Dodaj do ulubionych

Jakosc Air Koryo

30.04.06, 23:14
Jakis czas temu mialem okazje poznac osobe ktora lecila Air Koryo, i ktora
rekomendowala te linie, chcialbym wiedziec co myslicie o tym? Mimo ze sa
zabronione w UE, to nie jestem pewny ze nie wspelniaja wymogi UE.
Obserwuj wątek
    • kim_bar_tek Re: Jakosc Air Koryo 01.05.06, 09:34
      Air Koryo nie spełnia wymogów hałasu i ekologicznych ze względu na radzieckie
      samoloty, nie wiem jednak jak to się dzieje że na Okęciu Tupolevy 154 Aeroflotu
      latające na wspólnej linii z LOT'em Warszawa Moskwa nie mają żadnych problemów
      z normami EU.
      Ja leciałem Air Koryo 4 razy i lot z Pekinu do Pyongyangu był za każdym razem
      bardzo ciężki, samolot cały czas opadał, latał na wszystkie strony. Loty z
      Korei to dwa najprzyjemniejsze loty w moim życiu (idelne jak po sznurku).
      Obsługa samolotów jest bardzo urodziwa, nieźle też w Air Koryo dają jeść
      (szkoda że tylko jak się leci do Korei, bo jak się wraca to już nie).
      Pytałem też o Air Koryo polskiej dyplomacji w Pyongyangu i bardzo chwalili
      sobie tą linie, mówiąc że samoloty są świetnie utrszymane i dobrze serwisowane.
      • kapral160 Re: Jakosc Air Koryo 01.05.06, 13:04
        Też mam dobre doświadczenia z Air Koryo. Tupolev 154, bardzo wysłużony ale
        świetnie utrzymany (szczególnie w porównaniu z maszynami latającymi w Federacji
        Rosyjskiej). Obsługa, rzeczywiście urodziwa :) Posiłek bogaty do Phenianu i coś
        na kształt hamburgera (!) w drodze powrotnej.
        Ogólnie wrażenia pozytywne.
    • untochables Re: Jakosc Air Koryo 03.05.06, 13:40
      ;)
      tak piszecie że za chwile pomyśle, że koryo air to prawie lufthansa
      to że latają starymi samolotami chyba nikogo nie musze przekonywać
      jak mają częstą siatke połączeń też nie ma o czym sie rozwijać
      to że modernizowali swoje samoloty ? pytanie które ? te co latają pekin phenian
      P-885 i P-881 czy te które latają do szwajcari lub czech lub w inne lepsze
      strony czyli P-618 P-882
      z klimatyzacji wali grzybem - czyż nie ?
      samolot leci w każdą strone tylko nie przedsiebie ;)) tak to czuęłm jak
      lecielismy do phenianu
      po za tym lądowanie w sam raz ani twarde ani miękie
      generalnie patrząc w jakiej zapaście jest gospodarka KRLD raczej odradzał bym
      przelot Kory Air
      sam fakt polewania wodą z beczkowozu hamulców po wylądowaniu

są lepsze linie lotnicze
      ;)
      pozdro pozdro
      • kapral160 Re: Jakosc Air Koryo 03.05.06, 20:22
        Ależ untochables,

Nikt z nas nawet nie śmie przyrównywać do Lufthansy. Czepiasz się. Ja (bo za
        Bartka nie mogę) opisałem swoje wrażenia. Wiesz, moje spojrzenie jest inne. Od
        4 lat latam regularnie po Rosji. Dziś na przykład leciałem na trasie Moskwa -
        Petersburg - Moskwa. Oba liniami Aeroflot - Nord (5N), samolotem Tu 134. Stan
        techniczny (wizualnie wprawdzie) był nieporównywalnie gorszy od AK.
      • zorska Re: Jakosc Air Koryo 04.05.06, 13:44
        Unto,
        Są lepsze linie, ale nie do Pyongyangu :-). Jak ktoś chce lecieć tam, to nie ma
        wyjścia.

Co ja mogę dodać po jednym locie Air Koryo. Stary Ił - ale stare iły latają w
        różnych zapomnianych krajach. Wydaje mi się, że powinni je dobrze serwisować,
        bo to ich jedyny szybki kontakt ze Światem. Prawie na pewno serwisują je
        Chińczycy w Chinach. Klimatyzacja jest leciwa. Pierwszy raz w życiu "widziałem"
        klimatyzację, tzn. klimatyzacja to był biały dym w środku samolotu, coś jak
        suchy lód. Zabawne wrażenie. Do Air Koryo nie dotarła jeszcze nowa moda linii
        lotniczych polegająca na podaniu pasażerom do jedzenia połowy kanapki z jednym
        plastrem czegokolwiek jak jest to w Air France czy innych liniach w Europie.
        Rzeczywiście był full obiad z ciekawymi rzeczami, jak to niegdyś i u nas bywało.
        • kapral160 Re: Jakosc Air Koryo 04.05.06, 19:57
          Cze,

Zorska ma rację... biały dym. To bardzo częsty obiaw w tupolewach :)
          Co do żywienia to jaakieś kilka miesięcy temu w LOT sprawa się poprawiła.
          Zamiast trójkątnych kanapek zaczęli na trasach europejskich znów serwować
          ciepły posiłek (LOT Cafe)
          • kim_bar_tek Re: Jakosc Air Koryo 04.05.06, 21:01
            ja też jak wszedłem na pokład air koryo za pierwszym razem też byłem mocno
            zdziwiony tym białym dymem, ale kolega który wiele razy leciał radzieckimi
            maszynami uspokoił mnie, że to normalne :)
            • kim_bar_tek wątek jedzenia w Air Koryo 04.05.06, 21:06
              dla tych co lubią zjeść, lęcąc lotem JS 152 nie omieszkałem zrobić fotki
              jedzenia jakie podają na pokładzie, leciałem dwa razy i dwa razy dostałem taki
              zestawik, też takie jedliście??
              img470.imageshack.us/img470/6540/p40900112sz.jpg
              • untochables Re: wątek jedzenia w Air Koryo 04.05.06, 21:16
                identyko ;) ale zjadłem tylko co nie co

chyba jakoś dziś jest rok jak tam byłem ;(

chciałbym znowu zobaczyć krld pewnie teraz moje oczy byłby jeszcze szerzej
                otwarte
              • bugsior Re: wątek jedzenia w Air Koryo 04.05.06, 21:29
                eee tam, wcale to apetyczne... alitalia juz nawet lepiej karmi...
          • zorska LOT 05.05.06, 22:46
            Wczoraj leciałem, rzeczywiście LOT Cafe to coś więcej. Może się opamiętali.
            • zorska Re: LOT 05.05.06, 22:49
              Nasz obiad w Air Koryo był bardzo podobny do Twojego Bartku, być może taki sam,
              ciastko na pewno :-).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka