tmkmk Szef SPD: Chcemy rządzić ze Schroederem jako ka... 19.09.05, 15:30 Muentefering nawolywal na wiosne do zatrzymania kapitalistow, ktorzy jak 'szarancza' niszcza niemieckie socjalne bezpieczenstwo. Bylo to wyrazne zapozyczenie z nazistowskich przemowiec z lat 30, z ktorych jednak jasno wynikalo o kapitalistow jakiej narodowosci chodzi. Muentefering prezentuje sie wiec dosc umiarkowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
edom Re: Szef SPD: Chcemy rządzić ze Schroederem jako 19.09.05, 16:31 Zapowiada sie widowiskowa walka o wladze :/ Pytanie nasuwa sie samo: Czy Schroeder bedac w koalicji bedzie blokowal wszystkie decyzje nowego rzadu. Inaczej mowiac, Czy pokaze, ze zalezy mu na wladzy czy na obywatelach... Odpowiedz Link Zgłoś
pablo63 KOLEJNE WYBORY??????? 19.09.05, 16:38 Prawdopodobnie odbędą się kolejne wybory Pzdr pablo Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Dalszy impas! Z korzyscia dla Polski? 19.09.05, 19:14 Ewentualnie prawicowy rzad mniejszosciowy(CDU+CSU+FSP), bo proreformistyczny FDP twardo powtarza,ze w koalicje z SPD nie wejdzie. Tylko jakie beda jego szanse w Bundestagu na przeforsowanie niezbednych reform? Sadzac z reakcji frankfurckiej gieldy i spadku kursu euro- znikome. Plusem przedluzajacego sie impasu jest to, ze niemieckie firmy zapowiadaja ( przy braku reform socjalnych i pracowniczych) przyspieszenie przenoszenia wytworczosci do Europy Wschodniej, w tym,do wymienianej z nazwy - Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
propaganda.sukcesu Re: Dalszy impas! Z korzyscia dla Polski? 19.09.05, 23:42 meerkat1 napisał: > Plusem przedluzajacego sie impasu jest to, ze niemieckie firmy zapowiadaja ( > przy braku reform socjalnych i pracowniczych) przyspieszenie przenoszenia > wytworczosci do Europy Wschodniej, w tym,do wymienianej z nazwy - Polski. Juz wspomnialam w innym miejscu, ze dzis w godzinach rannych widzano w Niemczech przenoszacych gesiego wytworczosc w kierunku Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
kaczory11 Re: Szef SPD: Chcemy rządzić ze Schroederem jako 19.09.05, 23:32 Schroeder na kolejne cztery lata ? To gorzej jak tsunami ! Analogia pomiedzy dzisiejszymi Niemcami ( i Francja tez) a Starozytnym Rzymem z lat 380 n.e. - 430 n.e widoczna jak na dloni. 1600 lat temu Rzymianie tez nie chcieli slyszec o zadnych reformach i nieco mniejszym zyciu ponad stan jak dzisiaj niemiaszkowie ( i zabojady ), podczas gdy Wizygoci i Wandale szczerzyli zeby. Odpowiedz Link Zgłoś
loquin.phd Re: Szef SPD: Chcemy rządzić ze Schroederem jako 19.09.05, 23:39 Co ty się tak nas żabojadów czepiasz? ;) Francja zreformuje się raz dwa, Sarkozy lub Delanoe zrobią porządek z chirakizmem, a przyjaźń polsko-francuska rozkwitnie jak dawniej. Zobacz, jaki mamy przyrost naturalny. A Germańcom odebraliśmy kontrolę np. nad sanofi i EADS odrzucając jednocześnie Konstytucję i blokując ich chore ambicje do RB ONZ. Holandię w sumie też lubimy. Odpowiedz Link Zgłoś
kaczory11 Re: Szef SPD: Chcemy rządzić ze Schroederem jako 19.09.05, 23:50 Przepraszam. Ale Ty to chyba nie taki 100% Francuz. Nic nie poradze na to, ze z powodu pewnych zaszlosci ( historycznych, na przestrzeni ostatnich 400 lat ) czuje do ludzi mieszkajacych nad Sekwana i Loara pewna awersje. Moge Cie pocieszyc, ze mieszkam w Holandii i 1 czerwca w referendum nad eurokonstytucja (nazywam to cos "eurogniotem") wspolnie z zona glosowalismy na NIE. Bardzo chcialbym wierzyc, ze Sarkozemu uda sie wyrwac Francje z letargu i samouwielbienia, co wszystkim wyjdzie na zdrowie. Francji tez. Pozdrawiam - Kaczory11 Odpowiedz Link Zgłoś
loquin.phd Re: Szef SPD: Chcemy rządzić ze Schroederem jako 19.09.05, 23:56 Ja jestem na 100% obywatelem Francji. Niemniej od 20 lat z przerwami stacjonuję w Niemczech. Mam to szczęście, że rodzice wyemigrowali najpierw do Francji, a potem do RFN. Mais oui, Sarkozy wyjdzie na zdrowie Francji, czyli Europie, czyli Polsce i Holandii. A może i Delanoe. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kaczory11 Re: Szef SPD: Chcemy rządzić ze Schroederem jako 20.09.05, 00:03 Ja mam obywatelstwo holenderskie, ale nie przeszkadza mi to, ze za przyjaciol uwazam tych, ktorzy Polsce "nie podkladaja swin", ale traktuja Ja jak partnera. Dlatego tak dobrze czuje sie w Holandii, bo i Holendrzy i rzady holenderskie przez cale dekady sa Polsce przyjazne. Nie pchaja sie one "na afisz", ale robia swoja robote, z zyczliwoscia, po cichu. Pozdrawiam - Kaczory11 Odpowiedz Link Zgłoś
loquin.phd Re: Szef SPD: Chcemy rządzić ze Schroederem jako 20.09.05, 00:12 :-) Za to o nas w Polsce się mówi, a o was bardzo rzadko. Zresztą nie byłbym taki pewny stuprocentowej życzliwości Holandii względem Polski, znam też wypowiedzi holenderskich polityków bardzo nieprzychylne Polakom i Polsce. Ale to chyba rzadkość. Polska w każdej chwili ma szansę stać się ważnym partnerem dla Francji. Musi uporządkować stosunki z Rosją i zawrzeć z nią jakieś partnerstwo strategiczne. Chyba że chce paść ofiarą zbliżenia niemiecko-rosyjskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
kaczory11 Re: Szef SPD: Chcemy rządzić ze Schroederem jako 20.09.05, 00:22 Oczywiscie, ze wszedzie znajdzie sie negatywne opinie. Wylacznie pozytywnie mowi sie jedynie o przyszlej zonie i to przed oltarzem. Ale generalnie opinie o Polsce i Polakach sa w Holandii pozytywne i zyczliwe Polsce. A teraz dobranoc. Rano trzeba isc zarabiac na chlebek. Pozdrawiam - Kaczory11 Odpowiedz Link Zgłoś