije wszyskich na leb ,...
        Ale w gruncie rzeczy, jesli milabym wybrac ze wszystkich krajow w ktore wierze
        i ktorym na dluuuga mete ufam, to wybralbym Ameryke.

uklony
        • kecawy Re: Kecaw 17.06.05, 15:13
          explicit napisał:

> Ya , rownolegle z zalozeniami neo-cons-likudnikow ,... Thank You !!!
          > =============================================================================
          > masz zdrowe podejscie do Ameryki.
          >
          >
          > Wbrew temu co twierdzisz , ma opor , walczymy z cieniami najnowsza
          technologia
          > jaka zna ludzkosc niestety nie mamy broni na fanatykow oddanych sprawie ktora
          > reprezentuja samobojcy ,... Na szczescie dzieki ojcom Republiki mamy
          > niecierpliwe spoleczenstwo i mechanizm kontrolujacy nasz rzad ,...
          >
          > Wez pod uwage najbardziej brutalny na swiecie wojskowo-policjyny rezim Izraela
          > przegral w konfrontacji z opinia publiczna cywilizowanego swiata , przegral
          > moralnie na malutkim skrawku ziemi zmuszajac do rejterady okupanta , ktorego
          > spoleczenstwo zaczelo liczyc ofiary okupacji i wyciagac wnioski .
          > ==============================================================================
          > Nie zapomnij jednak uniwersalna regule, ze calkowita wladza calkowicie
          > demoralizuje. Bo jak nie ma oporu, to nie wie sie co robic i sie robi czasem
          > glupstwa. A USA nie ma juz przeciwnikow. I zabiera sie za imperialne
          rzadzenie
          > swiatem. Powoli, bo to dla nich nowosc ale jednak.
          >
          >
          > Spoleczenstwo , bylo i zostanie , ostatecznie jestesmy potomkami tych ktorzy
          > nie mieli szans we wlasnych krajach a tu znalezli swoje miejsce nie z racji
          > metryki urodzenia a tym na co ich stac .
          > ==============================================================================
          > Ameryka jest optymistyczna i lubie tam jedzic zeby odetchnac po tym
          codziennym
          > smuceniu i pieprzeniu francuskim. Proste rzeczy sa najlepsza a Ameryka ma
          > proste reguly: praca, wytrwalosc, demokracja.
          >
          >
          > Nie 9/11 a klika zrecznych neo-cons-likudnikow manipulatorow majacych do
          > dyspozycji pro-syjonistyczne media , AIPAC terroryzujacy politykow i kilka
          > milionow fundamentalistow nie mogacych sie doczekac armagetum ,...
          > Uwazam, ze 9/11 zamienil jej twarz. Pozostawil przy wladzy manipulatora.
          Iracka
          >
          > awantura nie byla madra. Ameryka traci sympatie na swiecie. Podzielila juz
          > Europe na stara i nowa. Po co bylo dzielic?
          >
          >
          > Ja rowniez - Ze wszyskimi niedociagnieciami , bije wszyskich na leb ,...
          > Ale w gruncie rzeczy, jesli milabym wybrac ze wszystkich krajow w ktore
          wierze
          > i ktorym na dluuuga mete ufam, to wybralbym Ameryke.
          >
          > uklony

Zgadzam się z Tobą ale mam inne podejście do oceny Izraela.Zresztą moja ocena
          nie jest istotna bo sytuacja się tam stabilizuje. Jednak sądzę iż Żydów
          aktywność a teraz dwa kroki wstecz po uprzednich trzech do przodu przyniosła
          efekt w postaci nadziei na pokój .Ponadtto arabski ekstremizm nie ma poparcia
          żadnego istotnego kraju muzułmańskiego

zadowolony z tego iż tam się wolno sytuacja stabilizuje

pozdrawiam kecaw
    • j-k Re: PAX AMERICANA - zostal opracowany 15.06.05, 20:45
      w latach 1999-2001

WTC 2001 tylko wprowadzenie go w zycie przyspieszyl - i nic wiecej.

jak sie ma przewage sily - to sie to wykorzystuje

tak bylo, jest i bedzie.
      • kecawy Re: PAX AMERICANA - zostal opracowany 16.06.05, 07:51
        Jak zwykle w sprawach analizy sytuacji międzynarodowej trafiasz w
        sedno.Gratuluję analitycznego umysłu

pozdrawiam kecaw
        • gucio_itd jak flip i flap! 16.06.05, 08:12
          > tak do siebie z jotka pasujecie!!!

> i to cud ze sie znalezliscie w tej kupie mierzwy zwanej 'proamerykanizmem'....
          • kecawy Re: jak flip i flap! 16.06.05, 18:03
            W kwestiach patrzenia na świat mamy chyba podobne zdanie z j-k w innych bywamy
            czasami odmienni

kecaw
    • gucio_itd Pox Americana !!!! 16.06.05, 00:00
      > kecaw, koniecznie idz na ta 'parade normalnosci'!!!

> Na najblizszy cmentarz oczywiscie!!!

> No bo 'normalnosc' juz dawno robaki skonsumowaly a jej groby sie od dawna
      zapadly.

> I dlatego nie dziwi mnie twoj post swiadczacy o slepocie, gluchocie i
      skrajnej glupocie tych, ktorzy sie dzisiaj sie za 'normalnych' usiluja uwazac.
      • i-love-2-bike Re: Pox Americana !!!! 16.06.05, 00:07
        gucio_itd napisał:

> > kecaw, koniecznie idz na ta 'parade normalnosci'!!!
        >
        > > Na najblizszy cmentarz oczywiscie!!!
        >
        > > No bo 'normalnosc' juz dawno robaki skonsumowaly a jej groby sie od dawna
        >
        > zapadly.
        >
        > > I dlatego nie dziwi mnie twoj post swiadczacy o slepocie, gluchocie i
        > skrajnej glupocie tych, ktorzy sie dzisiaj sie za 'normalnych' usiluja uwazac.

gucio a skad ty tutaj,mysmy mysleli,ze juz w kiciu siedzisz:)))
        • gucio_itd a gdzie na mnie donioslas? 16.06.05, 00:15
          • i-love-2-bike Re: a gdzie na mnie donioslas? 16.06.05, 00:19
            ja nigdzie ja nie z tych,ale tak dluga nieobecnosc powoduje spekulacje gutek:))
      • kecawy Re: Pox American-gucio nie ładnie.Co na to Maja? 16.06.05, 07:54
        A fe tak obrażać swojego brata .Na paradzie do której nawiązujesz Twoi
        przyjaciele mówili że i mnie KOCHAJĄ

zasmucony twoim stosunkiem do bliźnich pozdrawiający Cię kecaw( wyraszy
        szacunku składam )
        • gucio_itd masz problemy, kecaw! 16.06.05, 08:09
          > glownie z powodu porannego braku % w lapetynie!

> nie tylko bredzisz i wstawiasz tanie farmazony, ale nawet i czytac nie
          potrafisz!

> Lecz sie: zaraz po wypelznieciu z barlogu oproznij bytelke piwa, a od 8-mej
          rana koniecznie utrwal swoj charakter czysta....
          • kecawy Re: masz problemy, kecaw! 16.06.05, 16:02
            I tak i tak jesteś moim bliżnim. Nawet gdy jestem trzeźwy

pozdrawiam kecaw
      • kecawy Re: Pox Americana !!!! 16.06.05, 18:07
        gucio_itd napisał:

> > kecaw, koniecznie idz na ta 'parade normalnosci'!!!
        >
        > > Na najblizszy cmentarz oczywiscie!!!
        >
        > > No bo 'normalnosc' juz dawno robaki skonsumowaly a jej groby sie od dawna
        >
        > zapadly.
        >
        > > I dlatego nie dziwi mnie twoj post swiadczacy o slepocie, gluchocie i
        > skrajnej glupocie tych, ktorzy sie dzisiaj sie za 'normalnych' usiluja uwazac.

Czy twój post spełnia standarty etyczne ? Czy zawarte impertynencje śą OK??

Przytocz argumenty merytoryczne! Uwolnij się od inwektyw!

serdecznie guciu ciebie pozdrawiam kecaw
    • antithesis nie rozumiesz, bo dzisiesze USA sa zbrodniarzem 16.06.05, 05:36
      Tu nie idzie o zaden pax, tylko o brudna kase. USA staly sie zbrodniarzem w
      rekach zydowskich neokonow, ktorzy zniszczyli ten kraj gospodarczo, moralnie i
      politycznie. Kiedy USA odpedza z rzadu te zbrodnicza cholote i zaczna grac ze
      swiatem uczciwie, honorowo i pokojowo, wtedy zmieni sie stosunek swiata do USA.
      Czego im zycze, bo lubie ten kraj, ktory ma wiele dobrych cech. To czy nas
      lubia, zalezy glownie od nas samych. Amerykanski egoizm, arogancja,
      barbarzynstwo, chciwosc, popieranie zbrodniarzy rodza nienawisc na swiecie.
      To trzeba zrozumiec. Na szczescie jest w USA duzo ludzi, ktorzy chca uzdrowic
      swoj kraj i wierze, ze im sie to uda. God bless America!
      • gucio_itd Re: nie rozumiesz, bo dzisiesze USA sa zbrodniarz 16.06.05, 06:31
        > Amen
      • kecawy Re: nie rozumiesz, bo dzisiesze USA sa zbrodniarz 16.06.05, 07:59
        Świat jest taki jak opisałeś W tym świecie takim jaki jest należy realizować
        swoje ideały.Niestety często idziemy na kompromis.Dlaczego ??

Mnie przeraża wizja przyszłości Broń A B C upowszechniona .Terrorysta
        przyszłości wysadza się nie w samochodzie -pułapce ale z bombą A B lub C. Jak
        to zatrzymać .Światu potrzebne jest przywództwo.W grupie je zdobywamy dając
        nauczkę lub eleminując członka tej grupy-dlaczego aby reszta zobaczyła że
        oprócz miliardów dolarów pomocy możemy dać też po szczękach.
        Polityka to życie więc w niej dzieje suię tak jak w życiu.Niestety nie tylko
        dobrym słowem się posługujemy!

serdecznie \cię pozdrawiam i rozumiem acz nie podzielam twojego punktu
        widzenia

kecaw
      • j-k Nie rozumiesz, ze jestes politycznym ignorantem 16.06.05, 14:14
        Stany Zjednoczone, majac taka przewage sily i tak umiarkowanie z niej
        korzystaja, gdyz sa panstwem demokratycznym.

Gdyby np. Rosja miala taka przewage sily nad reszta, jak ma USA, to Putin nie
        mialby zadnych obiekcji by wybic wszystkich Czeczencow, czy np. zaatakowac
        Koree pln, by zabrac im atomowe zabawki. Los 0,5 mln zabitych ludzi
        (takie sa prognozy co do wojny z Korea pln) zupelnie by go nie przerazal.

Ciesz sie, ze to Ameryka, a nie inny kraj, sprawuje swiatowe przywodztwo.

W swiatowym stadzie wilkow, to dosc rozwazny wilk.
        • kecawy Re: Nie rozumiesz, ze jestes politycznym ignorant 16.06.05, 16:04
          Porównamie ze stadem i rozważnym wilkiem bardzo przypadło mi do gustu

jak zwykle z wyrazami szacunku dla mojego politycznego guru kecaw
    • kecawy Re: PAX AMERICANA ii 16.06.05, 19:04
      kecawy napisał:

> PAX AMERICANA
      >
      > Kilka miesięcy temu ba chyba lat temu przedstawiłem wizję
      > Pax Americana funkcjonującego we współczesnym świecie.USA są stety lub jak
      > inni chcą niestety jedynym krajem potrafiącym prowadzić w globalizującym się
      > świecie politykę o zasięgu globalnym.Po 11 września 2001 roku Ameryka została
      > zmuszona do podjęcia zdecydowanych działań o charakterze globalnym. To nie
      > USA podjęły decyzję to życie podjęło za Amerykę decyzje.
      > Aktywność Ameryki naraża ją na krytykę.Niepowodzenia Ameryki
      > wywołują fale niechęci zaś sukcesy Ameryki w działaniach międzynarodowych są
      > nie tylko momentalnie akceptowalne, ale co mnie zresztą nie dziwi są
      > dyskontowane przez świat.(Niedawno cedrowa rewolucja lub postępująca
      > normalizacja w Palestynie)
      > Ci z nas, co mają ciut większą wiedzę historyczną pamiętają doskonale
      > casus Bitwy Warszawskiej z 1920 roku. To wiedzą, że gdy Marszałek wygrał to
      > momentalnie pojawiły się dziesiątki opinii o tym, iż to nie On był autorem
      > sukcesu, ale!!!, i tu mamy długą listę: generał z Francji oddelegowany
      > wówczas do Polski, gen Haller, gen Sikorski.W końcu znaleziono nawet gen
      > Prądzyńskiego z PowstaniaListopadowego, którego plany wykorzystał Marszałek.
      > Gdyby Marszałek przegrał to on i tylko on byłby winny.!!!!!
      >
      > Podobnie jest dzisiaj najmniejsze lub większe niepowodzenie Ameryki oburza
      > naszych licznych świętoszków!! Jakakolwiek ofiara działań Ameryki powoduje,
      > że tłum internetowych świętoszków się oburza. Czy ktoś widzi alternatywę dla
      > Pax Ameicana-bo ja nie Co więcej ja innej alternatywy nie chcę!!USA kraj
      > demokratyczny USA kraj swobód obywatelskich USA kraj który dwakroć pomógł
      > Europie USA kraj który podejmując wyścig zbrojeń przyspieszył upadek imperium
      > zła.Każda grupa potrzebuje lidera naszym liderem są USA .Dlaczego więc tak
      > wielu ma do USA pretensje?? Proste a kto bezwarunkowo lubi lidera w
      > grupie.Jego się czasami nie lubi ale utyskując lub nie idzie się zanim .Ja
      > idę za USA inni też
      >
      > Tymczasem, gdy w Afryce np. w Sudanie giną setki tysiące to nasze
      > internetowe świętoszki milczą, Gdy liczba zabitych sięga prawie miliona to i
      > nasze świętoszki milczą. Hipokryzja czy bezradność –sam nie wiem.11
      >
      • borrek Re: COW AMERICANA ii 16.06.05, 22:01
        cagle.slate.msn.com/working/050519/beeler.gif
    • ben.huur Amerykanie przeciw zbrodniom wlasnego radu 17.06.05, 04:48
      www.thecatsdream.com/
    • wojcd PAX AMERICANA - z kim do ludzi??? 19.06.05, 15:22
      kecawy napisał:
      > Podobnie jest dzisiaj najmniejsze lub większe niepowodzenie Ameryki oburza
      > naszych licznych świętoszków!! Jakakolwiek ofiara działań Ameryki powoduje,
      > że tłum internetowych świętoszków się oburza. Czy ktoś widzi alternatywę dla
      > Pax Ameicana-bo ja nie Co więcej ja innej alternatywy nie chcę!!
      Dzisiaj jest to w okolicach 20% i nadal spada.

Pojawia się pytanie. Czy Pax Americana, to nie jest
      aby porywanie się z motyką na słońce?
      • manny_ramirez wojciechu mozna to tez obrocic 19.06.05, 15:25
        i zapytac czy ta amerykansko sponsorowana globalizacja nie jest pozyteczna dla
        calego swiata

z Twej statystyi mozna by tak wywnioskowac
        • j-k pytanie o globalizacje, manny 19.06.05, 15:32
          do polowy lat 90-tych globalizacja byla na reke USA.
          otaczala komunizm, zmuszajac go w koncu do upadku...

uwazam, ze wlasciwie od 10-ciu laz globalizacja szkodzi Ameryce, a pomaga
          glownie Chinom. Przeciez gdyby wprowadzono wieksze cla, czy limity importowe,
          wiele z tego chinskiego barachla moznaby produkowac w Ameryce.
          Globalizacja przyspiesza rozwoj Swiata, to napewno, ale co z interesem
          amerykanskim?

pytanie jest powazne.
          • wojcd Re: pytanie o globalizacje, manny 19.06.05, 15:58
            Wniosek.
            Reszta świata zaczyna iść szybciej niż USA.
            A globalizacja przyspiesza rozwój Azji.
            • j-k Re: pytanie o globalizacje, manny 19.06.05, 16:57
              wojcd napisał:

> Wniosek.
              > Reszta świata zaczyna iść szybciej niż USA.
              > A globalizacja przyspiesza rozwój Azji.

nie reszta Swiata, lecz tylko Azja.

• kecawy Re: pytanie o globalizacje, manny 19.06.05, 19:01
              Czyli USA popierające globalizacje są pozytywnymczynnikiem przemian na
              świecie?! Ja tak sądzę cieszę się że i TY

kecaw
          • kecawy Re: pytanie o globalizacje, manny 19.06.05, 19:00
            Rozwiniętry świat to stabilny świat,Stabilizacja jest w interesie USA
            kecaw
      • kecawy Re: PAX AMERICANA - z kim do ludzi??? 19.06.05, 18:59
        Czy liczyłeś i ten pkb na który wpływ mają konsorcja z amerykańskim kapitałem
        rozsiane po całym świece??

kecaw
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka