arap1 27.11.05, 11:32 atak zimy w EUROPIE....u nas TEL -AVIV....25c...EILAT..pod 30c GOLANY..24c mozna pic zimne piwko...kapac siw w morzu...jak podaja w 2005 r owiedzilo ISRAEL 2mil turystow...he,he na tak malutki kraj pokazna liczba odwiedzajacych Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
polski_francuz Re: ZAPRASZAMY do PIEKNEGO ISRAELA!!!!!!!!! 27.11.05, 11:35 W morde nie dacie jak polskie nazwisko? Jak nie to ptzyjezdzam! PF Odpowiedz Link Zgłoś
arap1 Re: ZAPRASZAMY do PIEKNEGO ISRAELA!!!!!!!!! 27.11.05, 11:39 spotkamy CE z piosenka jak wszystkich turystow....HEWEJNU SZALOM ALECHEM...chyba ze przyjedziesz z bombka to przyjmiemy cie tez. w cupie..miesca jest dla wszystkich :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: ZAPRASZAMY do PIEKNEGO ISRAELA!!!!!!!!! 27.11.05, 11:43 Ryzykowne jednak. Przyjedz lepiej ty do nas. Polazimy po Paryzu, zaprowadze cie do dzielnicy lacinskiej i do zydowskiej po drugiej strony Sekwany. Nie ma jak Paryz, dekadencki ale znaja sie na dobrym zyciu. PF Odpowiedz Link Zgłoś
arap1 Re: ZAPRASZAMY do PIEKNEGO ISRAELA!!!!!!!!! 27.11.05, 11:52 jest taka piosenka ktura spiewlismy w POLSCE .......Maly mis do lasu bal sie isc ,ze strachu drrzal jak lisc ..(pluszowy mis...nie buj sie kto ce tam w lesie zje ? bedziemy bronic sie, nie damy sie)...strachy na LACHY...? POLSKI F. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: ZAPRASZAMY do PIEKNEGO ISRAELA!!!!!!!!! 27.11.05, 12:30 Ok, zacznijmy od twojej wizyty. Potem ja. Dobra? Sicher ist sicher! PF Odpowiedz Link Zgłoś
aaki no o ile dobrze pamiętam to 27.11.05, 11:42 chciałeś mnie na ben gurion z bazooką przywitać hehe Odpowiedz Link Zgłoś
arap1 Re: no o ile dobrze pamiętam to 27.11.05, 11:54 ciebie aaki nikt nie ruszy...sam sie rozsypujesz :-))0 Odpowiedz Link Zgłoś
aaki nie zawiodłem się na twojej odpowiedzi 27.11.05, 11:57 jak zwykle. w przyszłym roku wpadne znów na pare dni do jerozolimy.zabiorę córke. myślę,że się nie spotkamy-nawet przypadkowo:-) Odpowiedz Link Zgłoś
arap1 Re: nie zawiodłem się na twojej odpowiedzi 27.11.05, 12:16 kto wie aaki...kto wie...!!!drogi ludzkie czasami sie krzyzuja...a propo corka tez ma taka negatywna opinie o ISRAELU ja ty????? nie zebym byl tak ciekawy :-)) ale jednak??? Odpowiedz Link Zgłoś
aaki Re: nie zawiodłem się na twojej odpowiedzi 27.11.05, 12:25 ja nie mam negatywnej opinii o izraelu.mam natomiast niestety negatywną opinię co do twojej osoby. córka nie interesuje sie izraelem tym niemniej przypuszczam,że z ciekawością zobaczy zabytki jerozolimy Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: nie zawiodłem się na twojej odpowiedzi 27.11.05, 12:31 To dziwne, bo tego wariata arapa dosc lubie:) Co do Izraela to mam bardziej ambiwalentne uczucie. PF Odpowiedz Link Zgłoś
arap1 Re: nie zawiodłem się na twojej odpowiedzi 27.11.05, 12:41 jestem P.F z personalu ochotniczego obslugujacym takich pacjetow jak TY...specjale nie nazywam ciebie warjatem....bo to nie przyjete u spitalu ..muwic tak o klientach..:-) Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: nie zawiodłem się na twojej odpowiedzi 27.11.05, 12:44 Rozumiem twoj problem, trzeba byc szalonym by lubic kogos kto takie posty pisze jak ty. Ale widzisz, ja sobie cenie szczerosc i prawdomownsoc. I sadze, ze pod politura twoich ich slow taki czlowiek sie kryje. PF Odpowiedz Link Zgłoś
aaki Re: nie zawiodłem się na twojej odpowiedzi 27.11.05, 12:51 podobno kiedyś picie politury jako substytutu alkoholowego było dosyć powszechne ===================================================================== _______ *Politura to roztwór szelaku (wydzieliny czerwców - owadów żyjących w Indiach) i alkoholu, którą tradycyjnie pokrywane są meble. Od 1820 roku z powodzeniem kładziono ją na "wysoki połysk". Jej idealnie równą powierzchnię uzyskuje się przez nałożenie nawet do 140 warstw. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: nie zawiodłem się na twojej odpowiedzi 27.11.05, 12:53 Jeszcze tak nisko nie spadlem. Pije najwyzej denaturat. PF Odpowiedz Link Zgłoś
aaki Re: nie zawiodłem się na twojej odpowiedzi 27.11.05, 12:55 denaturat podobnie jak i ty cenię sobie bardzo wysoko ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
arap1 Re: nie zawiodłem się na twojej odpowiedzi 27.11.05, 12:32 akki Jeruzalim pisz z duzej litery..jednak to STOLICA ISRAELA...czau Odpowiedz Link Zgłoś
aaki Re: nie zawiodłem się na twojej odpowiedzi 27.11.05, 12:35 wszystkie nazwy własne na forum pisze z małej litery-bez wyjątku Odpowiedz Link Zgłoś
cepimierz Re: nie zawiodłem się na twojej odpowiedzi 27.11.05, 14:30 arap1 napisał: > akki Jeruzalim pisz z duzej litery..jednak to STOLICA ISRAELA... Wszystko błędnie. Jak to u kacapa. Nie Jeruzalim, tylko Jerozolima. Nie "z dużej litery", tylko "dużą literą". STOLICA - ONZ nie uznaje Jerozolimy za stolicę Izraela; siedziby niemal wszystkich przedstawicielstw dyplomatycznych znajdują się w Tel Awiwie. Nie Israel, tylko Izrael. Poniało kacapstwo - Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: nie zawiodłem się na twojej odpowiedzi 27.11.05, 14:54 nu, cep, staczasz sie straaaaasznie.... arap zdaje sie prawie 50 lat poza polska, wyjechal jako male dziecko, a ty masz hucpe krytykowac w taki chamski sposob jego polski???? nu, ale to przeciez nie jego polski, prawda? ty kazdego, ktory ma inne zdanie niz ty i nie czyta haaretz nazywasz wlasnie kacapem... i jeszcze masz w zanadrzu pare ladnych okreslen. a kim ty jestes, ze pozwalasz sobie na takie obrazanie innych? Odpowiedz Link Zgłoś
aaki nu 27.11.05, 14:59 arap może i 50 lat nie w polsce i jego język polski to zrozumiałe nie perfect ale słownictwo takie rynsztkowo-wulgarne to ma całkiem niezłe Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: nu 27.11.05, 15:03 bierze przyklad z twoich kolesiow, aki. a w tym watku akurat pisal normalnie, nie? zaprosil was do israela, nie? ladne odpowiedzi dostal, mysle.... nu, a potem to zdziwienie, ze ma wulgarny jezyk..... git, arap teraz w okresie checi zmienienia atmosfery forum. ja tam bylam 4 lata temu. nauczyliscie mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
aaki Re: nu 27.11.05, 15:11 myslisz się-to nie sa moi koledzy. niestety ale takiego specyficznego języka przepełnionego wulgaryzmami używają najczesciej arap i lechu a swoją drogą rzeczywiscie kiedyś obiecywał przywitac mnie na lotnisku z bronią w ręku Odpowiedz Link Zgłoś
cepimierz Re: nie zawiodłem się na twojej odpowiedzi 27.11.05, 15:11 Każdego? Znowu nie w tarczę. Pudło. Tylko tego kacapowatego chama. Zasłużył sobie na to, dlaczego miałbym cokolwiek owijać w bawełnę? Przecież widać wyraźnie, że miał inny język macierzysty, i widać wyraźnie jaki. Niech nie udaje kogoś, kim nie jest. I jeszcze jedno. 50 lat temu, Szanowna, nie było w Wojsku Polskim "Czerwonych Beretów"; jednostka powstała później i z pewnością nie przyjmowano do niej małych dzieci. Niech Ci to wystarczy za komentarz. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: nie zawiodłem się na twojej odpowiedzi 27.11.05, 15:18 arap ma dorosle dzieci. wiec ma wiecej niz 30 lat. jako ze rozmawialam z nim telefonicznie, to zapewniam cie, ze nie udale, tak mowi, bo wogole na codzien nie uzywa jezyka polskiego. zone ma nie z polski. ale gdyby nawet, so what? twoja duma narodowa sie odzywa, ze kazdy musi mowic czystym polskim? jeszcze raz sie pytam, kim ty jestes, ze smiesz innych obrazac za ich slaby jezyk polski? i nie bujaj. bo nie tylko arapa. absolutnie kazdego, ktory ma inne zdanie niz ty. zebym ci tylko przypomniala zajmana i borucha. o twoj slynny watek o szwedzkiej mendzie, gdzie uprawiales zwykla, swinska nagonke na jerzego ze szwecji. Odpowiedz Link Zgłoś
cepimierz Re: nie zawiodłem się na twojej odpowiedzi 27.11.05, 15:31 Zaraz zaraz - Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: nie zawiodłem się na twojej odpowiedzi 27.11.05, 20:46 znowu krecisz i manipulujesz, jak to w twoim zswyczaju.... napisalam wyraznie, ze kazdego, kto ma inne zdanie niz ty i nie czyta haaretzu. oczywiscie pierwsza czesc zdania "zapomniales" zacytowac.... Odpowiedz Link Zgłoś
cepimierz Re: nie zawiodłem się na twojej odpowiedzi 27.11.05, 20:52 Ależ to niczego nie zmienia. Sama jesteś kręcioła. A poza tym kręcenie-cum-manipulowanie miałaś zarezerwowane dla kogoś innego. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Wtrace 27.11.05, 15:18 sie nieproszony. Po pierwsze: Arap pisal o Czerwonych Beretach w latach 60. Powiedzmy 65 rok. Co daje 40 lat i ta jednostka jak najbardzij istniala. jej szefem byl general Rozlubirski. A ja nisliem jako harcerz tez cerwony beret. I duze czerwone berety takie jak arap owczesny mi impnowaly. Po drugie: Tak sie stalo, ze znam nawet ludzi z Izraela co nie tylko jako mlodziency wyjechali ale zrobili w Polsce doktoraty. I jezyk polski traca. Bo go malo uzywaja. Mnie samemu trudno przychodzilo pisac po dluzsej przerwie. Tak tez stracilem rosyjski bo go malo uzywalem. I mowie nim pewnie jak arap polskim. PF Odpowiedz Link Zgłoś
cepimierz Re: Wtrace 27.11.05, 15:42 To OK. Zwracam uwagę jedynie na sprzeczność w wypowiedzi Dany. Albo był w "Czerwonych Beretach", albo wyjechał z Polski 50 lat temu, tj. ok. 56 r., jako dziecko. Druga sprawa. Trochę zawodowo zajmuję się językoznawstwem. Trudno mi wyobrazić sobie przypadek, żeby jakaś osoba, utraciwszy po wyjeździe z kraju kontakt z językiem macierzystym, zastępowała struktury gramatyczne i frazeologię własnego języka nie elementami z języka nowego kraju, a elementami z języka, w którym w nowym kraju się nie mówi. To jest tak, jakby jakiś Polak po wieloletnim pobycie we Francji zdecydował się pisać po polsku i zaczął to robić "z rosyjska". W takie cuda raczej nie wierzę. Oczekiwałbym błędów, ale zupełnie innego rodzaju. Odpowiedz Link Zgłoś
arap1 Re: Wtrace zeby ci bylo lzej CEP 27.11.05, 17:59 wyjchalem z POLSKI majac 22lata d ISRAELA,wiec 46 rocznik wrocilem do ojczyzny mojej matki i ojca z ROSJI ,,majac 12 lat..wec zylem w POLSCE dziesiec lat...jezyka polskiego nie uzywalem przez 37 lat tak wiec masz racje czujac w moim pismie troche z rosyjskiego..dalej to jestes zero jako suka UB wech na starosc staciles... Odpowiedz Link Zgłoś
cepimierz Re: Wtrace zeby ci bylo lzej CEP 27.11.05, 19:03 Nie straciłem nic na starość, nie straciłem. Słyszę i widzę dobrze. Taki psy jak ty - Odpowiedz Link Zgłoś
arap1 Re: Wtrace zeby ci bylo lzej CEP 27.11.05, 19:09 wem co to wyzel UB.....odmiana psa spicla..kturym napewno byles??? Odpowiedz Link Zgłoś
cepimierz Re: Wtrace zeby ci bylo lzej CEP 27.11.05, 19:12 Ja nie byłem. Ale wyczuwam, że ty nim jesteś. Chociaż - może już na emeryturze. Taki emerytowany to najgorsza zaraza. A tak w ogóle to idź se odpocząć. Najlepiej zmarszcz se Fredzia. Odpowiedz Link Zgłoś
arap1 Re: Wtrace zeby ci bylo lzej CEP 27.11.05, 19:57 nie wieze ci....weszysz wszedzie syjanistow nawet teraz na fs jak kazdy UBowiec w 68r czy zato tez nagrode dostawales kupowac wspecjalnym sliepie,,,,czy wtedy BONZO sprzedawali za bony dollarowe ukradzione u zydow... Odpowiedz Link Zgłoś
cepimierz Re: Wtrace zeby ci bylo lzej CEP 27.11.05, 20:02 Jakich syjonistów? Chyba syjojnistów takich jak ty, gamoniu. Zmarszczyłeś se już Fredzia? Jak tak, to idź i zmarszcz se jeszcze raz. I do oporu. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: nie zawiodłem się na twojej odpowiedzi 27.11.05, 15:13 jeszcze cos, szanowny: onz moze nam wiesz co..... pare dni temu znow "udowodnili" swoja neutralnosc na granicy libanskiej, kiedy przygladali sie z zalozonymi rekoma probie bydlakow hizballah porwania israelskich zolnierzy z terenu israela... jerozolima jest stolica israela, byla od wiekow i bedzie przez nastepne tysiaclecia, czy ci sie to podoba czy nie. nie ty i nie onz ustalaja co sie dzieje w israelu. Odpowiedz Link Zgłoś
cepimierz Re: nie zawiodłem się na twojej odpowiedzi 27.11.05, 15:22 Twój stosunek do ONZ - cóż może masz i rację. Ale wolałbym zobaczyć wyraźnie, na pismie, nie w Twoich osobistych opiniach, jak wygląda status żołnierzy ONZ w Izraelu, w których sytuacjach mają a w których nie mają prawa do interwencji. To raz. Co do Jerozolimy. Mnie by nie przeszkadzało, gdyby w świecie stosunków międzynarodowych i dyplomacji doszło do uznania Jerozolimy za stolicę Izraela. (Izraela, powtarzam, z pewnością w jęz. polskim "tak było od wieków i tak będzie przez następne tysiąclecia".) Na razie jednak takiego uznania nie ma. I nie widzę powodu, żeby o tym nie pamiętać. Odpowiedz Link Zgłoś
cepimierz Re: nie zawiodłem się na twojej odpowiedzi 27.11.05, 15:49 Capital: Jerusalem; note - Israel proclaimed Jerusalem as its capital in 1950, but the US, like nearly all other countries, maintains its Embassy in Tel Aviv www.cia.gov/cia/publications/factbook/geos/is.html Odpowiedz Link Zgłoś
migselv Re: nie zawiodłem się na twojej odpowiedzi 27.11.05, 16:46 Z Wikipedii. "To, które miasto stanowi stolicę Izraela jest sprawą kontrowersyjną. Stolicą jest Jerozolima (prawnomiędzynarodowy status Jerozolimy nie został dotąd uregulowany; ONZ i większość państw, w tym Polska, nie uznają de iure suwerenności Izraela nad całą Jerozolimą)." pl.wikipedia.org/wiki/Izrael Odpowiedz Link Zgłoś
dan34bratdany33 Re: nie zawiodłem się na twojej odpowiedzi 27.11.05, 17:53 Nu widzisz dana-niema dla ciebie(was) zadnej swietosci i prawdy jak nie sluzy tylko i wylacznie kaprysom dany i syjonaziolom.Tu macie problem i dlatego jestescie osamotnieni i chucpowac musicie. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: nie zawiodłem się na twojej odpowiedzi 27.11.05, 20:53 ty polglupku nie jestes w stanie zrozumiec, ze my do osamotnienia jestezmy przyzwyczajeni od tysiecy lat i dzisiaj nam to zwisa. swietnie dajemy sobie rade, i dawalibysmy jeszcze lepiej, zeby sie swiat w koncu od nas odczepil... dokladnie tak jak to bylo w czasie wojny, polglupku.... jakby polacy zostawili nas w spokoju, to by wiecej zydow przezylo. jakby swiat nas zostawil w spokoju od 48 roku, to bysmy dzisiaj mieli duzo lepsze i spokojniejsze zycie. spadaj, tozero, bos efes merubaa... Odpowiedz Link Zgłoś
oscar62 Re: nie zawiodłem się na twojej odpowiedzi 28.11.05, 21:44 DOBRZE, ZE NA TYM FORUM URZEDUJE PROFESOR... A TY UZNAJESZ JEROZOLIME ZA STOLICE IZRAELA? Odpowiedz Link Zgłoś
dan34bratdany33 arap troche za pozno. 27.11.05, 18:07 ..ale mowia lepiej pozno niz wcale.Najpierw wystawiacie sobie swiadectwo przez cztery lata a pozniej pobujecie ratowac swoja twarz a napewno twarz dany. Czy 13 letnie dziewczynki musza miec napisane na plecach i z przudu i z boku i z gory i z dolu ze nie sa palestynkami?. Odpowiedz Link Zgłoś
arap1 Re: arap troche za pozno. 27.11.05, 18:22 dan34bratdany33 napisał: > ..ale mowia lepiej pozno niz wcale.Najpierw wystawiacie sobie swiadectwo przez > cztery lata a pozniej pobujecie ratowac swoja twarz a napewno twarz dany. > Czy 13 letnie dziewczynki musza miec napisane na plecach i z przudu i z boku i > z gory i z dolu ze nie sa palestynkami?. 14 letniego szachida tez wyslali naldowanego..bochaterscy przywodcy balestyny (swoje dzieci nie wysylaja)chlopaka umyslowo chorego ,jednak nik go na miescu nie zastrzelil...na wojnie jak na wojnie czasami trafiaja sie pomylki..jezeli chcesz to ci przypomne,,naszysz dzieci z MAALOT jako zakladnikow palestynczycy roztrzeliwanych w plecy i z przodu....niemowleta ISRAELA zabijane przez tych bohaterow w osiedlu na granice LIWANONA,,kidy wdarla sie banda muzulmanska do domu dzieca.....o tej krwi nie PISZECIE ZMIJE FORUMOWE Odpowiedz Link Zgłoś
dan34bratdany33 Re: arap troche za pozno. 27.11.05, 18:57 I znowu klamiesz.Ten temat tu juz czytalem.Na wojnie Zydzi nie powinni popelniac bledow wszak sa narodem wybranym-madrym.Czy to tez nie prawda?. Odpowiedz Link Zgłoś
aaki Re: arap troche za pozno. 27.11.05, 19:00 jedni zabijają dzieci drugich-niestety. i obie nacje mają swoje racje/zarazem obie nie mają racji-dlatego ten konflikt jest taki trudny Odpowiedz Link Zgłoś
dan34bratdany33 Re: arap troche za pozno. 27.11.05, 20:14 nie tylko trudny ale juz i nudny. To trwa juz jedna generacje chyba ze chca pobic rekord wojny 100 letniej. Odpowiedz Link Zgłoś