Dodaj do ulubionych

Niemcy: nawet trzy lata więzienia za graffiti

17.06.05, 14:55
Niektore dzielnice w polskich miastach zaczynaja przypominac slumsy.
Obserwuj wątek
    • srull Niemcy: nawet trzy lata więzienia za graffiti 17.06.05, 14:59
      Ci zieloni, maja naprawde ostro napukane - "rysunki i napisy (..) wyraz
      obywatelskiej aktywności.", az strach to czytac. Za bazgroly na scianach lapy
      bym ucinal, a za te chamskie kibicowskie teksty w stylu XXX - k...y, YYY -
      pany, to chyba bym pasy w dodatku darl. Inna sprawa sa faktycznie graffiti na
      poziomie i wykonane czesto gesto w ramach wspolpracy miasto - artysta.
      • elefantino1 ucinać ręce i oślepiać,bez litości dla wandali!!!! 17.06.05, 15:38
        wandali
      • graffiti1 Re: Niemcy: nawet trzy lata więzienia za graffiti 19.06.05, 22:35
        widze u Ciebie pewne przebłyski inteligencji...człowieku...bo rozróżniasz
        graffiti od zwykłych, hamskich napisów...
    • jijiji Re: Niemcy: nawet trzy lata więzienia za graffiti 17.06.05, 15:12
      Oni rzeczywiscie maja z tym problem, przejdzcie sie po Prenzlauer Bergu w Berlinie, stopien
      zagryzmolenia jest ogromny, nie ma porownania z zadnym polskim miastem. Ale foto ilustrujace tekst
      dobrane jest fatalnie, bo przedstawia calkiem pomyslowy rysunek, w dodatku ciekawy graficznie, a tu
      chodzi raczej o walke z gryzmolami, ktorymi obsikuja sciany glownie hip-hopowcy, znaczac swoj teren.
      • graffiti1 Re: Niemcy: nawet trzy lata więzienia za graffiti 19.06.05, 22:38
        jijiji napisał:

, a tu
        > chodzi raczej o walke z gryzmolami, ktorymi obsikuja sciany glownie hip-
        hopowcy
        > , znaczac swoj teren.

wyobraż sobie człowieku, że graffiti jest częścią subkultury hip-
        hopowej....więc lepiej zastanów się czy w końcu masz coś przeciwko graffiti czy
        nie?
    • mike-great Re: Niemcy: nawet trzy lata więzienia za graffiti 17.06.05, 15:27
      Skąd ty piszesz? Bo i w Anglii (północny Londyn), USA (w Filadelfii) czy
      Niemczech (parę miejsc we Frankfurcie nad Menem) ma takie slamsy, że głowa boli.
    • gniewek.113 3 lata to akurat pod warunkiem, ze bez zawieszenia 17.06.05, 16:15
      Znam przypadek nieszczesnika, ktory od kilku lat regularnie odnawia siedzibe
      swojej firmy. Po dwoch nockach od malowania, za siedzibe zabieraja sie te
      matoly-gryzmoly.. Moja dzielnica jest wyjatkowa oszpecona przez tych
      anonimowych "artystow". Naprawde zal ogladac okoliczne budynki:(
      • maya2006 Re: 3 lata to akurat pod warunkiem, ze bez zawies 17.06.05, 16:21
        to tak jak z psimi kupami, trzeba taaakie kary placic, ale nikt nie placi, na
        autostradzie zabronione jest jechanie lewym pasem i opoznianie ruchu, a co sie
        dzieje? wiecie co, to wydawanie ustaw jest super, ale co po takich prawach,
        jezeli nie sa egzekwowane :-(
        • gniewek.113 Re: 3 lata to akurat pod warunkiem, ze bez zawies 17.06.05, 16:38
          Psie kupy to faktycznie spory mankament polskich ulic ;) ale mayu, zlituj sie..
          ja wlasnie delektuje sie browarkiem, a Ty tu takie.. osz
        • graffiti1 Re: 3 lata to akurat pod warunkiem, ze bez zawies 19.06.05, 22:33
          te Maya....jeśli chcesz aby dzieciaki za graffiti(nie jakieś tam bazgroły typu
          Legia h** itd) szły do więzienia to lepiej wyjedź do Niemiec i tam głoś swoje
          chore hasła...
      • graffiti1 Re: 3 lata to akurat pod warunkiem, ze bez zawies 19.06.05, 22:31
        przeczytaj tekst Ra-v-eka i dopiero precyzuj swoje poglądy...czym dla Ciebie są
        gryzmoły a czym nie są...
    • m.bekier Ordnung uber alles 17.06.05, 16:45
      Tylko 3 lata? Od razu do gazu z takim ,niech wie,że niemiec kocha ordnung ponad
      wszystko
      • jankowski1960 Re: Ordnung uber alles 17.06.05, 17:47
        w Polsce niestety jest bardzo duzo biednych, i bardzo malo bogatych slugusow
        obcego kapitalu...
      • graffiti1 Re: Ordnung uber alles 19.06.05, 22:29
        A ciebie za takie poglądy powinni od razu zabić przy narodzeniu....przeczytaj
        co napisał Ra-v-ek..
      • xingxing Re: Ordnung uber alles 07.04.22, 18:27
        Bekier, niestety, ale pomyliłeś Niemcy z krajami arabskimi, tudzież z Chinami.
        Niestety, ale dzisiejsze Niemcy są zbyt tolerancyjne na takie wybryki.
    • ra_v_ek Re: Niemcy: nawet trzy lata więzienia za graffiti 17.06.05, 21:51
      Przeczytałem zarówno artykuł jak i opinie na jego temat i muszę przyznać, że i
      jedno i drugie szczerze mnie rozbawiło :D
      Chyba jako jedyny umieszczający post na tym forum jestem (że tak to
      nazwę) "graficiarzem" i muszę przyznać, że żadna z osób na nim wypowiadająca
      się nie ma zielonego pojęcia o czym mówi.
      Rozprawiacie w tych samych kategoriach o Writerach, tagujących jak i
      o "kibolach", przypisując im te same przypadłości, a nikt bliżej nie próbuje
      zająć się problemem, takie samo podejście prezentują sobą partie rządzące w
      Niemczech; ulegają zbiorowemu myśleniu i kategoryzacji, co w przypadku państwa
      wypowiadającego się na forum nie jest jeszcze niebezpieczne, ale już w
      przypadku rządzących, bardzo.
      Z takich to powodów krystalizuje się przekonanie, że graffiti to wandalizm (jak
      się państwo domyślają, a co można wywnioskować z toku mojej wypowiedzi-
      przekonanie błędne).
      Jeśli ktoś jeszcze nie uchwycił sensu mojej wypowiedzi, to proszę, aby
      następnym razem jadąc bądź idąc przez miasto, rozglądnął się dookoła i przy
      odrobinie wysiłku spróbował ocenić, co z tego, co zobaczy na ścianach
      prezentuje sobą jakąś wartość, a co jest tylko gryzmołom, a następnie
      zastanowił się, kogo należy karać, a kogo wspomagać w działaniu.
      • stranger.pl Re: Niemcy: nawet trzy lata więzienia za graffiti 17.06.05, 22:36
        Każdy kto niszczy cudzą własność (a malowanie np. na fasadach budynków jest
        niszczeniem i szpetotą) powinien być pociągany do odpowiedzialności jako akt
        wandalizmu.
        Po kilku nagłośnionych sprawach sądowych i wyrokach (więzienie plus wysoka
        grzywna) większość wandali przerwie swój proceder.
        Wy się nauką zajmujcie żeby mieć później szansę znaleźć pracę a nie niszczeniem
        cudzej własności.
        Jak ktoś chce malować to proszę bardzo zaczynać od kuchni mamusi, pokoju
        tatusia i, jeśli masz, od własnego domu.
        Od reszty ci wara - bo nie twoje.
        • graffiti1 Re: Niemcy: nawet trzy lata więzienia za graffiti 19.06.05, 22:26
          panie stranger....ja panu najpierw mózg pomaluje...zobaczymy czy dalej będziesz
          takim sługusem Systemu....co za dziwak!!!hehe
    • jg19411 Weżmy przykład z Niemiec 18.06.05, 04:53
      U nas też trzeba wreszcie wyplenić ten wandalizm.Kary i wyroki muszą być
      surowe i bez żadnych okoliczności łagodzących.Dosyć zmuszania się do oglądania
      bazgrołow jakichś wyrostków.I jak pisal poprzednik miejscem ich "twórczości"
      może być własne mieszkanie.I tylko od środka.
      • graffiti1 Re: Weżmy przykład z Niemiec 19.06.05, 22:28
        sam jesteś wandal pacanie!! przeczytaj sobie co ra-v-ek napisał....
      • xingxing Re: Weżmy przykład z Niemiec 07.04.22, 18:28
        Jg19411, Święta racja.
        Graffiti1, nie broń bandyty.
    • matek211 Re: Niemcy: nawet trzy lata więzienia za graffiti 24.06.05, 18:26
      witam państwa...muszę stwierdzić ,że ustawa wokól której tyle szumu jest dla
      mnie pewnego rodzaju tragikomedią! podchodzę do niej bardziej emocjonalnie niż
      wiekszość z państwa , gdyz tak jak kolega raveko jestem "grafficiarzem".ogólnie
      uwazam ,iż niektóre formy graffiti są przejawem wandalizmu, jednak nie
      wykluczam ich wartości artystycznych ,bądź estetycznych , nad którymi doprawdy
      nie mam ochoty dyskutować,gdyż jest to sprawa jak dla mnie bardzo
      subiektywna.ogólnie rzecz biorąc uważam ,że spędzenie 3 lat w wiezieniu za
      malowanie graffiti to gruba przesada(tak jak sciganie writterów
      helikopterami).Przesada--a sama ustawa wydaje mi sie niezbyt
      skuteczna,wystarczy rzucic okiem na naszych czeskich sąsiadów,gdzie malowanie
      pociągów również grozi więzieniem---mimo tego pociągi są niesutannie
      malowane...ok--nie chce teraz dowodzic za wszelką cene skuteczności ustawy--
      podałem tylko przykład.podsumowując uważam ,że jakieś kary powinny być--bo w
      końcu nie żyjemy w anarchii , ale 3 lata pozbawienia wolności za malowanie
      graffiti brzmi jak dla mnie zbyt surrealistycznie i jest po prostu zwykłą
      głupotą!!!!!!!!!!!
    • xingxing Re: Niemcy: nawet trzy lata więzienia za graffiti 07.04.22, 18:33
      Powinni surowi karać za niszczenie mienia państwowego jakimś szepczącym i infantylnym graffiti. Jak chcą sobie malować to niech idą gdzieś w wyznaczone przez władze do tego miejsce, lub niech się zapiszą na grafikę.
      Cała Europa Wschodnia i Ameryka Południowa jest pełna tego gówna.

Cały świat Zachodu jest pełen tego typu wybryków oraz wandalskich napisów kibolskich. Ci wszyscy pseudopatrioci co to niby daliby się pokroić za swój ulubiony klub nie potrafią uszanować przestrzeni publicznej, a najwięcej piėrdolą o porządku, mimo że należałoby właśnie ich w pierwszej kolejności go poddać.

I niech mi tu nikt nie pisze że nie mam racji. Są cywilizowane państwa w których nie ma tych bazgrołów. Można zachować porządek i żyć? Można.
      Żadne tłumaczenie Radka czy innego Graffiti1 nic nie zmieni!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka