Dodaj do ulubionych

Dlaczego USA popierają albanizację Bałkanów?

10.06.07, 20:40
G.W Bush w Albanii zapowiedział nadanie niepodległosci zamieszkałej przez
większość albańską Kosova (części Serbii pod okupacją międzynarodową).

Ile lat upłynie do następnego kroku - czyli zjednoczenia Kosova z Albanią i
proklamacji tzw. Wielkiej Albanii? Albańczycy osiedlają się tez w Grecji
(płn. Epir). Macedonii, Sandżaku (Serbia) i Czarnogórze – też zostaną te
ziemie przyłączone do Albanii?

Co takiego mają w sobie Albańczycy że ten ludek islamski wart jest obrony USA
i zabijania Serbów tudzież kradzieży ich ziemi?
To w końcu USA walczą z Islamistami czy ich popierają?

Jaki z tego wniosek (sytuacji w Kosovie) dla innych narodów: osiedlajcie się
na cudzej ziemi, rozmnażajcie się jak króliki, plujcie na Rosję, nie miejcie
styczności z Żydami a dobry Wujaszek Sam da wam prawo do niepodległości!

Ciekawe czy to też czeka Francję i Holandię i jej mieszkańców?
Obserwuj wątek
    • jj-k nie bede ukrywal 10.06.07, 21:25
      ze to pytanie od kilku lat - tez sobie zadaje..
      odpowiedzi - nie posiadam.

wiem jednakze jedno.
      - bledy robi kazdy.

Amerykanie takze.
    • herr7 Albania ma strategiczne znaczenie 10.06.07, 21:26
      głównie jako teren dla przyszłych ropo i gazociągów. Wkrótce też zostanie
      przyjęta do NATO pomimo tego, że nie jest kraj demokratyczny, gdyż faktycznie
      rządzą tam mafie. A Kosowo to w końcu prowincja serbska, więc Amerykanie swojego
      nie dają.
      • stranger.pl Re: Albania ma strategiczne znaczenie 10.06.07, 21:45
        Możesz coś jest na rzeczy w tym co powiedziałeś? - ale w takim razie dlaczego
        wkładając tyle wysiłku w albanizację Bałkanów Amerykanie traktują...
        Albańczyków jak... niebezpiecznych zdrajców lub nieobliczalnych bandytów? (sic!)

Na czas wizyty G. W. Busha w Albanii... rozbrojono nawet gwardię prezydencką
        prezydenta Albanii - bezpieczeństwa G. W. Busha strzegło kilka tysięcy
        funkcjonariuszy amerykańskich tajnych służb - a przestrzeń powietrzną i morską
        patrolowały samoloty i okręty amerykańskiego - do tego Amerykanie mieli prawo
        wejść do każdego domu i strzelać bez uprzedzenia gdyby zaistniała taka potrzeba
        do wszystkiego co im się nawinie?

Czyżby Albańczycy nie kochali swoich amerykańskich dobroczyńców?
        Co jest grane?
        • jj-k Grane jest ... Pax Americana... 10.06.07, 21:51
          stranger.pl napisał:
          > Co jest grane?

as usual...
          a dlaczego pytasz?
          • stranger.pl Re: Grane jest ... Pax Americana... 10.06.07, 21:57
            Czyżby?

Nawet "Pax Americana" zakłada konieczność posiadania życzliwych satelitów - a
            opisana poprzednio sytuacja to tak jakby Amerykanie budowali Wielką Albanię i
            jednocześnie bali się mieszkańców tej Wielkiej Albanii?!

Nie uważasz że to paranoja?
            Jak psu dajesz kość to pies jest wdzięczny i liże rękę pańską - a tu dają
            kości i robią w portki aby ten pies nie ugryzł:P

Ale co ja mówię - Imperia zawsze same (w gruncie rzeczy) niszczą się:)
        • mulla_ahmed Poprzednik napisal dlaczego. 10.06.07, 22:00
          Po prostu nikt nie odda bezpieczenstwa prezydenta w lapy narodu rzadzonego przez
          lokalne 'wolominy' i 'pruszkowy'.
          • stranger.pl Re: Poprzednik napisal dlaczego. 10.06.07, 22:04
            mulla_ahmed napisał:
            > Po prostu nikt nie odda bezpieczenstwa prezydenta w lapy narodu rzadzonego
            prze
            > z
            > lokalne 'wolominy' i 'pruszkowy'.

Jednocześnie Amerykanie dali w łapy narodu rządzonego przez te
            lokalne "wołowiny" i "pruszkowy" całe serbskie Kosovo i nie pozowlili Serbom na
            rozbicie tych albańskich "wołowinów" i "pruszkowych" (UCK)
            • mulla_ahmed Mam wrazenie, ze chodzi tam o wyrugowanie Rosji. 10.06.07, 23:35
              Amerykanom zalzezy na maksymalnym oslabieniu Rosji, tak jak Rosji zalezy na
              maksykalnym oslabieniu USA.

A islam rosnie w sile...
              • borrka To proste. 11.06.07, 20:20
                Serbowie sa zdeklarowanymi rusofilami.
                Mniej wplywow serbskich na Balkanach, mniej rosyjskiego imperializmu.
                • stranger.pl Re: To proste. 11.06.07, 23:16
                  borrka napisał:

> Serbowie sa zdeklarowanymi rusofilami.
                  > Mniej wplywow serbskich na Balkanach, mniej rosyjskiego imperializmu.

Tylko laikom rzeczy (fakty) wydają się proste.

Jak mam rozumieć twój post? Chcesz karać Serbów bo chcesz ukarać Rosję, karać
                  Serbów bo nie darzą nienawiścią Rosjan i nie chorują na rusofobię?

Serbowie nie są zaślepieni w Rosji - wystarczy przypomnieć co powiedzieli
                  Stalinowi jak pierwsze sowiecki czołgi w pogoni za Niemcami wkroczyły na teren
                  Jugosławii a Sowieci zaczęli nagminnie gwałcić serbskie kobiety.

Ale tobie pewnie taka wiedza nie jest potrzebna bo burzy twojej wizji świata -
                  Rosja jest zła, a kto szkodzi Rosji ten twój przyjaciel, nawet skończony drań.

Rosja ma i będzie miała duże wpływy na Bałkanach - to że istnieją dziś Bułgarzy
                  i Serbowie to m.in. rezultat pomocy jaką udzieliła Carska Rosja powstańcom
                  bułgarskim i serbskim w XIX w. gdy Turcy zaczęli mordować na całego te narody.

Serbowie i Bułgarzy do dziś pamiętają to i są wdzięczni - nawet w Bułgarii
                  czasów komunistycznych zachowany został XIX w. pomnik cara Aleksandra II
                  (jedyny pomnik carski na świecie - poświęcony rosyjskiemu Carowi zachowany w
                  krajach rządzonych przez Komunistów - w Rosji sowieckiej wszystkie zostały
                  zniszczone.

Co takiego zrobił Aleksander II dla Bułgarii? - wysłał na pomoc powstańcom
                  bułgarskim 100 tysięczną armię - połowa z nich zginęła w ciężkich bojach z
                  Turkami. Bułgarzy to do dziś pamiętają!

Serbia to prawosławie - to oznacza ideową bliskość z prawosławną Rosja!

Za co mają lubić Serbowie Amerykanów? Za dywanowe naloty na miasta serbskie? Za
                  spalone przez Amerykanów pociągi pasażerskie, stację TV RTR, zniszczone zakłady
                  przemysłowe - m.in Zastawę?

Borka - dlaczego tak nienawidzisz Rosję?
                  Ludzie tacy jak moja rodzina pochodząca z polskich Kresów doznali wiele krzyw
                  od Rosjan - ale obca jest mi nienawiść do tego narodu.

A ty dlaczego machasz szabelką? Lubić być jazzy a jazzy jest nienawidzić Rosję
                  (wtedy kiedy to nic nie kosztuje i nic za to nie grozi – a wręcz polskojęzyczne
                  media takich pochwalą - liczysz na to?)
                  Trzeba było tobie żyć w czasach stalinowskich – gdy za kryte ZSRR można było
                  (przełom l.40/50.) otrzymać wyrok 10 lat pozbawienia wolności – a teraz gdy nic
                  za to nie grozi to ty nie „bohater” a „pieseczek” co szczeka bo wie że jest
                  bezpieczny:P
                  • borrka Cudowne rozmnozenie watkow. 12.06.07, 13:43
                    Ja napisalem jedynie, zgodnie z prawda, ze z punktu widzenia amerykanskiego, ograniczenie wplywow serbskich na Balkanach, zmniejszy znacznie wplywy neoimperialne Rosji.
                    Jest to wiec korzystne dla Ameryki i takie dzialanie nalezy uznac za zrozumiale.

W zamian otrzymuje caly wyklad o "carze oswoboditielu", wyzwalajacym Slowian.
                    Wypadaloby wspomniec, ze ten sam "oswoboditiel" w bezprecedensowy wrecz sposob, pacyfikowal dazenia niepodleglosciowe innych Slowian.
                    Tak sie sklada, ze blizszych mi, niz Bulgarzy, czy Serbowie.

Nienawidze Rosjan ?
                    Smieszne.
                    Sa zbyt nijacy, bezwolni, by mozna ich nienawidziec.

Sprzeciwiam sie jedynie iscie gebelsowskiej propagandzie i historiografii (rowniez historiozofii) "made in Kreml"
                    • stranger.pl Re: Cudowne rozmnozenie watkow. 12.06.07, 14:01
                      "Borrka" dostałeś za całokształt swojej twórczości na FŚ "GW":)

Ilekroć piszesz coś o Rosji to... z pogardą - oczywiście ty to okraszasz
                      nalepką "nie lubię Kremla" ale to taki twój listek figowy by nie być posądzonym
                      o to czym jesteś czyli rusofobem.

W.Putin, po B. Jelcynie (słynącym z przyzwalania na rozkradanie Rosji przez
                      biznes "z korzeniami") to dla Rosji właściwa osoba na właściwym miejscu -
                      naprawdę zazdroszczę Rosjanom że mają kogoś kto dba o Rosję i Rosjan - bo my
                      mieliśmy A. Kwasniewskiego i mamy L. Kaczyńskiego a Amerykanie wieśniaka i
                      chamskiego przygłupa!

Aleksander II źle zapisał się w kartach dziejów Polski - o tym wie każdy kto
                      zna historię Polski - ale on był zły dla Polaków i dobry dla Finów, Bułgarów,
                      Serbów, Ormian, Inguszów, ludów syberyjskich, Niemców, Bałtów etc.

Tak to bywa już w historii - a opcja polska to nie jest "pępek świata"

borrka napisał:
                      > Nienawidze Rosjan ?
                      > Smieszne.
                      > Sa zbyt nijacy, bezwolni, by mozna ich nienawidziec.

Ale bije z ciebie pogarda i nienawiść do Rosjan - dlaczego? Dlaczego to robisz -
                      pytam się ponownie? twoja rodzina pochodzi z kresów? Miałeś biznes w Rosji za
                      Jelcyna a teraz Putin nie pozwala ci okradać Rosjan? Lubisz modę i dlatego w
                      myśl mody kopiesz w Rosję?

Pomysl jakby wyglądał dzisiekjsza Rosja gdyby rzzili w niej takie złodziejskie
                      padliny jak Gusiński, Chodorkowski, Bieriezowski - byłaby słaba i podana na
                      upadek.
                      Pewnie tobie by się to podobało? Tylko kto wtedy np. szachowałby od wschodu
                      zdradziecką Ukrainę - tradycyjnie antypolską?
                      • borrka To tylko znajomosc rzeczy. 12.06.07, 15:46
                        Damsko-dziecieca czesc mojej Rodziny istotnie dala noge do Generalnej Guberni z "wyzwolonej" Zachodniej Bialorusi.
                        Czesc meska miala szczescie dostac sie do niemieckiej niewoli, wiec nie skonczyla w Katyniu.

Temu zawdzieczam swe istnienie w aktualnym zapisie genetycznym.
                        Ale to bylo dawno.
                        Poza zasiegiem mych doznan intelektualnych.
                        Bog nie odjal mi tez rozumu, bym robil interesy w Rosji.

Moj krytyczny stosunek do polityki Kremla, wynika ze znajomosci rzeczy.
                        Irytuje mnie rowniez wrodzona klamliwosc Rosjan w zakresie potiomkinowskich wiosek.
                        Uslyszec od nich slowo prawdy o Rosji, to sprzeczne z druga zasada termodynamiki, jak pisal Lem.
                        Sek w tym, ze ja w Rosji znam kazdy kat.
                        • kyle_broflovski To tylko selektywnosc znajomosci rzeczy. 12.06.07, 21:46
                          klamia wszyscy
                          taki dla przykladu Bush i bron masowego razenia
                          • kyle_broflovski Re: To tylko selektywnosc znajomosci rzeczy. 12.06.07, 21:50
                            video.google.com/videoplay?docid=-8545585184878490822&q=michael+tsarion
        • herr7 piszesz o amerykańskiek arogancji i paranoji 10.06.07, 23:11
          To że Amerykanie rozbroili gwardię prezydencką i mogli w Albanii robić cokolwiek
          chcieli świadczy jedynie o wasalnych stosunkach pomiędzy Albanią i Ameryką,
          zresztą podobnie jak w Polsce gdzie zamknięto ruch wokół Trójmiasta, a polskim
          pilotom w F16 które asystowały samolotowi Busha towarzyszli amerykańscy
          "instruktorzy". To jest prawdziwy kabaret, tyle że nasi kabareciarze się
          najwidocznie boją żeby się z tego śmiać. A być może i mądrym ludziom nie jest
          dziś do śmiechu...
    • jorl Re: Dlaczego USA popierają albanizację Bałkanów? 10.06.07, 21:54
      jj-k napisała:

> ze to pytanie od kilku lat - tez sobie zadaje..
      > odpowiedzi - nie posiadam.
      >
      > wiem jednakze jedno.
      > - bledy robi kazdy.
      >
      > Amerykanie takze.

Przeciez jest jasne dlaczego bylo rozwalanie Jugoslawi przez zachod. Pokazac
      Swiatu jaki los czeka przyjaciolom Rosji. I o to chodzilo.
      A poza tym zawsze dobze jak na Swiecie jest jak najwiecej malych krajow.
      Oczywiscie JA sie nie dziele.
      • herr7 skutek chyba odwrotny? 10.06.07, 23:30
        Bombardowanie Belgradu oznaczało koniec polityki rosyjskiej względem Zachodu,
        jaką na początku ery Jelcyna prowadził Andriej Kozyriew - czy ktoś go jeszcze
        pamięta? Spowodowało to odsunięcie Jelcyna i zastąpienie go przez Putina.
        Polityka rosyjska względem Zachodu jest całkowicie pragmatyczna i w sumie
        nastawiona na współpracę. Ale bombardowanie Serbii pokazało Rosjanom, że nie
        mogą dłużej pozwolić sobie na słabość. Stąd ich program militarny. To był taki
        zimny prysznic...
        • jorl Re: skutek chyba odwrotny? 10.06.07, 23:37
          Ja wiem ze sie uwaza Jelzina za palanta. Ja tak nie uwazam. Lata 90te Rosja
          wykonala gigantyczna rewolucje z komuny na kapitalizm. Dlatego ustepowala.
          Ja uwazam ze Jelzin w glownym nurcie postepowal slusznie. A Putin mogl
          poprowadzic dalej Rosje. I to zrobil.
          I Jelzin czy inni wazni w Rosji doskonale sobie zdawali sprawe ze charakteru
          Zachodu. I jego celow. A celem bylo rozwalenie Rosji na kawalki. I niewiele
          brakowalo a by sie udalo.
          Moze jak Jelzin pijany dyrygowal to dlatego Clinton byl przekonyny ze Rosja jest
          na wykonczeniu? I nie robili nastepnych Czeczenii?
          Wszystko w swoim czasie.
          Pozdrowienia
          • w_ojciech Re: skutek chyba odwrotny? 10.06.07, 23:51
            jorl napisał:
            > I nie robili nastepnych Czeczenii?
            =================================================
            Wybacz, ale nie wierzę by Zachód miał coś wspólnego z Czeczenią.

Coś wiesz na ten temat?
          • herr7 bali się rewolucji 10.06.07, 23:53
            Na Zachodzie obawiano się rewolucji. A rewolucja ta miałaby miejsce w kraju
            posiadającym broń jądrową. Tak więc to ich powstrzymywało przed innymi
            "czeczeniami". Zresztą z ta jedną Czeczenią Rosja nie mogła sobie wtedy
            poradzić. Więcej nie było trzeba.
            Nie zgadzam się z oceną Jelcyna. Po prostu Jelcyn nie nadawał się na przywódcę
            kraju, szczególnie który uciekł "z niewoli egipskiej" komunizmu. Rosja miała
            pecha zarówno do Gorbaczowa, jak i Jelcyna. Tyle, że Gorbaczowowi nie można
            zarzucić że coś ukradł, a córka Jelcyna należał do najiększych złodzieji w
            Rosji. W istocie kierowała do spółki z Bierezowskim zbrodniczym syndykatem który
            rabował ten kraj. Jorl nie jesteś głupi i doskonale wiesz że za podobne zbrodnie
            to by przywrócono karę śmierci w Niemczech, choćby tylko na ten jeden raz.

Tyle, że odegrały tutaj odwieczne cechy Rosjan - ich fatalizm i gotowość do
            znoszenia przeciwności losu niepojętych dla ludzi Zachodu. Ale to Rosjan
            zachartowalo - to widac po ich determinacji w zmienianiu swojego kraju na
            lepsze. Rosjanie przetrwali Jelcyna, tak jak potrafili wytrwac w najgorszym dla
            nich 1941 r i potem wygrać.
    • jorl Re: Dlaczego USA popierają albanizację Bałkanów? 10.06.07, 23:57
      w_ojciech napisał:

> jorl napisał:
      > > I nie robili nastepnych Czeczenii?
      > =================================================
      > Wybacz, ale nie wierzę by Zachód miał coś wspólnego z Czeczenią.
      >
      > Coś wiesz na ten temat?

Ha..ha..ha..!
      Oczywiscie ze tak. Obozy w Gruzji i w Turcji. I dotad tak jest ale naturalnie
      Rosja praktycznie juz wygrala.
      A teraz USA dostaje to w Iraqu za kare spowrotem.
      Kto mieczem wojuje...
      Pozdrowienia
      • w_ojciech Re: Dlaczego USA popierają albanizację Bałkanów? 11.06.07, 00:43
        Jorl
        to, że coś Ci się układa w spójną, Twoim zdaniem, mozaikę to ciut
        za mało. Rzeczywistość może być subtelniejsza.

Jestem przekonany, że Rosja nie miesza aktualnie w Iraku
        oraz, że USA (Zachód) nie miesza w Czeczeni. Wygląda to na
        jakąś niepisaną ugodę.
    • jorl h7 11.06.07, 00:02
      err7 napisał:

> Na Zachodzie obawiano się rewolucji. A rewolucja ta miałaby miejsce w kraju
      > posiadającym broń jądrową. Tak więc to ich powstrzymywało przed innymi
      > "czeczeniami". Zresztą z ta jedną Czeczenią Rosja nie mogła sobie wtedy
      > poradzić. Więcej nie było trzeba.

Zauwazylem h7 ze Ty ciagle uwazasz ze Zachod sie czegos tam obawial, zle myslal itd.
      Nie ja uawazam ze politycy na Zachodzie pracuja. A ze sprawiaja wrazenie jakies
      inne? To nalezy do demokracji.
      Ja pamietam jak w 90tych latach byly glosy na zachodzie ze trzeba sily atomowe
      Rosji wziac pod kuratele ONZ. I to nie byly zarty.
      Embargami ekonomicznymi mogli Rosje wtedy polozyc na lopatki. Ale sie
      przeliczyli. Clintona myslal ze juz wygrali i zabawial sie z Lewinska.
      Troche go rozumiem.
      Pozdrowienia
      • herr7 Jorl przyznajesz mi rację 11.06.07, 00:09
        Tyle, że teraz jest plan "B". Próbują grać ostrzej, ale już z silniejszą Rosją.
        Mnie się zdaje że te działania są na korzyść Rosji, gdyż konsolidują naród wokół
        wspólnych celów i zagrożeń. Wydaje mi się, że Amis sie bardzo starają i
        zmierzają do sprowokowania Rosjan na Ukrainie.

PS
        Dzisiaj Bush powiedział Albańczykom że Kosowarzy dostaną tę swoją niepodległość
        wbrew Rosji. Czy to znaczy że Amis zlekceważą rosyjskie weto w RB?
    • ukos Jeśli Kosowo ma mieć prawo do niepodległości... 11.06.07, 14:57
      ...to nie może istnieć Bośnia w dotychczasowej postaci. Republika Serbska w
      Bośni i chorwacka Hercegowina też muszą mieć to samo prawo. Niczym się od
      Kosowa nie różnią.
      • stranger.pl Re: Jeśli Kosowo ma mieć prawo do niepodległości. 11.06.07, 15:33
        No i oczywiście prawo do samostanowienia powinni mieć także Latynosi
        mieszkający zwarcie (większościowo) na południu USA!

Jeśli nie dziś to "jutro" - i na swój sposób to nieuchronne:))

en.wikipedia.org/wiki/Image:Census-2000-Data-Top-US-Ancestries-by-County.jpg
    • byly1ja Re: ?+ 11.06.07, 15:53
      skutek chyba odwrotny?
      herr7 10.06.07, 23:30 + odpowiedz

Bombardowanie Belgradu oznaczało koniec polityki rosyjskiej względem Zachodu,
      jaką na początku ery Jelcyna prowadził Andriej Kozyriew - czy ktoś go jeszcze
      pamięta?
      <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
      Kozyrew,byly ambasador w Szwecji, w Szwecji mieszka.
      I dobrze mu sie powodzi.

A co bedzie z enklawa armenska w Azerbajdzanie i Azerska w Armenii?
      A co bedzie z Abchazja,Osetia Poludniowa i tp.?
    • jorl w_ 11.06.07, 19:15
      w_ojciech napisał:

> Jestem przekonany, że Rosja nie miesza aktualnie w Iraku
      > oraz, że USA (Zachód) nie miesza w Czeczeni. Wygląda to na
      > jakąś niepisaną ugodę.

Moze zroche opisze dokladnie to co powiedziales w_.

A wiec na poczatku lat 90tych XXw dzwoni prezydent USA Clinton do Jelzina i tak
      mowi:
      Wiesz Borys, nie mozemy to na pismie ale umowimy sie ze my nie bedziemy teraz
      czynnie popierali Czeczencow jak mi radzi CIA (Monika, teraz nie sluchaj bo to
      sprawy panstwowe i tajne rob co do Ciebie nalezy!) ale Ty mi przyrzekniesz ze
      jak moj nastepca niejaki Dablju w chyba 2003 najedzie na Iraq nie bedziesz im
      pomagal. OK? Jak miedzy dzentelmenami tylko na gebe, prawda?

Ja tylko dokladniej napisalem drogi w_ co Ty powyzej.
      Pozdrowienia
      • w_ojciech Re: w_ 11.06.07, 20:07
        Posłuchaj Jorl
        zgadzamy się co do tego, że akcje Rosji w Czeczenii i USA
        w Iraku są jakoś rownoważone. Ty twierdzisz, że charakter
        tej równowagi jest aktywny, a ja, że bierny.

Do mojej opinii skłania mnie taka obserwacja. Gdyby
        Rosja dała partyzantom w Iraku jakieś Stingery to żelazne
        ptaki marines spadałyby jak ulęgałki.

Rosja nie daje im takiego sprzętu. Zgadzasz się z tym?
        • jorl Re: w_ 11.06.07, 22:01
          Amis Czeczencom a wlasciwie tym ktorzy tam walcza tez nie daja swojej bronii (no
          moze telefony satelitarne z oplacconymi abnamentem). Kupuje od bylych demolodow
          jak Polska rosyjska bron daje pieniadze aby oni w Rosji od wojska rosyjskiego
          kupowali bron co bylo nagminne w latach 90tych.
          Rosjanie pomagaja Iranowi jakies rakiety przeciwlotnicze produkowac, tam
          trafiaja moze nie najlepsze ale tez i moze w Iranie z pewnych rosyjskich
          elementow montowane. RPG29 rozwala amerykanskie czolgi i transportery. Rosja
          szkoli Iranczykow a oni to przekazuja dalej.
          Ten post powyzej mial unaocznic ze te dwie wojny nie sa tak dokladnie w jednym
          czasie. I wtedy jak Czeczenia byla wazna Rosja ledwo zipala i prawie sie nie
          rozleciala. I mowie o rozleceniu sie Rosji a nie ZSRR.
          Czeczenia praktycznie opanowana i teraz USA za kare dostaje kopniaki. W Iraqu.
          Ten Clinton to chyby bedzie nazwany najgorszy prezydent USA w historii. Bo
          panowanie nad Swiatem bylo tuz tuz. I sie nie udalo.
          Teraz Bush stara sie ratowac jak najwiecej ale ze chce za duzo uratowac dla USA
          bedzie uratowane mniej.
          Pozdrowienia

• w_ojciech Re: w_ 11.06.07, 23:09
            jorl napisał:
            > Rosjanie pomagaja Iranowi jakies rakiety przeciwlotnicze produkowac, tam
            > trafiaja moze nie najlepsze ale tez i moze w Iranie z pewnych rosyjskich
            > elementow montowane. RPG29 rozwala amerykanskie czolgi i transportery. Rosja
            > szkoli Iranczykow a oni to przekazuja dalej.
            ================================================
            Optymalne chyba by było przygotować Iran do aktywnej partyzantki.
            Rozwinąć to czego przedsmak był w Libanie.
            > ..... teraz USA za kare dostaje kopniaki. W Iraqu.
            > Ten Clinton to chyby bedzie nazwany najgorszy prezydent USA w historii. Bo
            > panowanie nad Swiatem bylo tuz tuz. I sie nie udalo.
            > Teraz Bush stara sie ratowac jak najwiecej ale ze chce za duzo uratowac dla USA
            > bedzie uratowane mniej.
            W moim przekonaniu w Irak Rosja jest zaangażowana minimalnie.
            Czekają na Iran i wtedy "nagle" pojawi się jakieś sensowne
            uzbrojenie dla partyzantki w trzech krajach: Afganistanie, Iraku
            i Iranie.

Czyli mamy pokerowe czekam.

PS. Ciekawy jest też front inwestycyjny Chin w Afrykę.
            • jj-k zadnej amerykanskiej ladowej interwencji w Iranie 11.06.07, 23:12
              nie bedzie - wiec i Rosjanie nie maja na co czekac.

jesli juz beda tylko bombardowania :)))
    • jorl h7 11.06.07, 22:35
      herr7 napisał:

> Tyle, że teraz jest plan "B". Próbują grać ostrzej, ale już z silniejszą Rosją.
      > Mnie się zdaje że te działania są na korzyść Rosji, gdyż konsolidują naród wokó
      > ł
      > wspólnych celów i zagrożeń. Wydaje mi się, że Amis sie bardzo starają i
      > zmierzają do sprowokowania Rosjan na Ukrainie.

E tam. Na Ukrainie nie maja Amis nic do gadania. Tam jest teatr dla Zachodu. Co
      prawda Zachod ten prawdziwy wie to i w nim nie uczestniczy ale taka Polska
      jeszcze mysli ze cos sie da zrobic.

> PS
      > Dzisiaj Bush powiedział Albańczykom że Kosowarzy dostaną tę swoją niepodległość
      > wbrew Rosji. Czy to znaczy że Amis zlekceważą rosyjskie weto w RB?

NATO chce w koncu wycofac wojska z tamtej okolicy bo maja inne zadania. I by
      chcieli to zrobic a tak to musza siedziec.
      Rosja zawetuje napewno a co zrobia? Moze jednak pojda na ugode z Serbami o
      podzial Kosowa? Pytanie jaki ale Serbowie na to by poszli.
      Ma kare Zachod za napasc na Jugoslawie.

Pozdrowienia
    • wujcio44 Re: Dlaczego USA popierają albanizację Bałkanów? 12.06.07, 14:17
      stranger.pl napisał:

> Jaki z tego wniosek (sytuacji w Kosovie) dla innych narodów: osiedlajcie się
      > na cudzej ziemi, rozmnażajcie się jak króliki, plujcie na Rosję, nie miejcie
      > styczności z Żydami a dobry Wujaszek Sam da wam prawo do niepodległości!

Najbardziej karygodne jest to plucie na Rosję. Toż to świętokradztwo!
    • w_ojciech ale numer 12.06.07, 15:24
      Albańczycy ukradli Bushowi zegarek

George Bush w błękitnej koszuli z podwiniętymi rękawami wchodzi
      w tłum wiwatujących na jego cześć Albańczyków. Wita się z nimi,
      wymienia uściski. Jednak od barierek odchodzi już... bez zegarka na
      ręku. Kamery zarejestrowały, jak z przegubu amerykańskiego prezydenta
      w ciągu kilku sekund złodziej szybko i sprawnie ukradł Timexa za
      50 dolarów.

Amerykański prezydent z podróży w ostatni weekend do Albanii wrócił
      bez zegarka. Na filmie nakręconym przez albańską telewizję News24 widać
      wyraźnie, jak Bush w ciągu kilku sekund traci czasomierz. Widać też dłonie,
      które sprawnie i zwinnie krzątają się wokół nadgarstka amerykańskiego
      prezydenta. Po chwili zegarek ginie bez śladu.

www.dziennik.pl/Default.aspx?TabId=14&ShowArticleId=48273
      • stranger.pl Re: ale numer 12.06.07, 15:25
        Buhahaha:)))
      • stranger.pl Re: ale numer 12.06.07, 15:29
        Przypominam - G. Busha chroniło 2,5 tysiąca amerykańskich (cywilnych)
        agentów:)))

A gdyb zamiast ściągania zegarka ktoś Bush'owi wbił igłę a la zabicie parasolką
        w Niemczech dysydenta bułgarskiego Markowa za czasów komunistycznej Bułgarii?
        • w_ojciech Re: ale numer 12.06.07, 15:35
          To baaardzo dużo mówi o Rambo, którzy chronią Busha.

A Bush tak kocha Albańczyków.
        • surfer1 Re: ale numer 13.06.07, 09:29
          Nie w Niemczech tylko w Wlk. Brytanii
    • jorl borrka 12.06.07, 18:31
      borrka napisał:

> Bog nie odjal mi tez rozumu, bym robil interesy w Rosji.
      >
      > Moj krytyczny stosunek do polityki Kremla, wynika ze znajomosci rzeczy.
      > Sek w tym, ze ja w Rosji znam kazdy kat.

Borrka, twierdzisz ze znasz tak dobrze Rosje bo tam czsto bywales i w kazdym jej
      kacie tez.
      Nie w sprawach biznesowych tak twierdzisz.
      Wiec jak urlopy tam spedzasz? Dobrych hoteli nie maja aby nie widziec bagna
      kraju gdzie jestem. Np. w Egipcie bagno ale hotele dobre wiec mozna.
      A Ty w Rosji po co?
      Moze jestes kadrowym polskim szpiegem i to sa Twoje wyjazdy sluzbowe? Bo inaczej
      nie moge sobie wyobrazic po co sie tak meczysz tam jezdzac? I sie jeszcze
      denerwujesz tamze.

Jak jestes szpiegiem to jest wytlumaczenie. Ale tez wtedy trzeba traktowac Twoje
      pisanie jako propaganda. Od Twoich szefow.
      Pozdrowienia

• tomek_122 who controls - and profits - from these resources. 13.06.07, 01:56
        US to sidestep Russia veto on Kosovo
        THE US is pressing for a quick UN vote on Kosovo but is ready to take on
        Russia's threat of a veto and move to unilaterally recognise the Serbian
        province's right to independence.
        Posted Jun 12, 2007 09:14 AM PST

Why this geopolitical "tug of war" over Kosovo between Russia and the US?

As reported by Anup Shah in the website "globalissues.org" on 21 January 2001:

""The determination by the U.S and NATO, at all costs, to occupy Kosovo and
        virtually all of Yugoslavia, is spurred on by the enticement of abundant natural
        resources. Kosovo alone has the richest mineral resources in all of Europe west
        of Russia. The New York Times observed that "the sprawling state-owned Trepca
        mining complex, the most valuable piece of real estate in the Balkans, is worth
        at least $5 billion." producing gold, silver, pure lead, zinc, cadmium, as well
        as tens of millions of dollars in profits annually. "Kosovo also possesses 17
        billion tons of coal reserves and Kosovo (like Serbia and Albania) also has oil
        reserves."

All Bush's talk about Kosovo 'independence' is simply about who controls - and
        profits - from these resources.
        • cyniol Re: who controls - and profits - from these resou 13.06.07, 17:42
          Eksperci uwazaja, ze zasoby naturalne Kosowa to cala "tablica Mendelejewa".
          www.1917.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=624&Itemid=&Itemid=&Itemid=&Itemid=&Itemid=53
      • herr7 borrka to Ukrainiec z Rawy Ruskiej 13.06.07, 17:53
        Zadomowił się tu u nas więc sobie "politykuje". Ma kompleksy typowe dla
        "zachodniego" Ukrainca - za całą tę swoją "mizerię" gotów jest obwiniać Rosjan,
        zapominając że gdyby nie oni to dzisiaj byłby co najwyżej parobasem u
        niemieckiego bauera na Ukrainie. To taki juszczenko w skali mikro...
        • w_ojciech Re: borrka to Ukrainiec z Rawy Ruskiej 13.06.07, 18:27
          herr7 napisał:
          > Zadomowił się tu u nas więc sobie "politykuje". Ma kompleksy typowe dla
          > "zachodniego" Ukrainca - za całą tę swoją "mizerię" gotów jest obwiniać Rosjan,
          Lubię go czytać. A jego pretensje są takie same jak każdego
          którego dotknął but carskiego żołdaka lub czerwonego janczara.
          > zapominając że gdyby nie oni to dzisiaj byłby co najwyżej parobasem u
          > niemieckiego bauera na Ukrainie. To taki juszczenko w skali mikro...
          Ty się chyba zapominasz.

Pozdrawiam Borrkę jeśli to czyta.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka