manny_ramirez 25.09.08, 17:49 Nie potrzebujemy Obamy do zparowadzenia u nas komunizmu. www.humanevents.com/article.php?id=28716 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kurde-felek Re: Mam dosc tego typka w Bialym Domu 25.09.08, 18:21 Obama, McCain,Bush jakiez to ma znaczenie?-zadne.Rzadzi w USA klasa kapitalistow ktora profit prywatyzuje a straty socjalizuje.To juz nawet nie socjalizm,to terroryzm gospodarczo-finansowy zaprojektowany przez ludzi z wiadomej etnicity i funkcjonujacy tylko i wylacznie dla ich zyskow.Reszta to po prostu egzystencjonalizm z wiekszym lub mniejszym szczesciem zawsze kontrolowany prze wyzej wymieniona grupke. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Ameryka rzadzi establishment :) 25.09.08, 18:25 a pieniadz jak wiadomo , nie zna narodowosci :) Przypinanie mu zydoskiej etykietki jest dowodem ekonomicznego nieuctwa i pochodzenia z prowincjonalnej, poludniowo-wschodniej Polski. Lubartow, czy Lubaczow? Odpowiedz Link Zgłoś
kurde-felek [...] 25.09.08, 18:41 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k nie denerwuj sie, hloopcze :) 25.09.08, 19:23 tylko uczciwie napisz: Lubartow, czy Lubaczow? wiesz urodzenie sie i zycie na zapyzialej prowincji poludniowo-wschodniej Polski samo w sobie nie jest grzechem :))) a i z niewiedzy, przy odrobinie pracy wlasnej mozna wyrosnac :))) Tfuj, jak zawsze, Dr. J.K. Odpowiedz Link Zgłoś
ffs Re: nie denerwuj sie, hloopcze :) 02.10.08, 13:47 a w ktorym miejscu w jego wypowiedzi jest mowa o zydach? am i missing something? Odpowiedz Link Zgłoś
kurde-felek Re: Ameryka rzadzi establishment :) 25.09.08, 19:28 no i koniecznie zapomniales-pieniadz nie smierdzi.Moze nawet byc z rak muzulmanina.Prawda? Ale w przypadku USA gdzie FRN naleza do prywatnego konsorcjum Zydow te (pieniadze )to chucpa nad chucpami i ty dobrze o tym wiesz. by Ian Mosley Ben Shalom Bernanke Ever since the creation of the Federal Reserve system in 1913, EVERY SINGLE CHAIRMAN of the Fed, without exception, has been Jewish. That tradition has continued in the appointment by President Dubya of Ben Shalom Bernanke (Yes, that’s his real middle name) as successor to Alan Greenspan. It is difficult to overstate the importance of the Federal Reserve in maintaining the Judaic control not only of our American economy and politics, but the economy and statecraft of the entire world. Very few people in America even understand what the Federal Reserve is, despite the fact that every single dollar bill in their wallets bears the description “Federal Reserve Note.” Many people think that they are working to earn “American money” or “U. S. dollars” and that the green pieces of paper in their wallets are in some way connected with the United States or backed by the United States government. They are not. They are Federal Reserve notes–PRIVATELY printed money issued under contract to the U. S. by a JEWISH controlled corporation. Federal Reserve notes are not backed by gold, silver, or any other precious metal, as was the case up until 1934 when Franklin Delano Roosevelt recalled the last of the gold certificates. People sometimes wonder why the United States even bothers to maintain a gold reserve at Fort Knox. Simple–it is to keep gold out of the hands of the people. The last year any American coins contained silver was 1964. The Federal Reserve and the Jews who control it have their claws in a stranglehold around America’s throat. They alone decide how much money will be in circulation, hence the rate of inflation. They alone decide on prime interest rates, hence the power to inflate huge multinational banks and financial institutions with obscene profits or send the American economy crashing down into a depression with a few taps on a computer keyboard and a public announcement. The mighty Stock Exchange itself is nothing but a toy balloon on a string for the Jews who run the Federal Reserve; they can manipulate the market and stock prices at will and pop the balloon any time they want. America will never be truly free until the Federal Reserve and the Jews who control it have been brought down and replaced by a genuine national currency backed by precious metals or some other benchmark of real-world value. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Ameryka rzadzi establishment - no rzadzi 25.09.08, 22:25 mala prosba: moglbys mi nie podsylac anglo-amerykanskiego belkotu a-politycznego? przeczytalem wprawdzie, lecz to zwykla strata czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
ffs Re: Ameryka rzadzi establishment - no rzadzi 02.10.08, 13:51 nie tylko tobie to zostalo podeslane - to jest publiczne forum Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Wczoraj oglądałem kabaret w TV 25.09.08, 18:53 Członkowie kongresowej komisji bankowości zadawali pytania tak żenujące że uśmiałem sie po pachy za darmo. Zwykle płacę za bilet a tu taki prezent. Strach ogarnia kiedy pomyślę, że ci ludzie uzurpują rolę nadzorcy. Manny, przytoczony felieton konkluduje, że najlepszym wyjściem jest nie robić nic. Ot tak dać bankom, instytucjom finansowym zbankrutować, pozwolić na recesję i za 10 lat wszystko będzie zdrowe, honky dori. Szkoda, że pan felietonista nie powiedział ile to będzie kosztowało joe shmoe. Nie powiedział co stanie sie z pieniedzmi na money market, 401k, innych planach emerytalnych. Nie powiedział dokąd wyparują oszczędności zwykłych ludzi. Z drugiej strony potrafie zrozumieć frustrację kiedy main street musi ratować wall street. Odpowiedz Link Zgłoś
manny_ramirez Re: Wczoraj oglądałem kabaret w TV 25.09.08, 19:04 No wlasnie Felusiak. Typek i Paulson, szef Goldman Sachs hmmm.., strasza ze wyparuja te oszczednosci jak zwykyl Joe Schmoe tuzow Wall Street nie uratuje. Widac wolisz im ufac. Ja mam dosc. Najpierw pierniczyli ze gospodarka jest ok, teraz nagle jest zapasc. Jesli przez te lata tak sie mylili to jak mam wierzyc ze to co robia zda egzamin? A nie trzeba wiele zdrowego rozsadku aby sie domylic dokad nacjonalizacja sektora finansowego zaprowadzi. I co myslisz ze maluczcy zyskaja jak beda placic 4500 na glowe w podatkach? Bo tak to wychodzi. Tuzom na Wall Street 4500 to nic ale tu moze im palce spadna, z roboty wyleca. jak to mzoliwe przeciez to tylko biedakow moze dotyczyc nie Paulsona z Goldman Sachs. Eh Felusiak. Daj se spokoj. Bron co sie da bronic. Odpowiedz Link Zgłoś
hubert100 Re: Wczoraj oglądałem kabaret w TV 25.09.08, 19:14 Komunizmu nie macie ale za to macie Socjalizm Faszystowski. PS. Felus wystapil w kabarecie jako meska k...a. W koncu sie "odnalazl". Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Wczoraj oglądałem kabaret w TV 25.09.08, 19:48 Każdy dzień oprócz niedzieli zaczynam od lektury WSJ gdzie prezentowane sa racje obu stron, tych za i tych przeciw. Gospodarka jest zdrowa, ale sektor finansowy jest chory i dlatego jest kompletnie zamrożony. A to oznacza, że joe shmoe nie może dostać kredytu na właśnie wyprodukowane auto, lodówkę, meble, dywan i co tam jeszcze chce. Joe Shmoe ma pracę, zarabia ale nie majac dostepu do kredytu nie jest w stanie kupić tego co inny Joe Shmoe wyprodukował. Business nie mając dostepu do kredytu będzie zmuszony ograniczyć aktywność i zwolnić ludzi a stad już po równi pochyłej. Przerabialiśmy to przed niemal 80 laty. Nie pierwszy raz rząd ratuje upadłych. Przypomnę Chrysler i savings and loans. Mało tego, państwo zarobiło w obu przypadkach. Bez odmrożenia pieniędzy ( w tej chwili na money market jest 6 trylionów dolarów, które normalnie powinne być w pracy) nastapi głęboka i długa recesja na 100 procent. Oszczędności przepadną. Nawet jeśli plan jest niedoskonały to zaniechanie jest dwa razy bardziej niedoskonałe. Myślę, że uległeś populistycznej propagandzie, która prezentuje bailout jako pożyczkę od ciebie z konsekwencją wzrostu twojego podatku i podarowanie tego wall street. Z cała pewnością ty nie jesteś pożyczkodawcą a twój koszt zamiast 4500 może nie osiągnąć 500 dolarów. Jest też szansa, że zarobisz natym. Zastanawiam sie czy wiesz kto i co ma kupić od kogo i za ile. Odpowiedz Link Zgłoś
manny_ramirez Re: Wczoraj oglądałem kabaret w TV 25.09.08, 19:54 Felusiak, ja nie mam problemu z bailout. Ja mam problem z nacjonalizacja i dyktatura Paulsona. Widziales ten fragment ustawy?: Decisions by the Secretary pursuant to the authority of this Act are > non-reviewable and committed to agency discretion, and may not be reviewed by > any court of law or any administrative agency== A dzis znowu ze w zamian za kase to instytucje finansowe oddadza panstwu czesc wlasnosci. To nacjonalizacja jest tak jak AIG. Zaden spin tego nie zmieni. Bailout tak Felusiak, ale zeby interesy middle and lower class byly zabezpieczone a nie Paulsona z Goldman Sachs ktory przez dwa lata nie widzial kryzysu a teraz zostanie dyktatorem od naprawiania kryzysu. Odpowiedz Link Zgłoś
manny_ramirez PS 25.09.08, 19:55 Czytam dziennie nie tylko WSJ i nie wydaje mi sie bylbym calkiem cwokiem w tych kwestiach Felusiak wiec bez osobistych przycinkow. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: PS 25.09.08, 20:12 Osobiste przycinki? W stosunku do ciebie? Take it easy. Rzeczony ustep jest jak najbardziej konieczny, chyba że chcesz aby wszystko ugrzęzło w sądach albo w aparacie administracji. Zauważ, że oversight należy do Kongresu. Paulson przestanie być sekretarzem skarbu zapewne zanim plan ujrzy dzienne światło. A to że był szefem Goldman Sach wzbudza we mnie wiecej zaufania. Gorzej jeśli pochodziłby z Lehman Bros albo z Bear Sterns. Jak myslisz? Odpowiedz Link Zgłoś
manny_ramirez Re: PS 25.09.08, 22:23 Ok, widzialem wlasnie nowy teskt bailoutu. Provisions regarding oversight are much stronger ale utrzymuja nacjonalizacje instytucji ktore wezma kase rzadowa. Wciskaja nam komune Felusiak. Nie po to tu przyjechalem. Odpowiedz Link Zgłoś
pro100 Re: PS no w końcu 25.09.08, 23:09 manny_ramirez napisał: > > Wciskaja nam komune. Nie po to tu przyjechalem. oczęta nieco przejrzały. lepiej późno niż wcale (vide felusiak) Odpowiedz Link Zgłoś
manny_ramirez Felusiak tak sie sprzedaje u nas komune 25.09.08, 22:42 "They also said that there would be limits on pay packages for executives whose firms seek assistance from the government and a mechanism for the government to be given an equity stake in some firms so that taxpayers have a chance to profit if the companies prosper in the months and years ahead." Odpowiedz Link Zgłoś
kyle_broflovski Re: Wczoraj oglądałem kabaret w TV 25.09.08, 20:05 przy takim patrzeniu przez szkielko (gospodarka zdrowa, sektor finansowy chory) mozna juz tylko powiedziec cala operacja sie uda , ale pacjent umrze Odpowiedz Link Zgłoś
kyle_broflovski Re: Wczoraj oglądałem kabaret w TV 25.09.08, 20:10 wielu chamow zostanie zdrowo uderzone po kieszeni powiedz mi felusiak kto w tym czasie zrobi sporo kasy Odpowiedz Link Zgłoś
kurde-felek felus nie piernicz bo w oczy szczypie 25.09.08, 20:23 i wiekszego wariata juz z siebie nie musisz robic bo juz masz tu opinie blazna wystarczajaca. felusiak1 napisał: > Każdy dzień oprócz niedzieli zaczynam od lektury WSJ gdzie prezentowane sa racj > e > obu stron, tych za i tych przeciw. > > Gospodarka jest zdrowa, ale sektor finansowy jest chory > i dlatego jest kompletnie zamrożony. A to oznacza, że > joe shmoe nie może dostać kredytu na właśnie wyprodukowane auto, > lodówkę, meble, dywan i co tam jeszcze chce. --to juz jest szczyt felusakowego zadymiania i debilizmu a myslalem ze mnie juz nie zaskoczy. Joe ma sie dobrze tylko nie moze miec auta,lodowki,mebli,dywanu no i dom ma na foreclosure.Poza tym joe jest szczesliwy bo go frank do pracy wozi starym klamotem ale klamot lepszy niz nic. Joe Shmoe ma pracę, zarabia ale ni > e > majac dostepu do kredytu nie jest w stanie kupić tego co inny Joe Shmoe > wyprodukował. ---no wlasnie ma prace joe i ma pieniadze i nie moze kupic.Felusiak ty to masz zdolnosci dedukcyjne.Joe nawet na kredyt sie nie zalapuje bo ma zla kredytowa historie cwoku-historie ktora mu chucpiarze zrobili bo joe byl spozniony z payment bo joe pracuje juz 5 dni wa nie szesc dni w tygodniu.Felusiak az mi sie juz nie chce czytac tych twoich bredni ale na szefa FRS sie nadajesz,masz odpowiednie etniczne pochodzenie. Business nie mając dostepu do kredytu będzie zmuszony ograniczyć > aktywność i zwolnić ludzi a stad już po równi pochyłej. --a przed chwila pisales ze gospodarka jesy ok. Przerabialiśmy to przed > niemal 80 laty. --no wlasnie,wtedy etniczni okradli Ameryke i amerykanow do suchej nitki i dzis mysla ze zrobia tak samo.Szczerze?-amerykanie sa ignorantami i nie maja czasu na zrozumienie tego chucpiarstwa bo sa zmuszani walczyc o przetrwanie-felusiak dwie zmiany dla joe bo juz rodziny nie utrzymal jedna zmiana.Zona tez oczywiscie pracuje raz w tygodniu bo male dzieci i wiesz rodzina.Oh,felusiak ty to jestes fantasta za darmo tutaj czy masz placone? > Nie pierwszy raz rząd ratuje upadłych. --jakich upadlych?-gospodarka ma sie dobrze a ona bez finansow nie ma prawa miec sie dobrze,kto wiec upadl-bo nie wiem?.A czy gospodarka finansowa to nie gospodarka?.A czy aktywnosc na gieldach to nie gospodarka?.Tam ludzie nie pracuja ale krzycza w nieboglosy jak im te cyfry migaja na tasmie elektronicznej ale cos robia-felisiak pracuja a to nie gospodarka?.Ty to jestes zadymiacz i gdyby nie z pod ciemnej gwiazdy to pomyslalbym ze masz jakies urojenia a ty to zawodowo. Przypomnę Chrysler i > savings and loans. Mało tego, państwo zarobiło w obu przypadkach. > Bez odmrożenia pieniędzy ( w tej chwili na money market jest 6 trylionów > dolarów, które normalnie powinne być w pracy) nastapi głęboka i długa recesja n > a > 100 procent. --powiedz jeszcze felus ze recesja jest zdrowa dla wszystkich.Nie mow o tym ze recesja jest najzdrowsza dla chucpiarzy z FED's i konsorcjum bo to ma byc tajemnica poliszynela tajemnica sie stalo nareszcie i mam nadzieje ze narod przegoni te rase zlodzieji i hopsztaplerow ktorzy kapitalizuja miliardami jak sie im ida oszkapic reszte a jak traca to socjalizuja swooje straty-probuja przynajmniej. Tak bylo z S7L-gdzie banda Busha zrobila skok na narod ktory splaca ich zlodziejska afere-taka sama jak obecnie na WS. Oszczędności przepadną. --oczywiscie ze przepadna,juz przepadly bo joe ktory mial equity w domu juz nie ma,dom na foreclosure.A ta banda od pozyczek dostanie dom i oczywiscie chce dostac roznice na mortgage kory dawala dla joe.Super chucpa-co?.Chucpiarze niczym nie ryzykuja,joe stracil wszystko.A poza ty to gospodarka jest ok. > Nawet jeśli plan jest niedoskonały to zaniechanie jest dwa razy bardziej > niedoskonałe. --zaniechanie jest rynkowym prawidlem ekonomi tym bardziej ze inwestowali w ryzyko i od poczatku o tym wiedzieli.Jest duzo innych ktorzy zajma ich miejsce a ci co zbankrutowali ,te konsorcja prtawem kapitalizmu musza odejsc i zaplacic za bledy i za straty na jakie narazili joe.Buszanostra musi tez zaplacic za wyeksportowanie prac za granice bo joe jak mial dobra prace to ja wywiezli do Chin bo CEO nie mogli dostawac przed tem kilkunasto milionowych przemii 2-3 razy do roku.A tak poza tym to gosporarka felusiak jest ok. > Myślę, że uległeś populistycznej propagandzie, która prezentuje bailout jako > pożyczkę od ciebie z konsekwencją wzrostu twojego podatku i podarowanie tego > wall street. --no a jak jest felusiak"Myslisz ze wam sie uda zadymic to? Z cała pewnością ty nie jesteś pożyczkodawcą a twój koszt zamiast > 4500 może nie osiągnąć > 500 dolarów. --no tak,dla felusiaka $500 to nie pieniadze a reszte to felusiak splaci. Jest też szansa, że zarobisz natym. --no tak wykupujac wlasny dlug i sprzedajac go felusiakowi bo pogoda jest sloneczna i prognozy sa dobre.Felusaiak wykup moj dlug-masz na tyle kasy?. > Zastanawiam sie czy wiesz kto i co ma kupić od kogo i za ile. --zastanawiaj sie.Kup od Sachsow i Goodmanow i daj najlepiej joe jak ci cos zostanie.Wiesz zawsze mozesz zrobic tymczasowa instytucje charytatywna i sprzedawac innych dlugi ludziom ktorzy jeszcze dlugow nie maja o ile takich znajdziesz. > Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Nie czytaj to nie będzie szczypało 25.09.08, 20:45 manny pisze ad meritum prezentując własne zdanie ty natomiast szczekasz na mnie nie prezentując nic, nie wspomne o meritum bo to byłaby zbyt duża kość dla ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
kyle_broflovski nie wszystko spada w dol 25.09.08, 22:23 www.nytimes.com/2008/09/26/world/asia/26space.html?em Odpowiedz Link Zgłoś
manny_ramirez Re: nie wszystko spada w dol 25.09.08, 22:24 To sie tam przenies Kyle. Ja dziekuje. Wole juz amerykanski komunizm. Odpowiedz Link Zgłoś
kyle_broflovski Re: nie wszystko spada w dol 25.09.08, 23:42 przyszlosc nalezy do chin albo fuzji rosyjsko chinskiej a ja mysle o argentynie kraju maniany. many nie przejmuj sie kapitalizm, komunizm, monarchia, republika, eretz israel itp to tylko nazwy klejow spolecznych. sama struktura jest zawsze ta sama to piramida na dole mrowie chamow nad nimi medrcy ze skielkiem do wynajecia z wartosciami przeroznymi a jakze, pozniej dlugo nic a na samym czubku grupka cwalych co dyma cala reszte Odpowiedz Link Zgłoś
spitt Re: nie wszystko spada w dol 25.09.08, 23:54 eldib.files.wordpress.com/2007/10/skulls_dees.jpg =================================================================== a na samym czubku grupka cwalych co dyma cala reszte Odpowiedz Link Zgłoś
zbalansowany felusiak 26.09.08, 05:42 Zabawie sie w proroka: Mysle ze USA zdecyduja sie wydac te 700 czy iles tam miliardow aby "ratowac" ekonomie. I to dokladnie z tego powodu ktory podales - to banda ignorantow, ale w koncu nie kazdy polityk musi znac sie na finansach. Stanie sie tak jak mowie, chyba ze wku...ony "przecietny" amerykanin wyjmie z garazu swoj kil basebolowy i pojdzie na wycieczke na Wall Street. Gwarantuje ci felusiak ze w ciagu 2 tygodni po wydaniu tych miliardow okaze sie ze: 1) g...o to pomoglo 2) $ nie jest wearty papieru na ktorym go wydrukowano. Co wtedy zrobi przyszla administracja ? - w takie przewidywania to nawet ja nie bede sie bawil bo moglbym sie zdrowo pomylic. A teraz feluchna wydrukuj to co napisalem, opraw w ramki i powies nad lozkiem zebys potem nie mowil ze nie wiedziales. greetings and salutation zbalansowany Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: felusiak 26.09.08, 06:16 No widzisz jaki z ciebie prorok. Faktem jest, że nie każdy polityk musi znać się na finansach ale co robi w komisji finansów? Czy identycznie wyglądaja kompetencje w komisji spraw zagranicznych i w komisji rolnictwa? PS. Możesz w konsekwencji mieć rację, że bailout nie przyniesie zamierzonych efektów ale co proponujesz w zamian bez wycinania i oprawiania w ramki? Odpowiedz Link Zgłoś
zbalansowany Re: felusiak 26.09.08, 06:39 Rzad USA zrobil juz wystarczajaco duzu (dla mnie za duzo). Recesja i tak jest nieunikniona a moim zdaniem im bedzie glebsza tym bedzie krotsza. Nota bene Ggreenspan powinien byl do niej doprowadzic 10 lat temu, bylaby niewielka, trwalaby 6 miesiecy, atmosfera by sie oczyscila i kazdy by wiedzial na cztm stoi. To reczne sterowanie i tak niczego nie zmieni a jedynie wykonczy $ co bedzie juz totalna katastrofa. Na dzisiaj przynajmniej mozna uratowac $. To co powinno sie zrobic to spojrzec prawdzie w oczy i powiedziec to otwarcie: ida ciezkie czasy, recesja "musi byc" ale po niej slonce dalej bedzie swiecic. Cala reszta to chowanie glowy w piasek i marnowanie dobrych pieniedzy aby - no wlasnie aby co?. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: felusiak 26.09.08, 13:19 Recesja i tak jest nieunikniona mówisz. Z tym, że nie chodzi o recesję. Cykle są inherentne dla kapitalizmu. Kryzys finansowy zanim doprowadzi do recesji zlikwiduje oszczędności wszystki niemal obywateli. Słońce będzie świecić i uzdrowienie przyjdzie w ciągu kilku lat. Ale co mają wtedy zrobić ci którzy dzisiaj są w wieku pięćdziesięciu kilku lat? Ich emerytury wyparowały i już nie mają czsu na ponowne odkładanie. Odpowiedz Link Zgłoś
zbalansowany Re: felusiak 27.09.08, 01:49 Doskonale cie rozumiem, ale: recesja ( powazna) i tak bedzie. Lepiej ja zniesiecie majac jeszcze w miare silnego $ niz gdy $ bedzie dolowal. I tylko o to tu chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
spitt Re: felusiak 27.09.08, 02:59 Dotarlo , zakuty lbie ??? ,... ==================================================================== Ale co mają wtedy zrobić ci którzy dzisiaj są w wieku pięćdziesięciu kilku lat? Ich emerytury wyparowały i już nie mają czasu na ponowne odkładanie ,... Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 do mnie dotarło ale do was nie dociera 27.09.08, 20:51 Podpowiem ci split. Oto silny, zdrowy poszedł do sadu i tam ugryzła go osa w przełyk. Jest nadal zdrowy ale zaczął się dusić i potrzeba interwencji lekarza. Należy wstawić mu rurkę w szyje aby mógł ponownie oddychać i trzeba to zrobić szybko. W przeciwnym razie albo umrze albo przeżyje ze zmianami w mózgu i sercu.... i to jest natura kryzysu finansowego na dzień dzisiejszy. Pozwól że zapozyczę z twojej twórczości. Cytuję: "Dotarlo , zakuty lbie ??? ,... " Odpowiedz Link Zgłoś
vicky17 Re: felusiak 27.09.08, 01:59 a jeszcze pare miesiecy temu felusiak nas zapewnial,ze zadnego kryzysu nie ma a teraz..nic tylko banki w rekach rzadu. oj felus ty jak nasz busio..pare tygodni temu zapewnial narod,ze choc on ekonomista nie jest ale on wie,ze ekonomia sie OK a dzisiaj z nosem na kwinte sprzedaje kit,ze juz nasz pogrzeb. problem z takimi felusiakami jest,ze nie tylko sa daltonistami,ale i banka u nich nie pracuje normalnie. jak tam klasa srednia dalej ma sie dobrze bo o ile mi wiadomo wall street dosc marnie przedzie juz od dluzszego czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
hiperrealizm Re: Wczoraj oglądałem kabaret w TV 27.09.08, 19:25 felusiak1 napisał: > Każdy dzień oprócz niedzieli zaczynam od lektury WSJ gdzie prezentowane sa racj > e > obu stron, tych za i tych przeciw. > > Gospodarka jest zdrowa, ale sektor finansowy jest chory > i dlatego jest kompletnie zamrożony. A to oznacza, że > joe shmoe nie może dostać kredytu na właśnie wyprodukowane auto, > lodówkę, meble, dywan i co tam jeszcze chce. Joe Shmoe ma pracę, zarabia ale ni > e > majac dostepu do kredytu nie jest w stanie kupić tego co inny Joe Shmoe > wyprodukował. ==================== Nie wiem jak w stanach, ale w Polsce to że pracujesz jeszcze o niczym nie swiadczy. Bank zanim przyzna kredyt ma obowiązek zbadać mozliwości kredytowe potencjalnego kredytobiorcy. W szczegóły wdawać się nie bedę, ale kredyt musi być tak skrojony by kredytobiorca był w stanie go spłacić. PS Obawiam sie że za cały ten wasz syf wszyscy bedziemy musieli zapłacić. Odpowiedz Link Zgłoś
kyle_broflovski Re: Wczoraj oglądałem kabaret w TV 25.09.08, 19:26 www.census.gov/indicator/www/m3/index.htm www.census.gov/const/newressales.pdf biz.yahoo.com/ap/080925/financial_meltdown.html Odpowiedz Link Zgłoś
kyle_broflovski Re: Mam dosc tego typka w Bialym Domu 25.09.08, 19:20 many za obama stoi zbig brzezinski nie wierzysz chyba w to ze zbig jest komuchem. ktokolwiek by nie wygral w tym teatrzyku sytuacjia jest nie do ztrzymania. jak nacisnie sie na hamulec to spadnie sie zaraz na krawedzi przepasci jak nadusi sie gaz do dechy to poleci sie troche dalej. sytuacjia nabiera dynamiki zaczyna sie spiralne nurkowanie. moze bedzie rewolucjia ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
manny_ramirez Re: Mam dosc tego typka w Bialym Domu 25.09.08, 19:26 Jedna osoba nic nie zmieni.Zreszta Zbig jest socjalista i nie wierze zeby zbytnio przeszkadzal. Odpowiedz Link Zgłoś
kyle_broflovski Re: Mam dosc tego typka w Bialym Domu 25.09.08, 19:28 za pozno na zmiany zaczyna sie spirala Odpowiedz Link Zgłoś
manny_ramirez Re: Mam dosc tego typka w Bialym Domu 25.09.08, 19:28 I dokladnie o tym pisze Odpowiedz Link Zgłoś
rijselman12.0 Re: Mam dosc tego typka w Bialym Domu 25.09.08, 22:29 Do rewolucji trzeba idei albo pasterza do prowadzenia owiec...-to juz wiemy.-Wrocmy do analogii 1929-go roku...-jedni wyskakiwali przez okna a drudzy zbijali na tym super kase.-Teraz jest identycznie.-Politycy wciskaja nam kit( Ojej!-Jak my to lykamy!)o niekontrolowanym kryzysie spowodowanym "czyms tam".-Nikt sie nie zastanawia KTO spowodowal ow kryzys?-Nikt sie nie zastanawia,ile szmalu ONI robia ,BEZKARNIE,na tym kryzysie? Pseudosystem nie nawalil...-To ICH lapczywosc doprowadzila do ostrej biegunki. Odpowiedz Link Zgłoś
kyle_broflovski Re: Mam dosc tego typka w Bialym Domu 25.09.08, 22:44 oczywiscie ze przyzyna kryzysu jest kryminalnie szalona chciwosc co do rewolucji amerykanie maja w swej tradycji rozne wybuchy niezadowolenia en.wikipedia.org/wiki/Boston_Tea_Party Odpowiedz Link Zgłoś
kyle_broflovski Re: Mam dosc tego typka w Bialym Domu 25.09.08, 20:25 marketoracle.co.uk/Article6440.html www.ft.com/cms/s/0/db314a5e-8a9a-11dd-a76a-0000779fd18c.html Odpowiedz Link Zgłoś
hubert100 Re: Mam dosc tego typka w Bialym Domu 25.09.08, 20:57 Ten Poulson ma $500 milionow.Niech pokaze przyklad i niech sam kupi tych smieciowych akcji. Dubya pwiedzial ze jak ich cena wroci "do normy" to nawet bedzie mozna zarobic. PS, Sprzedaj felus tego zlotego zeba i tez kup.Przyjade specjalnie aby ci go pomoc wyestrachowac prawym prostym. Odpowiedz Link Zgłoś
spitt Re: Mam dosc tego typka w Bialym Domu 25.09.08, 22:11 Dlatego promujesz McCain/Palin 2008 ??? :))) ,... Odpowiedz Link Zgłoś
manny_ramirez a kogo mam promowac? 25.09.08, 22:21 Komuniste ktory zaprowadzi u nas gulag? Odpowiedz Link Zgłoś
kurde-felek Re: a kogo mam promowac? 25.09.08, 22:27 powiedz ze ci sie podoba MILF Palin i bedzie ok.Nikt ci nie bedzie mial za zle ze chcialbys ja posunac. Odpowiedz Link Zgłoś
spitt Re: a kogo mam promowac? 25.09.08, 23:28 Maniek , cus mi wyglada na to ze te komune (jaka znamy , te bez compow , info-bankow , instant check-ups , etc) bedziemy wspominac jak pierwszy touch-down z dziewczyna w krzakach jak sprobujemy to co nam "nasi" kapitalisci szykuja w ramach uzdrowienia systemu ,... =================================================================== Komuniste ktory zaprowadzi u nas gulag? Odpowiedz Link Zgłoś
spitt Re: a kogo mam promowac? 28.09.08, 03:52 www.aim.org/aim-column/obamas-communist-mentor/ ================================================================= Komuniste ktory zaprowadzi u nas gulag? Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Maniek 25.09.08, 23:03 Bush nie ma formatu, pelna zgoda. Ale, jest jeszcze przez 2 miesiace. Co do do Obamy, to jestes histeryczny. Nie jest komunista. Problem jest z waszymi finansami. Zyliscie na kredyt. Wasze banki inwestycyjne falszowaly system dajac kredyty byle jak. Ta banka, ktora peka to jest powrot do zdrowego rozsadku. Wlasnie takiego jaki reprezentuje Buffet. Ktory inwestuje w to co rozumie. Lepiej bym tego sam nie powiedzial. Ja tez wierze w to co rozumiem. Jak nie rozumiem to znaczy, ze to jest zbyt skomplikowane. A jak jest zbyt skomplikowane to pewnie nie moze funkcjonowac. Jak masz dom i prace to nie masz sie czego obawiac. Splacisz dom i OK. Problemem beda nowe kredyty i nowe dlugi. Trzeba bedzie Amerlokom wytlumaczyc, ze sie nie zyje wiecznie na kredyt. To jest issue. PF Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Maniek 26.09.08, 06:24 Na żarty ci się zebrał PF. Jak masz dom i pracę, koń by sie uśmiał.... A nie lepiej od razu "jak masz pieniadze..." Nawet nie zdajesz sobie sprawy PF jak pomogłes mi w tej chwili. Wyobraź sonie, że moja koleżanka właśnie pożegnała 37 tysiecy dolarów które miała na businessowym koncie w WaMU, który właśnie upadł był. Wiesz ona ma dom i pracę, tylko nie ma czym zaplacić swoim pracownikom jutro i nie może otrzymać kredytu. Pisz lepiej o fizyce,,, Odpowiedz Link Zgłoś
zbalansowany Kiedy ta banka mydlana peknie? 26.09.08, 07:45 www.youtube.com/watch?v=uBlkfWnjM88&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
zbalansowany Re: Kiedy ta banka mydlana peknie? 26.09.08, 07:56 www.youtube.com/watch?v=FwGUTGCvz7I&NR=1 Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: Maniek 26.09.08, 08:10 "Pisz lepiej o fizyce,,," Sam widzisz, ze wiele nie pisze o waszym kryzysie bo niezbyt go rozmumiem. Pocieszalem mlodszego kolege. Wspolczuje twojej kolezance. Trzym sie tez PF Odpowiedz Link Zgłoś
kyle_broflovski Re: Maniek 26.09.08, 15:06 pare piesiecy temu pisywales ze w usa wszysto gra i buczy. ze szkielkiem w oku miareczkowales liczby i wychodzilo ci ze recesji nie bedzie. dzis szykuje sie wielkie szambo. jakie fakty umknely twojej pedantycznej uwadze ze tak bardzo rozminales sie z rzeczywistoscia? Odpowiedz Link Zgłoś
kyle_broflovski ps 26.09.08, 15:11 pociesz swoja kolezanke bo przeciez gospodarka jest zdrowa tylko sektor finansowy jest chory. moze nawet rzad ja uratuje forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=85153186&a=85157855 Odpowiedz Link Zgłoś
vicky17 Re: Maniek 27.09.08, 02:02 felusiak1 napisał: > > > Nawet nie zdajesz sobie sprawy PF jak pomogłes mi w tej chwili. > Wyobraź sonie, że moja koleżanka właśnie pożegnała 37 tysiecy dolarów > które miała na businessowym koncie w WaMU, który właśnie upadł był. > Wiesz ona ma dom i pracę, tylko nie ma czym zaplacić swoim pracownikom jutro i > nie może otrzymać kredytu. > Pisz lepiej o fizyce,,, > > > no popatrz felusiak co za pech..a pare miesiecy temu mowiles,ze kryzys to nie u nas. jak tam klasa srednia bo pare tygodni temu byla rowniez wporzo wedlug ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 nie magluj rachela 27.09.08, 02:34 interes koleżanki robi pieniadze i to bardzo dobre, teraz lepsze niż przed rokiem. Jej bank upadł ponieważ ksiegowa wartość jego majatku obniżyła sie a bank nie był w stanie przyciagnac kapitału. A gdzie jest teraz kapitał, który normalnie jest w pracy? Na kontach money market i nie chce sie stamtad ruszyć. Przed dwoma laty banki urzadzały łapanki na ulicach i wciskały każdemu pozyczkę. Dzisiaj nikt nikomu nie chce pożyczyć złamanego centa trzymajac pieniądze w materacu. I to w uproszczeniu natura kryzysu finansowego. Odpowiedz Link Zgłoś
vicky17 odpady,odpady i jeszcze raz odpady 27.09.08, 02:40 felusiak1 napisał: > I to w uproszczeniu natura kryzysu finansowego. no jak interes twej kumpeli idzie dobrze to w czym problem by wyplacic naleznosci pracownikom a poza tym nie mamy zadnego kryzysu, gdyz przed rokiem sam powiedziales,ze ot po prostu pare ludzi dostalo za duze pozyczki i kto by sie nimi przejmowal..oops. faktycznie srednia klasa ma sie coraz lepiej dlatego nie protestuje na wall street. cos jeszcze felus bo za chwile debata? Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: odpady,odpady i jeszcze raz odpady 27.09.08, 05:12 rachel napisałe: > no jak interes twej kumpeli idzie dobrze to w czym problem by > wyplacic naleznosci pracownikom Ty głucha, ślepa czy głupia? Bo jej businessowe konto w banku Washington Mutual zostało zlikwidowane w wyniku upadku tego banku a konta businessowe nie są ubezpieczone w FDIC. Ślepa, głucha czy głupia? Czegoś nie rozumie? Odpowiedz Link Zgłoś
ghotir Re: odpady,odpady i jeszcze raz odpady 27.09.08, 18:08 felusiak1 napisał: "Ślepa, głucha czy głupia? Czegoś nie rozumie?" Domyslam sie, ze to co powyzej to takie sobie porady 'dobrego wujka', te porady wcale inwektywami nie zalatuja ;). Felusiak, Jestes tutaj mistrzem inwektyw. Dziwi mnie, ze protestujesz przeciwko inwektywom. W koncu to Ty wyzywasz forumowiczow od idiotow, debili, baranow, etc. Stosujesz warszawskowski sposob 'lapaj zlodzieja'? Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: odpady,odpady i jeszcze raz odpady 27.09.08, 18:28 umiłowany królewiczu nowomowy i wiedzy tajemnej, doktorze czterech fakultetów, pisałem ci juz wielokrotnie iż uważam cię za kompletnego debila i zdania do tej pory nie zmieniłem. Z wyrazami współczucia żegnam cię pocieszjąc sie, że twoja głupota na szczęście dla ciebie jest bezbolesna. Odpowiedz Link Zgłoś
ghotir Felusiakowy protest przeciwko inwektywom 27.09.08, 18:48 felusiak1 napisał: "pisałem ci juz wielokrotnie iż uważam cię za kompletnego debila [...] twoja głupota na szczęście dla ciebie jest bezbolesna". Ostatnio Felusiak zaprotestowal przeciwko 'inwektywom'. To interesujaca inicjatywa, jedna z tych, ktora warszawscy cwaniacy nazwali 'lapaj zlodzieja'. To co powyzej przytoczylem z tylko jednego postu Felusiaka to tylko bardzo niewielki wierzcholek gory lodowej felusiakowych inwektyw. Wyglada na to, ze Felusiak cieszy sie pelnym poparciem adminow tego forum. Za to forumowicze, ktorzy protestuja przeciwko felusiakowym inwektywom sa odsylani na 'osla lawke'. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Felusiakowy protest przeciwko inwektywom 27.09.08, 20:54 Napisałem identryczny tekst w odpowiedzi na inny twój wypot, umiłowany królewiczu nowomowy, ghotirze. Podaje dla ułatwienia link forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=85153186&a=85233526 Pozdrowiam Odpowiedz Link Zgłoś
jorl f1 26.09.08, 19:06 felusiak1 napisał: > Nawet nie zdajesz sobie sprawy PF jak pomogłes mi w tej chwili. > Wyobraź sonie, że moja koleżanka właśnie pożegnała 37 tysiecy dolarów > które miała na businessowym koncie w WaMU, który właśnie upadł był. > Wiesz ona ma dom i pracę, tylko nie ma czym zaplacić swoim pracownikom jutro i > nie może otrzymać kredytu. Jak to z Twoja kolezanka? A wiec lezalo na jej kacie 37tys JEJ wlasnych pieniedzy? Czy to nie byly jej wlasne, zarobione pieniadze a po prostu tyle jeszcze miala kredytu ktorego jeszcze nie zdazyla przeputac? I jak bank padl to juz nie moze? No to wlasnie widac ze robila wg Twojej rady. Pozyczac, pozyczac a niech ten wierzyciel sie martwi. Musi wiecej takich bylo pozyczaczy a wiec o forsy kiedys zabraklo. Takie to sa skutki pozyczania. Wedlug Ciebie drogi f1 podstawy zycia. Teraz wierzyciel zdechl no i krecha. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: f1 27.09.08, 02:39 baranie jeden to było jej konto businessowe, które jest plynne. Z niego się placi zobowiazania i na nie wpływaja należności. Konta indywidualne są ubezpieczone a konta small business nie są. Takich kont jest w USA miliony, niemyślacy baranie. I zadzwoń wreszcie do kogoś w Deutsche Bank żeby wytłumaczył ci istote kredytu w kapitalizmie i powiedział ile twoja firma pożycza aby tobie pobory zaplacić. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 really? 27.09.08, 06:39 dlaczego małoletnim puszczają nerwy i miast merytorycznego argumentu uciekają się do inwektyw? Chłopczyku, podciągnij majtu, popraw podkolanówki i zapni szelki a kiedy to zrobisz to wytrzyk kozy spod nosa bo brzydko wyglądasz. Odpowiedz Link Zgłoś
jorl inwektywy f1?? 27.09.08, 07:09 felusiak1 napisał: > dlaczego małoletnim puszczają nerwy i miast merytorycznego argumentu uciekają > się do inwektyw? Chłopczyku, podciągnij majtu, popraw podkolanówki i zapni > szelki a kiedy to zrobisz to wytrzyk kozy spod nosa bo brzydko wyglądasz. To o sobie piszesz? Przeciez to Ty mnie wyzywasz! Nerwy Ci puszczaja drogi f1. Zgodnie z Twoja wykladnia. I ja sie nie dziwie temu. Wcale Tobie nie zazdroszcze w tej USA. Dostaniecie ostro w d.. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
ghotir Re: inwektywy f1?? 27.09.08, 18:38 jorl napisał do Felusiaka: "Wcale Tobie nie zazdroszcze w tej USA. Dostaniecie ostro w d.." Jorl, Felusiak to curiozum. Ale jest tutaj (US) sporo 'przecietnych' ludzi. Juz wiemy, ze dostaniemy 'ostro w d..' pomimo, ze nic zlego nie uczynilismy ani gospodarce US ani reszcie swiata. Wielu z nas zamiast pojsc do pracy (zarobki) protestowalo przeciwko wojnie w Iraku. Teraz wielu z nas porzucilo zarobki aby protestowac przeciwko dawaniu naszych podatkowych pieniedzy Wall Street; wczoraj mielismy interesujaca demonstracje w Washington, DC. My nie mamy zadnego wplywu na to kto zostanie 'naszym' prezydentem lub na to jak ten 'prezydent' traktuje reszte swiata. Ale my chcemy byc traktowani lepiej niz za rzadow krzaczka i chcemy miec duzo lepsze stosunki ze swiatem niz te, ktorymi uraczyl nas krzaczek. NIewiele mozemy zrobic w tych sprawach. Owszem, bombardujemy naszych reprezentantow naszymi e-pocztami ale nasi reprezentanci siedza w kieszeniach Wall Street wiec olewaja nasze e-poczty. Bardzo prosze, nie zycz nam 'dostawania ostro w d...'. My juz pracujemy dwie - trzy prace po to aby utrzymac nasze domy. Drogi ktorymi udajemy sie do tych prac sa coraz gorsze, jedzenie kosztuje nas wiecej i wiecej, praktycznie nie mamy ubezpieczenia medycznego i jest nam coraz trudniej wysylac dzieci do uniwerkow. Jak wspominamy na tym forum o naszych klopotach to Felusiaki wyzywaja nas od baranow... Bardzo prosze, nie zrownuj 'przecietnych' ludzi w US z Felusiakiem. I - to mnie troche zdenerwowalo - nie 'pozdrawiaj' Felusiaka, nawet sarkastycznie. On sarkazmu nie rozumie, ale on wie ze jak ktos mu podsyla pozdrowienia to dobrze dla niego. Odpowiedz Link Zgłoś
nie-tak Re: ghotir 27.09.08, 21:23 Współczuje wam, wasz problem obejmie cały świat w większym lub mniejszym stopniu. Ale jednego nie rozumie u społeczeństwa USA, jak mogliście nie dostrzegać durnowatej, aroganckiej jak i agresywnej polityki krzaczka? Odpowiedz Link Zgłoś
ghotir Re: ghotir 28.09.08, 22:50 nie-tak napisała: "nie rozumie u społeczeństwa USA, jak mogliście nie dostrzegać durnowatej, aroganckiej jak i agresywnej polityki krzaczka?" Dostrzegalismy. Protestowalismy gdzie tylko moglismy. Ale nasze glosy, 'glosy maluczkich', nie byly brane pod uwage nastawionej na zaglade swiata administracji krzaczka. Jestem tutaj przynajmniej od czterech lat, chyba troche wiecej. Kiedy opowiadam tutaj o tym jak wrogie sa polityki krzaczka wobec i 'przecietnych' Amerykanow i reszty swiata to dostaje za te posty po tylku od Felusiakow i Manny_Ramirez. Domyslam sie, Nie-tak, ze nie mieszkasz w US. Glosowalismy na Gore, nasz sad uznal, ze glosowalismy na krzaczka. Protestowalismy przeciwko inwazji Iraku, Bialy Dom olal nasze protesty. Protestowalismy przeciwko bombardowaniu Yugoslawii, Bialy Dom olal nasze protesty. Itd, itp... My, 'przecietni Amerykanie' i 'jajoglowi', probowalismy - i probujemy - zatrzymac polityki krzaczka. Nic nam z tego nie wychodzi. Czesciowa przyczyna tej kleski sa pieniadze. Innym powodem jest nasz 'republikanski' system. Domyslam sie, ze 'nadajesz' z Polski. Zazdrosze Ci wolnosci wypowiedzi... "wasz problem obejmie cały świat w większym lub mniejszym stopniu". Obawiam sie, ze ten nasz 'problem' pograzy ekonomicznie reszte swiata. Czuje sie winny pomimo, ze robilem co moglem aby ten 'problem' zostal rozwiazany na poziomie US. W sumie, dostrzegalismy i dostrzegamy 'durnowata, arogancka i agresywna' polityke krzaczka. Naszym problemem jest to jak przeciwdzialac tym 'politykom'. Podziel sie z nami Twoimi pomyslami... Odpowiedz Link Zgłoś
ghotir felusiak1 27.09.08, 17:59 felusiak1 napisał: "dlaczego małoletnim puszczają nerwy i miast merytorycznego argumentu uciekają się do inwektyw?" Felusiak, Tys tu jest krolem inwektyw. Trudno tu znalezc post, na ktorym nie uciekasz sie do inwektyw. Domyslam sie, ze jestes malolatem i ze puszczaja Ci nerwy. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: felusiak1 27.09.08, 18:24 umiłowany królewiczu nowomowy i wiedzy tajemnej, doktorze czterech fakultetów, pisałem ci juz wielokrotnie iż uważam cię za kompletnego debila i zdania do tej pory nie zmieniłem. Z wyrazami współczucia żegnam cię pocieszjąc sie, że twoja głupota na szczęście dla ciebie jest bezbolesna. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 możesz szczekać głośniej 27.09.08, 06:45 ale nie zmiena to pogody i deszcz ciągle moczy ci ogon. Czas na wieksza budę. No i taki to system. Psy rosną a budy ciagle takie same.... PS. A co sadzisz o głupocie buta z prawej nogi? Jak myslisz czy stopa też głupieje bedąz w bucie? Która stopa? W skarpecie czy boso? Czy trzeba dbać o paznokcie? I na koniec czy twoim zdaniem pomidorówka lepsza jest z makaronem czy z ryżem? No i to byby łona tyle Odpowiedz Link Zgłoś
jorl f1 27.09.08, 07:06 felusiak1 napisał: > I zadzwoń wreszcie do kogoś w Deutsche Bank żeby wytłumaczył ci > istote kredytu w kapitalizmie i powiedział ile twoja firma pożycza aby tobie > pobory zaplacić. Twierdzisz tutaj ze to jest normalne i tak jakby ZAWSZE ze aby firma placila (tez mi) pobory MUSI miec kredyt w banku czyli sie w banku zapozyczyc. Czyli siedziec w banku na minusie. Tylko tak moge zinterpretowac Twoja wypowiedz. I zgadza sie z tym co napisalem w poprzednim poscie. Ale w firmie gdzie ja pracuje tak NIE jest! Bylem juz swiadkiem jak wlasciciel grozil swojemu bankowi ze go zmieni bo mu dawal (ten bank) za malo % na jego pieniadze. Bo on mial w tym banku SWOJE pieniadze a nie kredyt. Ja wiem, ze Tobie to w glowe nie miesci bo u Ciebie TYLKO pozyczac, pozyczac pozyczac! Ale moze byc inaczej. Szef pod koniec roku lazi po firmie i pyta co by nie kupic. Z wyposazenia, urzadzen pomiarowych. Ja jako ze z komuny i oszczedny uchylam sie troche, chce taniej a on mnie pedzi aby cos drogiego. Ale on nie lubi jak sie cos kupi a potem okazuje sie ze nieprzydatne. I slusznie, ja tez. Bo jak wyladuje z duzymi zyskami (czyli nie na minusie w banku) to placi podatek. Duzy a tego akurat nie lubi. Ale jak trzeba placi. Zreszta zawsze placi bo nawet bez zyskow sie placi. Ale od zyskow jeszcze wiecej naturalnie. I w Niemczech takich firm jest mnostwo. Ale i firma gdzie pracuje, byl czas ze zyla z kredytu w banku. Wtedy jak wlasciciel musial splacic bylego wspolnika. Bywa i tak. Ale strasznie kredytow on nie lubi. Po prostu placi i moje pobory z wplywajacych pieniedzy za sprzedaz. Bo to jest na biezaco. Sprzedaz i wydatki. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: f1 27.09.08, 18:27 jorl, ręce opadaja kiedy czytam twoje wypoty. Powiedz mi co robia banki w Niemczech? No i powiedz mi skad biora pieniadze na twój procent (niski ale pewny)? Odpowiedz Link Zgłoś
hiperrealizm f1 27.09.08, 20:34 kredyt sytał się dla Amerykanów narkotykiem. Bez kredytu nie potraficie oddychać! Dobrze by było gdyby to wszystko szlag trafił! Może byście się nauczyli, że pieniądz to nie jest byt wirtualny tylko rwalny - powstający w wyniku ludzkiej pracy a nie operacji finansowych!@ Odpowiedz Link Zgłoś
hiperrealizm jorl masz tochę racji 27.09.08, 20:32 w firmie (średniej wielkości firma usługowo/doradcza w Polsce) w której pracuję też pod koniec roku mamy akcje typu "panowie trzeba robić koszty!" PS Ale ostatnio bank usilnie namawia szefa na kredyt hipoteczny (na zakup/budowę własnej siedziby) Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: jorl masz tochę racji 27.09.08, 21:00 Kapitalizm potrzebuje kredytu tak jak ryba potrzebuje wodę. Kredyt w kapitalizmie jest jak krew w twoich żyłach. Zachęcam do zapoznania sie z terminem "commercial paper" Jak myślisz, kiedy kupujesz wkład terminowy albo parkujesz pieniadze na money market to te pieniadz leżą sobie w skarbcu pod dywanem? Odpowiedz Link Zgłoś
hubert100 Re: jorl masz tochę racji 28.09.08, 04:10 Kredyt sie zamyka,wody zaczyna brakowac,ryba zdechnie. Odpowiedz Link Zgłoś
hiperrealizm Re: jorl masz tochę racji 28.09.08, 07:21 felusiak1 napisał: > Kapitalizm potrzebuje kredytu tak jak ryba potrzebuje wodę. > Kredyt w kapitalizmie jest jak krew w twoich żyłach. > Zachęcam do zapoznania sie z terminem "commercial paper" =============================================================== Masz rację, tylko że w nadmiarze to wszystko szkodzi. Amerykanie uzaleźnili się od kredytu. Zapomnieli o tym że pieniądze trzeba zarabiać a nie pożyczać. Dlamnie niepojęte jest, jak mozna udzielić pożyczki bezrobotnemu! W Polsce majac średnie dochody możesz mieć kłopoty z uzyskaniem kredytu na zakup mieszkania! =============================================================== > Jak myślisz, kiedy kupujesz wkład terminowy albo parkujesz pieniadze na money > market to te pieniadz leżą sobie w skarbcu pod dywanem? ======================= Ty mi podstaw ekonomi nie tłumacz. Problem polega na tym że w przeciwieństwie do wiekszości Ameryjkanów ja mam kilkadziesiąt tysięczy $ na plusie a oni mają na minusie! Odpowiedz Link Zgłoś
spitt Re: jorl masz tochę racji 28.09.08, 16:53 To by swiadczylo o dysproporcji sredniej zarobkow w stosunku do cen mieszkan ,... ==================================================================== W Polsce majac średnie dochody możesz mieć kłopoty z uzyskaniem kredytu na zakup mieszkania! ,... Odpowiedz Link Zgłoś
hiperrealizm Re: jorl masz tochę racji 28.09.08, 17:55 ceny są normalne. Natomiast zarobki są niskie, ponieważ wydajność pracy jest nie za wysoka. Odpowiedz Link Zgłoś
spitt Re: jorl masz tochę racji 28.09.08, 19:58 Czyli dysproporcja , przyczyny niskich zarobkow sa nie istotne ,... =================================================================== ceny są normalne. Natomiast zarobki są niskie, ponieważ wydajność pracy jest nie za wysoka. Odpowiedz Link Zgłoś
manny_ramirez Re: jorl masz tochę racji 29.09.08, 15:55 Felusiak, ten nowy projekt ustawy to juz DUZO lepszy jest choc wciaz ciezki do przelkniecia. Ja tam zgadzam sie z Sanfordem. www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2008/09/25/AR2008092503602.html Odpowiedz Link Zgłoś
iamhotep Re: felusiak jest nieobeznany 27.09.08, 16:48 z realiami U.S, gospodarki, ekonomi no ale co tam. Po jego wypowiedziach jestem sklonny sadzic, ze jego tu, w U.S., wcale nie ma. Brak wiedzy nadrabia pasja i inwektywami. Atakuje na polu, ktore jest mu znane - inwektywy - po czym przechodzi na pole, przy jego braku wiedzy, usiane niewypalami. I to widac. Co wypowiedz to kabooom!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jorl f1 28.09.08, 16:12 felusiak1 napisał: > jorl, ręce opadaja kiedy czytam twoje wypoty. > Powiedz mi co robia banki w Niemczech? > No i powiedz mi skad biora pieniadze na twój procent (niski ale pewny)? f1, teraz wytlumacze ta calkiem prosta dla mnie instytucje zwana bank. Taki tradycyjny, niemiecki z charakteru (chociaz i w Niemczech sie troche zanglosaksily to fakt, ale tylko troche na szczescie.) A wiec jak ja prywatnie, albo wlasciciel firmy w ktorej pracuje czyli biznesowo jest na plusie czyli wiecej ma pieniedzy ze sprzedarzy jak kosztow i odlozy do banku. To co to znaczy? Ano tylko to ze moj szef zrezygnowal w TEJ chwili z ich wydania czyli nie kupil jakis nastepnych maszyn, nie zatrudnil ludzi dodatkowych aby skonstruowali nastepne urzadzenie ktore poki nie bedzie sprzedane nie przynosi dochodow ale koszty powoduje. Dokladnie tez jak ja prywatnie odlloze zarobione w kapitalizmie calkiem uczciwie i rynkowo pieniadze i nie wydam je w tej chwili na np. TV plazma czy samochod a odloze. To wtedy bank je bierze i pozycza innym. Biznesowo dla startujacej firmy ktora musi najpierw wylozyc forse na opracowanie czegos tam co bedzie pozniej przynosilo dochody a teraz ich ma za malo aby to pokryc. Dokladnie ta firma ktora pozyczyla "mojego szefa" pieniadze z banku za nie wlasnie robi to co moj szef nie chcial a co opisalem wyzej. Tez moje prywatne pieniadze odlozone w banku a za ktotre mialem sobie kupic samochod (ktory stoi u mercedesa wyprodukowany!) pozyczy jakis inny ktora ma za male dochody aby za swoje JUZ zarobione kupic tego "mojego" mercedesa i zadluzajac sie jego kupic. Ten co pozycza placi wiecej % jak ja dostaje czy moj szef ale to jest oczywiste bo w koncu bank pracuje i musi z czegos zyc. A praca jest odpowiedzialna bo musi tak pozyczac abym ja napewno dostal moje % wiec dluznikow trzeba kontrolowac i przemyslec. To sa uczciwe koszty banku. I nie mam nic przeciw. Ten bilans (towary= pieniadze) MUSI byc na zero bo tak naprawde nie pieniadze sie w ostatecznosci licza a towary. I ktos moze cos sobie kupic na kredyt TYLKO jak ktos inny odlozyl czyli zrezygnowal z kupna. Bo pieniadze sa taka "taczka" w przesuwaniu strumieni towarow. Niczym innym. A jak sie u was dzialo od 20 lat? Ano dostawaliscie netto towary z calego Swiata bo bogaci z calego Swiata zaczarowani Twoimi tez gadkami o wielkosci Supermocarstwa USA w tym zakresie odkladali je do was. Czyli nie kupowali u siebie wyprodukowanych towarow bo na konsumpcje (prywatnie) czy na inwestycje (biznesowo) nie wydawali. A wiec co z towarami ktore nie kupili u siebie? Ano te towary ZZERARLISCI wy. W USA. Ostatnio za 800mild$/rok. Taki mieliscie deficyt handlowy ze Swiatem. I to jak komuna padala taki system na pryktycznie calym Swiecie wprowadzilisci. Taki co bedzie ten model umozliwial. Bo ten model funkcjonuje lepiej jak sa duze nierownosci pomiedzy ludzmi. Czyli kapitalizm ten "liberalny". Bo biedny co zarobi to wyda. A bogaty ma problem. Gdzie odlozyc na starosc dla dzieci dla wnukow. I to wlasnie oragizowaliscie Wy w USA. Finansowi zonglerzy. Naturalnie tez takowi byli i w innych krajach. Bo musieli ta droge przeplywu pieniedzy do do USA zaczac. Droge przesylanie pieniedzy z innych krajow do USA. I tak sobie zyliscie zyjac ze Swiata. Gdzies towarowo liczac na 25% masy towarowej u was sprzedawanej. Nie mowie o uslugach waszych wlasnych. A ten system moze tylko funkcjonowac jak co roku beda pieniadze do was plynely. I wlasnie on umozliwil oderwanie bankow u was w USA od tego naturalnego "mojego" modelu banku opisanego na poczatku tego postu. Bo nie inny Amerykanin zrezygnowal z zakupu np. auta czy fabrykant z zakupu maszyn aby inny Amerykanin mogl na kredyt to kupic a wlasnie ludzie z calego Swiata. Dlatego wlasnie tak u was mogli ludzie WSZYSCY zyc na kredyt. Bo to byl kredyt z calego Swiata a nie kredyt jednego Amerykanina dla drugiego. A teraz zaczyna wygladac ze netto strumien pieniadzy sie zmniejsza do was. I to wlasnie powoduje ze macie ten kredytowy kryzys. Juz czytam ze Japonia nie ma nadwyzki exportu na importem. A ona wlasn9e was tez niezle finansowala. Jak zreszta (prawie) wszystkie kraje. Tez te najbiedniejsze. Kazdy proporcjonalnie do swojej produktywnosci. Juz pisalem ze ten system zdegenerowal wasza poprzednio (przed laty 30-40) doskonala, produktywna gospodarke. Narosl wam garb finansowych zonglerow. Ktorzy sa teraz wyrzucani z roboty. Bo strumien pieniedzy do was maleje. Widziesz drogi f1 ja to prosty inzynier. Ja tych zawiklanych finansowych "pakietow" itd nie rozumiem. I nie zamierzam nawet. Ale WIEM ze towary, te realne, sa na koncu wazne. I obserwuje ich przeplyw. I od lat pisze Tobie ze ten deficyt waszego handlu swiadczy o przeplywach finansowych. Jakie sa. I jesli bedziecie jeszcze kombinowac aby system utrzymac, wyladujecie pozniej jeszcze gorzej. Geopolitycznie. Ale to pisalem. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
jorl ghotir 28.09.08, 17:04 ghotir napisał: > jorl napisał do Felusiaka: "Wcale Tobie nie zazdroszcze w tej USA. > Dostaniecie ostro w d.." > > Jorl, > > Felusiak to curiozum. > > Ale jest tutaj (US) sporo 'przecietnych' ludzi. Juz wiemy, ze > dostaniemy 'ostro w d..' pomimo, ze nic zlego nie uczynilismy ani > gospodarce US ani reszcie swiata. Wielu z nas zamiast pojsc do pracy > (zarobki) protestowalo przeciwko wojnie w Iraku. Teraz wielu z nas > porzucilo zarobki aby protestowac przeciwko dawaniu naszych > podatkowych pieniedzy Wall Street; wczoraj mielismy interesujaca > demonstracje w Washington, DC. Wiesz ghotir g.. mnie obchodzi o co i czy TERAZ demonstrujecie. Niestety w tych sprawach SKUTEK jest lata cale ZA przyczyna. Nie zauwazylem jak to w 1991r. jak Amis mordowali irakczykow i potem wojska wasze zrobilo u siebie defilade Zwyciestwa to ze "prosty Amerykanin" demonstrowal. Cieszyl sie ja ogladajac. byl dumny z moich boy's. A to bylo wlasnie wstepem do TKM (Teraz ku..a My!). Czyli Swiatowy hegemon po upadku ZSRR. Tez nie zauwazylem jak Twoj przywodca rozwalal Jugoslawie i bombardowal tam protestowal "prosty Amerykanin". Ale najwazniejsze ze nie zauwazylem jak od poczatku lat 90tych XXw zaczela USA zyc z reszty Swiata bo widac bylo narastajacy deficyt handlowy ze "prosty Amerykanin" protestowal. A teraz rzewnie wspomina "za Clintona to bylo OK". Bush winny. A wlasnie WTEDY zaczeliscie to za co teraz w d.. macie dostac. I Bush jest NIEWINNY. Usilowal dalej robic co Clinton zaczal. Czyli rabowac SWIAT. A z radoscia lykaliscie towary ze Swiata. Wtedy. I teraz bedziecie musieli sami na siebie pracowac. I to jest sluszne. Chociaz bedziecie sie bronili a naprawde jestescie poteznym krajem. Wiem to dobrze. I macie duzo mozliwosci jeszcze obrony. Poza tym w d.. to bedzie 25% nizej ze standartem zycia. Podzielcie sobie co produkujecie inaczj, z mniejszymi nierownosciami to tak zle nie bedzie. Poza tym taki ZSRR po rozwalce stracil 50% poziomu zycia. I ta rozwalke tez zescie spowodowali. I ludzie przezyli. I daja sobie rade. Coraz lepiej zreszta. I wy sobie dacie rade. A tak przy okazji. Co sie stalo z Twoim ulubionym problemem ceplarnianym drogo ghotir? Zapomniales o nim? Bo nie pisza w mediach? A taki byl wazny dla Ciebie! Niedawno! Jak pisalem ze niewazny to nie wierzyles. A wystarczylo ze nic nie pisza i taaaki wazny problem a zapomniales! Coz, jak wam sie poziom zycia zmniejszy to i mniej CO2 bedziecie produkowali. Czy tez dokladnie mniej CO2 bedzie produkowne dla waszej konsumpcji. Bo biedni chinczycy produkuja duzo CO2 ale tak naprawde nie dla siebie. A dla towarow dla WAS. A wiec wlasciwie to wy w Chinach CO2 produkujecie. Kiedy pojdziesz protestowac o CO2? O podnoszenie sie oceanow itd horrorow? Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
superspec To wszystko zaczęło się znacznie wcześniej. 28.09.08, 21:32 www.jackvallerga.com/wp-content/uploads/2007/08/terrexpan500.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
superspec A przy okazji co słychać u Steinmeiera? 28.09.08, 21:53 www.rp.pl/artykul/28,191384_Iracki_test_Steinmeiera.html Odpowiedz Link Zgłoś
jorl Re: A przy okazji co słychać u Steinmeiera? 28.09.08, 22:53 superspec napisał: > www.rp.pl/artykul/28,191384_Iracki_test_Steinmeiera.html Ten polski dziennikarz to pisze byle co. SPD jest podgryzana (zabierani sa jej wyborcy przez Linke) i ma malo szans do CDU. Ale to jest OK. Bo mamy teraz 5 partii i bedzie znowu CDU+SPD. Ale SPD ogolnie uwazam za dalej za myslaca strategiczniej jak CDU. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
ghotir Re: ghotir 28.09.08, 23:24 Jorl, Postawiles mnie tutaj w bardzo nieprzyjemnej sytuacji. Mieszkam w US zatem Twoje zazalenia wobec mnie sa jak najbardziej na miejscu. Z drugiej strony, moje mieszkanie w US jest troche tak jak mieszkanie obeznanego z realiami swiatowej polityki Polaka w Trzeciej Rzeszy w trakcie drugiej wojny swiatowej... Dostajemy w d... Przyczyna nie sa nasze 'bzdurnawe wyobazenia o reszcie swiata', ale nasz 'disfrenchise'. Teoretycznie mozemy glosowac na kogo nam sie podoba, ale jak pogrzebiesz w szczegolach to bardzo szybko zorientujesz sie, ze nie mamy prawa wysuwac jakichkolwiek kandydatow na znaczace pozycje w tym kraju. "Nie zauwazylem jak to w 1991r Amis mordowali irakczykow i potem wojska wasze zrobilo u siebie defilade Zwyciestwa to ze "prosty Amerykanin" demonstrowal." 'Prosty Amerykanin' protestowal tylko po to aby dostac po d... od FBI i Homeland Security. Ale jestem w tej sprawie optymista. Kiedy US zrzucilo atomowe bomby na niewinna ludnosc Hiroszimy i Nagassaki, Amerykanie powitali mordercow Japonczykow ze spiewem na ustach. Teraz wielu Amerykanow protestowalo przeciwko ludobojstwu w Iraku. To jakis 'postep'. The US has lived of the rest of the world at least since the end of the 19th century (Monroe doctrine). Nareszcie pojawiaja sie protesty przeciwko temu. Znowu, to jakis postep. 'Efekt cieplarniany' pozostaje moja bolaczka, nie sugeruj sie tym, ze o tym tutaj nie pisze. Ps Nie rozmawiaj ze mnia o Clintonie. Mam duzo dluzsza liste zazalen wobec Clintona niz ta, ktora Ty tutaj cytujesz. Just take into consideration that I am not interested in republican-democratic debate... I have a lot of reasons for that, the most important reason is that Obama and McCain get financing of their compains from the same sources. Jorl, Dziekuje za odpowiedz. Chetnie sie z Toba posprzeczam, przyjaznie. Pozdrawiam, bez sarkazmu. Odpowiedz Link Zgłoś
manny_ramirez Bailout 29.09.08, 20:16 Znalazlo sie 228 rozsadnych ludzi. Moze teraz na spokojnie wymysla cos madrzejszego. money.cnn.com/2008/09/29/news/economy/bailout/index.htm?cnn=yes Odpowiedz Link Zgłoś
superspec Gdy obraduje parlament nikt nie może czuć się 29.09.08, 20:21 bezpieczny.:) Odpowiedz Link Zgłoś