oregano 14.12.05, 11:41 no i bardzo dobrze, że nie będzie przeprosin, bo w mailu była tylko prawda i racja zawarta!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
galba Tylko kretyn mógł uwierzyć w autentyczność 14.12.05, 11:42 Wystarczyło przeczytać oryginał. Odpowiedz Link Zgłoś
mlasskacz Ja mam nadzieje, że nie bedzie sie wygłupiał i prz 14.12.05, 12:10 epraszał. Za to że prawde powiedział. Odpowiedz Link Zgłoś
warka.strong PANIE CRAWFORD! NIE PRZEPRASZAJ PAN, BO TO PRAWDA! 14.12.05, 12:21 im mniejszy budżet tym lepiej! Odpowiedz Link Zgłoś
bercik_28 Re: PANIE CRAWFORD! NIE PRZEPRASZAJ PAN, BO TO PR 14.12.05, 12:55 Co z tego ze prawda?? Jesli ktos powie ze Twoja matka/zona jest brzydka (to przyklad oczywiscie) i Ty to uslyszysz to uwazasz ze kulturalny czlowiek nie musi Cie przepraszac jesli faktycznie tak jest? Odpowiedz Link Zgłoś
kochanka.dorna Czemy ambasadorzy UK w panstwach muzulmanskich 14.12.05, 13:10 nie pozwalaja sobie na "żarty". czyzby dlatego, ze tam mogliby stracic zycie a tu nic im takiego niegrozi...? Odpowiedz Link Zgłoś
dhl01 Widac jak powaznie nasza IV RP traktuja :DDDD 14.12.05, 14:01 Ale kto traktowalby powaznie taki kraj jak polska? jeden wielki dowcip... Odpowiedz Link Zgłoś
pan12345 Re: Widac jak powaznie nasza IV RP traktuja :DDDD 14.12.05, 16:11 Naucz się chamie ortografi polskiej, jeśli usiłujesz pisać w tym języku. Odpowiedz Link Zgłoś
dhl01 Re: Widac jak powaznie nasza IV RP traktuja :DDDD 14.12.05, 16:17 > Naucz się chamie ortografi polskiej, jeśli usiłujesz pisać w tym języku. Hahahaha, ale mnie rozbawiles. Smrodku, "ortografii" pisze sie przez 2 "i" na koncu... eh - rece opadają... Odpowiedz Link Zgłoś
katrina_bush Re: Widac jak powaznie nasza IV RP traktuja. 14.12.05, 17:02 Uwielbiam brytyjski humor. IV RP nie da sie brac na serio ! Odpowiedz Link Zgłoś
k_rol Re: 14.12.05, 21:25 Spodziewam sie, ze jako osobniki pismienne macie rozum. Pewnie maly, ale macie. Zwroccie prosze uwage, ze na obelgi nie wypada odpowiadac uprzejmoscia, bowiem jest to reakcja niewlasciwa w danej sytuacji. Nie trzeba sie rowniez obrazac. Brytyjskie wypociny sa niestety obrazliwe i stawiaja Was w negatywnym swietle. Mnie rowniez , ale Was w szczegolnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
politologist Re: 15.12.05, 01:06 k_rol napisał: > Spodziewam sie, ze jako osobniki pismienne macie rozum. Pewnie maly, ale macie. > > Zwroccie prosze uwage, ze na obelgi nie wypada odpowiadac uprzejmoscia, bowiem > jest to reakcja niewlasciwa w danej sytuacji. Nie trzeba sie rowniez obrazac. > Brytyjskie wypociny sa niestety obrazliwe i stawiaja Was w negatywnym swietle. > Mnie rowniez , ale Was w szczegolnosci. Stawiają niestety tylko ciebie, bo jesteś bezmózgim ćwokiem, który nie zna się na żartach. Chciałbym, żebysmy byli tylko tak obrażani ty idioto ;) Odpowiedz Link Zgłoś
politologist Re: Widac jak powaznie nasza IV RP traktuja :DDDD 15.12.05, 01:04 pan12345 napisał: > Naucz się chamie ortografi polskiej, jeśli usiłujesz pisać w tym języku. Mógłbyś wskazać choć jeden bład w wypowiedzi dhl01??? Bo nie zauważyłem (poza brakiem używania alt'a, ale to na necie normalne i nie jest raczej błędem, a celowym działaniem)??? U ciebie zaś widzę błąd jak byk mimo, iż twoje wypociny liczą zaledwie 10 słów! I kto tutaj jest chamem... prostaku ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Re: Checheche, lubię, jak sobie robią jaja z gamo 14.12.05, 20:58 Nic tak nie boli jak prawda, szczera prawda i tylko prawda! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
pizzicato Re: Checheche, lubię, jak sobie robią jaja z gamo 15.12.05, 00:52 Tylko , ze te jaja Angole robia sobie z nas niestety 63 lata nie pamietajac juz , ilu naszych rodakow oddalo za ich kraj zycie czego - poza kilkoma spadochroniarzami na Pradze warszawskiej - nie mozna powiedziec o nich Odpowiedz Link Zgłoś
az100 Żarty? 14.12.05, 14:36 Moim osobistym zdaniem te brytyjskie żarty są równie atrakcyjne jak aktualnie brytyjska Królowa. Odpowiedz Link Zgłoś
arminius Re: Żarty? 14.12.05, 14:43 I to jest najlepszy komentarz do tej całej sprawy :-) Odpowiedz Link Zgłoś
agavika Re: Żarty? 14.12.05, 15:41 dokladnie. Zamiast sie obrazac nalezy odpowiedziec w tym samym stylu i pokazac poalskie poczucie humoru. :-) A przy okazji cala rodzina krolewska jest wielce atrakcyjna szczegolnie Karol, ideal brytyjskiego piekna. Odpowiedz Link Zgłoś
kixx Dyplomacja na poziomie zartobliwym 14.12.05, 16:07 a mozna tez od czasu do czasu podstawic noge? Odpowiedz Link Zgłoś
sajjitarius Re: PANIE CRAWFORD! NIE PRZEPRASZAJ PAN, BO TO PR 14.12.05, 13:13 bercik_28 napisał: > Co z tego ze prawda?? Jesli ktos powie ze Twoja matka/zona jest brzydka (to > przyklad oczywiscie) i Ty to uslyszysz to uwazasz ze kulturalny czlowiek nie > musi Cie przepraszac jesli faktycznie tak jest? A to zalezy od kontekstu...bo jak twoja zona jest istotnie szpetna a Ty usilujesz namowic kolege do zatrudnienia jej w swoim domu mody jako modelki do reklamowania strojow kapielowych to mozesz niestety uslyszec, ze zona szpetna i nic z tego i nikt nie bedzie cie za to przepraszac. Pryzkladowo mozna mnozyc... Odpowiedz Link Zgłoś
oleksiakr Re: do sajjitarius 14.12.05, 22:31 Ale bercik miał na myśli kulturalnego człowieka! Zawsze znajdą się ludzie którzy nie zechcą lub nie potrafią przeprosić ale jak to się ma do kultury? Odpowiedz Link Zgłoś
pozlotemu PANI CRAWFORD PRZYKRO NAM, ZE MA PANI TAKIEGO MEZA 14.12.05, 13:14 Niestety nasza dyplomacja nie miala na to wplywu. Prosimy nie tracic nadzieji, moze sie poprawi. Ostatecznie ma pani pelne podstawy zrezygnowac z umowy malzenskiej po ostatnim wydarzeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
wicus51 Re: PANI CRAWFORD PRZYKRO NAM, ZE MA PANI TAKIEGO 14.12.05, 14:22 THERE IS SOMETHING ROTTEN IN THE STATE OF ... WIELKIEJ BRITANII? POLSKI? HOLANDII? I TAK DALEJ. Odpowiedz Link Zgłoś
pozlotemu Re: PANI CRAWFORD PRZYKRO NAM, ZE MA PANI TAKIEGO 14.12.05, 17:44 wicus51 napisał: > THERE IS SOMETHING ROTTEN IN THE STATE OF ... WIELKIEJ BRITANII? POLSKI? > HOLANDII? I TAK DALEJ. "wicus51" - can you speak clearly. What's your point? "pozlotemu" napisal: >Niestety nasza dyplomacja nie miala na to wplywu. >Prosimy nie tracic nadzieji, moze sie poprawi. >Ostatecznie ma pani pelne podstawy zrezygnowac >z umowy malzenskiej po ostatnim wydarzeniu.< Odpowiedz Link Zgłoś
korkix78 DOIGRALI SIE !! Za kare nie przyjmijmy ani 1 Funta 14.12.05, 14:10 czy raczej Euro z budzetu UE, na ktory łoży w lwiej czesci Wielka Brytania. Ciekawe jak wtedy będą śpiewać i komu wtedy będzie do śmiechu Odpowiedz Link Zgłoś
oleksiakr Re: DOIGRALI SIE !! Za kare nie przyjmijmy ani 1 14.12.05, 22:37 Więcej łoży czy zabiera z powrotem? Odpowiedz Link Zgłoś
przecinaki Re: Tylko kretyn mógł uwierzyć w autentyczność 14.12.05, 13:05 no wiec ja nie uwierzylem - forum.gazeta.pl/forum/72,2.html? f=50&w=33465014&a=33467667 a co niektorzy owszem :) Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Skończmy tą hecę... 14.12.05, 11:42 Im bardziej o tym się mówi w oburzonym tonie tym bardziej wychodzimy na buraków. Anglicy ani nie pisnęli po wygłupach Czyraka i korona im z głowy nie spadła. Odpowiedz Link Zgłoś
bio.mum Re: Skończmy tą hecę... 14.12.05, 11:44 Ale my jestesmy Naród wybrany. Jedyny i wyjątkowy. Katolicki i prawy. Jakoś musimy zatuszować swoje kompleksy. Będą go tak długo gnębić aż przeprosi. Zakład? :) Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Skończmy tą hecę... 14.12.05, 11:49 Pewnie masz rację... Jak już musimy na to zareagować, to w prasie powinien pojawić się przeciek notatki MSZ obśmiewającej brytyjski rabat, czy coś w tym stylu - ale subtelnej i błyskotliwej, nie to co Czyrak odstawiał w Kaliningradzie. Od razu zyskamy w oczach Anglików. Ale niech to lepiej jakiś zawodowy kabareciarz pisze... Odpowiedz Link Zgłoś
bio.mum Re: Skończmy tą hecę... 14.12.05, 11:51 Zawodowy kabareciarz? Może Andrzej Lepper? Odpowiedz Link Zgłoś
ewazh Re: Skończmy tą hecę... 14.12.05, 15:54 bio.mum napisała: > Zawodowy kabareciarz? Może Andrzej Lepper? ***** Obśliniając się i rechocząc he, he, he. Odpowiedz Link Zgłoś
arius5 Re: Skończmy tą hecę... 14.12.05, 16:11 O wszystko sie teraz obrazamy, nic dziwnego, ze traktuja naj jak idiotow. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek20042 Re: Skończmy tą hecę... 15.12.05, 11:29 Może lepiej niech wejdą nam na głowę i nasrają, a my się wtedy uśmiechniemy... Odpowiedz Link Zgłoś
oleksiakr Re: Skończmy tą hecę... 14.12.05, 22:46 Skoro tak szczegółowo określasz nasz naród to przeoczyłeś jeszcze sporo.Znam taką jedną partię która za krytykę mordowała ludzi. Chyba nie o tej partii napisałeś? Odpowiedz Link Zgłoś
kierunek_zachod Re: Skończmy tą hecę... 14.12.05, 14:41 > Im bardziej o tym się mówi w oburzonym tonie tym bardziej wychodzimy na > buraków. > Anglicy ani nie pisnęli po wygłupach Czyraka i korona im z głowy nie spadła. Rowniez teraz Francuzi jakos niespecjalnie sie wzruszyli tym emailem, a w koncu teoretycznie mieli wiecej powodow do nadecia sie i tupniecia noga niz my ... Wiec o co tyle krzyku ? Nie lepiej przyjac to w kontekscie sportowego sparringu slownego, a nie obrazy majestatu i czolgow na granicy ?? Odpowiedz Link Zgłoś
gshegosh81 Re: Ambasada Wlk. Brytanii dementuje informacje o 14.12.05, 11:43 A ich treść była taka: Szanowny Ludu Polski, Chciałbym przeprosić za komentarze w e-mailowym przecieku, w których nazwałem Polskę "nieuprzejmą i niewdzięczną" w procesie budźetowym Unii Europejskiej i stwierdziłem, iż rząd brytyjski stworzył dla Polaków więcej miejsc pracy niż w ostatnich latach stworzył sam polski rząd. Oczywiście mój e-mail miał być żartem i jestem wdzięczny Waszemu Ministerstwu Spraw Zagranicznych za zaproszenie mnie na dyskusję o różnicach pomiędzy angielskim a polskim poczuciem humoru. Jestem w Waszym kraju zaledwie dwa lata i przyznaję, że znam niewiele dobrych polskich dowcipów. Ale po trwającej kilka godzin miłej pogawędce w Waszym MSZ, mogę stwierdzić, że jestem już z polskim poczuciem humoru na bieżąco. Z brytyjskiej perspektywy, olśniewające było odkrycie, jak wyjątkowo nieskrępowane są nowe państwa członkowskie, m.in. Wy sami, gdy chodzi o tradycyjny język dyplomacji w UE. Jakże wspaniale i uroczo, że Wasz lud ma niewielkie lub żadne doświadczenie w słownych podśmiewankach, jakie my, Francuzi i Niemcy wymienialiśmy przez ostatnie 40 lat, a które miały spory przyczynek do scementowania europejskiej współpracy i harmonii. Taka serdeczność ma tak dobrą praktykę, iż każde nowe państwo członkowskie w UE uznawało to za potrzebne, wręcz kluczowe, by do niej dołączyć. Dla wielu dyplomatów, takie przyjacielskie przekomarzanie się jest jednym z dodatkowych benefitów ich pracy, a w oczach wielu ludzi usprawiedliwia stanowi sporą część naszego wynagrodzenia. Chylę czoła przed szacunkiem i uprzejmością, jakie wnosicie do spraw UE i nie mogę się doczekać by zobaczyć, na ile one wystarczą. W międzyczasie zaś, Wasze polskie poczucie humoru będzie mnie dogłębnie bawiło przez resztę mojej kadencji. Z poważaniem, Charles Crawford Odpowiedz Link Zgłoś
bio.mum Re: Ambasada Wlk. Brytanii dementuje informacje o 14.12.05, 11:49 Polskie poczucie humoru? Może jakis przykład, bo mi nic nie przychodzi do głowy. Czym się charakteryzuje polskie poczucie humoru? Wiem, wiem - Rejs. A może jakiś bardziej współczesny przykład...13 posterunek?:)) Świat według Kiepskich? Odpowiedz Link Zgłoś
asp420 Re: Ambasada Wlk. Brytanii dementuje informacje o 14.12.05, 11:54 Bareja. Mumio (jesli wiesz co to alegoria - bo to trudne slowo...). Odpowiedz Link Zgłoś
bio.mum Re: Ambasada Wlk. Brytanii dementuje informacje o 14.12.05, 12:01 Alegoria? To to samo co Tradycja?:D Mumio ma sparodiodować Crawforda, mówisz? Może to dobry pomysł...Mumio pariodiujący Crawforda w czapeczkach Plusa:)) Powiem ci w tajemnicy, że oni teraz są na kontrakcie. Nie mogą parodiować niczego, czego nie uzgodnią ze swoimi sponsorami. Odpadają. Przykro mi. Masz jeszcze jakieś pomysły? Odpowiedz Link Zgłoś
colage Re: Ambasada Wlk. Brytanii dementuje informacje o 14.12.05, 15:12 A mnie sie przypominal w zwiazku z ta sprawa kawal (troche pozmienialem, zeby bylo jeszcze aktualniej): W przedziale jedzie dwoch dzentelmenow: Mr Kaczynski i Mr Blair. Podroz im sie dluzy, wiec Mr Blair proponuje Mr. Kaczynskiemu zabawe: - Mr Kaczynski, postaram sie ulozyc smieszny rym do pana nazwiska, a potem pan to samo zrobi z moim. OK? - OK - odparl Mr Kaczynski. - To zaczynamy. Mr Kaczynski ty masz dupe jak wor mlynski. - I w smiech. Mr. Kaczynski poczerwienial, ale ze byl twardy nic nie powiedzial tylko usilnie staral sie cos wymyslec. Kombinowal, kombinowal, Mr Blair zaczal sie juz nawet podsmiewywac, kiedy w ostatniej chwili, gdy pociag wtaczal sie juz na stacje, nareszcie doznal olsnienia: - Mr Blair, ty h..u! To tyle w temacie polsko-anglosaskiego poczucia humoru. Pozdrawiam, S. Odpowiedz Link Zgłoś
ewazh Re: Ambasada Wlk. Brytanii dementuje informacje o 14.12.05, 15:57 bio.mum napisała: > Alegoria? To to samo co Tradycja?:D Mumio ma sparodiodować Crawforda, mówisz? > Może to dobry pomysł...Mumio pariodiujący Crawforda w czapeczkach Plusa:)) > Powiem ci w tajemnicy, że oni teraz są na kontrakcie. Nie mogą parodiować > niczego, czego nie uzgodnią ze swoimi sponsorami. Odpadają. Przykro mi. Masz > jeszcze jakieś pomysły? ****** Szymon Majewski Show. Odpowiedz Link Zgłoś
bio.mum Re: Ambasada Wlk. Brytanii dementuje informacje o 14.12.05, 12:03 A Bareja to ten tego. Chyba nie żyje już. No chyba, że o czymś nie wiem:) Odpowiedz Link Zgłoś
gromek1 Re: Ambasada Wlk. Brytanii dementuje informacje o 14.12.05, 11:58 Z Twoich postów wynika, że Ty nie masz żadnych problemów z Twoim własnym poczuciem humoru, tak jak ja nie mam żadnych problemów z akwarium bo go nie posiadam. Kompleksik polski za to masz w nadmiarze i możesz nim obdzielić całe forum. Pociesz się, że we Francji, Wlk. Brytanii i Niemczech większość spoeczeństwa bawią tamtejsze odmiany kiepskich i 13 posterunków. Odpowiedz Link Zgłoś
veglie Re: Ambasada Wlk. Brytanii dementuje informacje o 14.12.05, 12:36 bio.mum napisała: > Polskie poczucie humoru? Może jakis przykład, bo mi nic nie przychodzi do > głowy. Czym się charakteryzuje polskie poczucie humoru? Wiem, wiem - Rejs. > A może jakiś bardziej współczesny przykład...13 posterunek?:)) Świat według > Kiepskich? Polskie poczucie humoru? wybór na prezydenta mocarstwa człowieczka 156 cm,moher "krzykiem" mody....:) Odpowiedz Link Zgłoś
bio.mum Re: Ambasada Wlk. Brytanii dementuje informacje o 14.12.05, 12:44 Cześć Veglie:) Cienko ta nasza lewicowa grupa trzymajaca władzę przędzie ostatnio...chyba potrzebujemy jakiegoś paragrafu nad sobą, żeby czuć sie zwarci i zmobilizowani. Tyle wstępem;) Dostałeś przecież odpowiedź: nieżyjacy Bareja i gwiazdy reklamy Plusa, tym zmierzymy się z Anglikami i Czechami;)) A jesli chodzi o polskich żartownisiów to obstawiam Wachowskiego. Podobno na 23 grudnia wyznaczył termin kolejnej rozprawy przeciwko Bonaparstkowi:D Odpowiedz Link Zgłoś
veglie Re: Ambasada Wlk. Brytanii dementuje informacje o 14.12.05, 12:52 bio.mum napisała: > Cześć Veglie:) Cienko ta nasza lewicowa grupa trzymajaca władzę przędzie > ostatnio...chyba potrzebujemy jakiegoś paragrafu nad sobą, żeby czuć sie zwarci > > i zmobilizowani. Tyle wstępem;) > > Dostałeś przecież odpowiedź: nieżyjacy Bareja i gwiazdy reklamy Plusa, tym > zmierzymy się z Anglikami i Czechami;)) > > A jesli chodzi o polskich żartownisiów to obstawiam Wachowskiego. Podobno na 23 > > grudnia wyznaczył termin kolejnej rozprawy przeciwko Bonaparstkowi:D Cześć!Serio z tym Wachowskim w dniu koronacji bonaparstka na cysorza?Bo kwiczę ze śmiechu:))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszekkimono Re: Ambasada Wlk. Brytanii dementuje informacje o 14.12.05, 11:51 > Z brytyjskiej perspektywy, olśniewające było odkrycie, jak wyjątkowo > nieskrępowane.... powinno byc raczej "fenomenalnie nieobciazone". tez zaczalem tlumaczyc ten tekst z FT, bo wydaje sie "nieco" obrazoburczy... :P eh ci Angole, w dupach im sie poprzewracalo od tego ich bylego 'empire' zk Odpowiedz Link Zgłoś
gshegosh81 Re: Ambasada Wlk. Brytanii dementuje informacje o 14.12.05, 12:23 Może być "fenomenalnie nieobciążone" - tłumaczenie nigdy nie będzie dokładne :) Przynajmniej nie wyciągam z niego wniosków, takich jak Gazeta w artykule, po którym już tylko 404 zostało, że to są _prawdziwe_ przeprosiny ;) Nie wiem czy się Angolom poprzewracało, ale w tym e-mailu Crawforda to sama prawda była. A że prawda jest niedyplomatyczna... :( Odpowiedz Link Zgłoś
123zly Re: Ambasada Wlk. Brytanii dementuje informacje o 14.12.05, 12:28 wstydzę się że jestem polakiem i mieszkam w Polsce ale już niedługo Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszekkimono Re: Ambasada Wlk. Brytanii dementuje informacje o 14.12.05, 12:39 No to szkoda mi ciebie, bo bedziesz sie wstydzil do konca zycia... A ja jestem bardzo dumny z bycia Polakiem i uwazam, ze mamy w Polsce bardzo duzo fajnych rzeczy, ktorych nie uswiadczysz na zachodzie (chocby normalne ogorkie w sklepie, bo np. w UK wszystkie musza miec od 380 do 420 gram, dlugosc powyzej 28cm i srednice powyzej 2.9 na 80% dlugosci - i po co im to, brandzluja sie nimi czy jak? mam nadzieje, ze w pl do tego nie dojdzie) cudze chwalicie, swego nie znacie! zk Odpowiedz Link Zgłoś
sajjitarius Re: Ambasada Wlk. Brytanii dementuje informacje o 14.12.05, 12:48 Cudze chwalicie, swego nie znacie ? Na prawde ? I jedyny przyklad jaki potrafiles podac to ogorki ? No ja tam nie wiem jakie sa rozmiary ogorkow w Polsce a jakie w UK i guzik mnie to interesuje. W koncu nie chodze do sklepu warzywnego z linijka w reku wymierzac ogorki, marchewke, banany itd i sprawdzac wymiary tychze...natomiast moge powiedziec ze mieszkam w UK, a nie w Polsce, bo swoje niestety zbyt dobrze znam. Wszedzie korupcja, nepotyzm, kolesiostwo, bardzo wybiorcze stosowanie prawa, bez lapowki nic nie zalatwisz, powszechna bezinteresowna zawisc, postawy zyciowe typu 'bo mnie sie przeciez nalezy'...wystarczy ? Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszekkimono Re: Ambasada Wlk. Brytanii dementuje informacje o 14.12.05, 12:55 Ja tez mieszkam w UK i wcale nie jest to jakas rewelacja. Nudny narod bez gustu, ot co. W Polsce problemem jest bieda, ale czy dlatego mam czuc sie gorszy od obywatela GB? I czy dlatego musze pokornie sie klaniac kiedy obywatel GB okazyje mi swoja wyzszosc i lekcewazenie? zk Odpowiedz Link Zgłoś
sajjitarius Re: Ambasada Wlk. Brytanii dementuje informacje o 14.12.05, 13:01 zbyszekkimono napisał: > Ja tez mieszkam w UK i wcale nie jest to jakas rewelacja. Nudny narod bez > gustu, ot co. W Polsce problemem jest bieda, ale czy dlatego mam czuc sie > gorszy od obywatela GB? I czy dlatego musze pokornie sie klaniac kiedy obywatel > > GB okazyje mi swoja wyzszosc i lekcewazenie? > zk Nie wiem gdzie w UK mieszkasz i co robisz, ja nie spotkalem sie w tym kraju nigdy z lekcewazeniem czy wywyzszaniem sie. Wrecz przeciwnie, Anglicy sa w sumie slynni z 'self-deprecation'...ile razy Anglik, ktorego wlasnie niechcacy potraciles w metrze, czy na ulicy przeprosil Cie ? Mnie wiele razy, choc to ja powinienem przepraszac jego, i go przepraszam. A nie zauwazyles ze wszystkie artykuly w prasie angielskiej o nowej polskiej imigracji, ktore ukazaly sie po 1 maja 2004 sa wielce pozytywne ? Wiec o jakim wywyzszaniu sie i lekcewazeniu mowisz dokladnie ? Przyklady ? Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszekkimono Re: Ambasada Wlk. Brytanii dementuje informacje o 14.12.05, 13:50 > Przyklady ? Przeciez komentujemy email Charlesa Crawforda i do tej osoby odnosi sie moja wypowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
sajjitarius Re: Ambasada Wlk. Brytanii dementuje informacje o 14.12.05, 18:36 Wlaczajac w to uwagi o ogorkach ? Odpowiedz Link Zgłoś
s.mario Re: Ambasada Wlk. Brytanii dementuje informacje o 14.12.05, 13:24 sajji .Nie zalamuj sie . Odpowiedz Link Zgłoś
hallowed1 Re: Ambasada Wlk. Brytanii dementuje informacje o 14.12.05, 13:40 sajjitarius napisał: Cudze chwalicie, swego nie znacie ? Na prawde ? I jedyny przyklad jaki > potrafiles podac to ogorki ? No ja tam nie wiem jakie sa rozmiary ogorkow w > Polsce a jakie w UK i guzik mnie to interesuje. W koncu nie chodze do sklepu > warzywnego z linijka w reku wymierzac ogorki, marchewke, banany itd i sprawdzac > > wymiary tychze...natomiast moge powiedziec ze mieszkam w UK, a nie w Polsce, bo > > swoje niestety zbyt dobrze znam. Wszedzie korupcja, nepotyzm, kolesiostwo, > bardzo wybiorcze stosowanie prawa, bez lapowki nic nie zalatwisz, powszechna > bezinteresowna zawisc, postawy zyciowe typu 'bo mnie sie przeciez > nalezy'...wystarczy ? ---------- Odpowiedz Link Zgłoś
pavlikmedvid Re: Ambasada Wlk. Brytanii dementuje informacje o 14.12.05, 15:23 W polskim nie ma takiego wyrazenia jak "fenomenalnie nie/obciazone". Fenomenalna moze byc np. pamiec, ale nie w polaczeniach z przymiotnikami! Odpowiedz Link Zgłoś
rsrh Times-"Kontynent izolowany" .Taki był tyt. po 14.12.05, 11:54 decyzji Napoleona o blokadzie Anglii. I to oddaje dokładnie ich mentalność i przekonanie o wyższości wyspiarzy nad innymi nacjami. Nie zauważaja że imperium juz niema , ze militarnie sie nie licza ,że zmiany demograficzne spowodują że "biały" na ulicy Londynu za kilka lat - bedzie atrakcją ! Bliższą czrakterystyke tych naszych "sojuszników" przeczytasz w wydanych w Polsce "Sprawa honoru" i "Zamach". E-mail ambasadora GB w Warszawie-dokładnie wpisuje sie w ten obraz! Odpowiedz Link Zgłoś
gromek1 Re: Times-"Kontynent izolowany" .Taki był tyt. po 14.12.05, 12:01 A tak by the way, znasz osobiście jakiegoś Wyspiarza, czy tylko tak piszesz na podstawie gazet? Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszekkimono Re: Kilka lat tam mieszkałem Szanowny gromku 1 14.12.05, 12:35 Mieszkam na wyspie od 20 miesiecy i zauwazylem dokladnie to samo. Dumni sa z siebie jakby nadal rzadzili przynajmniej 3/4 swiata... Na kogos kto nie mowi plynna angielszczyzna przynajmniej jak na lekkiego przyglupa. A prawda jest taka, ze sami sa debilami, maja ogromna ilosc idiotycznych przepisow, sa grubi, brzydcy, leniwi i za grosz nie maja poczucia stylu i odrobiny gustu. Howgh! zk Odpowiedz Link Zgłoś
rsrh do zbyszkakimono. Tak uroda to oni nie grzesza 14.12.05, 12:45 a zwłaszcza panie!Ale zerknij do ich rocznika statystycznego a zobaczysz jak wysoki jest % analfabetów.GB staje sie "chorym człowiekiem Europy" zwłaszcza z powodu polityki imigracyjnej.Bo to już ich obywatele byli sprawcami zamachów w Londynie.Osobna sprawa jest "dwór" i zwiazane z nim skandale tak obyczajowe jak i poltyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
johnsmithx Re: Kilka lat tam mieszkałem Szanowny gromku 1 14.12.05, 12:47 Another fine example of Polish gratitude.... Odpowiedz Link Zgłoś
gshegosh81 Re: Times-"Kontynent izolowany" .Taki był tyt. po 14.12.05, 12:28 Nie wiem, jak Ci to powiedzieć, żeby Cię nie urazić ani nie wprawić w szok... Ale wiesz? Polskiego imperium też już nie ma. Militarnie się nie liczymy, a zmiany demograficzne spowodują że młody na ulicy Warszawy za kilka lat będzie atrakcją ;) Angole nie wystawiają za to łapy z żądaniem "dajcie nam, bo nam się należy". Polska przeciętna postawa roszczeniowa przenosi się też na stosunki międzynarodowe. NAM SIĘ NALEŻY!!! Odpowiedz Link Zgłoś
rsrh Szanowny grzesiu 81 ( to chyba data urodzin) 14.12.05, 12:55 Argumentacja może i prześmiewcza ale bez sensu! -nigdy nie bylismy imperium -nigdy w skali globalnej nie byliśmy militarną potęga -"białych" na ulicach Wa-wy nie zabraknie -nasza roszczeniowa postawa wynika ze zdrady ich polityków w II Wojnie i sprzedanie nas CCCP - za co uzyskali odpowiednia cenę -60 lat "spokoju" od "wielkiego językoznawcy" Odpowiedz Link Zgłoś
gshegosh81 Re: Szanowny grzesiu 81 ( to chyba data urodzin) 14.12.05, 13:05 > -nigdy nie bylismy imperium Owszem, były takie czasy że Polska była w Europie potęgą. > -nigdy w skali globalnej nie byliśmy militarną potęga Z lekcji historii pamiętam, że gdy wybuchła II wojna światowa, Polska armia była 8. na świecie. > -"białych" na ulicach Wa-wy nie zabraknie Ale ilość młodych wypieprzających za granicę jest alarmująca, zwłaszcza z punktu widzenia tych, co zostają - ja płacę na emerytury obecnych emerytów, a na moje nie będzie miał kto nawet jak natrzaskam za becikowe 20 potomków. > -nasza roszczeniowa postawa wynika ze zdrady ich polityków w II Wojnie To co piszesz to też dobry przykład polskiej mentalności - nie jest przyczyną naszych obecnych porażek nasza nieudolność, nasz marazm, nasze lenistwo i nieróbstwo, a zdrada 60 lat temu. Może i to miało wpływ, ale naród który potrafił po 123 latach niewoli w parę lat odbudować państwo, zbudować od zera Gdynię, stworzyć armię która była 8. na świecie powinien być w stanie się otrząsnąć po 6 latach wojny + 40 komunizmu. Tylko że w tym narodzie powstało nie wiadomo skąd przekonanie, że to ktoś ma obowiązek zrobić za nas, że sami się nie musimy wyrwać z niedoli, tylko mamy wymagać od kogoś, by zrobił to za nas. Odpowiedz Link Zgłoś
rsrh Re: Szanowny grzesiu 81 ( to chyba data urodzin) 14.12.05, 16:30 nie masz racji.To ze po latach niewoli II RP szybko stawała na nogi to było możliwe tylko dlatego ze powstrzymalismy bolszewików idacych przez nas do Europy i dopiero w 1939r zadali nam cios w plecy okupujac przez 60 lat. Jaka nieudolność ? Jaki marazm? Jakie lenistwo?- Wszystkie w/wym "przymioty" były cecha naszych partyjnych z namaszczenia Kremla "wodzów". Jeśli ktoś tych "zalet" nie posiadał był wrogiem ludu i szybko ladował w kryminale rodzimym lub sowieckim. W sumie masz szczeście że nie jesteś rówieśnikiem prlu ( wymawiać jak splunięcie-Herbert). Odpowiedz Link Zgłoś
catriona Re: Times-"Kontynent izolowany" .Taki był tyt. po 14.12.05, 13:49 bialy bedzie atrakcja?? no i co z tego? czy biali sa bardziej brytyjscy od ludzi ktorych dziadkowie przyjechali przed polwieczem z karaibow? Odpowiedz Link Zgłoś
jojop Na kolanach i u rydzyka, blagac o wybaczenie !!!!! 14.12.05, 12:00 Angole wstretne. A kasiore w wory pakowac i nam wysylac - i duzo i szybko, to moze wybaczymy. jojop Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Pozostaje smoła i pierze 14.12.05, 12:14 rzekome przeprosiny brytyjskiego ambasadora w Warszawie Charles'a Crawford'a nie są jego autorstwa ********************************** Nie pozostaje nic innego, jak wrzucic Crawforda do smoły, wytarzac w pierzu i przegnac ulicami Warszawy. To jest chyba ten rodzaju humoru, który lubi Crawford. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Pozostaje smoła i pierze 15.12.05, 01:06 wielu angielskich polityków lubi się też przebierać w damskie fatałaszki i łazić nocą do zakazanych dzielnic. Blair ma z tym od lat poważne problemy, kilkakroć musiał wymienić część ekipy. To takie koszty uboczne wiekowego wsadu na wyspach. Smoła, pierze i damskie podwiązki na owłosionych gęsto udach to jest to... Odpowiedz Link Zgłoś
lortea Grają na tym boisku Anglicy, jak im pasuje, a 14.12.05, 12:15 polska dyplomacja morda w kubeł i milczy jak zaklęta. Odpowiedz Link Zgłoś
soulworm Re: Grają na tym boisku Anglicy, jak im pasuje, a 14.12.05, 12:21 > polska dyplomacja morda w kubeł i milczy jak zaklęta. i ma racje, bo przeczenie FAKTOM to juz glupota pierwszoligowa. Odpowiedz Link Zgłoś
lortea Fakt jest taki, że trwa gra o budżet i chcą 14.12.05, 12:27 wybadac jak zareaguje Polska, i wybadali, że Polska jak za Cimoszewicza, palcem nie kiwnie. Więc nam najwięcej obcięto w budżecie. Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Fakt jest taki, że trwa gra o budżet i chcą 14.12.05, 12:32 Przecież i tak mało co z tej kasy wykorzystujemy. Może najpierw wykazać się wykorzystaniem funduszy na poziomie 80-90%, pokazać że warto w nas inwestować a potem żądać pieniędzy? Przy okazji należy opowiedzieć się za zmianą CAP. Im szybciej tym lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
lortea CAP jest korzystna dla Polski, wie o tym każdy 14.12.05, 12:35 kto ma zielone pojęcie o rolnictwie. Wykorzystanie środków na początku zawsze jest małe, ale potem się rozkręca, damy więc radę wykorzystać wszystko. Kolego, weż naprawde czasem także polski punkt widzenia, nie tylko cudzy. Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: CAP jest korzystna dla Polski, wie o tym każd 14.12.05, 12:38 > Wykorzystanie środków na początku zawsze jest małe To po co UE ma sobie zamrażać 60 mld Euro, skoro wystarczy że zamrozi powiedzmy 40? Jak chcesz zrobić zakupy za 300 złotych, to wpisujesz sobie w notatnik "zrobię zakupy za 500"? Teraz już wiem czemu mamy 30mld dziury w budżecie... Odpowiedz Link Zgłoś
lortea Te pieniądze wpływają sukcesywnie, nie leża przez 14.12.05, 12:41 7 lat na koncie. Kolejny spec od krytykowania Unii, który nie ma zielonego pojęcia o zasadach jej działąnia. Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Te pieniądze wpływają sukcesywnie, nie leża p 14.12.05, 12:43 Ale trzeba sobie zaklepać ich wydanie! "Nie dam na naukę, dam Polsce na autostrady". A po roku - "Ups, Polska nie wzięła. A w USA już wymyślili lek na raka i zarabiają na nim". Odpowiedz Link Zgłoś
lortea To leć do USA, tylko uważaj żeby cię na lotnisku 14.12.05, 12:51 nie zastrzelili za zły wygląd, i ciekawe skąd wize weźmiesz. A co do średniej długości życia, śmiertelności niemowląt i tym podobnych statystyk, USA są w tyle za Unią. Odpowiedz Link Zgłoś
johnsmithx Re: Ambasada Wlk. Brytanii dementuje informacje o 14.12.05, 12:19 I thoroughly agree. Personally, I think our ambassador is right - you are ungrateful and spoilt: you expect every help and support, but find it too painful ever to say thankyou (Marcinkiewicz's minimal gesture in Downing Street notwithstanding). And just to put you right on the other point - you have absolutely no sense of humour at all. So please - spare us the haughty indignation! Odpowiedz Link Zgłoś
oregano Re: NIE PRZEPRASZAJ! miales 100% racji! 14.12.05, 12:38 napisałem to samo w 1. poście ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
soulworm Re: NIE PRZEPRASZAJ! miales 100% racji! 14.12.05, 13:19 a to przeprazam, nie zauwazylem :) odstapie tantiemy :) Odpowiedz Link Zgłoś
dakota77 Re: Ambasada Wlk. Brytanii dementuje informacje o 14.12.05, 12:32 Crawforda, bez apostrofu, jak to napisano w leadzie. Odpowiedz Link Zgłoś
palestrina2005 HAHA nasi "inteligentni" dziennikarze dali się nab 14.12.05, 12:33 GW już tylko bzdury pisze Odpowiedz Link Zgłoś
palestrina2005 Kolejna wpadka Gazety Wyborczej 14.12.05, 12:33 I jak tu człowiek ma wierzyć w to co piszą.... Odpowiedz Link Zgłoś
simmo ten podpis ukazal sie niedawno, wyjasnia wszystko 14.12.05, 12:41 A Polish apology By Roger Blitz Published: December 14 2005 02:00 | Last updated: December 14 2005 02:00 A satirical comment by Roger Blitz Odpowiedz Link Zgłoś
przecinaki Re: ten podpis ukazal sie niedawno, wyjasnia wszy 14.12.05, 13:06 "by Roger Blitz" - bylo od poczatku. Odpowiedz Link Zgłoś
123456789etc Re: Zarabiasz w UK? PODATEK PŁACISZ WG POLSKICH S 14.12.05, 13:05 proponuje przeniesc rezydencje podatkowa do UK zasady okreslone sa w dwustronnej umowie pomiedzy Rp i uk z 1976 o 'unikaniu podwojnego opodatkowania" 1978 nr 7 poz 20 - znajdziesz na gofin.pl lub cos w tym stylu hoga itp ujednolicone teksty dotyczace innych krain tak na marginesie to zgadzam sie z twym zdaniem w 100 ale z bandytami wygrasz tylko stosujac prawo, chyba ze masz jamnika w domu i nie zawachasz sie go uzyc... :) oczywiscie stosowanie tego prawa zalezy od Urzedu Skarbowego w jakim sie znajdujessz i przeniesienie swych zainteresowan zyciowych a w nastepstwie tego rezydencji podatkowej pod najblizszy Tobie Inland Revenue , bedzie zalezne od ksiestwa podatkowego w Polsce. Z moich doswiadczen wiem ze wbrew pozorom najlatwiej jest w Wawie, problemy maja najwiksze mieszkancy malopolski, nieuki w US zdarzaja sie takze na opolszczyznie i dolnymslasku, mieszkancy poznania tez nie maja najgorzej. Ale to wszystko zalazy, w zasadzie powinno wystarczyc oswiadczenie woli oparte na zasadach wyzej cytowanej umowy i forma NIP 3. Nie chce uprawiac kryptoreklamy, ale dobrze skorzystac z uslug doradcow podatkowych. Oczywiscie sprawdz jak ich wiedza o kraju w ktorym zarabisz. Powodzenia w walce o Polske i prawa dla ludzi a nie burakow, nawet za granicami ... Odpowiedz Link Zgłoś
dooder Brifing 14.12.05, 13:08 Czy juz w gazetach nalezy używac slowa brifing. Znajdzcie jakies po polsku na przyklad spotkanie? Wymiana informacji? A nie uzywajcie tego zargonu wzietego zywcem z firm ,i tu powstaje problem, bo marketingowych (choc nie mogloby byc zajmujacych sie rynkiem) czy PRowch (a dalczego nie od komunikacji społecznej)... Ale te mi tak nie przeszkadzaja jak brifing w MSZ. Chociaz moze tam Panowie sfokusoja na target na takim brifingu i zrozumieja ze to only joke i wszystko jest cool. Odpowiedz Link Zgłoś
c79 Dziennikarze, nie pogrążajcie się! 14.12.05, 13:18 Litości. Wychodzimy na ostatnich buraków, którzy myślą, że cały świat kręci się wokół Polski i polskości. E-mail ambasadora był w dużym stopniu prawdziwy; nie musi on za nic przepraszać. Teraz FT robi sobie żarty, chcąc zapewne zwrócić uwagę na absurdalność naszych reakcji. Dziennikarze! Kłopot nie z brytyjskim poczuciem humoru, ale z ultra-hiper-super-ego polskich mediów i polityków. Przystopujcie. Odpowiedz Link Zgłoś
lider4 Głupi się obrażają, mądrzy olewają to. 14.12.05, 13:32 To najlepszy sposób. Odpowiedz Link Zgłoś
felix64 Re: Ambasada Wlk. Brytanii dementuje informacje o 14.12.05, 13:45 gazeta.pl pisze: rzekome przeprosiny. artykul redaktora Bitza nie byl i nie jest przeprosinami. Charakter tekstu okreslony jest na samym jego poczatku. gazeta.pl po raz kolejny sama sobie "strzelila bramke" oceniajac humor innych narodow wedlug wlasnego. A moze by tak pojsc jeszcze raz do szkoly? Odpowiedz Link Zgłoś
yabanjin AKCJA: polskie poczucie humoru 14.12.05, 13:51 w mailu ambasadora byla mowa o budziku... proponuje, abysmy masowo posylali budziki w prezencie premierowi Blairowi, nalepiej takie, ktore glosno tykaja... jak sluzby specjalne UK beda musialy sprawdzic kilkaset niewinnie tykajacych paczek, to ciekawe co sobie pomysla o polskim poczuciu humoru... Odpowiedz Link Zgłoś
abstracto Re: AKCJA: polskie poczucie humoru 14.12.05, 23:06 Śiwietny pomysł. Tylko może nie do premiera, a do ambasadora, bo to łatwiej i taniej. Adres ambasady: Al. Róż 1 00-556 Warszawa Odpowiedz Link Zgłoś
staszpio Re: Ambasada Wlk. Brytanii dementuje informacje o 14.12.05, 13:53 smieja sie z nas ,a wy im przytakujecie ... wstyd !!! Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Zdaje się, że "Polish Jokes" przywędrowały z USA 14.12.05, 14:11 do GB i jest bardzo, bardzo śmiesznie. Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Re: Zdaje się, że "Polish Jokes" przywędrowały z 14.12.05, 21:01 eva15 napisała: > do GB i jest bardzo, bardzo śmiesznie. Przychodzi corka do <evy> i mowi: Mamo! Jestem w ciazy! A dr eva: A skad wiesz, ze to TWOJE?! Odpowiedz Link Zgłoś