Dodaj do ulubionych

kto jeszcze zezloscil wybranych:)

23.04.06, 16:58
ano tom&katie,jak mozna tak nieladnie i obrazliwie nazwac swe dziecko.nu
nieladnie,nieladnie juz widze bojkot:)
www.cnn.com/2006/SHOWBIZ/Movies/04/23/cruise.holmes.reut/index.html
Obserwuj wątek
    • szrh Re: kto jeszcze zezloscil wybranych:) 23.04.06, 17:06
      :) w nazywaniu swoich emocji jestes dobra, ale w rozpoznawianiu innych nie za
      bardzo :)
      gdzie ty wyczytalas zlosc w tych rekacjach?
      Jest rozbawienie i ironia typowa Zydom. Mnie tez to bawi. Co wiecej- Ciebie tez.
      Ciekawe, skad ta moda na hebrajskie imiona u nieZydow. Jakis brak poczucia
      tozsamosci czy cus...?
      • sturmbannfuehrer Re: kto jeszcze zezloscil wybranych:) 23.04.06, 17:15
        szrh napisała:

> Ciekawe, skad ta moda na hebrajskie imiona u nieZydow. Jakis brak poczucia
        > tozsamosci czy cus...?

Ciekawe, skad u Zydow obsesja odnoszenia do siebie kazdego pierdniecia nieZydow.

"And there are plenty of alternative meanings for Suri.

It's also a Nubian tribe, the word for "rose" in Persian, "sun" in Sanskrit and
        a term for a form of Alpaca's wool. "

• szrh Re: kto jeszcze zezloscil wybranych:) 23.04.06, 17:22
          taaaa, Tom Cruise z Persji :) albo z Nubian tribe :)

zreszta powiada: >A Cruise family spokesman said last week that Suri has its
          origins in ancient Hebrew, as a variant on Sarah, the biblical matriarch.<

ale niech sobie nazywaja jak chca, byle im sie zdrowo chowal ten odpowiednik
          pramatki Sary :)
          ZNACZNIE to lepsze niz Izaura swego czasu w Polsce

i znow jakas histeria tym razem w wykonaniu sturmbanfurera :) ja o kryzysie
          tozsamosci - a on na ZYdow napada :)
          • sturmbannfuehrer Re: kto jeszcze zezloscil wybranych:) 23.04.06, 17:27
            szrh napisała:

> taaaa, Tom Cruise z Persji :) albo z Nubian tribe :)

Nieeee... z Israela :)

> i znow jakas histeria tym razem w wykonaniu sturmbanfurera :) ja o kryzysie
            > tozsamosci - a on na ZYdow napada :)

Ach so? Kryzysie tozsamosci kogo przy okazji histerii Zydow?
            • szrh Re: kto jeszcze zezloscil wybranych:) 23.04.06, 17:30
              kryzysie tozsamosci w ogole, u szeroko pojetego wspolczesnego czlowieka.
              a o jakiej histerii Zydow ty mowisz?
              • sturmbannfuehrer Re: kto jeszcze zezloscil wybranych:) 23.04.06, 17:33
                szrh napisała:

> kryzysie tozsamosci w ogole, u szeroko pojetego wspolczesnego czlowieka.

Ach so... teraz okazuje sie, ze "szeroko pojety wspolezcsny czlowiek" to
                antyteza Zyda :))))))))))))

"Ciekawe, skad ta moda na hebrajskie imiona u nieZydow. Jakis brak poczucia
                tozsamosci czy cus...?"

> a o jakiej histerii Zydow ty mowisz?

O histerii zydow z powodu imienia dziecka cruisa.
                • szrh Re: kto jeszcze zezloscil wybranych:) 23.04.06, 17:43
                  jaka antyteza Zyda? wsrod Zydow tez zdarzaja sie barany, ktore nazywaja corke
                  Denis zamiast Daniela, hehe :)

i JAKA HISTERIA??? moze my czytamy inne artykuly jednak?
                  • szrh Re: kto jeszcze zezloscil wybranych:) 23.04.06, 17:45
                    przy okazji mody owej. Czy to prawda, ze Madonna zmienila imie na Ester?
                    • sturmbannfuehrer Re: kto jeszcze zezloscil wybranych:) 23.04.06, 18:30
                      szrh napisała:

> przy okazji mody owej. Czy to prawda, ze Madonna zmienila imie na Ester?

A co odbic jej nie moglo? Miala "kryzys tozsamosci czy cus" :)))))))))))))))))
                      • szrh Re: kto jeszcze zezloscil wybranych:) 23.04.06, 18:49
                        mnie sie bardziej podoba jako Madonna niz jakos Ester, ale to dlatego, ze w kszescijanskim kraju dorastalam i gusta zydowskie mi sie wypaczyly nieco :)
                  • sturmbannfuehrer Re: kto jeszcze zezloscil wybranych:) 23.04.06, 18:29
                    szrh napisała:

> jaka antyteza Zyda?

Do najblyskotliwszych to ty nie nalezysz.

> Ciekawe, skad ta moda na hebrajskie imiona u nieZydow. Jakis brak poczucia
                    > tozsamosci czy cus...?

> kryzysie tozsamosci w ogole, u szeroko pojetego wspolczesnego czlowieka.

"Kryzys tozsamosci" "u nieZydow" = "szeroko pojety wspolczesny czlowiek"

> i JAKA HISTERIA??? moze my czytamy inne artykuly jednak?

Nie wiem co czy czytasz. Ja czytam o Zydach podniecajacych sie z powodu
                    znaczenia w ich jezyku imienia dziecka Cruisa.
                    • szrh Re: kto jeszcze zezloscil wybranych:) 23.04.06, 19:01
                      podniecajacych? placzacych? jezusieslotki, moze nie naleze do najblyskotliwszych, niech ci bedzie, ale przynajmniej mi tego rozumu, co mam slepa nienawisc nie zaslepia i wiem, co czytam :)

>>Suri, the name chosen by Hollywood couple Tom Cruise and Katie Holmes for their newborn daughter, is raising more than its share of interest in Israel.

It means "get out of here" in the local language, Hebrew.

News of the naming puzzled even those Israelis who thought they had seen it all after pop diva Madonna turned the ancient Jewish mystical tradition Kabbalah into a faith for the famous.

"I really don't know what they were thinking when they chose this name. It's a term that denotes expulsion, like 'Get out of here'," said Gideon Goldenberg, a linguistics professor at the Hebrew University of Jerusalem. "It's pretty blunt."

Yaron London, a cultural commentator for Israel's Channel 10 television, had this rhetorical question for Suri's proud parents: "Why didn't you just go back to your ancestors' language, and call the kid 'Scram Cruise'?"

A Cruise family spokesman said last week that Suri has its origins in ancient Hebrew, as a variant on Sarah, the biblical matriarch. But that pronunciation is all but unknown in Israel.

There are exceptions. Jerusalem journalist Surie Ackerman said her name was a formalized version of a nickname given by fellow ultra-Orthodox Jews in her native United States.

"It sounds strange to me that a non-Jewish, Scientology baby should be called Suri," Ackerman said, referring to the alternative church which counts Cruise among its devotees.

"But there are plenty of strange names in the world."

And there are plenty of alternative meanings for Suri.

It's also a Nubian tribe, the word for "rose" in Persian, "sun" in Sanskrit and a term for a form of Alpaca's wool.<<

wskazcie prosze zdania placzace, swiadczace o histerii oraz podniecone
                      szalom Suri! mam nadzieje, ze sie chlopak konwertuje i zostanie jednym z nas :)
                      • i-love-2-bike Re: kto jeszcze zezloscil wybranych:) 23.04.06, 20:51
                        szrh napisała:

>
                        > wskazcie prosze zdania placzace, swiadczace o histerii oraz podniecone
                        > szalom Suri! mam nadzieje, ze sie chlopak konwertuje i zostanie jednym z nas :)

he,he widac ,ze do lingwistow nie nalezysz,zeby dobrze pluc,trzeba dobrze czytac
                        i rozumiec tekst. z dziewczynki chlopca nie da sie tak szybko zrobic,nawet w
                        izraelu:)
            • sturmbannfuehrer Poza tym zydzi nie placza z powodu pochodzenia 23.04.06, 17:31
              tego imienia tylko z powodu tego, co znaczy w ich smiesznym i niewiele znaczacym
              jezyku :)
              • szrh Re: Poza tym zydzi nie placza z powodu pochodzeni 23.04.06, 17:38
                oooooo, to oni juz placza? :) czy ty czytasz ten sam artykul, co ja? oni sie
                dziwia najwyzej i poproszeni o komenatrz - komentuja, moze z usmiechem,
                przyznaje. Ale PLACZ? :) zlituj sie.
                Nawet przy twojej niecheci do Zydow musiala ocalec przynajmniej prosta
                percepcja

hebrajski niewiele znaczacym jezykiem? rozumiem, ze mnie chciales zdenerwowac
                czy cos. ale niestety z punktu widzenia nauki i calkiem obiektywnie rzecz
                biorac: nie hebrajski obrazasz tylko kwestionujesz swoje nie
                wiem...wyksztalcenie? wiedze? intelekt?
                • goldbaum Re: Poza tym zydzi nie placza z powodu pochodzeni 23.04.06, 18:00
                  szrh napisała:

> oooooo, to oni juz placza? :)

Placza i stekaja z powodu znaczenia w ich niewiele znaczacym jezyku imienia
                  jakiegos niemowlaka w USA.

> hebrajski niewiele znaczacym jezykiem?

Jaki odsetek ludnosci ziemi go uzywa? :))))
                  • sturmbannfuehrer Re: Poza tym zydzi nie placza z powodu pochodzeni 23.04.06, 18:30
                    goldbaum napisał:

> > hebrajski niewiele znaczacym jezykiem?
                    >
                    > Jaki odsetek ludnosci ziemi go uzywa? :))))

1%?
                    • goldbaum Re: Poza tym zydzi nie placza z powodu pochodzeni 23.04.06, 19:00
                      sturmbannfuehrer napisał:

> 1%?

Gdzies ty widzial 60 milionow zydow mowiacych po hebrajsku?
                      Tym "waznym" jezykiem nie posluguje sie nawet 1 promil ludzkosci.
                      • i-love-2-bike ojej ale tu gwarno 23.04.06, 20:43
                        a ile madrosci zostalo wypowiedzianych na temat dzieciecia i jego nieszczesnego
                        imienia. jak widac nic innego w izraelu sie nie dzieje,ze tyle ludzi ma o czym
                        mielic w niedzielnie popoludnie:)
    • goldbaum Re: kto jeszcze zezloscil wybranych:) 23.04.06, 18:04
      Zbojkotuja dzidziusia ani chybi....
      • szrh Re: kto jeszcze zezloscil wybranych:) 23.04.06, 18:46
        przerobilibysmy dzidziusia na mace gdyby nie fakt, ze nosi zydowskie imie.

z tym hebrajskim to jednak mam nadzieje, ze przemawia przez was dowcip i chec droczenia sie, a nie ignorancja historyczno-literacko-religijna
        • dana33 Re: kto jeszcze zezloscil wybranych:) 23.04.06, 18:57
          ale sie posmialam, szrh......
          tak miedzy nami, to ledwo przelecialam ta suri, natomiast zrobilo mi sie
          niedobrze na wiadomosc, ze ten cruise postanowil zjesc surowa placente mamusi...
          odbilo mu juz zupelnie.... on nie zyd, wiec jak myslisz.... ilu gojow zjada
          placente mamusi? maja to w genach jak widac... :)))))
        • goldbaum Re: kto jeszcze zezloscil wybranych:) 23.04.06, 19:02
          szrh napisała:

> z tym hebrajskim to jednak mam nadzieje, ze przemawia przez was dowcip i chec d
          > roczenia sie, a nie ignorancja historyczno-literacko-religijna

Jasne. Jestesmy zazdrosni o ten niecaly promil ludzkosci :-)
          • szrh Re: kto jeszcze zezloscil wybranych:) 23.04.06, 19:11
            zazdrosc? kto mowi o zazdrosci? Niech kazdy mowi w swoim jezyku, dba o niego i go uznaje za najpiekniejszy.
            mnie chodzi o role jaka hebrajski odegral w literaturze i kulturze znacznej czesci swiata (rowniez zachodnio-chrzesijanskiego)
            daleka jest o smiesznosci i malego znaczenia, ktore wyzej udowadnia kolega z alergia na Zydow :)
            • gspnstr Re: kto jeszcze zezloscil wybranych:) 23.04.06, 19:43
              > mnie chodzi o role jaka hebrajski odegral w literaturze i kulturze znacznej
              > czesci swiata (rowniez zachodnio-chrzesijanskiego)

No jaka? Powiedzmy w porownaniu z Lacina, wloskim, francuskim, angielskim i
              nawet jezykami germanskimi? Bardzo ciekaw jestem.
              • szrh Re: kto jeszcze zezloscil wybranych:) 23.04.06, 19:58
                ja nie bede porownywac hebrajskiego z lacina i decydowac, ktory donioslejsza role odegral w literaturze i kulturze. nie jestem idiotka. Ale idiota jest ktos kto uwaza, ze jest hebrajski jest jezykiem "smiesznym i nic nieznaczacym" a z tym swteirdzeniem ja polemizuje, jesli zauwazyles laskawie.

a jesli uwazasz, ze na jakims smiesznym forum pelnym pyskowek mozna robic wyklady o jezyku to tez jestes...powiedzmy naiwny :)
                jak przeczytasz biblie po hebrajsku to zrozumiesz.

ps. czy przy swoim szacunku dla wloskiego, francuskiego i angielskiego uwazasz hebrajski za jezyk 'smieszny i nic nieznaczacy'?
                • i-love-2-bike Re: kto jeszcze zezloscil wybranych:) 23.04.06, 20:45
                  szrh napisała:

>
                  >
                  > a jesli uwazasz, ze na jakims smiesznym forum pelnym pyskowek mozna robic wykla
                  > dy o jezyku to tez jestes...powiedzmy naiwny :)
                  > jak przeczytasz biblie po hebrajsku to zrozumiesz.
                  >
                  > ps. czy przy swoim szacunku dla wloskiego, francuskiego i angielskiego uwazasz
                  > hebrajski za jezyk 'smieszny i nic nieznaczacy'?

he,he jesli to forum smieszne i malo inteligentne to co taki einstein w spodnicy
                  jak ty tu robi,zbiera maliny,czy liczy muchy (po hebrajsku oczywiscie):)
                  • szrh Re: kto jeszcze zezloscil wybranych:) 24.04.06, 11:04
                    co ja tu robie? dostarczam sobie malo wybrednej rozrywki kosztem gupich
                    antysemitow :) nawet ja nie moge sie bez przerwy rozwijac i poglebiac. Czasem
                    po prostu chce miec ubaw z durnoty ludzkiej.
                    wiem, to nie najlepsze motywacje, niskie i godne potepienia. Mam nadzieje, ze
                    moj rabin sie nie dowie :)
                • gspnstr Re: kto jeszcze zezloscil wybranych:) 23.04.06, 22:15
                  > ja nie bede porownywac hebrajskiego z lacina i decydowac, ktory donioslejsza
                  > role odegral w literaturze i kulturze.

Alez tu nie ma nawet o czym dyskutowac.

> jak przeczytasz biblie po hebrajsku to zrozumiesz.

Tez mi argument. Ja czytalem biblie po polsku, angielsku i bardzo male fragmenty
                  po Lacinie. W zupelnosci mi wystarczy. Nie rozumiem tylko dlaczego przytaczasz
                  przyklad biblii w rozmowie o jezyku - przeciez jakkolwiek wplyw ona wniosla w
                  rozwoj kultury i literatury zachodniej, na pewno nie byla to wersja hebrajska.

> ps. czy przy swoim szacunku dla wloskiego, francuskiego i angielskiego uwazasz
                  > hebrajski za jezyk 'smieszny i nic nieznaczacy'?

Nie. Jezyk to jezyk, niewazne czy to Lacina, hebrajski czy tlingit.
                  Smieszne i nic nie znaczace jest twierdzenie, jakoby hebrajski odegral jakas
                  powazna role w rozwoj literatury zachodniej. Bo to tak jakby stwierdzic, ze
                  polski odniosl duza role w rozwoj jezyka angielskiego w Ameryce na podstawie
                  faktu, ze w kazdym supermarkecie mozna kupic amerykanski produkt pod nazwa
                  'polska kielbasa'.

Ot i wszystko.
                  • i-love-2-bike Re: kto jeszcze zezloscil wybranych:) 23.04.06, 22:26
                    gspnstr napisał:

> Nie. Jezyk to jezyk, niewazne czy to Lacina, hebrajski czy tlingit.
                    > Smieszne i nic nie znaczace jest twierdzenie, jakoby hebrajski odegral jakas
                    > powazna role w rozwoj literatury zachodniej. Bo to tak jakby stwierdzic, ze
                    > polski odniosl duza role w rozwoj jezyka angielskiego w Ameryce na podstawie
                    > faktu, ze w kazdym supermarkecie mozna kupic amerykanski produkt pod nazwa
                    > 'polska kielbasa'.
                    >
                    > Ot i wszystko.
                    >
                    oj widze tu nastepnego antysemite,oj niedobrze,niedobrze juz masz chlopie
                    przechlapane:)
                    • gspnstr Re: kto jeszcze zezloscil wybranych:) 23.04.06, 22:42
                      > oj widze tu nastepnego antysemite,oj niedobrze,niedobrze juz masz chlopie
                      > przechlapane:)

A co, to nie bylem wczesniej z definicji? Przeciez matka karmila mnie piersia,
                      wiec cos tam od niej musialem wyssac, nie?

A tak szczerze mowiac, to mnie wkurza ta ichnia megalomania. Tak jakby bez nich
                      swiat by nie istnial i nie byloby cywilizacji. Mania wielkosci, to wszystko.
                      • i-love-2-bike Re: kto jeszcze zezloscil wybranych:) 23.04.06, 22:45
                        gspnstr napisał:

>
                        >
                        > A tak szczerze mowiac, to mnie wkurza ta ichnia megalomania. Tak jakby bez nich
                        > swiat by nie istnial i nie byloby cywilizacji. Mania wielkosci, to wszystko.
                        >

:)))))nie potrzeba niczego wiecej dodac. najbardziej mnie bawi jak samemu mowisz
                        o sobie jaki jestes wielki a drudzy jacy sa mali i niewazni:))
                      • dana33 Re: kto jeszcze zezloscil wybranych:) 23.04.06, 22:57
                        nu gespenster..... widzisz, nas ta megalomania ogarnia tylko w tym wypadku,
                        kiedy jacys idioci staraja sie nas ponizyc, zlekcewazyc i obrazic. wtedy
                        wstepuje w nas ta megalomania, jak to nazywasz. a ja nazywam to po prostu
                        pokazanie wam, ze tak samo, jak nasz jezyk nie nalezy do jezykow swiata, ze tak
                        samo, jak my mamy naszych przestepcow, zle wychowana mlodziez, i wogole
                        jestesmy nic nie znaczacy narod, tak samo macie to wszystko i wy: nie
                        swiatowego znaczenia jezyk, przestepcow, zle wychowana mlodziez, i nie
                        jestescie specjalnie znaczacym w swiecie narodem.
                        sprobujcie byc obiektywni, nie atakowac wszystkiego co zaczyna sie na zyd,
                        tylko zeby atakowac, tak dla sportu, to i nie zobaczysz naszej megalomanii i nie
                        bedziesz sie musial wkurzac.
                        • gspnstr Re: kto jeszcze zezloscil wybranych:) 23.04.06, 23:34
                          > nu gespenster..... widzisz, nas ta megalomania ogarnia tylko w tym wypadku,
                          > kiedy jacys idioci staraja sie nas ponizyc, zlekcewazyc i obrazic.

Ale tu przeciez nie o to chodzilo. Rzecz byla o imieniu dziecka. Az tu nagle, w
                          tak banalnej dyskusji, ktos wyskakuje z teza, ze hebrajski odegral wielka role w
                          rozwoj literatury - przeciez to smiechu warte i nie na temat. W ten sposob
                          osmieszacie sami siebie.

Pewnie ze Polacy to taki sam narod jak inny. Tak samo jak i Zydzi. Ale, w
                          wiekszosci przypadkow (bo zdarzaja sie oszolomy), my nie wpychamy nikomu do
                          gardla twierdzen jakim to waznym jestesmy narodem. Mielismy swoje gorsze i
                          lepsze momenty, jak kazdy narod, ale raczej nie uwazamy siebie za pepek swiata.

> i nie
                          > jestescie specjalnie znaczacym w swiecie narodem.

Widzisz, w tym sek, ze wy tez nie. Tu jest wlasnie pies pogrzebany. Wy bardzo
                          chcielibyscie byc znaczacym, a nam w zasadzie to zwisa.

Napisalas gdzie indziej, ze male dziecko ze szkol w Izraelu przeczyta jakies
                          napisy na skale. No i co z tego? Czy to ma jakies znaczenie? W koncu to wasz
                          jezyk - godnym uwagi bylby fakt, gdyby to dziecko NIE UMIALO tego przeczytac. A
                          tak, to stwierdzenie typu ze ruskie dzieci mowia po rusku, arabskie po arabski
                          itd. itp. O niczym nie swiadczy. I to wszystko.
                          • i-love-2-bike Re: kto jeszcze zezloscil wybranych:) 23.04.06, 23:38
                            gspnstr napisał:

>
                            >
                            > Widzisz, w tym sek, ze wy tez nie. Tu jest wlasnie pies pogrzebany. Wy bardzo
                            > chcielibyscie byc znaczacym, a nam w zasadzie to zwisa.

raczej chyba o to nie chodzi,chodzi o to,aby nie udawac kogos czym sie nie jest
                            >
                            > Napisalas gdzie indziej, ze male dziecko ze szkol w Izraelu przeczyta jakies
                            > napisy na skale. No i co z tego? Czy to ma jakies znaczenie? W koncu to wasz
                            > jezyk - godnym uwagi bylby fakt, gdyby to dziecko NIE UMIALO tego przeczytac. A
                            > tak, to stwierdzenie typu ze ruskie dzieci mowia po rusku, arabskie po arabski
                            > itd. itp. O niczym nie swiadczy. I to wszystko.
                            >

no tu maja duza przewaga nad USA,bo u nas 30% uczniow nie przeczyta wlasnego
                            swiadectwa,to trzeba im oddac:)
                            • gspnstr Re: kto jeszcze zezloscil wybranych:) 23.04.06, 23:43
                              > raczej chyba o to nie chodzi,chodzi o to,aby nie udawac kogos czym sie nie
                              > jest

Dla mnie to jeden czort. Sny o potedze.

> no tu maja duza przewaga nad USA,bo u nas 30% uczniow nie przeczyta wlasnego
                              > swiadectwa,to trzeba im oddac:)

W porownaniu z USA to chyba kazdy srednio rozwiniety kraj jest do przodu. Ale to
                              dlatego, ze nasz prezio w swoim pedzie do niewiedzy zdecydowal aby "leave no
                              child behind".

Ale i tutaj oni nie sa na czele, bo w takim razie przecietny Koreanczyk bije ich
                              na glowe.
                              • i-love-2-bike Re: kto jeszcze zezloscil wybranych:) 23.04.06, 23:45
                                gspnstr napisał:

>
                                > W porownaniu z USA to chyba kazdy srednio rozwiniety kraj jest do przodu. Ale t
                                > o
                                > dlatego, ze nasz prezio w swoim pedzie do niewiedzy zdecydowal aby "leave no
                                > child behind".
                                >
                                > Ale i tutaj oni nie sa na czele, bo w takim razie przecietny Koreanczyk bije ic
                                > h
                                > na glowe.
                                >

no wlasnie czarna afryka nas chyba bije na leb na szyje,ale jak cynthia sie
                                pierze w kongresie a george sie martwi o ceny ropy,to nic dziwnego,ze dziatwa ma
                                pod gorke:)
                          • dana33 Re: kto jeszcze zezloscil wybranych:) 23.04.06, 23:54
                            nu, gepenster, chyba rozumiesz co czytasz, nie? nie byla zwykla mowa o zwyklym
                            imieniu dziecka, tylko wyraznie post skierowany do zydow, bo niby imie podobne
                            do hebrajskiego sara... give me a break, gespenster.... nie rob z siebie nie
                            rozumiejacego... i nie ktos, tylko pustema wyskakuje, bo ona zawsze, w kazdym
                            swoim poscie wrzuca cos do nas. nu, patologicznie chora babka...
                            nu a z tego, to juz bezproblemowo sturmbannfuehrer etc etc.... a propos, ladny
                            nik se wybral, nie uwazasz?
                            jak sie napisze cos negatywnego o polakach, to nie zauwazyles, jak zaraz
                            wszyscy leca gadac o sukcesach polakow? nu, u nas to tez pracuje w ten sposob.
                            tylko ze o zydach negatywnie pisze sie tutaj duzo wiecej, wiec i takiej
                            megalomanii wiecej... moze by ci sie udalo byc troche objektywnym?

co z tego ze moze przeczytac. w gruncie rzeczy nic. ale na post goldbauma,
                            piszacego o hebrajskim lekcewazaco, to akurat wpadlo mi do glowy. nie
                            napisalby, nie byloby tej odpowiedzi. proste, nie? na akcje zawsze przychodzi
                            reakcja, gespenster. a tak nota bene, to jak znajdziesz w polsce jakies
                            hieroglify sprzed 3000 lat, to polski dzieciak bedzie umial to odczytac?
                            to taka mala uwaga, na "co z tego" :)
                            • gspnstr Re: kto jeszcze zezloscil wybranych:) 24.04.06, 00:15
                              > imieniu dziecka, tylko wyraznie post skierowany do zydow, bo niby imie podobne
                              > do hebrajskiego sara

Ale to przeciez panstwo Cruise wybralo to imie i to oni wspomnieli o jezyku
                              hebrajskim - tego nikt tu na forum nie wymyslal.

> rozumiejacego... i nie ktos, tylko pustema wyskakuje, bo ona zawsze, w kazdym
                              > swoim poscie wrzuca cos do nas. nu, patologicznie chora babka...

Przykro mi, to nie byla Rachelka tylko ktos kryjacy sie pod nickiem 'szrh'
                              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=40709300&a=40713949
                              > nu a z tego, to juz bezproblemowo sturmbannfuehrer etc etc.... a propos, ladny
                              > nik se wybral, nie uwazasz?

Kazdy ma swoje problemy. On tez ma swoje. Ale to niczego nie zmienia ad meritum.

> a tak nota bene, to jak znajdziesz w polsce jakies
                              > hieroglify sprzed 3000 lat, to polski dzieciak bedzie umial to odczytac?
                              > to taka mala uwaga, na "co z tego" :)

Jesli znajdzie sie takie hieroglify, to raczej nie beda one po polsku, bo wtedy
                              takiego jezyka jeszcze nie bylo, a i nie bylo Slowian na obecnych polskich ziemiach.
                              • i-love-2-bike Re: kto jeszcze zezloscil wybranych:) 24.04.06, 00:22
                                gspnstr napisał:

>
                                >
                                > Przykro mi, to nie byla Rachelka tylko ktos kryjacy sie pod nickiem 'szrh'
                                >
                                nie psuj kobicie nocy,jak mnie nie opluje to bedzie zle spala:)

>
                                >
                                > > a tak nota bene, to jak znajdziesz w polsce jakies
                                > > hieroglify sprzed 3000 lat, to polski dzieciak bedzie umial to odczytac?
                                > > to taka mala uwaga, na "co z tego" :)
                                >
                                > Jesli znajdzie sie takie hieroglify, to raczej nie beda one po polsku, bo wtedy
                                > takiego jezyka jeszcze nie bylo, a i nie bylo Slowian na obecnych polskich ziem
                                > iach.
                                >

no,ale jak znajda pismo obrazkowe to podejzewam,ze beda tez co nieco
                                wiedzieli,wiadomo,nie tyle co dzieci zydowskie,ale rysunki zawsze dobrze
                                stymuluja wyobraznie:)
                                • gspnstr Re: kto jeszcze zezloscil wybranych:) 24.04.06, 00:24
                                  > no,ale jak znajda pismo obrazkowe to podejzewam,ze beda tez co nieco
                                  > wiedzieli,wiadomo,nie tyle co dzieci zydowskie,ale rysunki zawsze dobrze
                                  > stymuluja wyobraznie:)

A picture is worth a thousand words. Co tlumaczy poczytnosc Playboya i innych
                                  takich :o)))))
                                  • i-love-2-bike Re: kto jeszcze zezloscil wybranych:) 24.04.06, 00:26
                                    gspnstr napisał:

>
                                    > A picture is worth a thousand words. Co tlumaczy poczytnosc Playboya i innych
                                    > takich :o)))))
                                    >
                                    no nie tylko w koncu wiele kultur malowalo na sciankach i musze powiedziec,ze
                                    znacznie bardziej to wole niz jakies hieroglify:)
                                    • gspnstr Re: kto jeszcze zezloscil wybranych:) 24.04.06, 00:32
                                      Na tym polega cale piekno. Jak ktos pare tysiecy lat temu narysowal na scianie
                                      komiks jak to nabil na wlocznie dzika, to i dzis kazdy go odczyta ;o)

A nie jakies tam znaki czy dlubanie dziurek w tabliczkach, jak za przeproszeniam
                                      u Sumeryjczykow :o))))
                      • szrh Re: kto jeszcze zezloscil wybranych:) 24.04.06, 11:09
                        gdybys sie byl dumny z wlasnego jezyka to tak by cie duma Zydow z hebrajskiego
                        w oczy nie klula.
                        to zadna megalomania. To fakty.

nikt z ciebie antysemity nie robi. Rozmawiam z toba z kultura na jaka w 1/7 nie
                        zaslugujesz. Jak juz ochloniesz z antyzydowskiej podnietki to przeczytaj
                        jeszcze raz caly watek, pozdrawiam
                        • gspnstr Re: kto jeszcze zezloscil wybranych:) 24.04.06, 16:47
                          > gdybys sie byl dumny z wlasnego jezyka to tak by cie duma Zydow z hebrajskiego
                          > w oczy nie klula.

Ja jestem dumny z wlasnego jezyka - i co z tego? Potrafie zauwazyc co jest a co
                          nie jest, nie sniac o potedze.

> to zadna megalomania. To fakty.
                          Jakies szerokie zapozyczenia z hebrajskiego w literaturze i jezyku? Podkresle
                          jeszcze raz, ze mowie tu o jezyku, a nie o dziele tkore na swiecie znane jest
                          praktycznie tylko i wylacznie z przekladow.

Widzisz, gdybys wspomniala o wkladzie kultury zydowskiej w rozwoj literatury, to
                          inna sprawa. Ale jezyka? Pustoslowie i megalomania.

> nikt z ciebie antysemity nie robi. [...] Jak juz ochloniesz z antyzydowskiej
                          > podnietki

Prosze cie, przeczytaj jeszcze raz swoj powyzszy akapit. Dla ulatwienia,
                          wycialem zdanie rozdzielajace dwa kompletnie sprzeczne z soba twierdzenia - ono
                          i tak nic nowego nie wnosilo.

I, jak juz wspomnialem gdzis indziej, duzo wiekszy wklad mial jezyk jidysz niz
                          hebrajski, ze wzgledu na piszacych w tym jezyku autorow.
                    • szrh Re: kto jeszcze zezloscil wybranych:) 24.04.06, 11:28
                      oj, od razu 'antysemita'...nie popadaj w przesade love2bike.
                      Po prostu czlowiek, ktory porownuje Biblie z polska kielbasa w supermarkecie.
                      :)
                  • maxe1 Re: kto jeszcze zezloscil wybranych:)+ 23.04.06, 22:53

pl.wikipedia.org/wiki/Martin_Luther

" ....przeciez jakkolwiek wplyw ona wniosla w
                    rozwoj kultury i literatury zachodniej, na pewno nie byla to wersja hebrajska..."
                    • gspnstr Re: kto jeszcze zezloscil wybranych:)+ 23.04.06, 23:24
                      Nie bardzo rozumiem co chcesz powiedziec podajac ten link. Ze co, ze Marcin
                      Luter studiowal hebrajski? No i co z tego. To tylko znaczy, ze byl rzetelnym
                      tlumaczem, bo chcial przetlumaczyc tekst w oparciu o znajomosc oryginalu a nie
                      tylko tlumaczenia na inny jezyk. Czyli robil to, co robi kazdy dobry tlumacz.
                      Ale to nie zmienia NIC odnosnie mego twierdzenia.

Zauwaz, ja nie podwazam faktu roli, jaka odegrala biblia w kulturze zachodniej.
                      Mowie tylko, ze twierdzenia, iz jezyk hebrajski odniosl jakas wazna role w
                      rozwoj literatury zachodniej to co najmniej przesada. Jesli juz, to piszcie o
                      jidysz, bo wielu pisarzy zydowskich tworzylo wlasnie w tym jezyku.
                      • maxe1 Re: kto jeszcze zezloscil wybranych:)+ 23.04.06, 23:45
                        przeciez jakkolwiek wplyw ona wniosla w
                        > rozwoj kultury i literatury zachodniej, na pewno nie byla to wersja hebrajska.

a jaka ?
                        czytaj samego siebie..
                        • gspnstr Re: kto jeszcze zezloscil wybranych:)+ 23.04.06, 23:52
                          > a jaka ?
                          > czytaj samego siebie..

Najpierw lacinska, a potem 'vernacular' czyli w jezykach ojczystych krajow
                          zainteresowanych.

Wydaje mi sie, ze caly czas mylisz biblie jako dzielo tlumaczone na rozmaite
                          jezyki z samym jezykiem hebrajskim.
            • goldbaum Re: kto jeszcze zezloscil wybranych:) 23.04.06, 20:59
              Kogo poza garstaka historykow zajmujacych sie prehistoria interesuje ten jezyk?
              O ile sie nie myle wkladu jezyka arabskiego w dziedzictwo kultury nikt powazny
              nie kwestionuje i tym jezykiem posluguje sie kilkaset procent ludzi wiecej na
              swiecie....
              A po arabsku "suri" chyba tez cos znaczy... D
              • i-love-2-bike Re: kto jeszcze zezloscil wybranych:) 23.04.06, 21:01
                goldbaum napisał:

> Kogo poza garstaka historykow zajmujacych sie prehistoria interesuje ten jezyk?
                > O ile sie nie myle wkladu jezyka arabskiego w dziedzictwo kultury nikt powazny
                > nie kwestionuje i tym jezykiem posluguje sie kilkaset procent ludzi wiecej na
                > swiecie....
                > A po arabsku "suri" chyba tez cos znaczy... D

oj nieladnie antysemito,nieladnie. ty tez zloscisz wybranych:)
              • dana33 Re: kto jeszcze zezloscil wybranych:) 23.04.06, 21:05
                drzewiecki idioto, stary testament, ktory jest podstawa waszego nowego,
                napisany byl po hebrajsku, i rowniez 10 przykazan, ktore cytuja twoi ksieza,
                przekazane zostaly zydom w hebrajskim. przynajmniej nie zauwazylam tam ani
                jednego slowa po arabsku.
                no i wiesz co drzewiecki, jak ci dzisiaj postawia przed jakims napisem sprzed
                paru tysiecy lat w grotach np nad morzem martwym, to ty tam staniesz i bedziesz
                mial twoj naturalny wyraz twarzy, czyli wyraz twarzy idioty. jak postawia tam
                araba, to tez nie bedzie mial duzo lepszego wyrazu twarzy. ale jak postawia tam
                siedmioletniego smarkacza z pierwszej klasy podstawowki w israelu, to on ci ten
                napis przeczyta, nawet dosc plynnie.
                tys drzewiecki masochista first class, strasznie lubisz pokazywac swoja
                glupote, onanizujesz sie czy co ze taki orgazm dzien w dzien?
                • goldbaum Re: kto jeszcze zezloscil wybranych:) 23.04.06, 21:17
                  I czego sie tak podniecasz gruba i znow slonina rzucasz?
                  Rozumiem, ze jako niecaly promil ludzkosci poslugujacy sie ta "niewiele znaczaca
                  mowa" (podoba mi sie to okreslenie:-) zyjecie na codzien tym (lub czego nie
                  bylo) kilka tysiecy lat temu (w grotach np.) :-)

Ale zrozum gruba, ze pozostale 99,9% ludzkosci ma ta mowe .... gdzies a
                  wiekszosc z nich o istnieniun tej mowy nawet nie wie.

Zjedz cos, polknij relanium, zmow zydoski paciorek i do skrzynki po pomaranczach!
                  • i-love-2-bike Re: kto jeszcze zezloscil wybranych:) 23.04.06, 21:19
                    goldbaum napisał:

>
                    > Zjedz cos, polknij relanium, zmow zydoski paciorek i do skrzynki po pomaranczac
                    > h!

he,he zamiast relanium polecam szybki spacer,a paciorek to nie ona,przeciez ona
                    niewierzaca,to skad wie co w Biblii napisane i po jakiemu.moja Biblia jest po
                    polsku i angielsku,sprawdzilam:)
                    • szrh Re: kto jeszcze zezloscil wybranych:) 24.04.06, 10:57
                      >>>
                      > he,he zamiast relanium polecam szybki spacer,a paciorek to nie ona,przeciez
                      ona
                      > niewierzaca,to skad wie co w Biblii napisane i po jakiemu.moja Biblia jest po
                      > polsku i angielsku,sprawdzilam:)<<

A Jezus byl chlopakiem z Kaszub :)

skad Dana moze wiedziec, ze Biblia jest po hebrajsku...hm...pomyslmy....
                      moze nie trzeba byc religijnym Zydem, zeby to wiedziec. Moze w ogole nie trzeba
                      byc Zydem? Wystarczy podstawowa wiedza o literaturze. BARDZO podstawowa.

• dana33 Re: kto jeszcze zezloscil wybranych:) 24.04.06, 12:34
                        nawet jej nie odpowiedzialam szrh, bo ona znana ze swojego ograniczenia...
                        ona umie tylko na rowerku. na tym sie u niej wszystko zaczyna i konczy... :)))
                  • dana33 Re: kto jeszcze zezloscil wybranych:) 23.04.06, 22:36
                    zdenerwowalam cie, co?
                    jak bede kiedys w dobrym humorze, to ci podesle moje zdjecie.. zebys tak mogl
                    dobrze opisywac te szczegole, wiesz, grube pulkes, grube cyce, grube ramionka,
                    no i oczywiscie gruba dupa.... bo tylko pisa gruba to nie jest dokladnie... a
                    ty slyniesz przeciez z dokladnosci i ..... prawdy, nie?

wiesz, 99,9% ludzkosci ma ta polska mowe..... gdzies, a wiekszosc z nich nie
                    wie o istnieniu tej mowy nawet. co ja mowie, nie wiedza o istnieniu polski.
                    nie maja pojecia o warszawie. ale o jerozolimie owszem, maja.... nawet w
                    zabitej dechami wiosce w meksyku powitali mnie prawie jak swieta marie, bo
                    wlasnie jestem z jerozolimy....
                    oj glupku glupku....
                    • aaki Re: kto jeszcze zezloscil wybranych:) 23.04.06, 22:50
                      zarówno hebrajski jak i polski ża językami jednego tylko narodu.
                      no , polak od biedy dogada się z niektórymi innymi słowianami
                      a żydzi? podobno jest pokrewienstwo między arabskim a hebrajskim.
                      ostatecznie oba to języki semickie
                      • dana33 Re: kto jeszcze zezloscil wybranych:) 23.04.06, 22:51
                        jest pare podobnych slow, aki. podobienstwo mniejsze, niz miedzy rosyjskim a
                        polskim.
                        • aaki Re: kto jeszcze zezloscil wybranych:) 23.04.06, 23:02
                          pytałem o to negeva powiedział,że coś tak jak rosyjski i polski.nu ale on w izraelu krótko mieszka może nie jest takim jezykoznawcą ;-)
                          pl.wikipedia.org/wiki/Języki_semickie
                          • dana33 Re: kto jeszcze zezloscil wybranych:) 23.04.06, 23:09
                            nu, on mieszka miedzy arabami, wiec i moze wiecej rozumie. w kazdym razie,
                            polak, ktory nie zna rosyjskiego moze zrozumiec rosjanina, przynajmniej jesli
                            nie kazde slowo, to sens zdania. israelczyk, ktory nie zna arabskiego, nie
                            zrozumie nic. i na odwrot, arab, ktory nie zna hebrajskiego, nie zrozumie
                            israelczyka za boga.
                            • aaki Re: kto jeszcze zezloscil wybranych:) 23.04.06, 23:18
                              sprawa o tyle sie komplikuje,że jak przypuszczam i dla ciebie i dla negeva hebrajski nie był językiem macierzystym tylko wyuczonym pózniej
                              • dana33 Re: kto jeszcze zezloscil wybranych:) 23.04.06, 23:23
                                oczywiscie, ze nie byl. ale to nie ma znaczenia. dopoki moje dzieci, dla
                                ktorych hebrajski jest jezykiem macierzystym, nie zaczely sie uczyc arabskiego
                                w szkole, nie mogly zrozumiec naszej gosposi. a jak zaczyly cos gadac i
                                rozmawiac z nia po arabsku, to przyszla do mnie i ze smiechem powiedziala:
                                widzialas, rozumieja co do nich mowie... ale przed tem ani ani...
                                a jej corka jedna zna swietnie hebrajski, pracuje w zarzadzie miasta i jest
                                doskonalym pracownikiem. natomiast jej druga corka ani be ani me po hebrajsku...
                                • aaki Re: kto jeszcze zezloscil wybranych:) 23.04.06, 23:31
                                  sięgnąłem po rozmówki la,la. lo,lo
                                  no może najbardziej to jeszcze liczebniki są podobne
                      • i-love-2-bike Re: kto jeszcze zezloscil wybranych:) 23.04.06, 22:53
                        aaki napisała:

> zarówno hebrajski jak i polski ża językami jednego tylko narodu.
                        > no , polak od biedy dogada się z niektórymi innymi słowianami
                        > a żydzi? podobno jest pokrewienstwo między arabskim a hebrajskim.
                        > ostatecznie oba to języki semickie

acha,czyli jak sie tluka to sie rozumieja dlaczego jeden drugiego tluczego. no
                        to nas pocieszyles,bo najgorzej jak trzeba na migi komus cos tlumaczyc aby pojal:)
                        • aaki Re: kto jeszcze zezloscil wybranych:) 23.04.06, 23:03
                          niekoniecznie tylko dlatego
                          pl.wikipedia.org/wiki/Języki_semickie
                          • i-love-2-bike Re: kto jeszcze zezloscil wybranych:) 23.04.06, 23:05
                            aaki napisała:

> niekoniecznie tylko dlatego
                            > pl.wikipedia.org/wiki/Języki_semickie

no,no ciekawe,ile to ludzi i gdzie powinno sie rozumiec,a tego nie robi:)
                            • aaki Re: kto jeszcze zezloscil wybranych:) 23.04.06, 23:11
                              no angielski i islandzki to języki germańskie.
                              jesli nawet znasz angielski to z islandczykiem raczej w jednym języku nie pogadacie
                              • i-love-2-bike Re: kto jeszcze zezloscil wybranych:) 23.04.06, 23:14
                                aaki napisała:

> no angielski i islandzki to języki germańskie.
                                > jesli nawet znasz angielski to z islandczykiem raczej w jednym języku nie pogad
                                > acie

pogadac pewnie nie pogadamy,ale niektore slowa beda podobne. zwykle zeby sobie
                                pogadac nie wystarczy nalezec do tej samej grupy jezykowej jak np.wegier z
                                finem,bo w koncu kazda nacja swoj jezyk zmienia,jako,ze jezyk jest czyms zywym:)
                                • aaki Re: kto jeszcze zezloscil wybranych:) 23.04.06, 23:34
                                  no może tylko czasem rdzeń słowa jest podobny.
                                  czy wiesz że po hindusku ogień to agni a drzwi to dwari?
                                  no ale ostatecznie nalezymy do ludów indoeuropejskich
                                  • i-love-2-bike Re: kto jeszcze zezloscil wybranych:) 23.04.06, 23:40
                                    aaki napisała:

> no może tylko czasem rdzeń słowa jest podobny.
                                    > czy wiesz że po hindusku ogień to agni a drzwi to dwari?
                                    > no ale ostatecznie nalezymy do ludów indoeuropejskich

rdzen slowa jest podobny,jak rowniez sporo slow ma lacinskie pochodzenie,a wiec
                                    dla kogos kto sie uczyl laciny znaczenie slow robi sie zrozumiale. podobna jest
                                    rowniez gramatyka etc. hindu nie znam,ale za ich kuchnia nie przepadam,za duzo
                                    curry:)
                                    • aaki Re: kto jeszcze zezloscil wybranych:) 23.04.06, 23:48
                                      a ja odwrotnie -uwielbiam.dobrego curry nigdy za wiele
                                      nie zgadzam się łacina to jezyk romanski(nie mówię tu o zapozyczeniach językowych)a języki germanskie nie wywodzą się przeciez z łaciny
                                      • i-love-2-bike Re: kto jeszcze zezloscil wybranych:) 23.04.06, 23:52
                                        aaki napisała:

> a ja odwrotnie -uwielbiam.dobrego curry nigdy za wiele
                                        > nie zgadzam się łacina to jezyk romanski(nie mówię tu o zapozyczeniach językowy
                                        > ch)a języki germanskie nie wywodzą się przeciez z łaciny

w angielskim masz sporo slow lacinskich. a curry sa rozne,najlepsze jadlam w
                                        afryce,ale to nie bylu hinduskie,mocne tylko jakis rodzaj slodkiej i wonnej jej
                                        odmiany.
                                        • gspnstr Re: kto jeszcze zezloscil wybranych:) 24.04.06, 00:22
                                          Tutaj sie wetne (proszac o wybaczenie :o)

Aaki faktycznie ma racje. Na przyklad obecny angielski ma duzo wiecej wspolnego
                                          z romanskim francuskim niz z dawnym (germanskim) angielskim. Wszystko przez
                                          Wilhelma Zdobywce :o)

NB, warto sobie porownac wspolczesny angielski ze staroangielskim - na przyklad
                                          pare lat temu wydano Beowulfa w oryginale z rownoleglym tlumaczeniem Seamusa
                                          Haneya.
                                          • i-love-2-bike Re: kto jeszcze zezloscil wybranych:) 24.04.06, 00:25
                                            gspnstr napisał:

>
                                            >
                                            > NB, warto sobie porownac wspolczesny angielski ze staroangielskim - na przyklad
                                            > pare lat temu wydano Beowulfa w oryginale z rownoleglym tlumaczeniem Seamusa
                                            > Haneya.
                                            >

oj za ciezkie to jak dla mnie,mnie wystarczy spojrzec na zebrane dziela
                                            shakespeare z XVIII wieku,zeby odpasc:)
                    • goldbaum Re: kto jeszcze zezloscil wybranych:) 24.04.06, 08:55
                      dana33 napisała:

> zdenerwowalam cie, co?

A czy to ja rzucalem slonina gruba? :-)

> jak bede kiedys w dobrym humorze, to ci podesle moje zdjecie..

Dziekuje. Nie potrzeba. Wiem jak wygladacie i i tak nie odroznilbym cie od innych.

> wiesz, 99,9% ludzkosci ma ta polska mowe..... gdzies, a wiekszosc z nich nie
                      > wie o istnieniu tej mowy nawet. co ja mowie, nie wiedza o istnieniu polski.

A tu sie ucielas gruba i to mocno. Nawet liczyc nie potrafisz :-)
                      Samych Polakow w Polsce zyje blisko 40 milionow. Poza granicami Polski jeszcze
                      pare dobrych milionow tez posluguje sie ta mowa, nie mowiac o wielu Ukraincach i
                      Bialorusinach...
                      I to juz daje kilka razy wiecej niz niecaly promil - byc moze nawet jakis 1%.

I co gruba, glupio znow ci to wyszlo z tymi 99,9% nie?
                      • dana33 Re: kto jeszcze zezloscil wybranych:) 24.04.06, 09:15
                        drzewiecki..... nu, jak tak chcesz liczyc, to zydow wszystkich razem na swiecie
                        jest cala kupa, i wszyscy znaja lepiej lub gorzej hebrajski.... no i zobacz na
                        uniwersytetach, nawet polskich, jak judaistyka jest oblezona i ilu nie zydow
                        uczy sie tego jezyka.... gdzies na jakims uniwersytecie widziales katedre
                        polonistyki?
                        spadaj, glupku, bo grzezniesz.
                        • goldbaum Re: kto jeszcze zezloscil wybranych:) 24.04.06, 09:23
                          Spokojnie gruba... Nie podniecaj sie tak :-)

dana33 napisała:

> drzewiecki..... nu, jak tak chcesz liczyc, to zydow wszystkich razem na swiecie
                          >
                          > jest cala kupa,

Acha... Jak wielka jest ta "kupa"?

i wszyscy znaja lepiej lub gorzej hebrajski....

Acha... Wszyscy... Tak dobrze jak Bobby Fischer :-)

> no i zobacz na
                          > uniwersytetach, nawet polskich, jak judaistyka jest oblezona

"Oblezona"?? :-) Jakies szczegoly tego "oblezenia" moze?
                          Mam nadzieje, ze to nie jakas zagrywka w kierunku dziewczyny straszliwie
                          okaleczonej przez skinow przed UJ za jej rzekomo semicki wyglad?

> gdzies na jakims uniwersytecie widziales katedre
                          > polonistyki?

Kazda liczaca sie uczelnia europejska ma katedre slawistyki, na ktorej wykladany
                          jest tez polski. Ze tego nie wiesz gruba - nie dziwi mnie.

> spadaj, glupku, bo grzezniesz.

Wez relanium gruba i zjedz cos wreszcie.
    • 1ja Re: kto jeszcze zezloscil wybranych:)+ 23.04.06, 19:53
      Jak zwal,tak zwal.
      Ale goldbaum?
      • zbalansowany Ja zawsze myslalem ze 24.04.06, 06:08
        Cruise to zyd !?
        I pamietam ze czytalem cos na ten temat.
        Czy ktos wie cos wiecej?
        W australijskiej tv stwierdzono ze imie jest z hebrajskiego i
        oznacza "ksiezniczke" (zydowska ksiezniczka, to dobre !).
        Ale jak ktos wie wiecej to niech napisze.
        • gspnstr Re: Ja zawsze myslalem ze 24.04.06, 06:14
          > W australijskiej tv stwierdzono ze imie jest z hebrajskiego i
          > oznacza "ksiezniczke" (zydowska ksiezniczka, to dobre !).

Eeee, chyba nie. Przeciez nie nazwal jej JAP! ;o))))
      • grzegorz1948 Re: kto jeszcze zezloscil wybranych:)+ 24.04.06, 11:22
        Ja wybieram od czasu do czasu numerki na Lotku.No i poco dawalas taki temat
        znow masz cala stajnie na swoim watku!Chyba ze chcesz sprawdzic liste obecnosci
        to cos innego!
    • bam_buko kazdy kto tutaj zabral glos.......... 24.04.06, 12:24
      a nie jest wybrany
      • i-love-2-bike Re: kazdy kto tutaj zabral glos.......... 24.04.06, 15:48
        bam_buko napisał:

> a nie jest wybrany

:)))) wtrafiles w 10,ale ile jazgotu ci wybrani robia,i o co:)))))))
        • szrh kompleks wybranstwa 24.04.06, 16:35
          >>> :)))) wtrafiles w 10,ale ile jazgotu ci wybrani robia,i o co:)))))))<<

powiedziala love2bike, ktora wierzy ze Biblia jest napisana po polsku :)
          jak milczec wobec takiej ciemnoty...?

Edukacyjny jazgot robimy, zeby wam odrobine wiedzy do glow wlac. a tu taka
          niewdziecznosc.
          lecz taka rola Wybranego. Niesc swiatlo zaslepionemu pospolstwu.
          Bezinteresownie. I co gorsze: czestokroc nieskutecznie :))))))
          • i-love-2-bike Re: kompleks wybranstwa 24.04.06, 16:40
            szrh napisała:

> >>> :)))) wtrafiles w 10,ale ile jazgotu ci wybrani robia,i o co:))
            > )))))<<
            >
            >
            > powiedziala love2bike, ktora wierzy ze Biblia jest napisana po polsku :)
            > jak milczec wobec takiej ciemnoty...?
            >
            > Edukacyjny jazgot robimy, zeby wam odrobine wiedzy do glow wlac. a tu taka
            > niewdziecznosc.
            > lecz taka rola Wybranego. Niesc swiatlo zaslepionemu pospolstwu.
            > Bezinteresownie. I co gorsze: czestokroc nieskutecznie :))))))

he,he szarugo,cosik zle swiadczy jak panstwo jenteligentne odpowiada
            plebsowi,niepradaz? jak widze ty specjalistka nie tylko od hebrew study,ale i od
            Biblii,no i wrozysz z fusow podczas kazdego posilku,bo kurcze wiesz wiecej na
            temat co ja mysle i wiem ,niz ja sama.a co do niesienia kaganca oswiaty to
            szasza jak to mowi "nie ma glupich uczniow,sa tylko glupi nauczyciele",staraj
            sie lepiej i nie falszuj,co poniektorzy z nas znaja nutki a moze jakas wiadomosc
            do nas trafi,tylko nie nadawaj w prostej skali,my troche bardziej zaawansowani
            od waszych arapo-danow:)
            • szrh Re: kompleks wybranstwa 24.04.06, 16:57
              >he,he szarugo,cosik zle swiadczy jak panstwo jenteligentne odpowiada
              > plebsowi,niepradaz? jak widze ty specjalistka nie tylko od hebrew study,ale i
              od Biblii,no i wrozysz z fusow podczas kazdego posilku,bo kurcze wiesz wiecej na
              > temat co ja mysle i wiem ,niz ja sama.<<

oj wej, komus zyla chodzi i to nie jest wybrany :) "SZARUGO"? Dlaczego
              znieksztalcasz moj nick? tracisz poczucie humoru i kulture, a to objaw
              niechybnie..zlosci.

i po co ta gorzka ironia? Gdzie twierdzilam, ze jestem specjalistka od Biblii?
              prosze o cytat. Probowalam cie jedynie przekonac, ze jest napisana po hebrajsku
              a nie po polsku, jak twierdzisz. Do tego nie trzeba byc SPECJALISTA.

>>tylko nie nadawaj w prostej skali,my troche bardziej zaawansowani
              > od waszych arapo-danow<<

zacznijmy od tego, ze sprawdzisz w jakim jezyku jest Biblia napisana, a wtedy
              podniose odpowiednio poziom ksztalcenia. Dobrze?
              • i-love-2-bike Re: kompleks wybranstwa 24.04.06, 17:07
                szrh napisała:

>
                > oj wej, komus zyla chodzi i to nie jest wybrany :) "SZARUGO"? Dlaczego
                > znieksztalcasz moj nick? tracisz poczucie humoru i kulture, a to objaw
                > niechybnie..zlosci.

zlosci,he,he jak dotad widze,ze ty skaczesz,ja sie pakuje i zaraz ruszam na
                trase. mila pani,ja nie dana,jak mam zlosc to ide na biegi zrzucac frustracje,to
                lepiej robi niz sie pyszczyc wirtualnie. ja zawsze kogos jakos nazwe,robicie to
                i wy,wiec o co biega?
                >
                > i po co ta gorzka ironia? Gdzie twierdzilam, ze jestem specjalistka od Biblii?
                > prosze o cytat. Probowalam cie jedynie przekonac, ze jest napisana po hebrajsku

gdzie tu gorycz widzisz,chyba tylko u siebie,ja sie smieje,szkoda,ze ty tego nie
                wyczuwasz. moze jak zejdziesz z tego wysokiego stlolka to cos zobaczysz,a jesli
                myslisz,ze mnie bedziesz ustawiac to sie mylisz:)
                >
                >
                >
                >
                > zacznijmy od tego, ze sprawdzisz w jakim jezyku jest Biblia napisana, a wtedy
                > podniose odpowiednio poziom ksztalcenia. Dobrze?

juz ci mowilam 100 razy w jakim jezyku moja Biblia jest napisana,czego nie
                zrozumialas?
                • szrh Re: kompleks wybranstwa 24.04.06, 17:18
                  aha, TWOJA Biblia. A wiesz w jakim jezyku oryginalnie jest napisana i
                  studiowana?

>ja zawsze kogos jakos nazwe,robicie to
                  > i wy,wiec o co biega? <

"WY"?? tzn kto? Mozesz podac przyklad kiedy JA "kogos jakos" nazywam? robisz
                  sobie jaja z mojego nicka ze zlosci na innych jak sie domyslam Zydow?

nie jestem 'WY' i nie jestem 'Szaruga', jak to do ciebie dotrze to zejde ze
                  stolka i zaczne z toba rozmawiac jak z partnerem :)

ruszaj w trase, ja ide studiowac Tore. wyobrazcie sobie, ze na hebrajski ja z
                  greki przelozili :)))))
                  • i-love-2-bike Re: kompleks wybranstwa 24.04.06, 17:20
                    szrh napisała:

> aha, TWOJA Biblia. A wiesz w jakim jezyku oryginalnie jest napisana i
                    > studiowana?

jak sie dowiem to ci powiem,wystarczy na poczatek? ja lubie zabawy,szczegolnie z
                    wami:)))
                    >
                    >
                    >
                    > "WY"?? tzn kto? Mozesz podac przyklad kiedy JA "kogos jakos" nazywam? robisz
                    > sobie jaja z mojego nicka ze zlosci na innych jak sie domyslam Zydow?

jakie jaja,nie nazwalam cie jeszcze szarym jajem,ciesz sie,twoje godziny sa
                    policzone,skoro lubisz pyskowac,he,he,ne,ne:)))
                    >
                    > nie jestem 'WY' i nie jestem 'Szaruga', jak to do ciebie dotrze to zejde ze
                    > stolka i zaczne z toba rozmawiac jak z partnerem :)

partner,oj to brzmi jakos zbyt poprawnie,a ja niepoprawna:)))))))
                    >
                    >
                    > ruszaj w trase, ja ide studiowac Tore. wyobrazcie sobie, ze na hebrajski ja z
                    > greki przelozili :)))))

nu zaraz ruszam,bo CIASTO pieniadz:)
          • gspnstr Re: kompleks wybranstwa 24.04.06, 16:54
            > Edukacyjny jazgot robimy, zeby wam odrobine wiedzy do glow wlac. a tu taka
            > niewdziecznosc.

A jesli ktos przeklada mitologie grecka nad wasza? To co, tez niewdzieczny?
            Jakos nie slysze tu Grekow perorujacych, jaki to wklad oni wniesli w literature
            i kulture w ogole, a chyba przyznasz ze to wklad spory - moze nawet wiekszy od
            waszego...
            • szrh jezyki again 24.04.06, 17:03
              jak ktos przedklada mitologie grecka nad 'nasza' to niech sie modli do bogow
              greckich, dla mnie git :))))))))

jasne, ze mitologia grecka niezbedna wpisala sie na stale w kulture i jezyk.
              Nie ma Grekow na forum. Moze dlatego nie rozmawiamy teraz o greckim?

a moze dlatego, ze ktos tu wyzej nazwal jezyk hebrajski SMIESZNYM I NIC
              NIEZNACZACYM
    • tees1 obrazliwie? niech sie cieszy, ze nie szczeka - 24.04.06, 17:28
      taka balanga byla

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=40500656&a=40500656
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka