wojtek2784 17.06.05, 14:55 Niektore dzielnice w polskich miastach zaczynaja przypominac slumsy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
srull Niemcy: nawet trzy lata więzienia za graffiti 17.06.05, 14:59 Ci zieloni, maja naprawde ostro napukane - "rysunki i napisy (..) wyraz obywatelskiej aktywności.", az strach to czytac. Za bazgroly na scianach lapy bym ucinal, a za te chamskie kibicowskie teksty w stylu XXX - k...y, YYY - pany, to chyba bym pasy w dodatku darl. Inna sprawa sa faktycznie graffiti na poziomie i wykonane czesto gesto w ramach wspolpracy miasto - artysta. Odpowiedz Link Zgłoś
elefantino1 ucinać ręce i oślepiać,bez litości dla wandali!!!! 17.06.05, 15:38 wandali Odpowiedz Link Zgłoś
graffiti1 Re: Niemcy: nawet trzy lata więzienia za graffiti 19.06.05, 22:35 widze u Ciebie pewne przebłyski inteligencji...człowieku...bo rozróżniasz graffiti od zwykłych, hamskich napisów... Odpowiedz Link Zgłoś
jijiji Re: Niemcy: nawet trzy lata więzienia za graffiti 17.06.05, 15:12 Oni rzeczywiscie maja z tym problem, przejdzcie sie po Prenzlauer Bergu w Berlinie, stopien zagryzmolenia jest ogromny, nie ma porownania z zadnym polskim miastem. Ale foto ilustrujace tekst dobrane jest fatalnie, bo przedstawia calkiem pomyslowy rysunek, w dodatku ciekawy graficznie, a tu chodzi raczej o walke z gryzmolami, ktorymi obsikuja sciany glownie hip-hopowcy, znaczac swoj teren. Odpowiedz Link Zgłoś
graffiti1 Re: Niemcy: nawet trzy lata więzienia za graffiti 19.06.05, 22:38 jijiji napisał: , a tu > chodzi raczej o walke z gryzmolami, ktorymi obsikuja sciany glownie hip- hopowcy > , znaczac swoj teren. wyobraż sobie człowieku, że graffiti jest częścią subkultury hip- hopowej....więc lepiej zastanów się czy w końcu masz coś przeciwko graffiti czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
mike-great Re: Niemcy: nawet trzy lata więzienia za graffiti 17.06.05, 15:27 Skąd ty piszesz? Bo i w Anglii (północny Londyn), USA (w Filadelfii) czy Niemczech (parę miejsc we Frankfurcie nad Menem) ma takie slamsy, że głowa boli. Odpowiedz Link Zgłoś
gniewek.113 3 lata to akurat pod warunkiem, ze bez zawieszenia 17.06.05, 16:15 Znam przypadek nieszczesnika, ktory od kilku lat regularnie odnawia siedzibe swojej firmy. Po dwoch nockach od malowania, za siedzibe zabieraja sie te matoly-gryzmoly.. Moja dzielnica jest wyjatkowa oszpecona przez tych anonimowych "artystow". Naprawde zal ogladac okoliczne budynki:( Odpowiedz Link Zgłoś
maya2006 Re: 3 lata to akurat pod warunkiem, ze bez zawies 17.06.05, 16:21 to tak jak z psimi kupami, trzeba taaakie kary placic, ale nikt nie placi, na autostradzie zabronione jest jechanie lewym pasem i opoznianie ruchu, a co sie dzieje? wiecie co, to wydawanie ustaw jest super, ale co po takich prawach, jezeli nie sa egzekwowane :-( Odpowiedz Link Zgłoś
gniewek.113 Re: 3 lata to akurat pod warunkiem, ze bez zawies 17.06.05, 16:38 Psie kupy to faktycznie spory mankament polskich ulic ;) ale mayu, zlituj sie.. ja wlasnie delektuje sie browarkiem, a Ty tu takie.. osz Odpowiedz Link Zgłoś
graffiti1 Re: 3 lata to akurat pod warunkiem, ze bez zawies 19.06.05, 22:33 te Maya....jeśli chcesz aby dzieciaki za graffiti(nie jakieś tam bazgroły typu Legia h** itd) szły do więzienia to lepiej wyjedź do Niemiec i tam głoś swoje chore hasła... Odpowiedz Link Zgłoś
graffiti1 Re: 3 lata to akurat pod warunkiem, ze bez zawies 19.06.05, 22:31 przeczytaj tekst Ra-v-eka i dopiero precyzuj swoje poglądy...czym dla Ciebie są gryzmoły a czym nie są... Odpowiedz Link Zgłoś
m.bekier Ordnung uber alles 17.06.05, 16:45 Tylko 3 lata? Od razu do gazu z takim ,niech wie,że niemiec kocha ordnung ponad wszystko Odpowiedz Link Zgłoś
jankowski1960 Re: Ordnung uber alles 17.06.05, 17:47 w Polsce niestety jest bardzo duzo biednych, i bardzo malo bogatych slugusow obcego kapitalu... Odpowiedz Link Zgłoś
graffiti1 Re: Ordnung uber alles 19.06.05, 22:29 A ciebie za takie poglądy powinni od razu zabić przy narodzeniu....przeczytaj co napisał Ra-v-ek.. Odpowiedz Link Zgłoś
xingxing Re: Ordnung uber alles 07.04.22, 18:27 Bekier, niestety, ale pomyliłeś Niemcy z krajami arabskimi, tudzież z Chinami. Niestety, ale dzisiejsze Niemcy są zbyt tolerancyjne na takie wybryki. Odpowiedz Link Zgłoś
ra_v_ek Re: Niemcy: nawet trzy lata więzienia za graffiti 17.06.05, 21:51 Przeczytałem zarówno artykuł jak i opinie na jego temat i muszę przyznać, że i jedno i drugie szczerze mnie rozbawiło :D Chyba jako jedyny umieszczający post na tym forum jestem (że tak to nazwę) "graficiarzem" i muszę przyznać, że żadna z osób na nim wypowiadająca się nie ma zielonego pojęcia o czym mówi. Rozprawiacie w tych samych kategoriach o Writerach, tagujących jak i o "kibolach", przypisując im te same przypadłości, a nikt bliżej nie próbuje zająć się problemem, takie samo podejście prezentują sobą partie rządzące w Niemczech; ulegają zbiorowemu myśleniu i kategoryzacji, co w przypadku państwa wypowiadającego się na forum nie jest jeszcze niebezpieczne, ale już w przypadku rządzących, bardzo. Z takich to powodów krystalizuje się przekonanie, że graffiti to wandalizm (jak się państwo domyślają, a co można wywnioskować z toku mojej wypowiedzi- przekonanie błędne). Jeśli ktoś jeszcze nie uchwycił sensu mojej wypowiedzi, to proszę, aby następnym razem jadąc bądź idąc przez miasto, rozglądnął się dookoła i przy odrobinie wysiłku spróbował ocenić, co z tego, co zobaczy na ścianach prezentuje sobą jakąś wartość, a co jest tylko gryzmołom, a następnie zastanowił się, kogo należy karać, a kogo wspomagać w działaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
stranger.pl Re: Niemcy: nawet trzy lata więzienia za graffiti 17.06.05, 22:36 Każdy kto niszczy cudzą własność (a malowanie np. na fasadach budynków jest niszczeniem i szpetotą) powinien być pociągany do odpowiedzialności jako akt wandalizmu. Po kilku nagłośnionych sprawach sądowych i wyrokach (więzienie plus wysoka grzywna) większość wandali przerwie swój proceder. Wy się nauką zajmujcie żeby mieć później szansę znaleźć pracę a nie niszczeniem cudzej własności. Jak ktoś chce malować to proszę bardzo zaczynać od kuchni mamusi, pokoju tatusia i, jeśli masz, od własnego domu. Od reszty ci wara - bo nie twoje. Odpowiedz Link Zgłoś
graffiti1 Re: Niemcy: nawet trzy lata więzienia za graffiti 19.06.05, 22:26 panie stranger....ja panu najpierw mózg pomaluje...zobaczymy czy dalej będziesz takim sługusem Systemu....co za dziwak!!!hehe Odpowiedz Link Zgłoś
jg19411 Weżmy przykład z Niemiec 18.06.05, 04:53 U nas też trzeba wreszcie wyplenić ten wandalizm.Kary i wyroki muszą być surowe i bez żadnych okoliczności łagodzących.Dosyć zmuszania się do oglądania bazgrołow jakichś wyrostków.I jak pisal poprzednik miejscem ich "twórczości" może być własne mieszkanie.I tylko od środka. Odpowiedz Link Zgłoś
graffiti1 Re: Weżmy przykład z Niemiec 19.06.05, 22:28 sam jesteś wandal pacanie!! przeczytaj sobie co ra-v-ek napisał.... Odpowiedz Link Zgłoś
xingxing Re: Weżmy przykład z Niemiec 07.04.22, 18:28 Jg19411, Święta racja. Graffiti1, nie broń bandyty. Odpowiedz Link Zgłoś
matek211 Re: Niemcy: nawet trzy lata więzienia za graffiti 24.06.05, 18:26 witam państwa...muszę stwierdzić ,że ustawa wokól której tyle szumu jest dla mnie pewnego rodzaju tragikomedią! podchodzę do niej bardziej emocjonalnie niż wiekszość z państwa , gdyz tak jak kolega raveko jestem "grafficiarzem".ogólnie uwazam ,iż niektóre formy graffiti są przejawem wandalizmu, jednak nie wykluczam ich wartości artystycznych ,bądź estetycznych , nad którymi doprawdy nie mam ochoty dyskutować,gdyż jest to sprawa jak dla mnie bardzo subiektywna.ogólnie rzecz biorąc uważam ,że spędzenie 3 lat w wiezieniu za malowanie graffiti to gruba przesada(tak jak sciganie writterów helikopterami).Przesada--a sama ustawa wydaje mi sie niezbyt skuteczna,wystarczy rzucic okiem na naszych czeskich sąsiadów,gdzie malowanie pociągów również grozi więzieniem---mimo tego pociągi są niesutannie malowane...ok--nie chce teraz dowodzic za wszelką cene skuteczności ustawy-- podałem tylko przykład.podsumowując uważam ,że jakieś kary powinny być--bo w końcu nie żyjemy w anarchii , ale 3 lata pozbawienia wolności za malowanie graffiti brzmi jak dla mnie zbyt surrealistycznie i jest po prostu zwykłą głupotą!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
xingxing Re: Niemcy: nawet trzy lata więzienia za graffiti 07.04.22, 18:33 Powinni surowi karać za niszczenie mienia państwowego jakimś szepczącym i infantylnym graffiti. Jak chcą sobie malować to niech idą gdzieś w wyznaczone przez władze do tego miejsce, lub niech się zapiszą na grafikę. Cała Europa Wschodnia i Ameryka Południowa jest pełna tego gówna. Cały świat Zachodu jest pełen tego typu wybryków oraz wandalskich napisów kibolskich. Ci wszyscy pseudopatrioci co to niby daliby się pokroić za swój ulubiony klub nie potrafią uszanować przestrzeni publicznej, a najwięcej piėrdolą o porządku, mimo że należałoby właśnie ich w pierwszej kolejności go poddać. I niech mi tu nikt nie pisze że nie mam racji. Są cywilizowane państwa w których nie ma tych bazgrołów. Można zachować porządek i żyć? Można. Żadne tłumaczenie Radka czy innego Graffiti1 nic nie zmieni! Odpowiedz Link Zgłoś