polski_francuz 18.01.07, 20:01 polityczny w RTL uznal w dyskusji, ze lustracja w Polsce jest very OK. W szczegolnosci po ostatnim arcyprzykladzie. Po takimm propos ja juz moge byc tylko dumny z mojego nowego paszportu. Zrozumial o co biega! PF Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
polski_francuz Re: Dziennikarz 18.01.07, 20:03 Aha, i ze starego tez. To w koncu Polacy lustruja. I to jak! PF Odpowiedz Link Zgłoś
annamarta8 Re: Dziennikarz 18.01.07, 20:29 Szczerze mowiac, to ja teraz nie wiem co myslec o tych calych "lustracjach". Boje sie, ze jest to bron bardzo niebezpieczna i moze byc wykorzystywana jako bron polityczna do zniszczenia przeciwnika. Juz widze rozne zwalczajace sie grupy. Jedna bardziej "prawomyslna" od drugiej. Cos w rodzaju "mlota na czarownice" w rekach dzisiejszych Torquemadow. Mysle, ze kto nie szkodzil innym (to sie chyba da stwierdzic) - ten dzisiaj nie powinien cierpiec ze kiedys pracowal dla PRL (wszyscysmy tam zyli i pracowali). W koncu nie bylo innej Polski. Dzisiaj widze, ze ludzie skloceni, zastraszeni. Usiluja na wyprzodki dostawac w urzedach jakies zaswiadczenia, ze oni byli ok. Ja mysle, ze to niedobra atmosfera i niezbyt przyszlosciowa. Lustracje sa poprostu spoznione. Gdyby byly czescia przechodzenia na nowy system eko-polit. to bylo by w porzadku, ale dzisiaj!? - typowa musztarda po obiedzie. Tylko zgaga bedzie po tym. Krotko mowiac, mam bardzo mieszane uczucia na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: Dziennikarz 18.01.07, 20:33 To co piszesz jest sluszne. Ale uwazam, ze lustrujacy zrobili niechcacy wazna rzecz. Odczarowali role Kosciola i jego hierarchow w Polsce. I jesli tylko to zostanie z Kaczorszczyzny to jest dobry rezultat. Tak to, rewolucja pozera wlasne dzieci. PF Odpowiedz Link Zgłoś
annamarta8 Re: Dziennikarz 18.01.07, 20:55 Tak to, rewolucja pozera wlasne dzieci. > > PF Dokladnie! Ha!Ha! Popatrz tylko co bylo z Maratem, czy Robespierem (wybacz polska pisownie) - historia lubi sie powtarzac. Jesli padaja szuje i zarozumialcy to jakos nie jest zal. Jednak obawiam sie, ze obecnie cala atmosfera moze byc skazona i niezdrowa. I to jest niebezpieczne. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: Dziennikarz 18.01.07, 21:01 Be optimist. Trzeba chyba bylo przez ten shit przejsc. Tak to widze. Jak sie na tym zatrzymamay to bedzie zle. Troche trzeba zaczekac jeszcze z ocena. PF Odpowiedz Link Zgłoś
explicit Re: Dziennikarz 19.01.07, 00:59 Be an optimist ,... Samogloska zaczynajaca wyraz/zdanie ,... :))) ============================================================================== Be optimist. Odpowiedz Link Zgłoś
w_ojciech właściwe widzenie rzeczy 18.01.07, 23:56 O lustracji w Polsce głośno dlatego, ze jest bardzo silne lobby antylustracyjne. Przecież jesteśmy daleko w tej materii za Niemcami (DDR) i Czechami. Odpowiedz Link Zgłoś
maureen2 Re: właściwe widzenie rzeczy 19.01.07, 01:14 nie tyle lobby anty, co obudzili się różni nawiedzeni patrioci,którzy teraz w mediach tokują o patriotyzmie i swoich krzywdach,często urojonych. To ich pora na wybicie się. Odpowiedz Link Zgłoś
w_ojciech Re: właściwe widzenie rzeczy 19.01.07, 01:22 Niemcy już chyba wszyscy, którzy chcieli zobaczyli swoje akta. W Polsce czekają niektórzy rok, a akta zobaczyło bardzo niewielu. Odpowiedz Link Zgłoś
maureen2 Re: właściwe widzenie rzeczy 19.01.07, 01:38 chodzi o to,że najgłośniej krzyczą ci,co esbeka nie widzieli na oczy Odpowiedz Link Zgłoś
w_ojciech Re: właściwe widzenie rzeczy 19.01.07, 01:40 Możesz napisać coś z sensem? Jesteśmy daleko w tych sprawach za innymi. Rozumiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
puls.usa Re: właściwe widzenie rzeczy 19.01.07, 01:58 lustracja wspolpracownikow ub powinna byc przeprowadzona juz dawno..calkowita i jawna to jest najgorszy typ ludzi...donosicieli ktorzy mysleli wylacznie o wlasnej karierze kosztem innych odmiennego zdania jestem jesli dotyczy to wywiadu czy kontrwywiadu ci ludzie powinni byc pod specjalna ochrona i ich dane nie powinny byc ujawnione nigdy!! i pod rzadnym pozorem gdyz kazdy!! system ktory rzadzi w polsce dalej moze korzystac z ich inf. dla dobra kraju a nie indywidualnej osoby (przyklad z i po IIws kiedy agentow abwery wykorzystywali dalej rosjanie, i amerykanie przez wiele lat) Odpowiedz Link Zgłoś
w_ojciech Re: właściwe widzenie rzeczy 19.01.07, 02:14 Masz rację. Zobacz co Czesi zrobili na uczelniach wyższych. Rozpędzili kierunki socjologii, filozofiii i politologii (nie wiem czy ta lista jest pełna). A u nas spróbuj to zaproponować. Niektóre zawody jak dziennikarze, politycy i artyści powinny być dawno oczyszczone. A co mamy? Zero. Odpowiedz Link Zgłoś
puls.usa Re: właściwe widzenie rzeczy 19.01.07, 02:23 wszystkich agentow ub juz dawno powinni wyp$$c to wewnetrzne sprawy pytanie jest kto by rzadzil w polsce?? jedyni ktorzy maja czyste rece to urodzeni gdzies ok 80r. troche jeszcze za mlodzi i nie doswiadczeni... wiec mamy to co mamy z kaczorami na czele lecz agentow wywiadu sie chroni gdyz nigdy nie wiadomo kiedy ich znajomosci,kontakty moga sie przydac i byc wykorzystane...dla kraju!! Odpowiedz Link Zgłoś
annamarta8 Re: właściwe widzenie rzeczy 19.01.07, 04:02 puls.usa napisał: lecz agentow wywiadu sie chroni gdyz nigdy > nie wiadomo kiedy ich znajomosci,kontakty > moga sie przydac i byc wykorzystane...dla kraju!! Tez tak mysle. Na pewnym etapie sprawy apba Wielgusa wygladalo na to, ze byl tego rodzaju wspolpracownikiem. Wydalo mi sie wtedy b. dziwne, ze w Kraju robiono mu z tego powodu zarzuty i oczekiwano przeprosin. Obawiam sie, ze inne kraje robia to samo i poczytuja to sobie za patriotyzm. Jednak... co kraj to obyczaj. Odpowiedz Link Zgłoś
puls.usa Re: właściwe widzenie rzeczy 19.01.07, 04:29 niestety...wielgus kapowal glownie swoich w kraju....i byc moze w watykanie zrobil z siebie idiote,z wiernych i... z papieza kiedy bezczelnie klamal do ostatniej chwili paskudna postac.... Odpowiedz Link Zgłoś
annamarta8 Re: właściwe widzenie rzeczy 19.01.07, 04:37 puls.usa napisał: paskudna postac.... Niestety! Teraz to wiem. Odpowiedz Link Zgłoś