Dodaj do ulubionych

Do imigracyjnej holoty z USA

04.09.05, 22:39
Przestancie wieszac psy na Murzynach. Przestancie klamac ze Oni to nie Wy.
Przestancie inteligentnym ludziom wmawiac ze ich kultura rozni sie od waszej.
Wszyscy wiemy ze czarna kultura od conajmniej 30 lat jest mainstream culture
in the USA. Wszyscy wiemy ze oni otrzymuja z zalozenia ten sam system
edukacyjny, ogladaja te same filmy i jedze te sam tluste hamburgery co wy.
Oni nie rozpalaja ognisk w mieszkaniach zeby usmazyc sobie zabie udko.
Przestancie sie od nich tak dystansowac bo i tak wszyscy wiemy ze Wy to Oni a
Oni to WY, ze jestescie tym samym spoleczenstwem, i ze kolor skory to bardzo
mizerna oslonka przed wasza wspolobywatelska wobec nich odpowiedzialnoscia.
Jak mnie wasza postawa mierzi, nie macie pojecia!
A jak daleko odbiega Polak emigrant od Murzyna w pojeciach przecietnego
anglosaskiego AMerykanina. Powiem wam ze wcale nie daleko. Przykre ale
prawdziwe. Troche na ten temat czytywalam.
Przemyslcie to zanim spiszecie na straty nastepna grupe etniczna. Fakt jest
ze i tak nie macie szans. Oni tam sa, oni maja lepsze bo starsze niz Wy prawo
tam byc, to jest ich kraj i im sie nalezy taka sama ochrona spoleczna jak
kazdemu obywatelowi USA, ktory ponoc zyje w kraju oppportunities. What a
shame!
Obserwuj wątek
    • i-love-china Chinski kurczak popiera to oboma skrzydlami!!!!!!! 04.09.05, 22:40
      A tak na serio to popieram Cie w 100%.....

Keep it that way....
    • neceser [...] 04.09.05, 22:41
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • i-love-china Grzeczniej prosze......bo Cie odetna...... 04.09.05, 22:43
        Mnie juz CENZORZY na tym forum odcieli na kilka godzin......
        • abe_ltd Re: Grzeczniej prosze......bo Cie odetna...... 04.09.05, 22:47
          Neceser jest pod ochrona. Tu sie lagodnie traktuje chorych na nienawisc w
          rodzaju necesera (ktory jest niestety Zydowka polskiego pochodzenia z wielkim
          urazem do Polakow za cos tam... nie wiem dokladnie co ale uraz jest wielki)
          Oczywiscie nie zna ona ani mentalnosci ani historii Polski bo jesli juz cos ci
          AMeyrykanscy Polacy mieli wyniesc z Polski to wlasnie tolerancja etniczna i
          religijna cos czy Polska slynela przez jakies 600-1000 lat w Europie podczas
          kiedy inne panstwa europejskie przesladowaly i Zydow, i mniejszosci religijne i
          cudoziemcow i wogole wszeklkie takie necesery.
          • neceser [...] 04.09.05, 22:52
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
            • abe_ltd No i kto tu jest chory na nienawisc. Znow 04.09.05, 22:56
              tabletek nie bierzesz, chala. Co z toba?
              Jakbys chociaz raz przeczytala moje postu i wnioski z nich wyciagnela to bys
              moze dostrzegla to ze krytykuje nie AMeryka jako jakis abstract myslowy ale
              pewnych osobnikow i ich konkretne opinie ktore sa mi obrzydliwe. A ty w kolko i
              bez umiary przypisujesz te wszystkie karygodne opinie temu ze ci ludzie
              pochodza z Polski, tak jak Jarek przypisuje wszelkie zlo tego swiata temu ze
              ktos wierzy w allacha. I kto tu jest chory na nienawisc?
    • polski_francuz Re: Do imigracyjnej holoty z USA 04.09.05, 22:46
      Czy ty uwazasz, ze ten tytul watku jest zachecajacy? Oburzenie nie tlumaczy
      obrazania ludzi.

Tez jestes polska emigracja wiec waz slowa. Mlodosc i slaba plec nie moga byc
      zawsze okolicznoscimi lagodzacymi.

PF
      • i-love-china Abe mieszka w NZ a post jest do polonii z USA..... 04.09.05, 22:48
        A ja popieram to co napisala......

Kurczak z Chin pozdrawia.....
        • dana33 Re: Abe mieszka w NZ a post jest do polonii z USA 04.09.05, 22:50
          abe, zgadzam sie z kazdym twoim slowem.
          • i-love-china Ja nie jestem ABE ale ja popieram 04.09.05, 22:52
            To tak gwoli wyjasnienia......
            • dana33 Re: Ja nie jestem ABE ale ja popieram 04.09.05, 23:20
              tak wyszlo pod twoim.... :)))
          • abe_ltd Re: Abe mieszka w NZ a post jest do polonii z USA 04.09.05, 22:58
            Phew, az sie balam otwierac twego postu zeby znowu nie przeczytac o wstawaniu z
            lozka lewa noga....
            TO jest przemyslany post. Otworzylam pare postow tutaj komentujacych wydarzenia
            w NO autorstwa ludzi z USA i wlos mi sie na glowie zjezyl na widok tej
            znieczulicy i snobizmu spolecznego zupelnie NICZYM nie uzasadnionych.
            Pzdrw
            • i-love-china Po prostu czesc ludzi cierpi na jakies kompleksy.. 04.09.05, 23:00
              Moze chca sie dowartosciowac i wyzyc po tych wszystkich upokorzeniach jakie
              przezyli imigrujac do USA.......
            • dana33 Re: Abe mieszka w NZ a post jest do polonii z USA 04.09.05, 23:22
              nu, ja widze przeciez, kiedy ty myslisz, a kiedy po prostu dajesz sie poniesc
              uczuciom... jak uczuciom to wtedy pisze o nodze... :))))

tez mnie szlag trafil, jak dzisiaj powiedzieli w wiadomosciach, ze caly swiat
              juz ofiarowal pomoc, a rzad "zastanawia" sie.... nu, psia kostka.... bedzie
              sie jeszze dlugo zastanawial?????
          • bam_buko Re: Abe mieszka w NZ a post jest do polonii z USA 05.09.05, 03:14
            dana33 napisała:

> abe, zgadzam sie z kazdym twoim slowem.

dana najwieksza rasistka tego forum , lubi jak ktos oprocz zyda napisze post o
            polskiej rasistowskiej cholocie i zgada sie wtedy z kazdym slowem
            • i-love-2-bike Re: Abe mieszka w NZ a post jest do polonii z USA 05.09.05, 03:18
              bam_buko napisał:

> dana33 napisała:
              >
              > > abe, zgadzam sie z kazdym twoim slowem.
              >
              > dana najwieksza rasistka tego forum , lubi jak ktos oprocz zyda napisze post o
              >
              > polskiej rasistowskiej cholocie i zgada sie wtedy z kazdym slowem

no bo wtedy nie widac ich wlasnej zydowskiej choloty typu fredzi,czy arapa. tak
              danus jest wspaniala w tej uciesze,ona oddycha pelna piersia,jak ktos inny
              opluwa polakow,a ona moze sie tylko "niewinnie dolaczyc".wspaniala kobieta.
      • abe_ltd Re: Do imigracyjnej holoty z USA 04.09.05, 22:52
        Francuzie, ja tu nie tak 'delikatnie' bylam i jestem obrazana na porzadku
        dziennym. Niestety to nie kolko dobrych maniery ale forum swiat gdzie sie mowi
        prosto z mostu albo sie milczy. Fakt jest ze oburza mnie profil Polakow z USA
        reprezentujacych tak skrajnie rasistowskie i antyspoleczne nastroje.
        Szczegolnie mnie to bulwersuje bo to moi rodacy sa (wiec do mnie sie to odnosi
        i na mnie odbija) i dlatego ze ta porzadna czesc Amerykanskiego spoleczenstwa,
        ludzie na poziomie z USA wcale tak obrzydliwych opinii nie maja. Oni sa
        oburzeni ze nie niesie sie pomocy mieszkancom NO niezaleznie od ich koloru
        skory. Dla naszych rodakow z USA sprawa wydaje sie zamknieta bo ich postu
        ograniczone moga byc do mysli przewodniej: "a niech oni sobie tam zczezna i sie
        nawzajem pomorduja. To tylko Murzyni. My z nimi nie mamy nic wspolnego.'
        Taka opinia zasluguje na nazwanie jej wlasciciela "holota"
        • i-love-china Pieknie zakonczone......... 04.09.05, 22:55
          No ale mam dobra rade dla Ciebie tak jak dla necesera......

Lepiej nie uzywac brzydkich slow i obrazac innych bo CENZORZY moga odciac tak
          jak mnie odcieli na kilka godzin.

Pozdrawia wszystkich kurczak z Chin......
          • abe_ltd Re: Pieknie zakonczone......... 04.09.05, 23:00
            Ciebie odcieli za nawolywanie do przemocy na tle religijnym jak te postu o
            likwidacji islamu pusciles. Roznica jest spora miedzy nami. Tu nie chodzi o
            obrazania anyway.
            Trzym sie w tych Chinach i przestancie moj kraj zasypywac tanim dziadostwem.
            • i-love-china Tutaj wiele osob takie cos glosi i ich nie odcieli 04.09.05, 23:02
              Poza tym ja tego nie pisalem na serio tylko zeby sprowokowac dyskusje.....

No ale bylo, minelo.......
            • neceser Re: Pieknie zakonczone......... 04.09.05, 23:12
              kolejny rasizm. ludzie w NZ chca tanich produktow. ty nie uszczesliwiaj innych,
              OK?
              rasizm i tepota to your hallmarks, palancie.abe_ltd napisała:

> Ciebie odcieli za nawolywanie do przemocy na tle religijnym jak te postu o
              > likwidacji islamu pusciles. Roznica jest spora miedzy nami. Tu nie chodzi o
              > obrazania anyway.
              > Trzym sie w tych Chinach i przestancie moj kraj zasypywac tanim dziadostwem.
              • abe_ltd Bierz te tabletki migiem bo jest gorzej z toba 04.09.05, 23:21
              • dox1 Re: Pieknie zakonczone......... 05.09.05, 20:00
              • dox1 Re: Pieknie zakonczone......... 05.09.05, 20:00
                neceser napisał:

> kolejny rasizm. ludzie w NZ chca tanich produktow. ty nie uszczesliwiaj innych,
                >
                > OK?
                > rasizm i tepota to your hallmarks, palancie.abe_ltd napisała:
                >
                > > Ciebie odcieli za nawolywanie do przemocy na tle religijnym jak te postu
                > o
                > > likwidacji islamu pusciles. Roznica jest spora miedzy nami. Tu nie chodzi
                > o
                > > obrazania anyway.
                > > Trzym sie w tych Chinach i przestancie moj kraj zasypywac tanim dziadostw
                > em.

Twoj kraj jest dziadostwem!
        • polski_francuz Re: Do imigracyjnej holoty z USA 04.09.05, 23:01
          Kiwi,

Nigdzie nie widzialem takiego wyboru; albo sie pisze prosto z mostu albo
          milczy. Cos ci sie widzi jedynie. Moge sie z toba zgodzic co do zawartosci, nie
          moge sie zgodzic z forma. jest niedopuszczalna.

Podobnie, odrzuca mnie jak twoj poplecznik z tego watki uzaywa slowa "polaczki".

A by skonczyc, te podciaganie szelek, sama pisalas, ze podoba ci sie jak zydzi
          sie popieraja. No to teraz masz okazja poprzec naszych w Stanach. Nawet, jeli
          sie ci wydaje, ze bladza.

PF
          • abe_ltd Re: Do imigracyjnej holoty z USA 04.09.05, 23:24
            Ok, point taken as to the form. Could be better but I have no time for
            pleasntries.

Nie jestem w stanie jednakowoz pokazac lojalnosci i zgodzic sie merytorycznie z
            tymi ludzmi tylko dlatego ze sa Polakami tak jak ja. Moge ich konstruktywnie
            skrytykowac co niniejszym uczynilam aby przejrzeli na oczy. Jak to zrobia to
            znow bede mogla sie z nimi do jakiegos stopnia utozsamic na podstawie wspolnoty
            narodowo-jezykowej.
            • polski_francuz Re: Do imigracyjnej holoty z USA 04.09.05, 23:31
              No worries:)

Zrozumienia bledu to polowa skruchy. Co do meritum masz duzo racji.

PF
    • i-love-2-bike Re: Do imigracyjnej holoty z USA 04.09.05, 22:54
      abe wyluzuj,bo chyba zapedzilas sie zbyt szybko w zaulek poprawnosci
      politycznej. po pierwsze kazda kultura jest inna,wiec nie wytykaj,ze biali to
      czarni,albo zolci to zydzi,bo to nieprawda. po drugie spoleczenstwo amerykanskie
      jak zadne inne jest otwarte dla innych ras i przyjmuje kazdego,ale w ostatnich
      latach zeszlismy na dolek poprawnosci politycznej i mamy takie a nie inne
      "modne" preferencje. ja nie pije do tego,ze ja to nie oni,ale ja to zdecydowanie
      nie bronx,wiadomo czemu. jest spora grupa czarnych,meksykanow i innych
      nacji,ktore to chca wykorzystac co jest dostepne i pna sie w gore pracujac
      ciezko,ale jest ogromna ilosc ludzi,tzw. pasozytow,ktorzy krzyczac glosno
      "rasizm" nie robia nic,ale to nic poza tym,ze sie rozmnazaja,lobuzuja,nie biora
      zadnej odpowiedzialnosci za swoje czyny,nie ucza sie etc. pomimo,ze stwarza im
      sie zupelnie dobre warunki ku temu,aby byli kims. poniewaz maja silnych
      lobbystow jada na tej fali wysysajac z wszystkich uczciwych soki,a to nie jest w
      porzadku. ostatnio czarni i meksykanie,maja preferencyjne traktowanie w
      wiekszosci instytucji , poniewaz kazdy chcac wygladac dobrze musi wypelnic
      quota. ja sie z ta polityka nie zgadzam,mozna pomoc komus kto tej pomocy
      potrzebuje,ale traktowanie kogos,kto ma inny kolor skory preferencyjnie jest dla
      mnie osobisci niczym innym tylko wlasnie rasizmem. jesli chodzi o NO,to niestety
      miasto to bylo w rekach czarnych,dochodzily sluchy o nieprawdopodobnym
      bandytyzmie i korupcji w rzadzie,policji co niestety potwierdzilo sie podczas
      tego kataklizmu. panowal tam chaos a bandyci,ktorzy normalnie powinni dawno w
      kiciu siedziec beztrosko sobie szaleli,bo nie ma na nich sily. jak wsadzisz
      czarnego do wiezienia to zaraz wszyscy krzycza zes rasista,a moim zdaniem
      lozbuzerstwo i bandytyzm trzeba poprostu podcinac u podstaw,ale nie wolno
      krzyczec "rasizm",gdy chcemy wszystkich traktowac tak samo.
      • abe_ltd Re: Do imigracyjnej holoty z USA 04.09.05, 23:14
        Rachelko,
        Jedna rzecz to to ze wasz system walfare stworzyl podklase ludzi dependent on
        the State for survival. U nas tez taka grupa ludzi jest ale moze z innych
        powodow. TO jest jedna strona medalu.
        Jednakze, w sytuacji katastrofy zagrazajacej zyciu tych ludzi nasze
        spoleczenstwo i Panstwo (reke za to daje) nigdy by sie nie odwrocilo obojetnie
        i oparlo swojej obojetnosci na tym ze ci ludzie to przeciez i tak pasozyty
        spolecznie i korzysci nam zadnej nie przyniosa jak przezyja. W takich
        sytuacjach kicks in humanitaryzm, wrazliwosc na ludzke niedole niezaleznie od
        tego ze ci ludzi moze don't live up to your expectations of what you consider a
        respectful citizen.
        Niestety to jest wlasnie postawa wielu tu rozmowcow piszacych z USA.
        Piszesz ze traktowanie kogos kto ma inny kolor skory preferencyjnie jest
        rasizmem, a ja twierdze ze traktowanie kogos kto ma inny kolor skory
        bezwzglednie i brutalnie to jest jeszcze gorszy rasizm bo ma on negatywne
        rezultaty. Twierdzenia ze wszystko jest OK bo to tylko czarni jest takim
        wlasnie negatywnym rasizmem. Ja nie popieram affirmative action wobec ludzi
        tylko dlatego ze maja inny kolor skory, ale tez nie popieram skazania tych
        ludzi na smierc, bratobojstwo, kanibalizm i zwyrodnienie. To sie kiedys
        rozejdzie po calym ciele waszego narodu jesli nie nauczycie sie empathy wobec
        tych 'gorszych' czy 'underprivilaged'. Kiedys to moze dotknac twoje dzieci, a
        jesli nie w ich pokoleniu to napewno twoje wnuki kiedys tam.
        • i-love-2-bike Re: Do imigracyjnej holoty z USA 04.09.05, 23:23
          po pierwsze abe rasistowska holote mamy wszedzie,wiec nie umiejscawiaj jej tylko
          w USA,bo sama wiesz,ze to jest nieprawdziwe. nie sadze,ze masz racje mowiac ,ze
          USA skazalo tych ludzi na smierc tylko dlatego,ze byli czarni. usa robi
          najwiecej dla czarnych i to jest fakt,ale czarni sami musza zrozumiec,ze jesli
          morduja ich wlasne gangi to nie powinni wyciagac "race card" tylko tych lobuzow
          powinno sie wsadzic do ciupy. wladze miasta i stanu sa odpowiedzialne za plan
          eakuacyjny,ale to wlasnie oni najpierw polali sprawe, skorumpowana policja w
          wiekszosci czarna,ochraniala bandytow a nie ludzi,niestety zemscilo sie to na
          wielu. ja nie lubie falszu i nie lubie tego wymieniania kolorow skory,bo sama
          widze abe,ze obecnie biali robia znacznie wiecej dla innych niz sami dostaja.
          mozesz powiedziec,ze jest to sprawiedliwe bo kiedys tam bylo inaczej,a ja ci
          powiem,ze dobrze by bylo jakby kazdy wnosil do skarbca tyle samo i nie zaslanial
          sie wymowkami rasowymi. ja niestety widze,ze tak sie nie dzieje i mnie to
          zlosci. a na forum to mamy roznych,sama wiesz,wiec nie umiejscawiaj wszystkiego
          zla w jednym kraju,wiesz sama dlaczego.
          • abe_ltd Re: Do imigracyjnej holoty z USA 04.09.05, 23:33
            Rachelko, the race card mozemy rozgrywac tylko na even field, ale nie w
            sytuacji gdzie ta druga strona trzyma sie brzytwy aby nie utonac. Wtedy musimy
            odlozyc nasze frustracje na temat race card i podazac im na pomoc. Juz
            zaczeliscie to robic, ale tak opieszale ze daje to nam duzo do myslenia o
            waszych wartosciach. Sorry, ale tak mysle.
            Wszyscy, nie tylko Dana powyzej, jestesmy sfrustrowani ze nie przyjmujecie od
            nikogo pomocy ze wzgledu na jakies idiotyczne problemy z naplywem cudoziemcow i
            kontrola antyterrorystyczna, podczas kiedy sami nie jestescie w stanie (albo
            nie chcecie) wlasnym obywatelom pomoc.
            • i-love-2-bike Re: Do imigracyjnej holoty z USA 04.09.05, 23:42
              abe_ltd napisała:

> Rachelko, the race card mozemy rozgrywac tylko na even field, ale nie w
              > sytuacji gdzie ta druga strona trzyma sie brzytwy aby nie utonac. Wtedy musimy
              > odlozyc nasze frustracje na temat race card i podazac im na pomoc. Juz
              > zaczeliscie to robic, ale tak opieszale ze daje to nam duzo do myslenia o
              > waszych wartosciach. Sorry, ale tak mysle.
              > Wszyscy, nie tylko Dana powyzej, jestesmy sfrustrowani ze nie przyjmujecie od
              > nikogo pomocy ze wzgledu na jakies idiotyczne problemy z naplywem cudoziemcow i
              >
              > kontrola antyterrorystyczna, podczas kiedy sami nie jestescie w stanie (albo
              > nie chcecie) wlasnym obywatelom pomoc.

abe zastanow sie nad tym co powiedzialam. po pierwsze zawinily wladze miasta i
              stanu,ktore nie mialy dobrego planu ewakuacji i zabraly sie do tego
              opieszale,ich za to winie,a ze oni sa czarni to juz nie moj problem. to nie jest
              tak,ze biedni czarni umieraja bez pomocy, to jest tak,ze czarni musza
              zrozumiec,ze jesli wykonujesz jakas prace to musisz brac za nia odpowiedzialnosc
              a nie winic innych. jak mowie,nie sadze abe,ze gdyby taka tragedia zdarzyla sie
              gdzie indziej trupow by nie bylo,wiec wciskanie tutaj "race card" jest niczym
              innym tylko poprawnoscia polityczna. NO jest w wiekszosci czarny,od lat mieli
              problem z gangami i przestepczoscia,ale nikt ich nie smie ruszyc bo sa czarni i
              zaraz zaczynaja sie riots jak zacznisz czyscic ulice,niestety to jest smutna
              prawda. mielismy to w LA,mielismy to w Cincinatti jak tylko policja chciala sie
              zabrac za bandziorow. daleko nie trzeba patrzec jak czarna rasa sama sobie rade
              daje w afryce,jakos nie widze nikogo,ktory krzyczalby jak czarny bandyta morduje
              tysiace swoich braci i siostr,ale jak cos zdarzy sie czarnym w USA to zaraz
              kazdy wrzeszczy "rasizm".
              • abe_ltd Re: Do imigracyjnej holoty z USA 04.09.05, 23:45
                Ja nie podnioslam w tytulowym poscie kwestii race card. Chodzilo mi o
                znieczulice spoleczna wobec wspolobywateli ktorych uwaza sie za gorszych.
                Wiec ja nie krzycze rasizm, ja krzycze zwyrodnienie wartosci humanitarnych i
                spojnosci narodu. To ze oni Czarni sa to tylko jeden z aspektow sprawy. Gdyby
                oni byli Latynosi czy nawet Biali (white trash you call it?) tak samo by mnie
                to razilo.
                • i-love-2-bike Re: Do imigracyjnej holoty z USA 04.09.05, 23:47
                  abe_ltd napisała:

> Ja nie podnioslam w tytulowym poscie kwestii race card. Chodzilo mi o
                  > znieczulice spoleczna wobec wspolobywateli ktorych uwaza sie za gorszych.
                  > Wiec ja nie krzycze rasizm, ja krzycze zwyrodnienie wartosci humanitarnych i
                  > spojnosci narodu. To ze oni Czarni sa to tylko jeden z aspektow sprawy. Gdyby
                  > oni byli Latynosi czy nawet Biali (white trash you call it?) tak samo by mnie
                  > to razilo.

o jakiej znieczulicy mowisz abe,wiesz ile roznych ludzi i organizacji sie
                  poswieca? w koncu tu nie mieszkasz to nie wiesz co sie tu dzieje,pomoc idzie
                  wraz z ochotnikami 24/7.
                  • abe_ltd Re: Do imigracyjnej holoty z USA 04.09.05, 23:51
                    No wiec ja nie o tych co sie poswiecaja, ale o tych co tu bzdury wypisuja ze
                    wszystko jest ok a Czarni sami sobie winni.
    • leaky_cauldron Pani Abe, z ręką na sercu: czy sama Pani jest 04.09.05, 23:15
      całkowicie wolna od uprzedzeń rasowych/etnicznych? W niektórych Pani postach
      (nawet w tym wątku) wyraźnie pobrzmiewają takie nutki... Gdy ktoś, kto sam nie
      jest wolny od grzechu, gromi innych za taki sam grzech, to efekt kazania
      zostaje bardzo osłabiony.

Nawiasem mówiąc, przypisywanie WSZYSTKIM Polakom w USA antymurzyńskich uprzedzeń
      swiadczy tylko o kiepskiej znajomosci tego środowiska.

• leaky_cauldron PS. Proszę spojrzeć, co wcześniej napisałam 04.09.05, 23:19
        "w tym temacie" jednemu panu:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=28508502&a=28514068
        • abe_ltd Panie dzurawy kociolku 04.09.05, 23:29
          Ja nie przypisuje tej opinii wszystkim Polakom w USA ale tym ktorzy tu na tym
          forum takie opinie wyrazaja. Jak ze jest ich kilku to widze w tym jakis pattern
          bo wkoncu to musi byc w jakims stopniu reprezentatywne o calosci tej grupy.

Nikt nie jest wolny od uprzedzen rasowych; swiadomie czy nieswiadomie je mamy,
          jest to jakis tam fenomenon psychologiczno-biologiczny. Na podobnej zasadzie
          slowiki nie maja dzieci ze skowronkami choc to ten sam species czy group. Ale
          ja sobie swiadomie zdaje sprawe z tych ograniczen i staram sie je zwalczac w
          sobie raczej niz je uzasadniac i umacniac w sobie.
          • leaky_cauldron Re: Panie Abe: 04.09.05, 23:55
            abe_ltd napisała:

> Ja nie przypisuje tej opinii wszystkim Polakom w USA ale tym ktorzy tu na tym
            > forum takie opinie wyrazaja.

To w takim razie tytuł wątku jest bardzo niefortunny, ponieważ implikuje, że
            odnosi się do CAŁEJ Polonii w USA. Tymczasem wśród tej Polonii jest bardzo wiele
            osób na poziomie i mówienie o nich "hołota" jest zwyczajnie obraźliwe.

• abe_ltd Re: Panie Abe: 05.09.05, 00:05
              Ok, point taken.

PS Ja jestem Pani :)
        • leaky_cauldron Polonia w Płn. Ameryce nie lubi też NZ 04.09.05, 23:38
          Nie tylko Murzynów. Nowej Zelandii też nie lubi.

Najlepiej o tym świadczy jeden z dowcipów w najnowszym programie znanego
          polonijnego kabaretu z Toronto o nazwie "Pod Bańką". O kabarecie mnóstwo piszą w
          prasie polonijnej i krajowej, na przykład tu:

www.tnpolonia.com/podbanka01.html
          Dużo więcej mozna znaleźć przez Google.

Ten dowcip, o którym mówie, brzmiał następująco: "Nowa Zelandia to kraj, w
          którym żyje trzy miliony baranów. Z tego milion dwunożnych".

Ja osobiście uznałam to za głupi dowcipas, kontrastujący z resztą programu,
          która była naprawdę dobrym poziomie. Ale sala ryknęła śmiechem i mało który inny
          dowcip w programie wywołał taka radość. Widać więc PolAmy i PolCanucki tak
          bardzo New Zealand nie kochaja.
          • abe_ltd To stary dowcip i zerzniety z Australii. 04.09.05, 23:42
            Baranki to fajne zwierzatka sa: trawniki strzyga, welne daja i fajne miesko.
            Oby ich wiecej bylo.
            Widze ze Pan Dziurawco laskawy lubi standup comedy. Jak nie Bill Cosby to
            jakies kabarety z Toronto. Pan z Toronto?
    • w_ojciech Re: Do imigracyjnej holoty z USA 04.09.05, 23:27
      Fredna jesteś i przesadziłaś ociupinkę,
      ale tekst mi siem podoba.
      • abe_ltd Re: Do imigracyjnej holoty z USA 04.09.05, 23:35
        Czasami trzeba sprawic komus bol aby mu pomoc.
        Oj tam zaraz fredna.
        • w_ojciech Re: Do imigracyjnej holoty z USA 05.09.05, 01:09
          abe_ltd napisała:
          > Oj tam zaraz fredna.
          --------------------------
          • abe_ltd Re: Do 06.09.05, 05:14
            Maz siem do mnie zwraca respectfully ;)
            O sobie zas mowi ze jestem na drodze do sainthood for putting up with his wife,
            whatever that means ;)
    • abe_ltd Holota zreszta nie tylko z USA jak widac 04.09.05, 23:40
      na zalaczonym obrazku i w Polsce mamy holote rasistowska co to nawet Murzyna na
      oczy nie widziala, ale swoje wie
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=28528241
      • neceser that's better 04.09.05, 23:54
        to w Polsce nauczyli sie i do Ameryki rasizm przywiezli. Pamietam gawiedz
        radujaca sie w 68 jak ludzie tracili , poasdy, dom, prawa obywatelskie.
        Dzis do nich ich dzieci jada czyscic kible
        • abe_ltd Re: that's better 04.09.05, 23:58
          Oj juz daj sobie spokoj z tymi kiblami, chala. Qrwica czlowieka bierze jak sie
          dochodzi do tego niesmiertelnego punktu o kiblach w twoich postach. Cala reszta
          twoich wypowiedzi bierze w leb.
          • de_oakville "Jak bylem mlody, to tez bylem Murzynem" 05.09.05, 00:45
            Zwierzyl sie kiedys prezes klubu sportowego "Tecza" Ryszard Ochodzki, glowny
            bohater filmu "Mis" swojej mlodszej przyjaciolce Barbarze Kozel, jesli sie nie
            myle, ktora nie poleciala z nim do Londynu, choc chciala. Ogladam ten film
            prawie co tydzien na wideo, tez ze wzgledu na to, ze mozna zobaczyc
            charakterystyczne butelki piwa, jakich juz nie produkuja - okragle na dole i
            stozkowate u gory. Przywoluja one moje najmilsze wspomniemia. Czlowiek siadal na
            plazy, kupowal piwo w budce, pociagal z butelki i patrzyl w sina dal. Albo sie
            petal pod Grand Hotelem i ogladal podjezdzajace tam mercedesy bogaczy. Slowo
            "holota" pochodzi podobno z ukrainskiego, a wlasciwy polski odpowiednik tego
            slowa to "golota", czyli ktos goly (biedny).
            • abe_ltd Exactly!!!! n/t 06.09.05, 05:00
        • explicit Re: that's better 05.09.05, 07:25
          Same old song :))) It looks to me that stupid bitch niania from Poland was
          whiping your kosher ass with rough sand paper instead toilet paper while your
          mame was watching General Hospital instead of doing her job around the house .

Get a life ,... Jerk !

przysiady

==============================================================================

to w Polsce nauczyli sie i do Ameryki rasizm przywiezli. Pamietam gawiedz
          Dzis do nich ich dzieci jada czyscic kible
          • leaky_cauldron Chodzi Pani o "wiping" czy "whipping"? 05.09.05, 07:56
            explicit napisała:

> Same old song :))) It looks to me that stupid bitch niania from Poland was
            > whiping your kosher ass...

There is no such thing as "ass whiping", Madam. But "ass whipping" and "ass
            wiping" are both correct forms. I'm simply curious, which one did you have in
            mind? Thanks from the mountain (dzięki z góry) for you answer,

L.C. (Hogwarts SW&W, Class of 1971).
            • explicit Re: Chodzi Pani o "wiping" czy "whipping"? 05.09.05, 17:38
              Oczywiscie ze "wiping" dzieki za poprawke , jeszcze jedna lekcja ze po
              zakrapianym picnic'u najlepiej isc do lozka - Interesujace ze zauwazylas moje
              przejezyczenie a pomijasz milczeniem chamstwo koszernego polakozercy ,...

Skoro juz jestesmy przy poprawnym slowniku to podejrzewam ze mialas (post nizej)
              na mysli "wojne domowa" a "wojna cywilna" to tylko przejezyczenie ,... :)

Aha , (dzięki z góry) nie ma nic wspolnego z gora , jako taka , a tlumaczenie
              doslowne nie oddaje sensu tego co dla kazdego Polaka jest oczywiste .

I na koniec , your answer a nie you answer ,...

uklony

============================================================================

I'm simply curious, which one did you have in mind? Thanks from the mountain
              (dzięki z góry) for you answer,

• leaky_cauldron Re: Dziękuję, istotnie "wojna domowa" to poprawne 06.09.05, 06:53
                określenie tego, co Anglicy nazywają "civil war", Francuzi - "la guerre civile ",
                Rosjanie - "grażdanskaja wojna". Ale termin "wojna cywilna" jako synonim "wojny
                domowej" jednak też już się zdążył "zadomowić" w polskim piśmiennictwie. Na
                przykład, bywa chętnie używany w odniesiemiu do wojny, która toczyła się w
                Hiszpanii w końcu lat trzydziestych. Proszę wejśc do Polskiego Google i wstukać
                "wojna cywilna", dostanie Pan linki do kilkudziesięciu dokumentów, w których
                taki zestaw słów jest użyty.

As far as the other issue you have raised is concerned:

> Interesujace ze zauwazylas moje
                > przejezyczenie a pomijasz milczeniem chamstwo koszernego polakozercy ,...

Sorry, I am not familiar with muggle affairs, and, in particular, with
                conflicts within the society of muggles. Therefore, I don't understand the
                nature of the controversy between you, Sir, and the other gentleman (or lady?).
                Sorry.

I don't know the Polish translation of "muggles" so I say that in English.
                • explicit Re: Dziękuję, istotnie "wojna domowa" to poprawne 06.09.05, 18:00
                  Nie popisuj sie kociolku nie urodzilem sie wczoraj i nie jestem z New Jersey ,
                  jesli jestes tu tyle lat ile twierdzisz , to nie musze nic wiecej dodawac ,...
                  określenie tego, co Anglicy nazywają "civil war", Francuzi - "la guerre
                  civile ",
                  Rosjanie - "grażdanskaja wojna". Ale termin "wojna cywilna" jako synonim "wojny
                  domowej" jednak też już się zdążył "zadomowić" w polskim piśmiennictwie. Na
                  przykład, bywa chętnie używany w odniesiemiu do wojny, która toczyła się w
                  Hiszpanii w końcu lat trzydziestych. Proszę wejśc do Polskiego Google i wstukać
                  "wojna cywilna", dostanie Pan linki do kilkudziesięciu dokumentów, w których
                  taki zestaw słów jest użyty.

Wrzuc "neceser" na search , (skoro juz sie wtracilas) przeczytaj pare postow
                  jej (jego) autorstwa a moze zauwazysz , ze ta koszerna padlina ma zadre z
                  Polakami i ze wszystkim co polskie - Czego wygodnie nie zauwazylas .
                  As far as the other issue you have raised is concerned:

> Interesujace ze zauwazylas moje
                  > przejezyczenie a pomijasz milczeniem chamstwo koszernego polakozercy ,...

Sorry, I am not familiar with muggle affairs, and, in particular, with
                  conflicts within the society of muggles. Therefore, I don't understand the
                  nature of the controversy between you, Sir, and the other gentleman (or lady?).
                  Sorry.

No shit ! Wiec po jaka cholere uzywasz okreslenia skoro nie mozesz przetlumaczyc
                  na polski i polemizujesz znizajac sie do poziomu rozmowy z Forrest Gump . Twoj
                  ton sugeruje ze rozmawiasz z kims ponizej twego poziomu , wobec czego logika
                  podpowiada uzywanie slownictwa na podobnym poziomie ,...

Na marginesie - Zapewne chodzi ci o meandry (zawilosci) naszej relacji ,...
                  Zapewniam cie ze takiej nie ma , poprostu czasem "kopne psa" bo nie cierpie
                  prowokatorow , ot tak , zeby kopnac , cos w rodzaju formy rekreacji
                  I don't know the Polish translation of "muggles" so I say that in English.

uklony
                  • leaky_cauldron Elokwentny Panie Explicicie: 07.09.05, 00:31
                    W poprzednim poście chciałam Panu coś wytłumaczyc implicite, ale jakoś Pan nie
                    zrozumiał. Uhmmmm... Explicitom zapewne trzeba wszystko tłumaczyć explicite,
                    czyli "kawa na ławę":

No to tłumaczę explicite: osoba, która mi powiedziała o tym forum, równiez dała
                    mi następujace podstawowe rady:

Rada pierwsza podstawowa: jak ognia i jak zgniłego jaja unikać angażowania sie w
                    istniejące konflikty na forum - a tym bardziej w zadawnione waśnie.

Rada druga podstawowa: ... (ta i następne nie są w tej chwili istotne, więc je
                    pominę).

Zgodnie z tą pierwszą radą, ja trzymam sie jak najdalej od nieporozumień miedzy
                    Panem a tym drugim gentlemanem. Nawet nie zamierzam wnikać w to, o co chodzi.

Nie przypuszczam też, że długo tu pobędę. Zaczęłam tu bywać, bo słomianej wdowie
                    się wieczorami przykrzy... Ale obawiam się, że moge nawet do powrotu starego nie
                    wytrwać. Poziom dyskusji i poziom wielu dyskutantów... no, już lepiej nic nie
                    powiem...

BTW, "Leaky_Cauldron" to nazwa dość znanego pubu w Londynie. Znanego - ale nie
                    każdy tam łatwo wejdzie.
                    • i-love-2-bike leaky 07.09.05, 00:37
                      ja ci powiem jak ognia i zgnilego jaja wystrzegaj sie dawania rad ludziom na tym
                      forum. my tu raczej jestesmy dorosli i mowimy,a raczej piszemy tak jak chcemy, a
                      tobie pozostawiamy wolnosc wyboru w czasie twego wdowienstwa. rozumiem,ze my to
                      nie harvard,ale mysle,ze jako wolna osoba bez problemu znajdziesz sobie
                      odpowiednio stymulujace zajecie,jesli to forum cie nuzy,denerwuje,czy nie
                      dorasta do twoich intelektualnych progow.
                      z poszanowiem
                      sprzataczka
                      • abe_ltd Oj tam, zaraz 'sprzataczka'! n/t 07.09.05, 01:05
                      • leaky_cauldron Re: leaky 07.09.05, 02:54
                        i-love-2-bike napisała:

> ja ci powiem jak ognia i zgnilego jaja wystrzegaj sie dawania rad ludziom na ty
                        > m
                        > forum.

No to skoro nie należy dawać rad, to czemu Pani to sama robi? Czy na Forum są
                        jakieś kategorie uczestników, "równych" i "bardziej równych"? Jedni mają nie
                        dawać rad, a innym znów wolno?

Zresztą, Madam, nie musi mi tego Pani mówic. Ja słucham rad innych, ale
                        generalnie unikam DAWANIA rad ludziom powyżej 18 roku życia. Każdy ma swój
                        własny rozum i powinien doradzać sobie sam. Jedyna dotychczas rada, jaką dałam
                        komuś na Forum, była skierowana do jednego pana i brzmiała "Nie lękaj się!".
                        Chodziło o jego pierwszą w życiu podróż samolotem.

> my tu raczej jestesmy dorosli i mowimy,a raczej piszemy tak jak chcemy,

Czy ja w jakimkolwiek poście próbowałam komukolwiek zabraniać mówienia tego, co
                        zechce? Każdy ma nieograniczone prawo mówienia, co mu sie podoba. Ale każdy a
                        równiez pełną wolność lubienia bądź nielubienia tego, co inny powie.

To ostatnie, powiem - cytując Herberta - jest "kwestią smaku". A smak ludzie
                        miewają różny i jest to całkiem naturalne. Jeden uwielbia tort marcepanowy i
                        makagigi - a inny mówi, ze to świństwo i nie ma większego przysmaku na świecie,
                        jak marmolada z buraków albo erzatzowy miód z cukru na kartkowym chlebie.

Podobnie - jedni mogą lubić Forum, a innym może ono nie za bardzo przypadać do
                        smaku.

Pani Kolarska (czyżby krewna szefowej CBOS?) pisze dalej:

> ...my to
                        > nie harvard...,

Mnie to akurat nie przeszkadza. Dla mnie się jedynie liczy, czy ktoś kończył
                        Hogwarts, czy nie. A Harvard? - furda mi tam Harvard!
                        • i-love-2-bike Re: leaky 07.09.05, 02:59
                          leaky wyluzuj,my tu nie paniujemy od dawna. zacznij do nas per ty i bo inaczej
                          pani zostanie mocno w tyle. jak mowie,my tu przatamy,od intelektu jest tu paru
                          odwaznych jak d-d,jak jej nie wysiadzie zmywarka.
                          • i-love-2-bike Re: leaky 07.09.05, 03:09
                            specjalnie dla ciebie
                            Jonasz Song sprzątaczki
                            Kofta

Jak one te ludzie brudzo
                            To opadajo rence
                            Jak pracujo brudzo
                            Jak nocujo brudzo
                            Jak się nudzo brudzo najwiencej

Jak one te ludzie wstydu nie majo
                            Że też na mnie oglondać to padło
                            Po hotelach się gzo, pornografie uprawiajo
                            Ja wiem wszystko, do mnie idzie każde jedne prześcieradło

Jak one te ludzie, kiedy robio ze sobo koniec
                            Te ludzie różne nie pomyślo nawet
                            Tylko żyły sobie ciach! i zadowolone
                            A to potem wszystko musi być na mokro szorowane
                            (Na sucho nie pójdzie)

Ja wszystko robie i tera powiem
                            Że wszystko złe, co na świecie jest
                            To jest dlatego, że ludzie
                            Nie sprzontajo po sobie

Jak one te ludzie chco mieć wygodnie
                            Najbardziej konsumpcyjna jest młodzież
                            Do tego nawet doszło, że się relaksujo w spodnie
                            Ja wiem wszystko, do mnie idzie każda jedna odzież

Jak one te ludzie, co chco zrobić lepiej
                            Nie pomyślo nawet, ile przy tym się nabrudzi
                            Tylko w ksinżkach czytajo, bide taki klepie
                            Ja tam wogle nie rozumiem takich ludzi

Ja jestem człowiek i tera powiem
                            Że wszystko złe, co na świecie jest
                            To jest dtatego, że ludzie
                            Nie sprzontajo po sobie

Ja też jestem człowiek i tera powiem
                            A róbżesz rewolucje jeden z drugim, rób
                            tylko potem
                            posprzontaj po sobie.
                          • leaky_cauldron Przepraszam - odruch 07.09.05, 04:22
                            i-love-2-bike napisała:

> leaky wyluzuj,my tu nie paniujemy od dawna. zacznij do nas per ty i bo inaczej
                            > pani zostanie mocno w tyle. jak mowie,my tu przatamy,od intelektu jest tu paru
                            > odwaznych jak d-d,jak jej nie wysiadzie zmywarka.

Powoli mi przejdzie.

Pisze tak odruchowo, całkiem nie myśląc. Sama sie dziwię. Jako była mazurska
                            żeglarka, nigdy nie miałam trudności z przechodzeniem na "ty", raczej nawet zbyt
                            łatwo przechodziłam. Z tego powodu nawet zdarzały mi się pewne "zgrzyty
                            towarzyskie". Kiedyś, wkrótce po naszym przyjeździe do Stanów, do miasta, w
                            którym mieszkaliśmy przyjechał pewien dystyngowany profesor z Krakowa. Ponieważ
                            wieczorami nikt się nim nie zajmował, zaoprosiliśmy go do siebie na kolację. Ja
                            w pewnym momencie wzniosłam kieliszek z winem i powiedziałam: "No, to proponuję,
                            zebyśmy amerykańskim zwyczajem przeszli wszyscy na "ty". Gość nic nie
                            powiedział, posłusznie upił wina, ale minę zrobił jakąś kwaśną i później bardzo
                            skrzętnie tak budował zdania, żeby nigdy nie było potrzeby uzycia "ty" czy "wy".
                            I nastrój, z początku miły, wyraźnie zrobił się drętwy. Później odwieźliśmy go
                            do hotelu i w drodze powrotnej mąż zaczął sie ze mnie nabijać: "Ale wyskoczyłas
                            z tym tykaniem - kobieto, przecież on jest z KRAKOWA!!!". Rodzina mojego starego
                            jest z Małopolski i nawet częściowo z Krakowa, więc on jest obeznany z krakowską
                            tytułomanią. Ale ja, z moimi kujawsko-warszawskimi "korzeniami", nie miałam
                            pojęcia, że w Krakowie są takie sztywne obyczaje.

Stary wtedy zaproponował, żebyśmy następnego dnia, spotkawszy się z tym panem
                            (bo tak było w planie, jeszcze go mieliśmy powozic po okolicy), zachowywali sie
                            tak, jakby tego przejscia na "ty" w ogóle nie było. Ten pan, mozna było wyczuć,
                            przyjął to z wyraźną ulgą.

• dritte_dame Hi, hi, ... 07.09.05, 04:47
                              leaky_cauldron napisał:

> .. z krakowską
                              > tytułomanią.

Moze to dzis wygladac na niewiadomo skad sie biorace krakowskie dziwactwo
                              ale przeciez przyczyna tego jest bardzo konkretna i nobliwa:

Potomkowie poddanych Najjasniejszego Pana FJ2
                              pamietaja nadal ze najchetniej kazal sie On tytulowac
                              Pierwszym Urzednikiem Cesarstwa.

Cos o tym wiem.
                              Mieszkalam przez dluzszy czas w Wiedniu :)
                        • dritte_dame I w wyniku tego ... 07.09.05, 03:26
                          leaky_cauldron napisał:

> Każdy ma nieograniczone prawo mówienia, co mu sie podoba. Ale każdy a
                          > równiez pełną wolność lubienia bądź nielubienia tego, co inny powie.

I w wyniku tego, zazwyczaj
                          "kto mówi to co chce, usłyszy czego nie chce".
                          • i-love-2-bike Re: I w wyniku tego ... 07.09.05, 03:29
                            dritte_dame napisała:

> leaky_cauldron napisał:
                            >
                            > > Każdy ma nieograniczone prawo mówienia, co mu sie podoba. Ale każdy a
                            > > równiez pełną wolność lubienia bądź nielubienia tego, co inny powie.
                            >
                            >
                            > I w wyniku tego, zazwyczaj
                            > "kto mówi to co chce, usłyszy czego nie chce".
                            >
                            > dodaj tylko wtedy kiedy sam chce. ja nie mam z tym problemu,aby blokowac to
                            czego nie chce slyszec.wybiorczosc jest podstawa egzystencji d_d,to sie samo
                            przez sie wi,ze wybierasz co ci sie podoba o odrzucasz co ni.
                            >
                            • dritte_dame Re: I w wyniku tego ... 07.09.05, 04:14
                              i-love-2-bike napisała:

> ja nie mam z tym problemu,aby blokowac
                              > to
                              > czego nie chce slyszec.

A po tym oczywiscie nadal uwazasz
                              ze uczestniczysz w dyskusjach?
                              • i-love-2-bike Re: I w wyniku tego ... 07.09.05, 17:30
                                dritte_dame napisała:

> i-love-2-bike napisała:
                                >
                                > > ja nie mam z tym problemu,aby blokowac
                                > > to
                                > > czego nie chce slyszec.
                                >
                                > A po tym oczywiscie nadal uwazasz
                                > ze uczestniczysz w dyskusjach?
                                >
                                >
                                oczywiscie,a od czego masz swoj wlasny rozum,od tego by ktos ci nim
                                manipulowal,kto uwaza sie za madrzejszego?
                    • w_ojciech Re: Elokwentny Panie Explicicie: 07.09.05, 00:47
                      leaky_cauldron napisał:
                      > No to tłumaczę explicite: osoba, która mi powiedziała o tym forum, równiez
                      dała mi następujace podstawowe rady:
                      >
                      > Rada pierwsza podstawowa: jak ognia i jak zgniłego jaja unikać angażowania
                      sie w istniejące konflikty na forum - a tym bardziej w zadawnione waśnie.
                      ------------------------------------------------
                      • abe_ltd To pewnie watpliwa przyjemnosc jesli to to 'leaks' 07.09.05, 01:06
                        wiec nic nie straciles
                        • w_ojciech Re: To pewnie watpliwa przyjemnosc jesli to to 'l 07.09.05, 01:39
                          abe_ltd napisała:
                          > wiec nic nie straciles
                          -------------------------
                          • abe_ltd Curiosity killed the cat n/t 07.09.05, 01:41
                      • leaky_cauldron Re: Leaky Cauldron Pub 07.09.05, 06:29
                        w_ojciech napisał:

> Nie miałem przyjemności tam być.

London, main entrance from Diagon Alley. Another entrance from Charing Cross
                        Road, sandwiched between a big book shop and a record store.

Built by Daisy Dodderidge, around 1500. Open for muggles, muggle currency
                        accepted.

Chwilowo niestety świeci pustkami...

Duzo info o tym pubie na Webie mozna znaleźć.
                        • leaky_cauldron Re: Leaky Cauldron Pub, c.d. 07.09.05, 06:40
                          www.hp-lexicon.org/wizworld/places/w_pl_diagon.html
                    • dritte_dame Re: Elokwentny Panie Explicicie: 07.09.05, 00:48
                      Hmm, probowalam ostrzegac i moze troche zachecic:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=28614795&a=28644305

leaky_cauldron napisał:

> Nie przypuszczam też, że długo tu pobędę. .. Poziom dyskusji i poziom wielu
                      dyskutantów...
                      • i-love-2-bike Re: Elokwentny Panie Explicicie: 07.09.05, 01:02
                        dritte_dame napisała:

> Hmm, probowalam ostrzegac i moze troche zachecic:
                        >
                        > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=28614795&a=28644305
                        >
                        >
                        > leaky_cauldron napisał:
                        >
                        > > Nie przypuszczam też, że długo tu pobędę. .. Poziom dyskusji i poziom wie
                        > lu
                        > dyskutantów...
                        >
                        >

podziwiam ciebie d_d,tak odwaznej damy to nam brakuje,ze nie wspomne o
                        atrybutach intelektualnych. moj boze kiedy wy damy zabirzecie sie do lepszej
                        roboty,a nam przataczom zostawicie to forum?
                        • dritte_dame Wlasnie pozmywalam ... 07.09.05, 01:09
                          ... po kolacji.
                          I teraz bede tu wylewac pomyje.

i-love-2-bike napisała:

> kiedy wy damy zabirzecie sie do lepszej
                          > roboty
                          • i-love-2-bike Re: Wlasnie pozmywalam ... 07.09.05, 01:49
                            dritte_dame napisała:

> ... po kolacji.
                            > I teraz bede tu wylewac pomyje.
                            >
                            >
                            >
                            > > kiedy wy damy zabirzecie sie do lepszej
                            > > roboty
                            >
                            >
                            to nie masz zmywarki i chlopa?
                            • dritte_dame Re: Wlasnie pozmywalam ... 07.09.05, 03:10
                              i-love-2-bike napisała:

> to nie masz zmywarki

Mam.
                              Ale przed forumowym wieczorem
                              czasami jej odplyw przekladam do kubelka.

> i chlopa?

W dobrze pojetym wlasnym interesie
                              chlopa wieczorem nie nalezy przemeczac.
                              • i-love-2-bike Re: Wlasnie pozmywalam ... 07.09.05, 03:12
                                dritte_dame napisała:

>
                                > > to nie masz zmywarki
                                >
                                > Mam.
                                > Ale przed forumowym wieczorem
                                > czasami jej odplyw przekladam do kubelka.

to blaT wielblaT
                                >
                                >
                                > > i chlopa?
                                >
                                > W dobrze pojetym wlasnym interesie
                                > chlopa wieczorem nie nalezy przemeczac.

a to nie masz Schawarzenegera,wygladalas mi na taka? chlop przemeczony,widac nie
                                cwiczy dobrze,wygon go do gyma.
                                >
                                >
                                >
                        • w_ojciech Re: Elokwentny Panie Explicicie: 07.09.05, 02:09
                          i-love-2-bike napisała:
                          > podziwiam ciebie d_d,tak odwaznej damy to nam brakuje,ze nie wspomne o
                          > atrybutach intelektualnych.
                          --------------------------------
                      • leaky_cauldron O, Dziekuje, Dritte Dame! 07.09.05, 03:02
                        Myślałam, że tamten mój post z dowcipem "w 50% antyfeministycznym" już umknie
                        Twej uwadze, bo wątek bardzo szybko "opadł w dół". Dziekuję za miłe powitanie!
                        • dritte_dame Re: O, Dziekuje, Dritte Dame! 07.09.05, 03:16
                          leaky_cauldron napisał:

> Myślałam, że tamten mój post z dowcipem "w 50% antyfeministycznym" już umknie
                          > Twej uwadze, bo wątek bardzo szybko "opadł w dół". Dziekuję za miłe
                          powitanie!

Wiele umyka mojej uwadze gdyz "jestem kobieta pracujaca".

Ale na szczescie nie umknelo mi Twoje przybycie.

Take it easy :)) to moze i pozegnac sie nie przyjdzie zbyt predko.
                          Bylaby szkoda.
                    • explicit Re: Elokwentny Panie Explicicie: 07.09.05, 05:58
                      Don't patronise me , kociolku , I'm a big boy and I can take care of bussines
                      my own way ,...
                      W poprzednim poście chciałam Panu coś wytłumaczyc implicite, ale jakoś Pan nie
                      zrozumiał. Uhmmmm...

Takim jak sp;lit (i nie tylko) lepiej nie przedstawiac sie z zadartym noskiem ,
                      Nastepnym razem jak znajdziesz sie w towarzystwie ktorego nie znasz , sluchaj
                      i obserwuj , paplac zawsze zdazysz jak cie jeszcze zaprosza .
                      Explicitom zapewne trzeba wszystko tłumaczyć explicite, czyli "kawa na ławę":

Gdzie tu widzisz konflikt i zadawnione forumowe wasnie ??? Ten koszerny konus
                      intelektualny nie moze przezyc marca '68 , coz nie wszystkim sie powiodlo w tym
                      kraju - US nie jest najlepszym miejscem dla leni i nieudacznikow - Neceser
                      zionie nienawiscia do wszystkiego co polskie i Polakow

Rada pierwsza podstawowa: Odnosnie drugiej wady podstawowej ::: Nie otwieraj
                      geby jak nie masz nic do powiedzenia ,...
                      ===============================================================================
                      "to w Polsce nauczyli sie i do Ameryki rasizm przywiezli. Pamietam gawiedz
                      Dzis do nich ich dzieci jada czyscic kible"
                      ===============================================================================
                      No to tłumaczę explicite: osoba, która mi powiedziała o tym forum, równiez dała
                      mi następujace podstawowe rady:

Rada pierwsza podstawowa: jak ognia i jak zgniłego jaja unikać angażowania sie w
                      istniejące konflikty na forum - a tym bardziej w zadawnione waśnie.

Rada druga podstawowa: ... (ta i następne nie są w tej chwili istotne, więc je
                      pominę).

Zgodnie z tą pierwszą radą, ja trzymam sie jak najdalej od nieporozumień miedzy
                      Panem a tym drugim gentlemanem. Nawet nie zamierzam wnikać w to, o co chodzi.

Like I really care ,
                      Nie przypuszczam też, że długo tu pobędę. Zaczęłam tu bywać, bo słomianej wdowie
                      się wieczorami przykrzy... Ale obawiam się, że moge nawet do powrotu starego nie
                      wytrwać. Poziom dyskusji i poziom wielu dyskutantów...

Powiedzialas wiecej niz zdrowy rozsadek dyktuje :)))
                      no, już lepiej nic nie powiem...

So ??? Mam nadzieje ze malzonek nie czekal pod drzwiami i rozmyslal nad
                      straconym wieczorem wsrod snobow i bufonow ,...
                      BTW, "Leaky_Cauldron" to nazwa dość znanego pubu w Londynie. Znanego - ale nie
                      każdy tam łatwo wejdzie.

uklony

• dritte_dame Do Leaky 07.09.05, 07:22
                        explicit napisał:

> Takim jak sp;lit (i nie tylko) lepiej nie przedstawiac sie ...

Leaky,
                        Takim jak sp;lit (i nie tylko) lepiej w ogole sie nie przedstawiac.

Oczywiscie, z reguly orientujemy sie w tym poniewczasie
                        gdyz jako zdrowi spolecznie ludzie, kazdego nowego znajomego
                        obdarzamy na poczatku kredytem zaufania
                        obserwujac jak nasze "otwarcie gry" zostanie potraktowane.

I niestety czesto jest ono traktowane tak jak tu widac,
                        gdyz przy tak skrajnie waskim kanale wymiany informacji jak tu na FS
                        (brak mimiki, glosnosci, tempa, tonu i nastroju mowienia, postawy ciala,
                        gestykulacji, itp. itp.)
                        nie masz *zadnych* (normalnie dostepnych) sygnalow pozwalajacych zawczasu
                        oszacowac jak Twoj przekaz ma szanse byc odebranym.

Inaczej przeciez rozpoczniesz wstepny icebreaking smalltalk z osoba widocznie
                        wesola i rozluzniona a inaczej (jesli w ogole) z patrzacym groznie spode lba
                        nerwowym i ponurym typem.

I jesli juz niestety zdarzy sie "wdepnac", to pozostaje wytrzec nogi
                        i nastepnym razem lepiej omijac nowo poznane blotniste miejsca.

Niektorzy uzywaja tu w tym celu srodkow technicznych (wygaszanie nickow)
                        ale mysle ze to raczej dla "zawodowcow", ktorzy angazuja sie tutaj smiertelnie
                        powaznie. Ja tam nikogo nie wygaszam. Nie chce mi sie. Ale czytam z umiarem
                        i "po przejsciach" raczej dosc wybiorczo.

Jesli chcesz to mozesz uzywac wyszukiwarki (pisze to chyba na wlasna zgube:))
                        zeby latwiej sie zorientowac huishu. Jesli w ogole czujesz taka potrzebe.

Tak czy siak, nie lam sie zbyt predko.
                        Naprawde uwazam ze bylaby szkoda :(

Ja juz kilka razy probowalam rzucic to pisanie
                        ale chyba latwiej jest rzucic palenie (choc nigdy nie potrzebowalam).
                        Pisalas ze znajomy ostrzegal Was ze forum wciaga?
                        Przeciez to oczywiste - kazde bagno wciaga.

W moim przypadku zwykle jest tak ze po kazdej dluzszej przerwie zagladam tu ot
                        tak sobie myslac ze to tylko na chwile a tu wlasnie pisze ktos nowy, takie
                        tresci i w takiej formie ze znowu zaczynam czytac z przyjemnoscia, czekam na
                        jeszcze i od nowa marnuje czas :)

Powinas wiedziec ze tym razem to wlasnie Ty (Wy) jestes(cie) przyczyna
                        mojego ponownego tu ugrzezniecia.
                        Ale tak teraz jak i pozniej, tego czasu na pewno nie bede uwazala za zmarnowany!

(I to mimo tego ze glosujesz na Dems :)))

d_d

Ps.
                        Cosby'ego tez lubie.
                        A zwlaszcza ta jego diagnoze:
                        "Czekaja az im Jezus podciagnie spodnie?"

• leaky_cauldron Re: Do Dritte 07.09.05, 08:22
                          Cos Ci napisałem, ale, żeby juz nie spowodowało to żadnych dalszych
                          nieprzychylnych uwag i nie zepsuło atmosfery, to na e-mail. Zajrzyj, proszę.

Leaky_ale_broń_Boże_nie_Stanisław_Cauldron
                          • leaky_cauldron Re: Do Dritte- PS 07.09.05, 08:28
                            Znaczy miało byc "napisze", w czasie przyszlym, bo Kociołek jeszcze nie napisal.
                          • explicit Re: Do Dritte 07.09.05, 15:13
                            Ooops ! :)))

przysiady

Cos Ci napisałem, Cos Ci napisałem, Cos Ci napisałem, Cos Ci napisałem,...
                          • dritte_dame Re: Do Dritte 07.09.05, 17:10
                            leaky_cauldron napisał:

> na e-mail.

Odpisałam.

• leaky_cauldron Re: Do Dritte 08.09.05, 11:03
                              Czytam posty mojej Drugiej połowy o Kociołku. Zaczynam się bać czy po powrocie
                              do domu nie zastanę winnych zapasów mocno uszczuplonych?

Żono! Tylko SYRAH nie otwieraj, pamiętaj, bo to moje ulubione!

W Warszawie wszyscy o Ciebie pytają...
                        • leaky_cauldron Towarzysze! 07.09.05, 10:05
                          Dopiero dziś wieczorem sobie uświadomiłam, że mój nick może - ba, musi! - się
                          źle kojarzyć. Cauldron to wszak KOCIOŁEK!!! "Krwawy Kociołek, to kat Trójmiasta,
                          przez niego płaczą dzieci, niewiasty..."

Jeszcze ktoś pomyśli, nie daj Boże...tfu, co ja mówie! Nie daj Lenin, że ja to
                          ten Kociołek Stanisław w Wybrzeża...

Towarzysze! Ja jestem Kociołek NieStanisław!!!

Już wszędzie pozawiadamiałem, i tutaj też zawiadamiam, że ja jestem Kociołek
                          Niestanisław, proszę Szanownych Towarzyszek i Towarzyszy!

Od dziś proszę sie do mnie zwracać per Towarzyszu Kociołku Niestanisławie,
                          wentualnie Towarzyszu Niestanisławie, proszę Towarzyszek i Towarzyszy.

Następne zebranie Egzekutywy za tydzień. Obecność obowiązkowa!
                          • leaky_cauldron Re: Towarzysze! P.S. Zebranie za 2 tygodnie 07.09.05, 10:09
                            Zarządziłem zebranie Egzekutywy za tydzień, ale zapomniałem, że mnie nie będzie.
                            Wobec tego zebranie za 2 tygodnie.

Podpisano:

/-/ Tow. Kociołek Niestanisław
                            Przewodniczący Egzekutywy POP Forum Świat.
                            • dana33 Re: Towarzysze! P.S. Zebranie za 2 tygodnie 07.09.05, 10:37
                              :)))
                              • leaky_cauldron Re: Towarzysze! Czy ktuś może wyjaśnic? 07.09.05, 11:50
                                Ja, Kociołek Niestanisław, czeguś sobie zapamiętałem, ze w (POWSTAŃ!!!)
                                nieodżałowanej pamieci PRL-u (MOŻNA USIĄŚĆ!!!) na dole dokumentów pisano
                                czcionka maszynową nazwisko tego ktosia, który sie podpisywał - i on (lub ona)
                                pod spodem składał ałtograf.

Ale PRZED nazwiskiem wypisanym na maszynie nieodmiennie figurował taki symbol: /-/

Czy ktuś z Towarzyszy mógłby mi w końcu wytłumaczyć, co oznaczał ten dziwny
                                symbol /-/?

Sam go tysiace razy wypisywałem, nie rozumiejąc ani w ząb, po co. W końcu chcę
                                jednak wiedzieć!

Z partyjnym pozdrowieniem,

/-/ Kociołek Niestanisław

Przewodniczący Egzekutywy POP Forum "Świat".
                            • i-love-2-bike Re: Towarzysze! P.S. Zebranie za 2 tygodnie 07.09.05, 17:48
                              leaky_cauldron napisał:

> Zarządziłem zebranie Egzekutywy za tydzień, ale zapomniałem, że mnie nie będzie
                              > .
                              > Wobec tego zebranie za 2 tygodnie.
                              >
                              > Podpisano:
                              >
                              > /-/ Tow. Kociołek Niestanisław
                              > Przewodniczący Egzekutywy POP Forum Świat.

e to ty z tych dobrych leakow,cos na zasadzie cudu techniki jakim bylo
                              zainstalowanie kociolka na wybrzezu.
    • bam_buko ABE... pieprzysz!! 05.09.05, 02:49
      Rasizm jest stary jak ten swiat a pierwsze wzmianki mozna znalezc w
      S.Testamencie.Istnieje on w USA,Europie,Azji,Afryce w NZ i ma sie dobrze
      szczegolnie w okresie roznych kataklizmow czy zawieruch politycznych.

Panstwa demokratyczne w swoich konstytucjach gwarantuja swoim obywatelom
      rownosc bez wzgledu na kolor skory czy wyznania.
      Dodatkowo poprawnosc polityczna roznych lewakow,zielonych czy rozowych stara
      sie chronic , (za pomoca aktow prawnych czesto wymuszanych w kongresach
      parlamentach,senatach za ustepstwa w zatwierdzaniu innych akt glownie
      dot.globalizacji) pedalow,psycholi,alkocholikow,nierobow,prostytutki.....i
      cholera wie kogo jeszcze.
      Taka jest wlasnie Ameryka,wynagradza pracowitych i przedsiebiorczych,toleruje i
      chroni(+socjal) tych w/w.
      Wszystko tutaj miesza sie i kotluje kiedy jest okres prosperity, biali omijaja
      czarnych,czarni zoltych,zolci arabow a araby zydow ,zydzi omijaja wszystkich na
      ktorych nie moga zarobic
      Kiedy jednak miasta w USA sparalizowane sa jakims kataklizmem natychmiast do
      rabunku ruszaja wylacznie!!!!! czarni/kolorowi.Dzieje sie tak od wielu lat i
      kazda okazja jest dobra-powodz,trzesienie ziemi,blackout czy ostatnio tajfun.

Abe pieprzysz !!!!zamiast wieszac psy na ludziach ktorzy oburzaja sie na tego
      typu postepowanie moze wytlumaczysz dlaczego do rabunku,gwaltow,morderstw nie
      biora sie gangi z gett wloskich,koreanskich,chinskich czy "cholota" z gett
      polskich.

Abe masz prawo do krytyki jak kazdy z nas, skrecajac jednak"w lewo"zataczasz
      kola od dluzszego czasu.....w wypadku rasimu ,rowmosci itd. bledne kola.
      • abe_ltd Bambusku, why don't you like me? 06.09.05, 04:40
        I know rasism is entrenched in our human psyche. But it is something atavistic,
        primeval. When however, we evolve and build societies, we should be able to
        progress from those atavistic instincts to a new level of understanding common
        good and responsibility for other members of our society. And this the level
        where the american authorities and the american society have failed their
        fellow citizens.

• bam_buko Abciu alez ja Ciebie lublju v v.much 06.09.05, 13:25
          jak mogly podobne mysli przyjsc Tobie do glowy??????(czuje robote dany) .Ja
          generalnie lubie wszystkie kobiety bez wzgledu na kolor
          skory,wyznanie,przekonania itd-oczywiscie jedne wiecej drugie mniej.
          Faktem jest ze nie wszystkie lubia mnie ale to inna sprawa.

Wracajac do meritum sprawy .
          Abe kiedy zamkne oczy widze dorosla dziewczynke , siedzaca nieopodal plonacego
          kominka przy kompie, zrelaksowana lampka dobrego shiraz , w spokojnej, niezlej
          dzielnicy wiekszego lub mniejszego miasta NZ probujaca wirtualnie zmienic ten
          ochydny swiat pelny pazernosci,nienawisci ,tumiwisizmu................i rasizmu.
          Abcia przeciez Ty na wlasne oczy widzialas co dzialo sie w S.Afrika kiedy
          uzyskali wolnosc.Zapewne widzisz co dzieje sie z drugim kiedys najbogatszym
          panstwem w Afryce-Rodezja(zimbwawe).Kiedys eksporter zywnosci dzisiaj smrod
          brud i zdychaja z glodu.
          Wyjechalas z tamtad bo nie dalo sie z tymi ludzmi zyc!!!!!!!!!, czy dla
          zmiany klimatu??

Wielokulturowosc wszedzie "pracuje" jak jest dostatek,kiedy zaczynaja sie
          problemy, glownie ekonomicznie,zaczynaja sie podzialy ktore doprowadzaja
          poczatkowo do nienawisci a czesto do wzajemnej eliminacji.
          Zadne zakazy, nakazy,czy szeroko pojeta edukacja tego nie zmieni-kiedy dzieje
          sie zle wszystko zaczyna ludzi dzielic i roznic ,wtedy rowniez ozywa utrzymany
          w czasowej hibernacji rasizm.

Abciu forumowy "donkiszocie" ,bede sledzil z zapartym tchem Twoja walke z
          globalizacja,imperializmem,antysemityzmem,rasizmem i cholera wie z czym
          jeszcze,walke(i) ktora przegralas w przedbiegach -tylko o tym nie wiesz lub
          wiedziec nie chcesz.
          b_b
          • abe_ltd E tam, dane tez lubjujesz. Pewnie znowu obaliles 07.09.05, 00:53
            cos wysokoprocentowego ;)

No ale dzieki za pozytywna opinie o mnie. Martwi mnie tylko ze uwazasz ze
            walcze z wiatrakami czyli na z goru straconych pozycjach.

To ze uciekalam przed przemoca z Afryki nie znaczy ze bym im tam tym
            Murzyniatkom nie podala reki jakby toneli.
            • w_ojciech Re: E tam, dane tez lubjujesz. Pewnie znowu obali 07.09.05, 00:59
              abe_ltd napisała:
              > cos wysokoprocentowego ;)
              -----------------------
              • abe_ltd A jak mam to 'ujac'? n/t 07.09.05, 01:07
            • bam_buko dane tez lubjujesz , e tam juz nie!! 07.09.05, 01:40
              kiedys rzeczywiscie ze szwagrem troche...... i probowalem wyciagnac przyjazna
              reke do dany ale mnie w ta reke ugryzla,od bambusow nawyzywala wiec ja juz nie
              lubie.

abe_ltd napisała:

> To ze uciekalam przed przemoca z Afryki nie znaczy ze bym im tam tym
              > Murzyniatkom nie podala reki jakby toneli.

Abciu jak siedze przed telewizorem i pokazuja male zabiedzone dzieci w Afryce
              i ubolewaja nad ich losem to tez mnie sie serce kroi.
              Wystarczy jednak obrocic kamere o 180 st gdzie nie wiele wieksze dzieci
              przepojone rasizmem wyrzynaja sie wzajemnie i maja w d.. los wspolplemiencow.

Podzialy rasowe/etniczne w Ameryce sa olbrzymie tyklo o tym sie nie mowi to
              jest temat politically incorrect.
              Najlepszym przykladm jest stolica USA Washington skad biali juz dawno uciekli
              (podobnie jak w Nowym Orleanie) poza obwodnice( beltway) tj. w promieniu ok 20
              km od centrum miasto jest zamieszkale w 80% przez czarnych.
              Jesli do osiedla zamieszkalego przez bialych wprowadzi sie murzyn/kolorowy ceny
              spadaja nawet o 50 % - lokalny real estate blokuje sztucznie tego rodzaju
              klientow,gdyz oficjalnie jest to karalne.
              To sa fakty Abe i jak by to zwal podzial byl jest i bedzie bo taka jest ludzka
              natura.
              • abe_ltd Niezgodny i awanturniczy jestescie lot, and that's 07.09.05, 01:43
                that.

O ile pamietam to danuska byla nawet flattered tym twoim lubjowaniem, az siem
                nam tu troche rumiencem oblala. Gdzie cie tam w reke ugryzla?
                • bam_buko Niezgodny i awanturniczy jestescie lot, tzn ??? 07.09.05, 02:11
                  konkretnie KTO

abe_ltd napisała:

> O ile pamietam to danuska byla nawet flattered tym twoim lubjowaniem, az siem
                  > nam tu troche rumiencem oblala. Gdzie cie tam w reke ugryzla?

krotko to trwalo to "flaterowanie" moim "lubljowaniem" gdyz musiala dostac
                  instrukcje zabraniajaca takich numerow z gojem i wkrotce zaczela gryzc i drapac
                  jak podrazniona kocica- malo ,natychmiast mnie wygasila!!!!!
              • w_ojciech Re: dane tez lubjujesz , e tam juz nie!! 07.09.05, 01:59
                bam_buko napisał:
                > Jesli do osiedla zamieszkalego przez bialych wprowadzi sie murzyn/kolorowy
                ceny spadaja nawet o 50 % - lokalny real estate blokuje sztucznie tego
                rodzaju klientow,gdyz oficjalnie jest to karalne.
                > To sa fakty Abe i jak by to zwal podzial byl jest i bedzie bo taka jest
                ludzka natura.
                --------------------------------------------------
                • bam_buko Re: dane tez lubjujesz , e tam juz nie!! 07.09.05, 02:16
                  w_ojciech napisał:

> bam_buko napisał:
                  > > Jesli do osiedla zamieszkalego przez bialych wprowadzi sie murzyn/kolorow
                  > y
                  > ceny spadaja nawet o 50 % - lokalny real estate blokuje sztucznie tego
                  > rodzaju klientow,gdyz oficjalnie jest to karalne.
                  > > To sa fakty Abe i jak by to zwal podzial byl jest i bedzie bo taka jest
                  > ludzka natura.
                  > --------------------------------------------------
              • dana33 Re: dane tez lubjujesz , e tam juz nie!! 07.09.05, 09:01
                ja cie ugryzlam? nu, nu..... ty jeszcze nie wiesz jak to jest jak ja
                gryze... :))
                ty wtedy po butelce cos tam szepnales i ja wcale nie ugryzlam, dalam ci szanse
                wlasnie, napisalam, ze ty bam buko, jak sie zachowujesz, a bambusik, jak sie
                nie zachowujesz.... wybor twoj....
                juz nie lubisz? wow, bambuko, chyba zaplacze sie na smierc z rozpaczy.... :))))
                • bam_buko Re: dane tez lubjujesz , e tam juz nie!! 07.09.05, 11:35
                  dana33 napisała:

> ja cie ugryzlam? nu, nu..... ty jeszcze nie wiesz jak to jest jak ja
                  > gryze... :))

na szczescie wirtualnie i to nie raz
                  w innym watku pisza ze u was w azji za takie numery to moga ukamieniowac!!

w razie czego dana.......... ja odwolam to gryzienie !!
                  • dana33 Re: dane tez lubjujesz , e tam juz nie!! 07.09.05, 14:55
                    uj, bambuko, kamien spadl mi z serca i to nie na noge....
                    wdziecznadogrobowejdeski
                    • bam_buko Re: dane tez lubjujesz , e tam juz nie!! 07.09.05, 23:00
                      dana33 napisała:

> uj, bambuko, kamien spadl mi z serca i to nie na noge....
                      > wdziecznadogrobowejdeski

nie ma sprawy
                      chociaz..........
                      cos krecisz jak zwykle, jakiej deski!!!!
                      podobno u was w przescieradlo tylko owijaja , w "kucki" w dole sadzaja i.....

• dana33 Re: dane tez lubjujesz , e tam juz nie!! 08.09.05, 08:21
                        owijaja w przescieradlo, klada normalnie a nie zadne kucki, i potem klada
                        kamienie. wiec poprawiam: wdziecznadogrobowegokamienia.... :))))
                        • bam_buko Re: dane tez lubjujesz , e tam juz nie!! 08.09.05, 18:53
                          dana33 napisała:

> owijaja w przescieradlo, klada normalnie a nie zadne kucki, i potem klada
                          > kamienie. wiec poprawiam: wdziecznadogrobowegokamienia.... :))))

no teraz gra i umowa stoi

podbilem cene na gieldzie..... nie wiem czy zauwazylas??

• dana33 Re: dane tez lubjujesz , e tam juz nie!! 08.09.05, 22:50
                            zauwazylam.... :)))) nu, bambuko, nie kupisz, ja za droga na twoja kieszen,
                            nawet jak sprzedasz dom i mieszkanie w blokach i samochod i ostatnia koszule...
                            ty nie wiesz kto ja... :))))
                            • abe_ltd Widze ze sie dogadujecie chociaz juz 09.09.05, 01:40
                              to targowanie miedzy rotschildem a polokiem, to nie wiem gdzie to was
                              zaprowodzi. Jedno drugiego w las.
                              • bam_buko Re: Widze ze sie dogadujecie chociaz juz 09.09.05, 02:35
                                abe_ltd napisała:

> to targowanie miedzy rotschildem a polokiem, to nie wiem gdzie to was
                                > zaprowodzi. Jedno drugiego w las.

byc moze
                                zanim towar kupie musze przeciez sprawdzic.......przynajmniej pomacac
                                zeby wiedziec ile na tym handele mozna stracic
                                • dana33 Re: Widze ze sie dogadujecie chociaz juz 09.09.05, 07:21
                                  bambuko, co ty sie ukrywasz?? wyraznie przemawia przez ciebie zyd!!! :)))))
                                • abe_ltd Re: Widze ze sie dogadujecie chociaz juz 09.09.05, 10:58
                                  Pamietaj tylko nauki Joja - od handele niedaleko do szwindele, a stamtad droga
                                  prosta ... no wiesz gdzie. Jojo juz tam siedzi.
                            • bam_buko Re: dane tez lubjujesz , e tam juz nie!! 09.09.05, 02:31
                              dana33 napisała:

> zauwazylam.... :)))) nu, bambuko, nie kupisz, ja za droga na twoja kieszen,
                              > nawet jak sprzedasz dom i mieszkanie w blokach i samochod i ostatnia
                              koszule...
                              > ty nie wiesz kto ja... :))))

e tam nie wazne kto, wazne czy ty jestes kobieta??

zaraz... a po ile te wielblady chodza w Jerozolimie??
                              jak wolisz byc sprzedana przez meza arabom za 12 wielbladow ,to twoja sprawa

zreszta co ty masz do gadania?? w azji kobiety nie maja glosu w tych spawach i
                              maz cie sprzeda temu ktory da wiecej

• dana33 Re: dane tez lubjujesz , e tam juz nie!! 09.09.05, 07:15
                                bambuko!!!! na starym miescie i okolicach masz pare, turysty sobie na nich
                                siadaja i robia pamiatkowe zdjecie: na pierwszym planie 2 wielblady (turysta +
                                wielblad), zaraz kolo nich arab, wlasciciel wielblada, trzymajacy obu za "uzde"
                                zeby nie zwiali, dalej za nimi kopula meczetu omara, a nad nimi blekitne
                                niebo.... na wszystkim w poprzek napisane: souvenir from jerusalem.
                                piiiiiikne.... wiec one, te wielblady drogie...

maz mnie nie sprzeda temu, ktory da wiecej, maz jest gotow doplacic, jak sie
                                jakis znajdzie, ktory mnie wezmie, ty to farsztejst? :))))
                                • abe_ltd Re: dane tez lubjujesz , e tam juz nie!! 09.09.05, 10:59
                                  :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
                                  Moj tez by doplacil i wielbladow pare dorzucil jakby mial, ale ja nie
                                  sprzedajna jestem ;DDDD
    • mirmat1 abe_ltd wie bo czytywala !!!! 05.09.05, 05:03
      abe_ltd: A jak daleko odbiega Polak emigrant od Murzyna w pojeciach
      przecietnego anglosaskiego AMerykanina. Powiem wam ze wcale nie daleko. Przykre
      ale prawdziwe. Troche na ten temat czytywalam.
      Mirmat: pewnie znalazlas stare numery Trybuny Ludu bo tak pisano o "polish
      jokes". Dobra lektura dla niemyslacych. Dzis tez niedobitki po komunie pisza
      takie wypociny bo trudno im przyznac, ze Solidarniosc zmienila raz na zawsze
      obraz Polakow w Ameryce. A moze zamiast czytywac odwiedzic USA chyba, ze sie
      podpadlo i trudno o wize.
      • thannatos Re: abe_ltd wie bo czytywala !!!! 06.09.05, 05:34
        > Mirmat: pewnie znalazlas stare numery Trybuny Ludu bo tak pisano o "polish
        > jokes". Dobra lektura dla niemyslacych. Dzis tez niedobitki po komunie pisza
        > takie wypociny bo trudno im przyznac, ze Solidarniosc zmienila raz na zawsze
        > obraz Polakow w Ameryce. A moze zamiast czytywac odwiedzic USA chyba, ze sie
        > podpadlo i trudno o wize.

Naprawde? Dzis ogladalem film SWAT - nakrecony bodajze rok temu - dowiedzialem
        sie co w slangu policyjnym oznacza "Polish hostage" - NIC pochlebnego.

Mieszkam w USA ladnych kilka lat (od zawsze legalnie i z cala rodzina). Kiedys
        udalo mi sie uslyszec przez telefon, gdy podalem miejsce swego urodzenia, a
        wczesniej miejsce pracy: "To tam przyjmuja POLAKOW?!?!" (autentyk). A rok byl 2003.

Wiele jeszcze wody uplynie zanim zmieni sie stereotyp Polaka - zwlaszcza,
        zemieszkancy Greenpoint w NYC, Dorchester w Bostonie i Jackowa w Chicago robia
        co moga, aby zostal jaki jest...
        • abe_ltd Re: abe_ltd wie bo czytywala !!!! 06.09.05, 05:37
          W roku 2003 na widok polskiego paszportu urzednik na lotnisku w LA stwierdzil
          ze jest on 'regarded' na rowni z paszportem kolumbijskim i meksykanskim -
          powiedziane to bylo contemptously. - Autentyk z moich wojazy!
          Paszport nowo zealandzki spotkal i spotyka sie ze zdecydowanie lepszym
          odbiorem. Ale to koledze mirmatowi nic przeciez nie mowi.
    • krystian71 prowokujesz zlotko:))) 05.09.05, 08:36
      Zgadzam sie z kazdym twoim napisanym slowem, a z calym postem absolutnie nie.
      Po pierwsze.
      Pamietasz jak puscilac watek o bandytyzmie i rozpasaniu, grasujacych bandach,
      braku solidarnosci.Wiekszosc sie na ciebie rzucila, ja tez , bo wtedy ( w
      srode?) takie masowe informacje jeszcze do mnie nie dotarly.A to ty mialas
      racje.
      ABE, nie ma co chowac glowy w piasek, w NO w wiekszosci mieszkali Murzyni i to
      oni te bandy tworzyli,aci tzw normalni zdrowi i silni zrobili bardzo malo, by
      samemu TEZ przyczynic sie do ratowania swoich rodzin,przez cale swoje zycie
      przyzwyczajeni do tego, ze panstwo za nich wszystko zalatwi.
      W tym calym kataklizmie jest przeciez pare watkow, ktore powinny stac sie
      tematem wielkiej debaty w USA.
      -samoorganizacji spolecznej
      -indolencji wladz lokalnych
      -zbyt poznej reakcji wladz federalnych
      Ale to pierwsze TEZ jest wazne i nie ma co chowac glowy w piasek, ze wszystko
      bylo cacy, bo sama wiesz , ze nie bylo
      Po drugie.
      Czy jestes pewna, ze to wlasnie do POLSKICH emigrantow te gorzkie slowa
      kierujesz?
      Nie siedzialem non stop na forum, ale z tego co zauwazylem tego rodzaju posty
      tworzyli tu warmi, meerkat, sama dalas cytac na putinokia, czyli markusa...
      Ten ostatni na pewno nie jest emigrantem, stosunek tych trzech do polakow,
      polskiego panstwa, polskiej historii swiadczy tylko o tym, ze po polsku pisac
      POTRAFIA.
      Spojrz na reakcje Dany, oczywiscie, stara manipulatorka poparla cie
      natychmiast, bardzo spodobalo jej sie wyrazenie o polskiej emigracyjnej holocie.
      Ale gdzie byla, sprawdz sama, gdy meerkat z warmim takie teksty tworzyli.Jak
      dotad popierala wszystko co napisali w tym temacie i wszystkich innych w calej
      rozciaglosci.
      Mozesz sobie myslec co chcesz i pisac co chcesz, ale nie pozwol soba
      manipulowac,musze to napisac, chocbys mnie miala opluc.
      I reasumujac, zawinili wszyscy, najbardziej rzady lokalne i centralne, duzo
      wczesniej nim sie kataklizm wydarzyl-brakiem programu, brakiem wyobrazni , ale
      i zgoda na istnienie takich gett, wrecz czynnym popieraniem ich tworzenia przez
      odpowiednio skonstruowany system prawa, zasilkow,przymykania oczu na
      nieprawidlowosci.
      pozdrawiam, a teraz gryz :)
      • abe_ltd Krystek 06.09.05, 04:48
        Latwo zwalic wszystko na indolencje Authorities, ale wkoncu te Authorities to
        sa wlasnie reprezentanci nastrojow spolecznych. Oni wyrazaja swoja postawa to
        co mysla masy w Ameryce, te same masy ktore ich katapultowaly do wladzy. Nie
        mowie o awangardzie spolecznej ale wlasnie o masach. Niestety, masy w USA to sa
        prejudiced, primitive rasists, intolerant, selfish, incapable of understanding
        common good i niezdolne do wspolodpowiedzialnosci za innych. Te masy
        zachowalyby sie tak samo jak ci Nowo Orleanczycy w momencie katalkizmu a jednak
        wlasnie na podstawie tego zachowania twierdza ze ci ludzie nie zasluzyli na
        bezwrunkowe wsparcie reszty Ameryki. Czy to nie hipokryzja?
        Co do Dany to nie zgadza sie z Twoja ocena. Zydzi maja wiele empatii dla
        wszelkich grup etnicznych ktore sa przesladowane w jakiejkolwiek formie. To
        wyplywa z przesladowan Zydow w Europie, ktore ich uczulily na cos takiego. Wiem
        bo w RPA znalam Zydow ktorzy dzialali aktywnie i wspierali ruch wyzwolenczy
        Czarnej Afryki. Po prostu dlatego ze nie byli w stanie tolerowac rasizmu czy
        czegos anty- tak jak w antisemityzmie. I u Dana to jest naturalny character
        trait - empathy for those who are persecuted.
        • krystian71 ABE, pomieszanie z poplataniem 06.09.05, 09:00
          wiec pierw musimy jeszcze raz sprecyzowac temat dyskusji.
          W skrocie mowiac, napisalas, ze polska emigracyjna holota cale odium winy zwala
          na bezposrednie ofiary kataklizmu i czestuje nas rasistowskimi wypowiedziami.
          Ja sie z tym ABE absolutnie nie zgadzam.Dla mnie partnerem do dyskusji czy
          wartym czytania jesr pare osob z USOwej emigracji, czytelnych pod tymi samymi
          nickami-split,rachelka,rattler .Nie interesuja mnie tzw nowe nicki od ktorych
          sie zaroilo, jak zawsze, po tak spektakularnym wydarzeniu,tworzone czesto
          dlatego, ze ich autor chce powiedziec cos, co wstydzil by sie przedstawiac pod
          wlasnym nazwiskiem.
          I z drugiej strony, duza czesc ludzi pisujacych stamtad , wcale za Polakow nie
          uwazam.To nie jest zaden zarzut, po prostu uwazne sledzenie ich wypowiedzi i
          wyciaganie wnioskow.
          jesli ktos taki jak split czy Rachelka rzeczowo przedstawia przyczyny, ktore
          doprowadzily do tej sytuacji, to ja to czytam uwaznie, tym bardziej, ze dlugo
          przed wszystkimi katastrofami takie opinie w roznych zrodlach mozna bylo
          znalezc.
          I to nie ma nic wspolnego z rasizmem, wedlug mnie wrecz przeciwnie.Ja nie
          uwazam, ze to za co np.B.Cosby zostal uznany za troskliwego meza stanu u innych
          moze byc poczytane za rasizm.
          Bo od dawna bylo wiadomo , ze system stworzony rzekomo dla pomocy emancypujacej
          sie ludnosci czarnej, tak naprawde niszczy to spoleczenstwo , a rykoszetem cale
          amerykanskie spoleczenstwo.
          Ogromne fundusze na tzw likwidacje biedy, tylko ta biede generuja, i to na
          nastepne pokolenia,pomoc dla mlodych czarnych matek spowodowala to, ze
          wiekszosc czarnych dzieci zyje poza pelnymi rodzinami, bo to sie po prostu
          oplaca i z ojcow tych dzieci zdejmuje caly ciezar odpowiedzialnosci za rodzine,
          ABE, tak mozna godzinami, a czlowiek , ktory to widzi , w zadnym razie nie jest
          rasista, a tylko spostrzegawczym ludkiem.
          Co do Dany et cons. nie rozbawiaj mnie pls.
          Napisalas:

Zydzi maja wiele empatii dla
          > wszelkich grup etnicznych ktore sa przesladowane w jakiejkolwiek formie. To
          > wyplywa z przesladowan Zydow w Europie,

A pytanie , krotkie, nasuwa sie samo .A PALESTYNCZYCY?TA PRZESLADOWANA
          MNIEJSZOSC?
          Latwo slowa wspolczucia slac, latwo krytykowac innych , gdy nas to nie
          dotyczy.
          ABE, nie wiem czy
          • abe_ltd Re: ABE, pomieszanie z poplataniem 06.09.05, 10:30
            No to sie zgadzamy na to, ze sie nie zgadzamy w tym temacie :)
            Ja mam powazanie dla tekstow splita, czy rachelki czy rattlera (z malymi
            wyjatkami cytatow z watpliwej jakosci publikacji netowych) ale tez moj post nie
            byl skierowany do nich bo to nie oni rzucili te glupie teksty o tym ze Czarni
            sami sobie zgotowali ten los to i sami sobie musza pomoc, a najlepiej to jak
            sie tam wymorduja nawzajem itp.
            Ten post byl skierowany do warmiego, nowegomaila czy jak mu tam, i wszelkiej
            innej neoconserwatywnej popluczyny z drugiej reki z USA hasajacej po tym forum.
            Oczywiscie nie zgadzamy sie w kwestii roli i obowiazkow organizacji panstwowej
            wobec jej obywateli. To juz kwestia swiatopogladu, misiek ;)
            • krystian71 Re: ABE 06.09.05, 11:07
              zatem juz od poczatku powinnas wyjasnic kogo masz na mysli piszac polska
              emigracyjna holota,
              zauwaz , ze nie merytorycznie do twojego postu, jego tresci, ale do tytulu
              nawiazuje wiekszosc odpowiedzi.
              Na tym ci wlasnie zalezalo?

> Oczywiscie nie zgadzamy sie w kwestii roli i obowiazkow organizacji
              panstwowej
              > wobec jej obywateli. To juz kwestia swiatopogladu, misiek ;)
              a to , krolowo, musialabys jakos rozwinac, nie przypominam sobie , bys na ten
              temat sie wiecej wypowiadala, jesli tak , daj link, oszczedzajac sobie czasu,
              bo zupelnie tego nie rozumiem, a w takiej sytuacji nawet nie moge sie z toba
              zgodzic, ze sie "nie zgadzamy" :))))))))
              Czyzbys przyjmowala, zakladala, ze panstwo nie ma ZADNYCH obowiazkow wobec
              swoich najslabszych obywateli, zwlaszcza takie panstwo, ktore slabosc swoich
              obywateli samo sprowokowalo?
              -------------------------------------------------
              aby dojsc do źródła,trzeba iść pod prąd
              JPII-"Tryptyk Rzymski"
              • abe_ltd Re: ABE 06.09.05, 11:21
                Krystek, zakladam zupelnie na odwrot:
                Krystian: "Czyzbys przyjmowala, zakladala, ze panstwo nie ma ZADNYCH obowiazkow
                wobec
                > swoich najslabszych obywateli, zwlaszcza takie panstwo, ktore slabosc swoich
                > obywateli samo sprowokowalo?'

ALe nie mam glowy teraz na powazna dyskusje w tej sprawie bo sie slaniam nog.
                • abe_ltd Wciaz nie mam glowy na te powazna debate n/t 07.09.05, 01:22
    • sempiasty masz Murzyna w domu, czy co? 05.09.05, 08:42
      wiesz chociaż jaki procent prztstęców stanowią kolorowi w Stanach
      i jaki procent społeczeństwa?
      porównaj sobie
      kiedy widzę te tysiące siedzących
      (dziwnym trafem prawie wcale nie ma tam białych)
      i żądających pomocy
      to myślę ze ....
    • 1ja Re: Do imigracyjnej holoty z USA+ 05.09.05, 08:48
      Czy holota ma narodowosc?
      Slyszalem o holocie z Polski,Z Izraela,Rosji.
      Natomiast nigdy nie slyszalem o holocie Polaku(nie mylic z
      polaczkiem),Izraelczyku.
      Slyszalem,natomiast,o holocie Rosjaninie-ale jest to wyraz kompleksu nizszosci
      holoty polskiej(tzn.z Polski) wg.narodow Rosji.
      Podziwiam rowniez holote polska(tzn. z Polski),ktora przyjeta zostala w grono
      lub srodowisko amerykanskie,w sklad ktorego,wchodza ludzie roznych ras, i ktora
      zaczyna prawic moraly tym,kto ich do siebie przyjal.
      Ale temu sie nie dziwie,bo jak mnie przedstawiciele tej holoty kiedys
      oswiadczyli,ze do Szwecj przyjechali,by Szwedow kultury uczyc.
      Mysle,ze z powodzeniem moga haslo oglosic.
      "Holota wszystkich krajow-laczcie sie".
      Tym bardziej,ze jak widac,ze ta holota z roznych krajow niczym sie nie rozni.
      Z jednym wyjatkiem-nienawidzi sie nawzajem.
      A uwaza sie za lepsza holote niz "inni holoty".
      • abe_ltd Nie chcialam nikogo obrazic 06.09.05, 04:52
        Wiesz, nie chcialam zeby to zabrzmialo obrazliwie wobec Polakow z USA. Mialam
        na mysli tylko te konkretne osoby ktory wyskoczyly tu na forum z tymi outragous
        opinions ze Czarni jak zdegenerowana podklasa kriminogenna nie zasluguja na
        obywatelskie przywileje. Niestety wielu Polskich AMerykanow wzielo to osobiscie
        choc przeciez do nich to nie bylo skierowane.
        Holota jako taka, masz racje, nie ma narodowosci, ani rasy.
    • warmi2 Re: Do imigracyjnej holoty z USA 05.09.05, 08:54
      "Przestancie wieszac psy na Murzynach."

A kto strzelal do FEMA i innych niosacych pomoc ? To nie jest pierwszy taki przypadek i pewnie nie ostatni.

"Wszyscy wiemy ze czarna kultura od conajmniej 30 lat jest mainstream culture
      > in the USA."

Mainstream jezeli chodzi o muzyke i czasami wyglad ale to sa tylko powierzchowne rzeczy. Swoja droga tu nie chodzi o murzynow jako rase, poniewaz przewazajaca wiekszosc z nich zyje tak jak biali, a raczej o stosunkowo mala podgrupe ktora bardziej przypomina dzicz typu ktory odpowiedzialny byl za masakry w Rwandzie niz reszte spoleczenstwa.

To nie sa zadne rasistowskie idiotyzmy ale raczej fakty potwierdzone przez kryminalne statystyki i maja wiecej wspolnego z problemami socjalnymi niz rasa.

Zerknil sobie na artykul napisany przez Paul Sheehan i opublikowany w Sydney Morning Herald:

The longest war America has ever fought is the Dirty War, and it is not over. It has lasted 30 years so far and claimed more than 25 million victims. It has cost almost as many lives as the Vietnam War. It determined the result of last year’s congressional election. Yet the American news media do not want to talk about the Dirty War, which remains between the lines and unreported. In fact, to even suggest that the war exists is to be discredited. So let’s start suggesting, immediately.

No matter how the crime figures are massaged by those who want to acknowledge or dispute the existence of a Dirty War, there is nothing ambiguous about what the official statistics portray: for the past 30 years a large segment of black America has waged a war of violent retribution against white America. And the problem is getting worse, not better. In the past 20 years, violent crime has increased more than four times faster than the population. Young blacks (under 18) are more violent than previous generations and are 12 times more likely to be arrested for murder than young whites. Nearly all the following figures, which speak for themselves, have not been reported in America:

* According to the latest US Department of Justice survey of crime victims, more than 6.6 million violent crimes (murder, rape, assault and robbery) are committed in the US each year, of which about 20 per cent, or 1.3 million, are inter-racial crimes.

* Most victims of race crime - about 90 per cent - are white, according to the survey "Highlights from 20 Years of Surveying Crime Victims", published in 1993.

* Almost 1 million white Americans were murdered, robbed, assaulted or raped by black Americans in 1992, compared with about 132,000 blacks who were murdered, robbed, assaulted or raped by whites, according to the same survey.

* Blacks thus committed 7.5 times more violent inter-racial crimes than whites even though the black population is only one-seventh the size of the white population. When these figures are adjusted on a per capita basis, they reveal an extraordinary disparity: blacks are committing more than 50 times the number of violent racial crimes of whites.

* According to the latest annual report on murder by the Federal Bureau of Investigation, most inter-racial murders involve black assailants and white victims, with blacks murdering whites at 18 times the rate that whites murder blacks.

These breathtaking disparities began to emerge in the mid-1960’s, when there was a sharp increase in black crime against whites, an upsurge which, not coincidentally, corresponds exactly with the beginning of the modern civil rights movement. Over time, the cumulative effect has been staggering. Justice Department and FBI statistics indicate that between 1964 and 1994 more than 25 million violent inter-racial crimes were committed, overwhelmingly involving black offenders and white victims, and more than 45,000 people were killed in inter-racial murders. By comparisons 58,000 Americans died in Vietnam, and 34,000 were killed in the Korean war.When non-violent crimes (burglary, larceny, car theft and personal theft) are included, the cumulative totals become prodigious. The Bureau of Justice Statistics says 27 million non-violent crimes were committed in the US in 1992, and the survey found that 31 per cent of the robberies involved black offenders and white victims (while only 2 per cent in the reverse).

When all the crime figures are calculated, it appears that black Americans have committed at least 170 million crimes against white Americans in the past 30 years. It is the great defining disaster of American life and American ideals since World War II. All these are facts, yet by simply writing this story, by assembling the facts in this way, I would be deemed a racist by the American news media. It prefers to maintain a paternalistic double-standard in its coverage of black America, a lower standard.
      • leaky_cauldron Pozwolę sobie wtrącic tu moje trzy grosze: 05.09.05, 11:02
        Z liczbami podanymi przez "Sydney Morning Herald" nie chcę polemizować, jednak
        razi mnie osobiście sposób ich przedstawienia. Na przykład, podawanie
        sumarycznych danych dotyczących przestępstw, bez rozbicia na poszczególne
        kategorie. 6,6 mln "morderstw, gwałtów i grabieży" w ciągu roku stwarza obraz
        wręcz apokaliptyczny. Czytelnik może łacno pomyśleć, że zamordowano tak z milion
        lub ze dwa miliony ludzi. W rzeczywistości, liczba wszystkich "homicides" w USA
        jest chyba nieco mniejsza niż liczba wszystich ofiar wypadków drogowych (czyli
        wcale niemało, ale w żadnym wypadku nie jest to liczba rzędu miliona).

Grabieże to w znacznej części przestępstwa polegające na wyrwaniu torebki, bądź
        podobne. Dla mnie to będzie istotna róznica, czy mnie zaciukają, czy tylko
        pozbawią dokumentów i kart kredytowych - nawet, jeśli przy okazji dostanę po
        buzi (gwałt, przypuszczam, takiej starej babie jak ja już nie grozi, więc tę
        pozycję pomijam).

Dlatego, jeśli kogoś te sprawy bliżej interesują, to radzę się zaznajomić z
        bardziej szczegółowymi statystykami.

Z tym, co Bill Cosby napisał parę miesięcy temu na temat problemów nurtujących
        społeczność Afro-Amerykanów, istotnie warto się zapoznać.

Dodam taką ciekawostkę: mniej wiecej dwa miesiące przed ukazaniem sie artykułu
        Cosby'ego, w gazetce studenckiej wydawanej w jednej uczelni stanowej w USA
        ukazał sie artykuł, zawierający niemal identyczne stwierdzenia. Student, który
        był jego autorem, wyleciał z uczelni z hukiem. Zwyczajnie - naruszył tabu.
        Cosby'ego, ze względu na jego kolor skóry i status "celebrity", to samo tabu nie
        dotyczy. No i jest on naprawdę mądrym człowiekiem, potrafiącym dostrzec istotę
        problemów.

Ameryka, niestety, ma talent do wdeptywania w bagno. Irak to jeden z przykładów.
        Wleźć było łatwo, ale wyleźć teraz z tego bagna nie sposób. Problem murzyński to
        też bagno, tylko na dużo wiekszą skalę. I w czasie, bo trwa to już ze 300 lat -
        i jesli chodzi oliczbę ludzi, których problem dotyczy. Sprowadzanie czarnych
        niewolników milionami to było stopniowe ładowanie się w bagno. Od Wojny Cywilnej
        (czyli Secesyjnej) zaczeły sie próby wyjścia z tego bagna, naprzemian z
        kolejnym zapadaniem sie jeszcze głębiej. "Civil Rights" wydawały sie wielkim
        przełomem, który Ameryke wreszcie z tego bagna wyciągnie. Guzik prawda! Ameryka
        była po szyję, zdołała się wynurzyć po pas - i tak, niestety, zostało! Nadal
        tkwi w tym bagnie i nikt, doprawdy nikt, nie ma recepty na to, jak z niego
        ostatecznie się wykaraskać.
        • explicit Re: Pozwolę sobie wtrącic tu moje trzy grosze: 05.09.05, 17:48
          Cos na poparcie twojej uwagi o manipulowania statystykami - Zeby biali nie
          wyrozniali sie zbytnio wrzucono ich do jednego koszyka z Latynosami ,...

uklony

The Black War On White Americans - An Overview of U.S. Crime!
          =============================================================

What image do you have of racial violence in the U.S.? What type of person do
          you think commits interracial or "hate" crime? If you get your information from
          the mass media (TV, radio, major newspapers, and popular magazines), you
          probably have an image of a vicious, ignorant, gun-loving, hate-filled,
          skinhead, Klansman, or militiaman - all white of course, that is a completely
          false stereotype. The truth is exactly the opposite!

The media, protected class minorities, and anti-white politicians expect you to
          twist in anguish over black-on-black crime or the rare but well-publicized
          white-on-black crime, but they never mention the much greater amount of black-
          on-white crime? Yes, blacks commit more crime against whites (1.58 million
          crimes per year) than they do against other blacks (1.34 million crimes per
          year)! It's a virtual war of black criminals and white victims!

You'll never read the facts in the national media! Why?
          Paul Sheehan, an Australian reporter, dug out the following information for an
          article in the Sydney Morning Herald , May 2, 1995. Sheehan based his
          statistics on crime data compiled by the FBI and partially reported each year
          in The FBI Uniform Crime Report . These reports can be researched at the FBI's
          website, www.fbi.gov.

Since the FBI doesn't distinguish between Hispanics and whites, Sheehan's
          statistics don't adequately reflect the black-white crime situation. Only about
          10-15% of Hispanics are white, with the rest being Indian or a mixture of
          white, American Indian, and blacks. Hispanic crime rates are almost as high as
          black crime rates. This means that the data Sheehan compiled on inter-racial
          crime is probably grossly understated since a considerable portion of
          the "white against black" crime actually is Hispanic against black crime.
          (Information about this aspect of inter-racial crime will be presented in a
          related article.) Here is the information Sheehan uncovered in his analysis of
          the FBI's crime reports:

Blacks murder more than 1,600 whites each year.
          Blacks murder whites at 18 times the rate whites murder blacks.
          Blacks murdered, raped, robbed, or assaulted about one million whites in 1992.
          In the last 30 years, blacks committed 170 million violent and non-violent
          crimes against whites.
          Blacks under 18 are more than 12 times more likely to be arrested for murder
          than whites under 18.
          About 90% of the victims of interracial crimes are white.
          Blacks commit 7.5 times more violent interracial crimes than whites, although
          whites outnumber blacks by 7 to 1.
          On a per capita basis, blacks commit 50 times more violent crime than whites.
          Black neighborhoods are 35 times more violent than white neighborhoods.
          Of the 27 million nonviolent robberies in 1992, 31% (8.4 million) were
          committed by blacks against whites. Less than 2% were committed by whites
          against blacks.
          Of the 6.6 million violent crimes, 20% (1.3 million) were interracial.
          Of the the 1.3 million interracial violent crimes, 90% (1.17 million) are black
          against white.
          In the past 20 years, violent crime increased four times faster than the
          population.
          In the last 30 years (1964-94), more than 45,000 people were killed in
          interracial murders compared to 38,000 killed in Korea and 58,000 in Vietnam.
          Sheehan commented that the contents of his article could not possibly be
          published or discussed in the U.S. mainstream media.

• abe_ltd Tendencyjne "cooked statistics" 06.09.05, 04:58
        Porownywanie ofiar wojny wietnamskiej (ile lat ona trwala i jak sie mialy
        straty w personelu militarnym USA w stosunku do strat w ludnosci cywilnej
        Wietnamu - bo to conveniently zapomniano) do ofiar przestepczosci w okresie 30
        lat jest smieszne. Zmasowanie wszelkich przestepstw popelnionych przez Czarnych
        jako przestepstwa PRZECIW Bialym jest tez nieprawidlowe logistycznie.
        Przestepstwa wrzucone do jednego wora to przestepstwa przeciw majatkowi innych,
        zyciu, zdrowiu itd - to nie da sie zdefinionwac w jednym frazesie jako
        przestepstwa Czarnych przeciw Bialym. Nie chce mi sie dalej na tymi
        statystykami biedzic bo to czyste brednie a wiec i czasu strata.
        Be it as it may, czy ty naprawde jestes tak niedorozwiniety socjalnie i
        politycznie aby uzywac statystyk w przestepczosci wsrod pewnej grupy etnicznej
        do uzasadnienia swiadomego skazania tej grupy na gwaltowna smierc w postaci
        odciecia ich obywatelskiego przywileju do ochrony ich osob przez Panstwo
        ktorego sa obywatelami? Jesli tak to jestes wyjatkowym idiota.
    • gieroy_asfalta jako nieemigrant napiszę tak: 05.09.05, 09:00
      większość amerykańskich Murzynów to szumowina: prymitywy, nieuki, nieroby,
      wydrwigrosze, złodzieje, bandyci. To są fakty, wystarczy sprawdzić więzienne
      statystyki. Oczywiście są i porządni,jak choćby Bill Cosby który miał odwagę
      swoim "czarnym braciom" powiedzieć wprost co o nich myśli.
      I nie czep się Polaków, oni tam ciężko pracują, nie siedzą, jak Czarni, na
      zasiłkach, nie mówiąc o więzieniach. Choćby z tego powodu należy im się
      szacunek.
      • abe_ltd No i co z tego? 06.09.05, 04:59
        Gdyby to bylo wiezienie zagrozone kataklizmem to Panstwo i tak mialoby
        obowiazek ratowac zycie tych wiezniow i ich ewakuowac. Nie wiedzial o tym,
        gieroj?
    • remik.bz Kwestia kultury osobistej 05.09.05, 09:25
      Nie bardzo rozumiem dlaczego obrażasz innych używając słowa "hołota" w
      odniesieniu do ludzi. Nie ma usprawiedliwienia dla takiego postępowania ( ani
      młody wiek , ani emocje czy kompleksy).
      A tak nawiasem oburzasz sie na tych , którzy dzielą ludzi na lepszych i
      gorszych ( oburzenie słuszne , ale forma fatalna), a sama robisz właściwie to
      samo. Zacytuję:
      > Przemyslcie to zanim spiszecie na straty nastepna grupe etniczna. Fakt jest
      > ze i tak nie macie szans. Oni tam sa, oni maja lepsze bo starsze niz Wy prawo
      > tam byc,

Czyli są tacy , którzy mają "lepsze prawo do bycia "Amerykaninem" i tacy ,
      którzy to prawo maja gorsze. Gdybym był złośliwy , to bym napisał , że jedyne
      prawo do "bycia Amerykaninem" to mają Indianie Navaho czy Dakota np.

Ps Piszę z Krakowa z UE i tak naprawdę kwestie "amerykańskie " niewiele mnie
      obchodzą. Ale przykro mi ,że ktoś używający języka polskiego zapomina o takim
      pojeciu jak "kultura osobista" i dlatego wtrącam się do dyskusji.
      • abe_ltd See my reply to 1ja+ above. 06.09.05, 05:00
        Apologies if I offended your sense of bone tone.
    • bloczek4 wszyscyśmy już czarną hołotą z USA 05.09.05, 11:05
      Ludzie na całym swiecie ubierają się już jak czarna hołota z gett, słuchają i
      naśladują jej muzykę, przejęli jej język, zachowania i system wartości. Tak
      wybrali. A ciul im w oko. Jaki świat, taką se wybiera kulturę...
      • w.ojciech Re: wszyscyśmy już czarną hołotą z USA 05.09.05, 17:58
        bloczek4 napisał:
        Ludzie na całym swiecie ubierają się już jak czarna hołota z gett,(...)
        przejęli jej język, zachowania i system wartości
        -----

Bloczku.Mylisz sie.Chrzescijanski system wartosci wysysamy z mlekiem matki.
        • i-love-2-bike Re: wszyscyśmy już czarną hołotą z USA 05.09.05, 18:00
          w.ojciech napisał:

> bloczek4 napisał:
          > Ludzie na całym swiecie ubierają się już jak czarna hołota z gett,(...)
          > przejęli jej język, zachowania i system wartości
          > -----
          >
          > Bloczku.Mylisz sie.Chrzescijanski system wartosci wysysamy z mlekiem matki.
          >

ale niestety potem powinnismy zmieniac buty, a nie nosic ciagle te same
          smierdzace i cudze. mozna dostac grzyba,uwazaj trollu.
      • abe_ltd Oczywiscie. Niektorzy (ci do ktorych ten watek 06.09.05, 05:02
        byl skierowany) przejeli nie tylk styl upierania i muzyka ale rowniez i
        mentalnosc egoistycznych, bezwzglednych bestii, ktorych dola ich wspolobywateli
        jest zupelnie obca, o ile nie niemila.
    • warmi2 Re: Do imigracyjnej holoty z USA 05.09.05, 19:07
      Imagine this sort of editorial being published in USA ..

www.jamaica-star.com/thestar/20050902/cleisure/cleisure1.html
      • i-love-2-bike Re: Do imigracyjnej holoty z USA 05.09.05, 19:10
        warmi2 napisał:

> Imagine this sort of editorial being published in USA ..
        >
        > www.jamaica-star.com/thestar/20050902/cleisure/cleisure1.html

sa takie,ale rzadko,nie kto inny tylko sam Bill Cosby walil czarnych przez dlugi
        czas po glowie,aby sobie zaczeli sami pomagac a nie ciskac sie na bialych ciagle
        z oskarzeniami.
        • w-ojciech Re: Do imigracyjnej holoty z USA 05.09.05, 19:18
          i-love-2-bike napisała:

sa takie,ale rzadko,nie kto inny tylko sam Bill Cosby walil czarnych przez dlug
          iczas po glowie,aby sobie zaczeli sami pomagac a nie ciskac sie na bialych
          ciagle z oskarzeniami.

----

Rachelko. Czlowiek uczy siem cale zycie. Wczoraj dowiedzialas sie z Forum o
          Bill Cosby.
          • i-love-2-bike Re: Do imigracyjnej holoty z USA 05.09.05, 19:24
            w-ojciech napisał:

>
            > sa takie,ale rzadko,nie kto inny tylko sam Bill Cosby walil czarnych przez dlug
            > iczas po glowie,aby sobie zaczeli sami pomagac a nie ciskac sie na bialych
            > ciagle z oskarzeniami.
            >
            > ----
            >
            > Rachelko. Czlowiek uczy siem cale zycie. Wczoraj dowiedzialas sie z Forum o
            > Bill Cosby.
            >

nie rozmawiam z podszywkami,unlike u i have a life.
      • abe_ltd Re: Do imigracyjnej holoty z USA 06.09.05, 05:04
        To ze ich zachowanie jest moralnie naganne i niedotolerowalne nie
        usprawiedliwia skazania ich na smierc przez reszte spoleczenstwa ktorego sa
        czlonkami.
        • kapitalizm Re: Do imigracyjnej holoty z USA 06.09.05, 05:20
          ....wielu, rowniez tu w USA, nie rozumie roli jaka spelnia FED
          (rzad federalny),

od poczatku zalozyciele USA spierali sie nad potrzeba/nie potrzeba takiego
          molocha, majacego wladze nadrzedna nad wszystkimi mieszkancami,

slusznie ostrzegali przed niebezpieczenstwem i konstytucyjnie ograniczyli role
          tego organu do:

- ochrony integralnosci terytorialnej USA przed zagrozeniami zewnetrznymi
          - organizacji wymiaru sprawiedliwosci (sad, prokuratura, policja) - jako wyraz
          ochrony integralnosci osobistej i majatkowej kazdego obywatela przed
          zagrozeniem wewnetrznym - czyli sciganie przestepcow,

pozostawiajac wszelkie decyzje dotyczace wszystkich innych decyzji zyciowych w
          rekach wolnych obywateli,

a wiec we wszystkich sprawach zyciowych (nie tylko kryzysowych) czlowiek ma
          polegac przede wszystkim na samym sobie, w nastepnej kolejnosci na liscie
          pomocy sa:

- najblizsza rodzina
          - dalsza rodzina
          - przyjaciele, znajomi
          - najblizsi sasiedzi
          - dalsi sasiedzi
          - lokalnie wybrane wladze
          - wladze danego powiatu
          - wladze stanowe,

ostatnim ogniwem w pomocy obywatelowi jest FED, i to nie w celu zrzucania mu
          butelek z woda, uczenia dzieci czy kopania rowow melioracyjnych, ale ochrony
          zycia i wlasnosci obywateli
          przed wandalami,

niestety wzorem europejskiej infatylizacji spoleczenstw, niektorzy Demokraci
          odwrocili ten naturalny porzadek rzeczy i wmowili ludziom (szczegolnie nie
          wyksztalconym), ze za ich zycie odpowiedzialny jest przede wszystkim rzad
          federalny,

takie byly poczatki rzadowej edukacji, emerytur i np. akcji ratunkowych, a
          ostatnio coraz glosniej ci sami lewicowcy nawoluja do sfederalizowania
          wszystkich lekarzy,

tak sie narodzily tu cale grupy ludzi uzaleznionych od wladz stanowych i
          federalnych - zreszta ze wzajemnoscia, gdyz tylko te masy na nich (Demokratow)
          glosuja,

ta ludzka bezradnosc zawsze byla cicha radoscia w sercu, zadnych wladzy
          Demokratow -
          im nigdy nie chodzilo oczywiscie o zmniejszenie liczby biednych - kto by
          dobrowolnie
          staral sie zmniejszyc liczbe swoich klientow, no nie?

czego ja sie obawiam najbardziej to dalszej infantylizacji i odchodzenia od
          idealow na jakich
          powstalo USA oraz coraz wiekszych tu wplywow europejskiego kolektywnego
          myslenia i zbiorowej odpowiedzialnosci,

czesto mam tu okazje, szczegolnie w ostatnich 10-15-tu latach, na obserwacje
          slynnego powiedzenia "polaka mozna wziasc z prowincji do kapitalizmu Ameryki,
          ale nie mozna wyjac prowincji z polaka" - z mala poprawka na powojenna
          emigracje - zamiast prowincji wstaw 'socjalizmu',

dotyczy to rowniez wielu tutejszych forumowiczow.
          • abe_ltd Re: Do imigracyjnej holoty z USA 06.09.05, 05:26
            Sprowadzasz osiagniecia cywilizacyjne ostatnich 2000 lat i pojecie organizacji
            spolecznej i jej roli do poziomu strukturalnego i organizacyjnego (nie mowiac
            juz moralnym) szczepow neanderlczykow z prehistorii. Przespales postep
            cywiliazacji w area of social and political relations & interdependencies?
            • kapitalizm Re: Do imigracyjnej holoty z USA 06.09.05, 07:09
              - Sprowadzasz osiagniecia cywilizacyjne ostatnich 2000 lat i pojecie
              organizacji
              spolecznej i jej roli do poziomu strukturalnego i organizacyjnego (nie mowiac
              juz moralnym) szczepow neanderlczykow z prehistorii. Przespales postep
              cywiliazacji w area of social and political relations & interdependencies?

...nie bardzo wiem o czym mowisz?

a moze nie czytales mojego calego postu?

przeciez pisalem o ogromnej wadze poszanowania czlowieka, o odrzuceniu
              pierwotnego myslenia szczepowego, grupowego, rasowego i narodowego,

o odkryciu wartosci indywidualnej kazdego czlowieka, w przeciwienstwie do
              bezosobowej masy ogolu,

te wszystkie formy zostaly ponad 200 lat temu zaniechane w tworzeniu nowego i
              cywilizowanego swiata w USA - swiata uwolnienia jednostki od kaprysow
              wiekszosci, rzadow tlumow i zbiorowej odpowiedzialnosci,

chyba nie nawolujesz USA do kolektywistycznej mentalnosci - tego zdziczenia
              spolecznego nigdy tu nie bylo!

to wszystko sa osiagniecia moralne indywidualizmu (kapitalizmu), a nie
              kolektywizmu (socjalizmu), czyz nie?

• abe_ltd Tyle ci tylko powiem 07.09.05, 01:09
                w pojedynke czlowiek nie zbudowalby cywilizacji, a wciaz skakalby po drzewach
                bijac sie z innymi wolnymi jednostkami o banany
                • kapitalizm Re: Tyle ci tylko powiem 07.09.05, 07:55
                  ...no przeciez pisalem, ze jako stado do niczego czlowiek dojsc nie mogl,
                  oprocz zrywania bananow,

dopiero wyzwolenie czlowieka z kleszczy mentalnosci grupowej zaowocowalo
                  poteznym rozkwitem cywilizacyjnym - tym momentem byla kapitalistyczna rewolucja
                  przemyslowa - wtedy to dopiero indywidualna jednostka dostala bodzca do
                  produkcji, nauki i wynalazkow,

ale to by sie nigdy nie wydarzylo gdybysmy dalej zyli w zbiorach bezimiennych
                  mas wodzonych przez kroli i pralatow,

cywilizacja istnieje tylko dlatego, ze wolno nam wreszcie doceniac jednostke -
                  wbrew woli kosciolow i socjalistycznych rzadow,

dobrowolna kooperacja wolnych jednostek ciagnie cala cywilizacje - bo tylko
                  jednostka jest obdarzona rozumem i moze MYSLEC,

masy - tylko CZUJA,

MYSL - nie badz masa.
    • abstrakt2003 Jedno pytanie 05.09.05, 20:06
      Czym różni się emigracyjna hołota z USA od tej z NZ?
      • wojc.d Re: Jedno pytanie 05.09.05, 20:08
        abstrakt2003 napisał:

Czym różni się emigracyjna hołota z USA od tej z NZ?
        ------------
        Abstrakcie
        oni nie som z Kosmosu!
        • abstrakt2003 Re: Jedno pytanie 05.09.05, 20:11
          wojc.d napisała:

> abstrakt2003 napisał:
          >
          > Czym różni się emigracyjna hołota z USA od tej z NZ?
          > ------------
          > Abstrakcie
          > oni nie som z Kosmosu!
          ?????????????????????
      • abe_ltd You tell me 06.09.05, 05:12
        w osobnym watku na ten temat.

You disappoint me :(
    • abe_ltd Korekta: w Roku panskim 2000 to bylo n.t 06.09.05, 05:39
    • mmkkll Od nieimigracyjnej hołoty z Polski 06.09.05, 07:10
      A dlaczego używasz niepoprawnego słowa "hołota"? I dlaczego czujesz się lepsza?
      --
      "Investigator: And could you describe the suspect for me?
      Witness: Yes. The suspect was... with ... and had a really ..... I'd say the
      suspect's...
      Investigator: What?
      Witness: You're a government funded investigator. If I say "white" or "black" or
      "she" or "he" or "short hair" or "large tattoo" or "midget" or "giant" or
      "medium hieght," you're going to immediately going to call me a
      racist/sexist/pollitically incorrect person and throw me in jail for three years.
      Investigator: Did you just say "black?" I'M GONNA THROW YOU IN JAIL FOR THE REST
      OF YOUR LIFE, YOU NO-GOOD DIRT-EATING WHITE TRASH SCUMBAG!!!!!!"

www.urbandictionary.com/define.php?term=political+correctness
      • klonica Re: Od nieimigracyjnej hołoty z Polski 06.09.05, 13:48
        mmkkll napisał:

> A dlaczego używasz niepoprawnego słowa "hołota"? I dlaczego czujesz się
        lepsza?

Chyba masz racje. Caly post abe tchnie polityczna poprawnoscia. I jeszcze
        ten "humanitaryzm?" Bo jesli juz, to gdzie miejsce na milosc blizniego?

• mmkkll Re: Od nieimigracyjnej hołoty z Polski 07.09.05, 16:10
          > Chyba masz racje. Caly post abe tchnie polityczna poprawnoscia

Oczywiście, z tym że wybiórczą. Słowa "negro" użyć nie wolno, ale "polack" jest
          w dobrym guście i eleganckie.
          • abe_ltd Dla mnie i negro i Polak to slowa jak najbardziej 07.09.05, 23:03
            dopuszczalne. Niedopuszczalne jest gollywog
            • mmkkll Re: Dla mnie i negro i Polak to slowa jak najbard 08.09.05, 13:22
              www.freesearch.co.uk/dictionary/gollywog
              Tak sobie sprawdziłem... To jest wulgarne?
              Jak dla mnie mówienie o wszystkim jest dopuszczalne(czyli i negatywna ocena
              dużej części czarnych Amerykanów, którzy pomimi oficjalnych przywilejów wciąż
              nie mogą sobbie poradzić). Tak, jak i ocenianie i bycie ocenianym...
              • abe_ltd Re: Dla mnie i negro i Polak to slowa jak najbard 09.09.05, 01:39
                No tak, bo negro to konkretna nazwa i w zamierzeniu nie jest ona denigrating.
                Natomiast nazywanie czarnych gollyowog'ami to z zalozenia jest osmieszajace bo
                wiemy ze mowa o durnych czarnych lalach z druciatymi wloskami.
                Oczywiscie, nazywanie lali gollywog'iem jest ok to ona tym wlasnie jest.
                Wszystko jest dopuszczalne az nie zaczniesz lamac prawa swoimi opiniami.
                • mmkkll Re: Dla mnie i negro i Polak to slowa jak najbard 09.09.05, 01:58
                  > Wszystko jest dopuszczalne az nie zaczniesz lamac prawa swoimi opiniami.

Właśnie. To zależy od prawa. Słyszałem jakiś czas temu(choć nie jestem tego
                  pewien) o wywaleniu z którejś z kalifornijskich uczelni studenta za koszulkę z
                  napisem typu "proud to be straight". A to nie jest mądre prawo.

Mi chodzi o to, by można było jak najwięcej jeśli chodzi o wolność wypowiedzi.
                  Naprawdę nie obchodzi mnie, czy ktoś głupi z kręgu anglojęzycznego będzie mnie
                  nazywał "polack". To tylko świadczy o nim. Analogicznie z tą "hołotą"(przyznam,
                  że sam założyłem jakiś czas temu wątek gdzie nazwałem hołotą zachlanych górników
                  demolujących moje miasto podczas deomnstracji, tym niemniej sądzę, że miałem
                  solidniejsze podstawy).

Na trochę inny temat. Znalazłem coś takiego:
                  en.wikipedia.org/wiki/Anti-polonism
                  en.wikipedia.org/wiki/Talk:Anti-Polonism
                  Sporo czytania.
                  Ktoś coś jednak robi. A i termin wchodzi w użycie. I dobrze.

• rattler Re: Do imigracyjnej holoty z USA 06.09.05, 21:49
      What a crap !

narazie

------------------------------------------

What a shame!
      • abe_ltd A teraz to juz siem calkowicie podnioslam na duchu 07.09.05, 00:51
        Dzieki rattler, ty zmijowaty niedobry cowboyu.
        For your information, crap to ja robie w ubikacji, nie na forum. Tutaj to ja
        powaznie swoje opinie wyglaszam. No ale dzieki za konstruktywna krytyke.
        To zreszta idzie do klonicy i innych uprzejmych rozmowcow
    • manny_ramirez Dziekuje Ci ABE 07.09.05, 14:41
      za jasne i dobitne okreslenie mojej pozycji spolecznej.
      • krystian71 ooo, manius, co slychac? 07.09.05, 14:48

• abe_ltd Mnie siem pytaj? Ja w imieniu staszka jego 07.09.05, 23:04
          opinie tu wyglaszam, ok?
      • dritte_dame Re: Dziekuje Ci ABE 07.09.05, 17:13
        manny_ramirez napisał:

> jasne i dobitne okreslenie mojej pozycji spolecznej.

Skad nabrales pewnosci ze Abe zrobila wlasnie to co napisales ze zrobila?
        • abe_ltd Sa rzeczy na niebie i ziemi, jak rowniez miedzy 07.09.05, 23:07
          manny a mna o ktorych tobie sie nie snilo
          • dritte_dame Re: Sa rzeczy 07.09.05, 23:14
            abe_ltd napisała:

> miedzy manny a mna

To tam sie jeszcze cos zmiesci?
            • dritte_dame Oops 07.09.05, 23:17
              Nie zauwazylam ze watek juz zamkniety.
              Sor.y
            • abe_ltd I didn't say we were tight. n/t 07.09.05, 23:38
      • abe_ltd NIe ma sprawy. I can see through you, darling n/t 07.09.05, 23:02
      • w_ojciech do mimozy Manny'ego 07.09.05, 23:07
        Abe prowokuje. Zobacz jak wątek urósł.

PS. Czy interesownie się Waszym środowiskiem
        Eurojihadu jest niebezpieczne???
        Zobacz na obawy Autora tego tekstu:
        poland.indymedia.org/pl/2005/07/14973.shtml
        • abe_ltd W obronie Staszka 07.09.05, 23:39
          Z tego co wiem to Manny nie jest patronem eurojihadu
          • w_ojciech Re: W obronie Staszka 07.09.05, 23:45
            abe_ltd napisała:
            > Z tego co wiem to Manny nie jest patronem eurojihadu
            --------------------
            • abe_ltd You might be right there! n/t 07.09.05, 23:49
              • w_ojciech Re: You might be right there! n/t 08.09.05, 00:13
                Zacząłem zwracać uwagę kiedy
                wolisz powiedzieć COŚ po angielsku.
    • amk1999 braterstwo - nie rasizm 07.09.05, 16:00
      do przeczytania i zastanowienia się

www.humaneventsonline.com/article.php?id=8921
      • dana33 Re: braterstwo - nie rasizm 07.09.05, 21:52
        mam nadzieje, ze jest wiecej takich ludzi, ktorzy mysla jak ten rabbi....\
        dobry artykul.
        • krystian71 zem sie wziol i wzruszyl, gdzie jeszcze takie 07.09.05, 22:09
          kawalki przeczytasz, jak ci jakis rabit nie zaserwuje.
          czyli, rabini sa pozyteczni

Not sweating with others from around the country who had scraped their last
          dollar to come help.
          --
          -------------------------------------------------
          aby dojsc do źródła,trzeba iść pod prąd
          JPII-"Tryptyk Rzymski"
          • abe_ltd I na tym pozytywnym akcencie zamykam watek 07.09.05, 23:12
            There is only one real America. Beginning Friday morning in Houston, thousands
            of regular citizens poured into the Astrodome offering water, food, clean
            clothes, personal items, baby diapers and toys, love and even their homes to
            the evacuees who had been bused in from New Orleans

Life is beautiful and poeple are good
            • bam_buko Zapomnialas dodac na zakonczanie 07.09.05, 23:22
              god bless america

przy okazji holote emigracyjna tez
              • i-love-2-bike Re: Zapomnialas dodac na zakonczanie 07.09.05, 23:27
                bam_buko napisał:

> god bless america
                >
                > przy okazji holote emigracyjna tez

bez holoty emigracyjnej ameryka nie bylaby ameryka tylko NZ z owcami:))
                • abe_ltd God bless you two in particular :))) 07.09.05, 23:40
                  I like you two nevertheless. Jak juz kogoz lubie to trudno mi sie odzwyczaic
    • polani Re: Do imigracyjnej holoty z USA 08.09.05, 12:54
      niech polacy wrocal do polski aby ten zacofany kraj wybudowac
      krzywe chodniki szare fasady
      • dziwak4 Re: Do imigracyjnej holoty z USA 09.09.05, 06:03

Slusznie,holota polska powinna wiedziec,gdzie jest jej miejsce,
        a nie pchac sie do jakies Ameryki.To kraj inteligentow i wysoko
        postawionych osobistosci.Mozecie tutaj co najwyzej sprzatac,i to
        nie wiem czy wam sie nalezy,polskie baranki.
        Do roboty radze sie wziasc,i odbudowac nasz kraj.
        :)))
        • dziwak4 Re: Do imigracyjnej holoty z USA 09.09.05, 06:11

Przepraszam,zle skoro ten watek jest poswiecony holocie
          imigracyjnej,to nie mam nic do dodadania,bo przyjezdzaja
          tutaj same bobki,ktore nie wiedza gdzie sie obrocic.
          Trzeba siedziec w kraju i go ulepszac,a za 10 lat bedzie
          nie do poznania.Wtedy wprowadzimy wizy dla obywateli USA,
          ze szczegolnym obostrzeniem,tylko jeden wjazd na 3 miesiace na 10 lat!
          Trzeba ich w koncu nauczyc porzadku skoro sami maja taki jak w New Orleans.
          :))))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka