Gość: jrk01 IP: *.magnet.fsu.edu 24.10.03, 21:34 Jak ladnie mozna o kims napisac po jego smierci, a rownoczesnie skrytykowac dzialalnosc za zycia. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: CEZARY Re: Prowadził zieloną konnicę IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 27.10.03, 22:15 Można zrozumieć bośniackiego Serba który podważa sens postawy życiowej Aliji Izetbegovicia a w szczególności wpływu jaki wywarła na życie polityczne Bośni. Jednak dziś nie sposób już nie rozumieć jaką rzeczywistość opisują słowa "Synku, ja też kiedyś byłem Serbem" i "Moja tolerancja nie ma korzeni europejskich, tylko muzułmańskie. Jeżeli jestem tolerancyjny, to przede wszystkim jako Muzułmanin, a dopiero potem jako Europejczyk". Niewątpliwie osądy Historii zawsze były bardzo surowe. Przypomnijmy Wielką Serbię , Wielką Chorwację a całkiem niedawno Wielką Albanię, o tak Albańczycy potrafią wyciągać wnioski z osądów historii. Czy jednak o ten rodzaj wielkości chodzi Panu Gojko Berić gdy wspomina o szczupłym ( ¼ należnej! powierzchni) terytorium Bośni i nieporównywalnych wobec pozostałych uczestników konfliktu stratach ludności? Nikt nie ma też dzisiaj wątpliwości o istnieniu radykalnych nacjonalistycznych tendencji w oszukanej i zdradzonej Bośni jaki jednak jest dowód że pozostaje to w prostym przyczynowym związku ze sposobem prowadzenia polityki przez Aliję Izetbegovicia? Wielu z Nas zastanawia się dzisiaj nad istotą tożsamości Europy. Wyobraźmy więc sobie jak wyglądała by ona gdyby okazało się że jest równoznaczna z jej Sumieniem? A jeśli Boszniacy byli Naszym sumieniem tak jak niegdyś byli nim Żydzi? Czy aby sen Aliji nie był czasem jedną z Naszych najcenniejszych wizji? Może zbyt lekkomyślnie wydajemy go osądom Historii bo być może to On jest teraz Naszym sędzią. Czym dla Wspólnoty stać się może uznanie np. Turcji za niegodną jej towarzystwa? Czy zmaleje ilość np. Muzułmanów po zamknięciu granic „Wspólnoty”? Czy uprawnione jest pytanie o odpowiedzialność rządów krajów europejskich za nastroje zamieszkujących je społeczności np. muzułmańskich? Proszę zachować spokój to tylko pytania. Odpowiedzi stają się osiągalne tylko w wielostronnym dialogu którego uczestnicy mają równe prawa do zabrania głosu. Reasumując, Życie Aliji Izetbegowicia tego Muzułmanina i Europejczyka pozostaje dla mnie w dalszym ciągu sprawą otwartą wartą zainteresowania i niejednej dyskusji. Pragnąc wzbogacić nieco kontekst wypowiedzi Pana Berić przytaczam poniżej trzy artykuły zamieszczone nie tak dawno w tej samej „Gazecie”. www1.gazeta.pl/swiat/1,34176,140886.html www1.gazeta.pl/swiat/1,34288,773552.html www1.gazeta.pl/metroon/1,0,40243.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek Mieli racje Serbowie... IP: *.fastres.net 27.10.03, 22:18 Cytat:Rodzina Izetbegovicia pochodzi z Belgradu, gdzie jego pradziadek, turecki oficer, odbywał służbę. Jego dziad był kupcem, mieszkał w Istambule i ożenił się z Turczynką. mowiac,ze Bosniacy to sa Turecy okupanci, ale nikt im nie wierzyl... Odpowiedz Link Zgłoś
cezary691 Re: Mieli racje Serbowie... 28.10.03, 09:08 Tak Serbowie mają rację. Mam nadzieję że równie racjonalnie traktują panowanie Habsburgów oraz barbarzyństwo II WŚ. Mają rację Serbowie gdy wspominają o przodkach lecz ostatecznie czego chcą w ten sposób dowieść? Kto bowiem życiem zaświadczył o godności swych rodziców? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek Re: Mieli racje Serbowie... IP: *.fastres.net 28.10.03, 10:34 Moze ,ktos kto uwazal za zbrodniarza Tudjmana mial klopoty uwaza za takiego samego Izerbejgowicza, tylko moze ten z Bosni nie mial duzo warunkow, aby sie wykazac,a gdzie mogl, to przy pomocy swoich arabskich najemnikow sie tez doskonale wykazal, choc ci, tak zwani bojownicy o islam ,ktorzy tak massowo z krajow arabskich do jego kraju przybyli, mieli duze trudnosci po zakonczeniu wojny ten kraj opuscic....dawal im obywatelstwo Bosniackie szybko i bardzo latwo, choc oni od razu stworzyli w Bosni swoj wlasny kraj w obcym kraju, i praw i byczajow tego kraju nie przestrzegali....zajmujac majatki Serbskie i nie tylko Serbskie , uzywajac auta bez tablic registracyjnych i jezdzac po szosach publicznych nie tylko bez prawa jazdy, ale tez bez ubezpieczenia, o ich wybrykach cos sie milczalo w imie wyzszej sprawy, a kazda krytyka byla rasizmem. Co do barbazynstw IIWS to chyba nie usilujesz mi udowodnic, ze Musulmani Bosniacy wystawiajac 2 dywizje Waffen SS byli jej ofiarami i ze ich goracy udzial przy oczyszczaniu Thessaliniki z Zydow zalicza ich do ofiar tej wojny. Odpowiedz Link Zgłoś
cezary691 Re: Mieli racje Serbowie... 28.10.03, 13:14 Z faktami nie uchodzi dyskutować i nie było to moim zamiarem. Oczywiście cenniejsi są Muzułmanie ukształtowani w europejskiej tradycji i standartach życia jednak od 1990 roku ubyło ich o niemal 200.000 osób zabitych i niemniejsza liczbę tych którzy Bośnię opuścili. Działalność formacji SS stanowi ranę na ludzkim sumieniu jak bowiem skłonić poniżonych i zamordowanych aby Nam wybaczyli? Jednak Historia nie rozsądza ludzi, własnym życiem biorę odpowiedzialność za życie mego ojca. Bośnia jest miejscem w którym Muzułmanie mogą odzyskać swą godność w Europie jest to również miejsce w którym europejczycy mogą się spotkać ze swoim Sumieniem. Rozmowę umożliwia wzajemny szcunek dla godności jej u Odpowiedz Link Zgłoś