ryckus Re: Watykan wprowadza opłaty za wykorzystywanie " 24.01.06, 10:03 I tak wylazło szydło z worka, pieniądze to dziś w Kościele sprawa naj najważniejsza, a miód płynący z kazań to tylko tumanienie !!! Odpowiedz Link Zgłoś
meritum3 Re: Watykan wprowadza opłaty za wykorzystywanie " 24.01.06, 10:07 Benek XVI z niemiecką precyzją i żydowską smykałką zabrał się do "dzieła" Dobra stara szkoła HJ - pogratulować smykałki. Odpowiedz Link Zgłoś
emeryt21 Re: Watykan wprowadza opłaty za wykorzystywanie " 24.01.06, 10:15 Firma Watykan z o.o.,wyjatkowo ograniczona odpowiedzialnoscia.Ciekawe czy placi podatki do skarbu wloskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
renya wkrótce za błogosławieństwa też? 24.01.06, 10:15 Przypomina mi to średniowiecze, konkretnie kupowanie odpustów.. Niedługo błogosławieństwa również nie będą ot tak za darmo. Wszak czytanie transkrypcyjne tak wiele kosztuje... trudu. GDZIE SIĘ PODZIAŁ UNIWERSALIZM KOŚCIOŁA? .. (no bo nie w Toruniu) Odpowiedz Link Zgłoś
jakubzieba Re: Watykan wprowadza opłaty za wykorzystywanie " 24.01.06, 10:19 Kosciół jest to największa instytucja która ma na celu zarabianie pieniedzy. Jakie oni maja prawa do słów ( nauk ) naszego papierza. KASA KASA KASA. Odpowiedz Link Zgłoś
the.bill1 MAM POMYSł NA KRZYZ CHRZESCIJAN 24.01.06, 10:24 Proponuję, aby krzyż zastrzez jako znak towarowy. Po prostu logo i jego wykorzystanie bez pozwolenia karać. Skończyłoby sie bezczeszczenie krzyża, bo .... stałoby się LOGO.. Jest to też sposób na prześmiewców z Rodziny Gazety WYborczej. Odpowiedz Link Zgłoś
adijos89 Re: Watykan wprowadza opłaty za wykorzystywanie " 24.01.06, 10:27 NO cóż! Szkoda. Czyżby Watykan miał problemy finansowe? Niedługo pewnie pojawią się opłaty za czytanie Biblii Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Nie slucham papieza, nawet gdyby MNIE placil 24.01.06, 10:32 Moj czas jest zbyt cenny a moja stawka za godzine zbyt wysoka... Odpowiedz Link Zgłoś
bydgosc Radio Maryja powinno placic Rydzykowi za ... 24.01.06, 10:33 jego slowa. A co? A to ze to jego radio w jakims %-cie? To nic - dywidendy. Odpowiedz Link Zgłoś
bydgosc zanzcy ceny ksiazek z tematyki wzrosna ... 24.01.06, 10:36 ... albo autorzy nie beda cytowac glowy kosciola.... pieknie Odpowiedz Link Zgłoś
antonioni1 Re: Watykan wprowadza opłaty za wykorzystywanie " 24.01.06, 10:36 Wszelkiego rodzaju tantiemy, zabezpieczanie nagrań muzyki przed piratami, zabezpieczanie programów komputerowych przed ich kopiowaniem i sprzedawaniem na czarnym rynku to wszystko jest normalne, podobnie jak publikowanie tekstów Biblii i sprzedawanie ich, jak publikowanie modlitewników, jak publikowanie poezji ks. Jana Twardowskiego, jak publikowanie rozpraw naukowych, które "dobrze się sprzedają". Trzeba pamiętać, że wydawnictwo wielkie czy małe to biznes, który przynosi dochody. Często początkujący naukowiec, zanim wedrze się na falę poczytności sam musi zapłacić za wydanie swojej rozprawy, a wydawca na jego ciężkiej pracy będzie miał zysk. Każde wydawnictwo to przemysł. Szuka się rzeczy chodliwych i na czasie. A jaka jest pewność, że pirackie wydawnictwo nie zniekształci słów papieża? Słowa papieży to materiał "chodliwy". Można na nich zrobić dobry biznes. Wcale nie trzeba być katolikiem, żeby to robić. Może to również robić ateista jak i jehowita. Wystarczy mieć nosa do tego, co dzisiaj się chętnie czyta, wydawnictwo z szeroko rozbudowaną dystrybucją i pieniądze same przyjdą do kasy. Dlaczego Watykan nie miałby mieć nad tym wszystkim kontroli? W cywilizowanym świecie taką kontrolą są prawa autorskie, o które zainteresowane wydawnictwo powinno zabiegać. Przynajmniej będzie wiadomo, kto chce publikować słowa papieży i w jakim celu. Jeśli wydawnictwa nie chcą się temu podporządkować, to niech wydają np. dzieła zebrana W. I. Lenina, oprawiają je w baranią skórę i sprzedają po dolarze. Na świecie jest kilka miliardów ludzi, na pewno na tym zarobią, bo każdy chętnie je kupi. Odpowiedz Link Zgłoś
mieszko27 Re: Watykan wprowadza opłaty za wykorzystywanie " 24.01.06, 10:40 O naiwności ludzka. W innej sprawie (decyzji prymasa o pochówku ks. Twardowskiego w ŚOB) zatroskany czytelnik dzwoni do GW z pytaniem: '"a gdzie szacunek dla woli księdza?" A czy ten czytelnik słyszał kiedy, że hierarchowie, mając na uwadze wyłacznie własny interes, troszczyli się kiedy losem tłumów swoich wiernych, dbając o szacunek do nich? Światem, zwłaszcza tych popaprańców, rządzi przecież wyłącznie pecunia. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Bogu dzieki mamy wolny rynek i bubla nikt nie kupi 24.01.06, 10:41 Potrzebne szybko, panie Benedykt, nowe przykazanie (Boskie oczywiscie): XI. Codziennie bedziesz sluchal slowa papieza twego. Odpowiedz Link Zgłoś
ola_su Re: Watykan wprowadza opłaty za wykorzystywanie " 24.01.06, 10:47 Kto w Watykanie zapomniał o słowach : DARMO OTRZYMALIŚCIE, DARMO DAWAJCIE ? Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Watykan wprowadza opłaty za wykorzystywanie " 24.01.06, 11:09 A czyje to slowa? Odpowiedz Link Zgłoś
mcguirre I dobrze. 24.01.06, 10:48 Proponuję wprowadzenie podatku kościelnego i wtedy zobaczymy ilu mamy w Polsce prawdziwych Polaków-katolików, którzy zadeklarują że będą płacić na utrzymanie kościoła. Wprowadźmy cennik, opodatkujmy i wszystko będzie jasne. Odpowiedz Link Zgłoś
rogerja Powrot Swiatowida? 24.01.06, 10:50 mcguirre napisał: > Proponuję wprowadzenie podatku kościelnego i wtedy zobaczymy ilu mamy w Polsce > prawdziwych Polaków-katolików, którzy zadeklarują że będą płacić na utrzymanie > kościoła. Wprowadźmy cennik, opodatkujmy i wszystko będzie jasne. No wiesz? Przeciez natychmiast okaze sie ze mamy tylko wyznawcow Swiatowida!!! Odpowiedz Link Zgłoś
betsy12 Re: Watykan wprowadza opłaty za wykorzystywanie " 24.01.06, 10:49 Bisnes is bisnes. Odpowiedz Link Zgłoś
ola_su Re: Watykan wprowadza opłaty za wykorzystywanie " 24.01.06, 10:51 Kto w Watykanie zapomniał o słowach : DARMO OTRZYMALIŚCIE, DARMO DAWAJCIE ? Jakie dajesz świadectwo, Stolico Apostolska ? Może ktoś bardziej światły zechce mi to wytłumaczyć, bo nie rozumiem? Czy Kościół ma zbyt wielu słuchaczy, ze ogranicza w ten sposób dostęp do siebie? Jak to się ma do naszych utyskiwań na odchodzenie ludzi od Kościoła? A może jeszcze trzeba komuś przypomnieć słowa o służeniu Bogu i mamonie? Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_mi Ludzie trzba skończyć z tym!! 24.01.06, 11:07 Jak mam się modlić to nie potrzebuję już obecengo Papieża, NIE CHCA ABY ICH CZYTAć to nie będę .....to tak jak bilet do kościoła....Żeby z wiary zrobić interes.... Odpowiedz Link Zgłoś
sumienie.lk Re: Ludzie trzba skończyć z tym!! 24.01.06, 11:27 A po co z "tym" kończyć? Walka z Kościołem nie ma sensu, bo głupich jest znacznie więcej niż mądrych, a to na tych pierwszych Kościół się opiera. Jedyne co można robić to działać w takim kierunku, aby ci głupsi stali się nieco mądrzejsi... Mądrzejsi sami po pewnym czasie zrozumieją, co to znaczy być jeleniem. Odpowiedz Link Zgłoś
bronimir A mnie to wisi 24.01.06, 11:22 mogą nie cytować i tak nic nowego. W Bibli jest wszystko, reszta to plagiat. Odpowiedz Link Zgłoś
sumienie.lk Re: A mnie to wisi 24.01.06, 11:29 A nie powinno ci wisieć. Bo Biblia (w obecnym kształcie) jest przez Kościół zafałszowana. A wszystko w tym celu, aby można było ludziom wmawiać, że Kościół jest jedynym podmiotem, za pośrednictwem którego ludzie moga rozmawiać z Bogiem. Odpowiedz Link Zgłoś
soulworm Re: A mnie to wisi 24.01.06, 12:23 tylko mi wisi takze oryginalna biblia i bog himself. Odpowiedz Link Zgłoś
sumienie.lk Kościół na wszystkim robi kasiorę... 24.01.06, 11:23 To instytucja nastawiona wyłącznie na zysk. Zawsze taką była, więc dlaczego teraz miałoby być inaczej? Odpowiedz Link Zgłoś
rom48 Ta korporacja finansowa zostala powolana dorobieni 24.01.06, 11:26 kasy a nie do gloszenia slow Boga. Czy chrystus kiedykolwiek bral pieniadze za gloszenie ewangelii a podobno to jest namiestnik Crystusa. Z tego wynika, ze to namiestnik antychrysta Odpowiedz Link Zgłoś
sumienie.lk Re: Ta korporacja finansowa zostala powolana doro 24.01.06, 11:30 Sporo jest racji w twoich słowach Odpowiedz Link Zgłoś
apokryfy Re: Watykan wprowadza opłaty za wykorzystywanie " 24.01.06, 11:31 A co z apokryficznymi tekstami Jana Pawła II? Czy za słowa przypisywane papieżowi także będą pobierane opłaty. Apokryfy na stronie: www.geocities.com/goldenorderneocracy/apokryfy Piszcie: apokryfy@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
apokryfy Apokryfy Jana Pawła II 24.01.06, 11:33 A co z apokryficznymi tekstami Jana Pawła II? Czy za słowa przypisywane papieżowi także będą pobierane opłaty. Apokryfy na stronie: www.geocities.com/goldenorderneocracy/apokryfy Piszcie: apokryfy@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś