Dodaj do ulubionych

Dalej nie wiadomo, jaki rząd powstanie w Niemcz...

05.10.05, 19:10
czy ktos sie jeszcze dziwi, ze Partia Lewicy, byli postkomunici z NRD w pierwszym podejsciu uzyskala prawie 10%?? Nicech powtorza wybory, wtedy juz nie bedzie spierania o fotel kanclerza, na tronie usiadzie komunista Biski, albo Lafonten, ci zrobia szybko porzadek w Niemczech, potem bedzie jak w latach 30....
Obserwuj wątek
    • meerkat1 Wiadomo kto bedzie kanclerzem-Schrodeder! ;-))) 05.10.05, 21:52
      A skad to wiadomo? Bo tak zadekretowala najwybitniejsza znawczyni spraw
      niemieckich na forum <eva>. Nasza "ekspertka" zapewnila tez, ze Angela Mewrkel
      nigdy kanlerzem nie zostanie. Ja osobiscie uwazalem, i nadal uwazam, ze bedzie
      akurat odwrotnie. No, ale ja nie zaden ekspert, tylko maly futrzak. ;-))))
      • meerkat1 A Giergardowi chodzi o to by bylo jeszcze lepiej! 05.10.05, 22:04
        " W tym roku w Niemczech liczba upadlych firm moze sie zwiekszyc o jeden
        procent - do 39,6 tys. natomiast w przyszlym roku mozliwa jest nawet rekordowa
        liczba 40 tys.upadlosci - ocenia Euler Hermes, lider na rynku ubezpieczen
        kredytu kupieckiego, obecny w 40 krajach."

"To my juz Panu dziekujemy!" ;-)))
    • eva15 Merz otwiera sezon łowiecki???? 05.10.05, 23:42
      "To, ile przetrwa rząd, będzie zależało od pani kanclerz"...

Z pana Hofmanna taki przepowiadacz przyszłości, jak z instytutów badania opinii
      publicznej, które w Niemczech głosiły miażdżące zwycięstwo CDU, a w Polsce PO.

Faktem jest, że im dłużej trwa to przeciąganie liny, tym bardziej Schröder,
      który brawurową walką wyborczą wzbudził powszechny respekt, traci jednak
      punkty. TO FAKT.

Ale to nijak nie znaczy, że Merklowa je zyskuje.
      Dziś, co bardzo znamienne, po ważnym, acz "uśpionym" polityku CDU (Rühe)odezwał
      się inny - ważniejszy, "nieuśpiony" i kochany przez wielki kapitał, czyli tych
      co naprawdę rządzą i zjechał Merklową jak szarego Burka. Politykiem tym był F.
      Merz a forum na którym przydzielał kopniaki - WirtschaftsWoche -najważniejsza
      (obok FT) tuba wielkiego kapitału..

PS. Niech mnie mądrale nie pouczają, jak pisać WirtschaftsWoche, bo mimo, że to
      niezgodne z regułami, tak się jednak pisze, podobnie jak taz a nie Taz.
      • polski_francuz Re: Merz otwiera sezon łowiecki???? 06.10.05, 07:33
        Te nowe reguly gramatyczne to juz nie moj wiek. Ledwom sie do kompa
        przyzwyczail.

Co do Angie to nie jestem taki pewny. Mozna na niej psy wieszac, ale po po
        pierwsze i najwazniejsze wygrala wybory, a po drugie niecne ataki (ona nie
        zrobi co trzeba) odnosza na dluga meta odwrotny do oczekiwanego skutek i
        powiekszaja jej kapital sympatii.

Wyczyny Schrödera (przyklejony do stolka wbrew wyrokowi demokracji) pozostana
        nieco dluzej i nieco gorzej w pamieci ludzi. Jest dobrze, ze polityk ma jaja,
        jest niedobrze jak mu te jaja przyslaniaja rzeczywistosc.

Pozdro

PF
        • eva15 Re: Merz otwiera sezon łowiecki???? 06.10.05, 10:40
          polski_francuz napisał:

To z WiWo nie jest nowe, oni tak robią, aby się wyróżniać od reszty.

Tak masz oczywiście rację co do Schrödera, ja też piszę, że im dłużej będzie
          przeciągał linę, tym bardziej będzie tracił.

Powoli i ja nie wykluczam, że Angie "przez wymuszenie, wyduszenie" zostać może
          kanlerzycą. Uważam to dla skutecznego prowadzenia państwa za marne rozwiązanie,
          bo Merkel nie da sobie rady z "bandą" rozpuszczonych baronów z landów. Jeśli
          chodzi o sprawy wewn, brak jej doświadczenia federalnego, jeśli chodzi o sprawy
          zagr. brak jej wszystkiego.

Fakt, że bardzo usilnie popierają ją Stany, daje wiele do myślenia.
          • polski_francuz Re: Merz otwiera sezon łowiecki???? 06.10.05, 10:52
            To jest taki styl Angie.

Jedna przeciw wszystkich sie hochgeboxt na szefa CDU. Jest inna ale nie
            koniecznie gorsza.

Polub ja. U nas sie mowi "faire une raison". A po polsku : jak sie nie ma co
            sie lubi to sie lubo co sie ma.

Dla mnie jaks logika historyczna sie w tym wylania. Niemcy sa inne po
            zjednoczeniu, a Angie jest tego reprezentantem.

Ma poza tym scisly umysl, nie jest agresywna, troche pewnie intrygancka jak to
            kobity...ale coz.

Pozdro

PF
            • polski_francuz Re: Merz otwiera sezon łowiecki???? 06.10.05, 10:57
              Aha, jeszcze jedno.

Pamietasz, ze Kohla wszyscy uwazali za glupka. W porownaniu z Weltökonom'm
              Schmidtem. A sie utrzymal sie 14 lat przy zlobie.

A ona jest jego uczennica i protegowana.

PF
              • eva15 Re: Merz otwiera sezon łowiecki???? 06.10.05, 11:09
                polski_francuz napisał:

> Pamietasz, ze Kohla wszyscy uwazali za glupka. W porownaniu z Weltökonom'm
                > Schmidtem. A sie utrzymal sie 14 lat przy zlobie.

16!!!!!!!!!! Niestety

Oczywiscie tak jest jak mówi prawo Greshama-Kopernika (gorszy pieniądz wypiera
                lepszy)

> A ona jest jego uczennica i protegowana.

Ty mnie nie strasz od rana.
                • polski_francuz Re: Merz otwiera sezon łowiecki???? 06.10.05, 13:42
                  Zacznij kuracja przyzwyczajajaca. Tzw Autogenes Training, ktory i mnie doktorzy
                  niemieccy chcieli zaaplikowac, kiedy wpadlem w depresje jak mnie rzucila zona.

PF
      • zigzaur Re: Merz otwiera sezon łowiecki???? 06.10.05, 15:46
        Co do polskich przewidywań wyników wyborów, to nikt rozsądny nie mógł spodziewać
        się, że PiSS (Prawo i Sprawiedliwość Społeczna - gwoli wyjaśnienia) będzie
        atakować SWEGO KOALICJANTA (tak to było przyrzeczone) z pozycji Leppera czy
        Giertycha.
        Po prostu, są rzeczy, których racjonalnie myślący ludzie nie przewidują.

Fajnie zabrzmiałoby po czesku:

"Nemecka kanclerka, Angela Merkelova..."
        • meerkat1 Pytanie do zigzaura... 06.10.05, 19:00
          Fajnie zabrzmiałoby po czesku:

"Nemecka kanclerka, Angela Merkelova..."

A wiesz jak sie nazywa po czesku ...STONKA ZIEMNIACZANA?

• zigzaur Re: Pytanie do zigzaura... 06.10.05, 22:33
            mandlicka bramborova

rzut karny = pokutovy kop
            głośnik = reproduktor
            przekładnia kierownicza = hrdil
            świeży chleb = cerstvy chleb
            arkusz kalkulacyjny = tabulkovy procesor
            nieobecny = nepritomny
            uszczelka głowicy = tesneni hlavy
            bęben hamulcowy = brzdovy bubon
            płyn hamulcowy = brzdova kapalina
            zakraplacz = kapatko
            rzeżączka = kapavka
            kiła = kyla (Minogue?)
            oficer = dustojnik
            emerytura = duchod
            podatek = dane
      • pijatyka Re: Merz przydzielał kopniaki 22.09.25, 14:25

Cóż, czasem trzeba poczekać na swój czas... ;)

• old.european Re: Dalej nie wiadomo, jaki rząd powstanie w Niem 06.10.05, 10:48
      Dziwne, ze przeciwnicy Merklowej z CDU i CSU nie podchwycili szansy sciagniecia
      jej ze stolka, w zamian za rezygnacje Schroedera wystawiajac kogos innego na
      stanowisko kanclerza. Merklowa nadaje sie do funkcji marionetki a autentyczni
      kreatorzy polityki wola najwidoczniej dzialac z drugiego szeregu. Moze tak i
      lepiej, niech Merklowa dalej trzepie oczkami do kamer a profesjonalisci beda
      odwalac robote.
      • eva15 Re: Dalej nie wiadomo, jaki rząd powstanie w Niem 06.10.05, 11:11
        old.european napisał:

> Dziwne, ze przeciwnicy Merklowej z CDU i CSU nie podchwycili szansy
        >sciagniecia jej ze stolka, w zamian za rezygnacje Schroedera wystawiajac
        >kogos innego na stanowisko kanclerza.

Najwyraźniej zbyt wiele walk wewn. toczy CDU.

Mylisz się Merklowa marionetką nie jest.
        • old.european Re: Dalej nie wiadomo, jaki rząd powstanie w Niem 06.10.05, 11:20
          eva15 napisała:

> old.european napisał:
          >
          > > Dziwne, ze przeciwnicy Merklowej z CDU i CSU nie podchwycili szansy
          > >sciagniecia jej ze stolka, w zamian za rezygnacje Schroedera wystawiajac
          > >kogos innego na stanowisko kanclerza.
          >
          > Najwyraźniej zbyt wiele walk wewn. toczy CDU.
          >
          > Mylisz się Merklowa marionetką nie jest.

Ale moze byc i to dobra. Nie zna sie na niczym, poza walkami wewnatrzpartyjnymi,
          czego sie nauczyla od Kohla. O polityce wewnetrznej, ani tym bardziej
          zagranicznej, pojecia nie ma, czego dowiodla wiele razy. Przy tym brak jej
          politycznej intuicji, dosc szybko sie sparzy, gdy tylko sprobuje zagrac role
          kanclerza i pojdzie w odstawke - moze nie formalna ale faktyczna, a rzadzic
          bedzie drugi szereg. Bedzie chlopcem do bicia i nic wiecej.
    • jurwal Dalej nie wiadomo, jaki rząd powstanie w Niem 06.10.05, 18:53
      A jakies głupie komentarze cytowane są o naszym powstającym rządzie.
      • meerkat1 Wiadomo kto bedzie kanclerzem-Schrodeder! ;-))) 06.10.05, 18:59

A skad to wiadomo? Bo tak zadekretowala najwybitniejsza znawczyni spraw
        niemieckich na forum <eva>. Nasza "ekspertka" zapewnila tez, ze <Angela Merkel
        nigdy kanclerzem nie zostanie>.

Ja osobiscie uwazalem, i nadal uwazam, ze bedzie akurat odwrotnie.
        No, ale ja nie zaden ekspert, tylko maly futrzak. ;-))))

• petronella.kozlowska Re: Wiadomo kto bedzie kanclerzem-Schrodeder! ;- 22.09.25, 19:55
          o tak zadekretowala najwybitniejsza znawczyni spraw
          > niemieckich na forum <eva>. Nasza "ekspertka" zapewnila tez, ze <An
          > gela Merkel
          > nigdy kanclerzem nie zostanie>.

Eva jest od lat w psychuszce.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka