Dodaj do ulubionych

Pijany jak Polak :o)

13.06.07, 12:27
Wiekszosc z nas wie co znaczy to powiedzenie i skad sie wywodzi. Przypominam
na wszelki wypadek, ze byly to pochlebne slowa Napoleona Bonaparte w kierunku
polskich oficerow. Oni jedyni po "ciezkiej" nocy potrafili utrzymac sie na
koniu i ruszyc do boju.

www.youtube.com/watch?v=oOKbHnNkLOY
Wczoraj Sarkozy potwierdzil przyslowie "Polak, Wegier dwa bratanki..."
Po krotkim spotkaniu z Putinem mimo, ze mu sie troche jezyk platal. Potrafil
ruszyc do boju z dziennikarzami.
www.youtube.com/watch?v=haFdXeEPBcU
Obserwuj wątek
    • polski_francuz Ponoc 13.06.07, 12:37
      byl tylko zadyszany.

Wszystkie jego znajomki mowia, ze Sarko tylko o wodzie zyje...

PF
      • pies_na_czarnych Re: Ponoc 13.06.07, 12:41
        :o)
        Z Putinem takie numery nie przechodza!
        :o)
    • w_ojciech Re: Pijany jak Polak :o) 13.06.07, 15:09
      "Pijany jak Polak"
      Francuzi piją chyba dwa razy więcej niż Polacy. Generalnie
      dużo pije północ Europy. Strasznie piją Finowie.

Wg statystyk Polacy w tej kategorii to raczej outsiderzy.
      • marouder Ale lubieja w sposob widoczny, na powietrzu:) 13.06.07, 15:14
        Nawet panie Polki w slusznym wieku pijaja na powietrzu:
        youtube.com/watch?v=NcfIQowpTwk&mode=related&search=
        • marouder Panowie Polacy zreszta tez a szczegolnie milosnicy 13.06.07, 15:23
          ...obecnej koalicji lubieja wypic na dworze i wyartykulowac swoje poglady:
          youtube.com/watch?v=r7W7s2-KgTs&mode=related&search=
        • w_ojciech Re: Ale lubieja w sposob widoczny, na powietrzu:) 13.06.07, 15:25
          Marouder
          zobacz na statystyki i na to
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=57437673&a=59128131
          • marouder Ja nie o statystykach, ktorymi mozna manipulowac 13.06.07, 15:27
            ..do woli, ale o widocznosci problemu na ulicach miast i siol.
            • w_ojciech Re: Ja nie o statystykach, ktorymi mozna manipulo 13.06.07, 15:30
              Zaraz, zaraz, przecież zjawiska społeczne się jakoś mierzy.

Jak proponujesz to mierzyć?
              • marouder Mierzy sie, mierzy ale to nie we Francji... 13.06.07, 15:42
                ...funkcjonuje powiedzenie, ze tylko z kamienia sie nie utoczy.
                Vide material archiwalny:
                youtube.com/watch?v=WrZZTFSHRn8&mode=related&search=
                • w_ojciech Re: Mierzy sie, mierzy ale to nie we Francji... 13.06.07, 15:49
                  No dobrze, to może tak. Fachowcy z tej branży wiedzą mniej więcej
                  ile _łącznie_ (razem z lewą produkcją) spożywa się tego dobra.

Masz jakieś dane dla poszczególnych krajów?
                  Wiem, że Szwedzi też produkują różnego rodzaju "swojaczki".
                  • marouder Spotkalem sie z informacja, ze ok. 1/3 wypijanego 13.06.07, 15:52
                    ... w Polsce alkoholu nie podlega statystykom.
                    Ale obecne wladze daza do zmiany tego stanu rzeczy:
                    youtube.com/watch?v=gZrsAGDYMtM
                    • w_ojciech Re: Spotkalem sie z informacja, ze ok. 1/3 wypija 13.06.07, 16:05
                      No dobrze Marouder
                      Oglądałem jakiś reportarz o przestępczości we Francji. Są dzielnice
                      w dużych miastach gdzie policja miesiącami nie wchodzi bo się boi.

Ile takich filmów można tam nakręcić? Ile tam jest patologii?
                      • marouder Nie ograniczajmy sie w analizie zjawiska tylko do 13.06.07, 16:37
                        ..obszaru zubanizowanego:
                        youtube.com/watch?v=fII0AK8iGo8&mode=related&search=
                        • w_ojciech Re: Nie ograniczajmy sie w analizie zjawiska tylk 13.06.07, 18:40
                          Ty chyba masochistą jesteś.
                          • marouder A w zyciu:) Jestem tylko cokolwiek krytyczny wobec 13.06.07, 18:46
                            ...mojego ukochanego, dzielnego narodu polskiego:)
                            youtube.com/watch?v=jMdJ6wEfKAg&mode=related&search=
                            • w_ojciech Re: A w zyciu:) Jestem tylko cokolwiek krytyczny 13.06.07, 19:25
                              No a co pwiesz o tej statystyce?
                              tiny.pl/fd7l
                              • marouder Re: A w zyciu:) Jestem tylko cokolwiek krytyczny 13.06.07, 19:28
                                Nie zauwazylem tam informacji n/t sposobu szacowania liczby alkoholikow w kazdym
                                z tych krajow.
                                Do niczego, moim zdaniem, niezdatna ta statystyka.
                                • w_ojciech Re: A w zyciu:) Jestem tylko cokolwiek krytyczny 13.06.07, 19:31
                                  Przyznaję, że nie rozumiem. Mogę podać jeszcze inne
                                  statystyki i sprawa wygląda podobnie.

O co Ciebie biega???
                                  • marouder Re: A w zyciu:) Jestem tylko cokolwiek krytyczny 13.06.07, 19:36
                                    Zgony "odalkoholowe" na watrobe, czyli jakie?
                                    • w_ojciech Re: A w zyciu:) Jestem tylko cokolwiek krytyczny 13.06.07, 19:43
                                      Kiedyś był ten problem poruszany na forum i podawałem
                                      dane dotyczące chyba spożycia na łeb. Odnoszę wrażenie,
                                      że WSZYSTKIE statystku dotyczące tego problemu bezpośrednio
                                      czy też pośrednio ustawiają nas nisko.

Ja próbuję to "mierzyć", a Ty mówisz o jakichś odczuciach.
                                      Przestajesz być racjonalny.
                                      • marouder Wiem, ze spozycie w kraju maleje, ale wiem tez, ze 13.06.07, 19:48
                                        ...sposoby szacowania sa bardzo zawodne..niezaleznie, czy kwestie stanowi ogolna
                                        liczba alkoholikow, czy ilosc wypijanego na glowe spirytusu, czy zgony
                                        spowodowane alkoholem w mniej lub bardziej bezposredni sposob.
                                        • w_ojciech Re: Wiem, ze spozycie w kraju maleje, ale wiem te 13.06.07, 20:02
                                          Ponieważ kwestionowałeś rzetelność statystyk z uwagi na
                                          brak w nich samogonu - podałem statystyki, które ułomność
                                          takiego podejścia niwelują. Czyli via staystyki medyczne
                                          dotyczące "wątroby".

Inaczej już nie umiem problemu ująć.
                                          Ponadto entymematycznie zakładasz, że dane dotyczące
                                          Polski są nierzetelne.
                                          • marouder Rzetelnosc statystyk w odniesieniu do chorob i... 13.06.07, 20:10
                                            ...i smierci spowodowanych alkoholem jest marna. Alkoholicy umieraja na choroby
                                            ukladu nerwowego (wylew, zawal), choroby ukladu krazenia, na sklutek wypadkow
                                            przy pracy, urazow mechanicznych itp., przy czym niewielka tylko czesc tych
                                            zgonow klasyfikowana jest, jako skutek choroby alkoholowej.
                                            • w_ojciech Re: Rzetelnosc statystyk w odniesieniu do chorob 13.06.07, 20:14
                                              No Marouder
                                              podaj kryterium oceny. Bo nie są to filmy. Sam jestem zainteresowany
                                              tym jak ominąć nierzetelność danych.

Problem w statystyce stary jak świat.
                                              • w_ojciech errata 13.06.07, 20:16
                                                powinno być
                                                "No TO Marouder". Uciekło mi "to".
                                              • marouder Nie ma takich mozliwosci. 13.06.07, 20:21
                                                Umierajacy na choroby spowodowane naduzywaniem najczesciej nawet nie maja
                                                pojecia, ze trafilo ich z tej wlasnie przyczyny. Lekarzon takze nie zalezy a i
                                                obowiazku nie maja, by odpowiednio badac i klasyfikowac przyczyny zgonow.
                                                Gdzies czytalem, ze alkoholizm jest co prawda choroba smiertelna ale nigdy nie
                                                pojawia sie jako przyczyna zgonu:)
    • pies_na_czarnych Re: Pijany jak Polak :o) 13.06.07, 15:53
      Nie rozumie dlaczego uwazacie, ze jest to problem polski!
      • marouder No, nie tylko 13.06.07, 15:56
        Mozna powiedziec, ze ogolnoswiatowy:
        youtube.com/watch?v=HguOFtq9GVA
        • pies_na_czarnych Re: No, nie tylko 13.06.07, 17:07
          Nie przesadzajmy! Kazdy ma prawo byc zwyklym czlowiekiem.
    • polani Re: Pijany jak Polak :o) 13.06.07, 19:40
      Bylem w Polsce Jechalem PKP i teraz rozumie dlaczego polacy przegrali wojne w
      39r
      W Krakowie nauczyli sie marketing dostep do synagogi 10 ZL w sklepach cenny
      niemieckie i Kazymierz nie rochomosci jak w Tel Awiwu
      Polacy nauczyli sie zarobic na moje koszty
      • polski_francuz Fredek 13.06.07, 20:16
        zboju. Po pierwszze sie ciesze, ze cie widze.

A po drugie co ty, do cholery, chcesz powiedziec bo nic nie kapuje.

Musisz byc najdurniejszym do jezykow wroclawiakiem jaki jeszcze zyje:)

Napisz po angielsku, niemiecku, francusku, rosyjsku co chcesz powiedziec.

Pozdro

PF
        • pies_na_czarnych Re: Fredek 14.06.07, 15:45
          Mowia, ze Kaczor nie trunkuje. Wytlumaczcie mi to zachowanie. Ograniczony
          jakis, czy inny diabel? :o)))
          www.youtube.com/watch?v=mykNm2iNuPc

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka