Dodaj do ulubionych

Rekordowe zapisy na listy wyborcze

28.12.06, 21:36
notuje sie we Francji.

Kazden jeden leci do merostwa by sie upewnic, ze jest na liscie i ze moze
glosowac.

Rabka tajemnicy uchylilo kilka wywiadow dla radia RTL: "ne chczemy by Sarko
zostac prezydentem..." mowie lamana francuzczyzna mieszkancy przedmiesci
ogarnieci duchem obywatelskim i odpowiedzialnoscia za swoja ojczyzne:

today.reuters.fr/news/newsArticle.aspx?type=topNews&storyID=2006-12-28T182442Z_01_TOY866164_RTRIDST_0_OFRTP-FRANCE-ELECTIONS-INSCRIPTIONS-
20061228.XML

Polecialem i ja do merostwa, by sie upewnic ze wszystko OK z moim zapisem. Z
calkiem przeciwnego powodu.

Szykuja sie ciekawe wybory...

PF

Obserwuj wątek
    • polski_francuz Essayons encore 28.12.06, 21:38
      today.reuters.fr/news/newsArticle.aspx?type=topNews&storyID=2006-12-28T182442Z_01_TOY866164_RTRIDST_0_OFRTP-FRANCE-ELECTIONS-INSCRIPTIONS-
      20061228.XML

PF
      • polski_francuz Nie to nie 28.12.06, 21:42
        "PARIS (Reuters) - Associations et partis tablent sur une forte augmentation
        des inscrits sur les listes électorales dans la perspective de la
        présidentielle, un essai qu'il faudra transformer au printemps en incitant ces
        nouveaux venus à voter.

Avant la publication des listes électorales révisées, le 1er mars 2007, la
        prudence est de mise chez les institutionnels qui relèvent toutefois une
        combinaison de facteurs à même de faire grimper le nombre d'électeurs
        potentiels.

Un an après les violences dans les banlieues, des municipalités de la région
        parisienne évoquent un "emballement".

Pour des acteurs du monde associatif, c'est, cinq ans après, le "deuxième effet
        21 avril" qui conduit les Français à s'inscrire en masse.

"Il y a une volonté de ne pas rater le coche du premier tour cette fois",
        explique Olivier Klein, maire-adjoint de Clichy-sous-Bois (Seine-Saint-Denis).

Dans cette ville de 28.000 habitants, d'où est parti le mouvement de violences
        de l'automne 2005, on ne comptait que 7.500 électeurs inscrits fin 2004. Plus
        de 50% de la population locale avait alors moins de 18 ans et on dénombrait une
        forte population étrangère.

"Le poids électoral a augmenté de manière significative. Aujourd'hui, on
        enregistre 2.000 inscrits de plus", précise Olivier Klein, soulignant que
        le "gros" de ces nouvelles inscriptions s'est fait fin 2005, sous la houlette
        d'associations nées dans la foulée des violences urbaines..."

PF
        • vico1 Wyglada mi to... 28.12.06, 22:04
          ...na pelna mobilizacje przedmiesc. Wynik wyborow jest raczej latwy do przewidzenia.
          Sarco nie ma duzych szans.

Przypomina mi sie tutaj zart adiunkta na mojej uczelni we wczesnym PRLu. Na pytanie studentow -
          jakie beda wyniki egzaminu, powiedzial: "w przeciwienstwie do wyniku wyborow, wynikow egzaminu
          nie da sie przewidziec". Oczywiscie wylecial z pracy.
          • polski_francuz Re: Wyglada mi to... 28.12.06, 22:07
            Nie podpuszczaj mnie. Bedziem z rodzina walczyc o Sarka!

Te buce chca glosowac na Le Pena (gdyby w II rundzie znalazl sie z malym
            karakanem), tak im Sarko zalazl za skore.

Nie wiedza co ich czeka:)

PF
    • mirmilek mnie sie podoba simone 28.12.06, 22:09
      Zawsze, kiedy moge, glosuje na baby. Tym razem nie moge glosowac, ale
      sympatyzuje z kobieta :)
      • polski_francuz Mirmil 28.12.06, 22:11
        ty nie wiesz sam co mowisz! To jest uzurpatorka! Faux cul!

Ty sie nie wypowiadaj mirmil by rusze na ciebie z Legia Cudzoziemska!

PF
        • mirmilek Re: Mirmil 28.12.06, 22:22
          Uzurpatorka czego?

Ogladalem z nia wywiad w hiszpanskiej tv. Lubi zapatero, a ja tez go lubie :)
          • vico1 Re: Mirmil 28.12.06, 23:05
            Socjalisci sa teraz najlepiej zorganizowani i zdyscyplinowani w calej UE. Zapatero lubi Royal, Royal lubi
            Prodiego, Prodi....
            Jeden drugiemu robi reklame, zwlaszcza w okresie przedwyborczym. Dodaje to lokalnym wyborom
            wymiaru miedzynarodowego, co niektorym to imponuje. W koncu nic w tym dziwnego, czy zdroznego.
            Najzwyczajniejsza kampania przedwyborcza.

Mozna sobie pospekulowac, kto bylby najlepszym prezydentem w tych czasach. Mysle, ze Sarco bylby
            dobry, gdyby mogl sobie na wiecej pozwolic, a na to nie pozwola tacy jak Zapatero, Royal, Prodi i inni.
            Na Francje skierowana jest uwaga poco's calej Unii.
          • polski_francuz Re: Mirmil 29.12.06, 08:29
            Uzurpuje nowa polityke. Jej konkubin juz teraz zpowiedzial podwyzke podatkow.
            Bedzie nas dalej tak zadluzac ze i ja i inni strace emeryture przyszla a moja
            corka i jej rowiesnicy szanse na prace.

PF
    • zwyczajny Arabska chca wybrac prezia Francji. Ciekawe, ze 29.12.06, 03:28
      ma byc to kobieta. Fajne?
    • felusiak1 czy tam u was we Francji nie ma już 29.12.06, 05:17
      żadnych centroprawicowych głosników. Wszystko z lewej strony? Taki ptak bez
      jednego skrzydła? Drżyjcie Francuzi.
      • polski_francuz Re: czy tam u was we Francji nie ma już 29.12.06, 10:07
        Alez sa.

najlepszy przyklad RTL (Bartelsmann) z tymi wywiadami. Uswiadamia
        niebezpieczenstwo. Le Figaro jest w rekach Zyda Dassault, ktory steruje na
        dobrze prawo podobnie Le Point. Nawet lewacka Libération zyskala nowego
        wlasciciela o nazwisku Rotschild. Pewnie tego tez o lewackie sympatie trudno
        bedzie oskarzyc.

Caly establisment kapitalu za Sarkiem.

Tylko, ze we Francji nie ma on takiej wladzy politycznej jak w Stanach. Z
        powodu public servants, ktorych jest z 6 mln i glosuja za status quo.

I kategoria mlodych 19-30 lata jest dosc przeciwko niemu. Taka troche przekora
        mlodziezy. I przedmiescia, do ktorych podchodzi pragmatycznie ""Kärcherem
        oczyszcze..."

PF
      • vico1 Re: czy tam u was we Francji nie ma już 29.12.06, 11:28
        W teorii sa, tylko w teorii. A jakie sa realia? Takie jak w calej Unii. Przyjrzyjmy sie PE i KE. Parlament jest
        wypelniony wszelkimi odcieniami czerwieni i zieleni, weszli tam nie tylko zawodowi politycy, ale na
        predce przekwalifikowani aktywisci zwiazkowi. Glosy rozsadku (te prawicowe) sa diabolizowane lub w
        najlepszym przypadku lekcewazone.
        Barosso musial dac d. nawet przy formowaniu KE. Nie udalo mu sie do niej wprowadzic praktykujacego
        katolika. Z wprowadzaniem do niej bylych komunistow nie bylo problemu.
        KE juz tez nie ta co kiedys, decyzje sa zbyt kompromisowe, przezute przez PE, peryferyjne i
        nieskuteczne. Demokratyzacja Unii dziala destrukcyjnie.
        Francja jest taka jak cala EU. Inne kraje tez. Polska - troche inna, ale jest pod naciskiem.

W Holandii bylo niedawno poruszenie - ktos powiedzial, ze gdyby parlament przeglosowal za iles tam
        lat wprowadzenie sharijah, to nikt nie moglby temu zapobiec. Taka jest nasza demokracja. Nie ma
        wbudownych zaworow bezpieczenstwa.
        Chyba, ze wjedzie Sarco na koniu - byle nie na Arabie ;)
    • josifek Lepiej ze ten Sarkozy nie wygra, bo nam 29.12.06, 09:07
      on, ta cala arabska dzicz, do naszych, jeszcze przez potomkow arabskich
      naziislamskich najezcow, czesci Israela posle, nich sobie Francusi ta dzicz u
      siebie trzymaja, mieli 120 lat czasu, aby mieszkancow Polnocnej Afryki od tej
      naziislamskiej ideologi wyzwolic..... jka przegra to bedziemy mogli z czystym
      sumieniem, naszych arabow do Francji poslac, tam oni swoich braci znajda.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka