nicolas1981 30.04.06, 23:14 Jakis czas temu mialem okazje poznac osobe ktora lecila Air Koryo, i ktora rekomendowala te linie, chcialbym wiedziec co myslicie o tym? Mimo ze sa zabronione w UE, to nie jestem pewny ze nie wspelniaja wymogi UE. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kim_bar_tek Re: Jakosc Air Koryo 01.05.06, 09:34 Air Koryo nie spełnia wymogów hałasu i ekologicznych ze względu na radzieckie samoloty, nie wiem jednak jak to się dzieje że na Okęciu Tupolevy 154 Aeroflotu latające na wspólnej linii z LOT'em Warszawa Moskwa nie mają żadnych problemów z normami EU. Ja leciałem Air Koryo 4 razy i lot z Pekinu do Pyongyangu był za każdym razem bardzo ciężki, samolot cały czas opadał, latał na wszystkie strony. Loty z Korei to dwa najprzyjemniejsze loty w moim życiu (idelne jak po sznurku). Obsługa samolotów jest bardzo urodziwa, nieźle też w Air Koryo dają jeść (szkoda że tylko jak się leci do Korei, bo jak się wraca to już nie). Pytałem też o Air Koryo polskiej dyplomacji w Pyongyangu i bardzo chwalili sobie tą linie, mówiąc że samoloty są świetnie utrszymane i dobrze serwisowane. Odpowiedz Link Zgłoś
kapral160 Re: Jakosc Air Koryo 01.05.06, 13:04 Też mam dobre doświadczenia z Air Koryo. Tupolev 154, bardzo wysłużony ale świetnie utrzymany (szczególnie w porównaniu z maszynami latającymi w Federacji Rosyjskiej). Obsługa, rzeczywiście urodziwa :) Posiłek bogaty do Phenianu i coś na kształt hamburgera (!) w drodze powrotnej. Ogólnie wrażenia pozytywne. Odpowiedz Link Zgłoś
untochables Re: Jakosc Air Koryo 03.05.06, 13:40 ;) tak piszecie że za chwile pomyśle, że koryo air to prawie lufthansa to że latają starymi samolotami chyba nikogo nie musze przekonywać jak mają częstą siatke połączeń też nie ma o czym sie rozwijać to że modernizowali swoje samoloty ? pytanie które ? te co latają pekin phenian P-885 i P-881 czy te które latają do szwajcari lub czech lub w inne lepsze strony czyli P-618 P-882 z klimatyzacji wali grzybem - czyż nie ? samolot leci w każdą strone tylko nie przedsiebie ;)) tak to czuęłm jak lecielismy do phenianu po za tym lądowanie w sam raz ani twarde ani miękie generalnie patrząc w jakiej zapaście jest gospodarka KRLD raczej odradzał bym przelot Kory Air sam fakt polewania wodą z beczkowozu hamulców po wylądowaniu są lepsze linie lotnicze ;) pozdro pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
kapral160 Re: Jakosc Air Koryo 03.05.06, 20:22 Ależ untochables, Nikt z nas nawet nie śmie przyrównywać do Lufthansy. Czepiasz się. Ja (bo za Bartka nie mogę) opisałem swoje wrażenia. Wiesz, moje spojrzenie jest inne. Od 4 lat latam regularnie po Rosji. Dziś na przykład leciałem na trasie Moskwa - Petersburg - Moskwa. Oba liniami Aeroflot - Nord (5N), samolotem Tu 134. Stan techniczny (wizualnie wprawdzie) był nieporównywalnie gorszy od AK. Odpowiedz Link Zgłoś
zorska Re: Jakosc Air Koryo 04.05.06, 13:44 Unto, Są lepsze linie, ale nie do Pyongyangu :-). Jak ktoś chce lecieć tam, to nie ma wyjścia. Co ja mogę dodać po jednym locie Air Koryo. Stary Ił - ale stare iły latają w różnych zapomnianych krajach. Wydaje mi się, że powinni je dobrze serwisować, bo to ich jedyny szybki kontakt ze Światem. Prawie na pewno serwisują je Chińczycy w Chinach. Klimatyzacja jest leciwa. Pierwszy raz w życiu "widziałem" klimatyzację, tzn. klimatyzacja to był biały dym w środku samolotu, coś jak suchy lód. Zabawne wrażenie. Do Air Koryo nie dotarła jeszcze nowa moda linii lotniczych polegająca na podaniu pasażerom do jedzenia połowy kanapki z jednym plastrem czegokolwiek jak jest to w Air France czy innych liniach w Europie. Rzeczywiście był full obiad z ciekawymi rzeczami, jak to niegdyś i u nas bywało. Odpowiedz Link Zgłoś
kapral160 Re: Jakosc Air Koryo 04.05.06, 19:57 Cze, Zorska ma rację... biały dym. To bardzo częsty obiaw w tupolewach :) Co do żywienia to jaakieś kilka miesięcy temu w LOT sprawa się poprawiła. Zamiast trójkątnych kanapek zaczęli na trasach europejskich znów serwować ciepły posiłek (LOT Cafe) Odpowiedz Link Zgłoś
kim_bar_tek Re: Jakosc Air Koryo 04.05.06, 21:01 ja też jak wszedłem na pokład air koryo za pierwszym razem też byłem mocno zdziwiony tym białym dymem, ale kolega który wiele razy leciał radzieckimi maszynami uspokoił mnie, że to normalne :) Odpowiedz Link Zgłoś
kim_bar_tek wątek jedzenia w Air Koryo 04.05.06, 21:06 dla tych co lubią zjeść, lęcąc lotem JS 152 nie omieszkałem zrobić fotki jedzenia jakie podają na pokładzie, leciałem dwa razy i dwa razy dostałem taki zestawik, też takie jedliście?? img470.imageshack.us/img470/6540/p40900112sz.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
untochables Re: wątek jedzenia w Air Koryo 04.05.06, 21:16 identyko ;) ale zjadłem tylko co nie co chyba jakoś dziś jest rok jak tam byłem ;( chciałbym znowu zobaczyć krld pewnie teraz moje oczy byłby jeszcze szerzej otwarte Odpowiedz Link Zgłoś
bugsior Re: wątek jedzenia w Air Koryo 04.05.06, 21:29 eee tam, wcale to apetyczne... alitalia juz nawet lepiej karmi... Odpowiedz Link Zgłoś
zorska LOT 05.05.06, 22:46 Wczoraj leciałem, rzeczywiście LOT Cafe to coś więcej. Może się opamiętali. Odpowiedz Link Zgłoś
zorska Re: LOT 05.05.06, 22:49 Nasz obiad w Air Koryo był bardzo podobny do Twojego Bartku, być może taki sam, ciastko na pewno :-). Odpowiedz Link Zgłoś