Dodaj do ulubionych

SZYMBORSKA O TERRORYSCIE

10.07.05, 10:19
TERRORYSTA, ON PATRZY

BOMBA WYBUCHNIE W BARZE TRZYNASTA DWADZIESCIA.
TERAZ MAMY DOPIERO TRZYNASTA SZESNASCIE.
NIEKTORZY ZDAZA JESZCZE WEJSC,
NIEKTORZY WYJSC.

TERRORYSTA JUZ PRZESZEDL NA DRUGA STRONE ULICY.
TA ODLEGLOSC GO CHRONI OD WSZELKIEGO ZLEGO
NO I WIDOK JAK W KINIE:

KOBIETA W ZOLTEJ KURTCE, ONA WCHODZI.
MEZCZYZNA W CIEMNYCH OKULARACH, ON WYCHODZI.
CHLOPAKI W DZINSACH, ONI ROZMAWIAJA.
TRZYNASTA SIEDEMNASCIE I CZTERY SEKUNDY.
TEN NIZSZY TO MA SZCZESCIE I WSIADA NA SKUTER,
A TEN WYZSZY TO WCHODZI.

TRZYNASCIE SIEDEMNASCIE I CZTERDZIESCI SEKUND.
DZIEWCZYNA, ONA IDZIE Z ZIELONA WSTAZKA WE WLOSACH.
TYLKO ZE TEN AUTOBUS NAGLE JA ZASLANIA.

TRZYNASTA OSIEMNASCIE.
JUZ NIE MA DZIEWCZYNY.
CHYBA BYLA TAKA GLUPIA I WESZLA, CZY NIE,
TO SIE ZOBACZY, JAK BEDA WYNOSIC.

TRZYNASTA DZIEWIETNASCIE.
NIKT JAKOS NIE WCHODZI.
ZA TO JESZCZE WYCHODZI JEDEN GRUBY LYSY.
ALE TAK, JAKBY SZUKAL CZEGOS PO KIESZENIACH I
O TRZYNASTEJ DWADZIESCIA BEZ DZIESIECIU SEKUND
ON WRACA PO TE SWOJE MARNE REKAWICZKI.

JEST TRZYNASTA DWADZIESCIA.
CZAS, JAK ON SIE WLECZE.
JUZ CHYBA TERAZ.
JESZCZE NIE TERAZ.
TAK, TERAZ.
BOMBA, ONA WYBUCHA.

WIERSZ NIE BYL NAPISANY W ZWIAZKU Z LONDYNSKIMI WYDARZENIAMI (UWAGA MOJA).
Obserwuj wątek
    • cepimierz I Szymborska --- o innym terroryście 10.07.05, 10:25
      ten dzień

Jeszcze dzwonek, ostry dzwonek w uszach brzmi.
      Kto u progu? Z jaką wieścią, i tak wcześnie?
      Nie chcę wiedzieć. Może ciągle jestem we śnie.
      Nie podejdę, nie otworzę drzwi.

Czy to ranek na oknami, mroźna skra
      tak oślepia, że dokoła patrzę łzami?
      Czy to zegar tak zadudnił sekundami.
      Czy to moje własne serce werbel gra?

Póki nikt z was nie wypowie pierwszych słów,
      brak pewności jest nadzieją, towarzysze...
      Milczę. Wiedzą, że to czego nie chcę słyszeć -
      muszę czytać z pochylonych głów.

Jaki rozkaz przekazuje nam
      na sztandarach rewolucji profil czwarty?
      - Pod sztandarem rewolucji wzmacniać warty!
      Wzmocnić warty u wszystkich bram!

Oto Partia - ludzkości wzrok.
      Oto Partia: siła ludów i sumienie.
      Nic nie pójdzie z jego życia w zapomnienie.
      Jego Partia rozgarnia mrok.

Niewzruszony drukarski znak
      drżenia ręki mej piszącej nie przekaże,
      nie wykrzywi go ból, łza nie zmaże.
      A to słusznie. A to nawet lepiej tak."

Wisława Szymborska
      "Życie Literackie" nr 11/61 z 15 marca 1953 r.

• abstrakt2003 I o czym to świadczy? 10.07.05, 10:34
        cepie mie odrózniasz dzieła od twórcy! Utożsamiasz jedno z drugim! A są to byty
        niezalezne!
        Szymborską oraz dwa przytoczone wiersze należy oceniać i analizować oddzielnie!
      • oscar62 Re: I Szymborska --- o innym terroryście 10.07.05, 11:01
        WIEM CEPKU, TO TEZ CZYTALEM. ALE TU COS DOBITNIE AKTUALNEGO. TAMTEN TERRORYSTA
        HIPNOTYZOWAL JAK BOA ZAJACA I POZNIEJ DUSIL PRZED UCZTA. NIEKTORYCH HIPNOTYZOWAL
        NA DLUZEJ. JAK BEDZIESZ SPRAWNY ZNAJDZIESZ MASE LUDZI, KTORZY BYLI PEWNI, ZE
        RAZEM Z STALINEM SLONCE SIE WIECEJ NIE POKAZE NA HORYZONCIE. SLONCE SIE
        POKAZALO I OWIELE JASNIEJSZE, ALE ONI POTRZEBOWALI TROCHE CZASU ZEBY TO
        ZAUWAZYC...
        • cepimierz Do OSCARA 10.07.05, 11:29
          A co byś powiedział na taki wariant:

TERRORYSTA, ON PATRZY

BOMBA WYBUCHNIE W HOTELU KING DAVID
          TRZYNASTA DWADZIESCIA.
          TERAZ MAMY DOPIERO TRZYNASTA SZESNASCIE.
          NIEKTORZY WYJSC.

Jeśli ten wiersz ma mieć znaczenie uniwersalne, powinienem móc podstawić pod frazę "w barze" jakąkolwiek inną lokalizację.

Właśnie to robię.
          • oscar62 Re: Do OSCARA 10.07.05, 11:40
            cepimierz napisał:

> A co byś powiedział na taki wariant:
            >
            > TERRORYSTA, ON PATRZY
            >
            > BOMBA WYBUCHNIE W HOTELU KING DAVID
            > TRZYNASTA DWADZIESCIA.
            > TERAZ MAMY DOPIERO TRZYNASTA SZESNASCIE.
            > NIEKTORZY ZDAZA JESZCZE WEJSC,
            > NIEKTORZY WYJSC.
            >
            > Jeśli ten wiersz ma mieć znaczenie uniwersalne, powinienem móc podstawić pod
            fr
            > azę "w barze" jakąkolwiek inną lokalizację.
            >
            > Właśnie to robię.

-------------------

A CZY BYS TAK PRZYNAJMNIEJ ZROBIL JEDNA IMPROWIZACJE NA TEMAT ARABSKICH
            KAMIKADZE, KTORZY SIE ROZRYWAJA W ZYDOWSKICH RESTAURACJACH CZY AUTOBUSACH I IDA
            PROSTO DO NIEBA (SHAHIDA) PO SYTYM ZNIWIE. IMPROWIZATOR SELEKTYWNY JESTES, NIE
            MA CO MOWIC.
            • cepimierz Re: Do OSCARA 10.07.05, 16:16
              Drogi Oskarze,

To tylko tak dla przypomnienia, żebyś przypadkiem nie zapomniał, że i Wy przyłożyliście ręki do ostatecznego ukształtowania się tego, co dzisiaj nazywa się terroryzmem.

Przykro mi.
              • dana33 Re: Do OSCARA 10.07.05, 20:15
                mysmy przylozyli reke cepie?
                wiesz co, zgubiles gdzies po drodze elegancje.
                • cepimierz Re: Do OSCARA 10.07.05, 20:32
                  Zaraz, zaraz?

O co chodzi?

Wyślij w razie czego żądania sprostowania do tych dwu facetów, co to napisali książkę z Jerozolimą w tytule, zaraz - jak to było -
              • oscar62 Re: Do OSCARA 10.07.05, 22:23
                cepimierz napisał:

> Drogi Oskarze,
                >
                > To tylko tak dla przypomnienia, żebyś przypadkiem nie zapomniał, że i Wy
                przyło
                > żyliście ręki do ostatecznego ukształtowania się tego, co dzisiaj nazywa się
                te
                > rroryzmem.
                >
                > Przykro mi.

PRZYKRO CI, DROGI PROFESORZE? DOPRAWDY?...
                • cepimierz Re: Do OSCARA 10.07.05, 22:34
                  Tak, przykro mi.

Pamiętam nadal poczucie przykrości, kiedy po raz pierwszy o tych sprawach czytałem. W czystej-heroicznej historii Izraela, jaką łykałem bezkrytycznie gdzieś do połowy lat siedemdziesiątych, nic o tym nie było.

Nie poznałeś dotąd naiwniaka?

Jeśli nie -
                  • oscar62 Re: Do OSCARA 10.07.05, 23:07
                    cepimierz napisał:

> Tak, przykro mi.
                    >
                    > Pamiętam nadal poczucie przykrości, kiedy po raz pierwszy o tych sprawach
                    czyta
                    > łem. W czystej-heroicznej historii Izraela, jaką łykałem bezkrytycznie gdzieś
                    d
                    > o połowy lat siedemdziesiątych, nic o tym nie było.
                    >
                    > Nie poznałeś dotąd naiwniaka?
                    >
                    > Jeśli nie -
                    • cepimierz Re: Do OSCARA 10.07.05, 23:20
                      Bracie -
                      • oscar62 Re: Do OSCARA 10.07.05, 23:46
                        cepimierz napisał:

> Bracie -
                        • cepimierz Re: Do OSCARA 10.07.05, 23:50
                          Ani styl, ani ANTY --
                          • oscar62 Re: Do OSCARA 11.07.05, 00:08
                            cepimierz napisał:

> Ani styl, ani ANTY --
          • kropekuk Zostales Brytem? Wstapiles do BNP? 10.07.05, 19:02
            Jesli nie, to wyplakuj POLSKIE zale na Zydow, nie zas brytyjskie - Krolowa nie
            dala ci do tego upowaznienia. Bo za maly na to jestes, i wogole... slimy
            bastard:)))))))))))
            • cepimierz Re: Zostales Brytem? Wstapiles do BNP? 10.07.05, 19:08
              kropekuk napisał:

> jestes
              > i wogole... slimy
              > bastard:)))))))))))

I nawzajem i nawzajem -
              • biedronka24 cepku kropek jest fluffy 11.07.05, 13:55
                to roznica :)
          • dana33 Re: Do OSCARA 10.07.05, 20:13
            a co powiesz cep na taki wiersz:

TERRORYSTA, ON PATRZY

BOMBA WYBUCHNIE W W DYSKOTECE DELFINARIUM
            DWUDZIESTA DWADZIESCIA.
            TERAZ MAMY DOPIERO DWUDZIESTA SZESNASCIE.
            NIKT NIE ZDAZY WYJSC.

• cepimierz Re: Do OSCARA 10.07.05, 20:33
              Absolutnie OK.

And why not?
        • szmul.goldenapfel Re: I Szymborska --- o innym terroryście 10.07.05, 13:54
          Nie proszę Pana, tamci terroryści przede wszystkim mordowali. Stalin i Lenin,
          których wysławiała w swych wierszach Pani Szymborska byli masowymi mordercami.
          Proszę nie wmawiać Pani Szymborskiej tak daleko posuniętej umysłowej aberracji,
          bo Pani Szymborska wiedziała o tych mordach doskonale, tak jak wiedział o nich
          każdy żyjący pod stalinowskim jarzmem człowiek. Wiedziała, iż podczas gdy ona
          wiedzie sobie spokojny byt młodej literatki w katowniach ubecji siepacze
          ludobójcy którego wychwalała wybijają kwiat polskich patriotów. Wiedziała, ale
          wybrała właśnie ten spokojny byt z talonami, darmowymi wczasami, paszportami i
          zapewnionym nakładem. Z tego względu niemożebnym jest mówić o jakimś
          górnolotnie metafizycznym zahipnotyzowaniu, gdyż w przypadku zwykłego
          prostytuowania się jest to rzeczą zupełnie nieadekwatną. Z takiego serwilizmu
          ciężko się wyrasta i obserwując dalszy życiorys Pani Wisławy ze smutkiem
          stwierdzam że ta sztuka się jej nie udała. Zmieniła się tylko klientela.

Sz.G.
          • explicit Re: I Szymborska --- o innym terroryście 10.07.05, 18:58
            Oportunistka, wazeliniara i bottom feeder , kadzi temu kto wiecej zaplaci ,
            zaleznie od koniunktury - W kraju jej nikt nie czytal wiec znalazla frajerow w
            Israel'u ,... Forsy ma dosc , przydal by sie pomnik .

uklony

=============================================================================

Nie proszę Pana, tamci terroryści przede wszystkim mordowali. Stalin i Lenin,
            > których wysławiała w swych wierszach Pani Szymborska byli masowymi
            mordercami.
            Proszę nie wmawiać Pani Szymborskiej tak daleko posuniętej umysłowej aberracji,
            • oscar62 Re: I Szymborska --- o innym terroryście 10.07.05, 23:40
              explicit napisał:

> Oportunistka, wazeliniara i bottom feeder , kadzi temu kto wiecej zaplaci ,
              > zaleznie od koniunktury - W kraju jej nikt nie czytal wiec znalazla frajerow
              w
              > Israel'u ,... Forsy ma dosc , przydal by sie pomnik .
              >
              > uklony
              >
              > =============================================================================
              >
              TO ZE MNIE UTRZYMUJESZ WIEM. SZCZESCIE TEJ "WAZELINIARKI" ZE JEST BOGATA I NIE
              ZYJE Z TWOICH PODADKOW. GDYBY TA "MILOSNICA WAZELINY" MIALA TAKIE SAME ZDANIE O
              ZYDACH JAK TY, NIE TYLKO BY DOSTALA OD CIEBIE REHABILITACJE ZA KOMUNISTYCZNE
              GRZECHY LECZ W MIG STALABY SIE PIERWSZA PANIA SWIATOWEJ LITERATURY. PRZNAJMNIEJ
              TERAZ WIEM, ZE NIE TYLKO ZYDOW NIENAWIDZISZ. TEZ TYCH CO ICH SYMPATYZUJA.
              LEKCJA NR.3.

UKLONY OD ZYDA Z NAPCHANYMI DOLARAMI OD KIESZENI (TWOJEJ) DO KIESZENI
              • explicit Re: I Szymborska --- o innym terroryście 11.07.05, 00:17
                Nie gdybaj Oskar , bo tego nigdy nie dowiedziesz - Badz za to pewny pewny ze ta
                bitch piala by chymny pochwalne dla kazdego kto by wyplynal na fali koniunktory
                i dorwal sie do wladzy ,... Nie wylaczam Hitlera , bo taka jest natura ludzi
                jej kalibru czyt. wazeliniarzy .

uklony

==============================================================================

GDYBY TA "MILOSNICA WAZELINY" MIALA TAKIE SAME ZDANIE O
                ZYDACH JAK TY, NIE TYLKO BY DOSTALA OD CIEBIE REHABILITACJE ZA KOMUNISTYCZNE
                GRZECHY LECZ W MIG STALABY SIE PIERWSZA PANIA SWIATOWEJ LITERATURY.
                • oscar62 Re: I Szymborska --- o innym terroryście 11.07.05, 13:31
                  NIE POTRZEBUJE NIC DOWIESC WOBEC CIEBIE. TY SAM STARANNIE TO ROBISZ I BEZ
                  PRZERWY NA FS, WIEC TWOJ IMAGE WEDRUJE ZA TOBA JAK CIEN. CO DO SZYMBORSKIEJ, JA
                  TEZ NIE PRZEPADAM ZA JEJ TENDECYJNA POEZJE ZA CZASOW "WIELKIEGO BRATA" Z
                  KREMLU. ALE CZY ONA BYLA JEDYNA? CALY SYSTEM BYL OPARTY NA LIZANIU, WIESZ CZEGO
                  I JAK ZACZNIESZ DOBRZE GRZEBAC - A W TYM TY JESTES EXELENT - PRAWIE NIC CI NIE
                  ZOSTANIE, MOZE OPROCZ TYCH KTORYCH SADZILI ZA JAKIES ODWAZNE SLOWA. DZISIAJ,
                  SZESNASCIE LAT PO... LEDWO BEDZIESZ MOGL ZNALEZC nie odwaznych, SZCZEGOLNIE
                  WSROD TYCH KTORZY NIE ZOSTAWILI COS DRUKOWANEGO. NIE WSZYSCY LUBIA JEJ
                  NEUTRALNA POEZJE I TO MOGE ZROZUMIEC - ILE LUDZI TYLE GUSTOW - ALE JA OSOBISCIE
                  JA LUBIE. NO I LUBIE TO ZE JEST WYTRWALA W JEJ STOSUNKU DO MEGO NARODU, RZECZ
                  KTORA JA DEGRADUJE AUTOMATYCZNIE W OCZACH WSZYSTKICH NASZYCH "MILOSNIKOW".
                  ROZNICA MIEDZY NAMI JEST W TYM, ZE U MNIE SA DWIE WISLAWY A U CIEBIE, I NIE
                  TYLKO, JEDNA. PRAWIE ZAPOMNIALEM, TWOJ IDOL J. R. NOWAK BYL ZNANYM DUPOLIZA
                  SYSTEMU I W NAGRODE ZA TO SIEDZIAL NA TRONIE AMBASADORA POLSKI LUDOWEJ W
                  PEWNYM "BRATNIM" PANSTWIE. ALE CO, W WASZYCH OCZACH JEST TERAZ CZYSTY JAK
                  KRYSZTAL BO PROWADZI FANATYCZNA KAMPANIE PRZECIW ZYDOM. JESLI TO NIE HIPOKRYZJA
                  JUZ NIE WIEM KIEDY ONA JEST.
                  • cepimierz Re: I Szymborska --- o innym terroryście 11.07.05, 13:42
                    oscar62 napisał:

J. R. NOWAK BYL ZNANYM DUPOLIZA
                    > SYSTEMU I W NAGRODE ZA TO SIEDZIAL NA TRONIE AMBASADORA POLSKI LUDOWEJ W
                    > PEWNYM "BRATNIM" PANSTWIE. ALE CO, W WASZYCH OCZACH JEST TERAZ CZYSTY JAK
                    > KRYSZTAL BO PROWADZI FANATYCZNA KAMPANIE PRZECIW ZYDOM. JESLI TO NIE HIPOKRYZJA
                    >
                    > JUZ NIE WIEM KIEDY ONA JEST.

W moich oczach to dupek. I co Ty na to?
                    • oscar62 Re: I Szymborska --- o innym terroryście 11.07.05, 13:52
                      ZGODA, MY FRIEND, DUPEK... ALE KIM JEST DUPEK BEZ PORTEK, KTORY MYSLI, ZE JEST
                      UBRANY?
                      • cepimierz Re: I Szymborska --- o innym terroryście 11.07.05, 14:16
                        Nadal dupkiem.
                  • explicit Re: I Szymborska --- o innym terroryście 11.07.05, 18:59
                    Oj Oskar , Oskar , nienawisc do tego czlowieka was zaslepia , niedocenianie
                    przeciwnika nieznajomosc zyciorysu jest powaznym niedopatrzeniem w waszej
                    krucjacie przeciw jego osobie .

Wszystko , wszystkim , ale kolaboracji z komuna Nowakowi nie zarzucisz ,
                    natomiast jego wklad na temat polsko-zydowski ze zrozumialych powodow moze ci
                    sie nie podobac , rozumie , masz do tego prawo - Podaje link , uzupelnij braki
                    i nie popisuj sie ignoracja ,...

pl.wikipedia.org/wiki/Jerzy_Robert_Nowak

PRAWIE ZAPOMNIALEM, TWOJ IDOL J. R. NOWAK BYL ZNANYM DUPOLIZA
                    SYSTEMU I W NAGRODE ZA TO SIEDZIAL NA TRONIE AMBASADORA POLSKI LUDOWEJ W
                    PEWNYM "BRATNIM" PANSTWIE. ALE CO, W WASZYCH OCZACH JEST TERAZ CZYSTY JAK
                    KRYSZTAL BO PROWADZI FANATYCZNA KAMPANIE PRZECIW ZYDOM. JESLI TO NIE HIPOKRYZJA
                    JUZ NIE WIEM KIEDY ONA JEST.
                    • cepimierz Re: I Szymborska --- o innym terroryście 11.07.05, 19:10
                      Split,

W tym wypadku Oskar ma rację. Znałem osobiście człowieka, był działaczem SD; jako dzienniakrz specjalizował się w wychwalaniu węgierskiego modelu socjalizmu; krytyki kadarowskich represji po 1956 nie dostrzegłem. Widziałem natomiast zręczność w meandrowaniu, aby tylko nie przeoczyć kolejnej zmiany w linii PZPR.
                      W końcówce lat '80 gwałtowna zmiana.

Moze i bohater, ale nie mojej opowieści. Czytałem lepszych polskich historyków. Nowak to dla mnie taki bardziej sprawny Bender.
                      • explicit Re: I Szymborska --- o innym terroryście 11.07.05, 19:59
                        Mogl zwiazac sie z PZPR ? Nie zrobil tego natomiast podpadl im swoim mysleniem

Na temat modelu wegierskiego mozna powiedziec ze byl nieosiagalnym wzorem i
                        marzeniem dla reszty spoleczenstw w krajach obozu .

Nie musial krytykowac (za to sie siedzialo) majac rodzine na utrzymaniu ,
                        trudno wymagac - Mnie wystarczy mi ze nie pial z zachwytu na widok komuny
                        wynoszac jej zalety pod niebiosa ,...

Dla mnie wazne ze nie poszedl za koniunktura , facet , jako jeden z nielicznych
                        przedstawia polsko-zydowskie relacje w prawdziwym swietle . Jednym z tych
                        nielicznych byl moim wujkiem i troche wiem ile go to kosztowalo ,...

uklony

Znałem osobiście człowieka, był działaczem SD; jako dzienniakrz specjalizował
                        się w wychwalaniu węgierskiego modelu socjalizmu; krytyki kadarowskich represji
                        po 1956 nie dostrzegłem.
                        • cepimierz Re: I Szymborska --- o innym terroryście 11.07.05, 20:09
                          Split,

pozwól, że zachowam własną ocenę.

Nie byłbym zaskoczony, gdyby biogram w Wikipedii umieścił on sam.
                        • oscar62 Re: I Szymborska --- o innym terroryście 12.07.05, 09:51
                          explicit napisał:

> Mogl zwiazac sie z PZPR ? Nie zrobil tego natomiast podpadl im swoim mysleniem
                          >
                          > Na temat modelu wegierskiego mozna powiedziec ze byl nieosiagalnym wzorem i
                          > marzeniem dla reszty spoleczenstw w krajach obozu .
                          >
                          > Nie musial krytykowac (za to sie siedzialo) majac rodzine na utrzymaniu ,
                          > trudno wymagac - Mnie wystarczy mi ze nie pial z zachwytu na widok komuny
                          > wynoszac jej zalety pod niebiosa ,...
                          >
                          > Dla mnie wazne ze nie poszedl za koniunktura , facet , jako jeden z
                          nielicznych
                          >
                          > przedstawia polsko-zydowskie relacje w prawdziwym swietle . Jednym z tych
                          > nielicznych byl moim wujkiem i troche wiem ile go to kosztowalo ,...
                          >
                          > uklony
                          >
                          > ====================

JAKIM MYSLENIEM IM PODPADL?... A CO DO TYCH CO MIELI RODZINE NA WYZYWIENIE, TEZ
                          SZYMBORSKA NALEZALA, TAK MI SIE WYDAJE, DO TYCH RODZIN. JAK ROWNIEZ TEN PION
                          NIZEJ OPISANY:

CO ROKU OBCHODZONO W "DEMOKRATYCZNEJ" POLSCE URODZINY STALINA. BEDAC JESZCZE W
                          POLSKIEJ SZKOLE BYLEM STATYSTA W MARSZU NASZEJ GRUPY PO ULICACH MIASTA. NASZYM
                          ZADANIEM BYLO MASZEROWAC I SPIEWAC, NA NAJWYZSZE OKTAWY, SERENADY DLA BATIUSZKI
                          STALINA. A TO CO NAS NAUCZYLI SPIEWAC:

NIECH ZYJE STALIN, PRZYJACIEL NARODOW.
                          NIECH ZYJE, NIECH ZYJE, NIECH ZYJE.
                          NIECH ZYJE STALIN, PRZYJACIEL MLODZIEZY.
                          NIECH ZYJE, NIECH ZYJE, NIECH ZYJE.
                          NIECH ZYJE...

NA ULICACH STALI LUDZIE I KRZYCZELI HURRA, ALE WIEKSZOSC Z NICH BYLA ZABAWIONA.
                          GDY ZAUWAZYLEM WSROD NICH ZNAJOME TWARZE STRACILEM ODRAZU SWOJ GLOS I ZWIALEM
                          NA PIERWSZYM ZAKRECIE. NAZAJUTRZ KTOS MI WETKNAL W ZESZYT, W CZASIE PRZERWY,
                          SKRAWEK PAPIERU BEZ PODPISU: "WIEM, ZE NIE SPIEWALES, WIEM ZE WYMKNALES SIE Z
                          SZEREGU. NA DRUGI RAZ MYSL PRZED SWOIM CZYNEM". DUZO CZASU NIE ZOSTALO MI DO
                          MYSLENIA, BO UDALO MI SIE WYMKNAC Z SZKOLY I NIE TYLKO...
                          • cepimierz Re: I Szymborska --- o innym terroryście 12.07.05, 10:53
                            >
                            > NIECH ZYJE STALIN, PRZYJACIEL NARODOW.
                            > NIECH ZYJE, NIECH ZYJE, NIECH ZYJE.
                            > NIECH ZYJE STALIN, PRZYJACIEL MLODZIEZY.
                            > NIECH ZYJE, NIECH ZYJE, NIECH ZYJE.
                            > NIECH ZYJE...
                            >

E tam. Wszystko to nieprawda i pic na wodę.

Śpiewało się:

Niech żyje nam Towarzysz Stalin,
                            Co usta słodsze ma od malin

A potem krzyczało hasła:

Partia - matka - nasza - walczy z narodem o lepsze jutro!

Rolniku myj jaja!

Lenin pił, Lenin pije, Lenin będzie pić!
                            • oscar62 Re: I Szymborska --- o innym terroryście 12.07.05, 11:46
                              cepimierz napisał:

> >
                              > > NIECH ZYJE STALIN, PRZYJACIEL NARODOW.
                              > > NIECH ZYJE, NIECH ZYJE, NIECH ZYJE.
                              > > NIECH ZYJE STALIN, PRZYJACIEL MLODZIEZY.
                              > > NIECH ZYJE, NIECH ZYJE, NIECH ZYJE.
                              > > NIECH ZYJE...
                              > >
                              >
                              > E tam. Wszystko to nieprawda i pic na wodę.
                              >
                              > Śpiewało się:
                              >
                              > Niech żyje nam Towarzysz Stalin,
                              > Co usta słodsze ma od malin
                              >
                              > A potem krzyczało hasła:
                              >
                              > Partia - matka - nasza - walczy z narodem o lepsze jutro!
                              >
                              > Rolniku myj jaja!
                              >
                              > Lenin pił, Lenin pije, Lenin będzie pić!

--------------------------------------------

CEPKU, TO CO CYTOWALES BYLO I CO JA CYTOWALEM TEZ BYLO. BYLY ROZNE WARIACJE NA
                              HYMNY "SWIATLA NARODOW". PEWNIE SOBIE JESZCZE SOBIE COS PRZYPOMNISZ, A MOZE TEZ
                              JA CZY KTOS INNY.
    • abstrakt2003 FANTASTYCZNE!!!! 10.07.05, 10:38
      Zasłużyła na nobla!
      • oscar62 Re: FANTASTYCZNE!!!! 10.07.05, 11:53
        abstrakt2003 napisał:

> Zasłużyła na nobla!

WIELU BY JEJ NOBLA ODEBRALO GDYBY TO BYLO MOZLIWE. WIESZ DLACZEGO?...
        • abstrakt2003 Re: FANTASTYCZNE!!!! 10.07.05, 12:03
          Ja poezji Szymborskiej zbytnio nie cenię ale tylko za ten jeden wiersz który
          uważam za arcydzieło Nobel jej się należał:
          Fotografia z 11 września

Skoczyli z płonących pięter w dół
          - jeden, dwóch, jeszcze kilku
          wyżej, niżej.
          Fotografia powstrzymała ich przy życiu,
          a teraz przechowuje
          nad ziemią ku ziemi.
          Każdy to jeszcze całość
          z osobistą twarzą
          i krwią dobrze ukrytą.
          Jest dosyć czasu,
          żeby rozwiały się włosy,
          a z kieszeni wypadły
          klucze, drobne pieniądze.
          Są ciągle jeszcze w zasięgu powietrza,
          w obrębie miejsc,
          które się właśnie otwarły.
          Tylko dwie rzeczy mogę dla nich zrobić-
          opisać ten loti nie dodawać ostatniego zdania.
        • manny_ramirez wiesz oskarze 10.07.05, 19:05
          Tu sie roznimy, Ja do pani Szymborskiej mam stosunek podobny jak cep. Ja
          rozumiem ze mozna popelnic bald zyciowy. Rozumiem tez ze mozna to zauwazyc i
          sie zmienic, ale jest wazne kiedy to zrobione i w jaki sposob i jakie
          swiadectwo sie dzis daje na ten temat. Zbyt wiele osob komuna pokrzywdzila aby
          przechodzic sobie nad czyms takim do porzadku. Ta pani mego zaufania nie ma. A
          ten wiersz to raczej, mimo jego celnosci, tylko mnie utwierdza w niesmaku do
          tej Pani. Taka choragiewka na wietrze. Nie zdziwilbym sie ze gdyby wrocila
          komuna to znowu stanelaby w pierwszym szeregu. I talent literacki nie ma tu nic
          niestety wspolnego. On nie tlumaczy a wrecz przeciwnie, czesto potepia
          • kropekuk A WY CIAGLE O TYCH WIESZCZACH? 10.07.05, 19:26
            Niemoznosc oddzielenia czlowieka od jego dziela? Bawcie sie tak dalej, a
            oplujecie sobie wszystko, co swiat u was podziwia. Szymborska moglaby byc sobie
            i - za przeproszeniem - burdelmama, niemniej wiersz jest zgrabny i celny (choc
            nie rzuca na kolana). I rownie dobrze moglby byc o terroryscie IRA.
            • manny_ramirez no choleras przeciez napisalem 10.07.05, 19:32
              ze trzeba oddzielic jej tworczosc--swietna--od tego jaka jest osoba. Genialnosc
              literacka nie robi z niej swietej. W moim pojeciu wrecz przeciwnie. Dochodzac
              do pewnej slawy, stajac sie pewnym przykladem dla innych ludzi, powinno sie
              umiec potepic swoje zle strony. A ten wiersz anty-terrorystyczny, jakolwiek
              literacko nienaganny, to jednak w wymiarze czysto ludzkim po prostu smierdzi...

i pomysl o tym bo wiesz jaki mam stosunek wobec terroryzmu
          • oscar62 Re: wiesz oskarze 10.07.05, 22:05
            DROGI MANKU, JA CIE NA TYLE CENIE, ZE NAWET TA ROZBIEZNOSC MIEDZY NAMI WOBEC
            SZYMBORSKIEJ ZOSTANIE U NAS W PRZYJACIELSKIEJ KOMYTYWIE. MUSZE CI SIE PRZYZNAC,
            ZE JA SAM NIE PRZEPADAM ZA JEJ HYMNAMI WOBEC STALINA, KTOREGO CZULEM, JESZCZE
            JAK, NA WLASNEJ SKORZE. ALE JEST TEZ TAKA SZYMBORSKA:

PIERWSZA FOTOGRAFIA HITLERA

A KTOZ TO JEST TEN DZIDZIUS W KAFTANKU?
            TOZ TO MALY ADOLFEK, SYN PANSTWA HITLEROW!
            MOZE WYROSNIE NA DOKTORA PRAW?
            ALBO BEDZIE TENOREM W OPERZE WIEDENSKIEJ?
            CZYJA TO RACZKA, CZYJA, USZKO, OCZKO, NOSEK?
            CZYJ BRZUSZEK PELEN MLEKA, NIE WIADOMO JESZCZE:
            DRUKARZA, KONSYLIARZA, KUPCA, KSIEDZA?
            DOKAD TE SMIESZNE NOZKI ZAWEDRUJA, DOKAD?
            DO OGRODKA, DO SZKOLY, DO BIURA, NA SLUB
            MOZE Z CORKA BURMISTRZA?

BOBO, ANIOLEK, KRUSZYNA, PROMYCZEK,
            KIEDY ROK TEMU PRZYCHODZIL NA SWIAT,
            NIE BRAKLO ZNAKOW NA NIEBIE I ZIEMI:
            WIOSENNE SLONCE, W OKNACH PELARGONIE,
            MUZYKA KATARYNKI NA PODWORKU,
            POMYSLNA WROZBA W BIBULCE ROZOWEJ,
            TUZ PRZED PORODEM PROROCZY SEN MATKI:
            GOLABKA WE SNIE WIDZIEC - RADOSNA NOWINA,
            TEGOZ SCHWYTAC - PRZYBEDZIE GOSC DLUGO CZEKANY.
            PUK PUK, KTO TAM, TO STUKA SERDUSZKO ADOLFKA.

SMOCZEK, PIELUSZKA, SLIMACZEK, GRZECHOTKA,
            CHLOPCZYNA, CHWALIC BOGA I ODPUKAC, ZDROW,
            PODOBNY DO RODZICOW, DO KOTKA W KOSZYKU,
            DO DZIECI Z WSZYSTKICH INNYCH RODZINNYCH ALBUMOW.
            NO, NIE BEDZIEMY CHYBA TERAZ PLAKAC,
            PAN FOTOGRAF POD CZARNA PLACHTA ZROBI PSTRYK.

ATELIER KLINGER, GRABENSTRASSE BRAUNAU,
            A BRAUNAU TO NIEWIELKIE, ALE GODNE MIASTO,
            SOLIDNE FIRMY, POCZCIWI SASIEDZI,
            WON CIASTA DROZDZOWEGO I SZAREGO MYDLA.
            NIE SLYCHAC WYCIA PSOW I KROKOW PRZEZNACZENIA.
            NAUCZYCIEL HISTORII ROZLUZNIA KOLNIERZYK
            I ZIEWA NAD ZESZYTAMI.
    • antek_cukierman Do Oscara 10.07.05, 10:41
      Gdybyś przyjmował zakłady - postawiłbym sto do jednego, że tzw. Prawdziwi
      Polacy jako kontrargument wyjadą z wierszami Szymborskiej z lat stalinowskich.
      I nie uwierzysz - właśnie pomyślałem o Cepie. No, jeszcze jeden okaz ma szansę.

Niereformowalni ludzie.
      • cepimierz Do Cukiernika 10.07.05, 10:56
        Jestem zaskoczony, że zostałem sklasyfikowany.

Ale nie powinienem. Kasta Klasyfikatorów i Szufladkowców nie mogła zaginąć bez śladu.

Co do tow. Szymborskiej. Niedawno mialem w ręku dzieło o jęz. nienawiści. Ciekawa robota. Klasyfikatoryjna. Wyrywanie z kontekstu standardowe. Ciekawe powiązania. Czytelnik powinien się domyślić, że słowo raz wypowiedziane nie ginie. Wisi gdzieś sobie w przestrzeni, i tylko czeka, aż ktoś po nie sięgnie. Żeby znów płonęły synagogi i zapłonął ogień w krematoryjnych piecach. Słowo - puszka Cyklonu B.

Ale broń Panie Boże, żebyśmy mieli pamiętać słowa nienawiści wypowiedziane przez tych, których za-Klasyfikowaliśmy jako Naszych Twórców. Ich słowa były ulotne, zniknęły. I dlatego oni nie mają już krwi na rękach. Naszego Twórcę oddzielamy od jego utworów. Jego nienawiść była ---

No - jaka?

• antek_cukierman Re: Do Cepa 10.07.05, 13:10
          Piszesz o "Zamiast procesu" Kowalskiego i Tulli? Jeśli tak, to dziwne boś na
          Kowalskiego już wyrok wydał. I nie każ mi, proszę, podawać linków czy było tak
          a może inaczej. Może można by to inaczej sformułować, ale nie mam czasu na
          ozdobniki. Mam pracę.

Zaś co do meritum - pisałem Ci już kiedyś, kiedy Dana odchodziła z tego forum -
          nie spotkałem się byś w jakikolwiek sposób przeciwstawił się tej klawiaturze
          nienawiści, która codziennie i w dziesiątkach postów do niej m.in. jest
          adresowana.

O "Herbertach" już kiedyś rozmawialiśmy.
          • cepimierz Do Cukiernika 10.07.05, 16:14
            Uniknąłeś odpowiedzi -
      • oscar62 Re: Do Oscara 10.07.05, 11:57
        antek_cukierman napisał:

> Gdybyś przyjmował zakłady - postawiłbym sto do jednego, że tzw. Prawdziwi
        > Polacy jako kontrargument wyjadą z wierszami Szymborskiej z lat
        stalinowskich.
        > I nie uwierzysz - właśnie pomyślałem o Cepie. No, jeszcze jeden okaz ma
        szansę.
        >
        >
        > Niereformowalni ludzie.

CO ZROBIC, PRZYJACIELU, ZNAM MALO "PRAWDZIWYCH" POLAKOW.
      • polski_francuz Allez Antek 10.07.05, 12:37
        bez antypolonizmu. Glupi beda dokuczac Szymborskiej. Nie "prawdziwi Polacy". To
        zreszto kto? Zydzi z Polski, Litwini z II Rzeczypospolitej, polscy Francuzi?

Zaprzestan rasistowskich propos.

Pozdr

PF
        • hiperrealizm to nie był antypolonizm 10.07.05, 12:40
          ale faktem jest że w takim kontekście powinno się pisać "prawdziwi" Polacy -
          wtedy nie byłoby takich nieporozumień.
          • hiperrealizm przepraszam ale... 10.07.05, 12:43
            Teraz zobaczyłem że antek napisał "tzw. Prawdziwi Polacy" w tej sytuacji
            wszystko jest jasne! To nie jest antypolonizm!
            • polski_francuz Re: przepraszam ale... 10.07.05, 12:53
              Tu nie o semantyke chodzi ale o polskie grzechu glowne. Zawisc jest jedna z
              nich. Ale nie naduzyl bym wyrazenia "prawdziwy" w tym kontekscie. Pamietam za
              stanu wojennego mowil mi kolega o "dobrym Polaku". Bo konspirowal przeciwko
              komunie.

Polakiem jest ten kto sie Polakiem czuje i kto tak czy inaczej Ojczyznie sluzy.
              Zostawmy juz historie ocene, kto dobry i kto prawdziwy.

Pozdr.

PF
              • hiperrealizm Re: przepraszam ale... 10.07.05, 12:59
                "tzw. dobrzy Polacy" to taka część naszego narodu która sam siebie za bardziej
                polskich uważa! Która uzurpuje sobie prawo do oceniania polskości innych
                Polaków! A nawet "decydująca" kto Polakiem jest a kto nie jest!
                O takich "Prawdziwych" Polakach pisał antek!
              • antek_cukierman Już wkrótce 10.07.05, 13:02
                zaczniesz korespondować z PP. Ok. 16 zazwyczaj zjeżdżają zza Wielkiej Wody. Ale
                i miejscowych jest dostatek, rozejrzyj się.
                Jak to tam na wiecu poparcia dla ks. Jankowskiego, gdańskiego antysemity ze św.
                Brygidy mówiono?
                "te 200 osób to Prawdziwi Polacy, reszta, 38 mln to Żydzi".
                Przykro mi, ale nie za bardzo chcę rozwijać ponownie to, co było w setkach
                postów omawiane.
                • polski_francuz OK 10.07.05, 13:23
                  mysle zesmy sie zrozumieli i ze nie ma co robic sera (jak sie to we Francji
                  mowi).

Pozdr.

PF
                  • misterpee Re: Pani wislawa o Palestynczykach 10.07.05, 18:00
                    zadnego wiersza im pani Wislawa nie poswieci, rowniez Arabom , zmarlym na AIDS.
                    Pani Wieslawa ubostwia Sharona i Morela. Dac jej jeszcze jednego Nobla.
                    • abstrakt2003 Re: Pani wislawa o Palestynczykach 10.07.05, 18:01
                      Chcesz poetą zakres ich twórczych zainteresowań określać!?
                      PS
                      Sma pisz o Arabach i AIDS! Może też Nobla dostaniesz!
                    • cepimierz Re: Pani wislawa o Palestynczykach 10.07.05, 18:56
                      misterpee napisała:

> Pani Wieslawa ubostwia Morela.

No co ty!? Ona tylko brzoskwinie. Ew. avocado. To lubi najbardziej.
                      • biedronka24 to jest beznadziejne robienie ´wierszy´ na tragedi 11.07.05, 13:41
                        ludzkiej.
                        Brak wszystkiego. Jak ktos jest stalinista z powolania to nim pozostanie.
                        Rozpatrywanie tragedii z punktu widzenia wstazki i rekawiczek. Spoleczne
                        rozpatrywanie tragedii z kompletnym brakiem spojrzenia na to skad sie ci dranie
                        biora. Poezja ´wysokich´ lotow na poziomie brukowcow.
                        Brawo cepku.
              • manny_ramirez zgadzam sie francuzie 10.07.05, 19:07
                w sprawie etykietek

nie Szymborskiej

czlowiek musi byc odpowiedzialny za swoje wybory
                • polski_francuz Lepiej znam 10.07.05, 19:19
                  Polakow niz Szymborska. Ale oczywiscie jestem dumny z tego, ze dotala nagrode
                  Nobla.

Tym bardziej, ze nie jest w kategorii gdzie i ja sie moge starac.

Zreszta tej kategorii poki co nie ma. Engineering. Ale moi przyjacieli z
                  Finlandii mowili mi, ze walcza o stworzenie takiej kategorii.

Zawsze jakas nadzieja zostaje.

Pozdr.

PF
                  • cepimierz Re: Lepiej znam 10.07.05, 19:28
                    Osobiście - jako człowiek z gruntu tolerancyjny i nastawiony koncyliacyjnie - mógłbym wybaczyć to i owo. Gdyby dano mi szansę. Gdybym natrafił na jakiś poważny wysiłek towarzyszki, wskazujący na to, że nie obcy jest jej wstyd. Ale nie - nic takiego nie odnotowałem. Wygląda na to, że nic takiego nie było. Przeszło się płynnie z jednego etapu zycia do drugiego.

I po ptakach.

Stalin? A, tamto? Bez znaczenia.

Już bardziej dramatyczne byłoby milczenie. Ale za nie nikt nie otrzyma Nobla. Chociaż może warto byłoby stworzyć taką kategorię.
                  • biedronka24 a ja nie lubie i w Szymborskiej i w Tuwimie 11.07.05, 13:43
                    tego rytmicznego marszu. Nie wazne jak sie to nazwie. Ludzie sa rozni i roznie
                    przezywaja. Dlatego czasem rozne sa slowa. No coz Lesmian by tego tak nie
                    napisal, a Szymborska po raz kolejny pokazala tylko swoje ´engagement´. Dajcie
                    jej za to medal. Co za dno.
      • manny_ramirez antku nie zgadzam sie z Toba 10.07.05, 19:06
        przeczytaj moj post do oskara
        • antek_cukierman Owszem, Manny, różnimy się. 10.07.05, 20:11
          Ja do pań Szymborskich mam stosunek obojętny, jeśli chodzi o ich drogi życiowe.
          Każdy dojrzały człowiek z tamtego okresu jest mniej czy więcej flirtem z komuną
          naznaczony, a ci, którzy tylko pióro mieli za warszat - tym bardziej.
          Gdyby tak chcieć postawić cezurę w naszym życiu społecznym, politycznym,
          literackim itd., to trzeba by uznawać tylko tych ludzi, którzy w 1989 mieli
          najwyżej 18 lat.
          Wieczne przypominanie kto i jak się sprzedawał w latach ponurych trąci mi tym,
          co się aktualnie dzieje w kraju - wojną na teczki. A to mnie mierzi.
          Wolę patrzeć w przyszłość.

• manny_ramirez masz racje, roznimy sie 10.07.05, 20:17
            i nie zgadzam sie, bylo wielkich takich co sie w zadne uklady nie bawilo, wielu

a prawda musi wyjsc na jaw, jezeli ktos w mojej rodzinie donosil SB to ja chce
            o tym wiedziec

To Michnikowe postrzeganie sprawy wlasnie doprowadzilo do tego ze 15 lat
            po "upadku" komuny , ta mentalnosc i ci ludzie ciagle rzadza i raczej dlugo
            jeszcze beda

rozliczanie bylo absolutnie koniecznie dla zdrowego panstwa

w jednym w czym mozesz miec racje to ze dzis byc moze jest juz za pozno, ale to
            nie znaczy ze musi sie juz co raz bardziej murowane zwyciestwo michnikowskej
            opcji podobac.
    • aaki o ile to poezja-to słaba 10.07.05, 19:55
      nawet jeśli wypłodzona przez noblistkę
      • manny_ramirez Re: o ile to poezja-to słaba 10.07.05, 19:56
        byc moze masz racje

za wiele w tym falszu
        • kropekuk Fakt: terrorysta nie stoi po drugiej stronie ulicy 10.07.05, 20:19
          Z tego co wiem, to zwiewa jak najszybciej, by nikt go nie zdolal zapamietac;)
    • pepe.lopez Co za idiotka... poetka licealna 11.07.05, 01:44
      Taka poezja na poziomie pannicy z liceum to taka żenada, że az wstyd, ze ona jako Polka wystepje.
      Wierzydlo to jak zadanie domowe na akademie w slabym liceum.
      Jak nie umie na poziomie, to niech siedzi cicho a nie robi obciach.
      • oscar62 Re: Co za idiotka... poetka licealna 11.07.05, 13:44
        pepe.lopez napisał:

> Taka poezja na poziomie pannicy z liceum to taka żenada, że az wstyd, ze ona
        ja
        > ko Polka wystepje.
        > Wierzydlo to jak zadanie domowe na akademie w slabym liceum.
        > Jak nie umie na poziomie, to niech siedzi cicho a nie robi obciach.

PEPE=KRYTYK LITERACKI?
        • biedronka24 Oskarze to jest sztampa 11.07.05, 13:44
          brak w niej uczuc. Nawet chwili zastanowienia. To za bardzo widac. Przykro mi.
          • oscar62 Re: Oskarze to jest sztampa 11.07.05, 13:59
            biedronka24 napisała:

> brak w niej uczuc. Nawet chwili zastanowienia. To za bardzo widac. Przykro mi.

MOJA DROGA, OD CIEBIE BYM SIE SPODZIEWAL CELNIEJSZEGO OSADU. SZYMBORSKA BEZ
            UCZUC? KONTROWERSYJNA OSOBA ODRAZU STAJE SIE BEZ UCZUC?
            • biedronka24 uczuc do poezji nie da sie wpompowac 11.07.05, 14:01
              one musza ja inicjowac. To jest roznica. A dlaczegoz to masz w stosunku do mnie
              jakies oczekiwania? Czym sobie zasluzylam?
              • biedronka24 kontrowersyjnosc poza tem- to raczej szerokie 11.07.05, 14:12
                pojecie. Mozna byc niesztampowym - i byc kontrowersyjnym. Postawy potulne dla
                tryndu popularnego i proby robienia sprzedawalnej poezji dla mas, obliczonej na
                latwy sukces nie nazywam raczej kontrowersyjnoscia. A tu w dodatku brak jest
                moim zdaniem nawet iskry talentu.
                Nie uwazam sie za ekspertke bo nie wiem kto moglby byc ekspertem w poezji. Wiem
                jedno- nie podoba mi sie z wielu powodow a najbardziej z tego wlasnie ze brak w
                nim autentycznosci wlasnych przezyc i przemyslen. To dyskryminuje w moich oczach
                wszelkie proby artystyczne- na samym poczatku.
                Wiem tez jeszcze jedno- nie ma to zwiazku akurat z tym kto te postac czy wiersz
                lansuje i w jaki sposob- a chocby i ten antosiowy.
                • oscar62 Re: kontrowersyjnosc poza tem- to raczej szerokie 11.07.05, 19:16
                  biedronka24 napisała:

> pojecie. Mozna byc niesztampowym - i byc kontrowersyjnym. Postawy potulne dla
                  > tryndu popularnego i proby robienia sprzedawalnej poezji dla mas, obliczonej
                  na
                  > latwy sukces nie nazywam raczej kontrowersyjnoscia. A tu w dodatku brak jest
                  > moim zdaniem nawet iskry talentu.
                  > Nie uwazam sie za ekspertke bo nie wiem kto moglby byc ekspertem w poezji.
                  Wiem
                  > jedno- nie podoba mi sie z wielu powodow a najbardziej z tego wlasnie ze brak
                  w
                  > nim autentycznosci wlasnych przezyc i przemyslen. To dyskryminuje w moich
                  oczac
                  > h
                  > wszelkie proby artystyczne- na samym poczatku.
                  > Wiem tez jeszcze jedno- nie ma to zwiazku akurat z tym kto te postac czy
                  wiersz
                  > lansuje i w jaki sposob- a chocby i ten antosiowy.

JA TEZ MAM NIERAZ ZNAKI ZAPYTANIA GDY CZYTAM NOWOCZESNA POEZJE. SZYMBORSKA
                  TROCHE MI PRZYPOMINA PARE HEBRAJSKICH POETOW NASZYCH CZASOW. POJECIA SIE
                  ZMIENIAJA I...GUSTY. SZYMBORSKA NOSI NA BARKACH TE JEJ POLKOMUNISTYCZNE WIERSZE
                  I TO, TAK MI SIE WYDAJE, STWARZA U CIEBIE, I NIE TYLKO, AUTOMATYCZNA NIECHEC DO
                  JEJ TWORCZOSCI. TEGO NIE BYLO U EKIPY KRYTYKOW SZWECKO-NORWECKICH PRZED DECYZJA
                  W ZWIAZKU Z NAGRODA NOBLA. JA NIE POCHOWAJA, PO STU DWUDZIESTU, NA SKALCE.
                  MILOSZ PRAWIE SAM W OSTATNIEJ CHWILI TYLKO ZYSKAL Z TEGO HONOROWEGO MIEJSCA.
                  KTOS TAM PODSZEPTAL, ZE W CZASIE KONANIA WYRAZIL CHRZESCIJANSKA SKRUCHE...
        • cepimierz Re: Co za idiotka... poetka licealna 11.07.05, 14:00
          A dlaczego nie? Każdy może, to i Pepe może. Jest demokracja.

Czasy, kiedy krytyką zajmowało się wybrane towarzys(z)two już mineły.
    • krystian71 Re: SZYMBORSKA O TERRORYSCIE 11.07.05, 16:49
      TAAA, SZYMBORSKA ZAWSZE POTRAFI SIE NA SWOJ CZAS ZALAPAC I DO ODPOWIEDNIEGO
      POCIAGU WSKOCZYC
      • misterpee Re: alez ona nudna ! 11.07.05, 23:21
        Nobel w lieraturze i nietylko nadaje sie tylko osbom tej samej rasy . Czyzby
        Walesa byl jednym z nich?
      • oscar62 Re: SZYMBORSKA O TERRORYSCIE 12.07.05, 01:21
        krystian71 napisała:

> TAAA, SZYMBORSKA ZAWSZE POTRAFI SIE NA SWOJ CZAS ZALAPAC I DO ODPOWIEDNIEGO
        > POCIAGU WSKOCZYC

-----------------------------------
        SKOCZYLA I WYSKOCZYLA JAK WIELU. ALE SA TACY KTORZY ZLAPALI POZNIEJ NOWY
        POCIAG, TEN ANTY-ZYDOWSKI, PEDZA NIM JAK OPETANI I DOSTAJA OWACJE...
        • rattler Re: SZYMBORSKA O TERRORYSCIE 12.07.05, 01:51
          Yes Oksarku , posadzmy ja i jej kolege Milosza w pierwszej lawce przed
          Sienkiewieczem (quo vadis) i Reymontem za (chlopow)

Zydem byles Zydem umrzesz jak reszta Zydow masz cos w sobie czego zadna nacja
          nie rozumie i nie kupuje , sorrry !!!

Twoj zalosny ton ofiary zmusza mnie do do podania ci linku , na wszelki wypadek
          zebys nie liczyl na moja skruche wobec ofiar Holocaustu - Poczytaj !!!

www.kki.com.pl/piojar/polemiki/jedwabne/zdrada.html
          ----------------------------------------------

SKOCZYLA I WYSKOCZYLA JAK WIELU. ALE SA TACY KTORZY ZLAPALI POZNIEJ NOWY
          POCIAG, TEN ANTY-ZYDOWSKI, PEDZA NIM JAK OPETANI I DOSTAJA OWACJE...
          • oscar62 Re: SZYMBORSKA O TERRORYSCIE 12.07.05, 08:46
            HUMORYSTYCZNY TO TY JESTES, NIE MA CO MOWIC. "ZYDEM BYLES I ZYDEM UMRZESZ" TO
            TWOJA MADRA REWELACJA. PO KAZDYM TWOIM POSCIE JESTEM DUMNIEJSZY Z MEGO
            ZYDOWSTWA. A CZEGO SIE MAM DZIWIC. TY NIE TYLKO JESTES SPOKREWNIONY Z SPLITEM;
            TY ZAWSZE NOSISZ W POGOTOWIU JEGO JADOWITY ARSENAL. POLONIA AMERYKANSKA MOZE
            BYC DUMNA Z TAKICH POLAKOW JAK WY. JAK TAM SIE NAZYWAL WASZ BYLY PREZES? ZA
            ZYCIA NAPEWNO LIZAL OD WAS SWOJE PALCE. A Z TWOIMI LINKAMI MOZESZ SOBIE
            WYTRZEC, WIESZ CO.
        • krystian71 Re: SZYMBORSKA O TERRORYSCIE 12.07.05, 09:29
          nie ROZUMIEM CIE OSKARKU.
          JA PISZE, ZE SZYMBORSKA DO D O B R E G O POCIAGU ZAWSZE UMIE WSKOCZYC, TAM
          GDZIE CZEKA JA SPOKOJNE ZYCIE , ZASZCZYTY, KASA.
          CZY TY TEGO NIE WIDZISZ?
          W TYM WYMIENIONYM PRZEZ CIEBIE ANTYZYDOWSKIM NIE ROZDAJA MILIONA DOLAROW I
          NOBLI.
          SZYBCIUTKO CI SIE NAPISALO-WSKOCZYLA I WYSKOCZYLA, LEPIEJ BYS SIE ZASTANOWIL,
          CZY TAK KROTKO TO TRWALO, CO OSIAGNELA, CO W TYM CZASIE ROBILI INNI , ALBO
          RACZEJ CO Z NIMI ROBIONO W STALINOWSKICH KAZAMATACH.
          JESLI KTOS CI BEDZIE WCISKAL, ZE ZHANBILI SIE WSZYSCY, ZE INACZEJ SIE NIE DALO-
          NIE WIERZ MU , BO TO NIEPRAWDA- KRZYCZA TAK HISTERYCZNIE TYLKO TZW PROMOWANE
          PRZEZ GW FALSZYWE AUTORYTETY BEZ KREGOSLUPA
          • oscar62 Re: SZYMBORSKA O TERRORYSCIE 12.07.05, 11:36
            krystian71 napisała:

> nie ROZUMIEM CIE OSKARKU.
            > JA PISZE, ZE SZYMBORSKA DO D O B R E G O POCIAGU ZAWSZE UMIE WSKOCZYC, TAM
            > GDZIE CZEKA JA SPOKOJNE ZYCIE , ZASZCZYTY, KASA.
            > CZY TY TEGO NIE WIDZISZ?
            > W TYM WYMIENIONYM PRZEZ CIEBIE ANTYZYDOWSKIM NIE ROZDAJA MILIONA DOLAROW I
            > NOBLI.
            > SZYBCIUTKO CI SIE NAPISALO-WSKOCZYLA I WYSKOCZYLA, LEPIEJ BYS SIE ZASTANOWIL,
            > CZY TAK KROTKO TO TRWALO, CO OSIAGNELA, CO W TYM CZASIE ROBILI INNI , ALBO
            > RACZEJ CO Z NIMI ROBIONO W STALINOWSKICH KAZAMATACH.
            > JESLI KTOS CI BEDZIE WCISKAL, ZE ZHANBILI SIE WSZYSCY, ZE INACZEJ SIE NIE
            DALO-
            >
            > NIE WIERZ MU , BO TO NIEPRAWDA- KRZYCZA TAK HISTERYCZNIE TYLKO TZW PROMOWANE
            > PRZEZ GW FALSZYWE AUTORYTETY BEZ KREGOSLUPA

----------------------------------
            NIE CZYTASZ MNIE UWAZNIE KRYSTIANKU. PATRZ, NA PRZYKLAD, NA MOJ
            WPIS:forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=26257153&a=26337023

NIE WYBIELAM SYSTEMU I TYCH CO SIE DOSTOSOWALI DO NIEGO. JA TYLKO SEGREGUJE
            MIEDZY TYMI KTORZY PO JERUZALSKIM BYLI ZDOLNI DO ODSWIEZENIA SWYCH MYSLI I NIE
            PODAC SIE NOWEMU FANATYZMU - TAK, TEMU ANTYZYDOWSKIEMU, KTORY ZAWSZE "LAPIE" W
            PEWNYCH SRODOWISKACH I MOZNA GO WALKOWAC W NIESKNCZONNOSC - A MIEDZY TYMI
            KTORYM STAC NA PEWNA ROWNOWAGE I MOGA DZIS WYCIAGNAC NA SWIATLO DZIENNE TO CO
            MOZE KIEDYS UKRYWALI: WIEKSZA CZY MNIEJSZA DOZE HUMANIZMU. DLA WAS MA
            SZYMBORSKA NA CZOLE WIECZNE PIETNO I TO WIEM NIE TYLKO Z TEGO WATKU. JA WOLE
            TERAZNIEJSZA SZYMBORSKA OD TAMTEJ Z PRZED LATY, NIE MA CO MOWIC, ALE CENIE JEJ
            POSTKOMUNISTYCZNA TWORCZOSC LITERACKA NETTO. A ZE SA ROZNE GUSTY W TEJ
            DZIEDZINIE WCALE MI NIE PRZESZKADZA. CO DO TWEJ ALUZJI W SPRAWIE GW, TO TEZ
            DAJE MI TROCHE DO MYSLENIA. JESZCZE NIE DAWNO TEMU MICHNIK ZOSTAL PRZEZ CIEBIE
            (NIE TYLKO PRZEZ CIEBIE, MUSZE PRZYZNAC) WYKRYTY W DOBRYM SWIETLE PO CZYTANIU
            PEWNEGO ARTYKULU (LINK MOJ...) I JAK POWIE - KIEDYS POWIEDZIAL - ZE SIE WSTYDZI
            ZA TO CO MU ZWISA MIEDZY NOGAMI TO W OGOLE STANIE SIE WASZYM ULUBIENCEM...
            • krystian71 Re: SZYMBORSKA O TERRORYSCIE 12.07.05, 12:11
              JA CHYBA WRESZCIE LAPIE NA CZYM POLEGAJA NIEPOROZUMIENIA MIEDZY NAMI - WAMI.
              W Y KLASYFIKUJECIE LUDZI
              M Y ICH POGLADY.
              TWIERDZIS , ZE ZLE OSADZAM GW , ZA TO , TO I TO
              CHOC WCZESNIEJ POCHWALILEM MICHNIKA ZA TO, TO I TO.
              I TO JEST PRAWDA.MICHNIK NAPISAL MADRE ZDANIA, W SPRAWIE WZAJEMNYCH STOSUNKOW
              POLSKO-ZYDOWSKICH I TO NIE BYLY JEGO JEDYNE MADRE ZDANIA , KTORE W TYM TEMACIE
              WYARTYKULOWAL.BYLY INNE , WCZESNIEJ I POZNIEJ.
              CO TO MA WSPOLNEGO Z LINIA GW , BY PEWNE OSOBY KREOWAC NA AUTORYTWTY MORALNE.?
              NIE BARDZO WIEM.
              A GW JUZ PARE RAZY SIE NA TYM EWIDENTNIE NACIELA.
              SPOJRZ NA CASUC ANDRZEJA SZCZYPIORSKIEGO, TAK , TEGO OD "MSZY ZA MIASTO ARRAS"
              "PIEKNEJ PANI S" ETC.DUZO PISAL O STOSUNKACH POLSKO-ZYDOWSKICH, HOLUBIONY BYL
              PRZEZ GW, OTWORZONO ARCHIWA - I CO SIE OKAZALO- ZE KABLOWAL NA SWOICH KOLEGOW
              INNYCH LITERATOW.
              • oscar62 Re: SZYMBORSKA O TERRORYSCIE 12.07.05, 16:08
                krystian71 napisała:

> JA CHYBA WRESZCIE LAPIE NA CZYM POLEGAJA NIEPOROZUMIENIA MIEDZY NAMI - WAMI.
                > W Y KLASYFIKUJECIE LUDZI
                > M Y ICH POGLADY.
                > TWIERDZIS , ZE ZLE OSADZAM GW , ZA TO , TO I TO
                > CHOC WCZESNIEJ POCHWALILEM MICHNIKA ZA TO, TO I TO.
                > I TO JEST PRAWDA.MICHNIK NAPISAL MADRE ZDANIA, W SPRAWIE WZAJEMNYCH STOSUNKOW
                > POLSKO-ZYDOWSKICH I TO NIE BYLY JEGO JEDYNE MADRE ZDANIA , KTORE W TYM
                TEMACIE
                > WYARTYKULOWAL.BYLY INNE , WCZESNIEJ I POZNIEJ.
                > CO TO MA WSPOLNEGO Z LINIA GW , BY PEWNE OSOBY KREOWAC NA AUTORYTWTY MORALNE.?
                > NIE BARDZO WIEM.
                > A GW JUZ PARE RAZY SIE NA TYM EWIDENTNIE NACIELA.
                > SPOJRZ NA CASUC ANDRZEJA SZCZYPIORSKIEGO, TAK , TEGO OD "MSZY ZA MIASTO ARRAS"
                > "PIEKNEJ PANI S" ETC.DUZO PISAL O STOSUNKACH POLSKO-ZYDOWSKICH, HOLUBIONY BYL
                > PRZEZ GW, OTWORZONO ARCHIWA - I CO SIE OKAZALO- ZE KABLOWAL NA SWOICH KOLEGOW
                > INNYCH LITERATOW.

------------------------
                A JEDNAK TWOJE MANEWRY SA DZIWNIE DOSTOSOWANE DO "POLA WALKI". CZASAMI TO
                MICHNIK; CZASAMI TO RABIN Z SATAMARU CZY JEGO IZRAELSKA FILIA. NIE CHCE CIE
                KRZYWDZIC I ZOSTAWIC OSOBNIONYM NA TEJ ARENIE. TE DWOJACZKI SPLIT-RATTLER ROBIA
                TO SAMO I Z OWIELE ZLOSLIWSZYM JEZYKIEM.
                O ADRZEJU SZCZYPIORSKIM SLYSZE PIERWSZY RAZ W ZYCIU. CZY MOGLBYS MI TROCHE
                WIECEJ NAPISAC O TYM PISARZU?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka