Dodaj do ulubionych

iran vs izrael - oceń sam

31.10.05, 13:46
www.eurojihad.org/name-News-article-sid-1347.html
Iran - 13 letnia dziewcznka urodzila dziecko ktorego ojcem jest jej wlasny brat.
Gila Izadi, ma zostać ukamieniowana na smierc. Zeszloroczna lauratka nagrody pokojowej Nobla zaalarmowala wiadomoscia Sztokholm.

Obydwoje dzieci znajduja sie teraz w wiezieniu - ona w miescie Marvan a on w stolicy Teheranie. Miesiąc temu urordzila dziecko w wiezieniu.

Wobec brata sąd orzekł karę 150 batow a siostre skazał na kare smerci przez ukamieniowanie, powedziala Nahid Raizi z IKIR (Komitet do praw kobiet iranskich w Danii).

Nahid Riazi jest jedna z neiwielu osob ktore zna ta sytuacje . Iranska prasa nie informuje o karze smierci - i dopiero w tym tygodniu wiadomosci dostaly sie na strony Internetu i radia. Do tej chwili nie wiadomo co sie dzieje z dziecmi.

Amnesty zostala zaalarmowana wczoraj i w spotkaniu z Shirin Ebadi, adwokacie, lauratka nagrody pokojowej Nobla 2003, opowiedziala jej delegacja o sprawie.

Amnesty w Londynie ma zbadac sytuacje Gili Izadi , ale wiadomo jest ze nie tylko ona w Iranie została ostatnio na karę smierci

15 sierpnia w tym roku powieszono Atefeh Rajabi - lat 16, w miescie Negah.

Dziewcznynka - któa zostala opisana jako psychicznie chora - zostala skazana na kare smierci poniewaz miala stosunek pozamalzenki.

W Iranie dzieci grozi odpowiedzialność karna od już od lat 9-ciu.

– Shirin Ebadi widzi to jako jedno z najwazniejszych zagrożeń praw czlowieka w Iranie, ze prawo traktuje małe dziewcznki jak doroslych.
Obserwuj wątek
    • goldbaum vs izrael??? co mamy ocenic? 31.10.05, 14:00
      i z czym prownac?
      Z ta dziewczynka, ktora idac do szkoly zostala najpierw rozstrzelana "na raty"
      przez "zolnierzy" izraelskich a potem jej zwloki "dobite" zawartoscia calego
      magazynku "dowodcy" "zolnierzy"?

• nasrallach Re: vs izrael??? co mamy ocenic? 31.10.05, 14:03
        goldbaum napisał:

> i z czym prownac?
        > Z ta dziewczynka, ktora idac do szkoly zostala najpierw rozstrzelana "na raty"
        > przez "zolnierzy" izraelskich a potem jej zwloki "dobite" zawartoscia calego
        > magazynku "dowodcy" "zolnierzy"?

Czego ty tu nie rozumiesz.
        Wina obu dziewczat taka sama a sposob wyeliminoiwania ze spoleczenstwa o wiele
        bardziej humanitarny.
        >
      • dana33 Re: vs izrael??? co mamy ocenic? 31.10.05, 14:18
        no i co drzewiecki? sprawa zostala wyjasniona, wiec nie ciagnij tego klamstwa
        dalej. nikt nie "dobil" jej wartoscia calego magazynku, ani zaden zolnierz ani
        ich dowodca. manipulujesz znow z typowa dla ciebie hucpa.
        • dan34bratdany33 Re: vs izrael??? co mamy ocenic? 31.10.05, 14:43
          dana to byl celny strzal albo dwa alpo trzy.To taki trening IDF-u na rochomm
          celu przed wieksza masakra.
        • goldbaum Re: vs izrael??? co mamy ocenic? 31.10.05, 15:20
          dana33 napisała:

> sprawa zostala wyjasniona, wiec nie ciagnij tego klamstwa dalej. nikt nie
          > "dobil" jej wartoscia calego magazynku, ani zaden zolnierz ani
          > ich dowodca.

Sprawa wyjasniona? Nikt nie dobil?

Tylko ja zabili?
          No to cos zupelnie innego....
          Rzuc jakim linkiem o tym "klamstwie".
          • data1 Re: vs izrael??? co mamy ocenic? 31.10.05, 15:45
            ale nie znam sprawy tu jest chyba różnica samowola żołnierza
            a wyrok sądu zgodny z prawem
            • goldbaum Re: vs izrael??? co mamy ocenic? 31.10.05, 16:14
              data1 napisał:

> ale nie znam sprawy tu jest chyba różnica samowola żołnierza
              > a wyrok sądu zgodny z prawem

Jaka?
              • goldbaum Re: vs izrael??? co mamy ocenic? 31.10.05, 16:44
                "Samowola" tego zolnierza bazuje na parodii prawa, ktore nie tylko pozwala mu
                bezkarnie mordowac dzieci ale i nagradza medalami "za odwage".
    • cepimierz Re: iran vs izrael - oceń sam 31.10.05, 15:46
      To jest wiadomość i stan rzeczy sprzed ponad roku.

Uczciwsze byłoby podanie informacji, jak sprawa tej dziewczynki wygląda dzisiaj.

Coś wiadomo?

Poza tym, że prawo irańskie sankcjonuje niewolnictwo?
      • marcus_crassus rzeczywiscie 31.10.05, 15:59
        www.iran-press-service.com/ips/articles-2004/october/izadi_161004.shtml
        nie wiem jak sprawa wyglada. jak ktos ma informacje byloby bardzo ciekawie.

ktos kto przeslal informacje popelnil najwidoczniej blad.
        • lortea [...] 31.10.05, 16:20
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • yann17 Re: rzeczywiscie 31.10.05, 16:41
          Gazetka Marcusa pełna jest informacji przesyłanych przez kogoś kto się pomylił
          o rok albo więcej. Nieważna treść i jakość informacji - ważne by strona była
          zapchana.
          • marcus_crassus [...] 31.10.05, 16:56
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
            • marcus_crassus ps-informacja 31.10.05, 16:57
              byla jak najbardziej prawdziwa -czego cudaku nie zauwazyles. zostala jednak usunieta z dzialu "news" i zostanie przeniesiona do archiwum z dzialu "news" do dzialu "kobieta w islamie"
              • yann17 Re: ps-informacja 31.10.05, 17:09
                marcus_crassus napisał:

> byla jak najbardziej prawdziwa -czego cudaku nie zauwazyles. zostala jednak
                usu
                > nieta z dzialu "news" i zostanie przeniesiona do archiwum z dzialu "news" do
                dz
                > ialu "kobieta w islamie"
                --------------------------a czy ja napisałem , że jest nieprawdziwa, jest tylko
                mocno przestarzała i jak ktoś słusznie tu zauważył zamieszczając ją teraz
                powinieneś napisać coś o obecnym losie tych dzieci, ale ty na ten temat nic nie
                wiesz, ważne dla ciebie jest, że jak to mawiają komentatorzy sportowi "wynik
                poszedł w świat" reszta jest nieważna. Zwykła manipulacja , bo co do
                profesjonalizmu twojej gazetki to nikt juz nie ma złudzeń ( no może tylko
                redaktorzy WPROST, ale to taki sam poziom)
                >
                >
                >
                • marcus_crassus posluchaj oszolomku 31.10.05, 17:18
                  co za znaczenie ma czy skazano ja rok temu na smierc czy teraz. smierc jak sadze widzisz tak dlugo az krew jeszcze nie ostygnie?

jedyny blad tej informacji to bledna klasyfikacja - ktora ma znaczenie tylko na eurojihadzie - tutaj w zadnym razie znaczenia nie ma (byla tam w niewlasciwym dziale)

rozumiem ze skazanie dzieciaka na smierc rok temu oznacza ze teraz mozna sobie zapomniec juz o tym :)

fajnie :)

lubie jak robisz z siebie blazna :)
                  • cepimierz Co było a nie jest 31.10.05, 17:55
                    Skazano dziewczynkę, i to jest fakt, któremu nie można zaprzeczyć. Ale skazał jeden sąd. Potem były jeszcze odwołania. I z tego, co do mnie dotarło, do wykonania wyroku nie doszło, zamieniono go na jakąś formę odosobnienia, zamknięty internat dla "upadłych dziewcząt", czy coś takiego - pisałem o tym z pół roku temu, teraz nie mam czasu na szperanie po archiwum. Nie jest wykluczone, że dziewczynka jest już za granicą - było wiele rodzin chętnych do adopcji.

Nadal uważam, że uczciwsze byłoby podanie obecnego stanu rzeczy. Że to może się wiązać z jakimś wysiłkiem - to już inna sprawa.
                    • schlagbaum Re: Co było a nie jest 31.10.05, 19:40
                      cepimierz napisał:
                      > Nadal uważam, że uczciwsze byłoby podanie obecnego stanu rzeczy. Że to może
                      się wiązać z jakimś wysiłkiem - to już inna sprawa.

Masz racje tylko wybrales zlego adresata.

" Können Schweine fliegen" ?
                  • yann17 Re: poczytaj Markusie 31.10.05, 20:39
                    post cepmierza poniżej, to jest właśnie rzetelne potraktowanie tej informacji,
                    a nie odwracanie kota ogonem po to wyłacznie by ukryć własną indolencję,
                    niedbalstwo i manipulację.
                    • marcus_crassus nie wiem/nie chce mi sie/nie mam czasu 31.10.05, 20:47
                      jak cie sprawa interesuje i jej final o ile nastapil sam sobie poszukaj.

masz google?? masz.co ty dziecko jestes?

mam ci historyjki koniec szukac?? odbilo ci?? a bozia paluszkow nie dala?
                      • yann17 Re: nie wiem/nie chce mi sie/nie mam czasu 31.10.05, 21:11
                        marcus_crassus napisał:

> jak cie sprawa interesuje i jej final o ile nastapil sam sobie poszukaj.
                        >
                        > masz google?? masz.co ty dziecko jestes?
                        >
                        > mam ci historyjki koniec szukac?? odbilo ci?? a bozia paluszkow nie dala?
                        -------------------------------------------
                        teraz dałes świadectwo swego "profesjonalizmu" n/t
                        >
                        • marcus_crassus nie znam wszystkich historii ktore dzieja sie na 31.10.05, 22:18
                          bliskim wschodzie. jestem administratorem a nie platnym pracownikiem portalu. jak interesuje cie ta historie "to se ja znajdz"

historie masz. jak interesuje cie jej koniec i stan na dzien obecny i nie potrafisz jej znalezc a bardzo chcesz ja poznac napisz prosbe na forum.
                          • yann17 Re: nie znam wszystkich historii ktore dzieja sie 31.10.05, 23:00
                            marcus_crassus napisał:

> bliskim wschodzie. jestem administratorem a nie platnym pracownikiem portalu.
                            j
                            > ak interesuje cie ta historie "to se ja znajdz"
                            >
                            > historie masz. jak interesuje cie jej koniec i stan na dzien obecny i nie
                            potra
                            > fisz jej znalezc a bardzo chcesz ja poznac napisz prosbe na forum.
                            -----------------------------------------
                            ja już znalazłem dzięki cepmierzowi, a ty jak jesteś administratorem to nie
                            zabieraj głosu w sprawach o których nie masz pojęcia tylko administruj
                            portalem, taka jest rola technicznych, ale widać tobie to nie wystarcza, no a
                            jezeli tak to robisz z siebie błazna.
                            >
                            • marcus_crassus posluchaj durniu 31.10.05, 23:57
                              a)nie znam wszystkich historii. bo nikt nie zna. mam jednak pewnosc co do jednego - jak sie wypowiadam wiem o czym mowie. w odroznieniu od ciebie. zaczynajac od twoich bredni kiedy uznales ze tekst z sikaniem szatana do ucha to obrazanie islamu :)

cale to forum to wykaz twojego zglaszania sie w kwestiach o ktorych pojecia nie masz.

jak chcesz artykul to se go poszukaj. dotarlo do tepego lewego zwoja mozgowego czy przesylabizowac?
                              • yann17 Re: posluchaj durniu 01.11.05, 00:24
                                Okazalo się jednak, że nie wiesz o czym mówisz, cepmierz jednak, w odróznieniu
                                od Ciebie znał dalszy ciąg tej historii. A może chciałeś zataić zakonczenie bo
                                nie pasowało do linii programowej Twojej gazetki ???

PS: w jakim języku zostało napisane to zdanie:
                                cale to forum to wykaz twojego zglaszania sie w kwestiach o ktorych pojecia nie
                                > masz.
                                • marcus_crassus nie znam zakonczenia 01.11.05, 00:29
                                  nie mam go tez czasu szukac. jak je znajdz wskaz zrodlo i po klopocie
                                  • yann17 Re: nie znam zakonczenia 01.11.05, 00:59
                                    to po co piszesz??????
                                    • marcus_crassus jak sie ma znajomosc sprawy rozwodowej 01.11.05, 01:23
                                      do pisania o slubie?
    • al.hurra Podobnie bedzie w Iraku 31.10.05, 16:28
      "Wyzwolony" Irak bedzie podobny do Iranu. Podstawa prawa jest szariat.
    • arap1 Re: iran vs izrael - oceń sam 31.10.05, 16:36
      400 bomb A dzis w ISRAELU...gotowych zniszczyc IRAN....starczy na caly B.W
      • cepimierz Re: iran vs izrael - oceń sam 31.10.05, 16:42
        Nawet kilka, kretynie, starczy, żeby ci się zasmrodziło na dziesiątki lat to twoje bliskowschodnie marzenie. Chcesz widzieć na codzień w Izraelu dzieci z jajami zamiast oczu? Chcesz widzieć masową ucieczkę z Izraela wszystkich, którzy przeżyją skutki takiego ataku?

To nie CCCP, durny kacapie.
        • abstrakt2003 Ciekawa sprawa 01.11.05, 08:52
          A skąd ty wiedzę czerpiesz na temat skutków wybuchu nuklearnego?
          ========
          Czy to co napisałeś miało miejsce w takich miejscach jak Hiroszima, Nagasaki
          czy Czernobyl?
          Nie! Skażenie nie jest tak wielkie. A już napewno nie trwa ono dziesiatki lat.
          Poza tym zmiany genetyczne nie przynoszą tak dramatycznych skutków.
          ========
          Perażać powinno raczej perspektywa masowego zabijania ludzi oraz niszecznia
          całych miast!
      • goldbaum Re: iran vs izrael - oceń sam 31.10.05, 16:45
        arap1 napisał:

> starczy na caly B.W

No to do dziela! Zacznijcie od was samych.
    • thannatos Co kraj to obyczaj 31.10.05, 22:16
      "Zarodek płci męskiej staje się człowiekiem po 40 dniach, zarodek żeński po 80.
      Dziewczynki powstają z uszkodzonego nasienia lub też w następstwie wilgotnych
      wiatrów".
      Św. Tomasz z Akwenu (1225-1274r.), Ojciec Kościoła katolickiego.

"Kobiety są przeznaczone głównie do zaspokajania mężczyzn".
      Św. Jan Chryzostom (349-407r.), Biskup Konstantynopola.

"Kobieta jest istotą poślednią, która nie została stworzona na obraz i
      podobieństwo Boga. To naturalny porządek rzeczy, że kobieta ma służyć mężczyźnie".
      Św. Augustyn (354-430r.), filozof i teolog chrześcijański.

"Wartość kobiety polega na jej zdolnościach rozrodczych oraz możliwości
      wykorzystania do prac domowych".
      Św. Tomasz z Akwenu (1225-1274r.), Ojciec Kościoła katolickiego".

"Kobieta powinna zasłaniać oblicze, bowiem nie została ono stworzone na obraz Boga".
      Św. Ambroży (340-397r.), Ojciec i doktor kościoła.

"Kiedy widzisz kobietę, pamiętaj: to diabeł! Ona jest swoistym piekłem".
      Kapokrates, założyciel klasztoru.

"Kobiety są błędem natury z tym ich nadmiarem wilgoci, temperaturą ciała
      świadczącą o cielesnym i duchowym upośledzeniu są rodzajem kalekiego,
      chybionego, upośledzonego mężczyzny".
      Św. Tomasz z Akwenu (1225-1274r.), Ojciec Kościoła katolickiego.

"Kobiecie przystoi jedynie szata żałobna. Skoro tylko przekroczy próg wieku
      dojrzałego, winna zasłonić swe gorszące oblicze, by nie utracić swej
      szczęśliwości wiecznej".
      Tertulian (ok. 160-po 220r.), Ojciec kościoła.

"W miejscu w którym zatrzyma się ksiądz nie powinna przebywać żadna kobieta".
      Ustalenie synodu paryskiego (846r.)

"Kobiecie nie wolno mieszkać w pobliżu kościoła".
      Ustalenie synodu w Coyaca (1050r.)

"Księża którzy udzielają noclegu kobietom i doznają przy tym podniety, muszą
      zostać ukarani. Kobiety mają zostać sprzedane przez biskupa jako niewolnice".
      Ustalenie synodu w Toledo.

"U kobiety sama świadomość jej istnienia powinna wywołać wstyd".
      Clemens Alexandrinus (215r.)

"Kobietom nie wolno we własnym imieniu pisać ani otrzymywać listów".
      Ustalenie synodu w Ewirze (IV w. n.e.)

"Cała płeć żeńska jest słaba i lekkomyślna. Uświęcona zostaje jedynie przez
      macierzyństwo"
      Św. Jan Chryzostom (349-407r.), Biskup Konstantynopola.
      • aaki Re: Co kraj to obyczaj 31.10.05, 22:20
        podajesz opinie i dogmaty sprzed 17 wieków, które chba nie są aktualnie obowiazujęce przynajmniej w europejskim kręgu kulturowym
      • marcus_crassus zgadzam sie 31.10.05, 22:20
        calkiem niedawno mozna tez rzec ze biegalismy jako fajne szympansy.

co nas rozni od szympansow?? ano pare latek ewolucji. mt juz z golymi zadami nie biegamy - one owszem

dlatego my to juz homo sapiens a one wciaz szympansy
      • johnny-kalesony Re: Co kraj to obyczaj 31.10.05, 23:51
        No tak, jednak kultura europejska od tego już nieco dojrzała. Po
        średniowiecznej, barbarzyńskiej nocy przyszło jej docenić to, co utraciła wraz z
        upadkiem ery antycznej. Celowo nie używam określenia "pogańskiej", ponieważ
        słowo "paganus" oznacza "prostaka, prowincjusza, parweniusza".

Jak widać z dat widniejących przy przytaczanych cytatach, "religię tolerancji,
        miłości i pokoju" dzieli od nas pewien dystans - nie tylko w sensie odległości
        przestrzennej.

POzdrawiam
        Keep Rockin'
      • samsone Re: Co kraj to obyczaj- Daty nie bardzo odpowiadaj 01.11.05, 08:38
        Oni musulmanie juz w ich XV stuleci sa....i jeszcze nic sie u nich nie zmienilo.
    • abe_ltd A co ma tu Izrael do rzeczy - trick marketingowy? 31.10.05, 23:10

• marcus_crassus a tyle ze wolalabys zyc pewnie w izraelu niz 01.11.05, 00:00
        w iranie. wiesz. zawsze mniejsze ryzyko ze cie skroca o glowe.

to kwestia pokazania tzw roznicy kulturowej i cywilizacyjnej. nie da sie ukryc ze w porownaniu do tego barbarzynstwa izrael to obyczajowy raj.

choc inni twierdza ze kultur nie mozna porownywac. a takie zdziczenie obyczajow jak legalnosc posuwanka malych dziewczynek badz tez mordowanie w majestacie prawa za "obyczajowa rozwiazlosc" to tylko inna kultura..

ale jak mowie. mozna sie upierac ze nawet szympansy maja kulture :)
        • puls.usa Re: a tyle ze wolalabys zyc pewnie w izraelu niz 01.11.05, 00:11
          marcus_crassus napisał:

> w iranie. wiesz. zawsze mniejsze ryzyko ze cie skroca o glowe.
          >
          > to kwestia pokazania tzw roznicy kulturowej i cywilizacyjnej. nie da sie
          ukryc
          > ze w porownaniu do tego barbarzynstwa izrael to obyczajowy raj.

raj hehe
          coz to za roznica czy skroca o glowe w iranie
          czy zastrzela barbarzyncy dla rozrywki w raju
          dzicz to dzicz
          • marcus_crassus wiesz. jest mala roznica 01.11.05, 00:20
            dajmy na to w izraelu sobie moge swierszcza spokojnie ogladac. moge tez pojsc na disco i wrocic z fajna laska.

i nikt mi krzywdy nie zrobi.moge sie napic wodeczki i spokojnie rozlozyc na plazy

moga mi najwyzej leb odstrzelic jak zaczne rzucac czyms w czolgi albo strzelac do zolnierzy. jak w kazdym kraju.

w iranie za rzucanie w czolgi tez mi leb odstrzela. do tego nawet za czytanie swieszcza zostane wybatozony.

do bani z taka kultura.

ja tam wolalbym zyc w izraelu. i chyba kazdy rozsadny czlowiek.

ps-za noszenie krzyza tez by sie moglo mi cos stac. tak w ramach rownowagi ze swierszczami.
            • puls.usa nie widze zadnej,mowa jest o mordowaniu 01.11.05, 00:28
              postrzelenie dzieciaka i dobicie go kilkoma strzalami
              (podobno caly magazynek)
              czy sciecie glowy jest rownie barbarzynskie
            • goldbaum "roznica" - wolno czytac "swierszcza" 01.11.05, 08:28
              marcus_crassus napisał:

> dajmy na to w izraelu sobie moge swierszcza spokojnie ogladac.

i to dla niego ta najwazniejsza roznica...

> moga mi najwyzej leb odstrzelic jak zaczne rzucac czyms w czolgi albo strzelac
              > do zolnierzy. jak w kazdym kraju.

No wlasnie.... Jak w "kazdym" kraju np. europejskim, gdzie gowniarzom
              obrzucajacym policje kamieniami, koktajlami molotowa i czym popadnie nagminnie
              odstrzeliwuje sie "leb".

• samsone Przeciez nie mozemy sie w wewnetrzne sprawy 01.11.05, 08:37
      Iranu wtracac, bo to przeciez nie poprawne jest, jezeli ich Koranskie prawo tak
      to osadzilo to tak juz musi byc.
      A tak pozatym, w dzien po wypowiedzi ich prezydenta na temat Israela( on sie tez
      o Janie Sobieski wypowiedzial) ambasador Iranu przy Vatykanie dal Vatykanowi do
      zrozumienia, ze jezeli Papiez( dla c Katolikow Ojciec Swiaty) sie odwazy po
      imioeniu Israel w niedziele w czasie kazania wspomniec, to los 120 tys
      chrzescijan w Iranie sie na pewno zmieni( ma sie rozumiec na gorsze).

Gdzie sa ci na Zachodzie , ktorzy w ich antyamerykanskim zapedzie, islamska
      revolucje w Iranie w roku 1978-79 czynnie popierani, czyzby to nie ci sami byli
      , ktorzy uwazaja ,ze rezim Saddama napewno bardziej demokratyczny od rodzacej
      sie demokracji w Iraku byl.
    • samsone Ta wiadomosc z Indonezji chyba tez nieprawdziwa 01.11.05, 08:44
      jest, choc 1500 indonezyjskich policjantow tearaz sprawcow tego barbazynskiego(
      z Koranem godnego) uczynku szuka.
    • zlotoslanos Re: iran vs izrael - oceń sam 01.11.05, 20:26
      Świat - tragedia rodzeństwa,dzieci.Świat - i 10letni chłopiec " żywa bomba"
      spokojnie czekająca z ładunkiem pod bluzą na przyjście komendanta. Nikt mi nie
      powie,że to nie nasza wina - dorosłych.
    • hermina5 Re: iran vs izrael - oceń sam 01.11.05, 21:12
      Tam moze pomóc tylko jedno - przymusowa educkacja pod karabinem, oddzielona od
      religii. Wtedy przestaną dziać sie takie rzeczy,...bo ci ludzie nawet Kotranu
      nie sa w stanie przeczytać, bo czytać nie potrafią!!!
    • lechu1 Re: iran vs izrael - oceń sam 03.11.05, 22:10
      dzicz
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka