Dodaj do ulubionych

Rosja: Gazprom rozpoczął odcinanie dostaw gazu ...

01.01.06, 08:11
Początek nowej wojny w Europie? Czy Ameryka pomoze? Nie widzę latwych
rozwiązań... Rosja nie ustąpi... Wizja atomowej zaglady wisi nad Europą... Rok
2012 już blisko...
Obserwuj wątek
    • bambooko Chcieli "WOLNOSC" 01.01.06, 08:13
      beda mieli WOLNY RYNEK. Co w tym zlego?
      • magic3 Re: Chcieli "WOLNOSC" 01.01.06, 08:23
        Jaki to wolny rynek? To polityczna decyzja Putina. Gazprom nie jest normalną
        firmą, tylko nomenklaturowo-kagiebowsko-putinowo-państwowym tworem. Rosja i
        wolny rynek- dobre sobie. Ta durnota nadal żyje wspomnieniami o bojarach i
        Stalinie, ma więc władzę jaką ma.
        • sawa.com kto mieczem wojuje, ten od miecza... 01.01.06, 08:40
          Chciałabym przypomnieć lata siedemdziesiąte ubiegłego stulecia i zakręcenia
          kurka ropy arabskiej. Nie rzuciło to Zachodu na kolana a tylko przyspieszyło
          rewolucję technologiczną. Nadejście trzeciej fali.

Tak i teraz rozwinięty świat będzie musiał szukać alternatywy dla rosyjskich
          nośników energii. I one są.

Z perspektywy Polski zacznie się opłacać w inwestowanie w gazyfikację węgla -
          bo tu nie tylko zyskuje się bogate źródło energii ale także "oliwi" się
          myslenie w kategoriach nowych technologii.
          Drugie potężne źródło energii to biomasa - zielono-żółta (rzepak) ściana
          wschodnia. Olej. Morze oleju. Będzie można nim ogrzać całą Polskę.
          Na inne potrzeby, szczególnie dla przemysłu, tam gdzie zbyt droga okazałaby się
          zmiana infrastruktury - nasz rodzimy gaz. Mamy go sporo, powinno nam wystarczyć
          na długie lata.

A tak w ogóle to widać jak na dłoni bankructwo polityki ekipy Millera. A nawet
          nie wiem czy to nie kwalifikuje sie do Trybunału Stanu. To co zrobili Panowie
          wstrzymując dewersyfikację i poszukiwanie alternatywnych źródeł energii.
          • pa.kol.p Re: kto mieczem wojuje, ten od miecza... 01.01.06, 08:50
            > Tak i teraz rozwinięty świat będzie musiał szukać alternatywy dla rosyjskich
            > nośników energii. I one są.

Zgadzam się.
            Gazprom robi przysługę rozwiniętemu światu, w tym nabardziej Ukrainie.
          • ember11 Re: kto mieczem wojuje, ten od miecza... 01.01.06, 09:15
            W pelni popieram Panie Sawa. Tylko zeby tam "na gorze" zaczeli nareszcie tak
            logicznie myslec jak my tu "na dole".
          • punter Re: kto mieczem wojuje, ten od miecza... 01.01.06, 09:32
            "rozwinięty świat" nie jest uzależniony od rosyjskiego węgla

"biomasę" to stanowią tacy "wizjonerzy" jak ty i polscy politycy od prawa do
            lewa, którzy myślą, że jak w telewizji wyzwą Putina od najgorszych to nic się
            nie stanie bo jesteśmy w NATO, UE, mamy demokrację i nie mamy baz rosyjskich.
            • sawa.com Re: kto mieczem wojuje, ten od miecza... 01.01.06, 10:09
              punter napisał:

> "rozwinięty świat" nie jest uzależniony od rosyjskiego węgla
              >
              > "biomasę" to stanowią tacy "wizjonerzy" jak ty i polscy politycy od prawa do
              > lewa, którzy myślą, że jak w telewizji wyzwą Putina od najgorszych to nic się
              > nie stanie bo jesteśmy w NATO, UE, mamy demokrację i nie mamy baz rosyjskich.

Pozostanę przy własnym zdaniu. Żaden polski polityk nie ubliża Putinowi. Bo
              mówienie prawdy to nie jest ubliżanie.
              Myślę, że Ukraina da sobie radę.
              Potrzeba jest matka wynalazków. A monopolista jeśli sie przesadnie będzie
              szarogęsił to może utracić rynki zbytu. Faktem jest że na Ukrainie jest więcej
              żyznej ziemi niż na naszej ścianie wschodniej. Śmialo możemy wspólnie pracować
              nad bioźródłami energii.
              I wiesz doskonale drogi punterze, że mam rację. Że jest to bardziej racjonalna
              perspektywa niż budowa rurociągu po dnie Bałtyku i sprowadzanie gazu z dalekiej
              zamarzniętej Syberii. Spójrz na to obiektywnie.
              • zima0001 Re: kto mieczem wojuje, ten od miecza... 01.01.06, 18:47
                sawa.com napisała:
                > Myślę, że Ukraina da sobie radę.
                > Potrzeba jest matka wynalazków. A monopolista jeśli sie przesadnie będzie
                > szarogęsił to może utracić rynki zbytu.

Święta prawda. Awanturka Putina na krótką metę daje postimperialistycznej Rosji
                złudzenie pozycji mocarstwa, bo ropa, gaz, nikiel etc.
                Ale w dłuższej perspektywie przejadą się na tym okrutnie.
                Wszystkim krajom uzaleznionym od sowieckich surowców otworzą się teraz oczy z
                kim maja do czynienia. I pomyślą poważnie o wariantach zastępczych.
                A co zostanie z rosyjskiego PKB gdy odjąć wpływy za bogactwa naturalne?
                Przecież ten kraj to technologiczny zaścianek, Indie, Chiny za 30 lat zjedzą
                ich w kaszy, pardon, ryżu.
                • pendrek_wyrzutek "przejadą się na tym okrutnie"? 01.01.06, 19:09
                  zima0001 napisał:

> złudzenie pozycji mocarstwa, bo ropa, gaz, nikiel etc.
                  > Ale w dłuższej perspektywie przejadą się na tym okrutnie.

"w dłuższej perspektywie" to my wszyscy bedziemy martwi.
                  Doplyw gotowki stawia Rosje na nogi. Podlizywanie sie
                  i rozdawanie swego majatku prawdziwych przyjaciol nie
                  zjednuje. Silnych wszyscy szanuja.

Jak to powiedzial Lord Palmerston: "Anglia nie ma wiecznych
                  przyjaciół ani wrogów, a tylko wieczne interesy".

Zas Aleksander III powiedzial "Rosja ma jedynie dwoch sojuszników: armię i
                  flotę". Kazde niepodlegle panstwo zna te zasady.
                  • zima0001 Re: "przejadą się na tym okrutnie"? 01.01.06, 19:42
                    pendrek_wyrzutek napisał:
                    > "w dłuższej perspektywie" to my wszyscy bedziemy martwi.
                    i świat się na tym nie skończy, wygrywają ci którzy myślą strategicznie

> Doplyw gotowki stawia Rosje na nogi. Podlizywanie sie
                    > i rozdawanie swego majatku prawdziwych przyjaciol nie
                    > zjednuje.

Kogo stawia? Rosję? Chyba gazowych i naftowych oligarchów oraz klakierów
                    Putina. Rosja nowoczesna i demokratyczna to nieustannie mrzonka.
                    Nie wkłada sie wszystkich jajek do jednego koszyka. A teraz finanse Rosji
                    zależą wyłącznie od koniunktury na rynku surowców. Poza nimi - czarna dziura.
                    A co do zjednywania prawdziwych przyjaciół to po ile kupuje gaz Łukaszenka?
          • x.agave Początek końca 01.01.06, 09:47
            Mam nadzieje, że to "zakrecanie" kurka to poczatek końca Rosji. Czy znacie jakis
            produkt rosyjski oprócz surowców?
            • grzem Re: Początek końca 01.01.06, 10:12
              TAK TAK TAK

BROŃ

głównie karabinek automat Kałasznikowa model 1947
              • joannawie Kbk AK to mutacja niemieckiego Stg-44 01.01.06, 12:01
                O ile wiem, nawet ten karabinek jest w dużej mierze kopią niemieckiego Stg-44.
                wystarczy spojrzeć na kształt i podstawowe rozwiązania.
                Rosjanie nie silili się nigdy na oryginalność. Moskwicz to jakiś Opel, Pobieda
                zerżnięta z Chevroleta, Tu-144 z Concorde'a, Buran z promów amerykańskich itd.

grzem napisał:

> TAK TAK TAK
                >
                >
                > BROŃ
                >
                > głównie karabinek automat Kałasznikowa model 1947
                • rudy_harnas Re: Kbk AK to mutacja niemieckiego Stg-44 01.01.06, 12:43
                  joannawie napisał: O ile wiem, nawet ten karabinek jest w dużej mierze kopią niemieckiego Stg-44.
                  _________------------------------------___________________---------------
                  Dokładnie!Tak jak słynna "pepesza".Zerżnęli ją od finów,po tym jak dostali od nich lanie!!!
          • efg Jestem trgo samego zdania, Co do wegla to ... 01.01.06, 09:56
            nie tyklko gazyfikacja ale i wodoryzacja. Jest pomysł takiego projektu który
            miał by byc realizowany wspólnie z Czechami w ramach UE. Chodzimo paliwo
            "mobilne" czyli takze do samochodów. Poza tym NIECH KASA ZOSTAJE W KRAJU !!!!
            Lepiej płacić górnikom za prace niż wczesne emerytury i zasiłki.
          • rudy_harnas Re: kto mieczem wojuje, ten od miecza... 01.01.06, 10:10
            sawa.com napisała:> A tak w ogóle to widać jak na dłoni bankructwo polityki ekipy Millera. A nawet
            > nie wiem czy to nie kwalifikuje sie do Trybunału Stanu. To co zrobili Panowie
            --------------------------------------------------------------------------
            Trybunał stanu?Dla agentów obcego mocarstwa,które jest śmiertelnym wrogiem tego kraju od zawsze?Pluton egzekucyjny i wieczna hańba!A Jaruzel ma czelność mieszkać jeszcze wtym kraju,po tym jak odebrał ubiegłego roku medale od swoich panów za wierną służbę!!!
          • olex5 Re: kto mieczem wojuje, ten od miecza... 01.01.06, 11:53
            nie tylko o energie chodzi.Gaz to tez komponent chemiczny dla przemyslu a na to
            nie ma innych mozliwosci
          • rystra Kto chce mieć preferencyjne ceny... 01.01.06, 12:24
            Świat cywilizowany nie musi szukać alternatywy. Co najwyżej Ukraina musi.
            Trzeba się na coś zdecydować. Albo chce się być kolonią i wtedy dostaje się
            dobra od suwerena na preferencyjnych warunkach - albo wolnym państwem, a wtedy
            trzeba płacić po cenach wolnorynkowych.
            Swoją drogą Rosja powinna stanąć przed międzynarodowym arbitrażem za nierówne
            traktowanie państw w handlu międzynarodowym. Tak niskie ceny gazu na Ukrainie
            sprawiają, że część naszych przedsiębiorców może pójść z torbami.
            • pendrek_wyrzutek Re: Kto chce mieć preferencyjne ceny... 01.01.06, 15:55
              rystra napisał:

> Swoją drogą Rosja powinna stanąć przed międzynarodowym
              > arbitrażem za nierówne
              > traktowanie państw w handlu międzynarodowym.

Trzeba namowic Rosje aby wstapila do Swiatowej
              Organizacji Handlu. Bedzie wtedy mozna od Rosji
              wymagac stosowania sie do regul WTO.
              • rudy_harnas Re: Kto chce mieć preferencyjne ceny... 01.01.06, 17:17
                pendrek_wyrzutek napisał:> Trzeba namowic Rosje aby wstapila do Swiatowej
                > Organizacji Handlu. Bedzie wtedy mozna od Rosji
                > wymagac stosowania sie do regul WTO.
                ____________________________________________________________________________
                Namów wilka,żeby z owcami zawarł sujusz.Napewno ustaną jawne ataki na owce!
          • polski_francuz Re: kto mieczem wojuje, ten od miecza... 01.01.06, 13:58
            Bardzo sluszna uwaga: popieram!

PF
            • zibuumgo Re: Ukraina złodziejka gazu i Krym zajęli 01.01.06, 14:06
              Ten dureń Chruszczow przekazał Krym Ukrainie. Jeszcze w tym roku oddadzą Krym
              Rosji. Złodzieje. Kwaśniewski wezwany na Majdan. Dlaczego Pan milczy i ukrywa
              się w Szwajcarii.
              • joee2 Wcale nie taki dureń- Chruszczow był Ukraińcem 01.01.06, 15:35
                -
        • presentation1 Re: Chcieli "WOLNOSC" 01.01.06, 09:18
          Naucz sie brachu kapitalizmu.Dopoki cena nie bedzie wyzsza od swiatowych wygral
          Putin.Twoje skowyty polityczne powinny isc w strone Ukrainy.Niech im USA pomoze
          lub ci co pomagali na Majdanie
          • bohemian1 Re: Chcieli "WOLNOSC" 01.01.06, 09:28
            ahoy, vse nejlepsi do Noveho roku, tedy vubec nerozumim tu polskou histerii,
            nevim v cem je problem, a nevim, proc by Rusko melo Ukrajine darovat "gaz",
            naprosto korekt, sorry UA....
            • tricky2 Re: Chcieli "WOLNOSC" 01.01.06, 09:36

proc by Rusko melo Ukrajine darovat "gaz",
              > naprosto korekt, sorry UA....

Może dlatego że taką podpisali umowę kiedy wydawało im się to korzystne?
              • bohemian1 Re: Chcieli "WOLNOSC" 01.01.06, 09:47
                ..."umowa" nebyla zlamana Gazpromem, to je "mit". Gazprom, a to je rozdil proti
                amaterum z UA zamestnava nejlepsi pravniky sveta. Vysledek teto situace je
                dnes, ze v "RFN" nikdo, vubec nikdo nic nenamita proti "rurociogu", ktery je
                definitvne bran jako garant energeticke stability...
                • tricky2 Re: Chcieli "WOLNOSC" 01.01.06, 09:52
                  Chodzi o to że Rosja płaci Ukrainie za tranzyt gazem a to opłacało się kiedy
                  ceny surowców były niskie. Teraz przestało się opłacać i tyle.

Co myślą w RFN fani Putina pokroju Evy 15 to akurat mnie mało obchodzi.
                  Stabilność RFN interesuje mnie tylko o tyle o ile nie przeszkadza stabilności
                  Polski. A ta rura pod Bałtykiem przeszkadza. Zobaczymy jeszcze ile tak naprawdę
                  będzie kosztowała budowa tej rury i czy rzeczywiście będzie to bardziej
                  korzystne niz płacenie Polsce za tranzyt.

• orion_kr Re: Chcieli "WOLNOSC" 01.01.06, 12:55
                    Przeciez to nie ty placisz,
                    co cie to obchodzi ile niemcy zaplaca za budowe rurociagu i za gaz ktory
                    tamtedy poplynie.
                    • koloritan Re: Chcieli "WOLNOSC" 01.01.06, 15:22
                      orion_kr napisał:
                      > Przeciez to nie ty placisz, co cie to obchodzi ile niemcy
                      > zaplaca za budowe rurociagu i za gaz ktory tamtedy poplynie.
                      >
                      Ale Polska nie dostanie z tego korzyści materialnych, ani, co
                      dużo ważniejsze, nie będzie mozła pyskować do Rosji i Niemiec.
                      Jednak śmiesznie wygląda to, jak naiwnie polska walczy o to
                      by Niemcy i Rosja SAMODZIELNIE uzależniły się od polaczków.
                  • koloritan pod Bałtykiem korzystniejsze niz płacenie Polsce ? 01.01.06, 15:17
                    tricky2 napisał:
                    > A ta rura pod Bałtykiem - czy rzeczywiście będzie to bardziej
                    > korzystne niz płacenie Polsce za tranzyt.
                    >
                    No ciekawe czemu Niemcy są aż tak głupi by zgadzać się na droższe
                    rozwiązania. Może nareszcie to Niemcy i Rosja zaczęli bać się
                    Polski, a nie jak było zawsze ? Pieniądze są dla nich mniej ważne
                    niż niezależność od polskich kaprysów i mocarstwowych zapędów.
            • taziuta Re: Chcieli "WOLNOSC" 01.01.06, 09:39
              Ahoy, ja takoż nigdy nie rozumiałem czeskiej histerii, ale to może dlatego że
              ja nie jestem Czechem? Jakbyś był Polakiem to może byś naszą zrozumiał? :-)

bohemian1 napisał:

> ahoy, vse nejlepsi do Noveho roku, tedy vubec nerozumim tu polskou
              > histerii, nevim v cem je problem, a nevim, proc by Rusko melo Ukrajine
              > darovat "gaz", naprosto korekt, sorry UA....
              • bohemian1 Re: Chcieli "WOLNOSC" 01.01.06, 09:56
                ...jako Cech skutecne nerozumim zamlzovani "ludobojstwa" na Volyni,
                kde "morderca" byl skutecne ukrajinsky lid a zvyraznovani Katynu, jez bylo
                zorganizovane pres NKVD, ale ne ruskym lidem...
                • taziuta Re: Chcieli "WOLNOSC" 01.01.06, 10:00
                  Zdaje się, że gorzej rozumiem twój czeski, niż ty mój polski. Więc ci odpuszczę.
                  Ale jak jesteś taki dobry w polskich tematach i klimatach, to powiedz (bez
                  zaglądania do Google), skąd jest cytat w mojej sygnaturce? :-)

bohemian1 napisał:

> ...jako Cech skutecne nerozumim zamlzovani "ludobojstwa" na Volyni,
                  > kde "morderca" byl skutecne ukrajinsky lid a zvyraznovani Katynu, jez bylo
                  > zorganizovane pres NKVD, ale ne ruskym lidem...
                  • bohemian1 Re: Chcieli "WOLNOSC" 01.01.06, 10:10
                    Ahoyky, "cytat" rozumim a priznam se Ti, ze jej neznam..., i kdybych znal,
                    zcela urcite by mi to pristi dva dny nedoslo, po vcerejsi party potrebuji
                    regeneraci...
                    • efg Bohemiac, cywilizowany człowiek nie chla piwa 01.01.06, 10:13
                      z fernetem lub wódką jak wy. A uchlac sie winen no to FAKTYCZKIE KATZENSCHERTZ ;))
                      • bohemian1 Re: Bohemiac, cywilizowany człowiek nie chla piwa 01.01.06, 10:22
                        ...priznam se Ti, ze vlastne nejsem pravy Bohemian, ale Moravian, takze na
                        Morave se konzumuje vino, echt kein Katzenschertz, statt einen Kater zu haben,
                        habe ich mährischen Wein getrunken, aber nicht im Übermass....
                        • efg ano wiem ze winiarz jestes 01.01.06, 10:30
                          Mnie w Ostravie chcieli zatruc miesznką piwa z fernetem.
                          A i po wicie kac jest straszny, moze nie uwierzysz ale w Polce na imprezach nie
                          miesza sie trunków, albo samo piwo (młodzi) albo wódka. Wino tylko do obiad, lub
                          "szampan" (za 5zł) na Sylwestra.
                          • efg a ad meritum: to Gazprom juz czai sie zeby podnieś 01.01.06, 10:34
                            wam i nam. Wy macie ten dodatkowy rurociag na zachód to dobrze, a my mamy spokój
                            tylko te 5 lat dopói nie bedzie (???0 tej bałtyckiej rury, wiec musimy cos
                            zrobic. A w całej sprawie chodzi o to ze to jest szantaz polityczny i to sie
                            ludziom nie podoba.
                          • kazen Re: ano wiem ze winiarz jestes 01.01.06, 10:34
                            jak to sie nie miesza??? a wodka zapijana piwem to co?
                            jak sie bawic to sie bawic drzwi wyjebac nowe wstawic:))
                          • bohemian1 Re: ano wiem ze winiarz jestes 01.01.06, 10:35
                            hmm, mozna mas pravdu, Ostrava je ponekud divne mesto, drive jsme mu
                            rikali: "poprawniak republiki..." Prijed k nam na jih Moravy, produkujeme tu
                            vino, takove jake ma byt... Takze Te srdecne zvu, mej se fajn.
                            • efg Stastneho noveho roku, bohemian 01.01.06, 10:47
                              ul. Rokycanova, v Brne, tam bydli moj kamerad
                              • bohemian1 Re: Stastneho noveho roku, bohemian 01.01.06, 10:52
                                ..ja v Uherskem Hradisti-Kunovicich, z Brna autem k nam je to padesat minut a
                                jede se pres vesnicky s mnozstvim vinic, v UH mam pension i s knajpkou...
                                Omlouvam se za skrytou reklamu.
                                • efg kdy budes mit www dej link 01.01.06, 11:00
                                  na : efg@gazeta.pl
                                  • bohemian1 Re: kdy budes mit www dej link 01.01.06, 11:29
                                    Ahoy, na penzion www jeste nemam, za to na chatu horskou, jez patri me sestre:
                                    www.chata.in
                                    Ve Frankfurtu mam jeste mensi hotelik: hotel.neuekraeme@t-online.de
                          • cahir8 Re: ano wiem ze winiarz jestes 01.01.06, 11:01
                            > A i po wicie kac jest straszny, moze nie uwierzysz ale w Polce na imprezach nie
                            > miesza sie trunków, albo samo piwo (młodzi) albo wódka. Wino tylko do obiad, lu
                            > b
                            > "szampan" (za 5zł) na Sylwestra.

ŻE NIBY CO???? Hahahahhahahaha, w Polsce nie miesza się trunków???

Buahahahhahahaha
                    • taziuta Re: Chcieli "WOLNOSC" 01.01.06, 10:20
                      OK, podpowiem. Cytat (ta druga część) pochodzi z filmu Madagascar.
                      Skoro rozumiesz po polsku, to obejrzyj koniecznie w polskiej wersji językowej.
                      Ta pioseneczka brzmi dużo lepiej po polsku niż po angielsku :-)

bohemian1 napisał:

> Ahoyky, "cytat" rozumim a priznam se Ti, ze jej neznam..., i kdybych znal,
                      > zcela urcite by mi to pristi dva dny nedoslo, po vcerejsi party potrebuji
                      > regeneraci...
                • rudy_harnas Re: Chcieli "WOLNOSC" 01.01.06, 10:23
                  ohemian1 napisał:

> ...jako Cech skutecne nerozumim zamlzovani "ludobojstwa" na Volyni,
                  > kde "morderca" byl skutecne ukrajinsky lid a zvyraznovani Katynu, jez bylo
                  > zorganizovane pres NKVD, ale ne ruskym lidem...
                  -------------------------------------------------------------------------
                  KLUKU!Gdzie się bracia kłócą niech się sąsiad nie wtrąca!
                  • bohemian1 Re: Chcieli "WOLNOSC" 01.01.06, 10:44
                    ...mas pravdu.
                    "....gdzie si bracia kloca..." ( 60000 zamordowanych, 90000 zamordowanych???)
            • efg żadna histeria, tylko schadenfreude 01.01.06, 10:04
              a skutek bedzie taki że zaczniemy korzystać z tego co mamy sam, bo mamy i gaz i
              to nie tylko w Karpatach, wegla "od cholery". Co do cen swiatowych, to powyzej
              200 dolarów za 1000 m3 - juz sie opłacaja inne rozwiązania niz zakup w Rosji.
              Wiec ta cała sprawa to dla rosji samobój.
              • efg PS. Polsce gaz jest niezbedny tylko dla hut szkła 01.01.06, 10:10
                i przemysłu chemicznego (produkcji nawozów sztucznych.)Gospodarstwa domowe można
                bez problemu przestawic na LPG, to dla chemii i hut satarczy naszego.
                Dla pełnej jasnosci napisze ze u nas ogrzewanie budynków jest na LPG, olej
                opałowy lub wegiel. ŻADNA CUIEPŁOWNIA NANI ELEKTROWNIA NIE CHODZI NA GAZ.
                PS> Wieksze zuzycie LPG to rozwój stoczni (budowa gazowców w których Polska sie
                specjalizuje) a wiec i PRACA dla stoczniowców.
                • ws21 Kiepsko z wiedzą. 01.01.06, 10:23
                  Nie ma w Polsce elektrociepłowni na gaz? Ja niee wiesz to się nie ośmieszaj.
                  Ano są. W Zielonej Górze na przykład i nie jest to jedyna instalacja tego typu.
                  Tylko że używa wyłącznie naszego gazu gdzieś spod Rawicza.
              • bohemian1 Re: żadna histeria, tylko schadenfreude 01.01.06, 10:11
                ...hm, PL je jediny importer "gazu"?
                • efg nie jedyny, ale jeden z liczących się 01.01.06, 10:20
          • joee2 To niech podniesie też ceny Białorusi. 01.01.06, 15:40
            Przecież to też nie do przyjęcia brachu, nie?
            • nysanin1 Re: To niech podniesie też ceny Białorusi. 01.01.06, 16:29
              joee2 napisał:

> Przecież to też nie do przyjęcia brachu, nie?

No co Ty niepowazny jestes!
              Ta roznice zaplaca Polacy, Ukraincy i wszyscy nastepni nielojani w kolejce.
              • coster KOSZTY GAZU TO TEZ KOSZTY GEOPOLITYCZNE 01.01.06, 17:41
                Bo by bronic zloza gazowe, tez potrzebna jest kasa.

Wiec gdyz Bialorus pomaga Rosji zmniejszyc napiecie geopolityczne, ma tanszy
                gaz.

A Ukraina, ale duzo bardziej Polska, zwiekszaja to napiecie.

Jak na razie apetyty naftowe (w tym Polski) sa najwidoczniejsze w Iraku.
        • grzem Re: Chcieli "WOLNOSC" 01.01.06, 10:06
          O co w tym wszystkim chodzi naszym mediom ?? Dla mnie jest normalne, że przyjaciołom sprzedaje się taniej a innym po cenach rynkowych. Po prostu Ukraina będzie płaciła za gaz tyle co my.

A tak na marginesie to jestem ciekaw czy jak na Ukrainie nastanie prawdziwy kapitalizm (bo jeszcze jest to bardziej kołchoz) to będzie chciało się im "kolorowych" rewolucji ??
        • bambooko Re: Chcieli "WOLNOSC" 01.01.06, 10:11
          polityczny to byl gaz po 50$ ale nie wypalilo wiec Rosjanie wracaja do
          normalnych praw rynku
      • pjklly Re: Chcieli "WOLNOSC" 01.01.06, 08:27
        a co ma piernik do wiatraka
      • lmark Sowiety udowadniają że byli są i będą szubrawcami. 01.01.06, 08:48
        Od wieków mordowali, grabili i żyli z ludzkiej krzywdy. Za nic mieli
        obowiązujące umowy byleby swój zbrodniczy polityczny cel osiągnąć. Polsko -
        Sowiecka umowa o nieagresji została przez zbrodniarzy zerwana w 39 roku.
        Przyjaźnili się z hitlerem i wysyłali im surowce strategiczne nawet po napaści
        hitlera na sowietów. Stalin jak hitler mordował obcych ale stalin mordował i
        swoich około 50 milionów a na ukrainie zpolitycznego rozskazu doprowadził do
        głodu i 20 milionów zostało przez zbrodniarzy zagłodzonych na śmierć. Lepiej
        mieć do czynienia z normalnymi ludźmi i zapłacić więcej na przykład Norwegii by
        globalnie nie zapłacić więcej SZUBRAWCOM.
        • adamk017 Re: Sowiety udowadniają że byli są i będą szubraw 01.01.06, 11:25
          zgadzam się z tobą .
        • olex5 Re: Sowiety udowadniają że byli są i będą szubraw 01.01.06, 11:57
          przciez Polska jest bardziej nienormalna.Nawet rozbiory Polski byly wynikiem
          zachowania sie Polakow.Trudno znalesc inne tak glupie i chore spoleczenstwo jak
          polskie.Nie bez powodu w USA mowi sie- glupi jak Polak.
          • rudy_harnas Re: Sowiety udowadniają że byli są i będą szubraw 01.01.06, 13:19
            olex5 napisał:Nawet rozbiory Polski byly wynikiem
            > zachowania sie Polakow.
            Obrona Polski w 21-go roku to też nieodpowiedzialna awantura?A Hitlerowi w 39-tym też trzeba było powiedzieć "zachadi bratok"?Bo sojusze były jakie były,a sowieci usilnie pracowali,żeby zachodnie społeczeństwa rozmiękczyć.
            Po co umierać za Gdańsk? O ludziach z takimi poglądami Józiek S. miał zwyczaj mawiać:pożyteczni idioci!
      • warturek chaplinowska śmieszność putina 01.01.06, 09:32
        Wyobraź sobie przedszkole z obrażonym kolesiem który chce bawić się ze
        wszystkimi tylko na swój sposób. To że własna rodzina ma do niego wiele
        cierpliwości nie znaczy że wolno mu terroryzować wszystkich na podwórku. W
        dalekiej perspektywie większość państw uniezależni się od Rosji szukając
        dywersyfikacji dostaw energii. Dziś przedszkolak putin, póki nie ma rury w
        bałtyku, może tylko pianę toczyć. Żeby dokuczyć Ukrainie musiałby zakręcić
        wszystkie kurki na rurach idących przez Ukrainę. Przypominam że unia EU
        akceptuje rurę w batyku (pod naciskiem niemiec) ale także rurę Brody-Płock,
        więc traci sens przyszły szantaż jak i cała idea bałtyckiej drogiej rury.
        Powaga na twarzy putina( jak u chaplina) pogłębiać będzie śmieszność jaką
        zgotował wszystkim mieszkańcom Rosji i tak też odbierać będziemy Ciebie.
        Putin! Dziękujemy za wina z Mołdawii, rzeczywiście bardzo dobre.
      • adas313 Re: Chcieli "WOLNOSC" 01.01.06, 13:49
        > beda mieli WOLNY RYNEK. Co w tym zlego?

To, że na wolnym rynku przestrzega się podpisanych umów.
        A według niej Gazprom nie ma żadnych podstaw do dyktowania cen Ukrainie o
        zakręcaniu gazu nie mówiąc.

• visitor5 Re: Rosja: Gazprom rozpoczął odcinanie dostaw gaz 01.01.06, 08:29
      I gdzie teraz ci nasi politykierzy z Kwaśniewskim na czele? Jak trzeba coś
      konkretnego zrobić dla Ukrainy, a nie tylko brać diety za wyjazdy służbowe, to
      ich nie ma?
      • panzerpapst Re: Rosja: Gazprom rozpoczął odcinanie dostaw gaz 01.01.06, 09:02
        > I gdzie teraz ci nasi politykierzy z Kwaśniewskim na czele?

Czyzbyś nie zauwazył, że od 23 grudnia ktoś inny wylądował na tronie ? Niech się teraz wykaże, sobie tez przypisywał sukces na Ukrainie.
        • noelkabat Re: Rosja: Gazprom rozpoczął odcinanie dostaw gaz 01.01.06, 09:13
          Masz racje: Balcerowicz musi zostac - kaczory-dyktatory musza odejsc ...ale co
          zrobic zeby odeszly? Juz maja pelnie wladzy: prezydenta, pelny rzad, publiczna
          TV, a reszte stanowisk beda obsadzac KOMISARAMI jak bolszewicy.
        • asd616 Re: Rosja: Gazprom rozpoczął odcinanie dostaw gaz 01.01.06, 14:39
          Obeny prezio nie wyściubi nawet nosa za granice - zresztą nie miało by to sensu - za granicą nie można przeprowadzić dekomunizacji, a tylko o tym potafi mówić.
          (Co najwyżej powie, że się "solidaryzuje" BUAHAHAHA)
      • zibuumgo Re: Rosja: Gazprom rozpoczął odcinanie dostaw gaz 01.01.06, 17:34
        Kwasniewskij tebe w Moskwu i Kiew nado , a nie Szwajcaria !
        Tam polityku jebad................
    • maureen2 Re: Rosja: Gazprom rozpoczął odcinanie dostaw gaz 01.01.06, 08:49
      to będzie największe wydarzenie i sukces w historii Rosji,bo innych brak.
      • pa.kol.p Re: Rosja: Gazprom rozpoczął odcinanie dostaw gaz 01.01.06, 08:52
        Dzieki ci Rossijo .To bardzo dobrze wpłynie na świdomość narodową ukraińców.
        • pendrek_wyrzutek Co Rosja miala z 80% znizki? 01.01.06, 16:38
          pa.kol.p napisał:

> Dzieki ci Rossijo .To bardzo dobrze wpłynie na świdomość narodową ukraińców.

A co Rosja miala z 80% znizki?
          • rudy_harnas Re: Co Rosja miala z 80% znizki? 01.01.06, 17:37
            pendrek_wyrzutek napisał: A co Rosja miala z 80% znizki?
    • lortea Burza zbiera się na wschodzie. Kolejna do 01.01.06, 09:15
      "utemperowania" jest przecież Polska. Czekają nas coraz większe zagrożenia ze
      strony moskiewskiej barbarii.
      • taziuta Re: Nie skorzystam z zaproszenia! 01.01.06, 09:47
        Jeśli twój post jest reprezentatywną próbką tego co się tam wypisuje, to sorry
        ale nie skorzystam z zaproszenia. Nie jestem masochistą, żeby się zmuszać do
        czytania takich bzdetów w ilościach większych niż niezbędnie konieczne aby się
        przebić przez wrzask barbarii i wyłowić wartościowe posty na forum GW :-)

lortea napisał:

> "utemperowania" jest przecież Polska. Czekają nas coraz większe zagrożenia ze
        > strony moskiewskiej barbarii.
    • punter czy NATO-wskie F-16 już bombardują Moskwę ? 01.01.06, 09:27
      czy Komisja Europejska nałożyła sankcje gospodarcze na Rosję ?

Nie ? No jak to ? Zachodnich przyjaciół nie obchodzi los ukraińskich
      demokratów ? Nikt już nie wspiera pomaracznowej rewolucji ? A miało być kurw(a)
      tak pięknie !!!

Polska następna w kolejce

Bo w polityce to trzeba myśleć - najlepiej głową, a nie organami
      odpowiedzialnymi za obsrywanie innych.
      • john_jasny Re: czy NATO-wskie F-16 już bombardują Moskwę ? 01.01.06, 09:50
        punter napisał:

> czy Komisja Europejska nałożyła sankcje gospodarcze na Rosję ?
        >
        > Nie ? No jak to ? Zachodnich przyjaciół nie obchodzi los ukraińskich
        > demokratów ? Nikt już nie wspiera pomaracznowej rewolucji ? A miało być kurw
        (a)> tak pięknie !!!
        >
        > Polska następna w kolejce
        >
        > Bo w polityce to trzeba myśleć - najlepiej głową, a nie organami
        > odpowiedzialnymi za obsrywanie innych.

>

=================================================================
        Swiete slowa , ale do tego trzeba byc POLITYKIEM, a nie typu debili z forum
        internetowego
        • magic3 Re: czy NATO-wskie F-16 już bombardują Moskwę ? 01.01.06, 10:51
          john_jasny napisał:

> >
          > >
          > > Bo w polityce to trzeba myśleć - najlepiej głową, a nie organami
          > > odpowiedzialnymi za obsrywanie innych.
          >
          > >
          >
          > =================================================================
          > Swiete slowa , ale do tego trzeba byc POLITYKIEM, a nie typu debili z forum
          > internetowego

Kto wycofał Polskę z dywersyfikacji dostaw gazu jak nie towarzysz Miller?
          John_jasny, politykiem to Ty juz byłeś, za komuny, a teraz siedź cicho, partyjny
          emerycie. W genach masz podlizywanie się Rosjanom.
          • coster A WIEC PO TO NATO JEST POTRZEBNE? 01.01.06, 17:44
            By wymuszac cene "sprawiedliwa"?

Ale czy nie o wolnym rynku caly czas pieprzono?
            • lavojtek Re: A WIEC PO TO NATO JEST POTRZEBNE? 01.01.06, 17:51
              Co innego wolny rynek a co innego "widzimisie" i grozenie paluszkiem przez
              bande czerwonych zwyrodnialcow!
      • koloritan Re: czy NATO-wskie F-16 już bombardują Moskwę ? 01.01.06, 16:12
        Na bombardowanie Rosji zachód jaj nie ma, bo to nie jaskiniowców
        z maczugami po górach ganiać. I żadne F-16 do Moskwy nie dolecą,
        bo to przestarzała broń, którą tylko pedałom można sprzedawać.
        • zibuumgo Ykraina złodziejka - kradnie gaz 01.01.06, 17:07
          Temat należy zakończyć . Bydło ukrainskie musi płacić za gaz Rosji i nie kraść
          gazu. Ten temat nas nie dotyczy i wara , nie wtykać nosa do spraw ukraińkich.
          Nie daj boże być ich adwokatem , co czynił Kwas. Takie działania wspierające
          Ykrainę to dla Polski klęska . YKRAINA nam nigdy w niczym nie pomoże .
          Oni są wrodzy nam .Wprowadzić wizy. Pracować więcej nad poprawą stosunków z
          Rosją , ale nie w stylu Kwasa , lizanie za wszelką cenę peni.......a
        • rudy_harnas Re: czy NATO-wskie F-16 już bombardują Moskwę ? 01.01.06, 17:44
          koloritan napisał: I żadne F-16 do Moskwy nie dolecą,
    • renebenay Re: Rosja: Gazprom rozpoczął odcinanie dostaw gaz 01.01.06, 09:28
      Przestancie sie sami siebie manipulowac bo ceny swiatowe sa takie a ile
      mianowicie Polska placi za gaz?
      • adas313 Re: Rosja: Gazprom rozpoczął odcinanie dostaw gaz 01.01.06, 14:01
        > Przestancie sie sami siebie manipulowac bo ceny swiatowe sa takie a ile
        > mianowicie Polska placi za gaz?

Znane Ci jest pojęcie umowy?

Robisz zakupy w supermarkecie.
        Bierzesz z półki towar przy którym jest cena 100zł.
        W kasie kasjerka każe Ci zapłacić 500zł.
        I co?
        • koloritan stałeś się alkocholikiem - to twoj problem. 01.01.06, 16:22
          adas313 napisał:
          > > Przestancie sie sami siebie manipulowac bo ceny swiatowe
          > > sa takie a ile mianowicie Polska placi za gaz?
          >
          > Znane Ci jest pojęcie umowy? Robisz zakupy w supermarkecie.
          > Bierzesz z półki towar przy którym jest cena 100zł.
          > W kasie kasjerka każe Ci zapłacić 500zł. I co?

Jajco. To odłóż na półkę jesli ktoś pomylił się z ceną.
          Natomiast jesli twoj dobry kolega stawiał tobie baranowi
          co drugiego drińka, to nie dziw się że nie chce postawić
          po tym jak dowiedział się że odsprzedajesz te drińki innym
          chwaląc się jak to ty wyc.hujałeś kolegę. To że w
          międzyczasie stałeś sięalkocholikiem - to twoj problem.
          • nysanin1 Re: stałeś się alkocholikiem - to twoj pro 01.01.06, 16:27
            koloritan napisał:

> adas313 napisał:
            > > > Przestancie sie sami siebie manipulowac bo ceny swiatowe
            > > > sa takie a ile mianowicie Polska placi za gaz?
            > >
            > > Znane Ci jest pojęcie umowy? Robisz zakupy w supermarkecie.
            > > Bierzesz z półki towar przy którym jest cena 100zł.
            > > W kasie kasjerka każe Ci zapłacić 500zł. I co?
            >
            > Jajco. To odłóż na półkę jesli ktoś pomylił się z ceną.
            >

W kazdym normalnym swiecie zaplacil bys 100 zl. Bo cena jest swieta.
            Nastepnie, sprzedawca w podskokach zmienilby cene na 500 zl, tak aby nie bylo
            nieporozumien.
            Ale to jest normalny swiat.
            • koloritan Re: stałeś się alkocholikiem - to twoj pro 01.01.06, 16:35
              nysanin1 napisał:

> koloritan napisał:
              > > adas313 napisał:
              > > > > Przestancie sie sami siebie manipulowac bo ceny swiatowe
              > > > > sa takie a ile mianowicie Polska placi za gaz?
              > > > Znane Ci jest pojęcie umowy? Robisz zakupy w supermarkecie.
              > > > Bierzesz z półki towar przy którym jest cena 100zł.
              > > > W kasie kasjerka każe Ci zapłacić 500zł. I co?
              > >
              > > Jajco. To odłóż na półkę jesli ktoś pomylił się z ceną.
              > >
              > W kazdym normalnym swiecie zaplacil bys 100 zl. Bo cena jest swieta.
              > Nastepnie, sprzedawca w podskokach zmienilby cene na 500 zl, tak aby
              > nie bylo nieporozumien. Ale to jest normalny swiat.

No to właśnie zmienił !!! I uprzedzał o tej zmianie. Też byś pewnie
              się nie dziwił gdybyś za którymś razem przyszedł do slkepu i zamiast
              n.p. jak zwylke kupić Marlboro w cenie Męskich miałbyś żal że ktoś
              zorientował się i wpisał normalną cenę. Poszedłbyś ze skargą do sądu
              i przedstawiłbys wcześniejszy rachunek ?
          • rudy_harnas Re: stałeś się alkocholikiem - to twoj pro 01.01.06, 17:51
            koloritan napisał:> Natomiast jesli twoj dobry kolega stawiał tobie baranowi
    • marxx Re: Rosja: Gazprom rozpoczął odcinanie dostaw gaz 01.01.06, 09:41
      Jak to ladnie politycy rosyjscy pokazuja gdzie maja innych....a zeby ich...
    • unamatita Re: Rosja: Gazprom rozpoczął odcinanie dostaw gaz 01.01.06, 09:41
      I nas to będzie czekac. Podziekujmy Millerowi i jego wybitnym doradcom.
      Kwach i Miller przed trybunał - już niedługo.
      Na pohybel komunie.
      u.
      • taziuta Re: Rosja: Gazprom rozpoczął odcinanie dostaw gaz 01.01.06, 09:54
        Ciekawe jak długo nasze głupki będą żyć tylko przeszłością? Dla nowego
        prezydenta też najważniejszym zadaniem jest oczyszczenie Polski. Bezrobocie
        poczeka, jeśli trzeba to i 10 lat, aż kaczory skończą swoje zbożne dzieło :-)

unamatita napisała:
        > I nas to będzie czekac. Podziekujmy Millerowi i jego wybitnym doradcom.
        > Kwach i Miller przed trybunał - już niedługo.
        > Na pohybel komunie.
        > u.
        • deathonarrival Re: Rosja: Gazprom rozpoczął odcinanie dostaw gaz 01.01.06, 11:12
          taziuta napisał:

> Ciekawe jak długo nasze głupki będą żyć tylko przeszłością? Dla nowego
          > prezydenta też najważniejszym zadaniem jest oczyszczenie Polski. Bezrobocie
          > poczeka, jeśli trzeba to i 10 lat, aż kaczory skończą swoje zbożne dzieło :-)

A co Miller i Kwaśniewski zrobili dla bezrobocia głupku?
          Poza tym to nie przeszłość to ciągle terazniejszość
          co też widać po Twoich postach prlowski inteligencie

> unamatita napisała:
          > > I nas to będzie czekac. Podziekujmy Millerowi i jego wybitnym doradcom.
          > > Kwach i Miller przed trybunał - już niedługo.
          > > Na pohybel komunie.
          > > u.

• koloritan Nie na daremno Amerykanie mówią "głupi jak polak". 01.01.06, 16:28
            deathonarrival napisał:

> taziuta napisał:
            > > Ciekawe jak długo nasze głupki będą żyć tylko przeszłością?
            > > Dla nowego prezydenta też najważniejszym zadaniem jest
            > > "oczyszczenie" Polski. Bezroboc ie poczeka, jeśli trzeba to
            > > i 10 lat, aż kaczory skończą swoje zbożne dzieło :-)
            >
            > A co Miller i Kwaśniewski zrobili dla bezrobocia ?
            > Poza tym to nie przeszłość to ciągle terazniejszość
            > co też widać po Twoich postach prlowski inteligencie
            >
            W tym idiotycznym państewku politycy wszystko zrobią żeby
            naród ciągle miał na co narzekać. Jest to potrzebnr dla
            podtrymania waszej "tradycji niepodleglościowej". Nie na
            daremno Amerykanie mówią "głupi jak polak".
            • nysanin1 Re: Nie na daremno Amerykanie mówią "głupi jak po 01.01.06, 16:30
              koloritan napisał:

> deathonarrival napisał:
              >
              > > taziuta napisał:
              > > > Ciekawe jak długo nasze głupki będą żyć tylko przeszłością?
              > > > Dla nowego prezydenta też najważniejszym zadaniem jest
              > > > "oczyszczenie" Polski. Bezroboc ie poczeka, jeśli trzeba to
              > > > i 10 lat, aż kaczory skończą swoje zbożne dzieło :-)
              > >
              > > A co Miller i Kwaśniewski zrobili dla bezrobocia ?
              > > Poza tym to nie przeszłość to ciągle terazniejszość
              > > co też widać po Twoich postach prlowski inteligencie
              > >
              > W tym idiotycznym państewku politycy wszystko zrobią żeby
              > naród ciągle miał na co narzekać. Jest to potrzebnr dla
              > podtrymania waszej "tradycji niepodleglościowej". Nie na
              > daremno Amerykanie mówią "głupi jak polak".

I chciwy jak ruski
              • koloritan [...] 01.01.06, 16:39
                Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                • rudy_harnas Re: Nie na daremno Amerykanie mówią "głupi jak po 01.01.06, 20:13
                  koloritan napisał:> prymitywny jak Ruski, no ale GŁUPI JAK POLAK !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                  ---------------------------------------------------------------------
                  I tu was boli!Chcielibyście!
                  I widzisz Wowka,Lonia,czy jak cię tam zwą!
                  W Polsce było takie powiedzenie:" Przeżyliśmy potop szwedzki,przeżyjemy i sowiecki!".To i dożyjemy kiedy język tego kraju będzie martwym językiem.Jak łacina!
          • taziuta Re: Rosja: Gazprom rozpoczął odcinanie dostaw gaz 01.01.06, 20:18
            Jeszcze jeden patriota historyczny? A czyście sobie tę swoją historię. Patrzcie
            jak wasi ulubieńcy wsadzają byłych polityków. Dla mnie jest to program zamiast,
            jak się nie wie co zrobić z bezrobociem :-)

deathonarrival napisał:

> taziuta napisał:
            >
            > > Ciekawe jak długo nasze głupki będą żyć tylko przeszłością? Dla nowego
            > > prezydenta też najważniejszym zadaniem jest oczyszczenie Polski. Bezroboc
            > > ie poczeka, jeśli trzeba to i 10 lat, aż kaczory skończą swoje zbożne dzieło
            > :-)
            >
            > A co Miller i Kwaśniewski zrobili dla bezrobocia głupku?
            > Poza tym to nie przeszłość to ciągle terazniejszość
            > co też widać po Twoich postach prlowski inteligencie
            >
    • xs550 Norwegia jest wybawieniem! 01.01.06, 09:50
      Rzad polski powinien jak najszybciej rozpoczac negocjacje z Norwegia w sprawie dostaw paliwa. Im szybciej uniezaleznimy sie od sowietow, tym lepiej dla nas. Rosji po prostu nie mozna ufac.
      • efg Z ta Norwegią to jest raczej "po herbacie" 01.01.06, 10:56
        bo tam sie cos tak pozmieniało że dostawy niepewne moga byc... Gazprom to
        korporacja co miesza w swiecie energetyki. Dzis polityke prowadza nie tyle
        państwa ile wielkie korporacje.
        • borrka1 Re: Z ta Norwegią to jest raczej "po herbacie" 01.01.06, 14:26
          efg napisał:

> bo tam sie cos tak pozmieniało że dostawy niepewne moga byc... Gazprom to
          > korporacja co miesza w swiecie energetyki. Dzis polityke prowadza nie tyle
          > państwa ile wielkie korporacje.

no wlasnie,za ten czas kiedy bedziemy tracic kase na budowe rury z Norwegii
          okaze sie ze...gazprom jest jezeli nie wlascicielem,to najwiekszym udzialowcem
          w norweskim gazie i znowu obudzimy sie z reka w nocniku,pelnym zreszta.
          Rosja powoli wchodzi jako glowny gracz w zycie kapitalizmu ,a niektorzy
          zatrzymali sie w rozwoju na poziomie lat 80 stad te glupie posty
          niektorych "oswieconych".
          • efg niby tak. ale takie chamskie metody moga być 01.01.06, 14:38
            zarówno pomocne jak i SZKODLIWE w rozwoju firmy. Aktualnie kazdy na zachodzie
            wie ze Gazprom to KGB-owcy. myle sie ??
            • borrka1 Re: niby tak. ale takie chamskie metody moga być 01.01.06, 14:59
              efg napisał:

> zarówno pomocne jak i SZKODLIWE w rozwoju firmy. Aktualnie kazdy na zachodzie
              > wie ze Gazprom to KGB-owcy. myle sie ??

biznes jest biznes,kogo obchodzi kto sprzedaje CIA czy KGB?Swiatem zawsze
              rzadzily biznes i polityka mniej lub wiecej zawoalowane.Nie ludz sie ze jest
              inaczej.
          • rudy_harnas Re: Z ta Norwegią to jest raczej "po herbacie" 01.01.06, 20:15
            borrka1 napisał:> Rosja powoli wchodzi jako glowny gracz w zycie kapitalizmu ,a niektorzy
            > zatrzymali sie w rozwoju na poziomie lat 80 stad te glupie posty
            > niektorych "oswieconych".
            ---------------------------------------------------------------
            Nie bój żaby!To anglicy kupili te pola naftowe!
            • borrka1 Re: Z ta Norwegią to jest raczej "po herbacie" 02.01.06, 00:01
              rudy_harnas napisał:

> borrka1 napisał:> Rosja powoli wchodzi jako glowny gracz w zycie kapitalizm
              > u ,a niektorzy
              > > zatrzymali sie w rozwoju na poziomie lat 80 stad te glupie posty
              > > niektorych "oswieconych".
              > ---------------------------------------------------------------
              > Nie bój żaby!To anglicy kupili te pola naftowe!

a ja bym sie jednak bal, bo anglicy maja tez udzial w rosyjskich kompaniach
              naftowych,a grac przeciw swoim interesom nie beda,raczej globalizacja zwyciezy.
    • efg A my jestesmy dla nich "zachodnia" ? 01.01.06, 09:50
      Wiedziałem ze Ukraińcy są twardzi.
      • master_in_lunacy no to teraz światowe ceny za przesył gazu 40 dol. 01.01.06, 10:00
        za 100 miliardów m3 jakieś 4 miliardy dolarów a jak gazprom nie
        będzie płacił to pobierać w gazie, w cenie jak dla Białorusi;)
        • efg ano tak, Jamał na Polskim odcinku jest nasz. 01.01.06, 10:14
          • tarura Co z tego ze jest, skoro pusta 01.01.06, 14:53
            ta rura
    • tricky2 Re: Chcieli "WOLNOSC" 01.01.06, 09:55
      To chyba się wzięło stąd że nie byli pod rosyjskim zaborem.
      • kazen Re: Chcieli "WOLNOSC" 01.01.06, 09:58
        i jeszcze do polaków maja pretensje za 68 rok, tak jak by nie wiedzieli ze
        polska wtedy nie była niepodległa
        • giuseppe53 Maja rowniez pretensje za 1938 01.01.06, 15:19
          o innych sasiadach Polski nie wpominajac.
          Cyt. Polska ze zlodziejstwa powstala i ze zlodziejstwa zyje.
      • pendrek_wyrzutek Polska tez nie byla pod zaborem. 01.01.06, 16:05
        tricky2 napisał:

> To chyba się wzięło stąd że nie byli pod rosyjskim zaborem.

Polska tez nie byla pod zaborem.

Mazowsze z Warszawa, Pomorzem i Wielkopolska
        przypadlo Prusom, Malopolska i Lubelszczyzna
        przypadla Austrii. Rosja wziela Bialorus,
        Ukraine bez Lwowa i Litwe.

Dopiero po pokonaniu Napoleone Rosja wraz
        z europejskimi sojusznikami utworzyla
        na ziemiach polnocno-wschodnich
        (zabranych Prusom i Austrii)
        konstytucyjne Krolestwo Polskie w unii
        personalnej z Rosja.

Finowie dostali podobny uklad i swietnie
        jako narod z niego skorzystali. Rozwineli
        sie kulturowo, demograficznie, politycznie
        i ekonomicznie. Polacy woleli powstania i
        konspiracje az do czasow ruchu pracy organicznej.
        Dopiero ten ostatni okres zbudowal podstawy
        do niepodleglosci okresu miedzywojennego.
        • rudy_harnas Re: Polska tez nie byla pod zaborem. 01.01.06, 17:07
          pendrek_wyrzutek napisał: Polacy woleli powstania i
          > konspiracje az do czasow ruchu pracy organicznej
          głupotę,(vide-olex5)tylko dla tego,że mieliśmy sąsiadów bandytów!
          Wygodnie było póżniej światu i europie opowiadać,że polacy to taki głupi i knąbrny naród! Naród który nie zasługuje na istnienie!I któż to mówi?Sąsiedzi którzy poszli z dobrej woli,lub pod przymusem w imię szatańskich ideologii mordować i zniewalać inne narody i ludy?Oni do dziś nie odpuścili,naiwni są ci którzy myślą,że coś się zmieniło.
          • pendrek_wyrzutek tylko dla tego,że mieliśmy sąsiadów bandytów! :) 01.01.06, 18:15
            rudy_harnas napisał:

> Polska Jaggiellonów to było mocarne państwo,padliśmy nie przez własną
            > głupotę,(vide-olex5)tylko dla tego,że mieliśmy sąsiadów bandytów!

Ha, ha, ha, ha. He, he, he. Ale mnie Pan ubawil. Dziekuje.
            A ktore to z "mocarnych panstw" nie mialo "sasiadow bandytow"
            (Polska stala sie mocarstwem dzieki "bandyckiej" Litwie i ten
            spadek roztrwonila)?

Polska upadla przez warcholstwo szlachty i przez duszenie
            polskiego mieszczanstwa i chlopstwa. A panstwem co Polske
            zniszczylo byly Prusy, ktore na drodze do stania sie mocarstwem
            potrzebowalo zajac korytarz, Wielkopolske i Mazowsze.
            Dlatego agenci pruscy oplacali anty-rosyjska polityke aby
            rekami ruskich Polske rozebrac. Rosji Polska nie byla potrzebna,
            chyba tylko jako panstwo buforowe.

Pasek i Mickiewicz to dobra literatura ale polska szlachta jak chciala
            miec udzial w polityce to powinna byla czytac to co czytal Fryderyk
            Wielki - Makiawellego.
        • tricky2 Re: Polska tez nie byla pod zaborem. 01.01.06, 20:23

To w osiemnastym wieku istniało takie państwo jak białoruś, albo ukraina? Sorry
          ale ciężko bredzisz.
          • pendrek_wyrzutek Re: Polska tez nie byla pod zaborem. 02.01.06, 02:13
            tricky2 napisał:

>
            > To w osiemnastym wieku istniało takie państwo jak białoruś, albo ukraina?

Bylo Ksiestwo Litewskie i Korona.
            • tricky2 Re: Polska tez nie byla pod zaborem. 02.01.06, 09:43
              Pusta sofistyka.
    • stagaz A ta finezja azjatycka... 01.01.06, 10:00
      ...i wyrachowanie przy zadawaniu ciosu, z jednoczesnym powoływaniem się na
      słowiańską solidarność, co Wam przypomina ? Bo mnie dwór średniowiecznego
      sułtana, do którego zawsze Rosji było bliżej niż do europejskiego tronu. A ta
      dyplomacja cepa i pałki jak się ma do Europy ?
    • rudy_harnas Re: Rosja: Gazprom rozpoczął odcinanie dostaw gaz 01.01.06, 10:01
      marslaur napisał: Wizja atomowej zaglady wisi nad Europą... Rok
      > 2012 już blisko...
      -----------------------------------------------------------------
      Ecie,pecie bałwan w lecie!
      Gazu jest w cholere nie tylko w Rosjii.
      To tylko kwestia ceny.
    • bohemian1 Re: Chcieli "WOLNOSC" 01.01.06, 10:04
      ...kolejny mit, radeji jako Polak o "sluzalcze postawe" bych pomlcel, Cechy
      povedely NO, SORRY AMERICA pri akcich CIA v CZ...
      • kazen Re: Chcieli "WOLNOSC" 01.01.06, 10:07
        interwencja w 68 roku to dla czechów tez mit i spisek CIA?
        • bohemian1 Re: Chcieli "WOLNOSC" 01.01.06, 10:18
          ...trosku mixujes veci realne a irrealne, "interwencju" v r. 68 si (ac jsem byl
          dite) si dobre pamatuji a zmenila muj zivot, vedla i casovemu exilu (memu),
          presto doufam, ze tu v Cechach nikoho nenapadne otevrit muzeum, v nemz by
          se "deptaly" vlajky interventu z roku 68, napr. Polska...
          • kazen Re: Chcieli "WOLNOSC" 01.01.06, 10:27
            "trosku mixujes" i ni w ząb pepicka mozna zrozumiec
            nie Polska napadła tylko komunisci mówiący po polsku służacy sowieckim generałom
            • orion_kr Re: Chcieli "WOLNOSC" 01.01.06, 12:53
              > nie Polska napadła tylko komunisci mówiący po polsku służacy sowieckim generało

tak samo mozna powiedziec o II wojnie swiatowej, to nie niemcy na poske napadly tylko faszysci sluzacy Austriackiemu dyktatorowi
              • kazen Re: Chcieli "WOLNOSC" 01.01.06, 13:10
                orion_kr napisał:

> > nie Polska napadła tylko komunisci mówiący po polsku służacy sowieckim ge
                > nerało
                >
                > tak samo mozna powiedziec o II wojnie swiatowej, to nie niemcy na poske napadly
                > tylko faszysci sluzacy Austriackiemu dyktatorowi
                >

porównywanie tych sytuacji jest co najmniej niedzorzeczne, NIemcy w 39 nie były
                kolonia zadnego innego panstwa , byli niepodlegli i sami decydowali o swoim
                losie, Polska w 68 roku była pod sowieckim dyktatem i była uzalezniona od
                sowieckich dygnitarzy
            • pendrek_wyrzutek Re: Chcieli "WOLNOSC" 01.01.06, 16:16
              kazen napisała:

> "trosku mixujes" i ni w ząb pepicka mozna zrozumiec

Czeski ze slowackim i polski sa to trzy bliskie
              sobie jezyki. Przy odrobinie wysilku i przecietnej
              inteligencji mozna sie dobrze porozumiec.

Ja se ne bojim, ja mam rakovinu!
            • michr Re: Chcieli "WOLNOSC" 02.01.06, 00:08
              kazen napisała:

> "trosku mixujes" i ni w ząb pepicka mozna zrozumiec
              > nie Polska napadła tylko komunisci mówiący po polsku służacy sowieckim
              generało
              > m
              A jak tam Zaolzie to już nie była inspiracje ruskich?
    • asze2 A ile Europa i my płacimy z gaz??????? 01.01.06, 10:12
      A ile Europa i my płacimy z gaz??????? Czy ktoś wie.
      • janosik6 asze masz tutaj odpowiedz...z innego forum ale ok 01.01.06, 10:32
        A po ile Polska kupuje gaz? IP: *.gprspla.plusgsm.pl

Przeczytaj komentowany artykuł »
        Gość: zorro 31.12.05, 23:26 + odpowiedz

Może ktoś wie po ile Polska kupuje od Rosji gaz?
        Gdyż teraz zwykły człowiek w Polsce zapłaci 1,7 zł za litr, tj. 1700 zł za m3
        czyli 530 DOLARÓW ZA METR SZESCIENNY.
        my płacimy 530 to i Ukraińcy chyba mogą 230, co?

• master_in_lunacy Re: asze masz tutaj odpowiedz...z innego forum a 01.01.06, 10:56
          janosik6 napisała:

> A po ile Polska kupuje gaz? IP: *.gprspla.plusgsm.pl
          > Przeczytaj komentowany artykuł »
          > Gość: zorro 31.12.05, 23:26 + odpowiedz
          >
          > Może ktoś wie po ile Polska kupuje od Rosji gaz?
          > Gdyż teraz zwykły człowiek w Polsce zapłaci 1,7 zł za litr, tj. 1700 zł za m3
          > czyli 530 DOLARÓW ZA METR SZESCIENNY.
          > my płacimy 530 to i Ukraińcy chyba mogą 230, co?
          >

ale berednia cena za litr to za gaz płynny, metr sześcienny odpowiada
          mniej więcej metrowi sześciennemu gazu, ale to nie jest gaz LPG(propan butan)
          tylo głownie tylko metan.
          Cena rządaną od Ukrainy, jest 230 dolarów za 1000 metrów sześciennych,
          my płacimy ostatnio ze 180 dolarów za 1000 metrów3, ale Rosja płaci
          światową cenę chyba z 45 dolarów Turkmenistnowi za ich gaz,
          w przyszłym roku 65 dolarów.
        • r202 Re: asze masz tutaj odpowiedz...z innego forum a 01.01.06, 10:58
          A jaki to gaz w PL kupuje się na litry? Chyba nie ziemny. Poza tym absurdem jest szacowanie ceny gazu
          "w rurze" na podstawie cen płaconych za LPG na stacjach beznynowych albo nawet cen w gazowni.
          Polska płaci za gaz ok. 200 USD, przy czym rachunek nie jest prosty, gdyż zgodnie ze znakomitym
          kontraktem gazowym wynegocjowanym przez Goryszewskiego a zaakceptowanym przez pierwszy rząd
          SLD, Polska płaci za gaz zakontraktowany ok. 140 czy 150 USD, tyle, że jest to cena za okresloną w
          kontrakcie ilość gazu niezależnie od jego faktycznego zużycia. A faktyczne zużycie gazu w Polsce jest
          mniejsze niż zakładano w 1993r., gazu zakontraktowanego nie wolno sprzedać a w zasadzie nawet
          gdyby był potrzebny, to i tak nie dałoby się go przesłać z powodu braku drugiej nitki gazociągu
          Jamalskiego. Potem ten kontrakt był renegocjowany przez Pola już za rządów Millera - ale co do zasady
          jest jw.
          • master_in_lunacy Re: asze masz tutaj odpowiedz...z innego forum a 01.01.06, 11:05
            r202 napisał:

> A jaki to gaz w PL kupuje się na litry? Chyba nie ziemny. Poza tym absurdem jes
            > t szacowanie ceny gazu
            > "w rurze" na podstawie cen płaconych za LPG na stacjach beznynowych albo nawet
            > cen w gazowni.
            > Polska płaci za gaz ok. 200 USD, przy czym rachunek nie jest prosty, gdyż zgodn
            > ie ze znakomitym
            > kontraktem gazowym wynegocjowanym przez Goryszewskiego a zaakceptowanym przez p
            > ierwszy rząd
            > SLD, Polska płaci za gaz zakontraktowany ok. 140 czy 150 USD, tyle, że jest to
            > cena za okresloną w
            > kontrakcie ilość gazu niezależnie od jego faktycznego zużycia. A faktyczne zuży
            > cie gazu w Polsce jest
            > mniejsze niż zakładano w 1993r., gazu zakontraktowanego nie wolno sprzedać a w
            > zasadzie nawet
            > gdyby był potrzebny, to i tak nie dałoby się go przesłać z powodu braku drugiej
            > nitki gazociągu
            > Jamalskiego. Potem ten kontrakt był renegocjowany przez Pola już za rządów Mill
            > era - ale co do zasady
            > jest jw.

A jaki problem z gazem zerwać umowy tak jak to zrobił gazprom z Ukrainą
            i negocjować od nowa na swoich warunkach,
            za przesył podnieść do cen światowych;)
            nie będą chcieli gazu przesyłać po nowych cenach
            to nich przesyłają przez Turkmenistan ;)
        • starywiarus BAŁWAN NIE ODRÓŻNIA LPG OD GAZU ZIEMNEGO 01.01.06, 11:14
          janosik6 napisało:

> A po ile Polska kupuje gaz? IP: *.gprspla.plusgsm.pl
          >
          > Przeczytaj komentowany artykuł ?
          > Gość: zorro 31.12.05, 23:26 + odpowiedz
          >
          >
          > Może ktoś wie po ile Polska kupuje od Rosji gaz?
          > Gdyż teraz zwykły człowiek w Polsce zapłaci 1,7 zł za litr, tj. 1700 zł za m3
          > czyli 530 DOLARÓW ZA METR SZESCIENNY.
          > my płacimy 530 to i Ukraińcy chyba mogą 230, co?
          >
          >

Co za baran!!!

A rozróźniasz w ogóle gaz płynny ( propan-butan), czyli LPG, sprzedawany w butlach lub wlewany do
          samochodów w postaci ciekłej, który rzeczywiście kosztuje około PLN 1.7 za litr, od gazu ziemnego
          (głownie metan, z domieszkami etanu, propanu i butanu), który odbiorcy dostarcza się do domu rurą,
          w postaci gazowej ?

Gaz ziemny w sprzedaży detalicznej kosztuje aktualnie w Polsce 0.630-0.645zł/m3, czyli ca. 19
          centów amerykanskich za metr sześcienny. Źródło: www1.gazownia.gdansk.pl/dom1/ceny.html

Gaz ziemny nie kosztuje twoje proponowane 1700 złotych za m3 - pieprznąłeś się, zawyżając cenę
          2635 razy . Drobiazg.

Wszystkie ceny gazu ziemnego w negocjacjach z Rosją są w dolarach za 1000 metrów sześciennych.

Polska cena detaliczna gazu ziemnego: $0.19/m3 przekłada się na $190/1000m3.

Rosjanie chcą od Ukraińców, W HURCIE, $230/1000m3, czyli ponad 20% więcej, niż polski klient płaci
          W DETALU za gaz do użytku domowego (najdroższy, bo przy dużych zakupach do celow
          przemysłowych są zniżki).

Zrozumiałeś, g.ó.w.n.i.a.r.z.u, dleczego ty jesteś niedouczony, a Putin niebezpieczny?
          • adas313 Re: BAŁWAN NIE ODRÓŻNIA LPG OD GAZU ZIEMNEGO 01.01.06, 14:05
            > Rosjanie chcą od Ukraińców, W HURCIE, $230/1000m3, czyli ponad 20% więcej, niż
            > polski klient płaci

A podpisali ważną do 2009 umowę na 60(?).
            Powinni Ukrainę całować po nogach, że ta w ogóle zgadza się na rozmowy o
            podwyżkach i proponuje 2-letni okres przejściowy.
    • sumienie.lk Takie bywają efekty, gdy rządzi bezpieka... 01.01.06, 10:15
      To przecież ich metody...
    • you-know-who choczesz katat'sja - 01.01.06, 10:15
      choti sanoczki wozit'

ukraina marzy o oderwaniu sie od ru, o eu? swietnie, wiec o co chodzi?
      niech podpisza kontrakt na 230, rozejrza na rynku swiatowym i przygotuja
      kanaly dostaw i niech kupuja za rok za te same 230 na innych rynkach.

mysle ze wierchuszka pomaranczowych moglaby zrobic wczesniej krotka przerwe w
      tym co robi (glownie kradnie) i zainteresowac sie sprawa gazu przed 1 stycznia 2006.
      • kellycook Re: choczesz katat'sja - 01.01.06, 11:16
        Ukraina miała tani gaz to fakt, ale nie mieszajmy wyborów wolnego narodu z tym
        co się dzieje. W większości domów na Ukrainie nie ma liczników gazu!! w wielu
        zwłaszcza na południowym wschodzie nie wyłączano kuchenek gazowych, aby
        oszczędzać na zapałkach. Teraz to wszystko się zmieni, trochę będzie bolało, ale
        jakoś się ułoży. Rosjanie chcą jednego gazociągów i magazynów gazu oraz wpłynąć
        na kwietniowe wybory i o to w tym wszystkim chodzi. Rosja staje się
        niewiarygodnym partnerem dla dużych odbiorców gazu, można renegocjować
        kontrakty, ale nie w ten sposób. Mimo wszystko, strzelają sobie gola do własnej
        bramki...
    • tenare Władze Ukrainy to weseli towarzysze... 01.01.06, 10:46
      Plują na Rosję i jeszcze chcą, żeby Rosja opylała im gaz po preferencyjnych
      cenach. Rosjanie głupkami nie są, więc stawiają na swoje.A Kijów udaje, że im
      się krzywda stała. Jak zachować preferencyjne ceny gazu niech towarzysze z
      Kijowa zapytają towarzysza Łukaszenkę.
      • wall.st Re: Władze Ukrainy to weseli towarzysze... 01.01.06, 10:57
        Bracia Polacy!

Po pierwsze: Rosja bezprawnie obniza cisnienie gazu-zakrecajac kurek-mimo,iz
        dziala kontrakt podpisany do roku 2009. Cel - wywolac zamet w spoleczenstwie
        ukrainskim przed wyborami,azeby ludzie wybrali Janukowycza i ize z nim.

Po-drugie: Ukraina sie nie ugnie-juz nie jestesmy tymi potulnymi ludzmi,jak
        przed Rewolucja.

Po-trzecie: Ukraincy dobrze wiedza, kto sie wstawil za nimi w czesie Rewolucji-
        byla to niemal wylacznie Polska-tego Wam nie zapomnimy.

Po-czwarte: FSB dobrze finansuje tych ukrainozercow na Waszym forum.

Po-piate: Kto wie, moze czolgi T-80UD w bazach ukrainskich juz grzeja
        silniki...kto wie, oby szybciej-przympomnimy im Konotop. Pomozecie?
    • kazen Re: Na weselach sie nie miesza, tylko buractwo mi 01.01.06, 10:52
      bo pić to trzebu umić
    • baby1 A może i my powinniśmy kupować gaz po niższych 01.01.06, 10:57
      cennach, takich jak Ukraina do tej pory? To by miało sens. Dlaczego nas oburza,
      że Ukraina ma płacić tyle co my, a nie pięć razy taniej?
      • michal_grycewicz WOLNA UKRAINA MÓWI NIE ! SZANTAŻYSTOM !!!!!!! 01.01.06, 14:44
        hurra !!!!
        Ukraina poprzez to NIE
        kacapskiemu szantażyście
        stała sie ostatecznie wolna !!!!
        • jerzy.borowicz Re: WOLNA UKRAINA MÓWI NIE ! SZANTAŻYSTOM !!! 01.01.06, 14:56
          michal_grycewicz napisał:

> hurra !!!!
          > Ukraina poprzez to NIE
          > kacapskiemu szantażyście
          > stała sie ostatecznie wolna !!!!

konieczne jest teraz
          zaciesnienie wspolpracy
          pomiedzy Polska, Ukraina
          i panstwami baltyckimi

ps
          po liczbie agentow kacapskich
          na tym forum
          widac jaka ogromna baza
          dyponuje kgb w Polsce
        • koloritan michal_grycewicz: Ukraina ostatecznie wolna!!! 01.01.06, 15:01
          > hurra !!!! Ukraina poprzez to NIE kacapskiemu
          > szantażyście stała sie ostatecznie wolna !!!!

No rzeczywiscie wolna - nie szybka. hu...ujra !!
        • dox1 Re: WOLNA UKRAINA MÓWI NIE ! SZANTAŻYSTOM !!! 02.01.06, 20:46

> hurra !!!!
          > Ukraina poprzez to NIE
          > kacapskiemu szantażyście
          > stała sie ostatecznie wolna !!!!

Wolna ? u was tez jest "WOLNOSC" co z tej wolnosci MOCHEROWEJ?
    • mekintosus Re: Rosja: Gazprom rozpoczął odcinanie dostaw gaz 01.01.06, 11:09
      Jak można zaprotestować? Wymyślcie coś, podajcie maila do Putina, to mu się
      powie, co się o nim myśli!!!!
      • wall.st Re: Rosja: Gazprom rozpoczął odcinanie dostaw gaz 01.01.06, 11:20
        Jest sposob,zeby powiedziec Putinowi,co sie o nim mysli-wyslac Wasze F-16 nad
        Moskwe:)
        • you-know-who Re: Rosja: Gazprom rozpoczął odcinanie dostaw gaz 01.01.06, 11:24
          tak.. tego byscie chcieli, nieprawdaz? slizgac sie na cudzym tylku: rosja da 4
          razy tanszy gaz, polacy polataja nad moskwa f16 (z muzeum techniki), a wasi
          pomaranczowi beda grabili obiema raczkami, LEPIEJ niz kuczmowcy. myslisz ze nikt
          nie wie co sie u was dzieje?
          • krystian71 Re: Rosja: Gazprom rozpoczął odcinanie dostaw gaz 01.01.06, 11:29
            naiwniak pod cenzura wychowany,rzecz w tym,ze kazdy wie.
            Co za przyglupiasty narodek,do slizgania przez historie wychowany, jest ich 60
            milionow, o polowe wiecej niz Polakow i cudzymi rekami jak zwykle dla siebie
            chca kasztany z tego ognia wyciagac
            • sawa.com Zmieńcie ton, koledzy 01.01.06, 11:41
              rozmawiacie jak agenci wpływu... (dawnego kgb)

"Ale to już było
              I nie wróci więcej
              I choć tyle się zdarzyło
              To do przodu wciąż wyrywa głupie serce
              Ale to już było
              Znikło gdzieś za nami
              Choć w papierach lat przybyło
              To naprawdę wciąż jesteśmy tacy sami"
              • krystian71 Re: Zmieńcie ton, koledzy 01.01.06, 11:48
                niby masz racje, ale nie lubie jak mi ktos bezczelnie kit wciska i najemnika za
                darmo ma zamiar ze mnie i moich dzieci uczynic
                • sawa.com Re: Zmieńcie ton, koledzy 01.01.06, 11:55
                  krystian71 napisała:

> niby masz racje, ale nie lubie jak mi ktos bezczelnie kit wciska i najemnika
                  za
                  >
                  > darmo ma zamiar ze mnie i moich dzieci uczynic

Ależ to podpucha!

A w ogole to - Wszystkiego najlepszego w NOwym Roku.
                  • krystian71 i tobie tez :))) nt 01.01.06, 12:01
                    podpucha,moze masz racje, bo taka glupia,jakby rzeczywiscie FSB maczalo w tym
                    palce :)))
            • zetnon Re: Rosja: Gazprom rozpoczął odcinanie dostaw gaz 01.01.06, 11:47
              Nie żebym popierał wojnę, ale... dajecie tu przykład sporego buractwa i braku
              kultury. Jasne, że Putinowi nie w smak,że sracił kontrolę nad Ukrainą-ale żadna
              wojnaani Polsce, ani Ukrainie potrzebna nie jest. Bo zaskoczę Was-Rosja by nas
              brzydko mówiąc rozjebała. I niebyłoby miło, zresztą po co? W najgorszym wypadku
              zapłacicie więcej za gaz, a długofalowo pewnie się od nich uniezależnicie.
              Poboli, ale wrzody trzeba przecinać. A, nawiasem mówiąc-nie jedźcie tak po
              Ukraińcach. My też dla wszystkich mili nie byliśmy, tak to już jest w historii-
              i po co truć sobie tym życie TERAZ? Bez sensu.

Janosik, powiedz no jeszcze gdzie szczęśliwcu wyemigrowałeś-bo bardzo
              ciekawym...
    • seawolfie Re: Rosja: Gazprom rozpoczął odcinanie dostaw gaz 01.01.06, 11:45
      Bardzo chciałbym usłyszec teraz tych wszystkich, którzy parę lat temu
      wyśmiewali "idotyczny i oszołomski " pomysł, by Rosja kiedykolwiek zakręciła
      komukolwiek kurek z gazem i by w związku z tym podpisac umowę z Norwegią. Juz
      dziś wiemy, że podsunięto opinii publicznej fałszywe argumenty przeciwko tej
      umowie, że zrobiono wszystko, by do niej nie doszło. Proszę , przy okazji
      transmisji zakręcenia kurków o chwilę zadumy- kto i dlaczego ten projekt wtedy
      zniszczył, którzy "niezależnie dziennikarze" występowali wtedy i co pisali.
      Papier sie nie czerwieni ze wstydu, wszystko przyjmie, ale i ma tę właściwość,
      że łatwo zajrzeć do starych tekstów i sobie co nieco poczytać.
      • sawa.com Re: Rosja: Gazprom rozpoczął odcinanie dostaw gaz 01.01.06, 11:53
        seawolfie napisał:

> Bardzo chciałbym usłyszec teraz tych wszystkich, którzy parę lat temu
        > wyśmiewali "idotyczny i oszołomski " pomysł, by Rosja kiedykolwiek zakręciła
        > komukolwiek kurek z gazem i by w związku z tym podpisac umowę z Norwegią. Juz
        > dziś wiemy, że podsunięto opinii publicznej fałszywe argumenty przeciwko tej
        > umowie, że zrobiono wszystko, by do niej nie doszło. Proszę , przy okazji
        > transmisji zakręcenia kurków o chwilę zadumy- kto i dlaczego ten projekt
        wtedy
        > zniszczył, którzy "niezależnie dziennikarze" występowali wtedy i co pisali.
        > Papier sie nie czerwieni ze wstydu, wszystko przyjmie, ale i ma tę
        właściwość,
        > że łatwo zajrzeć do starych tekstów i sobie co nieco poczytać.

Tak. Tak. Trzeba spojrzeć na to co wtedy - po zwycięstwie SLD w 2001 r -
        zrobiono z dewersyfikacją i wyciągnąć wnioski. Koniecznie.
      • krystian71 Re: Rosja: Gazprom rozpoczął odcinanie dostaw gaz 01.01.06, 11:53
        dokladnie tak, a z tego co pamietam z takim czarnym scenariuszem wyskoczyl
        niejaki Kaczka,obecnie Prezydent RP i za to zostal przez towarzystwo z
        Michnikolandii okrzyczany oszolomem.Rowniez za to,ze domagajac sie lustracji
        twierdzil,ze przechowani w naszym aparacie wladzy oraz biznesie agenci
        Wielkiego Brata nie dopuszcza do trwalego uniezaleznienia sie energetycznego
        Polski.
        • olex5 Re: Rosja: Gazprom rozpoczął odcinanie dostaw gaz 01.01.06, 12:01
          w USA nie bez powodu mowi sie -glupi jak Polak.
          • kellycook Re: Rosja: Gazprom rozpoczął odcinanie dostaw gaz 01.01.06, 12:09
            Lepiej dwa razy z Ruskim lub Ukraińcem stracić niż z Amerykaninem znaleźć!!
            Pracuję z nimi od 4 lat i nie wiem czy oni są tacy jacy są, czy też tylko w
            mojej profesji takich debili przysyłają, a wielu już miałem!!!
          • krystian71 Re: Rosja: Gazprom rozpoczął odcinanie dostaw gaz 01.01.06, 12:14
            a ty kogo masz na mysli, bo ja o Kaczynskim napisalem ? i zupelnie mnie nie
            interesuje co sie na ten temat w USA mowi i co jakis anonimowy olex kopiuje
            • kellycook Re: Rosja: Gazprom rozpoczął odcinanie dostaw gaz 01.01.06, 12:25
              no fakt! nie jest to jasne, ale myślałem o naszych sojusznikach z Iraku :)
    • olex5 Predzej do kolejnych rozbiorow Polski dojdzie. 01.01.06, 11:45
      jak ty malo wiesz.Predzej do kolejnych rozbiorow Polski dojdzie.
      • rudy_harnas Re: Predzej do kolejnych rozbiorow Polski dojdzie 01.01.06, 12:38
        > jak ty malo wiesz.Predzej do kolejnych rozbiorow Polski dojdzie.olex5 napisał:
        --
        ---------------------------------------------------------------------------
        Rozebrać to oni mogą!Ale targowica wiecznie żywa!!!
        • adas313 Władze Rosji jak widać uważają się za święte krowy 01.01.06, 13:47
          które nie są zobowiązane do przestrzegania umów międzynarodowych, a tzw. Europa
          w imię świętego spokoju udaje że problemu nie ma.

Było już kiedyś dwóch polityków, którzy próbowali stosować appeasement i do
          czego doprowadziła ich spolegiwość nie trzeba przypominać.

Pozostaje mieć nadzieję, że ci przebrzydli Amis postanowią się po raz kolejny
          wmieszać w wewnętrzne sprawy Europy, to może sytuacja trochę się poprawi.
      • pendrek_wyrzutek Re: Predzej do kolejnych rozbiorow Polski dojdzie 01.01.06, 15:35
        Radze popatrze sie na mape rozbiorow
        na wypadek powtorzenia. Mazowsze z
        Warszawa, Pomorze i Wielkopolska
        przypadly Prusom/Niemcom. Lubelszczyzna
        z Malopolska przypadla Austrii.

Slask i Pomorze Zachodnie trzeba chyba
        przylaczyc na nowo do Reichu.

Rosja by dostala srodkowa i wschodnia Ukraine,
        (Lwow dostal sie Austrii) no i Bialorus.
        Mazowsze
    • iglas2 Czy Wiktor Bater z TVN24 dostał łapówkę? 01.01.06, 12:18
      Komentaż w TVN24 był żenujący. Bater sugerował, że Ukraińcy są złodziejami gazu
      i dlatego Rosja nie może tego tolerować. Widać występuje jako rzecznik Gazpromu,
      a nie biednego narodu Ukrainy. Rosjanie postępują z nimi tak jak w latach 30-ych
      kiedy wygłodzili miliony ludzi na Ukrainie. Teraz manifestują swoją siłę
      zabijania. Jeśli świat będzie milczał, Unia Europejska i ONZ to znów dojdzie do
      tragedii. Gazeta i Polacy powinni teraz robić wszystko dla Ukrainy nawet za cenę
      większego pogorszenia stosunków z reżimem Putina. Bo to z nim trzeba walczyć, a
      nie z Rosjanami. A Bater niech bierze dupę w troki i jedzie na wycieczkę z
      Gazpromu nie komentując już nic z Moskwy.
      • tarura Re: Czy Wiktor Bater z TVN24 dostał łapówkę? 01.01.06, 15:08
        iglas2 napisał:

> Komentaż w TVN24 był żenujący. Bater sugerował, że Ukraińcy są złodziejami
        > gazu i dlatego Rosja nie może tego tolerować. Widać występuje jako rzecznik
        > Gazpromu, a nie biednego narodu Ukrainy.

Biedny narod Ukrainy gdzie amerykanskie auta po 120 tys PLN i wiecej ida
        jak cieple buleczki. To pewnie znowu ta mafia paliwowa,
        tym razem na gazie...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka