Gość: Pyzia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.03, 15:42 Skromnie, po chrześcijansku, przyjęto kardynałów... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kubol Re: Papież: Będę pełnił moją posługę póki Bóg zec IP: *.bielsko.msk.pl 18.10.03, 16:01 Co oznacza , będe trzymał sie stołka nawet gdy zapomnę jak sie nazywam .Kilka lat bicia piany w polskich mediach zapewnione. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Papież: Będę pełnił moją posługę póki Bóg zec IP: *.dyn.optonline.net 18.10.03, 18:00 Gość portalu: kubol napisał(a): > Co oznacza , będe trzymał sie stołka nawet gdy zapomnę jak sie > nazywam .Kilka lat bicia piany w polskich mediach zapewnione. Papiez nie trzyma sie stolka, czemy wy dajecie do tego taki beznadziejny komentarz? To jest jego misja i jego zadaniem jest sluzyc Bogu i nam do konca swoich dni... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: były klęcznik Re: Papież: Będę pełnił moją posługę póki Bóg zec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.03, 18:21 Gość portalu: Jarek napisał(a): > Papiez nie trzyma sie stolka (...)To jest jego misja i jego zadaniem jest > sluzyc Bogu i nam do konca swoich dni... A nawet dłużej, wszak duszę ma nieśmiertelną. (Ja podobno też, ale jak z roboty w budżetówce ZChNowcy mnie wywalali na kilka lat przed emeryturą i poszedłem o pomoc do proboszcza, to mi tłumaczył, że to naturalne i że sam powinienem rozumieć, że, podobno - trzeba dać szansę młodszym). Raz trzeba, raz nie trzeba. Jak to w życiu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Papież: Będę pełnił moją posługę póki Bóg zec IP: *.speed.planet.nl 18.10.03, 18:24 Mnie nie sluzy palancie. Poza tym o jakie ostatnie dni chodzi? To po smierci nie bedzie juz sluzyl Bogu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Papież: Będę pełnił moją posługę póki Bóg zec IP: *.dyn.optonline.net 18.10.03, 20:59 Gość portalu: Ja napisał(a): > Mnie nie sluzy palancie. > Poza tym o jakie ostatnie dni chodzi? > To po smierci nie bedzie juz sluzyl Bogu? Czy zwrociles chociaz uwage na slowo "misja" zawarte w mojej wypowiedzi? Nie, wiec czemu zabierasz glos i piszesz od rzeczy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konrad Korzeniowski Re: Zgadzam się z Jarkiem! IP: *.bielsko.dialog.net.pl 18.10.03, 19:56 Każdy ma prawo do własnych poglądów, oczywiście i na temat posługi Papieża - Polaka; ale na Miły Bóg: jeżeli już brak argumentów rzeczowych przeciwko naszemu Wielkiemu Rodakowi, to choć troche elegancji wypowiedzi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marynat Duch bywa ochoczy lecz słabe jest ciało... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.03, 21:37 Przyjacielu, wziąłes sobie nicka "Konrad Korzeniowski", a to zobowiązuje do myśli głębszych niż proste "zgadzam sie z Jarkiem". Może dla ciebie ów Jarek jest wielkim autorytetem, trzecim po Bogu i Papieżu. Ale - jak czytam tu niektóre wypowiedzi, mimo ich może nazbyt frywolnego tonu - ich autorzy podejmują, tak jak potrafią, temat bardzo ważny. A mianowicie człowieczej doli, integralności osoby ludzkiej i granicy (oraz współzależności)między tym co w człowieku duchowe, a co - cielesne. Otóż gołym okiem widać, że ciało p. Karola Wojtyły z najwyższym trudem i tylko dzięki nadludzkim wysiłkom medyków - bardzo już kiepsko jest w stanie sprostać wymogom niegasnącego ducha Jana Pawła II - chrystusowego namiestnika oraz głowy Kościoła Katolickiego. I tu powstaje romantyczny dramat, wręcz tragedia - natury ludzkiej i teologicznej zarazem. "Szkiełko i oko" wskazują, że najwyższy czas na rentę czy inną formę dystyngowanego przejścia w stan spoczynku. Lecz duch jeszcze świadom ogromu obowiązków, myśl i wola są czynne ponad ograniczenia cielesności. Do tego - jak to ujął był poeta - "gawiedź wierzy głęboko", że "chcieć" - znaczy "móc". Wierzy. Wierzą. Wierzymy wszyscy. Nawet innowiercy, agnostycy i ateisci. A w kwestiach wiary... Jan Paweł II postapi jak uzna za stosowne. Takie jego prawo - ludzkie, kanoniczne i boskie. Trzeba mentalnie być śmieciem, by z tego szydzić, ale są też jakieś granice, poza którymi heroizm wygląda jak brak lepszego pomysłu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka Drogi erudyto IP: *.ifn-magdeburg.de 19.10.03, 13:16 Piszesz pieknie choc tez sam popelniasz - smiem twierdzic gafy. Nazywanie siebie przyjacielem czyims - tez zobowiazuje... A teraz mniej poetycko - rzekne. Heroizm jest wlasciwy mlodzieniaszkom. Takim, ktorzy nie bardzo wiedza czego chca... Zwykle kojarzy sie z czyms co nie ma glebszego sensu ani szansy na powodzenie... Niestety rozni sie od misji tym, ze misja- podobnie jak walka matki o zdrowie dzieci (nawet tych uposledzonych genetycznie) walka ludzi o lepsza jakosc zycia innych- ma szanse na powodzenie w wartosciach ktorej nie zawsze dadza sie przelozyc na smak risotto, czy dobrego giuweczu, bo ten zalezy niestety od stanu wysycenia... Pomyslow niech kazdy szuka dla siebie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pamiętliwy Re: Papież: Będę pełnił moją posługę póki Bóg zec IP: *.nyc.rr.com 19.10.03, 05:40 Gość portalu: kubol napisał(a): > Co oznacza , będe trzymał sie stołka nawet gdy zapomnę jak sie > nazywam .Kilka lat bicia piany w polskich mediach zapewnione. Czy pamiętasz ten dzień gdy Zygmunt dźwięczał uniesieniem w twoim sercu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pejan Re: Papież: Będę pełnił moją posługę póki Bóg zec IP: *.smrw.lodz.pl 18.10.03, 16:30 Oj,Panie Boże, dobrze, że jak czytasz niektóre "wypowiedzi" dyskutantów w necie, to nie grzmisz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: Papież: Będę pełnił moją posługę póki Bóg zec IP: 12.20.30.* 18.10.03, 16:40 Kubol, ja jestem kiepskim chrzescijaninem i dlatego powiem ci, ze jestes kurwa moralna i gnida najnizszego rzedu. Tacy jak ty powinni byc wykastrowani, zeby sie nie rozmnazali. Uff, juz mi troche lepiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BanG Re: Papież: Będę pełnił moją posługę ! IP: 129.81.192.* 18.10.03, 16:49 Gość portalu: tomek napisał(a): > Kubol, ja jestem kiepskim chrzescijaninem i dlatego powiem ci, > ze jestes kurwa moralna i gnida najnizszego rzedu. Tacy jak ty > powinni byc wykastrowani, zeby sie nie rozmnazali. Uff, juz mi > troche lepiej =============================================================== Faktycznie, sadzac po jezyku to jestes dosyc kiepskim chrzescijaninem... Kochaj blizniego swego jak siebie samego??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Papież: Będę pełnił moją posługę ! IP: *.dyn.optonline.net 18.10.03, 18:20 Gość portalu: BanG napisał(a): > Gość portalu: tomek napisał(a): > > > Kubol, ja jestem kiepskim chrzescijaninem i dlatego powiem > ci, > > ze jestes kurwa moralna i gnida najnizszego rzedu. Tacy jak ty > > powinni byc wykastrowani, zeby sie nie rozmnazali. Uff, juz mi > > troche lepiej > =============================================================== > Faktycznie, sadzac po jezyku to jestes dosyc > kiepskim chrzescijaninem... > Kochaj blizniego swego jak siebie samego??? Ty z twoja postawa wcale nie jestes lepszy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mol Re: Papież: Będę pełnił moją posługę póki Bóg zec IP: *.speed.planet.nl 18.10.03, 18:03 Takich chrzescijan jak ty nie potrzebuje zaden kosciol chrzescijanski. Ale jak jestes takim kiepskim to dlaczego dostajesz piany na ustach po takiej czy innej wypowiedzi dotyczacej papieza. Moze jestes nie tylko kiepskim ale i chorym chrzescijaninem. Poza tym oczywiscie takiego obywatela Europy Europa nie potrzebuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Papież: Będę pełnił moją posługę póki Bóg zec IP: *.dyn.optonline.net 18.10.03, 18:24 Gość portalu: mol napisał(a): > Takich chrzescijan jak ty nie potrzebuje zaden kosciol > chrzescijanski. > Ale jak jestes takim kiepskim to dlaczego dostajesz piany > na ustach po takiej czy innej wypowiedzi dotyczacej papieza. > Moze jestes nie tylko kiepskim ale i chorym chrzescijaninem. > > Poza tym oczywiscie takiego obywatela Europy Europa nie > potrzebuje. Wszyscy sa potrzebni Kosciolowi, bez wyjatku, to jest tylko kwestia udoskonalenia samego siebie, a zadaniem Kosciola jest pomoc w tym udoskonalaniu, a nie odrzucanie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lolitka III Re: Papież: Będę pełnił moją posługę póki Bóg zec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.03, 01:56 Przyjaciel przywiózł mi z Kopenhagi wibrator z głowką JP II. Działa normalnie. Odlot! Czy to może zastąpić odmawianie różańca? Czy jakiś dyżurny kleryk z tego wętku może mi coś doradzić? Jestem ciepła, wilgotna i pilnie czekam na jakąś radę. Może być twarda, jakoś to zniosę dla zbawienia duszy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Papież: Będę pełnił moją posługę póki Bóg zec IP: *.dyn.optonline.net 18.10.03, 18:03 Gość portalu: tomek napisał(a): > Kubol, ja jestem kiepskim chrzescijaninem i dlatego powiem ci, > ze jestes kurwa moralna i gnida najnizszego rzedu. Tacy jak ty > powinni byc wykastrowani, zeby sie nie rozmnazali. Uff, juz mi > troche lepiej Nie przejmuj sie tym co on mowi. Ci co najmniej wiedza to najwiecej krzycza... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Papież: Będę pełnił moją posługę póki Bóg zec IP: *.dyn.optonline.net 18.10.03, 18:01 Gość portalu: pejan napisał(a): > Oj,Panie Boże, dobrze, że jak czytasz niektóre "wypowiedzi" dyskutantów w > necie, to nie grzmisz... Prawda, inaczej koniec swiata dawno by nastapil... i jak tu nie wierzyc miedzy innymi w Jego cierpliwosc? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maksior Re: Papież: Będę pełnił moją posługę póki Bóg zec IP: *.hrz.tu 18.10.03, 16:49 Gość portalu: Pyzia napisał(a): > Skromnie, po chrześcijansku, przyjęto kardynałów... Mylisz chrzescijanstwo z katolicyzmem - te dwa kierunki niewiele juz maja ze soba wspolnego... Maksior Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Papież: Będę pełnił moją posługę póki Bóg zec IP: *.dyn.optonline.net 18.10.03, 18:29 Gość portalu: Maksior napisał(a): > Gość portalu: Pyzia napisał(a): > > > Skromnie, po chrześcijansku, przyjęto kardynałów... > > Mylisz chrzescijanstwo z katolicyzmem - te dwa kierunki niewiele > juz maja ze soba wspolnego... > > Maksior A to ciekawe... Ja jestem Katolikiem i jak najbardziej tez jestem Chrzescijaninem. Katolik, Protestant, Prawoslawny, to wszystko sa odlamy Chrzescijanstwa, a ze roznia sie pogladami to juz inna sprawa, ludzie sami sie poroznili, tacy to juz jestesmy "zgodni" i "solidarni"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BanG Re: Papież: Będę pełnił moją posługę póki Bóg zec IP: 129.81.192.* 18.10.03, 16:50 Gość portalu: Pyzia napisał(a): > Skromnie, po chrześcijansku, przyjęto kardynałów... ======================================================== A czy podawano tez jakies wykwintne wina, lub likiery ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Papież: Będę pełnił moją posługę póki Bóg zec IP: *.dyn.optonline.net 18.10.03, 18:31 Gość portalu: BanG napisał(a): > Gość portalu: Pyzia napisał(a): > > > Skromnie, po chrześcijansku, przyjęto kardynałów... > ======================================================== > A czy podawano tez jakies wykwintne wina, lub likiery ? Jezeli nawet podano, to tobie nie bedzie dane ich sprobowac... za maly jestes:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziomal ale spoko Re: Papież: Będę pełnił moją posługę póki Bóg zec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.03, 21:49 > A czy podawano tez jakies wykwintne wina, lub likiery ? Gość portalu: Jarek napisał(a): > Jezeli nawet podano, to tobie nie bedzie dane ich sprobowac... > za maly jestes: === Pieprzysz koleś, w sąsiednim bloku jest całodobowy sklep alkoholowy. Trafiłeś kulą w płot, bo ja akurat nie piję. Nie nadaję się na księdza, nigdy nie będę ani kardynałem ani papieżem. Ale sąsiedzi mówią na mnie "święty"... I tym sie różnię od ciebie, bo ty osobiście jesteś NIKIM, jak ćma zapatrzona w blask cudzej dogasającej świeczki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karol Papież: Będę pełnił moją posługę póki Bóg zec IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.10.03, 16:51 nie tylko skromnie , po chrześcijańsku, myślę, ze to przyjęcie było w geście solidarności z wszystkimi głodjącymi i uciskanymi na świecie ;-). Nauka Chrystusa nie poszła w las...... a moze czas jak mówił Chrystus na zburzenie Swiątyń, przepędzenie kapłanów i wybudowanie nowych opierających się na prawdzie i SOLIDARNOŚCI z innymi , przez duże "S" . a nie tylko pouczaniu i nakazywaniu co dobre dla Watykanu to słuszne...... ? Prawda , ( którą widzimy w Watykanie) może nas wyzwolić... Odpowiedz Link Zgłoś
klarek Re: Papież: Będę pełnił moją posługę póki Bóg ze 18.10.03, 17:22 Pragnę zauważyć, iż risotto i ravioli to normalne włoskie dania - to tak jakby u nas podano pierogi z grzybami i bigos. A takie warzywa jak karczochy i szparagi to we Włoszech również coś zupełnie normalnego. To samo tyczy się krewetek. Jeśli dla Was coś brzmi egzotycznie i drogo, nie znaczy to, że jest to rzeczywiście egzotyka i drożyzna. Znaczy to tylko tyle, że mało, oj mało w Was pokory wobec własnej niewiedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wątpiący Re: Papież: Będę pełnił moją posługę póki Bóg ze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.03, 17:27 Który Bóg jak pozwoli? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Papież: Będę pełnił moją posługę póki Bóg ze IP: *.dyn.optonline.net 18.10.03, 18:40 Gość portalu: wątpiący napisał(a): > Który Bóg jak pozwoli? Z calym szacunkiem, ale glupie pytania sa zupelnie nie na miejscu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nieznany Re: Papież: Będę pełnił moją posługę póki Bóg ze IP: *.client.attbi.com 18.10.03, 17:31 klarek napisała: > Pragnę zauważyć, iż risotto i ravioli to normalne włoskie dania - > to tak jakby u nas podano pierogi z grzybami i bigos. A takie > warzywa jak karczochy i szparagi to we Włoszech również coś > zupełnie normalnego. To samo tyczy się krewetek. Jeśli dla Was > coś brzmi egzotycznie i drogo, nie znaczy to, że jest to > rzeczywiście egzotyka i drożyzna. Znaczy to tylko tyle, że mało, > oj mało w Was pokory wobec własnej niewiedzy. Dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zly Re: Papież: Będę pełnił moją posługę poki Polaczkowie IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 19.10.03, 06:03 zrozumieja .A kiedy zrozumieja kto wie? Moze nigdy.Zygac mi sie chce jak czytam te wszystkie wasze posty.To wszystko nie ma sensu.Ile razy mozna pluc na tego walczacego ze swoja choroba starego czlowieka?Ile razy mozna powtarzac to samo,to samo i to samo...???Czy nie macie innych problemow???Czy nie macie pracy ,czy nie macie rodzin ??? Zony z ktora moze ,trzeba porozmawiac .Dziecmi ktorymi tez trzeba sie zajac...chociaz zapytac sie "jak bylo w szkole?" Czy nie macie wlasnych problemow?Dlaczego wszyscy widza wszystko u innych ludzi??? Dlaczego nie widza u siebie???Widze ,ze macie duzo czasu jezeli pol dnia spedzacie na forum.A moze powinniscie sie zajac szukaniem jakiegos pozytecznego zajecia,zamiast siedzic na d**ie.. ipstrykac w klawisze bez zadnego sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: i Re: Papież: Będę pełnił moją posługę póki Bóg ze IP: *.b401.creatis.insa-lyon.fr 18.10.03, 18:37 W szczegolnosci biale trufle, jak wiadomo, wszyscy Wlosi jadaja na sniadanie jak u nas platki kukurydziane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Papież: Będę pełnił moją posługę póki Bóg ze IP: *.dyn.optonline.net 18.10.03, 19:23 Gość portalu: i napisał(a): > W szczegolnosci biale trufle, jak wiadomo, wszyscy Wlosi jadaja na sniadanie > jak u nas platki kukurydziane. Chcialbym zobaczyc twoja mine jakby tak bylo:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Papież: Będę pełnił moją posługę póki Bóg ze IP: *.dyn.optonline.net 18.10.03, 18:39 klarek napisała: > Pragnę zauważyć, iż risotto i ravioli to normalne włoskie dania - > to tak jakby u nas podano pierogi z grzybami i bigos. A takie > warzywa jak karczochy i szparagi to we Włoszech również coś > zupełnie normalnego. To samo tyczy się krewetek. Jeśli dla Was > coś brzmi egzotycznie i drogo, nie znaczy to, że jest to > rzeczywiście egzotyka i drożyzna. Znaczy to tylko tyle, że mało, > oj mało w Was pokory wobec własnej niewiedzy. Zaserwowali by tam na obiad pizze a na deser lody to i tak ukazalyby sie glosy oburzenia :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adalbert Re: Papież: Będę pełnił moją posługę póki Bóg ze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.03, 18:52 Syty głodnego nie zrozumie. "Podano mus z krewetek, risotto w sosie cytrynowym i pierożki ravioli z rybą, następnie kaczkę z pomarańczami i z kawałkami cielęciny w sosie z prawdziwków ozdobionymi białymi truflami, a także karczochy, szparagi i drobne ziemniaki". Napchali się jak ruskie plecaki, choć zazwyczaj są to ludzie już w latach i powinni jadać skromnie i zgodnie z zaleceniami osobistych dietetyków. Nie dziwota, że katoliccy "książęta Kościoła" słabo kumają czemu ta cała biedota od tysiąca lat się ich czepia o brak umiaru w korzystaniu z dóbr doczesnych, obżarstwo i inne grzeszki. Masz rację "Klarek", na twoim miejscu ujął bym to tak:: "A może byśmy sie pomodlili za jeszcze wiele lat pontyfikatu, co tam 25 lat, zaśpiewajmy mu "sto lat"! Albo "For He's a Jolly Good Fellow"! Co sie na polski przekłada: To jest świetny koleś, pracowity i pobożny, lubię go i cenię. Precz z tyklerykalizmem , chwała nam i naszym kolegom. Heretycy precz!" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Papież: Będę pełnił moją posługę póki Bóg ze IP: *.dyn.optonline.net 18.10.03, 19:27 Gość portalu: Adalbert napisał(a): > Syty głodnego nie zrozumie. "Podano mus z krewetek, risotto w sosie cytrynowym > i pierożki ravioli z rybą, następnie kaczkę z pomarańczami i z kawałkami > cielęciny w sosie z prawdziwków ozdobionymi białymi truflami, a także > karczochy, szparagi i drobne ziemniaki". Napchali się jak ruskie plecaki, choć > zazwyczaj są to ludzie już w latach i powinni jadać skromnie i zgodnie z > zaleceniami osobistych dietetyków. Nie dziwota, że katoliccy "książęta > Kościoła" słabo kumają czemu ta cała biedota od tysiąca lat się ich czepia o > brak umiaru w korzystaniu z dóbr doczesnych, obżarstwo i inne grzeszki. > Masz rację "Klarek", na twoim miejscu ujął bym to tak:: "A może byśmy sie > pomodlili za jeszcze wiele lat pontyfikatu, co tam 25 lat, zaśpiewajmy mu "sto > lat"! Albo "For He's a Jolly Good Fellow"! Co sie na polski przekłada: > To jest świetny koleś, pracowity i pobożny, lubię go i cenię. > Precz z tyklerykalizmem , chwała nam i naszym kolegom. > Heretycy precz!" > Ulzylo ci? Czujesz sie teraz lepiej? Zapewne miales trudne dziecinstwo, albo kiedys ksiadz nie dal ci rozgrzeszenia i teraz sie wyzywasz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adalbert Re: Papież: Będę pełnił moją posługę póki Bóg ze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.03, 22:01 Ale ci się między uszami zagotowało. Bo ci pokazałem, że twój sposób myslenia jest dokładnie taki jak tych "kolesiów" z SLD? Ruszyło cię? A do tego zeźliłeś sie, że ktoś przypomniał stare i nowe grzeszki twoich nadetych "książąt kościoła"? Papież jest w porządku, ale towarzystwo, które go oblazło - gorsze niż komuna. I tylko czekaja, żeby odszedł, to nastepnego sobie wybiorą takiego, który im nie bedzie przeszkadzać w przekrętach, bogaceniu sie, pedalstwie i pedofilii. Wspomnisz moje słowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adalbert Re: Papież: Będę pełnił moją posługę póki Bóg ze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.03, 01:43 Jarek, ciuliku nabożny, wzruszyłeś mnie i jak ton pęknietej struny cóś z dziecinnych lektur obowiązkowych odezwało sie we mnie słowami wieszcza: Polały się łzy me czyste, rzęsiste Na me dzieciństwo sielskie, anielskie, Na moją młodość górną i durną, Na mój wiek męski, wiek klęski; Polały się łzy me czyste, rzęsiste... (pewnie nie wiesz, to jest cytat z Mickiewicza, takiego poety) A, wedle przepowiedni - po papieżu Polaku będzie papież Murzyn, a potem - wielkie bum! i koniec swiata. Jan Paweł II o tym wie. I robi wszystko by odwlec kataklizm!!! To prawda! A kłamią ci, którzy rozpuszczaja plotki, że sie starszy pan boi stanąć przed szefem "na dywaniku". Bo to jest świetny koleś, pracowity, lojalny i pobożny. My Polacy lubimy go i cenimy. Precz z antyklerykalizmem , chwała nam i naszym kolegom. Heretycy precz!" Jarek! Mam jeszcze jeden policzek, przywal mi z całego miłosierdzia! I popraw bykiem, to ci się wreszcie głowa do czegoś przyda, łysolu wszechpolski! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Papież: Będę pełnił moją posługę póki Bóg ze IP: *.dyn.optonline.net 19.10.03, 02:15 Gość portalu: Adalbert napisał(a): > Jarek, ciuliku nabożny, wzruszyłeś mnie i jak ton pęknietej struny cóś z > dziecinnych lektur obowiązkowych odezwało sie we mnie słowami wieszcza: > Polały się łzy me czyste, rzęsiste > Na me dzieciństwo sielskie, anielskie, > Na moją młodość górną i durną, > Na mój wiek męski, wiek klęski; > Polały się łzy me czyste, rzęsiste... > (pewnie nie wiesz, to jest cytat z Mickiewicza, takiego poety) > A, wedle przepowiedni - po papieżu Polaku będzie papież Murzyn, a potem - > wielkie bum! i koniec swiata. Jan Paweł II o tym wie. I robi wszystko by > odwlec kataklizm!!! To prawda! A kłamią ci, którzy rozpuszczaja plotki, że sie > starszy pan boi stanąć przed szefem "na dywaniku". > Bo to jest świetny koleś, pracowity, lojalny i pobożny. My Polacy lubimy go i > cenimy. Precz z antyklerykalizmem , chwała nam i naszym kolegom. > Heretycy precz!" > Jarek! Mam jeszcze jeden policzek, przywal mi z całego miłosierdzia! I popraw > bykiem, to ci się wreszcie głowa do czegoś przyda, łysolu wszechpolski! Podoba mi sie twoje poczucie humoru:), reszty nie skomentuje:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eol Re: Papież: Będę pełnił moją posługę póki Bóg ze IP: 212.69.76.* 18.10.03, 22:19 9.0 9.5 10.0 9.5 9.5 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: euro Re: Papież: Będę pełnił moją posługę póki Bóg ze IP: *.hafro.is 18.10.03, 20:34 klarek napisała: > Pragnę zauważyć, iż risotto i ravioli to normalne włoskie dania - > to tak jakby u nas podano pierogi z grzybami i bigos. A takie > warzywa jak karczochy i szparagi to we Włoszech również coś > zupełnie normalnego. To samo tyczy się krewetek. Jeśli dla Was > coś brzmi egzotycznie i drogo, nie znaczy to, że jest to > rzeczywiście egzotyka i drożyzna. Znaczy to tylko tyle, że mało, > oj mało w Was pokory wobec własnej niewiedzy. Pragne zauwazyc, ze w niektórych krajach (np. w glodujacej Etiopii) miska ryzu z woda, albo nawet pusty talerz to tez normalne dania. To, ze dla niektórych brzmi to dziwnie, nie znaczy zupelnie nic. Trzeba walczyc ze swoja niewiedza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jagnieszka Re: Papież: Będę pełnił moją posługę póki Bóg ze IP: *.aster.pl / *.acn.pl 18.10.03, 23:49 Brawo, euro! I dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Papież: Będę pełnił moją posługę póki Bóg ze IP: *.dyn.optonline.net 18.10.03, 18:36 Gość portalu: karol napisał(a): > nie tylko skromnie , po chrześcijańsku, > myślę, ze to przyjęcie było w geście solidarności z wszystkimi > głodjącymi i uciskanymi na świecie ;-). > Nauka Chrystusa nie poszła w las...... a moze czas jak mówił > Chrystus na zburzenie Swiątyń, przepędzenie kapłanów i > wybudowanie nowych opierających się na prawdzie i SOLIDARNOŚCI z > innymi , przez duże "S" . a nie tylko pouczaniu i nakazywaniu > co dobre dla Watykanu to słuszne...... ? > Prawda , ( którą widzimy w Watykanie) może nas wyzwolić... Swoja zlosliwoscia niczego nie dobrego nie zdzialasz. Apropos glodujacych to sam napewno wiesz, ze wina lezy nie tylko po stronie panstw bogatych, lecz przede wszystkim w krajach gdzie pomoc powinna lub jest dawana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: heniek Re: Papież: Będę pełnił moją posługę póki Bóg zec IP: *.chomiczowka.waw.pl 18.10.03, 17:44 Twoim zdaniem powinni sie nawtykac otrebow i popic serwatka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Papież: Będę pełnił moją posługę póki Bóg zec IP: *.dyn.optonline.net 18.10.03, 19:30 Gość portalu: heniek napisał(a): > Twoim zdaniem powinni sie nawtykac otrebow i popic serwatka? Zapewne tak oni mysla. Jakby tak bylo wtedy dopiero zapewne ich glod emocjonalny bylby nasycony :) wowczas nie mieliby sie czym podniecac:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: euro Re: Papież: Będę pełnił moją posługę póki Bóg zec IP: *.hafro.is 18.10.03, 20:40 Gość portalu: heniek napisał(a): > Twoim zdaniem powinni sie nawtykac otrebow i popic serwatka? Nie, jako ci, co na kazdym kroku powoluja sie na Chrystusa i jego przykazania dzielenia sie z ubogimi, powinni pojechac do Etiopii z transportem ryzu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Papież: Będę pełnił moją posługę póki Bóg zec IP: *.dyn.optonline.net 18.10.03, 17:58 Gość portalu: Pyzia napisał(a): > Skromnie, po chrześcijansku, przyjęto kardynałów... Co zazdroscisz? Sama bys sobie przekosila takie male co nie co? Niestety nie dla psa kielbasa, troche wiecej pokory, napewno na zle ci to nie wyjdzie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazik Re: Papież: Będę pełnił moją posługę póki Bóg zec IP: *.arcor-ip.net 18.10.03, 18:37 Swiety Augustyn powiedzial: Pan Bog pomaga tym ludziom ,ktorzy sobie sami pomagaja, a wiec do roboty homosovietikus,"manna" nie spadnie z nieba i nie oswieci waszych ciemnych umyslow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Papież: Będę pełnił moją posługę póki Bóg zec IP: *.dyn.optonline.net 18.10.03, 19:36 Gość portalu: kazik napisał(a): > Swiety Augustyn powiedzial: Pan Bog pomaga tym ludziom ,ktorzy sobie sami > pomagaja, a wiec do roboty homosovietikus,"manna" nie spadnie z nieba i nie > oswieci waszych ciemnych umyslow. Pamietaj o jednym, jezeli oni czynia cos zle, to beda z tego odpowiednio osadzeni na Sadzie. Nie jest twoim obowiazkiem sluchania ich, gdyz czesc z nich (moze i wielu, choc napewno nie wszyscy) moze zaprowadzic cie na zla droge. Musisz kierowac sie swoim rozumem i swoim sumieniem, a ich nie bluznic tylko sie za nich modlic, co by jako dobrzy pasterze lepiej sie opiekowali swoimi owieczkami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: * Wow! Sw. Augustyn musial byc wielki! IP: *.abhsia.telus.net 19.10.03, 05:21 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wielbiacyinaczej Nikt ze stolka nie wydmucha naszego starucha! IP: 155.58.148.* 18.10.03, 18:35 Vivat Vivat! A jak Pan Bog juz go nie zechce to przedzwoni do niego goraca linia, wtedy stary wezmie sluchawke podniesie do ja do gluchego ucha i powie: "Panie Boze nawet traby jerychonskiej juz w tym stanie bym nie uslyszal" i trzepnie sluchawka o ziemie, jakby to byla wina sluchawki i Pana Boga. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bozena Papież: Będę pełnił moją posługę póki Bóg zechce IP: *.233-200-80.adsl.skynet.be 18.10.03, 18:41 Smutek ogarnia, jak sie czyta agresywne, nierozumne wypowiedzi o Papiezu. Moze to bieda i frustracja powoduje (przepraszam za naiwna interpretacje), ze pisza tacy zacietrzewieni. Niektorzy z mojego rodzinnego miasta(Bielska-Bialej). Mimo ze glupie to, to wstyd mi jakos... A ci, co tak chcieliby zmiany papieza, to niech napisza, na co licza po tej zmianie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wielbiacyinaczej Do bozenki. Bozenko! Twoj smutek jest wspanialy bo IP: 155.58.148.* 18.10.03, 18:54 pozwala Ci poczuc sie bardziej wartosciowa osoba. Czujesz sie lepsza niz ta cala banda co krytykuje papieza. I dobrze, ciesze sie, ze tak jest, bo tylko wartosciowe osoby moga cos w zyciu osiagnac. Trzymaj sie i wszystkiego najlepszego. Jeszcze jedno, uzywaj rozumu bo jak go nie bedziesz trenowac to wiara calkiem go zezre! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bozena Re: Do bozenki. Bozenko! Twoj smutek jest wspania IP: *.233-200-80.adsl.skynet.be 18.10.03, 19:00 Czy Ty, "Wielbiacyinaczej", sadzisz, ze nie uzywam rozumu? Moja wiara wynika i z rozumu i z emocji (jak chcesz to nazywac: laski, intuicji, cokolwiek to jest, bardzo sie z tego ciesze). Zreszta wiara nie ma tu nic wspolnego z pogladami na temat sprawowania wladzy w Kosciele. Trudno mi zrozumiec, co chciales do mnie powiedziec. Moze wyjasnisz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wielbiacyinaczej Re: Do bozenki. Wiesz nie chcialem Ciebie urazic, IP: 155.58.148.* 18.10.03, 19:10 ani Twojej wiary! Tak dla upewnienia sie chcialem abys nie byla slepa i bezkrytyczna, bo jezeli ktos mowi, ze jego wiara wyplywa z rozumu to jest to juz pierwszy dowod ze rozumu nie ma! Wiara kloci sie z rozumem jak olej z woda moje dziecko!chocby wiara w cuda itp. Wiesz za dlugo byloby tlumaczyc wszystkie glupoty wiary, tradycje itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bozena Re: Do bozenki. Wiesz nie chcialem Ciebie urazic, IP: *.233-200-80.adsl.skynet.be 18.10.03, 19:20 Sluchaj, nie czuje sie urazona. Milo mi, ze mnie nazywasz dzieckiem. Mowi tak do mnie tylko moj ukochany, wiec mam przyjemne skojarzenia. Nie ma co gadac, jesli sadzisz, ze jestem slepa i bezkrytyczna, a poza tym odmawiasz mi prawa do posiadania rozumu (to, ze kwestionujesz, ze "rozum sie ma", jak chyba chciales napisac...), to nie mozemy rozmawiac po partnersku. To tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Do bozenki. Wiesz nie chcialem Ciebie urazic, IP: *.dyn.optonline.net 18.10.03, 20:22 Gość portalu: bozena napisał(a): > Sluchaj, nie czuje sie urazona. Milo mi, ze mnie nazywasz dzieckiem. Mowi tak > do mnie tylko moj ukochany, wiec mam przyjemne skojarzenia. Nie ma co gadac, > jesli sadzisz, ze jestem slepa i bezkrytyczna, a poza tym odmawiasz mi prawa do > > posiadania rozumu (to, ze kwestionujesz, ze "rozum sie ma", jak chyba chciales > napisac...), to nie mozemy rozmawiac po partnersku. To tyle. Swoja przyjeta postawa sam pokazuje, ze jest slepy. Probuje tylko wprowadzic kosc niezgody. Wiec nie przejmuj sie tym co on pisze, oboje wiemy, ze jest w bledzie i jaki cel miala jego wypowiedz. On poprostu probuje sprowokowac, jest takim forumowym trollem, ktory tylko sieje zamet, wiec nie zwazaj na to co mowi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka Bzdura - sorki IP: *.ifn-magdeburg.de 19.10.03, 12:40 wiara w zaden sposob nie kloci sie z rozumem. To akademicka dyskusja.. Rozum bez wiary jest jak wiara bez rozumu.. Prosze - zwaz drogi rozmowco ze cokolwiek w zyciu bys nie robil - jesli zostaniesz pozbawiony motywacji zostaniesz marnym pylkiem, mulkiem, nie mylic z mulla.. A w praktyce - zyc bedzie ci kiepsko... Dla niektorych motywacja jest kasa.. Ale ona na krotko starcza. Jeszcze to moze wyprobujesz.. Dla innych seks, ale gdy jest zbyt pusty to tez nie nazbyt dlugo wystarcza bo jakby brakuje inwencji.. Nauczyc sie tez nie da wszystkiego i byc naj- bo w krotkim czasie sam zrozumiesz, ze im wiecej sie uczysz tym mniej wiesz.. Dlatego po prostu warto zyc dobrze i obawiac sie tego co jest faktycznym zagrozeniem a nie urojonym... Nie musisz wierzyc w Boga. Ale uwierzyc w wartosc motywacji sie przydaje.. Uwierz mi prosze....(albo i nie - ale sam na tym stracisz) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Do bozenki. Bozenko! Twoj smutek jest wspania IP: *.dyn.optonline.net 18.10.03, 19:48 Gość portalu: wielbiacyinaczej napisał(a): > pozwala Ci poczuc sie bardziej wartosciowa osoba. Czujesz sie lepsza niz ta > cala banda co krytykuje papieza. I dobrze, ciesze sie, ze tak jest, bo tylko > wartosciowe osoby moga cos w zyciu osiagnac. Trzymaj sie i wszystkiego > najlepszego. Jeszcze jedno, uzywaj rozumu bo jak go nie bedziesz trenowac to > wiara calkiem go zezre! Wiara nie odbiera rozumu, gdy podazasz zgodnie z prawda. Rownie dobrze mozna powiedziec, ze brak wiary tez odbiera rozum, czlowiek wtedy podaza do nikad. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuker WIELBIACY INACZEJ DAJ ADRES ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.03, 19:27 Zrobię z tobą to na co zasługujesz,bo dyskutować z tobą niedorozwinięta małpo człekokształtna nie zamierzam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wielbiacyinaczej DO KUKERA! Kuker musisz wiedziec, ze jak ktos IP: 155.58.148.* 18.10.03, 19:48 kogos prosi o adres to chce miec z tym kims sex. No chlopie niestety na takie numery to ty mnie nie naciagniesz, nawet jak wlozysz peruke swojego taty co to lubil sie przebierac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: WIELBIACY INACZEJ DAJ ADRES ! IP: *.dyn.optonline.net 18.10.03, 20:24 Gość portalu: Kuker napisał(a): > Zrobię z tobą to na co zasługujesz,bo dyskutować z tobą > niedorozwinięta małpo człekokształtna nie zamierzam... Poprostu go zignoruj, przeciez sam widzisz, ze on nic sensownego do powiedzenia nie ma:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Papież: Będę pełnił moją posługę póki Bóg zec IP: *.dyn.optonline.net 18.10.03, 19:44 Gość portalu: bozena napisał(a): > Smutek ogarnia, jak sie czyta agresywne, nierozumne wypowiedzi o > Papiezu. Moze to bieda i frustracja powoduje (przepraszam za > naiwna interpretacje), ze pisza tacy zacietrzewieni. Niektorzy z > mojego rodzinnego miasta(Bielska-Bialej). Mimo ze glupie to, to > wstyd mi jakos... A ci, co tak chcieliby zmiany papieza, to > niech napisza, na co licza po tej zmianie. Niestety ludzie wymagaja wiele, sami od siebie nic nie dajac. A ci ktorzy czynia dobro i szerza milosc, sa przez nich przesladowani. Tak to juz jest od niepamietnych czasow... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bozena Re: Papież: Będę pełnił moją posługę póki Bóg zec IP: *.240.81.adsl.skynet.be 18.10.03, 19:59 dzieki za zrozumienie, nie uwazam sie za NIKOGO, za kogo mnie maja rozni respondenci (nastepni) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Papież: Będę pełnił moją posługę póki Bóg zec IP: *.dyn.optonline.net 18.10.03, 20:32 Gość portalu: bozena napisał(a): > dzieki za zrozumienie, nie uwazam sie za NIKOGO, za kogo mnie maja rozni > respondenci (nastepni) Sporo ludzi na tych forach zabieraja glos tylko po to zeby tylko sprowokowac i potem caly czas tylko atakuja. Oni nie sa godni uwagi. Mozna miec rozne punkty widzenia, ale w danej sprawie trzeba miec cos sensownego do powiedzenia. Ludzie typu "wierzacy inaczej" do takich nie naleza, jak im sie odpowie to potem niezly mlyn sie robi:) dlatego trzeba uwazac:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wielbiacyinaczej JAREK! Ales ty durny! Kropka! IP: 155.58.148.* 18.10.03, 20:56 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bozena Re: Papież: Będę pełnił moją posługę póki Bóg zec IP: *.240.81.adsl.skynet.be 18.10.03, 20:56 dziekuje, masz racje; bardzo rzadko odpowiadam i dyskutuje, bo - niby - mam tego swiadomosc; dzis mnie skusilo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wielbiacyinaczej O i masz babo placek. Skusilo Cie i dostalas w ryj IP: 155.58.148.* 18.10.03, 20:59 Widzisz durna! Lepiej bylo nie zaczynac! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WIELBIACyinaczej Ktos podszywa sie pod moj pseudonim. Protestuje! IP: 155.58.148.* 18.10.03, 21:03 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bozena Re: O i masz babo placek. Skusilo Cie i dostalas IP: *.240.81.adsl.skynet.be 18.10.03, 21:14 Sluchaj, nie mozesz mnie , niby, urazic, ale przykro mi, ze pisze o mnie "durna". Czy mozesz sie zachowac kulturalniej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bozena Re: O i masz babo placek. Skusilo Cie i dostalas IP: *.240.81.adsl.skynet.be 18.10.03, 21:17 Powiem wiecej: "dostalas w ryj" jest mi znane, jako sposob wyrazenia ekspresji, ale nie widze powodu, dla ktorego mam "az" "dostawac w ryj". Czy az tak duzo emocji?? zwatpien?? czego jeszcze ??? Jak wygladam, wg "Watpiacegoinaczej" na relegijnie nawiedzona, to wcale nie tak jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaca Re: Papież: Będę pełnił moją posługę póki Bóg zec IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 19.10.03, 01:42 Nie atakuj człowieka który Cię opluwa, jeżeli masz go za kupę gnoju to tym bardziej (dla własnego dobra) nie warto jej tykać. Pamiętaj że uczy się od Ciebie nawet jak przegrywa a ty marnujesz czas. Niektóre poglądy są nieuleczalne (z czasem same zdychają) a żyją tylko dzieki temu, że podsuwasz im stawę wdajac się w dyskusję (to tak jak z psychologią małego pieska - jak go zignorujesz przestanie ujadać jak tupniesz bedzie jazgotać w nieskończoność - chyba że go od razu zadepczesz) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kr Bozenko. Dlatego jest bieda, bo oni tacy glupi. IP: *.abhsia.telus.net 19.10.03, 05:24 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dezerter Re: Nikt ze stolka nie wydmucha naszego starucha! IP: *.rasserver.net 18.10.03, 18:47 Ciekawe skad sie wzial bog? Ktora religia prawde mowi? A moze to najwieksze oszustwo w dziejach ludzkosci? Dlaczego kosciol unika tematu ewolucji? Ilu odkryc naukowych(religijnych) dokonal kosciol w ostatnim, powiedzmy stuleciu? Lubuje sie gosc w cielecince....czuje do niego wstret. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Nikt ze stolka nie wydmucha naszego starucha! IP: *.dyn.optonline.net 18.10.03, 20:37 Gość portalu: dezerter napisał(a): > Ciekawe skad sie wzial bog? Ktora religia prawde mowi? A moze to > najwieksze oszustwo w dziejach ludzkosci? Dlaczego kosciol unika > tematu ewolucji? Ilu odkryc naukowych(religijnych) dokonal > kosciol w ostatnim, powiedzmy stuleciu? > Lubuje sie gosc w cielecince....czuje do niego wstret. A skad ty sie urwales, ze nie wiesz podstawowych rzeczy na temat wiary? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dezerter Re: Nikt ze stolka nie wydmucha naszego starucha! IP: *.rasserver.net 19.10.03, 00:36 Gość portalu: Jarek napisał(a): > Gość portalu: dezerter napisał(a): > > > Ciekawe skad sie wzial bog? Ktora religia prawde mowi? A moze > to > > najwieksze oszustwo w dziejach ludzkosci? Dlaczego kosciol > unika > > tematu ewolucji? Ilu odkryc naukowych(religijnych) dokonal > > kosciol w ostatnim, powiedzmy stuleciu? > > Lubuje sie gosc w cielecince....czuje do niego wstret. > > A skad ty sie urwales, ze nie wiesz podstawowych rzeczy na > temat wiary? Nie odpowiedziales na zadne moje pytanie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Nikt ze stolka nie wydmucha naszego starucha! IP: *.dyn.optonline.net 19.10.03, 02:10 Dobrze, wiec ci odpowiem. Bog byl zawsze, jest to poza nasza logika, bo jak ktos lub cos moze istniec od zawsze nie majac swojego poczatku, ale tak jest i wyszukiwanie jakichkolwiek faktow na ten temat nie ma sensu, bo to jest poza naszym poznaniem. Byc moze cos wiecej sie dowiesz na tamtym swiecie, ale tego tez nie wiesz teraz, dowiesz sie tego dopiero w przyszlym, wiecznym zyciu. Jezeli chodzi o temat ewolucji, to podobno papiez to poparl. Nie mozemy naprzyklad doslownie brac tekstu ze Starego Testamentu o stworzeniu swiata, ze Bog stworzyl swiat i istoty zyjace w siedem dni. Bog jest poza czasem, choc stwarzajac czas musi miec jego poczucie, ale ow siedem dni zostaly ukazane metaforycznie. Tak samo pierwszych ludzi rowniez nie mozemy brac doslownie tak jak ukazane to jest w ST, jezeli znajdziesz znaczenia imion Adam i Ewa, to znajdziesz ze Adam znaczy (w zaleznosci od jezyka, z ktorego moze sie wywodzic) w hebrajskim- czlowiek z ziemi, w sumeryjskim- moj ojciec lub w akadyjskim- stworzony, zrodzony. W Biblii Adam oznacza czlowieka w ogole zarowno jako jednostke jak i zbiorowosc. Imie Ewa znaczy wzieta od meza lub dajaca zycie. Wiec widzimy tutaj, ze dotyczy to rowniez zbiorowosci. Wracajac jednak do ewolucji, to jest ona teoria, nie znaczy to, ze jest prawda i nie musimy sie z nia zgadzac, wiec jezeli nawet Kosciol z teoria ewolucji sie nie zgadza, to ma do tego prawo. Ktora religia mowi prawde? Prawda jest Chrystus, On glosil prawde o Bogu i Krolestwie Niebieskim, nie znaczy to jednak ze inne religie powinny byc potepiane (tak mysle). Wielkie religie takie jak Chrzescijanstwo, Judaizm i Islam maja wiele ze soba wspolnego, choc sa tak bardzo ze soba poroznione, ale czemu tu sie dziwic, skoro podzial rowniez panuje w poszczegolnych tych religiach :) Bog objawil prawde poprzez Stary Testament i na tej prawdzie powinnismy sie opierac. Ci co nie wierza przekonaja sie dopiero na Sadzie Ostatecznym, dla tych najbardziej twardoglowych moze byc wtedy juz za pozno... Rola Kosciola nie jest odkrywac, rola Kosciola jest nauczac to co juz zostalo przekazane i objawione, a ze roznie z tym bywa, to juz inna sprawa, ale to jeszcze nie jest powod zeby Kosciol tepic, czy przesladowac czy na niego bluznic, bo pomimo tego sa w nim wciaz pasterze, ktorzy dobrze spelniaja swoje zadania i prowadza ta dobra droga do Boga... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dezerter Re: Nikt ze stolka nie wydmucha naszego starucha! IP: *.rasserver.net 19.10.03, 16:28 Dziekuje za odpowiedz. Mam tylko jeszcze jedno pytanie. SKAD TY TO WIESZ? Skad wiesz ze bog byl wiecznie? Skad wiesz ze to pozostaje poza nasza logika? A jesli nawet tak...to skad to wiesz? Dla mnie to typowa demagogia. Przekonujesz mnie ze ty lubisz schotch, a ja rum.....to znaczy ze ty masz racje, a ja sie musze mylic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Nikt ze stolka nie wydmucha naszego starucha! IP: *.dyn.optonline.net 19.10.03, 20:30 Gość portalu: dezerter napisał(a): > Dziekuje za odpowiedz. Mam tylko jeszcze jedno pytanie. SKAD TY TO WIESZ? Skad > wiesz ze bog byl wiecznie? Skad wiesz ze to pozostaje poza nasza logika? A > jesli nawet tak...to skad to wiesz? Dla mnie to typowa demagogia. > Przekonujesz mnie ze ty lubisz schotch, a ja rum.....to znaczy ze ty masz > racje, a ja sie musze mylic Kiedy czytasz Biblie w skupieniu, kiedy czytasz ksiazki ja interpretujace, albo jakiekolwiek o tematyce religijnej, wysuwasz sam wlasne wnioski. Wystarczy odrobina wiedzy (calosci nie mozesz poznac, a jezeli by to bylo mozliwe to cale zycie musialbys spedzic nad ksiazkami) o nauce i religii i swoje przemyslenia, zeby dojsc do takich czy innych wnioskow (bynajmniej tak jest w moim przypadku) Czytanie czy dyskusje prowadza cie do roznych przemyslen, prowadzisz sie pewna logika, mozesz wysuwac hipotezy czy tez teorie. Osoba ktora z toba dyskutuje i przedstawiasz jej swoje przemyslenia, nie musi sie z toba zgadzac. Zdania sa wszedzie podzielone, to nie ma znaczenia, czy to jest nauka, czy religia, polityka, czy tez poprostu sprawy przyziemne. Jezeli chodzi o whiskey czy o rum, to jest to kwestia smaku i gustu, a tego akurat sie nie narzuca. Choc naprzyklad w przypadku mody, projektanci narzucaja co jest modne a co nie :) ale ja zawsze wychodzilem z zalozenia, to jest dobre dla modnisow, ktorzy bardziej maja wypchane portfele od innych i sami sie nie moga zdecydowac w co sie ubrac:) wtedy taki projektant moze byc dobrym doradca, albo poprostu narzucic jakis pomysl. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dezerter Re: Nikt ze stolka nie wydmucha naszego starucha! IP: *.msln.net 20.10.03, 17:56 Inaczej interpretujemy...to prawda....i to jak bardzo!. Dziekuje mimo wszystko za "pokojowa" dyskusje. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wielbiacyinaczej Wszystkie artykuly o papiezu w gazecie i na wp.pl IP: 155.58.148.* 18.10.03, 19:05 sa natchnione. Jakby prosto z ksiedzowego kazania wyjete! Za grosz krytycyzmu jakby krytyka byla grzechem pierworodnym, plama nie do zmazania, bluznierstwem pierwszego stopnia... A gdzie drodzy dziennikarze wasze zdolnosci do analizy sytuacji sie podzialy? Czy przeminely z wiatrem? Czy moze tez jestescie kierowani reka Boga? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kubol Re: Wszystkie artykuly o papiezu w gazecie i na w IP: *.bielsko.msk.pl 18.10.03, 19:28 Gość portalu: wielbiacyinaczej napisał(a): > sa natchnione. Jakby prosto z ksiedzowego kazania wyjete! Za grosz krytycyzmu > jakby krytyka byla grzechem pierworodnym, plama nie do zmazania, bluznierstwem > pierwszego stopnia... A gdzie drodzy dziennikarze wasze zdolnosci do analizy > sytuacji sie podzialy? Czy przeminely z wiatrem? Czy moze tez jestescie > kierowani reka Boga? To wygląda zupełnie jak z adoracją Breżniewa w swoich czasach - przekraczające granice smaku , rozsądku , pastiszu .Ale tak samo sie skończy - totalnym odrzuceniem . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bozena Re: Wszystkie artykuly o papiezu w gazecie i na w IP: *.233-200-80.adsl.skynet.be 18.10.03, 19:29 Skad u Ciebie "ksiedzowe" kazanie? Czy z przypadku, czy z ironiji jakiejs??? Czy Ty operujesz jezykiem polskim swiadomie, czy nie? Piszesz "olej z woda" nie moga isc w parze??? Nie rozumiem - jako swiadomy uzytkownik naszego jezyka. I o co Ci w ogole chodzi? Ja nie sadze, ze jestem bezkrytyczna, Ty dla mnie (np.) jestes nawiedzony (Ty to nazywasz "natchniony"). O co Ci chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kubol Re: Wszystkie artykuly o papiezu w gazecie i na w IP: *.bielsko.msk.pl 18.10.03, 19:35 Gość portalu: bozena napisał(a): > Skad u Ciebie "ksiedzowe" kazanie? Czy z przypadku, czy z ironiji jakiejs??? > Czy Ty operujesz jezykiem polskim swiadomie, czy nie? Piszesz "olej z woda" nie > > moga isc w parze??? Nie rozumiem - jako swiadomy uzytkownik naszego jezyka. I o > > co Ci w ogole chodzi? Ja nie sadze, ze jestem bezkrytyczna, Ty dla mnie (np.) > jestes nawiedzony (Ty to nazywasz "natchniony"). O co Ci chodzi? Bożenka spadaj na czat - nie flirtuj tu przeintelektualizowana brzydulo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wielbiacyinaczej Kubol wiesz chlopie! Jak sie widzi i nie zauwaza IP: 155.58.148.* 18.10.03, 19:42 a potem slyszy i nie rozumie, i rozumie a nie pojmuje tak jak przypadek Bozenki - to mozna juz tylko uwierzyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bozena Re: Kubol wiesz chlopie! Jak sie widzi i nie zauw IP: *.240.81.adsl.skynet.be 18.10.03, 19:52 Ja sie juz wylaczam, bo szkoda slow. Ale do "Kubola" musze powiedziec, ze to za Ciebie bylo mi wstyd, idioto, bo piszesz z Bielska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bbb Re: Wszystkie artykuly o papiezu w gazecie i na w IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 18.10.03, 23:52 proponuje krytykom przejscie na jakis portal pieprz... urbana Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Nikt ze stolka nie wydmucha naszego starucha! IP: *.dyn.optonline.net 18.10.03, 19:39 Gość portalu: wielbiacyinaczej napisał(a): > Vivat Vivat! A jak Pan Bog juz go nie zechce to przedzwoni do > niego goraca linia, wtedy stary wezmie sluchawke podniesie do ja > do gluchego ucha i powie: "Panie Boze nawet traby jerychonskiej > juz w tym stanie bym nie uslyszal" i trzepnie sluchawka o > ziemie, jakby to byla wina sluchawki i Pana Boga. Amen. Troche wiecej respektu dla tego wielkiego czlowieka. Ty przez cale swoje zycie nie bedziesz w stanie zrobic, co on zrobil przez miesiac swojej misji, no moze rok, zalezy jak sie udzielasz i co robisz... ale wiecej bym nie dal... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Re: Papież: Będę pełnił moją posługę póki Bóg zec IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 18.10.03, 19:32 Podano mus z krewetek, risotto w sosie cytrynowym i pierożki.... czy reporter GazWyb jest wstanie wzniesc sie ponad poziom stolu i musnac przynajmniej cien nauk papieskich zamiast krewetek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bandana Moglbym przysiac, ze widzialem podobny artykul IP: 155.58.148.* 18.10.03, 20:20 na wp.pl! Albo oni sie kopiuluja, albo sa w tym samym duchu natchnieni?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wit Re: Moglbym przysiac, ze widzialem podobny artyku IP: *.dip.t-dialin.net 18.10.03, 20:36 Nie, mylisz sie! To wlasnie swiadczy jednak o jakiejs rzetelnosci tzn. oznacza ze pisza o tej samej sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bandana Aha! A jak artykul jest identyczny to swiadczy o IP: 155.58.148.* 18.10.03, 21:01 kopiowaniu! Teraz rozumiem! Dzieki Wit! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: graga Re: Na co liczycie po zmianie JPII-pytala Bozena IP: *.ny325.east.verizon.net 18.10.03, 21:39 I chyba nik ejej na to nie odpowiedzial. Wiec powiem na co ja licze: na odejscie od straszliwego konserwatyzmu, ktorego glownym ideologiem jest JPII, ktory zupelnie zmienil kierunek kosciola w porownaniu z tym jaki zaczal nadawac mu Jan XXIIIa wiec chociazby: inne podejscie do celibatu (sluzy jedynie zachowaniu majatki kosciola i rozpowszecnienia sie afer obyczajowych), innego stosunku do antykoncepcji, do homoseksualistow, odejscia od dogmatu (moze to sie inaczej nazywa)ze z kosciolow chrzescijanskich tylko katolicki daje zbawienie, innego traktowania kobiet, ukrocenie pychy i bogacenia sie kk. Ponad 200 pielgrzymek papieza kosztowalo miliardy i jaki jest efekt. Islam, najbardziej wsteczna monoteistyczna religia islam rozszerza sie jak ogien, kiedy wychyli sie nos poza Polske to mozna zobaczyc jak wiele ludzi odeszlo od kk wlasnie ze wzgledu na jego konseratyzm. Z niecierpliwoscia czekam na nowego papieza, moze akurat zmieni kierunek kk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: henio56 Re: Na co liczycie po zmianie JPII-pytala Bozena IP: *.comnet.krakow.pl 18.10.03, 21:54 Ja to bym zdelegalizował działalność wszelkich religii. Zmiana nic nie przyniesie.Islam też jest religią konserwatywną. Gdyby Bóg istniał, nigdy nie pozwoliłby w swojej dobroci na cierpienia tak wielu niewinnych ludzi a przedewszystkim dzieci. Na siłę wprowadzono chrześcijaństwo,na siłę powinno też się go wyplenić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PAVLVS Europa przetrwala w klasztorach IP: *.118.62.81.dial.bluewin.ch 18.10.03, 22:11 Nasza cywilizacja przetrwala wedrowki ludow (czesto nadal poganskich jak Longobardowie) dzieki klasztorom w ktorych przepisano ksiegi. Kosciol zalozyl pierwsze uniwersystety. Sredniowiecze nie bylo ciemna tylko dzieki Kosciolowi. Arabski Renesans? Trwal mngnie oka w stosunku do mecenatu kultury Papiezy. Zreszta Beduini zdbobyli kulture mieczem podbijajac 2/3 swiata chrzescijanskiego. Gość portalu: henio56 napisał(a): > Ja to bym zdelegalizował działalność wszelkich religii. > Zmiana nic nie przyniesie.Islam też jest religią konserwatywną. > Gdyby Bóg istniał, nigdy nie pozwoliłby w swojej dobroci na > cierpienia tak wielu niewinnych ludzi a przedewszystkim dzieci. > Na siłę wprowadzono chrześcijaństwo,na siłę powinno też się go > wyplenić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Na co liczycie po zmianie JPII-pytala Bozena IP: *.dyn.optonline.net 19.10.03, 02:24 Gość portalu: henio56 napisał(a): > Ja to bym zdelegalizował działalność wszelkich religii. > Zmiana nic nie przyniesie.Islam też jest religią konserwatywną. > Gdyby Bóg istniał, nigdy nie pozwoliłby w swojej dobroci na > cierpienia tak wielu niewinnych ludzi a przedewszystkim dzieci. > Na siłę wprowadzono chrześcijaństwo,na siłę powinno też się go > wyplenić. Bog jak najbardziej istnieje i w swojej dobroci pozwolil nam samym sie rzadzic na tej ziemi i tak mamy jak sie rzadzimy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Re: Na co liczycie po zmianie JPII-pytala Bozena IP: *.ists.pl / 192.168.1.* 18.10.03, 23:56 Twoja wypowiedz, to bicie piany i wishfull thinking. Czlowieku, co Ty wiesz o Janie XXIII. Twoja wypowiedz swiadczy, ze nic!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka Juz o tym pisalam i przepraszam - powtorze IP: *.ifn-magdeburg.de 19.10.03, 13:25 Jest maly problem i wiele naiwnosci w liczeniu na to ze na taki czy inny stosunek do homo, trans itd ma wplyw kosciol. Warto to sobie przemyslec... Ja twierdze ze tak bylo zawsze dopoki homo bedzie mniej niz hetero. A w przyrodzie zwykle tak bywa.. I jeszcze drobiazg. Glupio to mowic ale b. wielu osobom czujacym sie innej plci badano DNA, i tak sie sklada, ze o dziwo te osoby mialy DNA b. czesto pasujace do plci na ktora wygladaly a nie do tej, na ktora chcialyby wygladac.. Byc moze roznice to problem w dojrzewaniu mozgu a na to niestety moga tez miec wplyw i maja BARDZO SILNY okolicznosci i doswiadczenia zyciowe... Warto to sobie rozwazyc... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wit Re: Aha! A jak artykul jest identyczny to swiadcz IP: *.dip.t-dialin.net 18.10.03, 21:52 Nie ma za co bandana, nie ma za co. Zaraz bedziesz jednak mial za co. Cytuje wiec Ciebie z pierwszego postu: "Moglbym przysiac, ze widzialem podobny artykul" Mnie sie wydawalo, ze "podobny" to nie "identyczny". "Podobny" nie oznacza kopiowania! Podobienstwo artykulow niekoniecznie musi swiadczyc o zrzynaniu jeden od drugiego a raczej o rzetelnym opisie jednej i tej samej sytuacji przez roznych ludzi! Nie sadz wiec jednostronnie - z pozorow! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qcharz risotto w sosie cytrynowym??? IP: *.118.62.81.dial.bluewin.ch 18.10.03, 22:04 Nie bardzo wyobrazam sobie risotto w jakimkolwiek sosie. Nawet gosc nie wiedzial co je. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jagnieszka Święty Franciszek... IP: *.aster.pl / 10.71.4.* 18.10.03, 21:40 ...w grobie się przewraca na wieść o tych pierożkach. Ale kudy tam byle świętemu do JPII, NASTĘPCY CHRYSTUSA przecież!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: Święty Franciszek... IP: *.118.62.81.dial.bluewin.ch 18.10.03, 21:59 Papiez ktory przyjal Sw Franciszka, pewnie jadl nie takie frykasy jak ravioli z krewetkami ktore jest teraz do kupienia w kazdym szanujacym sie supermarkecie, praktycznie za ta sama cene co to z szynka czy serem. Moze te trufle to jakis luksus... reszta ma sie nijak do przecietnego bankietu w srednio dobrej firmie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jagnieszka Re: Święty Franciszek... IP: *.aster.pl / *.acn.pl 18.10.03, 22:37 Drogi Prungli (Putzli, Gruenli - w każdym razie Panie Szwajcarze). Pierożki wymieniłam jako (zapewne niefortunny) SYMBOL drastycznie rozpasanego - w tych didaskaliach - menu. Przeciętna firma może polewać gości sosem z karczochów nadziewanych truflami (albo na odwrót), ale kardynałowie na kolacji u papieża w 2003 roku po narodzeniu Chrystusa raczej nie powinni. Tak uważam. Święty F. do ZBYT dobrej zupy, którą został uczęstowany, dodał łyżkę popiołu, mówiąc: "Brat popiół czysty..." (se non e vero, e molto ben trovato; nad "e" są właściwe znaki diakrytyczne). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Re: Święty Franciszek... IP: *.ists.pl / 192.168.1.* 18.10.03, 23:53 Droga czerwona Jagnieszko (bo ze jestes czerwona, dalas temu wyraz niejednokrotnie). Pisza nieraz o codziennych posilkach u papieza. Mysle, ze Ty jesz lepiej. I mysle tez, ze gdy bedziesz obchodzic jakis jubileusz zyciowy, zrobisz zapewne takie samo, lub wystawniejsze przyjecie, jak papiez zrobil dla kardynalow. Wiec prosze, mniej demagogii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jagnieszka Re: Święty Franciszek... IP: *.aster.pl / *.acn.pl 19.10.03, 00:01 A co do Świętego (pewnie różowego) Franciszka - czyli co do meritum? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: henio56 Re: Dzień papieski trwa nadal IP: *.comnet.krakow.pl 18.10.03, 21:46 I to ma być kościół ,wzór do naśladowania ? widzicie głodne barany i owieczki co jedzą Wasi pasterze.Tumanią ludzi,wyzyskują i śmieją się w zaciszu swych plebani z Waszej ciemnoty,ślepego posłuszeństwa,fanatyzmu.Do obrzydzenia wszędzie papież.Autorytet większości katolików.Katolików z krajów zacofanych kulturowo i gospodarczo.W krajach bogatych,lekceważony lub wyśmiewany ze swego konserwatyzmu /beton kościoła/.Oprócz fanatyków religijnych z Polski wszyscy mają go w głębokim poszanowaniu. Poczytajcie prasę zagraniczną.Acha, ksieże Jarku,cienki jesteś w tej obronie kieckowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolan Re: Papież: Będę pełnił moją posługę póki Bóg zec IP: *.proxy.aol.com 18.10.03, 23:02 Niech nam Papiez zyje 100-lat.Caly swiat kocha Papieza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Płk Kwiatkowski Re: Papież: Będę pełnił moją posługę póki Bóg zec IP: 195.136.72.* 18.10.03, 23:18 Gość portalu: Pyzia napisał(a): > Skromnie, po chrześcijansku, przyjęto kardynałów... Ale z ciebie pała. Kilo pomarańczy kosztuje 4,5 zł, a kaczka w Realu ok 12 zet za sztukę. Słoiczek krewetek 8 pln. A Rissotto to nic innego jak warzywa z ryśem - o 1,5 zł za kilogram. Kup sobie będziesz miał królewską ucztę. To tylko tak brzmi jakby nie wiem co tam jedli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jagnieszka Przecież to nieprawda. IP: *.aster.pl / *.acn.pl 18.10.03, 23:55 Te opisy i ceny. Każdy może sprawdzić. Gdzie mogę kupić kaczkę po 12 zł za sztukę? U mnie na Ursynowie w "Megasamie" jest po 25 zł za kilogram wagi mrożonej, ze skórą i kośćmi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koza Re: Papież: Będę pełnił moją posługę póki Bóg zec IP: 62.121.73.* 19.10.03, 03:38 Takie subtelne wybieranie taniego jedzenia, to nic innego, jak chwyt medialny. Po co oni w ogóle kupowali jedzenie ? przecież z darów od wiernych dostają znacznie więcej, i znacznie lepsze rzeczy. Nie wmówicie mi chyba, że wyrzucają otrzymane dary, gdy wyglądają na luksusowe. ...po prostu jedzą po kontach, a nie przed publiką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tago Iście koźi styl.Człowiek to coś więcej kozo. IP: *.elknet.pl 19.10.03, 10:41 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka Mnisi buddyjscy IP: *.ifn-magdeburg.de 19.10.03, 12:43 chodza z miskami i prosza o jedzenie wiernych. To duzy skrot ale mam nadzieje zrozumialy. Pomysl pouczajacy dla obu stron.. A co do niektorych - cos od siebie.. Ja interesuje sie tym co jedza inni tylko wowczas gdy sama chce jesc - lepiej, madrzej, przyjemniej.. A zwlaszcza RAZEM. W przeciwnym wypadku wogole nie interesuje sie co ktos je - tylko ewentualnie czy je wogole.. i z jakich przyczyn.. Radze to innym - tak jest przyjemniej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . AMEN IP: *.arcor-ip.net 18.10.03, 23:58 "Na deser przygotowano tort w kształcie placu św. Piotra, z papieską tiarą pośrodku, ozdobiony na obrzeżach rzędem świeczek przypominających kolumnadę wokół placu przed bazyliką watykańską" Tiara wpadla tam przypadkiem, gdy papa ucieral zoltka. Odpowiedz Link Zgłoś
maniekxxx Re: Papież: Będę pełnił moją posługę póki Bóg zec 19.10.03, 00:07 zycze papiezowi azeby zyl i sluzyl ludziom i Bogu jak najdluzej-minimum 100 lat!!!!.Na zlosci czerwonej zarazie- szczurom chowajacym sie w kanalach sciekowych!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giles wojtyla na emeryture!! IP: *.mcbone.net / *.mcbone.net 19.10.03, 01:32 wojtyla stracil kopletnie kontakt nie tylko z rzeczywistoscia ale i ze swoim szefem. mysle, ze ten juz dawno wyslalby go na zasluzona emeryture :-))). w kazdym razie sytuacja jest niewatpliwie na reke ratzingerowi i sodano, ktorzy za plecami jpII trzesa watykanem. Odpowiedz Link Zgłoś
maniekxxx Re: wojtyla na emeryture!! 19.10.03, 01:49 a ty straciles resztki rozumu-poprzez twojich lewicowych bogow jak :Wolodia,Karl, Rosa- i jak widac straciles orientacjie w ktorym wieku zyjesz!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stefan Re: Będę pełnił moją posługę póki Bóg zec IP: *.z064220066.okc-ok.dsl.cnc.net 19.10.03, 03:50 I tak powinno byc. Albo jest Bog i wtedy on kieruje sprawami swiata , albo nie ma Boga i wtedy rzadzi Jerzy Urban z Aleksandrem Wielkim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jagnieszka Następca Jana Pawła II IP: *.aster.pl / 10.71.4.* 19.10.03, 04:31 Z całą pewnością ustanowi prawo nakazujące papieżowi w wieku 75 lat składanie dymisji na ręce kolegium kardynalskiego, które, natchnione Dechem Świętym, tę dymisję będzie mogło przyjąć lub odrzucić. Dziś obowiązuje wprowadzone przez JPII prawo nakazujące biskupom w wieku 75 lat składanie dymisji na ręce papieża, który może tę dymisję przyjąć lub odrzucić. Teoretycznie powinno ono dotyczyć biskupa Rzymu, ale ten musiałby składać dymisję poniekąd na własne ręce. Dlatego jedną z pierwszych czynności nowego papieża będzie powyższą prawna innowacja - po to, by uniknąć powtórki tego, co od dłuższego czasu świat obserwuje ze zgrozą i niesmakiem: zmagań Breżniewa Watykanu z trudami codziennej galwanizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tago Do ptymitywnej Jagnieszki IP: *.elknet.pl 19.10.03, 09:20 Przeczytaj swoją wypowiedź wilokrotnie .Może za milionowym razem zrozumiesz swoją małość a wielkość Osoby o której się wypowiadasz.Wygląd to ty również możesz mieć już jutro nieestetyczny bo życie jest pełne niespdzianek.Jego wielkość jako człowieka jest bezdyskusyjna.Ale żeby tak to ocenić trzeba wyjść z "ciemnogrodu" myślowego Jagnieszko.Życzę oświecenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka To zadna jagnieszka IP: *.ifn-magdeburg.de 19.10.03, 12:51 Ale facet- co widac zreszta... Zaistnial tu problem podwojny. Gleboki zal do kosciola - za to ze w praktyce zycia codziennego realizowanie szczytnych idealow jest trudne- i niesie z soba wiele wyrzeczen, za to ze te odstepstwa od idealow sie wypelnilo (ale pozostalo jakies dziwne poczucie winy), kobiet - za to ze czasem (rzadko) bywaja silniejsze psychicznie od mezczyzn (problem nieuswiadomiony), moze za zmarnowane zycie (kto wie roznie to bywa) i mlodosc na nauke podstaw galwanizacji... Every one get a second chance to say I´m sorry... To b. ladna pioseneczka - troche banalna ale prawdziwa i nie ma nic wspolnego z chrzescijanstwem. Pozdrowienia dla p. Tago. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: henio56 Re: Następca Jana Pawła II IP: *.comnet.krakow.pl 19.10.03, 10:34 Jagnieszko jak możesz porównywać przywódcę byłego mocarstwa z przywódcą jakiejś bananowej republiki.Co prawda obaj niezastąpieni,posiadający wielu poddanych jednak władza jest nieporównywalna.Jedno jest pewne,skończą tak samo. W historii Breżniew będzie figurował jako ten co rządził światem.Tak,tak to przywódcy USA i ZSRR decydowali o tak lub nie, całego świata. Kto się tam przejmuje papieżami, chyba tylko oni sami.A jako Polak nie katolik ,jestem oburzony pychą i arogancją katolików.Powinni emigrować do Watykanu ,tak jak Żydzi do Palestyny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P-77 Re: Następca Jana Pawła II IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.03, 19:04 > Jagnieszko jak możesz porównywać przywódcę byłego mocarstwa z przywódcą jakiejś > bananowej republiki.Co prawda obaj niezastąpieni,posiadający wielu poddanych > jednak władza jest nieporównywalna.Jedno jest pewne,skończą tak samo. > W historii Breżniew będzie figurował jako ten co rządził światem.Tak,tak > to przywódcy USA i ZSRR decydowali o tak lub nie, całego świata. Kto się tam > przejmuje papieżami, chyba tylko oni sami.A jako Polak nie katolik ,jestem > oburzony pychą i arogancją katolików.Powinni emigrować do Watykanu ,tak jak > Żydzi do Palestyny. To że używasz języka polskiego nie upoważnia cię do nazywania się Polakiem. W każdym razie poziom towjego postu pokazuje, że do polskości nie dorosleś. Papież Jan PAweł II jest znany na całym świcie, choć oczywiście nie wszyscy sie z nim zgadzają. Ludzie, którzy twierdą, że poza Polska i Włochami "nikt się nim nie przejmuje" dowodzą swojej porażającej ignorancji. Inna sprawa, że nie wszędzie jest on autorytetem, ale na Zachodzie polemizuje się z nim na poziomie. A u nas widać język przekupek (z pełnym dla nich szacunkiem). Jedyny konkretny zarzut jaki się przewija wobec JP II to że nie aprobuje antykoncepcji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kr Ludzie! Ale wy zalosni jestescie!!! IP: *.abhsia.telus.net 19.10.03, 05:36 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Toronto Re: Bede sie modlił zeby Bog zechcial jak najdluzej.. IP: *.sympatico.ca 19.10.03, 06:26 Bez Ciebie ten swiat bedzie wygladal znacznie krocej.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: Papież: Będę pełnił moją posługę póki Bóg zec IP: *.dsl.mtry01.pacbell.net 19.10.03, 06:36 Wielu dyskutantow zarzuca papiezowi, ze poprowadzi Kosciol zbytnio na prawo. Wiec dobrze. Zaproponujmy Watykanowi, aby przekonal urzedujacego /przeciesz jeszcze zyje/ papieza, aby zmienil obowiazujaca doktryne Kosciola, bo swiat domaga sie obnizenia/ inni mogliby powiedziec dostosowania sie...../ poprzeczki zasad moralnych. Czy wedlug was papiez powinien m.inn. zaakceptowac aborcje? Na tym przykladzie chcialbym pokazac do czego prowadzi erozja konserwatywnych zasad moralnych. Zwolennicy aborcji twierdza ,ze stoja na strazy praw kobiety o decydowaniu o swoim ciele. Liberalowie w Kaliforni / z innych powodow-tania sila robocza- pracodawcy-, rozluznienie przestrzegania prawa-adwokaci-, itd./ glosuja na liberalnych kandydatow do Kongresu. Wybrano wiec kongresmenke Barbare Boxer oraz innych - reprezentujacych obywateli Kaliforni na nizszych szczeblach wladzy ustawodawczej w tym Stanie . /Wybrany ostanio na Gubernatora "republikanin", to tez liberal./ Kilkanascie lat liberalnej wladzy w Kaliforni /obecnie finansowy bankrupt,mimo "Doliny Krzemionkowej"/ doprowadzilo ,ze w miescie w ktorym mieszkam, liczacym 30000 mieszkancow dzialaja 3 !!! przychodnie aborcyjne. Jednoczesnie, pomimo bardzo rozwinietej pomocy , kobiety po aborcji stanowia tzw. "margines". I to mimo rozbudowanego programu pomocy finansowej, lekarskiej wlaczajac psychiatre, psychologa. Programy te istnieja kilkanascie lat. Kosztowalo to podatnika miliony, miliony dolarow. Efekt zadny. Zapraszam rowniez do dyskusji na temat obnizenia barier moralnych i zaakceptowania homoseksualizmu, celibatu, i innych smiesznych propozycji liberalow, na ktore tluszcza lapie sie chetnie, bo zyje sie tylko raz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka calkiem zgrabnie Wojtku, IP: *.ifn-magdeburg.de 19.10.03, 12:30 i masz nie tylko racje. Wielu dyskutantow prezentuje cos w rodzaju dziwnej histerii. Wydaje sie im niejako, ze popierane przez katolikow i Papieza poglady na moralnosc i wartosci beda im niejako narzucane i wydzierane krwia i mieczem.. Stad patrze na to naprawde z duza doza poblazliwosci. Nie zgadzam sie z niektorymi zaleceniami kosciola a mimo to nadal zyje, nie jestem przewaznie przesladowana- (przynajmniej z tego powodu), robie co uwazam i staram sie byc w tym wszystkim nie taka najgorsza.. Jezeli jest jednak jakis rozdzwiek to nie odczuwam bolu fizjologicznego sklaniajacego mnie do opluwczego manifestu na osoby niezbyt mi odpowiadajace pogladami... Poki co katolicy nie stosowali w najblizszej przeszlosci internowan, sledztw i wyrywania paznokci. Wiec ja rowniez przylaczam sie do prosby Wojtka o zachowanie umiaru - jesli to mozliwe.. Zostawcie kosciol w spokoju a on zostawi was (homoseksualistow, trans, gejow itd i wyznawcow innych religii). Nadmierna ekspansja szkodzi przede wszystkim wam, bo niechec do odmiennosci nie jest sprawa religii, a wyplywa z natury ludzkiej i tak samo jest wlasciwa niewinnym i niedoswiadczonym dzieciom i nic na to nie poradzicie.. Jezeli o cos walczycie to walczcie dla siebie bo poki co to z tym natretnym narzucaniem zrozumienia walczycie przeciwko sobie. Howgh.. Odpowiedz Link Zgłoś
pl.adex Jako Polak katolik jestem oburzony. 19.10.03, 07:32 Jako Polak katolik jestem oburzony tym czy Wojtyla czestowal na obiedzie kardynalow.Jako Polak patriota powinien propagowac przysmaki kuchni polskiej a w menu nie bylo ani bigosu,ani kapusty,ani schabowego,ani rosolu z kury ani krupniku,pyz czy lazanek a gdzie mazurki czy sernik krakowski albo kremowki tak je podobno lubi.Zdrajca ojczyzny,calkowicie sie jej wyrzekl,tak mu to stanowisko w glowie odbilo,wstydz sie Wojtyla... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tago Re: Jako Polak katolik jestem oburzony. IP: *.elknet.pl 19.10.03, 09:26 Dziecko a mamusia zmieniła Tobie już pampers po nocnym siusianiu.Taki to właśnie jest poziom twojej wypowiedzi droga/i pl.adex.Wstyd mi za ciebie,że jesteś polskojęzyczna/y. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: henio56 Re: Mamy XXI wiek, precz z ciemnogrodem i zdrajca IP: *.comnet.krakow.pl 19.10.03, 10:00 mi. Krytyka hierarchów kościelnych w Polsce jest niedopuszczalna.Fanatycy katoliccy narzucają na siłę swoim rodakom ich religię,symbole,tok myślenia, czym to sie różni od islamu ? jedni i drudzy ogłupiają ludzi bazując na biedzie tradycji,braku wykształcenia.Religie to przyczyna wielu waśni i wojen. Uważam że działalność wszelkich sekt religijnych które swych wiernych pozyskują w czasie ich niepełnoletności, powinna być zakazana.Konkordat został zawarty przez zdrajców ojczyzny dla których ważniejszy był interes obcego państwa. W swoim kraju czuję się zaszczuty przez katolików.To oni, uważają sie za prawdziwych patriotów, pomimio,że ich przywódcą jest papież, kto nie jest wierzący i nie poddaje się dyktatowi kk jest komunistą,masonem,żydem,pedałem itp. Oświadczam ,że nie jestem żadnym z nich, a każdego katolika uważam za agenta obcego państwa, działającego na szkodę mojego kraju, Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tago Heniu56 twoja paranoiczna wypowiedź z obj. manii IP: *.elknet.pl 19.10.03, 10:35 prześladowczej zmusza do udzielenia Tobie rady,że na to są lekarstw a uzyskasz je po zgłoszeniu się do najbliższej Por. Zdrowia Psychicznego.Nie zwlekaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: henio56 Re: Heniu56 twoja paranoiczna wypowiedź z obj. ma IP: *.comnet.krakow.pl 19.10.03, 11:50 doktor katolik sie znalazł, jak nie komuch,żyd,mason,pedał to musi być psychol. To ja was wszystkich uważam za psycholi,i dopiero Unia Europejska z tej katolickiej niewoli, nas wyzwoli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tago Re: Heniu56 twoja paranoiczna wypowiedź z obj. ma IP: *.elknet.pl 19.10.03, 12:34 Heniu szybko do psychiatry się udaj bo wstyd mi będzie za ciebie kiedy wejdziemy do UE . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GuyRitchie Mamy XXI wiek,precz z ciemnogrodem VIVAT chamstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.03, 14:26 Gość portalu: henio56 napisał(a): Krytyka hierarchów kościelnych w Polsce jest niedopuszczalna.Fanatycy katoliccy narzucają na siłę swoim rodakom ich religię,symbole,tok myślenia,czym to sie różni od islamu? jedni i drudzy ogłupiają ludzi bazując na biedzie tradycji,braku wykształcenia.Religie to przyczyna wielu waśni i wojen.Uważam że działalność wszelkich sekt religijnych które swych wiernych pozyskują w czasie ich niepełnoletności, powinna być zakazana.Konkordat został zawarty przez zdrajców ojczyzny dla których ważniejszy był interes obcego państwa.W swoim kraju czuję się zaszczuty przez katolików.To oni, uważają sie za prawdziwych patriotów, pomimio,że ich przywódcą jest papież, kto nie jest wierzący i nie poddaje się dyktatowi kk jest komunistą,masonem,żydem,pedałem itp. Oświadczam ,że nie jestem żadnym z nich, a każdego katolika uważam za agenta obcego państwa, działającego na szkodę mojego kraju, Polski. Drogi <heniu56> jesli mowisz ze nie jestes zydem, masonem, pedalem, komunista to pewnie nie jestes. Ale zapewne jesli przeczytasz bez emocji swoja wypowiedz, ktora pozwolilem sobie powyzej zacytowac to dojdziesz do wniosku slusznego, ze jestes po prostu chamem i prostakiem, ktory swiat buduje na fanatyzmie nie katolickim a antykatolickim. Zatem <heniu56> jestes fanatykiem poslugujacym sie szambiarskim jezykiem. <heniu56> ja akurat jestem pedalem i jakos nie przeszkadza mi to w Janie Pawle II widziec czlowieka pelnego milosci do mnie, mimo ze jego nauczanie postawilo mnie na progu kosciola.<heniu56> swiat jest bardziej skomplikowany niz czarni i czerwoni.A on i jego nauczanie jest ponad te wszystkie Twoje podziały i złosci... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: henio56 Re: Mamy XXI wiek,precz z ciemnogrodem VIVAT cham IP: *.comnet.krakow.pl 19.10.03, 14:45 ciekawe,tylko dlaczego nazywasz mnie chamem,czy ja komuś ubliżam? Piszę tylko o swoich poglądach i spostrzeżeniach.Dziwny z ciebie homoseksualista,bo przecież kościół takich jak Ty, uważa za chorych. No chyba że jesteś duchownym w trakcie leczenia.Ja Cię za chorego nie uważam, poza tym twoja religia , przekonania, preferencje seksualne to twoja osobista sprawa.Jeżeli nie będziesz się z tym wulgarnie obnosił,przekonywał na siłę do swoich racji i wierzeń to żyj sobie człowieku sto lat.Jednak wolność słowa zapewnia mi Konstytucja i nie muszę chodzić w stadzie jak mi baca karze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czarli ale się kurw. przyspawał ...iusi do stołka IP: *.brzeziny.sdi.tpnet.pl 19.10.03, 12:45 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P-77 Re: ale się kurw. przyspawał ...iusi do stołka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.03, 12:55 KReatury jakie objawiają się przy okazji wątków dotyczących papieża choć używają ( a raczej go kaleczą) języka polskiego nie zasługują na nazywanie ich Polakami. Prawdę mówiąc nie dorośli nawet do pojęcia "Homo sapiens". Są jakąś zgubionym ogniwem ewolucji. I to jest przerażające, że największy żyjący obecnie Polak spotyka się z taką agresją ludzi w swoim kraju. Dlatego wypada życzyć mu aby wytrwał w swej służbie do końća na przekór tej krzykliwej gawiedzi, która żywi się opluwaniem autoorytetów niczym pchły krwią zwierząt. Bez tego te osobniki nie istnieją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: henio56 Re: do katolickich fanatyków IP: *.comnet.krakow.pl 19.10.03, 13:11 ten Wasz papież i cała kościelna celebra to tylko dla Polaków.Nikt w Europie oprócz Włochów nie zauważa świętości Waszego papy.Przejrzyjcie sobie w internecie prasę zagraniczną,na kablówce wiadomości z inych krajów, nic nie ma o Watykanie i papieżu.O tym, wręcz nie wypada tam mówić.To przez Was odbierają nas na zachodzie jako kraj ciemniaków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka Nowy ´codziennik´ wiadomosci henia IP: *.ifn-magdeburg.de 19.10.03, 13:19 TAm kazdy szanujacy sie erudyta i dyplomata, czlowiek nowej ery, obywatel Europy, wyzwolony z okow i ciezaru niepotrzebnych watpliwosci moralnych powinien odnajdywac od dzis swoja prawde o swiecie.. niech zyje nowa gazeta... Wielu owocnych lat i prosperity.. zyczy ANka ( bo poza tym gazet ani na temat swietych, ani przeciwko nim- nie czytuje) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Neutralny Re: do katolickich fanatyków IP: *.utaonline.at 19.10.03, 23:25 Gość portalu: henio56 napisał(a): Gdybys tylko umial czytac w innych jezykach napewno znalazl bys duzo ciekawy i interesujacych wypowiedzi - ludzi, ktorzy nie sa katolikami a wypowiadaja sie bardzo pozytywnie o dzialalnosci Papieza - W calej Europie!!!!! ....ale nie ma jak fanatyzm - tak z jednej jak i z drugiej strony!!!!!!! > ten Wasz papież i cała kościelna celebra to tylko dla Polaków.Nikt w Europie > oprócz Włochów nie zauważa świętości Waszego papy.Przejrzyjcie sobie w > internecie prasę zagraniczną,na kablówce wiadomości z inych krajów, nic nie ma > o Watykanie i papieżu.O tym, wręcz nie wypada tam mówić.To przez Was odbierają > nas na zachodzie jako kraj ciemniaków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: canadam Norwid dla papierza IP: 211.51.78.* 19.10.03, 13:26 Mieszkam poza Polska od wielu lat. Dzieki obecnej technice jednak czesciej niz do tej pory docieraja do mnie wiesci z naszego kraju. Na przyklad, w internesie moge przeczytac czy z pewnym opoznieniem obejrzec wiadomosci z Polski (strona internetowa tvp pozostawia ciagle wiele do zyczenia pomimo iz polscy komputerowcy maja podobno w swiecie dobra opinie). Niemniej lepsze to niz nic. Ale nie o tym chcialem pisac. Otoz przy okazji artykulu o papierzu chcialbym podzielic sie swoimi odczuciami jakie towarzysza mi po uslyszeniu innej wiadomosci. Jakies dwa dni temu dotarla do mnie informacja o tym, ze prezydent Kwasniewski odwiedzil Ojca Swietego z okazji jego jubileuszu. TVP podala takze, ze pan prezydent sprezentowal Ojcu Swietemu, jak nazywa sie papierza w polskich mediach, teke ze szkicami i akwarelami wykonanymi przez C.K. Norwida, ktore pochodzily ze zbiorow Muzeum Narodowego w Warszawie. W istocie byl to zapewne piekny gest, zwlaszcza ze pochodzil z "kieszeni" calego narodu a nie pana prezydenta. W ten sposob Watykan wzbogacil sie o cos co dla jego skarbca nie przedstawia prawdopodobnie wiekszej wartosci (chyba ze w przyszlosci handlarze sztuka zdecyduja inaczej) a Polska pewnie bezpowrotnie stracila klejnoty, ktore sa bardzo wazne dla naszej wlasnej kultury. Ironia w tym wszystkim jest to, ze dziela Norwida, podobnie jak ich tworca, opuscily kraj z powodu glupoty innych. Nie znam sie na wazeliniarstwie wielkich tego swiata ale wiadomosc te przyjalem z niesmakiem. Swoja droga to ciekaw jestem czy urzad prezydenta daje panu Kwasniewskiemu prawo do dysponowania skarbami naszej spuscizny kulturowej aby rozdawal je jako prezenty. Mysle, ze dobrze by bylo aby teraz papierz podarowal te rzeczy Muzeum Narodowemu w Krakowie czy jakims innym miescie, bo muzeum w Warszawie skoro nie potrafi nalezycie opiekowac sie tego typu skarbami nie powinno spelniac tej roli. Oczywiscie z calym szacunkiem dla osoby Jana Pawla II, urzedu jaki sprawuje oraz tego co zrobil dla Polski i swiata uwazam, ze prace Norwida powinny znajdowac sie w Polsce a nie magazynach Watykanu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: henio56 Re: Norwid dla papierza IP: *.comnet.krakow.pl 19.10.03, 13:36 zapomniałem o tym.Święte słowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka Jezeli nawet IP: *.ifn-magdeburg.de 19.10.03, 13:38 to glupota Kwasniewskiego, a nie papieska.. Wiec to zaden argument Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: canadam Re: Jezeli nawet IP: 211.51.78.* 19.10.03, 14:34 ANka, masz racje moja wypowiedz byla troche nie na temat. Co do samego papieza to pomimo iz ja sam nie jestem katolikiem to daze go olbrzymim szacunkiem. Mam nadzieje, ze stan jego zdrowia pozwoli mu sprawowac jego urzad jak najdluzej. Prawde mowiac takiego papieza nie bylo jeszcze nigdy i im dluzej swiat bedzie go mial tym lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś