Dodaj do ulubionych

SKAD TA NIENAWISC ISLAMU DO INNYCH RELIGI?

IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 23.08.02, 20:21
Obserwuj wątek
    • Gość: hycel Re: SKAD TO BZDURNE GADANIE? IP: 213.138.106.* 23.08.02, 21:41
      Setki lat zyli chrzescijanie i muzulmanie jak bracia na tych samych ziemiach
      (zydzi tez),dopoki nie pojawili sie SYJONISCI i zaczeli macic.
      A maca do dzisiaj!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: Alik Re: SKAD TO BZDURNE GADANIE? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.08.02, 22:01
        Żydzi, dzięki posiadaniu większości mediów światowych usiłują wmówić że islam
        to religia nietolerancji. Jest akurat odwrotnie: najbardziej nietolerancyjną
        religią jest judaizm. Samo pojęcie "narodu wybranego" wypełnia wszelkie
        kryteria definicji rasizmu.
        Izrael - w jęz. hebrajskim oznacza "ten który walczy z Bogiem"
        Islam - w jęz. arabskim oznacza "poddanie się woli Boga"
        Więc która religia jest z założenia jest bardziej pokorna?

Jako przykład "nietolerancji" islamu: przez 500 lat Bułgaria była pod
        panowaniem muzułmańskim. Bułgarzy wyszli z tego calo jako naród i jako wyznawcy
        chrześcijaństwa. Wystarczy?
        • goral11 Re: SKAD TO BZDURNE GADANIE? 23.08.02, 22:18
          Gość portalu: Alik napisał(a):

> Żydzi,
          >
          > Jako przykład "nietolerancji" islamu: przez 500 lat Bułgaria była pod
          > panowaniem muzułmańskim. Bułgarzy wyszli z tego calo jako naród i jako
          wyznawcy
          >
          > chrześcijaństwa. Wystarczy?
          w sprawie bułgarri to sie mylisz turcy rządzili w tym kraju okrutnie i
          nietolerancyjnie gdyby nie rosja los bułgarów był by straszny a zapominasz
          jeszcze o ormianach oni byli przecież chrzescijanamii co muzułmanscy turcy z
          nimi robili na początku 20 wieku nie ma już prawie ormian w turcji a przecież
          na terenie tego kraju jeszcze wiek temu mieszkało ich miliony i gdzie masz tych
          tolerancyjnych muzułmanów
          • Gość: Alik Re: SKAD TO BZDURNE GADANIE? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.08.02, 22:32
            Nie trzeba zbytniej przenikliwości aby sobie wyobrazić co będzie z
            Palestyńczykami po 500 latach okupacji przez Żydów Zachodniego Brzegu.
            • durny Re: SKAD TO BZDURNE GADANIE? 23.08.02, 22:41
              Gość portalu: Alik napisał(a):

> Nie trzeba zbytniej przenikliwości aby sobie wyobrazić co będzie z
              > Palestyńczykami po 500 latach okupacji przez Żydów Zachodniego Brzeara

ja nie popieram tych muzułmanów ponieważ ich sposób walki jest bardzo głupi (
              po co oni sie wysadzają?- aby latać?)palestyczyncy już dawno mogli miec swoje
              panstwo ale nie chcieli isc na kompromisy.
              A po zatym palestyczycy to sa zwykli arabowie ( ile jest panstw arabskich a ile
              panstw żydowskich) odpowiedz jest oczywista panstw arabskich jest wiele a
              żydowskich jest tylko jedno a ty głupcze i szowinistyczna swinio nie chcesz
              widziec żadnego żydowskiego panstwa które zajmuje tylko 21 tysięcy km kw a chce
              przypomniec że te ziemie były kiedys żydowskie i żydzi mają do nich prawo
              • bimi Re: SKAD TO BZDURNE GADANIE? 26.08.02, 17:21
                durny napisał:

> Gość portalu: Alik napisał(a):
                >
                > > Nie trzeba zbytniej przenikliwości aby sobie wyobrazić co będzie z
                > > Palestyńczykami po 500 latach okupacji przez Żydów Zachodniego Brzeara
                >
                > ja nie popieram tych muzułmanów ponieważ ich sposób walki jest bardzo głupi (
                > po co oni sie wysadzają?- aby latać?)palestyczyncy już dawno mogli miec swoje
                > panstwo ale nie chcieli isc na kompromisy.

Sam jesteś głupi. Ich sposób walki jest jedyny, na jaki mogą sobie pozwolić.
                Być może nie wiesz, ale w latach piećdziesiątych w identyczny sposób
                walczyli "wyzwoliciele Izraela". I wiesz co? Wywalczyli sobie niczego sobie
                państewko. Teraz oczywiście już nie muszą stosować podobnych metod, bo mają
                milionową armię, 400 bomb atomowych, czołgi, samoloty, helikoptery i bóg wie
                jakie jeszcze inne środki zagłady.

A ty co zaproponował być Palestyńczykom? Petycję do ONZ? Czy może każdy z nich
                ma sobie sam strzelić w łeb - zawsze to większy honor niż zostać zastrzelonym
                przez okupanta po wcześniejszym obejrzeniu gwałtu na swojej żonie.
              • Gość: Robert Re: SKAD TO BZDURNE GADANIE? IP: *.tpl.on.ca / 205.189.176.* 30.09.02, 18:10
                Moga sie oni pomiescic jeszcz w mniejszym panstwie- w piecu.
            • Gość: .. Re: SKAD TO BZDURNE GADANIE? IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 01.10.02, 18:54
              Gos´c´ portalu: Alik napisa?(a):

> Nie trzeba zbytniej przenikliwos´ci aby sobie wyobrazic´ co be˛dzie z
              > Palestyn´czykami po 500 latach okupacji przez Z˙ydów Zachodniego
              Brzegu.

Boje sie ze w swojej tolerancji wybija Zydow...
          • Gość: hycel Re: SKAD TO BZDURNE GADANIE? IP: 213.138.106.* 23.08.02, 22:40
            goral11 napisał:

> Gość portalu: Alik napisał(a):
            >
            > > Żydzi,
            > >
            > > Jako przykład "nietolerancji" islamu: przez 500 lat Bułgaria była pod
            > > panowaniem muzułmańskim. Bułgarzy wyszli z tego calo jako naród i jako
            > wyznawcy
            > >
            > > chrześcijaństwa. Wystarczy?
            > w sprawie bułgarri to sie mylisz turcy rządzili w tym kraju okrutnie i
            > nietolerancyjnie gdyby nie rosja los bułgarów był by straszny a zapominasz
            > jeszcze o ormianach oni byli przecież chrzescijanamii co muzułmanscy turcy z
            > nimi robili na początku 20 wieku nie ma już prawie ormian w turcji a
            przecież
            > na terenie tego kraju jeszcze wiek temu mieszkało ich miliony i gdzie masz
            tych
            >
            > tolerancyjnych muzułmanów

Imperium tureckie zapisalo sie "jako nietolerancyjne" nie tylko dla
            chrzescijan,ale rowniez dla muzulmanow na zajetych przez nich terenach.
            Nie ma to nic wspolnego z religia.Muzulmanie (nie tureccy)gnebieni byli tak
            samo jak i inne narodowosci.Mowa tu o 400 letnim panowaniu.

Ormianie natomiast znalezli schronienie w Libanie,gdzie rowniez zyja muzulmanie.
            Cali i zdrowi pozostawszy przy swojej religii ,jezyku i kulturze zyja do dnia
            dzisiejszego.Z MUZULMANAMI oczywiscie.
            • Gość: Tomasz Re: SKAD TO BZDURNE GADANIE? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.08.02, 01:57
              Gość portalu: hycel napisał(a):

> Imperium tureckie zapisalo sie "jako nietolerancyjne" nie tylko dla
              > chrzescijan,ale rowniez dla muzulmanow na zajetych przez nich terenach.

Bzdura! Turcy osmańscy, jako ludnośc etnicznie heterogeniczna, nie
              przywiazywali zbytniej wagi do pochodzenia, ale do faktu bycia muzułamninem.
              Każdy muzułmanin był dla nich dobry - czy to turek, czy to Arab, czy
              wreszcie... Polak (np. nasz Józef Bem).

> Nie ma to nic wspolnego z religia.Muzulmanie (nie tureccy)gnebieni byli tak
              > samo jak i inne narodowosci.Mowa tu o 400 letnim panowaniu.

Niby przez kogo?

> Ormianie natomiast znalezli schronienie w Libanie,gdzie rowniez zyja
              muzulmanie Cali i zdrowi pozostawszy przy swojej religii ,jezyku i kulturze
              zyja do dnia dzisiejszego. Z MUZULMANAMI oczywiscie.

O stosunkach w Libanie może coś Ci powie lektura podręczników historycznych,
              dotycząca kolejnych wojen i pogromów, jakich udziałem były zwalczający się w
              Libanie chrześcijanie i muzułmanie. Ale według Ciebie wszystkiemu winni
              syjoniści.

Ormianie świetnie się mają w Izraelu. Słyszałeś o dzielnicy ormiańskiej w
              Jerozolimie? Ale według Ciebie wszystkiemu winni są.... no powiedz kto?
              • Gość: Euro Re: SKAD TO BZDURNE GADANIE? IP: *.ostroleka.cvx.ppp.tpnet.pl 25.08.02, 14:10
                Napisałeś:
                ....."....wszystkiemu winni są.... no powiedz kto?"

Arabowie!
                Zgadłem?
                Nie, nie o to Ci chodziło. No trudno.

Pewna część odpowie: żydzi ( małą literą, ponieważ mam na myśli wyznawców
                religii)

inni winę przerzucą na chrześcijan ( tu i dalej też mała litera z tego samego
                powodu)

jeszcze inni całe zło świata upatrują w arabach.

Nie wydaje Ci się, że są to wszystko warte siebie i zbyt proste sposoby
                wyjaśniania problemów. Nie zarzucaj błędu innym, jeśli popełniasz go sam. Każda
                religia ma swoje grzechy i grzeszki. Dzieła wspaniałe i tragiczne. Obecna
                uogólniona i jednostronna medialna wojna z islamem jest głupia. Jak każda inna
                jednostronność.

Czym jest dostrzeganie w arabach tylko zła, odbieranie im prawa do własnej
                tradycji, religii, terytorium? Arabów możemy zastąpić wyznawcami innych
                religii, pytanie pozostanie.

• Gość: Tomasz Re: SKAD TO BZDURNE GADANIE? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.08.02, 18:46
                  Gość portalu: Euro napisał(a):

> Napisałeś:
                  > ....."....wszystkiemu winni są.... no powiedz kto?"
                  > Arabowie!
                  > Zgadłem?

Zwracam Ci uwagę, że to Ty a nie ja to napisałem.

> Pewna część odpowie: żydzi ( małą literą, ponieważ mam na myśli wyznawców
                  > religii) inni winę przerzucą na chrześcijan ( tu i dalej też mała litera z
                  tego samego powodu) jeszcze inni całe zło świata upatrują w arabach.

Nie chcę być upierdliwy, że Arab pisz mimo wszystko przez wielkie "A".

> Nie wydaje Ci się, że są to wszystko warte siebie i zbyt proste sposoby
                  > wyjaśniania problemów. Nie zarzucaj błędu innym, jeśli popełniasz go sam.

Niby gdzie popełniam jakiś błąd? Znajdź w moich słowach dotyczących Arabów albo
                  muzułmanów przynajmniej cień tego, co hycel mówi o "syjonistach". Czy uważasz,
                  że pięć lat arabistyki to z mojej strony błąd?

> Każda religia ma swoje grzechy i grzeszki. Dzieła wspaniałe i tragiczne.
                  Obecna uogólniona i jednostronna medialna wojna z islamem jest głupia. Jak
                  każda inna jednostronność.

Oczywiwście, że tak. Stary, nie jestem dzieckiem ani oszołomem, żeby tego nie
                  dostrzegać. Zauważ tylko jedno: celem wszystkich religii monoteistycznych jest
                  pozyskiwanie konwertytów. Wszystkich - poza judaizmem.
                  To co określasz mianem wojny medialnej z islamem, według mnie ma pozytywny
                  aspekt: jest nim większe zainteresowanie sprawami tej religii i większe jej
                  poznanie.

> Czym jest dostrzeganie w arabach tylko zła, odbieranie im prawa do własnej
                  > tradycji, religii, terytorium? Arabów możemy zastąpić wyznawcami innych
                  > religii, pytanie pozostanie.

Pisząc "odbieranie im prawa do własnej tradycji, religii, terytorium", co
                  właściwie masz na myśli? Stosunki w Izraelu? W takim razie nie przesadzałbym z
                  tym terytorium (Izrael to kropelka w arabskim morzu), ani z religią (w Izraelu
                  władze rozsądzają właśnie spór o prawo do budowy przez muzułmanów meczetu w
                  Nazaret, który wyznawcy islamu toczą z chrześcijanami), ani z tradycją.
                  Jeśli masz natomiast na myśli stosunek do Arabów w innych krajach, to też nie
                  wiem, czy zgodzić się z Tobą z tym pogwałceniem praw. Nie wiem, jaki konkretny
                  przykład masz na myśli i w jakim kraju odbierane są Arabom te prawa.
                  Zauważ jedno - większość Arabów cieszy się wiekszymi prawami obywatelskimi w
                  Europie niż w krajach, z których pochodzą.
                  • Gość: Euro Re: SKAD TO BZDURNE GADANIE? IP: *.ostroleka.cvx.ppp.tpnet.pl 27.08.02, 21:16
                    Nie byłeś upierdliwy. W słowie "Arabach" zrobiłem błąd. Najwidoczniej miałem w
                    myśli znaczenie "muzułmanach" a to trochę inne słowo i zasady pisowni. Nie
                    usprawiedliwiam się, raczej przyznaję do sporego błędu. Za słuszną uwagę:
                    Dzięki.

Co do szukania winnego wszelkiego zła na Ziemi. "Raczej" nie jest nim żaden
                    naród ani religia ale pewna grupa cech człowieka. To zresztą zbyt długa bajka i
                    przede wszystkim zbyt akademicka, czasami wręcz licealna. Dlatego cyniczne
                    zaczepki do Hycel'a ( czy hycla?) w formie : ....."....wszystkiemu winni są....
                    no powiedz kto?" sugerują, że oczekujesz skrajnej odpowiedzi. To zaś
                    prowokuje. Stąd moja zaczepka w formie niby odbitej piłeczki i udawane
                    obwinianie Arabów, którzy mają w sobie tyle samo zła co Żydzi, filateliści i
                    kolarze. W śród wspomnianych hobbystów i sportowców są także gwałciciele i
                    przestępcy ale ważniejsza jest chyba reszta peletonu. Przedstawianie w mediach
                    Arabów jedynie ze złej strony nie jest profesjonalne, co Ciebie powinno razić
                    szczególnie. Jedni cacyy drudzy bee. To naprawdę zbyt nachalna propaganda. Nie
                    trzeba kończyć arabistyki aby o Arabach wiedzieć także troszkę cacyy. Czytując
                    gazety dojść można do wniosku, że wszyscy Arabowie to zagrażający światu
                    terroryści. Zwykłych ludzi brak?

Pytasz w jakim kraju według mnie odbierane są prawa Arabom. Nie miałem na myśli
                    konkretnego kraju. Raczej obszar zawładnięty przez instytucje kształtujące
                    nieobiektywną opinię, która ma pchnąć ludzi do wojny. To będzie straszny
                    amerykański błąd. Nie popełniono takiego błędu w czasie konfrontacji z ZSRR i
                    Układem Warszawskim. Warto przeanalizować jak bez wojny można wygrać. W Polsce
                    widuję amerykańskich żołnierzy. Polscy żołnierze są w NATO. Czy czegoś to nie
                    uczy. Polskich oficerów doskonalących się dziesiątkami lat w walce z USA na
                    pewno tak. Warto podobną taktykę zastosować i tym razem. Czy poglądy
                    arabskich "wojowników" są rzeczywiście niezmienialne?

Piszesz:" większość Arabów cieszy się wiekszymi prawami obywatelskimi w
                    Europie niż w krajach, z których pochodzą. "

I bardzo dobrze. Tak należy do tego problemu podejść. Sami później zmienią
                    swoje kraje. Czy przemiany w Polsce byłyby możliwe bez Polaków na emigracji,
                    którzy poczuli jak można lepiej żyć?

• Gość: Tomasz Re: SKAD TO BZDURNE GADANIE? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.08.02, 22:59
                      Gość portalu: Euro napisał(a):

> Przedstawianie w mediach Arabów jedynie ze złej strony nie jest
                      profesjonalne, co Ciebie powinno razić szczególnie. Jedni cacyy drudzy bee. To
                      naprawdę zbyt nachalna propaganda.

Wybacz, ale skoro przypisujesz mi jakąś wyjatkową empatię z racji studiów, to
                      jej nie znajdziesz. Nie uważam, że Arabowie przedstawiani są w mediach jedynie
                      ze złej strony. Uważam, że krytyka tego, co dzieje się w państwach arabskich,
                      jest jak najbardziej słuszna i... konieczna. Mam na myśli interes samych
                      Arabów. Widzisz, jeśli chodzi o arabską naqdę, czyli odrodzenie (jeśli dojdzie
                      do niego za naszego życia, w co wątpię), to myślę, że przyjdzie ono ze strony
                      środowisk europejskich albo amerykanskich - i to niekoniecznie arabskich
                      środowisk europejskich czy amerykańskich. Europa była dla Arabów katalizatorem
                      rozwoju - poza oczywiście haniebnymi sprawami, jak chociażby poczynania
                      Europejczyków w niektórych mandatach, o wyprawach krzyżowych nie wspominając.
                      Być może Europa będzie takim katalizatorem i teraz. A do tego potrzebna jest
                      krytyka i zauważanie rzeczy, których w państwach arabskich się nie chce albo
                      nie można zauważać.

> Pytasz w jakim kraju według mnie odbierane są prawa Arabom. Nie miałem na
                      myśli konkretnego kraju. Raczej obszar zawładnięty przez instytucje
                      kształtujące nieobiektywną opinię, która ma pchnąć ludzi do wojny.

Wybacz: kraj czy nie kraj? Za duży wiatr jak na moją wełnę.

> I bardzo dobrze. Tak należy do tego problemu podejść. Sami później zmienią
                      > swoje kraje. Czy przemiany w Polsce byłyby możliwe bez Polaków na emigracji,
                      > którzy poczuli jak można lepiej żyć?

Obawiam się, że nie zmienią. W krajach europejskich czy też w Ameryce nie ma
                      już światłych środowisk arabskich - mam na myśli szersze kręgi, czyli takie, o
                      których można mówić "arabskie środowiska". Owszem, jest arabska emigracja, ale
                      nie jest ona tym, czym było na przykład środowisko tzw. szkoły syryjskiej w
                      Ameryce. Z tamtymi ludźmi być może mogłoby się dokonać wiele dobrego, ale teraz
                      nie widzę takiej możliwości. Pisał o tym niedawno W. Biermann - niestety,
                      podzielam jego opinie.

• Gość: hycel Re: SKAD TO BZDURNE GADANIE? IP: 213.138.106.* 26.08.02, 19:57
                Gość portalu: Tomasz napisał(a):

> Gość portalu: hycel napisał(a):
                >
                > > Imperium tureckie zapisalo sie "jako nietolerancyjne" nie tylko dla
                > > chrzescijan,ale rowniez dla muzulmanow na zajetych przez nich terenach.
                >
                > Bzdura! Turcy osmańscy, jako ludnośc etnicznie heterogeniczna, nie
                > przywiazywali zbytniej wagi do pochodzenia, ale do faktu bycia muzułamninem.
                > Każdy muzułmanin był dla nich dobry - czy to turek, czy to Arab, czy
                > wreszcie... Polak (np. nasz Józef Bem).
                >

hycel: Kraje arabskie pod panowaniem tureckim w ciagu prawie 400 lat zostaly
                ilozowane od reszty swiata.Nastapil upadek kultury i cywilizacji arabskiej,ale
                utrzymal sie islam.
                Nie ma kraju arabskiego,ktory by nie zwalczal Turkow.
                Wiec nie mow,ze Turcy wspomagali muzulmanow,a niszczyli innych.
                Faktem jest,ze to oni nie Arabowie zaczeli dzielic np. Liban na czesc
                chrzescijanska i muzulmanska.Podsycajac antagonizmy miedzy ludnoscia roznych
                wyznan doprowadzili do krwawych starc miedzy druzami ,a maronitami.(1841-1845).

> > Nie ma to nic wspolnego z religia.Muzulmanie (nie tureccy)gnebieni byli ta
                > k
                > > samo jak i inne narodowosci.Mowa tu o 400 letnim panowaniu.
                >
                > Niby przez kogo?

hycel: poczytaj sobie o historii ,a bedziesz wiedzial.
                MOWA O 400 latach,a Ty bys chcial moze kilka zdan na ten temat?
                >
                > > Ormianie natomiast znalezli schronienie w Libanie,gdzie rowniez zyja
                > muzulmanie Cali i zdrowi pozostawszy przy swojej religii ,jezyku i kulturze
                > zyja do dnia dzisiejszego. Z MUZULMANAMI oczywiscie.
                >
                > O stosunkach w Libanie może coś Ci powie lektura podręczników historycznych,
                > dotycząca kolejnych wojen i pogromów, jakich udziałem były zwalczający się w
                > Libanie chrześcijanie i muzułmanie. Ale według Ciebie wszystkiemu winni
                > syjoniści.
                >
                hycel: Znam doskonale historie Libanu(z ksiazek,z opowiadan i z wlasnych
                obserwacji)
                Co do Izraela i syjonistow sa ODPOWIEDZIALNI za wiele,wiele, wiele nieszczesc
                jakie zgotowali Libanowi i nadal konca tego nie ma.

> Ormianie świetnie się mają w Izraelu. Słyszałeś o dzielnicy ormiańskiej w
                > Jerozolimie? Ale według Ciebie wszystkiemu winni są.... no powiedz kto?

Nie. A ty slyszales o dzielnicy ormianskiej w Bejrucie?
                O tym,ze nawet dwoch ministrow w rzadzie libanskim to Ormianie.
                W Libanie moj drogi zyje 18 roznych odmian religii.
                W Egipcie oprocz muzulmanow zyja chrzescijanie.Tak samo w Syrii,w Jordanii,w
                Iraku, w Palestynie.
                Maja te same prawa,co muzulmanie.Sa szanowani,dba sie o nich itd.
                Kazdy muzulmanin szanuje ich religie ,bo sami wierza w Jezusa i Matke
                Boska!!!!!!!!!!!!

Ku twojej wiadomosci i zyd i jego religia sa szanowani przez muzulmanow ,ale
                nie SYJONISCI. Sa to wrogowie nr 1. Sam z pewnoscia wiesz dlaczego.

Wykorzystywanie religii do zalatwiania wlasnych,brudnych interesow to
                najgorsza rzecz,jaka zajmuje sie NIESTETY wiele ludzi na tej ziemi.TERAZ I W
                HISTORII !!!!!
                • Gość: Tomasz Re: SKAD TO BZDURNE GADANIE? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.08.02, 01:55

> Kraje arabskie pod panowaniem tureckim w ciagu prawie 400 lat zostaly
                  > ilozowane od reszty swiata.Nastapil upadek kultury i cywilizacji
                  arabskiej,ale utrzymal sie islam.

Sami Turcy byli i pozostali mniejszością panującą w swych rozległych
                  posiadłościach i nie starali się wcale o kolonizowanie krajów arabskich. Dbali
                  o odświeżanie krwi przez poślubianie kobiet niemuzułmańskich oraz przez
                  nadawanie pełnych praw obywatelskich każdemu poddanemu, który przyjął islam.
                  Czerkiesi, Grecy, Albańczycy, Arabowie, Słowianie, Włosi i nawet Ormianie
                  dochodzili do najwyższych urzędów w imperium.
                  I jeszcze jedno: Słabość organizacji imperium polegala na systemie tolerancji,
                  bowiem każda społeczność religijna korzystała w znacznej mierze z własnego
                  samorządu. Cudem tylko dezintegracja imperium nie nastąpiła wcześniej.

Powiesz, że to brednie? To sprawdź: napisał je nie kto inny, ale Philip K.
                  Hitti w książce "Dzieje Arabów" - "Biblii" studentów arabistyki.

> Wiec nie mow,ze Turcy wspomagali muzulmanow,a niszczyli innych.
                  > Faktem jest,ze to oni nie Arabowie zaczeli dzielic np. Liban na czesc
                  > chrzescijanska i muzulmanska.Podsycajac antagonizmy miedzy ludnoscia roznych
                  > wyznan doprowadzili do krwawych starc miedzy druzami ,a maronitami.(1841-
                  1845).>

Jak powyżej. Co do podsycania antagonizmów, przyznaję rację. Jednak starcia
                  miały miejsce w Libanie również wtedy, gdy po Turkach w tym kraju nie pozostał
                  ślad.

> hycel: poczytaj sobie o historii ,a bedziesz wiedzial.

Robiłem to przez 5 lat arabistyki. Niemniej i tobie zalecam sięganie do źródeł.

> hycel: Znam doskonale historie Libanu(z ksiazek,z opowiadan i z wlasnych
                  > obserwacji)
                  > Co do Izraela i syjonistow sa ODPOWIEDZIALNI za wiele,wiele, wiele
                  nieszczesc jakie zgotowali Libanowi i nadal konca tego nie ma.

Obawiam się, że bardziej zaszkodził Libanowi Hizb Allah, czyli Hezbollach.
                  No i oczywiście Syria. A co teraz złego robi Izrael Libanowi. stary, powtarzasz
                  to jak mantrę.

> W Libanie moj drogi zyje 18 roznych odmian religii.

A w Izraelu żyją reprezentanci KAŻDEJ religii i kościołów świata.

> W Egipcie oprocz muzulmanow zyja chrzescijanie.Tak samo w Syrii,w Jordanii,w
                  > Iraku, w Palestynie. Maja te same prawa,co muzulmanie.Sa szanowani,dba sie o
                  nich itd. Kazdy muzulmanin szanuje ich religie ,bo sami wierza w Jezusa i
                  Matke Boska!!!!!!!!!!!!

Czy przypominasz sobie skandal z próbą wypędzenia Koptów z Egiptu? I z innej,
                  nie chrześcijańskiej beczki: co powiesz o sabejczykach i o Kurdach w Iraku?
                  Albo o alawickim dyktecie w Syrii?

> Ku twojej wiadomosci i zyd i jego religia sa szanowani przez muzulmanow ,ale
                  > nie SYJONISCI. Sa to wrogowie nr 1. Sam z pewnoscia wiesz dlaczego.

Tak? To wjedź np. do Syrii z hebrajską książką albo zwiedź syryjskie synagogi.
                  Powiedz też, jakie jest w krajach arabskich rozróżnienie między Żydem a
                  syjonistą.
                  • Gość: Tomasz Jeszcze jedno do hycla IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.08.02, 01:59
                    Odrodzenie arabskie, czyli al-naqda nastąpiło dzięki ruchowi Modych Turków i
                    stymulowało arabskie ruchy narodowościowe. Bez tureckiego katalizatora nie
                    byłoby arabskiego odrodzenia.
                  • Gość: Robert Re: SKAD TO BZDURNE GADANIE? IP: *.tpl.on.ca / 205.189.176.* 30.09.02, 18:06
                    Ja jestem Arab. I co z tego? Sadzisz ze pojde do piekla bo jestem Arab? Jezeli ono jest to bedzie zapelnione przez
                    tych ze Wzgorz Golan. Zacznij myslec!!!!!!!!!!
                    • Gość: Tomasz Re: SKAD TO BZDURNE GADANIE? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.10.02, 22:25
                      Gość portalu: Robert napisał(a):

> Ja jestem Arab. I co z tego? Sadzisz ze pojde do piekla bo jestem Arab?

A skąd takie mniemanie? Nie znam Ciebie, nie wiem, jakim jesteś człowiekiem,
                      więc nie mogę przewidzieć Twojej kariery w zaświatach.

> Jezeli ono jest to bedzie zapelnione przez tych ze Wzgorz Golan. Zacznij
                      myslec!!!!!!!!!!

Przez tych ze Wzgórz Golan? Toż to jedynie 26 tysięcy luda. Jakoś puste to
                      Twoje piekło... Zacznij myśleć, jak je zaludnić.
        • sewer_ Do Alika. Bulgarzy kochaja Turkow, nie ? 25.08.02, 18:05
          Kiedy byliscie ostatnio, kolego, w Bulgarii ?

No i co, ze Bulgarzy nie zgineli jako narod ?
          Polacy, tez byli pod okupacja rosyjska i niemiecka i tez nie zginelismy
          jako narod.
          - Czy mamy za to Niemcom i Rosjanom moze dziekowac ?

Ale nie mysl, ze "zbywam" Twoje mysli.
          Turcy zajeli zbyt wiele terytoriow i krajow (Serbia, Bulgaria, Grecja, Rumunia)
          i tak, jak starozytny Rzym, musieli politykowac.
          Nie da sie tepic wszystkiego i wszystkich.
          Wiec wybacz, nie opowiadaj mi glupot o "tolerancji" islamskiej.
          Bulagarzy nie ucierpieli, bo siedzieli cicho (podobnie jak Finowie pod zaborem
          rosyjskim).
          Popatrz lepiej na los Serbow. Ci walczyli z Turkami i ucierpieli i bardzo...
          • Gość: Fredzio Re: Do Alika. Bulgarzy kochaja Turkow, nie ? IP: *.daimler-benz.com 26.08.02, 17:06
            Tutaj Podaje ze Arabstwo sa Okupanci Izraela i Jordani od 631 AC
            i a naszej swietosci swoje Maszety Buduwali
            !
            Pracz arabstwo z Swietej ziemi ! z zionu !
        • Gość: .. Re: SKAD TO BZDURNE GADANIE? IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 01.10.02, 18:53
          Komuna ateizowala Polske przez 40 lat. W rezultacie mamy papieza.
          Ateizowala tez Czechow z wiekszym sukcesem. Unikniecie islamizacji czy
          ateizacji nie wynika z "tolerancji" islamu czy komunizmu tylko bardziej
          zlozonych czynnikow historycznych. Np. wsrod Serbow najwiecej przeszlo
          na islam tych ktorzy mieli najwiecej do stracenia.

> Jako przyk?ad "nietolerancji" islamu: przez 500 lat Bu?garia by?a pod
          > panowaniem muzu?man´skim. Bu?garzy wyszli z tego calo jako naród i
          jako wyznawcy
          >
          > chrzes´cijan´stwa. Wystarczy?
      • Gość: Tomasz Re: SKAD TO BZDURNE GADANIE? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.08.02, 01:50

> Setki lat zyli chrzescijanie i muzulmanie jak bracia na tych samych ziemiach
        > (zydzi tez),dopoki nie pojawili sie SYJONISCI i zaczeli macic.

O jakich ziemiach mówisz - chyba o Palestynie, skoro wspominasz o pojawieniu
        się syjonistów. Co zatem powiesz o wyprawach krzyżowych, o stosunku Turków
        osmańskich do ludności chrześcijańskiej mieszkającej na terenie Imperium
        Osmańskiego. Chyba przesadzasz z tym braterstwem. Zwracam Tobie uwagę, że jeśli
        chodzi o tzw. Ziemię Świętą, to najwięcej namącili tam niestety chrześcijanie
        podczas kolejnych krucjat. Naczelnym hasłem kolejnych wypraw było przecież
        oczyszczanie tych ziem z rąk niewiernych, czyli żydów i muzułmanów.

• Gość: Alex Re: SKAD TA NIENAWISC ISLAMU DO INNYCH RELIGI? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 26.08.02, 05:15
    • Gość: Miecio Re: SKAD TA NIENAWISC ISLAMU DO INNYCH RELIGI? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 26.08.02, 17:03
    • Gość: doku Wszyscy fanatycy nienawidzą innych IP: *.mofnet.gov.pl 01.10.02, 11:52
      • Gość: .. Ormianie w Libanie IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 01.10.02, 18:59
        Nie zauwazyles ze Liban mial wiekszosc chrzescijanska (maronici).
        Dopiero od niedawna muzulmlanie stali sie wiekszoscia i rozp...lili
        Liban (kiedys byla to Szwajcaria Bliskiego Wschodu).
        -----------------
        Ormianie natomiast znalezli schronienie w Libanie,gdzie rowniez zyja
        muzulmanie.
        Cali i zdrowi pozostawszy przy swojej religii ,jezyku i kulturze zyja do dnia
        dzisiejszego.Z MUZULMANAMI oczywiscie.
        • Gość: hycel Re: Ormianie w Libanie IP: 213.138.106.* 01.10.02, 19:25
          Gość portalu: .. napisał(a):

> Nie zauwazyles ze Liban mial wiekszosc chrzescijanska (maronici).
          > Dopiero od niedawna muzulmlanie stali sie wiekszoscia i rozp...lili
          > Liban (kiedys byla to Szwajcaria Bliskiego Wschodu).
          > -----------------
          > Ormianie natomiast znalezli schronienie w Libanie,gdzie rowniez zyja
          > muzulmanie.
          > Cali i zdrowi pozostawszy przy swojej religii ,jezyku i kulturze zyja do dnia
          > dzisiejszego.Z MUZULMANAMI oczywiscie.

Roz....lili (twoje okreslenie) Liban i muzulmanie i chrzescijanie!Zaden nie
          jest mniej winny od drugiego.
          A tak wogole.Czy wg.Ciebie wszyscy chrzescijanie to WYSOKA KULTURA????
          Ja znam muzulmanow,ktorzy moga byc wzorem kultury i wychowania dla wielu,wielu
          chrzescijan.
          Z twojej wypowiedzi wyplywa rasizm.
          Stawiasz wyznawcow jednej religii ponad wyznawcow innej religii.

W Polsce np. rzadza tylko chrzescijanie i zydzi.Nie ma muzulmanow.
          Wiec kto roz....la Polske,madralo??
          • Gość: .. Re: Ormianie w Libanie IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 01.10.02, 19:39
            Hycel, ty niczego nie rozumiesz. To muzulmlanie maja tendencje
            podporzadkowywania innych poprzez mechanizmy podatkowe, polityczne,
            religijne (np. dziedziczenie islamu przez ojca i zakaz wychodzenia za maz
            za chrzescijan). To nie ma nic wspolnego z kultura osobista. Ja znam
            takich co wbijali noz w plecy w jedwabnych rekawiczkach i z usmiechem
            na twarzy. Zeby uprzedzic twoje uprzedzenia: to akurat nie byli
            muzulmlanie.

Co do Libanu: mial sie dobrze jak chrzescijanie byli wiekszoscia.
            Przestal sie miec dobrze jak stali sie mniejszoscia. Zobaczysz co stanie
            sie z Francja gdy bedzie miala 20 milionow muzulmlan. Rozp...dola ich jak
            Liban czy Nigerie. Jeszcze za twojego zycia. Oczywiscie wtedy uznasz ze
            winien jest ktos inny...

Gos´c´ portalu: hycel napisa?(a):

> Gos´c´ portalu: .. napisa?(a):
            >
            > > Nie zauwazyles ze Liban mial wiekszosc chrzescijanska (maronici).
            > > Dopiero od niedawna muzulmlanie stali sie wiekszoscia i rozp...lili
            > > Liban (kiedys byla to Szwajcaria Bliskiego Wschodu).
            > > -----------------
            > > Ormianie natomiast znalezli schronienie w Libanie,gdzie rowniez zyja
            > > muzulmanie.
            > > Cali i zdrowi pozostawszy przy swojej religii ,jezyku i kulturze zyja do d
            > nia
            > > dzisiejszego.Z MUZULMANAMI oczywiscie.
            >
            > Roz....lili (twoje okreslenie) Liban i muzulmanie i chrzescijanie!Zaden
            nie
            > jest mniej winny od drugiego.
            > A tak wogole.Czy wg.Ciebie wszyscy chrzescijanie to WYSOKA
            KULTURA????
            > Ja znam muzulmanow,ktorzy moga byc wzorem kultury i wychowania dla
            wielu,wielu
            > chrzescijan.
            > Z twojej wypowiedzi wyplywa rasizm.
            > Stawiasz wyznawcow jednej religii ponad wyznawcow innej religii.
            >
            > W Polsce np. rzadza tylko chrzescijanie i zydzi.Nie ma muzulmanow.
            > Wiec kto roz....la Polske,madralo??
            • Gość: hycel Re: Stoje przy swoim IP: 213.138.106.* 01.10.02, 21:00

> Hycel, ty niczego nie rozumiesz. To muzulmlanie maja tendencje
              > podporzadkowywania innych poprzez mechanizmy podatkowe, polityczne,
              > religijne (np. dziedziczenie islamu przez ojca i zakaz wychodzenia za maz
              > za chrzescijan).

Rozumiem wiecej ,niz Ci sie wydaje.Zyje w Libanie ,wsrod libanskich
              chrzescijan i muzulmanow.
              Muzulmanie NIE PODPORZADKOWUJA nikogo kto nie wyznaje islam.Prawu
              muzulmanskiemu podlegaja tylko i wylacznie muzulmanie i jest im ztym OK!
              Malzenstw muzulmansko-chrzescijanskich SA TYSIACE.
              Normalna rzecza wg. mnie jest,ze dziecko wyznaje religie ojca,jak rowniez nosi
              jego nazwisko itd.itd.
              Choc musze Cie nawet zaskoczyc,ze istnieja takie rodziny,w ktorych dzieci
              wybieraja religie jednego z rodzicow.To sa ich prywatne sprawy.

Jest jeszcze wiele innych ciekawych przykladow.
              Zycie w kraju z roznorodnoscia religijna ma tez i dobre strony.Uczy czlowieka
              tolerancji,szacunku do innych(inny#gorszy),zrozumienia wartosci religii i
              wielu,wielu innych rzeczy,o ktorych gdybym mieszkal w Polsce nie mial bym
              pojecia.

To nie ma nic wspolnego z kultura osobista. Ja znam
              > takich co wbijali noz w plecy w jedwabnych rekawiczkach i z usmiechem
              > na twarzy. Zeby uprzedzic twoje uprzedzenia: to akurat nie byli
              > muzulmlanie.
              >
              Ty moj drogi pisales o Libanie jako Szwajcarii Bliskiego Wschodu przy
              wiekszosci Chrzescijan .
              Podalem Ci przyklad,ze religia nie ma w tym nic wspolnego.Bejrut zawsze mial
              wiekszosc muzulmanow-sunnitow i wlasnie podczas ich przewagi byl
              najpiekniejszym miastem BW.
              WOJNA DOMOWA zaprzepascila wszystko(pomalu sie z niej wygrzebuja),a nie
              muzulmanska przewaga.
              Czlowieku.Przyjedz i poznaj muzulmanow w Libanie,bo autentycznie Ty nie masz
              najmniejszego pojecia.

> Co do Libanu: mial sie dobrze jak chrzescijanie byli wiekszoscia.
              > Przestal sie miec dobrze jak stali sie mniejszoscia. Zobaczysz co stanie
              > sie z Francja gdy bedzie miala 20 milionow muzulmlan. Rozp...dola ich jak
              > Liban czy Nigerie. Jeszcze za twojego zycia. Oczywiscie wtedy uznasz ze
              > winien jest ktos inny...
              >
              > Juz Ci pisalem !
              Nie zgadzam sie stawiania chrzescijan ponad muzulmanow.
              WSROD OBU RELIGII SA LUDZIE ZLI I DOBRZY,MADRZY I GLUPI itd.itd.
              > Wiele nieszczesc spotkalo i Liban od zlych,samolubnych,bez wyobrazni
              przywodcow chrzescijanskich ,ktorzy sa wspolodpowiedzialni za to,ze nazwa
              Szwajcaria BW jest obecnie ,jeszcze ,przeszloscia.
              >
              > Gos´c´ portalu: hycel napisa?(a):
              >
              > > Gos´c´ portalu: .. napisa?(a):
              > >
              > > > Nie zauwazyles ze Liban mial wiekszosc chrzescijanska (maronici).
              > > > Dopiero od niedawna muzulmlanie stali sie wiekszoscia i rozp...lili
              > > > Liban (kiedys byla to Szwajcaria Bliskiego Wschodu).
              > > > -----------------
              > > > Ormianie natomiast znalezli schronienie w Libanie,gdzie rowniez zyja
              > > > muzulmanie.
              > > > Cali i zdrowi pozostawszy przy swojej religii ,jezyku i kulturze zyja
              > do d
              > > nia
              > > > dzisiejszego.Z MUZULMANAMI oczywiscie.
              > >
              > > Roz....lili (twoje okreslenie) Liban i muzulmanie i chrzescijanie!Zaden
              > nie
              > > jest mniej winny od drugiego.
              > > A tak wogole.Czy wg.Ciebie wszyscy chrzescijanie to WYSOKA
              > KULTURA????
              > > Ja znam muzulmanow,ktorzy moga byc wzorem kultury i wychowania dla
              > wielu,wielu
              > > chrzescijan.
              > > Z twojej wypowiedzi wyplywa rasizm.
              > > Stawiasz wyznawcow jednej religii ponad wyznawcow innej religii.
              > >
              > > W Polsce np. rzadza tylko chrzescijanie i zydzi.Nie ma muzulmanow.
              > > Wiec kto roz....la Polske,madralo??
              • Gość: .. Re: Stoje przy swoim - cwiercprawdy IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 01.10.02, 21:45
                To ze podkreslasz "istnieja nawet przyklady" ktorych zreszta nie podajesz
                to wyjatki potwierdzajace regule.

Ile znasz kobiet muzulmlanek ktore wyszly za maz za chrzescijan w krajach
                muzulmlanskich (jesli 50% to islam jest tolerancyjny). Bede hojny,
                nawet jesli 10% to wciaz bede to uwazal za tolerancje, szczegolnie jesli
                dzieci wbrew nakazom koranu wybraly chrzescijanstwo i nikt im za to
                nie poderznal gardla...
                • Gość: .. Re: Stoje przy swoim - i jeszcze jedno IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 01.10.02, 21:49
                  Jesli zyjesz w Libanie to zyjesz w kraju historycznie chrzescijanskim
                  ktory jeszcze do konca nie zostal "podporzadkowany" jedynie prawdziwej
                  religii.... Podejrzewam tez ze zyjac w Libanie masz muzulmlanskie
                  powiazania rodzinne a nawet sam moze jestes muzulmlaninem. Dlatego
                  twoja wiarygodnosc jest dla mnie znikoma.

Gos´c´ portalu: .. napisa?(a):

> To ze podkreslasz "istnieja nawet przyklady" ktorych zreszta nie podajesz
                  > to wyjatki potwierdzajace regule.
                  >
                  > Ile znasz kobiet muzulmlanek ktore wyszly za maz za chrzescijan w
                  krajach
                  > muzulmlanskich (jesli 50% to islam jest tolerancyjny). Bede hojny,
                  > nawet jesli 10% to wciaz bede to uwazal za tolerancje, szczegolnie jesli
                  > dzieci wbrew nakazom koranu wybraly chrzescijanstwo i nikt im za to
                  > nie poderznal gardla...
                • Gość: hycel Re: Stoje przy swoim - cwiercprawdy IP: 213.138.106.* 01.10.02, 22:10

> To ze podkreslasz "istnieja nawet przyklady" ktorych zreszta nie podajesz
                  > to wyjatki potwierdzajace regule.
                  >

Jesli cytujesz to rob to dokladnie i nie wyrywaj z kontekstu.
                  Poza podanymi przeze mnie przykladami istnieja jeszcze inne ,swiadczace o
                  tolerancji,ale nie chcialem sie rozpisywac.

> Ile znasz kobiet muzulmlanek ktore wyszly za maz za chrzescijan w krajach
                  > muzulmlanskich (jesli 50% to islam jest tolerancyjny). Bede hojny,
                  > nawet jesli 10% to wciaz bede to uwazal za tolerancje, szczegolnie jesli
                  > dzieci wbrew nakazom koranu wybraly chrzescijanstwo i nikt im za to
                  > nie poderznal gardla...

No wiesz,nie znam WSZYSTKICH muzulmanek,jak i wszystkich tych,ktore wyszly za
                  maz za chrzescijan np..
                  Ale za to znam kilka i NIKT im gardel nie podcial.
                  Kobiet takich jest stosunkowo mniej,niz mezczyzn(wychowanie dziewczat na BW
                  rozni sie od wych.w innych krajach.Dotyczy to rowniez chrzescijanek).

Zalezy od rodziny.Uwazam,ze jest to ,jak najbardziej zrozumiale.Jesli dana
                  osoba laczy sie wiezia malzenska z osoba innej religii,jest to "problem" dla
                  rodzin po obu stronach.(Tak to juz jest,ze kazdy raczej jest fanatykiem
                  mniejszym lub wiekszym wlasnej religii.)

A wiesz o jakim "poderznietym gardle"slyszalem?
                  Brat zabil siostre (przy aprobacie matki),ktora pokochala muzulmana i wyszla za
                  niego.Dziewczyna i chlopak pochodzili z Syrii i uciekli do Libanu,przed
                  wsciekla fanatyczna,chrzescijanska rodzinka,ktora niestety dopadla mlodych i
                  wykonala samosad.
                  • Gość: .. Re: Stoje przy swoim - cwiercprawdy IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 01.10.02, 22:41
                    Wiesz hycel, cenie cie na rowni z flaviuszem. Ja zawsze zawsze ze
                    o podrzynaniu gardel jest duzo w koranie i muzulmlanie nie biora tego na
                    serio. Natomiast chrzescijanie biora. Teraz juz wiem ze to chrzescijanie
                    podrzynaja gardla a muzulmlanie to tylko sama tolerancja. Swietnie to
                    ujales. Ostatnio slyszalem nawet o chrzescijanach jak chcieli
                    ukamieniowac kobiete w Nigerii of oparciu o prawo sharia. Nie moge
                    tego zniesc wiec chyba odwroce sie od nauk Chrystusa ktory nakazal
                    zabijac odstepcow gdziekolwiek ich znajde...

--------------
                    A wiesz o jakim "poderznietym gardle"slyszalem?
                    Brat zabil siostre (przy aprobacie matki),ktora pokochala muzulmana i
                    wyszla za
                    niego.Dziewczyna i chlopak pochodzili z Syrii i uciekli do Libanu,przed
                    wsciekla fanatyczna,chrzescijanska rodzinka,ktora niestety dopadla
                    mlodych i
                    wykonala samosad.
                    • Gość: hycel Re: Dobrze,ze jestem cierpliwy............. IP: 213.138.106.* 02.10.02, 19:22

> Wiesz hycel, cenie cie na rowni z flaviuszem. Ja zawsze zawsze ze
                      > o podrzynaniu gardel jest duzo w koranie i muzulmlanie nie biora tego na
                      > serio. Natomiast chrzescijanie biora. Teraz juz wiem ze to chrzescijanie
                      > podrzynaja gardla a muzulmlanie to tylko sama tolerancja. Swietnie to
                      > ujales. Ostatnio slyszalem nawet o chrzescijanach jak chcieli
                      > ukamieniowac kobiete w Nigerii of oparciu o prawo sharia. Nie moge
                      > tego zniesc wiec chyba odwroce sie od nauk Chrystusa ktory nakazal
                      > zabijac odstepcow gdziekolwiek ich znajde...
                      >
                      >
                      Juz Ci kilkakrotnie pisalem,ze ja nie oceniam czlowieka wg.wyznawanej
                      religii.
                      Podajac przyklad o zabiciu syryjskiej dziewczyny,chcialem Ci pokazac,ze
                      fanatyczni,zawistni ludzie istnieja wszedzie-wsrod chrzescijan,zydow i
                      muzulmanow itd,itd.itd.itd.

A niby skad ta teoria,ze muzulmanie maja nakazane mordowac ludzi innych religii?
                      Ja zyje wsrod muzulmanow i jestem nie tylko tolerowany,ale i szanowany.
                      Na Boze Narodzenie,drzwi sie w moim domu nie zamykaja.Tylu mam muzulmanskich
                      PRZYJACIOL!

Wiec nie bredz BZDUR i nie siej propagandy.Ciekawe jaki masz w tym cel?
                      > --------------
                      > A wiesz o jakim "poderznietym gardle"slyszalem?
                      > Brat zabil siostre (przy aprobacie matki),ktora pokochala muzulmana i
                      > wyszla za
                      > niego.Dziewczyna i chlopak pochodzili z Syrii i uciekli do Libanu,przed
                      > wsciekla fanatyczna,chrzescijanska rodzinka,ktora niestety dopadla
                      > mlodych i
                      > wykonala samosad.
                      • Gość: .. Re: Dobrze,ze jestem cierpliwy............. IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 02.10.02, 20:19
                        Po pierwsze, nie wierze ze jestes chrzescijaninem. Po drugie nie
                        obwiniam wszystkich muzulmlanow o morderstwa. Chce ci tylko pokazac
                        ze ich ksiegi pozwalaja mordowac i Mahomet to robil. Chrystus nie
                        pozwalal mordowac i nigdy nie stal na czele armii. Co nie przeszkodzilo
                        tym co nie doczytali a mienili sie chrzescijanami zeby mordowac.

Ja nie oceniam ludzi tylko ideologie. Jesli ludzie morduja mimo ze sie im
                        wbija do glowy ze nie wolno, to co robia ludzie jesli sie im wbija ze wolno.
                        A wiec binladenizuja sie i biora udzial w jihad przeciw niewiernym od 1400
                        lat.

>
                        > > Wiesz hycel, cenie cie na rowni z flaviuszem. Ja zawsze zawsze ze
                        > > o podrzynaniu gardel jest duzo w koranie i muzulmlanie nie biora tego
                        na
                        > > serio. Natomiast chrzescijanie biora. Teraz juz wiem ze to
                        chrzescijanie
                        > > podrzynaja gardla a muzulmlanie to tylko sama tolerancja. Swietnie to
                        > > ujales. Ostatnio slyszalem nawet o chrzescijanach jak chcieli
                        > > ukamieniowac kobiete w Nigerii of oparciu o prawo sharia. Nie moge
                        > > tego zniesc wiec chyba odwroce sie od nauk Chrystusa ktory nakazal
                        > > zabijac odstepcow gdziekolwiek ich znajde...
                        > >
                        > >
                        > Juz Ci kilkakrotnie pisalem,ze ja nie oceniam czlowieka
                        wg.wyznawanej
                        > religii.
                        > Podajac przyklad o zabiciu syryjskiej dziewczyny,chcialem Ci pokazac,ze
                        > fanatyczni,zawistni ludzie istnieja wszedzie-wsrod chrzescijan,zydow i
                        > muzulmanow itd,itd.itd.itd.
                        >
                        > A niby skad ta teoria,ze muzulmanie maja nakazane mordowac ludzi
                        innych religii
                        > ?
                        > Ja zyje wsrod muzulmanow i jestem nie tylko tolerowany,ale i
                        szanowany.
                        > Na Boze Narodzenie,drzwi sie w moim domu nie zamykaja.Tylu mam
                        muzulmanskich
                        > PRZYJACIOL!
                        >
                        > Wiec nie bredz BZDUR i nie siej propagandy.Ciekawe jaki masz w tym
                        cel?
                        > > --------------
                        > > A wiesz o jakim "poderznietym gardle"slyszalem?
                        > > Brat zabil siostre (przy aprobacie matki),ktora pokochala muzulmana i
                        > > wyszla za
                        > > niego.Dziewczyna i chlopak pochodzili z Syrii i uciekli do Libanu,przed
                        > > wsciekla fanatyczna,chrzescijanska rodzinka,ktora niestety dopadla
                        > > mlodych i
                        > > wykonala samosad.
                        • Gość: hycel Re: Dobrze,ze jestem cierpliwy............. IP: 213.138.106.* 02.10.02, 21:13

> Po pierwsze, nie wierze ze jestes chrzescijaninem. Po drugie nie
                          > obwiniam wszystkich muzulmlanow o morderstwa. Chce ci tylko pokazac
                          > ze ich ksiegi pozwalaja mordowac i Mahomet to robil. Chrystus nie
                          > pozwalal mordowac i nigdy nie stal na czele armii. Co nie przeszkodzilo
                          > tym co nie doczytali a mienili sie chrzescijanami zeby mordowac.
                          >

Nie jestem zagorzalym chrzescijaninem.Wyznaje teorie,ze Bog jest jeden,a
                          religie stworzyli ludzie.Uwazam rowniez,ze nie ma zlej religii.Zli sa ludzie.
                          Ale mniejsza o to.Nie zalezy mi w sumie,czy mi wierzysz w tej kwestii,czy nie.
                          A tak ku twojej ciekawosci.Nie ma muzulmana(przynajmniej tak wynika z moich
                          obserwacji),ktory by probowal kryc sie ze swoja wiara,a szczegolnie na
                          internetowej dyskusji,broniac swoich praw i swojej religii.

> Ja nie oceniam ludzi tylko ideologie. Jesli ludzie morduja mimo ze sie im
                          > wbija do glowy ze nie wolno, to co robia ludzie jesli sie im wbija ze wolno.
                          > A wiec binladenizuja sie i biora udzial w jihad przeciw niewiernym od 1400
                          > lat.
                          >
                          > Kto komu wbija do glowy,ze wolno mordowac?
                          Wolno sie bronic,jesli bedziesz zaatakowany.
                          A kiedy byl ten jichad???
                          W ostatnim wieku chociazby,bylo TYLEEEEEEEEEEEEEEE wojen ,wszystkie
                          muzulmanskie!!!!!!!!!!!!!!!!

Jedni sie benladynizuja,drudzy szaronizuja,nastepni bushowinizuja,itp.
                          Taktyka ta sama,zmieniaja sie tylko nazwiska!
                          >
                          > Gos´c´ portalu: hycel napisa?(a):
                          >
                          > > Gos´c´ portalu: .. napisa?(a):
                          > >
                          > > > Wiesz hycel, cenie cie na rowni z flaviuszem. Ja zawsze zawsze ze
                          > > > o podrzynaniu gardel jest duzo w koranie i muzulmlanie nie biora tego
                          >
                          > na
                          > > > serio. Natomiast chrzescijanie biora. Teraz juz wiem ze to
                          > chrzescijanie
                          > > > podrzynaja gardla a muzulmlanie to tylko sama tolerancja. Swietnie to
                          >
                          > > > ujales. Ostatnio slyszalem nawet o chrzescijanach jak chcieli
                          > > > ukamieniowac kobiete w Nigerii of oparciu o prawo sharia. Nie moge
                          > > > tego zniesc wiec chyba odwroce sie od nauk Chrystusa ktory nakazal
                          > > > zabijac odstepcow gdziekolwiek ich znajde...
                          > > >
                          > > >
                          > > Juz Ci kilkakrotnie pisalem,ze ja nie oceniam czlowieka
                          > wg.wyznawanej
                          > > religii.
                          > > Podajac przyklad o zabiciu syryjskiej dziewczyny,chcialem Ci pokazac,ze
                          > > fanatyczni,zawistni ludzie istnieja wszedzie-wsrod chrzescijan,zydow i
                          > > muzulmanow itd,itd.itd.itd.
                          > >
                          > > A niby skad ta teoria,ze muzulmanie maja nakazane mordowac ludzi
                          > innych religii
                          > > ?
                          > > Ja zyje wsrod muzulmanow i jestem nie tylko tolerowany,ale i
                          > szanowany.
                          > > Na Boze Narodzenie,drzwi sie w moim domu nie zamykaja.Tylu mam
                          > muzulmanskich
                          > > PRZYJACIOL!
                          > >
                          > > Wiec nie bredz BZDUR i nie siej propagandy.Ciekawe jaki masz w tym
                          > cel?
                          > > > --------------
                          > > > A wiesz o jakim "poderznietym gardle"slyszalem?
                          > > > Brat zabil siostre (przy aprobacie matki),ktora pokochala muzulmana i
                          >
                          > > > wyszla za
                          > > > niego.Dziewczyna i chlopak pochodzili z Syrii i uciekli do Libanu,prz
                          > ed
                          > > > wsciekla fanatyczna,chrzescijanska rodzinka,ktora niestety dopadla
                          > > > mlodych i
                          > > > wykonala samosad.
                          • Gość: .. Re: Dobrze,ze jestem cierpliwy............. IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 03.10.02, 01:30

>Wolno sie bronic,jesli bedziesz zaatakowany.

To oczywista maksyma islamu i mydlenie oczu. Dlatego w niecale sto lat
                            po smierci Mahometa bronili sie przeciwko Hindusom i Francuzom. Jak
                            widzisz te dranie zaatakowaly islam. Jesli idzie o islamska taktyke to
                            polega ona na ciaglym nekaniu wszystkich dookola metodami
                            bandycko-partyzanckimi. Pytasz gdzie ten jihad?

Czecznia, Kaszmir, Molukki, Poludniowe Filipiny, Etiopia-Erytrea (wlasnie
                            zakonczona wojna), Nagorno-Karabakh, Poludniowy Sudan. Nie
                            wspomne o morderstwach w Indiach, Pakistanie, Algierii i Nigerii gdzie co
                            rusz islam sie rozpaczliwie "broni".
        • Gość: .. Uproszczenia IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 01.10.02, 19:32
          Islam to nie religia tylko system poolityczno-socjalno-religijny.
          Dlatego porownywanie z wyznawczmi innych religii nie ma wiekszego
          sensu. Muzulmlanie moga robic naciski socjalne, polityczne i religijne
          dlatego wygladaja na bardziej tolerancyjnych. Np. ktos moze chciec nie
          placic wyzszych podatkow i przechodzi na islam. Wtedy muzulmlanie
          moga glosno krzyczec: widzicie? Nie bylo zadnych naciskow!!! Sami
          przeszli na islam (pod wplywem bodzcow materialnego zainteresowania).

-----------
          Czym jest dostrzeganie w arabach tylko z?a, odbieranie im prawa do
          w?asnej
          tradycji, religii, terytorium? Arabów moz˙emy zasta˛pic´ wyznawcami
          innych
          religii, pytanie pozostanie.

• titus_flavius Islam jest tolerancyjny 01.10.02, 19:50
      Ave,
      zważcie, że w krajach muzułmańskich od 1300 lat żyją wspólnoty chrześcijańskie
      i (do powstania Izraela) żyły żydowskie. Wynika to stąd, że jedną z zasad
      Islamu jest poszanowanie tych religii. W państwie muzułmańskim chrześcijanin,
      czy żyd może żyć wg zasad swej religii, a państwo islamskie w to nie wkracza.
      Nikt nie zmusza chrześcijan do stosowania szariatu.
      Tymaczasem muzułmanie na Zachodzie nie mają takich swobód. Państwa te zmuszają
      muzułmanów do życia na sposób chrześcijański. Kilka przykładów:
      - muzułmanie nie mogą żyć wg szariatu
      - państwo nie uznaje islamskich dni świątecznych
      - nie jest uznawane prawo rodziców do wychowywania dzieci wg zasad islamskich
      T.
      • Gość: .. Re: Islam jest tolerancyjny IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 01.10.02, 20:13
        Dzieki Tytusie za te swiete slowa!!!

Dla mnie synonimem tolerancji jest swieta ziemia po ktorej chodzil
        Mahomet i straznicy swietych miejsc kontynuuja jego wielkie tradycje
        tolerancji.

Tak wiec podziwiam te tysiace kosciolow chrzescijanskich w Arabii
        Saudyjskiej (wroga propaganda mowi ze tam juz nie ma ani jednego
        kosciola). Podziwiam te cmentarze gdzie wyznawcy roznych religii
        spoczywaja obok siebie (wroga propaganda twierdzi ze tzw. "niewierni"
        nie moga byc pochowani w tej Swietej Ziemi). Podziwiam te daleko
        posunieta tolerancje swietych ksiag i masowa sprzedaz biblii w
        Saudyjskich ksiegarniach (wroga propaganda twierdzi ze za publiczne
        czytanie biblii idzie sie do kicia).

Tak wiec nie wiem jak umocnic Twoje prawdomowne usta aby pokonaly
        te nahalna wroga propagande. Propaganda ta rozciaga sie na inne kraje
        islamu (mowi sie o anti-blasphemy laws czyli antybluznierczych prawach
        w Pakistanie, kamieniowaniu kobiet ze zaszly w ciaze nie z tymi co
        potrzeba etc.). Mysle ze ludzie dobrej woli musza walczyc wszelkimi
        silammi w wroga propaganda i ja sie do tego dolaczam.

titus_flavius napisa?:

> Ave,
        > zwaz˙cie, z˙e w krajach muzu?man´skich od 1300 lat z˙yja˛ wspólnoty
        chrzes´cijan´skie
        > i (do powstania Izraela) z˙y?y z˙ydowskie. Wynika to sta˛d, z˙e jedna˛ z
        zasad
        > Islamu jest poszanowanie tych religii. W pan´stwie muzu?man´skim
        chrzes´cijanin,
        > czy z˙yd moz˙e z˙yc´ wg zasad swej religii, a pan´stwo islamskie w to nie
        wkracza.
        > Nikt nie zmusza chrzes´cijan do stosowania szariatu.
        > Tymaczasem muzu?manie na Zachodzie nie maja˛ takich swobód.
        Pan´stwa te zmuszaja˛
        > muzu?manów do z˙ycia na sposób chrzes´cijan´ski. Kilka przyk?adów:
        > - muzu?manie nie moga˛ z˙yc´ wg szariatu
        > - pan´stwo nie uznaje islamskich dni s´wia˛tecznych
        > - nie jest uznawane prawo rodziców do wychowywania dzieci wg zasad
        islamskich
        > T.
        • Gość: hycel Re: Islam jest tolerancyjny IP: 213.138.106.* 01.10.02, 20:34

> Dzieki Tytusie za te swiete slowa!!!
          >
          > Dla mnie synonimem tolerancji jest swieta ziemia po ktorej chodzil
          > Mahomet i straznicy swietych miejsc kontynuuja jego wielkie tradycje
          > tolerancji.
          >
          > Tak wiec podziwiam te tysiace kosciolow chrzescijanskich w Arabii
          > Saudyjskiej (wroga propaganda mowi ze tam juz nie ma ani jednego
          > kosciola). Podziwiam te cmentarze gdzie wyznawcy roznych religii
          > spoczywaja obok siebie (wroga propaganda twierdzi ze tzw. "niewierni"
          > nie moga byc pochowani w tej Swietej Ziemi).

Podajesz za przyklad Arabie Saudyjska,w torej zreszta nie ma i nie bylo
          chrzescijan(moze poza tymi,ktorzy tam pracuja)
          Podziwiaj w takim razie koscily i meczety stojace "ramie w ramie" w Libanie,w
          Syrii,w Egipcie,w Palestynie,w Iraku,w Jordanii.

Ku twojej wiadomosci:w Arabii Saudyjskiej NIE MA CMENTARZY.
          Umarli sa pochowywani na pustyni.Jesli umrze chrzescijanin i jest tam
          pochowany,pochowywany jest nie inaczej niz muzulmanin.

Za to np. w Libanie polski,chrzescijanski cmentarz znajduje sie obok
          muzulmanskiego cmentarza.Malo,tego,wielu chrzescijan lezy na tym muzulmanskim
          cmentarzu.
          Podobnie zreszta w ww.panstwach muzulmansich-arabskich.

Podziwiam te daleko
          > posunieta tolerancje swietych ksiag i masowa sprzedaz biblii w
          > Saudyjskich ksiegarniach (wroga propaganda twierdzi ze za publiczne
          > czytanie biblii idzie sie do kicia).
          >
          jak wyzej.Dlaczego niby Arabia Saudyjska jest twoim przykladem.Rozejrzyj sie
          czlowieku wokol szerzej.

> Tak wiec nie wiem jak umocnic Twoje prawdomowne usta aby pokonaly
          > te nahalna wroga propagande. Propaganda ta rozciaga sie na inne kraje
          > islamu (mowi sie o anti-blasphemy laws czyli antybluznierczych prawach
          > w Pakistanie, kamieniowaniu kobiet ze zaszly w ciaze nie z tymi co
          > potrzeba etc.). Mysle ze ludzie dobrej woli musza walczyc wszelkimi
          > silammi w wroga propaganda i ja sie do tego dolaczam.
          >
          > Podajesz tu przyklady jakis prowincjonalnych czy kastowych poczynaniach w
          Pakistanie,ktorymi jak zreszta slyszalem zajal sie rzad.
          Bieda i zacofanie-oto skutki.
          >
          > titus_flavius napisa?:
          >
          > > Ave,
          > > zwaz˙cie, z˙e w krajach muzu?man´skich od 1300 lat z˙yja˛ wspólnoty
          > chrzes´cijan´skie
          > > i (do powstania Izraela) z˙y?y z˙ydowskie. Wynika to sta˛d, z˙e jedna˛ z
          > zasad
          > > Islamu jest poszanowanie tych religii. W pan´stwie muzu?man´skim
          > chrzes´cijanin,
          > > czy z˙yd moz˙e z˙yc´ wg zasad swej religii, a pan´stwo islamskie w to nie
          > wkracza.
          > > Nikt nie zmusza chrzes´cijan do stosowania szariatu.
          > > Tymaczasem muzu?manie na Zachodzie nie maja˛ takich swobód.
          > Pan´stwa te zmuszaja˛
          > > muzu?manów do z˙ycia na sposób chrzes´cijan´ski. Kilka przyk?adów:
          > > - muzu?manie nie moga˛ z˙yc´ wg szariatu
          > > - pan´stwo nie uznaje islamskich dni s´wia˛tecznych
          > > - nie jest uznawane prawo rodziców do wychowywania dzieci wg zasad
          > islamskich
          > > T.
          • Gość: .. Re: Islam jest tolerancyjny IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 01.10.02, 21:32
            Musze Cie sprostowac:

1. Chrzescijanie byli w Arabii Saudyjskiej, podobnie jak i Zydzi.
            Bylo ich mniej niz np. w Syrii czy Andaluzji w momencie nadejscia islamu.

2. Od wiekow nie wolno grzebac innowiercow na "swietej ziemi". Podobno
            takie zyczenie pochodzi od samego Mahometa. Dlatego ja bym nie zwalal
            na szejkow. Opowiadala mi kobieta z Filipin jak jej maz zmarl w czasie
            wizyty w Arabii Saudyjskiej. Musiala wielkim kosztem przetransportowac
            zwloki na Filipiny.

3. Muzulmlanie rzeczywiscie byli troche bardziej tolerancyjni w podbitych
            krajach o wiekszosci chrzescijanskiej. W miare jednak systematycznego
            nawracania (oni mowia "zwracania") na islam, kraje te ewoluuja w strone
            libanizacji, sudanizacji czy nigeryzacji. Taka jest logika tego systemu
            polityczno-religijnego.
          • Gość: Tomasz Re: Islam jest tolerancyjny IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.10.02, 22:37

> Podajesz za przyklad Arabie Saudyjska,w torej zreszta nie ma i nie bylo
            > chrzescijan(moze poza tymi,ktorzy tam pracuja)

Jak to, a Hadidża, żona Mahometa?

> Podziwiaj w takim razie koscily i meczety stojace "ramie w ramie" w Libanie,w
            > Syrii,w Egipcie,w Palestynie,w Iraku,w Jordanii.

Ramię w ramię? Dużo musiałoby być tych ramion. Jeśli chodzi o Egipt, przypomnij
            sobie historię o Koptach (próba ich wysiedlenia na południe kraju, poważne
            problemy z budową kościołów itp.) albo z Palestyną (awantura w Nazaret między
            muzułmanami a chrześcijanami).

> Ku twojej wiadomosci:w Arabii Saudyjskiej NIE MA CMENTARZY.
            > Umarli sa pochowywani na pustyni.

A ta pustynia to gdzie, poza terytorium kraju? Zwróć uwagę, że większość
            obszaru Arabii Saudyjskiej to pustynia.

> Jesli umrze chrzescijanin i jest tam
            > pochowany,pochowywany jest nie inaczej niz muzulmanin.

To z kolei przykład na co - bo chyba nie na tolerancję?

Od siebie dorzucam jeszcze jedno: zakaz lądowania w Arabii Saudyjskiej
            samolotów Swiss Air'u. Dlaczego? Bo mają nieprawomyślne logo na kadłubie:
            krzyż. Nie wiem, czy zakaz został odwołany - pewnie tak (dudki, czyli zysk),
            niemniej był.
            • titus_flavius Re: Islam jest tolerancyjny 02.10.02, 09:13

> Jak to, a Hadidża, żona Mahometa?

Ave,
              ona chyba nawróciła się na islam?

> sobie historię o Koptach (próba ich wysiedlenia na południe kraju, poważne
              > problemy z budową kościołów itp.) albo z Palestyną (awantura w Nazaret między
              > muzułmanami a chrześcijanami).

Koptów jest w Egipcie 5 mln i żyją wg swojego prawa, a nie szariatu. Piszesz o
              drobnych złośliwościach, które nie zmieniają faktu, że Koptowie żyją od 1300
              lat w kraju muzułmańskim i pozostają chrześcijanami.
              T.

• Gość: .. Re: Islam jest tolerancyjny IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 02.10.02, 17:08
                Dzieki miodousty tytusie,

jeden z ciekawszych aspektow pokojowych relacji islamsko-koptyjskich
                byla bezwzgledna napasc koptyjskiego kupca na ok 70 muzulmlanow.
                Napasc zaczela sie od tego ze odmowil im sprzedazy na kredyt. Zaczely
                sie rozruchy. O zgrozo, kilku muzulmlanow zostalo skazanych bo byly trupy
                im przypisane. Na szczescie, w miedzyczasie wyjechali do innych krajow
                rzadzonych przez islamskie prawo. Wiadomo ze jesli kopt zabije
                muzulmlanina to natychmiast kara smierci. Jesli jednak muzulmlanin
                zabije kopta, to "Allah jest milosierny." Miedzy nami, kopt nie mial gdzie
                wyjechac tylko na drugi swiat.

Wiele razy byly cytowane slowa Chrystusa o podrzynaniu gardel
                niewiernym. Czas mowic o Mahomecie ktory nakazal kochac nawet
                swoich wrogow i nadstawiac drugi policzek.

titus_flavius napisa?:

> Gos´c´ portalu: Tomasz napisa?(a):
                >
                > > Jak to, a Hadidz˙a, z˙ona Mahometa?
                >
                > Ave,
                > ona chyba nawróci?a sie˛ na islam?
                >
                >
                > > sobie historie˛ o Koptach (próba ich wysiedlenia na po?udnie kraju,
                powaz˙ne
                >
                > > problemy z budowa˛ kos´cio?ów itp.) albo z Palestyna˛ (awantura w
                Nazaret mie˛
                > dzy
                > > muzu?manami a chrzes´cijanami).
                >
                > Koptów jest w Egipcie 5 mln i z˙yja˛ wg swojego prawa, a nie szariatu.
                Piszesz o
                > drobnych z?os´liwos´ciach, które nie zmieniaja˛ faktu, z˙e Koptowie
                z˙yja˛ od 1300
                > lat w kraju muzu?man´skim i pozostaja˛ chrzes´cijanami.
                > T.
                >
                >
              • Gość: .. Re: Islam jest tolerancyjny IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 02.10.02, 17:11
                Dodam tylko ze Egipt byl koptyjski. Jednak wskutek podatkow i eliminacji
                koptow od aparatu wladzy, przetrwali tylko na glebokim poludniu Egiptu.
                -----------------
                Koptów jest w Egipcie 5 mln i z˙yja˛ wg swojego prawa, a nie szariatu.
                Piszesz o
                drobnych z?os´liwos´ciach, które nie zmieniaja˛ faktu, z˙e Koptowie z˙yja˛
                od 1300
                lat w kraju muzu?man´skim i pozostaja˛ chrzes´cijanami.
                T.

• Gość: .. Re: Islam jest tolerancyjny - katolicyzm nie IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 02.10.02, 17:21
                  Dlatego od czasow Witolda zyja i rozmnazaja sie muzulmlanie na ziemi
                  polskiej i nikt ich nie tyka. Owszem, ze wsparciem Arabii Saudyjskiej
                  zbudowali meczety w kazdym wiekszym miescie. W tolerancyjnym kraju
                  Mahometa, Arabii Saudyjskiej tez wolno budowac meczety i tylko meczety.

> Dodam tylko ze Egipt byl koptyjski. Jednak wskutek podatkow i
                  eliminacji
                  > koptow od aparatu wladzy, przetrwali tylko na glebokim poludniu Egiptu.
                  > -----------------
                  > Koptów jest w Egipcie 5 mln i z˙yja˛ wg swojego prawa, a nie szariatu.
                  > Piszesz o
                  > drobnych z?os´liwos´ciach, które nie zmieniaja˛ faktu, z˙e Koptowie
                  z˙yja˛
                  > od 1300
                  > lat w kraju muzu?man´skim i pozostaja˛ chrzes´cijanami.
                  > T.
                  >
                  • Gość: hycel Re: Islam jest tolerancyjny - katolicyzm nie IP: 213.138.106.* 02.10.02, 19:39

> Dlatego od czasow Witolda zyja i rozmnazaja sie muzulmlanie na ziemi
                    > polskiej i nikt ich nie tyka. Owszem, ze wsparciem Arabii Saudyjskiej
                    > zbudowali meczety w kazdym wiekszym miescie. W tolerancyjnym kraju
                    > Mahometa, Arabii Saudyjskiej tez wolno budowac meczety i tylko meczety.
                    >
                    >
                    >
                    > > Dodam tylko ze Egipt byl koptyjski. Jednak wskutek podatkow i
                    > eliminacji
                    > > koptow od aparatu wladzy, przetrwali tylko na glebokim poludniu Egiptu.
                    > > -----------------
                    > > Koptów jest w Egipcie 5 mln i z˙yja˛ wg swojego prawa, a nie szariatu.
                    > > Piszesz o
                    > > drobnych z?os´liwos´ciach, które nie zmieniaja˛ faktu, z˙e Koptowie
                    > z˙yja˛
                    > > od 1300
                    > > lat w kraju muzu?man´skim i pozostaja˛ chrzes´cijanami.
                    > > T.
                    > >

Czepnales sie tej Arabii Saudyjskiej jak...
                    I o co Ci chodzi? Powiedzmy,ze Arabia Saudyjaska ze wzgledu na Mekke jest dla
                    muzulmanow tak jak Watykan dla katolikow.
                    KOSCIOLY SA NA CALYM SWIECIE A Ty chcesz je w Arabii Saudyjskiej.
                    ?????????????????????????????????????????????????
                    • Gość: hycel Re: Pytanie ode mnie IP: 213.138.106.* 02.10.02, 19:48
                      A dlaczego nie trapi Cie to,ze w Izraelu nie buduje sie kosciolow???
                      Przeciez Izrael wspomaga budowe synagog tu i tam.
                      Czekam na odpowiedz dociekliwy przecinku.
                      • Gość: .. Re: Pytanie ode mnie IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 02.10.02, 20:10
                        Nie ma problemu z budowa nowych kosciolow w Izraelu tak jak ze
                        swiatynia Bahai (odszczepu islamu). Jednak nie ma potrzeby nowych
                        kosciolow bo te co istnieja spelniaja potrzeby. W Arabii Saudyjskiej jest
                        duzo chrzescijan i ani jednego kosciola. Nawet czytanie biblii jest
                        zakazane.

Porownanie z Watykanem jest chybione ze wzgledu na rozmiary. Jednak
                        ambasadorzy panstw islamskich przy Watykanie maja mini-meczet
                        wielkosci malej kaplicy (sam widzialem). Nie slyszalem tez zeby ktos
                        kogos karal za czytanie koranu ktory jest w wielu egzemplarzach w
                        bibliotece watykanskiej.

To ze jeszcze nie karaja za czytanie biblii w Libanie jest pozostaloscia
                        historyczna. Jednak w wielu krajach muzulmlanie narzucaja wystroj
                        kosciolow. Np. w Libii nie wolno miec figur (o dziwo nie sprzeciwiaja sie
                        figurze Marii w katedrze w Tripolis: sam widzialem). Historycznie,
                        "tolerancyjni" maurowie zabraniali jakichkolwiek znakow religijnych na
                        zewnatrz kosciola, bicia w dzwony, procesjii etc. Zabraniali tez (sic!)
                        budowy nowych kosciolow. Cos tak jak "tolerancyjni" komunisci. Nic wiec
                        dziwnego ze w pwenym momencie dostali w dupe od Hiszpanow.

Moja corka dowiedziala sie w szkole ze "islam przyczynil sie do powstania
                        epoki odrodzenia i rozkwitu intelektualnego Europy." Nauczyciele
                        zapomnieli dodac ze wiazalo sie to z upadkiem Konstantynopola i ucieczki
                        elit intelektualnych do Wenecji i reszty Wloch. Na tej zasadzie Hitler
                        przyczynil sie do rozkwitu nauki w USA po II wojnie swiatowej.

Nie wspomne o zwalczaniu muzyki przez ortodoksyjny islam. Oni
                        obwiniaja Zachod za swoje zacofanie bo nie moga zrozumiec ze nie ma
                        zlozonej cywilizacji bez Mozarta, Bethovena czy Bacha...

> A dlaczego nie trapi Cie to,ze w Izraelu nie buduje sie kosciolow???
                        > Przeciez Izrael wspomaga budowe synagog tu i tam.
                        > Czekam na odpowiedz dociekliwy przecinku.
    • Gość: Marek Re: SKAD TA NIENAWISC ISLAMU DO INNYCH RELIGI? IP: *.client.attbi.com 02.10.02, 10:21
      IDIOTA!
    • fredzio54 Re: SKAD TA NIENAWISC ISLAMU DO INNYCH RELIGI? 02.10.02, 10:48
      Z Arabstwo jest tak
      Oni sa zacofani Kobiety sa Towary i sie ich Kupuje i sprzeda
      Juz kolo 80 Lat sa nie Podlegli nie maj Demokracje, nic nie umja tylko
      Mordowac i Terrorysowac !!!
      Przesto uwazaja z Caly Swiat ich Obraza bo nie Moge swoje Klopte rozwyjac.
      Arabstwo ma zniknoc z Swiata to jest Plaga !!!!
      • Gość: .. Do miodoustych IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 02.10.02, 17:49
        Dlaczego chca ukamieniowac te kobiete w Nigerii. Za to ze ma dziecko?
        Przeciez kiedy przyprowadzili jawnogrzesznice do Mahometa mowiac ze
        powinna byc ukamieniowana ten odpowiedzial: "Kto jest bez grzechu,
        niech pierwszy rzuci kamien." Allah jest milosierny i sprawiedliwy.

---------
        story.news.yahoo.com/news?tmpl=story&u=/ap/20021001/ap_wo_en_po/spain_miss_world_boycott_2
    • Gość: mirmat ELEMENTARY WATSON IP: *.dialup.eol.ca 02.10.02, 21:19
      Slowo ISLAM oznacza calkowite podporzadkowanie sie slowa Mohameta zawartym w
      Koranie. A Koran jednoznacznie nakauje zbrodnicze postepowanie:

Oto rozkazy Allaha wzywajace do mordow niewiernych:
      Ksiega V, Stol zastawiony
      33 Zapłatą dla tych, którzy zwalczają Boga i Jego Posłańca i starają się
      szerzyć zepsucie na ziemi, będzie tylko to,iż będą oni zabici lub ukrzyżowani
      albo też obetnie im się rękę i nogę naprzemianległe, albo też zostaną wypędzeni
      z kraju. Oni doznają hańby na tym świecie i kary bolesnej w życiu ostatecznym.
      34 Z wyjątkiem tych, którzy się nawrócą, zanim przejmiecie władzę nad nimi.
      I wiedzcie, że Bóg jest przebaczający, litościwy!
      A TERAZ SPECJALNIE O CHRZESCIJANACH
      73 Nie uwierzyli ci, którzy powiedzieli: "Zaprawdę, Bóg - to trzeci z trzech!"
      A nie ma przecież żadnego boga, jak tylko jeden Bóg! A jeśli oni nie zaniechają
      tego, co mówią, to tych, którzy nie uwierzyli, dotknie kara bolesna.
      Ksiega VIII Lupy
      12 Twój Pan objawił aniołom: "Oto Ja jestem z wami!
      Umocnijcie więc tych, którzy wierzą! Ja wrzucę strach w serca niewiernych.
      Bijcie ich więc po karkach! Bijcie ich po wszystkich palcach!"
      13 Dlatego, że oni oddzielili się od Boga i Jego Posłańca. A kto oddziela się
      od Boga i Jego Posłańca... zaprawdę, Bóg jest straszny w karaniu!
      14 To jest dla was! Zakosztujcie więc tego! albowiem niewiernych czeka kara
      ognia!
      17 To nie wy ich zabijaliście, lecz Bóg ich zabijał. To nie ty rzuciłeś, kiedy
      rzuciłeś, lecz to Bóg rzucił; aby doświadczyć wiernych doświadczeniem pięknym,
      pochodzącym od Niego. Zaprawdę, Bóg jest słyszącym, wszechwiedzącym!
      39 Zwalczajcie ich, aż nie będzie już buntu i religia w całości będzie należeć
      do Boga." A jeśli oni się powstrzymają...to, zaprawdę, Bóg widzi jasno, co
      czynicie!
      41 I wiedzcie, iż cokolwiek weźmiecie w postaci łupów, to piąta część należy do
      Boga i Jego Posłańca, do jego krewnych i sierot, do ubogich i do podróżnego -
      jeśli wierzycie w Boga i w to, co zesłaliśmy Naszemu słudze w dniu rozdzielenia
      w, dniu spotkania dwóch zastępów. A Bóg jest nad każdą rzeczą wszechwładny!
      50 Gdybyś tylko mógł widzieć, jak aniołowie zabierają tych, którzy nie
      uwierzyli! Oni biją ich po twarzy i po plecach: "Zakosztujcie kary ognia
      palącego!
      55 Zaprawdę, gorsi od zwierząt u Boga są ci, którzy odrzucili wiarę i nie
      wierzą;
      60 Przygotujcie przeciwko nim, ile możecie sił i oddziałów konnicy,
      którymi moglibyście przerazić wroga Boga i wroga waszego,
      jak również innych, którzy są poza nimi, a których wy nie znacie. Bóg ich zna!
      A to, co wy rozdajecie na drodze Boga,to zostanie wam w pełni oddane
      i nie doznacie niesprawiedliwości
      67 Nie jest odpowiednie dla Proroka, aby brał jeńców,
      dopóki on nie dokona całkowitego podboju ziemi.
      Wy pragniecie tego, co przypadkowe na tym świecie,
      a Bóg chce życia ostatecznego. Bóg jest potężny, mądry!
      Ksiega IX- Skrucha
      5 A kiedy miną święte miesiące, wtedy zabijajcie bałwochwalców,
      tam gdzie ich znajdziecie; chwytajcie ich, oblegajcie
      i przygotowujcie dla nich wszelkie zasadzki!
      Ale jeśli oni się nawrócą i będą odprawiać modlitwę,
      i dawać jałmużnę, to dajcie im wolną drogę.
      Zaprawdę, Bóg jest przebaczający, litościwy!
      29 Zwalczajcie tych, którzy nie wierzą w Boga i w Dzień Ostatni,
      który nie zakazują tego, co zakazał Bóg i Jego Posłaniec,
      i nie poddają się religii prawdy - spośród tych, którym została dana Księga -
      dopóki oni nie zapłacą daniny własną ręką i nie zostaną upokorzeni.
      30 Żydzi powiedzieli: "Uzajr jest synem Boga."
      A chrześcijanie powiedzieli: "Mesjasz jest synem Boga."
      Takie są słowa wypowiedziane ich ustami. Oni naśladują słowa tych,
      którzy przedtem nie wierzyli. Niech zwalczy ich Bóg! Jakże oni są przewrotni!
      Ksiega LXIX Nieuniknione
      30 "Bierzcie go i nałóżcie mu kajdany!
      31 potem w ogniu piekielnym palcie go!
      32 Następnie zakujcie go w łańcuch,
      którego długość wynosi siedemdziesiąt łokci!"
      33 Bo on nie wierzył w Boga potężnego
      Ksiega LXXVI Czlowiek
      4 Zaprawdę, :przygotowaliśmy dla niewiernych łańcuchy, kajdany i ogień płonący.

A MOZE TRACHE WERSETKOW Z KORANU O TYM JAK TRAKTUJE SIE KOBIETY???:
      Ksiega II Krowa
      223 Wasze kobiety są dla was polem uprawnym. Przychodźcie więc na wasze pole,
      jak chcecie
      Ksiega IV Kobiety
      15 A wobec tych spośród waszych kobiet, które popełnią wszeteczeństwo,
      zażądajcie świadectwa czterech spośród was. I jeśli oni poświadczą, to
      trzymajcie je w domach, dopóki nie zabierze ich śmierć albo też póki Bóg nie
      przygotuje dla nich jakiejś innej drogi.
      34 Mężczyźni stoją nad kobietami ze względu na to, że Bóg dał wyższość jednym
      nad drugimi, i ze względu na to,że oni rozdają ze swojego majątku.
      Przeto cnotliwe kobiety są pokorne i zachowują w skrytości to, co zachował Bóg.
      I napominajcie te, których nieposłuszeństwa się boicie,
      pozostawiajcie je w łożach i bijcie je!

• Gość: QW Re: ELEMENTARY WATSON IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 03.10.02, 01:43
        a może dla równowagi parę cytatów z Talmudu albo Starego Testamentu, o tym np.
        jak to Żydzi (albo raczej żydzi) wymordowali na "chwałę bożą" mieszkańców
        Jerycha, dzieci ani nawet zwierząt nie oszczędzając?
        • Gość: mirmat Re: ELEMENTARY WATSON IP: *.dialup.eol.ca 03.10.02, 03:25
          Gość portalu: QW napisał(a):

> a może dla równowagi parę cytatów z Talmudu albo Starego Testamentu, o tym
          np.
          > jak to Żydzi (albo raczej żydzi) wymordowali na "chwałę bożą" mieszkańców
          > Jerycha, dzieci ani nawet zwierząt nie oszczędzając?

TO SIE MIALO WSZYSTKO ZMIENIC PO JEZUSIE KTORY KAZAL NADSTAWIAC DRUGIEGO
          POLICZKA. NO ALE MOHAMED POJAWIL SIE 600 LAT PO NIM I PRZESZEDL W BESTIALSTWIE
          WSZYSTKO TO CO WYMYSLONO GDZIES W NIEBYCIE HISTORII. STARY TESTAMENT OPISUJE
          WYDARZENIA Z PRZESZLOSCI ALE NIE DAJE WSKAZUWEK ZACHOWANIA SIE W PRZYSZLOSCI.
          KORAN NATOMIAST JEST PODRECZNIKIEM TERORU.
          • Gość: .. Problem nie w tym.... IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 03.10.02, 18:28
            ze Arabowie (muzulmlanie) sa "glupsi" od innych, ale w tym ze maja
            nieszczescie byc kierowanymi przez system polityczno-socjalno-religijny
            ktory niszczy kreatywnosc (muzyka, malarstwo, film, technologia)
            stymuluje nadprodukcje dzieci i uczy ich ze jedynym wyjsciem z ich biedy
            jest podporzadkowac innych ktorzy cos maja bo ich system nie zniszczyl
            kreatywnosci. Intuicyjnie oni wiedza ze tylko wielokulturowe i
            wieloreligijne panstwa pod dominacja islamska kwitly cywilizacyjnie.
            Niestety, wszystkie elementy systemu islamskiego sa tak ustawione zeby
            ewentualnie wyeliminowac nie-islamskie elementy. Najgorzej maja sie te
            kraje ktore osiagnely najwiekszy "sukces" na tym polu.

Ci co mowia ze islam przejdzie przez odrodzenie, oswiecenie i Bog wie co
            wyssali to z palca. Zadna inna cywilizacja poza europejska nie poszla ta
            droga. Islam reprezentuje cywilizacje "zwijajaca" sie a nie "rozwijajaca."
            Oczywiscie pociaga to za soba wzrost frustracji i agresji. Jedyny realny
            sposob zeby to zmienic to "poturczenie" islamu, czyli oddzielenie religii od
            machiny politycznej. Bije to jednak w tradycje Mahometa i nastepcow.
            Dlatego nawet w Turcji, kilkadziesiat lat po reformie, opozycja jest gotowa
            wrocic i przejac totalna wladze.
            • Gość: QW Re: Problem nie w tym.... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 03.10.02, 22:14
              > ze Arabowie (muzulmlanie) sa "glupsi" od innych, ale w tym ze maja

czemu stawiasz znak równości między Arabami a muzułmanami, wsrod Arabów są
              mniejszości chrzescijańskie (choćby Liban), druzowie i jezydzi, a islam wyznają
              także nie-Arabowie jak Persowie, ludność Malezji, Pakistanu, Indonezji etc.,o
              Cat'cie Stevensie nie wspominając :)

> nieszczescie byc kierowanymi przez system polityczno-socjalno-religijny
              > ktory niszczy kreatywnosc (muzyka, malarstwo, film, technologia)
              > stymuluje nadprodukcje dzieci i uczy ich ze jedynym wyjsciem z ich biedy

ładna mi bieda panuje w Arabii, Omanie, ZEA, Kuwejcie, Katarze, Bahrajnie i
              Brunei

> jest podporzadkowac innych ktorzy cos maja bo ich system nie zniszczyl
              > kreatywnosci. Intuicyjnie oni wiedza ze tylko wielokulturowe i
              > wieloreligijne panstwa pod dominacja islamska kwitly cywilizacyjnie.
              > Niestety, wszystkie elementy systemu islamskiego sa tak ustawione zeby
              > ewentualnie wyeliminowac nie-islamskie elementy. Najgorzej maja sie te
              > kraje ktore osiagnely najwiekszy "sukces" na tym polu.

czyli najgorzej ma się najbardziej ortodoxjna Arabia "Saudyjska", ciekawe
              twierdzenie

> Ci co mowia ze islam przejdzie przez odrodzenie, oswiecenie i Bog wie co
              > wyssali to z palca. Zadna inna cywilizacja poza europejska nie poszla ta
              > droga. Islam reprezentuje cywilizacje "zwijajaca" sie a nie "rozwijajaca."
              > Oczywiscie pociaga to za soba wzrost frustracji i agresji. Jedyny realny
              > sposob zeby to zmienic to "poturczenie" islamu, czyli oddzielenie religii od
              > machiny politycznej. Bije to jednak w tradycje Mahometa i nastepcow.

tak jak np. w Iraku? najbardziej obecnie potwornym "reżimie islamskim"
              rządzonym przez socjalist. partię Baas?

• Gość: .. Re: Problem nie w tym.... IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 03.10.02, 23:24
                Bierzesz kraje naftowe za przyklad. Co sie stanie jak nafta sie skonczy.
                Turcy nie maja socjalizmu irackiego typu. Oni sposobia sie do Europy
                wiec przynajmniej usiluja wygladac na demokracje parlamentarna.

Gos´c´ portalu: QW napisa?(a):

> > ze Arabowie (muzulmlanie) sa "glupsi" od innych, ale w tym ze maja
                >
                > czemu stawiasz znak równos´ci mie˛dzy Arabami a muzu?manami,
                wsrod Arabów sa˛
                > mniejszos´ci chrzescijan´skie (choc´by Liban), druzowie i jezydzi, a
                islam wyznaja˛
                >
                > takz˙e nie-Arabowie jak Persowie, ludnos´c´ Malezji, Pakistanu,
                Indonezji etc.,o
                > Cat'cie Stevensie nie wspominaja˛c :)
                >
                > > nieszczescie byc kierowanymi przez system
                polityczno-socjalno-religijny
                > > ktory niszczy kreatywnosc (muzyka, malarstwo, film, technologia)
                > > stymuluje nadprodukcje dzieci i uczy ich ze jedynym wyjsciem z ich
                biedy
                >
                > ?adna mi bieda panuje w Arabii, Omanie, ZEA, Kuwejcie, Katarze,
                Bahrajnie i
                > Brunei
                >
                > > jest podporzadkowac innych ktorzy cos maja bo ich system nie
                zniszczyl
                > > kreatywnosci. Intuicyjnie oni wiedza ze tylko wielokulturowe i
                > > wieloreligijne panstwa pod dominacja islamska kwitly cywilizacyjnie.
                > > Niestety, wszystkie elementy systemu islamskiego sa tak ustawione
                zeby
                > > ewentualnie wyeliminowac nie-islamskie elementy. Najgorzej maja
                sie te
                > > kraje ktore osiagnely najwiekszy "sukces" na tym polu.
                >
                > czyli najgorzej ma sie˛ najbardziej ortodoxjna Arabia "Saudyjska",
                ciekawe
                > twierdzenie
                >
                > > Ci co mowia ze islam przejdzie przez odrodzenie, oswiecenie i Bog
                wie co
                > > wyssali to z palca. Zadna inna cywilizacja poza europejska nie poszla
                ta
                > > droga. Islam reprezentuje cywilizacje "zwijajaca" sie a nie
                "rozwijajaca."
                >
                > > Oczywiscie pociaga to za soba wzrost frustracji i agresji. Jedyny realny
                > > sposob zeby to zmienic to "poturczenie" islamu, czyli oddzielenie religii
                > od
                > > machiny politycznej. Bije to jednak w tradycje Mahometa i nastepcow.
                >
                > tak jak np. w Iraku? najbardziej obecnie potwornym "rez˙imie islamskim"
                > rza˛dzonym przez socjalist. partie˛ Baas?
                >
                • Gość: .. Arabia Saudyjska polega na ropie. IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 03.10.02, 23:27
                  Dlatego nie widze tego kraju jako "kreatywny". Test nastapi
                  jak skonczy sie ropa.
                  • Gość: .. Do QW IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 04.10.02, 18:17
                    Jesli chcesz wiedziec jak wyglada tryumfalny islam bez ropy to nie patrz
                    na Arabie Saudyjska ale Somalie.... To w koncu bardzo blisko.

> Dlatego nie widze tego kraju jako "kreatywny". Test nastapi
                    > jak skonczy sie ropa.
                    • Gość: hycel Re: Do QW IP: 213.138.106.* 04.10.02, 18:26

> Jesli chcesz wiedziec jak wyglada tryumfalny islam bez ropy to nie patrz
                      > na Arabie Saudyjska ale Somalie.... To w koncu bardzo blisko.
                      >
                      >
                      Mowisz powaznie jasnowidzu??????????????????????????????

>
                      >
                      > > Dlatego nie widze tego kraju jako "kreatywny". Test nastapi
                      > > jak skonczy sie ropa.
                    • Gość: QW Re: Do QW IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.10.02, 16:54
                      > Jesli chcesz wiedziec jak wyglada tryumfalny islam bez ropy to nie patrz
                      > na Arabie Saudyjska ale Somalie.... To w koncu bardzo blisko.

Somalia po pierwsze nie ma się wcale tak źle, szczegolnie Somaliland na
                      północy, ponadto to bardziej Murzyni niż Arabowie, a pokaż mi murzyński kraj,
                      który jest db. rozwinięty, zauważ też że np. Malezja nie polega tylko na
                      ropie :)
                      • Gość: Gatsby Re: Do QW - rasizm IP: *.cvx40-bradley.dialup.earthlink.net 06.10.02, 17:01
                        Ciekawe rzeczy mowisz wasc. Jeden muzulmlanin do wymiotow mi wyjasnial
                        jak to wszyscy muzulmlanie to jedno (ulema). Wiekszosc Arabow czy Hiszpanow jest powaznie przemieszana
                        z czarnymi. Pokaz mi islamski kraj ktory nie ma nafty a kwitnie??? Twierdzisz ze Somalia polnocna.
                        Zycze ci przeniesienia sie do tego raju...

Gość portalu: QW napisał(a):

> > Jesli chcesz wiedziec jak wyglada tryumfalny islam bez ropy to nie patrz
                        > > na Arabie Saudyjska ale Somalie.... To w koncu bardzo blisko.
                        >
                        > Somalia po pierwsze nie ma się wcale tak źle, szczegolnie Somaliland na
                        > północy, ponadto to bardziej Murzyni niż Arabowie, a pokaż mi murzyński kraj,
                        > który jest db. rozwinięty, zauważ też że np. Malezja nie polega tylko na
                        > ropie :)
                        • Gość: Kwitnaca Arabia Re: Do QW - rasizm IP: *.cvx40-bradley.dialup.earthlink.net 06.10.02, 17:09
                          Wlasniie znalazlem dane ze w Arabii Saudyjskiej poziom bezrobocia siega 80%.
                          Na co oni wydaja te pieniadze???
                        • Gość: QW Re: Do QW - rasizm IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.10.02, 11:16

> jak to wszyscy muzulmlanie to jedno (ulema). Wiekszosc Arabow czy Hiszpanow
                          jes
                          > t powaznie przemieszana
                          > z czarnymi.

ciekawe twierdzenie-Hiszpanie i Arabowie Murzynami, chyba obecnie jak się
                          imigrantów przyj,uje bez umiaru to i w Szwecji są (vide disco-śpiewak Dr Alban)

Pokaz mi islamski kraj ktory nie ma nafty a kwitnie??? Twierdzisz z
                          > e Somalia polnocna.

gdzie ja twierdzę, że kwitnie? mówię tylko że wcale nie jest tam tak źle, w
                          porównaniu do złodziejskich reżimów np. Mozambiku, Angoli, Zimbabwe

a w miarę kwitnące kraje islamskie nie opierajće się na ropie to np. Malezja

> Gość portalu: QW napisał(a):
                          >
                          > > > Jesli chcesz wiedziec jak wyglada tryumfalny islam bez ropy to nie pa
                          > trz
                          > > > na Arabie Saudyjska ale Somalie.... To w koncu bardzo blisko.
                          > >
                          > > Somalia po pierwsze nie ma się wcale tak źle, szczegolnie Somaliland na
                          > > północy, ponadto to bardziej Murzyni niż Arabowie, a pokaż mi murzyński kr
                          > aj,
                          > > który jest db. rozwinięty, zauważ też że np. Malezja nie polega tylko na
                          > > ropie :)
          • Gość: QW Re: ELEMENTARY WATSON IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 03.10.02, 22:07
            > TO SIE MIALO WSZYSTKO ZMIENIC PO JEZUSIE KTORY KAZAL NADSTAWIAC DRUGIEGO

którego naród bogobójców przecież zabił i jego nauki odrzucił

> POLICZKA. NO ALE MOHAMED POJAWIL SIE 600 LAT PO NIM I PRZESZEDL W
            BESTIALSTWIE
            > WSZYSTKO TO CO WYMYSLONO GDZIES W NIEBYCIE HISTORII. STARY TESTAMENT OPISUJE
            > WYDARZENIA Z PRZESZLOSCI ALE NIE DAJE WSKAZUWEK ZACHOWANIA SIE W PRZYSZLOSCI.
            > KORAN NATOMIAST JEST PODRECZNIKIEM TERORU.

a Talmud nie? mówiąc o tym np. że goj jest gorszy niż zwierzę i można go zabić
            bez żadnych wyrzutów?

• Gość: mirmat Re: ELEMENTARY WATSON IP: *.dialup.eol.ca 03.10.02, 23:38
              Jako agnostyk musze stwierdzic, ze kazda religia ma swoje problemy. Od
              chrzescijanstwa juz w szkole sredniej odstreczyly mnie masochistyczne tendencje
              nadstawiania drugiego policzka. Dlatego mowie o kulturze helenistycznej
              cechujacej nasza cywilizacje z nalecialosciami chrzescijanskiej milosci
              blizniego ale tylko do pewnego punktu. Islam jest calkowitym przeciwienstwem
              chrzescijanstwa. Jesli chodzi o Talmud to go nie znam ale sie nim nie
              przejmuje. Jakos mnie nie przekonuje teoria, ze w WTC rabnal Mossad a Bin Laden
              to Zyd o nazwisku Binladenovich. W samolocie wolabym za sasiada Zyda niz
              modlacego sie muzulmanina.
              • Gość: .. Cywilizacja??? IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 04.10.02, 02:22
                story.news.yahoo.com/news?tmpl=story2&u=/020929/170/2cfhg.html&e=11
                • werw Re: Cywilizacja??? 06.10.02, 18:16
                  Ale Hyclowi sie podoba u tolerancyjnych i cywilizowanych Arabów. To i poniższe też mu się pewnie spodoba:

www.geocities.com/enough_net/left-mdr32.html
    • werw Re: SKAD TA NIENAWISC ISLAMU DO INNYCH RELIGI? 06.10.02, 18:08
      Uważam że obecnie najlepsze co można zrobić dla krajów arabskich to zamknąć granice EU na cztery spusty oraz wyrzucić większość już obecnych intruzów. Paradoksalnie, ci którzy emigrują do Europy stając się jej plagą na miarę średniowiecznej dżumy, stanowią najbardziej aktywną część arabskich społeczeństw. Zamknięcie przez EU tego wentylu bezpieczeństwa jakim dla islamskich dyktatur jest emigracja mogłoby za jakiś czas wymusić zmiany.
      • Gość: mirmat Re: SKAD TA NIENAWISC ISLAMU DO INNYCH RELIGI? IP: *.dialup.eol.ca 07.10.02, 04:51
        Zakladasz, ze Brukselkie aparatczyki posluguja sie jakakolwiek logika. Los
        zachodniej Europy wydaje mi sie przesadzony i jest tylko kwetia czasu kiedy
        wybuchna tam powazne rozruchy spoleczne. Dla mnie kwestia jest jak ocalic moja
        Ojczyzne od tej nieuchronnej pozogi. Zdumiewa mnie postawa Polskiego
        episkopatu, ktory chce ratowac Kosciol na zachodzie kosztem suwerennosci
        Polski. Dzis przewodnia mysla powinno byc ratuj sie kto moze. Mimo tragicznej
        sytuacji gospodarczej bedacej efektem stowarzyszenia sie z Unia jezeli
        odetniemy ta pepowine to mozemy zupelnie dobrze wyjsc bez koszmaru jakim bedzie
        roznaca sila islamu w zachodniej Europie.
        • werw Re: SKAD TA NIENAWISC ISLAMU DO INNYCH RELIGI? 10.10.02, 15:14
          Też myślę że będzie zadyma. Kwestia: kiedy?
      • titus_flavius Re: SKAD TA NIENAWISC ISLAMU DO INNYCH RELIGI? 10.10.02, 18:22
        Ave,
        Los Europy jest już określony - będzie obszarem syntezy zmurszałej kultury
        europejskiej i witalnej kultury arabskiej.Powstanie nowa, prężna jakość.
        Muzułmanie już w tej chwili znacznie przewyższają przyrostem naturalnym starych
        Europejczyków. Doliczając imigrantów, ca 1 mln rocznie, śmiało możemy przyjąć,
        że za 20 lat muzułmanie będą stanowić 1/3 ludności Europy, świadomą swych praw
        mniejszością, domagającą się wpływu na sprawy państwowe.
        Starzy europejczycy dopasują się muzułmanów. Nie będzie żadnych pogromów
        muzułmanów, gdyż te robia zwykle ludzie młodzi, a tych wśród starych
        europejczyków będzie mało.
        Nadto nam wielu będzie odpowiadał nowy kurs polityki zagranicznej Europy -
        wrogi żydowskim USA.
        T.

werw napisała:

> Uważam że obecnie najlepsze co można zrobić dla krajów arabskich to zamknąć
        gra
        > nice EU na cztery spusty oraz wyrzucić większość już obecnych intruzów.
        Paradok
        > salnie, ci którzy emigrują do Europy stając się jej plagą na miarę
        średniowiecz
        > nej dżumy, stanowią najbardziej aktywną część arabskich społeczeństw.
        Zamknięci
        > e przez EU tego wentylu bezpieczeństwa jakim dla islamskich dyktatur jest
        emigr
        > acja mogłoby za jakiś czas wymusić zmiany.
        • Gość: Tomasz Re: SKAD TA NIENAWISC ISLAMU DO INNYCH RELIGI? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.10.02, 18:25
          titus_flavius napisał:

> Ave,
          > Los Europy jest już określony - będzie obszarem syntezy zmurszałej kultury
          > europejskiej i witalnej kultury arabskiej.Powstanie nowa, prężna jakość.
          > Muzułmanie już w tej chwili znacznie przewyższają przyrostem naturalnym
          >starych Europejczyków.

Przyrost naturalny to jeszcze nie kultura. Tę wytwarza się innym organem.
          • Gość: mirmat Re: SKAD TA NIENAWISC ISLAMU DO INNYCH RELIGI? IP: proxy / *.home.cgocable.net 13.10.02, 04:12

> titus_flavius napisał: Ave,
            > > Los Europy jest już określony - będzie obszarem syntezy zmurszałej kultury
            > > europejskiej i witalnej kultury arabskiej.Powstanie nowa, prężna jakość.
            > > Muzułmanie już w tej chwili znacznie przewyższają przyrostem naturalnym
            > >starych Europejczyków.
            > Przyrost naturalny to jeszcze nie kultura. Tę wytwarza się innym organem.

Problemem Tomasz jest to, ze w Zachodniej Europie szwankuja wszystkie "organy"
            wlaczajac w to mozg. Powoli ale pewnie nastepuje wprowadzanie szariatu co
            najlepiej ilustruje proces wytoczony Francuskiemu pisarzowi za brazenie islamu.
            Wkrotce fatwe beda wydawali nie Ajatolowie w Teheranie ale sedziowie w Paryzu.
            • Gość: jojo Re: SKAD TA NIENAWISC ISLAMU DO INNYCH RELIGI? IP: *.proxy.aol.com 13.10.02, 04:20
              Gość portalu: mirmat napisał(a):

> Gość portalu: Tomasz napisał(a):
              >
              > > titus_flavius napisał: Ave,
              > > > Los Europy jest już określony - będzie obszarem syntezy zmurszałej ku
              > ltury
              > > > europejskiej i witalnej kultury arabskiej.Powstanie nowa, prężna jako
              > ść.
              > > > Muzułmanie już w tej chwili znacznie przewyższają przyrostem naturaln
              > ym
              > > >starych Europejczyków.
              > > Przyrost naturalny to jeszcze nie kultura. Tę wytwarza się innym organem.
              >
              > Problemem Tomasz jest to, ze w Zachodniej Europie szwankuja
              wszystkie "organy"
              > wlaczajac w to mozg. Powoli ale pewnie nastepuje wprowadzanie szariatu co
              > najlepiej ilustruje proces wytoczony Francuskiemu pisarzowi za brazenie
              islamu.
              >
              > Wkrotce fatwe beda wydawali nie Ajatolowie w Teheranie ale sedziowie w Paryzu.
              Ty Mirmat zawsze racje miales i miec bedziesz,a ja Cie zawsze popierac bede,nie
              martw sie !!! Pzdr.
            • Gość: Tomasz Re: SKAD TA NIENAWISC ISLAMU DO INNYCH RELIGI? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.10.02, 10:26
              Gość portalu: mirmat napisał(a):

> Problemem Tomasz jest to, ze w Zachodniej Europie szwankuja
              > wszystkie "organy" wlaczajac w to mozg. Powoli ale pewnie nastepuje
              > wprowadzanie szariatu co najlepiej ilustruje proces wytoczony Francuskiemu
              > pisarzowi za brazenie islamu. Wkrotce fatwe beda wydawali nie Ajatolowie w
              > Teheranie ale sedziowie w Paryzu.

Myślę, że mimo wszystko trochę przeceniasz formę, w jakiej przeprowadzana jest
              fatwa. Otóż w myśl prawodawstwa muzułmańskiego pojęcia, jakich używasz (proces,
              sędziowie) są trochę anachroniczne, bo wzięte z naszego świata. Fatwa jest
              wyrokiem, autorytarnym osądem autorytetu, a nie prawodawczym procesem, do
              jakich jesteśmy przyzwyczajeni w naszej - bądź co bądź światłej - kulturze
              judeochrześcijańskiej.
              Jeśli, jak piszesz, w Zachodniej Europie "wszystkie organy szwankują,
              właczywszy w to mózg", to jednak do osiągnięcia poziomu muzułmańskiego
              europejska demokracja ma przed sobą długą drogę. Mam nadzieję, że nigdy
              nie "wzniesie" sie do tego poziomu.
              Oczywiście, wiem co masz na myśli, piszac o groźbie "szariatyzacji"
              europejskiej kultury. Nie słyszałem o procesie, jaki wytoczono pisarzowi, ale
              swego czasu śledziłem losy słynnej sprawy, kiedy to francuskie muzułmanki
              forsowały prawo do noszenia nakrycia głowy w tzw. miejscach użyteczności
              publicznej (m.in. w szkołach). Chyba nie muszę Ci wyjaśniać, jakie na ten temat
              miałem i mam zdanie.
              Pozdrawiam
              Tomasz

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka