Dodaj do ulubionych

Dlaczego Połd. stany USA nie mogły być niepodległe

11.07.06, 20:49
USA to ponoć dobrowolny związek stanów - wolą mieszkańców poszczególnych
stanów Południa było opuszczenie USA w XIX w. - co prawo przewidywało - i
północ najechała na południe by wybic im z głowy prawo do samostanowienia
krwią i żelazem!
Obserwuj wątek
    • manny_ramirez Re: Dlaczego Połd. stany USA nie mogły być niepod 11.07.06, 21:01
      zeby idiota stranger mial o czym pisac
      • stranger.pl Re: Dlaczego Połd. stany USA nie mogły być niepod 11.07.06, 21:12
        Twój cyt.: "zeby idiota stranger mial o czym pisac"

Jak zwykle zabrałeś głos na temat i właściwą dla siebie kultura:P

• manny_ramirez zauwaz ze przyjmuje taka tylko w stosunku 11.07.06, 21:38
          do Ciebie nieuku naszowitrynowy
          • stranger.pl Re: zauwaz ze przyjmuje taka tylko w stosunku 11.07.06, 21:57
            Cham zawsze powie, że jego chamstwo jest kierunkowe - spadaj.
            Nie będę z toba rozmawiał a ty nie zaśmiecaj więcej tego wątku swoją osobą.

PS
            Zawsze jakoś wychodzi, że wkładasz w moje usta słowa które nigdy nie
            wypowiedziałem lub twierdzisz że coś wklejam lub cytuje co nigdy nie wklejałem
            lub cytowałem - a pytany o link lub podparcie się cytatem... udajesz głuchego.

Wiesz co to znaczy i kim jesteś?
    • maureen2 Re: Dlaczego Połd. stany USA nie mogły być niepod 11.07.06, 21:07
      nie znam dokładnie historii USA, to chyba Północ zwyciężyła Południe w wojnie
      secesyjnej. Nie wiem o co oni walczyli.
      • explicit Re: Dlaczego Połd. stany USA nie mogły być niepod 11.07.06, 21:13
        Genialne :))) Zajrzyj do slownika co znaczy secesja ,...
        =============================================================================
        Północ zwyciężyła Południe w wojnie secesyjnej. Nie wiem o co oni walczyli.
      • stranger.pl Re: Dlaczego Połd. stany USA nie mogły być niepod 11.07.06, 21:16
        Oczywiście Północ wygrała dlatego dziś są takie a nie inne sStany czyli USA.

Mnie interesuje coś innego - według prawa amerykańskiego USA to dobrowolna Unia
        50. stanów - skoro dobrowolna dlaczego południowe stany po ogłoszeniu swojej
        niepodległości zostały najechane przez Północ w celu zmuszenia ich do powrotu
        do Unii?
        • polski_francuz Re: Dlaczego Połd. stany USA nie mogły być niepod 11.07.06, 21:20
          Bo konstytucja nie pozwalala na niewolnictwo pewnie. A rednecks zamiast
          pracowac gonily murzynow do roboty.

PF
          • stranger.pl Re: Dlaczego Połd. stany USA nie mogły być niepod 11.07.06, 21:31
            Hmm?
            Gwoli prawdy na Południu USA było niewolnictwo i... niewolników ceniono (to był
            drogi towar) dlatego mieli jedzenie, odzież, opiekę medyczną.

A na Pólnocy USA nie było niewolnictwa - za to biedota biała pracując za kilka
            centów przymierała głodem, dzieci sprzedawły się by miec choć jeden posiłek na
            dzień lub żeby oddać głodującymn rodzicom.
            • maureen2 Re: Dlaczego Połd. stany USA nie mogły być niepod 11.07.06, 21:45
              czy to oznacza,że niebawe Meksyk zaatakuje USA /
              • stranger.pl Re: Dlaczego Połd. stany USA nie mogły być niepod 11.07.06, 21:51
                Ooo - mają powód i to jaki - USA zagrabiły w XIX w. 51 procent terytorium
                Meksyku po najechaniu przez USA południowego sąsiada.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=29499952&a=29499952
                Ale nie o to mi chodzi w poście powyżej:)
        • explicit Re: Dlaczego Połd. stany USA nie mogły być niepod 11.07.06, 21:40
          Poludnie mialo za duzo konekcji z korona , glowny dochod poludnia pochodzil z
          Anglii ze sprzedazy bawelny - Nasi founding fathers obawiali sie powtorki
          historii . Nie po to pozbyli sie korony , zeby ta mogla wrocic tylnimi
          drzwiami , niewolnictwo bylo pretekstem ,...

uklony

==============================================================================

według prawa amerykańskiego USA to dobrowolna Unia
          • stranger.pl Re: Dlaczego Połd. stany USA nie mogły być niepod 11.07.06, 21:48
            "explicit" o ile dobrze pamiętam Konstytucje USA - każdy stan USA ma prawo
            opuścić Unię - południowe stany ogłosiły opuszczenie Unii i zawiązanie nowego
            państwa - unii południowych stanów czyli Konfederację.

Wygląda na to że z tą dobrowolnością Unii jest tak jak z zapisem stalinowskiej
            konstytucji ZSRR z 1936 r. gdzie każda sowiecka republika miała prawnie (zapis
            a Konstytucji) zagwarantowane prawo do opuszczenia ZSRR. Nie chcę juzż liczyć
            ile milionów (zabitych) przekonało się, że to tylko pusty zapis.

Opuścić mogli ZSRR dopiero... po jego upadku.
            • explicit Re: Dlaczego Połd. stany USA nie mogły być niepod 11.07.06, 22:14
              Naciagasz stranger , zapominasz ze poszczegolne Stany wchodzily dobrowolnie do
              Konfederacji 9-tki a to byl kontrakt ktory zobowiazywal po ratyfikacji ,...

Poludnie zerwalo kontrakt jednostronnie ze szkoda dla ogolu - Narazali
              bezpieczentwo Uni z powrotem znienawidzonego rezimu , to wystarczylo ,...

uklony

Wygląda na to że z tą dobrowolnością Unii jest tak jak z zapisem stalinowskiej
              konstytucji ZSRR z 1936 r. gdzie każda sowiecka republika miała prawnie (zapis
              a Konstytucji) zagwarantowane prawo do opuszczenia ZSRR. Nie chcę juzż liczyć
              ile milionów (zabitych) przekonało się, że to tylko pusty zapis.
              • stranger.pl Re: Dlaczego Połd. stany USA nie mogły być niepod 11.07.06, 22:20
                W żaden sposób nie mogę się zgodzić z twoim stwierdzeniem że naciągam -
                istnieje dobrowolność wstąpienia do Unii (USA) i prawo (tak przecież jest
                zapisane w Konstytucji) do wystapienia z Unii.

Południe z tego skorzystało - jesśli się mylę to proszę wyjaśnij mi dlaczego
                Konfederaci nie mogli opuścić USA? Dlaczego nazywano ich... buntownikami?

A jak dziś w jakimś stanie USA wolą mieszkańców będzie opuszczenie USA?

Zabroni im się tego - spacyfikuje? Ja nie wiem dlatego się pytam?
                • explicit Re: Dlaczego Połd. stany USA nie mogły być niepod 11.07.06, 22:44
                  Nie jestem prawnikiem ze specjalnoscia w Konstytucji wiec nie oczekuj zebym sie
                  zaglebial w temat - Wbrew temu co o nas myslisz jestesmy krajem gdzie umowa
                  zobowiazuje a jak masz obiekcje oprzyj sie na prawie a nie trzaskaj drzwiami
                  wymachujac muszkietem .

Chcieli secesji mogli to zalatwic w Kogresie gwarantujac sobie wymagana liczbe
                  glosow gwarantujaca spelnienie ich zyczenia ,...

Nie zapominaj ze gwarantowali nie konspirowac z korona za plecami Unii ,...

uklony

Południe z tego skorzystało - jesśli się mylę to proszę wyjaśnij mi dlaczego
                  Konfederaci nie mogli opuścić USA? Dlaczego nazywano ich... buntownikami?
                  • stranger.pl Re: Dlaczego Połd. stany USA nie mogły być niepod 11.07.06, 23:03
                    Hehehe:)

"explicit" czy nie lepiej i uczciwiej nie jest (nie do ciebie pretensja!)
                    powiedzieć - St. Zjednoczone (USA) to jedność i nie ma mowy na secesje jakiś
                    prowincji (stanu)?

Ja to zrozumiem - wszak uważam, nikt nie będzie odrywał od Polaki żadnej jej
                    części, myślę że Rosjanie też to zrozumią - nikt nie będzie z (historycznej)
                    Rosji odrywał żadnej jej części (np. Czeczenii)!

Ukłony:)
    • t0g Re: Oczywiscie, ze Polnoc dopuscila sie agresji 11.07.06, 21:34
      Co prawda Poludnie tez nie bylo takie w 100% niewinne, no bo w koncu Fort Sumter
      byl Fort Sumter, nie? Ale, jesli zapomnimy o Ft. Sumter, w koncu niewielkim
      incydencie i militarnie bez zadanego znaczenia, to oczywistym jest, ze to Unia
      dopuscila sie brutalnej agresji na Stany Poludnia. I ZA TO WLASNIE CZCIMY ABE
      LINCOLNA, ze zdecydowal sie zlamac prawo i rozpoczac te agresje!

Wojna Secesyjna, o ktorej Amerykanie mowia po prostu "Civil War", to fascynujacy
      kawal historii.

Ja lubie muzyke marszowa, jedna z moich ulubionych melodii jest "Dixie",
      "sztandarowa" piesn wojsk Konfederacji. Pamietacie moment, gdy w filmie
      "Przeminelo z wiaterm" pociag przywozi do Atlanty poczte, na ktora czeka tlum
      glownie kobiet zebranych; przed dworcem? Zaczynaja odczytywac liste poleglych.
      Co chwila z tlumu dobywa sie okrzyk rozpaczy; wtedy jakis wojskowy daje znak
      staruszkowi-weteranowi, dyrygentowi wojskowej orkiestry, i ta zaczyna grac
      wlasnie "Dixie". I kamera najezda na twarz mlodego zolnierza-flecisty, ktory gra
      te skoczna melodie, a twarz ma zalana lzami.

• t0g Re: Tu jest "Dixie" i jeszcze jedna słynna 11.07.06, 21:56
        żołnierska melodia z okresu Civi War, "Lorena" ("Lorenę" znów uczynił po stu
        kilkudziesięciu latach przebojem Johny Cash, ale mnie sie bardziej podoba
        wykonanie bardziej w duchu tej oryginalnej piosenki śpiewanej wieczorami przy
        ogniskach obozowych przez żołnierzy Konfederacji).

groszek.741.com/AAA/dixie.mp3
        groszek.741.com/AAA/lorena.mp3
      • t0g Re: Jest świetny film dokumentalny o Wojnie 11.07.06, 22:04
        Secesyjnej, z roku chyba 1989, pt. "Civil War", w 6-ciu 2-godzinnych odcinkach,
        z naświetleniem całego tła historycznego. Warto tych 12 godzin spędzic przed
        telewizorem i oglądnąć, szczególnie, jeśli się mieszka w USA.
        • stranger.pl Re: Jest świetny film dokumentalny o Wojnie 11.07.06, 22:10
          Widziałem coś podobnego na Discovery.
          I mam też trochę książek na ten temat.
          • t0g Re: Przepraszam, film jest z 1990 roku. Zrobił 11.07.06, 22:21
            go Ken Burns. Tutaj więcej o filmie i o jego twórcy:

en.wikipedia.org/wiki/Ken_Burns
            Film jest powszechnie uważany za arcydzieło gatunku - moim zdaniem, jak
            najbardziej zasłużenie.
    • ukos Re: Dlaczego Połd. stany USA nie mogły być niepod 11.07.06, 23:11
      stranger.pl napisał:

> USA to ponoć dobrowolny związek stanów - wolą mieszkańców poszczególnych
      > stanów Południa było opuszczenie USA w XIX w. - co prawo przewidywało - i
      > północ najechała na południe by wybic im z głowy prawo do samostanowienia
      > krwią i żelazem!

Stany są autonomiczne, ale związek nie jest dobrowolny. Wyjątkiem był kiedyś
      Teksas, ale nie wiem czy jest nadal.
      • axx61 Re: Dlaczego Połd. stany USA nie mogły być niepod 12.07.06, 00:40
        O ile sobie przypominam to zaden stan po wstapieniu nie moze wystapic . Nasuwa
        sie mnie podobne pytanie a odpowiedz jest znana. Czy Polska moze wystapic z
        UE. Nie. Stany poludniowe utworzyly secesje. Jej celem bylo utrzymanie
        istniejacego feudalizmu gdy na polnocy rozwijal sie fantastycznie
        kapitalizm.Byli przeciwnikami praw czlowieka i obywatela ktorym to haslem tak
        sie amerykanie podniecaja. Dopiero sprawa zakonczyla sie w 1965 roku i murzynom
        przyznano prawa sto lat po oficialnym zniesieniu niewolnictwa. Ojcowie ameryki
        byli zreszta przeciwnikami zniesienia niewolnictwa. Washington byl zawsze
        przeciwny to samo Jefferson. Zwiedzilem nawet te ich gulagi w Mount Vernon i
        Chrlottesville. No i sex z czarnymi paniami. Pozostalo sporo mieszancow po ich
        excesach seksualnych . A w moralnosci i wierze podobno stanowia wzorce do
        nasladowania.
        • t0g Re: Niewolnictwo 12.07.06, 01:07
          axx61 napisał:

Ojcowie ameryki
          >
          > byli zreszta przeciwnikami zniesienia niewolnictwa. Washington byl zawsze
          > przeciwny to samo Jefferson. Zwiedzilem nawet te ich gulagi w Mount Vernon i
          > Chrlottesville. No i sex z czarnymi paniami. Pozostalo sporo mieszancow po ich
          > excesach seksualnych . A w moralnosci i wierze podobno stanowia wzorce do
          > nasladowania.

Czemu tak daleko szukac? Na polskich ziemiach poddanstwo chlopow, czyli nieco
          lzejsza tylko forma niewolnictwa, utrzymala sie az do Powstania Styczniowego.

Roznica miedzy niewolnictwem w USA i instytucja poddanstwa w Polsce polegala m.
          in. na tym, ze niewolnikow-Murzynoiw sprzedawano "na sztuki", a chlopow
          panszczyznianych zasadniczo nie na sztuki, tylko "na wioski" (choc "sprzedaz na
          sztuki" tez byla mozliwa).
          • axx61 Re: Niewolnictwo 12.07.06, 04:12
            Oczywiscie ze tak. Wszystko zreszta aprobowal Kosciol Katolicki i to zarowno w
            Polsce jak i w USA. Dlatego dwa powstania w Polsce sie nie udaly a po powstaniu
            styczniowym chlop odzyskal wolnosc na mocy ukazu carskiego. Jest takze roznica.
            Pozniej w Polsce nie bylo dyskryminacji rasowej w takiej formie zeby ja rowniez
            wypadalo zmienic dopiero w 1965 roku. Nie sprowadzano z Afryki czarnych do
            Polski no i Polska nie uzywa tej przebrzmialej ideologii "prawa czlowieka" na
            kazdym kroku co robia USa flancujac "demokracje"
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka