Gość: Tomek Polskie sily specjalne IP: *.tampabay.rr.com 04.04.03, 09:20 Bob Arnot z MSNBC ktory bezposrednio relacjonuje przez videofon z walk US Marines na wschod od rzeki Tygrys bardzo chwalil Polskich oficerow ze slozb specjalnych ktorzy sie umieli w jakis sposob dogadac z miejscowymi Irakijczykami i wydobyc z nich cenne informacje pomocne w marszu na Bagdad. Arnot mowil ze widocznie maja oni doswiadczenie z upadajacymi rezimami. Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Wielu z Gromu wlada arabskimi. Podobnie SAS 04.04.03, 19:47 Na checkpoincie, na ktorym Amerykanie wystrzelali kobiety i dzieci w mikrobusie, NIE BYLO ZNAKU OSTRZGAWCZEGO PO ARABSKU!!! To juz ustalila prokuratura wojskowa, bo za to ktos odpowiada - kobieta-kierowca mogla nie wiedziec, strzaly ostrzegawcze mogly ja dodatkowo spanikowac. Tablice, rzecz jasna, juz postawiono. Mozna bylo. Szkoda, ze zbyt pozno. Brak wyobrazni i etnocentryzm jest po raz kolejny winien tego typu niepotrzebnym wypadkom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: młot na pacyfistów!!!! 89% tzw, pacyfistów to osoby o homoseksualnej orientac IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 04.04.03, 09:25 tak mówi raport centrum badania opinii obywateli . Nic dodać nic ując! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MŁOT NA DEWIANTÓW RACJA!!!!!! IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 04.04.03, 11:04 100% PRAWDY!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MŁOT NA PACYFISTÓW!!! PACYFIŚCI - FACECI W RAJTUZACH!!! (KOLORU TĘCZOWEGO) IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 04.04.03, 09:30 BRRRRRR......RÓŻOWA ALTERNATYWA!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MŁOT NA PACYFISTÓW!!!! PACYFIŚCI - RÓŻOWA ALTERNATYWA ZDROWEJ TKANKI NARODU!! IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 04.04.03, 09:32 OBRZYDLISTWO!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Renata Re: Amerykanie atakują lotnisko Saddama pod Bagda IP: *.pool8.dsl8mtokyo.att.ne.jp 04.04.03, 09:53 Oby Amerykanie jak najszybciej zajęli Bagdad. Gdyby za komuny Ameryka chciała wyzwalac Polskę nie stawiałabym oporu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agata Do renaty IP: *.pool.mediaWays.net 04.04.03, 10:09 Gość portalu: Renata napisał(a): > Oby Amerykanie jak najszybciej zajęli Bagdad. Gdyby za komuny Ameryka chciała w > yzwalac Polskę nie stawiałabym oporu. Moze nie dalabys rady cokolwiek wyrazic,gdyby spadajaca"wyzwalajaca"bomba rozwalila tobie glowe, moze zylabys w czarnej rozpaczy,gdyby bomba zrobila z ciebie kaleke, moze zostalabys sama na tym swiecie,gdyby bomba zabila tobie cala rodzine. Chyba nie przemyslalas tego dobrze,zastanow sie co bredzisz!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: terrot Re: Rozważania o wojnie do Agaty i Renaty IP: *.acn.pl / 10.72.7.* 04.04.03, 10:26 Gość portalu: agata napisał(a): > > Moze nie dalabys rady cokolwiek wyrazic,gdyby spadajaca"wyzwalajaca"bomba > rozwalila tobie glowe, moze zylabys w czarnej rozpaczy,gdyby bomba zrobila z > ciebie kaleke, moze zostalabys sama na tym swiecie,gdyby bomba zabila tobie > cala rodzine. Chyba nie przemyslalas tego dobrze,zastanow sie co bredzisz!!! O żal wyrażam również wielki, że nas bracia Amerykanie nie raczyli np. w 1981 roku ratować przed Sowietami. Renata ma rację i chwała jej zato. Fakt jestem świadom, ze Ameryka oprócz wzgledów wyzwalania narodów kieruje sie interesem ekonomicznym. Zastanawiam sie czy Regan widział zbyt mały interes w wyzwalaniu Polski z sowieckiego rezimu ,czy raczej obawiał się wielkiego konfliktu z potencjalnie wtedy jeszcze silnym Wielkim Bratem. chyba wychodzi na to drugie Jeszcze raz przyłączając się do zdania Renaty pozostaje mi wyrazić wyrazić żal, że nas Jankesi w 81 r. nie wyzwolili byli. Twierdzisz , że są ofiary tej interwencji Agato - tak są lecz wiec , ze wyniku działań Saddama ( wpatrzonego w Stalna jak w mistrza) było i byłoby ich jeszcze o wiele więcej... tymczasem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koziołek Re: Amerykanie atakują lotnisko Saddama pod Bagda IP: *.zgrudna.kghm.com.pl / 172.30.19.* 04.04.03, 10:09 po tym wszystkim przyjdzie czas na Libię, Syrię itd.,trzeba zrobić z nimi porządek zanim zbiorą się do kupy. Saddam niech ucieka, będzie kolejny pretekst aby móc rozbić te reżimy. Szkoda tylko tych ludzi co ucierpią, ale niestety takie działania związane są z pewnymi kosztami. Nikt nie lubi wojen, ale ta przynajmniej w mojej opinii jest słuszna. Pozostaje mieć nadzieję, iż pochłonie ona jak najmniej istnień ludzkich, a za kilkanaście lat ktoś w Iraku i na całym świecie to doceni, nie patrząc tylko z punktu gospodarki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agata Re: Amerykanie atakują lotnisko Saddama pod Bagda IP: *.pool.mediaWays.net 04.04.03, 10:15 Gość portalu: koziołek napisał(a): > po tym wszystkim przyjdzie czas na Libię, Syrię itd.,trzeba > zrobić z nimi porządek zanim zbiorą się do kupy. Saddam niech > ucieka, będzie kolejny pretekst aby móc rozbić te reżimy. Szkoda > tylko tych ludzi co ucierpią, ale niestety takie działania > związane są z pewnymi kosztami. Nikt nie lubi wojen, ale ta > przynajmniej w mojej opinii jest słuszna. Pozostaje mieć > nadzieję, iż pochłonie ona jak najmniej istnień ludzkich, a za > kilkanaście lat ktoś w Iraku i na całym świecie to doceni, nie > patrząc tylko z punktu gospodarki. Tak,a zboczone,przyzwyczajone do przelewu krwi towarzystwo urodzi nowego prezydenta usa,ktory zrzuci bombe atomowa.Ty chyba nie przemyslales tego co napisales,wojna to nie zabawa,wojna to nie tylko trupki po dwoch stronach,wojna pozostawia rysy w psychice do konca zycia,tak beda cierpialy iracckie dzieciaki,ktorych ran psychicznych nikt nie naprawi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: terrot Re: Amerykanie atakują lotnisko Saddama pod Bagda IP: *.acn.pl / 10.72.7.* 04.04.03, 10:29 A nie zastanowiłaś się Agato, ile wycirpiały biedne irackie dzieci, wyniku dyktatorskich rządów Husajna, szczególnie osttanich jedenastu lat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agata do terrota IP: *.pool.mediaWays.net 04.04.03, 10:50 Gość portalu: terrot napisał(a): > > A nie zastanowiłaś się Agato, ile wycirpiały biedne irackie > dzieci, wyniku dyktatorskich rządów Husajna, szczególnie > osttanich jedenastu lat? > To nie jest takie proste,jak myslisz.Zastanow sie kto popieral lata dlugie Husaina?usa i europa,gdy bylo im to na reke,gdy usa dbala o swoje interesy,w walce z ZSRR!Kto wzmocnil go w swoich dzialaniach?Ta wojna ,niesprawiedliwa i barbarzynska niesie za soba wiele konfliktow i jest skierowana przeciwko miedzynarodowej demokracji.Pokazuje ona,ze warto miec bombe atomowa,wtedy prowadzi sie "dyplomatyczne rozmowy".Jaki kraj wpusci dzisiaj po doswiadczeniu z Irakiem inspektorow???Nikt sie na to nie zgodzi.Poza tym wrocilismy do czasow , w ktorych panowalo prawo dzungli"kto silniejszy,ten ma wladze"Tak jak irak byl pod kontrola,lepiej byc nie moglo,irak wykonczony embargo(o ktorym irakijczycy mowia,ze to bylo najwieksze ludobojstwo!!!), z przestarzalym sprzetem do walki, nie zagrazal nikomu,mozna bylo pokojowo ,bez przelewu krwi,przy tych pieniadzach duzo zmienic.Jak sobie wyobrazasz wprowadzenie tam demokracji, bez najwazniejszego czynnika poparcia ludnosci?Jak ma tam zapanowac spokoj,gdy w kraju zyja rozne,nienawidzace sie grupy ludnosci,czy nie bedzie wojny domowej? Pomysl kolonizacja w 21 wieku,tak to bedzie wygladac.Mam jeszcze jedno pytanie,mozesz spac spokojnie w czasach,gdy najsilniejszy moze robic wszystko?Moze jutro komus nie spodoba sie rzad w kraju w ktorym ty mieszkasz i wbrew woli i rozsadkowi calego swiata u ciebie zaczna spadac jak deszcz bomby?Wszystko jest mozliwe,czasy wolnej amerykanki panuja dzisiaj!Zycze tobie zycia w pokoju,bez srania w gacie ze strachu,gdy za oknami jak deszcz zaczna spadac bomby! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: terrot Re: Rozważania o wojnie IP: *.acn.pl / 10.72.7.* 04.04.03, 11:21 Gość portalu: agata napisał(a): > ? > > > To nie jest takie proste,jak myslisz.Zastanow sie kto popieral lata dlugie > Husaina?usa i europa,gdy bylo im to na reke,gdy usa dbala o swoje interesy,w > walce z ZSRR!Kto wzmocnil go w swoich dzialaniach?Ta wojna ,niesprawiedliwa i > barbarzynska niesie za soba wiele konfliktow i jest skierowana przeciwko > miedzynarodowej demokracji.Pokazuje ona,ze warto miec bombe atomowa,wtedy > prowadzi sie "dyplomatyczne rozmowy".Jaki kraj wpusci dzisiaj po doswiadczeniu > z Irakiem inspektorow???Nikt sie na to nie zgodzi.Poza tym wrocilismy do > czasow , w ktorych panowalo prawo dzungli"kto silniejszy,ten ma wladze"Tak jak > irak byl pod kontrola,lepiej byc nie moglo,irak wykonczony embargo(o ktorym > irakijczycy mowia,ze to bylo najwieksze ludobojstwo!!!), z przestarzalym > sprzetem do walki, nie zagrazal nikomu,mozna bylo pokojowo ,bez przelewu Wiesz Agato myślę że tu właśnie zasadniczo sie różnimy . Uważąsz , że Irak nikomu nie zagrażał ze swoim przestarzałym sprzetem. Tu tkwi sedno sprawy. Saddam to dyktator, który wzoruje się na Stalinie o! jest jego wielkim i dobrym uczniem. Nie życzyłbym Ci w przeciwieństwie do tego co Ty zrobiłas na końcu swego listu niczego złego. Ale wyobraź sobie swe życie w państwie totalitarnym , rządzonym przez dyktatora , w którym nie panują żadne cywilizoawne zasady, w którym nie szanowanye jest ludzkie zdrowie i życie. Zapewniam Cie w takim kraju ludzie oczekują Amerykanów jak wyzwolicieli , którzy ochronia ich przed znienawiczonym dyktatorem. Wiem , że moje słowa zapewne Cię nie przekonają. A to że kiedyś USA popierała Hussajna - w walce z komunizmem - chyba było warto było posłużyć się także takimi środkami w walce z tym koszmarnym totlitaryzmem! Poza tym dyktatura Saddama i jego barbażyństwo rozrosło sie w ostatnich latach. > krwi,przy tych pieniadzach duzo zmienic.Jak sobie wyobrazasz wprowadzenie tam > demokracji, bez najwazniejszego czynnika poparcia ludnosci? Jak pisąłem wyżej poparcie ludności jest ogromne i trzeba być ślepym by tego nie dostrzegać:-) > > spokoj,gdy w kraju zyja rozne,nienawidzace sie grupy ludnosci,czy nie bedzie > wojny domowej? Pomysl kolonizacja w 21 wieku,tak to bedzie wygladac.Mam > jeszcze jedno pytanie,mozesz spac spokojnie w czasach,gdy najsilniejszy moze > robic wszystko?Moze jutro komus nie spodoba sie rzad w kraju w ktorym ty > mieszkasz i wbrew woli i rozsadkowi calego swiata u ciebie zaczna spadac jak > deszcz bomby?Wszystko jest mozliwe,czasy wolnej amerykanki panuja dzisiaj!Zycze > > tobie zycia w pokoju,bez srania w gacie ze strachu,gdy za oknami jak deszcz > zaczna spadac bomby! I tu użyłaś słow , które w ustach kobiety nie są zbyt godne , ale ok. Odpowiadam Czy Ty poważnie uważasz , że Ameryka pierwszy i najwiekszy piewca wolności zacznie rzucać bomby na inny kraj , który wyznaje zasady wolności . Wybacz ale nie jestem sobie w stanie wyobrazić , zeby Ameryka atakowała obecna Polskę, Włochy, Japonie ,Rumunię czy Francję czy nawet Rosję. Czy Ty naprawde dostrzegasz tak wielkie niebezpieczeństwo w działaniach USA a nie widzisz niebezpieczeństwa dla świata w pozostawieniu w sobodzie działania takich ludzi jak Talibowie w Afganistanie czy Saddam w Iraku. To , że Ameryka często kieruje sie względami ekonomicznymi, co przyznaje jest także jednym ( ale nie jedynym i najważniejszym!) celem tej kampanii to racja - ale że wystapi ona przeciwko krajom popierającym wolność i szanującym prawa jednostki - to wątpie żebyś nawet Ty w to wierzyła! tymczasem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Indoctrine Re: Amerykanie atakują lotnisko Saddama pod Bagda IP: *.5.waw.pl 04.04.03, 10:32 > Tak,a zboczone,przyzwyczajone do przelewu krwi towarzystwo urodzi nowego > prezydenta usa,ktory zrzuci bombe atomowa.Ty chyba nie przemyslales tego co > napisales,wojna to nie zabawa,wojna to nie tylko trupki po dwoch stronach,wojna > > pozostawia rysy w psychice do konca zycia,tak beda cierpialy iracckie > dzieciaki,ktorych ran psychicznych nikt nie naprawi. Na szczęście za Saddma dzieci były traktowane z należytą troską. Uczono ich nawet pożytecznych umiejętności takich jak zabijanie... W końcu każde dziecko w wieku 10 lat powinno już umieć posługiwać się karabinem. To tylko dla ich dobra, rys na psychice nie pozostawi, nie ma obawy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: terrot Re:Saddam: Amerykanów nożami lub gołymi rękami! IP: *.acn.pl / 10.72.7.* 04.04.03, 10:55 > > Na szczęście za Saddma dzieci były traktowane z należytą troską. > Uczono ich nawet pożytecznych umiejętności takich jak > zabijanie... W końcu każde dziecko w wieku 10 lat powinno już > umieć posługiwać się karabinem. To tylko dla ich dobra, rys na > psychice nie pozostawi, nie ma obawy... Dziś czy też wczoraj Saddam raczył zachęcać swoich rodaków , żeby atakując Amerykanów używali noży , czy też nawet atakowali ich gołymi rekami. Przecież ten człowiek jest gotowy uzyć wszelkich środków (najbardziej absurdalnych) żeby bronić swojej władzy ale kązdy dyktator tak miał. Wyobrażam sobie dziecko(też przez Saddama indoktrynowane) bięgnące z nożem na słabo przecież uzbrojonego Jankesa, który w starciu z tym dzieciakiem ma niewilkie szanse na przeżycie. Zatem Saddam chwyta się coraz groźniejszych sposobów walki i zaskakuje przeciwnika na całym polu. Dla tych dzieci z nożami to przecież frajda - walka z Aliantem , uzbrojonym jedynie w zdalnie sterowane bomby inteligetne- nie pozastawiająca żadnych śladów na psychice . Saddam masz jakieś nowe pomysły na wojnę w obonie swej dyktatury - przy okazji poprawisz psychikę swegio nadrodu. Czy naprawde nie widzisz Agato , że Husajnowi trzeba w końcu uniemożliwić rzadzenie (terroryzowanie i wyniszczanie) 22 mln. krajem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agata Re:Saddam: Amerykanów nożami lub gołymi rękami! IP: *.pool.mediaWays.net 04.04.03, 11:20 Kto cie tak dokladnie poinformowal?Jakie zrodla?Wydaje sie,ze jestes specjalista,wiesz dokladnie co i jak sie tam rozgrywalo.Moje wiadomosci ,znam inna strone, podparte sa opowiadaniami ludzi ,ktorzy tam zyli,z ktorymi pracuje,uwierz mi,polowa to oglupiajaca propaganda,ktora ma sluzyc usprawiedliwieniu tej masakry.Wybacz,ale masz mala wyobraznie jezeli twierdzisz,ze ludzie,ktorzy zyja w takim stresie,w obliczu"inteligentnych_"bomb,ktore czesto,zbyt czesto sie myla,ze dzieci,ktore widza przerazenie i strach rodzicow,ze to po nich poprostu splynie,chyba sam w to nie wierzysz!!!To jest to typowe myslenie,myslenie o irakijczykach jako o ludziach drugiej kategorii,ktorzy przyzwyczajeni sa do umierania.To mi sie bardzo nie podoba.Tylko nie posun mi,prosze slynnego argumentu,ze popieram Husainna,bo to poprostu brak argumentow.Za wszystkie krzywdy,wszystkie smierci w obliczu tej wojny odpowiedzialny jest ten,kto te wojne wywolal, nie byloby tego bez napasci usa i anglikow.Przyjdie kiedys nowy prezydent,ktory potepi te wojne,jak juz doswiadczenie nas nauczylo,nagle wszyscy zmienia zdanie...Historia oceni to po latach bardzo negatywnie.Niestety wojna trwa,ludzie nie maja co pic i jesc teraz czas na pomoc, niech ten koszmar sie jak najszybciej skonczy,mysle tego zyczymy sobie zgodnie wszyscy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: terrot Re:Saddam: Amerykanów nożami lubrękami! IP: *.acn.pl / 10.72.7.* 04.04.03, 11:38 Gość portalu: agata napisał(a): > Kto cie tak dokladnie poinformowal?Jakie zrodla?Wydaje sie,ze jestes > specjalista,wiesz dokladnie co i jak sie tam rozgrywalo.Moje wiadomosci ,znam > inna strone, podparte sa opowiadaniami ludzi ,ktorzy tam zyli,z ktorymi > pracuje,uwierz mi,polowa to oglupiajaca propaganda,ktora ma sluzyc > usprawiedliwieniu tej masakry.Wybacz,ale masz mala wyobraznie jezeli > twierdzisz,ze ludzie,ktorzy zyja w takim stresie,w > obliczu"inteligentnych_"bomb,ktore czesto,zbyt czesto sie myla,ze dzieci,ktore > widza przerazenie i strach rodzicow,ze to po nich poprostu splynie,chyba sam w > to nie wierzysz!!!To jest to typowe myslenie,myslenie o irakijczykach jako o > ludziach drugiej kategorii,ktorzy przyzwyczajeni sa do umierania.To mi sie > bardzo nie podoba.Tylko nie posun mi,prosze slynnego argumentu,ze popieram > Husainna,bo to poprostu brak argumentow.Za wszystkie krzywdy,wszystkie smierci > w obliczu tej wojny odpowiedzialny jest ten,kto te wojne wywolal, nie byloby > tego bez napasci usa i anglikow.Przyjdie kiedys nowy prezydent,ktory potepi te > wojne,jak juz doswiadczenie nas nauczylo,nagle wszyscy zmienia > zdanie...Historia oceni to po latach bardzo negatywnie.Niestety wojna > trwa,ludzie nie maja co pic i jesc teraz czas na pomoc, niech ten koszmar sie > jak najszybciej skonczy,mysle tego zyczymy sobie zgodnie wszyscy! Agato, odnośnie których moich informacji masz wątpliwości tych nozy i gołych rąk w wlace z aliantami-vide dzisiejsze wydanie gazety wyb. Twierdzisz,ze połowa to propaganda ameryki - tu się muszę z Toba zgodzić - częsciowo Jak to na wojnie częśc musi być propagandą, żeby mieć uzasadnienie dla swoichn działań. Ale ja też wiele widziałem i wiem co znaczy jak już pisałem żyć w kraju , w którym rządzi szalony ( nie boję sie użyć tego słowa) dyktator, w którym łamane są podstawowe prawa jednostki, w którym nie rządzi prawo a najważneijsza jest wola przywódcy psychopaty. Nie życzę Ci (powtażam) żebyś żyła w takim kraju. Mi wystarczy nasz PRL , ale co to była za marna dyktatura w porównaniu z Irakiem Husajna i tak miałem jej dosyć i Amerykanów bym wtedy oczekiwał jak zbawców. Nie nie bedę Cię krytykował jako zwolenniczkę Husajna - to absurd - myślę że piszę z osobą na pewnym poziomie i takich niegodnych argumentów nie uzywam:-) Tak czytałem i widziałem zupełnie inne relację z Iraku - cztałem o kobiecie, której mąż i syn zostali zamorowani przez rezim saddama , która występowała w telewizji wraz z pacyfistką , która wykrzykiwała swoje pokojowe hasła i nie raczyła wogule odpoweidzeć tej kobiecie - bo i cóż ta pacywistka odpowiedzieć mogła???!! tymczasem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Amerykanie atakują lotnisko Saddama pod Bagda IP: *.dip.t-dialin.net 04.04.03, 11:16 nikt was grafomani nie czyta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: terrot Re:Ktoś czyta! IP: *.acn.pl / 10.72.7.* 04.04.03, 11:43 Gość portalu: gosc napisał(a): > nikt was grafomani nie czyta Cóż goscu tu wyrażam zadowolenie i wdzięczność , że w dyskusję ze mną na pewnym poziomie wdała się Agata mimo zasdniczej róznicy poglądów...czyli ktoś jednak czyta... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Re Re:Ktoś czyta! IP: *.pool8.dsl8mtokyo.att.ne.jp 04.04.03, 12:33 Gość portalu: terrot napisał(a): > Gość portalu: gosc napisał(a): > > > nikt was grafomani nie czyta A jednak czyta nas terrot! > > Cóż goscu tu wyrażam zadowolenie i wdzięczność , że w dyskusję > ze mną na pewnym poziomie wdała się Agata mimo zasdniczej > róznicy poglądów...czyli ktoś jednak czyta... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Wiersz dla rodaków mieszkających na obczyźnie IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 04.04.03, 11:31 Autor : dr Kazimiera Fiweger-Szpunarowa ( 1893-1970 ). Do Rodaków Pomnijcie o nas! Z dalekiego świata, z odległych lądów i bliskich rubieży, zewsząd do serca wołanie to bieży. Pomnijcie o nas ! Jak ziarnka piasku lub lotnych paździerzy z tęsknotą w sercach, której nikt nie zmierzy rodacy nasi daleko od kraju z miłością do nas ręce wyciągają. Pomnijcie o nas ! Myśmy szczęśliwi, choć często wzdychamy, bo swojej doli wciąż nie doceniamy, że mamy kraj nasz, tę Rzeczpospolitą krwia menczenników i łzami obmytą. Pomnijmy swoich ! Przed nami leży to wielkie zadanie, by na obczyżnie rodaków błaganie o książki polskie trafiało do duszy, bysmy ulżykli ich tęsknot katuszy. Pomnijmy o was ! Niech dzieci polskie tam gdzies na obczyżnie czytają jak to w odległej Ojczyźnie powstają z gruzów, buduja miasta a Polska w siłe i potęgę wzrasta. Pomnijmy o was ! Niech bedą dumni ,że sa Polakami. Niech czuja zawsze żywa łączność z nami. Niech w sercu wiara w te Ojczyzne żyje i polska mowa jak dzwon mocno bije. Myślimy o was ! Kwiecie suszone posłac nie morzemy lecz Was czekamy i z Wami być chcemy. Chcemy pokazać górski czar zklęty, Tatry wspaniałe i Wisły zakręty. Przyjedźe do nas ! Ślemy uściski i ucałowanie a gdy Wigilja wiślańska nastanie przy stole dla Was złżymy nakrycie byście duchowo wkroczyli nam w zycie. Kochamy Was ! Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Ladne,Janku, odpisze ci dluzej - musze teraz wyjsc 04.04.03, 17:28 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obie Trice Re: Wiersz dla rodaków mieszkających na obczyźnie IP: 209.234.166.* 04.04.03, 17:59 Janku, fajne, az sie wzruszlem, ... ale niektorzy na tym forum maja POLSKE w "glebokim" powazaniu :( P.S. Patrz wyzej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Re: Wiersz dla rodaków mieszkających na obczyźnie IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 04.04.03, 23:05 Dziękuję. Przesłałem (poniżej) wiersze "Bądź Wola Twoja Panie" i "Sakja Muni". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emily Re: Dzieki Janku za wiersz IP: *.nv.nv.cox.net 04.04.03, 18:37 Gość portalu: Janek napisał(a): > Autor : dr Kazimiera Fiweger-Szpunarowa ( 1893-1970 ). > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Re: Dzieki Janku za wiersz IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 04.04.03, 23:07 Dziękuję. Przesłałem (poniżej) wiersz "Bądź Wola Twoja Panie" i "Sakja Muni". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vin Re: Wiersz dla rodaków mieszkających na obczyźnie IP: *.abo.wanadoo.fr 04.04.03, 22:03 Père Lachaise Groby bliskich daleko a te pojedyńcze z metryką wygnania w ziemii obcej szukając schronienia choć niezapomniane tlą się bladym światłem świeczek zagubionych poszukiwaczy. w.k. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vin Wiersz od rodakow mieszkajacych na obczyznie IP: *.abo.wanadoo.fr 04.04.03, 22:06 Père Lachaise Groby bliskich daleko, a te pojedyńcze z metryką wygnania, w ziemii obcej szukając schronienia, choć niezapomniane, tlą się bladym światłem świeczek zagubionych poszukiwaczy. w.k. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Re: Wiersz dla rodaków mieszkających na obczyźnie IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 04.04.03, 22:58 Dziękuję. Przesłałem ( poniżej ) wiersz "Bądź Wola Twoja Panie". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Wiersz "Sakja Muni" IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 04.04.03, 22:14 Kazimiera Fiweger-Szpunarowa ( tłumaczenie z rosyjskiego ) Sakja Muni ( jedno z licznych imion Buddy ) Przez wąwozy głębokie, przez góry, Gdzie szumiały wezbrane potoki, Gdzie wilgotne pełzały obłoki, Sznur pielgrzymów się ciągnął ponury. Wód Gangesu spragnieni widoku, Głodni, nadzy, nie zwalniali kroku. Wtem przed nimi w mroku niepogody, Coś jak gwiazda zaświeciła blada, I ożyła pielgrzymów gromada, Tak stęsknionych spoczynku, wygody. To świątynia ! Na wysokim tronie Przeogromny posąg Buddy, złoty. A na głowie wieńczy jego sploty Cudny brylant w porfirów koronie. Rzecze jeden z tych głodnych nędzarzy : -"Noc jest ciemna i nikt nie zobaczy, "Wiele chleba, mleka i kołaczy Dadzą za ten brylant przy sprzedaży. Nie potrzeba Buddzie tych kamieni, Bo dla niego słońca jasne świecą, Gwiazdy z nieba, jak iskierki lecą W wonne noce, pełne mroku, cieni. I przekonał!!...Cicho się skradają, Pną na posag, skarbu dotykają... Ale ledwo sięgną drżącą dłonią, Nagle, jako łan się skłonią I do ziami przypadną strwożeni... Bo nad nimi się niebo płomieni, Nad głowami blask z dymem i grzmotem Przewalają się z dzikim łoskotem. Wszyscy leżą; lecz jeden z nędzarzy Wstaje z buntem odwagi na twarzy, Do posagu się zwraca zuchwały. Tłum oniemiał, w słuch zmienił się cały. "Ach! Tyś zbładził, Ty mocny, potężny, "Przed nędznymi roztoczyłeś gromy, "I odbierasz nam środki do życia, "Mając świata całego ogromy. "Czy nas zwiedli sędziwi kapłani, "Żeś jest dobrym ojcem swych dzieci? "Że chcesz goić cierpienia i rany, "Że to słońce`dla wszystkich nas świeci? "Nie, Tyś zemstą zapałał ognistą, " Na żebraków zgłodniałych gromady, "Na nich padł z twej dłoni strach blady. "Więc nie jestes Miłością Wieczystą! Słowo padło! Cud się stał przed nimi, Żeby biedni mogli kupić chleba, Sakja Muni, król świata i nieba, Schylił głowę potężną do ziemi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Wiersz dla rodaków mieszkających na obczyźnie IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 04.04.03, 11:31 Autor : dr Kazimiera Fiweger-Szpunarowa ( 1893-1970 ). Do Rodaków Pomnijcie o nas! Z dalekiego świata, z odległych lądów i bliskich rubieży, zewsząd do serca wołanie to bieży. Pomnijcie o nas ! Jak ziarnka piasku lub lotnych paździerzy z tęsknotą w sercach, której nikt nie zmierzy rodacy nasi daleko od kraju z miłością do nas ręce wyciągają. Pomnijcie o nas ! Myśmy szczęśliwi, choć często wzdychamy, bo swojej doli wciąż nie doceniamy, że mamy kraj nasz, tę Rzeczpospolitą krwia menczenników i łzami obmytą. Pomnijmy swoich ! Przed nami leży to wielkie zadanie, by na obczyżnie rodaków błaganie o książki polskie trafiało do duszy, bysmy ulżykli ich tęsknot katuszy. Pomnijmy o was ! Niech dzieci polskie tam gdzies na obczyżnie czytają jak to w odległej Ojczyźnie powstają z gruzów, buduja miasta a Polska w siłe i potęgę wzrasta. Pomnijmy o was ! Niech bedą dumni ,że sa Polakami. Niech czuja zawsze żywa łączność z nami. Niech w sercu wiara w te Ojczyzne żyje i polska mowa jak dzwon mocno bije. Myślimy o was ! Kwiecie suszone posłac nie morzemy lecz Was czekamy i z Wami być chcemy. Chcemy pokazać górski czar zklęty, Tatry wspaniałe i Wisły zakręty. Przyjedźe do nas ! Ślemy uściski i ucałowanie a gdy Wigilja wiślańska nastanie przy stole dla Was złżymy nakrycie byście duchowo wkroczyli nam w zycie. Kochamy Was ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czlowiek Klamstwewko !!! IP: *.fh-wuerzburg.de 04.04.03, 12:21 Najpierw pisze gosciu ze zdobyli to lotnisko, wprowadzajac ludzi w blad, a potem wyjasnia sam, ze "najprawdopodobniej" zdobyli "czesc lotniska". Facet pisz konkretnie. Przynajmniej tytul powinien sie zgadzac, bo komu sie chce czytac caly ten artykul. Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey GW o "ZDOBYCIU" pisala WCZORAJ, a DZISIAJ... 04.04.03, 22:04 po 40 godzinach zacieklej walki, "uaktualnila", ze zdobyto to lotnisko "czesciowo". Ja naprawde wole BBC, ktora wczoraj pisala o walkach o to lotnisko, a dzisiaj rano o zdobyciu go w " 75 %". Wieczorem tutejsze stacje mowia o "gniazdach" przeciwnika, o niemoznosci dostania sie do podziemi pod lotniskiem i zapezpieczenia skladow paliw. Rzecz jasna te sklady paliw i glupiemu sie kojarza z grozba Saddama, mowiacego o "meczenskim zamachu". I oddzialy i ekipy telewizyjne wycofano poza plyte lotniska (o tym i BBC nie mowi, ale...pokazuje). GW wychodzi na szmate. Nawet gorsza od telewizji Foxa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: Saddam pewnie zaluje IP: 206.103.20.* 04.04.03, 22:44 ze ciebie nie zatrudnil w charakterze doradcy. twoje komentarze wskazuja ze nie tylko wiesz lepiej od amerykanow jak maja atakowac, ale nawet lepiej od saddama jak sie bronic. bo do tej pory zadne z twoich "blyskotliwych" przepowiedni sie nie spelnila. a przechodzac do sedna sprawy, lepszej okazji do wysadzenia lotniska niz przy ataku amerykanow saddam miec nie bedzie. i, jezeli chcesz podawac fakty, to nie uzupelniaj serwisu bbc (bbc tego nie podaje) swoimi fantsmagoriami. teraz lotnisko jest juz zabezpieczone, wiec poki jeszcze saddam zyje musisz znalesc sobie inny obiekt zlosliwych nadziei. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: Saddam pewnie zaluje IP: *.nyc.rr.com 05.04.03, 04:53 Na pewno juz podchodzilibyscie pod reke we dwoje pod Waszyngton Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czlowiek Klamstwewko !!! IP: *.fh-wuerzburg.de 04.04.03, 12:23 Najpierw pisze gosciu ze zdobyli to lotnisko, wprowadzajac ludzi w blad, a potem wyjasnia sam, ze "najprawdopodobniej" zdobyli "czesc lotniska". Facet pisz konkretnie. Przynajmniej tytul powinien sie zgadzac, bo komu sie chce czytac caly ten artykul. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gabrielacasey Re: CHĘTNYCH OSTRZEGAM!! ŚMIERDZI MI Z GĘBY ARABAMI IP: *.zgrudna.kghm.com.pl / 172.30.21.* 04.04.03, 13:20 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niuśko Na przyszłość spróbuj BEZPIECZNEGO seksu IP: *.visp.energis.pl 04.04.03, 14:18 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Trzeba powiedzieć przepraszam. IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 04.04.03, 16:52 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dziadyga Re: I znow ta tania qrwa z POLSKIEJ PROWINCJI IP: *.chello.pl 04.04.03, 17:36 Nie z polskiej, gdzieś znad Mississpi. Jackson i okolice. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gonzales Re: 2,5 tys zolnierzy irackich w niewoli IP: *.proxy.aol.com 04.04.03, 13:23 koalicja jet juz 8 mil od centrom miasta... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Wiersz "Do rodaków" ( poprawiony ) IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 04.04.03, 13:29 Autor : dr Kazimiera Fiweger-Szpunarowa ( 1893-1970 ). Do rodaków Pomnijcie o nas! Z dalekiego świata, z odległych lądów i bliskich rubieży, zewsząd do serca wołanie to bieży. Pomnijcie o nas ! Jak ziarnka piasku lub lotnych paździerzy z tęsknotą w sercach, której nikt nie zmierzy rodacy nasi daleko od kraju z miłością do nas ręce wyciągają. Pomnijcie o nas ! Myśmy szczęśliwi, choć często wzdychamy, bo swojej doli wciąż nie doceniamy, że mamy kraj nasz, tę Rzeczpospolitą krwią męczenników i łzami obmytą. Pomnijmy Swoich ! Przed nami leży to wielkie zadanie, by na obczyźnie rodaków błaganie o książki polskie trafiało do duszy, byśmy ulżyli ich tęsknot katuszy. Pomnijmy o Was ! Niech dzieci polskie tam gdzieś na obczyźnie czytają jak to w odległej Ojczyźnie powstają z gruzów, budują się miasta a Polska w siłę i potęgę wzrasta. Pomnijmy o Was ! Niech bedą dumni ,że są Polakami. Niech czują zawsze żywą łączność z nami. Niech w sercu wiara w tę Ojczyznę żyje i polska mowa jak dzwon mocno bije. Myślimy o Was ! Kwiecie suszone posłać nie możemy lecz Was czekamy i z Wami być chcemy. Chcemy pokazać górski czar zaklęty, Tatry wspaniałe i Wisły zakręty. Przyjedźcie do nas ! Ślemy uściski i ucałowanie a gdy Wigilia wiślańska nastanie przy stole dla Was złożymy nakrycie byście duchowo wkroczyli nam w życie. Kochamy Was ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Wiersz : Bąź Wola Twoja Panie ! IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 04.04.03, 22:55 Autor: dr Kazimiera Fiweger-Szpunarowa (1893-1970) Bądź Wola Twoja Panie ! Bądź Wola Twoja Panie ! Nie patrz na łzy moje ! Przebacz, że ma serce skowycze z boleści. Niech Ciebie o Przedwieczny Miłosierny Boże nie odtrąca ode mnie cichy płacz niewieści. Słaba jestem. Nie mogę powstrzymać łez zdroju, choć ufam w Twoja dobroć i w Opatrzność wierzę, chociaż na każdym kroku, z całej duszy szczerze, wołam do Ciebie Panie! Dziej się Wola Twoja! Bądź Wola Twoja Panie kiedyśmy więzieni i kiedy przemoc wraża serce nasze gnębi a rozpacz dusze nasze przeraza do głebi by iskierka nadziei w sercu nie została. Bądź Wola Twoja Panie ! Gdy każesz w rozłące pozostawac z rodziną miesiące i lata. Gdy najdroższych podajesz w srogie ręce kata. Nawet wtedy o Boże, dziej się Wola Twoja! Bądź Wola Twoja Panie ! gdy zabierasz drogich i każesz włóczyć nadal swój żywot sierocy. Kiedy matka najdroższa zwarła smutne oczy. Łzami się jeno żalę. Dziej się Wola Twoja! Bądź Wola Twoja Panie! Kiedy tu się czuję taka biedna, samotna z cierpieniem i troską. I tylko zdać się mogę na Twa Wolę Boską ufając, że mnie w życiu trafnie pokieruje. Bądź Wola Twoja Panie ! Gdy przyszedł czas próby i stare moje kości skazali na baty, gdy na lata wsadzono za żelazne kraty, nie chcę narzekać, Panie dziej się Wola Twoja. Bądź Wola Twoja Panie ! Kochasz dzieci Swoje. Ty wiesz co dla nas lepiej i co nam potrzeba byśmy po szczeblach cierpień wkroczyli do nieba i tam w szcześciu upadli przed oblicze Twoje. Więc jako dobre dziecię któremu czas schodzi na posłusznym spełnianiu rodzicielskiej woli, odrzucę wszystko z serca co rani i boli i cała sie zanurzę w ufnosci powodzi. Bądź Wola Twoja ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ls Re: Rambolina najwazniejsza IP: *.vpn.nlh.no 04.04.03, 13:57 Najwazniejsze , ze Amerkanie maja juz swoja rambolinke. W Holywood pisza juz scenariusze. Kac bedzie pozniej. Kaca bedzie mailo cale nastepne pokolenie Amerykanow za rzez na Irakijczyjkach wykonana na zyczenie kretyna.Moze go papugi(te przebrane za papugi sedzie z Trybun. Miedz.) z Hagi beda sadzic razem naszym prezydentem OK za Grom? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Wiersz "Buchara" (Turkiestan) IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 04.04.03, 14:15 Autor : dr Kazimiera Fiweger-Szpunarowa Buchara ( Turkiestan ) Wąskie uliczki. Gorąco straszliwie ! Skrzypiącą arbę wlecze wielbłąd stary. Między brudnemi domkami Buchary Przekupień wodę zachwala krzykliwie. Nad małym stawkiem, na którego brzegu Ta czerpie wodę, ten kąpie się, pierze, Albo zdrożone pławi juczne zwierzę, Tłoczą się Sarty w skupionym szeregu. Ach ! Bo daleko do arika chłodu I nie ma żadnej rzeki ni strumienia. A słońce praży, nigdzie skrawka cienia. Lecz on pełni rezygnacji Wschodu.. Kismet ! Tak będzie jak Allach przeznaczy. Sart, fatalista, nie zazna rozpaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Janku: East is East, and West is West 04.04.03, 20:15 The Ballad Of East And West by Rudyard Kipling Oh, East is East, and West is West, and never the twain shall meet, Till Earth and Sky stand presently at God's great Judgment Seat; But there is neither East nor West, Border, nor Breed, nor Birth, When two strong men stand face to face, tho' they come from the ends of the earth! Kamal is out with twenty men to raise the Border-side, And he has lifted the Colonel's mare that is the Colonel's pride: He has lifted her out of the stable-door between the dawn and the day, And turned the calkins upon her feet, and ridden her far away. Then up and spoke the Colonel's son that led a troop of the Guides: "Is there never a man of all my men can say where Kamal hides?" Then up and spoke Mahommed Khan, the son of the Ressaldar: "If ye know the track of the morning-mist, ye know where his pickets are. At dusk he harries the Abazai Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Re: Janku: East is East, and West is West IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 04.04.03, 22:17 Dziękuje za wiersz. Przesłałem wiersz" Sakja Muni" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Re: Janku: East is East, and West is West IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 04.04.03, 23:03 Dziękuję . Przesłałem wiersz "Bądź Wola Twoja Panie" ( powyżej) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luk juz prawie zdobyte IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 04.04.03, 14:28 Teraz to już nie lotnisko Husajna, tylko Georg W. Bush Airport. Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey ZDOBYTE W 75 % - to cieżkie walki, juz prawie 40 h 04.04.03, 17:29 Odpowiedz Link Zgłoś
kow3l Re: ZDOBYTE W 75 % - to cieżkie walki, juz prawie 04.04.03, 19:38 Gabi, 5 dni mnie nie bylo a cie nie poznaje. Ale z drugiej strony. Z drugiej jednak strony gra sie tak jak przeciwnik pozwala, w tym przypadku grasz... jak najmniejszym nakladem sil. Slusznie, wojna jeszcze troche potrwa Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey 4.03;20.00 - irackie "fire pockets" na lotnisku.. 04.04.03, 19:59 Ciagle cala plyta lotniska nie zostala zajeta. Nie ma wejscia do podziemi pod lotniskiem. A w tych podziemiach - co min. Polacy, co to budowali, wiedza - sa ogromne tanki na benzyne lotnicza i inne sklady. Saddam straszy "meczennikami" i wcale bym sie nie zdziwila, gdyby to lotnisko wylecialo do Bozi - jemu nie jest potrzebne, lotnictwa nie ma. Moze nie najblizszej nocy, ale gdy wiecej sprzymierzonych sie na plycie lotniska znajdzie... Inna rzecz, ze dowodztwo tez musi o tym myslec - kogo sie dalo wycofac, ten czeka poza plyta lotniska: zapewne Budimex czy Dromex sojusznikom plany tego lotniska podeslal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: ZDOBYTE IP: *.tampabay.rr.com 04.04.03, 19:51 Dziekuje za wiadomosci. Ja jestem w strasznym mlynie dzis i jutro w Tampie. Moze uda mi sie pozniej podlaczyc. My uwielbiamy naszego psa - black (short shiny hair) lab Misty. Problem w tym ze ostatnio zona widziala ze nam sie wprowadzil aligator do okolicy, maly 5-6 stop ale nie chce psa wyposcic samego. My mamy slona i slodka wode kolo nas. Aligatory wola psy niz ludzi i kaczki :) Nie wiem dlaczego. Misty jest bardzo aktywna i jej by tam aligator nie zjadl ale jak by mu sie udalo ja zadrasnac to nie byloby dobrze (moze spowodowac zakazenie). Aligatory wcale nie sa takie grozne jak sie sadzi. Mysmy mieli jednego kolo nas przez prawie 2 lata ale nowa rodzina sie wprowadzila w okolicy i Animal Control go zabral. Teraz znow nam sie nastepny przyblakal po burzy. Tutaj sielanka, gdyby nie prasa i media to mozna w ogole nie wiedziec o wojnie. Przecietnego Amerykanina nie emocjonuje to tak jak nas. Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Makabryczne, ale...Koreanczycy tez psy wola. 04.04.03, 20:03 Co mnie od razu nastawia wrogo do WSZELKICH Korei. Od aligatorkow z Florydy wole nasze lisy - psow nie zjadaja. Nb. czy to prawda, ze Tampa ma jakies partnerstwo z St. Petersburgiem? Gdzies o tym slyszalam czy czytalam i zapamietalam, bo informacja wygladala wielce egzotycznie. Wymiana aligatorow na biale niedzwiedzie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Makabryczne, ale...Koreanczycy tez psy wola. IP: *.tampabay.rr.com 04.04.03, 20:12 Korean food is absolutely the worst in the world!!! Ja ledwo przezylem 10 dni w Seulu podzczas wizyty Clintona. Gdyby nie restauracje w hotelu to mozna zginac z glodu - probowalem ale to sie zle skonczylo. Tampa area albo raczej TampaBay area to Tampa, St. Petersburg i Clearwater oraz cala seria przedmiesc. Ja mieszkam 40-50 mil na poludnie. St. Petersburg to bardzo ladna okolica - miasto na polwyspie besposrednio otoczone z 3 stron woda. Zobacz na mapie. My mamy tutaj wiecej takich nazw, na przyklad na poludnie od Sarasoty jest Venice, faktycznie jako wyspa polaczona mostami. gabrielacasey napisała: > Co mnie od razu nastawia wrogo do WSZELKICH Korei. Od aligatorkow z Florydy > wole nasze lisy - psow nie zjadaja. Nb. czy to prawda, ze Tampa ma jakies > partnerstwo z St. Petersburgiem? Gdzies o tym slyszalam czy czytalam i > zapamietalam, bo informacja wygladala wielce egzotycznie. Wymiana aligatorow na > > biale niedzwiedzie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cezarveltomahawk Proponuje napalm jak sie skoncza tomahawki IP: *.baplc.com 04.04.03, 14:51 stare , sprawdzone metody sa najlepsze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obie_Trice Syria? IP: *.ceegs.ohio-state.edu 04.04.03, 15:48 Gabi, czy czyatlas,ze saddam "zabokowal" sob ie hotel w Syrii? Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Re: Syria? 04.04.03, 21:23 O Syrii sporo, bo i Bush sobie tez bookuje, i w Jordanii. I zadnych flirtow z irakijczykami sobie w tych krajach nie zyczy. A tak powaznie: Sadam nie opusci Iraku - problem z tym watazka, ze to "od zawsze" byl kawal twardego i zimnego drania. Ja bym sie raczej spodziewala Saddamowego samobojstwa. I krzyzyk czy polksiezyc na droge... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gal Anonim Re: Amerykanie atakują lotnisko Saddama pod Bagda IP: *.abo.wanadoo.fr 04.04.03, 16:05 No, dobra nowina. Chlopcy, koniec gry, wracamy do kraju. Bo juz z kilka tysiecy pensji trzeba bedzie wyplacac ludnosci cywilnej ktora zabiliscie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrobel Re: Amerykanie lotnisko zdobyli wczoraj IP: *.proxy.aol.com 04.04.03, 16:24 a dzisiaj sa o 8 mil od centum bahdadu , gdzie nie ma od dzisiaj elektryki i wody...pozatym wzieli do niewoli 2.5 tys zolnierzy saddama... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ALLAH Re: Amerykanie atakują lotnisko Saddama pod Bagda IP: *.wroclaw.dop.pp 04.04.03, 16:29 odczepic sie od izraela i arabow, czy te amerykanskie psy zawsze musza wp...c sie w sprawy swiata i go naprawiac po swojemu? durne lby zakute. zycze im,zeby dostali w iraku taki wp...l,zeby im sie odechcialo wszystkiego. allah akbar! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spidy g. Re: Amerykanie atakują lotnisko Saddama pod Bagda IP: *.proxy.aol.com 04.04.03, 16:44 Gość portalu: ALLAH napisał(a): > odczepic sie od izraela i arabow, czy te amerykanskie psy zawsze > musza wp...c sie w sprawy swiata i go naprawiac po swojemu? > durne lby zakute. zycze im,zeby dostali w iraku taki wp...l,zeby > im sie odechcialo wszystkiego. allah akbar! -podobnie szczeka moj burek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrobel Re: Pacyfisci..pacanowo mi.. IP: *.proxy.aol.com 04.04.03, 16:38 pacyfizm to nic inego jak wiara ,ze luckosc powinna darzyc do pokoju za wszelka cene...takrze kraje pokojowo nastawione wedlog pacyfistow powinny sie rozbroic...ladnie by dzisiaj wygladalo rozbrojone usa...pozatym uciskane nacje nalezy bronic orezem tak jest w wypadku iraku...pacyfista by palcem nie ruszyl w obronie uciskanego przyklad: czeczenia...pcyfizm to sentymentalne podejscie do doskonalosci swiata...miesza sie tu oceny etyczne z moralnymi zapominajac ,ze czsem rzeczy nie wygladajace ladnie sa pozyteczne jak np. operacja... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrobel Re: bull sheet IP: *.proxy.aol.com 04.04.03, 16:58 no to chlopie twa argomentacja przeciwko powalila mnie z nog....pozatym nalerzy pamietac ,ze sa kraje ,ktore w ramach oslabienia przeciwnika udaja,ze sa pacyfistyczne...i takim przykladem jest tu rosja...kto zna historie to pamieta ruchy pacyfistyczne w usa lata siedemdziesiate inspirowane przez rosje ...a i dzisiaj rosja udaje kraj pacyfistyczny wysylajac jednoczesnie bron i expertow wojskowych do iraku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obie Trice Re: pacyfisci IP: *.ceegs.ohio-state.edu 04.04.03, 17:08 Gość portalu: wrobel napisał(a): > no to chlopie twa argomentacja przeciwko powalila mnie z > nog....pozatym nalerzy pamietac ,ze sa kraje ,ktore w ramach > oslabienia przeciwnika udaja,ze sa pacyfistyczne...i takim > przykladem jest tu rosja...kto zna historie to pamieta ruchy > pacyfistyczne w usa lata siedemdziesiate inspirowane przez > rosje ...a i dzisiaj rosja udaje kraj pacyfistyczny wysylajac > jednoczesnie bron i expertow wojskowych do iraku... Wrobel, Popieram, rzeczywiscie historia uczy skad sie wzieli roznej masci "pacyfisci" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrobel Re: pacyfisci IP: *.proxy.aol.com 04.04.03, 17:15 Gość portalu: Obie Trice napisał(a): > Gość portalu: wrobel napisał(a): > > > no to chlopie twa argomentacja przeciwko powalila mnie z > > nog....pozatym nalerzy pamietac ,ze sa kraje ,ktore w ramach > > oslabienia przeciwnika udaja,ze sa pacyfistyczne...i takim > > przykladem jest tu rosja...kto zna historie to pamieta ruchy > > pacyfistyczne w usa lata siedemdziesiate inspirowane przez > > rosje ...a i dzisiaj rosja udaje kraj pacyfistyczny wysylajac > > jednoczesnie bron i expertow wojskowych do iraku... > > Wrobel, Popieram, rzeczywiscie historia uczy skad sie wzieli > roznej masci "pacyfisci" - oczywiscie...na zakonczenie mage dodac ze sa pacyfisci sentymentalni..i pacyfisci tzw lisy...i te lisy jada na sentymentalnych.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kan Przepowiednia IP: 154.5.47.* 04.04.03, 17:06 Popierajac tych co zabijaja, tez jestescie wpolnikami i popelniacje grzech. Jedynie ten co dal nam zycje, moze je odebrac. Podlagacje tej samej karze jak oni (z godnie z prawem i religia). Mam nadzieje ze kiedys Was to prawo dosiegnie. Jesli nie na ziemi to z pewnoscia po smierci (Boza reka was dosiegnie wszedzie, a papierz Wam nie obroni). Moze w zamian wysle Was na ziemie jako arabob lub innych do wybicja i z ta swiadomoscia ze nic i nikt Wam nie moze pomoc. A jak nie to pieklo na Was juz jest zerezerwowane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrobel Re: Przepowiednia IP: *.proxy.aol.com 04.04.03, 17:11 Gość portalu: Kan napisał(a): > Popierajac tych co zabijaja, tez jestescie wpolnikami i > popelniacje grzech. Jedynie ten co dal nam zycje, moze je > odebrac. Podlagacje tej samej karze jak oni (z godnie z prawem i > religia). Mam nadzieje ze kiedys Was to prawo dosiegnie. Jesli > nie na ziemi to z pewnoscia po smierci (Boza reka was dosiegnie > wszedzie, a papierz Wam nie obroni). Moze w zamian wysle Was na > ziemie jako arabob lub innych do wybicja i z ta swiadomoscia ze > nic i nikt Wam nie moze pomoc. A jak nie to pieklo na Was juz > jest zerezerwowane. -powiedziane zostalo jasno..idzie i zdobywajcie swiat ...nie badzcie gnusni...a odemnie nie udawajcie boga i nie mowcie jego ustami.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thomas Re: bull sheet IP: serwer:* / 192.168.0.* 04.04.03, 17:14 Racja ! Bycze przescieradlo. Bardzo trafna uwaga, (cokolwiek to znaczy). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: patr Warszawa pozdrawia dzielną Jessy! IP: waprx* / 172.24.102.* 04.04.03, 17:05 Odpowiedz Link Zgłoś