Dodaj do ulubionych

Mam dosc tego typka w Bialym Domu

25.09.08, 17:49
Nie potrzebujemy Obamy do zparowadzenia u nas komunizmu.

www.humanevents.com/article.php?id=28716
Obserwuj wątek
    • mamzerek nie martw sie. pozostalo najwyzej kilka miesiecy. 25.09.08, 18:06

• manny_ramirez Kilka miesiecy czego? 25.09.08, 18:35
        Wolnosci?
    • kurde-felek Re: Mam dosc tego typka w Bialym Domu 25.09.08, 18:21
      Obama, McCain,Bush jakiez to ma znaczenie?-zadne.Rzadzi w USA klasa kapitalistow
      ktora profit prywatyzuje a straty socjalizuje.To juz nawet nie socjalizm,to
      terroryzm gospodarczo-finansowy zaprojektowany przez ludzi z wiadomej etnicity i
      funkcjonujacy tylko i wylacznie dla ich zyskow.Reszta to po prostu
      egzystencjonalizm z wiekszym lub mniejszym szczesciem zawsze kontrolowany prze
      wyzej wymieniona grupke.
      • j-k Ameryka rzadzi establishment :) 25.09.08, 18:25
        a pieniadz jak wiadomo , nie zna narodowosci :)
        Przypinanie mu zydoskiej etykietki jest dowodem ekonomicznego
        nieuctwa i pochodzenia z prowincjonalnej, poludniowo-wschodniej
        Polski.
        Lubartow, czy Lubaczow?

• kurde-felek [...] 25.09.08, 18:41
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • j-k nie denerwuj sie, hloopcze :) 25.09.08, 19:23
            tylko uczciwie napisz: Lubartow, czy Lubaczow?

wiesz urodzenie sie i zycie na zapyzialej prowincji
            poludniowo-wschodniej Polski samo w sobie nie jest grzechem :)))

a i z niewiedzy, przy odrobinie pracy wlasnej mozna wyrosnac :)))

Tfuj, jak zawsze, Dr. J.K.
            • ffs Re: nie denerwuj sie, hloopcze :) 02.10.08, 13:47
              a w ktorym miejscu w jego wypowiedzi jest mowa o zydach?
              am i missing something?
        • kurde-felek Re: Ameryka rzadzi establishment :) 25.09.08, 19:28
          no i koniecznie zapomniales-pieniadz nie smierdzi.Moze nawet byc z rak
          muzulmanina.Prawda? Ale w przypadku USA gdzie FRN naleza do prywatnego
          konsorcjum Zydow te (pieniadze )to chucpa nad chucpami i ty dobrze o tym wiesz.

by Ian Mosley

Ben Shalom Bernanke

Ever since the creation of the Federal Reserve system in 1913, EVERY SINGLE
          CHAIRMAN of the Fed, without exception, has been Jewish. That tradition has
          continued in the appointment by President Dubya of Ben Shalom Bernanke (Yes,
          that’s his real middle name) as successor to Alan Greenspan.

It is difficult to overstate the importance of the Federal Reserve in
          maintaining the Judaic control not only of our American economy and politics,
          but the economy and statecraft of the entire world. Very few people in America
          even understand what the Federal Reserve is, despite the fact that every single
          dollar bill in their wallets bears the description “Federal Reserve Note.” Many
          people think that they are working to earn “American money” or “U. S. dollars”
          and that the green pieces of paper in their wallets are in some way connected
          with the United States or backed by the United States government. They are not.
          They are Federal Reserve notes–PRIVATELY printed money issued under contract to
          the U. S. by a JEWISH controlled corporation.

Federal Reserve notes are not backed by gold, silver, or any other precious
          metal, as was the case up until 1934 when Franklin Delano Roosevelt recalled the
          last of the gold certificates. People sometimes wonder why the United States
          even bothers to maintain a gold reserve at Fort Knox. Simple–it is to keep gold
          out of the hands of the people. The last year any American coins contained
          silver was 1964.

The Federal Reserve and the Jews who control it have their claws in a
          stranglehold around America’s throat. They alone decide how much money will be
          in circulation, hence the rate of inflation. They alone decide on prime interest
          rates, hence the power to inflate huge multinational banks and financial
          institutions with obscene profits or send the American economy crashing down
          into a depression with a few taps on a computer keyboard and a public
          announcement. The mighty Stock Exchange itself is nothing but a toy balloon on a
          string for the Jews who run the Federal Reserve; they can manipulate the market
          and stock prices at will and pop the balloon any time they want.

America will never be truly free until the Federal Reserve and the Jews who
          control it have been brought down and replaced by a genuine national currency
          backed by precious metals or some other benchmark of real-world value.
          • j-k Ameryka rzadzi establishment - no rzadzi 25.09.08, 22:25
            mala prosba:
            moglbys mi nie podsylac anglo-amerykanskiego belkotu a-politycznego?
            przeczytalem wprawdzie, lecz to zwykla strata czasu.
            • ffs Re: Ameryka rzadzi establishment - no rzadzi 02.10.08, 13:51
              nie tylko tobie to zostalo podeslane - to jest publiczne forum
    • felusiak1 Wczoraj oglądałem kabaret w TV 25.09.08, 18:53
      Członkowie kongresowej komisji bankowości zadawali pytania tak żenujące
      że uśmiałem sie po pachy za darmo. Zwykle płacę za bilet a tu taki prezent.
      Strach ogarnia kiedy pomyślę, że ci ludzie uzurpują rolę nadzorcy.
      Manny, przytoczony felieton konkluduje, że najlepszym wyjściem jest nie robić
      nic. Ot tak dać bankom, instytucjom finansowym zbankrutować, pozwolić na recesję
      i za 10 lat wszystko będzie zdrowe, honky dori.
      Szkoda, że pan felietonista nie powiedział ile to będzie kosztowało
      joe shmoe. Nie powiedział co stanie sie z pieniedzmi na money market, 401k,
      innych planach emerytalnych. Nie powiedział dokąd wyparują oszczędności zwykłych
      ludzi.
      Z drugiej strony potrafie zrozumieć frustrację kiedy main street
      musi ratować wall street.
      • manny_ramirez Re: Wczoraj oglądałem kabaret w TV 25.09.08, 19:04
        No wlasnie Felusiak. Typek i Paulson, szef Goldman Sachs hmmm.., strasza ze
        wyparuja te oszczednosci jak zwykyl Joe Schmoe tuzow Wall Street nie uratuje.

Widac wolisz im ufac.

Ja mam dosc. Najpierw pierniczyli ze gospodarka jest ok, teraz nagle jest
        zapasc. Jesli przez te lata tak sie mylili to jak mam wierzyc ze to co robia zda
        egzamin?

A nie trzeba wiele zdrowego rozsadku aby sie domylic dokad nacjonalizacja
        sektora finansowego zaprowadzi. I co myslisz ze maluczcy zyskaja jak beda placic
        4500 na glowe w podatkach? Bo tak to wychodzi.

Tuzom na Wall Street 4500 to nic ale tu moze im palce spadna, z roboty wyleca.
        jak to mzoliwe przeciez to tylko biedakow moze dotyczyc nie Paulsona z Goldman
        Sachs.

Eh Felusiak. Daj se spokoj. Bron co sie da bronic.
        • hubert100 Re: Wczoraj oglądałem kabaret w TV 25.09.08, 19:14
          Komunizmu nie macie ale za to macie Socjalizm Faszystowski. PS.
          Felus wystapil w kabarecie jako meska k...a. W koncu sie "odnalazl".
        • felusiak1 Re: Wczoraj oglądałem kabaret w TV 25.09.08, 19:48
          Każdy dzień oprócz niedzieli zaczynam od lektury WSJ gdzie prezentowane sa racje
          obu stron, tych za i tych przeciw.

Gospodarka jest zdrowa, ale sektor finansowy jest chory
          i dlatego jest kompletnie zamrożony. A to oznacza, że
          joe shmoe nie może dostać kredytu na właśnie wyprodukowane auto,
          lodówkę, meble, dywan i co tam jeszcze chce. Joe Shmoe ma pracę, zarabia ale nie
          majac dostepu do kredytu nie jest w stanie kupić tego co inny Joe Shmoe
          wyprodukował. Business nie mając dostepu do kredytu będzie zmuszony ograniczyć
          aktywność i zwolnić ludzi a stad już po równi pochyłej. Przerabialiśmy to przed
          niemal 80 laty.
          Nie pierwszy raz rząd ratuje upadłych. Przypomnę Chrysler i
          savings and loans. Mało tego, państwo zarobiło w obu przypadkach.
          Bez odmrożenia pieniędzy ( w tej chwili na money market jest 6 trylionów
          dolarów, które normalnie powinne być w pracy) nastapi głęboka i długa recesja na
          100 procent. Oszczędności przepadną.
          Nawet jeśli plan jest niedoskonały to zaniechanie jest dwa razy bardziej
          niedoskonałe.
          Myślę, że uległeś populistycznej propagandzie, która prezentuje bailout jako
          pożyczkę od ciebie z konsekwencją wzrostu twojego podatku i podarowanie tego
          wall street. Z cała pewnością ty nie jesteś pożyczkodawcą a twój koszt zamiast
          4500 może nie osiągnąć
          500 dolarów. Jest też szansa, że zarobisz natym.
          Zastanawiam sie czy wiesz kto i co ma kupić od kogo i za ile.
          • manny_ramirez Re: Wczoraj oglądałem kabaret w TV 25.09.08, 19:54
            Felusiak, ja nie mam problemu z bailout. Ja mam problem z nacjonalizacja i
            dyktatura Paulsona.

Widziales ten fragment ustawy?:

Decisions by the Secretary pursuant to the authority of this Act are
            > non-reviewable and committed to agency discretion, and may not be reviewed by
            > any court of law or any administrative agency==

A dzis znowu ze w zamian za kase to instytucje finansowe oddadza panstwu czesc
            wlasnosci. To nacjonalizacja jest tak jak AIG. Zaden spin tego nie zmieni.

Bailout tak Felusiak, ale zeby interesy middle and lower class byly
            zabezpieczone a nie Paulsona z Goldman Sachs ktory przez dwa lata nie widzial
            kryzysu a teraz zostanie dyktatorem od naprawiania kryzysu.
          • manny_ramirez PS 25.09.08, 19:55
            Czytam dziennie nie tylko WSJ i nie wydaje mi sie bylbym calkiem cwokiem w tych
            kwestiach Felusiak wiec bez osobistych przycinkow.
            • felusiak1 Re: PS 25.09.08, 20:12
              Osobiste przycinki? W stosunku do ciebie? Take it easy.
              Rzeczony ustep jest jak najbardziej konieczny, chyba że chcesz aby
              wszystko ugrzęzło w sądach albo w aparacie administracji. Zauważ, że
              oversight należy do Kongresu.
              Paulson przestanie być sekretarzem skarbu zapewne zanim plan ujrzy dzienne
              światło. A to że był szefem Goldman Sach wzbudza we mnie wiecej zaufania. Gorzej
              jeśli pochodziłby z Lehman Bros albo z Bear Sterns. Jak myslisz?
              • manny_ramirez Re: PS 25.09.08, 22:23
                Ok, widzialem wlasnie nowy teskt bailoutu. Provisions regarding oversight are
                much stronger ale utrzymuja nacjonalizacje instytucji ktore wezma kase rzadowa.

Wciskaja nam komune Felusiak. Nie po to tu przyjechalem.
                • pro100 Re: PS no w końcu 25.09.08, 23:09
                  manny_ramirez napisał:

>
                  > Wciskaja nam komune. Nie po to tu przyjechalem.

oczęta nieco przejrzały. lepiej późno niż wcale (vide felusiak)
              • manny_ramirez Felusiak tak sie sprzedaje u nas komune 25.09.08, 22:42
                "They also said that there would be limits on pay packages for executives whose
                firms seek assistance from the government and a mechanism for the government to
                be given an equity stake in some firms so that taxpayers have a chance to profit
                if the companies prosper in the months and years ahead."
          • kyle_broflovski Re: Wczoraj oglądałem kabaret w TV 25.09.08, 20:05
            przy takim patrzeniu przez szkielko (gospodarka zdrowa, sektor finansowy chory)
            mozna juz tylko powiedziec cala operacja sie uda , ale pacjent umrze
          • kyle_broflovski Re: Wczoraj oglądałem kabaret w TV 25.09.08, 20:10
            wielu chamow zostanie zdrowo uderzone po kieszeni powiedz mi felusiak kto w tym
            czasie zrobi sporo kasy
          • kurde-felek felus nie piernicz bo w oczy szczypie 25.09.08, 20:23
            i wiekszego wariata juz z siebie nie musisz robic bo juz masz tu opinie blazna
            wystarczajaca.

felusiak1 napisał:

> Każdy dzień oprócz niedzieli zaczynam od lektury WSJ gdzie prezentowane sa racj
            > e
            > obu stron, tych za i tych przeciw.
            >
            > Gospodarka jest zdrowa, ale sektor finansowy jest chory
            > i dlatego jest kompletnie zamrożony. A to oznacza, że
            > joe shmoe nie może dostać kredytu na właśnie wyprodukowane auto,
            > lodówkę, meble, dywan i co tam jeszcze chce.
            --to juz jest szczyt felusakowego zadymiania i debilizmu a myslalem ze mnie juz
            nie zaskoczy.
            Joe ma sie dobrze tylko nie moze miec auta,lodowki,mebli,dywanu no i dom ma na
            foreclosure.Poza tym joe jest szczesliwy bo go frank do pracy wozi starym
            klamotem ale klamot lepszy niz nic.

Joe Shmoe ma pracę, zarabia ale ni
            > e
            > majac dostepu do kredytu nie jest w stanie kupić tego co inny Joe Shmoe
            > wyprodukował.
            ---no wlasnie ma prace joe i ma pieniadze i nie moze kupic.Felusiak ty to masz
            zdolnosci dedukcyjne.Joe nawet na kredyt sie nie zalapuje bo ma zla kredytowa
            historie cwoku-historie ktora mu chucpiarze zrobili bo joe byl spozniony z
            payment bo joe pracuje juz 5 dni wa nie szesc dni w tygodniu.Felusiak az mi sie
            juz nie chce czytac tych twoich bredni ale na szefa FRS sie nadajesz,masz
            odpowiednie etniczne pochodzenie.
            Business nie mając dostepu do kredytu będzie zmuszony ograniczyć
            > aktywność i zwolnić ludzi a stad już po równi pochyłej.
            --a przed chwila pisales ze gospodarka jesy ok.

Przerabialiśmy to przed
            > niemal 80 laty.
            --no wlasnie,wtedy etniczni okradli Ameryke i amerykanow do suchej nitki i dzis
            mysla ze zrobia tak samo.Szczerze?-amerykanie sa ignorantami i nie maja czasu na
            zrozumienie tego chucpiarstwa bo sa zmuszani walczyc o przetrwanie-felusiak dwie
            zmiany dla joe bo juz rodziny nie utrzymal jedna zmiana.Zona tez oczywiscie
            pracuje raz w tygodniu bo male dzieci i wiesz rodzina.Oh,felusiak ty to jestes
            fantasta za darmo tutaj czy masz placone?

> Nie pierwszy raz rząd ratuje upadłych.
            --jakich upadlych?-gospodarka ma sie dobrze a ona bez finansow nie ma prawa miec
            sie dobrze,kto wiec upadl-bo nie wiem?.A czy gospodarka finansowa to nie
            gospodarka?.A czy aktywnosc na gieldach to nie gospodarka?.Tam ludzie nie
            pracuja ale krzycza w nieboglosy jak im te cyfry migaja na tasmie elektronicznej
            ale cos robia-felisiak pracuja a to nie gospodarka?.Ty to jestes zadymiacz i
            gdyby nie z pod ciemnej gwiazdy to pomyslalbym ze masz jakies urojenia a ty to
            zawodowo.

Przypomnę Chrysler i
            > savings and loans. Mało tego, państwo zarobiło w obu przypadkach.
            > Bez odmrożenia pieniędzy ( w tej chwili na money market jest 6 trylionów
            > dolarów, które normalnie powinne być w pracy) nastapi głęboka i długa recesja n
            > a
            > 100 procent.
            --powiedz jeszcze felus ze recesja jest zdrowa dla wszystkich.Nie mow o tym ze
            recesja jest najzdrowsza dla chucpiarzy z FED's i konsorcjum bo to ma byc
            tajemnica poliszynela tajemnica sie stalo nareszcie i mam nadzieje ze narod
            przegoni te rase zlodzieji i hopsztaplerow ktorzy kapitalizuja miliardami jak
            sie im ida oszkapic reszte a jak traca to socjalizuja swooje straty-probuja
            przynajmniej.
            Tak bylo z S7L-gdzie banda Busha zrobila skok na narod ktory splaca ich
            zlodziejska afere-taka sama jak obecnie na WS.

Oszczędności przepadną.
            --oczywiscie ze przepadna,juz przepadly bo joe ktory mial equity w domu juz nie
            ma,dom na foreclosure.A ta banda od pozyczek dostanie dom i oczywiscie chce
            dostac roznice na mortgage kory dawala dla joe.Super chucpa-co?.Chucpiarze
            niczym nie ryzykuja,joe stracil wszystko.A poza ty to gospodarka jest ok.

> Nawet jeśli plan jest niedoskonały to zaniechanie jest dwa razy bardziej
            > niedoskonałe.
            --zaniechanie jest rynkowym prawidlem ekonomi tym bardziej ze inwestowali w
            ryzyko i od poczatku o tym wiedzieli.Jest duzo innych ktorzy zajma ich miejsce a
            ci co zbankrutowali ,te konsorcja prtawem kapitalizmu musza odejsc i zaplacic za
            bledy i za straty na jakie narazili joe.Buszanostra musi tez zaplacic za
            wyeksportowanie prac za granice bo joe jak mial dobra prace to ja wywiezli do
            Chin bo CEO nie mogli dostawac przed tem kilkunasto milionowych przemii 2-3 razy
            do roku.A tak poza tym to gosporarka felusiak jest ok.

> Myślę, że uległeś populistycznej propagandzie, która prezentuje bailout jako
            > pożyczkę od ciebie z konsekwencją wzrostu twojego podatku i podarowanie tego
            > wall street.
            --no a jak jest felusiak"Myslisz ze wam sie uda zadymic to?

Z cała pewnością ty nie jesteś pożyczkodawcą a twój koszt zamiast
            > 4500 może nie osiągnąć
            > 500 dolarów.
            --no tak,dla felusiaka $500 to nie pieniadze a reszte to felusiak splaci.

Jest też szansa, że zarobisz natym.
            --no tak wykupujac wlasny dlug i sprzedajac go felusiakowi bo pogoda jest
            sloneczna i prognozy sa dobre.Felusaiak wykup moj dlug-masz na tyle kasy?.

> Zastanawiam sie czy wiesz kto i co ma kupić od kogo i za ile.
            --zastanawiaj sie.Kup od Sachsow i Goodmanow i daj najlepiej joe jak ci cos
            zostanie.Wiesz zawsze mozesz zrobic tymczasowa instytucje charytatywna i
            sprzedawac innych dlugi ludziom ktorzy jeszcze dlugow nie maja o ile takich
            znajdziesz.

>
            • felusiak1 Nie czytaj to nie będzie szczypało 25.09.08, 20:45
              manny pisze ad meritum prezentując własne zdanie
              ty natomiast szczekasz na mnie nie prezentując nic,
              nie wspomne o meritum bo to byłaby zbyt duża kość dla ciebie.
              • kyle_broflovski nie wszystko spada w dol 25.09.08, 22:23

www.nytimes.com/2008/09/26/world/asia/26space.html?em
                • manny_ramirez Re: nie wszystko spada w dol 25.09.08, 22:24
                  To sie tam przenies Kyle. Ja dziekuje. Wole juz amerykanski komunizm.
                  • kyle_broflovski Re: nie wszystko spada w dol 25.09.08, 23:42
                    przyszlosc nalezy do chin albo fuzji rosyjsko chinskiej a ja mysle o argentynie
                    kraju maniany.
                    many nie przejmuj sie kapitalizm, komunizm, monarchia, republika, eretz israel
                    itp to tylko nazwy klejow spolecznych. sama struktura jest zawsze ta sama to
                    piramida na dole mrowie chamow nad nimi medrcy ze skielkiem do wynajecia z
                    wartosciami przeroznymi a jakze, pozniej dlugo nic a na samym czubku grupka
                    cwalych co dyma cala reszte
                    • spitt Re: nie wszystko spada w dol 25.09.08, 23:54

eldib.files.wordpress.com/2007/10/skulls_dees.jpg
                      ===================================================================

a na samym czubku grupka cwalych co dyma cala reszte
              • zbalansowany felusiak 26.09.08, 05:42
                Zabawie sie w proroka:

Mysle ze USA zdecyduja sie wydac te 700 czy iles tam miliardow
                aby "ratowac" ekonomie. I to dokladnie z tego powodu ktory podales -
                to banda ignorantow, ale w koncu nie kazdy polityk musi znac sie na
                finansach. Stanie sie tak jak mowie, chyba ze wku...ony "przecietny"
                amerykanin wyjmie z garazu swoj kil basebolowy i pojdzie na
                wycieczke na Wall Street.
                Gwarantuje ci felusiak ze w ciagu 2 tygodni po wydaniu tych
                miliardow okaze sie ze:
                1) g...o to pomoglo
                2) $ nie jest wearty papieru na ktorym go wydrukowano.

Co wtedy zrobi przyszla administracja ? - w takie przewidywania to
                nawet ja nie bede sie bawil bo moglbym sie zdrowo pomylic.

A teraz feluchna wydrukuj to co napisalem, opraw w ramki i powies
                nad lozkiem zebys potem nie mowil ze nie wiedziales.

greetings and salutation

zbalansowany
                • felusiak1 Re: felusiak 26.09.08, 06:16
                  No widzisz jaki z ciebie prorok.
                  Faktem jest, że nie każdy polityk musi znać się na finansach ale co robi w
                  komisji finansów? Czy identycznie wyglądaja kompetencje w komisji spraw
                  zagranicznych i w komisji rolnictwa?

PS. Możesz w konsekwencji mieć rację, że bailout nie przyniesie zamierzonych
                  efektów ale co proponujesz w zamian bez wycinania i oprawiania w ramki?
                  • zbalansowany Re: felusiak 26.09.08, 06:39
                    Rzad USA zrobil juz wystarczajaco duzu (dla mnie za duzo). Recesja i
                    tak jest nieunikniona a moim zdaniem im bedzie glebsza tym bedzie
                    krotsza. Nota bene Ggreenspan powinien byl do niej doprowadzic 10
                    lat temu, bylaby niewielka, trwalaby 6 miesiecy, atmosfera by sie
                    oczyscila i kazdy by wiedzial na cztm stoi. To reczne sterowanie i
                    tak niczego nie zmieni a jedynie wykonczy $ co bedzie juz totalna
                    katastrofa. Na dzisiaj przynajmniej mozna uratowac $. To co powinno
                    sie zrobic to spojrzec prawdzie w oczy i powiedziec to otwarcie: ida
                    ciezkie czasy, recesja "musi byc" ale po niej slonce dalej bedzie
                    swiecic. Cala reszta to chowanie glowy w piasek i marnowanie dobrych
                    pieniedzy aby - no wlasnie aby co?.
                    • felusiak1 Re: felusiak 26.09.08, 13:19
                      Recesja i tak jest nieunikniona mówisz.
                      Z tym, że nie chodzi o recesję. Cykle są inherentne dla kapitalizmu.
                      Kryzys finansowy zanim doprowadzi do recesji zlikwiduje oszczędności wszystki
                      niemal obywateli. Słońce będzie świecić i uzdrowienie przyjdzie w ciągu kilku
                      lat. Ale co mają wtedy zrobić ci którzy dzisiaj są w wieku pięćdziesięciu kilku
                      lat? Ich emerytury wyparowały
                      i już nie mają czsu na ponowne odkładanie.
                      • zbalansowany Re: felusiak 27.09.08, 01:49
                        Doskonale cie rozumiem, ale:
                        recesja ( powazna) i tak bedzie.
                        Lepiej ja zniesiecie majac jeszcze w miare silnego $ niz gdy $
                        bedzie dolowal. I tylko o to tu chodzi.
                      • spitt Re: felusiak 27.09.08, 02:59

Dotarlo , zakuty lbie ??? ,...
                        ====================================================================
                        Ale co mają wtedy zrobić ci którzy dzisiaj są w wieku pięćdziesięciu
                        kilku lat? Ich emerytury wyparowały i już nie mają czasu na ponowne
                        odkładanie ,...

• felusiak1 do mnie dotarło ale do was nie dociera 27.09.08, 20:51
                          Podpowiem ci split. Oto silny, zdrowy poszedł do sadu i tam ugryzła
                          go osa w przełyk. Jest nadal zdrowy ale zaczął się dusić i potrzeba interwencji
                          lekarza. Należy wstawić mu rurkę w szyje aby mógł ponownie oddychać i trzeba to
                          zrobić szybko. W przeciwnym razie albo umrze albo przeżyje ze zmianami w mózgu i
                          sercu.... i to jest natura kryzysu finansowego na dzień dzisiejszy.
                          Pozwól że zapozyczę z twojej twórczości. Cytuję:
                          "Dotarlo , zakuty lbie ??? ,... "
                  • vicky17 Re: felusiak 27.09.08, 01:59
                    a jeszcze pare miesiecy temu felusiak nas zapewnial,ze zadnego kryzysu nie ma a
                    teraz..nic tylko banki w rekach rzadu.
                    oj felus ty jak nasz busio..pare tygodni temu zapewnial narod,ze choc on
                    ekonomista nie jest ale on wie,ze ekonomia sie OK a dzisiaj z nosem na kwinte
                    sprzedaje kit,ze juz nasz pogrzeb.
                    problem z takimi felusiakami jest,ze nie tylko sa daltonistami,ale i banka u
                    nich nie pracuje normalnie.
                    jak tam klasa srednia dalej ma sie dobrze bo o ile mi wiadomo wall street dosc
                    marnie przedzie juz od dluzszego czasu.
          • hiperrealizm Re: Wczoraj oglądałem kabaret w TV 27.09.08, 19:25
            felusiak1 napisał:

> Każdy dzień oprócz niedzieli zaczynam od lektury WSJ gdzie
            prezentowane sa racj
            > e
            > obu stron, tych za i tych przeciw.
            >
            > Gospodarka jest zdrowa, ale sektor finansowy jest chory
            > i dlatego jest kompletnie zamrożony. A to oznacza, że
            > joe shmoe nie może dostać kredytu na właśnie wyprodukowane auto,
            > lodówkę, meble, dywan i co tam jeszcze chce. Joe Shmoe ma pracę,
            zarabia ale ni
            > e
            > majac dostepu do kredytu nie jest w stanie kupić tego co inny Joe
            Shmoe
            > wyprodukował.
            ====================
            Nie wiem jak w stanach, ale w Polsce to że pracujesz jeszcze o
            niczym nie swiadczy. Bank zanim przyzna kredyt ma obowiązek zbadać
            mozliwości kredytowe potencjalnego kredytobiorcy. W szczegóły wdawać
            się nie bedę, ale kredyt musi być tak skrojony by kredytobiorca był
            w stanie go spłacić.
            PS
            Obawiam sie że za cały ten wasz syf wszyscy bedziemy musieli
            zapłacić.
      • kyle_broflovski Re: Wczoraj oglądałem kabaret w TV 25.09.08, 19:26
        www.census.gov/indicator/www/m3/index.htm
        www.census.gov/const/newressales.pdf
        biz.yahoo.com/ap/080925/financial_meltdown.html
    • kyle_broflovski Re: Mam dosc tego typka w Bialym Domu 25.09.08, 19:20
      many

za obama stoi zbig brzezinski nie wierzysz chyba w to ze zbig jest komuchem.
      ktokolwiek by nie wygral w tym teatrzyku sytuacjia jest nie do ztrzymania. jak
      nacisnie sie na hamulec to spadnie sie zaraz na krawedzi przepasci jak nadusi
      sie gaz do dechy to poleci sie troche dalej. sytuacjia nabiera dynamiki zaczyna
      sie spiralne nurkowanie. moze bedzie rewolucjia ;-)
      • manny_ramirez Re: Mam dosc tego typka w Bialym Domu 25.09.08, 19:26
        Jedna osoba nic nie zmieni.Zreszta Zbig jest socjalista i nie wierze zeby
        zbytnio przeszkadzal.
        • kyle_broflovski Re: Mam dosc tego typka w Bialym Domu 25.09.08, 19:28
          za pozno na zmiany zaczyna sie spirala
          • manny_ramirez Re: Mam dosc tego typka w Bialym Domu 25.09.08, 19:28
            I dokladnie o tym pisze
      • rijselman12.0 Re: Mam dosc tego typka w Bialym Domu 25.09.08, 22:29
        Do rewolucji trzeba idei albo pasterza do prowadzenia owiec...-to
        juz wiemy.-Wrocmy do analogii 1929-go roku...-jedni wyskakiwali
        przez okna a drudzy zbijali na tym super kase.-Teraz jest
        identycznie.-Politycy wciskaja nam kit( Ojej!-Jak my to lykamy!)o
        niekontrolowanym kryzysie spowodowanym "czyms tam".-Nikt sie nie
        zastanawia KTO spowodowal ow kryzys?-Nikt sie nie zastanawia,ile
        szmalu ONI robia ,BEZKARNIE,na tym kryzysie?
        Pseudosystem nie nawalil...-To ICH lapczywosc doprowadzila do ostrej
        biegunki.
        • kyle_broflovski Re: Mam dosc tego typka w Bialym Domu 25.09.08, 22:44
          oczywiscie ze przyzyna kryzysu jest kryminalnie szalona chciwosc

co do rewolucji amerykanie maja w swej tradycji rozne wybuchy niezadowolenia
          en.wikipedia.org/wiki/Boston_Tea_Party
    • kyle_broflovski Re: Mam dosc tego typka w Bialym Domu 25.09.08, 20:25
      marketoracle.co.uk/Article6440.html
      www.ft.com/cms/s/0/db314a5e-8a9a-11dd-a76a-0000779fd18c.html
      • hubert100 Re: Mam dosc tego typka w Bialym Domu 25.09.08, 20:57
        Ten Poulson ma $500 milionow.Niech pokaze przyklad i niech sam kupi
        tych smieciowych akcji. Dubya pwiedzial ze jak ich cena wroci "do
        normy" to nawet bedzie mozna zarobic. PS, Sprzedaj felus tego
        zlotego zeba i tez kup.Przyjade specjalnie aby ci go pomoc
        wyestrachowac prawym prostym.
    • spitt Re: Mam dosc tego typka w Bialym Domu 25.09.08, 22:11

Dlatego promujesz McCain/Palin 2008 ??? :))) ,...
      • manny_ramirez a kogo mam promowac? 25.09.08, 22:21
        Komuniste ktory zaprowadzi u nas gulag?
        • kurde-felek Re: a kogo mam promowac? 25.09.08, 22:27
          powiedz ze ci sie podoba MILF Palin i bedzie ok.Nikt ci nie bedzie mial za zle
          ze chcialbys ja posunac.
        • spitt Re: a kogo mam promowac? 25.09.08, 23:28

Maniek , cus mi wyglada na to ze te komune (jaka znamy , te bez
          compow , info-bankow , instant check-ups , etc) bedziemy wspominac
          jak pierwszy touch-down z dziewczyna w krzakach jak sprobujemy to
          co nam "nasi" kapitalisci szykuja w ramach uzdrowienia systemu ,...
        • spitt Re: a kogo mam promowac? 28.09.08, 03:52

www.aim.org/aim-column/obamas-communist-mentor/
          =================================================================

• polski_francuz Maniek 25.09.08, 23:03
      Bush nie ma formatu, pelna zgoda. Ale, jest jeszcze przez 2 miesiace. Co do do
      Obamy, to jestes histeryczny. Nie jest komunista.

Problem jest z waszymi finansami. Zyliscie na kredyt. Wasze banki inwestycyjne
      falszowaly system dajac kredyty byle jak.

Ta banka, ktora peka to jest powrot do zdrowego rozsadku. Wlasnie takiego jaki
      reprezentuje Buffet. Ktory inwestuje w to co rozumie. Lepiej bym tego sam nie
      powiedzial. Ja tez wierze w to co rozumiem. Jak nie rozumiem to znaczy, ze to
      jest zbyt skomplikowane. A jak jest zbyt skomplikowane to pewnie nie moze
      funkcjonowac.

Jak masz dom i prace to nie masz sie czego obawiac. Splacisz dom i OK. Problemem
      beda nowe kredyty i nowe dlugi.

Trzeba bedzie Amerlokom wytlumaczyc, ze sie nie zyje wiecznie na kredyt. To jest
      issue.

PF
      • felusiak1 Re: Maniek 26.09.08, 06:24
        Na żarty ci się zebrał PF.
        Jak masz dom i pracę, koń by sie uśmiał....
        A nie lepiej od razu "jak masz pieniadze..."

Nawet nie zdajesz sobie sprawy PF jak pomogłes mi w tej chwili.
        Wyobraź sonie, że moja koleżanka właśnie pożegnała 37 tysiecy dolarów
        które miała na businessowym koncie w WaMU, który właśnie upadł był.
        Wiesz ona ma dom i pracę, tylko nie ma czym zaplacić swoim pracownikom jutro i
        nie może otrzymać kredytu.
        Pisz lepiej o fizyce,,,
        • zbalansowany Kiedy ta banka mydlana peknie? 26.09.08, 07:45
          www.youtube.com/watch?v=uBlkfWnjM88&feature=related
          • zbalansowany Re: Kiedy ta banka mydlana peknie? 26.09.08, 07:56
            www.youtube.com/watch?v=FwGUTGCvz7I&NR=1
        • polski_francuz Re: Maniek 26.09.08, 08:10
          "Pisz lepiej o fizyce,,,"

Sam widzisz, ze wiele nie pisze o waszym kryzysie bo niezbyt go rozmumiem.
          Pocieszalem mlodszego kolege.

Wspolczuje twojej kolezance.

Trzym sie tez

PF
        • kyle_broflovski Re: Maniek 26.09.08, 15:06
          pare piesiecy temu pisywales ze w usa wszysto gra i buczy. ze szkielkiem w oku
          miareczkowales liczby i wychodzilo ci ze recesji nie bedzie. dzis szykuje sie
          wielkie szambo. jakie fakty umknely twojej pedantycznej uwadze ze tak bardzo
          rozminales sie z rzeczywistoscia?
          • kyle_broflovski ps 26.09.08, 15:11
            pociesz swoja kolezanke bo przeciez gospodarka jest zdrowa tylko sektor
            finansowy jest chory. moze nawet rzad ja uratuje

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=85153186&a=85157855
        • vicky17 Re: Maniek 27.09.08, 02:02
          felusiak1 napisał:

>
          >
          > Nawet nie zdajesz sobie sprawy PF jak pomogłes mi w tej chwili.
          > Wyobraź sonie, że moja koleżanka właśnie pożegnała 37 tysiecy dolarów
          > które miała na businessowym koncie w WaMU, który właśnie upadł był.
          > Wiesz ona ma dom i pracę, tylko nie ma czym zaplacić swoim pracownikom jutro i
          > nie może otrzymać kredytu.
          > Pisz lepiej o fizyce,,,
          >
          >
          >
          no popatrz felusiak co za pech..a pare miesiecy temu mowiles,ze kryzys to nie u
          nas. jak tam klasa srednia bo pare tygodni temu byla rowniez wporzo wedlug ciebie.
          • felusiak1 nie magluj rachela 27.09.08, 02:34
            interes koleżanki robi pieniadze i to bardzo dobre, teraz lepsze niż przed
            rokiem. Jej bank upadł ponieważ ksiegowa wartość jego majatku
            obniżyła sie a bank nie był w stanie przyciagnac kapitału.
            A gdzie jest teraz kapitał, który normalnie jest w pracy? Na kontach money
            market i nie chce sie stamtad ruszyć.
            Przed dwoma laty banki urzadzały łapanki na ulicach i wciskały każdemu pozyczkę.
            Dzisiaj nikt nikomu nie chce pożyczyć złamanego centa trzymajac pieniądze w
            materacu. I to w uproszczeniu natura kryzysu finansowego.
            • vicky17 odpady,odpady i jeszcze raz odpady 27.09.08, 02:40
              felusiak1 napisał:

> I to w uproszczeniu natura kryzysu finansowego.

no jak interes twej kumpeli idzie dobrze to w czym problem by wyplacic
              naleznosci pracownikom a poza tym nie mamy zadnego kryzysu, gdyz przed rokiem
              sam powiedziales,ze ot po prostu pare ludzi dostalo za duze pozyczki i kto by
              sie nimi przejmowal..oops.
              faktycznie srednia klasa ma sie coraz lepiej dlatego nie protestuje na wall street.
              cos jeszcze felus bo za chwile debata?
              • felusiak1 Re: odpady,odpady i jeszcze raz odpady 27.09.08, 05:12
                rachel napisałe:
                > no jak interes twej kumpeli idzie dobrze to w czym problem by
                > wyplacic naleznosci pracownikom

Ty głucha, ślepa czy głupia?
                Bo jej businessowe konto w banku Washington Mutual zostało zlikwidowane w wyniku
                upadku tego banku a konta businessowe nie są ubezpieczone w FDIC. Ślepa, głucha
                czy głupia? Czegoś nie rozumie?
                • ghotir Re: odpady,odpady i jeszcze raz odpady 27.09.08, 18:08
                  felusiak1 napisał: "Ślepa, głucha czy głupia? Czegoś nie rozumie?"

Domyslam sie, ze to co powyzej to takie sobie porady 'dobrego
                  wujka', te porady wcale inwektywami nie zalatuja ;).

Felusiak,
                  Jestes tutaj mistrzem inwektyw.

Dziwi mnie, ze protestujesz przeciwko inwektywom. W koncu to Ty
                  wyzywasz forumowiczow od idiotow, debili, baranow, etc. Stosujesz
                  warszawskowski sposob 'lapaj zlodzieja'?
                  • felusiak1 Re: odpady,odpady i jeszcze raz odpady 27.09.08, 18:28
                    umiłowany królewiczu nowomowy i wiedzy tajemnej, doktorze czterech fakultetów,
                    pisałem ci juz wielokrotnie iż uważam cię za kompletnego debila i zdania do tej
                    pory nie zmieniłem.
                    Z wyrazami współczucia żegnam cię pocieszjąc sie, że twoja głupota na szczęście
                    dla ciebie jest bezbolesna.
                    • ghotir Felusiakowy protest przeciwko inwektywom 27.09.08, 18:48
                      felusiak1 napisał: "pisałem ci juz wielokrotnie iż uważam cię za
                      kompletnego debila [...] twoja głupota na szczęście dla ciebie jest
                      bezbolesna".

Ostatnio Felusiak zaprotestowal przeciwko 'inwektywom'. To
                      interesujaca inicjatywa, jedna z tych, ktora warszawscy cwaniacy
                      nazwali 'lapaj zlodzieja'.

To co powyzej przytoczylem z tylko jednego postu Felusiaka to tylko
                      bardzo niewielki wierzcholek gory lodowej felusiakowych inwektyw.
                      Wyglada na to, ze Felusiak cieszy sie pelnym poparciem adminow tego
                      forum. Za to forumowicze, ktorzy protestuja przeciwko felusiakowym
                      inwektywom sa odsylani na 'osla lawke'.
                      • felusiak1 Re: Felusiakowy protest przeciwko inwektywom 27.09.08, 20:54
                        Napisałem identryczny tekst w odpowiedzi na inny twój wypot, umiłowany
                        królewiczu nowomowy, ghotirze. Podaje dla ułatwienia link
                        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=85153186&a=85233526
                        Pozdrowiam
    • jorl f1 26.09.08, 19:06
      felusiak1 napisał:

> Nawet nie zdajesz sobie sprawy PF jak pomogłes mi w tej chwili.
      > Wyobraź sonie, że moja koleżanka właśnie pożegnała 37 tysiecy dolarów
      > które miała na businessowym koncie w WaMU, który właśnie upadł był.
      > Wiesz ona ma dom i pracę, tylko nie ma czym zaplacić swoim pracownikom jutro i
      > nie może otrzymać kredytu.

Jak to z Twoja kolezanka? A wiec lezalo na jej kacie 37tys JEJ wlasnych
      pieniedzy? Czy to nie byly jej wlasne, zarobione pieniadze a po prostu tyle
      jeszcze miala kredytu ktorego jeszcze nie zdazyla przeputac? I jak bank padl to
      juz nie moze?
      No to wlasnie widac ze robila wg Twojej rady. Pozyczac, pozyczac a niech ten
      wierzyciel sie martwi.
      Musi wiecej takich bylo pozyczaczy a wiec o forsy kiedys zabraklo. Takie to sa
      skutki pozyczania. Wedlug Ciebie drogi f1 podstawy zycia.
      Teraz wierzyciel zdechl no i krecha.
      Pozdrowienia
      • felusiak1 Re: f1 27.09.08, 02:39
        baranie jeden to było jej konto businessowe, które jest plynne.
        Z niego się placi zobowiazania i na nie wpływaja należności.
        Konta indywidualne są ubezpieczone a konta small business nie są.
        Takich kont jest w USA miliony, niemyślacy baranie.
        I zadzwoń wreszcie do kogoś w Deutsche Bank żeby wytłumaczył ci
        istote kredytu w kapitalizmie i powiedział ile twoja firma pożycza aby tobie
        pobory zaplacić.
    • felusiak1 really? 27.09.08, 06:39
      dlaczego małoletnim puszczają nerwy i miast merytorycznego argumentu uciekają
      się do inwektyw? Chłopczyku, podciągnij majtu, popraw podkolanówki i zapni
      szelki a kiedy to zrobisz to wytrzyk kozy spod nosa bo brzydko wyglądasz.
      • jorl inwektywy f1?? 27.09.08, 07:09
        felusiak1 napisał:

> dlaczego małoletnim puszczają nerwy i miast merytorycznego argumentu uciekają
        > się do inwektyw? Chłopczyku, podciągnij majtu, popraw podkolanówki i zapni
        > szelki a kiedy to zrobisz to wytrzyk kozy spod nosa bo brzydko wyglądasz.

To o sobie piszesz? Przeciez to Ty mnie wyzywasz!
        Nerwy Ci puszczaja drogi f1. Zgodnie z Twoja wykladnia. I ja sie nie dziwie
        temu. Wcale Tobie nie zazdroszcze w tej USA.
        Dostaniecie ostro w d..
        Pozdrowienia
        • ghotir Re: inwektywy f1?? 27.09.08, 18:38
          jorl napisał do Felusiaka: "Wcale Tobie nie zazdroszcze w tej USA.
          Dostaniecie ostro w d.."

Jorl,

Felusiak to curiozum.

Ale jest tutaj (US) sporo 'przecietnych' ludzi. Juz wiemy, ze
          dostaniemy 'ostro w d..' pomimo, ze nic zlego nie uczynilismy ani
          gospodarce US ani reszcie swiata. Wielu z nas zamiast pojsc do pracy
          (zarobki) protestowalo przeciwko wojnie w Iraku. Teraz wielu z nas
          porzucilo zarobki aby protestowac przeciwko dawaniu naszych
          podatkowych pieniedzy Wall Street; wczoraj mielismy interesujaca
          demonstracje w Washington, DC.

My nie mamy zadnego wplywu na to kto zostanie 'naszym' prezydentem
          lub na to jak ten 'prezydent' traktuje reszte swiata. Ale my chcemy
          byc traktowani lepiej niz za rzadow krzaczka i chcemy miec duzo
          lepsze stosunki ze swiatem niz te, ktorymi uraczyl nas krzaczek.
          NIewiele mozemy zrobic w tych sprawach. Owszem, bombardujemy
          naszych reprezentantow naszymi e-pocztami ale nasi reprezentanci
          siedza w kieszeniach Wall Street wiec olewaja nasze e-poczty.

Bardzo prosze, nie zycz nam 'dostawania ostro w d...'. My juz
          pracujemy dwie - trzy prace po to aby utrzymac nasze domy. Drogi
          ktorymi udajemy sie do tych prac sa coraz gorsze, jedzenie kosztuje
          nas wiecej i wiecej, praktycznie nie mamy ubezpieczenia medycznego i
          jest nam coraz trudniej wysylac dzieci do uniwerkow. Jak wspominamy
          na tym forum o naszych klopotach to Felusiaki wyzywaja nas od
          baranow...

Bardzo prosze, nie zrownuj 'przecietnych' ludzi w US z Felusiakiem.
          I - to mnie troche zdenerwowalo - nie 'pozdrawiaj' Felusiaka, nawet
          sarkastycznie. On sarkazmu nie rozumie, ale on wie ze jak ktos mu
          podsyla pozdrowienia to dobrze dla niego.
          • nie-tak Re: ghotir 27.09.08, 21:23
            Współczuje wam, wasz problem obejmie cały świat w większym lub mniejszym stopniu.
            Ale jednego nie rozumie u społeczeństwa USA, jak mogliście nie dostrzegać
            durnowatej, aroganckiej jak i agresywnej polityki krzaczka?
            • ghotir Re: ghotir 28.09.08, 22:50
              nie-tak napisała: "nie rozumie u społeczeństwa USA, jak mogliście
              nie dostrzegać durnowatej, aroganckiej jak i agresywnej polityki
              krzaczka?"

Dostrzegalismy. Protestowalismy gdzie tylko moglismy. Ale nasze
              glosy, 'glosy maluczkich', nie byly brane pod uwage nastawionej na
              zaglade swiata administracji krzaczka.

Jestem tutaj przynajmniej od czterech lat, chyba troche wiecej.
              Kiedy opowiadam tutaj o tym jak wrogie sa polityki krzaczka wobec
              i 'przecietnych' Amerykanow i reszty swiata to dostaje za te posty
              po tylku od Felusiakow i Manny_Ramirez.

Domyslam sie, Nie-tak, ze nie mieszkasz w US. Glosowalismy na Gore,
              nasz sad uznal, ze glosowalismy na krzaczka. Protestowalismy
              przeciwko inwazji Iraku, Bialy Dom olal nasze protesty.
              Protestowalismy przeciwko bombardowaniu Yugoslawii, Bialy Dom olal
              nasze protesty. Itd, itp...

My, 'przecietni Amerykanie' i 'jajoglowi', probowalismy - i
              probujemy - zatrzymac polityki krzaczka. Nic nam z tego nie
              wychodzi. Czesciowa przyczyna tej kleski sa pieniadze. Innym powodem
              jest nasz 'republikanski' system.

Domyslam sie, ze 'nadajesz' z Polski. Zazdrosze Ci wolnosci
              wypowiedzi...

"wasz problem obejmie cały świat w większym lub mniejszym stopniu".
              Obawiam sie, ze ten nasz 'problem' pograzy ekonomicznie reszte
              swiata. Czuje sie winny pomimo, ze robilem co moglem aby
              ten 'problem' zostal rozwiazany na poziomie US.

W sumie, dostrzegalismy i dostrzegamy 'durnowata, arogancka i
              agresywna' polityke krzaczka. Naszym problemem jest to jak
              przeciwdzialac tym 'politykom'.

Podziel sie z nami Twoimi pomyslami...
      • ghotir felusiak1 27.09.08, 17:59
        felusiak1 napisał: "dlaczego małoletnim puszczają nerwy i miast
        merytorycznego argumentu uciekają się do inwektyw?"

Felusiak,
        Tys tu jest krolem inwektyw.
        Trudno tu znalezc post, na ktorym nie uciekasz sie do inwektyw.
        Domyslam sie, ze jestes malolatem i ze puszczaja Ci nerwy.
        • felusiak1 Re: felusiak1 27.09.08, 18:24
          umiłowany królewiczu nowomowy i wiedzy tajemnej, doktorze czterech fakultetów,
          pisałem ci juz wielokrotnie iż uważam cię za kompletnego debila i zdania do tej
          pory nie zmieniłem.
          Z wyrazami współczucia żegnam cię pocieszjąc sie, że twoja głupota na szczęście
          dla ciebie jest bezbolesna.
    • felusiak1 możesz szczekać głośniej 27.09.08, 06:45
      ale nie zmiena to pogody i deszcz ciągle moczy ci ogon.
      Czas na wieksza budę.
      No i taki to system. Psy rosną a budy ciagle takie same....

PS. A co sadzisz o głupocie buta z prawej nogi?
      Jak myslisz czy stopa też głupieje bedąz w bucie? Która stopa?
      W skarpecie czy boso? Czy trzeba dbać o paznokcie?
      I na koniec czy twoim zdaniem pomidorówka lepsza jest z makaronem czy z ryżem?
      No i to byby łona tyle
    • jorl f1 27.09.08, 07:06
      felusiak1 napisał:

> I zadzwoń wreszcie do kogoś w Deutsche Bank żeby wytłumaczył ci
      > istote kredytu w kapitalizmie i powiedział ile twoja firma pożycza aby tobie
      > pobory zaplacić.

Twierdzisz tutaj ze to jest normalne i tak jakby ZAWSZE ze aby firma placila
      (tez mi) pobory MUSI miec kredyt w banku czyli sie w banku zapozyczyc. Czyli
      siedziec w banku na minusie. Tylko tak moge zinterpretowac Twoja wypowiedz. I
      zgadza sie z tym co napisalem w poprzednim poscie.
      Ale w firmie gdzie ja pracuje tak NIE jest! Bylem juz swiadkiem jak wlasciciel
      grozil swojemu bankowi ze go zmieni bo mu dawal (ten bank) za malo % na jego
      pieniadze. Bo on mial w tym banku SWOJE pieniadze a nie kredyt. Ja wiem, ze
      Tobie to w glowe nie miesci bo u Ciebie TYLKO pozyczac, pozyczac pozyczac! Ale
      moze byc inaczej. Szef pod koniec roku lazi po firmie i pyta co by nie kupic. Z
      wyposazenia, urzadzen pomiarowych. Ja jako ze z komuny i oszczedny uchylam sie
      troche, chce taniej a on mnie pedzi aby cos drogiego. Ale on nie lubi jak sie
      cos kupi a potem okazuje sie ze nieprzydatne. I slusznie, ja tez.
      Bo jak wyladuje z duzymi zyskami (czyli nie na minusie w banku) to placi
      podatek. Duzy a tego akurat nie lubi. Ale jak trzeba placi. Zreszta zawsze placi
      bo nawet bez zyskow sie placi. Ale od zyskow jeszcze wiecej naturalnie.
      I w Niemczech takich firm jest mnostwo.
      Ale i firma gdzie pracuje, byl czas ze zyla z kredytu w banku. Wtedy jak
      wlasciciel musial splacic bylego wspolnika. Bywa i tak. Ale strasznie kredytow
      on nie lubi.
      Po prostu placi i moje pobory z wplywajacych pieniedzy za sprzedaz. Bo to jest
      na biezaco. Sprzedaz i wydatki.

Pozdrowienia
      • felusiak1 Re: f1 27.09.08, 18:27
        jorl, ręce opadaja kiedy czytam twoje wypoty.
        Powiedz mi co robia banki w Niemczech?
        No i powiedz mi skad biora pieniadze na twój procent (niski ale pewny)?
        • hiperrealizm f1 27.09.08, 20:34
          kredyt sytał się dla Amerykanów narkotykiem.
          Bez kredytu nie potraficie oddychać!
          Dobrze by było gdyby to wszystko szlag trafił!
          Może byście się nauczyli, że pieniądz to nie jest byt wirtualny
          tylko rwalny - powstający w wyniku ludzkiej pracy a nie operacji
          finansowych!@
      • hiperrealizm jorl masz tochę racji 27.09.08, 20:32
        w firmie (średniej wielkości firma usługowo/doradcza w Polsce) w
        której pracuję też pod koniec roku mamy akcje typu "panowie trzeba
        robić koszty!"
        PS
        Ale ostatnio bank usilnie namawia szefa na kredyt hipoteczny (na
        zakup/budowę własnej siedziby)
        • felusiak1 Re: jorl masz tochę racji 27.09.08, 21:00
          Kapitalizm potrzebuje kredytu tak jak ryba potrzebuje wodę.
          Kredyt w kapitalizmie jest jak krew w twoich żyłach.
          Zachęcam do zapoznania sie z terminem "commercial paper"

Jak myślisz, kiedy kupujesz wkład terminowy albo parkujesz pieniadze na money
          market to te pieniadz leżą sobie w skarbcu pod dywanem?
          • hubert100 Re: jorl masz tochę racji 28.09.08, 04:10
            Kredyt sie zamyka,wody zaczyna brakowac,ryba zdechnie.
          • hiperrealizm Re: jorl masz tochę racji 28.09.08, 07:21
            felusiak1 napisał:

> Kapitalizm potrzebuje kredytu tak jak ryba potrzebuje wodę.
            > Kredyt w kapitalizmie jest jak krew w twoich żyłach.
            > Zachęcam do zapoznania sie z terminem "commercial paper"
            ===============================================================
            Masz rację, tylko że w nadmiarze to wszystko szkodzi. Amerykanie
            uzaleźnili się od kredytu. Zapomnieli o tym że pieniądze trzeba
            zarabiać a nie pożyczać. Dlamnie niepojęte jest, jak mozna udzielić
            pożyczki bezrobotnemu! W Polsce majac średnie dochody możesz mieć
            kłopoty z uzyskaniem kredytu na zakup mieszkania!
            ===============================================================
            > Jak myślisz, kiedy kupujesz wkład terminowy albo parkujesz
            pieniadze na money
            > market to te pieniadz leżą sobie w skarbcu pod dywanem?
            =======================
            Ty mi podstaw ekonomi nie tłumacz.
            Problem polega na tym że w przeciwieństwie do wiekszości Ameryjkanów
            ja mam kilkadziesiąt tysięczy $ na plusie a oni mają na minusie!
            • spitt Re: jorl masz tochę racji 28.09.08, 16:53

To by swiadczylo o dysproporcji sredniej zarobkow w stosunku do cen
              mieszkan ,...
              ====================================================================
              W Polsce majac średnie dochody możesz mieć kłopoty z uzyskaniem
              kredytu na zakup mieszkania! ,...
              • hiperrealizm Re: jorl masz tochę racji 28.09.08, 17:55
                ceny są normalne.
                Natomiast zarobki są niskie, ponieważ wydajność pracy jest nie za
                wysoka.
                • spitt Re: jorl masz tochę racji 28.09.08, 19:58

Czyli dysproporcja , przyczyny niskich zarobkow sa nie istotne ,...
                  ceny są normalne. Natomiast zarobki są niskie, ponieważ wydajność
                  pracy jest nie za wysoka.
          • manny_ramirez Re: jorl masz tochę racji 29.09.08, 15:55
            Felusiak, ten nowy projekt ustawy to juz DUZO lepszy jest choc wciaz ciezki do
            przelkniecia.

Ja tam zgadzam sie z Sanfordem.

www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2008/09/25/AR2008092503602.html
    • iamhotep Re: felusiak jest nieobeznany 27.09.08, 16:48
      z realiami U.S, gospodarki, ekonomi no ale co tam. Po jego
      wypowiedziach jestem sklonny sadzic, ze jego tu, w U.S., wcale nie
      ma. Brak wiedzy nadrabia pasja i inwektywami. Atakuje na polu, ktore
      jest mu znane - inwektywy - po czym przechodzi na pole, przy jego
      braku wiedzy, usiane niewypalami. I to widac. Co wypowiedz to
      kabooom!!!!

• jorl f1 28.09.08, 16:12
      felusiak1 napisał:

> jorl, ręce opadaja kiedy czytam twoje wypoty.
      > Powiedz mi co robia banki w Niemczech?
      > No i powiedz mi skad biora pieniadze na twój procent (niski ale pewny)?

f1, teraz wytlumacze ta calkiem prosta dla mnie instytucje zwana bank. Taki
      tradycyjny, niemiecki z charakteru (chociaz i w Niemczech sie troche
      zanglosaksily to fakt, ale tylko troche na szczescie.)
      A wiec jak ja prywatnie, albo wlasciciel firmy w ktorej pracuje czyli biznesowo
      jest na plusie czyli wiecej ma pieniedzy ze sprzedarzy jak kosztow i odlozy do
      banku. To co to znaczy? Ano tylko to ze moj szef zrezygnowal w TEJ chwili z ich
      wydania czyli nie kupil jakis nastepnych maszyn, nie zatrudnil ludzi dodatkowych
      aby skonstruowali nastepne urzadzenie ktore poki nie bedzie sprzedane nie
      przynosi dochodow ale koszty powoduje. Dokladnie tez jak ja prywatnie odlloze
      zarobione w kapitalizmie calkiem uczciwie i rynkowo pieniadze i nie wydam je w
      tej chwili na np. TV plazma czy samochod a odloze. To wtedy bank je bierze i
      pozycza innym. Biznesowo dla startujacej firmy ktora musi najpierw wylozyc forse
      na opracowanie czegos tam co bedzie pozniej przynosilo dochody a teraz ich ma za
      malo aby to pokryc. Dokladnie ta firma ktora pozyczyla "mojego szefa" pieniadze
      z banku za nie wlasnie robi to co moj szef nie chcial a co opisalem wyzej. Tez
      moje prywatne pieniadze odlozone w banku a za ktotre mialem sobie kupic samochod
      (ktory stoi u mercedesa wyprodukowany!) pozyczy jakis inny ktora ma za male
      dochody aby za swoje JUZ zarobione kupic tego "mojego" mercedesa i zadluzajac
      sie jego kupic. Ten co pozycza placi wiecej % jak ja dostaje czy moj szef ale to
      jest oczywiste bo w koncu bank pracuje i musi z czegos zyc. A praca jest
      odpowiedzialna bo musi tak pozyczac abym ja napewno dostal moje % wiec dluznikow
      trzeba kontrolowac i przemyslec. To sa uczciwe koszty banku. I nie mam nic przeciw.
      Ten bilans (towary= pieniadze) MUSI byc na zero bo tak naprawde nie pieniadze
      sie w ostatecznosci licza a towary. I ktos moze cos sobie kupic na kredyt TYLKO
      jak ktos inny odlozyl czyli zrezygnowal z kupna.
      Bo pieniadze sa taka "taczka" w przesuwaniu strumieni towarow. Niczym innym.
      A jak sie u was dzialo od 20 lat? Ano dostawaliscie netto towary z calego Swiata
      bo bogaci z calego Swiata zaczarowani Twoimi tez gadkami o wielkosci
      Supermocarstwa USA w tym zakresie odkladali je do was. Czyli nie kupowali u
      siebie wyprodukowanych towarow bo na konsumpcje (prywatnie) czy na inwestycje
      (biznesowo) nie wydawali. A wiec co z towarami ktore nie kupili u siebie? Ano te
      towary ZZERARLISCI wy. W USA. Ostatnio za 800mild$/rok. Taki mieliscie deficyt
      handlowy ze Swiatem.
      I to jak komuna padala taki system na pryktycznie calym Swiecie wprowadzilisci.
      Taki co bedzie ten model umozliwial. Bo ten model funkcjonuje lepiej jak sa duze
      nierownosci pomiedzy ludzmi. Czyli kapitalizm ten "liberalny". Bo biedny co
      zarobi to wyda. A bogaty ma problem. Gdzie odlozyc na starosc dla dzieci dla
      wnukow. I to wlasnie oragizowaliscie Wy w USA. Finansowi zonglerzy. Naturalnie
      tez takowi byli i w innych krajach. Bo musieli ta droge przeplywu pieniedzy do
      do USA zaczac. Droge przesylanie pieniedzy z innych krajow do USA.
      I tak sobie zyliscie zyjac ze Swiata. Gdzies towarowo liczac na 25% masy
      towarowej u was sprzedawanej. Nie mowie o uslugach waszych wlasnych.
      A ten system moze tylko funkcjonowac jak co roku beda pieniadze do was plynely.
      I wlasnie on umozliwil oderwanie bankow u was w USA od tego naturalnego "mojego"
      modelu banku opisanego na poczatku tego postu. Bo nie inny Amerykanin
      zrezygnowal z zakupu np. auta czy fabrykant z zakupu maszyn aby inny Amerykanin
      mogl na kredyt to kupic a wlasnie ludzie z calego Swiata. Dlatego wlasnie tak u
      was mogli ludzie WSZYSCY zyc na kredyt. Bo to byl kredyt z calego Swiata a nie
      kredyt jednego Amerykanina dla drugiego.
      A teraz zaczyna wygladac ze netto strumien pieniadzy sie zmniejsza do was. I to
      wlasnie powoduje ze macie ten kredytowy kryzys.
      Juz czytam ze Japonia nie ma nadwyzki exportu na importem. A ona wlasn9e was tez
      niezle finansowala. Jak zreszta (prawie) wszystkie kraje. Tez te najbiedniejsze.
      Kazdy proporcjonalnie do swojej produktywnosci.
      Juz pisalem ze ten system zdegenerowal wasza poprzednio (przed laty 30-40)
      doskonala, produktywna gospodarke. Narosl wam garb finansowych zonglerow. Ktorzy
      sa teraz wyrzucani z roboty. Bo strumien pieniedzy do was maleje.
      Widziesz drogi f1 ja to prosty inzynier. Ja tych zawiklanych finansowych
      "pakietow" itd nie rozumiem. I nie zamierzam nawet. Ale WIEM ze towary, te
      realne, sa na koncu wazne. I obserwuje ich przeplyw. I od lat pisze Tobie ze ten
      deficyt waszego handlu swiadczy o przeplywach finansowych. Jakie sa.
      I jesli bedziecie jeszcze kombinowac aby system utrzymac, wyladujecie pozniej
      jeszcze gorzej. Geopolitycznie.
      Ale to pisalem.
      Pozdrowienia
    • jorl ghotir 28.09.08, 17:04
      ghotir napisał:

> jorl napisał do Felusiaka: "Wcale Tobie nie zazdroszcze w tej USA.
      > Dostaniecie ostro w d.."
      >
      > Jorl,
      >
      > Felusiak to curiozum.
      >
      > Ale jest tutaj (US) sporo 'przecietnych' ludzi. Juz wiemy, ze
      > dostaniemy 'ostro w d..' pomimo, ze nic zlego nie uczynilismy ani
      > gospodarce US ani reszcie swiata. Wielu z nas zamiast pojsc do pracy
      > (zarobki) protestowalo przeciwko wojnie w Iraku. Teraz wielu z nas
      > porzucilo zarobki aby protestowac przeciwko dawaniu naszych
      > podatkowych pieniedzy Wall Street; wczoraj mielismy interesujaca
      > demonstracje w Washington, DC.

Wiesz ghotir g.. mnie obchodzi o co i czy TERAZ demonstrujecie. Niestety w tych
      sprawach SKUTEK jest lata cale ZA przyczyna.

Nie zauwazylem jak to w 1991r. jak Amis mordowali irakczykow i potem wojska
      wasze zrobilo u siebie defilade Zwyciestwa to ze "prosty Amerykanin"
      demonstrowal. Cieszyl sie ja ogladajac. byl dumny z moich boy's. A to bylo
      wlasnie wstepem do TKM (Teraz ku..a My!). Czyli Swiatowy hegemon po upadku ZSRR.

Tez nie zauwazylem jak Twoj przywodca rozwalal Jugoslawie i bombardowal tam
      protestowal "prosty Amerykanin".
      Ale najwazniejsze ze nie zauwazylem jak od poczatku lat 90tych XXw zaczela USA
      zyc z reszty Swiata bo widac bylo narastajacy deficyt handlowy ze "prosty
      Amerykanin" protestowal. A teraz rzewnie wspomina "za Clintona to bylo OK". Bush
      winny. A wlasnie WTEDY zaczeliscie to za co teraz w d.. macie dostac. I Bush
      jest NIEWINNY. Usilowal dalej robic co Clinton zaczal. Czyli rabowac SWIAT.
      A z radoscia lykaliscie towary ze Swiata. Wtedy.
      I teraz bedziecie musieli sami na siebie pracowac. I to jest sluszne.
      Chociaz bedziecie sie bronili a naprawde jestescie poteznym krajem. Wiem to
      dobrze. I macie duzo mozliwosci jeszcze obrony.
      Poza tym w d.. to bedzie 25% nizej ze standartem zycia. Podzielcie sobie co
      produkujecie inaczj, z mniejszymi nierownosciami to tak zle nie bedzie.
      Poza tym taki ZSRR po rozwalce stracil 50% poziomu zycia. I ta rozwalke tez
      zescie spowodowali. I ludzie przezyli. I daja sobie rade. Coraz lepiej zreszta.
      I wy sobie dacie rade.

A tak przy okazji. Co sie stalo z Twoim ulubionym problemem ceplarnianym drogo
      ghotir? Zapomniales o nim? Bo nie pisza w mediach? A taki byl wazny dla Ciebie!
      Niedawno!
      Jak pisalem ze niewazny to nie wierzyles. A wystarczylo ze nic nie pisza i
      taaaki wazny problem a zapomniales!
      Coz, jak wam sie poziom zycia zmniejszy to i mniej CO2 bedziecie produkowali.
      Czy tez dokladnie mniej CO2 bedzie produkowne dla waszej konsumpcji. Bo biedni
      chinczycy produkuja duzo CO2 ale tak naprawde nie dla siebie. A dla towarow dla
      WAS. A wiec wlasciwie to wy w Chinach CO2 produkujecie.
      Kiedy pojdziesz protestowac o CO2? O podnoszenie sie oceanow itd horrorow?
      Pozdrowienia
      • superspec To wszystko zaczęło się znacznie wcześniej. 28.09.08, 21:32
        www.jackvallerga.com/wp-content/uploads/2007/08/terrexpan500.jpg
        • superspec A przy okazji co słychać u Steinmeiera? 28.09.08, 21:53
          www.rp.pl/artykul/28,191384_Iracki_test_Steinmeiera.html
          • jorl Re: A przy okazji co słychać u Steinmeiera? 28.09.08, 22:53
            superspec napisał:

> www.rp.pl/artykul/28,191384_Iracki_test_Steinmeiera.html

Ten polski dziennikarz to pisze byle co. SPD jest podgryzana (zabierani sa jej
            wyborcy przez Linke) i ma malo szans do CDU. Ale to jest OK. Bo mamy teraz 5
            partii i bedzie znowu CDU+SPD. Ale SPD ogolnie uwazam za dalej za myslaca
            strategiczniej jak CDU.

Pozdrowienia
            • superspec Dzięki. /nt 29.09.08, 15:20

• ghotir Re: ghotir 28.09.08, 23:24
        Jorl,

Postawiles mnie tutaj w bardzo nieprzyjemnej sytuacji. Mieszkam w US
        zatem Twoje zazalenia wobec mnie sa jak najbardziej na miejscu. Z
        drugiej strony, moje mieszkanie w US jest troche tak jak mieszkanie
        obeznanego z realiami swiatowej polityki Polaka w Trzeciej Rzeszy w
        trakcie drugiej wojny swiatowej...

Dostajemy w d... Przyczyna nie sa nasze 'bzdurnawe wyobazenia o
        reszcie swiata', ale nasz 'disfrenchise'. Teoretycznie mozemy
        glosowac na kogo nam sie podoba, ale jak pogrzebiesz w szczegolach
        to bardzo szybko zorientujesz sie, ze nie mamy prawa wysuwac
        jakichkolwiek kandydatow na znaczace pozycje w tym kraju.

"Nie zauwazylem jak to w 1991r Amis mordowali irakczykow i potem
        wojska wasze zrobilo u siebie defilade Zwyciestwa to ze "prosty
        Amerykanin" demonstrowal."
        'Prosty Amerykanin' protestowal tylko po to aby dostac po d... od
        FBI i Homeland Security. Ale jestem w tej sprawie optymista. Kiedy
        US zrzucilo atomowe bomby na niewinna ludnosc Hiroszimy i Nagassaki,
        Amerykanie powitali mordercow Japonczykow ze spiewem na ustach.
        Teraz wielu Amerykanow protestowalo przeciwko ludobojstwu w Iraku.
        To jakis 'postep'.

The US has lived of the rest of the world at least since the end of
        the 19th century (Monroe doctrine). Nareszcie pojawiaja sie protesty
        przeciwko temu. Znowu, to jakis postep.

'Efekt cieplarniany' pozostaje moja bolaczka, nie sugeruj sie tym,
        ze o tym tutaj nie pisze.

Ps
        Nie rozmawiaj ze mnia o Clintonie. Mam duzo dluzsza liste zazalen
        wobec Clintona niz ta, ktora Ty tutaj cytujesz. Just take into
        consideration that I am not interested in republican-democratic
        debate... I have a lot of reasons for that, the most important
        reason is that Obama and McCain get financing of their compains from
        the same sources.

Jorl,
        Dziekuje za odpowiedz. Chetnie sie z Toba posprzeczam, przyjaznie.
        Pozdrawiam, bez sarkazmu.
    • manny_ramirez Bailout 29.09.08, 20:16
      Znalazlo sie 228 rozsadnych ludzi.

Moze teraz na spokojnie wymysla cos madrzejszego.

money.cnn.com/2008/09/29/news/economy/bailout/index.htm?cnn=yes
      • superspec Gdy obraduje parlament nikt nie może czuć się 29.09.08, 20:21
        bezpieczny.:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka