Gość: zyzio IP: *.goleniow.sdi.tpnet.pl 08.09.02, 21:02 i TY możesz zostać swiętym!!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mark czemu nie? IP: *.goleniow.sdi.tpnet.pl 08.09.02, 21:03 No to jeszcze może Leszek MILLER do pary? Susanin to pestka, Miller w bagno wpuścil tzrydzieści parę milionów frajerów! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbynek Re: Bohater wojny z Polską w XVII w. może zostać IP: *.ibg.uit.no 08.09.02, 21:13 Tylko bagna już nie te:-((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Re: Bohater wojny z Polską w XVII w. może zostać IP: *.stmarylittleton.org 09.09.02, 03:40 Jak swiat swiatem Ruski dla Polaka nigdy nie byl bratem (a nawet jak byl,to wszyscy na niego lali) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: Bohater wojny z Polską w XVII w. może zostać IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 09.09.02, 04:32 Jeżeli "nasi bracia" cerkiewni poszukują kandydatów na ichniejszych świętych (a kryterium, jak widać, mają dość ostre: kto zabił więcej Polaków?), to ja proponuję kilka znanych twarzy: Lenin, Stalin i np.Dzierżynski (ten to dopiero nadaje się na świętego!!!) O ich działalności i "dobrych uczynkach" wszyscy wiedzą dzięki czemu czas do "kanonizacji" może być skrócony do minimum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza Hehe rebjata, dawajcie dalej w tym stylu ;-)) IP: *.ic.ru / *.ic.ru 09.09.02, 10:35 Gość portalu: Wojtek napisał(a): > Jeżeli "nasi bracia" cerkiewni poszukują kandydatów na > ichniejszych świętych (a kryterium, jak widać, mają dość ostre: > kto zabił więcej Polaków?) Susanin nie zabijal, to POlacy jego zameczyli. A stan swietego otrzyma dlatego ze oddal swe zycie za Ojczyzne w momencie kliedy ona tego bardzo potrzebowala - kiedy nawiasem mowiac POlacy zabijali tysiacami Rosjan - w tym dzieci, kobiety i starcow... , to ja proponuję kilka znanych > twarzy: Lenin, Stalin i np.Dzierżynski (ten to dopiero nadaje > się na świętego!!!) Tw. Dzerzynski byl POlakiem - to moze wy nadfacie mu stan swietego, bo ROsjan on zabil (jak i Lenin ze Stalinem) najwiecej... Misza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: Hehe rebjata, dawajcie dalej w tym stylu ;-)) IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 09.09.02, 17:28 Gość portalu: Misza napisał(a): > Gość portalu: Wojtek napisał(a): > > > Jeżeli "nasi bracia" cerkiewni poszukują kandydatów na > > ichniejszych świętych (a kryterium, jak widać, mają dość ostre: > > kto zabił więcej Polaków?) > > Susanin nie zabijal, to POlacy jego zameczyli. A stan swietego otrzyma dlatego > ze oddal swe zycie za Ojczyzne w momencie kliedy ona tego bardzo potrzebowala - > > kiedy nawiasem mowiac POlacy zabijali tysiacami Rosjan - w tym dzieci, kobiety > i starcow... Moglbys sobie darowac te licytacje kogo zabijali Polacy bo jak zaczniemy sie zaglebiac w ten temat to moze sie okazac , ze Rosjanie lubuja sie w zabijaniu niewinnych. Czy chcesz pzryklady z historii, czy wolisz raczej wspolczesne, ale... Zostawmy to. Susanin nie zabijal jeno wprowadzil polskie wojsko na bagna, na pewna smierc. To jest ten maly szczegol, ktory, dla mnie przynajmniej, dyskwalifikuje go jako kandydata na swietego. Szczegol, ale istotny wielce. > > , to ja proponuję kilka znanych > > twarzy: Lenin, Stalin i np.Dzierżynski (ten to dopiero nadaje > > się na świętego!!!) > > Tw. Dzerzynski byl POlakiem - to moze wy nadfacie mu stan swietego, bo ROsjan > on zabil (jak i Lenin ze Stalinem) najwiecej... > > Tu niestety masz racje, ale pozwolilem sobie na wymienienie go bo tez jego zycie zwiazane bylo z Twoim krajem, a z Polska mial do czynienei o tyle o ile przyszlo mu zabijac Polakow. Oczywiscie pzryrownanie Susanina do Lenina i reszty choloty bylo racze ironiczne i nie postwilem miedzy nimi znaku rownosci, ale chodzilo mi raczej o pokazanie pewnego schematu: zabil (w tym przypadku wyprowadzil wroga na bagna wystawiajac ich na pewna smierc) Polakow-swiety. Lenin zostal tylko bohaterem bo zabijal takze Rosjan. Wiesz, przemyslalem sobie to wszystko i doszedlem do wniosku, ze problem lezy w tym, ze Ty i ja mamy rozne skale wartosci ludzkiego zycia. Zawsze wydawalo mi sie, ze zycie jest najwyzszym dobrem, a zabijanie czlowieka- czy to bezposrednio, czy tez tak jak zrobil to Susanin- moze miec inna inerpretacje prawna, ale moralnie ma bodobna wartosc, jest czyms zlym. Pozdrawiam, Wojtek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mic Re: Hehe rebjata, dawajcie dalej w tym stylu ;-)) IP: *.dbtec.de / 10.1.4.* 10.09.02, 16:22 Musze Miszy niestety przyznac racje. Gdyby to jakis polski powstaniec lub partyzant wyprowadzil wrogow (Niemcow, Szwedow, Turkow, Rosjan czy kogo tam jeszcze) w tzw. maliny i ci by go potem powoli wykonczyli to z pewnoscia zostalby czyms w rodzaju bohatera narodowego. Czy zostalby swietym, tego nie wiem ale w czasie wojny, gdy obce wojska brutalnie okupuja kraj tlumaczenie, ze "zycie ludzkie jest najwyzsza wartoscia" itd... jest bzdura. To byla forma samoobrony na wlasnym terytorium. I twierdzenie, ze wyprowadzil ich na PEWNA smierc to tez bujda. Przeciez szanse wyjsc z tych bagien mieli, choc byc moze znikoma. Popieluszko nie ma co prawda nikogo na sumieniu a dlaczego zostal swietym? Bo wielebny nie mogl odpuscic sobie politykowania. To co robil Popieluszko nazywa sie walka polityczna. Dobrze wiedzial, co moze go czekac. Nie byl jedynym, ktory zaplacil zyciem. Podwojna moralnosc kosciola katolickiego i papieza Polaka widac po jego zacieklym antykomunizmie z jednej strony i wyraznym tepieniu zaangazowania politycznego ksiezy w Ameryce Poludniowej. Tam nagle mieszanie chrzescijanstwa z polityka nie jest pozadane... No tak, wystarczajaco daleko od Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wasz Krzys Re: Bohater wojny z Polską w XVII w. może zostać IP: *.ipt.aol.com 09.09.02, 08:09 Nienawidze Roskich i wszystko z tym scierwem zwiazane. To byli i sa nasi najwieksi wrogowie. Tych ssynow i ich glupi akcent spotykam na calym swiecie. Jest to straszna cholota i lobuzeria. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x RUSKIE HOLOTA WON ZA URAL ! IP: 217.153.49.* 09.09.02, 10:21 Najgorszym wrogiem jest wrog podajacy sie za przyjaciela. W tym Sowietskij Sojuz (czyli po polsku "radzacy spojnik" - co za powalona nazwa, w nawiasem mowic, to komu oni chciali radzic ?) akurat byl mistrzem. Ruscy zawsze chciali dla Polski zle, ale bezczelnie chowali to pod plaszczykiem braterstwa narodow, wspolnych slowianskich korzeni i innych bzdetow. Dlatego powiedzmy Iwanom WON ZA URAL ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jr Re: RUSKIE HOLOTA WON ZA URAL ! IP: *.lumena.ru / 192.168.200.* 10.09.02, 15:45 Dla znawcy jez. rosyjskiego: SOVIETSKIJ SOJUZ - tlumaczy sie jako Zwiazek Radziecki a nie "radzacy spojnik" Lecz sie chlopie na nogi bo na glowe jest juz za pozno! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kris Re: Bohater wojny z Polską w XVII w. może zostać IP: *.wmmv.put.poznan.pl 09.09.02, 09:06 Ech Cerkiew i Rosjanie ze swymi kompleksami nieudanej rusyfikacji Polaków...Tylko się śmiać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Bohater wojny z Polską w XVII w. może zostać + IP: 213.88.164.* 09.09.02, 11:44 Prosze,bardzo-bardzo prosze-odpowiedzcie na pytanie. Do kogo wy macie sympatie? Chrzescianie! Odpowiedzcie! Odpowiedz Link Zgłoś
pablostar1 Re: Bohater wojny z Polską w XVII w. może zostać 09.09.02, 13:44 Na pewno nie do ruskich brudasów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Bohater wojny z Polską w XVII w. może zostać + IP: 213.88.164.* 09.09.02, 14:40 Dresiarze-przeciez nie Rosjanie? A czy wszystkie mordy zapijaczone-czy to sami Rosjanie? Jak wam nie wstyd? Ze macie awersje do Zydow,to rozumiem-to jest biologia. Ale do Rosjan,Czechow,Litwa,Ukraina,Ameryka,Holandia,Niemcy,Rumunia,.......? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leo Kochany Zyzio IP: *.zgorzelec.sdi.tpnet.pl 09.09.02, 16:04 "Święty" w tradycji Cerkwi prawosławnej to całkiem co innego niż w Kościele katolickim. Ale żeby to wiedzieć i ogarnąć rozumkiem, to zyzie, wojtusie, krzysie muszą zacząć czytać książki. Umiecie już pisać to bardzo dobrze rokuje na przyszłośc. Zdobywając wiedze perzestaniecie się bać nieznanego, wasze fobie przestaną was prześladować. Sukcesów edukacyjnych zyczy leo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: Kochany Zyzio IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 09.09.02, 17:04 Gość portalu: leo napisał(a): > "Święty" w tradycji Cerkwi prawosławnej to całkiem co innego niż w Kościele > katolickim. Ale żeby to wiedzieć i ogarnąć rozumkiem, to zyzie, wojtusie, > krzysie muszą zacząć czytać książki. Umiecie już pisać to bardzo dobrze rokuje > na przyszłośc. Zdobywając wiedze perzestaniecie się bać nieznanego, wasze fobie > > przestaną was prześladować. > > Sukcesów edukacyjnych zyczy leo Jak widze kolega konczyl uniwersytety w Moskwie, a byc moze i w Leningradzie. A ja, biedny Polak tylko w Warszawie, ale przyznaje, nie wiedzialem, ze slowo swiety dla Rosjan znaczy ten, ktory w obronie ojczyzny zabije jak najwieksza ilosc wrogow. W mojej hierarchi wartosci, Taki czlowiek moglby byc bohaterem narodowym, ale co do jego swietosci... Teraz zrozumialem i wyznaje skruche, ale nie rumienie sie bo zostac pouczonym przez taki autorytet jak Leoś to jest zaszczyt. Ciekaw jeszcze jestem co Kolega uwaza za moja fobie? Jezeli to, ze nie lubie Rosjan to zdaje sie, ze Kolege tez cos przesladuje. Ja tylko nie lubie, gdy ktos miesza i wykorzystuje religie, jakakolwiek by to religia nie byla, do swoich brudnych celow politycznych. Mam nadzieje, ze Kolega jako wybitnie uczony, domysla sie co mam na mysli. Byc moze przydalby sie Koledze jeszcze jeden fakultet ze zdrowego rozsadku, ale tego chyba nigdzie nie wykladaja, Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafi Re: Bohater wojny z Polską w XVII w. może zostać IP: 149.31.12.* 09.09.02, 22:13 Czolem wszystkim ;-) Najbardziej interesujaca rzecz, oczywiscie, nie sam artykul, ale dyskusja na temat. Mam mase komentarzy, ale najbardziej osobisty nastepuje: Jestem Rosjaninem, spedzilem w Polsce na studiach cztery lata. Przyjechalem do tego kraju bez uprzedzen,tak jak przyjechalbym do kazdego innego. W ciagu tych czterech lat staralem sie zadnych uprzedzen nie nabywac i mysle ze sie udalo. Oczywiscie niekiedy slowo "ruski" razem z paroma ciezkimi dodatkami wpada do ucha, ale zawsze kiedy mnie pytano, jaki w Polsce stosunek do Rosjan, odpowiadalem - normalnie, nic specjalnego. Dziekuje serdecznie wszystkim za to, ze teraz bede mogl mowic: "z jedenj strony - normalnie, nie mialem zadnykh klopotow z sasiediami po kamienicy, zaprzyjaznilem sie zwieloma Poliakami, ale z drugiej - "Ruskie to holota won za Ural". :-) Chlopcy i dziewczeta - Ruskieto mogabyc pierogi, czas juz chyba na tym poprzestac! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mic Re: Bohater wojny z Polską w XVII w. może zostać IP: *.dbtec.de / 10.1.4.* 10.09.02, 16:25 Gość portalu: Rafi napisał(a): > ale zawsze kiedy mnie pytano, jaki w Polsce stosunek do > Rosjan, odpowiadalem - normalnie, nic specjalnego. I bardzo dobrze bo tak wlasnie jest. Olbrzymia wiekszosc Polakow ma najzupelniej normalny stosunek do Rosjan a przynajmniej by chciala, gdyby nie sporadyczne zagrywki rosyjskiej dyplomacji. Paru idiotami nie warto zaprzatac sobie glowy. Znasz zapewne to powiedzenie: psy szczekaja, karawana idzie dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Bohater wojny z Polską w XVII w. może zostać + IP: 213.88.164.* 10.09.02, 16:27 A jezeli ta para jest duza? Odpowiedz Link Zgłoś
fredzio54 Re: Bohater wojny z Polską w XVII w. może zostać 09.09.02, 22:45 Dlaczego Polska jest Pelna Turcow i Arabstwo !!!!! Polki im sie podobja !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś