Dodaj do ulubionych

Kopenhaga ma teraz i szybka kolej miejska i metro

16.11.06, 00:38
Stolica Danii Kopenhaga miala juz od dawna rozlegla siec szybkiej kolei
miejskiej ("S-tog"), ktorej stacje (podobnie jak berlinski "S-Bahn")
oznakowane sa litera "S".

Oto przyklad - wejscie do stacji Nørreport:
urbanrail.net/eu/kob/s-tog-norreport1.jpg
"S-tog" na dworcu glownym ("Hovedbanegård") Kopenhagi.
urbanrail.net/eu/kob/s-tog-centralstation1.jpg
Wnetrze pociagu szybkiej kolei miejskiej:
urbanrail.net/eu/kob/s-tog-inside1.jpg
W ostatnim okresie do tej sieci doszly jeszcze 2 linie metra M1 i M2

Siec kolei miejskiej i metra w Kopenhadze:
urbanrail.net/eu/kob/kobnhavn.htm
W przyszlosci linia metra M2 zostanie przedluzona na lotnisko Kastrup.
Obecnie jest 9 stacji pod ziemia i 8 na powierzchni.

Pociag metra:
urbanrail.net/eu/kob/m-train1.jpg
Jedna z podziemnych stacji metra.
urbanrail.net/eu/kob/m-station1.jpg
Jedna ze stacji metra na powierzchni (Ørestad na wyspie Amager, linia M1):
urbanrail.net/eu/kob/orestad2.jpg
Jak widac wszystko jest zautomatyzowane (nie ma motorniczego) i mozna sobie
popatrzec na trase
(okolice stacji Islands Brygge na wyspie Amager, linia M1):
urbanrail.net/eu/kob/islands-brygge-ramp1.jpg
W tunelu jednak nic sie widzi poza wnetrzem "rury":
urbanrail.net/eu/kob/metro-tunnel1.jpg
Na koniec rzut okiem na panorame miasta nad Baltykiem:
-z lotu ptaka
wikitravel.org/upload/en/c/c6/Topview_cph.jpg
-od strony portu
wikitravel.org/upload/en/5/52/CphHarbour.jpg
Obserwuj wątek
    • polski_francuz Re: Kopenhaga ma teraz i szybka kolej miejska i m 16.11.06, 07:16
      Lubisz sie pociagami bawic, he:)?

PF
      • de_oakville Re: Kopenhaga ma teraz i szybka kolej miejska i m 16.11.06, 11:19
        polski_francuz napisał:

> Lubisz sie pociagami bawic, he:)?
        >
        > PF

Owszem lubie, choc ostatnia swoja elektryczna kolejke na szynach mialem bardzo
        dawno temu ("Piko Modellbahn" produkcji NRD), jeszcze jako dziecko. Teraz mam
        czas jedynie na ogladanie ksiazek - na przyklad "U-Bahnen in Skandinavien"
        (www.tunnelbana.de). Kiedy jestem w jakims wielkim miescie, to wielkie dworce sa
        dla mnie obiektami rownie ciekawymi do zwiedzania jak na przyklad katedry.
        • aaki Re: Kopenhaga ma teraz i szybka kolej miejska i m 16.11.06, 22:16
          no ja równiez nie odpuszcze zadnego dworca.
          ale jednak koloński "dom" góruje nad kolońskim "bahnhofem" i w przenosni i dosłownie :-)))
          • polski_francuz Re: Kopenhaga ma teraz i szybka kolej miejska i m 16.11.06, 23:04
            Mieszkalem w hotelu pod Dom'em w Köln.

Ale po Europie jezdze glownie samochodem i dworce malo znam. Chyba ze franuskie.

A te postmodern. Znaczysie nieladne.

PF
            • aaki Re: Kopenhaga ma teraz i szybka kolej miejska i m 16.11.06, 23:10
              prawdziwe dworce to te z przełomu XIX i XX wieku.
              taki wschodni w paryżu np lub wschodni(keleti) w budapeszcie
              a propos czy wiedziałeś,że.....
              members.shaw.ca/woa/modnyugati.htm
              • de_oakville Budapest, Keleti palyaudvar, Nyugati palyaudvar 17.11.06, 13:37
                Swoja pierwsza w zyciu wycieczke zagraniczna odbylem bedac w jeszcze w liceum.
                Bylo to wiele lat temu. Jechalismy pociagiem z Warszawy do Budapesztu, z
                warszawskiego Dworca Glownego. Warszawskie dworce byly wtedy, jak na stolice
                europejska, bardzo mizerne i niepozorne - prowizoryczny "drewniak" Centralnego
                majacy ze dwa perony "na krzyz" w wykopie kolei srednicowej, "Glowny" majacy
                wiele "uroku", ale tak maly, ze wywolalby pewnie usmiech u przyjezdnego z
                Nowosybirska albo z Irkucka, "Gdanski" na ktorym widzialem raz kilku mlodych
                Niemcow, ktorzy po wyjsciu z pociagu i rozgladali sie dookola z niedowierzaniem
                i z usmiechem. Przed wojna Warszawa miala jednak imponujacy Dworzec Glowny,
                ktory znajdowal sie w samym srodku miasta, przy skrzyzowaniu Marszalkowskiej z
                Alejami Jerozolimskimi - niewiele stolic moglo poszczycic sie taka lokalizacja
                dworca. Ta imponujaca budowla robi wrazenie do dzis, kiedy oglada sie ja na
                starych fotografiach (niedawno na forum warszawskim byl link).
                Wracajac jednak do Budapesztu - kiedy nasz pociag nastepnego dnia rano zatrzymal
                sie w wielkiej hali dworca Keleti (wschodniego) i zaraz potem wyszlismy na
                peron, bylem oszolomiony. Wydalo mi sie, ze przyjechalismy do Paryza (slowo
                "Paryz" brzmialo wtedy najbardziej "swiatowo", a ja nie wyobrazalem sobie,
                ze nawet w Paryzu moze byc dworzec wiekszy i piekniejszy od Keleti. Widzialem
                potem sporo wielkich i imponujacych dworcow: Leipzig Hbf, Frankfurt am Main Hbf,
                Waterloo Station (London), Gare Saint Lazare (Paris), Stazione Centrale
                (Milano), Kijevskij Vokzal (Moskwa) i inne, ale Budapest Keleti utkwil mi tak
                gleboko w pamieci, ze do dzis uwazam, ze stolica Wegier jest ladniejsza i
                bardziej romantyczna od Paryza, choc oczywiscie Paryz to tez jest "COS" z
                pewnoscia i bez "dwoch zdan". Dobrze, ze i Warszawa doczekala sie wreszcie metra
                - choc to tylko jedna linia, to uwazam, ze robi wrazenie. Z dwoch rodzajow
                skladow warszawskiego metra bardziej podobaja mi sie jednak wagony rosyjskie niz
                francuskie, moze to "sentyment" do metr w Budapeszcie i w Pradze jeszcze z
                czasow "komuny".
                • aaki Re: Budapest, Keleti palyaudvar, Nyugati palyaudv 17.11.06, 16:00
                  keleti robi wrazenie,
                  troche bylem jednak rozczarowany sirkeci gari w istambule,podobny do praha stred(nie wiem czy nie ten sam architekt) haydarpasa po azjatyckiej stronie jest o wiele bardziej imponujący.
                  ciagle jakos mi umyka leipzig hbf :-( a jest pewnie co oglądać
    • j-kk No ma... a jednak brak jej "klasy" :))) 16.11.06, 23:16
      Nie dalej - jak 2 miesiace temu. bylem w Kopenhadze...
      Mily kraj, mili ludzie...

Po drugiej stronie Sundu , w szwedzkim Malmö, Swiat wyglada jednak inaczej...
      na "klase" pracuje sie pokoleniami... :)

buenas noches.

• absztyfikant Re: No ma... a jednak brak jej "klasy" :))) 16.11.06, 23:17
        Malmo jest senne, a Kopenhaga jest bardzo rozrywkowa:)
        • aaki Re: No ma... a jednak brak jej "klasy" :))) 16.11.06, 23:20
          na dworcu byłem,w tivoli nie
          • absztyfikant :)))))) 16.11.06, 23:21
            pl.wikipedia.org/wiki/Christiania_(dzielnica_Kopenhagi)
            • aaki Re: :)))))) 16.11.06, 23:29
              abhippisant?
              • absztyfikant Re: :)))))) 16.11.06, 23:33
                NIe, aczkolwiek darze hipisow spora sympatia:)
                • aaki dawno temu w ameryce 16.11.06, 23:42
                  www.mtholyoke.edu/courses/rschwart/hist255-s01/boheme/hippies.jpg
    • tornson Jak to w socjaliźmie... 16.11.06, 23:30
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka