Dodaj do ulubionych

Litwa straszy Rosję

24.02.07, 14:10
finanse.wp.pl/POD,1,wid,8745964,wiadomosc.html?rfbawp=1172321549.243
Sekretarz litewskiego MSZ Žygimantas Pavilionis bez ogródek zarzucił w piątek
Rosji, że zamknęła rurociąg Przyjaźń dostarczający ropę do rafinerii w
Możejkach z przyczyn politycznych. I zagroził możliwością przyłączenia się do
polskiego weta wobec negocjacji Rosji z UE - czytamy w "Rzeczpospolitej

Ropa jest towarem jak każdy inny i Litwa może go kupować nie tylko w Rosji -
mówi "Rz" Andriej Suzdalcew, wykładowca Wyższej Szkoły Ekonomii w Moskwie.
Dostawy rurociągiem są tańsze. Jednak rafineria w Możejkach - zdaniem
Suzdalcewa - w rękach PKN Orlen automatycznie stała się konkurencyjna dla
rosyjskich spółek naftowych, które same szukają możliwości nabycia mocy
przetwórczych ropy w Europie
Myślę, że w Europie powinni wreszcie zrozumieć prostą rzecz: Rosja nie
jestnikomu nic dłużna i ma prawo do obrony własnych interesów ekonomicznych -
twierdzi ekspert.

Kraje przystępujące do WTO zobowiązane są do dostosowania wewnętrznego
ustawodawstwa do norm Światowej Organizacji Handlu oraz udzielania koncesji
handlowych podmiotom zagranicznym.
O zasadzie niedyskryminacji i równego traktowania
czy zasadzie wzajemności,
w Rosji nikt nie slyszal
Obserwuj wątek
    • absztyfikant Re: Litwa straszy Rosję 24.02.07, 14:22
      Ja lublju Litowcow:)
      • o_brother1 Re: Litwa straszy Rosję 24.02.07, 19:23
        to jest tyle co ma zionc apsztys do dodania cieszac sie z antagonizmow Litwy z
        rosja.Jak zwykle to co ciagle robia ;gdzie sie dwoch bije tam moze zionc skozysta.
        • manny_ramirez nie psuj ciekawego watku 24.02.07, 19:27
          antysemicki idioto
          • o_brother1 Re: nie psuj ciekawego watku 24.02.07, 19:36
            mam rozumiec ze o manku piszesz jako ciekawym.Co sie pienisz
            pisz pisz a ja mam z tego material do antysemityzmu.
    • jj-k Re: Litwa straszy Rosję 24.02.07, 14:25
      Zaniedbalem te sprawy ostatnio...
      mimo, ze rodzina z Plocka pochodzi...:)

napisz cos wiecej...
      czy sprawa przejecia Mozejek przez Orlen jest dopieta?

jesli tak...
      to Rosjanie moga nam nakukac...
      dobudowanie (fragmentow) ropociagu z Klajpedy do Mozejek...
      lezy w granicach finansowych mozliwosci Orlenu :)))
      • xavras_wyzhryn Re: Litwa straszy Rosję 24.02.07, 19:17
        Jest dopięta, Możejki nasze, no dobra Orlenu :)
        • manny_ramirez Re: Litwa straszy Rosję 24.02.07, 19:19
          No a kaczki Orlen odzyskaly:))))
        • jj-k Re: Litwa straszy Rosję 24.02.07, 19:26
          xavras_wyzhryn napisał:

> Jest dopięta, Możejki nasze, no dobra Orlenu :)

I Szczesc Boze :)))
      • manny_ramirez Re: Litwa straszy Rosję 24.02.07, 19:18
        Mozejki zostaly odzyskane:)
      • krystian71 Re: Litwa straszy Rosję 24.02.07, 22:42
        Mozejki przejete.
        Oczywiscie ,ze da sie rurociag dobudowac, ale niby czemu,skoro byly podpisane
        dlugoletnie umowy o dostawe...
        Ale ,jesli taka wola,to Rosja za chwile swoja rope bedzie sobie nosila wiadrami.
        Przeciez to jest paranoja ,zupelnie nie liczaca sie z prawami wolnego rynku .
        Wyobraz sobie sytuacje,ze Rafineria Plock ma byc sprzedana .Oferte sklada
        miedzy innymi jakis Jukos , Jukos przegrywa ,a Rosja z zemsty zakreca Rurociag
        Przyjazn.
        Teoretycznie tego nie zrobi,bo tedy idzie ropa na Europe, ale gdyby wybudowala
        druga rure ,przez Baltyk moglaby to robic w kazdej chwili ,gdy cos nie pojdzie
        po jej mysli.
        Kto madry,to widzi i wrzeszczy glosno przeciwko baltyckiej (gazowej ) rurze,

A z nowosci,skoro nie jestes na bierzaco, Polska ,Litwa i cala Pribaltyka na
        dniach podpisaly umowe, beda przebudowywac i uruchamiac istniejaca juz
        elektrownie atomowa w litewskim Ignalinie.
        • felixx Re: Litwa straszy Rosję 24.02.07, 22:57
          Litewskie Mojzeszki placily Rosji ok 80%ceny wolnorynkowej za rope.
          Orlen chcial szybko"przeprac"pieniadze,porozdzielac solidne premie miedzy
          swoich ludzi i zapomnial o jednej drobnostce spytac sie Rosjan po ile bedzie
          sprzedawac rope.
          Oczywiscie Orlen jest konkurentem i jak nie chce placic Rosji pelnej ceny za
          rope to moze ja kupic gdzie indziej - te pare czy kilkanascie milionow dolarow
          ekstra za transport to dla Orlenu male piwo,nie takie miliony poszly do kieszeni
          zarzadzajacych i wladz III RP
        • naf-naf Re: Litwa straszy Rosję 24.02.07, 23:05
          Wiesz, Krystianie, w polskiej pozycji troche razi otwarcie deklarowana chec
          uzalezniac a probojac to tlumaczyc rzekomo podobnym postepowaniem innych.
          Troche za prostacko to wyglsada.Prymitywnie.
          • naf-naf Re: Litwa straszy Rosję 24.02.07, 23:13
            Przyczyny przerw dostaw do Mozejek mniej wiecej tak samo polityczne czy
            gospodarcze, jak odmowa sprzedania Mozejek w rece rosyjskie. Mniej wiecej jak
            putinowska logika przypadku tarczy: "naszy rakiety sa dla was nieszkodliwe
            rowno w tym stopniu, w ktorym wasza tarcza nie szkodzi nam"!
            • krystian71 Re: Litwa straszy Rosję 25.02.07, 02:31
              a uwazasz ,ze tarcza szkodzi?
              Fajnie ,ze jestes.Napisz jakimi argumentami sie to w Rosji uzasadnia.
              A co do nowych pogrozek , mnie osobiscie nie szkodza.
              I bez nich ,tyle rakiet jest w Polske wymierzonych,ze jak dozucicie jeszcze
              pare i tak nikt nie zauwazy
              • naf-naf Mi starczy polskich argumentow.Wierze kuzniarowi 25.02.07, 08:16
                www.zw.com.pl/zw2/index.jsp?
                place=Lead04&news_cat_id=17&news_id=147967&layout=1&forum_id=24023&page=text
                "Amerykanie mówią o tym nieco inaczej. Twierdzą, że sami mogą
                być zagrożeni atakiem ze strony tzw. Rogue States, czyli państw zbójeckich jak
                Iran czy Korea Północna...
                Ja nie używam słowa „zbójecki”, tylko „hultajski”. Tak wyraz „rogue” tłumaczył
                Czesław Miłosz. Opowieści o atakach ze strony państw hultajskich można włożyć
                między bajki. Bo państwa nie są samobójcami. Każde państwo, czy to będzie
                Rosja, Iran czy Korea Północna, wie dzisiaj doskonale, że atak na USA byłby
                samobójstwem. Dlatego stwierdzenie, że Ameryce zagraża atak ze strony państw
                hultajskich, jest tyle samo warte, co słowa pana prezydenta Busha, że Irak może
                w każdej chwili napaść na Stany Zjednoczone, wygłaszane przed interwencją w tym
                kraju. Pamiętam, jak przed sporym audytorium prezydent Bush mówił, że w każdej
                chwili Irakijczycy mogą nadejść i zaraz zaczynał się rozglądać na boki, jakby
                już się zbliżali. Cała sala wodziła za jego wzrokiem, przerażona. Było to
                oczywiście potrzebne, żeby wywołać strach u obywateli USA i przyzwolenie dla
                całkowicie nieuzasadnionej operacji w Iraku. Każdy choć trochę zorientowany w
                realiach wiedział tymczasem, że możliwość irackiego ataku na USA to absurd. Bo
                wojny są wywoływane przez państwa hegemoniczne, silniejsze, a nie przez słabe.

Dobrze, przyjmijmy, że chodzi tylko o hegemonię USA. Czy nie jest dobrze mieć
                takiego hegemona jak Stany: państwo demokratyczne, respektujące prawa człowieka?
                Dążenie do absolutnej hegemonii jest niebezpieczne bez względu na to, z jakim
                państwem mamy do czynienia. Po pierwsze, mocarstwo, które czuje się bezpiecznym
                hegemonem, ma skłonność do wywoływania operacji ofensywnych. Po drugie, inne
                państwa tego nie zaakceptują. Polska należy na świecie do małej grupki najwyżej
                kilkunastu państw, które mogą sobie pozwolić na akceptację hegemonii USA.
                Pozostałe państwa uważają, że sytuacja, w której USA zajmują taką pozycję, nie
                jest zdrowa. Bo absolutne bezpieczeństwo jednego państwa oznacza, niestety,
                brak bezpieczeństwa innych. Hegemon może każdemu zrobić kuku, pozostając
                bezkarnym. Żadne poważne, duże czy średnie państwo nie może sobie na to
                pozwolić. Jaki będzie tego efekt? Wyścig zbrojeń, budowanie systemów, które
                uniemożliwią utrzymanie hegemonii Amerykanom, rozwój środków walki
                asymetrycznej. Ostatnie oświadczenia polityków rosyjskich już to zapowiadają.
                Poza tym Rosja oczywiście nie może odegrać się na Ameryce, ale dawać kuksańce
                Polsce ­ jak najbardziej. I zrobi to. Jeżeli będzie postrzegać nas jako
                adiutanta interesów USA, to wykorzysta każdą okazję, by nam
                dokuczyć." Czyli tarcza jest szalenie destabilizujacym pomyslem

• naf-naf Re: Mi starczy polskich argumentow.Wierze kuzniar 25.02.07, 08:22
                  www.zw.com.pl/zw2/index.jsp?
                  news_cat_id=259&news_id=147967&layout=5&page=text&place=Lead01 Link nie
                  wychodzi. Wyszukaj na sajcie zycia na "Kuzniar. Tarcza szkodliwa dla Polski".
                  • aron2004 Re: Mi starczy polskich argumentow.Wierze kuzniar 25.02.07, 09:37
                    skoro Putin jest przeciwko tarczy, to my też powinniśmy być przeciw. Trzeba
                    słuchać Putina
                    • naf-naf Re: Mi starczy polskich argumentow.Wierze kuzniar 25.02.07, 10:08
                      A jak Putin powie, bys wychodzil w dzwi-to pewnie na zlosc sloczysz w okno
                      • 1_polski_francuz Re: Mi starczy polskich argumentow.Wierze kuzniar 25.02.07, 10:46
                        naf-naf napisał:

> A jak Putin powie, bys wychodzil w dzwi-to pewnie na zlosc sloczysz w okno

Niestety tak dziala polska kaczynskich.
                        Np. weto dla UE za smierdzace mieso kturego nie chca nawet za darmo.
                • krystian71 nafie,mam strasznie malo czasu,na pewno bede wiecz 25.02.07, 13:34
                  wieczorkiem.Jak mozesz ,podskocz,twoje zdanie mnie interesuje.
                  Twoje, nie Kuzniara , te opinie znam, oglosil ja przed tygodniem,byla szeroko
                  dyskutowana.Mnie interesuje rosyjska,ale w miare mozliwosci bez sloganow i
                  demagogii.
                  1 .Z tego co wiem,takie tarcze juz sa ,w panstwach graniczacych z Rosja od
                  poludnia.
                  Czemu akurat ta "polska" tarcza jest wyjatkowo grozna.

2.Te same argumenty padaly ,gdy Polska i inni wstepowali do NATO,Uni rowniez
                  byly niezawoalowane grozby ,padala nazwa Krolewca.

3.Przed 89 rokiem ,gdy obowiazywaly i jakos tam byly wypelniane umowy o
                  nierozprzestrzenianiu ...,bazy amerykanskie i to nie tylko o charakterze
                  obronnym istnialy chocby w RFN-ie , na samej granicy dwoch ukladow , wasze
                  staly w NRD.Chyba jest logiczne,ze chocby w szczatkowy sposob przesuniete
                  powinny byc na wschod , na aktualna granice Paktu Natowskiego

itd,itp
                  • naf-naf Re: nafie,mam strasznie malo czasu,na pewno bede 25.02.07, 15:37
                    Amerykanskie tlumaczenia zakrawaja na kpine. Sa nie tyli ze nieprzekonywujace-
                    a wrecz absurdalne. Amerykanski tryb postepowania / wypowiedzenie podstawowych
                    umow rozbrojeniowych/ zupelnie zniszczylo jakiekolwiek zaufanie do USA.
                    Ponawiajace sie popedy do umedzynarowinie zloz i ros. arsenalu atomowego
                    sygnalizuje o przyblizeniu duzych wojen o surowce.To wszystko-w ogolnym
                    kontekscie rozbudowy zachodnich strukyur biezpieczenstwa kosztem podstawowych
                    racji egzystencji Rosji.
                    • naf-naf analizy Stratforu 25.02.07, 15:48
                      www.inosmi.ru/stories/01/06/28/3008/233052.html
                      www.inosmi.ru/translation/232739.html
                      • krystian71 Re: analizy Stratforu 25.02.07, 23:02
                        podrzuc angielska wersje ,pls
                        • naf-naf Re: analizy Stratforu 25.02.07, 23:27
                          Obawiuam sie, ze oryginaly nie beda juz dostepne
                          www.stratfor.com/products/premium/read_article.php?id=284602
                          • krystian71 Re: analizy Stratforu 25.02.07, 23:33
                            rzeczywiscie nie sa.Musze to zostawic do jutra,bo mi bukwy skacza i nawet nie
                            wiem,czy to jest oryginalny,przetlumaczony tekst czy tylko komentarz
                            • naf-naf Re: analizy Stratforu 25.02.07, 23:45
                              To jest przeklad oryginalu.
        • 1_polski_francuz Re: Litwa straszy Rosję 25.02.07, 10:41
          krystian71 napisała:

> Mozejki przejete.
          > Oczywiscie ,ze da sie rurociag dobudowac, ale niby czemu,skoro byly podpisane
          > dlugoletnie umowy o dostawe...
          > Ale ,jesli taka wola,to Rosja za chwile swoja rope bedzie sobie nosila wiadrami
          > .
          > Przeciez to jest paranoja ,zupelnie nie liczaca sie z prawami wolnego rynku .
          > Wyobraz sobie sytuacje,ze Rafineria Plock ma byc sprzedana .Oferte sklada
          > miedzy innymi jakis Jukos , Jukos przegrywa ,a Rosja z zemsty zakreca Rurociag
          > Przyjazn.
          > Teoretycznie tego nie zrobi,bo tedy idzie ropa na Europe, ale gdyby wybudowala
          > druga rure ,przez Baltyk moglaby to robic w kazdej chwili ,gdy cos nie pojdzie
          > po jej mysli.
          > Kto madry,to widzi i wrzeszczy glosno przeciwko baltyckiej (gazowej ) rurze,
          >
          Kto madry, to buduje rure pod baltykem! Tylko nie madry zgodzil by sie na rure
          przez polskie.
          Wiemy do czego sa zdolni male wasiate slowiany z pl, pokazali juz nam z tym wetem!

• naf-naf Re: Litwa straszy Rosję 24.02.07, 22:12
      Rosja nie "zostala przyjeta do WTO" I mam nadzieje,ze do tego nie dojdzie.
      Gruzini uratuja. Co do Litwy- to doskonaly krok. Tym predzej prawdziwi
      partnerzy Rosji znajda zposoby zalatwienia spraw z pominieciem malkontentow.
      • krystian71 Re: Litwa straszy Rosję 24.02.07, 22:29
        masz racje nafiku, mea culpa , bylem pewien,ze tak,bo rok temu podpisywala
        jakis protokul o przyjeciu z nadzieja,ze jeszcze w 2006 r sie w tej organizacji
        znajdzie.
        Widze,ze mentalnosc tego naukowca ekonomicznego jest calkiem w Rosji powszechna
        i w taki sposob rozumie sie tam zasady wolnego handlu .
        Maly problem, tych "prawdziwych partnerow" bedziecie musieli poszukac poza Unia
        Finlandia,Serbia z przystawkami,Szwajcaria .Norwegia juz nie,ma swoja rope.
        Unia sie obudzila, i przypomniala sobie po polskim vecie,ze jest unia,wiec male
        szanse,ze zalatwicie cos ponad glowami.
        Tym bardziej,ze ropa to nie jest towar az tak bardzo chodliwy, tego dobra nie
        brakuje.
        Gaz i owszem,pod warunkiem,ze wam cos zostanie i sami calego nie spalicie
    • felixx Re: Litwa straszy Rosję 24.02.07, 22:37
      Litwa podobnie jak Polska i inne byle kraje RWPG przeszly na gospodarke
      wolnorynkowa kilkanascie lat temu ale ceny ropy chcialy by miec dalej
      komunistyczne z czasow Brezniewa.
      Klamstwo i hipokryzja w tych wszystkich artykulach o blokadzie dostaw z Rosji
      nikt nie chce napisac ze chodzi wylacznie o cene wolnorynkowa ropy-placisz
      dostajesz,nie placisz na drzewo.
      Tak sprzedaja rope Anglicy,Norwegowie i inni eksporterzy i jest cacy,Rosja gdy
      to robi jest be
      • krystian71 pierdu,pierdu, sam po uszy w epoce Brezniewa 24.02.07, 22:49
        siedzisz, Polska od dawna placi za rope rynkowe ceny i nawet detaliczne ceny
        benzyny sa takie same jak na Zachodzie.
        99 centow - 3,70 zl
        Jedynym krajem europejskim ,ktory tego nie robil byla Bialorus .
        Nie wiem jak dzis,bo sa swiezo po podpisaniu umowy,warunkow na jakich ja
        zawarli nie podano.
        I nie pieprz mi ,ze zamykanie rury pod pretekstem,ze trzeba ja remontowac to sa
        normalne sposoby zaczynania negocjacji na temat podwyzszenia cen.
        No,chyba ze dla Rosji
        • felixx Re: pierdu,pierdu, sam po uszy w epoce Brezniewa 24.02.07, 23:07
          krystian71 napisała:

> siedzisz, Polska od dawna placi za rope rynkowe ceny i nawet detaliczne ceny
          > benzyny sa takie same jak na Zachodzie.
          > 99 centow - 3,70 zl
          > Jedynym krajem europejskim ,ktory tego nie robil byla Bialorus .
          > Nie wiem jak dzis,bo sa swiezo po podpisaniu umowy,warunkow na jakich ja
          > zawarli nie podano.
          > I nie pieprz mi ,ze zamykanie rury pod pretekstem,ze trzeba ja remontowac to
          sa
          >
          > normalne sposoby zaczynania negocjacji na temat podwyzszenia cen.
          > No,chyba ze dla Rosji

malo wiesz krystian i w dodatku glupoty powtarzasz i piszesz
          Polska dopiero od niedawna placi pelne ceny
          Jesli masz mozliwosci to spytaj kogos kto naprawde w tym siedzi,np w Orlenie
          Dlaczego upadl kontrakt norqweski na gaz?? bo chcieli nam sprzedawac drozej niz
          kazdemu innemu,dlaczego???? ano dowiedz sie
          Krystian masz antyrosyjska fobie,na forum moze jest to ok ,ale w biznesie nie
          licza sie fobie tylko pieniadze
          • krystian71 Re: pierdu,pierdu, sam po uszy w epoce Brezniewa 25.02.07, 02:39
            to placi czy nie placi?
            alem sie tymi wywodami ubawil, a zwlaszcza tym o norweskiej rurze.
            Dobra,stary,zaloz swoj watek i juz mi nie zawracaj glowy
        • rusek11 Re: sam po uszy hypokryta 24.02.07, 23:12
          niby dlaczego Rosja nie moze nie sprzedawac gazu i rope tym kto jej sie nie
          podoba co?
          chcesz matuszka-polska ropki i gazu to sobie kup u kogo chcesz

takie tam usa wprowadza ograniczenia na import dla wszystkich kto nawet krzywo
          sie gapi na nich
          a dla ruskich wymyslaja "karty energetyczne" i rozne bzdury

przeczytalem tu(GWno forum) ze jankiesi opieprzyli holenderski ambrobank za to
          ze handlowal z iranem w euro i co mandrale, jankiesam wolno a reszta niech
          spada?

tylko Rosja ma jaja dac w ryja jankiesam zeby oni calkiem nie och.u.j.a.ly
          europa jest frajerka

he...he...

• jam_pawel2 Re: sam po uszy hypokryta Uwaga!NieObrazaj kryst. 24.02.07, 23:45
            rusek11 napisał:

> niby dlaczego Rosja nie moze nie sprzedawac gazu i rope tym kto jej sie nie
            > podoba co?
            > chcesz matuszka-polska ropki i gazu to sobie kup u kogo chcesz
            >
            > takie tam usa wprowadza ograniczenia na import dla wszystkich kto nawet krzywo
            > sie gapi na nich
            > a dla ruskich wymyslaja "karty energetyczne" i rozne bzdury
            >

>
            > tylko Rosja ma jaja dac w ryja jankiesam zeby oni calkiem nie och.u.j.a.ly
            > europa jest frajerka
            >
            > he...he...
            >
            pierdu, pierdu krzyczal krystian a Ty mu piszesz o ROSJI!(tylko Rosja ma jaja
            dac w ryja jankiesam zeby oni calkiem nie och.u.j.a.ly)
            Nieladnie tak pisac do tego polaczka z zagranicy, patryjoty, moze nawet starego
            i grubasa do tego.
    • jam_pawel2 Litwa straszy Rosję A krystian Nas Straszy!!!!!!!! 24.02.07, 23:26
      krystian71 napisała:

> Sekretarz litewskiego MSZ Žygimantas Pavilionis bez ogródek zarzucił w piątek
      > Rosji, że zamknęła rurociąg Przyjaźń dostarczający ropę do rafinerii w
      > Możejkach z przyczyn politycznych. I zagroził możliwością przyłączenia się do
      > polskiego weta wobec negocjacji Rosji z UE - czytamy w "Rzeczpospolitej
      >
      > Ropa jest towarem jak każdy inny i Litwa może go kupować nie tylko w Rosji -
      > mówi "Rz" Andriej Suzdalcew, wykładowca Wyższej Szkoły Ekonomii w Moskwie.
      > Dostawy rurociągiem są tańsze. Jednak rafineria w Możejkach - zdaniem
      > Suzdalcewa - w rękach PKN Orlen automatycznie stała się konkurencyjna dla
      > rosyjskich spółek naftowych, które same szukają możliwości nabycia mocy
      > przetwórczych ropy w Europie
      > Myślę, że w Europie powinni wreszcie zrozumieć prostą rzecz: Rosja nie
      > jestnikomu nic dłużna i ma prawo do obrony własnych interesów ekonomicznych -
      > twierdzi ekspert.

>
      >W Rospudzie nie bedzie asfaltu a RUSKA RURA PUJDZIE!
    • felixx Re: Litwa straszy Rosję 25.02.07, 09:49
      byl taki wierszyk:
      ujebiela pszczola niedwiedia w ch...
      uju juju ui zakryczal niedwiedz
      i naczal pszczelu je....
      • rusek11 Re: jak ci takij wierszyk: 25.02.07, 18:21
        Встал из берлоги
        Медведь, растревожен
        Запахом
        близкой войны.
        Вышел наружу,
        Угрюм и взъерошен,
        Сел у кремловской стены

he...he...
        • markv501 Re: jak ci takij wierszyk: 25.02.07, 20:08
          Rosja moze sprzedawc rope komu chce i ppo cenach jakich chce.
          Polska powinna utrzymywac dobre stosunki z Rosja.
          Sa jednak "ale"
          ale Rosja domaga sie zachodnich inwestycji, czytaj darowizna hi-tech
          uzasadniaajac to miloscia do zachodnich idealow, i jednoczesnie popiera
          nieukrywanych wrogow zachodu
          • naf-naf Gdzie spales ostatnie 5 lat? 25.02.07, 21:13
            Dzis Rosji juz niezbyt zalezy na inwestycjach. Pchaja sie same, rosna predzej
            niz w Chinach i stanowia juz 2/3 od tamtejszych /24 mld/. Rosji zalezy na
            RYNKACH.
    • jorl Re: Litwa straszy Rosję 25.02.07, 21:45
      markv501 napisał:

> Rosja moze sprzedawc rope komu chce i ppo cenach jakich chce.
      > Polska powinna utrzymywac dobre stosunki z Rosja.
      > Sa jednak "ale"
      > ale Rosja domaga sie zachodnich inwestycji, czytaj darowizna hi-tech
      > uzasadniaajac to miloscia do zachodnich idealow, i jednoczesnie popiera
      > nieukrywanych wrogow zachodu

Jakich inwestycji? Takich jak w Polsce? Np. fabryka telewizorow? Przeciez to
      polskiej mysli technicznej nic nie daje. Stawia sie bude wstawia sie maszyny
      przywiezione, dokumentacje,przysyla sie elementy i polski robotnik wykonuje
      proste prace montazowe. A polski majster jego pogania.
      A podstawa jest konstruowanie maszyn, opracowywanie tych telewizorow,
      opracowywanie ukladow scalonych i innych elementow do nich. I to w Poslce sie
      NIE robi. W Polsce tylko czarny lud wykonuje czarna prace. Ha, Ha Hig-Tech!
      Poza tym produkty tych Montowni im. Balcerowicza sa glownie exportowane. Np
      samochody montowane w Polsce ponad 90% TV podobnie.
      W Rosji jak juz to jest robione to chociaz montowane sa produkty na rynek
      rosyjski. zawsze troche inaczej. Ale na rynku rosyjskim sa producenci tez
      rosyjscy. Z opracowywaniem produktow. Z praca R&D. Czego w Polsce nie ma.
      No i teraz Rosjanie chca SWOJE produkty exportowac. SWOJE opracowanie a nie jak
      w Polsce tylko swoja prosta prace montazowa.
      I to beda robili. Tez w high-tech. W perspektywie paru lat napewno.
      Juz teraz bron na 1 miejscu w Swiecie. Beda nastepne.

A niesprzedawanie towarow czyli embarga sa ulubiona metoda Zachodu. Skuteczna.
      Wiem, nieladnie ze Rosja to zaczyna robic, ale taki juz ten Swiat. Jak Zachodowi
      wolno, wolno i Rosji. I nic nie mozna przeciw zrobic. Bo jak sie tu obrazic? I
      EU nie bedzie kupowala rosyjskiej ropy czy gazu? To ja sie zaraz przeziebie!
      Bede mial w chlupie 10°C? I pradu do kompa?

Pozdrowienia

• markv501 Re: Litwa straszy Rosję 25.02.07, 22:48
        porownywanie Polski z Rosja nie ma sensu. Najwazniejsze skladniki bedace
        podstawa gospodarki sa rozne :np: bezrobocie w Polsce ,brak sily roboczej w
        Rosji,w Popolsce brak surowcow, w Rosji nadmiar; infrastruktura w Polsce duzo
        lepsza; finanse w Polsce oparte sa na akumulacji wewnetrznej inaczej mowiac na
        oszczednosciach ludnosci, a jeszcze inaczej: Jas zbiera pieniadze na mieszkanie
        w banku , bank pozycza pieniadze Joziowi na samochod, w Rosji panstwo jest
        bogate a ludnosc - sam wiesz. To panstwo inwestuje a jesli pozycza to na
        warunkach. Pewnie widzisz w tej roznicy niebezpieczenstwo dla demokracji ,
        wolnosci.
        To ze w Polsce jedynie montuje sie zachodnia mysl techniczna - to w cale nie
        jest zle. primo - to daje prace bezrobotnym, przy okazji doksztalcaja sie
        robotnicy, buchalterz itd. Japonia tez produkowala low tech produkty, nie tak
        dawno, Korea i Chhiny tez.

Dla Polski Rosja bylaby doskonalym rynkiem zywnosci, ku obopolnej
        wygodzie.
        • jorl Re: Litwa straszy Rosję 25.02.07, 23:08
          markv501 napisał:

> porownywanie Polski z Rosja nie ma sensu. Najwazniejsze skladniki bedace
          > podstawa gospodarki sa rozne :np: bezrobocie w Polsce ,brak sily roboczej w
          > Rosji,w Popolsce brak surowcow, w Rosji nadmiar; infrastruktura w Polsce duzo
          > lepsza; finanse w Polsce oparte sa na akumulacji wewnetrznej inaczej mowiac na
          > oszczednosciach ludnosci, a jeszcze inaczej: Jas zbiera pieniadze na mieszkanie
          >
          > w banku , bank pozycza pieniadze Joziowi na samochod, w Rosji panstwo jest
          > bogate a ludnosc - sam wiesz. To panstwo inwestuje a jesli pozycza to na
          > warunkach. Pewnie widzisz w tej roznicy niebezpieczenstwo dla demokracji ,
          > wolnosci.

Nie rozumiem. Przeciez te Montownie im. Balcerowicza w Polsce sa finansowane NIE
          z oszczednosci Polakow a przez zachodnie firmy w Polsce te Montownie budujace!

A co ma demokracja do Montowni? Chodzi Tobie o to ze w Montownii im.
          Balcerowicza ludzie trzymaja mordy na klodke, zapieprzaja za 1000zl/miesiac
          netto? A jak cos sie nie spodoba to na bruk? I wtedy maja wolnosc bo w Montownii
          dyktatura?

> To ze w Polsce jedynie montuje sie zachodnia mysl techniczna - to w cale nie
          > jest zle. primo - to daje prace bezrobotnym, przy okazji doksztalcaja sie
          > robotnicy, buchalterz itd. Japonia tez produkowala low tech produkty, nie tak
          > dawno, Korea i Chhiny tez.

Nie prawda z Japonia i z Korea. Japonia juz przed wojna konstruowala wlasne
          samoloty okrety i wyposazenie do nich. Tez maszyny do produkcji. Dowodem jest
          chocby ze w czasie wojny z USA musiala SAMA bron swoja produkowac i udoskonalac.
          Korea Pd tak samo. Nie mialy Montowni im. Balcerowicza.
          Ale Chiny oczywiscie tak. Zyja jak i Polska z Montowni im. Balcerowicza. Chociaz
          moze dla Chin wylazacych z sredniowiecza to byla i jest dobra droga ale Polska
          zostala sprowadzona do tego "chinskiego" poziomu.
          Tak naprawde nie wiem czemu w Polsce sa jeszcze politechniki. Bo inzynierow
          naprawde do obslugi, nawet high-tech maszyn nie potrzeba.
          A konstruowania ich nie ma.

> Dla Polski Rosja bylaby doskonalym rynkiem zywnosci, ku obopolnej
          > wygodzie.

Rosjanie wlasnie rozwijaja produkcje wlasnej zywnosci. Tez i to embargo na
          polska zywnosc jest bardzo przydatne. Zboza mieli dosc juz od paru lat a teraz
          rozwijaja hodowle zwierzat, warzywa i owoce.
          Za pare lat moze Rosja zasypywac tanszymi produktami zywnosciowymi tez i Polske.
          Jak nie bedzie barier.
          Ale moze wtedy Rosja powie ze albo bariery na rosyjskie produkty zdjac albo
          gaz/ropa mniej?
          Taka metoda lepsza jak czlonkowstwo w WTO.

Pozdrowienia
          • markv501 Re: Litwa straszy Rosję 25.02.07, 23:47
            Moja (na pewno nie jestem orginalny) teza bylo ze nie mozna porownywac
            gospodarki Rosji i Polski, Poslozylem sie w tym ccelu modelami. Modele maja to
            do tego ze sa idealistyczne i uproszczajace. Bedac konserwatysta podoba mi sie
            gospodarka w ktorej rola panstwa jest zero. Czyli Jas oszczedza na mieszkanie
            prze lat dziesiec (w banku), bank pozycza Joziowi na fabryke samochodow, itd,
            po pewnym czasie laancuszek sie zamyka. Czyli gospodarka jest
            samowystarczalna i dziala bez udzialu panstwa. Niestety model taki jest rownie
            piekny jak i nieprawdziwy. Nawet w krajach najbardziej rozwinietych rola
            panstwa byla (i jest) ogromna . W panstwach malych i srednich (polska) panstwo
            musi odgrywac duza role.
            • markv501 Re: Litwa straszy Rosję 26.02.07, 00:02
              Co innego jest widziec role panstwa w gospodarce jako zlo konieczne a zupelnie
              co innego widziec w tym ideal a tak jest w Rosji, nie tylko zreszta, jest to
              przewodnia idea socjalistow.

Duza ilosc zboza to Rosja moze potrafi wyprodukowac, ciagle w tym cos jej
              przeszkadza, czyli to tylko poglad bez dowodu. Natomiast ROsja nie moze
              wyprodukowac kalafiorow i kurczakow. I tu pole otwarte dla polskich rolnikow.
              Trudnosci beda glownie dlatego ze indywidualni polscy chlopi maja walczyc o
              swoje z rosyjskimi biurokratami ktorzy w swooim mniemaniu bronia interesow
              panstwa
              • naf-naf Re: Litwa straszy Rosję 26.02.07, 00:09
                W Rosji socjalizm? Hm...
                • markv501 Re: Litwa straszy Rosję 27.02.07, 01:19
                  czemu nie
                  i wole ten skandynawski a nie narodowy, co bardziej prawdopodbne
                  pzdr
          • bam_buko Re: Litwa straszy Rosję 25.02.07, 23:56
            Czasami mamy rozne poglady jorl na rozne sprawy ale w tym ostatnim poscie masz
            duzo racji.
            Niektorym trudno zrozumiec,ze montownia to nie przemysl-zyski dla panstwa nie
            wielkie.....jesli nie doklada??? np.doplacajac do energii,co czesto jest waznym
            punktem umowy o powstaniu montowni.

wracajac do meritum watku...Litwa straszy Rosje...nie wyglada to dobrze,jak
            jeszcze Lotwa postraszy to ....bedzie zle
    • zwyczajny Brawo Litwa! Rosja nie stosuje się do zasad 27.02.07, 02:03
      uczciwego handlu.
      Pozdr
    • jorl Re: Litwa straszy Rosję 27.02.07, 18:39
      markv501 napisał:

> Co innego jest widziec role panstwa w gospodarce jako zlo konieczne a zupelnie
      > co innego widziec w tym ideal a tak jest w Rosji, nie tylko zreszta, jest to
      > przewodnia idea socjalistow.
      >
      > Duza ilosc zboza to Rosja moze potrafi wyprodukowac, ciagle w tym cos jej
      > przeszkadza, czyli to tylko poglad bez dowodu. Natomiast ROsja nie moze
      > wyprodukowac kalafiorow i kurczakow. I tu pole otwarte dla polskich rolnikow.
      > Trudnosci beda glownie dlatego ze indywidualni polscy chlopi maja walczyc o
      > swoje z rosyjskimi biurokratami ktorzy w swooim mniemaniu bronia interesow
      > panstwa

No wlasnie, bierzesz marzenia za rzeczywistosc.
      A wiec na "wsi" rosyjskiej jest juz kapitalizm. Duza czesc bylych
      kolchozow/sowchozow jest juz sprywatyzowana. I powstaly nie bedne polski zagrody
      chlopskie a wielkie przedsiebiorstwa gdzie wlasciciel ma pracownikow jak to sie
      dzieje w fabrykach. I juz przed paru laty maja dosc zboz ktore zaczeto
      exportowac. Jako ze zachodnie kraje maja bariery na zywnosc np. czytalem ze
      Egiptowi sprzedano. I jak sie okazuje Rosja ma zboze taniej jak Zachod. I od
      Polska naturalnie tez.
      Teraz zabieraja sie za masowa produkcje warzyw owocow i kurczakow. Dalej nie
      chalupniczo jak chlop polski a z rozmachem. Duze przedsiebiorstwa duze
      inwestycje, kapitalizm czyli ludzi nie jak w kolchozie kiedys w rekawiczkach
      tylko jak sie nalezy bacikiem. Tym kapitalistycznym. Cos jak w Montowniach im.
      Balcerowicza w Polsce.
      Tez to embargo na polska zywnosc to ruszylo. I dlatego jest zapewne. Nie tylko
      politycznie ale i gospodaczo zalozone.
      Nawet ta GW przed paru dniami opisywala jak to gdzies w Rosji powstaja ogromne
      plantacje i owocow i warzyw.
      I bedzie za pare lat i w Rosji tansze jak gdzes indziej mieso i warzywa jak juz
      jest tansze zboze.
      A polski chlop bedzie dalej uprawial chalupnictwo. Pozostanie biedny i drogi.
      Za pare lat tylko bariery biurokratyczne w Polsce ochronia chlopa polskiego.
      Swiat sie zmienia ale jak ktos nie mysli to mu sie wydaje ze nie.
      Pozdrowienia
      • markv501 Re: Litwa straszy Rosję 28.02.07, 01:08
        zycze powodzenia, ale nie wierze.
        jedne wakacje spedzilem pracujac w PGR a drugie w sowchodzie
        Dlatego nie wierze w zlota przyszlosc rosyjskiego rolnictwa
        pzdr
        • jorl Re: Litwa straszy Rosję 28.02.07, 20:50
          markv501 napisał:

> zycze powodzenia, ale nie wierze.
          > jedne wakacje spedzilem pracujac w PGR a drugie w sowchodzie
          > Dlatego nie wierze w zlota przyszlosc rosyjskiego rolnictwa
          > pzdr

Czyzbys nie wierzyl w kapitalizm? Przeciez w Rosji go maja.

A o Montowniach im. Balcerowicza byl doskonaly reportaz w GW. O japonskiej
          fabryce telewizorow pod Toruniem.
          Minimalna placa zapieprz i do tego gdzie te Wysokie Technologie!
          Dobre.
          Ale widac ze ludzie w Polsce teraz przemysluja jakby uciec. Do niedawna byli
          zmuszeni zapieprzac w tych Montowniach im. Balcerowicza ale teraz maja droge
          ucieczki.
          Ja to tez i w Polsce widze.
          A niejaki K71 opowiadal jak to w Polsce ludzie ponad 2tys zl zarabiaja.
          No to w tej High-Tech musialoby byc tez tak. A pisali 600zl/mies netto.
          Obok powstaje Sharp. Ma placic ha..ha.. 200zl wiecej.
          No bo zapieprz na 3 zmiany.
          Pozdrowienia

• markv501 Re: Litwa straszy Rosję 01.03.07, 04:33
            W Rosji kapitalizm?
            Kapitalizm to wolnosc. Wolnosc wyznania, inwestowania, zatrudniania, pogladow
            itd.
            Ale tez tej najprostszej wolnosc do poruszania. sie.
            Prosta sprawa sa kraje w ktorych nie potrzeba dowodow osobistych (USA,UK)
            w innych krajach dowody sa wydawane wszystkim obywatelom.
            W sowietach dowody wydawane byly wylacznie mieszkancom miast.
            Kolchoznicy I wszyscy urodzeni na wsi nie dostawali dowodow.. Dowody byly
            potrzebne do zameldowania , do zatrudnienia. Tak jak w Polsce; pierwsza
            rzecz o ktora pytaja to : prosze o dowod. . Jesli nie masz dowodu to byle
            milicjant moze cie zaaresztoowac. W rosji mieli przeklenstwo _ beapasportnyi
            brodjaga.
            Krotko mowiac pozbawiona prawa do dowodu polowa miesszkancow sowietow byla
            praktycznie niewolnikami.
            Chruszczow obiecal sprawe zalatwic, ale system utrzymal sie do jego nastepcow.
            Pytanie : czy nadal czesc obywateli Rosji pozbawiana jest dowodow?
            pzdr
            • naf-naf Re: Litwa straszy Rosję 01.03.07, 13:19
              To?co piszesz, mowi, ze nic a nic o wspolczesnej Rosi nie wiesz. Nawt sie nie
              interesujesz w obawie? ze to dotknie drogich ci przesadow.Nie poczuwam sie do
              obowiazku cos ci tlumaczyc i cie oswiacac. Masz net- by zrozumiec, jekie bzdury
              tu piszesz.
              • markv501 Re: Litwa straszy Rosję 02.03.07, 00:50
                z tym zarzutem o pprzesady to nie trafiles , jestem jednym z nielicznych na
                tym forum co wypowiada sie za blizszymi stosunkami z Rosja.
                Pytanie pozostaje : kiedy zaczeli wydawac dowody wszystkim o bywatelom?
                • naf-naf Re: Litwa straszy Rosję 02.03.07, 10:59
                  Za Chruszczowa.
    • jorl markv501 02.03.07, 18:30
      Rosjanie juz kompletnie chyba zglupieli. Nie tylko ze jak wiadomo sie zapija to
      jeszcze zaglodza. Jak widac przymierzaja sie do zablokowania importu zywnosci.
      Nie tylko z Polski ale z coraz wiecej krajow.

gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,3958021.html
      Bo chyba inaczej nie da sie tego interprentowac jak to ze zamierzaja rozszerzac
      na inne kraje embargo na zywnosc. Zakaz wwozu.
      No chyba ze jest tak jak ja mowie i rozwijaja wlasna produkcje zywnosci. Zboza
      maja juz od paru laty dosc, teraz przyszlo na mieso, warzywa i owoce.

A dzieki temu ze przed laty zkolektywizowali rolnictwo czyli zlikwidowali
      chlopstwo teraz po wprowadzeniu kapitalizmu tworza ogromne prywatne
      przedsiebiorstwa rolne. Z kolchozow i sowchozow.
      I one sa efektywne, moga sobie pozwolic na inwestycje. Nie jak polski chlop na
      zagrodzie doplacany przez Unie, chroniony tez przez biurokratow unijnych i z
      doplatami unijnymi do exportu.
      Mimo to biedak i drogi do tego.
      Naturalnie niektorzy spia juz lat 20 i nie wiedza co sie dzieje. Patrz nizej
      taka perelka.

markv501 napisał:

> zycze powodzenia, ale nie wierze.
      > jedne wakacje spedzilem pracujac w PGR a drugie w sowchodzie
      > Dlatego nie wierze w zlota przyszlosc rosyjskiego rolnictwa

Pozdrowienia
      • markv501 Re: markv501 03.03.07, 01:08
        nie tak szybko i ne tak latwo. Skoro na produkcji kurczkow zarabiaja
        amerykanie. Pomyslec tylko , ze rodzimi producenci nie moga konkurowac z
        producentami na drugim koncu swiata.
        Ale bedzie, bedzie kak v kino, . W kinie widzialem jaki slub miala pani
        Orlowa, stoly uginaly sie od zarcia i czego tam nie bylo.
        A tak naprawde trzeba sobie zyczyc dobrobytu na Rosji i to z roznych podow
        pzdr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka