Dodaj do ulubionych

PYTANIE DO ZYDOW

24.12.01, 02:30
Sluchajcie, mam pytanie, no i sie spodziewam otwartej i szczerej odpowiedzi.
Mysle ze pytanie jest na czasie. Wiadomo ze nie uznajecie Jezusa z Nazaretu
jako Mesjasza. Wiadomo tez ze oczekujecie na przyjscie innego mesjasza.
Pytanie brzmi; Z jakiego narodu bedzie ten mesjasz wedlug Was? Czy bedzie on
czlowiekiem czy tez istota pozaziemska?.
Co ten mesjasz uczyni szczegolnego dla Waszego narodu, i jaka bedzie jego rola
we swiecie na tym odcinku historii (i moze nie tylko) w ktorym sie objawi?
Kim on bedzie dla Nie-Zydow, i jaka rola Nie-Zydow bedzie do odegrania w czasie
pojawienia sie mesjasza?
Odpowiadajac na te pytania, pomozecie mi bardziej Was zrozumiec. Dziekuje.
Obserwuj wątek
    • Gość: jojo Hi Schon IP: *.proxy.aol.com 24.12.01, 02:51
      OK piszesz madrze,ok,ja Zyd o ksywie Jojo.Mnie,nie wiem za co Micnik na forum
      KRAJ do glosu nie dopuszcza,czyzby bal sie prawdy jakiejs? Po takich
      sprzedawczykach,wszystkiego spodziewac sie mozna! Na szczescie ,powoli do U.E.
      dochodzimy,a JA jestem tym,co tylko na to czeka!!!Hello mr.Chello + your
      smierdzoncy brother in Poland,zur zeit ONLY!!!
      • Gość: U Re: Hi Schon IP: 216.41.29.* 24.12.01, 04:29
        Gość portalu: jojo napisał(a):

> OK piszesz madrze,ok,ja Zyd o ksywie Jojo.Mnie,nie
        wiem za co Micnik na forum
        > KRAJ do glosu nie dopuszcza,czyzby bal sie prawdy
        jakiejs? Po takich
        > sprzedawczykach,wszystkiego spodziewac sie mozna! Na
        szczescie ,powoli do U.E.
        >
        > dochodzimy,a JA jestem tym,co tylko na to
        czeka!!!Hello mr.Chello + your
        > smierdzoncy brother in Poland,zur zeit ONLY!!!

A JA CIAGLE CZEKAM NA CYTATY POZYTYWNYCH WYPOWIEDZI
        ZYDOW O POLAKACH.
        • Gość: jd Re: Hi Schon IP: *.proxy.aol.com 24.12.01, 07:27
          jestem polski ;mysle ze wam wkrotce chuje na czole powyrastaja a dla jojo ; dwa
          chuje. the end
    • Gość: Fredzio Re: PYTANIE DO ZYDOW IP: *.tnt8.s2.uunet.de 24.12.01, 08:26
      schone napisał(a):

> Sluchajcie, mam pytanie, no i sie spodziewam otwartej i szczerej odpowiedzi.
      > Mysle ze pytanie jest na czasie. Wiadomo ze nie uznajecie Jezusa z Nazaretu
      > jako Mesjasza. Wiadomo tez ze oczekujecie na przyjscie innego mesjasza.
      > Pytanie brzmi; Z jakiego narodu bedzie ten mesjasz wedlug Was? Czy bedzie on
      > czlowiekiem czy tez istota pozaziemska?.
      > Co ten mesjasz uczyni szczegolnego dla Waszego narodu, i jaka bedzie jego rola
      > we swiecie na tym odcinku historii (i moze nie tylko) w ktorym sie objawi?
      > Kim on bedzie dla Nie-Zydow, i jaka rola Nie-Zydow bedzie do odegrania w czasie
      >
      > pojawienia sie mesjasza?
      > Odpowiadajac na te pytania, pomozecie mi bardziej Was zrozumiec. Dziekuje.
      To jest znano z Jezus z Nazaretu Zyd byl Jego Mamusia i Tatus tez, mi poznamy go
      jak czlonek naszego Narodu i nie wiecej, nasu Meszjaszz jest gdziesz w Drodze
      temaczasowo udalo sie nam nasze Panstwowoc pudowac z czlonkami z 120 Panstw i 80
      Jezykami.
      Ja nie moge rozumic Antysemitow wierza w Bogu Zydowskiego i Morduja Zydow.
      Pozdrawiam Zonierz Sharona

• Gość: 122401 Re: PYTANIE DO ZYDOW IP: *.156.107.186.Dial1.Chicago1.Level3.net 24.12.01, 08:48
        Gość portalu: Fredzio napisał(a):

> schone napisał(a):
        >
        > > Sluchajcie, mam pytanie, no i sie spodziewam otwartej i szczerej odpowiedz
        > i.
        > > Mysle ze pytanie jest na czasie. Wiadomo ze nie uznajecie Jezusa z Nazare
        > tu
        > > jako Mesjasza. Wiadomo tez ze oczekujecie na przyjscie innego mesjasza.
        > > Pytanie brzmi; Z jakiego narodu bedzie ten mesjasz wedlug Was? Czy bedzie
        > on
        > > czlowiekiem czy tez istota pozaziemska?.
        > > Co ten mesjasz uczyni szczegolnego dla Waszego narodu, i jaka bedzie jego
        > rola
        > > we swiecie na tym odcinku historii (i moze nie tylko) w ktorym sie objawi?
        > > Kim on bedzie dla Nie-Zydow, i jaka rola Nie-Zydow bedzie do odegrania w c
        > zasie
        > >
        > > pojawienia sie mesjasza?
        > > Odpowiadajac na te pytania, pomozecie mi bardziej Was zrozumiec. Dziekuje
        > .
        > To jest znano z Jezus z Nazaretu Zyd byl Jego Mamusia i Tatus tez, mi poznamy g
        > o
        > jak czlonek naszego Narodu i nie wiecej, nasu Meszjaszz jest gdziesz w Drodze
        > temaczasowo udalo sie nam nasze Panstwowoc pudowac z czlonkami z 120 Panstw i 8
        > 0
        > Jezykami.
        > Ja nie moge rozumic Antysemitow wierza w Bogu Zydowskiego i Morduja Zydow.
        > Pozdrawiam Zonierz Sharona
        >

Nie ma nic gorszego jak z taka nieswiadomoscia umrzec!!.
    • schone Re: PYTANIE DO ZYDOW 24.12.01, 08:53
      Czyz na tym forum nie ma ludzi powaznych z ktorymi mozna spokojnie i powaznie
      podyskutowac?, tylko same przeklestwa i wyzwiska - swiadczy to o poziomie
      kultury osobistej.
      Moje pytanie jest bardzo powazne; Czego Zydzi oczekuja od swego mesjasza (na
      ktorego czekaja), co on im uczyni? No, szukam obeznanych w temacie, moze rabin?
      • Gość: 122401 Re: PYTANIE DO ZYDOW IP: *.156.107.186.Dial1.Chicago1.Level3.net 24.12.01, 09:15
        schone napisał(a):

> Czyz na tym forum nie ma ludzi powaznych z ktorymi mozna spokojnie i powaznie
        > podyskutowac?, tylko same przeklestwa i wyzwiska - swiadczy to o poziomie
        > kultury osobistej.
        > Moje pytanie jest bardzo powazne; Czego Zydzi oczekuja od swego mesjasza (na
        > ktorego czekaja), co on im uczyni? No, szukam obeznanych w temacie, moze rabin?

Jak ci Fredzio nie powie to chyba juz nikt.On na stare lata ma czasami przeblyski
        szczerosci.
    • schone Re: PYTANIE DO ZYDOW 24.12.01, 22:52
      No co Wy? Nie chcecie ze mna dyskutowac? Czy nie ma zadnego rabina co by znal
      jezyk polski? A moze zna inne jezyki?
      • Gość: Egon Re: PYTANIE DO ZYDOW IP: *.proxy.aol.com 25.12.01, 05:51
        schone napisał(a):

> No co Wy? Nie chcecie ze mna dyskutowac? Czy nie ma zadnego rabina co by znal
        > jezyk polski? A moze zna inne jezyki?

Idz na lake,stokrotki zbieraj,zabe polska w rowie za jajca zlap silnie,to moze
        podyskutuje z toba!!!
    • Gość: Zydzi Odpowiedz od Zydow IP: *.cm-upc.chello.se 25.12.01, 04:53
      schone napisał(a):

> Co ten mesjasz uczyni szczegolnego dla Waszego narodu, i jaka bedzie jego rola
      > Kim on bedzie dla Nie-Zydow, i jaka rola Nie-Zydow bedzie do odegrania w czasie
      >

www.gazeta.pl/alfa/home.jsp?dzial=0511&forum=SWIAT&wid=1774&aid=743737

• schone Re: Odpowiedz od Zydow 25.12.01, 11:08
        Jak mozesz dyskutowac, jezeli nie wiesz o co chodzi. Nalozysz czepka, idziesz
        do synagogi, i zamiast sluchac co sie czyta to bladzisz myslami po forum, kogo
        by nastepnego obrazic i wyzwac. Czyz nie ma wsrod Was kogos kulturalnego z kim
        mozna by bylo wymienic kilka pogladow bez wyzywania?
        • Gość: Egon Re: Odpowiedz od Zydow IP: *.proxy.aol.com 25.12.01, 11:13
          schone napisał(a):

> Jak mozesz dyskutowac, jezeli nie wiesz o co chodzi. Nalozysz czepka, idziesz
          > do synagogi, i zamiast sluchac co sie czyta to bladzisz myslami po forum, kogo
          > by nastepnego obrazic i wyzwac. Czyz nie ma wsrod Was kogos kulturalnego z kim
          >
          > mozna by bylo wymienic kilka pogladow bez wyzywania?

Ja jestem na zawolanie,ubliz,a od razu ,w ryj swoj przepity oberwiesz.OK?
          • schone Re: Odpowiedz od Zydow 25.12.01, 12:27
            Nie ryj! nie ryj! Chyba sadzisz wedlug siebie! A ja mam calkiem przystojna
            buzie! Czy ty sie kiedy nauczysz kultury prostaku? Czy ty wogole umiesz
            normalnie rozmawiac? Chyba na starosc to cos ci sie miesza w tym pustym lbie.
            Bo ja chcialem po kulturalnemu porozmawiac, alez wy nie mozecie zyc jak
            czlowieka nie sprowokujecie. Z wami to i swiety nie wytrzyma, nie mowiac juz o
            mnie, co za typy bez kultury.
    • Gość: 122501 Re: PYTANIE DO ZYDOW IP: *.158.237.199.Dial1.Chicago1.Level3.net 26.12.01, 00:02
      schone napisał(a):

>

Zostales antysemita,Zydom pytan sie nie zadaje,zydow sie slucha;panial?.
      Kiedys pewien skrzypek w orkiestrze symfonicznej zamiast nuty C-cis zagral
      C.Dyregent wyczol falsz i zwrocil mu uwage w sposob taki jak ci pisze.Muzyk ten
      odrazu posadzil dyregenta o antysemityzm.
      • Gość: JIHAD Re: PYTANIE DO ZYDOW IP: *.chicago-21-22rs.il.dial-access.att.net 27.12.01, 04:08
        Gość portalu: 122501 napisał(a):
        >
        > Zostales antysemita,Zydom pytan sie nie zadaje,zydow sie slucha;panial?.

he he he to bylo dobre:-)
    • schone Re: PYTANIE DO ZYDOW 27.12.01, 00:12
      Nie dbam oto, kto jak mnie nazywa. Wiem kim jestem. Widze ze Zydowscy uczeni
      w Pismie milcza, czyzby nie mieli odpowiedzi? A moze nie wiedza po co zyja na
      tym swiecie, i na co czekaja?
      • Gość: Aaron Re: PYTANIE DO ZYDOW IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 27.12.01, 04:01
        Milcza bo odpowiedz jest zadziwiajaco prosta.Pisma Swiete nie spelnily sie
        jedynie do osoby reszta jest nadal aktualna a wiec nalezy wrocic do Starego
        Testamentu modlic sie i czekac.
    • Gość: Anatol Re: PYTANIE DO ZYDOW - Odpowiadam Z Izraela IP: *.hfa.netvision.net.il 27.12.01, 04:57
      schone napisał(a):

>
      Pytania sa bardzo powazne, jest to kwestja religji zydowskej od 3000 lat.
      Kto i co uczyni mesiasz: dobro dla swiata , bedzie on krolem Izraela w sensie
      duchowym, narody nie zydowskie maja zyc w zgodzie. Nie ma byc zabojstwa, Nie
      pobytu miesa, nawet Lwy maja jesc trawe. Ma byc Zmartwychwtanie. I Zycie bardzo
      mile i duchowe.
      Problem jest w tym ze Zydom jest nie dowiary ze Pan Jezus byl mesiasz, dlatego bo
      swiat sie nie zmienil, a moze sie pogorszyl. Zydzi wierza ze Jezus byl bardzo
      dobry i swiety, Ale dobre czasy nie przybyly. I do tego Jak Jezus byl syn Boski
      dlaczego mial umrzec jak kazdy zwykly czlowiek? Jak Pan Bog postanowil wyslac
      syna swojego jako Mesiasza, dlaczego jego nie bronil?
      Zydom jako pierwszym narodem na swiecie ktory wykonuje wiare boska, bardzo boli
      fakt ze Crzestjanie i Islam goni i nienawidzi IZRAEL, Zydzi wierza ze to jest
      nieporozumienie.

• Gość: Gluś Według Konecznego IP: *.246.98.149.Dial1.NewYork1.Level3.net 27.12.01, 05:53
      "Ci Żydzi co poszli za Chrystusem wtopili się w chrześcijański uniwersalizm. Ci
      co Go odrzucili, przetrwali w swej cywilizacji dzięki rozproszeniu (golusowi) ,
      wśród wyznawców innych religii, głównie dzięki wierze w swój mesjanizm i
      wybraństwo rozumiane w sposób jak najbardziej ziemski.

Co ciekawe zdaniem niektórych owym zapowiadanym mesjaszem jest cały lud
      żydowski. Jak napisał w XIX wieku rabin Baruch-Levy : "naród żydowski w swym
      zbiorowisku jest mesjaszem. Będzie panował nad całym światem , połączy rasy
      ludzkie , zniesie granice, obali monarchie i utworzy światową republikę ."

Koneczny zauważa, że cecha wybraństwa stanowi podstawowe spoiwo w sakralnej
      cywilizacji żydowskiej , decydujące o jej niezwykłej trwałości i żywotności na
      przestrzeni dziejów. Co ciekawe cecha ta nie występuje w żadnej innej
      cywilizacji historycznej. Żydzi trwają przy swojej religii ponieważ wierzą ,że
      ich bóg czyli Jehowa zobowiązał się (na zasadzie kontraktu) uczynić ich panami
      całej ludzkości, i że panowanie to ma im być dane niejako z góry , byle tylko
      zachowywali Zakon. Nie są więc oni pionierami. Nie idą zdobywać świat, czy
      ujarzmiać przyrodę. Osiedlają się wśród innych cywilizacji, najchętniej wśród
      bogatych. Zawsze grupowo, od razu tworząc swoją własną odrębną społeczność.
      Jest to cywilizacja programowej odrębności, programowego odstawania od
      otoczenia . W judaizmie nie ma określonej teologii, którą można by poznać i
      zaakceptować, uznać za swoją i się nawrócić. W żydostwo można się jedynie
      wżenić, biologicznie wtopić. Żydzi z własnej woli żyją życiem odrębnym. Tworzą
      swoje gminy (kahały), rządzą się własnymi prawami, dbają o odrębność
      przestrzenną. Getta tworzą sami, z własnej woli, jako dzielnice w których żyją
      razem. Dopiero Hitler ogradzając getta stworzył pojęcie izolacji przymusowej.
      Żydzi nie stanowią biologicznie żadnej jednej rasy. Jest wielkim
      nieporozumieniem traktowanie niechęci do Żydów jako rasizmu. Żydzi polscy
      rasowo są bliscy Polakom, Żydzi Magrebu Arabom, Żydzi etiopscy Etiopczykom itd.
      Natomiast fakt, że trzymają się swojego środowiska, swojej cywilizacji, swojej
      odrębności, powoduje, że biologicznie wyodrębniają się. To nie rasa tworzy
      cywilizację żydowską, ale cywilizacja powoduje odrębność biologiczną. Nie jest
      to odrębność zupełna, bo małżeństwa mieszane występują często, ale
      wystarczająca, by wszędzie gdzie dłużej żyją społeczności żydowskie, odróżniano
      ich fizycznie od otoczenia. To wszystko jest konsekwencją zbiorowej świadomości
      o wybraństwie. Pamięć o Bożym, swoiście pojmowanym wybraństwie, o szczególnej
      relacji z Bogiem, o Bożej obietnicy , danej biologicznym potomkom tylko jednego
      ludu powoduje, że monoteizm przeradza się w monolatrię. Wiarę w jedynego Boga
      uniwersalnego (monoteizm) zastępuje wiara w jednego, własnego
      boga "plemiennego" - Jehowę (monolatria). W gruncie rzeczy jest to forma
      politeizmu gdyż dopuszcza istnienie bogów cudzych, bogów innych ludów. "

www.kki.krakow.pl/piojar/polemiki/koneczny/koneczny.html
      • Gość: U Re: Według Konecznego IP: 216.41.47.* 27.12.01, 06:17
        Gość portalu: Gluś napisał(a):

> "Ci Żydzi co poszli za Chrystusem wtopili się w
        chrześcijański uniwersalizm. Ci
        >
        > co Go odrzucili, przetrwali w swej cywilizacji dzięki
        rozproszeniu (golusowi) ,
        >
        > wśród wyznawców innych religii, głównie dzięki
        wierze w swój mesjanizm i
        > wybraństwo rozumiane w sposób jak najbardziej ziemski.
        >
        > Co ciekawe zdaniem niektórych owym zapowiadanym
        mesjaszem jest cały lud
        > żydowski. Jak napisał w XIX wieku rabin Baruch-Levy :
        "naród żydowski w swym
        > zbiorowisku jest mesjaszem. Będzie panował nad całym
        światem , połączy rasy
        > ludzkie , zniesie granice, obali monarchie i utworzy
        światową republikę ."
        >
        > Koneczny zauważa, że cecha wybraństwa stanowi
        podstawowe spoiwo w sakralnej
        >
        > cywilizacji żydowskiej , decydujące o jej niezwykłej
        trwałości i żywotności na
        >
        > przestrzeni dziejów. Co ciekawe cecha ta nie
        występuje w żadnej innej
        > cywilizacji historycznej. Żydzi trwają przy swojej
        religii ponieważ wierzą ,że
        > ich bóg czyli Jehowa zobowiązał się (na zasadzie
        kontraktu) uczynić ich panami
        >
        > całej ludzkości, i że panowanie to ma im być dane
        niejako z góry , byle tylko
        > zachowywali Zakon. Nie są więc oni pionierami. Nie idą
        zdobywać świat, czy
        > ujarzmiać przyrodę. Osiedlają się wśród innych
        cywilizacji, najchętniej wśród
        > bogatych. Zawsze grupowo, od razu tworząc swoją własną
        odrębną społeczność.
        > Jest to cywilizacja programowej odrębności,
        programowego odstawania od
        > otoczenia . W judaizmie nie ma określonej teologii,
        którą można by poznać i
        > zaakceptować, uznać za swoją i się nawrócić. W
        żydostwo można się jedynie
        > wżenić, biologicznie wtopić. Żydzi z własnej woli żyją
        życiem odrębnym. Tworzą
        > swoje gminy (kahały), rządzą się własnymi prawami,
        dbają o odrębność
        > przestrzenną. Getta tworzą sami, z własnej woli, jako
        dzielnice w których żyją
        > razem. Dopiero Hitler ogradzając getta stworzył
        pojęcie izolacji przymusowej.
        > Żydzi nie stanowią biologicznie żadnej jednej rasy.
        Jest wielkim
        > nieporozumieniem traktowanie niechęci do Żydów jako
        rasizmu. Żydzi polscy
        > rasowo są bliscy Polakom, Żydzi Magrebu Arabom, Żydzi
        etiopscy Etiopczykom itd.
        >
        > Natomiast fakt, że trzymają się swojego środowiska,
        swojej cywilizacji, swojej
        > odrębności, powoduje, że biologicznie wyodrębniają
        się. To nie rasa tworzy
        > cywilizację żydowską, ale cywilizacja powoduje
        odrębność biologiczną. Nie jest
        > to odrębność zupełna, bo małżeństwa mieszane występują
        często, ale
        > wystarczająca, by wszędzie gdzie dłużej żyją
        społeczności żydowskie, odróżniano
        >
        > ich fizycznie od otoczenia. To wszystko jest
        konsekwencją zbiorowej świadomości
        >
        > o wybraństwie. Pamięć o Bożym, swoiście pojmowanym
        wybraństwie, o szczególnej
        > relacji z Bogiem, o Bożej obietnicy , danej
        biologicznym potomkom tylko jednego
        >
        > ludu powoduje, że monoteizm przeradza się w
        monolatrię. Wiarę w jedynego Boga
        > uniwersalnego (monoteizm) zastępuje wiara w jednego,
        własnego
        > boga "plemiennego" - Jehowę (monolatria). W gruncie
        rzeczy jest to forma
        > politeizmu gdyż dopuszcza istnienie bogów cudzych,
        bogów innych ludów. "
        >
        > <a
        href="www.kki.krakow.pl/piojar/polemiki/koneczny/
        koneczny.html">www.k
        >
        ki.krakow.pl/piojar/polemiki/koneczny/koneczny.html</a>

PETYCJA # 7

A JA CIAGLE CHODZE Z LBEM W CHMURACH,MARZAC,ZE PEWNEGO
        DNIA JAKIS ZYD NAPISZE TUTAJ COS FAJNEGO O POLAKACH.
        • schone Re: Według Konecznego 27.12.01, 11:31
          Dziekuje bardzo za Wasze wyjasnienia. Jestem wdzieczny, ze mozemy sobie
          spokojnie podyskutowac, bez brzydkiego nazywania sie. Jest tylko jeden
          problem. Ja zawsze rozumialem ze Bog stworzyl czlowieka dlatego aby miec z nim
          spolecznosc. Taka spolecznosc czlowiek mial w raju, do chwili swojego upadku.
          Pierwszemu czlowiekowi dane bylo prawo cyt;' Od wszelkiego drzewa bedziesz jadl
          owoc, ale od drzewa poznania dobra i zla nie jedz, gdyz smiercia umrzesz'
          Wiadomo ze czlowik zjadl, i w tym momencie skonczyla sie spolecznosc czlowieka
          z Bogiem. I napisano; 'wszyscy zgrzeszyli, i pozbawieni sa chwaly Bozej' Stad
          wniosek, ze po upadku Adama stracilismy szanse byc dziecmi Boga. Dlatego Bog
          poslal Mesjasza aby zaplacil za nasz grzech swoja smiercia, na ktora my bylismy
          zasadzeni.
          Biorac pod uwage to, ze Stary Testament dosc szczegolowo okresla miejsce, matke
          Jezusa, nawet czas przyjscia Mesjasza (Daniel), Jego zycie, smierc, i
          zmartwychwstanie - powinno byc to zrodlem identyfikacji Mesjasza. Te proroctwa
          zostaly wypelnione w Osobie Jezusa z Nazaretu. Rozdzial 53 Izajasza opisuje
          Jego droge krzyzowa. Tu nie moze byc mowy o narodzie, to jest mowa o odrebnej
          osobie.
          Ja nie mysle nikogo nawracac, poprostu chcialem poszerzyc moje granice wiedzy.
          Dziekuje.
          Pzdr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka