Dodaj do ulubionych

Triumf "Pianisty" Polańskiego w 28.edycji Cezarów

IP: *.sims.nrc.ca 23.02.03, 04:31
Po raz pierwszy widze tak kuriozalne streszczenie tego filmu,
pewnie to wypis z zeszytu jakiegos nastolatka - opis z wycieczki
szkolnej do kina na "Pianiste". Kto to napisal?

"Po wkroczeniu do Warszawy Niemcy wprowadzili restrykcje wobec
ludności żydowskiej..."

"Dowiedziawszy się, że Szpilman jest pianistą, Niemiec poprosił
go, by zagrał na znajdującym się w willi fortepianie. Muzyka
uratowała Szpilmanowi życie - kapitan postanowił zaopatrzyć go w
jedzenie i dał mu płaszcz."

niby okej, ale pisane jakby dla polglowkow...
moze to tlumaczenie z jakiejs wersji dla amerykanow?

Obserwuj wątek
    • Gość: Kajetan Re: Triumf IP: *.wbrmfd01.mi.comcast.net 23.02.03, 05:52
      Gość portalu: ### napisał(a):

> niby okej, ale pisane jakby dla polglowkow...
      > moze to tlumaczenie z jakiejs wersji dla amerykanow?

Ten film to nie "money maker". Trafił w Stanach do niektórych
      kin, z myślą o nieco bardziej wymagających odbiorcach.
      Pozdrowienia dla kanadyjskiego szowinisty :)))

i

Gratulacje dla Romana Polańskiego i wszystkich pozostałych
      twórców "Pianisty".
    • Gość: dziennikarze do szkoly!!!!! TO KTO WYGRAL TA WOJNE??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.03, 09:31
      kiedy byly te czasy wojny polskiego kompozytora i pianisty
      żydowskiego pochodzenia, Władysława Szpilmana (1911-2000)???
      gratuluje pismakom ich nieudolnosci i braku znajomosci zasad
      polskiej ortografii!!!

• Gość: babariba czepiasz się czegoś IP: *.sokolka.sdi.tpnet.pl 23.02.03, 10:16
      dał Niemiec bohaterowi jedzenie i płaszcz? - Dał! Czyli film jest opowiedziany
      bardzo dokładnie. He,he,he...

> Po raz pierwszy widze tak kuriozalne streszczenie tego filmu,
      > pewnie to wypis z zeszytu jakiegos nastolatka - opis z wycieczki
      > szkolnej do kina na "Pianiste". Kto to napisal?
      >
      > "Po wkroczeniu do Warszawy Niemcy wprowadzili restrykcje wobec
      > ludności żydowskiej..."
      >
      > "Dowiedziawszy się, że Szpilman jest pianistą, Niemiec poprosił
      > go, by zagrał na znajdującym się w willi fortepianie. Muzyka
      > uratowała Szpilmanowi życie - kapitan postanowił zaopatrzyć go w
      > jedzenie i dał mu płaszcz."
      >
      >
      >
    • Gość: mrek Re: Triumf IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.03, 10:17
      Fakt, i to w Wyborczej??!! Czego jak czego, ale rzemiosła
      (dotąd) nie mozna tej gazecie było odmówić!
      • Gość: goj Re: Triumf IP: *.siedlce.sdi.tpnet.pl 23.02.03, 10:45
        Zydzi calego swiata laczcie sie.
        • Gość: Jurek A. Hampshire Re: Triumf IP: *.pounder.dialup.pol.co.uk 23.02.03, 11:56
          Poszedlem na "Pianiste" z synem urodzonym i wychowanym w Anglii.
          Film wywarl na nim kolosalne wrazenie, tym bardziej, ze ojciec
          jego byl swiadkiem, co sie wydarzylo jego przyjaciolom i
          sasiadom, ktorych Niemcy zamkneli w getcie a potem zlikwidowali
          traktujac gorzej niz zwierzeta.
          Film jest doskonaly, tlumaczenie ksiazki na angielski rowniez ,
          chociaz strzelcy w "Hej strzelcy wraz..." to nie marksmen, co w
          angielskim znaczy strzelcy wyborowi, /sharpschooters/ a
          riflemen/. Wstydze sie za wypowiedzi polskich zydozercow, beda
          w piekle w doborowym towarzystwie ich SS-owskich kolesiow.
          Pedantom dobrej polszczyzny radze wiecej uwagi zwracac na tresc
          niz forme.Pozdrawiam.
          • Gość: jerzy Re: Triumf IP: *.02-11-6c756e2.cust.bredbandsbolaget.se 23.02.03, 14:52
            Gość portalu: Jurek A. Hampshire napisał(a):

> Poszedlem na "Pianiste" z synem urodzonym i wychowanym w
            Anglii.
            > Film wywarl na nim kolosalne wrazenie, tym bardziej, ze ojciec
            > jego byl swiadkiem, co sie wydarzylo jego przyjaciolom i
            > sasiadom, ktorych Niemcy zamkneli w getcie a potem
            zlikwidowali
            > traktujac gorzej niz zwierzeta.
            > Film jest doskonaly, tlumaczenie ksiazki na angielski
            rowniez ,
            > chociaz strzelcy w "Hej strzelcy wraz..." to nie marksmen, co
            w
            > angielskim znaczy strzelcy wyborowi, /sharpschooters/ a
            > riflemen/. Wstydze sie za wypowiedzi polskich zydozercow,
            beda
            > w piekle w doborowym towarzystwie ich SS-owskich kolesiow.
            > Pedantom dobrej polszczyzny radze wiecej uwagi zwracac na
            tresc
            > niz forme.Pozdrawiam.

Tak sie zlozylo, ze p.Szpilmana spotykalem pare razy u
            znajomych.To byl czlowiek duzej klasy.
            Niestety, musi sie Pan przyzwyczaic do tego, ze ile razy wypowie
            sie Pan pozytywnie na jakis temat i padnie slowo "Zyd", to tyle
            razy bedzie Pan oblewany stekiem pomyj i wyzwisk.
            Ta mloda generacja jest straszna i prezentuje kompletny brak
            podstawowych zasad kultury i wychowania.
            O czym swiadczy jezyk codzienny moich rodakow na ulicy, w
            szkole, w prasie, w telewizji i radiu.
            Czasami mysle, ze dobrze sie stalo, ze w Polsce nie mieszkam.
            (J)
            • Gość: franek Re: Triumf IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.03, 15:12
              Trochę mi Pana żal, Panie Jerzy...

Zapewniam Pana, że w tym kraju jest naprawdę sporo ludzi "młodej generacji",
              którzy prezentują trochę wyższy poziom kultury czy wychowania niż Pan, o
              inteligencji nie wspominając...

Ja wiem, że łatwiej jest stąd wyjechać, a potem takie kompletnie bezzasadne
              uwagi prawić z pięknej Ameryki czy Londynu...
              I tym właśnie Pan przegrywa, ukazuje swoją jakże "wysoką" kulturę i "świetne"
              maniery.

I jeszcze jedno - ja czasem również wstydzę się za różne wypowiedzi, również na
              temat Żydów. Ale jeszcze bardziej wstydzę się za wypowiedzi właśnie takie, jak
              Pańska. Dlatego cieszę się, że z tego żałosnego skansenu, jakim jest polska
              emigracja w londynie, wróciłem do Warszawy.
              • Gość: Jerzy Re: Triumf IP: *.02-11-6c756e2.cust.bredbandsbolaget.se 23.02.03, 20:12
                Gość portalu: franek napisał(a):

> Trochę mi Pana żal, Panie Jerzy...
                >
                > Zapewniam Pana, że w tym kraju jest naprawdę sporo ludzi "młodej generacji",
                > którzy prezentują trochę wyższy poziom kultury czy wychowania niż Pan, o
                > inteligencji nie wspominając...
                >
                > Ja wiem, że łatwiej jest stąd wyjechać, a potem takie kompletnie bezzasadne
                > uwagi prawić z pięknej Ameryki czy Londynu...
                > I tym właśnie Pan przegrywa, ukazuje swoją jakże "wysoką" kulturę i "świetne"
                > maniery.
                >
                > I jeszcze jedno - ja czasem również wstydzę się za różne wypowiedzi, również
                na
                >
                > temat Żydów. Ale jeszcze bardziej wstydzę się za wypowiedzi właśnie takie,
                jak
                > Pańska. Dlatego cieszę się, że z tego żałosnego skansenu, jakim jest polska
                > emigracja w londynie, wróciłem do Warszawy.

Dziekuje, ale obejde sie bez panskiego zalu. Jestem w kraju dostatecznie czesto
                by sie przekonac o tym, o czym pisalem. Zreszta wystarczy wejsc na "Forum"...
                Pan tego nie dostrzega? Szkoda.
                Ten "skansen" w Londynie(ja mieszkam w Szwecji) spelnil olbrzymia role w
                przeszlosci-zal mi Pana, ze tak nisko Pan to ocenia. Bez tego "skansenu" trudno
                byloby mowic o odrodzeniu Polski.Ale Pan, widze to wyraznie, wierzy jeszcze w
                bociany.
                (J)
                • Gość: franek Re: Triumf IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.03, 21:30
                  Szanowny Panie Jerzy,

to właśnie jest powód, dla którego Pana jest mi żal - widzę, że podobnie jak
                  skansen londyński, tak i Pan nie umie oderwać się od przeszłości...

Gwoli wyjaśnienia - londyńską emigrację nazwałem skansenem nie dlatego, że nie
                  doceniam jej wkładu w odrodzenie Polski (choć sądzę, że przełom '89
                  zawdzięczamy chyba ludziom w kraju...), ale dlatego, że tak trudno jest tym
                  ludziom rozstać się z przeszłością i dostrzec, że ich zasługi takie olbrzymie
                  wcale nie są...

Wybaczy Pan, ale kiedy w Londynie idę do kościoła, po drodze mijając dwóch
                  dystyngowanych panów, którzy rozmawiają mniej więcej tak: "A pamiętasz Charków
                  w '43?", "ach, tak, to była historia", robi mi się nad wyraz smutno. Współczuję
                  tym właśnie panom, którzy (obawiam się, że podobnie jak Pan, niestety) 60 lat
                  po wojnie tylko o niej potrafią rozprawiać, tylko swoje zasługi przywoływać...

Gdy na kazaniu słyszę, że "generałowie tak bohatersko walczyli za naszą wolność
                  podczas wojny, potem przed rokiem '89, a teraz znów musimy o tę wolność
                  walczyć, bo ludzie w kraju nie potrafią jej docenić, bo oddali władzę
                  komunistom i po kilku latach nasza ojczyzna znów jest w niewoli", to naprawdę
                  robi mi się niedobrze...

Zapewniam Pana, że znaczna większość tych ludzi nie ma pojęcia, co się w tym
                  kraju dzieje, i to jest najsmutniejsze
                  • Gość: Jerzy Re: Triumf IP: *.02-11-6c756e2.cust.bredbandsbolaget.se 23.02.03, 23:06
                    To dziwne: spotykalem tych ludzi w koncu lat 70-tych, wlasnie w Londynie, i nie
                    odnioslem tego wrazenia chociaz, przyznaje, czasami wydawalo mi sie, ze
                    sie "mijamy" w rozmowie. Zawsze jednak bralem poprawke na wiek i wtedy bylo o
                    wiela latwiej nawiazac kontakt. To, niestety, sprawa pewnej kultury osobistej-
                    mam na mysli uczestnictwo w rozmowie w ktorej biera udzial trzy generacje
                    Polakow.

Nie musze sie "odrywac od przeszlosci" bo nie jestem az tak stary, jak Pan
                    mysli-jeszcze mi sporo brakuje do 60-tki. Skad podejrzenia, ze wypowiada sie
                    jakis stetryczaly dziadek?

Bliskosc Szwecji sprawia( a takze inne wzgledy), ze jestem czesto w kraju, w
                    ktorym mam przyjaciol i sporo znajomych-takze wsrod dzialaczy roznych partii
                    politycznych.
                    Podtrzymuje moje obserwacje. Powiem wiecej: zaobserwowalem w ciagu ostatnich 20
                    lat wyrazne obsuwanie sie w dol. Niestety, pewne rzeczy widzi sie lepiej
                    wlasnie z zewnatrz- z pozycji obesrwatora spoza kraju.
                    Rozumiem, ze Pan tego nie widzi, ale to chyba nie jest powod, zeby "mnie
                    zalowac". Ale jesli to mowi Pan szczerze to dlaczego nie: przyjmuje to za dobra
                    monete.
                    (J)
                • Gość: zofia Re: KULTURA p.Jerzego IP: *.bos.east.verizon.net 24.02.03, 16:54
                  Jesli chcesz poznac poznac-poczytaj forum np."Zastraszyć Husajna"i sprawdz
                  IP adres Jestem przekonana ze ten "jezyk"jest rodem z NIE Urbana.Przepraszam
                  wszystkich za kopie tech wulgaryzmow w tym miejscu.
                  Film wspanialy. Dobre obroni sie samo.
                  Nistety wczoraj w Bostonie w duzym kinie bylo okolo 50 Amerykanow!

Re: Co tak konkretniej ma być kłamstwem?
                  Przeczytaj komentowany artykuł »
                  Autor: Gość: Jerzy IP: *.02-11-6c756e2.cust.bredbandsbolaget.se
                  Data: 23-02-2003 04:53 + odpowiedz na list

--------------------------------------------------------------------------------
                  Gość portalu: Azazello napisał(a):

> Kupowanie kongresmenów przez AIPAC, czy uciszanie mediów?

Na wstepie chcialbym pogratulowac nowych kamratow w walce o czystosc bialej
                  rasy.
                  Zalaczam link, aby wszyscy na Forum a nie tylko Pan, zapoznali sie z
                  rewelacjami serwowanymi przez "Stormfront".Ale gdy Pan przyjedzie kiedys do
                  Polski radzilbym uwazac, bo za popularyzacje tych pogladow moglby Pan zostac
                  niemilosiernie obity. Mimo wszystko nie sa Polacy tacy glupi,by ulec panskiej(?)
                  prymitywnej, rasistowskiej propagandzie.
                  www.stormfront.org/
                  Co do klamstw, jakie Pan serwuje: wszystko zalezy w jakim kontekscie
                  sie "prawde" uzyje i z czyjej strony bedzie sie ja naglasniac.
                  Jest Pan Polakiem: co Pan powie na twierdzenia Goebbelsa, ze "to Polska
                  wywolala II w.sw."?
                  A jak spojrzec "bezstronnie" na fakty, to faktycznie:mogla oddac korytarz i
                  wojny by nie bylo.Czyli mordujac Polakow w IIw.sw. ,Niemcy niejako
                  byli "narzedziem sprawiedliwosci"- karali tylko "podzegaczy wojennych"
                  i "przestepcow wojennych"-tak to formulowala prasa niemiecka.

Z innej strony wyglada "prawda" sowiecka: Polska mogla oddac korytarz dla
                  przeprowadzenia Armii Czerwonej na granice polsko-niemiecka.Poniewaz tego nie
                  zrobila,"Sowiety musialy przesunac swoje linie obronne", zajmujac jedna trzecia
                  terytorium panstwa polskiego, itd.,itp. Mozna by podawac przyklady w
                  nieskonczonosc.

Ale Panu przeciez nie chodzi o zadna rzeczowa wymiane pogladow, tylko
                  o "szczucie na Zyda".
                  To tez jest w prymitywnym stylu ale pasujacym do terminologii i
                  ideologii "Stormfrontu".(Dla poszerzenia panskiej wiedzy w przedmiocie: w
                  Szwecji tez mamy podobna organizacje-nazywa sie ..."Kulturfront". Grupuje
                  najskrajniejszych, wie Pan-takich fundamentalistow- komunistow, ktorych Pana
                  ulubiona historyczna postac,Adolf Hitler, lubil (i nakazywal) wcielac do swojej
                  nazistowskiej partii. Ideologia i argumentacja sie wspaniale wzajemnie
                  zgadzaly).
                  Dalej:Panu nie wydaje sie dziwne, ze ci "diaboliczni" Zydzi, otaczajacy
                  biednego prez. Busha,"kontrolujacy juz prawie wszystko na swiecie", potrzebuja
                  tracic tyle czasu na zmontowanie jakiejs koalicji przeciw Irakowi?
                  I musza sie ciagle "pieprzyc" z "palestynczykami", ktorych przeciez mogli
                  juz "zalatwic kilka razy odmownie" w wyniku wygranych wojen z koalicja Arabow
                  szczutych przez Sowiety?
                  Dlaczego fakt, ze Amerykanie pochodzenia zydowskiego, zajmuja stanowiska w
                  waszyngtonskiej administracji, wydaje sie Panu jakos szczegolnie zlowrogi?
                  Czy nie moze Pan wyglaszac swobodnie swoich pogladow? Czy ktos Panu zaglada do
                  rozporka?
                  Ale wcale by tak nie bylo, gdyby to Pana kamraci objeli te wysokie
                  stanowiska.Jest pewne, ze z miejsca zaczelaby funkcjonowac ostra cenzura a
                  posiadanie napletka decydowaloby o zyciu. Szkoda, ze nie pomyslal Pan o tym, ze
                  ci, ktorych Pan "broni", Arabowie, tez sa obrzezani. I co gorsze: tez naleza do
                  rasy bialej. Bajdurzy Pan cos o "orwellizacji" masmediow, ze niby to dobrze ze
                  jej jeszcze nie ma. A w Szwecji czesciowo jest.

Co to oznacza? Mianowicie to, ze poglady Pana nie mialyby szans sie ukazac na
                  Forum dyskusyjnym gazety i nie wydrukowanoby ich w zadnym liscie do redakcji.Za
                  gloszenie podobnych pogladow Radio Islam w Szwecji bylo okresowo zamkniete a
                  jego glowny ideolog, Rami, skazany zostal na kare wiezienia. I nikt ze zdrowo
                  myslacych ludzi nie uwazal, ze mu sie ogranicza obywatelskie swobody-po prostu
                  nikomu w Europie, kto zaznal "dobroci komunizmu czy nazizmu", juz nie smakuje
                  ten czerwono-brunatny sos-jaki Pan nam serwuje.

Zachwyca sie Pan "Stormfrontem" ale nie pomyslal Pan, ze nawet
                  jako "aryjczyk"(o ile Pan nim jest-skad Pan wie czy jakis zydowski przodek
                  Pana "nie obciaza"?)jest Pan "aryjczykiem" posledniejszego gatunku: takich
                  polskich "aryjczykow" hitlerowcy bez zadnych skrupulow rozstrzeliwali
                  publicznie setkami na ulicach i wyniszczali w obozach.

Niech Pan to ma na uwadze,prosze. I niech Pan nie ubiera bryczesow i brunatnej
                  koszuli, wychodzac z domu-moglby sie Pan znalezc w jakims amerykanskim
                  zakladzie psychiatrycznym a tam...sam Pan wie: "prawie kazdy psychiatra to
                  Zyd". Czy moglby Pan przezyc to, ze nad Pan nachyla sie "diaboliczna twarz Zyda-
                  lekarza"? Co on chcialby z Panem zrobic, majac w lewej(musi byc lewa reka -tak
                  tez m.in.demaskuje sie Zydow) rece nozyczki a w prawej, skurczonego na wskutek
                  strachu, panskiego penisa? Ciach i po krzyku. Juz bylby Pan Zydem.
                  (J)

Gość portalu: Jerzy napisał(a):

> Gość portalu: franek napisał(a):
                  >
                  > > Trochę mi Pana żal, Panie Jerzy...
                  > >
                  > > Zapewniam Pana, że w tym kraju jest naprawdę sporo ludzi "młodej generacji
                  > ",
                  > > którzy prezentują trochę wyższy poziom kultury czy wychowania niż Pan, o
                  > > inteligencji nie wspominając...
                  > >
                  > > Ja wiem, że łatwiej jest stąd wyjechać, a potem takie kompletnie bezzasadn
                  > e
                  > > uwagi prawić z pięknej Ameryki czy Londynu...
                  > > I tym właśnie Pan przegrywa, ukazuje swoją jakże "wysoką" kulturę i "świet
                  > ne"
                  > > maniery.
                  > >
                  > > I jeszcze jedno - ja czasem również wstydzę się za różne wypowiedzi, równi
                  > eż
                  > na
                  > >
                  > > temat Żydów. Ale jeszcze bardziej wstydzę się za wypowiedzi właśnie takie,
                  >
                  > jak
                  > > Pańska. Dlatego cieszę się, że z tego żałosnego skansenu, jakim jest polsk
                  > a
                  > > emigracja w londynie, wróciłem do Warszawy.
                  >
                  > Dziekuje, ale obejde sie bez panskiego zalu. Jestem w kraju dostatecznie
                  czesto
                  >
                  > by sie przekonac o tym, o czym pisalem. Zreszta wystarczy wejsc na "Forum"...
                  > Pan tego nie dostrzega? Szkoda.
                  > Ten "skansen" w Londynie(ja mieszkam w Szwecji) spelnil olbrzymia role w
                  > przeszlosci-zal mi Pana, ze tak nisko Pan to ocenia. Bez tego "skansenu"
                  trudno
                  >
                  > byloby mowic o odrodzeniu Polski.Ale Pan, widze to wyraznie, wierzy jeszcze w
                  > bociany.
                  > (J)
            • Gość: Refleksja Re: Triumf IP: *.va.shawcable.net 23.02.03, 16:15
              Gość portalu: jerzy napisał(a):

> Gość portalu: Jurek A. Hampshire napisał(a):
              >
              > > Poszedlem na "Pianiste" z synem urodzonym i wychowanym w
              > Anglii.
              > > Film wywarl na nim kolosalne wrazenie, tym bardziej, ze
              ojciec
              > > jego byl swiadkiem, co sie wydarzylo jego przyjaciolom i
              > > sasiadom, ktorych Niemcy zamkneli w getcie a potem
              > zlikwidowali
              > > traktujac gorzej niz zwierzeta.
              > > Film jest doskonaly, tlumaczenie ksiazki na angielski
              > rowniez ,
              > > chociaz strzelcy w "Hej strzelcy wraz..." to nie marksmen,
              co
              > w
              > > angielskim znaczy strzelcy wyborowi, /sharpschooters/ a
              > > riflemen/. Wstydze sie za wypowiedzi polskich zydozercow,
              > beda
              > > w piekle w doborowym towarzystwie ich SS-owskich kolesiow.
              > > Pedantom dobrej polszczyzny radze wiecej uwagi zwracac na
              > tresc
              > > niz forme.Pozdrawiam.
              >
              > Tak sie zlozylo, ze p.Szpilmana spotykalem pare razy u
              > znajomych.To byl czlowiek duzej klasy.
              > Niestety, musi sie Pan przyzwyczaic do tego, ze ile razy
              wypowie
              > sie Pan pozytywnie na jakis temat i padnie slowo "Zyd", to
              tyle
              > razy bedzie Pan oblewany stekiem pomyj i wyzwisk.
              PALESTYNA JEST TU KLASYCZNYM PRZYKLADEM ICH, ŻYDÓW,
              HUMANITARYZMU. RESZTA JEST OPAKOWANIEM I GESZEFTEM. I TO
              WSZYSTKO. NIGDY NIE BĘDZIE INACZEJ DO CZASU AŻ.....
              > Ta mloda generacja jest straszna i prezentuje kompletny brak
              > podstawowych zasad kultury i wychowania.
              > O czym swiadczy jezyk codzienny moich rodakow na ulicy, w
              > szkole, w prasie, w telewizji i radiu.
              > Czasami mysle, ze dobrze sie stalo, ze w Polsce nie mieszkam.
              > (J)
            • Gość: HANS W ten sposob w przyszlosci unikniesz zdechniecia w IP: *.24.136.118.Dial1.Tampa1.Level3.net 23.02.03, 17:59
              Gość portalu: jerzy napisał(a):
              > Czasami mysle, ze dobrze sie stalo, ze w Polsce nie mieszkam.
              > (J)
              =====================
              Oczywiscie, ze dobrze sie stalo, ze w Polsce nie mieszksz.
              W ten sposob w przyszlosci unikniesz zdechniecia w stodole
          • Gość: Jerzy Re: Triumf IP: *.02-11-6c756e2.cust.bredbandsbolaget.se 23.02.03, 14:57

> Poszedlem na "Pianiste" z synem urodzonym i wychowanym w
            Anglii.
            > sasiadom, ktorych Niemcy zamkneli w getcie a potem
            zlikwidowali
            > Film jest doskonaly, tlumaczenie ksiazki na angielski
            rowniez ,
            > chociaz strzelcy w "Hej strzelcy wraz..." to nie marksmen, co
            w
            > riflemen/. Wstydze sie za wypowiedzi polskich zydozercow,
            beda
            > Pedantom dobrej polszczyzny radze wiecej uwagi zwracac na
            tresc
            > niz forme.Pozdrawiam.

Niestety ma Pan w zupelnosci racje. Ja tez sie wstydze za takie
            wypowiedzi i czasami mysle, ze dobrze sie stalo, ze Polske
            opuscilem.
            Ta mloda generacja ma coraz mniej wspolnego z kultura europejska.
            I zdobrym wychowaniem.Zreszta, ktoz by mial ich tego nauczyc?
            Rodzice?
            (J)
            • Gość: Elena Re: Triumf IP: *.menta.net 23.02.03, 20:34
              Noblesse oblige, prawda Panie Jerzy?
          • warchol3 Re: Triumf 24.02.03, 20:13

> Poszedlem na "Pianiste" z synem urodzonym i wychowanym w Anglii.
            > sasiadom, ktorych Niemcy zamkneli w getcie a potem zlikwidowali
            > Film jest doskonaly, tlumaczenie ksiazki na angielski rowniez ,
            > chociaz strzelcy w "Hej strzelcy wraz..." to nie marksmen, co w
            > riflemen/. Wstydze sie za wypowiedzi polskich zydozercow, beda
            > Pedantom dobrej polszczyzny radze wiecej uwagi zwracac na tresc
            > niz forme.Pozdrawiam.

fjucie glupawy o ile dobrze pamietam z filmu to najwiekszymi zydozercami byli
            wlasnie zydzi sprzedajacy sami swoich, tlukacych i zabijajocych sami siebie u
            boku ss-manow. robiacy paly niemcom w strachu przed utraceniem swoich zasranych
            majatkow.
    • Gość: mart Re: Triumf IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.03, 11:44
      ...rzeczywiscie...to jakies opracowanie dla amerykanskich
      licealistow.ciekawe kto w wyborczeja zatrudnia takich
      recenzentow???michnik??dziwne....

os. ale i tak jest niezle bo sa polskie znaki
      • Gość: www Polski szowinizm... IP: *.dialsprint.net 23.02.03, 13:59
        Gość portalu: mart napisał(a):

> ...rzeczywiscie...to jakies opracowanie dla amerykanskich
        > licealistow.ciekawe kto w wyborczeja zatrudnia takich
        > recenzentow???michnik??dziwne....
        >
        > os. ale i tak jest niezle bo sa polskie znaki

Nie.To jest opracowane specjalnie dla ciebie i tobie podobnych.
    • Gość: franek Re: Triumf IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.03, 11:46
      kochani, wszystko jasne!
      Prawie identyczny tekst jest na onecie...
      A teraz spójrzcie na koniec tekstu - tam jest napisane PAP. To
      nie jest tekst pisany dla półgłówków, to jest tekst napisany
      przez półgłówków - z Polskiej Agencji Prasowej.
      Szkoda tylko, że moja kochana gazeta tak bez sensu takie bzdury
      przepisuje, zamiast napisać tekścik własny...
    • Gość: krytyk Najlepszy film francuski IP: 62.218.122.* 23.02.03, 11:55
      Nie wiem tylko, co w tym najlepszym filmie francuskim jest
      francuskie... Dla mnie to typowe dla Francuzów zawłaszczanie
      wszystkiego, co im się podoba.
      • Gość: czytelnik i widz Re: Najlepszy film francuski IP: *.web.thalamus.se 23.02.03, 13:44
        Uwazam, ze "Pianista" jest jednym ze slabszych filmów z serii
        filmów o tematyce Holokaustu. Pobierznosc i wlasnie sterszczenie
        dramatu bohatera. Lepsze portrety psychologiczne Polanskiego to
        np. "Smierc i dziewczyna"
    • Gość: www Czy to twoje poczucie humoru?Czy skorwysynstwo? IP: *.dialsprint.net 23.02.03, 14:02

>
      >
      >
      Wiem cwaniaku...To drugie.
      • Gość: czytelnik i widz Re: Czy to twoje poczucie humoru?Czy skorwysynstw IP: *.web.thalamus.se 23.02.03, 15:03
        Gość portalu: www napisał(a):

> Gość portalu: ### napisał(a):
        >
        > >
        > > niby okej, ale pisane jakby dla polglowkow...
        > > moze to tlumaczenie z jakiejs wersji dla amerykanow?
        > >
        > >
        > Wiem cwaniaku...To drugie.

A moze tylko próba spojzenia na film troche bez emocji, ze np. w
        Polsce nagrywany, ze to Polanski, na podstawie polskiej ksiazki
        zrobiony itp., itd.
        • Gość: dada Re: Czy to twoje poczucie humoru?Czy skorwysynstw IP: *.sympatico.ca 23.02.03, 15:55
          Jurku aaaaaaaaaaa.Hampshiremanie
          Sharpshooters a nie sharpschooters.
          D.
    • Gość: widz Re: Triumf IP: *.cyberia.com.pl 23.02.03, 16:04
      film jest DLUUUUUGI i DUUUUUUUUUUUUUUDNY a nagrde dostal przez
      wiadomo jakie lobby
      • Gość: abc jestes glupi, bo z wiadomo jakich stron IP: *.rdu.bellsouth.net 23.02.03, 16:36
        twoi maja nedze i poddanstwo wszystkim dookola, wiec sukces innych boli?
        Gość portalu: widz napisał(a):

> film jest DLUUUUUGI i DUUUUUUUUUUUUUUDNY a nagrde dostal przez
        > wiadomo jakie lobby
    • Gość: Edek Dedykuję tę nagrodę człowiekowi-męczennikowi IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 23.02.03, 19:19
      Brawo Polański, Brawo Lew Rywin. Polańskiemu chodziło
      oczywiście o Lwa Rywina! panie: j.sz.]
    • Gość: mariusz Re: Triumf IP: 12.209.0.* 23.02.03, 20:13
      Ten pedofil powinien gnic w wiezieniu a nie filmy robic.
      M.
    • Gość: Tomek44 Re: Triumf 'Pianisty' Polańskiego w 28.edycji Cez IP: *.inter.net.il 23.02.03, 20:27

Bylem na tym filmie i kiedy sie skonczyl, ludzie nie wstawali z miejsc.
      Siedzieli,az skonczyly sie napisy. Widzialem jak niektorzy szlochali.
      Ten film jest autentyczny,poniewaz rezyserowal go czlowiek, ktory to sam
      przezyl. Potrafil oddac atmosfere tamtych dni. Czytalem rowniez ksiazke.
      Tego nie moga zrozumiec niektorzy na tym forum. Wedlug nich Hitler byl
      bohaterem. Juz kiedys pisalem, ze nie wrzucam Polakow do wspolnego worka, ale
      niestety, zdarzaja sie i tacy jak tutaj. Jestem czesto w Polsce i poniewaz moj
      wyglad jest nieuczciwy, bo kamufluje zydostwo, przychodzi mi niekiedy wysluchac
      rozne bzdury, ze wlos mi na glowie staje.
      A najsmieszniejsze jest to, ze wygaduja te bzdury ludzie, ktorzy nie widzieli
      Zyda na oczy, chyba,ze takiego jak ja (ukrytego). Mam niebieskie oczy i blad
      wlosy. Mozliwe, ze jakas moja babka zostala zgwalcona przez kozaka. Czesto
      widze Polakow antysemitow, ktorych babka, pewnie spala z jakims Zydem.
      Po takich postach jeszcze bardziej cenie ludzi, ktorym tu w Izraelu sadzi sie
      drzewka w aleji Sprawiedliwich Wsrod Narodow za ratowanie Zydow. Wielu tych
      Polakow balo sie jak ognia swoich rodakow. Jest tutaj cala aleja drzew
      polskich. Oni naprawde byli bohaterami. Grozilo im podwojne niebezpieczenstwo.
      • Gość: Natalka Re: Triumf 'Pianisty' Polańskiego w 28.edycji Cez IP: *.135-202-24.sherb.mc.videotron.ca 23.02.03, 21:41
        Przykro mi, ze bedac w Polsce zdarza Ci sie wysluchiwac takich
        idiotow. Ja nie mam pochodzenia zydowskiego (o tyle o ile mi
        wiadomo) ale tez mnie to wscieka. Dawno nie spotkalam sie z
        takimi bredniami wsrod mojego mlodego pokolenia ale mozliwe, ze
        to zalezy od towarzystwa. Walcze z tym jak moge i mysle, ze
        wiele osob tak robi.
        • Gość: zbych Re: Triumf 'Pianisty' Polańskiego w 28.edycji Cez IP: *.in-addr.btopenworld.com 23.02.03, 23:07
          Apropos walki, to pewnego razu moj przyjaciel jechal taksowka w Warszawie i
          taksowkarz jak to bywa zaczal narzekac na Zydow w rzadzie. Kolega nieco
          wkurzony (przepraszam za slowo) powiedzial:
          - Jest Pan katolikiem?
          - Tak, oczywiscie
          - A uwaza Pan, ze Matka Boska jest Krolowa Polski?
          - Tak, a co?
          - No bo widzi Pan - Ona byla zydowka, wiec co sie Pan dziwi, ze rzadza Zydzi?

Moze to glupie, ale mnie strasznie rozsmieszylo jak faceta zatkalo
          Gość portalu: Natalka napisał(a):

> Przykro mi, ze bedac w Polsce zdarza Ci sie wysluchiwac takich
          > idiotow. Ja nie mam pochodzenia zydowskiego (o tyle o ile mi
          > wiadomo) ale tez mnie to wscieka. Dawno nie spotkalam sie z
          > takimi bredniami wsrod mojego mlodego pokolenia ale mozliwe, ze
          > to zalezy od towarzystwa. Walcze z tym jak moge i mysle, ze
          > wiele osob tak robi.
          • Gość: Natalka Re: Triumf 'Pianisty' Polańskiego w 28.edycji Cez IP: *.135-202-24.sherb.mc.videotron.ca 24.02.03, 00:52
            Dobre...W takich chwilach trudno cos madrzejszego wymyslic bo
            czlowieka zatyka. Ale trzeba cos mowic bo z chamstwem trzeba
            walczyc. Moze za pierwszym razem taki bedzie sie klocil ale juz
            za drugim bedzie trzymal jezyk za zebami jezeli sie spotrzeze,
            ze ludzie reaguja.
    • Gość: Emilia Re: Triumf IP: *.nv.nv.cox.net 23.02.03, 21:01
      To piekny i niezwykle poruszajcay filmm o holokauscie i
      przezywaniu. Nie widze wsrod konkurentow filmu rownej klasy i
      wroze Polanskiemu Oskara. Zycze mu tego z calego serca. Zasluzyl
      jak nikt!
    • Gość: Wtracalski Re: Triumf 'Pianisty' Polańskiego w 28.edycji Cez IP: *.inter.net.il 23.02.03, 21:17

Ten film, to jeszcze jeden sukces polsko-zydowski.
      Moze ostatni, a szkoda.
      • Gość: znudzony nuda i dluzyzna, flaki z olejem ... IP: *.nyc.rr.com 23.02.03, 21:19
        lepiej by nakracili o cierpieniach palestynczykow i co zydzi z
        nimi robia - bylo by o wiele poruszajce i smutne
        • Gość: Emilka Re: nuda i dluzyzna, flaki z olejem ... IP: *.nv.nv.cox.net 23.02.03, 22:05
          Mam nadzieje, ze o Palestynczykach tez ktos zrobi film. Ludzkie cierienie jest
          uniwersalne.
          • Gość: obcy Re: nuda i dluzyzna, flaki z olejem ... IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 23.02.03, 23:22
            sie masz.

Gość portalu: Emilka napisał(a):
            > Mam nadzieje, ze o Palestynczykach tez ktos zrobi film. Ludzkie cierienie
            jest uniwersalne.
            ---popieram, choc filmu nie widzialem. Mam serdecznie dosc tej niemoznosci
            stworzenia wspolnego front polakow, wzajemnych oskarzen nawet nie wiadomo o co,
            chyba tylko o to ze ci za granica nie chca zrozumiec tych w kraju z zajadla
            wzajemnoscia godna lepszej sprawy. Brawo dla polanskiego i emilki.
            Ciao
            • Gość: Em Re: nuda i dluzyzna, flaki z olejem ... IP: *.nv.nv.cox.net 23.02.03, 23:59
              Witaj Obcy. Milo Cie widziec .
    • Gość: :( porazka ! IP: W3cache.Rozanka.WROC.PL:* 23.02.03, 22:44
      Jak zydzi maja czelnosc wciaz mowic o swojej zagladzie... robiac
      DOKLADNIE TO SAMO z PALESTYNCZYKAMI ?

Jak im nie wstyd!!!!

Pieprzeni hipokryci !
    • Gość: janwey Re: Triumf IP: *.easycomm.pl / 10.0.0.* 23.02.03, 22:46
      Jeszcze jeden triumf: triumf cynizmu polskiej telewizji. W
      niedzielnej "Panoramie" o 22-giej pierwsza wiadomością było 7
      Ceazrów dla Polańskiego. Ale KOGO poproszono o komentarz ? Pana
      Rywina ! Koleś Kwiatkowski poprosił kolesia Rywina o zabranie
      głosu, choć powszechnie wiadomo, że Polański z Rywinem nie
      chciał miec pod koniec produkcji nic wspólnego.
      Żeby wzmocnić komenmtatora, prezes kazał w dziennikarskim
      tekście dopisaĆ UBOLEWANIE, że "producenta" władze polskie do
      Francji nie wypuściły.... Co za żenada !
      • Gość: widz i czytelnik Triumf IP: *.web.thalamus.se 23.02.03, 23:56
        Bla, bla, bla. Kompleksy, kto jest Zydem, kto nie jest Zydem,
        kto móglby byc a nie jest, kto sie ukrywa, ze jest Zydem, kto
        kreci jakis spisek. Nuda A film i tak jest taki sobie.
    • Gość: Stanislaw Re: Triumf IP: *.dip.t-dialin.net 23.02.03, 23:54
      Widzialem ten film dwa razy i nie wydaje mi sie ze jest to film
      o holocauscie. Fakt, ze najwiecej tam o getcie i o ukrywajacym
      sie Zydzie-pianiscie. Ale jest tak jak o tym filmie powiedzial
      sam Polanski jest to film o dobrych i zlych - w kazdej nacji.
    • Gość: Emilka A moze film Polanskiego o cierpienach Palestynczykow? IP: *.nv.nv.cox.net 23.02.03, 23:57
      Nie zdziwilabym sie, gdyby tak sie stalo. Pamietacie rezysera
      izraelskiego, ktory rozbil takie wlasnie filmy? Gdyby po Oskarze
      Polanski zrobil film o Palestynczykach, dopiero pokazalby sie
      jako humanisita i moze pomoglby w pojednaniu dwoch bratnich
      narodow. To byloby IMO wieksze osiagniecie niz zylion Oskarow.
      • Gość: Marcin Re: A moze film Polanskiego o cierpienach Palesty IP: *.dyn.optonline.net 24.02.03, 01:54
        Film jest dobry. Budzi refleksje. Jak to mozliwe, ze narod ktory
        tak bardzo ucierpial teraz jest oprawca innego narodu. Z kolei
        narod ktory wydal nazistow dzielnie walczy o pokoj na swiecie.
        Czy to nie jest bardzo smutne tak samo jak ten film?
        • Gość: obcy Czemu nie polaka IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 24.02.03, 03:05
          Czesc Marcin.
          Czemu i czemu, jak to mozliwe i skad sie wzielo.

Gość portalu: Marcin napisał(a):
          > Film jest dobry. Budzi refleksje. Jak to mozliwe, ze narod ktory
          > tak bardzo ucierpial teraz jest oprawca innego narodu. Z kolei
          > narod ktory wydal nazistow dzielnie walczy o pokoj na swiecie.
          > Czy to nie jest bardzo smutne tak samo jak ten film?
          ---Ja czasami to mam takie wrazenie, ze niektorzy ludzie sie wczoraj urodzili a
          zauwaza to jutro. Rozumiem refleksje, rozumiem pytania, nierozumiem braku
          zdolnosci obserwacji i wyciagania wnioskow obiektywnych.
          Prosz nie dziw sie temu co oczywiste.
          Film polanskiego o palestynczykach to jak powiesc dostojewskiego o polakach.
          Napisales tak niewiele a poruszyles wiecej spraw niz salomon by mogl rozwiazac.
          Inaczej.
          Dlaczego palestynczycy sa oprawcami zydow w ich ziemi wybranej?
          Dlaczego niemcy walcza o nowa wojne w ten a nie w inny sposob?
          Dlaczego nikt nie zrobi filmu o chocby jednym polaku, ktory ratowal w czasie
          okupacji zyda i dostal czape od gestapo bo taka byla kara i dostal choc
          nominowanie do jakiejs nagrody?
          No dlaczego!?
          Dlaczego we wszystkich amerykanskich i kanadyjskich gazetach nic nie bylo o
          znecaniu sie niemcow, czy francuzow I ZYDOW nad zydami w czasie okupacji tylko
          przynajmniej pare razy w tygodniu wycieczki o antysemityzmie i zbrodniach
          polakow? Dlaczego zgodnie z przekonaniem kazdego ortodoksa zyda polska musi
          cierpiec? Dlaczego wy ludzie oceniacie innych wedlug siebie tylko, poznajcie
          innych, inne religie, inne filozofie, inny swiatopoglad a potem prosze
          odpowiadajcie sobie sami na takie pytania i nie dziwcie sie prosze skad w
          ludziach sie tyle podlosci bierze, bo i ja mam czasem ochote mordowac kretynow,
          klamcow i strojacych sie w piorka golabkow pokoju ordynarnych mordercow.
          Wybij sobie z glowy, ze niemcom chodzi o pokoj prosze, jedyne o co im chdzi to
          to zeby gineli inni. Wybij sobie z glowy, ze zydzi sie odwdziecza za
          zaproszenie ich i ratunek od pogromow (w irlandii w tym czasie byla kara
          smierci za samo bycie zydem) przez krola Kazimierza Wielkiego - nie ta
          cywilizacja. Nie ma wiekszego wroga dla zyda niz polak, nawet palestynczykowi
          predzej daruja. Nie maja litosci dla ludzi z honorem i sentymentalnych.
          Czesc nie wolno mi pisac dokladniej i prawdziwiej ale prosze zejdz z oblokow.
          M.
          • Gość: Emilka Re: Czemu nie polaka IP: *.nv.nv.cox.net 24.02.03, 03:16
            Gość portalu: obcy napisał(a):

Wybij sobie z glowy, ze zydzi sie odwdziecza za
            > zaproszenie ich i ratunek od pogromow (w irlandii w tym czasie byla kara
            > smierci za samo bycie zydem) przez krola Kazimierza Wielkiego - nie ta
            > cywilizacja. Nie ma wiekszego wroga dla zyda niz polak, nawet palestynczykowi
            > predzej daruja. Nie maja litosci dla ludzi z honorem i sentymentalnych.
            > Czesc nie wolno mi pisac dokladniej i prawdziwiej ale prosze zejdz z oblokow.

To bardzo smutne, Obcy, co napisales. Nie mniej zastanawiam sie, dlaczego Zydzi
            uwazaja Polakow za najwiekszych wrogow? Czy jakis przedstawiciel Narodu
            Zydowskiego moze nam to wytlumaczyc?
            pzdr
            E
            • Gość: w Re: Czemu nie polaka IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 24.02.03, 13:01
              Gość portalu: Emilka napisał(a):

> Gość portalu: obcy napisał(a):
              >
              > Wybij sobie z glowy, ze zydzi sie odwdziecza za
              > > zaproszenie ich i ratunek od pogromow (w irlandii w tym
              czasie byla kara
              > > smierci za samo bycie zydem) przez krola Kazimierza
              Wielkiego - nie ta
              > > cywilizacja. Nie ma wiekszego wroga dla zyda niz polak,
              nawet palestynczyk
              > owi
              > > predzej daruja. Nie maja litosci dla ludzi z honorem i
              sentymentalnych.
              > > Czesc nie wolno mi pisac dokladniej i prawdziwiej ale
              prosze zejdz z oblok
              > ow.
              >
              > To bardzo smutne, Obcy, co napisales. Nie mniej zastanawiam
              sie, dlaczego Zydzi
              >
              > uwazaja Polakow za najwiekszych wrogow? Czy jakis
              przedstawiciel Narodu
              > Zydowskiego moze nam to wytlumaczyc?
              > pzdr
              > E

Nie wiem, czego sie spodziewasz. Mowisz o narodzie, ktory ma
              kilkanascie milionow ludzi na calym swiecie, bez wspolnego
              jezyka i wspolnej historii. Naprawde myslisz, ze wszyscy ci
              ludzie maja takie samo uczucie do 40 milionow innych ludzi? W
              swoim imieniu moge powiedziec, ze owszem nienawidze roznych
              ludzi, ale raczej nie za ich pochodzenie. No i tyle.
          • Gość: w Re: Czemu nie polaka IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 24.02.03, 13:12

> Czesc Marcin.
            > Czemu i czemu, jak to mozliwe i skad sie wzielo.
            >
            > Gość portalu: Marcin napisał(a):
            > > Film jest dobry. Budzi refleksje. Jak to mozliwe, ze narod
            ktory
            > > tak bardzo ucierpial teraz jest oprawca innego narodu. Z
            kolei
            > > narod ktory wydal nazistow dzielnie walczy o pokoj na
            swiecie.
            > > Czy to nie jest bardzo smutne tak samo jak ten film?
            > ---Ja czasami to mam takie wrazenie, ze niektorzy ludzie sie
            wczoraj urodzili a
            >
            > zauwaza to jutro. Rozumiem refleksje, rozumiem pytania,
            nierozumiem braku
            > zdolnosci obserwacji i wyciagania wnioskow obiektywnych.
            > Prosz nie dziw sie temu co oczywiste.
            > Film polanskiego o palestynczykach to jak powiesc
            dostojewskiego o polakach.

To zle porownanie. Dostojewski byl nacjonalista i nieraz dawal
            wyraz pogardzie wobec Polakow. Polanski nie jest nacjonalista i
            nigdy nie wypowiadal sie o Palestynczykach - nie znamy jego
            pogladow na ten temat.

> Napisales tak niewiele a poruszyles wiecej spraw niz salomon
            by mogl rozwiazac.

Salomon rozwiazal wiecej spraw.

> Inaczej.
            > Dlaczego palestynczycy sa oprawcami zydow w ich ziemi
            wybranej?
            > Dlaczego niemcy walcza o nowa wojne w ten a nie w inny sposob?
            > Dlaczego nikt nie zrobi filmu o chocby jednym polaku, ktory
            ratowal w czasie
            > okupacji zyda i dostal czape od gestapo bo taka byla kara i
            dostal choc
            > nominowanie do jakiejs nagrody?
            > No dlaczego!?
            > Dlaczego we wszystkich amerykanskich i kanadyjskich gazetach
            nic nie bylo o
            > znecaniu sie niemcow, czy francuzow I ZYDOW nad zydami w
            czasie okupacji tylko
            > przynajmniej pare razy w tygodniu wycieczki o antysemityzmie
            i zbrodniach
            > polakow?

To nieprawda. W gazetach amerykanskich kazdemu sie dostaje.

Dlaczego zgodnie z przekonaniem kazdego ortodoksa zyda polska
            musi
            > cierpiec?

Nie wiesz, o czym mowisz. Wedlug ortodosyjnych Zydow nikt nie
            powinien cierpiec, tylko Zydzi, jesli nie przestrzegaja swojej
            wiary. Goje ich nie interesuja.

Dlaczego wy ludzie oceniacie innych wedlug siebie tylko,
            poznajcie
            > innych, inne religie, inne filozofie, inny swiatopoglad a
            potem prosze
            > odpowiadajcie sobie sami na takie pytania i nie dziwcie sie
            prosze skad w
            > ludziach sie tyle podlosci bierze, bo i ja mam czasem ochote
            mordowac kretynow,
            > klamcow i strojacych sie w piorka golabkow pokoju ordynarnych
            mordercow.
            > Wybij sobie z glowy, ze niemcom chodzi o pokoj prosze, jedyne
            o co im chdzi to
            > to zeby gineli inni. Wybij sobie z glowy, ze zydzi sie
            odwdziecza za
            > zaproszenie ich i ratunek od pogromow (w irlandii w tym
            czasie byla kara
            > smierci za samo bycie zydem) przez krola Kazimierza
            Wielkiego - nie ta
            > cywilizacja.

Mi sie wydaje, ze sie odwdzieczyli, a w zasadzie ze spelnili
            swoje zadanie. Kazimierz zaprosil ich w celu rozwiniecia
            polskiej gospodarki.

Nie ma wiekszego wroga dla zyda niz polak, nawet
            palestynczykowi
            > predzej daruja.

To nieprawda. Znowu nie wiesz, o czym piszesz. Czy wydaje ci
            sie, ze wszystkie dzieci z mieszanych malzenstw polsko-
            zydowskich sa owocem gwaltu? Nie slyszales o towarzystwach
            przyjazni polsko-izraelskiej lub izraelsko-palestynkiej? Te
            towarzystwa robia o wiele wiecej dobrego przeciwko wojnie i
            pogardzie niz ty swoim gadaniem.

> Nie maja litosci dla ludzi z honorem i sentymentalnych.

Chyba piszesz o jakichs fantomach w twojej wyobrazni.

> Czesc nie wolno mi pisac dokladniej i prawdziwiej ale prosze
            zejdz z oblokow.
            > M.

Masz manie przesladowcza?
            • Gość: obcy Re: Czemu nie polaka IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 25.02.03, 01:16
              Gość portalu: w napisał(a):

> > Film polanskiego o palestynczykach to jak powiesc
              > dostojewskiego o polakach.
              > To zle porownanie. Dostojewski byl nacjonalista i nieraz dawal
              > wyraz pogardzie wobec Polakow.
              ---A co ja innego napisalem?!
              > Polanski nie jest nacjonalista i
              > nigdy nie wypowiadal sie o Palestynczykach - nie znamy jego
              > pogladow na ten temat.
              ---Czy ja pisalem o polanskim? Swietnym rezyserze, ktory wiecej slawy
              przyspozyl polsce i polakom bedac zydem wlasnie.
              >
              > > Napisales tak niewiele a poruszyles wiecej spraw niz salomon
              > by mogl rozwiazac.
              > Salomon rozwiazal wiecej spraw.
              ---No to zacznijmy liczyc te sprawy ... . Chwileczke , czy ty wiesz co to
              znaczy wieksza liczba i co to jest sprawa jako liczba?
              >
              > To nieprawda. W gazetach amerykanskich kazdemu sie dostaje.
              ---KLAMIESZ PODLE, bo jat u mieszkam i czytywalem gazety w latach 1989-94
              toronto star i toronto sun.

> Dlaczego zgodnie z przekonaniem kazdego ortodoksa zyda polska
              > musi cierpiec?
              > Nie wiesz, o czym mowisz. Wedlug ortodosyjnych Zydow nikt nie
              > powinien cierpiec, tylko Zydzi, jesli nie przestrzegaja swojej
              > wiary. Goje ich nie interesuja.
              ---Idz do pierwszej lepszej zydowskiej biblioteki ...
              > To nieprawda. Znowu nie wiesz, o czym piszesz. Czy wydaje ci
              > sie, ze wszystkie dzieci z mieszanych malzenstw polsko-
              > zydowskich sa owocem gwaltu? Nie slyszales o towarzystwach
              > przyjazni polsko-izraelskiej lub izraelsko-palestynkiej? Te
              > towarzystwa robia o wiele wiecej dobrego przeciwko wojnie i
              > pogardzie niz ty swoim gadaniem.
              ---Hop hop sam zarzucales mi ze nie mozna calego narodu, nie mozna wszystkich
              jednakowa miarka. KTO CI KAZAL TO NAPISAC?
              > > Nie maja litosci dla ludzi z honorem i sentymentalnych.
              > Chyba piszesz o jakichs fantomach w twojej wyobrazni.
              ---tak mam wyobraznie
              > Masz manie przesladowcza?
              ---mam wiecej manii i znam takich jak ty na wylot.
        • Gość: Emilka Re: Film Polanskiego o cierpienach Palestynczykow? IP: *.nv.nv.cox.net 24.02.03, 03:09
          Gość portalu: Marcin napisał(a):

> Film jest dobry. Budzi refleksje. Jak to mozliwe, ze narod ktory
          > tak bardzo ucierpial teraz jest oprawca innego narodu. Z kolei
          > narod ktory wydal nazistow dzielnie walczy o pokoj na swiecie.
          > Czy to nie jest bardzo smutne tak samo jak ten film?

To smutne zjawisko mozna wytlumaczyc czynnikami spolecznymi i biologicznymi. W
          przyrodzie czesto jest tak, ze kiedy ciezarne matki roznych gatunkow zwierzat
          przezywaja wielki stres zagrozenia, to ich potomstwo i potomstow tego potomstwa
          rodzi sie bardziej wojownicze i greasywne. Te sytuacje mozna odniesc do Zydow.
          Z kolei potomstwo zwierzat, ktore zostaly zdominowane i musialy sie poddac,
          rodzi sie bardziej lagodne i passywne, i wsrod nich spotyka sie wiekszy procent
          osobnikow homoseksualnych (tez lagodnych). To analogia do Niemcow. Trzeba tez
          oczekiwac, ze po przezytych masakrach pare nastepnych pokolen Palestynczykow
          bedzie bardzo agresywnych. Na to naturalnie nakladaja sie czynniki polityczno-
          spoleczne. Nie mniej, choc mozna to wytlumaczyc, ludzkosc nie powinna tolerowac
          excesow agresywnosci jednej nacji przeciw drugiej, bo nigdy nie wyjdziemy z
          blednego kola wiecznej zemsty. Biologia nie jest absolutnie deterministyczna.
          pzdr

• Gość: widz i czytelnik Re: Film Polanskiego o cierpienach Palestynczykow IP: *.web.thalamus.se 24.02.03, 10:53
            A mnie sie wydawalo, ze tytaj bedzie mozna pogadac o filmie
            zamiast tego czytam jakies rozczulanie sie nad polskim losem,
            historia, biologizmie, który moze ale nie musi detereminowac, o
            Zydach i Polakach, Niemcach i w ogóle smiac sie czy plakac.
            Maluczkim narodem jestesmy zbyt czesto. Jezeli brakuje wam filmu
            o tematyce polskiej- to napiszcie scenariusz i zróbcie ten film
            a nie biadolcie. To jest jedna z typowych naszycg cech-
            NARZEKANIE.
            pozdrowienia

ps. Pianista (bo o tym jest te forum) nie jest arcydzielem. Jest
            dobry ale sa lepsze chocby Korczak Wajdy (choc Wajde uwazam
            skonczyl sie dawno temu) Film zapomniany a bardziej bliski.
            Zostal zrobiony po polsku a co za tym idzie nie mógl sie tak
            przebic w krajach anglosaskich.
            • Gość: obcy film polaka o niekoniecznie cierpieniach polaka IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 24.02.03, 12:34
              Gość portalu: widz i czytelnik napisał(a):
              > A mnie sie wydawalo, ze tytaj bedzie mozna pogadac o filmie
              > zamiast tego czytam jakies rozczulanie sie nad polskim losem,
              > historia, biologizmie, który moze ale nie musi detereminowac, o
              > Zydach i Polakach, Niemcach i w ogóle smiac sie czy plakac.
              ---No widzisz jak to jest ludzie zamiast pisac to co bys sobie zyczyl maja,
              psiakrec, czelnosc pisac o tym co ICH BOLI. To jest dopiero niewdziecznosc
              ludzi.
              > Maluczkim narodem jestesmy zbyt czesto. Jezeli brakuje wam filmu
              > o tematyce polskiej- to napiszcie scenariusz i zróbcie ten film
              > a nie biadolcie.
              ---A Ty kiedy sie urodziles przyjacielu, malo juz rezyserow, pisarzy i
              piosenkarzy probowalo? Jedynego, ktorego znam i wiem, ze mu sie udalo to
              Franek Zappa, ale czy slyszales w radiu badz w telewizji choc jedna jego
              piosenke? A propos.
              CZY SAMO ZYCIE, CHOCBY TYCH SPRAWIEDLIWYCH WSROD NARODOW SWIATA, ALBO
              CICHOCIEMNYCH, ALBO SETKI WSPOMNIEN PRAWDZIWYCH LUDZI MALO WLASNA KRWIA
              NAPISALO SCENARIUSZY? - Tylko krecic filmy, sprobuj ktoregos rezysera
              namowic?
              > To jest jedna z typowych naszycg cech-
              > NARZEKANIE.
              ---Ta cecha to cecha Was krajowcow a nie nas wyobcowanych na obczyznie,
              bo sobie dalismy rade i jestesmy z siebie dumni i z naszych nowych krajow.
              > pozdrowienia
              ---odwzajemniam i nie martw sie, czasem napisze tez o filmie.
              > ps. Pianista (bo o tym jest te forum) nie jest arcydzielem. Jest
              > dobry ale sa lepsze chocby Korczak Wajdy (choc Wajde uwazam
              > skonczyl sie dawno temu) Film zapomniany a bardziej bliski.
              > Zostal zrobiony po polsku a co za tym idzie nie mógl sie tak
              > przebic w krajach anglosaskich.
              ---O jakim Ty przyjacielu przebiciu mowisz. Czy Ty rozumiesz, ze na pewne
              sytuacje nie ma mocnych. Zeby sie dobry film "przebil" to trzeba wiedziec
              najpierw co i kto o tym decyduje i dopiero sposrod wybranych mozesz wybierac
              najlepszych badz najbardziej "po linii".
              Prosze nie badz naiwny i tam gdzie chodzi o pieniadze to nie probuj nawet
              szukac obiektywnej oceny, chyba, ze dla siebie samego.
              • Gość: widz i czytelnik nie na temat filmu IP: *.web.thalamus.se 24.02.03, 15:54

Przyjacielu, urodzilem sie wystarczajaco dawno temu i obejzalem
                wystarczajaco wiele filmów, które bardzo dobrze przekazala
                dramat Polaków w wojnie np. "Popiól i diament", "Kanal",
                bezsesesownnosc, irracjonalizm wojny pokazujac polskich
                antybohaterów w wojnie jak np. "Eroica", "Zezowate Szczescie"
                Jest wiele swietnych filmów i duzo wczesniej juz nagranych. Nie
                wiem jak rozumiec "was krajowców" Jestem sam "krajowcem" choc
                mieszkam nie w kraju a za zagranica. Musze sie przyznac, ze
                wracam do W-wy a za granica tez mi sie udalo choc nie zrobilem
                kasy i nie ubolewam z tego powodu. Jak to latwo kogos
                zaszufladkowac
                pozdrowienia
                • Gość: obcy Re: nie na temat filmu IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 25.02.03, 02:08
                  Drogi widzu i czytelniku, okropnie Cie przepraszam, ze poczules sie
                  zaszufladkowany. Te filmy, o ktorych piszesz oczywiscie widzialem i w
                  zupelnosci podzielam Twoje zdanie. Tak mi napisales, ze poczulem sie
                  lyso i mysle jak sie wytlumaczyc, ale te wszystkie nacjonalistyczne
                  wycieczki w jedna i druga strone prowadzace do nikad akurat na Tobie
                  (zupelnie niezasluzenie) sie skoncentrowaly. Nic jednak nie chce poradzic
                  na to, zebym byl obojetny wobec nie tylko sztuki ale i tego co ona ze
                  soba niesie.
                  Sztuka filmowa to ogromny biznes i jesli juz mowimy o scenariuszach to
                  tylko z tych w mojej rodzinie ze trzy wspaniale filmy mozna by nakrecic
                  i zrobione przez rezysera klasy polanskiego musialy by nagrody dostac.
                  Wszystkie filmy, ktore cytujesz byly krecone w innej epoce i dzisiaj (to
                  chcialem przekazac) nie ma szans na zrobieniu i pieniedzy i otrzymania
                  cezara/oskara na polskiej historii chocby nic a nic nie ubarwionej.
                  To najlepiej jak Ci to potrafie napisac. Prosze nie miej do mnie urazy,
                  ale ludzie jak ci co poczuli sie zmuszeni (takie mam urojenia)
                  do odpisywania mi po swojemu, tak jak ponizali nas tak ponizac maja
                  zamiar, bezwzglednie i bez skrupulow.
                  Zycze Ci serdecznie jak potrafie wszystkiego dobrego i dziele z Toba
                  radosc z nagrody jaka otrzymal Polanski, choc filmu nie widzialem,
                  ale znajac wszystkie pozostale filmy tego rezysera nietrudno mi sobie
                  jego klase wyobrazic.
                  Mietek.

> Gość portalu: widz i czytelnik napisał(a):
                  > Przyjacielu, urodzilem sie wystarczajaco dawno temu i obejzalem
                  > wystarczajaco wiele filmów, które bardzo dobrze przekazala
                  > dramat Polaków w wojnie np. "Popiól i diament", "Kanal",
                  > bezsesesownnosc, irracjonalizm wojny pokazujac polskich
                  > antybohaterów w wojnie jak np. "Eroica", "Zezowate Szczescie"
                  > Jest wiele swietnych filmów i duzo wczesniej juz nagranych. Nie
                  > wiem jak rozumiec "was krajowców" Jestem sam "krajowcem" choc
                  > mieszkam nie w kraju a za zagranica. Musze sie przyznac, ze
                  > wracam do W-wy a za granica tez mi sie udalo choc nie zrobilem
                  > kasy i nie ubolewam z tego powodu. Jak to latwo kogos
                  > zaszufladkowac
                  > pozdrowienia
                  • Gość: widz i czytelnik Re: nie na temat filmu IP: *.web.thalamus.se 25.02.03, 15:36

> Drogi widzu i czytelniku, okropnie Cie przepraszam, ze
                    poczules sie
                    > zaszufladkowany. Te filmy, o ktorych piszesz oczywiscie
                    widzialem i w
                    > zupelnosci podzielam Twoje zdanie. Tak mi napisales, ze
                    poczulem sie
                    > lyso i mysle jak sie wytlumaczyc, ale te wszystkie
                    nacjonalistyczne
                    > wycieczki w jedna i druga strone prowadzace do nikad akurat na
                    Tobie
                    > (zupelnie niezasluzenie) sie skoncentrowaly. Nic jednak nie
                    chce poradzic
                    > na to, zebym byl obojetny wobec nie tylko sztuki ale i tego co
                    ona ze
                    > soba niesie.
                    > Sztuka filmowa to ogromny biznes i jesli juz mowimy o
                    scenariuszach to
                    > tylko z tych w mojej rodzinie ze trzy wspaniale filmy mozna by
                    nakrecic
                    > i zrobione przez rezysera klasy polanskiego musialy by nagrody
                    dostac.
                    > Wszystkie filmy, ktore cytujesz byly krecone w innej epoce i
                    dzisiaj (to
                    > chcialem przekazac) nie ma szans na zrobieniu i pieniedzy i
                    otrzymania
                    > cezara/oskara na polskiej historii chocby nic a nic nie
                    ubarwionej.
                    > To najlepiej jak Ci to potrafie napisac. Prosze nie miej do
                    mnie urazy,
                    > ale ludzie jak ci co poczuli sie zmuszeni (takie mam urojenia)
                    > do odpisywania mi po swojemu, tak jak ponizali nas tak ponizac
                    maja
                    > zamiar, bezwzglednie i bez skrupulow.
                    > Zycze Ci serdecznie jak potrafie wszystkiego dobrego i dziele
                    z Toba
                    > radosc z nagrody jaka otrzymal Polanski, choc filmu nie
                    widzialem,
                    > ale znajac wszystkie pozostale filmy tego rezysera nietrudno
                    mi sobie
                    > jego klase wyobrazic.
                    > Mietek.

Witam,

I mozna sie dogadac choc sie ma rozne zdania.:-) Film widzialem
                    i byl dla mnie w pewnym sensie rozczarowaniem, bo wlasnie klasa
                    Polanskiego zmusila mnie do wysokiej poprzeczki. Nie pomoglo, ze
                    film zostal zrealizowany w Polsce, przez Polaków. Mieszkajac
                    poza granicami kraju, staram sie nie unosic emocjami i narodowa
                    euforia. To pobyt nauczyl mnie, ze Polska "niestety" nie jest
                    pekiem swiata. Na dobre i zle. Co do produkcji
                    nieangielskojezycznych to jest kilka filmów, które mialy sukcesy
                    na festiwalach i nawet dostaly oscary. Oczywiscie nie przyniosly
                    one kasowych sukcesów, bo wlasnie nie sa po angielsku lub tez
                    nie sa produkaowane wg. pewnych wzorców dramaturgicznych
                    Hollywood. Polecam np. rosyjski film "Spaleni Sloncem" Nikty
                    Michalkowa. Rezyseria, zdjecia, fabula swietna.

pozdrowienia ze Szwecji
                    Krzysiek
                    • Gość: obcy dziekuje za odpowiedz IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 26.02.03, 02:51
                      Troche mi ulzylo. Dziekuje - mysle, ze normalni ludzie zawsze sie dogadaja. Na
                      swoje usprawiedliwienie mam tylko tyle, ze tu w kanadzie (raczej nie jak w
                      szwecji) sztuka jest tak k... skomercjalizowana, ze naprawde trzeba byc
                      pasjonatem, zeby ogladac to co sie chce i lubi ... a ja niestety nie mam tyle
                      czasu. Pikanterii dodaje fakt, ze tym biznesem rzadza jak to sie mowi "sami
                      swoi", nie mylic z tytulem filmu. To naprawde wkurza, szczegolnie jak zaraz po
                      przyjezdzie sie czlowiek z tym zetknie i zaczyna sobie sam odpowiadac na pewne
                      pytania.
                      Serdecznie pozdrawiam.
                      Mietek.
              • Gość: Emi Re: film polaka o niekoniecznie cierpieniach pola IP: *.nv.nv.cox.net 24.02.03, 23:57
                Witaj Obcy,
                'masz calkowita racje. Mam jednak nadzieje, ze znajda sie polscy rezyserzy,
                ktorzy zrobia filmy o tych Polakach, ktorzy narazali swe zycie i czesto gineli
                chroniac Zydow. To nic, ze taki film nie dostanie Oscara. On jest potrzebny
                samym Polakom, a jesli bedzie dobry, Europa i swiat go przyjmie. Hollywood nie
                jest wyznacznikiem ludzkich wartosci, ani miernikiem wartosci sztuki.
                pzdr
          • Gość: bryt/ania Re: Film Polanskiego o cierpienach Palestynczykow IP: *.server.ntl.com 24.02.03, 15:31
            emilka - I agree. Again. And as usual you have said it quicker
            than I can in Polish...
            Thanx.
            • Gość: Emi Do Britanii IP: *.nv.nv.cox.net 25.02.03, 00:02
              Great to see you here again, Britanio! I see we are so close in our opinions,
              that almost soul mates.
              warmest greetings
              E
    • Gość: Hello.... from South Korea IP: 218.237.80.* 24.02.03, 02:36
      Hello Everybody
      I'm a korean girl
      I saw "Pianist" in Korea,with my friend
      It's really so good..
      You Know...
      I can speaking polish

Czesz
      Jestem Koreanka

Po prostu bardzo podowalo mi sie Pianista
      I graturuje nagroda we Francie

Dozobacznia
      • Gość: bryt/ania B.A.F.T.Awards: Best Film. Best Director. IP: *.server.ntli.net 24.02.03, 09:34
        The Pianist was yesterday awarded the Best Film award at The
        British Academy of Film and Theatre Awards in London. Polanski
        also recieved the Best Director award, which was accepted on his
        behalf by Adrian Brody.
        A great achievement and one to be proud of.
    • Gość: tryt Re: Triumf IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.02.03, 09:49
      Tak to jedyny triumf dla tego skorumpowanego kraiku
      znajdujacego sie na peryferiach Wschodniej Europy o
      bezuzytecznej gospodareczce.
      • Gość: F.D Re: Triumf IP: *.menta.net 24.02.03, 10:45
        To co ty tu jeszcze robisz?D/pe w troki i daaaaaaaali jazda.A triumfu nie
        zapomnij zabrać.Jak już ci śliny zabraknie,będzie go mozna wymienić na dobre
        życie.Flavia
    • Gość: Tomek44 Do anty i pro IP: 213.8.97.* 24.02.03, 12:10

Na pewno zostane zaatakowany, ale musze wam juz nie poraz pierwszy wyjasnic,
      ze my nie jestesmy narodem ktory morduje Palestynczykow. Co mamy zrobic,
      jezeli od ponad 50 lat musimy sie bronic. Nie my zaczelismy te wojne. Od
      samego poczatku jestesmy dla Arabow wrogami. Studiowalem z Palestynczykami w
      Polsce.Bylo wszystko O.K. doputy jeden z moich przyjaciol nie dowiedzial
      sie, ze jesem Zydem (nie Izraelczykiem). Reakcja byla taka, ze ja osobiscie
      juz nigdy nie wracalem z nim sam do domu. Poza tym on wiedzial, ze opowiadal
      bzdury nie wiedzac, ze ja znam prawde. Jego rodzina zyla w Jerozolimie.
      Korzystali z wszystkich dobrodziejstw jakie daje panstwo Izrael swoim
      obywatelom, bez wyjatku, jezeli ktos jest Arabem izraelskim. Maja
      ubezpieczenie, zapomogi it.d... To bylo jeszcze przed I intyfada.
      Czy widzieliscie mapy Izraela jakie oni rozpowszechniaja. Ktos nawet
      zamiescil tutaj na forum. Nie ma tam Izraela. Jest tylko Palestyna. Od 1948
      roku oni nie pogodzili sie z tym, ze bedzie panstwo Izrael. Wtedy nie mieli
      jeszcze swiadomosci narodowej. Byli obywatelami Jordanii, Syrii i Egiptu.
      Jordania do dzisiaj morduje ich za najmniejszy bunt, ale o tym swiat milczy.
      Pamietacie co to byl Czarny Wrzesien? Poczytajcie sobie o rzezi
      Palestynczykow. A my musimy sie bronic. Co dziennie o czym media nie
      wspominaja lapiemy terrorystow idacych na akcje wysadzenia siebie i innych.
      Gdyby nie nasze sluzby i niestety rozwalanie ich budynkow, w ktorych
      produkuja bomby, gineloby nas codziennie setki. I tak codzien prawie jest
      pogrzeb naszych zolnierzy lub pojedynczych cywilow. A co do dzieci, to oni
      uzywaja je jako zywe tarcze. Co robia dzieci w fabryce broni? Jak mamy miec
      zaufanie do nich kiedy nie wiemy czy kobieta arabska jest rzeczywiscie w
      ciazy, czy idzie z ladunkiem. Jezeli sledzicie wiadomosci, to wiecie, ze
      rowniez kobiety udajace ciaze sie wysadzaja. Co mamy robic? Ginac, bo tak
      sobie zyczy swiat. Zobaczcie co sie u nich dzieje. Ilu palestynczykow ginie
      od rak wewnetrznego terroru, ich wlasnego. Tam nie istnieje pojecie
      demokracji. Oni sa od przedszkola wychowywani w nienawisci. Sa cwiczeni na
      mordercow. My chcemy spokojnie zyc. Tak jak Europejczycy wyjezdzac spokojnie
      na wycieczki, isc do pracy, na zakupy i do restauracji, bez strachu ze
      wyleci sie w powietrze. Mamy juz dosc tych ciaglych pogrzebow. Jezeli oni
      nie cenia ludzkiego zycia, nie znaczy, ze my jestesmy tacy sami. Popatrzcie
      na mape. My ciezko pracujemy.Zalesilismy pustynie. To widac nawet na
      zdjeciach ze sputnika. Nasz kraj jest jak zielona plama. A co robia
      Arabowie. Regularnie pala nasze lasy. My sadzimy, a oni pala i tak w kolo.
      Jezeli ktos byl w Izraelu to napewno widzial wioski arabskie z pieknymi
      willami. Nie jeden Izraelczyk chcialby tak mieszkac, ale ci z autonomii wola
      walczyc i zabijac zamiast zyc jak ich bracia w Izraelu. Arabowie izraelscy
      nienawidza tych z Gazy. Oni sie ich boja. To sa fanatycy,ktorych wyleczy
      tylko calkowity upadek i odbudowa od podstaw. Wy nie wiecie co to jest, jak
      sie przez pomylke wjedzie na ich terytorium. Lincz to delikatne slowo. A w
      takim linczu uczestnicza wszyscy wlacznie z dziecmi. Nie ma znaczenia kto
      wjechal; kobieta, mezczyzna czy jakas dziewczynka lub chlopiec.
      Oni do nas przyjezdzaja bez grozby zycia. Korzystaja m.in.z leczenia
      bardziej trudnych przypadkow i czesc z nich pracuje na terenie Izraela. Nie
      boja sie, ze ich ktos zabije. Jedynie beda dokladnie skonrolowani, co chyba
      latwo zrozumiec.
      Arafat nie chce porozumienia, bo skonczy sie mu zyla zlota plynaca z
      terroru. Do dzisiaj nie rozliczyl sie z pieniedzy, ktore zostaly przekazane
      dla palestynczykow przez org. humanitarne.
      Co mamy zrobic! Dac sie zabic, jak chcieliby co niektorzy na tym forum?
      My mamy tego dosc, ale oni nie. I jak dlugo bedzie terror, tak dlugo
      bedziemy sie bronic.Wiecie ile przez ten ich terror traci gospodarka i ich i
      nasza? A na ulicach Europy nie widac tylu inwalidow po atakach
      terrorystycznych co w Izraelu. Od kilku dni ostrzeliwuja rakietami
      miasteczko calkiem niedaleko Tel-Avivu. Szderot. Odleglosc jak z Katowic do
      Bielska. Mamy rannych. Media milcza, bo nie ma jeszcze trupow.Co by Polska
      zrobila? Gdyby strzelali na nia z sasiedniego panstwa. Nic?
      Oni sami wprowadzili prawo dzunglii. Ja jestem za pokojem, ale gdzies sa
      granice ustepstw.

Zalozylem z tym tekstem nowy watek, ale doszedlem do wniosku, ze warto go
      zacytowac rowniez tutaj.

• Gość: obcy Re: Do anty i pro IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 24.02.03, 12:51
        Dziendobry Tomku44
        Bardzo Ci dziekuje za wspanialy komentaz i choc nie jest on do filmu to jednak
        jak najbardziej JEST wlasnie do filmu - takie jest moje zdanie.
        Film jest o skrajnych ludziach, podlych i pieknych. Twoj komentarz wprowadza
        tak potrzebny uniwersalizm. Dziekuje za wprowadzenie w tym wzgledzie rownowagi
        i spokoju. Sa rozni zydzi, rozni polacy i rozni palestynczycy. Ja polak chce
        byc traktowany sprawiedliwie jak kazdy i bez uprzedzen, czego serdecznie i
        Tobie rzycze. Zwroc uwage prosze na swietny komentarz emilki o uwarunkowaniach
        biologicznych i ta ukryta refleksje, ze tak malo jeszcze roznimy sie od zwiezat
        i to chyba na CALE NASZE SZCZESCIE.
        Trzymaj sie
        M.
        • Gość: xz Re: Do anty i pro IP: *.radom.pilickanet.pl 24.02.03, 14:22
          Poprawność polityczna obowiązuje.Ciekawe kto się odważy nie dać kolejnej
          nagrody temu dziełu wszechczasów?
        • Gość: bryt/ania Re: Do anty i pro - re: gosc obcy IP: *.server.ntli.net 24.02.03, 15:56

> Dziendobry Tomku44
          > Bardzo Ci dziekuje za wspanialy komentaz i choc nie jest on do
          filmu to jednak
          > jak najbardziej JEST wlasnie do filmu - takie jest moje zdanie.
          > Film jest o skrajnych ludziach, podlych i pieknych. Twoj
          komentarz wprowadza
          > tak potrzebny uniwersalizm. Dziekuje za wprowadzenie w tym
          wzgledzie rownowagi
          > i spokoju. Sa rozni zydzi, rozni polacy i rozni palestynczycy.
          Ja polak chce
          > byc traktowany sprawiedliwie jak kazdy i bez uprzedzen, czego
          serdecznie i
          > Tobie rzycze. Zwroc uwage prosze na swietny komentarz emilki o
          uwarunkowaniach
          > biologicznych i ta ukryta refleksje, ze tak malo jeszcze
          roznimy sie od zwiezat
          >
          > i to chyba na CALE NASZE SZCZESCIE.
          > Trzymaj sie
          > M.

Hi obc,
          Who would have thought that an article about a film would
          provoke such diverse and emotive discussion...not any old film
          of course, but even so...although I should have expected it on
          here..!
          (Some of those 'Polish characteristics' you keep mentioning are
          definately coming through?!)
          re your comment of 23/2 @ 23.22: perhaps you're describing
          the 'Universal Human Condition'?
          and re you on 24/2 @ 03.05 : translate into English: emilka 24/2
          @ 03.16... me too.
          re Mr.Zappa - don't know much at all, except my husband is a Big
          Fan - and so are you?
          Thanx for your replies yesterday. Will probably have to get back
          to you re. those. So much to read. I've just realised I'm
          supposed to be writing in Polish...how will I ever improve?
          As ever - see you around.
          • Gość: obcy To ladies (if you still there) IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 25.02.03, 01:50
            O Geeee! ... man, you both so nice and funny I can't stop laughing.

Gość portalu: bryt/ania napisał(a):
            > Hi obc,
            > Who would have thought that an article about a film would
            > provoke such diverse and emotive discussion...not any old film
            > of course, but even so...although I should have expected it on
            > here..!
            ---Do not warry, my emotions are in control. If you do not sense what I was
            talking about than see and analize what mr "w" wrote, but please do not answer
            to that what was written to me, unless he will be reply to you.
            > (Some of those 'Polish characteristics' you keep mentioning are
            > definately coming through?!)
            > re your comment of 23/2 @ 23.22: perhaps you're describing
            > the 'Universal Human Condition'?
            > and re you on 24/2 @ 03.05 : translate into English: emilka 24/2
            > @ 03.16... me too.
            > re Mr.Zappa - don't know much at all, except my husband is a Big
            > Fan - and so are you?
            ---Of course I'm. Just for you both. It was not only the artist. He was able to
            find time and money to sing, to fight legal battles and to record without
            sponsorship. Too much for one human being. If you interested just print "frank
            zappa" and you will have all story. If you ladies are romantic pls also
            print "haris alexiou" and read her story, I do love her music.
            > Thanx for your replies yesterday. Will probably have to get back
            > to you re. those. So much to read. I've just realised I'm
            > supposed to be writing in Polish...how will I ever improve?
            > As ever - see you around.
            ---See you both around and have a funn. LIFE IS BEAUTIFUL!!!!!
            • Gość: bryt/ania Re: To ladies (if you still there) IP: *.server.ntl.com 25.02.03, 11:27

> O Geeee! ... man, you both so nice and funny I can't stop
              laughing.
              >
              > Gość portalu: bryt/ania napisał(a):
              > > Hi obc,
              > > Who would have thought that an article about a film would
              > > provoke such diverse and emotive discussion...not any old
              film
              > > of course, but even so...although I should have expected it
              on
              > > here..!
              > ---Do not warry, my emotions are in control. If you do not
              sense what I was
              > talking about than see and analize what mr "w" wrote, but
              please do not answer
              > to that what was written to me, unless he will be reply to you.
              > > (Some of those 'Polish characteristics' you keep mentioning
              are
              > > definately coming through?!)
              > > re your comment of 23/2 @ 23.22: perhaps you're describing
              > > the 'Universal Human Condition'?
              > > and re you on 24/2 @ 03.05 : translate into English: emilka
              24/2
              > > @ 03.16... me too.
              > > re Mr.Zappa - don't know much at all, except my husband is a
              Big
              > > Fan - and so are you?
              > ---Of course I'm. Just for you both. It was not only the
              artist. He was able to
              >
              > find time and money to sing, to fight legal battles and to
              record without
              > sponsorship. Too much for one human being. If you interested
              just print "frank
              > zappa" and you will have all story. If you ladies are romantic
              pls also
              > print "haris alexiou" and read her story, I do love her music.
              > > Thanx for your replies yesterday. Will probably have to get
              back
              > > to you re. those. So much to read. I've just realised I'm
              > > supposed to be writing in Polish...how will I ever improve?
              > > As ever - see you around.
              > ---See you both around and have a funn. LIFE IS BEAUTIFUL!!!!!

bryt/ania: had moved on but popped back for a word with you +
              Emi. as always worth while. have been 'visiting' the proposed
              American bases page. feel I should reserve my (anti?)comments
              just at moment + see how things go....
              re mr. zappa - will show your comments to my husband.
              c u around.
      • Gość: Emi Re: Do Tomka IP: *.nv.nv.cox.net 25.02.03, 00:28
        Drogi Tomku,
        dobrze, ze napiszales o tym co Was boli, bo obecny swiatowy konflikt jak i
        Pianista jak najbardziej dotycza spraw Izraela. Wy cierpicie, Palestynczycy
        cierpia i wzajemnie rozniecacie w swych sercach ogien nienawisci, ktory coraz
        trudniej jest zgasic. Nikt dotad nie zaproponowal rozwiazania akceptowalnego
        dla obu stron. A ono istnieje. W to wierze na 1000%, bo nie ma w zyciu
        problemow bez wyjscia. Wydaje mi sie jednak, ze obecne wladze po obu stronach
        nie sa w stanie tego problemu rozwiazac. Tu trzeba radykalnie nowego myslenia.
        Mysle, ze kobiecego. Moze wystawicie po obu stronach jakies druzyny madrych
        empatycznych kobiet. Niech sie zamkna w sali obrad i jej nie opuszczaja, az sie
        dogadaja. Musicie Kochani probowac inaczej. Nie wierze, ze ponizaniem i
        dziesiatkowaniem Palestynczykow uzyskacie pokoj, bo oni, ich dzieci i wnukowie
        beda was nienawidzec przez pare pokolen. Ten lancuch nienawisci trzeba
        wreszcie przerwac. I to Wy powinniscie wyjsc im na przeciw z galazka oliwna. A
        Szaron i Arafat powinni odejsc na niechlubna emeryture.
        Pozdrawiam i zycze Wam i im pokoju.
        • Gość: bryt/ania Re: Emi IP: *.server.ntli.net 25.02.03, 11:17
          so very right again + again + agai....
          best,
          soulmate.
    • Gość: Viola Polanski wygral wczoraj w Londynie!!!!!!!!!! IP: *.demon.co.uk 24.02.03, 14:53
      Jestem zdziwiona ze Gazeta nie podala wiadomosci, ze
      wczoraj "Pianist" zdobyl tez 2 najwazniejsze nagrody
      Brytyjskiej Akademii Filmowej BAFTA - za najlepszy film i
      najlepszego rezysera. Jak mozna pominac takie nagrody!!!!!!!!!!
    • Gość: Viola Polanski wygral wczoraj w Londynie!!!!!!!!!! IP: *.demon.co.uk 24.02.03, 14:56
      Jestem zdziwiona ze Gazeta nie podala wiadomosci, ze
      wczoraj "Pianista" zdobyl tez 2 najwazniejsze nagrody
      Brytyjskiej Akademii Filmowej BAFTA - za najlepszy film i
      najlepszego rezysera. Jak mozna pominac takie nagrody!!!!!!!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka