Dodaj do ulubionych

ROSJA-POLSKA ORAZ POLACY I ROSJANIE

IP: 213.25.24.* 14.01.02, 13:23
Mili państwo pozwólcież ze wystąpię z gadką prorosyjską.(A propos podejmuję
ten sam wątek co Misza dlatego iż po prostu jest on już za długi)
Według mnie czymś głupim i bezmyślnym jest wypominanie szczególnie młodym
Rosjanom historii.Bo to do niczego nie prowadzi. I świadczy o braku wyobraźni
i kompleksach.Ale odnośnie historii.Na przykład Rosja dokonała rozbiorów w
osobie Katrzyna II.Ja uważam ten fakt za naturalny.Kto poczytał sobie
Machiavellego ten wie iż państwo bez silnej armii i władzy musi nieuchronnie
uspaść.Polska upadła dzięki zanarchizowanej i głupiej szlachcie.Następnie
silne państwo zawsze ma skłonność do ekspansji.Tak było w przpadku Polski gdy
podbiła Moskwę w XVII wieku na kilka lat w okresie Dmitra Samozwańca.
Kolejna rzecz, odnośnie Związku Sowieckiego.Uważam ten kraj był jednym z
najobrzydliwszych krajów.Nie tylko iż był więzieniem narodów ale między innymi
totalnie wyrżnął rosyjskie i nie tylko -elity sprowadzając mieszkańców do roli
konformistycznych niewolników.
Ślepe posłuszeństwo.Ciekawą rzecz porównał odnośnie mentalności Polaków i
Rosjan bodajże Kapuściński w "Imperium".Stalin wysadza w 1929 czy 1930
najważniejszą cerkiew im. Zbawiciela w Moskwie.I co się dzieje. Nic.Tak jakby
rozbierano mało istotny budynek. A co by było gdyby Piłsudski wysadził Jasną
Górę.Nie wiem ale myślę że by go zlinczowano.Ślepe posłuszeństwo, despotyzm,
brak poszanowania człowieka, ciemnota to najgorsze cechy które tkwiły w wielu
Rosjan.A jak jest obecnie? Choć nigdy nie byłem w Rosji wydaje mi się iż
rosyjskie społeczeńswto jest obecnie w zasadzie wykształcone i otwarte.
Natomiat dziwi mnie chamstwo i wiele obrzydliwych słów np do Miszy.Wiele
Polaków liże dupę Zachodowi i gardzi Wschodem.Jaki jest tego rezultat to że tu
i tam nami gardzą albo kompletnie nie istniejemy.
Obserwuj wątek
    • varvara Re: ROSJA-POLSKA ORAZ POLACY I ROSJANIE 14.01.02, 13:33
      Szkoda ze tak malo poliakow ktore moga tak szczerze powiedziec o siebie i o
      Rosji.
      Pozdrawiam
      Ruska
    • Gość: Misza Madre slowa! IP: *.*.*.* 15.01.02, 01:09
      Gość portalu: hyper napisał(a):

Czesc
      Dziekuje za "obrone" przed polskim szowinizmem.
      Mam tylko kilka drobnych poprawek:

> Ślepe posłuszeństwo. Ciekawą rzecz porównał odnośnie mentalności Polaków i
      > Rosjan bodajże Kapuściński w "Imperium". Stalin wysadza w 1929 czy 1930
      > najważniejszą cerkiew im. Zbawiciela w Moskwie. I co się dzieje. Nic. Tak jakby
      > rozbierano mało istotny budynek.

Myslisz sie troche - przeciez podczas wojny domowej polowa panstwa walczyla
      przeciw bolczewzmu i do tego Stalin przeciez bal sie reakcji narodu i nie
      wysadzil Sobor w latach 22-29 - bal sie ze narod zrobi powstanie, ale w 30 tych
      latach ksiedzow juz wybito, cerkwi zamknieto, szlachte i intelektualow zabito lub
      wyslano z kraju. Nowe pokolenie bylo juz sowieckie - nie wierzyli w Boga i to byl
      dla nich symbol antybolszewicki i nic po za tym.

>A co by było gdyby Piłsudski wysadził Jasną
      > Górę.Nie wiem ale myślę że by go zlinczowano.Ślepe posłuszeństwo, despotyzm,
      > brak poszanowania człowieka, ciemnota to najgorsze cechy które tkwiły w wielu
      > Rosjan.A jak jest obecnie? Choć nigdy nie byłem w Rosji wydaje mi się iż
      > rosyjskie społeczeńswto jest obecnie w zasadzie wykształcone i otwarte.
      > Natomiat dziwi mnie chamstwo i wiele obrzydliwych słów np do Miszy.Wiele
      > Polaków liże dupę Zachodowi i gardzi Wschodem.Jaki jest tego rezultat to że tu
      > i tam nami gardzą albo kompletnie nie istniejemy.

Racja!
      Rosjanie teraz to nie Rosjanie 10-20-50 lat temu

Pozdrawiam
      Misza
      • Gość: Ukr ;)) Madre - espanśkoju, maty - ukrajinśkoju, IP: 192.168.0.* 15.01.02, 07:49
        mat' - po-rosijs'ky!
        Padre - espanśkoju, bat'ko - ukrajinśkoju, otiec - po-rosijs'ky!

Madre slowa - napisał Michaił Spieranskij iz Rostowa!

ςερτυθιοπασδφγηξκλζχψωβνμ
      • Gość: Ουκρ Prawdziwe słowa! IP: 192.168.0.* 15.01.02, 08:13
        Кoтошихин Г. О России в царствование Алексея Михайловича. Изд. 4, СПб,
        1906 :Отсюда-от ордынской поддержки!-и все успехи: захолустный городишко
        Владимирского княжества превратился в важный, бурно растущий город Монгольской
        империи. Аппарат управления в нем полностью повторял тот, что был у монголов.
        Собственно, он и строился по их образцу, с их участием... Ордынские традиции
        пустили здесь корни на века. Город задумывался для сбора дани, для подавления
        соседних народов. Москве, чтобы управлять, подавлять, собирать, отнимать,
        забирать, требовались новые люди-чиновники. Их место занимали дворяне-люди
        служивые, знающие, верткие, большей частью переманенные из Орды........Так
        Россия и стала такой, о которой кипчак из тухума (рода) Турген сказал: "На
        тысячи верст кругом Россия". Тогда, в XVIII веке-всего-то двести лет назад!-
        жители Тамбовской, Тульской, Орловской, Рязанской, Брянской, Воронежской,
        Саратовской и других областей назывались "татарами" Это же бывшее население
        Золотой Орды! Они же-половцы. Они же-кипчаки... Разве не любопытно, что
        старинные кладбища в Рязани, Орле или Туле поныне называются татарскими*.
        • Gość: Sasza Re: Prawdziwe słowa! IP: *.waw.cdp.pl 15.01.02, 14:34
          Szkoda Oukr, ze w tym bardzo interesujacym cytacie z poczatku juz ubieglego
          roku zabraklo Twego komentarza, ale chyba sie nie myle, ze to, iz Moskwa
          korzystala z tatarskich wzorcow stawiasz jej ksiazetom jako zarzut. Moim zdniem
          zupelnie bezpodstawnie. Orda totalnie zniszczyla Rus, praktycznie tylko
          Nowogrod Wielki i Pskow ocalaly z rzezi. Szereg grodow bronilo sie do
          ostatniego zywego mieszkanca-Kozielsk, Torzok czy Riazan. Ksiaze moskiewski
          Jerzy zginal nad Sita. Tak wiec fakt, iz w walce z tatarami Moskwa ktora
          zaczela szybko wyrastac na glowny grod ruski siegnela po sprawdzone metody
          rzadzenia. Przeciez by pokonac takiego wroga jak Orda trzeba bylo byc rownie
          bezwzglednym jak on. A pokonanie Ordy bylo glownym celem wladcow moskiewskich,
          choc trzeba przyznac, ze przyszlo na to czekac bardzo dlugo.Tym niemniej to pod
          wodza kniazia moskiewskiego Dymitra Rusini odniesli jedno z najwiekszych
          zwyciestw w dziejach swego oreza:)
          A taka Rus jaka byla przed najazdem tatarskim, gdzie kazdy walczyl z kazdym,
          brat przeciw bratu-przypominam o smierci trzech braci -synow Wlodzimierza
          Wielkiego :Gleba, Borysa i Swiatoslawa zabitych przez swego braciszka
          Swiatpoleka. Gdyby Moskwa nie zabrala sie do jednoczenia ziem ruskich, z
          pewnoscia czesto brutalnie to panowanie Tatarow mogloby trwac tak dlugo jak
          tureckie na Balkanach.
          Popatrz sobie co bylo z Kijowem i ksiestwami poludnio- i zachodnioruskimi:
          rozbite dostaly sie pod polskie i litewskie panowanie. Tylko ziemie
          wschodnioruskie zjednoczone przez Moskwe potrafily nie tylko wyzwolic sie spod
          wladzy tatarskiej ale i stac sie swiatowym mocarstwem. Pewnie gdyby to Kijow
          wypelnil ta dziejowa misje co Moskwa nie mialbys takich pretensji za to, ze
          wykorzystala tatarskie metody sprawowania wladzy ;))
          A to ze Rosja-Moskwa nie wyrznela tatarow, ale asymilowala ich i stali sie
          rosyjskimi obywatelami to tylko chwala jej za to, ze nie poszla sladem
          jankesow, ktorzy wybili niemal co do nogi pierwotnych mieszkancow Ameryki
          Polnocnej.
          Poza tym tatrzy wniesli wiele wartosciowych pierwiastkow do urody rosyjskich
          kobiet, co kazdy kto byl w Rosji powie bez wahania:)
          • Gość: Ουκρ=Ukr Ten cytat jest z forum gazety rosyjskiej IP: 192.168.0.* 15.01.02, 15:32
            forums.ng.ru/archive/theme?tid=ng.ru,cis,2001-12-06,5_believe&offset=20

2486 10:10 15.01.2002
            Vova iz Toronty

same forum
            forums.ng.ru/cis/2001/12/06/ng.ru,cis,2001-12-06,5_believe.html

Dziejów nie da się zmienić, niestety :((

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka