Dodaj do ulubionych

Uwaga generalna o "ja jestem Polakiem"

IP: *.client.attbi.com 13.09.03, 20:40
Bez konkretnego adresata, takie tylko spostrzeżenie. Ciekawostka, jak to
członkowie izraelskiego korpusu propagandowego zastrzegają się, jakimi to są
stuprocentowymi Polakami. Tymczasem Żyd, jako Żyd nie zdaje sobie sprawy, jak
wychowanie w syjonistycznym etosie zmienia sposób myślenia w porównaniu z
polskim standardem. Wystarczy, żeby delikwent napisał pół zdania, a
syndrom "narodu wybranego", "never again" i etosu osadniczego wyłazi i
identyfikuje go bez pudła. Polak może sobie byc przyjazny wobec Izraela (może
się zdarzyć, czemu nie), ale, do diaska, nigdy przeciez nie będzie izraelskim
patriotą!
Obserwuj wątek
    • lechu1 Uwaga generalna o 'ja jestem Polakiem'-do Arabow 13.09.03, 20:45
      Gość portalu: Wuj Ingmar napisał(a):

> Bez konkretnego adresata, takie tylko spostrzeżenie. Ciekawostka, jak to
      > członkowie izraelskiego korpusu propagandowego zastrzegają się, jakimi to są
      > stuprocentowymi Polakami. Tymczasem Żyd, jako Żyd nie zdaje sobie sprawy,
      jak
      > wychowanie w syjonistycznym etosie zmienia sposób myślenia w porównaniu z
      > polskim standardem. Wystarczy, żeby delikwent napisał pół zdania, a
      > syndrom "narodu wybranego", "never again" i etosu osadniczego wyłazi i
      > identyfikuje go bez pudła. Polak może sobie byc przyjazny wobec Izraela
      (może
      > się zdarzyć, czemu nie), ale, do diaska, nigdy przeciez nie będzie
      izraelskim
      > patriotą!

Ale tez nigdy nie bedzie arabskim patriota tak jak ty wuju ,z reszta zgrai
      na czele z jednoosobowa bojowka obnazona na forum Andrzej-Titus-jewhater
      Wiec sie patrioci islamscy odczepcie od Polski i Polakow i USA .
      • Gość: Wuj Ingmar O, proszę - przykład sam się znalazł IP: *.client.attbi.com 13.09.03, 21:00
        Kto nie kocha Izraela, to musi Arab. Hehe...
        A nie uczyli Cię w jeszywie, jaki to naród jest najbardziej antysemicki na
        świecie?

Co zaś do czepiania się USA: rozliczcie się najpierw z USA za
        USS "Liberty", "Lavon Affair", tańce radości po ataku 11.IX. Dopiero potem
        możecie udawać przyjaźń.
      • lechu1 do Arabstwa na forum w tym "xuja Ahmeda 14.09.03, 01:12
        Co ty hujek do Polakow masz , Arab do Polakow to jak trabka do tylka.

Jestes po prostu arabskim patriota wuju ,z reszta zgrai
        na czele z jednoosobowa bojowka obnazona na forum Andrzej-Titus-

• Gość: Wqrwiony2 i co, judku, za Polaka probujesz uchodzic?!? IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 14.09.03, 15:49
    • hanes Re: Uwaga generalna o "ja jestem Polakiem" 13.09.03, 21:16

> stuprocentowymi Polakami. Tymczasem Żyd, jako Żyd nie zdaje sobie sprawy, jak
      > identyfikuje go bez pudła. Polak może sobie byc przyjazny wobec Izraela (może
      > się zdarzyć, czemu nie), ale, do diaska, nigdy przeciez nie będzie izraelskim
      > patriotą!
      My niemiec ne dobrze robic. My Jude Mydlo i Handschue robic. Wschisko muwic
      Niemiec nie dobre, aber jetz my Jude nie miec und my dobre byc. Nie miec Jude,
      nie miec problem.
      • Gość: jojo Re: Uwaga generalna o "ja jestem Polakiem" IP: *.proxy.aol.com 13.09.03, 23:51
        a ty teraS lingwiSTO pocaluj PANA ZYDA w ARSCH or ASS," jetz" ,OK
        PANIE "mondry" lingwiSTO ??? A MOZE polska GLISTO ?!!!
        • Gość: H.Kloss Re: Uwaga generalna o "ja jestem Polakiem" IP: *.dipool.highway.telekom.at 14.09.03, 00:13
          a ty teraS lingwiSTO pocaluj PANA ZYDA w ARSCH or ASS," jetz" ,OK
          > PANIE "mondry" lingwiSTO ??? A MOZE polska GLISTO ?!!!

Jojo, ty biedny bydlaku zasrany, posluchaj czlowieka ktory ci dobrze zyczy. Gdyby Amerykanie zrobili to co Niemcy, swiat by sie strasznie oburzyl, ale ty parchu nie mialbys wiecej problemu ze swoimi mendami!
          TAK BYLOBY DLA CIEBIE LEPIEJ !!!
          • Gość: jojo Re: Uwaga generalna o "ja jestem Polakiem" IP: *.proxy.aol.com 14.09.03, 00:51
            fuck you du Schwab-a pysk by american soldiers beeing fucked daily in your
            german maul !!!
    • marcus_crassus "JA"jestem Polakiem..... 13.09.03, 21:55
      i nie jestem patriota Izraelskim,ani etiopskim,finskim,amerykanskim ani
      nowozelandzkim.

oprocz tego ze jestem takze:europejczykiem - ktorego kultura wywodzi sie z
      wartosci ktore Europa wypracowala sobie w ciagu swojej historii a wywodzace
      sie zarowno z Grecji,Rzymu,oswiecenia,chrzescijanskiej kultury oraz rewolucji
      francuskiej.Nie popieram zydow dlatego ze sa zydami,ze w ich zylach plynie
      krew wybrancow Boga czyc cos w tym stylu.Po prostu jesli tematem forum jest
      polityka na swiecie to zydzi sa zwiazani z nasza kultura,albo my z ich
      kultura,niewazne.Ich panstwo broni sie przed atakami ludzi ktorzy sa
      agresorami w stosunku do ich panstwa.Ich panstwo broni sie przed ludzmi ktorzy
      nienawidza swiata w ktorym ja zyje,nienawidza jego wartosci i jego
      zasad.Nienawidza wolnosci slowa,postepu,rownosci ludzi,prawa do autonomii
      jednostki etc...I dlatego moje sympatie sa z zydami.W innym wypadku bylby to
      taki sam kraj jak portugalia,szwajcaria,finlandia czy korea.jednak oni sa na
      linii walk miedzy cywilizacja ktorej jestesmy czescia a cywilizacja ktorej
      wartosci sa zupelnie nam obce.Dlatego czuje sympatie do Izraela i do ludzi
      ktorzy tam mieszkaja.Z tych samych przyczyn czuje sympatie do USA.Poniewaz oni
      reprezentuja paradoksalnie(byc moze przez to ze zostaly stworzone przez
      najbardziej kreatywnych ludzi na naszym kontynencie) wszelkie wartosci ktore
      sa wlasciwe dla Europejczykow.
      • Gość: Wuj Ingmar Wspólnota wartości IP: *.client.attbi.com 13.09.03, 23:17
        O ile dla USA mam dużo sympatii, to dla Izraela - niewiele. Wbrew bowiem
        kampanii propagandowej Izraela, mającej na celu wykazanie podobieństw,
        wspólnoty wartości etc., to tak naprawde takowych jest niewiele.

Na przykład - dla nas hasło "Polska dla Polaków" lekko cuchnie. Żydzi - ależ
        jak najbardziej - "Izrael jest państwem żydowskim".

W naszej kulturze wysyłanie morderców dla eliminowanie przywódców przeciwnika
        nie uchodzi. Nawet Sowieci robili to tylko wyjątkowo (jak z Trockim). Żydzi -
        ależ jak najbardziej, to całkiem jawna polityka tego państwa.

Dla nas małżeństwa między przedstawicielami różnych wyznań/kultur nie sa niczym
        nadzwyczajnym. W Izraelu - spróbuj wziąć ślub inny, niż udzielany przez rabina.
        Pod tym względem Izrael jest teokracją, jak Iran. Co do wolności słowa, to
        spróbuj, na przykład, nawracania w Izraelu na chrześcijaństwo (ma sie rozumieć,
        spróbuj, jeśli chcesz być deportowany).

Powyższe (oraz sporo innych rzeczy) wynika z posiadania przez Żydów nieco
        innego niż nasz systemu wartości. System zydowski to wyjątkowo paskudna
        mieszanina trzech składników:
        1. Mściwej mentalności Bliskiego Wschodu, charakterystycznej również dla
        Arabów.
        2. Etosu "narodu wybranego", przekonanego o własnej wyjątkowości i należnym,
        uprzywilejowanym miejscu wśród innych narodów.
        3. Dziedzictwa nazizmu. Tu winien jestem wyjaśnienie: narodowy socjalizm oraz
        pokrewne były chorobą Europy początku Europy wieku XX. Na politykę państwową
        przełożyło się to w głównie w Niemczech, ale lewica brunatna była również
        znaczącym ruchem w innych krajach (w Polsce, na przykład, ONR, w Anglii Moseley
        etc.). Taka była moda przed II wojną, jeszcze nie było wiadomo, do czego ta
        ideologia jest zdolna. Narodziny żydowskiego ruchu zamyślającego o własnym
        państwie przypadły na ten właśnie okres. Chcesz dowodu - przejrzyj program
        Betaru, do którego dalej podam link. I nie próbuj wykręcać kota ogonem, że
        to "margines": to środowisko wydało przynajmniej dwóch późniejszych premierów
        Izraela (Begin na pewno, prawdopodobnie rowniez Shamir , ale to musialbym
        sprawdzic). Podsumowując: Izrael może mieć coś wspólnego z Europą i jej
        wartosciami, ale z tą chorą na narodowy socjalizm Europą sprzed 80 lat.

1. >Ich panstwo broni sie przed atakami ludzi ktorzy sa
        > agresorami w stosunku do ich panstwa

Dlaczego pomijasz masową, niekontrolowaną imigrację Żydów do Palestyny na
        początku XX wieku, celową zmianę proporcji narodowościowych i ideologię
        Żabotyńskiego, bynajmniej nie będąca politycznym marginesem?
        Poczytaj sobie sam i wyrób opinię:
        www.saveisrael.com/jabo/jaboraayon.htm
        Co do tego, kto tam jest agresorem, to tylko będąc żydowskim patriotą można
        zapomnieć o powyższych FAKTACH z izraelskiej historii i stwierdzić.
        że "agresorami są Arabowie". Prawda jest taka, że agresorami są tam Żydzi i
        Arabowie na przemian.

> Ich panstwo broni sie przed ludzmi ktorzy
        > nienawidza swiata w ktorym ja zyje,nienawidza jego wartosci i jego
        > zasad.

"Wróg mojego wroga jest moim przyjacielem"?
        Zachód popełnił już raz ten błąd - z Sowietami, wobec zagrożenia przez Rzeszę.
        Skończyło się to oddaniem pod wpływ Sowietów połowy Europy na ponad pół wieku.
        Być może wtedy nie dało się tego błędu uniknąć - Reich był silnym państwem.
        Islam militarnie jest zerem, poradzimy sobie z nim sami, obejdzie się bez
        pomocy Izraela (lepszy jawny wróg zresztą, niż tacy "przyjaciele" - wpisz sobie
        w Google "Lavon Affair" i poczytaj).
        • Gość: jojo Re: Wspólnota wartości IP: *.proxy.aol.com 13.09.03, 23:38
          mozesz w koncu juz jape swoja z zebami dziurawymi zamknac? A jezeli chodzi o
          mildew na twoim podniebieniu to znam jednego debila z Czikago Pulsa,cieplym
          wytryskiem w jape twoja moze cie po 3 seansach z mildew uwolnic ,bez zaplaty do
          tego !!!
          • Gość: Wuj Ingmar Ale masz, jojo, marzenia! IP: *.client.attbi.com 13.09.03, 23:42
        • marcus_crassus Re: Wspólnota wartości 14.09.03, 01:32
          Izrael jest panstwem zydowskim.

Polska jest panstwem polskim.

Polska jest panstwem Polakow.Tak samo jak Izrael Zydow.

dlaczego znow klamiesz???Dlaczego dla Polski napisales inaczej to zdanie niz
          dla Izraela??Nie uchodzi mordowanie przywdocow wroga???A kogo zabijali
          patrioci z AK w swoich akcjach?Nie zabijali jak tylko mogli oficerow
          niemieckich?A kogo sciagaja amerykanie?Zabili synow Saddama?Zabija sie kazdego
          wroga,czym wyzej stoi tym lepiej.W tradycji Zydow tak samo jak i Polakow nie
          ma natomiast tradycji mordowania cywilow dzieciakow i wysadzania sie w
          restauracjach.Gadasz bzdury.

Sprobuj w Iranie nawracania na chrzescijanstwo - deportuja Twoje zwloki.

Niech sobie sie zydzi zenia z zydami,przy rabinach czy nawet przy
          Szaronie.Wazne jest jedno.Moge sobie zalozyc koszulke z kim chce,moge miec na
          szyi krzyz,polksiezyc czy piramidke.I nikt mnie za to nie wsadzi do
          wiezienia,nie wysle na wychlostanie ani nie zabije.A zydzi niech sie zenia jak
          chca i nic mi do tego.Tak samo jak nikomu nic do tego jak sie zenia Polacy.

I na tym polega demokracja i wolnosc-nikt niczego ci nie narzuca ani ty nie
          narzucasz innym.Autonomia jednostki siega tak daleko az nie zagraza autonomii
          innej jednostki.nie twoj biznes jak zenia sie zydzi.w kazdym razie nie leja
          swoich zon po pyskach i nie uwazaja kobiet za podludzi.

a)sam jestem msciwy
          b)Polska mesjaszem narodow
          c)Dmowski sie klania.

A nie mogli tam wyjezdzac???Jakis zakaz byl???Poza tym komu ukradli ta
          ziemie???

na pewno nie palestynczykom - niech sie po nia zglosza mocarstwa kolonialne
          albo albo spadkobiercy Imperium Ottomanskiego.Decyzja ONZ byla jasna - tylko
          ze wtedy arabowie ja odrzucili.Decyzji ONZ nie uznajesz???Bo to nie byla
          ziemia ONZ??To dlaczego chcesz uznac inne decyzje?Nic nie jest ONZ.A ziemia
          nie nalezala na pewno do czegos takiego jak panstwo palestyna bo to nie
          istnialo nigdy.Arabowie odrzucili ta zgode.I wybrali droge wojny.Tylko ze im
          sie nie udalo.

nie ma agresora na przemian - jak ktos cie napada na ulicy a ty mu oddasz to
          jestes agresorem "na przemian",logiczny absurd.

zydzi nie chca jak stalin nas podbic.maja u siebie demokracje,a nie
          dyktature.tym gorzej dla nas ze jako europejczycy mozemy pochwalic sie
          stalinem i hitlerem - ktorzy uwielbiali mordowac dla samej radosci mordowania.

zydzi nie tylko sa wrogami wroga ale nasza cywilizacja wywodzi sie z ich
          kultury bardziej niz oni z naszej.jak to mowi porzekadlo - gdy oni budowali
          swiatynie salomona nasi przodkowie okladali sie maczugami na jakis polach albo
          lasach.

z zydem moge pojsc na wodke,moge pojsc na impreze,poderwac kobitki,z zydowka
          moge isc sie pobawic,pogadac i pojsc do lozka;).

Wiec nie widze roznicy miedzy naszymi kulturami.

a mialem przyjemnosc spotkac takich dziadkow gadajacych glupoty o zydach bedac
          swego czasu w slynnej parafii ksiedza Jankowskiego.Wchodze sobie
          spokojnie,podbiega do mnie kilku dziadkow i wciska mi do reki gazetki mowiac
          ze to lista "100 zydow polskich" i jeszcze jakies super rewelacje.Od
          razu "odrzucilem" doslownie to ich gowno i powiedzialem ze "takiego scierwa to
          ja nie czytuje.Potem jeszcze jak wychodzilem i przechodzilem obok nich cos
          gadali "zyd,zyd".I mowiac szczerze czulem sie wtedy bardzo dobrze.Tak samo
          jakbym wyladowal w jakies rasistowskiej dzielnicy "100 aryjczykow" i dostalbym
          okreslenie "czarnucha".Ot,nieznosze scierwa i juz.
          • Gość: Wuj Ingmar Re: Wspólnota wartości IP: *.client.attbi.com 14.09.03, 01:50
            "Rzeczpospolita Polska jest dobrem wspólnym wszystkich obywateli." Nikt
            normalny dzisiaj nie chce z niej wyrzucać Niemców, Litwinów czy Żydów. Izrael
            zaś jest "państwem żydowskim", a pomysły z wysiedlaniem innych, nie do
            pomyślenia w krajach cywilizowanych, przedstawiają prominentni Żydzi.

) Sprobuj w Iranie nawracania na chrzescijanstwo - deportuja Twoje zwloki.

Znakomicie. Ale widzisz, zacząłeś od porównywania Europy i USA z Izraelem, a
            zeszło na Iran, że jednak jeszcze od Izraela gorszy. Przynajmniej oba "I."
            znalazły się w jednej lidze, gdzie przynależą. :-)

) b)Polska mesjaszem narodow
            ) c)Dmowski sie klania.

O ONR sam napisałem, nie musisz sie popisywać i mnie "łapać", że to niby Polacy
            byli tacy sami. Owszem, w Polsce też to było, ale cały moj wywód kładzie nacisk
            na BYŁO. Podobnie jak w większości Europy 80 lat temu. Sęk w tym , że w Izraelu
            JEST NADAL. My po szowinizmie dawno spuściliśmy wodę, gazetki z "listami
            Żydów", jak słusznie zauważyłeś, możesz dostać najwyżej od stetryczałych
            emerytów pod kościołem. Jakikolwiek polityk europejski bądź amerykański, który
            by sie popisał któryms ze zdań podanych poniżej, byłby skończony (no, Rosja
            toleruje Żyrynowskiego jako "village idiot"). W Izraelu jakoś nie razi...

1. "There is a huge gap between us (Jews) and our enemies ­not just in ability
            but in morality, culture, sanctity of life, and conscience. They are our
            neighbors here, but it seems as if at a distance of a few hundred meters away,
            there are people who do not belong to our continent, to our world, but actually
            belong to a different galaxy." Israeli president Moshe Katsav. The Jerusalem
            Post, May 10, 2001
            2. "The Palestinians are like crocodiles, the more you give them meat, they
            want more".... Ehud Barak, Prime Minister of Israel at the time - August 28,
            2000. Reported in the Jerusalem Post August 30, 2000

3. " [The Palestinians are] beasts walking on two legs." Menahim Begin, speech
            to the Knesset, quoted in Amnon Kapeliouk, "Begin and the Beasts". New
            Statesman, 25 June 1982.

4. "The Palestinians" would be crushed like grasshoppers ... heads smashed
            against the boulders and walls." " Isreali Prime Minister (at the time) in a
            speech to Jewish settlers New York Times April 1, 1988

5. "When we have settled the land, all the Arabs will be able to do about it
            will be to scurry around like drugged cockroaches in a bottle." Raphael Eitan,
            Chief of Staff of the Israeli Defence Forces, New York Times, 14 April 1983.

6. "How can we return the occupied territories? There is nobody to return them
            to." Golda Meir, March 8, 1969.

7. "There was no such thing as Palestinians, they never existed." Golda Maier
            Israeli Prime Minister June 15, 1969

8. "The thesis that the danger of genocide was hanging over us in June 1967 and
            that Israel was fighting for its physical existence is only bluff, which was
            born and developed after the war." Israeli General Matityahu Peled, Ha'aretz,
            19 March 1972.

9. David Ben Gurion (the first Israeli Prime Minister): "If I were an Arab
            leader, I would never sign an agreement with Israel. It is normal; we have
            taken their country. It is true God promised it to us, but how could that
            interest them? Our God is not theirs. There has been Anti - Semitism, the
            Nazis, Hitler, Auschwitz, but was that their fault ? They see but one thing: we
            have come and we have stolen their country. Why would they accept that?" Quoted
            by Nahum Goldmann in Le Paraddoxe Juif (The Jewish Paradox), pp121.

9a. Ben Gurion also warned in 1948 : "We must do everything to insure they (
            the Palestinians) never do return." Assuring his fellow Zionists that
            Palestinians will never come back to their homes. "The old will die and the
            young will forget."

10. "We have to kill all the Palestinians unless they are resigned to live here
            as slaves." Chairman Heilbrun of the Committee for the Re-election of General
            Shlomo Lahat, the mayor of Tel Aviv, October 1983.

11. "Every time we do something you tell me America will do this and will do
            that . . . I want to tell you something very clear: Don't worry about American
            pressure on Israel. We, the Jewish people, control America, and the Americans
            know it." - Israeli Prime Minister, Ariel Sharon, October 3, 2001, to Shimon
            Peres, as reported on Kol Yisrael radio. (Certainly the FBI's cover-up of the
            Israeli spy ring/phone tap scandal suggests that Mr. Sharon may not have been
            joking.)

12. "We declare openly that the Arabs have no right to settle on even one
            centimeter of Eretz Israel... Force is all they do or ever will understand. We
            shall use the ultimate force until the Palestinians come crawling to us on all
            fours." Rafael Eitan, Chief of Staff of the Israeli Defense Forces - Gad
            Becker, Yediot Ahronot 13 April 1983, New York Times 14 April 1983.

13. "We must do everything to ensure they [the Palestinian refugees] never do
            return" David Ben-Gurion, in his diary, 18 July 1948, quoted in Michael Bar
            Zohar's Ben-Gurion: the Armed Prophet, Prentice-Hall, 1967, p. 157.

15. "We should prepare to go over to the offensive. Our aim is to smash
            Lebanon, Trans-Jordan, and Syria. The weak point is Lebanon, for the Moslem
            regime is artificial and easy for us to undermine. We shall establish a
            Christian state there, and then we will smash the Arab Legion, eliminate Trans-
            Jordan; Syria will fall to us. We then bomb and move on and take Port Said,
            Alexandria and Sinai." David Ben-Gurion, May 1948, to the General Staff. From
            Ben-Gurion, A Biography, by Michael Ben-Zohar, Delacorte, New York 1978.

16. "We must use terror, assassination, intimidation, land confiscation, and
            the cutting of all social services to rid the Galilee of its Arab population."
            Israel Koenig, "The Koenig Memorandum"

17. "Jewish villages were built in the place of Arab villages. You do not even
            know the names of these Arab villages, and I do not blame you because geography
            books no longer exist. Not only do the books not exist, the Arab villages are
            not there either. Nahlal arose in the place of Mahlul; Kibbutz Gvat in the
            place of Jibta; Kibbutz Sarid in the place of Huneifis; and Kefar Yehushua in
            the place of Tal al-Shuman. There is not a single place built in this country
            that did not have a former Arab population." Moshe Dayan, address to the
            Technion, Haifa, reported in Haaretz, April 4, 1969.

18. "We walked outside, Ben-Gurion accompanying us. Allon repeated his
            question, What is to be done with the Palestinian population?' Ben-Gurion waved
            his hand in a gesture which said 'Drive them out!'" Yitzhak Rabin, leaked
            censored version of Rabin memoirs, published in the New York Times, 23 October
            1979.

19. Rabin's description of the conquest of Lydda, after the completion of Plan
            Dalet. "We shall reduce the Arab population to a community of woodcutters and
            waiters" Uri Lubrani, PM Ben-Gurion's special adviser on Arab Affairs, 1960.
            From "The Arabs in Israel" by Sabri Jiryas.

20. "There are some who believe that the non-Jewish population, even in a high
            percentage, within our borders will be more effectively under our surveillance;
            and there are some who believe the contrary, i.e., that it is easier to carry
            out surveillance over the activities of a neighbor than over those of a tenant.
            [I] tend to support the latter view and have an additional argument:...the need
            to sustain the character of the state which will henceforth be Jewish...with a
            non-Jewish minority limited to 15 percent. I had already reached this
            fundamental position as early as 1940 [and] it is entered in my diary." Joseph
            Weitz, head of the Jewish Agency's Colonization Department. From Israel: an
            Apartheid State by Uri Davis, p.5.

21. "Everybody has to move, run and grab as many hilltops as they can to
            enlarge the settlements bec
            • Gość: jojo Re: Wspólnota wartości IP: *.proxy.aol.com 14.09.03, 01:59
              zapqamietaj teraz chamie do przystojniaka niepodobny,ze dzieki twojej ostatniej
              wypowiedzi,chamem biednym jestes,a dla Polakow probujesz kims byc bydlaku
              niedorobiony,poczekaj ,poczekaj smierdzielu na to,ze i Polak z daleka twoj
              smrod wyczujje
            • marcus_crassus Re: Wspólnota wartości 14.09.03, 02:04
              a ja widze ksiedza jankowskiego,widze radio maryja i widze inny syf.i wiem ze
              w moim kraju gowno wciaz plywa w kiblu i mam wlasnie ochote je spuszczac.

Polska jest panstwem polskim.Spytaj sie kogos na ulicy czy np "prezydentem
              Polski moze byc niemiec".nie przypominam sobie zeby zydzi wyrzucali Polakow
              czy anglikow od siebie.Natomiast przypominam sobie jak czesi ostatnio
              ogradzali cyganskie osiedle (bo to brudy i zlodzieje).W Polsce jak niemcy
              zaczna sie wysadzac w warszawie i glosic ze to walka w obronie "niemieckiego
              slaska" sam pierwszy podpisze petycje o wyrzucenie niemcow z Polski.

deportuja cie za nawracanie?Co ty gadasz.A w ogole nawroc zyda na
              chrzescijanstwo:))To juz niewykonalne :)

i ja powiem to samo :arabowie nie sa czescia naszej cywilizacji.przypominaja
              odlegla planete zamieszkala na wpol dzikich ludzi.walcza nasza bronia ktora u
              nas kupia,kupuja nasze urzadzenia i technologie.nie produkuja nic.Maja na
              swojej ziemi tajemniczy surowiec ktory przyciaga naszych "kosmonautow".Nie
              potrafia skonstruowac broni ktora walcza.

slowa ze to inna galaktyka wypowiedzialem samemu patrzac jak armia USA atakuje
              irak.Bo nijak ich swiat nie przystaje do naszego.

a kiedy ci ludzie to powiedzieli???Wtedy jak prezydent egiptu ryczal do
              mikrofonow w 1967 (NADSZEDL CZAS NA ZNISZCZENIE PANSTWA ZYDOWSKIEGO) i
              szykujac arabks armie do wykonania misji???

czy moze po 1973 kiedy armie arabskie napadly na izrael???

pokoj mial szanse w 1948.Ale arabowie go odrzucili a potem odrzucali go coraz
              bardziej z kazda agresja.

poza tym myslalem ze argumentami dla Polakow do stosunku do Zydow sa sprawy
              Zydzi - Polska.Sa z nami jacys arabowie???
              • Gość: jojo Re: Wspólnota wartości IP: *.proxy.aol.com 14.09.03, 02:13
                czytam i czytam to co napisales ! Jedyna moja odpowiedzia moze byc tylko(w tym
                wypadku),GOD BLESS US !!! Wiesz o co mi chodzi? W koncu nie jestes tym z tego
                Forum,ktory jest "mama i tata mi powiedziala,ze" !Pozdrawiam Cie,Good luck my
                friend,Go ,Go Ahead !
                • marcus_crassus :) 14.09.03, 02:38
              • Gość: Wuj Ingmar O Żydach było, nie o Arabach IP: *.client.attbi.com 14.09.03, 05:07
                > Polska jest panstwem polskim.Spytaj sie kogos na ulicy czy np "prezydentem
                > Polski moze byc niemiec".

Jakoś gadanie o "Stolzmanie" nie przeszkodziło Kwaśniewskiemu zostać
                prezydentem. A i pochodzenie Michnika czy Urbana nie jest przeszkodą w
                sprzedawalności ich wydawnictw.

Dalsze paragrafy poświęciłeś Arabom, a to nie na temat (co z tego, że to
                prawda - to wcale nie zmienia paskudnego charakteru państwa żydowskiego).

> poza tym myslalem ze argumentami dla Polakow do stosunku do Zydow sa sprawy
                > Zydzi - Polska.Sa z nami jacys arabowie???

Jeśli Kowalski maltretuje żonę to to nie jest sprawa tylko między nimi.
                Dodatkowego niesmaku dodaje sprawie ewentualna świętoszkowata postawa
                Kowalskiego. O ile nie wtrące się bezpośrednio w rękoczyny, to Kowalskiemu ręki
                nie podam ani nie bede cierpliwie i współczująco słuchał jego knocenia, jak to
                sie suce należało.
                • marcus_crassus znow klamstwa albo nieuctwo 14.09.03, 11:31
                  "Rzeczpospolita Polska jest dobrem wspólnym wszystkich obywateli"
                  a wiesz co to oznacza???wiesz kto jest obywatelem RP????bo na pewno nie ten
                  kto ma tylko na to ochote.Jest gdzies napis "Polska jest dobrem wspolnym
                  calego swiata i wszystkich ludzi"???Doszczetnie zdurniales???Czlowieku.Polska
                  jest panstwem Polakow.Obywateli RP.Nie wiem czy jestes tak glupi czy po prostu
                  nie wiesz co oznacza to zdanie.

Obywatel Niemiec to ten kto ma obywatelstwo Niemieckie.A obywatel izraela ten
                  kto ma izraelskie.Zrozumiales?

Tak,Kwasniewski zostal prezydentem i nikt nie zagldal mu do metryki.I zalosne
                  proby zacofanych ludzi takich jak ty do nazywania go zydem pokazaly jasno
                  jedna rzecz - gdzie obecni Polacy maja takich jak Ty....Zrozumiales juz???Otoz
                  gardzimy wami.Nie wiem czy sie tutaj urodziles,bo nie mieszkasz tutaj.I
                  niewiele mnie to obchodzi.Jestes prymitywnym czlowieczkiem z jakimis
                  antysemickimi akcentami.Polacy czytaja "zydowska" GW,glosuja na "zyda"
                  Stolcmana.Widzisz czlowieku???Tak samo gleboko wspolczesni Polacy maja twoje
                  zdanie i te twoje poglady.Zaslugujesz po prostu na pogarde i takie samo
                  lekcewazace traktowanie jak ci dziadkowie w tym kosciele.Nie reprezentujesz
                  ani Polakow ani Polski.Wiec z laski swojej nie rob nam wstydu swoimi glupotami
                  bo tak samo jak wstydze sie tych Polakow ktorzy kradna w Niemczech samochody
                  wstydze sie ciebie.niestety - mowiac wprost,jestes jak (i tacy jak ty) gowno
                  ktore przyczepilo sie do samochodu o nazwie "Polska",ani tego gowna nie mozna
                  zdrapac ani zmyc.Po prostu z czasem kawalki gowna same odpadna i o nich
                  zapomnimy.

a co ma do tego kowalski?
                  • Gość: Wqrwiony2 Re: a mowilem - krasula=judek! IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 14.09.03, 15:50
                  • Gość: Wuj Ingmar To zapis z Konstytucji, nieuku IP: *.client.attbi.com 14.09.03, 19:35
                    > "Rzeczpospolita Polska jest dobrem wspólnym wszystkich obywateli"

I zapis, ze jest dobrem "wszystkich obywateli", a nie "wszystkich Polakow"
                    zamieszczono tam swiadomie.

Co do wstydu, to ja sie wstydze, ze tacy jak Ty w imieniu Polakow popieraja
                    zbrodnie i stosuja wybiorcza moralnosc. Jestes nie jak Polak, a jak znany Kali,
                    dla ktorego dobro i zlo nie zalezy od natury czyny, tylko od tego, kogo czyn
                    dotyczy. To nie jest moralnosc ugruntowana w Europie tysiacami lat tradycji i
                    prawa. To jest moralnosc afrykanska.
                    • marcus_crassus czlowieku,co ty mowisz!!!!! 14.09.03, 20:02
                      raz zaczales gadac o kwestiach zwiazanych z komputerami.tak sie sklada ze tym
                      sie zajmuje "zawodowo",teraz zas zaczynasz mi gadac o prawie i niestety tym
                      malo ze zajmuje sie zawodowo to jeszcze mam wyksztalcenie prawnicze.wiesz co
                      to jest obywatel???i kiedy nabywa sie obywatlestwo?i czym obywatel Polski
                      rozni sie od obywatela niemiec?i jak to sie ma do bycia Polakiem/Niemcem?
                      • Gość: Wuj Ingmar Tak, słoneczko. Na wszystkim się znasz. IP: *.client.attbi.com 14.09.03, 21:07
                        Równie źle. Z tymi komputerami to już się skompromitowałeś, co zaś do
                        obywatelstwa, to rozciaga się bez problemów i na mniejszości narodowe. W całym
                        cywilizowanym świecie, i tylko Żydzi oraz Afryka ciągle tkwią w
                        dziewiętnastowiecznym nacjonalizmie.
                        • marcus_crassus no niesamowite...moze opowiesz to gdzies? 14.09.03, 22:23
                          taaaa....sluchaj attabi,stajesz sie nudny.co do technik spoofingu,proxy oraz
                          wszelakich sztuczek lacznie z tunelowaniem etc moge ci zrobic
                          wyklad.niestety,nie mam na to ochoty.wyszlo bardzo jasno co chcialem
                          udowodnic - ze przecietny facet jak ty nie uzyje anonymizera tylko chocby
                          steganos internet anonymizer ktory jest dostepny za free pod warunkiem ze
                          znajdziesz albo zrobisz samemu odpowieniego cracka.steganos polecany jest
                          najbardziej.podobnych programow jest sporo.wyszlo wiec jasno jak bezsensowne
                          byloby uzywanie czegos innego.oczywiscie to tylko prawdopodobienstwo bo jak
                          jest naprawde nie mam pojecia.

czy wiesz co to jest obywatlestwo?jakie sa procedury jego uzyskania?kto jest
                          obywatelem RP???masz o tym minimalne pojecie czy zupelnie zadnego?mam wrazenie
                          ze nawet nie zadnego,poprostu nawet nie rozumiesz terminow.wiec nie mow mi o
                          czym mowi konstytucja RP.jak stwierdzasz ze niemiec jest obywatelem RP to
                          gdzies to zglos...bedzie kupa smiechu
                          • Gość: Wuj Ingmar Re: no niesamowite...moze opowiesz to gdzies? IP: *.client.attbi.com 14.09.03, 22:31
                            > jak stwierdzasz ze niemiec jest obywatelem RP to
                            > gdzies to zglos...bedzie kupa smiechu

nie tylko obywatelem, ale i posłem na Sejm.
                            www.sejm.gov.pl/poslowie/posel4/190.htm
                            • marcus_crassus Re: no niesamowite...moze opowiesz to gdzies? 14.09.03, 22:47
                              a pan roznice miedzy "narodowoscia" obywatelstwem to zna??

ps-a sklad knesetu pan tez zna?
                              • Gość: Wuj Ingmar Jest Kroll obywatelem RP, czy nie jest? IP: *.client.attbi.com 14.09.03, 23:15
                                Krótko i zwięźle proszę.
                                • marcus_crassus Re: Jest Kroll obywatelem RP, czy nie jest? 14.09.03, 23:42
                                  oczywiscie ze jest.tyle ze a:

1)jest przedstawicielem mniejszosci niemieckiej a nie ludnosci polskiej
                                  b)co musial zrobic zeby obywatelstwo polskie uzyskac?kazdy tak moze czy cos
                                  trzeba zrobic?

wlasnie dlatego podalem przyklad prezydenta a nie posla.chyba zrobilem to w
                                  jakims celu?prawda?obywatelstwo a narodowosc to zupelnie odrebne sprawy.

podtrzymuje pytanie:prosze mi podac sklad knesetu.i czy mr Kroll stanowi w tym
                                  swietle cos wyjatkowego.

• Gość: Wuj Ingmar Re: Jest Kroll obywatelem RP, czy nie jest? IP: *.client.attbi.com 14.09.03, 23:50
                                    > obywatelstwo a narodowosc to zupelnie odrebne sprawy.

U nas tak, Izrael ma z rozróżnieniem tych pojęć kłopoty. Co było do
                                    udowodnienia. Co do Knessetu (przez dwa "s", nomen, omen), to taki cyrk
                                    narodowościowy:
                                    www.guardian.co.uk/israel/Story/0,2763,866422,00.html
                                    jest charakterystyczny raczej dla Afryki, niż dla państw cywilizowanych.
          • Gość: MM Re: Wspólnota wartości IP: *.dyn.optonline.net 14.09.03, 06:01

> dlaczego znow klamiesz???Dlaczego dla Polski napisales inaczej to zdanie niz
            > dla Izraela??Nie uchodzi mordowanie przywdocow wroga???A kogo zabijali
            > patrioci z AK w swoich akcjach?Nie zabijali jak tylko mogli oficerow
            > niemieckich?A kogo sciagaja amerykanie?Zabili synow Saddama?Zabija sie
            kazdego
            > wroga,czym wyzej stoi tym lepiej.W tradycji Zydow tak samo jak i Polakow nie
            > ma natomiast tradycji mordowania cywilow dzieciakow i wysadzania sie w
            > restauracjach.Gadasz bzdury.

Teraz ty klamiesz - albo nie chcesz widziec prawdy. Nawet jesli potraktujesz
            mordowanie liderow Palestynskich jako efekt trwajacej wojny pomiedzy dwoma
            narodami, przeciez izraelczycy tylko do tych morderstw sie nie ograniczaja.
            Chcesz przyklady? Slyszales kiedys o czlowieku nazwiskiem Uwe Barschel? Premier
            landu Schleswig-Holstein. Zamordowany w 1987 przez Mossad poniewaz odmowil z
            nimi wspolpracy i grozil ujawnieniem nielegalnej sprzedazy bronia przewozona
            przez Izrael na terytorium Niemiec. Albo planowany zamach na Georga H. Busha w
            Madrycie gdy ten zagrozil Izraelowi wstrzymaniem pomocy finansowej przez USA.
            are innych nazwisk: Yehia el MEshad, Marie-Claude Magal. Albo na przyklad
            zamordowanie Naima Khadera, reprezentata OWP w Belgii, tuz po tym gdy ten
            skontaktowal sie Z izraelskim MSZ z propozycja rozpoczecia negocjacji
            pokojowych. Pokaz mi jeszcze jeden kraj zachodni ktory tak postepuje (nawet CIA
            na takie numery sobie nie pozwala).

> Sprobuj w Iranie nawracania na chrzescijanstwo - deportuja Twoje zwloki.

Czlowieku, i ty sie mienisz za logicznego rozmowce? Co ma piernik do wiatraka?
            Chcesz moze udowodnic podobienstwa pomiedzy Izraelem a Iranem?

> Niech sobie sie zydzi zenia z zydami,przy rabinach czy nawet przy
            > Szaronie.Wazne jest jedno.Moge sobie zalozyc koszulke z kim chce,moge miec na
            > szyi krzyz,polksiezyc czy piramidke.I nikt mnie za to nie wsadzi do
            > wiezienia,nie wysle na wychlostanie ani nie zabije.A zydzi niech sie zenia
            jak
            > chca i nic mi do tego.Tak samo jak nikomu nic do tego jak sie zenia Polacy.

To wyobraz sobie, ze obywatel polski np. ukrainskiego (lub niemieckiego)
            pochodzenia zeni sie z kobieta z tegoz kraju i Polska oficjalnie zabrania
            malzonce wjazdu na swoje terytorium, bo taka ma polityke wzgledem malzenstw nie-
            Polakow. Witamy w Izraelu.

> I na tym polega demokracja i wolnosc-nikt niczego ci nie narzuca ani ty nie
            > narzucasz innym.Autonomia jednostki siega tak daleko az nie zagraza autonomii
            > innej jednostki.nie twoj biznes jak zenia sie zydzi.w kazdym razie nie leja
            > swoich zon po pyskach i nie uwazaja kobiet za podludzi.

Patrz powyzej. A co do demagogii o demokracji, wytlumacz mi (a przede wszystkim
            sobie) dlaczego OBYWATELE IZRAELSCY palestynskiego (arabskiego) pochodzenia nie
            moga otrzymac pozwolen na budowe domow. W takiej Jerozolimie na przyklad juz od
            ladnych kilku lat. Ty to nazywasz demokracja? Ja to nazywam apartheidem, bo
            zupelnie przypomina RPA. Demagog jestes kolego i nic wiecej.

> z zydem moge pojsc na wodke,moge pojsc na impreze,poderwac kobitki,z zydowka
            > moge isc sie pobawic,pogadac i pojsc do lozka;).
            >
            > Wiec nie widze roznicy miedzy naszymi kulturami.

A co to sa za przyklady? Ja mam serdecznego kolege pochodzenia iranskiego,
            chodzilem z nim na imprezy, kobitki (dawno temu, zanim sie ozenilem) itd. itp.
            Jego siostra to bardzo wyksztalcona kobieta o niewspolmiernej urodzie. Idac
            twoim przykladem, nie powinienem widziec roznic miedzy naszymi kulturami. A
            takie roznice sa - tyle ze mnie akurat one nie przeszkadzaja. Wrecz przeciwnie,
            zawsze bylem ciekaw ich zwyczajow i odnosilem sie do nich z respektem, tak jak
            oni do moich.

Wiec moze bys podal jakies konkrety a nie snul demagogicznych dykteryjek.
            • marcus_crassus Re: Wspólnota wartości 14.09.03, 11:21
              a)wywiady morduja bardzo ladnie i bardzo skutecznie,wszystkich panstw i we
              wszystkich krajach.Morduje CIA,GRU i wszyscy inni.Zalezy tylko ilu sie ma
              wrogow i jak czesto do tego musi dochodzic.Przeciez Polska nie prowadzi z
              nikim wojny wiec trudno zeby nasz wywiad eliminowal jakis ludzi.CIA w pewnym
              czasie zostalo odebrane uprawnienie eliminowania przywodcow
              wroga.Ofiacjalne,bo nieoficjalnie ma zgode.

b)pojedz do Izraela z krzyzem na piersi.Deportuja Cie?Zabraniaja wyznawac ci
              twojej wiary?Nie wiem co bedzie jak zaczniesz nawracac.Mi wystarczy.Moge
              wyznawac wiare chrzescijanska,byc gejem czy kimkolwiek innym.Mam wolnosc.

c)znow krecisz.Polska nie prowadzi walk z ukraina ani z niemcami.Mozesz w
              koncu podac przyklad ze izrael stosuje takie metody w stosunku do np panstw
              europejskich?dlaczego caly czas krecisz?Mamy z kims wojne??Atakuja nas od 50
              lat????nie pamietam klamco.

d)z muzulmaninem nie pojdziesz na wodke bo religia zabrania.na niektore
              imprezy tez nie bo religia zabrania.Akurat co do kobiet jest inaczej.Na te
              mozesz isc byle by nie byly za bardzo wyksztalcone bo w islamie to facet
              jest "panem stworzenia" a kobieta ma sie podporzadkowac.
              • werw Re: Wspólnota wartości 14.09.03, 15:46
                A skąd ten debil wie kogo i kiedy ukatrupił Mosad? Śmieszne...
                • Gość: MM Re: Wspólnota wartości IP: *.dyn.optonline.net 14.09.03, 16:58

A stad, debilu, kretynie i betonie, ze pewien katsa z tej organizacji
                  postanowil wyjawic nielegalne operacje zarowno tej organizacji, jak i ich
                  sayanim w roznych krajach - tego co mial do powidzenia starczylo na dwie
                  ksiazki. Wiec debilu jak jestes zbyt glupi by posiadac wiedze, albo na tyle
                  skretynialy by faktom zaprzeczac, zamknij swoja parszywa morde. Capisce?
              • werw Re: Wspólnota wartości 14.09.03, 15:48
                A skąd ten debil wie kogo i kiedy ukatrupił Mosad? Śmieszne...
                Fakt faktem ze prozelityzm jest tam b. źle widziany, przynajmniej w panstwowych
                instytucjach jak np. wojsko.
              • Gość: MM Re: Wspólnota wartości IP: *.dyn.optonline.net 14.09.03, 17:06
                > a)wywiady morduja bardzo ladnie i bardzo skutecznie,wszystkich panstw i we
                > wszystkich krajach.Morduje CIA,GRU i wszyscy inni.Zalezy tylko ilu sie ma
                > wrogow i jak czesto do tego musi dochodzic.Przeciez Polska nie prowadzi z
                > nikim wojny wiec trudno zeby nasz wywiad eliminowal jakis ludzi.CIA w pewnym
                > czasie zostalo odebrane uprawnienie eliminowania przywodcow
                > wroga.Ofiacjalne,bo nieoficjalnie ma zgode.

Moj drogi, bardzo bys chcial zeby tak bylo, ale to jest zwykle chciejstwo.
                Owszem, podobne operacje maja czasami miejsce ale nie sa nawet w przyblizeniu
                tak nagminne jak w przypadku Izraela. Za duzo sie naczytales ksiazek Ludluma.

> c)znow krecisz.Polska nie prowadzi walk z ukraina ani z niemcami.Mozesz w
                > koncu podac przyklad ze izrael stosuje takie metody w stosunku do np panstw
                > europejskich?dlaczego caly czas krecisz?Mamy z kims wojne??Atakuja nas od 50
                > lat????nie pamietam klamco.

Zarzucasz mi klamstwo choc odpowiadasz zupelnie nie na temat. Typowy chwyt
                propagandowy czlowieka, ktory nie ma nic do powiedzenia na zadane pytanie. Co
                ma konflikt izraela do malzenstw OBYWATELI IZRAELSKICH? Oczywiscie jezeli
                jestes na tyle glupi, by uwazac, ze kazdy Arab lub Arabka to terrorysta to nie
                musisz odpowiadac. Najlepiej od razu daj sie zakonserwowac i wyslad do muzeum
                jako eksponat ginacego gatunku.

> d)z muzulmaninem nie pojdziesz na wodke bo religia zabrania.na niektore
                > imprezy tez nie bo religia zabrania.Akurat co do kobiet jest inaczej.Na te
                > mozesz isc byle by nie byly za bardzo wyksztalcone bo w islamie to facet
                > jest "panem stworzenia" a kobieta ma sie podporzadkowac.

Teoretyzujesz, moj drogi, a nie patrzysz na fakty. Zreszta nie musze nawet
                pisac o moim koledze - jeszcze w dawnych czasach w Polsce pamietam imprezy na
                ktorych byli Arabowie. Zapytani o religie i zakaz picia, usmiechali sie i
                mowili ze Allach zabrania im pic wina, a nie wywaru z kartofli ;o) Swoja droga
                to bardzo zydowska logika. A co do podporzadkowania kobiet - zdaje sie ze
                Ingmar podal ci link do opinii jaka na temat Izraela w tej kwestii ma
                Departament Stanu. Im chyba wierzysz, prawda?
                • marcus_crassus MM,jestes glabem 14.09.03, 17:25
                  czytales dwie ksiazeczki o wywiadzie izraelskim?to teraz poczytaj sobie nieco
                  o CIA i KGB.A takze o wywiadach innych panstw.Dowiesz sie ciekawostek
                  niesamowitych.Czy w ogole masz minimalna wiedze o sluzbach wywiadowczych
                  jakiegokolwiek innego kraju???Czy znasz tylko te wyrazy ktore byly w
                  slowniczku jednej z tych ksiazeczek?Wiesz kto to katsa?I kidon tez pewnie?
                  Posluchaj mm,przeczytales dwie ksiazki dotyczace pracy wywiadu,dlatego ze
                  zreszta zobaczyles na nich nazwe "mossad" ktore cie oczywiscie
                  przyciagnela.Jak poczytasz sobie wiecej i bedziesz mial cos do powiedzenia
                  ogolnie o tematyce wywiadu to pogadamy.I znow przestan pierd...lic bo nawet
                  nie masz pojecia o tematyce wywiadu polskiego,ani obecnego ani z czasow
                  PRL.przestan wiec gadac o rzeczach o ktorych nie masz zielonego pojecia
                  idioto,ja ci przez net wyjasniac kulisow wywiadow a tym bardziej naszego nie
                  bede.doszlo?przeczytal palant dwie ksiazeczi i zaczal sie wypowiadac.jestes mm
                  zalosny.

ma bardzo duzo.obywatel obywatelem i jest to sytuacja prawna.ale liczy sie
                  jaka jest sytuacja faktyczna-bo to wiele zmienia.znow kadzisz.

nie wlaz na zupelnie idiotyczna droga,jesli masz zamiar dowodzic ze kultura
                  arabska jest blizsza naszej niz kultura zydowska to napisz na ten temat
                  prace,bo to jakis zupelny absurd czlowieku.masz pojecie minimalne o islamie?
                  czym jest islam?czy tylko religia czy i prawem?przestan gadac o
                  muzulmanach "cywilizowanych",oczywiscie ze sa muzulmanie i arabowie ktorzy
                  maja serdecznie w dupie nakazy swojej religii.I nalezy to tym bardziej
                  popierac na calej rozciaglosci.wprowadzic tam te zwyczaje po dobroci albo sila.

wiesz czym sie rozni pojmowanie prawa w islamie od pojmowania prawa w naszej
                  kulturze?

a w ogole dlaczego zbaczamy znow na temat islamu?masz zamiar wypowiadac sie o
                  stosunkach Polacy - Zydzi z punktu widzenia Polaka czy Araba?

bo mnie interesuje stosunek do zydow jako Polaka i z tej plaszczyzny sie
                  wypowiadam.Polaka i Europejczyka.

was natomiast coraz mniej z punktu widzenia Europy i Polski a coraz bardziej z
                  punktu widzenia arabow.

jak sie utozsamiacie z arabami a nie z Polska to gadajcie sobie o stosunkach z
                  z zydami z waszego punktu widzenia.Ale do cholery nie mieszajcie do tego
                  Polakow.Zrobcie sobie nicki "Achmed" "Mustafa" i gawedzcie ile chcecie.
                  • Gość: MM Re: MM,jestes glabem IP: *.dyn.optonline.net 14.09.03, 18:16

Do par. pierwszego twojej idiotycznej wypowiedzi.
                    Jak na idiote przystalo, odwracasz kota ogonem bo nie masz zadnych argumentow
                    na poparcie swojej kretynskiej tezy. Wiec ograniczasz sie znow do ataku ad
                    personam - czy to wszystko, czego was uczyli na prawie? Pierdoly, moj drogi.
                    O CIA i KGB czytalem bardzo duzo - akurat w tej chwili koncze czytac "The Uses
                    of Terror. Soviet Secret Police 1917-1970" (W oryginale - 'Die Rote
                    Inquisition'). Doskonale wiem (podejrzewam ze DUZO lepiej od ciebie) jakie
                    metody stosowalo NKWD i KGB, czy polskie UB a potem SB - rowniez w stosunku do
                    mojej rodziny. Szykanowanie przez SB pamietam z autopsji, w przeciwienstwie do
                    ciebie. Ale jak zwykle nie widzisz roznicy - w znakomitej wiekszosci przypadkow
                    byl to terror skierowany przeciwko wlasnej ludnosci. Mossad natomiast duzo
                    czesciej stosuje terror i zabojstwa w stosunku do obywateli innych krajow -
                    bardzo czesto sojuszniczych. I tu jest roznica ktorej dla wlasnej wygody nie
                    zauwazasz. Zreszta, PRL i Sowieci to byly panstwa totalitarne, a my mamy
                    rozmawiac o rzekomo "demokratycznym" Izraelu. Wiec tu po raz kolejny wykazujesz
                    sie zaskakujacym brakiem logiki (zawsze mozna znalezc gorsze przyklady).

> ma bardzo duzo.obywatel obywatelem i jest to sytuacja prawna.ale liczy sie
                    > jaka jest sytuacja faktyczna-bo to wiele zmienia.znow kadzisz.

I co to jest za argument? Sytuacja faktyczna? Czy jest to eufemizm na poglad,
                    ze kady Arab lub Arabka to terrorysta? A moze po prostu poplitycznie poprawny
                    termin na odpowiedzialnosc zbiorowa? A gdzie tu demokracja i zachodnie wartosci?

> nie wlaz na zupelnie idiotyczna droga,jesli masz zamiar dowodzic ze kultura
                    > arabska jest blizsza naszej niz kultura zydowska to napisz na ten temat
                    > prace,bo to jakis zupelny absurd czlowieku.masz pojecie minimalne o islamie?
                    > czym jest islam?czy tylko religia czy i prawem?przestan gadac o
                    > muzulmanach "cywilizowanych",oczywiscie ze sa muzulmanie i arabowie ktorzy
                    > maja serdecznie w dupie nakazy swojej religii.I nalezy to tym bardziej
                    > popierac na calej rozciaglosci.wprowadzic tam te zwyczaje po dobroci albo
                    sila.

Nie, idioto. Cala ta dyskusja jest o porownaniu kultury izraelskiej do
                    polskiej - i moja teza, jak i Ingmara, jest taka, ze sa one sobie bardzo
                    odlegle. Kultura izraelska jest natomiast duzo blizsza kulturze arabskiej, a te
                    zdajesz sie odrzucac a priori. Wiec jestes kolego chodzacym paradoksem.

> wiesz czym sie rozni pojmowanie prawa w islamie od pojmowania prawa w naszej
                    > kulturze?
                    >
                    > a w ogole dlaczego zbaczamy znow na temat islamu?masz zamiar wypowiadac sie o
                    > stosunkach Polacy - Zydzi z punktu widzenia Polaka czy Araba?
                    >
                    > bo mnie interesuje stosunek do zydow jako Polaka i z tej plaszczyzny sie
                    > wypowiadam.Polaka i Europejczyka.

No wlasnie. Jako osoba wychowana jako Polak i Europejczyk, stwierdzam ze
                    kultura Izraela jest mi tak samo daleka jak kultura Islamu. Oczywiscie istnieja
                    w Izraelu rudymenty demokracji, ale jest to demokracja wybiorcza. Inne
                    dzialania podejmowane przez ten kraj sa dla normalnego europejczyka, swiadomego
                    historii 20-go wieku, zupelnie obce.

> was natomiast coraz mniej z punktu widzenia Europy i Polski a coraz bardziej
                    z
                    > punktu widzenia arabow.

Z jakiego punktu widzenia Arabow? O czym ty pieprzysz? Ja akurat (i pewnie tez
                    Ingmar) wypowiadam sie jak najbardziej z punktu widzenia Europejczyka. Ty
                    klamiesz, pewnie dlatego ze wzorem komunistow chcesz zmarginalizowac odmienne
                    glosy i napietnowac je negatywnym epitetem zeby nie musiec odpowiadac na
                    konkretne zarzuty - tez metoda z ulubieniem stosowana przez Zydow.

> jak sie utozsamiacie z arabami a nie z Polska to gadajcie sobie o stosunkach
                    z
                    > z zydami z waszego punktu widzenia.Ale do cholery nie mieszajcie do tego
                    > Polakow.Zrobcie sobie nicki "Achmed" "Mustafa" i gawedzcie ile chcecie.

Na ten kretynizm w ogole nie warto odpowiadac. Dajesz dupy, kolego, na calej
                    linii i pozostaje ci tylko juz powolywac sie na jakies idiotyczne dogmaty. Moze
                    napisz cos za rok lub dwa, jak sie troche wiecej douczysz.

• marcus_crassus Re: MM,jestes glabem 14.09.03, 20:17
                      a)sprawiasz wrazenie osoby nie pojmujacej co to jest "wywiad zagraniczny",bo
                      nie rozumiem po co napisales piewszy fragment,przeciez to nie na temat.

b)sytuacja faktyczna to obraz faktyczny sytuacji.chyba zapominasz ze w Polsce
                      ani Anglii nie toczy sie wojna ani nikt nie organizuje zamachow
                      terrorystycznych na taka skale.nie jestesmy ani najezdzani ani zadne panstwo
                      nie wyznaje oficjalnie doktryny "Polska powinna zostac zniszczona"

c)jak moze byc kultura zydowska blizsza arabskiej jak zydzi mieszkali wsrod
                      europejczykow przez ponad 1000 lat i w wiekszosci araba ich przodkowie nawet
                      nie widzieli.

d)poza tym fakt-zydzi maja kulture odrebna od naszej.tak samo jak
                      hindusi,arabowie,chinczycy czy meksykanie.jednak jest kwestia kluczowa.bardzo
                      dobrze ze kultury sie roznia.wazne tylko zeby nie byly ze soba sprzeczne,nie
                      widze sprzeczonsci w kulturze izraela i naszej.

e)ciezko wprowadzic pelna demokracje po 50 lat bycia napadanym przez panstwa
                      oscienne.

f)nie ustosunkowales sie w ogole do kwestii odrebnosci islamu od naszej
                      kultury bo nie masz pojecia np o tym jak odrebne jest pojmowanie religii w
                      naszych kulturach oraz czym jest islam.

g)nie widze zeby zydzi nas napadali,grozili zamachami
                      terrorystycznymi.wyglaszali mowy pochwalne na czesc terrorystow ktorzy morduja
                      bezbronnych ludzi.

h)jako Polak - w historii mego kraju bylo i duzo dobrego w stosunkach Zydzi -
                      Polacy (pomoc przy ukrywaniu zydow,pomoc dla walczacego getta,wybitni Polacy z
                      korzeniami zydowskimi) i duzo zlego (antysemityzm,jedwabne,"zydzi do syjamu"
                      jak to ujeto w jednym z filmow,oraz wspolpraca zydow z sowietami (na pewno
                      zreszta nie wieksza niz wspolpraca zdrajcow - Polakow).Wszystko jednak
                      wychodzi na pewno bardziej na "+" a na chwile obecna nie ma zadnych wiekszych
                      punktow zapalnych miedzy nami.

wiec stosunki Polska-Izrael sa jasne.

a co do slusznosci Izraela w ich walce z arabami to arabowie w tym konflikcie
                      nie reprezentuja niczego co zaslugiwaloby na sympatie europejczyka (chyba ze
                      ktos lubi sluchac mlodych hamasowcow jak maja nadzieje ze kiedys islamskie
                      wojska wyladuja znow pod wiedniem).IDF takich planow nie ma.

ale to nie jest w ogole kwestia do ktorej mozna mieszac "bycie Polakiem",bo to
                      juz kwestia Europy a nie Polski
                      • Gość: MM Ucz sie facet, na nauke nie jest za pozno IP: *.dyn.optonline.net 14.09.03, 21:08

Pierwszy fragment jest absolutnie na temat. To ty kolego generalizujesz i nie
                        widzisz roznicy pomiedzy dwoma rodzajami wywiadu. Jak dotad zreszta, oprocz
                        ogolnikowych teorii, nie pochwaliles sie zadnymi faktami - ja ci podalem
                        konkretne przyklady. Ot, pustoslowie i demagogia.

> b)sytuacja faktyczna to obraz faktyczny sytuacji.chyba zapominasz ze w Polsce
                        > ani Anglii nie toczy sie wojna ani nikt nie organizuje zamachow
                        > terrorystycznych na taka skale.nie jestesmy ani najezdzani ani zadne panstwo
                        > nie wyznaje oficjalnie doktryny "Polska powinna zostac zniszczona"

Dam ci inny przyklad, bo ewidentnie nie kapujesz. Mamy tzw. 'wojne z terrorem',
                        niektorzy ekstremisci islamscy nawoluja do zniszczenia USA. Ale mimo wszystko
                        USA nie wprwadzaja prawa zabraniajacego imigracji Arabom lub Arabkom bioracymi
                        slub z Amerykanami Arabskiego badz innego pochodzenia.
                        Inny przyklad - przez pare dekad Zwiazek Sowiecki i jego satelity glosily, ze
                        USA i panstwa Europy Zachodniej powinny byc zniszczone. A jednak kraje te z
                        otwartymi rekami wutaly ludzi zza Zelaznej Kurtyny. WIec tlumaczenie polityki
                        Izraela 'sytuacja faktyczna' to w najlepszym razie hipokryzja.

> c)jak moze byc kultura zydowska blizsza arabskiej jak zydzi mieszkali wsrod
                        > europejczykow przez ponad 1000 lat i w wiekszosci araba ich przodkowie nawet
                        > nie widzieli.

I az dziw bierze, ze przez te 1000 lat Zydzi zasymilowali bardzo niewiele z
                        kultury europejskiej (w odroznieniu od ekonomii). Wyrzekli sie nawet jezyka
                        ktory przejeli od Niemcow. Kulturowo, uwazam ze judaizm ma nadal wiecej
                        wspolnego z Islamem niz z chrzescijanstwem.

Ja nie widze wielkich sprzecznosci w kulturze Islamu i naszej. Ty patrzysz na
                        Islam z punktu widzenia ekstremistow, ktorym bron do reki i poparcie daja na
                        przyklad watpliwe interwencje USA na Bliskim Wschodzie. Islam to takze Turcja.
                        Islam to Irak czy Libia w ktorych przez lata Polacy pracowali bez problemu.
                        Roznica pomiedzy toba a mna jest nie tylko taka, ze roznie postrzegamy Islam
                        jako calosc, ale takze ze ty sie tego Islamu boisz, a ja nie. Bo dla mnie Islam
                        jest mniejszym zagrozeniem niz ustroj policyjny w wykonaniu zachodnim - do
                        czego moze dojsc na przyklad w USA duzo wczesniej niz jakakolwiek zbrojna
                        ingerencja Islamu w Europie.

> g)nie widze zeby zydzi nas napadali,grozili zamachami
                        > terrorystycznymi.wyglaszali mowy pochwalne na czesc terrorystow ktorzy
                        morduja
                        > bezbronnych ludzi.

Nie widze tez specjalnie aby Zydzi traktowali nas specjalnie przyjaznie, a
                        nawet w sposob neutralny. Wrecz przeciwnie - co rusz slychac o kolejnych
                        atakach werbalnych i jakichs bezsensownych propagandowych procesach przeciwko
                        Polsce. (Jesli chcesz wiedziec dlaczego bezsensownych, to z przyjemnoscia ci
                        wytlumacze)

> a co do slusznosci Izraela w ich walce z arabami to arabowie w tym konflikcie
                        > nie reprezentuja niczego co zaslugiwaloby na sympatie europejczyka (chyba ze
                        > ktos lubi sluchac mlodych hamasowcow jak maja nadzieje ze kiedys islamskie
                        > wojska wyladuja znow pod wiedniem).IDF takich planow nie ma.

Jezeli chcesz mowic o tym konflikcie, to nalezy brac pod uwage nie tylko
                        motywy, ale i metody walki. Dla mnie obydwie strony stosuja wysoce watpliwe
                        metody, jak i motywy, choc z roznych wzgledow. Z braku wiec konkretnych powodow
                        lub racji (haslo o Izraelu jako bastionie w wojnie cywilizacji uwazam za
                        idiotyczne) po prostu moja sympatia jest po stronie slabszego.

IDF nie ma moze planow co do Wiednia (znow jedna lub dwie wypowiedzi traktujesz
                        jako wykladnik zalej kutury Islamu), ale bardzo by chcialo zawladnac
                        bezpowrotnie terytoriami nalezacymi do Syrii, Jordanii i Egiptu. Tylko ze az
                        tak glosno o tym nie mowia.
                        • marcus_crassus Re: Ucz sie facet, na nauke nie jest za pozno 14.09.03, 22:42
                          porownaj wielkosc USA i izraela.oraz polozenie.to jest wlasnie sytuacja
                          faktyczna.porownanie ktore nie moze byc dokonane bo jest bez sensu ze wzgledu
                          na okolicznosci.jakby usa mialo pare milionow obywateli i na dodatek otaczalo
                          je 300 mln arabow mozna by dawac analogie.

prosty przyklad - CIA do pewnego czasu mialo w "ofiacjalnej" doktrynie zgode
                          na przeprowadzanie zabojstw i eliminacji wrogow USA.Z czasem oficjalnie od
                          tego odeszli.Oczywiscie ze Mossad dziala najintensywnie.Przede wszystkim
                          dlatego ze sluzby specjalne to dla tak malego panstwa po prostu jeden z
                          warunkow przetrwania.i sie nie cackaja.zgadzam sie.a co do prob zabojstw to
                          chocby proby zabicia Fidela.Islam najechal o ile sie nie myle tamte ziemie po
                          przenisieniu sie stamtad zydow.Wiec skad mogliby czerpac wzorce z islamu???

bzdura - islam to nie religia w wydaniu zachodnim - jako system moralny.islam
                          to prawo.prawo spadkowe.prawo rodzinne etc.malo tego - arabowie nie uznaja
                          czegos takiego jak prawo powszechne (terytorialne) - dla nich wciaz wlasciwym
                          prawem jest prawo poszczegolnych grup spolecznych.Dlatego nie rozumieja
                          dlaczego ich spolecznosciom narzuca sie prawo europejczykow.U nich zawsze
                          mogli sobie zyc obok zydzi i obok arabowie.I jedni i drudzy rzadzili sie swoim
                          prawem.Ale to przeszlosc.Obecnie zbyt wielu jest ludzi i zbyt duze przenikania
                          miedzy kulturami.I dochodzi do konflikow.Nie ma mozliwosci uznac ze jest jakis
                          kompromis.Musi nastapic pogwalcenie jednego z systemow.Nie ma
                          alternatywy.Dlatego nie mozna dopuscic zeby to ich prawo ingerowalo w nasze a
                          nie odwrotnie.Na szczescie to sie dzieje od wielu lat.Jak proces zostanie
                          zakonczony oni sie zeuropeizuja i bedzie koniec problemu.

USA panstwem policyjnym "moze sie stac","wiec trzeba uwazac"...na razie
                          rozwalic te panstwa policyjne ktore juz sa a nie sie martwic "co moze sie
                          stac"...walesa bal sie ze "lewa noga sie za bardzo oslabi" i "podsadzal lewa
                          noge"...w rezultacie zostala sama lewa noge...ot,tak wychodza czynnosci
                          zapobiegawcze jak nie ma potrzeby.

Klamiesz - nigdy w doktrynie ani ZSRR ani zadnego satelity nie bylo czegos
                          takiego jak "zniszczenie USA",nawet wiecej - w doktrynie tej bylo
                          zawsze "pokojowa wspolpraca".To co napisales to absurd.Czy ZSRR nie uznawalo
                          legalnosci istnienia USA???pooooomysl!!!!
                          • Gość: MM Re: Ucz sie facet, na nauke nie jest za pozno IP: *.dyn.optonline.net 15.09.03, 04:58

> porownaj wielkosc USA i izraela.oraz polozenie.to jest wlasnie sytuacja
                            > faktyczna.porownanie ktore nie moze byc dokonane bo jest bez sensu ze wzgledu
                            > na okolicznosci.jakby usa mialo pare milionow obywateli i na dodatek otaczalo
                            > je 300 mln arabow mozna by dawac analogie.

Mam to rozumiec ze uznajesz fakt, ze Izrael nie ejst panstwen demokratycznym w
                            stylu zachodnim? Wybacz mi, ale w tej kwestii ja nie uznaje 'okolicznosci
                            lagodzacych'. To nie sala sadowa.

> prosty przyklad - CIA do pewnego czasu mialo w "ofiacjalnej" doktrynie zgode
                            > na przeprowadzanie zabojstw i eliminacji wrogow USA.Z czasem oficjalnie od
                            > tego odeszli.Oczywiscie ze Mossad dziala najintensywnie.

jak slusznie zauwazyles, bylo to swego czasu. Od tego czasu kraje cywilizowane
                            odstepuja od tego typu operacji.
                            Oczywiscie,ze Mossad dziala najintensywniej. Ale ja nie mowie tutaj o
                            likwidowaniu Palestynczykow (czy tez swoich wlasnych wojskowych) stojacych na
                            drodze ich wersji walki z terroryzmem. Ja mowie o mordzie politycznym, na
                            przyklad na polityku niemieckim, zwiazanych ze nielegalna sprzedaza Iranowi
                            (tak IRANOWI) czesci do samolotow F-4. Przypomne rowniez, ze bylo to w latach
                            80-tych, gdy Iran oblozony byl embargiem, oraz byl w konflikcie z USA, czyli
                            tym samym krajem, ktory Izraelowi pomaga fiannsowo i militarnie. Takie cos, moj
                            drogi, my zwykli ludzie nazywamy zdrada. Zreszta jezeli ten termin ci nie
                            pasuje w tym przypadku, moze podejdzie ci bardziej w odniesieniu do sprzedazy
                            nowych technologi militarnych USA CHinom (np. systemy awioniczne).

Rozpisales sie wiele na temat religii Islamu i jej opornosci w dostosowaniu sie
                            do prawa europejskiego. Tymczasem judaizm pod tym wzgledem niczym sie nie rozni
                            od Islamu. Co chwile slychac o jakichs konfliktach pomiedzy wladzami
                            federalnymi lub stanowymi a spolecznosciami chasydzkimi probujacymi lamac prawo
                            na tle religijnym. I tu wracamy do punktu wyjscia.

> USA panstwem policyjnym "moze sie stac","wiec trzeba uwazac"...na razie
                            > rozwalic te panstwa policyjne ktore juz sa a nie sie martwic "co moze sie
                            > stac"...walesa bal sie ze "lewa noga sie za bardzo oslabi" i "podsadzal lewa
                            > noge"...w rezultacie zostala sama lewa noge...ot,tak wychodza czynnosci
                            > zapobiegawcze jak nie ma potrzeby.

A jesli USA stana sie takim policyjno totalitarnym krajem, to kto bedzie
                            potem "zabieral" sie za inne dyktatury? Demokracja nie lezy na drodze w jedna
                            strone - dochodzi sie do niej od totalitaryzmu, ale mozna tez od niej odejsc w
                            kierunku przeciwnym. Jezeli prezydent nie wiadomo czemu oglasza ot tak, ze
                            jeszcze jest zbyt groznie i w zwiazku z tym chce jeszcze sobie przedluzyc
                            specjalne uprawnienia, jakie przez glupote w goraczce po 11 wrzesnia dal mu
                            Kongres, to jest to sygnal ostrzegawczy.

> Klamiesz - nigdy w doktrynie ani ZSRR ani zadnego satelity nie bylo czegos
                            > takiego jak "zniszczenie USA",nawet wiecej - w doktrynie tej bylo
                            > zawsze "pokojowa wspolpraca".To co napisales to absurd.Czy ZSRR nie uznawalo
                            > legalnosci istnienia USA???pooooomysl!!!!

Nie udawaj idioty - nie pisalem o kwestionowaniu legalnosci USA. Nie zmyslaj,
                            bo to do niczego nie prowadzi. Pisalem natowmiast o checi pokonania USA oraz
                            krajow Europy zachodniej. Bo jesli ZSRR zawsze dazylo do "pokojowej
                            wspolpracy", to ciekawe dlaczego najczarniejsza zmora zachodu bylo widmo
                            sowieckich czolgol sunacych lawa w poblizu Fuldy. Nie osmieszaj sie doszczetnie.

Musze ci w jednbym natomiast przyznac racje. Gotow jestem uwierzyc ze co
                            najmniej od kilku lat studiujesz lub studiowales prawo. Wywracanie kota ogonem
                            doprowadzasz do mistrzoastwa, przy braku argumentow zmieniasz temat i
                            zasypujesz interlokutora sterta nieadekwatnych przykladow chcac w ten sposob
                            zamaskowac swoja porazke w danej kwestii. Byc moze to nawet i dziala w
                            przypadku niektorych osob.
                            • marcus_crassus Re: Ucz sie facet, na nauke nie jest za pozno 15.09.03, 09:47
                              a)panstwo niedemokratyczne a panstwo demokratyczne z wprowadzonymi specjalnymi
                              srodkami bezpieczenstwa z racji trwajacego konfliktu do roznica.w kazdym
                              ustroju przewidziane sa stany nadzwyczajne.absurdem i zupelnym oderwaniem od
                              rzeczywistosci bylby fakt gdyby sadziedzi nieustannie napadali na jakis kraj a
                              w miastach ekplodowaly autobusy a rzad nie wprowadzalby zadnych srodkow
                              ochrony.do bylaby glupota.tam trwa wojna i obowiazuja zasady majace z tym
                              zwiazek.

b)ja mowie o mordzie politycznym na przywodcy suwerennego panstwa Kuba.badzmy
                              powazni - pojedynczy fakt nie stanowi okolicznosci podsumowujacych jakis
                              system ani jego dzialanie.dzialania takie byly,sa i beda.jak czasem jakies
                              wyjdzie na swiatlo dzienne powinno to tylko stanowic przyklad takich metod.

c)chasydzi zostaja zmuszeni do podporzadkowania sie,poza tym nie wybuchaja w
                              autobusach ani nie wbijaja sie samolotami w budynki.chodzi o rozmiar zjawiska

d)a gdyby USA,a gdyby ciocia miala wasy.ale nie ma.jak bedzie miala to
                              pogadamy.na razie mamy bardzo stabilny ustroj,a nie rzeczywistosc z filmu SF.

e)nie pisales o kwestionowaniu legalnosci USA?to po co podales ten przyklad
                              jako odpowiedz na fakt kwestionowania legalnosci i oficjalnych doktryn
                              zniszczenia Izraela.przeciez w takim razie znow jak caly czas podajesz
                              przyklad nie mogacy stanowic ani przykladu ani analogii.Znow logiczny
                              bezsens.Obalasz swoj wlasny argument.To po co go wczesniej podajesz?
                              • marcus_crassus ps:) 15.09.03, 10:11
                                hmmm...a co do mordow politycznych...wiesz co mi przyszlo do glowy
                                jeszcze...ale nie lubie sie patyczkowac w duperele bo tacy politycy jak jakies
                                regionalne plotki to dla mnie nie argumenty...

ale tak jeszcze przychodza mi do glowy dwie akcje o ktorych powinienes
                                wiedziec.bo chyba wszyscy o nich wiedza.bo obie dotycza Polakow.1 to Jan Pawel
                                II a druga to sikorski:)))))hehe,szczegolnie to pierwsze gdyby sie udalo
                                byloby swietne...prawda???:DDDDDDDDDDDD

na tle tego co robia duze panstwa izrael jakis taki maloformatowy :)
                                • Gość: MM Re: ps:) IP: *.z64-154-67.customer.algx.net 15.09.03, 18:02

> ale tak jeszcze przychodza mi do glowy dwie akcje o ktorych powinienes
                                  > wiedziec.bo chyba wszyscy o nich wiedza.bo obie dotycza Polakow.1 to Jan
                                  Pawel
                                  > II a druga to sikorski:)))))hehe,szczegolnie to pierwsze gdyby sie udalo
                                  > byloby swietne...prawda???:DDDDDDDDDDDD

Chcesz powiedziec, ze demokratyczne panstwo stalo za zamachem na papieza? Bo
                                  jesli zgodnie z faktami podajesz przyklad manipulacji KGB. czyli agencji
                                  wywiadowczej panstwa totalitarnego, to zgodze sie ze Izrael moze jeszcze
                                  niezupelnie mu dorownuje, ale ma podobne aspiracje.
                                  • marcus_crassus Re: ps:) 15.09.03, 19:55
                                    nie,chce powiedziec ze staly za tym sluzby wywiadowcze (albo mogly stac)...

natomiast za zamachami na Castro staly jak najbardziej sluzby specjalne.

do tego dodam tajemnicza smierc jednego faceta z ONZ w Afryce jakis czas
                                    temu :D

i jak widzisz mowie o bardzo wysoko postawionych ludziach,a nie drobnych
                                    urzednikach.

tak po prostu dzialaja wywiady.a ze nie robi tak np szwecja to nie dlatego ze
                                    szwedzi sa fajni i mili ale po prostu nie tocza z nikim sporow etc...

kapisz?
                                    • Gość: MM Re: ps:) IP: *.z64-154-67.customer.algx.net 15.09.03, 20:27

Az dziw bierze, ze nie wspomniales Patrice'a Lumumby. Caly czas pomijasz jeden
                                      wazny szczegol. Wiekszosc krajow zachodnich odstapila od tej reguly, dlatego
                                      podajesz tylko przyklady z przeszlosci. Piszsz gdzies indziej o wolnosci w
                                      rozumieniu 20-wiecznym, a tutaj odwolujesz sie do polityki w rozumieniu 20-
                                      wiecznym. To ze Izrael planuje taka 20-wieczna polityke kontynuowac, a przyglup
                                      Dubya myslal o jej wprowadzeniu, nie czyni z niej ruchu postepowego w dziejach
                                      ludzkosci.
                                      • marcus_crassus Re: ps:) 15.09.03, 20:42
                                        nie,podaje przyklady z okresow kiedy panstwa zachodu byly z kims
                                        skonfliktowane...trudno zeby teraz wywiad francuski zabijal anglikow albo
                                        algierczykow.na razie sknfliktowana jest np Rosja - i prowadzi wiele dzialan
                                        majacych na celu eliminacje wrogow (czeczenia) a takze sa podjerzenia (bardzo
                                        prawdopodobne) ze dokonuje zamachow na wlasnej ludnosci aby zdobyc pretekst
                                        wojny.i tam ta sprawa naprawde nie jest wyjasniona.oraz USA ktore prowadzi
                                        wojne z resztkami Saddama (zabicie synow,sciganie osamy etc)...

prowadzisz zupelnie bledne wnioski.jesli krowa ma cycki,daje mleko i ma rogi
                                        to mozna szukac przykladow dawania mleka po cyckach a nie po posiadaniu rogow.

mam nadzieje ze zrozumiales przenosnie...to nie ma zwiazku z czasem (teraz czy
                                        kiedys) ale z okolicznosciami i rzeczywistoscia
                                        • Gość: MM Re: ps:) IP: *.z64-154-67.customer.algx.net 15.09.03, 21:04

Wytlunacz mi w takim razie w podstawy konfliktu Izraela z Niemcami w latach 80-
                                          tych. Bo ja nigdy o takim nie slyszalem. Slyszalem natomiast o konflikcie
                                          amerykansko-iranskim w tym okresie, ale to jakos nie przeszkadzalo naszemu
                                          rzekomemu "sojusznikowi" sprzedawac Iranowi czesci do Phantomow (za co Barschel
                                          zaplacil najwyzsza cene bedac Bogu duch winnym). Zreszta na tym polu CIA tez
                                          dala tzw. dupy, ale slusznie nazywa sie to skandalem i pare glow za to
                                          polecialo. Izrael natomiast uznaje to jako rpzyczynek do chwaly. Czy teraz juz
                                          rozumiesz wykrzywienie pojec?

I jakos nawet w czasach zimnej wojny (termin 'wojna' chyba nie jest uzywany w
                                          jako okreslenie pokojowej wspolpracy) nikomu nie przychodzilo do glowy rozwalic
                                          takiego Chruszczowa gdy ten przyjezdzal przemawiac w ONZ (choc wtedy jeszcze
                                          CIA miala kilka zabojstw na swoim sumieniu).
                                          • marcus_crassus Re: ps:) 16.09.03, 02:32
                                            a)postawa tego faceta zagrazala pewnym interesom,wiec go wyeliminowali.hehe,w
                                            Polsce postawa wielu ludzi calkiem niedawno zagrazala pewnym interesom i tez
                                            ich wyeliminowali.wiecej mowic nie bede.poczytaj czasem Polska prasa i pomysl
                                            o czym moge mowic.taki juz ten fach.

b)dla izraela to jest sytuacja jest powodem do dumy bo pokazuje skutecznosc z
                                            jaka Mossad dba o interesy izraela.gdybym byl zydem bylbym z tego dumny

b)znow absurdalny przyklad - mozna wyelinowac jakiegos urzedasa,ale jakby
                                            zabili przywodce ZSRR to dzis ganialbym lewackie malpy po dzungli z wielka
                                            maczuga a nie siedzial na internecie.po drugie - jest roznica w rywalizacji
                                            miedzypanstwowej i konflikcie interesow a po prostu jawnym odmawianiem
                                            drugiemu panstwu legalnosci istnienia.gdyby ZSRR odmowily legalnosci istnienia
                                            USA mielibysmy albo wojne albo calkowite zerwanie stosunkow.
                                            • Gość: MM Re: ps:) IP: *.z64-154-67.customer.algx.net 16.09.03, 18:50

a) Jakos nie czytalem aby obce sluzby wywiadowcze ingerowaly czesto w Polsce.
                                              Predzej kryminalisci (np. sprawa Debskiego). Twoj komentarz to proba
                                              uprawomocnienia (a przynajmniej bagatelizowania) mordu politycznego w kraju
                                              sojuszniczym. Co to w ogole znaczy pewnym interesom? Czy patrzylbys na to
                                              normalnie gdyby akcji dokonywalo FSB? Albo wywiad jakiegos panstwa arabskiego?
                                              Przeciez zalalbys to forum fala nienawisci do sprawcow.

b) calkowicie wykrzywiony masz system pojec. Pewnie dlatego podoba ci sie to co
                                              robi Izrael - choc podejrzewam, ze to jeszcze jeden objaw moralnosci Kalego.

c) to nie byl urzedas. To to samo, co wyeliminowanie gubernatora jednego z
                                              wiekszych i wazniejszych stanow USA. Wiec cale twoje dalsze obrazowe wywody
                                              maja sie nijak.
                              • Gość: MM Re: Ucz sie facet, na nauke nie jest za pozno IP: *.z64-154-67.customer.algx.net 15.09.03, 17:57
                                > a)panstwo niedemokratyczne a panstwo demokratyczne z wprowadzonymi
                                specjalnymi
                                > srodkami bezpieczenstwa z racji trwajacego konfliktu do roznica.w kazdym
                                > ustroju przewidziane sa stany nadzwyczajne.absurdem i zupelnym oderwaniem od
                                > rzeczywistosci bylby fakt gdyby sadziedzi nieustannie napadali na jakis kraj
                                a
                                > w miastach ekplodowaly autobusy a rzad nie wprowadzalby zadnych srodkow
                                > ochrony.do bylaby glupota.tam trwa wojna i obowiazuja zasady majace z tym
                                > zwiazek.

BArdzo ladnie zawoalowane wytlumaczenie nszykanowania wlasnych obywateli o
                                nieodpowiedniej metryce. BTW, zapomniales ustosunkowac sie do braku pozwolen na
                                budowy domow. Czyzby to byl tez przejaw walki z terroryzmem?

> c)chasydzi zostaja zmuszeni do podporzadkowania sie,poza tym nie wybuchaja w
                                > autobusach ani nie wbijaja sie samolotami w budynki.chodzi o rozmiar zjawiska

W USA mieszkam juz od wielu, wielu lat i jakos nie bardzo zgadzam sie z
                                laczeniem calel spolecznosci muzulmanskiej (nawet jesli zawezic ja do tej
                                arabskiego pochodzenia) a atakami terrorystycznymi. Owszem, sa wyjatki takie
                                jak WTC '93 ale winni zostali zlapani i osadzeni. Niespecjalnie sie to rozni od
                                np. JDL, ktora planowala ataki terrorystyczne w Kaliforni czy na Florydzie
                                (niedoszli sprawcy tez zostali schwytani i osadzeni - jeden na szczescie
                                popelnil samobojstwo).

d)a gdyby USA,a gdyby ciocia miala wasy.ale nie ma.jak bedzie miala to
                                > pogadamy.na razie mamy bardzo stabilny ustroj,a nie rzeczywistosc z filmu SF.

Wlasnie ze nie. Po raz pierwszy w historii USA pogwalcone zostaly prawa
                                gwarantowane przez Bill of Rights. Jezeli NRA moze wydawac grube miliony na
                                ochrone drugiej poprawki do konstytucji, to tym bardziej winnismy bronic innych
                                praw zagrozonych zarowno przez US Patriot czy tez TIA. TO nie SF - to fakty juz
                                zaistniale. I zapomniales o jednym - natura ludzka jest, ze gdy ktos raz
                                otrzyma wladze, niechetnie ja potem oddaje. Nie mowie tutaj o stanowisku
                                prezydenta, ale o wladzy prezydenckiej jako jednej z trzech galezi rzady USA.
                                Pewnie w swoim uwielbieniu nie zauwazyles, ze juz od ok 2 lat nie
                                dzialaja 'checks and balances' bedace podstawowa zasada organizacji rzadu.

> e)nie pisales o kwestionowaniu legalnosci USA?to po co podales ten przyklad
                                > jako odpowiedz na fakt kwestionowania legalnosci i oficjalnych doktryn
                                > zniszczenia Izraela.przeciez w takim razie znow jak caly czas podajesz
                                > przyklad nie mogacy stanowic ani przykladu ani analogii.Znow logiczny
                                > bezsens.Obalasz swoj wlasny argument.To po co go wczesniej podajesz?

Bo dla mnie oficjalne lub nieoficjalne dazenie do zniszczenia jakegos kraju
                                jest tym samym - w koncu rezultat wysilkow ma byc taki sam, prawda? To czy ktos
                                ma to zapisane w oficjalnej doktrynie czy nie nie jest tak wazne jak sama
                                polityka w danym kierunku. Sowieci "oficjalnie" nie mowili o zniszczeniu
                                Zachodu, ale czy to oznacza, ze do tego nie dazyli? Znow wykrecasz kota ogonem
                                i czepiasz sie sformulowan nie baczac na fakty.
                                • marcus_crassus Re: Ucz sie facet, na nauke nie jest za pozno 15.09.03, 20:09
                                  a)jakie zakazy budowania domow?chyba cos przeoczylem.
                                  b)odejscie od zasady dotychczasowej wolnosci w wydaniu XX wieku jest
                                  naturalne.kiedys ludzie walczyli mieczami i kuszami.potem czolgami.dzis mozna
                                  zrobic bombe z ladunkiem biologicznym ktora zabije setki tysiecy
                                  ludzi.zmieniaja sie czasy i trzeba na to odpowiednio reagowac.jak ktos nie
                                  dostosowuje sie do zmieniajacych sie okolicznosci faktycznych po prostu
                                  przegrywa albo ginie.absurdem jest ignorowanie przez Ciebie faktow i
                                  rzeczywistosci tego swiata.wyeliminuj wszelkie ograniczenia wolnosci np na
                                  lotniskach etc.a jutro bedziesz mial 5 samolotow w NY.zaprzestan w imie
                                  wolnosci i praw czlowieka oraz prawa do prywatnosci mozliwosci inwigilowania
                                  rozmow telefonicznych.a wszelcy terrorysci jutro beda dzwonic do siebie i
                                  umawiac sie co do minuty gdzie co wysadzic.kiedys zolnierze z pikami
                                  sprawdzali wozy wjezdzajace do miasta bo tam ktos mogl cos schowac.dzis
                                  sprawdzaja to co dzis moze stanowic zagrozenie.zyjemy w XXI wieku,gdzie dobry
                                  hacker moze ci wylaczyc prad w polowie kraju i spowodowac totalna masakre
                                  gospodarcza danego kraju.szczegolnie kraje wysokorozwiniete musza wcielac
                                  prawa ktore pozwola im sie bronic przed agresywnymi prymitywnymi krajami.Maja
                                  bowiem o wiele wieksza potege ale i nowe wrazliwe punkty.Wolnosc rozumiana w
                                  kategoriach XX wieku sie po prostu skonczyla.

podstawa naszych ustrojow jest kontrola wladzy.oraz swiadome spoleczenstwo.a w
                                  USA mamy bardzo dobra kontrole wladzy.(wykonawczej szczegolnie)

ZSRR ani blok sowiecki W OGOLE DO CHOLERY NIE MIALY DOKTRYNY TAKIEJ
                                  JAK "ZNISZCZENIE ZACHODU",toz nawet ja co nieznosze ZSRR nie napisalbym nigdy
                                  czegos rownie absurdalnego.ZSRR utrzymywalo normalne kontakty z zachodem.Fakt
                                  ze Indie i Pakistan pozostaja w napietych stosunkach nie oznacza ze chca sie
                                  zniszczyc.nie rozumiesz roznicy????Arabowie natomiast otwarcie glosili ze nie
                                  uznaja Izraela i celem niektorych panstw bylo jego zniszczenie...
                                  • Gość: MM Re: Ucz sie facet, na nauke nie jest za pozno IP: *.z64-154-67.customer.algx.net 15.09.03, 20:56

> a)jakie zakazy budowania domow?chyba cos przeoczylem.

O, przeoczyles, i to sporo. Od kilku jez lat, OBYWATELE Izraela pochodzenia
                                    arabskiego nie maja problemy z ottrzymaniem pozwolen na budowy domow, zwlaszcza
                                    w Jerozolimie. Wlasciwie 'problemy' to zle ujmowanie sprawy. Oni po prostu tych
                                    pozwolen nie dostaja.

b) znow, z perspektywy Administracji, jest to kwestia wybiorcza. Na rpzyklad,
                                    ta sama administracja nie ma problemu z pobieraniem grubej forsy od NRA zeby
                                    zagwarantowac kazdemu "prawo" do posiadania broni - co nie jest w koncu w
                                    dzisiejszym spoleczenstwie az tak konieczne, zwlaszcza jesli chodzi o karabiny
                                    maszynowe.
                                    Podajesz absurdalny przyklad likwidowania wszystkich ograniczen na lotniskach -
                                    niezupelnie jestem pewien skad to ci przyszlo na mysl. Inna sprawa, ze na
                                    przyklad w takim Schipholu nie widzialem cyrkow ze zdejmowaniem butow -
                                    porozmawialem sobie w cztery oczy z milym mlodym czlowiekiem i to wszystko - a
                                    jakos samoloty tami, czy gdzie indziej nie spadaja. Wiec moze kraje te robia
                                    cos lepiej niz my, i nie musza sie az tak bac, prawda?
                                    Jak zwykle wskakujesz w przyklady ekstremalne, czyli absolutny brak nadzoru.
                                    CHwyt o ile efektowny, o tyle znowu nielogiczny. Bo utrzymywani policji o
                                    monitorowanie na przyklad rozmow telefonicznych na zawartos slow kluczowych (co
                                    NSA robi od dawna) to jedno, a pobieranie wszelkich danych w celu inwigilacji
                                    spoleczenstwa, czy tez proba ustanowienia praw ZMUSZAJACYCH na przyklad
                                    listonoszy czy pracownikow gazowni do szpiegowania w twoim domu to zupelnie
                                    inna para kaloszy.

> podstawa naszych ustrojow jest kontrola wladzy.oraz swiadome spoleczenstwo.a
                                    w
                                    > USA mamy bardzo dobra kontrole wladzy.(wykonawczej szczegolnie)

Znow twoje informacje sa nieaktualne. Kontrola wladzy od paru lat jest tylko
                                    umowna. Gdy Departament Sprawiedliwosci, a konkretnie GAO rozpoczelo sledztwo w
                                    sprawie Energy Task FOrce kierowanej przez Cheneya, zostalo zaszantazowane
                                    obcieciem budzetu i zmuszone do przerwania pracy. Ty to nazywasz dobra kontrola
                                    wladzy?

> ZSRR ani blok sowiecki W OGOLE DO CHOLERY NIE MIALY DOKTRYNY TAKIEJ
                                    > JAK "ZNISZCZENIE ZACHODU",toz nawet ja co nieznosze ZSRR nie napisalbym nigdy
                                    > czegos rownie absurdalnego.ZSRR utrzymywalo normalne kontakty z zachodem.Fakt
                                    > ze Indie i Pakistan pozostaja w napietych stosunkach nie oznacza ze chca sie
                                    > zniszczyc.nie rozumiesz roznicy????Arabowie natomiast otwarcie glosili ze nie
                                    > uznaja Izraela i celem niektorych panstw bylo jego zniszczenie...

No cholera, popatrz, a mysmy sie wszyscy niepotrzebnie bali przez tyle lat. I
                                    te ich slogany o eksporcie rewolucji klasy robotniczej na zachod od Laby to byl
                                    tylko teatrzyk na 1 maja. A mysmy w to wszyscy niepotrzebnie wierzyli.

Indie i Pakistan pozostaja w napietych stosunkach nie dlatego, ze chca sie
                                    zniszczyc, ale z powodu sporu o kontrole i przynaleznosc Kaszmiru. Przyklad
                                    nieco nieadekwatny. Co do Arabow natomiast - byla inicjatywa gloszaca, ze
                                    panstwa te uznaja prawo Izraela do istnienia w zamian za utworzenie
                                    niepodleglej Palestyny. Oferty tej w zasadzie nie podjal Izrael, bo chcial
                                    czesc proponowanego terytorium zachowac dla siebie (a na dodatek Sharon
                                    podjudzal nastroje wsrod Palestynczykow wycieczkami po wzgorzach). Zreszta
                                    spojrz z jakim respektem w Izraelu spotykaja sie ludzie chcacy rzetelnie
                                    pertraktowac z Palestynczykami - Rabina zamordowano, Barak, ktorego wysilki
                                    dosc skutecznie zablokowano, jest skonczony.
                                    • marcus_crassus Re: Ucz sie facet, na nauke nie jest za pozno 16.09.03, 02:42
                                      a)a ja myslalem ze mowisz o czyms w USA...a w Izraelu norma - jakby niemcy
                                      walczyli zbrojnie o oderwanie slaska od Polski sadzisz ze nie mieliby
                                      utrudnien z osiedlaniu sie w dajmy na to warszawie???znow ocena sytuacji
                                      faktycznej.

b)a gdzie sie koncza "wolnosci obywatelskie"?od rewizji kieszeni?podkoszulka
                                      czy majtek?wiesz,o tym debatuja prawnicy a ty wiesz???to napisz prace na ten
                                      temat i zgos sie na jakies wyklady,bedziesz rozchwytywany.

c)wdajesz sie w kwestie o ktorych dyskutuja prawnicy.wiec poglad co jest jaka
                                      para kaloszy proponuje zostawic specom od tej dziedziny prawa.a opinii jest
                                      bardzo wiele i bardzo roznych.

d)nie znam tej sprawy.w kazdym razie mechanizmy funkcjonuja bardzo dobrze.a
                                      kontrola jest bardzo rozna.od administracyjnej do kontroli spolecznej.wiec
                                      mechanizmy kontroli wladzy funkcjonuja naprawde dobrze.szczegolnie w epoce
                                      mediow.kazda sensacja zostanie zaraz naglosniona uruchamiajac zainteresowanie
                                      zwyklych obywateli.

e)a dlaczego mialby nie zachowac dla siebie czesci terytorium???zdobyl je na
                                      wojnie gdzie wrog byl agresorem wg prawa miedzynarodowego w 1967 i agresorem
                                      faktycznym oraz najezdzca w 1973.Mialby sie wyrzekac tego co zdobyl na
                                      napastniku???masa panstw jest wroga sobie.ale kwestia braku uznania innego
                                      panstwa to zupelnie odrebny problem
                                      • Gość: MM Re: Ucz sie facet, na nauke nie jest za pozno IP: *.z64-154-67.customer.algx.net 16.09.03, 19:08

> a)a ja myslalem ze mowisz o czyms w USA...a w Izraelu norma - jakby niemcy
                                        > walczyli zbrojnie o oderwanie slaska od Polski sadzisz ze nie mieliby
                                        > utrudnien z osiedlaniu sie w dajmy na to warszawie???znow ocena sytuacji
                                        > faktycznej.

I znow ocena bledna. Panstwo podajace sie za demokratyczne nie ma prawa
                                        traktowac swoich obywateli wedlug dwoch roznych standardow. To przezytek taki
                                        jak niewolnictwo czy apartheid. My nie mowimy tu o spontanicznej imigracji
                                        Arabow do Izraela, ale o laczeniu rodzin obywateli danego kraju oraz o prawie
                                        do zbudowania domu w miescie, w ktorym od dawna mieszkaja. Zdaje sie ze nie
                                        potrafisz rozroznic tych dwoch konceptow.

> b)a gdzie sie koncza "wolnosci obywatelskie"?od rewizji kieszeni?podkoszulka
                                        > czy majtek?wiesz,o tym debatuja prawnicy a ty wiesz???to napisz prace na ten
                                        > temat i zgos sie na jakies wyklady,bedziesz rozchwytywany.
                                        >
                                        > c)wdajesz sie w kwestie o ktorych dyskutuja prawnicy.wiec poglad co jest jaka
                                        > para kaloszy proponuje zostawic specom od tej dziedziny prawa.a opinii jest
                                        > bardzo wiele i bardzo roznych.

Prawnicy o tym debatuja i beda debatowac, pewnie dlatego, ze im placi sie od
                                        godziny. Poza tym, mowa nie o tym gdzie te wolnosci sie koncza, ale gdzie sie
                                        zaczynaja. Na przyklad:
                                        Zadna osoba (bo te prawa rozciagaja sie nie tylko na obywateli USA, ale
                                        wszelkie osoby przebywajace na terytorium kraju) nie moze byc zatrzymany bez
                                        nakazu sadowego i przetrzymywany w areszcie bez postwaienia w stan oskarzenia.
                                        Nie wolno dokonywac rewizji mieszkan lub zakladac podsluchow bez uprzedniego
                                        uzyskania nakazu sadowego, dla otrzymania ktorego nalezy wykazac 'probable
                                        cause'.
                                        takie prawa dotyczace wolnosci osobistej sa ZAGWARANTOWANE przez KONSTYTUCJE
                                        USA. Jak dotad, nie zostaly one zniesione na drodze konstytucyjnej a wiec nadal
                                        winny obowiazywac. Niestety US Patriot Act i TIA ulatwiaja rzadowi lamanie tych
                                        praw, a wiec lamanie wolnosci gwarantowanych przez konstytucje USA.

> d)nie znam tej sprawy.w kazdym razie mechanizmy funkcjonuja bardzo dobrze.a
                                        > kontrola jest bardzo rozna.od administracyjnej do kontroli spolecznej.wiec
                                        > mechanizmy kontroli wladzy funkcjonuja naprawde dobrze.szczegolnie w epoce
                                        > mediow.kazda sensacja zostanie zaraz naglosniona uruchamiajac zainteresowanie
                                        > zwyklych obywateli.

Oj coraz bardziej przekonujesz mnie, ze piszesz o teorii a nie o praktyce. Jak
                                        juz wczesniej powiedzialem, to o cyzm piszesz to jest jak te
                                        mechanizmy 'powinny' dzialac - a wiec teoretyczny obraz obecnej administracji.
                                        Rzeczywistosc jest jednak bardzo odmienna. Wiekszosc prasy jest kontrolowana
                                        przez trzy grupy ktore sa dosc mocno zwiazane z obecna administracja, a wiec
                                        nie w ich interesie jest publikowanie niektorych sensacji. Wrecz przeciwnie -
                                        urzadza sie nagonki na krytykow Busha jak za czasow ZSRR.
                                        Zreszta, jakby tego bylo malo, FAA (ktorej przewodzi syn Colina Powella)
                                        niedawno starala sie zmienic przepisy koncesyjne w USA co doprowadziloby do
                                        zupelnego wyeliminowania niezaleznych mediow. Na szczescie, Sad Najwyzszy w
                                        pore zdecydowal ze tego juz za wiele. Jak powiedzial Ted Turner, gdyby takie
                                        przepisy obowiazywaly w 20-30 lat temu, CNN nie mialaby sznasy zaistnienia na
                                        rynku.

> e)a dlaczego mialby nie zachowac dla siebie czesci terytorium???zdobyl je na
                                        > wojnie gdzie wrog byl agresorem wg prawa miedzynarodowego w 1967 i agresorem
                                        > faktycznym oraz najezdzca w 1973.Mialby sie wyrzekac tego co zdobyl na
                                        > napastniku???masa panstw jest wroga sobie.ale kwestia braku uznania innego
                                        > panstwa to zupelnie odrebny problem

Ja myslalem ze im zalezy na uznaniu legalnosci przez kraje arabskie. Ewidentnie
                                        im na tym nie zalezy, a wiec beda mieli konflikt jeszcze przez dekady i wielu
                                        niewinnych zginie po obydwu stronach. A szczerze mowiac, myslisz ze Izrael, na
                                        dluzsza mete moze ten konflikt wygrac? Przeciez ten kraj nie jest
                                        samowystarczalny, a zalezy od nastrojow w USA. A co jesli te sie kiedys
                                        zmienia? Gdy np. prezydentem zostanie jakis afro-amerykanin? W koncu za 10 lat
                                        biali beda tu mniejszoscia.
                  • Gość: Wuj Ingmar Ultima ratio Crassusa "jestes glabem" :) IP: *.client.attbi.com 14.09.03, 19:50
                    MM staral sie z Toba dyskutowac jak z czlowiekiem (ja zreszta tez). Nie byles
                    traktowany jak glupi jojo, miales podane fakty, linki do powaznych zrodel, a Ty
                    nie dosc, ze to olales, to przerzuciles sie na wyzwiska. Ech, widze tu (zgodnie
                    z oryginalna teza) kulturowy odcisk palca. :-)
                    • marcus_crassus Re: Ultima ratio Crassusa "jestes glabem" :) 14.09.03, 20:20
                      bo jak ktos probuje udowodnic mi co to jest "obywatelstwo",lub tez posluguje
                      sie wiedza z dwoch ksiazeczek (pewnie chodzi o "wyznania szpiega" i "szpiedzy
                      gideonu") to ja pasuje.
                      • Gość: Wuj Ingmar Re: Ultima ratio Crassusa "jestes glabem" :) IP: *.client.attbi.com 14.09.03, 21:14
                        Ja Ci podałem link do Żabotyńskiego. Zadałeś sobie trud, żeby to przeczytać?
                        Zadałeś sobie trud, jeśli mi nie wierzysz, sprawdzenia przeszłości takich
                        osobników, jak Begin czy Shamir? Podałem hasło "the Lavon Affair". Zadałeś
                        sobie trud, żeby sprawdzić w jakimś wiarygodnym źródle (powiedzmy, izraelskim)
                        co to takiego?
                        Co do MM - masz coś do zarzucenia żródłu, czyli "książeczkom" Ostrovskiego?
                        Pewnie, wygodniej komuś nabluzgać niż wysilić mózgownicę na konkrety.
                        • marcus_crassus Re: Ultima ratio Crassusa 'jestes glabem' :) 14.09.03, 22:25
                          nie mam nic do zarzucenia,ale prosze sie nie wypowiadac z pozycji "znajomosci
                          dzialania sluzb wywiadowczych" po lekturach ksiazeczek.i to "2".ps-sa swoja
                          droga ciekawe.czy ja to neguje?
                          • Gość: MM Re: Ultima ratio Crassusa 'jestes glabem' :) IP: *.dyn.optonline.net 15.09.03, 06:12

Ksiazki OStrowskiego to, jak do tej pory, nejlepsze publicznie dostepne zrodla
                            opisujace motywy i sposoby dzialania Mossadu. Jesli znasz lepsze, z
                            przyjemnoscia je poczytam. Jesli masz dostep do lepszych informacji (dostepnych
                            wyzszym urzednikom panstwowym w Izraelu), to powiedz mi w jaki sposob do nich
                            dotarles (osobiscie jest to najmniej mozliwa opcja). A jesli nie, to sie nie
                            wypowiadaj w tak swiatobliwy i autorytatywny sposob bo tylko probujesz zmacic
                            zrodlo informacji zamiast powiedziec cos swojego.

Zreszta, czy ty chociaz czytales te ksiazki?

BTW, co do Steganosa, nie trzeba sie samemu meczyc z crackiem. W grupach
                            dydkusyjnych jest dostepny niemal stale i niemal kazdy z polowa mozgu moze
                            sobie go tam znalezc.
                            • marcus_crassus Re: Ultima ratio Crassusa 'jestes glabem' :) 15.09.03, 09:49
                              nie samymi ksiazkami zyje czlowiek.
                              • Gość: MM Re: Ultima ratio Crassusa 'jestes glabem' :) IP: *.z64-154-67.customer.algx.net 15.09.03, 18:04
                                Z czegos trzeba czerpac wiedze, prawda? Chyba ze jestes agentem polowym tej
                                organizacji w Polsce - ale wtedy nie wiedzialbys wiele o jej operacjach na
                                innych 'teatrach'.
                                • marcus_crassus Re: Ultima ratio Crassusa 'jestes glabem' :) 15.09.03, 20:12
                                  wiem co wiem.czy sporo tego nie wiem.troche z tego i troche z owego. :)
                                  • Gość: MM Re: Ultima ratio Crassusa 'jestes glabem' :) IP: *.z64-154-67.customer.algx.net 15.09.03, 20:20

Acha, czyli zadnych konkretow, tylko jeden wielki ogolnik. Cos w stylu:
                                    "Wiem ze mam racje bo wiem ze mam racje". Moje gratulacje, logika jest nie do
                                    pobicia.
                                    • marcus_crassus Re: Ultima ratio Crassusa 'jestes glabem' :) 15.09.03, 20:45
                                      przepraszam,co do kwestii eliminacji wrogow i przeciwnikow to opisuje sprawe
                                      powyzej.natomiast na pytanie "co wiem" nie musze odpowiadac.odpowiedz "co
                                      wiem" w zadnej mierze nie ma w ogole zwiazku z rozmowa.jak bedzie potrzebny
                                      argument z tego co wiem to podam,jak bede chcial i juz.
                                      • Gość: MM Re: Ultima ratio Crassusa 'jestes glabem' :) IP: *.z64-154-67.customer.algx.net 15.09.03, 21:07

Mozesz sobie darowac ten watek. Utrzymujesz gornolotna atmosfere tajemnicy, tak
                                        jakbys mial dostep do informacji niedostepnym nam maluczkim. Zazwyczaj tego
                                        typu pozy stosowane sa w celu zamaskowania luki informacyjnej. Zazwyczaj...
                                        • marcus_crassus jakiej tajemnicy...hehe :D 16.09.03, 02:24
                                          pomysl sobie jasno

a)jak cos wiem to nie powiem
                                          b)jak nic nie wiem to tez nie powiem
                                          c)jak cos wiem ale nie jest to zadna tajemnica to po co mam mowic,moze sie
                                          przyda innym razem

• Gość: MM Re: jakiej tajemnicy...hehe :D IP: *.dyn.optonline.net 16.09.03, 04:57

Po prostu, lekcewazac zrodlo starasz sie podwazyc jego wiarygodnosc (mowiac o
                                            ksiazeczkach). W zamian nie oferujesz nic innego, ale twierdzisz ze masz racje.
                                            Dosc plytkie rozumowanie.

Dobranoc.
                                            • marcus_crassus Re: jakiej tajemnicy...hehe :D 16.09.03, 12:11
                                              nie,po prostu nie lubie jak ktos zaczyna uzywac wyrazow ze slowniczka starajac
                                              sie pokazac ze ma jakas niesamowita wiedze eksperta po przeczytaniu 2 ksiazek
                                              o mossadzie ktore sa swoja droga OK.nie krytykowalem ich wiarygodnosci.po
                                              prostu zeby wypowiadac sie sie o sprawach dzialalnosci wywiadu jako "spec"
                                              trzeba miec wiedze troche wieksza...a najlepiej z roznych zrodel a nie tylko z
                                              ksiazek.roboya wywiadowcza to brudna sprawa w kazdym panstwie.
                                              • Gość: MM Re: jakiej tajemnicy...hehe :D IP: *.z64-154-67.customer.algx.net 16.09.03, 18:32

No to w takim razie pokaz mi, gdzie sie wypowiadam o Mossadzie jako
                                                tzw. 'spec'. Nie badz smieszny. Po prostu komentuje publicznie dostepne
                                                informacje, ktore z twojego punktu widzenia sa niewygodne. Innych zrodel, poza
                                                oficjalnymi peanami pochwalnymi, nie znam, dlatego prosilem o ich podanie w
                                                celu zweryfikowania znanych mi faktow. Skadinad, okolicznosci towarzyszace
                                                wydaniu tych ksiazek tylko wzmacniaja moja wiare w ich prawdomownosc.
                                                Wywiad to brudna sprawa, z tym sie zgodze, ale sledzac komentarze z wielu
                                                krajow, nawet taka brudna robota ma swoje zasady. Konsensus ogolu jest taki, ze
                                                Izrael czest i z luboscia wykracza poza takie zasady - duzo czesciej niz inni
                                                (wspomniane ukrycia informacji nt. ataku na koszary amerykanskie w Bejrucie,
                                                czy domniamanie podobnej sytuacji w odniesieniu do WTC to tylko dwa przyklady z
                                                wielu).
          • Gość: Wuj Ingmar A poza tym łżesz - w Izraelu leją żony po pyskach IP: *.client.attbi.com 14.09.03, 06:23
            Żydzi w Izraelu, oczywiście. I uważają je za podludzi.

marcus_crassus napisał:

> w kazdym razie nie leja
            > swoich zon po pyskach i nie uwazaja kobiet za podludzi.

"Discrimination and societal violence against women persists"
            "Trafficking in women for the purpose of forced prostitution is a continuing
            problem."

Szczegóły na stronie amerykańskiego Departamentu Stanu:
            www.state.gov/g/drl/rls/hrrpt/2001/nea/8262.htm
            • marcus_crassus a w Polsce nikt nie ma przemocy w rodzinie??? 14.09.03, 11:34
              to zobacz sobie statystki policyjne.do tego wywoza Polki do pracy w burdelach
              w calej europie.wiec przestan takie glupoty sadzic bo az przykro.
              • werw Re: a w Polsce nikt nie ma przemocy w rodzinie??? 14.09.03, 15:52
                Izrael powstał jako państwo będące odpowiedzią na holocaust. Wyszli z założenia,
                że życia w disporze juz próbowali i skończyło się tak jak się skończyło. Dlatego
                dbają o zachowanie zydowskiego charakteru tego państwa i to można zrozumieć. (
                od Ingmara nie nalezy tego wymagać). Gorsze jest to, że niedługo - za sprawą
                imigracji i takich właśnie Ingmarów - sami staniemy przed problemem zachowania
                europejskiej tożsamości Europy.
      • Gość: jojo Re: "JA"jestem Polakiem..... IP: *.proxy.aol.com 13.09.03, 23:45
        zawsze popieralem i popierac bede wszystkie wypowiedzi "
        marcusa_crasussa",trzymaj sie i "NIE DAJ SIE ",oponentom swoim ,ktorzy w
        dyskusjach z Toba na dzieci z 2-giego roku KINDERGARTEN wychodza !!! To
        prawda,NIESTETY !!!
        • Gość: H.Kloss Re: "JA"jestem Polakiem..... IP: *.dipool.highway.telekom.at 14.09.03, 00:21
          Na pewno bedzie zadowolony. Twoje poparcie to wiecej niz nasranie na glowe, parchu prymitywny
          • Gość: jojo Re: "JA"jestem Polakiem..... IP: *.proxy.aol.com 14.09.03, 00:37
            spadaj bekarcie z kurwy polackiej przez Hansa na przystani w Gdyni oder
            Szczecinie przez przypadek z braku condoma urodzony,czym sie chuju ciemny
            szczycisz,tym ze z Niemiec zafajdanych nadajesz? Nie zapomnij o tym ,ze Hitler
            juz Kaputt,Schroeder auch,und du? Du bist nur ARSCHLOCH,NOTHING ELSE,A R S C H
            L O C H !!!! THATS'IT ! YOU PENNER !!!! ENOUGH ????
            • Gość: H,Kloss Re: "JA"jestem Polakiem..... IP: *.dipool.highway.telekom.at 14.09.03, 01:08
              Moi przodkowie nie tylto zydkow gnoili. Przyczynili sie takze do wzrostu populacji, pieprzac matki-zydowki na potege.
              A teraz zapierdalaj do swoich kibelkow, mendo
              • Gość: jojo Re: "JA"jestem Polakiem..... IP: *.proxy.aol.com 14.09.03, 01:16
                znam te czyszczenie kiblow naszych w USA., oj znam ja panie,oj znam,polacke
                kurwy tak ryjami je czyszcza ze az blyszcza,boja sie te stare kurwy konkurencji
                mlodej z kraju polackiego przybylej,a nuz taka kurwa mloda polacka nowoprzybyla
                kiecke podniesie bez majtek i dupsko dla PANA ZYDA pokaze?!!! NU i co,stare
                kurwy polacke na junk yard wyleca bez zadnego PARDON !!!
                • Gość: MM Re: "JA"jestem Polakiem..... IP: *.dyn.optonline.net 14.09.03, 06:08
                  jojo, idz zwal sobie kapucyna to ci moze ulzy. Jestes jakis strasznie
                  zakompleksiony - pewnie ci jakis Polak morde obil, i teraz sie wyzywasz na
                  klawiaturze. Jesli tak nienawidzisz Polakow, to do k**wy nedzy po jakiego
                  czorta wisisz na tym forum. Masochista jestes, czy co? Chcesz zeby jeszcze raz
                  ktos ci morde obil? Jesli nie masz nic do powiedzenia oprocz inwektyw to po
                  prostu spadaj bo cywilizowani ludzie i tak twoich pierdol nie beda sluchac.
                  Marnujesz swoj nedzny czas.
    • lechu1 do Arabstwa na forum w tym "xuja Ahmeda 14.09.03, 01:13

do Arabstwa na forum w tym "xuja Ahmeda

Co ty hujek do Polakow masz , Arab do Polakow to jak trabka do tylka.

Jestes po prostu arabskim patriota wuju ,z reszta zgrai
      na czele z jednoosobowa bojowka obnazona na forum Andrzej-Titus-

• Gość: Wuj Ingmar USA a Izrael IP: *.client.attbi.com 14.09.03, 01:30
        Z tym Izraelem, to jest tak - przykleiło się gówno śmierdzące do opony i
        krzyczy "jedziemy!". Won do Afryki, gdzie wasze miejsce.
        • Gość: H.Kloss Re: USA a Izrael IP: *.dipool.highway.telekom.at 14.09.03, 01:39
          > Z tym Izraelem, to jest tak - przykleiło się gówno śmierdzące do opony i
          > krzyczy "jedziemy!". Won do Afryki, gdzie wasze miejsce.

Boj sie Boga! Chcesz zeby malpy musialy wysadzac autobusy?
          • Gość: MM Re: USA a Izrael IP: *.dyn.optonline.net 14.09.03, 06:14

Ciekawe porownanie. Jakis czas temu dyskutowalismy z Mrowa, ze moze warto
            sprobowac po prostu przeniesc Izrael na pustynie gdzies w Nowym Meksyku .
            Klimat ten sam, infrastruktura tez juz na miejscu. Tyle, ze mogloby sie okazac,
            ze Nowy Izrael w "odpowiedzi" na "zagrozenie" swoich granic zajmie Polnocny
            Brzeg Rio Grande i zacznie wysiedlac stamtad Latynosow. I znow bedzie klopot ;o)
    • schlagbaum Re: Uwaga generalna o 'ja jestem Polakiem' 14.09.03, 01:41

> patriotą!

to nie znasz wyrwy
      On juz kopiuje nie tylko tresci ale i jezyk.
      Odbilo mu calkiem.
    • lechu1 huj Ingmar(ahmed) a USA 14.09.03, 06:03

Z tym hujem Ingmarem(ahmedem) IP: *.client.attbi.com ,
      to jest tak - przykleiło się gówno śmierdzące do opony i
      krzyczy "jedziemy!".
      Won z USA ,won do arabowa lub do Polski ?? gdzie jego miejsce.
    • net4 Re: jakim ty huju ingmar jestem Polakiem" 14.09.03, 06:26

> patriotą!
      ---
      jesli nawet nie potrafisz sie po polsku poprawnie podpisac, ha?
      • Gość: Babcia Golda Jojo, spank the monkey and go to bed IP: *.client.attbi.com 14.09.03, 06:32
        • net4 Re: i to ma byc odpowiedz na pytanie merytoryczne? 14.09.03, 06:35

no, no,
          czy to po polsku pisze sie huj, ha, ha?
          • Gość: Wqrwiony2 z podludzmi sie nie dyskutuje - od tego jest KL IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 14.09.03, 16:06
            • Gość: Kazik titus_flavius=Andrzej=Wqrwiony _palestynska gnida IP: 130.94.123.* 14.09.03, 18:19
              Robisz gnidziaku intyfade w firmie w ktorej pracujesz
              arabska wszo ?

www.crowley.pl/2523.dhtml

Re: waw.cdp.pl---Crowley Data Poland_Warszawa_Stawki_2
              Autor: Gość: Ed IP: *.unicity.pl
              Data: 01.04.2002 16:44 zarchiwizowany

We wtorek z samego rana zadzwonię, po uprzednim
              sprawdzeniu dat i godzin wpisów
              pana Andrzeja i zapytam, czy pisanie antysemickich
              postów należy do obowiązków
              pracowników tej firmy.
              www.crowley.pl/mainpage.dhtml

o prawda Admin wykasowal watek ujawniajacy ta
              mala glizde Titusa =Andrzeja=Wqu*wionego
              nadajacego z tego samego adresu IP: waw.cdp.pl
              nalezacego do amerykanskiej firmy w Warszawie

www.crowley.pl/mainpage.dhtml
              Ale teraz wiemy kto to i gdzie pracuje to
              antyamerykanskie , antysemickie bydle , wulgarne do
              tego .

Spojscie tutaj :

rozne niki ta sama arabska propaganda-tresc i styl ,
              rozne niki--arabek
              sie wysilil.........."Ave" poznajcie tytusa
              Ahmedusa ...albo "Andrzeja" adres zaraz znajdziemy to
              instytucja w
              Warszawie..

Sic semper tyrannis! (murzynów szkoda)
              Autor: titus_flavius
              Data: 28.11.2002 16:44 zarchiwizowany

Ave,
              Izraelici wszędzie, gdzie są ściągają na siebie i
              tubykców nieszczęście.
              W trosce o nasze bezpieczeństwo powinnśmy zakazać im
              wjazdu do Polski.
              T.

Sic semper tyrannis!
              Autor: Gość: Andrzej IP: *.waw.cdp.pl
              Data: 18.06.2002 22:46 zarchiwizowany

Ave,
              Chronologia zamachów palestyńskich podczas II intifady

Sic semper tyrannis! Padł okupant!
              Autor: titus_flavius
              Data: 10.09.2003 16:49 + odpowiedz na list

Irak/ Amerykański żołnierz ginie podczas próby
              detonacji miny

Tu sie nie podniecaj, bo ci obrzezany kutas peknie
              Autor: Gość: Wqrwiony2 IP: *.waw.cdp.pl /
              *.waw.cdp.pl
              Data: 12.09.2003 15:59

i bedzie smierdzialo. My, Aryjczycy, zachowujemy z
              reguly zimna krew!

Co rzekles, chodzaca fabryko tufusu?
              Autor: Gość: Wqrwiony IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl
              Data: 12.09.2003 16:19 + odpowiedz na list

Re: Gospodarka Izraela w bieżącym roku
              Data: 20.07.2002 19:58 zarchiwizowany

Ave,
              Nikt nic nie wie?
              Andrzej

Gość portalu: Andrzej napisał(a):

> Ave,
              > Czy ktoś ma dane, jak się Izraelitom latoś wiedzie?
              > Chodzi mi o spadek PKB, deficyt budżetowy,
              inflację,
              stopy procentowe,
              kurs
              > szekla itp.
              > Andrzej

Sic semper tyrannis!
              Data: 18.06.2002 22:46 zarchiwizowany

Ave,
              Chronologia zamachów palestyńskich podczas II intifady

• Gość: Wqrwiony2 kaazek - przy obrzezaniu takie frajerskie imiona IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 14.09.03, 18:22
                daja?
                • net4 wyglada ze mamusia 14.09.03, 21:59

qurewki2 teraz mysli o qurewkce3, mysli urodzic na ingmarze;

www.kaisernet.com/kaiser-archives2/109.htm
                  • sewer_ Squrviony i bez wlasnej podobizny dosc jest 16.09.03, 12:30
                    squrviony.
                    Nie musisz sie az fatygowac i podslylac mu lustra
    • neceser Powinienes napisac "ja jestem antysemita" 15.09.03, 18:36
      wyszlo by na jedno.

> patriotą!
    • fredzio54 Re: Uwaga generalna o "ja jestem Polakiem" 16.09.03, 12:33
      Teraz rozumie ze z takimy polaczkami polska bankroptuje jest panstwo z no future
      "Nowa Japonia " ha... ha...
    • bimi Re: Uwaga generalna o 'ja jestem Polakiem' 16.09.03, 12:54
      słuszna uwaga
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka