Dodaj do ulubionych

Celem zniszczenie?

18.02.06, 14:55
Obserwuj wątek
    • polski_francuz Re: Celem zniszczenie? 18.02.06, 15:01
      Sory za szybkie rece.

Zadziwila mnie przemowa prezydenta partii rzadzacej w kraju, p. Jaroslawa
      Kaczynskiego:

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3169815.html
      Rozumiem, ze sa uklady, rozumiem ze pelno bylej bezpieki, rozumiem ze nie ma
      sprawiedliwosci, ale naprawde nie mozna rzadzic jakimkolwiek krajem ustawiajac
      jednych przeciwko drugim.

Taki cel moze doprowadzic:

1. Do wojny domowej
      2. Do stworzenia nowej elity, ktora w krotkim czasie zacznie takie same bledy
      popelniac.

I ze on caly czas to mowil i ze jest konsekwentny? To niestety nie jest
      tlumaczeniem. I celem tego kapitana jest niszczenie, a powinno byc budowanie.

Cos mi sie to niezbyt podoba.

PF

• antek_cukierman Nie 18.02.06, 15:22
        - zebranie pod kaczorowym sztandarem wszystkich, którzy szukają pod łóżkami
        szpiegów, przestępców, tajnych służb, powiązań mafijnych, korupcji i nadużyć.
        Tropienie, karanie, ściganie, rozliczanie - to od zawsze obsesja Kaczorów.
        O "patologicznym państwie" Kaczor mówi od 17 lat, od początku przemian, wtedy,
        gdy jeszcze nic o ewent. układach nie można było powiedzieć. Czyni jeden
        wyjątek dla rządu Olszewskiego, który powstał z jego namaszczenia w 1992.
        Ich dewiza to - "nie jest potrzebne dobre prawo a dobry człowiek". Wierny
        linii..., skądś to znamy.
        TKM nadszedł, o którym Kaczyńscy już kilka lat temu mówili.

Co nie przeszkadza....:
        wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3170578.html

dalej robić po staremu.
        serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,68586,3165503.html
        Listy kandydatów do spółek będzie robił niejaki Glapiński, satelita Kaczyńskich
        sprzed kilkunastu lat, eks minister budownictwa - tzw. "koncesjoner". Zwolennik
        koncesji na wszystko. Nie wiem czy za łapówki, tak jednak mówią.
        • polski_francuz Re: Nie 18.02.06, 17:10
          Nie jest to madre i nie polaczy spoleczenstwa do jasnych celow.

To jest tzw rewanzyzm. Zadowoli troche ale nie na dlugo i nic dobrego z tego
          nie wyniknie.

Walesa mila racje ze pogonil Olszewskiego. A teraz wyglada mi to na gorsza
          wersje.

PF
          • felusiak1 Polska jest chora 18.02.06, 17:48
            Z jednej strony jestem bardzo rad, ze polacy ciesza sie wolnoscia, ze nikt w
            srodku nocy nie stuka do drzwi, ze moga ukazywac sie publikacje antyrzadowe itd.
            Z drugiej strony ta dzisiejsza Polska jest przedluzeniem tamtej, ktora przed
            laty opuscilem. Mentalnosc niewiele sie zmienila a juz mentalnosc urzednicza nie
            zmienila sie na jote. Korupcja widoczna golym okiem. Nadal niemal wszystko
            zalezy od ukladow. Ale to nie sa stare uklady. W ich miejsce powstaly nowe.
            Kaczynski mowi co mowi jedynie po to zeby mowic, zeby wypelnic czas.
            Wladza, panstwo ma w Polsce zbyt duzy wplyw na dzialalnosc gospodarcza, jest
            zbyt blisko biznesu, uzurpuje sobie role regulatora w miejscach gdzie regulacje
            sa niepotrzebne a co za tym idzie wymuszaja korupcje.
            Wladza musi zaczac od siebie poprzez odchudzenie kodeksow i jasne okreslenie
            kompetencji kazdego z osobna urzedu.
            Rzecz jasna do niczego takiego w Polsce nie dojdzie i nadal wszyscy beda musieli
            uzyskac zameldowanie w domu, ktory wlasnie kupili za ciezkie pieniadze placac
            22% VAT-u.
            • polski_francuz Re: Polska jest chora 18.02.06, 18:00
              Masz dobry program. Z niewielkimi poprawkami mozna by go tez zastosowac do
              Francji.

Polska biedniejsza i dobry polityk powinien miec jeden plan. Jak zrobic, zeby
              Polska stala sie bogatsza.

Nie ma takiego polityka, ktory Polske uczciwsza zrobi. Jak poskrobiesz historie
              to zrozumiesz, ze u zrodel np. uczciwosci Niemcow byl pruski dryl i
              ograniczenie praw czlowieka. A amerykanskich, dewoci z Mayflower.

Nie przejdzie to w dzisiejszej Polsce.

Inna rzecz hypermarkety Tesco zatrudnil najlepsze polskie mlode elity w Wlk
              Brytanii. I ludzie jada zadowoleni pisza, ze angielscy menagerowie sa OK a z
              polskimi menagerami nie da sie pracowac bo dziela ludzi.

Jak maja nie dzielic, jesli szef partii rzadzacej krajem ma program polityczny
              polegajacyc na dzieleniu Polakow!

PF.
              • markv501 Re: Polska jest chora 18.02.06, 18:14
                o potrzebie laczenia spoleczenstwa przypomnij niektorym swoim przyjaciolom
                ich wscieeklosc na odmienne zdanie jest zeenujaca
                pzdr
                • felixx Re: Polska jest chora 18.02.06, 18:25
                  Polska bedzie dotad chora ,dopoki nie rozkradna wszystkiego.
                  Rozkradziono juz kilkadziesiat $mld,zostaly jeszcze grube kaski jak
                  rafinerie,kopalnie ,energia itd. i o nie idzie walka w kazdej ekipie bez
                  wzgledu jaka partia rzadzi.
              • kapitalizm Re: Polska jest chora 18.02.06, 19:02
                polski_francuz napisał:

"...Nie ma takiego polityka, ktory Polske uczciwsza zrobi. Jak poskrobiesz
                historie
                to zrozumiesz, ze u zrodel np. uczciwosci Niemcow byl pruski dryl i
                ograniczenie praw czlowieka...."

- a ty dlugo nad tym myslal?

od kiedy to ograniczenie prawa czlowieka moze oznaczac jakas uczciwosc kedy to
                w lasnie repektowanie tego prawa jest podstawa wszelkiej moralnosci (w tym
                uczciwosci),

"...A amerykanskich, dewoci z Mayflower...."

- chciales powiedziec Konstytucja ograniczajaca prawa ogolu na rzecz praw
                jednostki.
                • polski_francuz Re: Polska jest chora 18.02.06, 19:06
                  Powiedz mi w prostych slowach "kapitalizm" jaka jest roznica miedzy Polakami w
                  Polsce i Niemcami w Niemczech. W zachowaniu, pracowitosci, uczciwosci,...itd

PF
                  • i-love-2-ski Re: Polska jest chora 18.02.06, 19:11
                    polski_francuz napisał:

> Powiedz mi w prostych slowach "kapitalizm" jaka jest roznica miedzy Polakami w
                    > Polsce i Niemcami w Niemczech. W zachowaniu, pracowitosci, uczciwosci,...itd
                    >
                    > PF

niemcy w niemczech maja prawo i panstwo,ktore je respekuje i urzednikow i
                    politykow,ktorych ono obowiazuje,tego nie ma w Polsce,z ktorej zrobiono bananowa
                    republike z paroma kacykami.
                    • polski_francuz Re: Polska jest chora 18.02.06, 19:13
                      Mowie o ludziach a nie o urzedach.

To ludzie tworza narod a nie urzedy.

PF
                      • i-love-2-ski Re: Polska jest chora 18.02.06, 19:17
                        polski_francuz napisał:

> Mowie o ludziach a nie o urzedach.
                        >
                        > To ludzie tworza narod a nie urzedy.
                        >
                        > PF

narod to ludzie,ale ludzie wplywowi to wlasnie politycy i wielu urzednikow,ci
                        nadaja ton pf,masy sie nie licza,bo nie rzadza.
                        • polski_francuz Re: Polska jest chora 18.02.06, 19:22
                          Raz jeszcze, ludzie tworza narod.

tak jak piszesz jest w Rosji. Tam sa bezwolne masy.

Polacy maja charakter.

I tu o ten charketer chodzi.

PF
                          • i-love-2-ski Re: Polska jest chora 18.02.06, 19:28
                            polski_francuz napisał:

> Raz jeszcze, ludzie tworza narod.
                            >
                            > tak jak piszesz jest w Rosji. Tam sa bezwolne masy.
                            >
                            > Polacy maja charakter.
                            >
                            > I tu o ten charketer chodzi.
                            >
                            > PF

no narod to ludzie,ale ludzie nie rzadza pf,rzadza niby ich reprezentanci,czyli
                            wybrany przez nich rzad. ten ma wplywy na losy narodu wieksze niz obywatel A z
                            przemysla dolnego.
                            • polski_francuz Re: Polska jest chora 18.02.06, 19:49
                              W demokracji wladze sa takie jak lud chce i jak lud jest (to a degree).

I w Polsce, te wladze sa na podobienstwo czesci spoleczenstwa, ktore patrzy w
                              przeszlosc a nie w przyszlosc.

A szkoda.

PF
                              • i-love-2-ski Re: Polska jest chora 18.02.06, 20:19
                                polski_francuz napisał:

> W demokracji wladze sa takie jak lud chce i jak lud jest (to a degree).
                                >
                                > I w Polsce, te wladze sa na podobienstwo czesci spoleczenstwa, ktore patrzy w
                                > przeszlosc a nie w przyszlosc.
                                >
                                > A szkoda.
                                >
                                > PF

nie zartuj sobie pf,gdzie wladza jest taka,ze nie ma opozycji w narodzie.ja
                                takiego kraju nie znalazlam. w polsce wladza zostala wybrana przez ludzi i robi
                                to co wyborcom obiecala,w odroznieniu od poprzednuch wladz,ktore wyborcow
                                zawiodly,bo mowily duzo a nie zrobily niczego.
                                • polski_francuz Re: Polska jest chora 18.02.06, 20:26
                                  "wladza zostala wybrana przez ludzi i robi to co wyborcom obiecala,w
                                  odroznieniu od poprzednuch wladz,ktore wyborcow zawiodly,bo mowily duzo a nie
                                  zrobily niczego"

Pierwsza w historii ludzkosci pewnie wladza, ktora zrobi co obiecala.

Bardzo naiwnie to widzisz.

Ja bym sie raczej bal, zeby ta wladza niesknocila wiecej anizeli inne sknocily.
                                  Z takim pogramem na dzielenie ludzi, tlustawymi prorokami à la Billy Graham
                                  blisko zlobu i brakiem programu na tak...daleko sie nie zajedzie.

PF
                                  • i-love-2-ski Re: Polska jest chora 18.02.06, 20:29
                                    polski_francuz napisał:

>
                                    >
                                    > Pierwsza w historii ludzkosci pewnie wladza, ktora zrobi co obiecala.

rozlicza sie z tego co robi,mnie sie to podoba. nie sadze,ze wykona wszystko,ale
                                    dobrze,by bylo,aby wymiotla smieci.

>
                                    > Bardzo naiwnie to widzisz.
                                    >
                                    > podobnie jak ty. ty bys bandytow glaskal,karmil i poil,aby sie nie wychylic,a
                                    ja bym ich ciupasem do mamra,lub juz na pewno od zlobu odciagnela. jakos nie mam
                                    sentymentu do czerwonych skorumpowanych,ty masz i niech tak zostanie.
                                    • polski_francuz Re: Polska jest chora 18.02.06, 20:31
                                      U zrodel amerkanskiej potegi ekonomicznej sa oszuci podatkowi a nie Jezus
                                      Chystus i Billy Graham.

PF
                                      • i-love-2-ski Re: Polska jest chora 18.02.06, 20:39
                                        polski_francuz napisał:

> U zrodel amerkanskiej potegi ekonomicznej sa oszuci podatkowi a nie Jezus
                                        > Chystus i Billy Graham.
                                        >
                                        > PF

ameryka wyglada troche inaczej niz polska,chyba to widzisz,jak rowniez widzisz
                                        kogo,jak i dlaczego krytykujemy,a odnosnik co do wiary,czy podatkow chybiony
                                        pf,nie o tym tu mowimy. Jezus nie wsadzal oszustow do mamra,chyba ci sie cos
                                        pomieszalo.
                  • kapitalizm Re: Polska jest chora 18.02.06, 22:17
                    polski_francuz napisał:

> Powiedz mi w prostych slowach "kapitalizm" jaka jest roznica miedzy Polakami
                    w
                    > Polsce i Niemcami w Niemczech. W zachowaniu, pracowitosci, uczciwosci,...itd

- nie znam niemcow, bylem tam tylko przejazdem chwile (i nic mi sie nie
                    podobalo) nie wiem co ma jedno wspolnego z drugim,

ale wiem na pewno, ze gdyby ich prawa byly tak lamane (przez wieki) jak w
                    Polsce, to nie byloby tam ani jednego uczciwego niemca.
                    • polski_francuz Re: Polska jest chora 18.02.06, 22:29
                      Kapitalizm

Dobrze mowisz, ale rezultat jest jaki jest.

Taki mianowicie, ze w Niemczech Niemcy staraja sie byc uczciwi, uczciwie
                      pracuja i korupcji prawie nie ma.

A w Polsce, to poki co, jeszcze nie.

Felusiak mi troche dalej dobre podpowiada dlaczego tak jest.

Ale wazne jest, ze tak jest i od tego trzeba zaczac rzadzenia: od ustalenia
                      tego kim sie rzadzi. A nie kim bys sie chcialo rzadzic.

PF
                      • kapitalizm Re: Polska jest chora 18.02.06, 23:26
                        polski_francuz napisał:

> Kapitalizm
                        >
                        > Dobrze mowisz, ale rezultat jest jaki jest.
                        >
                        > Taki mianowicie, ze w Niemczech Niemcy staraja sie byc uczciwi, uczciwie
                        > pracuja i korupcji prawie nie ma.
                        >
                        > A w Polsce, to poki co, jeszcze nie.
                        >
                        > Felusiak mi troche dalej dobre podpowiada dlaczego tak jest.
                        >
                        > Ale wazne jest, ze tak jest i od tego trzeba zaczac rzadzenia: od ustalenia
                        > tego kim sie rzadzi. A nie kim bys sie chcialo rzadzic.
                        >
                        > PF

- no dobrze,

ale wracam do twego zdania o koniecznosci poswiecenia praw jednostki itp. -
                        dalej nie rozumie co chciales powiedziec,

ze niemcy maja/mieli mniej praw?
                        • polski_francuz Re: Polska jest chora 19.02.06, 07:58
                          Alez nie, chodzilo mi o to ze obecne postepowanie narodow ma zrodla
                          historyczne. Rosjanie nauczyli sie biernosci to mieli okrutnych wladcow,
                          ktorych postepowanie pozbawiony byly jakoiejkolwiek logiki i ktorzy wymagali of
                          nardu jednej cech-biernosci. Inaczej Niemcy a jeszcze inaczej Amerykanie.

O to mi chodzilo.

Nasze uwarunkowanie historyczne, ze wladza byla be bo rosyjska, niemiecka czy
                          asutriacka. I patriotyznmem byla walka z wladza. A obecnie patriotyzme jest jej
                          wspomaganie.

PF
              • rs_gazeta_forum Re: Polska jest chora 18.02.06, 20:41
                Nie wiem, po prawdzie, czy trafne jest określenie "chora".
                Bo ona jest, jaka jest, tworzą ją ludzie, my właśnie.
                Natomiast ja oceniam negatywnie mentalność społeczeństwa, w jakim przyszło mi żyć.
                Ta mentalność trwa, moim zdaniem, od wieków, gadanie o nawykach z PRL-u to albo
                zwykła próba samousprawiedliwiania przez samooszukiwanie, albo brak wyobraźni i
                wiedzy co do mentalności naszych przodków. W końcu wystarczy uprzytomnić sobie,
                jak blisko co niektórym obecnym politykom (powinienem chyba powiedzieć:
                działaczom) do niejakiego nomen omen Niewiadomskiego, a ten z kolei to przecież
                wypisz wymaluj morderca, potencjalny, czy rzeczywisty, wycierający sobie usta
                takim czy innym Allachem.

I nie wystarczy zaordynowanie w Polsce jakiegoś programu naprawczego, bo
                musiałaby się zmienić mentalność ludzi, a jak sam piszesz, na to zgody nie będzie.

P.S.
                Ja wiem, że w Polsce wielu, wielu ludzi do tego, co napisałem, nie pasuje. Ale
                to nie ci ludzie wyznaczają, jak się okazuje, standarty. A dzielni chłopcy,
                widzący wroga w satyrycznym rysunku i pod łóżkiem, mimo otwartego głoszenia
                swego obskurantyzmu zyskują coraz wiekszy poklask i zaufanie.
                • i-love-2-ski Re: Polska jest chora 18.02.06, 20:46
                  rs_gazeta_forum napisał:

>
                  > Ja wiem, że w Polsce wielu, wielu ludzi do tego, co napisałem, nie pasuje. Ale
                  > to nie ci ludzie wyznaczają, jak się okazuje, standarty. A dzielni chłopcy,
                  > widzący wroga w satyrycznym rysunku i pod łóżkiem, mimo otwartego głoszenia
                  > swego obskurantyzmu zyskują coraz wiekszy poklask i zaufanie.

moze zyskuja poklask,bo ich poprzednicy juz zupelnie sie zdegradowali,nawet w
                  oczach tych glupich,ktorzy na nich glosowali.
                  • rs_gazeta_forum Re: Polska jest chora 18.02.06, 20:51
                    Gdyby tego typu argumentację odnieść do pojedynczego człowieka, to oznacza to
                    mniej więcej tyle, że ten pojedynczy człowiek jest głupi, skoro taki powód
                    miałby być dla niego podstawą poparcia.
                    Czyli potwierdzasz to, co napisałem.
                    • i-love-2-ski Re: Polska jest chora 18.02.06, 21:27
                      rs_gazeta_forum napisał:

> Gdyby tego typu argumentację odnieść do pojedynczego człowieka, to oznacza to
                      > mniej więcej tyle, że ten pojedynczy człowiek jest głupi, skoro taki powód
                      > miałby być dla niego podstawą poparcia.
                      > Czyli potwierdzasz to, co napisałem.

zrecznie przekrecasz,wiesz dobrze o co chodzi:)
                      • rs_gazeta_forum Re: Polska jest chora 18.02.06, 21:58
                        Wiem, o co Ci chodzi, i nic nie przekręcam - po prostu pokazuję, że brak jest
                        logicznego związku w takim uzasadnieniu, jakie przytaczasz. Związek bazujący na
                        uczuciach, nie na rozumie, pewnie istnieje.
                • polski_francuz Re: Polska jest chora 18.02.06, 21:31
                  Dokladnie o to chodzi. Jest utopia zmiana ludzi. Historia i pokolenia zrobily
                  nas takimi jacy jestesmy.

Jedyne co mozna zrobic, to uczynic Polakowm zycie troche bardziej znosne.

Nie ma przy tym zadnego znaczenia przy tym czy jest taki czy inny ambasador z
                  Patagonii.

Chyba zeby wywalic wszystkie kadry od majstra w gore. I zastapic ich Litwinami
                  albo Czechami.Plan nierealny.

PF

• i-love-2-ski Re: Polska jest chora 18.02.06, 21:37
                    polski_francuz napisał:

> Dokladnie o to chodzi. Jest utopia zmiana ludzi. Historia i pokolenia zrobily
                    > nas takimi jacy jestesmy.
                    >
                    > Jedyne co mozna zrobic, to uczynic Polakowm zycie troche bardziej znosne.
                    >
                    > Nie ma przy tym zadnego znaczenia przy tym czy jest taki czy inny ambasador z
                    > Patagonii.
                    >
                    > Chyba zeby wywalic wszystkie kadry od majstra w gore. I zastapic ich Litwinami
                    > albo Czechami.Plan nierealny.
                    >
                    > PF
                    >
                    >
                    osobiscie blizszy mi polak niz czech czy litwin,nie mialabym ochoty na
                    podmianki,ale chyba nam to nie grozi.trzymam kciuki za nowy rzad i
                    marcinkiewicza,ten jest jednym z bardziej przystepnych i uczciwych jakich widzialam.
                    • polski_francuz Re: Polska jest chora 18.02.06, 21:43
                      Trudno utozsamiac sie z rzadem, ktorego partia jako program ma niszczenie.

PF
                      • i-love-2-ski Re: Polska jest chora 18.02.06, 21:48
                        polski_francuz napisał:

> Trudno utozsamiac sie z rzadem, ktorego partia jako program ma niszczenie.
                        >
                        > PF

przekrecasz fakty,a to nieladnie. rzad nie ma na celu niszczenie
                        spoleczenstwa,tylko niszczenie "starych ukladow korupcji",a wiec dokladnie to co
                        obiecal robic,ja trzymam za nich kciuki a ty sie od nich odetnij,fine with
                        me.wiadomo kogo ty podziwiasz,akurat z tymi ja sie nie chce utozsamic,czyli mamy
                        pelna tolerancje dla swych odmiennych postaw.
                        • rs_gazeta_forum Re: Polska jest chora 18.02.06, 21:53
                          I tym niszczeniem 'starych układów korupcji' jest skierowanie do prokuratury
                          wniosku o oskarżenie dziennikarza za to, że minister (aktualny!) popełnił
                          przestępstwo...
                          • i-love-2-ski Re: Polska jest chora 18.02.06, 22:04
                            rs_gazeta_forum napisał:

> I tym niszczeniem 'starych układów korupcji' jest skierowanie do prokuratury
                            > wniosku o oskarżenie dziennikarza za to, że minister (aktualny!) popełnił
                            > przestępstwo...

tylko tyle zrobili,nic innego,czy jestes wybiorczy? o ile mi wiadomo tych afer
                            rzadowych bylo bez liku za kwasa,tylko jakos wielu ludziom one nie
                            przeszkadzaly,lub uszly uwadze.ile razy jestem w polsce,tyle razy oczom i uszom
                            nie wierze jakie pieniadze wchodza w gre i kto jest wmieszany w afery,ze nie
                            wspomne o roznych wlosciach bylych bonzow,ktore to pokupowali sobie w
                            slonecznych dalekich krajach,te tez widzialam.wiadomo praca w rzadzie dobrze platna.
                            • rs_gazeta_forum Re: Polska jest chora 18.02.06, 22:28
                              Dlaczego wybiórczy?
                              Po prostu takiej głupoty przynajmniej się do tej pory wstydzono.
                              A teraz się z niej robi cnotę (patrz wypowiedź naczelnego moralisty 4rp
                              Rydzyka), a mówienie o niej próbuje ścigać prawnie!
                              (Jak ktoś słusznie napisał, bedzie to ścigane z paragrafu o ujawnieniu tajemnicy
                              państwowej - czyli głupoty członków rządu).
                              A jak wreszcie jakieś afery zostaną wykryte i rozliczone, to będzie dobrze, bo
                              póki co, to tylko bez przerwy słyszę, że afery były i że je się rozliczy -
                              typowe uzasadnianie własnego istnienia istnieniem wroga, rzecz w czasach
                              nowszych przerabiana choćby w ZSRR.
                              • i-love-2-ski Re: Polska jest chora 18.02.06, 22:30
                                rs_gazeta_forum napisał:

>
                                > A jak wreszcie jakieś afery zostaną wykryte i rozliczone, to będzie dobrze, bo
                                > póki co, to tylko bez przerwy słyszę, że afery były i że je się rozliczy -
                                > typowe uzasadnianie własnego istnienia istnieniem wroga, rzecz w czasach
                                > nowszych przerabiana choćby w ZSRR.

no a ile kaczka jest u steru? ja z tymi rozliczeniami czekam od 20 paru
                                lat,zapoczatkowal ja walesa,ten jak wiadomo przeszedl totalna transformacje na
                                stolku,moze dlatego,ze prawnikiem nie byl,tylko w zarowkach robil?
                                • rs_gazeta_forum Re: Polska jest chora 18.02.06, 22:41
                                  > no a ile kaczka jest u steru?

Okazuje się, że dostatecznie długo, by dostarczyć materiału do kabaretów. Nie
                                  wiem, czy zauważyłaś, ale ja to mocno czuję, że po raz pierwszy od nastu lat
                                  ożywił się polski humor polityczny. Bo do tej pory może i rządzili nieudacznicy,
                                  można się na nich było wściekać, ale trudno było żartować.
                                  A teraz bohaterowie kabaretu zabierają się za odnowę. Skończy się to tak jak z
                                  Bushem w Iraku - też wiedział, że broń tam jakaś jest, cały kraj spacyfikował,
                                  tylko broni tej nie znalazł.

Rzecz jasna zmian w Polsce, w sensie dobrego prawa potrzeba, ale nie łudźmy się
                                  - nawet to dotychczasowe nie jest przestrzegane. I żaden pojedynczy szeryf tego
                                  nie zmieni.

A Kaczyńskim źle nie życzę - bo i samobójcą nie jestem - tylko że oni są za mali
                                  (nie w sensie dosłownym) do tego zadania, jakie głoszą.
                                  • i-love-2-ski Re: Polska jest chora 18.02.06, 22:44
                                    rs_gazeta_forum napisał:

>
                                    > A Kaczyńskim źle nie życzę - bo i samobójcą nie jestem - tylko że oni są za mal
                                    > i
                                    > (nie w sensie dosłownym) do tego zadania, jakie głoszą.

ja znam powiedzenie,ze maly zrobi to samo co duzy:)nie chce sie wiecej
                                    wypowiadac,bo juz wielu panom cisnienie wzroslo,a ja moja norme wpisow,ktora
                                    czesc wiernych forumowicz ty kontroluje,wyrobilam na dzien. zycze wam wszystkim
                                    milego weekendu,oby byl cieplejszy od naszego,bo mamy wiat i mroz,jak tylko
                                    drzewiej bywalo;)pozdr
                        • polski_francuz Re: Polska jest chora 18.02.06, 21:59
                          I kto ustala kim sa "stare uklady korupcji"? Pan Bog z aniolamu, Trybunal
                          Miedzynarodowy w Hadze czy tez moze nowe polskie uklady?

Czy ty nie rozumiesz, ze oni przygotowuja inkwizycje?

I zaczynaja podpalac stosy!

PF
                          • i-love-2-ski Re: Polska jest chora 18.02.06, 22:07
                            polski_francuz napisał:

> I kto ustala kim sa "stare uklady korupcji"? Pan Bog z aniolamu, Trybunal
                            > Miedzynarodowy w Hadze czy tez moze nowe polskie uklady?
                            >
                            > Czy ty nie rozumiesz, ze oni przygotowuja inkwizycje?
                            >
                            > I zaczynaja podpalac stosy!
                            >
                            > PF

e tam na stosy ida tylko ci,ktorzy zaprzeczaja holocaustowi w europie.korupcja
                            jest niedefiniowalna,wiadomo pieniadz tylko zmienia wlasciciela,jak koszula,a
                            prawo,co to takiego,chyba jakis zbior idiotyzmow,ktore jeden wymysla po to by
                            zatruwac zycie drugiemu,pokoj i sprawiedliwos milujacemu pacyfiscie.
                    • rs_gazeta_forum Re: Polska jest chora 18.02.06, 21:51
                      i-love, z osób tu dyskutujących chyba tylko ja siedzę w kraju ;)
                      Moja córka pomarzywa (od 'marzyć', ale 'ona marzy', wydaje mi się ciut za
                      mocne), by wyjechać do Czech chociażby. Więc jest sposób na to, co p_f napisał,
                      tyle, że realizowany na odwrót niejako.
                      Z Litwinami gorzej, bo mniej ich i zagrożenie pewne przed nami pewnie czują, ale
                      jak przyjmą niedługo euro i nas odsadzą, to nie wykluczone, że i tam Polacy będą
                      wyjeżdżać.
                      A sukces pp. Kaczyńskich będzie oznaczał, że na pewno, o ile nic się okropnego w
                      sensie zamknięcia przed nami granic nie stanie, moja córka da stąd nogę. Jak te
                      setki już tysięcy niedawno.
                      • polski_francuz Re: Polska jest chora 18.02.06, 21:56
                        Wpierw chcialem napisac Niemcami, ale pomyslalem o tobie i zlagodzilem kuracje:)

To co piszesz to jest wstyd i hanba. Wiem, nie mnie takie wyroki wydawac. Ala
                        jak bardzo chcialbym, zeby to moje, to nasze pokolenie, bylo ostatnim ktore
                        emigruje.

A widac z tego, ze nie. Nastepne pokolenia sie juz szykuja do emigracji. Kiedy
                        wreszczie z tego zamknietego kregu beznadziei wyjdziemy?

Nie za tej kadencji w kazdym razie.

PF
                        • rs_gazeta_forum Re: Polska jest chora 18.02.06, 22:17
                          Ech, mam lekki uraz niemiecki, co przejawiło się w mojej reakcji na p.
                          Steinbach, ale z drugiej strony jestem w sytuacji bliskiej p. Tuskowi.
                          A przeciwko niemieckiemu porządkowi, temu w sensie pozytywnym, nic nie mam.
                          Ogólnie, jest mi nieobojętne, czy mój sąsiad jest mądry, czy głupi, ale dość
                          obojętne, czy jest Polakiem, Niemcem, Czechem czy Murzynem.
                          Ja w ogóle to jestem przerażony trochę, że własnych dzieci nie odwodzę od myśli
                          o emigracji, ale tu naprawdę jest ciężko myśleć o jakimś zwykłym, spokojnym życiu.
                          Chyba gdzieś tu już była mowa o tym, co mówią Polacy pracujący w Tesco w GB, gdy
                          porównują to pracy w PL.
                          I nie dziwię sie i-love-2-sky, gdy mówi o dokonaniu jakichś zmian, sądzę tylko,
                          podobnie jak Ty, że to nie będą żadne zmiany, a tylko nowe igrzyska.

Jeszcze taka dygresja: pamiętam rok 1989 jako rok największego własnego poczucia
                          wolności w tym kraju - zresztą już wtedy zdawałem sobie sprawę, że rzecz jest
                          krótkotrwała - i mówiłem, że jest tak miło, bo jedna władza odeszła, a druga
                          jeszcze się nie umocniła. A teraz ta druga umacnia się coraz bardziej...
                          • i-love-2-ski Re: Polska jest chora 18.02.06, 22:22
                            rs_gazeta_forum napisał:

> I nie dziwię sie i-love-2-sky, gdy mówi o dokonaniu jakichś zmian, sądzę tylko,
                            > podobnie jak Ty, że to nie będą żadne zmiany, a tylko nowe igrzyska.
                            >
                            > Jeszcze taka dygresja: pamiętam rok 1989 jako rok największego własnego poczuci
                            > a
                            > wolności w tym kraju - zresztą już wtedy zdawałem sobie sprawę, że rzecz jest
                            > krótkotrwała - i mówiłem, że jest tak miło, bo jedna władza odeszła, a druga
                            > jeszcze się nie umocniła. A teraz ta druga umacnia się coraz bardziej...

wiem o czym mowisz,bo wlasciwie wiekszosc polakow ma juz dosyc tego bajzlu,ale
                            moim zdaniem trzeba zaczac od naprawy prawa,bez tego sie nie ruszy. jesli tej
                            partii to sie uda to zyskaja w moich oczach,jesli nie to bedzie nastepny polski
                            niewypal,czyli stara bieda. zycze wam w kazdym razie jak najlepiej,niezaleznie
                            od tego na jaka partie glosowaliscie,mnie osobiscie cieszy jedno,ze komuchy juz
                            do tej koalicji nie wlazly,mnie to osbiscie bardzo cieszy,wiadomo dlaczego.
                      • i-love-2-ski Re: Polska jest chora 18.02.06, 21:57
                        rs_gazeta_forum napisał:

> i-love, z osób tu dyskutujących chyba tylko ja siedzę w kraju ;)
                        > Moja córka pomarzywa (od 'marzyć', ale 'ona marzy', wydaje mi się ciut za
                        > mocne), by wyjechać do Czech chociażby. Więc jest sposób na to, co p_f napisał,
                        > tyle, że realizowany na odwrót niejako.
                        > Z Litwinami gorzej, bo mniej ich i zagrożenie pewne przed nami pewnie czują, al
                        > e
                        > jak przyjmą niedługo euro i nas odsadzą, to nie wykluczone, że i tam Polacy będ
                        > ą
                        > wyjeżdżać.
                        > A sukces pp. Kaczyńskich będzie oznaczał, że na pewno, o ile nic się okropnego
                        > w
                        > sensie zamknięcia przed nami granic nie stanie, moja córka da stąd nogę. Jak te
                        > setki już tysięcy niedawno.

sluchaj rf,nie zapomnij o milionach polakow,ktorzy juz od lat dawali noge bo nie
                        mogli zniesc rzadow o wiele gorszych od panow kaczynskich. nie zapomnij,ze za
                        czasow tych paru republik wielu polakow rozwniez wyjechalo,wiadomo dlaczego,jak
                        rowniez prawo ochranialo wiadomo kogo i z wiadomym skutkiem. jak dla mnie ktos
                        kto chce uporzadkowac ten b... polski,bo niesty chyba cos zrobic trzeba,gdyz
                        tego typu perpetum mobile,gdzie zlodzieje nasmiewaja sie z kazdego czlowieka
                        istniec nie moze,bo to trzasnie predzej czy pozniej.ja osobiscie nie widze
                        mozliwosci,by zlodzieje byli dalej u koryta,sorry,ale taka juz jestem.wiadomo
                        kazdy nowy rzad bedzie mial swych przeciwnikow,ale to co bylo dotychczas bylo
                        osobiscie dla mnie nieakceptowalne.
                        • rs_gazeta_forum Re: Polska jest chora 18.02.06, 22:02
                          Nieakceptowalne jest i dla mnie.
                          Tyle, że mam zupełnie inne spojrzenie (podobne do p_fa) na możliwość naprawy. A
                          tu akurat widzę gaszenie ognia benzyną.
                          • i-love-2-ski Re: Polska jest chora 18.02.06, 22:09
                            rs_gazeta_forum napisał:

> Nieakceptowalne jest i dla mnie.
                            > Tyle, że mam zupełnie inne spojrzenie (podobne do p_fa) na możliwość naprawy. A
                            > tu akurat widzę gaszenie ognia benzyną.

no ile lat czekamy na te naprawe i jakos nic nie naprawilismy,ale wiadomo to
                            wina obecnej kaczki:)
                            • polski_francuz Widze juz 18.02.06, 22:13
                              kto na przemianie politycznej wygra: sedziowie, prokuratorzy i adwokaci.

Wystarczy popatrzec na nicka partii i wszystko staje sie jasne.

bezrobotni, biedni ale prawni i sprawiedliwi (co ustali sad kierowany przez
                              naszych).

A reszta na emigracje do tych mniej prawnych i sprawiedliwych ale umiejacych
                              sie u siebie rzadzic.

PF
                              • i-love-2-ski Re: Widze juz 18.02.06, 22:17
                                polski_francuz napisał:

> kto na przemianie politycznej wygra: sedziowie, prokuratorzy i adwokaci.
                                >
                                > Wystarczy popatrzec na nicka partii i wszystko staje sie jasne.
                                >
                                > bezrobotni, biedni ale prawni i sprawiedliwi (co ustali sad kierowany przez
                                > naszych).
                                >
                                > A reszta na emigracje do tych mniej prawnych i sprawiedliwych ale umiejacych
                                > sie u siebie rzadzic.
                                >
                                > PF

a ty bys wolal robola u steru,ten wiadomo byl swietny. do tej pory
                                sedziowie,prokuratorzy i adwokaci rowniez byli dobrze dziani,czyzbys o czym nie
                                wiedzial pf,nie rozsmieszaj mnie,chyba rowniez nie widziales o 20% bezrobociu i
                                nie widziales ludzi emigrujacych z Polski,czy nie widziales ludzi jedzacych ze
                                smietnika smietnika,czy nie widziales ludzi glodnych w Polsce. widac co innego
                                widziasz,ale wine za to kladziesz na obecny rzad,ktory od paru miesiecy nie
                                uczynil z Polski USA,a to nieudaczniki.
                                • polski_francuz Re: Widze juz 18.02.06, 22:32
                                  Chodzi do cholery o program polityczny, zeby Polacy nie zarli ze smietnikow i
                                  nie emigrowali a nie zeby "niszczyc uklady".

PF
                                  • i-love-2-ski Re: Widze juz 18.02.06, 22:37
                                    polski_francuz napisał:

> Chodzi do cholery o program polityczny, zeby Polacy nie zarli ze smietnikow i
                                    > nie emigrowali a nie zeby "niszczyc uklady".
                                    >
                                    > PF

acha,czyli wezmy zrobmy kopie tego co bylo i pchajmy to do przodu,wtedy problemy
                                    same znikna.
                                    ps.nie musisz wrzeszczec,ja widze i slysze,calm down,bo przypominasz wiadomo
                                    kogo w akcji.
                                    • polski_francuz Re: Widze juz 18.02.06, 22:42
                                      Ilez razy mozna to samo powtarzac. Najswietszy by cierpliwosc stracil:)

Po dyskusji z toba, mam kilka dobrych punktow na zbawienie.

PF
                                      • i-love-2-ski Re: Widze juz 18.02.06, 22:48
                                        polski_francuz napisał:

> Ilez razy mozna to samo powtarzac. Najswietszy by cierpliwosc stracil:)
                                        >
                                        > Po dyskusji z toba, mam kilka dobrych punktow na zbawienie.
                                        >
                                        > PF

wspolczuje ci bardzo,nastepnym raze obiecuje poprawe,czyli juz nie bede z toba
                                        rozmawiac,tak mi dopoZ BOG:)
                                        • polski_francuz Re: Widze juz 18.02.06, 22:53
                                          No coz, jesli gdzies okazalem sie nie byc gentlemanem, to przepraszam.

Postaram sie byc cierpliwszy na przyszlosc.

PF
                                          • i-love-2-ski Re: Widze juz 18.02.06, 22:56
                                            polski_francuz napisał:

> No coz, jesli gdzies okazalem sie nie byc gentlemanem, to przepraszam.
                                            >
                                            > Postaram sie byc cierpliwszy na przyszlosc.
                                            >
                                            > PF

wystarczy jak uruchomisz wszystkie szare,nie przejmuj sie mamy i dobre i zle
                                            dni:)pozdr bo lece
                              • antek_cukierman Masz tu jeszcze ciepły news 18.02.06, 22:19
                                cygan zawinił a kowala wieszają. Za coś takiego w każdym normalnym kraju
                                urzędas wylatuje na zbity pysk. A tu jeszcze premier przeprasza, zaś naczelny
                                kapłan RP błogosławi. Cyrk.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3171395.html
                                • schlagbaum Re: Masz tu jeszcze ciepły news 19.02.06, 10:03
                                  antek_cukierman napisał:

> cygan zawinił a kowala wieszają. Za coś takiego w każdym normalnym kraju
                                  > urzędas wylatuje na zbity pysk. A tu jeszcze premier przeprasza, zaś naczelny
                                  > kapłan RP błogosławi. Cyrk.
                                  >
                                  >
                                  > wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3171395.html

Ale cyrk.
                                  Myslalem ze po napasci drobiu na adwokatow nie mozna juz wymyslec nic bardziej
                                  absurdalnego ale chlopcy sa naprawde tworczy.
                                  Tylu sie dzisiaj zna na duchu prawa choc nawet z aplikacjami im nie wyszlo.

Podobno mimo wszystko popularnosc tej wesolej gromadki w Polsce rosnie.
                                  Zastanawia mnie skad w kraju az tylu otumanionych.
                                  • antek_cukierman Odpowiem pytaniem 19.02.06, 11:07
                                    - kto zagospodarował elektorar SLD oraz na wsi wyborców Lepry i PeeZelu,
                                    elektoratu o równie roszczeniowych żądaniach co wyborcy sld?
                                    Na wyobraźnię działa becikowe, "Balcerowicz musi odejść", co ostatnio Kaczor
                                    Jarosław potwierdził, państwo "solidarność społecznej", 3miliony mieszkań,
                                    pielgrzymki do Torunia itd.

Celna analiza Pawła Śpiewaka, nielubianego przez drobiarzy:

...Swoją postawę Jarosław Kaczyński wyniósł z doświadczeń i poważnej analizy
                                    fenomenu komunizmu. Komunizmu nienawidzi, ale przejął się i zafascynował jego
                                    konstrukcją, przejmując sposób myślenia właściwy tamtej formacji. Komuniści
                                    również rozumieli, że najważniejsza jest władza i narzędzia jej sprawowania.
                                    Nieważne z kim, nieważne jak. Byle skutecznie rządzić. Skutecznie, czyli
                                    wymuszając posłuszeństwo i podporządkowanie....

..W programie PiS nie ma ani jednej ustawy, która służyłaby uporządkowaniu
                                    finansów publicznych, obniżaniu podatków, upraszczaniu reguł gospodarowania.
                                    Nie ma ani jednej propozycji ustawy, która wzmacniałaby innowacyjność polskiej
                                    ekonomii. A to jest i będzie problemem numer jeden naszego wspólnego życia. Nie
                                    ma żadnych projektów budowy i unowocześnienia infrastruktury kolejowej,
                                    telefonicznej. Ba, brakuje pomysłu na mieszkalnictwo. O trzech milionach
                                    mieszkań nikt już nawet nie wspomina. Ani słowa nie znajdziemy w wizji
                                    Kaczyńskiego o edukacji, nauce. Jego program jest planem cofnięcia Polski do
                                    niebyłej i nie istniejącej przeszłości. Jest programem antynowoczesnym i w
                                    istocie antyeuropejskim. Bo w tej wizji świata nie ma miejsca na mechanizmy
                                    negocjacji i budowę kultury politycznej opartej na negocjacjach, typowej i
                                    niezbędnej dla UE. Jest za to wzmocnienie kultury kary, potępienia moralnego i
                                    prawnego. Z obrazu świata Kaczyńskiego wyłania się tylko duch autorytarnej
                                    osobowości i autorytarnych przekonań....

www.wprost.pl/ar/?O=86645&C=57

schlagbaum napisał:
                                    Zastanawia mnie skad w kraju az tylu otumanionych.
                                    • michal00 Spiewak bredzi 19.02.06, 15:27
                                      Przedstawiana przez niego wizja nie ma nic wspolnego z rzeczywistoscia. Nalezy
                                      przypomniec, ze on jest autorem hasla "IVRP", ktore Kaczynscy zapozyczyli. Jest
                                      rowniez poslem konkurencyjnej partii oraz jej "nadwornym" socjologiem. W tej
                                      sytuacji trudno mowic o chocby szczatkowym obiektywizmie jego wypowiedzi. Malo
                                      tego - Spiewak zwyczajnie klamie mowiac, ze nie ma projektow ustaw odnoszacych
                                      sie do gospodarki. Nedzny, propagandowy artykulik, w ktorym napuszone,
                                      pseudonaukowe frazesy maskuja nicosc tresci.
                                      • schlagbaum Re: Spiewak bredzi 19.02.06, 15:46
                                        michal00 napisał:

Spiewak zwyczajnie klamie mowiac, ze nie ma projektow ustaw odnoszacych
                                        > sie do gospodarki.

To podaj pare przykladow, bo mowiac ze ktos klamie nie przedstawiajac "prawdy"
                                        robi z tego problem religijny. Albo wierzysz albo nie.

Nedzny, propagandowy artykulik, w ktorym napuszone,
                                        > pseudonaukowe frazesy maskuja nicosc tresci.

Glebia tresci, ktory ty przedstawiles rowniez nie zwala z nog.
                                        • krystian71 Re: Spiewak bredzi 19.02.06, 15:54
                                          Spiewak, spiewak,czy to ten sam parteigenose Paweł Śpiewak ,ktory babrał się w
                                          związkach rodzinnych Włodzimierza Cimoszewicza (wypominał mu przeszłość jego
                                          ojca w Informacji Wojskowej) i wzywał go do stawienia czoła swojej
                                          przeszłości.?
                                          • michal00 Re: Spiewak bredzi 19.02.06, 16:03
                                            To jest wlasnie ten Spiewak. Oczywiscie zupelnie czym innym wedlug tego pana
                                            (tak mowil w GW) jest grzebanie w przeszlosci przodkow Tuska.
                                            • krystian71 wiem,wiem Michasiu, tylko szlago o tym nie wie :)) 19.02.06, 16:08
                                              szlagi zafascynowany jest ostatnio dziadkami,zupelnie nie zdajac sobie z tego
                                              sprawy,ze to niedoszly jeszcze posel Spiewak pierwszy te metode opatentowal,
                                              Kurski byl tylko delikatnym nasladowca.
                                        • michal00 Re: Spiewak bredzi 19.02.06, 16:01

> To podaj pare przykladow, bo mowiac ze ktos klamie nie przedstawiajac "prawdy"
                                          > robi z tego problem religijny. Albo wierzysz albo nie.
                                          >

Na stronie sejmowej masz wszystkie projekty ustaw wniesione do sejmu.
                                          orka.sejm.gov.pl/projustall5.htm
                                          Na stronach GW, jako aneks do paktu stabilizacyjnego, znajdziesz wykaz
                                          projektowanych zmian i nowych ustaw. Wiele z nich odnosi sie do gospodarki.

Ministerstwo finansow zapowiada m.in czesciowe zniesienie podatku od spadkow,
                                          zmniejszenie wymogow biurokratycznych zwiazanych z podatkami i obnizenie
                                          skladki na ubezpieczenie rentowe.

> Glebia tresci, ktory ty przedstawiles rowniez nie zwala z nog

Bo i nie miala zwalic z nog, a jedynie uprzytomnic czytajacym ten watek, ze
                                          Spiewak jest poslem konkurencyjnej partii, co w oczywisty sposob powoduje
                                          pewne "skazenie" jego wypowiedzi.
      • i-love-2-ski Re: Celem zniszczenie? 18.02.06, 18:53
        polski_francuz napisał:

> Sory za szybkie rece.
        >
        > Zadziwila mnie przemowa prezydenta partii rzadzacej w kraju, p. Jaroslawa
        > Kaczynskiego:
        >
        >jesli juz to powinno ci rzeczywiscie byc sorry:)a mnie sie jego postawa podoba.
        nawet obserwujac reakcje tych ,ktorzy najbardziej placza na jego slowa,a ktorym
        nigdy poprzednio nie przeszkadzala ani krorupcja komusza,ani bandytyzm,ani
        totalny brak prawa w Polsce,wiadomo ci dzisiaj poprostu wyja z zalu,ze dojna
        krowa przestaje dawac juz mleko. jak ty sobie pf wyobrazasz ruszenie do przodu
        przez jakiekolwiek panstwo,gdzie korupcja i bandytyzm rzadza od lat?taki wrzod
        tylko trzeba odciac,a nie udawac,ze go nie ma. wielu dobrze sie zylo,bo mieli
        takie a nie inne uklady,teraz to sie konczy wiec jedno co im pozostalo to wyc do
        ksiezyca.
        • polski_francuz Mani pulite 18.02.06, 19:04
          jak wiesz jestem bywalym czlowiekiem. I zylem i praciwalem tu i tam. PiS i
          Kaczynscy nie sa bynajmniej pierwsza partia ani przwodca, ktorzy chca "wapalic
          wrzoda".

Na poczatku lat 90 ubieglego wieku, podobna rewolucja kulturalna sie zdarzyla
          we Wloszch. Mlody sedzia z Mediolanu (his name slips my mind) zaczal powolywac
          tuzy DC (Democratia Cristiana) na przesluchanie za korupcje i podobne rzeczy.
          Ten i ow poszedl siedziec. Craxi spadl do Tunezji, gdzie zmarl, szefostwo DC, w
          tym Andreotti, poszli w odstawke.

W odroznieniu od ciebie znam ciag dalszy tej historii. Zmieniono wladze a "big
          preziem" zostal gosciu do ktorego pol Wloch nalezy i ktory w mowach
          politycznych chawali rodakow za prace na czarno.

Innymi slowy to czysta strata czasu dla Polski. Wroca lepsi, sprytniejsi,
          szczuplejsi i ten ten jezyk Robespierre'a prowadzi prosto na manowce historii.

I gra sie z najgorsza polska cecha, nieumiejetnoscia rzadzenia sie samemu.

To co juz nam zaborcy w twarz rzucali. I nie brnac w to delirium tremens.

Wiec lepiej sie w pore opamietac!

PF
          • i-love-2-ski Re: Mani pulite 18.02.06, 19:09
            polski_francuz napisał:

>
            > To co juz nam zaborcy w twarz rzucali. I nie brnac w to delirium tremens.
            >
            > Wiec lepiej sie w pore opamietac!
            >
            > PF

czyli rozkradac co mozna,jak mozna ladujac sobie co mozna w kieszen (vide
            poprzednie rzady),udawac,ze poprzez ladne przemowy(vide kwas) ruszymy ladnie do
            przodu zjednoczeni ala to forum. mysle,ze to wlasnie robilismy od lat,po to aby
            nie hustac lajba,w ktorej plyneli sami ustosunkowani skorumpowani,ci ktorym
            dzisiaj chce sie odciac co nieco. wlasnie ci placza najglosniej dajac nam takie
            a nie inne przyklady.czyli niech zyje marazm,byle sie nie wychylac.
            • polski_francuz Re: Mani pulite 18.02.06, 19:12
              Program polityczny jest o wiele prostszy. Trzeba napedzac wzrost gospodarczy.
              Aby bylo wieksze ciasto do podzialu.

Chciec zmienic Polakow to jest utopia.

I jeszcze gorzej, jak mawial Talleyrand, to jest blad.

PF
              • i-love-2-ski Re: Mani pulite 18.02.06, 19:15
                polski_francuz napisał:

> Program polityczny jest o wiele prostszy. Trzeba napedzac wzrost gospodarczy.
                > Aby bylo wieksze ciasto do podzialu.
                >
                > Chciec zmienic Polakow to jest utopia.
                >
                > I jeszcze gorzej, jak mawial Talleyrand, to jest blad.
                >
                > PF

sprawa jest prosta,aby ruszyc do przodu trzeba uporzadkowac prawo,podstawe
                kazdego panstwa,powywalac tych najbardziej skompromitownych kacykow i stworzyc
                warunki sprzyjajace rozwojowi gospodarczemu,a nie kumoterskim stosunkom.bez tego
                nigdy nie odbijesz.polska od lat boryka sie z problemem przesuwania starych
                skompromitowanych ludzi na "nowe" stanowiska z widocznymi rezultatami.
                • polski_francuz Re: Mani pulite 18.02.06, 19:20
                  Irlandczycy nie przestali pic i stali sie najbogatszym krajem w Europie.

Polacy nie stana sie Niemcami. Trzeba grac z druzyna jaka sie ma a nie
                  zmieniac. Zmiana narodu to dlugi program na kilka pokolen a nie na jedna
                  kadencje.

PF
                  • i-love-2-ski Re: Mani pulite 18.02.06, 19:24
                    polski_francuz napisał:

> Irlandczycy nie przestali pic i stali sie najbogatszym krajem w Europie.
                    >
                    >no irlandia chyba najbogatsza nie jest,ale twoje porownanie traci takim
                    cliche"jak masz ladna sasiadke to sam pownienes tez byc pieknoscia". nie mozesz
                    porownywac jablka do pomaranczy,ale musisz zrozumiec,ze jak masz gangrene w
                    srodku,to polsrodki nie wystarcza by wyzdrowiec,bo gangrena niszczy cialo i
                    jedynym lekarstwem jest odciecie zepsutej czesci,radykalne to,ale skuteczne.
                    • polski_francuz Re: Mani pulite 18.02.06, 19:51
                      Wlosi i Irlandczycy stali sie jacy sie stali z "gangrena w srodku". Kazdy narod
                      jest jaki jest. A nie taki jaki ma byc.

PF
                      • i-love-2-ski Re: Mani pulite 18.02.06, 20:21
                        polski_francuz napisał:

> Wlosi i Irlandczycy stali sie jacy sie stali z "gangrena w srodku". Kazdy narod
                        >
                        > jest jaki jest. A nie taki jaki ma byc.
                        >
                        > PF

raczej kazdy staral sie ,przynajmniej na zewnatrz,aby tej gangreny nie bylo.nie
                        zapomnij,ze polacy jako pierwsi rozpoczeli walke z komuchami,czyli pokazalismy
                        swiatu ,ze potrafimy byc inni.
                        • polski_francuz Re: Mani pulite 18.02.06, 20:30
                          To sa naiwnosci.

Zaczeli walczyc i dostaliby raz jeszcze po d..ie jak to zwykle w polskiej
                          historii bylo.

Gdyby akurat Ronnie R. nie polozyl na lopatki Ruskich i Gorbie nie zaczal
                          perestrojki. Tu sie historia do nas usmiechnela. Raz.

To co sie teraz dzieje, to juz czysto polska sprawa. Nie ma ani Ruskich ani
                          Zydow.

I warto nie zepsuc tej historycznej szansy.

Dzieleniem ludzi.

PF
                          • i-love-2-ski Re: Mani pulite 18.02.06, 20:44
                            polski_francuz napisał:

> To sa naiwnosci.
                            >
                            >naduzywasz to slowo dzisiaj,nie sadze,ze akurat ty masz te krysztalowa kule
                            madrosci w reku.dzielenie ludzi odbywa sie od poczatku swiata i az dziw
                            bierze,ze ty tego nie widzisz,nawet kolo siebie. pf to czyny nie puste slowa
                            swiadcza o tym co sie robi,jak widac ty lubisz sluchac a nie obserwowac co sie
                            naokolo ciebie wyczynia. jesli uwazasz,ze poprzednie wladze jednoczyly
                            spoleczenstwo polskie,to rzeczywiscie nie mamy po co dyskutowac,bo to smieszne.
                            malo chyba w polsce bywales,zes nie zauwazyl biedy
                            niesprawiedliwosci,gangsterstwa i zlodziejstwa mienia ludzkiego w bialy dzien,ze
                            o tych aferach tych rzadowych nawet nie wspomne. jesli to dla ciebie jest wzorem
                            rzadow i wzorem laczenia narodu,to 'I rest my case'.
                            • polski_francuz Re: Mani pulite 18.02.06, 21:36
                              No to poczekajmy i wrocmy do tematu za kilka lat.

Dla mnie szukuje sie okres burd politycznych. Prowadzonych przez dwoch bardzo
                              patriotycznych obywateli.

Jak Styka malowal Boga na kleczkach, ten wyjrzal z nieba i mu powiedzial: Styka
                              ty mnie maluj nie na kolanach ty mnie maluje dobrze.

Patriotyczne rozbijactwo to tylko rodzaj rozbijactwa a nie rodzaj patriotyzmu.

PF
                              • i-love-2-ski Re: Mani pulite 18.02.06, 21:40
                                polski_francuz napisał:

> No to poczekajmy i wrocmy do tematu za kilka lat.
                                >
                                > Dla mnie szukuje sie okres burd politycznych. Prowadzonych przez dwoch bardzo
                                > patriotycznych obywateli.
                                >
                                > Jak Styka malowal Boga na kleczkach, ten wyjrzal z nieba i mu powiedzial: Styka
                                >
                                > ty mnie maluj nie na kolanach ty mnie maluje dobrze.
                                >
                                > Patriotyczne rozbijactwo to tylko rodzaj rozbijactwa a nie rodzaj patriotyzmu.
                                >
                                > PF

nie widze nic zdroznego w patriotyzmie,nie widzialam go juz od dawna na arenie
                                polskiej,zato widzialam calowanie stop byle kogo w zamian za wypchane kieszenie.
                                a co do rysunkow to jak widac nie kazdy ma talent malarski,ale kazdemu wybranemu
                                wolno sprobowac wprowadzac nowa wizje,w koncu kazdy rzad to robil i to nawet
                                ciebie nie bulwersowalo.
                                • polski_francuz Re: Mani pulite 18.02.06, 21:42
                                  Tu nie chodzi o patriotyzm. Chodzi o niszczenie jako plan polityczny!

PF
                              • t0g Re: Styka 18.02.06, 22:27
                                polski_francuz napisał:

> Jak Styka malowal Boga na kleczkach, ten wyjrzal z nieba i mu powiedzial:
                                > Styka ty mnie maluj nie na kolanach ty mnie maluje dobrze.
                                >

To Matka Boska, i nie z nieba, tylko Z OBRAZU tak do Styki przemówiła!

Ja dobrze wiem, bo rodzina miała dobre kontakty w kregach malarskich w tamtej
                                epoce (sprawdź, jak zona Matejki miała z domu!).
                                • polski_francuz Re: Styka 18.02.06, 22:34
                                  :))))

Nie ci bedzie intelektualisto przebrzydly:)

PF
      • grzegorz1948 Re:P-F-a jak chcesz to zrobic? 19.02.06, 13:27
        Nie tylko w Polsce ale nawet w starymNRD komuna bezprawnie zagarnela dobra
        narodowe i przemianowala to na swoje przedsiebiorstwa tyranizujac pracobiorcow.
        Wyjasnienie teraz skad pochodzily pieniadze na zakup tych inwestycji teraz juz
        bedzie bardzo trudne ale moze jeszcze nie niemozliwe.Jezeli to Kaczorom sie
        powiedzie to znow Polska bedzie wzorem dla innych panstw pokomunistycznych.
        Spytasz sie co Narod bedzie mial z tego?
        1.Wroca pieniadze zagrabione Narodowi z powrotem do Narodu.
        2.Skonczy sie strach przed dawnymi gnebicielami Narodu.
        3.Skonczy sie dalsze grabienie Narodu i wyrzucanie ludzi na zbity pysk z pracy.
        4.Poczucie sprawiedliwosci i ze sprawiedliwosc dosiegnie wszystkich i tych na
        gorze tez.Jest to z pewnoscia szczegolnie przy mentalnosci Polakow wazny aspekt
        tworzenia spoleczenstwa ktore potrafi odjac sobie od geby ale bardzo czule jest
        na swoj honor.
        5.Ten Narod sobie poprostu zarobil na sprawiedliwosc.
        Jak myslisz jak to bedzie dobrze jak rodzinka Kulczykow, Millerow czy
        Kwasniewskich bedzie ogladala Swiat zza szwedzkich firanek? O a tak na
        marginesie :co teraz slychac z Kulczykiem?
        Pozdrowienia
        • polski_francuz Re:P-F-a jak chcesz to zrobic? 19.02.06, 14:59
          Nie Grzesiek tak w socjologii, ze jedni sa zli a drudzy dobrzy.

Jest tak, ze jedni dynamiczni a inni nie.

Ze jedni pracowici a inni nie

Ze, w koncu, jedni przedsiebiorczy a inni nie.

I pytanie ktorzy popra dzisiejsza wladze a ktorzy pomysla raczej o emigracji.

Z wolnej Polski, kurcze blade!

PF
          • grzegorz1948 Re:P-F-a jak chcesz to zrobic? 19.02.06, 18:59
            Co nazywasz dynamicznoscia? Jak dynamicznie krasc i oszukiwac? To wlasnie mamy
            na rynku Zachodnim poddostatkiem-zrobic szybko pieniadze,doprowadzic do plajty
            i pod lupe wziasc nastepne przedsiebiorstwo-i wszyscy ogladajcie jak ja jestem
            wielki i dobry.Czy to nazywasz przedsiebiorczoscia?O emigracji to juz widzisz
            tez niektorzy pomysleli jak np Kulczykowie milerowie i ta inna banda ktora w
            imie istniejacych przepisow okradla obywateli polskich.Ty popatrz na ruskich
            czy tam jest inaczej?Jedna banda ucieka na Zachod bo boi sie drugiej bandy
            ktora ma reke na serze i patrzy oblizujac sie na majatek tej pierwszej.Czy to
            nazywasz pracowitoscia czy jeszcze smieszniej socjologia.Gdzie sa duze
            pieniadze to socjusze musza isc na bok.
            Opowiem ci jeden wic z"kalendarza Franciszkanskiego" sprzed wojny:Przychodzi
            Mosiek do Rabina i pyta "Znalazlem 10 zlotych co mam z nimi zrobic" Rabin
            odpowiada" Idz i oddaj to wszyscy powiedza jaki Mosiek jest uczciwy" Po
            niejakim czasie Mosiek znalazl 1000zlotych i znow idzie po rade do Rabina czy
            ma to oddac. Rabin mowi" JAk te 1000zlotych oddasz to wszyscy powiedza o Mosiek
            jakis ty glupi"Tu tylko obrazowo chcialem przedstawic takze dzisiejsza
            socjologie.Jezeli ktos z forumowiczow czuje sie obrazony to przepraszam bo to
            nie jest przezemnie zamierzone.Czy pieniadze w dzisiejszych czasach swiadcza ze
            ktos jest pracowity czy nie to watpie,raczej kto jest cwany i bez jakikolwieg
            skrupulow.Mowimy op pieniadzach nie o ciezko zarobionej i jeszcze nie splaconej
            chalpie czy aucie.
            • polski_francuz Re:P-F-a jak chcesz to zrobic? 19.02.06, 19:34
              Grzesiek, przerabialismy juz to na watku kapitalizm. I ja tym zachwycony nie
              jestem. Konkluzja tamtego watku byla taka, ze jest to niezbedne narzedzie by
              sie spoleczenswta dorabialy.

Inna rzecz to uczciwosc.

Tutaj nie wiam jako poprawic w Polsce uczciwosc. Na pewno nie przez spowiedzi i
              kosciol. Moze przez dobry przyklad. Na pewno, z zamoznoscia ludzie pozadaja
              mniej dobr innych.

PF
    • maureen2 Re: Celem zniszczenie? 18.02.06, 19:20
      on gra starymi stereotypami,które nie funkcjonują już,usiluje wzbudzić i umoc-
      nić te stereotypy,destrukcyjne w skutkach.Nie wiem czy zdje sobie z tego sprawę.
      • polski_francuz Re: Celem zniszczenie? 18.02.06, 19:51
        I drugie pytanie, czy umie sie jeszcze uczyc?

PF
    • felusiak1 Re: Celem zniszczenie? 18.02.06, 22:22
      Żebyśmy nie zeszli na manowce.
      Mentalność niemców jest całkowicie odmienna od mentalności polakow.
      Najprawdopodobniej wynika to z uwarunkowań historycznych. Władza w Niemczech
      była niemiecka a w Polsce nie była polska (rosyjska, pruska, austriacka) stąd
      zapewne polacy traktują władzę jak obce, wrogie ciało. Polak wierzy, że władza
      kradnie czego dowód mamy w niektórych postach powyżej. Polak wierzy, że władza
      działa na niekorzyść ogółu, jedynym celem polityków jest wzbogacenie się a co za
      tym idzie okradanie obywateli. Nawet utarło się powiedzenie być u koryta.
      Jestem zdania, że u podstaw niewydajności systemu w Polsce leży niekompetencja
      od prezydenta począwszy na woźnym skończywszy. Niekompetencja ustawodawców
      produkujących setki bzdurnych przepisów trafia do rąk niekompetentnych
      urzędników, którzy w poczuciu nałożonego na nich obowiązku zadręczaja szarych
      obywateli niezliczoną ilością bzdurnych wymogów.
      Niedawno dowiedziałem się o "becikowym". Aby otrzymac pieniądze należy
      przedstawic zasświadczenie o niepobieraniu "becikowego" w innej gminie.
      gdyż powstalo podejrzenie, że w wypadku jeśli rodzice zameldowani są w dwóch
      różnych gminach mogą uzyskac dwa "becikowe". A przecież możn było dać
      te pieniądze przy rejestracji dziecka w urzędzie stanu cywilnego i uniknać
      zamieszania.
      Niekompetencja sprawia też, że na rozpoczęcie działalności gospodarczej wymagana
      jest tona róznego rodzaju zaświadczeń i zezwoleń co w połaczeniu z niejasnymi
      przepisami nieuchronnie prowadzi do korupcji na wszystkich szczeblach biurokracji.
      • rs_gazeta_forum Re: Celem zniszczenie? 18.02.06, 22:58
        Zbyt łatwo Polaków rozgrzeszasz. Utrata niepodległości też nie wynikła sama z
        siebie.
        Dość fascynujące jest porównanie obyczajów politycznych w Rzeczpospolitej
        szlacheckiej i obecnie - jak bardzo w swych podstawach i przejawach są podobne.
        Linku niestety nie podam, można znaleźć opracowania w portalach historycznych.
        • polski_francuz Re: Celem zniszczenie? 18.02.06, 23:02
          Nic dodac, nic ujac.

To jest sedno sprawy.

I tego sie boje i dlatego sie denerwuje, czego ofiara padla tego wieczora
          Rachelka.

PF
          • t0g Re: Celem zniszczenie? 18.02.06, 23:48
            polski_francuz napisał:

> I tego sie boje i dlatego sie denerwuje, czego ofiara padla tego wieczora
            > Rachelka.
            >
            > PF

Rachelka też sie wypowiadała w tym wątku?
            • polski_francuz Re: Celem zniszczenie? 19.02.06, 07:50
              To sie nazywa taktyczne wykorzystanie sytuacji:)

Rachelka mas swoje wady i zalety. Jak kazdy. Do polityki podchodzi z sercem. A
              ja pewnie za bardzo z glowa.

PF
              • maureen2 Re: Celem zniszczenie? 19.02.06, 11:52
                czy serce może przmieszczać się, szczególnie opadać w dół /
    • i-love-2-ski kto najbardziej krzyczy 18.02.06, 22:25
      ale widzac reakcje tych paru krzykaczy forumowych,ktorym poprzednie rzady i ich
      nieprawdopodobne korupcje nie przeszkadzaly zupelnie,mysle,ze wlasnie ten rzad
      bedzie bardziej efektywny,gdyz byc moze wlasnie odetnie paru "swietym krowom'
      mleko,problem w tym by stare krowy nie zostaly zastapione nowymi,tez krowami.
      • polski_francuz Re: kto najbardziej krzyczy 18.02.06, 22:37
        Dokladnie o te krowy chodzi.

A ze cudow nie ma, to :

a. nowe krowy przyjda
        b. zaponuje atmosfera rozroby mediatyczno-sadowej

I energie pojdzie w gwizdek a nie w prace!

PF
    • t0g Re: Kraj jest, na szczęscie, w wielkim stopniu 18.02.06, 22:36
      samosterowny.

Dlatego ja jestem optymistą - że "W" nie wykończy USA, i tak samo, ze żaden rząd
      nioe wykończy Polski. Trochę z opóźnieniem może, ale kraj i tak dożegluje tam,
      gdzie powinien.

Fakt, to denerwuje - ze tyle pary, która mogłaby poruszac tłoki maszyny, zamiast
      tego idzie w gwizdki i syreny. Ale niektórzy kapitnaowie i sternicy MUSZĄ
      żeglowac w hałasie!

A z tym, że nie ma juz Żydów, to sie mylisz. Nie ma Żydów? To sie wyznaczy
      odpowiedznia liczbe gojów na Żydów, i będzie znów OK. Według recepty Franca
      Fiszera. Żeby w Polsce było dobrze, to trzeba rozstrzelac piećdziesiąt tysiecy
      łajdaków. A jak się tylu nie znajdzie? Nie szkodzi, dobierze się spośród uczciwych.
      • polski_francuz Gwizdek:) 18.02.06, 22:38
        les grands esprits se rencontrent.

PF
        • picard2 Re: Gwizdek:) 18.02.06, 23:33

Jak zwykle wpadam na watek PF.podajac ze pewien francuski minister
          spraw wewnetrznych pan P.omawiajac budzet Oswiaty powiedzial "aby uratowac
          nasza Nauke nalezy zebrac wzsystkich profesorow uniwerstytetu na Place de la
          Concorde i postawic w odpowiednich miejscach karabiny maszynowe".
          Dobranoc.
          • polski_francuz Re: Gwizdek:) 19.02.06, 07:48
            P. to pewnie Ponia, he? Ale mamy geny:)

PF
            • picard2 Re: Gwizdek:) 19.02.06, 11:18

Trafiles w sedno PF , on wiecej oddziedziczyl od ksiecia Jozefa niz
              od krola Stasia.Po za tym na P byl jeszcz Pasqua ale to nie on.
              • polski_francuz Re: Gwizdek:) 19.02.06, 14:55
                Pasque bys mi dal gdybysmy byli ritalami.

PF
        • jankowski1960 Re: Gwizdek:) 19.02.06, 00:28
          polski_francuz napisał:

> les grands esprits se rencontrent.
          >
          > PF

Bonsoir Monsieur PF:)
          • polski_francuz Re: Gwizdek:) 19.02.06, 07:48
            Bonjour M. Jankowski:)

PF
    • krystian71 Re: Celem zniszczenie? 19.02.06, 15:41
      tak jest, taki jest cel,choc widac jak trudny do osiagniecia.
      Zniszczenie zakorzenionych starych ukladow o proweniencji mafojnej i
      kryminalnej, dzieki ktorym Polska w rankingu Transparency Int zajmuje piewrwsze
      miejsce w Europie pod wzgledem korupcji, gdzie prawie oficjalnie kraza cenniki
      za ile mozna w polskim Sejmie ustawe kupic.
      Z takim programem szla PIS do wyborow, i ten wlasnie program zostal poparty
      przez wyborcow, prawie cudem , gdy sie wezmie pod uwage te wszystkie medialne
      falszerstwa, przedwyborcze, zajadle ataki, osmieszanie, dete rankingi badania
      opinii publicznej.
      Polacy mieli dosc tych wszystkich restauratorow, gdyby medialnie wybory byly
      rowne, sadze,ze juz dzis PIS rzadzilby zwykla wiekszoscia, zdobywajac mniej
      wiecej tyle samo glosow ile pare tygodni po wyborach wynosilo poparcie dla
      rzadu.
      To nie sa procenty uskubane innym, jak widac inni mniej wiecej stare poparcie
      utrzymali, to sa glocy tej milczacej polowy, ktora w wyborach nie wziela
      udzialu.
      A twojego watku nie rozumiem, wynika z niego, ze sama proba walki ze zlem,
      niesie jeszcze wieksze zlo
      Fatalista z ciebie.
      Mozna dyskutowac o socjotechnice i popelnianych przez Kaczorow bledach, ty
      natomiast dezawulujesz zupelnie koniecznosc jakichkolwiek zmian , spiewajac w
      chorze z frontem obrony przestepcow.
      • polski_francuz Podsumujmy 19.02.06, 17:03
        Nie powtorzymy watku raz jeszcze ani kampanii wyborczej, ktora do wladzy
        wyniosla kogo wyniosla.

Przeze mnie przemawia czysty pragmatyzm, znajomosc ludzi w ogolnosci i Polakow
        w szczegolnosci.

Prawo bylo jakie bylo i ludzie go nie przestrzegali poprzednio, dlaczgo myslisz
        ze beda je przestrzegali teraz?

Uklady potepial juz Jaruzelski (pamietam taka mowe ze on by chcial mlotem je
        rozbijac) i kazdy przywodca polityczny tego kraju od czasu kiedy Polacy sa
        Polakami.

Rozbicie ukladow to dobra wiesc dla tych, ktorzy beda temu asystowac
        (sedziowie, prokuratorzy, adwokaci) i dla nowych ukladowiczow. Ktorym sie robi
        miejsce przy zlobie.

To ze nowi przywodcy sa uczciwi, w co nie watpie, to dobrzez ale, by far, nie
        wszystko. W polityce liczy sie szczescie, a przede wszystkim rezultaty.

Aby osiagnac rezultaty, trzeba przynajmniej sie o nie postarac. Pokazac
        program, pomyslec o srodkach na jego osigniecie o partnerach do tego celu...

A tu szef partii rzadzacej wytycza program, ktorego celem jest zniszczenie
        czegos tam.

Takie dal wytyczne. To mu siedzi w glowie.

I jak ty chcesz, zebym siedzial cicho?

PF
        • krystian71 Re: Podsumujmy 19.02.06, 17:32
          > Przeze mnie przemawia czysty pragmatyzm, znajomosc ludzi w ogolnosci i
          Polakow
          > w szczegolnosci

nic z tego, przez ciebie przemawia strach, chcialbym wierzyc, ze tylko twoich
          informatorow, ze szczegolnym wskazaniem na najbardziej umoczone medium-GW
          Nie trzeba byc szczegolnie inteligentnym by to zauwazyc, i ze od GW wszystko
          sie zaczelo(GTW i przychodzi Rywin...) a sadze,ze i skonczy

> Prawo bylo jakie bylo i ludzie go nie przestrzegali poprzednio, dlaczgo
          myslisz
          >
          > ze beda je przestrzegali teraz?

czy ty nie zauwazyles, ze przede wszystkim zaczeto od ZMIANY prawa i o to jest
          ten caly wrzask?
          Prawo ustanawia Sejm, ustawami, ustawy mozna bylo kupic, tresc niektorych z
          nich juz zaaresztowano zapisane na laptopach mafiosow paliwowych, zanim jeszcze
          projekty zostaly skierowane do Komisji ( czyzbys o tym nie wiedzial?)
          To nie chodzi o to, ze Polacy masowo przechodza na druga strone w miejscach
          niedozwolonych,czy jezdza na oleju opalowym.
          Znaj miare.Prawo nie musialo byc naruszane, prawo bylo juz UCHWALANE z
          naruszeniem zasady sprawiedliwosci, celowo zagmatwane, aby jego autor,
          posiadajacy wlasna kancelarie doradstwa podatkowego mogl zarobic, juz nie
          mowiac o tym dupku profesorze od k,k, ktorego jeden artykul musial byc 25 razy
          nowelizowany, ktory to kodex dawal wieksze prawa przestepca niz ofiarom.

Uklady potepial juz Jaruzelski (pamietam taka mowe ze on by chcial mlotem je
          > rozbijac

nie pamietam, widocznie to bylo tak surrealistyczne, nie tylko dla mnie, ze
          nawet w pamieci sie nie zachowalo.
          Dzieki, doskonale porownanie

> To ze nowi przywodcy sa uczciwi, w co nie watpie, to dobrzez ale, by far, nie
          > wszystko. W polityce liczy sie szczescie, a przede wszystkim rezultaty.
          >
          jasne, dlatego chocby szlagi juz pod koniec wrzesnia zaczal glosno
          krzyczec, "no i gdzie sa te rezultaty"
          A SLD to juz prawie codziennie monitoruje pole walki o zmniejszenie bezrobocia
          i wzrost gospodarczy

Pokazac
          > program, pomyslec o srodkach na jego osigniecie o partnerach do tego celu...
          >
          > A tu szef partii rzadzacej wytycza program, ktorego celem jest zniszczenie
          > czegos tam.

wlasnie TAKI byl program wyborczy i wyborcy to poparli, dla ciebie to "cos tam"
          co trzeba zniszczyc, albo i nie ,dla mnie cala przyszlosc mojego kraju.
          Bo jak rozumiem, albo ulegnie zniszczeniu mafijna struktura wladzy, albo
          ulegnie zniszczeniu moj kraj, a ty bedziesz sobie kibicowal
          • polski_francuz Re: Podsumujmy 19.02.06, 18:33
            "nic z tego, przez ciebie przemawia strach"

Uzywasz dobrych slow ale w zlym sensie. Nie mam informatorow ani pieniedzy
            zainwestowany w Polsce. Jesli inwestuje to w polska mlodziez. Z krajem laczy
            mnie jeden czlonek rodziny i serce, ktore w nim i z nim zostalo.

I stracha mam rzeczywiscie przed wyciaganie dzina z butelki przez
            nieodpowiedzialnych ludzi.

Z porachunkami jak z nacjonalizmem, jedno prowadzi do wojny domowej a drugie do
            wojny miedzy Narodami.

Znasz historie. Z najnowszej may "Mani Pulite" we Wloszech na porachunki i
            korupcje i Miloszewicz na nacjonalizm.

Na takie tygrysy to mam rzeczywiscie stracha wsiadac.

PF
        • t0g Re: Dla mnie to przemówienie zalatuje trochę 19.02.06, 21:51
          ...McCarthy-zmem,

Ale Ameryka przeżyła jakoś McCarthyzm, to i Polska przezyje "polish-style
          McCarthy-ism", jesli do niego dojdzie. A my się zrestą tak bardzo nie musimu
          przejmować, PF-ie - powiem cynicznie - bo bedziemy to oglądac z ław dla
          publiczności. Ja mam nadzieję, ze za 10 lat i tak wszystko się przewali (za 10
          lat mniej więcej będę musiał podjąć decyzję, gdzie osiąść na emeryturę).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka